Az MSZP morális gerinctörése

2015 november 8 4:00 de.14 hozzászólás

Az MSZP politikusainak legújabb menekült-ügyi haknija a jobboldalon talán nem is a legfrissebb hír. Az egykor az oktatásért is felelős Hiller István nyilatkozata már szinte lecsengőben volt, amikor Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese erősített rá a kerítéspártiságra. Egyelőre még csak két fecske. De egyik sem repül a jelek szerint. Se tökkel, sem anélkül. A kérdés nem is ez. Sokkal inkább az, hogy mennyire marad elszigetelt jelenség.

Az egyik forgatókönyv ugyanis kétségtelenül az, hogy nem marad elszigetelt az MSZP két vezető politikusának egyfajta pálfordulása. Az ugyanis kétségtelen, hogy a kerítések a változatlanság látszatát, a kihívások elkerülésének lehetőségét kölcsönzik az azokra bámulóknak. Amellett egyfajta krétával homokba húzott vonalat is jelképeznek. Hasonlót ahhoz, amit a falu bikája húz a sarkával. Jelképezve, hogy azt senki nem meri úgysem átlépni. Rendszerint azonban átlépik, és a falu bikáját detronizálják. Úgy leverik a magas lóról, hogy az aszfalt adja a másikat. Hazánkban esetleg nem is kell leverni senkit a magas lóról. A hagyományos magyar lónak ugyanis enélkül is csak túloldala van. Az MSZP vezetése a jelek szerint minden esetre a felkapaszkodás mellett döntött. A hordóra. Mindenki Viktora mellé.

Elfeledkezve eközben pár apróságról. A jobboldal zsigeri neofitái számára teljesen mindegy, hogy mit mondanak, mit tesznek, mert akkor sem fognak rájuk szavazni, ha személyesen kell a kezükkel együtt levágni a szavazócédulát és a mellette szorongatott egykori MSZMP-s tagkönyvet. A zárkózás a populizmushoz szintén értelmetlennek tűnik. Ezt a műfajt, a goebbelsi életművet esetleg sűrűn forgató szakértőkkel megtámogatott címzetesen nemzetes vezető, I. Feltsuthy Orbán Viktor kétségtelenül jobban űzi, mint az ellenzék. Tisztelet a kivételnek. Akit viszont az MSZP-ben legalább szívből rühelnek. Az tehát szinte biztos, hogy új szavazatokat, támogatókat nem nagyon fog hozni a Hiller-Gőgös nyilatkozatpáros. Ha tehát eltekintünk attól, hogy hirtelen betekeredtek szellemileg egy adag konzultációs kérdőívbe, akkor valami más okot próbálhatunk feltételezni az orbánikus szövegek mögé.

Ez pedig alighanem az, hogy az MSZP támogatásának legalább a csökkenését megpróbálják lefékezni. Alighanem abból a feltételezésből kiindulva, hogy az MSZP-re egykor szavazók között sem kevés az alapvetően xenofóbra paraméterezett személyiség. Márpedig van az a támogatási szint, amikor már az ő potenciális szavazatuk is számíthat. Egy-egy képviselői hely elnyerésében. Amelynek birtokában ugyan nem kell okvetlen gerinccel is rendelkezni, de a fizetés legalább biztosan több, mint a közrabszolgák bére. A nyilatkozatok mögött tehát, a hirtelen agylágyuláson kívül, akár egészen pragmatikus szempontok is lehetnek. Olyanok, amik egy szűk körre vetítve akár hozhat is a konyhára. S az vesse az első követ az első megpörgők felé, aki a képviselői fizetésnél többet akar ígérni a kartársaknak és kartársnőknek. S még el is találja a nagy forgolódókat.

Ugyanakkor mindezek a nyilatkozatok akár csak enyhe füstjelek is lehetnek. Annak a jelzéssornak a részeként, amelyek nyomán már a választások környékén is kétségek merültek fel az ellenzékkel kapcsolatban. Leginkább az, hogy mennyire ellenzékiek az ellenzékiek. Ha pedig ellenzékiek, akkor hogy a szöszben sikerült olyan lépéssorokat produkálni, ami szinte egyenes ágon vezetett a választási vereséghez. S amelyet ebből kifolyólag akár a Fidesz-székházban fénymásolt itiner alapján is megtehettek volna. A menekültek kapcsán elhangzott legutóbbi nyilatkozatok szintén beleilleszthetők akár ebbe a sorba is. Miközben persze, kormánypárti oldalról, helyeslésként, az ellenzék megtöréseként értelmezhető. De nem csak kormánypárti oldalról. Hanem általában is. Egy olyan helyzetet teremtve, amiből az MSZP, mint párt sem tud jól kijönni. Ha elhatárolódik a saját vezetőinek egy részétől, akkor azért, ha felzárkózik mögéjük, akkor azért. Az egyik esetben pártként, a másik esetben, mint morális entitás bukik meg. Ebből a szempontból az is szinte mindegy, hogy a többi ellenzékinek kikiáltott formáció miként reagál minderre. Az általuk kinyilvánított rosszallás, a gyengén muzsikáló átlagos támogatottságuk miatt igencsak pillekönnyű. Talán a DK, mint még versenyben levő párt kivételével. De csak talán.

Ugyanakkor az MSZP gerinc-, és tér-vesztése hangsúlyozottabbá teszi azt a problémát, ami tendenciaként nem új. Azt, hogy Orbán hivatalosan bejelentett ellenzéke az egyre kisebb tortaszelet további morzsálásában látszik a legjobban teljesíteni. Miközben talán nem is mindenki ellenzéki, aki annak hirdeti magát. Mert elég nehezen tudom elhessenteni azt a képet, amely alapján az egykori LMP és az egykori Milla ilyen-olyan törmelékeinek ma különböző pártokba hullott darabjai sokkal inkább a Fidesz balszélét, mintsem az ellenzéket képviselik. Nem papíron, hanem a gyakorlatban. Olyan akciókkal, megmozdulásokkal, amelyek többet hoznak a kormánynak, mint amennyit ártanak az orbanizmusnak.

14 hozzászólás

 • Az ún. baloldalnak már régóta nincs gerince. Aki úgy látta, hogy van, azt e társaság merevgörcse téveszthette meg.

 • endre,

  A Millás Szigetvári illetve Juhász elvtársaknak már akkor sem volt, amikor Bajnait behülyítették. Schiffer meg sosem volt ellenzéke Orbánnak.
  Mesterházy gyakorlatilag vezérszerepre tört, de nem fogta fel csak későn, hogy celeb gigerlinek lenni az „öregek” mellett, és retorikával is bírni a hordó tetején az nem ugyanaz. Tóbiás már ekkor is sötét volt, amikor megválasztották.
  Gyurcsány bírná gerinccel és szöveggel a versenyt, de annyira megoszutó személyiség, hogy Vadaival is inkább nyerne.
  Az 1-2% alatti zsebvezérek nem játszanak valójában. A PM kb. annyira független, mint a KDNP.

  Nem csak gerinc nincs, ellenzék sincs.

 • Andy, Nagyjából egyetértek, bár Bajnait nem ők hülyítették be, csak mellette álltak. Más volt ott a baj. Őket nem mondanám gerinctelennek, mert akkor milyen jelző jutna az igazi gerincteleneknek, akik eleve rosszhiszeműen álltak hozzá? Sőt, árulók voltak a hatalom pénzén vagy hamis meggyőződésük alapján.
  Valóban Gyurcsány az egyetlen, bár szerinten ez a megosztó szerep azért nyugodtan változhat. Mások ezt már bizonyították többszörösen.. Sajnos ez az egykulcsosság melletti kiállása viszont nagy ballépés lehet..

 • Ballépés?
  Mármint jobblépés, nem?

  Nem az a gond, hogy taktikailag mennyire jó vagy rossz lépés, hanem az, hogy nem látszik, milyen elveket követ, ha egyáltalán.

 • Esetleg hosszúlépés…

 • Miklos,

  Nem beszéltem az említetturakkal.
  Talán csak előítélet, de nemvagyok meggyőződve arról, hogy a Milla nem előre megfontoltan futotta be azt az utat, amit. Gyakorlatilag őfelsége ellenzékévé válva az LMP-vel.

 • Úgy tűnik sokat feltételezel róluk és keveset a Fidesz gépezetről..

 • Miklos,

  Ez is lehet.
  Viszont még emlékszem arra a korszakra, amikor az MSZMP megoldása az vol a klasszikus nyomán: ha nem tudsz tenni ellene, állj az élére.
  Gondolok itt az egykori „független” szakszervezetekre, amelyek élén kétségesen ellenzéki figurák voltak. Viszont szinte mind a Fideszben kötöttek ki, vagy a holdudvarban.
  A recept túl ismerős. Előkerül az LMP szinte a semmiből. Sch. nem teljesen ismeretlen a Fidesz számára. Előkerül a Milla, szintén gyakorlatilag a semmiből. Párttá alakítja magát, amikor ezt semmi nem indokolja, és sorra jönnek azok az akciók, amelyek sokkal inkább darabolják, atomizálják a civil mozgósíthatóságot, mintsem hátteret adnának azoknak. Megalapozva azzal, hogy Juhász, miközben a Milla fenekén még billeg a tojáshéj, előre borítékoltan lebénít minden együttműködést a DK-val.
  Sorra jönnek a csúcs előtti prosztatagörcsben abbahagyott gyűlések, amelyekre érezhetően egyre kevesebben mennek el.
  Egy olyan folyamat játszódik le, amely akkor sem okozhatott volna kevesebb kárt a Fidesznek, ha onnan szervezték volna.
  Miközben az álszóülás-szabadság propagandájával legitimációt ad a formálódó diktatúrának.
  Alkalmasint az LMP-től korántsem független Vágó G. szereplésével megtartott netadós izé is ilyen. A szervezőknek előbb volt számlaszámuk a kislyány nevén, mint programjuk. A gyűlés forgatókönyve meg vészesen hasonlított az operaházi estre.

  Egy vén borbély azt mondta, hogy vakard le a penészes krumpliról a valószínűtlen szőröket, és ami marad az a valószínű krumplileves. Nem biztos, hogy Occam-nak nem volt igaza.

 • Csak rá kell nézni erre a Gőgősre és az embernek elmegy a pártjától a kedve.
  A szavazásról már nem is beszélve…

 • Geyza!

  Pedig ha tudnád – szerintem te is sejted – hogy Gőgős jelenleg a pártja egyik gondolkodója!
  Szerintem az értelmesebbek között van – de ő kizárólag szakpolitikus, kár volt őt alelnöki poszttal mérgezni:ahogy elkezd személyzeti ügyekkel meg „pártstuktúrával” meg egyéb „etikai hablattyal” foglalkozni, veszélybe kerül a józan paraszti esze.
  Nem kéne, van arra ott elég semmire sem jó szájtépő !

 • Kedves Ge.za

  ” Csak rá kell nézni erre a Gőgősre és az embernek elmegy a pártjától a kedve.”

  S Z U P E R Igaza van !!!!

 • Kedves Endre ez a ” Gyuriferi-re ” teljesen igaz !

  ” Nem az a gond, hogy…….. hanem az, hogy nem látszik, milyen elveket követ, ha egyáltalán.”

  Van-e a színészkedésen és a szófsáson kívül valami értelmes mondanivalója? teszem hozzá.Üdvözlettel.

 • tóth péter,

  Köszönöm. Szerintem GyF jót akar, jószándékú és jó képességű amatőr politikus, aki sajnos elég gazdag hogy játssza az eszét, elég tehetséges és elég erkölcsös, hogy tömegeket magával ragadjon, valóban baloldali (abban az értelemben, hogy a nehéz helyzetű emberek pártját fogja, meg az állami szerepvállalás támogatásában), csak ugyanakkor foglya is az MSzMP-KISz égisze alatt kinevelt új politikusok kompromisszumos hagyományainak, és nincs világos elképzelése, politikai programja. Még mindig azt hiszi (vagy azt mutatja, hogy hiszi), hogy a demokratikus jogállami berendezkedésben elfogadható helyezkedés erkölcsi és politikai érteleben most is elfogadható szerep. Pedig már régen nem az. Azóta, hogy a fasiszták pozícióba ültetett ügynökei (Polt Péterrel kezdve) blokkolták az igazságszolgáltatás, később már a parlamenti demokrácia működését, nem helyezkedésre lenne szükség, hanem radikális cselekvésre. Legkésőbb a NER és tákolmány elfogadása után ki kellett volna vonulniuk a parlamentből, és utcára vinni a politikát. Ezt nem tették, így a rendszer részévé váltak.

 • Ez ott van Endre! Szinte teljesen egyetértek, csak azzal nem, hogy ő nincs tisztában azzal, hogy ezzel a helyezkedéssel már nem lehet semmit elérni. Szerintem tudja, hogy ezt a garnitúrát mindenestül le kell cserélni, ehhez viszont sokkal nagyobb tábor és támogatottságra lenne szüksége, ahol muszáj elkezdeni kompromisszumokat kötni – bár nincs kétségem, hogy tudja, hogy annak is hol a határa. Sajnos ez még azért nagyon távol van..