Ide nekem azt a kamiont, hukk!

2015 november 11 1:52 du.10 hozzászólás

Józsi bácsi hazafelé tart a becsületsüllyesztőből. Kedvenc kerékpárjával derékszöget zár be, közben halkan dúdolgatja a nótát, melyet ma tett magáévá, a Négycsöcsű egy pultoson fellelhető két csöcse helyett. A szeme alatti kék monokli az optimista várakozások ellenére került elhelyezésre ábrázatán. A szigorú erkölcsű Juliska odahatott neki egy parasztlengőt, mikor a cicije után kapkodott volna, egyben oktatást is tartott az öregnek: Józsi bátyám, ne erőlködjön! Megmondja a nép bölcsesség, hogy akinek ősz a szakálla, annak sz@rni a f@szára!
A finoman cizellált népi okosság magy közönségsikert aratott a Csordanyom legelőkelőbb vendéglátóhelyének vendégseregleténél, röhögött mindenki szegény Józsi rovására, aki ezen elszomorodva szó szerint eltolta a biciklit.

Először fel akart pattanni rá, de a drótszamár önálló életre kelt, és minden kísérletet dugájába döntött.
A harmadik pofára esés után Misi, a kocsmáros aggódni kezdett, azt latolgatta, hogy ha ezen az öreg majmon keresztülront egy kamion, akkor letagadja azt is, hogy a borzasképű vendég arra járt volna, vagy ha arra is járt, ő azonnal kihajította, merthogy őnála kulturált és mértékletes italozás folyik, nem pedig gusztustalan és mértéktelen vedelés. Így aztán hangosan biztatta a tudatmódosult állapotba került versenyzőt: Tolja Józsi bátyám elfelé, sebesen!
Józsi bácsi nem értett az útvonal-optimalizáláshoz, habár arra emlékezett a Harangláb iskolában folytatott felsőfokú tanulmányaiból, hogy két pont között legrövidebb út az egyenes, de ő ezt nem az út hosszában, hanem az út két széle között határozta meg, minek eredményeképpen útvonala Kossuth katonáinak farkasfogas zászlajára emlékeztetett – hol az út egyik, hol másik oldalán haladt – keresztbe. Mindenesetre félelemre nem volt semmi oka, gondoskodott róla a kettéfűrészelt Isten, aki ugyan elvette tőle az ingyen pálinkafőzés jogát, de cserébe megajándékozta a szabad stílusú kerékpározás lehetőségével.

Józsi bácsi az ország legszabadabb polgára, dicséri is az Urat a könyöklőre támaszkodva. Ez a Viktor a mi emberünk, megvédi az országot a migrácsoktól és még a kamionnal való szembekerékpározás szabadságát is megadja nekünk! Ez a szabálymódosítás – bátran mondhatjuk -, forradalmi! A döntéshozók kénytelenek lépést tartani a világ változásaival, és az új jelenségekhez igazítani a közlekedési szabályokat. Így oldották fel az alkoholfogyasztás tilalmát a kerékpárosokra, majd azt is megengedték, hogy ha a feltételek adottak, akkor az egyirányú utcákba szemből is behajthassanak.

Sőt, már közelít hozzánk Nyugat-Európából a legújabb trend, ami bizonyos esetekben megengedi, hogy a kerekezők még a piros lámpán is átmenjenek.
Ez egyelőre persze csak lehetőség, később lesz csak kötelező előírás a nyugdíjkorhatárt – valamilyen csoda folytán – elérő népesség számára, – kerekeznének csak ott, összevissza, elképesztő! Forgalommal szemben, na az igen! A kamionos meg próbál minden lehetőségre felkészülni, de vannak helyzetek – és ez is ilyen – melyre tökéletesen felkészülni nem lehet, legfeljebb imádkozni, hogy a részegek védőszentje rántsa el Józsi bácsit a kamion elől.

Vagy a személykocsi elől, esetleg a vasúti átjáróban a mozdony elől. A remény hal meg utoljára, előtte meg Józsi bácsi. A kamionosról meg majd kiderül, hogy nem a látási és útviszonyoknak megfelelően vezette a tizenhatkerekest, mely tizenhatszor döccent Józsi bácsi lapockáin…Mindegy, leüli majd az a pár évet, nem kibírhatatlan, majd játszik papás-mamást a kigyúrt nehézfiúkkal. Mindenesetre megoldottunk már megint egyet az ország maradék problémáiból.

Olvasom, a labdavezetés a tanterv része lesz hamarosan. Arról nem olvastam, hogy a KRESZ is része lenne, de minek is! A vég írva vagyon, aki megússza a hétköznapok borzalmait, azt majd az első nyugdíj folyékony állapotúra transzformálásakor kivasalja a szomszédja, aki csak egy sört ivott, kísérővel…Viszont a börtön csapata kap egy képzett labdarúgót.

Néha azt érzem, mintha párhuzamos világok lennének itt – egy racionális – ezt nem találom momentán – meg egy irracionális, mely lágybarna büdösséggel körbevesz és beborít…

Lassan járhat egy ország Grazba…

10 hozzászólás

  • Két megjegyzés.
    Hazafelé benézek a kisboltba, ezért meg azért. Megszólít két – mondjuk úgy, nem mai csirke korú – ténsasszony, úgy a pénztárospult sarkán teregetve egy gyűjtőívet, mindjárt a rágógumik meg a fogrongáló ragacsos cukorkák tárolói mellett – hogy nem írnám-e alá azt. Nézem a felzetet: Védjük meg Magyarországot! Egy dolog, hogy engem a két idős korú asszonyság nem ismert arról az oldalamról, hogy nem éppen rendszerpárti vagyok. Egy másik, hogy ismertek mint egy csuda jóképű, kedves (hozzájuk képest) fiatalembert.Voltam olyan pimasz, és visszakérdeztem: tessék mondani, kikkel szemben? Mert én momentán nem látom, hogy bárki is támadná Magyarországot. Erre beszól a boltos ember is, hogy Ille úr biztosan szeretne vendégül látni a Kukukkhegyen tízezer migránst. Kénytelen voltam felvilágosítani, hogy a) ez a szám országos szinten is túlzó, b) ha valakit vendégül látok, az aligha az lehet, aki támadja Magyarországot. Ezzel nagyjából be is fejeződött az eszmecsere. Újabb három ember nem fog szeretni. Na és?

    A másik: KRESZ? Ugyan, kérem! A Városligetben is, a 13. kerületben is volt egy-egy KRESZ-pálya, kisiskolásokra méretezve. Mondom, volt. Azon felül évente sok gyerek fullad kféle vizekbe, mert nem tud úszni. Ezen a labda lábfejjel történő továbbításának 4féle módja sem fog segíteni. Finnországban nem jön ki az általánosból olyan gyerek, aki ne tudna korcsolyázni, síelni. Nem vagy-vagy: mindkettő. Affrancba, persze, lovagolni egy se tud.

  • Fényes István

    Namármost ez a nóta hogy jön ide?
    Mikor volt a szívünk boldog valaha rég?
    Én ugyan tudok huszonöt évet, de ez neked, kedves Figyelő nemigen tetszene.
    Viszont itt a lehetőség: Jelöld meg konkrétan azt a periódust, melyet a művész visszazengett.
    Merthogy általában rengeteg szépet tudtok előadni, nade konkrétan?
    Nem dőlt bele az árokba a bicajod, mikor hazafelé toltad?
    :O)))

  • Elolvastam a cikket, elolvastam Illét, meghallgattam az adjuramistent, és még Fényest is elolvastam !

    Aztán törtem a fejem, hogy melyik lehet a kakukktojás?
    Mert a jelek szerint kell lennie – másképp miről szólna ez a négyes ?
    Az egyik nem illik oda, magyarul, nem passzol!

  • Fényes István

    2015 november 12
    2:07 de.
    Ez a dal, az igazi magyar érzelmeket fedi. Sajnos a KHM-ben nem találtam MÁS pontot, ahová ezt betehetném. Gondoltam, a vidám huk, az majd elviseli,tévedtem!
    Ez a porta és link nem magyar érzelmű!

  • Ja, mi több, még le sem lehet játszani itt, annyira félnek tőle!
    Amit csináltak, hogy ne lehessen hallgatni az ügyes volt.

  • Figyelő: a mániája, sajnos, kezd elhatalmasodni magán. Miből gondolja, hogy maga akkora veszélyt jelent a KMH-ra, hogy még az ártatlan dalocskáját is manipuláljuk? Ne legyen már ennyire beképzelt!
    Arra nem is gondolt, hogy mivel MAGA tette fel, talán a MAGA készülékében van a hiba?
    A magyar érzelmeket meg jobb, ha hagyja. Fogalma sincs arról, ez kinek, mit jelent. Na persze, amúgy is csak a maga fajták privilégiuma.

  • Ille, mi az hogy maga fajták?
    Nem tetszést váltott ki a dalocska.
    Akiknek nem tetszett azok MILYEN fajták?

  • Fényes István, köszönöm.
    .
    Ma reggel olvastam cikkét, már lesz egy jó napom.
    .
    Nyelvi „leleményei”, külön tetszettek.

  • Figyelő: ha nem lehetett hallani, ugyan, milyen nemtetszést váltott volna ki? Hogy milyen fajta a maga fajta? Nos, kérdezze meg elvtársait, akik meg engem és másokat neveztek magunk fajtának.