A Fidesz eltünteti a szegényeket

2015 december 7 8:42 de.38 hozzászólás

Kanadában talán kevesen tudják, hogy a magyarországi lakosság körülbelül 38 százaléka a létminimum alatt él, ami annyit jelent, hogy napi nélkülözést szenvednek: például nincsen annyi megspórolt pénzük, hogy egy váratlan kiadást fedezni tudjanak, nem tudják törleszteni hiteljeiket, vagy legfejebb minden másnap, illetve harmadnap tudnak húst fogyasztani. De a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) úgy döntött, hogy ezentúl csak egy sokkal szűkebb kör él majd létminimum alatt, az új számítás szerint a lakosság kb. 20 százaléka. A lényeg: sokkal nagyobb mélyszegénységben kell élni ahhoz, hogy a KSH számításai szerint a létminimum alá kerüljön bárki. Például: KSH állásfoglalása szerint a napi 1.800 kalória is elegendő egy napra, annak ellenére, hogy a legtöbb orvosi szakértő ezzel nem értene egyet, illetve jelezné: a különböző életkorban lévő embereknek más-más kalória szintre van szükségük.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az alábbi gondolatokat osztotta meg a témával kapcsolatban… (a szerk.)

Ételosztás a Blaha Lujza téren. Fotó: Fülöp Máté.

Ételosztás a Blaha Lujza téren. Fotó: Fülöp Máté.

A Fidesz mostantól a munkaügyi statisztikákhoz hasonlóan a létminimumról is hazudni fog. Attól nem lesz 3 millió helyett 1 millió nyomorban élő Magyarországon, hogy megváltoztatják a statisztikát.

Ne az vezesse a Fideszt, hogy minél alacsonyabb számról hazudhassa azt a fideszes statisztikai hivatal, hogy meg lehet annyi pénzből élni havonta.

A Fidesz nem javítani akar a szegénységen és az alacsony béreken, szociális támogatásokon, hanem megmagyarázni, hogy miért kell ezeknek alacsonynak lenniük. Ez elfogadhatatlan, és felszólítjuk a kormányt, hogy a szegénység, és megélhetési minimum mérésére olyan, az európai OECD országokban használt módszertant válasszon, amelyek a magyarország számára fejlődési mintának tekintett szociális piacgazdaságokban használatosak!

Az Együtt ezentúl a munkaügyi statisztikák után már a létminimum-statisztikákat sem fogadja el ettől a kormánytól. A valóság nem javul attól, hogy máshogy hazudnak róla.

Szigetvári Viktor

38 hozzászólás

  • A kilátástalan nyomorban élők előbb utóbb az anyjukat is eladnák bagóért, nem hogy a szavazatukat.

  • Egy váratlan nagyobb kiadás (50.000,- Ft) engem is a padló alá küldene, ugyanakkor nem gondolom hogy létminimum alatt élek. Tehát ez így elég nagy ferdítés. Vagy ezzel már én is létminimum alatt élő vagyok? Bár amióta helyre tették a devizahitelemet, s a rezsicsökkentés is megvolt, tudok felretenni egy kicsit. S még moziba isel tudunk menni néha.

  • Christopher Adam

    Tropa,

    nem gondolom, hogy egyetlen egy tényező jelezné azt, hogy valaki létminimum alatt él-e vagy sem. Ha több faktor együtt jelen van, akkor azonban már valószínűsíthető. Például ha valaki nem tudja törleszteni hiteleit és ugyanakkor meg kell gondolnia azt is, hogy vagy vacsorázik-e, vagy inkább kifizeti az áramot, arról a személyről már valószinű elmondható, hogy a létminimum alatt él.

    És mint ahogy Te is jelezted: egyik pillanatról a másikra létminimum alá kerülhetnél, ha becsúszik egy váratlan 50 ezer forint feletti kiadás. Még hány ilyen lehet Magyarországon…

  • Valószinűsíthető, hogy akkor sokan. De akkr se krákogok, s hibáztatok midndenkit. Összébb húzom a derékszíjjat, s átvészelem azt az időszakot. Eszek majd jó kis kacsazsíros kenyeret lilahagymával. De ez akkor sem az az állapot, amitt az együtt sugall. Hogy itt totális nyomorban, az éhezéstől csontsoványra aszottan tengődik az ország harmada.

  • Érdemes végignézni, hiszen sajnos ez van milliók számára Magyarországon. A szegények millió csak vesztettek a gazdagok tovább gazdagodtak a kormány intézkedései hatására: A témában elgondolkodtató és bárki által hozzáférhető statisztikai adatokat közölt az alábbi videóban Kórozs Lajos Pl.: 60-70 ezer forintos munkabérekből élnek tömegek, és ebben benne van a milliós fizetést kapó vezetők statisztikája, ami felhúzza ezt.: https://www.youtube.com/watch?v=6O8U1j3XDbA

  • tropa!
    dec.7.2:19

    Azt gondolom, neked fogalmad sincs arról hogyan élnek ma emberek Magyarországon! Nagyon nem ártana kissé körülnézni, szűkebb környezetedből kitekinteni – mert amíg neked a nadrágszíj összehúzását a kacsazsíros-kenyér jelenti lila hagymával addig te egy boldog ember vagy, ide oda 50 ezer forintos rendkívüli kiadás okozta „padlórakerülés”! Szerintem aki nagyjából tudja fizetni a rezsijét, és minden napra jut enni, innivaló, azt egy 50 ezres rendkívüli kiadás nem küldi padlóra – max elmondhatja, hogy igen feszített a költségvetése.

    Mert az igazán létminimum alatt élőknek nagyon keskeny a mezsgye, és nagyon nagy a rizikó!
    Ám „mélyszegénységi” szinten élő emberek, akik a 38% nagy részét kiteszik – ilyesfajta vacsorájához mint amit te szűkebb napokon eszel, három dolog közül kettő általában hiányzik, de az sem egyedi, ha mind a három! (kenyér-k.zsír -l.hagyma)
    Igazad van, a te állapotod valóban nem az amiről az Együtt beszél – de nem is mondta senki hogy te vagy a mérce, hogy ha neked nincsenek napi szinten élelmezési gondjaid, akkor másnak /másoknak már nem is nem lehet!

    Ne magadból indulj ki – azok az emberek, családok akiket a fenti cikk érint nem rendelkeznek semmiféle költségvetéssel, ők nem átvészelni akarnak egy- egy időszakot kacszsíros kenyéren – ők úgy általában túlélni szeretnének több kevesebb sikerrel!
    Nagy valószínűséggel nem rendelkeznek devizahitellel amit „helyre tegyenek” hisz évek (évtizedek!) óta nem hitelképesek,nincs is mire, a rezsicsökk. pedig pláne nem érinti őket, hisz már rég kikapcsolták az áramot – már ha volt egyáltalán – a gázról meg max. álmodhattak valaha !
    Jó ha hulladékokból vagy itt ott összeszedett rőzsékből tüzet tudnak rakni a rendre hideg „sparheltben”, hogy amíg egy híg levest megfőznek rajta egy kis meleget is becsempésszenek!
    Se munka, se munkahely, így fizetés se,itt az egyetlen napirend a túlélés és a minimális betevő megszerzése bármilyen formában….
    Jövőkép? Mire? Hogyan?

    Szóval nyugodj meg – nem rólad, meg a hozzád hasonló „szegény emberekről” van itt szó, akik a nadrágszíjat kacsazsíros kenyér formájában húzzák össze: mert amíg a társadalom ama szegmensébe tartozol, akinek rendre jövedelme (fizetés,nyugdíj stb) és saját névre szóló kiadásai vannak, számlák melyen fellehet tüntetni a kedvezményeket stb, és hitelek, amiket valami alapján megítéltek stb – addig te egy boldog ember vagy!

    Akikről itt szó van, már rég kiestek a társadalom kegyeiből, őket már senki és semmi nem segíti, számukra már nincs számfejtett kedvezmény mert nincs miből!

  • Kedves Besancon! Nem tudom olvastad-e a cikket, mielőtt kedves szavaiddal ilettél. Mert ha igen, akkor te azt mondod, hogy jelenleg Mo lakosságának 38 százaléka járja az ország erdőit a fagyos téli éjszakában, hogy egy kis venyigét összekaparhassan, hogy a dunha melegét kiegészítse egy kis parázzsal. Ez 3.800.000 főt jelent. Te ezt elhiszed? Biztos vannak ilyenek is, mint ahogy gondolom Kanadában is.
    Ez a 38 százalék már hihetőbb, ha olyanok is beletartoznak, mint amilyen az én esetem.

  • Eeegen, van ugye a kis hazugság, a nagy hazugság, ezeken túlmenően pediglen létezik még a statisztika is 😛

  • Nála – Szigetvári – szélesebb az étlap: kacsazsír – kenyér – lila hagyma – takony.
    A takonyevés:

  • ez jó, ezt még nem láttam:-D,
    mivel konzervatív tipus vagyok, maradok a hagyományos gasztronómiai értékeknél:)

  • Akkor próbáljuk meg egy másik oldalról:
    A Fidesz kiadta a KSH-nak, hogy az 1968 óta használatos és európai standarden alapuló szegénységi kutatást mostantól fektesse új alapokra. Eddig a 10 összetevőból, ha 3 verte a lécet, az volt a küszöb. Most megmondják hogy mostantól 4 másiknak kell vernie a lécet, hogy valaki szegénynek minősüljön és így le lehet felezni a szegények számát… Tulajdonképpen még hálásak lehetünk, hogy nem kell mind a 10-et leverni, hogy kiérdemljük a Fidesz Tajgetos kitüntetését, nem?

  • Tropa, te biztos Budapesti vagy.
    Ott mivel a hontalanokat zömmel kiszorították a nagy forgalmú helyekről, nem látszik annyira a szegénység. Mivel éltem ott is, nem is kevés ideig, tapasztalatból tudom, hogy eleve olcsóbb a rezsi, mint vidéken, és az áruk is olcsóbbak a boltokban (pl. makói hagyma olcsóbb, mint Szegeden), a nagyobb verseny miatt. Ha a pesti bérházban vagy panelben nyomorgó nyugdíjas letekeri a fűtést, akkor nem fagy meg, mert a szomszédból átszivárog egy kis meleg. Vidéken minden évben vannak „tisztes szegénységben” halálra fagyó kisöregek.
    A felháborító az, hogy miközben rogyadozik a szociális háló, összeomlik az ingyenes (?) egészségügy, bedől az oktatás, megszámlálhatatlan pénzek mennek el a miniszterelnök hobbijára!
    És ez csak a mutyi-jéghegy csúcsa.

  • tropa!

    Nem szoktam olyan cikkel kapcsolatosan írni, amit ne olvastam volna.
    Én igyekeztem elég egyértelműen, azaz mintegy kategorizálva leírni, mit és hogyan gondolok!
    Amennyiben azt kellő figyelemmel és a leírtaknak utánagondolva olvasod, kizárt dolog, hogy ne értenéd meg miről beszélek! Ha pedig mégis, akkor az már alighanem rajtam kívülálló okokra, mondjuk szándékos félremagyarázásra utalhat, ezzel nem hiszem hogy kezdenem kellene bármit is.
    Az ilyen hű de tuti gondolkodók élcelődnek aztán azon, hogy „3.8 millió ember járja az ország erdőit a fagyos téli éjszakában….” stb stb
    Ilyet senki nem írt, talán nem is gondolt – én biztosan nem!
    Amennyiben az érdeklődésed terjed odáig légy szíves újraolvasni, értelmezni és úgy hozzászólni – ha annyira nem érdekel a téma ( ez a valószínűbb) akkor pedig engedd el a szálat, ne erőlködj,mert nem a te problémád!

  • Georgina Bojana

    Kedves Barátaim!
    Meg kell erősítenem azt, hogy sok család él úgy, hogy felteszik a kérdést, hogy együnk-e? – avagy a számláinkat egyenlítsük-e ki?
    Ennek nem így kellene működnie. Enni is kellene, no meg a számlákat is ki kellene tudni fizetni. Mint tudjuk, a szociális háló szakadozott, sőt irgalmatlan lyukakkal van tele.
    *
    Ezért azután a számlák felhalmozódnak, s olyankor jön a hatóság és kilakoltatja a (sokszor) állami lakásból a nem fizető bérlőt.
    Ezen elagyaltam rendesen, hogy ez így, nagyon igazságtalan.
    Miért?
    Nem célom a számlákat nem fizetőket védeni.

    Van ok, amiért okkal visítok.
    Fontos!
    Ha bérlakást nyer meg bárki is, rendszerint pályázaton, vagy megörökli, akkor előbbi esetben kell fizetni bérleti jogot.
    Ami nem kevés pénzbe kerül. Van olyan megoldás, hogy a pályázó felvállalja, hogy a teljesem romhalmazból álló lakást felújítja, s az erre fordított összegeket számlákkal bizonyítja + a saját erő, +családi segítség.
    A hatóság ilyenkor hogyan is számol?
    Ha én lennék a hatóság, akkor a ki nem fizetett bérleti díjat+rezsi számlák összegét LEVONNÁM a bérleti jog díjának összegéből.
    A maradékot ki kellene a szerencsétlen helyzetbe kerülő családnak fizetni.
    Kinek kellene ezt az összeget kifizetnie? Minden esetben a lakások gazdájának a helyi polgármesteri hívatalnak, – a bérleti jogot vesztett családnak.
    Igen, igen, aki nem fizet, az szerződést szeg. Így igaz.
    Elismerem. Akkor is, emberibb, szociálisan érzékenyebben kellene ezeket az eseteket megoldani.

    Mert mi is történik ilyen esetben?
    A gyerekeket állami intézetbe/gondozásba teszik/veszik.
    A felnőttek ha betegek, akkor kórházba, ha felgyógyul, marad az utca, a melegedő, a jó esetben éjszakai hajléktalan szálló.
    Hogyan is van ez kérném szépen?!
    Számoljunk…
    (( 🙁 ))
    Véleményt kérek, megköszönném!
    *
    Embertelen mód az, amit ma itt művel a hatóság.
    Hangsúlyozom, ha én lennék a lakások tulajdonosa, nekem sem tetszene, ha nem kapnám meg a bérleti díjat. De valamilyen, fenti módon való áthidaló megoldást, csak lehetne keresni, s főleg meg is találni.
    Azon a pénzen egy kisebb településen olcsó kis házat vásárolhatnának. S, indul(hat)na a kis család a 0-ról, de mégis valamilyen esélyt megkaphatnának.
    *
    G.B.

  • Kedves hozzászólók! Idezem a cikk első mondatát:Kanadában talán kevesen tudják, hogy a magyarországi lakosság körülbelül 38 százaléka a létminimum alatt él, ami annyit jelent, hogy napi nélkülözést szenvednek:
    Innentől jön a példa:

    például nincsen annyi megspórolt pénzük, hogy egy váratlan kiadást fedezni tudjanak, nem tudják törleszteni hiteljeiket, vagy legfejebb minden másnap, illetve harmadnap tudnak húst fogyasztani.
    Ebbe a csoportba én is beletartozok majdnem, mivel a törlesztőrészletet tudom fizetni a devizahitel rendbe tétele után.
    De ezen kívül, vannak ennél rossabb helyzetben lévő családok. Bizonyára vannak olyqnok is, akik naponta gyűjti a faágakat az erdőbői, hogy tüzelni tudjanak (Basoncon, te hoztad fel azt a példát). Biztos vannak olyanok is, akik nap mint zsíroskenyeret esznek. De nem az ország 38 százaléka él így. Különben meg mondjon már nekem valaki egy országot (Kuvaiton kívül) ahol nincs jelen ez a társadalmi igazságtalnság.

  • tipikus fideszes sunyiság: ha már segíteni nem tudnak rajtuk, megváltoztatják a képlete.
    attól, persze, még létezni fognak, de már nem mutathatók ki. holt lelkek.
    a következő az lesz, hogy a halálokok közül kivezetik az alultápláltság, vitaminhiány, elégtelen táplálkozás definíciókat.
    1800cal egy napra? még sok is. Auschwitzban napi 1700-1300cal volt a norma.az eredmény ismert.

    ja, különben manapság nem cal-ban, hanem kcal-ban mérnek.nem ártana tisztában lenni a mértékegységekkel. amúgy egy pihenő ember napi energiaszükséglete 2064kcal. szóval, miről is beszéltek, okoskák?
    100g hízott liba 392kcal-t, 100g sertés dagadó 441kcal-t ad a szervezetnek. 1800 kcal-hoz tehát legalább 400g dagadó szükségeltetik, a többit adja a burgonya, 100g/88kcal értékben.

    ja, hogy a dagadó ára 1390ft/kg, vagyis 556ft/400g + a krumpli? pech. akkor hozza ki a pór az 1800 kcalt értéktelen és egészségtelen töltelékalapanyagokból, ne flancoljon, különben se telik neki ilyen luxusra, csináljon gányicát, puliszkát, kukoricagölödint, tömje meg a pulyát oszt kussoljon, mert hát, megmondták, ő nem szegény, csak nem fér bele a statisztikába.

    ha marad a kormányzatilag meghatározott 1800cal-nál, amúgy se lesz sokáig statisztikai adat, hacsak nem egy másik kimutatásban.

  • tropa. Az éhezés nem azt jelenti, hogy nincs mit enned. Az is éhezés, ha a szervezet nem jut hozzá az alapvető vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. A gyerekeknél ez visszafordíthatatlan fejletlenséget okoz. Ha Te nem tudsz kifizetni egy hirtelen jött 50 000 forintos számlát, akkor bizony szegény vagy. Az, ha néha elmész moziba, az valami? Nem gondolhatod komolyan, hogy amikor a vezéred játékvasutat csinál magának a pénzedből, akkor neked meg kell elégedned egy mozival és kacsazsíros kenyérrel. Ha véletlenül fogat kell csináltatnod, akkor nem 50 000 forint a számlád. Akkor mit csinálsz? Meghúzod a nadrágszíjadat (ha még van), és eszel tejbepapit, amíg kinő a fogad?

  • Ez így van, de nem panaszkodok. Csinálom a dolgom, s biztos vagyok benne, hogy lesz ennél jobb is. De nem ez a fejlődés? Amúgy a fogászat ingyenes itt nálunk.

  • tropa Kedves tropa. Az ingyenes ellátás korlátokkal, kitételekkel, minőségi hátrányokkal működik. Ellenségemnek sem kívánom.
    Nem panaszkodsz? Kár. Mindenkinek jobb lenne ha Te (is) panaszkodnál. Biztos vagy abban, hogy jobb lesz? Miért is? Édesanyám is abban bízott, én is abban bíztam, unokám is abban bízzon?
    A fejlődés nem az, hogy hetedíziglen bízzunk. Ezt a nagy bizalmat még egyetlen kormány sem hálálta meg, csak kihasználta. Bízni csak saját magadban szabad, különben szabad préda vagy, mint most a lakosság nagyon nagy része. A tizedik évüket „szolgálják”, de már az első után nem volt ok a bizalomra.

  • Kedves tropa!

    Jó fogaid lehetnek, és régen járhattál fogorvosnál.
    Amúgy pl. a fogszabályozás a gyerekeknek ingyenes, de több, mint 2 év a várólista, vagy mehetsz pénzért a magánrendelésre (ez ismerős azoknak, akik valamilyen egészségügyi szolgáltatásra várnak). A teljes magyar egészségügyi ellátás már nem a szakadék szélén áll, hanem gyorsulva zuhan a semmibe.

    Üdvözlettel:
    terminus

  • pontosan tavaly októberben jártam. Egy kicsit fájt a fogam, elmentem, furkáltak, kotorásztak a számban, s utána nem fájt. S ezt ingyen és bérmentve. Ez nem ingyenes fogászat?
    Ilanfair, ezt írtad:Nem panaszkodsz? Kár. Mindenkinek jobb lenne ha Te (is) panaszkodnál.
    Aszondod? Legyek örök elégedetlenkedő? Legyek pesszimista? Ezért mondjátok, hogy Mo. egy szar hely?
    Volt itt egy cikk, s ahhoz sokan hozzászoltak. Mindenki szidta Mo-t. Hogy ez a pokol. Kivéve egy aki ezt írta: ő eljött Mo-ról, nem hiányzik neki, nem is érdekli, ahol él kanadában nem keresi a magyar közösségeket és nem jár magyar boltokba. Tudod, ez előtt az ember előtt leveszem a kalapom. Kimodta az őszintét, s wmiatt tisztelem. De az olyanok akik 1990 után elmentek innen s utána szidják a hazát azok csak a saját lelkiismereteüket róbálja nyugtatni. Hát én nem foglak megnyugtatni. Én szeretek itt élni, minden nyomorúságával s akkor se mennék el innen, ha anyagiakban sokkal jobban járnék egy másik helyen. És főképp nem fogok panaszkodni és sajnlom hogy magatokkal vittétek a jó magyar pesszimizmust. De az ilyen ember mehet bárhová a világon, akkor is boldogtalan marad.

  • Kedves tropa!

    Megoszthatnád, hogy hol van ingyenes fogfúrás!
    Én itt élek Magyarországon, és szeretek itt élni, és nem panaszkodom, csak leírom, hogy mi bánt, itt belül.

    Üdvözlettel:
    terminus

  • tropa Nem értem kifakadásodat.Engem nem kell megnyugtatnod, mert nem vagyok ideges, és nem vagyok boldogtalan sem. Sőt!!!!!
    Miért kellene a lelkiismeretemet megnyugtatni? Az enyém tiszta.
    Nem keresem a magyar boltokat, és nem keresem a magyar közösségeket, mert értelmetlen a visszasírás. Ja, és azt is én írtam, hogy nekem a pokol volt Magyarország, mert sosem akartak hagyni élni, mindenki meg akarta szabni, hogyan éljünk. A középszer uralja az országot, és az lett a minta. De azért (vagy éppen ezért) mégis szeretném, ha az otthonlévőknek jobb lenne. Ez miért baj? Ügyesen úgy csordogált a pénz, hogy annyi legyen, hogy éppen megélj belőle. Ha többet kerestél volna, jött egy szabály vagy törvény ami elvette.
    Pesszimizmust nem hoztam magammal, otthon sem volt. Pesszimista ember nem indul el ilyen nagy „kalandra”. Sosem voltam pesszimista, realista voltam, az nem árt sosem. Az otthoni helyzetet reálisan nézve pedig semmi ok az optimizmusra. Szándékosan értesz félre? Nem elégedetlenkedni kell, hanem jelezni folyamatosan a hatalomnak, hogy nem jó ez így. Azért ez más.
    Te vagy a jó állampolgár. Neked minden jó, ott babrálnak ki veled ahol akarnak, Te akkor is reménykedsz abban, hogy jobb lesz. Az egy cseppet sem zavar, hogy leszármazottaid is csak reménykedhetnek egy jobb világban?
    Te nem mennél el semmi pénzért. Tudod ez csak akkor érv, ha egy jó tündér megoldaná helyetted, és beültetne a boldog, gazdag életbe, és Te nemet mondanál. Így csak gyerekes dac. Sajnos éppen Te nyugtatgatod magad, hogy úgy jó ahogy van. Nem te vagy az első Pangloss mester, de sajnos neki sem volt igaza.
    Amúgy nem Kanadában élek.

  • tropa, ezek az emberek azt is elfelejtik, hogy ez a „kurvaország” ingyen kitaníttatta, gyerekeit ingyenesen gyógykezelte, nyaraltatta családostól. Kedvezményes kölcsönökből a rátermettek új lakásokat építettek és még sorolhatnám az eredményeket. Rendszerváltás után kinyílt a világ, látták mennyivel többet lehet keresni nyugaton, és beérett a kozmopolita oktatás gyümölcse is. Ha valaki a saját hazáját ócsárolja, az máshol se lesz soha otthon.

  • charlie Ingyen? Nem a dolgozók adójából, amiben benne foglaltatik a család adója, illetve a legtöbben dolgoztak iskola alatt? Ingyen én semmit sem kaptam az országtól, csak dolgoztam ingyen (éhbérért).
    Fel kellene már fogni, hogy ingyen semmi nem volt. Azt a dolgozó tömegek termelték, és vissza kaptak abból valamit, ami maradt.
    Azt pedig felejtsd végre el, hogy a hazánkat ócsároljuk. Nem a hazánkat, hanem azokat a polgárait akik megérdemlik. Ne csúsztass.

  • Csak csatlakozni tudok llanfair-hez.
    Az egyetemi oktatásom (de írhatnék az „ingyenes egészségügyi ellátásról is), pedig régen volt, sem volt ingyenes. Az adófizetők forintjaiból állta az állam a képzésem költségét, a szüleim és én (diákmunkából) a jegyzeteket, a szállást és a kaját. Nem volt ingyen, egyáltalán nem. Ma egy diák „ingyenes” (értsd, államilag finanszírozott) képzése kb . egy tanár szülő teljes keresetébe kerül.
    Még valamit. Volt egy amerikai tanítás után visszatért professzorom, akit a diákjai folyton házi feladatért ostromoltak. Ott sem ingyenes az egyetemi oktatás, de ott felfogták, hogy kapni akarnak valamit a pénzükért. Ez a professzorom mindig adott nekünk is házi feladatot. Hálás vagyok érte, Ő volt az egyik legjobb oktatóm az egyetemen. És, amikor kikerültem a való világba, akkor kezdtem el igazán haragudni azokra a professzoraimra, akik folyton késtek, illetve hamarabb befejezték és/vagy elanekdótázták a kurzusokat.

    Sokan azt hiszik, hogy nem gond, ha az Uniós pályázatok egy részét ellopják. Fel kéne fogni, hogy Mi vagyunk az Unió, ezt is tőlünk lopják el.
    Semmi sincs ingyen.

    charlie, abban igazad van, hogy volt egy generáció (főleg a Ratkó-korszakban megfogantak), akinek könnyebb volt az élete. Ekkor, a Kádári jólétet az állam zömmel kölcsönök felvételéből finanszírozta. Ez sem volt ingyen, a következő generációkkal fizettetik meg.

  • Illanfair, te régi motoros vagy a magyarok ócsárlásában, anno -mielőtt Illével összerúgtátok a port – is volt egy pár csörténk ez ügyben, had ne keressek vissza miket írogattál. Ha egy szeretett hazában a vezetés milyensége határozza meg a komfortérzetedet, akkor nem irigyellek.
    Ha a régi rendszerben „éhbérért” dolgoztál, a rendszerváltás után miért nem lettél sikeres? Nekem mindegy milyen rendszer van, a munkámhoz értek, régen is korrektül megfizettek és most is.

  • terminus, az „ingyen” azt jelenti, hogy a többi, átlagos adófizetőnél többet vettél ki az államkasszából, főleg ha felsőfokú oktatásban is volt részed. Azt a többi befizető magyar remek jövőbeni befektetésnek gondolta. De ha valaki ezek után külföldre távozik (kamatoztatja másnak a befektetésünket) és hazafele köpköd, azt nem tartom helyesnek.

    Én nemcsak az eu-s, de mindenfajta lopást elítélek, legyen az országrész, történelem, jövőkép, kultúra vagy bármilyen anyagi természetű dolog. Erkölcsi tisztaság a háború előttiekhez képest a szocializmusban meggyengült, mára meg egyenesen trendi ha tolvaj vagy. Lesz dolgunk 18-tól. 🙂

  • Ilanfair, nem ingyen? Hanem az adófizetők pénzéből? Ez demagog. A neked ingyen volt, csak az állam fizette. Azt a pénzt költhette volna másra is. Mondjuk a ramaty út felújítására is. De nem, jobb befektetésnek gondolja az állam hosszabb távra a szürke állományt.
    Terminus, menj fel egy önkormányzati honlapra, kattints az egészségügyi ellátásra, válaszd a fogászatot, keresd meg a lakcímed szerinti rendelőt, hívd fel őket s kérj időpontot. S minden fogmentő beavatkozás ingyenes. A fogpótlás már nem.

  • charlie & tropa Semmi nem volt ingyen, továbbra is állítom.
    Négy munkahelyen dolgozni, hogy elvégezhessed az egyetemet, persze a munkáért filléreket kapsz, hiszen diák vagy.
    Az állam az az emberek összessége, nem egy nagybácsi. Költhette volna másra? Most azt csinálja. Ez jó?
    A többi adófizető jó befektetésnek tartotta, hogy valaki tanul, majd éhbérért dolgoztatja? Nekik lehet, hogy ez jó befektetés, de hülye aki hagyja. A tudósnak életpályát is kell biztosítani, nem követelőzni tőle. A tudást meg is kell fizetni, nem csak kihasználni. Tudom, ez újdonság, de így van.

    tropa bizonyos életkorokban, bizonyos kezelések ingyen, vagy részben térítéses módon történik. Ha van időd egy protézist fél-egy évig csináltatni, akkor anyagárban megcsinálják. Ha este fáj a fogad, az ügyeleten kihúzzák. Mondjuk négyből egyet, a többi beletörik. Fogmentés éjjel nagyon ritka. A tömést csak amalgámmal fizetik. Elmondhatjuk, a fogászat egy része ingyenes, a minőség szörnyű. De ha neked jó, nekem jó.

  • charlie Sikeresek voltunk. A szakmánkban mindketten magasan teljesítettünk. Ha nem így lenne, nem futottunk volna itt karriert. Az külön szerencsém, hogy a tudásomra itt már nincs szükségem (állásajánlatom több is volt, és még mindig van). Anyagilag a magyarokhoz képest nagyon jól éltünk. Rengeteg munkával, de nem kicsit volt bosszantó, hogy egy párttagsággal sokkal többet elértünk volna sokkal kevesebb tudással. Nem a vezetés milyenségével van bajom, ha olvastál, tudhatnád. Nekem a magyarok többségének a felfogásával van bajom. A vezetés csak a szavazók kikristályosodása. A becsület és emberszeretet a hülyeség szinonimája lett, a műveletlenség és a trágárság divat. Az igénytelenségből és a szegénységből vallást csinálnak, hogy Ők gazdagodjanak. Senki nem kérdezte, mennyit dolgozol, csak azt hányta a szemedre, miből telik erre? Nem sorolnám fel megint.
    Ti mindig az anyagiakat hozzátok fel, körülötte forog a világ?
    A siker nem csak a pénz, hanem a nyugodt, kiszámítható élet, és a munkád becsülete. Ahol megbízhatok a szomszédokban, a kollégákban, és nem lop meg a kormány (Tudod, hogy nálunk nem kell megszámolni a visszajárót?). Annyira megszoktátok a rosszat, hogy fel sem tűnik nektek.
    Azért a szavak értelmezésében nem vagy penge. A valóság leírása nem ócsárlás. Szeretitek gyalázkodásnak is nevezni (rokonok), de az sem fedi. Nem sértődni kell, hanem változtatni.
    Korrektül megfizetnek? Mihez képest?

  • A községünk honlapján nincs egészségügyi ellátás, igazából rendelőnk sincs. A tisztánlátás érdekében idemásolom, hogy mi ingyenes:
    Életkortól függetlenül támogatott fogászati ellátások:

    – sürgősségi ellátás,
    – szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
    – szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
    – fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés évente egyszer),
    – fogsebészeti ellátás,
    – fogkőeltávolítás,
    – ínyelváltozások kezelése.

    forrás:
    http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/fogorvosi_ellatas/fogorvosi_ellatas.html#Milyen fog%C3%A1szati ell%C3%A1t%C3%A1st vehetek ig%C3%A9nybe t%C3%A9r%C3%ADt%C3%A9smentesen?

  • köszönöm terminus, én se mondok mást. Fogmegtartó kezelés ingyenes, többek között. Kanadában ingyenes?
    Lehet nincs fogorvosi rendwlú a faludban, de ez nem azt jelenti, hogy nem részesülsz ellátásban. Az önkormánzat megbízhat egy másikat is, hogy ezt a feladatot vegye át tőle. Ha megmondod a település nevét kikeresem neked, hogy hová kell menned, ha már ilyen fatökű vagy. Amúgy ilyen tájékozottsággal szoktál beleszólni a politikába is?

  • Imádlak tropa, ma is megnevettettél!

  • kedves terminus, ennek kifejezetten örüiök. Máris van értelme, hogy irogatok ide. Lényeg a jó kedv.

  • Charlie,

    A Kádár-korszakban sem volt ingyenes az oktatás. Amellett a rendszer úgy épült ki hogy a kezdő értelmiség nagyon alacsony bére „kompenzálta vissza” az általa előállított nagyobb értéket. Mert a technológiai beépülés nagyobb érték.
    Nem volt okvetlen jó rendszer, de meg volt a maga belső, nivellálva, de túlélhető logikája.
    A jelenlegi rendszer, miután ugyebár mintha Orbán ugatott volna a tandíj ellen, egy tipikusan elitista rendszer. Ezzel az a baj, amit már Mátyás király is tudott, és a genetika is igazolt. A tehetségek eloszlása nem pénzfüggő. Egy hülyegyereket meg lehet tanítani soksok pénzért a minimumra, de attól még nem lesz tehetséges. Ellenben el lehet érni a tehetségek visszanyomását, erózióját, távozását.
    A végeredmény olyan oktatási rendszer, amiben az elit ugyan garantáltan papírt kap a minimumteljesítésről, de országosan a szellemi teljesítmény folyamatosan csökken, a technológiai fejlődés leáll, a valós értékteremtés hiányzik.
    A folymat ismerős lehetne. A dzsentri-világ pontosan ezt játszotta le annak idején.

    De vedd úgy, hogy ezt nem neked írtam. Nem kérlek rá, hogy értsd meg. Orbán támogatása nem hogy nem igényli, egyenesen ellenjavalja a gondolkodást, előrelátást, a tíz percnél hosszabb memóriát

  • Az ingyenes gyermekétkeztetésre a kormány 72 milliárd ftot biztosít jövőre. Az idén bevezették az iskolain túl a bölcsődei és az óvodai ingyenes étkeztetést. 2016-ban a szünidőkre is biztosítja. S a baloldal mivel támad? Azzal, hogy hétvégén mit fognak enni a gyerekek?

  • Baloldal támad:) Csak nem teszi végre a dolgát?? Bár dolgoznának még jobban:) Mert hogy azért van mit támadni, sőt, fordítsunk, annyi a támadni való, hogy mind eloszlik..
    Konkrétan jó kérdés, ha éhenhalnak a gyerekek most a szünetben – ok, költői túlzás – akkor a jövőre biztosított pénz okafogyottá válik:) Tehát azt állítod, hogy most a szünetben minden éhező gyerek ingyen ételhez jut?? Mert hogy bevezették szerinted.. Amen++