Nyílt válaszlevél Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesternek a Hóman-szobor támogatásának visszavonását bejelentő nyilatkozatára

2015 december 14 5:06 du.10 hozzászólás

Tisztelt Polgármester úr,

szeretnénk örülni december 11-i nyilatkozatának, amelyben az ország és a város érdekeire hivatkozva felkéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a vitatott szobor felállítását és megerősíti, hogy elítélik Hóman országos politikai tevékenységét és második világháború alatti szerepvállalását.

Szeretnénk, mégsem tudunk, mert Ön, bár látszólag elhatárolódik az emlékmű gondolatától, valójában épp az ellenkezőjét mondja annak, aminek a nyugati civilizáció és az emberi és polgári jogokon alapuló demokratikus jogállam hívei örülhetnének. Ön azzal érvel, hogy a szobor támogatásának visszavonásával csupán úgymond „a helyi közösséget…menti meg”. De ki fenyegeti „a fehérvári polgárokat”? Kitől kell Önnek megvédenie „az ő munkahelyeiket, közös otthonunknak tekintett városunkat”? Ön egyértelműen fogalmaz: elsősorban „a méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozatától”, „a minden eszközt felhasználó, a demokrácia keretein túlmutató nyomásgyakorlástól”. Azoktól, akik „kizárólag politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra a gyűlölet és az szembenállás kultúráját próbálják importálni”.

Épül Hóman-szobor talpazata az  állami tulajdonú területen dec. 9.

Épül a Hóman-szobor talpazata az állami tulajdonú területen dec. 9-én.

Ön tehát voltaképp csak a túlerő „zsarolásának” enged, amikor városvédőként megértést kér a véleménynyilvánítás szabadságában és önrendelkezésében megsértett lokálpatrióta civilektől. Akiket nem áll módjában tervük végrehajtásában meggátolni, csupán belátásukban bízik, amikor arra kéri őket, alkalomadtán „anyagi lehetőségeik szerinti módon és időben” fizessék vissza az amúgy megérdemelt közpénzt.

Ezerrel épül a Hóman-szobor. Az állami területen szakadatlanul a folyik a munka december 14-én.

Ezerrel épül a Hóman-szobor. Az állami területen szakadatlanul folyik a munka december 14-én.

Polgármester úr!

Eddig nem tudtuk, hogy Magyarországon bármely civil szervezet akkor és annak állít szobrot közterületen, amikor és akinek akar. Úgy tudtuk, az érvényes jog szerint az önkormányzat kizárólagos joga, hogy történeti, politikai, esztétikai, városképi és egyéb szempontok alapján eldöntse, hogy milyen szoborállítási kezdeményezésnek ad zöld utat. Nekünk úgy tűnik, hogy az önkormányzat által vállalt alapozási munkálatok megkezdése valamint a nagylelkű és ellenőrizhetetlen visszafizetési feltételek egyenesen bátorítólag hathatnak a Hóman Bálint Alapítványra. Ezért előre jelezzük Önnek: ha az emlékmű végül mégis megvalósul, annak jogi és erkölcsi felelőssége Önre és a székesfehérvári önkormányzat többségére hárul. Beszélhet Ön arról, hogy „a történelem alakjai nem kizárólagosan rosszak vagy kizárólagosan jók”, mégis az Ön és politikai szövetségesei szégyene lesz, ha 2015-ben, Európa szívében olyan politikus kap emlékművet, aki a két világháború között faji polgárháborút szított, aki vezérszerepet játszott a zsidótörvények kezdeményezésében és folyamatos szigorításában, aki közvetve Fehérvár lakosságának csaknem 10 százalékát terelte a borzalmas megsemmisülés felé és aki a végsőkig kitartva Hitler mellett tagja maradt a nyilas parlamentnek is. Ez akkor is történelmi szégyen, ha erre Önt nemcsak Székesfehérvár polgárai, de budapestiek, sőt külföldiek is emlékeztetik. Nem sanda politikai megfontolásból, hanem a megalázottak, elhurcoltak és ártatlanul meggyilkoltak emléke nevében.

Polgármester úr!

Elvárjuk Öntől, hogy ha egyszer belátta a Hóman-emlékmű tarthatatlanságát, hagyja abba a kettős beszédet és haladéktalanul kezdeményezze a szoborállítást támogató közgyűlési határozat visszavonását, vagyis jog szerinti hatalmával élve egyértelműen akadályozza meg a felállítást.

Az Eleven Emlékmű/Szabadságszínpad civil aktivistái

Az Eleven Emlékmű/Szabadságszínpad civil aktivistái.

Az Eleven Emlékmű/Szabadság színpad civil aktivistái.

10 hozzászólás

  • Göllner András

    Ez az egyenes beszéd Garai Édler Eszter. Elég volt a FIDESZ kétszínű játszmájából, a Holokauszt áldozatainak fájdalmát, méltóságát sértő hazudozásából. A polgármester nem a székesfehérváriakat félti hanem a saját bőrét. Horthy példáját követi – az is csak akkor állította le a zsidók meghurcoltatását, amikor a szövetségesek már a küszöbön álltak. Akkor hirtelen, saját bőrét mentve, zsidóvédővé vált. Ezt az átverést már ismerjük. Nem vagyunk meghatódva tőle.

  • Miklos Banfi

    -„De megfontolandó dolgok vannak TGM nagy cikkében, kinek-kinek saját értelmezése szerint:”

    – Igaza van! Nem szeretem TGM-et, ritkán olvasom végig az írásait, ha egyáltalán elolvasom. Itt is csak részben adok igazat Neki.

  • „Az Európai Unió nemrégiben elfogadta az új címkézési szabályozást, amelynek értelmében a termékeken pontosan fel kell tüntetni, ha azok az Izrael által megszállt területekről származnak. A döntést Izrael hevesen kritizálta, de az unión belül sem értett vele mindenki egyet, például Magyarország sem.”

    -Az EU ettől függetlenül nem antiszemita, Magyarország viszont igen?
    Tévedés ne essen, én sem állítanék szobrot Hóman Bálintnak!

  • Igen lelszi, ez van..
    TGM egy lángelme, csak a tüze sokszor átcsap olyan területekre és olyan irányba, ahol nagyobb kárt okoz, mint hasznot. Őt első olvasmánynak nem ajánlanám, mert ha nincs elég tájékozódási pont, akkor vége:)
    Még nem találkoztam olyannal, aki kritikátlanul osztja a véleményét, de azért ébreszt gondolatokat – és lehet, hogy naív vagyok, de én nem érzem mögötte a lobbik szagát..

  • homan magat mindig is volksdeutsche-nak vallotta!a nemet erdekekert szallt sikra nem a magyarokert!!egyik alapito tagja volt a korai Magyar Nemzetiszocialista Part-nak melyet egy ujsagiro Dr Boszormenyi Geza vezetett!!
    homan buszken hordta kesobb ugy a volksbund-(a Franz Anton Basch fele naci banda)-mint a nyilaskeresztes partjelvenyt!!

  • Ha valakit mélyen érdekel a téma, egy igen igényes adást láttam tegnap este erről 4 csúcs jogász és történész között az ATV-n Rónay Egon CSATT cimű műsorában.. Elég megdöbbentő volt..

  • Miklós Bánfi!

    Hát, hogy 4 csúcs jogász – azt azért nem mondanám, mert ezen kategóriába max.Kende Péter, de leginkább Magyar György tartozott, a harmadik jogász, a harmincas Szánthó Miklós volt, aki mind megjelenése, mind észjárása és retorikai képessége tekintetében egy békebeli táblabíró titkárára hajazott – nagyjából a tárgyi ismeretei is ehhez közelítettek – ám az önérzete roppant nagy volt…
    Bencsik Gábor a tőle megszokott bárgyú monotóniával hangoztatta egyfolytában ugyanazt, a képtelenséget.
    Valóban megdöbbentő volt, ahogy -sokadszor már – tényekről tudomást nem véve próbálják meg újra és újra a legálságosabb dolgokat védeni, magyarázni és mivel tudják (tudniuk kell)hogy lehetetlen dologra vállalkoznak, ezért megpróbálják lazán hülyének nézni a más véleményt képviselő vitapartnert!

    Néha azt hiszem ezeket az embereket klónozzák, hogy mind ugyanazt, és ugyanúgy látja – még véletlenül sem fordul elő, hogy valaki akit úgy általában „jobbról szoktunk meg” vagy inkább úgy írom, hogy kormányközeli az álláspontja, az bizonyos kérdésekben övéitől eltérő véleményt képviseljen!
    Védik a védhetetlent, és talán nem is a kis aljegyzőbe oltott kormányzati tisztviselőn (Szánthó M.) csodálkozom, hanem Bencsiken akitől mind kora szerint, mind történészi munkássága alapján elvárhatóbb lenne egy őszintébb és szélesebb skálán mozgás egy ilyen kérdés – sorozat megítélésekor. Itt nem pusztán Hóman személyéről vagy a „Hóman kérdésről” van szó, ez ennél összetettebb, és egy egész kérdés csoportot ölel fel !
    Tudnia kell, hogy egyik a másiktól nem elválasztható, főleg Magyarországon, ahol úgy általában globálisan ítélnek meg mindent!

  • Bravó Besancon barátom. Ösmét minden szavaddal egyetértek, talán azzal az eggyel kötekednék, hogy Bencsik szerintem nem tudja.. Ez meggyőződéses. Nem hiszem, hogy őt kényszerítették volna abba a székbe, márpedig ő nem állt le volna azzal a két nagyágyúval. A kiscsávó viszont megdöbbentő resuméjával megdöbbentően sötét volt. Vitathatatlan, hogy mondjuk ha Stumpfot tették volna oda, akkor még színvonalasabb lehetett volna a vita, de mint Te is mondod, azért elég védhetetlen volt, úgyhogy Stumpf okosabb lett volna, minthogy megjelenjen ott. Azért valljuk be, hogy érdekes volt, hogy hány szinten csörtéztek. Persze jó érzés volt, hogy nyertünk:)

  • Folytatva: Az volt az érzése az embernek, hogy ez egy hű leképezése a mai elit gondolkozásnak az országban. Még a legjobb jobboldali gondolkodóknak is annyira elfertőzte az agyát a Fidesz agymenése, demagógiája és 2 méter magas hazúgság iszapja, hogy ebből ha nem menekült ki még valaki, akkor le is süllyed benne.. Jó példa erre, hogy a vezető Fidesz körüli közgazdászok, már rég ott hagyták a hajót: Mellár, Bod Péter Ákos, Chikán és a többi. Varga Mihály a meciocre tudásával kimagaslik a taknyukban.. Matolcsy a kollegái körében már 20 éve közröhej tárgya volt:)