Karácsonyi koncert a menekültekért Ottawában (Képriport)

2015 december 22 9:26 de. Karácsonyi koncert a menekültekért Ottawában (Képriport) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kanadai fővárosba érkező menekültekért és rászorulókért jótékonysági koncertet rendezett idén a római katolikus St. Joseph’s Parish (Szent József Egyházközség). A vasárnapi koncerten résztvevő idősebb egyházközségi tagok közül többen emlékeztek azokra az időkre, amikor 1956-ban és 1957-ben a katolikus közösség vezető szerepet játszott a városban a magyar menekültek megsegítésén, úgy szintén a hetvenes években a vietnámi menekülthullám idején. Most a Szíriából Kanadába érkező 50 ezer menekülten volt a hangsúly és körülbelül százan vettek részt a Karácsony előtti utolsó vasárnapon rendezett jótékonysági koncerten.

Menekülteket és rászorulókat segítő karácsonyi koncert a St. Joseph's Parish-ben 2015. december 20-án. Fotó: C. Adam.

Menekülteket és rászorulókat segítő karácsonyi koncert a St. Joseph’s Parish-ben 2015. december 20-án. Fotó: C. Adam.

A belépő ingyenes volt, de önkéntes adományokat fogadtak el a szervezők. Így jött össze több mint 2 ezer dollár készpénzben és ezen felül még körülbelül 300 dollárnyi élelem a résztvevőktől, akik elsősorban egyházközségi tagok voltak és kisebbik részben olyanok, akik a MeetUp-on keresztül jöttek a koncertre csoportosan.

St. Joseph's Parish kórusa a 2015. december 20-án rendezett karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

St. Joseph’s Parish kórusa a 2015. december 20-án rendezett karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

A 19-tagból álló kórust Jamie Loback vezeti, aki ismert zongoraművész Ottawában. Az Ottawai Egyetemen diplomázott és immár egy évtizede teljesidőben dolgozik az egyházközségben mint kórus vezető, illetve mint a liturgiáért felelős koordinátor. Ezen kívül még az Ottawai Gyermekkórus vezetője.

Jamie Loback a karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

Jamie Loback a karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

A karácsonyi koncerten elhangzott dalok közt volt a legrégebbi kanadai karácsonyi dal, nevezetesen a Huron Carol (Jesous Ahatonhia), amit 1642 körül írt Jean de Brébeauf francia katolikus misszionárius. (A dalt itt lehet meghallgatni eredeti huron őslakossági nyelven, illetve franciául és angolul.)

St. Joseph's Parish kórusa a karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

St. Joseph’s Parish kórusa a karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

Egy ukrán eredetű ének is elhangzott (Carol of the Bells angolul) és úgy szintén egy hagyományos osztrák karácsonyi szám (Still, Still, Still), valamint egy spanyol eredetű dal (Veinticinco de diciembre).És természetesen ezen kívül nem lettek elfelejtve az ismertebb angol karácsonyi énekek sem (O Come All Ye Faithful, Away in a Manger és The First Nowell).

St. Joseph's Parish kórusa december 20-án.

St. Joseph’s Parish kórusa december 20-án.

A koncert bevételén kívül az egyházközség Menekültügyi Tanácsa közel 25 ezer dollárt gyűjtött egy szíriai menekültcsalád szponzorálására. Ez annyit jelent, hogy az egyházközség önkéntesei egy éven keresztül biztosítják az Ottawában letelepedő család jólétét–lakást találnak számukra, a gyerekeket beíratják az iskolába, angol nyelvi kurzusokat találnak, vagy szerveznek és általában elősegítik az egyház által szponzorált család mielőbbi integrációját a helyi társadalomba.

Az egyházközség egyik önkéntese a karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

Az egyházközség egyik önkéntese a karácsonyi koncerten. Fotó: C. Adam.

Comments are closed