Kiszolgáltatottság és fagyhalál Magyarországon

2016 január 1 12:23 du.88 hozzászólás

A viszonylagos kanadai jólétből nézve, nehezen tudunk elképzelni annál borzasztóbb dolgot, mint hogy egy Európai Uniós tagállamban – nevezetesen Magyarországon – 18 állampolgár azért hal meg, mert egy fűtetlen lakásban volt kénytelen élni. Pedig mint ahogy Simó Endre, illetve a Magyar Szociális Fórum által kiadott közleményben olvashatjuk, összesen negyvenen fagytak meg Magyarországon az óévben, köztük tizennyolcan saját lakásukban.

Most, hogy lassan eltűnnek a szilveszteri és karácsonyi fények, hangok, ízek és ünnepek, visszacsöppenünk a “szürke” – de sokunk számára többnyire kiszámítható és élhető – mindennapokba. Érdemes szem előtt tartani, hogy saját közösségeinkben – legyen az éppen az ottawai Sandy Hill, vagy egy kistelepülés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – vannak-e esetleg olyanok, akik látatlanul és egyedül szenvednek. A mélyszegénység sokszor a látszólagos normalitás mögött bújik meg. (A szerk.)

Gemma Schiebe

Gemma Schiebe

 • Az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum az újév első napján.
 • December második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt. A Magyar Szociális Fórum szerint a tragédia hátterében az áll, hogy sok embernek választania kell, vajon egyen vagy fűtsön-e, mert mindkettőre nem futja a szerény jövedelemből. Elsősorban a magányosan élő, magukra maradt idős emberek életét fenyegeti a zord időjárás.
 •  A tények arra utalnak, hogy a szociális ellátó rendszer sok kívánni valót hagy maga után, ezért a Magyar Szociális Fórum a lakosságtól kér fokozott segítséget. Arra kéri az embereket, hogy jobban figyeljenek oda és segítsenek a nehéz körülmények között élőkre, különösen az egyedül élő idős emberekre. Legfőképpen az érintettek szomszédjait kéri fokozott segítőkészségre.
 • Szolidaritással életet lehet menteni – hangsúlyozza az emberjogi szervezet.
 • Ősztől december közepéig 25-en szenvedtek fagyhalált, december közepe óta pedig tizenöten hunytak el, köztük öt nő. Az év végéig nyolcra nőtt a megfagyott nők száma, és 32-re a férfiaké.
 • Az áldozatok 45 százaléka (18 fő) saját fűtetlen otthonában lelte halálát, 37,5 százalékuk (15 fő) a szabad ég alatt, 17,5 százalékuk (7 fő) pedig kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után halt meg, mert már nem tudták őket megmenteni.

MSZF / Simó Endre 

88 hozzászólás

 • Vajon, mit ajánl a cikk írója a kanadaiaknak, a magyarok megsegitésére? A fagyhalált kissé kételkedve fogadom, mert manapság még nincs ilyen hideg. Mindenkinek van a konyhában tűzhelye ahol főzni szokott.

 • Figyelő Sajnos a fagyhalálhoz hozzátartozik a kihűlés, amihez folyamatos 10 fok alatti hőmérséklet is elég. A megfagyás nem a jéggé fagyást jelenti.

 • Öszintén, az egész mesét nem hiszem el! Egy mai lakásban, ha nincs is jó fűtés, a falak a szomszédból is átmelegednek.
  Aki meg az utcán él, Montrealban is sokan teszik, NEM azért “hajléktalanok” mert nincs hol aludniuk, hanem sokszor alkoholisták, vagy elmezavarodottak, akik az utcán JOBBAN érzik magukat!

 • Figyelő Te még nem láttál olyan házat, ahol nincs szomszéd? Ez komoly? A hajléktalan általában nem azért lesz az ember mert alkoholista, hanem fordítva. Tudom, te semmit nem hiszel el, ami ellenkezik azzal, amit szeretnél látni. Nem óhajtok mesélni a mentős múltamról, mert úgy sem hiszitek el. De én még hozzátenném a sok végtagfagyást is, amit elszenvednek emberek a fűtéshiány miatt. Ők életben maradnak, csak itt-ott lefaragnak belőlük. A tüdőgyulladásokat sem ide számolják, és a súlyos megfázásokat sem, ami egy legyengült szervezetnek halálos. Sajnos ez független attól, hogy elhiszed vagy sem.
  Sokat tudnék írni, hogy tisztábban láss, de nekem is közölnéd mint falusival, hogy hosszú, nem olvasod el. Hiszen téged a tények úgysem zavarnak meg a homályos látásban.

 • Göllner András

  Magyarország a fagyhalálban is jobban teljesít. Hogy miben tudnának kanadai honfitársaink segíteni, hogy 2016-ban ne emelkedjen 1 millió főlé azoknak a száma akik otthagyják hazájukat mert képtelenek normális életet élni, képtelenek kifűteni lakásukat, képtelene boldogulni és nem hajlandók tovább nyelni Orbánék hazug szövegét? Abban, hogy észhez térnek,formát bontanak, nem az érzelmeikkel hanem az agyukkal kezdenek el gondolkodni, felemelik a nyilvánosság előtt a hangjukat a zsarnoksággal szemben, és abbahagyják azt a fajta, buta, szervilis talpnyalást amelyet a Figyelő, és a kanadai magyar diaszpóra szerevzett része tanusít az Orbán kormánnyal szemben. Ez ennyire egyszerű. Ha a Figyelő ennél részletesebb tanácsot igényel forduljon bátran a KMH szerkesztőségéhez. Boldog Új Évet a KMH olvasóinak. Húzzunk bele 2016-ba 🙂

 • Lehet, hogy Kanada sem a csúsok csucsa ! Ujsághir volt márciusan, hogy egy négyéves kisgyerek szenvedet fagyhalát Toronto belvárosában (akit az anyja magára hagyott). Budapesten ilyen elő nem fordulhatott volna !

 • Ezzel a figyelővel úgy vagyok, mint az egyszeri székely a zsiráffal: márpedig ilyen állat nincs.

 • Hát, mindjért elsírom magam!

 • Evelin Magyarországon nem tudom fagytak e meg magára hagyott gyerekek, de kaptak szénmonoxid mérgezést és égtek már szénné, mert a szülők egyedül hagyták őket. De egy idióta szülő miatt egy ország felett nem lehet pálcát törni. A cikk nem az idiótákról szól, hanem a szegényekről. Ha édesanyámat nem segítenénk, nem tudna fűteni, mert régen ment nyugdíjba, és ezért semmit sem ér már az a pénz. A százalékos nyugdíjemelés mindig a gazdagabbaknak jó, az infláció pedig mindenkit sújt.(mint minden). Még a hazug rezsicsökkentés sem vonatkozik rá, mert a faluban fával és szénnel lehet csak tüzelni.

 • Nem tudom mikor, azaz nem emlékszem, hogy valaha is bármit írtam, mondtam volna az Orbán kormány magyságáról. Mivel nem élek otthon, halvány fogalmam sincs, mi lenne róla a véleményem, ha otthon élnék. Mivel Göllner sem él otthon, neki sem lehet sok fogalma az ottani életről.
  Különben, nem tudom milyen szervezetben vagyok it?, nem tudok róla, Göllner jobban tudja.

 • Az idős, kiszolgáltatott emberek nagy része inkább csendben megfagy (hogy Figyelő is értse: kihűl), mint hogy másokkal közölje, hogy nem maradt pénze tüzelőre. Ezek, a sokat látott, büszke emberek, sok-sok munkában eltöltött évvel a hátuk mögött szégyellik a szegénységet. Nem nekik kellene szégyellni magukat, hanem az elmúlt huszonöt év országvezetőinek, akik szétszakították a szociális hálót, és magukra hagyták a kisembereket.
  Ahogy llanfair is írta, ez csak a jéghegy csúcsa. Mindenkinek ajánlom a következő oldalt:
  http://www.szociopoly.hu/
  “Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem.”

 • Köztudott, hogy a magyar nyugdíj igen alacsony és nem lehet belőle megélni. Már 60-as években pénzt kűldtűnk haza apósom számára, mert nem bírtak megélni nyugdíjukból.
  A régi, alacsony fizetések után meghatározottt nyugdíjak nagyon csekélyek.
  Sajnos a magyar gazdaságnak régi hibája, az alacsony fizetések, melyek a mai napíg nem sokat javultak!
  Természetes ennek egy oka van, a kormány pénztelensége.

 • terminus
  Olvassa a fentieket.
  A munkabérek alacsony állapota régi baj. Ez nem a mai kormány bűne, hanem több évtizedes maradvány.
  Sajnos viszont, a vásárló árak az európai árakhoz alkalmazkodnak.

 • Figyelő
  Ha jól szedem le, Neked fogalmad sincs arról, hogy mi zajlott Mo-n az elmúlt 50 évben. Ha kérdezel, szivesen válaszolok .
  Szervusztok, jó estélt !

 • Komolyan mondom, mindig meg tudok lepődni az emberi khm… gyanútlanság mélységein. Úgy tudom, Figyelő évtizedek óta Kanadában él. És nem tudja, hogy a fizetéseket nem a kormány adja? Egyetlen kormánynak sincs pénze, egyetlen megveszekedett fillére sincs. Csak az van, amit a fizetésekből, jövedelmekből adó formájában elvon. Elméletileg azért, hogy a közös dolgainkat finanszírozza: oktatást, egészségügyet, a rászorulók segítését. A jelenlegi magyar kormány ezzel szemben stadionépítést, egyéni hobbikat – mint a kormányfő saját kisvasútja -, kaszinókat pénzel az adónkból. A magyar fizetések után ma 63%-ot vonnak le mindenféle adó címén, plusz minden egyes vásárláskor 27% forgalmi adót. Milyen több évtizedes maradványról beszél? A mai kormány bűne, hogy a befizetett pénzt szétszórja, szűkkeblű, ostoba (illiberális) politikája miatt nincsenek beruházások, nincsenek munkahelyek, naná, hogy a munkaadók szorítják lejjebb a fizetéseket.

 • Figyelő!
  Egy dologban tévedsz,itthon napok óta nagyon hideg van nappal is,de éjszaka -10-15 fok!
  Ami a többit illeti teljesen igazad,más nálunk gazdagabb országokban is fagynak meg emberek …..itthon csak a saját hibájukból,ugyanis
  bőven van hajléktalan szálló,hidegben plusz nyitnak helyeket,krízisközpont,melegedő stb.,akik berúgnak és nem hajlandók szállóra menni, azok fagynak meg(rendőrök,civilek gyakran próbálnak
  segíteni!)
  A kisnyugdíjasok igényelhetnek a helyi önkormányzattól FŰTÉS és
  LAKÁS támogatást,sőt rendszeres szociális segélyt!Nálunk élelmiszer csomagot is kapnak havonta!
  Ami Aptyukát illeti hát “kissé” unintelligens,mondhatnám bunkó!
  A többiek csak tájékozatlanok és a kinti jómódukból csak uszítani képesek!Arról már nem is beszélve,hogy csak a kinti magasabb életszínvonalnak köszönhetik sokan ,hogy jobban élnek……nem a tehetségüknek!!!!!
  Ja és a fával,szénnek fűtő rászorulok is kapnak segítségek,ha kérnek akár utalvány,akár tüzelő formájában.
  Na ez van itthon,én itthon élek ez az igazság!
  Erről ennyit,azt ajánlom a többieknek ne járassák le magukat feleslegesen!!!!!!!

 • Ja majd elfelejtettem,itthon minden évben van kötelező kéményseprés,vizsgálat pontosan annak érdekében,hogy elkerüljék az emberek a szénmonoxid mérgezést(ki nem engedi be őket azokat büntetik!)
  Ez nem szegénység,hanem felelőtlenség kérdése,vannak mérőeszközök is,ha valaki gyanúsat észlel!

 • talalom

  2016 január 2
  1:28 du.
  Hány éves a mai kormány?

  És hány évig volt szar magyarhonban? Én 45 évet éltem át, majd még jött utána néhány.
  Kérem a pontos adatokat, minden részrehajlás nélkül.

 • Kedves Figyelő!
  Én Orbanisztán egyik nagyobb városában élek, és igen itt vannak olyanok akik 50-60 évesen már nem kapnak munkát.
  De megkapják a havi 22500 forintos segélyt, igen főznek a napokat a konyhában töltik, mert ott elviselhető a hőmérséklet, de a szobában volt olyan tél amikor a falak bent voltak deresek.
  Ma már egy 50+ éves ember nem kap munkát ha elveszti azt ahol éppen dolgozik, a cégek diák munkásokat alkalmaznak mert 30%-al olcsóbb velük dolgoztatni és szabadságot sem kell nekik fizetni.

 • Marcsi
  2016 január 2
  1:39 du. Vagy tudatlan vagy (az is vagy), vagy arcátlanul hazudsz.
  Nem kisnyugdíjast írtam, hanem azt, hogy kevés a nyugdíja. Ahhoz képest főleg, amit letett az asztalra.

  Egy apróság. Igen, van szénmonoxid mérő. Most mérték be a kapható mérőket, és szinte mindegyik használhatatlan volt. Mi innen vittünk használhatót. Mindenhez ennyire értesz? De ez nem is számít.
  A tehetségről és jómódról szólva, irigységed és rosszindulatod nem mai keletű. Ismerjük, kár mindig bebizonyítanod.

  A hajléktalanok. Annyit értesz hozzá, mint hajdú a harangöntéshez. Szeretnélek egy hónapra berakni közéjük, sokat csitulna öntelt nagyképűséged. Náladnál értékesebb és többet dolgozó emberek kerültek utcára. Hátrább az agarakkal. Szeretném látni az orcádat, mikor egy éjszakát a büdös és undorító szállón alszol, reggel cipő és a pici kis vagyonod nélkül ébredsz. Nem kicsit nyúlna meg az ábrázatod.
  Munkám során sokkal beszélgettem velük, nagy részük mentális betegségük miatt, sok a munkásszállók és a munkalehetőségek megszűnése miatt, sok a bíróságok miatt, amely kitette őket a lakásból váláskor.
  Egy apróság, de “úgy sem igaz”. Váláskor felértékelték a lakást. A gyerek az anyjával marad (Magyarországon ez a bírói gyakorlat), ezért a lakást lakottnak minősítették, és így értékelik fel a töredékre. Ezt három részre osztották, kettő az anyáé és a gyereké, egy harmad a férj jussa. Azért a lakásért, amiért a férfi éjjel-nappal dolgozott. Ha ez a férfi az utcán tölt x időt, már nem alkalmazza senki, a lecsúszás végleges.
  Tanú voltam a tárgyaláson, nem tudsz megcáfolni. Nagyon könnyen ítélsz, mint sokan, akik azt hiszik, hogy ismerik az életet.

 • tothjani

  2016 január 2
  3:21 du.
  Csak információnak: Külföldön sem kap munkát az 50-60 éves ember!
  Itt meg a nyugdíj miatt.

 • Igaz, nem tudtam, hogy otthon ilyen hideg van. Akkor mégjobban nem csodálkozom a szenvedéseken , sőt a megfagyást is el tudom hinni!

 • Kedves Marcsi!

  Vidéken nincs elegendő hajléktalan szálló.
  A kis önkormányzatokat a kormányzat kivéreztette, de ennek ellenére van néhány támogatás. Pl. mifelénk 1 m3 tűzifa/család a teljes fűtési időszakra, méterfában.
  Jó, hogy ez van, de ennyivel egy jól szigetelt házat sem lehet még 1 téli hónapig sem kifűteni, és pont a legszegényebbeknek nem jól szigeteltek a házaik!
  Én is itthon élek, a vidéki Magyarországon, és éltem már nagyvárosban, falun és Bp-en is. Óriásiak a különbségek egyes önkormányzatok lehetőségei között!
  De ami a legjobban fáj, hogy szarunk a nálunk elesettebbekre, kiveszett belőlünk a szolidaritás.
  Össze szoktam szedni a részegeket az út széléről, és hazakísérem őket, talán csak azért, mert apám is alkoholista volt, és talán őt is hazakísérte néha valaki. Mindenkinek meg van a maga története. Ki vagyok én, hogy ítélkezzem felette?

  Üdvözlettel:
  terminus

 • Göllner András

  Érdekesek a hozzászólások, még azok is amelyek szerint odahaza a legjobb megfagyni.

  Az egész sztoriban a legszomorúbb az, hogy Orbán hatalomrajutása óta a következő mutatókban látunk növekedést: a mások iránti intoleranciában, a cenzúrában, a kivándorlók számában, a szegénységben, a korrupcióban, Orbán Viktor, Andy Vajna Szíjjártó Péter, és az Orbán klán meggazdagodásában, illetve a hazugság indexben, amelynek az a célja, hogy elhitesse mindenkivel hogy a rablóbanda csodákat művel odahaza.

  Sajnos még most is, mint oly gyakran a magyar történelem során, népünkel bármit meglehet etetni. Ez a szomorú igazság, és ebből a szomorú igazságból építi politikai tőkéjét Orbán Viktor és azok akik itt kanadában szorhgalmaskodnak nevében.

  Az összes objektiv, hiteles felmérés (OECD, EuroStat, World Bank, Global Competition Report)azt mutatja hogy Magyarország gazdasági versenyképessége óriásit zuhant az elmúlt 5 évben, az életszinvonal- a dumaindexel ellentétben – nem emelkedik hanem stagnál. Szomszédjainkhoz képest nem jobban hanem rosszabban teljesítünk mint 5 évvel ezelőtt. Kevesebben járnak egyetemre fiataljaink mint korábban. Siralmasabb állapotban a felsőoktatás, az egészségügy mint bármikor valaha. Fiataljaink több mint 50% máshol szeretne élni mint saját hazájában. Figyeljék kérem, most 2016-ban jön majd az igazi nagy “show” amikor a csirkefogók azzal fognak etetni mindenkit hogy ők 1956 örökösei, az igazi szabadságharcosok. Tavaly a zsidószeretet bőrében álcázva verte át a világot Orbán – 2016-ban 56 mártírjainak bőrében fog le és föl grasszálni. És ezt az átverést, mint a korábbiakat, úgy le fogja nyelni a kanadai magyar diaszpóra szervezett része mint a kacsa a galuskát. A KMOSZ, a torontói magyar rádió, vagy televízió, a különböző magyar házak amelyekbe a magyar adófizetők száz millóit nyomják Orbán diszmagyarba öltözött zsoldosai – már készen állnak, és alig várják hogy megérkezzen a következő Orbán delegáció, a következő nagykövetségi etető-itató, a következő kitűntetés áradat, a következő hazai potyaút, a következő adag hortobágyi palacsinta.

  BUÉK mindazoknak akiknek elegük van a hazugságiparból, a szennyezett magyar közéleti levegőből. Ne hagyják magukat, bátran írjanak ide, hallassák hangjukat ezeken az oldalakon. Itt nem fogjuk senkibe se belefagyasztani a szót. Ez itt a kanadai magyar sajtó kis szabadságszigete – itt senki sem fog megfagyni.

 • Szocmunkás vagyok budapesti hajléktalanszállón, az egyik legjobb átmeneti szállón (havi 9000 Ft-ért élhetnek nálunk, és emellett sok segítséget kapnak tőlünk. Tehát eléggé képben vagyok.
  Egyik ellátottunkat, N. Sándort hoznám konkrét példának. Lábujjai lefagytak már (amikor családi válság miatt utcára került), csonkolták, ortopéd cipővel jár. Nem iszik, nem cigizik. Havi 22 800 Ft-ot kap, ebből befizet 9 ezret a szállóra. Fő bűne, hogy “öreg”. 54 éves. Sehol nem kap munkát, még közmunkát sem adtak neki (az 52 ezret fizet).
  Most szereztem neki közmunkát, és rálátok a munkájára. Kiszámítható, megbízható, sokat tapasztalt ember, több szakmával. Aranyat ér, már a kollégáit is alá osztják be. Munkahelyén törik a fejüket, hogy hogyan lehetne magasabb státuszú (fizetésű) munkával megbízni (Civil szektor, csak közhasznú munkásaik vannak, az állam fedezi a fizetést).
  Sok-sok N.Sándor van, akiknek a mi Sándorunkkal ellentétben nincs esélyük – és nem tehetnek róla.

 • Mávtelep!

  Jól látod, Figyelőnek tényleg nincs fogalma arról ami az elmúlt 50-60 évben történt Magyarországon – a különbség a többi esetlegesen tájékozatlanabb kommentelővel szemben az, hogy Figyelőt nem is érdekli!
  Simán figyelmen kívül hagyja amit rendre leírnak neki vagy megválaszolnak a primitív megállapításaira – lerázza magáról,és kezdődik minden elölről! Úgy tűnik szelektív agya van, bizonyos dolgokat, tényeket képtelen megemészteni vagy felfogni,ezért mintha mi sem történt volna, újra ugyanazt szajkózza!
  Általában “rossz a memóriája” – vagy csak úgy lazán valótlant állít, erőssége még a letagadás, ill. valaminek amit leírt, elkövetett el nem ismerése.Teljesen mindegy hogy ő mit kérdez és te arra mit válaszolsz, mert őt koránt sem a megértés, és a megismerés motiválja.
  Szóval nem fair játékos, szerintem reménytelen.
  Különben majd rájössz magad is.

 • Akár véletlen, akár tudatosan választotta a válaszadást fsandor
  Göllner András jegyzete után, de a két hsz. tökéletes képet ad a mai Mo-ról.
  Köszönöm mindkettőjüknek !
  Szervusztok, jó napot !

 • BrunszvikTeri

  EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

  Negyvenen fagytak meg az óévben? Nagyszerű, tavaly kevesebben voltak. Ez is bizonyítja, hogy MAGYARORSZÁG JÓL TELJESÍT !!!

  aláírás: Fid-SS

 • Besancon
  Valamikor a PoliDilin kezdtem netes pályafutásomat, így szerencsém volt rendkívűl okos és művelt emberek véleményét megismerni, valamint olyanokét is, akik nem kérnek mások gondolaiból, tapasztalataiból egy szikrányit sem.
  Persze, ettől még mozog a föld….mostanában éppen a leghűségesebb szolgák tulajdonába. Ez a fizetség a vakhitért.

 • llanfaír!

  Hát csak nem nyugszol……nem én szoktam hazudni, hanem itt ezen az oldalon,sokan,meg nem én sértegetek másokat!
  Az, hogy valakinek kevés a nyugdíja az kb. ugyanazt jelenti,hogy kis
  nyugdíjas(ehhez nem kell nagy ész!)Volt aki rossz időben ment nyugdíjba,de van olyan is aki bizony nem dolgozott 40 évet!!!
  Aztán én itthon élek és ami a juttatásokat,körülményeket illeti talán kicsit tájékozottabb vagyok mint Ti kint….és az igazat írtam!
  Egyébként “állandó hajléktalanom”van,akit rendszeresen támogatok,(étellel,pénzzel)tiszta,soha nem részeg,hajlandó alkalmazkodni a társaihoz és nem lopja meg őket!!!
  Azt hittem,hogy talán képes vagy kicsit tárgyilagosabb lenni és az utóbbi időben felvett normálisabb stílusod megtartani,de tévedtem!Kintről csak nagyképűen,sértegetően uszítgatsz,ellenőrizhető tényeket cáfolsz és félrevezetsz embereket!!!
  Azt tanácsolom foglalkozz a kinti szegényekkel,hajléktalanokkal
  nálatok és a gazdag nyugati országokban is sok van……!Van miből adakozni….hát rajta!
  Mi is olvasunk újságot nézünk TV-t,meg vannak Amerikában és másutt élő ismerőseink,barátaink,akiktől tárgyilagos,hiteles információkat kapunk,akik nem a volt hazájukat szidják,becsmérlik!!!!
  Na próbáld ki az önkritikát!!!!

  uszítgatsz és ellenőrizhető tényeket cáfolsz

 • Ja,amúgy a szegénység már a dicső szocializmusban is létezett,ugye
  az itteniek közül sokan már a rendszerváltás előtt jóval régebben
  kimentek……..,a munkanélküliség és a nagyobb bajok a világválság kitörésével kezdődtek,ami egy ilyen kis országot mint a miénk még jobban megviseltek,meg ugye a szocik adósították el az országot,majdnem államcsődbe vezetve……
  Egyik pártnak sem voltam és vagyok tagja,minden kormánynak van hibája,de azért vannak különbségek és nem a jelenlegitől kell elvárni a “Kánaánt”!!!!
  Szégyelljék magukat,akik kint csak a magasabb életszinvonalnak és nem a kiemelkedő tehetségüknek köszönheti a jobb életet,de becsmérlik az itthon maradottakat!!!!

 • Marcsi. Nyugodj meg, adakozunk itt mi rendesen, sőt még ott is. Azt miből gondolod, hogy édesanyám helyzetét Te jobban ismered mint én? Ha elmagyaráznád, sokat jelentene.
  Ételosztás tényleg volt, de például a krumplit ott hagyták, mert a disznók sem ették volna meg. De én úgy gondolom, hogy negyvennégy év kemény munka és ország újjáépítés után, ne kegyelem rohadt krumplit kapjon egy liter olajjal és egy kiló cukorral, hanem nyugdíjat. Édesanyám soha nem koldult, ne csináljon a kormány koldust belőle.
  Édesanyám munkakönyve nálam van, tehát biztosan állíthatom, hogy ledolgozta az idejét, majd még nyugdíjból dolgozott hozzá nem keveset. Rossz időben ment nyugdíjba? Az mi a fenét jelent? Ha volt ilyen igazságtalanság, akkor azt nem kellett volna már kijavítani? De a százalékos emelés csak tovább ront a helyzeten, de neked így jó, tehát nem zavar a dolog.
  Szerinted egy szegény falu tud annyi segélyt osztani, mint egy gazdag város vagy falu? Nem Hódmezővásárhelyen lakik. A kisnyugdíjas és a kevés nyugdíjat kapó között pedig különbséget tesznek Magyarországon.
  Ha Te nem tudsz valamit, de tényként állítod, az tévedés. De ha kiigazítanak, és ennek ellenére hangoztatod, akkor már hazugság. Miután MI fizetjük édesanyám fűtését, fillérre tudjuk, mennyibe kerül. Ne tud jobban, rendben?
  Ha szükségem lesz a tanácsodra, jelentkezem. De ne számíts rá.
  terminus 2016 január 2 11:59 de. már leírta a tisztességes munkában megöregedettek lélektanát. Aki életében kemény munkából élt meg, inkább éhen hal, mint koldul. Aki ilyen helyzetbe hozza, az aljas gazember.

 • Mindenkinek

  AMERIKAI népszámláéási hivatal adatai szerint!!!!!!!!!

  -48 millió ember él a szegénységi küszöb alatt

  -minden 5-ik gyerek élete az élelmiszer jegyektől függ

  -sok családban napi “2 dollárból” éltek 1996-ban…és ez nőtt

  -60%-kal nőtt az itthon nélküli gyerekek száma…….

  -az amerikai gyerekek 65 %-a él olyan háztartásban ahol a kormány
  támogatására van szükség……

  -40.9 % az extrém szegénységben élő egyedálló szülők aránya……

  Mindezt a teljesség igénye nélkül írom,mert nagyon hosszú a cikk!

  Na kintiek lehet adakozni!!!!!!

  -7.9 millió az amerikai munkanélküliek száma……

 • Részemről befejeztem,akinek tudok segítek,.minden ember élete más
  senki sem ismerheti,van aki tehet a sorsáról van aki nem……
  Ami a nyugdíjemelést illeti valóban kevés, amit idén kaptunk,csupán infláció kompenzálás,míg az aktív közalkalmazottak,egészségügyesek(az orvosok kicsit elszálltak,pláne még hálapénz is van…)
  rendvédelmi szervek,tűzoltók,pedagógusok évek óta jelentős emelést kaptak,(idén is 5-6-1o %)ami részben jogos,meg ugye ők ki tudnak menni tüntetni,a nyugdíjasok többsége nem….!
  Na ezt meg is írom az illetékeseknek és nem vagyok egyedül!
  Nem vagyok elfogult és elégedett sem!

 • Marcsi
  Ezen a kormányon nem a Kánaánt kérjük számon, hanem az enkezükkel elkövetett lopásokat :
  1./ manyup – hova lett ?
  2./ vagy 30 féle új adó – épp mostanában tervezgetik az agglomeráció közlekedésének ellehetetlenítését
  3./ oktatás finanszírozása – fele a 2009.évinek ?
  4./ eü. finanszírozása – hanyad része a 6 évvel ezelőttinek ?
  Az “elmútt8évadósáágát” meg hagyjuk…maradt annyi a kasszában, hogy Mészáros, Lázár, Orbán és Dzíjjártó unokái is aranykanállal egyék a kaviárt.

 • Marcsi Bizony. Az orvosok elszálltak. Van aki Ausztriáig, van aki Ausztráliáig. Már nem bírlak ki röhögés nélkül.

 • Elég messzire vezet, és teljesen értelmetlen azon keseregni, hogy melyik kormányzat lopott többet. És Marcsinak igaza van, a lopás nem 2010-ben kezdődött, és az államadósság sem. A 70-es és 80-as évek Kádári konszolidációját folyamatosan fizetjük azóta is (Magyarországon élek, aktív dolgozó vagyok, és nem a versenyszférában.). Mindezek ellenére most most van! A kormányzaton azt kérjük számon, amit 2010 óta tesz, nem az elmúlt nyolc, 25, 70 év örökségét, hanem a 2010 óta növekvő államadósságot (a magánnyugdíj pénztári befizetések lenyúlása ellenére ez tovább nőtt), a 2010 óta még jobban széthulló egészségügyet, a 2010 óta egyre rosszabb eredményeket az oktatásban, a 2010 óta növekvő szegénységet, hogy rosszabbul élünk, mint 5 éve. Ja, és még valami, nekem 2010 óta csökkent a fizetésem, és idén sem várható emelés.
  Kevesen fogják fel a jelentőségét Ma Magyarországon, de vagyunk, akiknek fontosak olyan elméleti huncutságok is, mint a jogállam, a demokrácia, az emberi jogok, a nemzetközi szerződések, a környezet- és a természetvédelem és az Európai Unió.

 • Több kink orvos is elszállhatna,például ,akik engem félrekezeltek,…..csak a tisztességes,hivatástudatók maradjanak itthon!
  Egyébként nem vagyok irigy,(vezető állásban,felsőfokú képesítéssel, 40 évig dolgoztam,tisztességes nyugdíjat kapok)csak szánalmasnak,becstelennek tartom sok
  kinti tehetségtelen,hazug ember uszítását és ezt igyekszem a kinti normális emberekkel megosztani!Nincsenek komplexusaim a hiteltelen alakokkal szemben!
  Soha senkit nem sértegettem “ok”… nélkül,llanfair anyukájának helyzetét sem firtattam,nem kételkedtem,csak a fiában…(nem személyeskedtem,amit elvárok másoktól is!)de TÉNYEKET ÍRTAM!!!!
  Részemről most lezártam a témát,azért lehetne elmélkedni egyeseknek az amerikai “valóságról”,meg ugye a becsületről…!

 • Marcsi örülök, hogy te nem személyeskedsz. Tehát az, hogy hazug, hiteltelen és tehetségtelen vagyok, az nem személyeskedés.
  Tegyük fel, hogy ebben igazad van, ezzel cáfoltad a magyarországi szegénységet?
  A munkádról pedig már bebizonyosodott, hogy köszönő viszonyban sincs az állításoddal.Nem véletlenül fogalmazol mindig homályosan. Tudod, mikor a buszvezető felelős beosztásban dolgozik a kormánynál. Igaz is, meg nem is.

 • llanfair

  2016 január 3
  12:36 du .Azt hittem az orvosok arra esküdtek fel, hogy gyógyitja a rászorult betegeket.
  Nem arra, hogy ki fizet többet érte.

 • Figyelő
  Az orvosi esküt nem itt kellene megbeszélni. Ha igen, melyik esküre gondoltál, mert több is van forgalomban a világban, de egyik esküben sincs benne, hogy az orvosnak nélkülöznie kell.
  De fizessék meg az orvosokat tisztességgel, ezután ha elfogad pénzt, vegyék el a diplomáját. Miért gyógyítana ingyen?
  Itt megfizetik az orvost, nem is ismerik a paraszolvencia fogalmát. Te ingyen dolgoztál? Marcsinak felajánlottuk a legmagasabb orvosi ellátás lehetőségét az egyetemen, nem élt vele, inkább perel (ezek után még embertelennek is nevezett). Bizony ez úgy van, hogy a tudást meg kell fizetni. Tetszik, nem tetszik, ez így van.
  Milyen gőg kell ahhoz, hogy elvárd azt, hogy ingyen gyógyítson egy orvos téged? Miért is?
  De ennek tényleg nem itt a helye.

 • Figyelő!

  Az, hogy Ön mit hisz, vagy mit nem az már rég irreleváns!
  Látja, azt sem hitte, hogy emberek fagynak meg ill. hűlnek ki a saját otthonuk fűtetlen sivár falai között, mert mint mondta mindenkinek van szomszédja, aki fűtött falakat biztosít, továbbá mindenkinek van konyhája amelyben a tűzhelyen főz – és elképzelni sem tudta, hogy nincs mindenkinek szomszédja, az elhagyottabb területeken külvárosban, vidéken, pláne tanyán vagy gyéren lakott környéken idős, mozgásukban erősen korlátozott emberek nem tudnak befűteni, mert vagy nincs mivel – se szén, se tűzifa, vagy nem tudják behordani és ha nincs egy jó lelkű éber telek szomszéd, aki esetleg odafigyel és segíteni tud, akkor akár a saját udvarán fagyhat meg valaki ha elesik az udvaron és senki nem észleli. Az meg pláne nem ritka, hogy nem fő semmi a tűzhelyen, ezért aztán a tűzhely sincs is begyújtva!
  Magyarországon ugyanis emberek százezrei élnek úgy, hogy egyik napról a másikra vegetálnak, és a hónap bizonyos napjain nem tudnak főzni, mert nincs miből és nincs mit!
  Gyerekek fekszenek le a fűtetlen hideg lakásban mindenfajta vacsora nélkül, miközben nyomorúságos otthonuk falain akkora rések vannak, hogy a környéken elszaporodott rágcsálók, patkányok ki be járnak rajta. Nehéz elképzelni? Pedig így van, akár elhiszi akár nem, egyszer ha “haza jön”látogasson el mondjuk a Gellért szálló helyett Borsod vagy Hajdú-Bihar megye egyes településeire, hogy saját szemével lássa amit lát, mert addig úgy sem tudja elképzelni micsoda nyomorúságos és reménytelen helyzetben élnek emberek.
  Igaz, a megfagyásban is csak addig kételkedett, amíg Marcsi nevű kolléganője fel nem világosította, hogy itt bizony 10-15 fok mínusz is van éjszaka, és akinek fűtetlen a háza, vagy kinn reked az utcán, az könnyen “ráfázik….”
  Nem kell feltétlenül alkoholistának lennie, és az sem biztos, hogy csak azért marad az utcán, mert ez a dilije és nincs kedve bemenni sehova!

  Az orvos úgy általában a betegeket, és nem a rászorult betegeket gyógyítja – mert ha valaki éppen nem rászorult,”csak beteg”, azt éppen úgy meg kell, hogy gyógyítsa!
  Ám az orvos is csak ember, és nem irgalmas szamaritánus !
  Pénzből és fizetésből él, és többnyire akkor működik ill. “üzemel” ha megfelelő időt dolgozik és a szükséges időt meg “piheni”! Amikor az orvosok annyit és olyan körülmények között kénytelenek dolgozni ahogyan nálunk magyar-honban az megszokott már egy ideje, nos akkor előbb utóbb lemerülnek, és menekülnek! Egy kezdő, ill pár év gyakorlattal rendelkező szakorvos illetménye kb nettó 150-200, jó esetben 250 ezer ft. körül mozog,az idősebb tapasztaltabb, vezetőfunkciójú orvosok 350-400 ezer körül keresnek, akinek bére eléri a 800-900 e. forintot, az kb 300 órát dolgozik havonta, napi 12 órában úgy, hogy kórházról kórházra pendliznek – mint pl az altató orvosok! Ön pl beleegyezne, hogy bármilyen műtéte esetén egy olyan altató és műtőorvos álljon a műtőasztal mellet, aki harmadik napja nem aludt rendesen, műszakról műszakra rohangál és remeg a kezében szike a fáradtságtól?
  Naná, hogy a beteg ki van szolgáltatva, kétségbeesett és áldozata az “egészségügynek”, mint ahogy valamilyen szinten az orvos is az!
  Ez az egyik oldal – a másikon Stadionok tömkelege épül a 2-300 fős nézőközönségnek súlyos milliárdokért, istentelen pénzszórás és urizálás, kisvasút a miniszterelnök falujába, nyilván személyes mániája kiszolgálására, több milliárdos adótámogatás a Casinőt üzemeltető csókos havernak Andy Vajnának, EU-s pénzek családi és baráti körben való pályáztatása “egyedüli pályázóként”,trafikok és állami földek a vazallusoknak, jó haveroknak és strómanoknak milliárdos haszonnal járó építési projectek, 5 milliós bérek/hó ( az eddigi 2-3 millió kevésnek találtatott) az állami cégek vezetőinek, szemben a közmunkásbér 47 ezer/hó forintjával vagy a 22.900 ft.-os segélyek összegével…Munka és munkahely változatlanul nincs elég ill. nem találkozik a kereslet, kínálat, infrastruktúra nuku, oktatás a béka segge alatt,a pedagógusok közalkalmazottak minimális fizetésüket sem kapják meg időben, de amikor erről több alkalommal szó esett, nyílt műsorokban hazudtolták meg a szakszervezetek vezetőit, az intézmények ellátására létrehozott mamut szervezet a KLIKK működésképtelen, nagy valószínűséggel pénzmosási céllal létesült mert, hogy valódi célját képtelen betölteni, de ezt belátni meghaladja a felelősök felfogását! És – mindezek tetejébe bejelenti a vértelen agyú Rétvári az átlag 2000 ft. nyugdíjemelést, ami annyit jelent hogy van aki 2-3 ezret, de van aki csak 400-500 ft körül kap, ez nyilván a nyugdíj összegétől függ – szemben az előbb említett 2.5 milliós/hó emeléssel az állami cégek vezetői felé! Szégyen és gyalázat!

  Szóval csak ezt kérjük számon a miniszterelnökön és a kormányán ezt a közel hat évnyi zsebtömést, ezt az erkölcstelen kivagyiságot, ahogy már a látszatra sem ügyelnek, már semmi nem fontos, csak a hatalom és a dohány koncentrált megszerzése, ha úgy tetszik, a pofájába röhög bárkinek, annyira biztonságban érzi magát…..

 • A világ leggazdagabb országának gyönyörű államában megoldhatatlan feladat a hajléktalanság. A turista fellegvár Honoluluban (Hawaii) hétezer a hajléktalanok száma 350 ezer lakosra, ez hozzánk átszámítva bő kétszázezret jelentene. A város polgármestere nem tud mit kezdeni a mindenhol felbukkanó sátrazó szerencsétlenekkel, ezért az oda csak golfozgatni járó Obamától próbált segítséget kérni. A szociálisan érzékeny elnök segítségképpen közös szelfiket készített a rászorulókkal, befejezte golfpartiját, majd felszállt a csili-vili (AirForceOne) harminc fős személyzettel megtámogatott repcsijére, és elhúzta a csíkot.
  ……
  A fenti hírecske remélem minden demagógot megszólalásra invitál.

 • Figyelő! Nem tudom, milyen adatokat kérsz. Besancon elég pontosan fölsorolta, hogy mi a baj ezzel a kormánnyal, bár a legnagyobb, szinte jóvátehetetlen bűnét meg sem említette. Erről majd alább.
  A szegénységről. A szegénység elég relatív kategória, időtől és tértől is függ. Mátyás király gazdag ember volt, mégsem volt neki egy szem autója sem, sőt a palotáját sem kényelmes gázfűtés melegítette. Ez az időbeli eltérés.
  A másik terület bonyolultabb. Mindig voltak, vannak és lesznek szegény emberek. Magyarországon a hetvenes években is szegények voltunk, én pl. 24 éves koromban láttam először élőben ananászt. És 32 lettem, (már gyerekkel, családdal) mire először magamra zárhattam a saját fürdőszobám ajtaját – a fővárosi lakások 68%-a ugyanis komfort nélküli volt, közös WC-vel az udvar végében. 19 évesen azért szereztem motorkerékpárra jogosítványt, mert el sem tudtam képzelni, hogy valaha is saját autóm lesz, utazni viszont szerettem. De volt állásom, fizetésem, a páromnak is – apránként boldogultunk. Akkor is volt, aki könnyedén befizette a következő új autóját, amint átvette az esedékes kocsit, aki a Balaton partján tudott telket venni, arra házat felhúzni, aki gond nélkül nyaralt minden évben tenger mellett. És igen, voltak szegényes putrik elzárt falvakban, voltak, akik munkásszálláson éltek sokadmagukkal egy szobában. Évekig dolgoztam öntödék közelében. A nehéz, piszkos, ártalmas munkát már akkor is többnyire tanulatlan emberek végezték, közöttük sok cigány. De megbecsülték a munkájukat, és ettől ők maguk is megbecsülték magukat. Volt munkaruha, védőétel, meg számtalan előny. Kérdés persze, hogy helyes-e az az értékrend, ami szerint akkoriban egy erős öntvénytisztító némi túlórával többet keresett, mint a vezérigazgató. De az nem kérdés, hogy ér-e százszor többet egyik munka a másiknál – még ha tanult is az az ötmilliós bérű. Sőt, ez sem jó kérdés. A kérdés az, hogy tekinthető-e kizárólag lecserélhető “humán erőforrásnak” nézni a tanulatlanabb, vagy csak ügyetlenebb embert? Van-e bárkinek egy közösségben – na jó, legyen nemzet – joga annak az árán dőzsölni, hogy a másik éhezik, megfagy? Mert ne tévedjünk: a mai magyar uralgók nem a kiváló eszük, vagy zseniális üzleti érzékük árán lettek milliárdosok többnyire, hanem a másik bőrének lenyúzása árán. És még csak a józan paraszti ész is kiveszett belőlük: a jó gazda ugyanis tudja: ahhoz, hogy lenyírhassa a juhait, etetni is kell azokat.
  Nem vagyok irigy, sem szemforgató: az én hazám vezetői – még ha nem is az én választottam kerül élre – éljenek méltó körülmények között. De coki a királyi palotától! Az a nemzetemé, a nemzetem történelméé, nem felkapaszkodott bugris díszlete!
  Én immár 68 éve és 8 napja itt élek, Magyarországon. És szeretem és féltem ezt a hazát, főként az olyan elborult tahóktól, mint akik ma uralják. Erről majd később, hiszen így is hosszú voltam, félő, hogy Figyelő figyelmét túlságosan megterhelem.

 • charlie Ügyes vagy. Arra persze nem gondolsz, hogy az időjárási viszonyok vonzzák oda a hajléktalanokat? Ezt gondolom nem vetted figyelembe. Tudod Bécsben rengeteg magyar koldus van, de őket mégsem nevezhetjük osztrák koldusoknak, mert ott laknak?
  Nálunk román cigányok koldulnak, nem nevezném őket ír koldusnak.
  Demagóg lennék? Ha te mondod, biztos úgy van.
  De ha jól tudom, most az USA és az EU a fő gonosz. Miért velük példálódzol?
  Mindig kell valakit keresni, akivel lehet védekezni? Ócska kifogás. Igyekezz, lesz ez még jobb is.

 • llanfair!

  Nem én kezdtem személyeskedni,meghazudtoltál,sértegettél pedig én
  csak a tényeket és a saját tapasztalataim írtam meg,és itthon élek!!!
  Nem rád,hanem sok itteni okoskodónak írtam,hogy bizony egyesek kint tehetség nálkül is többre viszik,mint itthon….
  Ami az orvosokat illeti,hát valóban gyógyításra esküdtek fel és ha
  hazai viszonylatban (az itteni megélhetési költségek,árak mellett)
  havi 900(Szent Imre kórház havi 980 e/Ft-os fizetés nem elég nekik
  meg + a kisemberektől a hálapénz,akkor csak menjenek és szégyelljék magukat!A nővéreket asszisztenseket ingább lehet sajnálni!Szerencsére vannak még itthon is rendes orvosok,csak az a pech ha az ember először….nem hozzájuk kerül!
  Na amit a kinti amerikai szegénységi szintről írtam az is tény,tehát sokaknak be lehet dugulni,és főleg nem letagadni a
  kinti statisztikai adatokat,hazudozni,ők már nem magyarok….!
  Na tényleg túl van ragozva a dolog!

 • Illanfar, Hawaii-on – ami több mint háromezer kilométerre fekszik más szárazföldektől a térkép szerint – az őslakosok kerülnek hajléktalan sorba, mivel az eddigi bérlakásaikat a módosabb turistáknak adják ki a szívtelen tulajdonosaik, ők meg mehetnek amerre látnak. De hova menjenek a világ leggazdagabb országából?

 • Marcsi Nem 900 ezer forintot keresnek. Ez a pénz túlórákkal és ügyeleti pénzekkel együtt van. Tehát másfél, két havi munkát teljesítenek érte, és így is csak bruttó pénz. Az altató orvos NEM KAP paraszolvenciát. Mint ahogy a szakok nagy része sem.
  Mit nem lehet azon érteni, hogy a néphiedelemmel szemben, jelentős pénzt csak a szűk réteg kap? Olyan orvosok vesznek részt a gyógyításodban( sokszor övék az oroszlánrész), kiről nem is tudsz, tehát ha akarnál sem adhatsz neki.
  Nem is olyan régen, leírtam, hogy milyen költségei vannak egy olyan orvosnak Magyarországon, aki fejlődni akar. Saját tapasztalat, és engem itt hazugságon még nem kaptatok.
  Félreértés történt. Nem sajnálni kell az orvosokat, hanem megfizetni. Olyan tudás van a birtokukban, amit a világon bárhol kamatoztatni tudnak. Okos ember nem vádol mást, hanem vigyázz az értékeire. Ti miért nem vigyáztatok? Most elment a krémje, és továbbiak is arról álmodnak. Fenyegetéssel és gyalázkodással nem lehet őket visszatartani.
  Itt ketten nem tudtak érvényesülni, nem vissza mentek, hanem tovább Ausztráliába. Egy hazament, mert honvágya volt, most már megint együtt szilvesztereztünk. Vajon miért? Mert gonoszak?
  Még egy apróság. Melyik baromnak jutott eszébe, hogy a kezdőnek több fizetést adjon, mint a 20 éve dolgozó adjunktusnak? Keveri a szikét az ollóval, de többet keres mint a tanára. Ez egy jó kormányzati lépés szerinted? Csodálod, hogy a tanár beint és elmegy?

 • Charlie Ne haragudj,de ez gyerekesre sikerült. Átmentél kommunistába? Mindenki annak adja ki a lakását aki többet fizet. Te is azt csinálnád. Ha nem tudok valahol élni tovább kell állni, tetszik nem tetszik. Az USA elég nagy. Én is azt csináltam.
  Azt tudod, hogy most Budapesten egy normális lakás 180-200 ezer? Egy pincelakásért 60 + rezsi, tolongtak? Ki tudja megfizetni a pesti árakat?
  Azzal védeni a kormány és Tarlós aljas hajléktalan politikáját, hogy Amerikában szívtelenek a lakástulajdonosok, elég vicces.
  Azért minden cinizmus nélkül, inkább lennék egy hawaii-i csöves a napfényben tengerparton, mint Budapesten hóban, fagyban, rendőröktől zaklatva.

 • charlie
  Csaxólok : anno a “rohattkomcsik ” nem tűrték a munkanélküliséget
  és az utcán való élést. A szörnyű fekete vonatok szörnyű munkásszállásokról vitték haza hétvégén az embereket, és még a hírhedt Dobozy utca is jobb volt, mint megfagyni a Városligetben
  Szervusztok, jó napot !

 • Válasz a fentiek nekem szóló válaszaira.
  Mivel a világ egyik leggazdagabb országának, legyszebb nagyvárosában élek, annyit tudok a témához hozzáfűzni, hogy itt is vannak nyomornegyedek, utcán lakó szerncsétlenek , akik valóban megfagynak az utcán néha.
  A mai hőmérséklet reggel -26 C volt.
  A magyar szegénység NEM tegnap, vagy 4 évvel előbb kezdődött! Érdekes, akkoriban soha nem írtatok ilyesmiről.

 • mavtelep, nekem ne mesélj, hogy akkor nem volt szegénység! Akkor is voltak nyugdijas éhezők és otthontalanok.
  csak éppen őket behajtották W.C.t pucolni esetleg. Mert a”munka” volt szent. Igen ám, de ma is sokan nem szeretnek W.Ct pucolni, vagy dolgozni.A bizonyos “szeretetházakról” meg ingyenes kollégiumokról jobb ha nem beszélünk.

 • llanfair
  Megértelek.
  Csak egyet neheztelek az írásaidban, mást sem teszel itt, állitólagos jómódodban, mint hazádat és népét szapulod és kritizálod.
  Látod, én is kintról írok, nem panaszkodhatom befogadó hazámra és életemre, de nem szapulom a hazámat megállás nélkül!

 • Marcsi Kedves Marcsi “Vagy tudatlan vagy (az is vagy), vagy arcátlanul hazudsz”. Olvasatomban ez nem meghazudtolás, hiszen előtte jóindulatúan feltételeztem, hogy tájékozatlan vagy. Utána tértem rá a legrosszabb eshetőségre, nem kizárva a dolgot.
  Szerintem ez nem lépi át a személyeskedés határát, te választottad a második lehetőséget..

 • Illanfair
  ” Ha nem tudok valahol élni tovább kell állni, tetszik nem tetszik.”
  Na végre, de ha pont ezt javasoljuk, akkor meg rasszisták vagyunk.
  ….
  A hawaii példa csak arra volt jó, hogy mindenhol kitermelődik egy réteg, amelyik megfagy, éhen hal, túladagolja magát stb. Nem magyar specifikum.

 • Figyelő Te nem élted meg itt a “szabadság” 20 évét, amikor a nagy reményekből hamu lett. Ez megbocsájthatatlan, és erről csak a magyar nép tehet. Sosem fogom megbocsájtani, hogy ezt a nagy esélyt magyarkodásra fordították, az ország rendbe rakása helyet.
  Szomorú, hogy rosszabb az ország helyzete, mint Kádár alatt. Röhej.

 • charlie Nem hiszem, hogy meglep a hozzáállásom, mikor mi ezt tettük. De persze ezt nem tudja mindenki megtenni.
  Az természetes, hogy mindenhol kitermelődik egy réteg. Az nem természetes, hogy a kormány és Tarlós így viselkedik velük. Bűnözővé tették őket, és rendőrökkel zaklatják. Ez normális?
  Sajnos megszűnt a Lipót, ezzel nagyon sok beteg ember került az utcára. Orbán nagyon hangos volt akkor, de nem tudom, hol épült fel az új Lipót? Hat év nem volt elég rá? A kormányintézkedések is sok munkanélkülit okoztak, kik már 50 felett nem kapnak munkát. Ez a frankhitellel együtt, megint csak szaporította a hajléktalanok számát. Ezek mind a kormány bűnei. Ne hozd fel az elmúlt “nyóc” évet, mert ezermilliárdokat nyúlt le a kormány. Tudod hány emberhez méltó szállást lehetne abból üzemeltetni? Az emberek hozzáállása is kritikán aluli, és ez is a kormány kommunikációjának köszönhető. A csöves egy undorító alkoholista állat, aki csak magának köszönheti a sorsát, és aki nélkül jobb lenne a világ. Szerintem viszont ez nem így van. Halt meg a kezem között csöves, hidd el, ugyan úgy szállt el belőle az élet, mint egy képviselőből. Barátai pedig ugyan úgy gyászolták, illetve őszintében.

 • llanfair, mavtelep, meg a többiek:

  Látom, Ille egy kicsit hiányzik az oldalnak.
  Ti itt jóindulatúan magyaráztok ennek a két egysejtűnek, ők meg hivatalból nem értik (ahogyan mindig is szokták). 😀
  Ő már helyretette volna őket.
  De hát, ahogyan egy klasszikus írta: nyugaton a helyzet változatlan.

 • llanfair

  2016 január 4
  12:35 du.
  tudod, hangzatos szavak nem változtatják meg a lényeget.
  Nem tudom, mi volt az a “nagyesély” ami a magyarokat kirántották volna a 45 év utána nyomoruságól. Mert ennyi volt a dicső komcsi uralom.
  Gyurcsány volt a lehetőség? A főszínész? Aki már amugyis agyon lopta magát, de a magyar nemzetet csak nagyobb nyomorba vitte?

 • Ja, és már máshol is írtam: 50 felett Kanadában és az USA-ban sem kap munkát senki!.

 • bonhomme

  2016 január 4
  1:10 du.
  Egysejtű te vagy, meg az őseid!
  Ille soha nem tett engem helyre.

 • Figyelő
  Volt szegénység, de még mekkora ! Aki a haború után született, az emlékszik még a jegyrendszerre, a társbérletre, az alacsony fizetésre. Persze ehhez alacsony lakbér, közl.díjak, ingyenes orvosi ellátás és iskola is járt.
  .
  Jut eszembe : könnyebb lett volna, ha nem kell egy vesztes háború után jóvátételt fizetni, és a semmiből egy élhető országot felépíteni.
  Csak ugye, ma teljesen mások az objektív körülmények.

 • bonhomme

  Kösz, de én edzésben vagyok !…)))

 • bonhomme

  2016 január 4
  1:10 du.
  Egysejtű te vagy, meg az őseid!
  Ille soha nem tett engem “helyre.”

 • bonhomme Sziszüphoszis híres lett. Hátha. 🙂 A legkeményebb betont is elporlasztja a víz. Naiv vagyok?

 • Figyelő Mi volt a nagy esély? A szabad emberré válás esélye. De visszamásztak a rabszolgaságba, ahol nincs szükség gondolkodásra, sőt megint veszélyes lett. Nagy szavak? Te leléptél fiatalon, és egy gazdag ország polgára lettél, és 54 évet éltem, dolgoztam és reménykedtem a jobb élet reményében. Ha valaki kritizálhat, az én vagyok.
  Gyurcsány négy és fél év, Orbán 10. Már ez magáért beszél. Ha hozzá vesszük azt, hogy Orbán fél év alatt több kárt csinált, mint Gyurcsány négy és fél év alatt, teljesebb a kép. Mondom úgy, hogy nem vagyok “Gyurcsányista”. De kérdezném, Gyurcsány mit lopott? Egy egész hadsereg próbált legalább egy zsebtolvajlást rábizonyítani, sikertelenül. De tudsz valamit?

 • llanfair,

  egy ókori bölcs jut az eszembe, aki látott egy koldust, amint alamizsnáért könyörgött egy szoborhoz.
  Amikor megkérdezte, miért csinálja ezt, a koldus így válaszolt:
  – Gyakorlom a “visszautasítottnak lenni” művészetét.

  Nem egészen passzol a helyzethez, de valami hasonló.

  Amúgy ez nem naivitás részedről, hanem optimizmus. 🙂

  mavtelep,

  akkor csak hajrá, sok sikert!

 • Asszem, ez nem volt még:

  (mottó:
  Tudjátok, a sorsunk azért oly mostoha:
  itt ül nyakunkon a Kárpátok Ostora.)

  A 24. óra

  MiniHitler MiniKampfját
  vívja egyre ellenünk;
  nem kéne a fotelunkban
  oly nyugodtan ellennünk.

  Settenkedő fasizmus ez,
  “bárki látja fogsorát”;
  meg kéne már állítani
  a Kárpátok Ostorát!

  Egyre jobban fejünkre nő,
  s közeleg a pillanat,
  amikor már nincs mit tenni:
  mindörökre ittmarad.

  Bebetonozza rendszerét,
  s trógeroknak áll a bál,
  becsületes ember pedig
  jól teszi, ha odábbáll.

  Idegen legyek hazámban,
  másodrendű, rabszolga?
  Dolgozzak a földeSSúrnak,
  ki éhbérért hajszolna?

  Vagy emigráljak nyugatra?
  Az Unió nyitva még,
  amíg ki nem rúgnak minket,
  s onnantól e szittya nép

  mind magára lesz utalva;
  éljen meg a jég hátán,
  avagy lássa be, bár későn:
  Führere egy kész sátán,

  ki elandalított minket
  mézesmázos beszéddel,
  miközben szétlopott mindent,
  bár nem saját kezével,

  hanem senkik mögé bújva,
  mint Mészáros Lőrike,
  s mindeközben folyvást retteg,
  hogy rendesen őrzik-e?

  Terrorveszélyt vizionál,
  félti tetves életét,
  holott nekünk kéne félnünk:
  a mi létünk itt a tét!

  Ez a gyáva kis szarházi
  már a Várba költözik,
  s testöreitől védve is
  trikevlárba öltözik.

  Ámbár akna ellen nem véd:
  attól pokolra kerül,
  s akkor, mint a költő mondá,
  “a haza fényre derűl.”

  Sajna, messze nem tartunk ott:
  szunnyadozik a parázs;
  Árpád egykor büszke népén
  ott az orbáni varázs.

  Mikor ébredünk fel végre,
  s rázzuk le a rabigát?
  fideSS-mentes ország kéne;
  el veled, te renegát!

  Elárultad a hazádat,
  kifosztottad, becsaptad!
  Ezért az ország éléről
  egyszerűen elcsaplak!

  Velem van az ország java,
  nyolcmillió bús magyar,
  ki nem csupán vegetálni:
  élni, s emberként akar!

  Csak fel kéne ébredniük,
  s meglátni, mit látok én;
  remélem, hogy hamarosan
  számíthatok rátok én!

  Kedves népem, rajtatok áll:
  kezetekben sorsotok;
  én diagnosztizáltam, ámde
  ti vagytok az orvosok!

  Döntsetek jól! Ezen bukik,
  avagy áll e kis ország:
  pokol legyen számunkra, vagy
  fideSS-mentes mennyország?

 • bonhomme Van még egy érvem, amivel tudom magunkat mentegetni. Jóval többen olvassák, mint ahányan beírnak. Közöttük lehet olyan aki gondolkodni akar. Egyszer minden nép felébred!

 • Mindig komolytalannak tartottam azt amikor egy Magyarországi bért ,életszínvonalat stb.pl. egy Németországihoz hasonlítottak,vagy Amerikaihoz,netán Kanadaihoz,és olyan következtetések vonódnak le,hogy miért is nem adnak olyan béreket ,juttatásokat stb mint a 10-szer,százszor fejlettebb ,gazdagabb országokban.Ez majd csak akkor lesz ha Magyarország gazdasági szinten ugyanott fog állni,mint e nagy országok.Ez egyébként szándékos feszültségkeltésre jó csak !
  Egyébként Németországban több osztrák orvos dolgozik,mint magyar orvos.Nézzetek utána.
  Kanada az egy szuper állam.Ott minden nagyon jó,mindenki gazdag,minden fénylik stb.
  De itt is vannak hajléktalanok : “kanadavilaga.com
  • A legutolsó hivatalos felmérések alapján (2013) Kanadában minden évben legalább 200.000 a hajléktalan emberek száma.
  • Minden évben legalább 150.000 hajléktalan személy jelentkezik a menhelyeken.
  • Legalább 50.000 kanadai ember tartozik a bújtatott hajléktalanok soraiba”. Valószínű ezek közül egy sem hal meg ,szállodában lakik és többet keres mint bárki.
  Magyarországon ez 30 000 és 50 0000 közé tehető.
  E számok Kanadában a lélekszámhoz viszonyítva :0.005-0.007 fő/ 1 lakos,ez Magyarországon 0.003-0.005 fő/1 lakos.
  Egyébként a kanadai emberek többsége liberális-így nem kell várni tőlük azt ,hogy Magyarországról jót fognak írni.Figyelemmel kell olvasni,mert idegenlelkűek is vannak köztük akik szándékosan félremagyaráznak és gyakorlatilag uszítanak országunk ellen.
  Ezeket nem kell figyelembe venni.A marihuánát most akarják legalizálni. És ezek az urak vajon nem előfogyasztók ,mert akkor kitudja tiszta fejjel írnak-e?
  Erre később is ügyelni kell!
  Persze tudott,hogy nagy tudású újságírók,akik mindig a legjobbat írják és az igazság csak az övék.Én tisztelem őket-annyira mint ők bennünket.
  Nagytiszteleti Üdvözlettel.

 • llanfair,
  megértelek.
  Én ugyanezt művelem a verseimmel.
  Néha kapok visszajelzét, egy blogger pl. megírta, hogy valami 200 példányban szokta továbbküldeni jobb sorsra érdemes ismerőseinek, de ettől még sajnos nem dőlt meg a rendszer.
  Persze, én sem adom fel: az ember nem tud kibújni a saját bőréből.

 • tóth péter Jól hangzik, csak nem állja meg a helyét. Odáig rendben van, hogy szegény az ország. Akkor nagyobb erőfeszítéseket kell tenni, a tudás megtartására, nem?
  Mind anyagilag, mind erkölcsileg. Az erkölcsi ráadásul ingyen van.

  Hajléktalan ügyben tessék jönni tanulni Írországba. Itt kevés a hajléktalan (2000 – 5000 fő. Négy és fél millióan vagyunk), ha levesszük a kábítósokat, még kevesebb. A törvény nem üldözi őket, nem tartja bűnözőnek őket, csak a tisztasági törvényt tartatják be velük. De például a drákóian szigorú utcai alkoholizálás szabályait rájuk nem terjesztik ki, hiszen nem tud szerencsétlen otthon inni.
  Idézet.
  Az ír szakemberek azt vallják, hogy a többi országhoz képest kevés a hajléktalan emberek száma, és a szociális bérlakások számának növelésével hiszik, hogy pár év múlva megoldható lesz a hajléktalan kérdés. Jó indulatú, segítőkész emberek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az arra képes személyt kivezessék a hajléktalanságból. A szakember elmondta, nem álmodozók, valódi tervek vannak megfogalmazva, amit ici-pici tettekkel már elkezdtek, sok munka, energia kell még, de sok nehéz helyzetben élő embernek akarnak segíteni az emberhez méltó életben és lakhatásban. Az ír kormány hallgat a szociális szakemberekre, remény van arra, hogy sokuknak rendeződhet az életük. Természetesen, ez az érintett személy akaratán, együttműködésén is múlik! Jó volt hallani. Jó volt hallani, hogy van olyan ország, ahol meghallgatják a szakembert és igyekeznek olyan programot megvalósítani, ahol az elesetteket is visszavezetik a társadalomba.

  Szívesen élnénk olyan hazában, ahol a politikai akarat segítene minket ezen a hosszú, rögös úton, egy emberibb élet felé.

  Lakatosné, Jutka, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája
  Idézet vége.

  Hozzátenném, itt nincs megbélyegezve a hajléktalan. A “szervek” ugyan úgy állnak hozzájuk, mint egészséges lakással rendelkező állampolgárokhoz. Mind a rendőrség, mind az egészségügy.
  Na ja, nekünk igazi Kereszténydemokrata pártunk van.

  A teljes cikk. http://avarosmindenkie.blog.hu/2015/11/16/irorszagban_jartunk

  Kedves Tóth Péter. Ha már kitalálták ezt a baromságot, akkor tessék jól használni. Nem “idegenlelkű”, hanem “idegenszívű”.

 • Talán nem fogalmaztam elég világosan: Magyarországon nem a szegénység a legnagyobb baj, az mindig volt, van és lesz. Nem csak az alkoholista hajléktalanok sorsa aggasztó, hanem a dolgozó többségé. Ha mondjuk egy közrendőr meg egy ápolónő családot alapít, biztos lehet abban: sose kászálódik ki a csekk-frászból. Ha még gyereket is szeretnének nevelni, a helyzet súlyosbodik: kettőnek még csak-csak tudnak enni adni (cipőt, ruhát, nyaralást már nem), de egy harmadik romba döntheti az egész családot. Egyetlen komolyabb betegség elviheti a fedelet a fejük fölül – és akkor még mindkettejüknek van munkájuk. Ez a siserehad a szabadságot, a boldogulás lehetőségét és ezzel a reményt vette el millióktól. Hogy miért van mégis biztos többségük? Sok oka van ennek – pl. az az itt is megjelent tóthpéteri idiótaság az idegenszerű/szívűzéssel -, egyet emelnék ki. A tájékozatlanabb, kiszolgáltatottabb ember gyakran gondolja úgy: ha alázatosan megnyeri urai jóindulatát, esetleg felcsipegetheti a morzsát az asztal alól, és talán nem lépnek a kezére a fönt zabálók. A magyar nemzet nem jobb és nem rosszabb a Földön fellelhető más nációknál. Vannak közöttünk ilyenek is, olyanok is. Egy USA-beli építőmunkást pont úgy meg lehet vezetni populáris maszlagokkal, mint egy nyírlugosi közmunkást. Kérdés, hogy egy adott társadalmat vezető erő mire épít: a minden emberben meglévő irigységre, gyűlölködésre, vagy a jó iránti fogékonyságra. Magyarország első szolgái ma a gyáva kivagyiságban teljesítenek jól, sőt jobban. És egyáltalán nem kedves Tóth úr! Kikérem magamnak, hogy szeretett nemzetemről hülyeségeket beszéljen! Ez az én hazám, és szeretném, ha ez a haza ismét a remény, a jóra való képesség hona lenne, nem kisszerű bugrisok erőfitogtató játszótere!
  Ja, Chris!: az e-mailcím, amit megadtál nem jó (tán nem pontosan írtad be), visszajött a levelem.

 • talalom

  2016 január 5
  5:10 de.
  Sajnos, nem jól látja a dolgokat.
  Az ország gazdaságilag, anyagilag tönkrement már Gyurcsány idejében. Egy eladosódó országot vett át a következő körmány.A bűntetést még mindig fizette az ország az orosznak.
  Majd, az új kormányról olyan ellen propagandát és hírt terjesztettek és terjesztenek ma is külföldön, hogy fasiszta, reakciós tolvaj népség. Külföldön ez a hírűk, s bizony ez nem tesz jót a külföldiek befeketésének!

  Már meg kéne értenie egyeseknek, hogy a magyar népnek elege volt a hosszú, baloldali uralomból és változást akart. Nem volt elfogadható más, csak a Fidesz.
  Ami átvett egy tönkrement ország vezetését.

 • Tal: a hülyeséget nem én szoktam beszélni!
  Persze a remény akkor lenne meg ha a liberálissok lennének hatalmon,akárhogy kerülgetitek a helyzeteteket.
  A magyar nemzetet 1945 után is megvezették,meg Horn úrék alatt is (szdss segítséggel) ,meg gyuriferi alatt is ,kimondottan jó érzéketek van rá nektek is meg elődeiteknek is.Ugye az mszp.jogutódjának tekinti magát az mszmp-nek,és most ellenzéknek tituláljátok őket,de mit is jelentenek nekik ezen ősök? Mindig zsebben van amit örököltek és ha kell fordulni,fordulnak és előveszik a zsebből az ősök intézkedéseit és bármelyiket képesek alkalmazni,mert ilyenek,csak most nincs szdss,de már alakult egy másik párt mellyel majd összeállnak és akkor minden oké lesz ha ők intéznek mindent.
  Ezen urak hatalma alatt soha nem voltak kiszolgáltatott emberek,szegények stb. ott minden jó volt és jó lesz.
  Nagytiszteleti Üdvözlettel .

 • Figyelő Akármit terjesztünk, a külföld nem vak, legfeljebb a terjesztőket is ostobának nézik.
  A befektetéseknek a bizonytalanság, a pótadók, a korrupció tesz rosszat. Például az a gusztustalan hadjárat, amit, az RTL, a Telecom, a bevásárlóközpontok és Simicska elszenved. Az értelmetlen macsó üzengetések sem segítenek. Ebben még az sem számít, hogy Simicska megérdemli.
  Mesélhetsz te akármit a kedvencedről, külföldön tökéletesen látják, ki ő.

 • tóth péter
  2016 január 7
  12:38 du.
  Bolgárkertész vagy?
  Mert ennyi zöldséget másképpen nem lehetne összeszedni.

 • DO.eltévedtek gondolataid

 • Kedves Marcsi és Figyelő!

  Sajnálom, hogy nem látják a kedves vezető sötét oldalát. Önöket úgy sem fogja semmi meggyőzni. Az érvek ehhez kevesek. Szomorú, hogy a magukat nemzeti kereszténynek tartó Orbán híveket még Ferenc pápa Orbánnal, és sok magyar főpappal ellentétes cselekedetei és nyilatkozatai sem ingatták meg Orbán-hitükben.
  Az Önökhöz hasonlókban elveszett a szeretet, csak a gyűlölet maradt. Orbánnak addig jó, amíg vannak “gazdasági menekültek”, és van Gyurcsány Ferenc. Hitlernek ott voltak a zsidók.

  Üdvözlettel:
  terminus

 • terminus!

  bennünk nincs gyűlölet,de szeret bizony igen,azok iránt, akik megérdemlik és rászorulnak,ez a nagy különbség köztünk……
  A napokban megfagyott egy részeg hajléktalan aki lefeküdt a városliegtben a mínuszokban,holott lett volna hová mennie…hát nem igazán sajnálom…..mint azt sem aki bekönyörögte magát egy hiszékeny ember házába,akit aztán halálra vert,meggyilkolt és kifosztott most úgy néz ki sikerült elkapni!
  A szeretet és a normális ítélőképesség nem zárja ki egymást!
  Ferenc pápát mindenki tiszteli,de ugye nem a katolikus egyház feladata befogadni,pátyolgatni az önhibájuk miatt lecsúszott alkoholista,bűnöző hajléktalanokat,különösen,hogy számos ellenpélda van arra köztük is sok rendes,segítségre szoruló ember
  van akik számíthatnak az állam segítségére!
  Nem lehet általánosítani a sok egyedi eset,probléma van amit
  egyenként kell elbírálni!
  Részvétem a politikai elfogultsága és az elvakult” Gyurcsány szeretete”miatt,aki pár szíriai menekültet látványosan befogadott
  pár napra….na nem lett ettől sikeresebb!

 • Marcsi. Bámulom erkölcsi nagyságodat, hogy ilyen biztosan ítélsz nyomorult és nyomorult között. Azért is hódolat jár, hogy ilyen biztos kézzel választod szét, kit KELL sajnálni. Magadat “mélykereszténynek” tartod, de Krisztus tanításáról semmit sem tudsz. De magadat nagyon tudod sajnálni, biztos megérdemled.
  A bűnöző keverése a hajléktalannal, értelmetlen volt.
  Kommentjeid egyre gonoszabbak, és egyre kegyetlenebbek. Tudom miért van, de ideje lenne megálljt parancsolni magadnak.

 • Kedves Marcsi!

  Sajnálom, hogy – és úgy érzem szándékosan – félreért. Én nem szeretem Gyurcsányt. Ez az “elmúlt nyolc év” Orbán féle logikája, amivel le lehet söpörni az Orbán bírálatokat.
  A kirakat kereszténységről pedig llanfair jól írt.
  Ferenc pápát – akit én mélyen tisztelek – példának hoztam. Én magam nem vagyok hívő keresztény.

  Üdvözlettel:
  terminus

 • Marcsi
  2016 január 8
  2:56 du.

  Szeretet azok iránt akik megérdemlik? Jézusom, maga tényleg nem tud semmit a keresztény tanításokról, ahogy Ilanfair kommentelő kolléga fentebb már utalt rá. Úgy tűnik, hogy az ön fejében minden össze-vissza van ezen a téren is nem csak a napi ismeretek és alapműveltség terén. Morzsolgassuk még egyszer, mert nem hiszem el, hogy ilyet egy hittel hívő tud mondani és érezni: “…szeret(et) bizony igen, azok iránt, akik megérdemlik…” Döbbenet.

 • Ezt erdemes elolvasnia mindenkinek: egy jelenleg Magyarorszagon elo es itt szenvedo kanadai allampolgar:

  http://kolozsvaros.com/2015/12/13/az-szuljon-nektek-unokat-akinek-ket-anyja-van/

 • Hát nem is tudom…
  Véletlenül botlottam erre az oldalra, de ha már így adódott, belenézegettem. Azután (szinte) végigolvastam a hsz-eket. Közben egyre erősebb késztetést éreztem, hogy írjak valamit, valami ütőset, de nem ment, hiszen szinte minden oldalról megnyilvánultatok, pro és kontra, miért is csapódnék akár az egyik, akár a másik “tábor”-hoz?
  Ám az utolsó bejegyzést mégsem állhatom meg szó nélkül /attilakiss/. Miért kell itt szenvednie ennek a derék kanadai állampolgárnak? Ő szenved, és nekünk sem jó, hogy ilyenek élnek közöttünk…

 • Tot
  Összevissza beszél.
  Maga szerint van értelme magnak ?
  Pontosabban az ide rittyentett írományának ?

 • gabusman. Ez jott le az egeszbol? Takarodjon, aki gondolkodik, es ember akar maradni? Eleg belterjesek maradnak, igaz, akkor meglesz az egy nep, egy part egy vezer? Tenyleg ez a cel? Tudja mennyi agy hagyta mar el az orszagot? Ilyen pazarlast egyetlen orszag sem bir el. Maguk meg csak kuldik el a gondolkodokat gondolkodas nelkul. Erdekes strategia.