Bruck András: Néhány csepp illúzió

2016 január 4 8:40 de.26 hozzászólás

Bár az elmúlt órákban milliószor mondtunk, üzentünk sok boldogságot egymásnak, valamennyien tudtuk, hogy az év utolsó napjának rejtélyes varázsa reggelre szétporlad, és hogy az előttünk álló 365 nap aligha tartogat több jót, mint az előző 365.

Egy új könyv, ma még üres lapokkal, s amelyeket nekünk kéne teleírnunk közös életünk kedvező alakulásának híreivel, de amelyek új harc, új erő nélkül ismét csak a nyomasztó vereségek lelkünkbe már bevésődött szövegeivel lesznek tele. És akkor nem közelebb, hanem még távolabb kerülünk attól, ahova minden életképes nemzet törekszik, és ez a jövő biztonsága.

Nagyon halvány a fény az alagút végén.

Akik ma uralkodnak rajtunk, azok a törvény felett állnak, és amíg nem kerülnek ők is a törvény ellenőrzése alá, addig semmi újat, vigasztalót nem fogunk tudni egymásnak mondani. Három nap múlva pedig visszatérnek a legények a tivornyából, tele új, pusztító energiákkal, és ott folytatják, ahol abbahagyták.

És mi is ott folytatjuk, ez már most biztosan látszik.

Egy sokfelé járó, sok mindent mondó ember a Népszabiban máris odanyilatkozott, hogy nyugalom, itt csupán „slamperáj” van, vagyis nem az, amit naponta látunk, hallunk, tapasztalunk, hanem, megnéztem, szótári definícióval: lomposság, rendetlenség, gondatlanság.

Gondatlanságból elkövetett slamperáj – ez jó, ezt nem lehet olyan nehéz rendbe tenni.

És ha mégsem, hát majd ő, vagy mi kitalálunk arra, ami van, valami mást.

Búék.

Bruck András

Just an illusion.

Just an illusion.

26 hozzászólás

  • Göllner András

    A magyar közélet slampossága, a hatalommal visszaélők iránti megalkuvó, gyáva, közömbös magatartás egy Hungarikum. Ezt már oly sokan megmondták – Ady, Márai, Bibó, Kertész (Ákos), sorolhatni lehetne a neveket. Száz évenként, ingerülten az asztalra csapunk aztán amikor jól tökön rúgnak, jön egy másik száz év kussolás, sunyi megalkuvás, és az értelmiség sajnálkozása, szomorkodása. Nem szomorkodni kellene, hölgyeim és uraim, hanem szervezkedni !!! Az utóbbi a magyar közéleti legnagyobb hiánycikke. A búslakodásból már kilehetne tömni a világ összes muzeumát – ettől semmi sem fog megváltozni. Ezzel csak ezt fogjuk elérni, hogy maga a búslakodás is leértékelődik, értéktelenné válik, büfé cikk lesz a mazohisták étlapján. A mélymagyarok, és a búslakodó magyarok mellett már jó lenne végre cselekvő magyarokat is látni.

  • Göllner András

    Miért nem jön haza? Mutassa meg, hogy kell rendet csinálni, gyűjtse össze a cselekvő, vagy cselekedni akaró magyarokat!
    Mutassa meg, hogy nem igaz a mondás: aki tudja csinálja, aki nem tudja az magyarázza. 🙂

  • Kerekes Sandor

    Kedves lelszi, ne izguljon. Gollner Andras mar lehuzott valami husz evet Magyarorszagon, probalkozva a lehetetlennel. Egyaltalan nem beszeltunk ossze, o meg en, de most en jottem haza, nem tudom hany evre es hadd lassuk, hogy ami neki nem sikerult akkor, az vajon most sikerul-e nekem ezuttal. nem vagyok tul optimista, de azert hadd probaljam meg.

  • Kedves Kerekes Sándor!

    Nem izgulok, maximum drukkolok Önnek, hogy sikerüljön változtatni! Ami most megy mindkét oldalon az minden csak nem normális! Ahogy mondani szokták, elkeserítő de nem reménytelen!

  • Annyira szerencsetlen a baloldal, es annyira lejaratta magat amikor a kormanyon voltak, hogy nem igazan latok eselyt arra hogy valami is valtozzon Magyarorszagon.

    A baloldali szavazok atlageletkora 60+. Mszp es a Dk egymassal verenyznek (a tobbi torpe partrol nem is erdemes beszelni, Egyutt, liberalisok, stb). Nem konnyu az Mszp helyzete. Kb amikor meg letezett az MDF. A fidesznek muszaly volt bomlasztani, meg is csinaltak, igy egyedul maradtak a jobboldalon (KDNP belvasztottak, jobbik szelsoseges).

    Az Mszp es a DK valahogy kozos nevezore kenne jusson, de ameddig Gyurcsany ott van, nem latok eselyt. 2-bol 1 partot kene csinalni, de ez szinte keptelenseg. Mekkora rohely volt a 2014 valasztasi kampany a baloldalon. Ez a 2018 is az lesz ha igy folytatjak.

    Ok, a valasztok valtozast akarnak. Alternativa ? Nincs. Addig a fidesz rohog az impotens baloldalon. Meg egy szerencsetlen nepszavazast sem tudtak elerni a vasarnapi boltbezaras miatt, amit a lakossag 70 % nem akar. Questor ugy, internetado, nyugdijalap lenyulas, amikai kitiltas, Akos es Kover kijelentese, es sorolhatnam meg. Semmi.

    Mszp kongreszus marad Tobias, es tovabb csokken a nepszeruseg.

    Mar azt kell hidjem hogy keszakarva assa el magat a baloldal.

  • akárki
    Egy demokráciában nem a 35 %-nyi kisebbség/ellenzék akarata érvényesül.
    Másrészt : Göllner Andrásnak teljes mértékben igaza van, MINDENKINEK törekednie kellene arra, hogy a haza fényre derüljön ! Persze sokak csak arra képesek, hogy belerúgjanak abba, aki már úgyis a padlón van.
    Szervusztok, jó estét !

  • Csak lazán! 😀

    Szilveszteri petárda

    Szegény Führerünkkel mi történt estére?
    Valaki petárdát dugott a seggébe!
    Egy mázsányi híg fos robbant az egekbe,
    s hullott vissza minden felcsúti telekre.

    Szép hazámnak most már van ok az örömre;
    én is ráhúzok a jéghideg sörömre.
    Bár ezúttal inkább jó pezsgő dukálna,
    mert az eszementet egy ország utálta.

    A TEK gyűjtögeti őt egy tekenőbe,
    jusson egy urnányi majd a temetőbe.
    A Narancsok rínak, háromnapos a gyász;
    eközben az ország felvidulva danász.

    A NER szétesőben, Viktor nélkül halott,
    már egymás torkának estek mind a gazok:
    Lázár, Rogán, Pintér, s Kövér is, a beste;
    ez a torzsalkodás lesz a fideSS veszte.

    Az Új Köztársaság megvalósul végül:
    fiainknak lesz mit hagyni örökségül.
    Úgy vigyázzatok a demokráciára,
    el ne vesszen többé: túl nagy volt az ára!

  • Lehet szidni a Fidesz-t, kell is, de a baloldal szerencsetlenkedeserol nem szabad beszelni ? Hany egyeni korzetet nyert meg az Mszp ? 10 -t. Es a fidesz 96 -ot. Akkor milyen 35 % beszelunk ?
    Itt Kanadaban es az USA -ban, nem lehet listakrol bekerulni.
    Jo estet !

  • akarki,
    a népesség arányáról van szó.
    A jogosultak jelentős része nem ment el szavazni, mert nem látott igazi alternatívát a NarancsHordával szemben.
    Tény, hogy a baloldal összevissza töketlenkedett, sőt most mr az is tény, hogy ők pusztán őfelsége udvari ellenzéke jó pénzért.
    Az egyszerű emberek agyában meg ott hat a mindennapi karaktergyilkosság.bárki induljon ellenzéki oldalon, a lakájmédia rögtön ír róla valami dehonesztálót, az egyagyú nép meg beveszi.
    Hiába isterte el az a primitív őstulok Semjén, hogy ő meg a Navracsics kapták a megbizást Gyurcsány lekaraktergyilkolására, amit sikerrel végre is hajtootak – csak meg kell nézni, milyen pozíciót kaptak jutalmul 2010-ben -, az egyzerű népnek ez magas, mint kacsának a helikopter. 🙂

  • akarki Elismerve az igazadat, nem kell baloldali párt. Elég lenne egy tisztességes jobboldali is. Nekem.

  • Llanfair kell baloldal, mert ha nem, akkor latjuk az eredmenyt.
    Csak nem ugy, hogy felreallitani Hillert mert elmondta a velemenyet, alkoholista Szanyival, gyenge Tobias -sal, meggyengebb Gogos Zoltan -nal.
    2014 Magyarorszag 61,24% reszveteli arany. Van orszag ahol ennel sokkal kevesebben szavaznak.
    A politika errol szol, egymas sardobalasa, csak a sardobalason kivul otletekkel is szokas jonni.

  • akarki
    „Mar azt kell hidjem hogy keszakarva assa el magat a baloldal.”
    Dehogy ássa, továbbra is hatalmon van:
    „Ma látott napvilágot, hogy Orbán Viktor jó barátja, a Videoton focicsapatának tulajdonosa, Garancsi István 51 százalékban, illetve az MSZP-s exkormányfő, Bajnai Gordon vezette Wallis egykori tranzakciós igazgatója, Kóbor Miklós 49 százalékban közös tulajdonosa lett a csodálatos természeti szépségű városrésznek, melynek további beépítését tervezik. További pikantériája az üzletnek, hogy a közös fideszes és baloldali adásvételt ugyanaz az állami tulajdonú és kormányzati irányítású Eximbank pénzeli, amely Orbán Viktor másik jó barátjának, Andrew G. Vajnának is besegít a TV2 megvásárlásába 6,7 milliárdos hitellel, holott e pénzintézetet a külkereskedelmi tevékenység ösztönzésére hozták létre, amihez ezeknek a sokmilliárdos magánbizniszeknek semmi közük.”

  • charlie Az a különbség köztünk, hogy nekem mindegy, milyen oldal van hatalmon, ha az országnak jó, neked viszont mindegy, milyen az országnak, csak a kormány jobboldali legyen. Sajnos ezt szűrtem le.

  • Mirol beszelsz Charlie ? Kezdjem a Simicska uggyel ? Ha egyszer oszinten elmeseli az esemenyeket a Simicska, na akkor fog pofara esni a Fidesz. A vege az lesz, hogy nem a baloldal, hanem belulrol fog megbomlani az egyseg.Azt varom hogy mikor fog visszautni Simicska. Na akkor borul majd a bili, igy nem kene nagyon bojgatni a hangyabolyt.
    Mindenki tudja es latja hogy partkatonak vannak kulcspozicioban.
    Amirol beszelsz Charlie, az 10% mint az Mszp szavazobazisa.

  • Akárki!

    Amennyiben a 35%-ot magasnak tartod az „ellenzéki létben” – gondolom jóval alacsonyabbra teszed – akkor pláne nem értem mit kérsz számon az ellenzéken? A parlamentben mintha nem is lennének, számszerűen a felhámot sem sértenék meg,ha mindannyian jelen vannak is, és egyfelé szavaznak akkor sem! Semmi súlyuk, majdnem mindegy hogy ott vannak e az ülésteremben vagy sem!
    Kanadában más a választási rendszer – nem biztos hogy jobb, de más! Azt a helyzet, hogy 2010-ig itt is nagyjából rendben működött a kompenzációs lista ellenére, mert, hogy nem adott módot ekkora visszaélésre!
    Ám a Fidesz hatalomra kerülése után elsők között volt amit azonnal megváltoztatott az a választási rendszer volt: fele képviselő, ami csak látszólag szolgálja a költségtakarékosság elvét, valójában a költségek fikarcnyit sem csökkentek az indokolatlan és ellenőrizetlen kifizetések, és mértéktelen pénzszórások következtében – továbbá a választási körzetek Fidesz -felé lejtő átrajzolása, valamint a kompenzációs lista abszolút átdolgozása után alakult ki az a nagyon igazságtalan és túlnyeréshez vezető helyzet ami a Fidesz logikája alapján létrejött!
    A kompenzációs lista lényege, hogy a töredék szavazatok se vesszenek el, és ne alakulhasson ki egy torz (csak egy felé dűlő) képviseleti rendszer és ezért a töredék szavazatok arányában kaptak listás helyet a pártok – ez a rendszv.óta működött, mígnem a Fidesz úgy gondolta, hogy nem ugyanannyit ér számszerűen ugyanaz a mennyiségű töredék szavazat, ha az MSZP -t, vagy más ellenzéki pártot kell kompenzálni, mintha a Fidesz képviselőit kell a listáról a parlamentbe juttatni!
    Ennek értelmében a Fidesz jóval kevesebb szavazatot kapott, mint azt sok szavazó gondolja – valójában a törvényre emelt „csalása” azaz gyalázatos hatalmi visszaélése következtében alakult ki az a helyzet, hogy „te 10 helyet kapsz, mert én így akarom,és én pedig ugyanannyi töredékszavazatra mondjuk 20-at kapok, mert így akarom”!

    Nem mellesleg az ellenzék egyet tehetne, ha egyáltalán valamivel figyelmet vívhatna ki : ha egy-emberként állna fel és hagyná ott a parlamentet – mivel semmi értelme az ott létüknek – és a parlamenten kívül kezdenének eltökélt ellenzéki harcba, folyamatosan ismételgetve olyan alapigazságokat amelyek egyetlen gondolkodó ember agyát, szívét fülét sem kerülhetné el ! Ha kell akár az utcán is folytathatnák…
    A Fidesz naponta gondoskodik munícióról – ezt kihagyni és nem tudatosítani nyomatékosan a hazug erkölcstelen és antidemokratikus voltát – naponta többször, a legkülönfélébb formákban és módokon, elemi bárgyúság és nemtörődömség az ellenzék részéről!

    Valljuk meg, nem érdekük: egész jól elvannak, kavarják a semmit, fontoskodnak, pedig pontosan tudják, hogy az erőteljes „Fidesz győzelem” következtében esélyük sincs semmire, de fel nem állnak, hiszen sokuknak ez az egyetlen biztos megélhetése, sok az új arc – huszadrangú nímandok, a jó ég tudja honnan jöttemberek, mit csináltak azelőtt – őszintén melyikükről tételezzük fel hogy csak úgy ott hagyja a hitelesség kedvéért a zsíros állását! A jobbikosok talán ? A két Novák( férj – feleség) pl több mint 2 milliót összehoz havonta,hát hol keresne ennyit -ennyi munkával és ennyi hozzáértéssel? Vagy a frakcióval nem rendelkező PM ? Együtt? Vannak vagy négyen összesen vagy az egyszem „Liberálisok”? Fodor bárhol lát egy mikrofont máris elnyilatkozza magát, alig várta hogy valaki besegítse! Az életben ennyit nem szerepeltek a médiában, hírekben társadalmi közéleti – politikai beszélgetésekben, mint mióta egyetlen képviselőjüket Gy. már már kényszeres demokratizmusa besegítette a parlamentbe!
    A Dk – MSZP összeboronálása pedig teljesen logikátlan lenne!
    A DK-s képviselők alapító tagjai Gyurcsánnyal együtt az MSZP-ből váltak ki, mikor úgy gondolták elképzeléseik más utakon járnak és nem egyeztethetők össze az MSZP elképzeléseivel! Akkor 10-en kiváltak az MSZP-ből és Gy. vezetésével megalapították a DK-t! A DK tehát maga Gyurcsány, vagy fordítva: eltudod képzelni hát, hogy a DK majd Gy. nélkül visszarendeződik az MSZP-be? Mert, hogy ez az lenne: a volt MSZP képviselők visszamennek a DK-ból az MSZP-be Gy. nélkül…! Felejtős !
    Bruck Andrásnak nagyon igaza van, ha látja, látni véli az alagút nagyon halovány végét – valahogy én is azt érzem, hogy nem mehet ez már így tovább sokáig, valaminek történnie kell,ami megtöri a folyamatot, ami egyenesen a teljes nihilbe kalauzol mindenkit !
    További szép napot vagy estét, attól függ !

    Csak még egy kis megjegyzés : a muszáj, meg a röhej még mindig pontos j, a hidjem pedig csak úgy egyszerűen higgyem ! -:))))))

  • Ilanfair!

    2016.01.04. 4:45

    „..helyes a szűrés oroszlán…” (W. Shakespeare után szabadon)

  • Göllner András

    @jelszi

    Aranyos, hogy haza hív. Sajnos nem tudok eleget tenni kérésének. Eljöttem otthonról, és nincs szándékomban visszatérni. Osztom Márai Sándor alábbi vélményét e témában, kérem gondolkozzék el barátaival rajta, mi ezt így látjuk. Mi ilyen fiúk vagyunk, tudja, Jelszi ?

    „Ma is élnek írók, akik egyszerre vándorolnak ki a múltból és abból a jelenből, ami helyébe következett. Ha azt hallom vagy olvasom: „marxista-leninista világnézet” „keresztény nemzeti kurzus” – körülnézek, hol a kijárat… Hermann Hesse az a fajta emigráns volt, aki nem várta meg Hitlerék uralmát, már előbb kivándorolt…elment és szabad maradt….Thomas Mann szigorúbb volt, mint Hesse… de mindketten megfogadták a nitzschei tanácsot – válaszd inkább a számkivetettséget, csak hogy kimondhassad az igazat… Rimbaud emigrált Afrikába, József Attila emigrált a sínek közé, Proust a betegségbe, Nietzsche a tébolyba. Krúdy emigrált Óbudára, ahol disznót hizlalt. (Nem sokat, csak egyet)… Az emigráns, aki hazamenésre gondol, nem igazi emigráns. Hazamenni lehet, de csak úgy, mint Ulysses: meghalni”

  • Ha a kanadai rendszerben lett volna a magyarorszagi 2014 valasztas akkor, csak 2 part jutott volna be a parlamentbe.
    90 Fideszes es 10 Mszp -s. Ez 90% lett volna.
    2012 Usa valasztas reszveteli arany 54.9%.
    2014 Magyarorszag valasztas reszveteli arany 61,24%.
    Akkor mondhatjuk hogy az amerikaiak kiabrandultak a politikabol ?
    A 36 % ez matematikai trukkozes.
    Az USA- ban pl. Barack Obama 65 millio 51%, Mitt Romney 60 millio 47.3 %.
    Akkor a lakossag hany szazaleka valasztotta meg Obamat ?
    Pont ez a szarsag es nem ertem, miert kell partlista, es hogy onnan keruljenek be a parlamentbe. Mi jogon ? Melyik korzetet kepvisel ? Ja, hogy a part erdekeit, hogy bologato Janos legyen, igy mar ertem.
    A legkonnyebb kivonulni a parlamentbol, es nem konstruktivan ellenzekbol politizalni.
    Mi lenne ha a canadian conservative party, csak ugy kivonulna mert nem tetszik neki a Trudeau ?
    Orbannak sikerult eltuntetni David Ibolyat es Torgyant. Az Mszp egyeduli eselye, hogy tulelje ha eltunteni GYurcsanyt.

  • Satuba szorított hüvelykujjal bonyolult ugra-bugrálni.
    Pártoktól, idealistáktól,- legyenek bár jobb, vagy baloldaliak,- nem várok semmit.
    Odahaza ma- a tudomány jelenlegi állása szerint,- egyetlen útja van a változásnak, ez pedig az állampolgári engedetlenség.
    kibontom.
    Az elmúlt hat év törvénymanipulációi, az Alkotmányt lecserélő Salaktörvény egyszerűen nem ad lehetőséget arra, hogy demokratikus úton lehessen elérni a változásokat.
    Magyarország haldoklik. Gazdaságilag is, erkölcsileg is, fizikailag is.
    A kérdés, meddíg bírja ki „robbanás” nélkül.
    Már nincs igaza Soós Zoltánnak amikor azt mondja:”Sokat kibírt már, sokat kibír most, sokat kibír még ez az ország..”

  • akarki
    Túloztam, a 35 % -nyi ellenzékben benne van a Jobbik is, de mivel nincs szövetségben a Fidesszel, slendriánul az ellenzékhez soroltam őket.
    Más: nem igazán értem miért hozod fel követendő példának Kanadát, hiszen ég és föld a különbség.
    llanfair
    volt egypárt rendszer Mo-n, hirtelen Horthy és Rákosi jutott eszembe…hogy miért ?! ?!
    Szervusztok, jó napot !

  • falusi Az első Orbán kormány alatt, egy volt kollégám az OTP-nél volt „parádéskocsis”. Egyszer két Fideszest vitt, akik egy aljas törvényről beszélgettek. Az egyik kérdezte, nem féltek, hogy balhé lesz? A válasz, a szar nem robban ne félj. Ha hazudott, akkor én is hazudok, de nem olyannak ismertem.

  • mavtelep Szerepelt a mondatomban a tisztességes. Sem Horthy, sem Rákosi nem volt tisztességes. 🙁

  • llanfair
    Igen… tisztességes kormány is létezhetne, de több ezer éves hagyomány a tisztességtelenek hatalma.

  • mavtelep Mindig szerettem a Sci-Fi-t. 🙁

  • Bruck András írja:
    „Nagyon halvány a fény az alagút végén.”

    Igen, én is látni vélem; közeledik a vonat.
    Hogy gyorsvonat vagy lassú tehervonat, nem tudom. Hogy a majdani ütközés nemcsak a – nem létező – magyar baloldal és liberálisok baja lesz, hanem nemzeti tragédia, az legalábbis valószínű.

  • „Absolutismus gemildert durch Schlamperei” (slamperájjal enyhített önkényuralom) – egy osztrák szociáldemokrata, Victor Adler jellemezte így a Monarchia belső helyzetét kb. egy évvel az I.Világháború kezdete előtt

    Nekünk most nem lehet panaszunk; Magyarországon a slamperáj egyre csökken, az önkényuralom egyre erősbödik.