Kertész Ákos az Ottawai Magyar Rádióban

2016 január 29 8:11 de.36 hozzászólás

Az elmúlt hetekben már kétszer is szólt Kertész Ákos az Ottawai Magyar Rádió hallgatóihoz. Tavaly júniusban vette át a rádió szerkesztését Petényi Judit és miközben jelenléte és  önkéntes munkája biztosította a több mint tíz éves magyar nyelvű adás folytatását Kanada fővárosában, az általa szerkesztett program sokkal inkább a kulturális sokszínűségre épül, mint azt korábban tapasztalhattuk a rádióban. 

A montreáli Kossuth-díjas író, a KMH szerzője,  a CHIN rádió heti magyar nyelvű adásában Arany János Walesi bárdok c. versét szavalta el. De egyben beszélt is Kecskés Tündével, a rádió riporterével a vers hátteréről, illetve annak fő üzeneteiről.

Elmondta, hogy Arany János nem volt kimondottan politikusi alkat. Magyarországra látogatott Ferenc József császár és király az eltaposott 1848/49-es szabadságharc, illetve az aradi vértanúk kivégzése után. Ő adta ki az utasítást ezekre a gyilkosságokra.

„Az akkori hatóságok fölszólították a költőket, hogy fogadják dícsérő versekkel a királyt. Arany János ahelyett, hogy dícsérő verset írt volna, a Walesi bárdokat írta, ami abban az időben még nem jelenhetett meg. Néhány év múlva jelent csak meg és mindenki tudta, hogy miről szól…”

Kecskés Tünde rákérdezett arra is, hogy mi a vers átfogó üzenete, különösen a mai ember számára.

„Az, hogy nem dicsérjük az elnyomó hatalmat!”–válaszolta nyomatékosan Kertész Ákos.

Az Ottawai Magyar Rádió 2016. január 24-ei adását az alábbi SoundCloud lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kertész Ákos irodalmi rovata és beszélgetése a műsor negyedik percétől kezdődik, de ajánljuk olvasóink figyelmébe az egész adást.

Az Ottawai Magyar Rádió adásait élőben minden vasárnap reggel 7 órától hallhatják a fővárosban, a CHIN Rádió hullámhosszain (97,9 FM-en), az interneten pedig (szintén élőben) a CHIN Radio honlapján.

36 hozzászólás

  • Nagyon szomorú, hogy ennek a versnek újból és újból felmerül az aktualitása..
    Kertész Ákos Rulez!

  • A mai fejemmel azon gondolkodom, hogy vajon 1970-ben az általános iskolában miért is tartották ezt az egyik leghangsúlyosabb versnek az egész irodalmunkból? Kertész Ákos szerinti üzenet akkor nem volt ugyanannyira érvényes, mint ma??
    Nem tudom, hogy ma tanítják-e egyáltalán? Érdekelne..

  • Jobb tanárok tanítják. Kérdés, hogy ki figyel rájuk. Van ahol a memoriterek között is szerepel.

  • valóban sajnálatos dolod, hogy ismét felmerült ennek az aktualitása, de szerencsáre csak nyugat-európában dicsérik a liberális politika elnyomó hatalmát. Itt Magyarországon ez egyáltalán nem jellemző.

  • tropát nyomasztja az egyén szabadsága.
    Hm..hát valóban.
    Nyomasztó lehet egyeseknek ha nem Állambácsi gondoskodik róluk, mint alattvalóról, hanem magának kell kitalálnia mit is csináljon.

  • Na de Geyza, Te az államot meggyanúsítod, hogy gondoskodik?? Kb. annyira, amennyire tropa barátunk olvassa a nyugat-európai liberális sajtót:)

  • „Az, hogy nem dicsérjük az elnyomó hatalmat!”–

    Csak tudnám, mi az amivel elnyomja a hatalom az embereket?!

  • Ez nem fog tetszeni itt egyeseknek, de mikor Göncz Árpád Montrealba látogatott én voltam a műsor rendezője.
    A színész,. akinek szavalnia kellett engem kérdezett meg mit ajánlok az ünnepélyre?
    Én ezt a verset ajánlottam.

  • Miklos Banfi:

    A fasiszta államberendezkedésnek ( Mussolini munkáiban) az a dolga (többek között) hogy egyidejűleg képviseli a munkaadókat és a munkavállalókat.
    ( Szép idea, pontosan tudjuk miképpen képviseli a dolgozókat , de ez az olaszokat nem zavarta, imádták a Ducét )
    Aztán aki belesimul a rendszerbe , annak van munkája , megélhetése. Aki nem, attól elvehetnek mindent.
    Korlátozzák az egyén mozgásterét, azt kell csinálnia amit mondanak neki.
    A diktatórikus államvezetés nehezen viseli ha az egyén szabad és az Államtól független megélhetést képes bitosítani magának.

    Hát kivonatosan ennyi.

  • Geyza

    2016 január 30
    11:37 de.
    Szerintem, nem tudja, hogy milyen jó dolga van! Ha a mai rendszert ehhez hasonlitja, fogalma sincs az eredetiről. A fasiszta és náci rendszer lényegéről beszélek.

  • Kertész Ákos álláspontját nem akarom nagyon kommentálni, egy sértődött ember, aki menedéket kért Kanadától.

    Miklos Bánfy: Megnyugtatom, hogy Arany János: A walesi bárdok az általános iskola 6. osztályos tananyagának része. Unokám megtanulta, és mind a 31 verszakát szépen elmondta, mert a téli szünet után az iskolában feleltették. Az, hogy néhányan elhagyták szép hazánkat, még nem azt jelenti, hogy visszafejlődtünk a sötét középkorba. Nem Kertész Ákostól kell magyarországi ismereteket összeszedni.

  • Kukorica kukorica János…
    Asztán érti is e az az unoka hogy mit magoltatott maga be szegénnyel ?

  • Kukoricza Úr! Ön az utolsó mondatában túlságosan szemérmesen beszél egy itthon túldimenzionált

    [MODERÁLVA ANTISZEMITIZMUS MIATT – KMH ]

  • Iluska:dejó hogy találkozunk mert én meg a tündérkirály vok.Jössz e vélem csolnakázni a vérszínű tóra ?

  • Kedves Kukoricza úr,
    Miért olyan nehéz a nevemet betűznie?
    Annak örülök, hogy oktatják ezt a remekművet még ma is. Bár egy picit meglep, ahogy belenéztem a mostani tananyagba… Ettől a kérdésem ugyanaz és Géza barátom is pont erre céloz, hogy mit meg nem enged Kádár és Orbán arroganciája, hogy milyen szívesen asszociálódnak Edvárd királlyal… Az a néhány az mostmár 800 ezer – nem is a legsilányabbjából – hogy ne fogalmazzunk keményen. Sőt még belátom, hogy ez az egyik nagy oka, hogy a diktatúra nem látszik túl nagy veszélyben, hiszen ezen a szelepen kinyomódtunk és nem otthon keltjük a feszültséget, ami már rég leverte volna ezt a maffiát – feltéve, ha össze tudtunk volna fogni.
    Tudja mit, Kertész Ákos kb. 60 évig író és filozófus sztár volt Magyarországon. Azóta se változott ő semmit, egy ragyogó csillag, csak az ország ment le mélyrepülésbe, amiből bizony vele együtt mások is kirepültünk, aminek semmi, de semmi köze, hogy mennyire vagyunk mi magyarok. Aki ezt megkérdőjelezi, annak vannak viszontkérdések..

  • Miklos Banfi:
    ÁÁÁááá…nem érdemes EZEKKEL vitázni..
    Valamelyik idióta (már nemtom melyik olyan egyformák)
    meg azt találta itten írni hogy Kanada CSAK egy gyarmat, bár jók az adottságai.
    Ha kávé lett volna nálam, biztos magamra borítom .

  • Na ez aranyos Géza:) Eddig én tanácsoltam ugyanezt Neked és Nektek. Ma éppen tehermentesíteni akartalak:) A Gazsó cikkel kapcsolatban is:) Sőt, ott a vasárnapi két sör ki is hozta belőlem a Titkaimat:)

  • Miklos Banfi!
    Nem akartam megsérteni, a nevét véletlen írtam úgy ahogy. Arra gondoltam, hogy az ékezetes billentyűzet hiánya miatt írta a nevét „a”-val.
    Geyza, nem minden gyerek buta Magyarországon.
    Minden jót kívánok Önöknek.

  • Kukoricza úr!

    Nem hiszem,hogy Geyza feltétlenül butának gondolná azt a gyereket, aki ugyan megtanulja lelkiismeretesen a „Walesi bárdok”-at de nem sok fogalma van róla, hogy mit jelent!
    Ez ugyanis nem butaság – vagy okosság kérdése: ahhoz, hogy értse is miről van szó, el kell magyarázni neki,fel kell hívni a figyelmét, mintegy „bele kell helyezni” abba a korba, hogy ne csak üres tirádákat zengjen bele a vakvilágba.
    Ha most,iskolás korában megérzi, hogy miről is szól a vers, a későbbiekben is felfogja ismerni ha csapdahelyzetbe kerül!

    Nagy túlzás, és – már megbocsásson – magyarosch ostobaság és indokolatlan gőg Kertész Ákos szavait sértődött magánvéleményként kezelni!
    Ha nem Kanadától hanem mondjuk Svédországtól kér menedéket,akkor talán nem ugyanúgy érvényesek a szavai?
    Önök tényleg nem látják, nem akarják látni, érteni, hallani hogy miről szól a mondat hogy „nem dicsérjük az elnyomó hatalmat” ?

    A haza elhagyás és a középkor viszonylatát talán fordítsa meg: nem (csak) azért fejlődünk vissza a középkorba mert néhányan elhagyták szép hazánkat, hanem azért hagyták el, mert felismerték, hogy fékezhetetlenül csúszunk vissza a középkorba! Ezt felismerni úgy tűnik nehéz, mire sikerülne már késő!

    Azt mondja „….nem Kertész Ákostól kell magyarországi ismereteket szerezni…..” – hanem kitől, ha nem egy méltán elismert, de hazája által egy idő óta meg nem becsült,és igazmondásáért elüldözött Kossuth díjas magyar Írótól, aki 80 évesen 2012-ben kényszerült elhagyni a hazáját, mert a legközönségesebb fizikai és lelki fenyegetettségnek volt kitéve!
    Én azt gondolom – többek között- Kertész Ákos bölcsességére is szüksége van ennek az országnak, még akkor is, ha sokaknak csípi a szemét az az igaz mondat melyet erősen kritikusan, de egyértelműen hazája lakóinak, címezve, az ő felrázásuk érdekében írt!

  • Besancon:
    Janoschka von Kukurúza úgy gondolja hogy a magyarschággal kapcsolatos kérdéseket Pícsör Harrachnak kellene feltennünk me az egy komoly államférfi. Igazi szenátor.

  • Tisztelt Uraim!
    Mélységesen elszomorít, hogy ilyen butának látják az itthon maradt honfitársaikat. Besancon, honnan következtetett arra, hogy unokáimmal nem beszélgetek a vers hátteréről? Vagy talán úgy látszik, onnan a távolból, hogy a magyarok itthon lévő tagjai mélyen sötétségben élnek? Már sajnálom, hogy egyáltalán hozzászóltam a témához, ekkora előítélettel szemben nincs mit vitatkozni. Kedves gúnyolódó Geyza, egy kicsit nézzen magába, talán még érdemes. Sok jót kívánok zárt kis közösségüknek.

  • Geyza
    2016 február 4
    3:47 du.
    Ő valóban ezen a néven él, nem nicknév.

  • Kukoricza János
    2016 február 4
    4:50 du.
    A vaterán adtam néhány tanácsot. Itt is adok.
    A neve asszociál egy Petőfi versre. Mivel nem csak témák, hanem ideológiák is ütköznek, neve félreértésre ad okot.
    Magyarországon túlmozgásos lett a nemzetieskedés, ami sok esetben a becenevekben (nick) is megjelenik, ez a félreértés oka, amiért eleve oda sorolják. Például: „hazai lámpa” azt jelenti, majd ő bevilágítja az elménket.
    Ha véleményt akar mondani, a félreértések elkerülése miatt válasszon becenevet mint nagyapó, öreg, vagy hasonlók, így elkerüli az elő kategorizálást.

  • kedves Kukoricza János!

    Nem tudom az uraim megszólítás kinek szól,én ha valakinek konkrét választ szánok, neki magának címzem, nem csak úgy általánosságban (kivéve, ha a mondandó többeket érint) ettől függetlenül persze az olvassa aki akarja!
    Nos, miután az „uraimnak” szánt válaszában személy szerint engem is megszólított, veszem a bátorságot hogy válaszoljak, a magam nevében – Geyza már nagyfiú,az övét rábízom!
    Egyébként a személyi számom kettessel kezdődik – mert hogy előfordulnak itt „női hölgyek is” csak, hogy a klasszikusokat idézzem!

    Kérdésére válaszolva, azaz, hogy honnan veszem, hogy unokájával nem beszélget a vers hátteréről, természetesen nem tudom, mindössze abból gondoltam, hogy Geyza érdeklődésére (érti e a gyerek amit szaval)Ön azt válaszolta, hogy „nem minden gyerek buta Magyarországon”! Tehát nem azt,hogy: igen, elmagyaráztam, vagy, hogy rendszeresen beszélgetünk történelemről, irodalomról stb csak annyit, hogy nem buta! Erre írtam Önnek, hogy ez nem butaság, vagy okosság kérdése!
    Gondolom ebben egyetértünk!

    Azt viszont én szeretném tudni, miből gondolja Ön, hogy aki itt egyet nem értő sorokat ír, netán kritikus hangot üt meg a jelenlegi rendszerrel kapcsolatban az csakis a távolból véli úgy, hogy a „magyarok itthon élő tagjai mélyen sötétségben élnek”? Nem tudom Ön Magyaro. melyik pontján él, én konkrétan Budapesten, tehát lehet, hogy nem is akkora a távolság, mint azt Ön feltételezte. Ennek ellenére pontosan azt gondolom, amit Ön megfogalmazott:azaz, hogy igen, a magyarok egy része mélységes sötétségben él,anélkül hogy tudna róla vagy egyáltalán érdekelné, és amelyre úgy tűnik áldását adta, azaz tehet róla – miután tudomásul veszi és semmit nem tesz/tett ellene! És nem úgy látszik, hogy egyhamar tervbe vette volna!
    Azért hivatkoztam Kertész Ákos azóta elhíresült örökbecsűjére, mert azt gondolom abban minden benne van, mi a gond úgy általában a magyarokkal,a gondolkodásukkal vagy inkább egyes magyarokkal, mert hálaistennek itt sem mindenkire igaz! Én annál képletesebben és kifejezőbben nem tudtam volna megfogalmazni ahogyan K.Á. néhány mondatában összeszedte, és egyetlen percig sem gondoltam, hogy az író ezzel saját hazáját, népét becsmérelte volna!
    A kritikus hang, a szokottnál erősebb, plasztikus fogalmazás csak az arra való törekvés jele, hogy mindenki akit érint meghallja, jusson el a tudatáig, és gondolkodjon el rajta!
    Az „érted szólok, nem ellened” elve ma nem túl népszerű nálunk, melyhez persze mindenkinek joga van, csak akkor nem kell rögtön mell döngetve ugrani, ha ezt egy, a problémára kellően rálátó és szavakba önteni képes, sőt erősen érintett magyar ember megfogalmazza!
    Nevezetesen Kertész Ákos.

    Feltűnő, hogy a közelmúltban elterjedt itt egy meglehetősen fals nézet – jellemzően új kommentelők által megfogalmazva – hogy ide csupa hazáját elhagyó, azt lenéző, és erősen becsmérlő kint élő, magyar származású de „magyarellenes” kommentelő ír, akiknek semmi sem drága, ha a szegény magyar honfitársaikat kell bántani, sértegetni!
    Mondja, Ön szerint logikus ez ? Vajon miért tennék ?
    De, mint írtam ez egy vegyes oldal, itt ugyanúgy előfordul az itthoni magyar, mint a külföldön élő kanadai,írországi, skóciai,USA-beli, vagy akár Izrael területén élő magyar honfitárs! Senkinek nem célja az ok nélküli „magyarellenesség”, miután magyar emberekről van szó ! Az elmentek között van aki 2-3 éve, és van aki évtizedekkel ezelőtt döntött úgy hogy elhúz – az okok azonban nem egyformák, és itt a leglényegesebb kérdés, hogy aki
    elment vajon miért ment el,szándékában van e visszatérni, és ha igen miért nem ?

    Mint mondtam, Magyarországon élő magyar vagyok akár csak Ön, ennek ellenére úgy látom alapvetően más nézetekkel bírunk- de ettől miért is lennék magyarellenes?
    Fontos nekem ez az ország, ez a hazám, itt születtem,és bár sok helyen jártam már, mégis ezek a képek ragadtak meg agyamban az emlékezetemben leginkább, nyilvánvaló okokból.
    És ezért nem mindegy mi történik itt, ki az aki sáros lábbal ront be a tiszta szoba féltett szőnyegére, hogy aztán ott kénye kedve szerint rombolhasson, tömje tele a zsebeit a szobában talált értékekkel, melyet kínkeservvel, nagy- nagy lemondások árán hoztunk össze mindannyian, és mi egyre kétségbeesettebben figyeljük amint a nyitott ablakon hajigálnak ki mindent, amit nem tudnak zsebre vágni, és majd ha az utolsó porcelán is az enyészeté lesz, a legutolsó sütit is felfalták és elcsomagolták, nos akkor majd tovább állnak, és mi gondolkodhatunk hol is kezdjük, ismét, maradt e valami, vagy hagyjuk a francba az egészet mert már úgyis mindegy ennyi cserepet nem lehet észrevétlen a szemétbe dobni….
    Fontos nekem a világ, de leginkább Európa – azon belül Magyarország! Én elsősorban európai vagyok és az is akarok maradni, de azon belül természetesen magyar!
    Ha értette miről beszélek, már nem keltem fel hiába, ha nem nagyon sajnálom Önt (is)!

  • Besancon:
    Nagyfiú vok ? 😀
    ( Akkó rá is gyujtok egy féldecire mielőtt felteszem pénzemet a befutóra .)

  • Besancon, elég esélytelen, hogy a címzett megértette volna, mert ez nála biztos, hogy hitbeli meggyőződés. De már csak én miattam, érdemes volt ezt leírnod:) Ők elvakult meggyőződéssel hiszik igazukat és azzal, hogy pl. ezt az újságot olvassák elhiszik maguk és próbálják elhitetni másokkal, hogy ők nyitottak a rendszer kritikájára. Csak itt aztán szöges drót van már köztünk. Ők ugyanolyan előítéletekkel és erős meggyőződéssel elvetnek mindent tőlünk, mint mi a kormánypropagandából. Néha megkérdezem magam: Tényleg 100%-e a kormány maszlag? Ha tévedésből is, de valami csak-csak jó vagy igaz lehet belőle.. Aztán ha már egy fél jót találok, akkor elkezdek gondolkodni, hogy vajon mi lehet a hátsószándék, mert már jót régóta nem tudok feltételezni róluk:(

  • Figyelmében annak, aki megkérdezte K.J..t, hogy au unokája tudja e mit jelent a vers, mi anno tanultuk m az iskolákban ezt a verset, még tudom is egy-két verszakát.Arany János örökbecsű verse.
    Úgy látszik a kérdező, hiányzott akkor az iskolából.

  • Ami meg Kertész Ákos véleményét érinti a magyarságról,sajnos igen durva!
    Én is elhagytam egészen MÁS okból hazámat, ahol abban az időben szenvedtem, de soha nem mondtam, írtam a magyar emlékeimben hasonló, degradáló, csúnya stílusban.
    Nem értem, miért csodálkoznak egyesek, azon, hogy K.Á. nem szívesen látott manapság kishazánkban.
    Bármelyik ország polgára, ha így nyilatkozik egykori hazájáról, nem ünneplik sehol, az biztos!

  • Figyelő!

    febr.08.-án 11:08

    Ön reagált egy hozzászólásra – Ön szerint van valami köze a válaszának a hozzászóláshoz amire reagált? Az egy dolog, hogy a cikkeket rendre el sem olvassa, de hogy úgy reagál hozzászólásokra hogy fogalma sincs mire válaszol, mert képtelen egy háromsoros szöveget értelmezni az tényleg túl megy minden vérmes elképzelésen!

  • Figyelő!

    Nem MÁS okból hagyta el a hazáját, mint Kertész Ákos!
    Állítólag Ön is menekült volt – Kertész Ákos is az volt!
    Ön állítólag ’56-ban – Kertész Ákos 2012-ben hagyta el hazáját! Ön 60 évvel ezelőtt, 24 éves volt akkor – K.Á. 3 évvel ezelőtt közel 80 éves korában: micsoda különbség!
    Az Ön indokai már rég nem érdekesek, feltéve hogy igazak – de ne hasonlítsa magát K.Á.-hoz !

    Ő nem a menekülése után kezdte a hátramutogatást a hazájára, nem eljövetele után írt „durva dolgokat” a magyarságról, hanem azért volt kénytelen menekülni, mert egy publicisztikájában őszintén megfogalmazta, hogy szerinte mi a baj a magyar néppel, a magyar gondolkodással (miközben itt élt a hazájában vállalva maga is a magyarságát)nos a cikke után olyan össznépi támadás érte egyes turbómagyarok részéről, hogy konkrétan a fizikai biztonsága sem volt garantálva, nem beszélve a mindennapos lélektani atrocitásokról! Ő tehát nem egykori hazájáról írta utólag amit írt, hanem benne élt a hazában mikor megfogalmazta gondolatait!

    Ezzel a cikkel K.Á. fején találta szöget, tudták ezt azok is akik emiatt támadták, hozzá méltatlan üresfejű senkiháziak – vagyis pontosan azok akikről a cikk szól!

  • „Nem értem, miért csodálkoznak egyesek, azon, hogy K.Á. nem szívesen látott manapság kishazánkban.”

    Totál félreértés. Nem K.Á. nem szívesen látott Magyarországon, hanem K.Á. nem szívesen látná Magyarországot.Nagy különbség!

    Másrészt mi a fenét akar ezzel a birtokviszonyos „kishazánkkal”? Mitő’ lenne má’ az a magáé? De mielőtt megpukkadna, nyugodjon meg, mert az már az enyém sem, de K.Á.-é sem…

  • Besancon és Moholy, két jó hsz! Lehet, hogy nekünk már nem lesz újra kishazánk, de azért ne feledkezzünk el azokról, akikben még él a remény, hogy még lehet, miután kitisztitják ezt a mocskot onnan.

  • Mindig csodálattal adózok Besancon lényeglátása és pontos, tömör fogalmazása előtt.

  • Miklos Banfi!
    Úgy érzem én jó oldalára ültem az asztalnak. Miután én kaptam a nagy karéjt a foszlós kenyérből, akkor nem fogok a kiszáradt sercli után kaparászni. Bár soha nem felejtem hogyan vásott el a fogam.

    „Kishazánk” soha nem jeleskedett takarítás terén…………
    Mindig csak a bútort tolják a vállalhatatlan foltokra.

  • Geyza 2016 február 10 10:58 de. Csatlakozom.

  • Na, úgy tűnik eléggé összezártunk itt most:) Mintha visszafordult volna az egy hónappal ezelőtti trend és a trollok és az ostobák visszaszorultak volna egy kicsit, nem?