Tom Lantos sétány Budapesten – A múlt irányt szab

2016 február 3 9:14 de.49 hozzászólás

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról. Ezt a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyta. A terület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

Dr. Tóth

Dr. Tóth József és Colleen Bell

A rendezvényen, melyet a képviselő születésnapján, február 1-én tartottak, megjelent Colleen Bell az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, az Európai Unió országainak számos magyarországi nagykövete, megbízott képviselője, a Tom Lantos Intézet igazgatója, a Berzsenyi Dániel Gimnázium pedagógusai és diákjai, Tom Lantos barátai és tisztelői. Dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere ünnepi beszédében Tom Lantos kerülethez kötődését ismertetve kiemelte: névadásunkkal egy kiváló ember munkásságát ismerjük el és mély tiszteletünket fejezzük ki elévülhetetlen érdemei előtt. Olyan személyről nevezünk el közterületet, kinek életében egy fontos szakasz kapcsolódott a XIII. kerülethez. Itt lakott, ide járt gimnáziumba. Hazafias családban nőtt fel, 1944-ben csatlakozott a földalatti ellenálláshoz. Egész életére meghatározó volt Raul Wallenberggel való találkozása. Az embermentő tevékenység hősiességét elismerve érte el azt, hogy Washingtonban a Capitoliumban felállították Wallenberg mellszobrát. Tom Lantosnak köszönhető az is, hogy 1990. március 15-én, ugyanott, Kossuth Lajos is szobrot kapott.

Egész élete során felemelte szavát az emberi jogok és a polgári szabadság értékeiért. Választott hazájában 1981-től haláláig volt az Egyesült Államok Képviselőházának tagja. Sokat tett országaink kapcsolatának javításáért. Sokan megkérdezik, miért kell újra és újra felidézni a múltat? A múlt velünk él, gondolkodásunkban, erkölcseinkben, teteinkben. Irányt szab cselekedeteinknek. A nem tudás nem segít, sőt, gátolja a felnövekvő nemzedék társadalmi tisztánlátását. Akadnak, akik azt gondolják, a véres múlt messze van. De nem olyan régi még, ami 1944-ben történt, itt a kerületben, a nyilas rémuralom napjaiban. Nekünk, demokratáknak elég erősnek kell lennünk, hogy ma is ellen merjünk állni a nyilas gondolatoknak. Akkor, az a mozgalom gyilkos támadás volt a humánum, minden keresztény érték ellen. Mai híveiknek egységes választ kell adnunk, hogy nem, többé soha! A Tom Lantos által képviselt eszmék melletti kitartásunkat jelzi, hogy ez a kerület 2018-ban, az ő 90. születésnapján szobrot is állít majd neki – fejezte be beszédét a polgármester.

 Katrina Swett Lantos és Simonyi András.

Katrina Swett Lantos és Simonyi András.

Tom Lantos leánya, Katrina Swett Lantos és Simonyi András, Magyarország korábbi washingtoni nagykövete együtt ismertették azt a levelet, melyet Joseph R. Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke küldött az ünnepségre. Levelében az alelnök – egyebek mellett – arról szólt, hogy a hosszú évek alatt, amíg Tom az Egyesült Államokban élt, soha nem felejtette el magyar gyökereit. Sokszor mesélt budapesti életéről, ezért teljesen helyénvaló hogy ez az utca, amely iskolája előtt halad, mostantól az ő nevét viseli, immár az idők végeztéig. Tom azt szokta mondani „a civilizáció burka hallatlanul vékony, mi vagyunk annak védelmezői és soha nem nyughatunk.” Egész életét arra tette fel, hogy harcoljon a gonosz ellen, amelyet közvetlenül ismert és hogy védelmezzen mindenkit, akik ettől a gonosztól szenvedtek. Így tudjuk életben tartani mindazok emlékét, akiket ugyan elveszítettünk, de akik értelmet is adtak a két szónak „soha többé”. Talán ez a legméltóbb emlékmű, amellyel tisztelgünk Tom Lantos és azon dolgok előtt, amelyekért életében oly sokat tett.

A levelet Simonyi András még azzal egészítette ki, hogy Tom Lantos gerince acélból volt! Mélyen szerette Magyarországot, ugyanakkor büszke volt arra, hogy fogadott hazájában milyen magasra emelkedett. A Kongresszusban végül a Külügyi Bizottság elnöke lett. Egész életét annak szentelte, hogy a világ ne feledje az ártatlan százezrek legyilkolását, de a megmentőket se!

Colleen Bell

Colleen Bell

Csodálatos amerikai és csodálatos magyar volt, emlékezett vissza Tom Lantosra az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, Colleen Bell. Ő egyformán Magyarország nyeresége és Amerika nyeresége is volt. Kaliforniai választókerületében egymás után tizennégyszer választották képviselőnek! Lantos képviselő úr egész életében büszke magyar, és Budapest büszke fia maradt. Születése révén magyarként, és elkötelezett amerikaiként mindkét hazája javáért dolgozott, és azon munkálkodott, hogy erősítse kapcsolatokat, melyek Magyarországot a Nyugathoz fűzik; hogy elhozza ide azt a stabilitást, biztonságot és jólétet, amelyet szülőhazájának és szülőnemzetének kívánt. Számára az Amerika és Magyarország iránt érzett szeretete egyáltalán nem versengett egymással – Tom Lantos, mint én is, hitt abban, hogy szövetségesekként és barátokként országaink boldogulása összekapcsolódik – erősítette meg a nagykövet.

Tom Lantos sétány

Tom Lantos sétány

Tom Lantos (Lantos Péter Tamás) a Szent István park 25. szám alatti házban élt a nyilas borzalmak idején. Ebben a házban tudta meg, hogy majdnem az egész családját elvesztette. 1938. és 1946. között a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója volt. 18 évesen amerikai ösztöndíjat nyert, majd ezt követően választotta új hazáját. 2008. február 11-én bekövetkezett halála után az Egyesült Államok Kongresszusa állandó jelleggel létrehozta a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságot Magyarországon, majd 2011. április 13-án megalakult a Tom Lantos Intézet. A névadó ünnepség az emlékkő leleplezése után a kerület Önkormányzata által a lakóház falán 2008-ban elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával folytatódott. Itt a családtagok, a diplomaták és a kerület vezetői mellett tisztelői, a róla elnevezett intézet képviselői, valamint a gimnázium diákjai, tantestülete és a környék lakói is elhelyezhették virágjaikat.

Révay András

49 hozzászólás

  • – „… amíg Tom az Egyesült Államokban élt, soha nem felejtette el magyar gyökereit.”

    -„Lantos képviselő úr egész életében büszke magyar, és Budapest büszke fia maradt. Születése révén magyarként, és elkötelezett amerikaiként mindkét hazája javáért dolgozott,…”

    – Két gondolat melyet sokan magukévá tehetnének!

  • gondolom sok-sok agyon es melymagyar inkabb Szalasi setany-ra vagyott!!

  • barlev, erősen kétlem! A „mélymagyar” még tud emlékezni!

  • lelszi:
    és tegyük hozzá rettentően negatívan nyilatkozott a FIDESZ-ről és annak fejéről Juszt László mikrofonjának.

  • barlev

    Rossz lehet amikor valakinek mindenről csak negatív gondolatai keletkeznek!

  • Végre mikor fogjátok megérteni, hogy tévedésben vagytok, akik minket támadnak, akik Magyarországért, igaz magyarként szeretjük és sírunk Magyarországért? Mi csak a mostani diktatúrát gyűlöljük és szabadságot, demokráciát akarunk az országnak – amit a mostani kormány elvett!
    Figyelő, Te mélymagyarnak vallod magad? Majd magyarázza már el valaki helyettem, hogy ez mit is jelent. Köszi..

  • Egy retorikus kérdés: vajon mennyiben szolgálja a jelenlegi politikai berendezkedés idején – a magát a ’45 előttiek szellemi, sőt jogutódjának tekintő orbáni puhadiktatúrából a nyílt totalitarizmusba való átváltás kísérlete idején – ez a köztérelnevezés, a névadó által fontosnak tartott alapértékek melletti kiállást…? No persze cinikusan mondhatnók, hogy minden ilyen hősiesen elvszerű lépésnek megvannak a maguk geopolitikai keretei, amelyben értelmezhetőek. Azon túl, hogy Orbaniszán az euroatlanti és a Moszkva(Peking) központú nagyhatalmi blokkok között hintapalintázik; a tőkés berendezkedés uralkodó osztályai ( a reakció erői ), a rendszer stabilitásának megingása idején szinte természetszerűen nyúlnak a fasizmus eszközéhez. Hogy ezt milyen hihetetlenül változatos módszerekkel lehet legitimálni, tisztára mosni; hááát… Az külön történet, hogy ennek a sötét reakciós társadalomnak a többnyire mérhetetlenül jellemtelen, s intellektuálisan se éppenséggel a legfényesebben tündöklő írástudó kasztjai mindezeket nem képesek – vagy nem akarják – feszegetni.

  • Barlev/Figyelő!

    A mélymagyar bizony Szálasi, de minimum Horthy sétányra vágyakozik…

    .

  • ˙

    Horthy, vagy Szálasi; egyik kutya, másik eb.

    .

  • Bánfi Miklós, ti egy olyan Magyarországért sírtok, melyet Gyurcsány irányít. Számotokra más alternatíva nem létezik. Vagyis csak a személykultusz létezik nálatok úgy, hogy igazából az ország sorsa nem is érdekel titeket, csak annyiban, hogy a hibbant néró legyen a király.

  • Miklos Banfi

    2016 február 3
    5:44 du.
    Én, nem tartom magam annak.Viszont ITT már hívtak annak is, meg nácinak is.

  • DonGolo
    fogalmad sincs a magyar történelemről. Horthy kétszer nem írta alá Szálasi jelőlését miniszterelnöknek.

  • Tom Lantos neve nekem semmit sem jelent, tehát az elnevezés sem hat rám egyáltalán.
    Szerntem voltak, vannak híresebb magyarok, akiknek a neve emlékezetesebb, mind kólföldön, mind belföldön.

  • Figyelő
    Obama Lantos nevét is ismeri, meg Hóman Bálintét is.
    Ez utóbbiért csúnyán le lett …va Mo, így praktikusan az előbbinek kéne szobrot állítani !
    Szervusztok, jó estét !

  • Obama senkit sem érdekel, ő már befejezi lassan működését.
    Ahogy már írtam, én senkinek sem emelnék szobrot. A magyaroknak a szobor a mániája, sehol annyi szobor nincs emberekről, mint Budapesten.

  • az, hogy obama kit ismer vagy kit nem, senkit nem érdekel. Ettől függetlenül nem let Hóman szobor. Egy Soros csűrhe lenyomta egy magyar város magyar polgárainak akaratát. Komoly diktatúra van nálunk, ebből is látszik.

  • Figyelő !

    Írja nekem: „Horthy kétszer nem írta alá Szálasi Miniszterelnöki jelölését.”

    Az lehet, és biztosan igaz is, csakhogy akkorra már, ez eső után köpönyeg, Horthy politikája úgy en bloc, nem a negyvenes években kezdődött. Folyamatában vizsgálva, a jelenség már legalább húsz évvel korábban elkezdődött..
    Így Szálasi és nyilas bandája is tisztán annak a horthysta ellenforradalmi, díszmagyaros nacionalista, irredenta, antiszemita és feudalisztikusan konzervatív – ideológiailag a korától minimum 120 évvel elmaradott – zavaros eszmeiségű rendszer „szellemi” terméke volt.

    Ez kb úgy van, mint Orbán és a másik náci, Vona esete… Orbán személye nélkül a Jobbik ma labdába se rughatna. Neki köszönheti a létét.

  • Figyelő
    „Horthy kétszer nem írta alá Szálasi jelőlését miniszterelnöknek.”

    Ellenálló volt. Nem volt nála toll, hát szólt a titkárának, hogy hozzon egyet. Az hozott, de folyt, Horthy nem akart azzal aláírni. Végre hoztak neki egy működő tollat, harmadszorra azzal írt alá. 🙂

    Egyébként Önnek igaza van, Horthy valóban mélyen megvetette (ha a megvetése engedte, talán még gyűlölte is) Szálasit, sőt, a nyilasokat is. És?

  • Belzebob, mi az az és? Utálta őket, de kit érdekel? Ez azaz és? Attől még náci volt? Vagy mit jelent ez nálad? Náci volt, mert a szálasi kormány puccsal és német megszállással vette át a hatalmat s tették azt alig fél éven keresztül, amit a horthy kormány évekig megakadályozott.

  • tropa:
    a nyilasok törvényszerű végtermékei voltak annak a társadalmi felépítménynek amit a Horthy-rezsim kb. 20 év alatt létrehozott.
    Csakúgy mint manapság a Jobbik.

    A mostani hazai neonáci mozgalom kifejlődését még a különösemlékű MDF kormányzás alapozta meg és a mindenkori MSzP kormányok ELÉVÜLHETETLEN bűne hogy nem zúzták széjjel az akkoriban még csak kialakuló-félben lévő szerveződést.Pedig a Második Világháború utáni Békeszerződésben benne van , aláírtuk : Magyarország nem tűri el többé hogy területén fasiszta vagy náci mozgalmak szerveződjenek illetve hogy Magyarországról irredenta nézetek induljanak ki.

  • Pontosan így volt, kedves tropa!
    Sajnos, a Kádár rendszerben, de már a Rákosi rendszer óta a magyar történelmet meghamísitották, és azok akik ide írnak főleg ezt talnulták az iskolákban.
    Én egyáltalkán nem csodálkozom, az itteni Horthy győlőleten, aki „minden rossznak az atya volt”!

  • Figyelő
    2016 február 5
    11:15 de.
    Mesejjé, Klárám..
    Hol, és mit tanultál, hallottál te a Kádár-korban tanított történelemről? Te max hetedik-nyolcadikos lehettél a háború végén. Neked mit tanítottak pl. Horthyról?
    (Az addíg érthető, hogy a tankönyvek és egyébb nyomtatott olvasnivalók utolsó oldalain ott volt a jegyzék, hogy mit nem kell megtanulni..Hogy Orodea=Arad, Timisoura=Temesvár, Bratislava= Pozsony,-de az még véletlenül sem volt ott, hogy Wiener Neustadt= Bécsújhely..
    A szakmunkásképzőkben csupán az első évben, a gimnáziumokban az első két évben volt kötelező tananyag a történelem. Érettségi vizsgát sem kellett belőle tenni, illetve csak azoknak, akik mondjuk magyar-történelem szakra jelentkeztek az egyetemre, vagy főiskolára.
    Szal. Hol tanultál te Kádár-kori történelmet, hogy ilyen határozottan állítod, hogy meghamisították?

  • Tudod honnan tudom, a meghamistitást?
    csak azokat kell itt olvasni akik akkor jártak iskolába! Én átéltem, már elég éretten a Horthy kort családommal együtt.

  • Ja, és Rákosi korban jártam iskolába.

  • Látod mit csináltál falusi barátom? Zavarba hoztad Mrs. Lúmen-t. Ő onnan tudja, hogy hamis, hogy mi mondjuk a magunkét, ő meg azt már tudja, hogy az hamis:) Ez már sehogy se müködik..

  • Elszomorító…

  • Falusi, én csak védeni akartam a tudatlanokat ebben a tantárgyban. Így hát felesleges volt.

  • Figyelő
    2016 február 6
    12:03 de.
    Kérdésem nőtt.
    Kik a tudatlanok? Azok, akik egy gyerek szemével látott, gyerek fülével hallott, vagy igaz, vagy nem eseményeket a mai napig etalonként aposztrofálja, vagy azok, akik már felnőttként, különböző forrásokból, dokumentumokból, történelem és szépirodalmi könyvekből vett információik alapján foglalnak állást egy-egy kérdésben?
    Példát mondok.
    Ötvenhatban kilenc éves voltam. Egy krónikus orrtüszőgyulladás kapcsán éppen Budapesten tartózkodtam a Forradalom kitörésekor. (Nagybátyám felesége az amerikai követségen volt tolmács, oda vittek kivizsgálásra a követség háziorvosához.)
    Anyácskám 25.-én vitt haza vonattal. Nagybátyámék a Dózsa György úton laktak, a Hősök terére nézett a lakásuk hat ablaka. Láttam, amit láttam.
    Hét-nyolc évvel később,- apám 63-ban szabadult az amnesztiával- nagypofám, és örök rebelliskedésem mián jóatyám, meg a nagybátyám néhányszor leültek velem, és helyreraktak dolgokat. A mitet, a hogyant, meg a miértet.
    Bennem egy világ dőlt össze, viszont megtanított arra, hogy a dolgoknak többféle aspektusa van, az éremnek meg nem kettő,. hanem három oldala.
    Mégegy péld.
    Te, a tizennégyéves polgárjány a budai villából, akionek valszeg nemkellett naponta körbejárnia a környéket, hogy döglött lótetemekből kanyarítson a családnak egy darabot, ma megkérdőjelezhetetlen tényként állítasz dolgokast, amik ekkora távolságból vagy valósak, vagy nem.
    Tod, éánis voltam 14 éves. (igaz, nem annyira régen mint te, de ez mellékszál.)
    Hadd próbáljam elmagyarázni. Ha megakasrsz „fejteni” egy belvárosi házat, nem elég, ha néha átmész rajta, ott kell élned, hogy értsed is.
    Szal, suba-subaru, a történelem nem ugyanaz, amit Csipkejózsikás álmainkban, czizelláltan, hozzáállásunkat támogatandó, mi látunk, mondunk, védünk, vagy támadunk.
    A történelem állandó, tényszerű, és nincs benne „üresjárat”.

  • Falusi, két dologról van szó. A II:Világháború után voltam 14 éves, 1956-ban 24 éves voltam. Sajnos, nem Te vagy az egyetlen, ami a történelmi események idejében, a VALÓS koromban téved!
    Úgyanis, Géjza barátunk, volt olyan kedves, hogy AKARATTAL összekavarta a koromat több helyen is.
    Ezzel, megtanított arra, hogy személyes emlékeimet, ide NE írjam be, soha!

  • Ja, és öregasszony vagyok ma már, ha kiszámitod a valódi koromat.

  • Figyelő:
    csak arra próbálak predesztinálni hogy mielőtt valamit ide beírsz vagy állítasz , nézz utána tényleg úgy volt vagy van e ?

    Néha tényleg nem kétlem a jószándékodat de annyira figyelmen kívül hagyod a tényeket hogy az már felér a rosszindulattal.

  • Kedves Figyelő 😀
    Az írásaid alapján olyan 45-50 évesnek gondoltalak volna.

  • Tropa:
    „Utálta őket, de kit érdekel?”

    Ön eltévesztette a házszámot. Nem foglalkozom pszichológiával, a legkevésbé sem érdekel Horthy lelki élete, érzelmei, kit útált, kit nem. Politikus volt, állami vezető; a tetteitől és mulasztásairól, azok eredményéből ítélhető történelmileg meg.
    Útálta Horthy Szálasit? Mi az hogy! És? Az én szememben a legkevésbé se befolyásolja a véreskezű tömeggyilkos Horthy történelmi szerepének a megítélését, hogy útálta a másik tömeggyilkost, Szálasit.

    Tropa:
    „…a szálasi kormány puccsal és német megszállással vette át a hatalmat”

    Nem éppen a német bevonulással, hiszen akkor a németek elemi érdeke volt, hogy Horthy ne mondjon le; Szálasi akkor a németek szemében senkinek, jelentéktelen bohócnak számított. Hat hónappal később, amikor Horthy elfuserálta a kiugrást, csak akkor voltak kénytelenek németek előkaparni Szálasit.

    tropa:
    „..s tették azt alig fél éven keresztül, amit a horthy kormány évekig megakadályozott”

    Ön tökhülye, vagy ellenkezőleg, olvasóit nézi tökhülyének?
    Mit akadályozott meg Horthy? A háborút a Szövetségek ellen? A magyar katonák Oroszországba küldését? A 437.000 zsidó deportálását? Magyarország hadszintérré válását?
    Szálasi annyit tett, semmi többet, hogy a végsőkig kitartott amellett, amit az dicstelen elődje elkezdett és folytatott.

  • Figyelő
    2016 február 6
    12:40 du.
    Akkor olvasd el, mégegyszer, hogy mit írtam.
    Nemtom te hogy, de nekem egy tizennégyéves, az gyerek.

  • Géjza, közönöm!
    Ez jól esett!
    Tudsz te udvarias is lenni, egy kis erőlködéssel!

  • falusi, elolvastam, csodálkozni fogsz, mi is egy döglött lóból vágtunk egy darabot, igaz, hogy nem a forradalom allatt, hanem Budapest ostroma alatt. A szomszéd, báró Orcyíné is abból élt.

  • Fali, ismétlem olvasd el amit írtam a koromról. Még mindig 14 évesnek látsz a forradalomkor.

  • Belzebub:
    Tropa teljespályás letámadásos pártpolitikai „szemináriumokat” próbál tartani itt.

    Ahogy azt már megszoktuk az összes hazai médiában:
    Hazudik ferdít csúsztat .
    Ahogy az ma divat a hazai sajtóban.

    Mindezt azért mert egy szélsőséges nézeteket valló náci, aki nem nyugszik bele abba hogy vannak mások akik másképp gondolkodnak és mást akarnak .

    Ezek most még csak szóban gyilkolnak , de nagyon várják már az idejét annak hogy éjszakánként kijárkálhassanak a zsidrancsok , ballibernyákok és más komcsi-elemek lakásaira rabolni , öldökölni.

  • Figyelő:
    De most komolyan : Igy a monitor mögül nézve , olyan friss mondhatnám fiatalos a stílusod.

    ( Pláne ha utána néznél egyes állításaidnak…hidd el nem minden hazugság ami a liberális oldalról érkezik és nem minden igazság ami jobbról jön.)

    Különben is :
    Teljesen más a ” Baloldal ” és a ” Jobb oldal ” fogalma egy fejlett demokráciában és más itt , ” Nyugat-Ázsiában ”

    Nézd meg:
    Nyugatnémetország a totális megsemmisülés után gazdasági világhatalommá vált a közel 40 éves szociáldemokrata kormányzás alatt , elképesztő nemzetközi megbecsülést szerezve magának.
    Aztán:
    Svádországban -legalábbis Gorbacsov szerint- a szociáldemokrata kormányzás -részben- megvalósította azt a társadalmat , amit Marx megálmodott.
    Továbbá:
    Angliában a Munkáspárt nyomására jött létre az a liberális szociális háló , amin most rengeteg bevándorló -köztük sok magyar is- élősködik.

    Úgyhogy érdemes kicsit körbenézni a NET .-en , ráadásul -velem ellentétben- Te még tudsz rendesen angolul is.
    Nem vagy rászorulva a hazai elfogult véleményekre.

  • Geyza

    2016 február 7
    4:20 de.
    Végső fokon, Kanada is bizonyos mértékben szocialista, hiszen a szociális segítségek amiket nyújt, rengeteg embert ide vonz.
    Viszont demokrácia van minden vonalon.
    Amiben én éltem szociális kormány alatt Rákosi idejében, az olyan volt, hogy mindenkitől elvették , ha többje volt a másiknál,hogy „egyenlőség” legyen. Én nem hiszek az emberi egyenlőségben, egyáltalán!
    Van aki tehetségesebb, szorgalmasabb, szerencsésebb mint a másik. Ez az élettapasztalatom.Na meg a diktatura volt az ami elvette a kedvemet az egész szoci mentalitástól.
    Azok a nyugati országok, amiket emlegetsz, nem ezt teszi a szoci kormányuk. Végsőfokon kapitalizmus van ott is, csak szociális segítséágekkel. Persze, ezek az államok is elég gazdagok, ahhoz hogy megtegyék.

  • Figyelő:
    A Rákosi-féle rémuralom borzasztó volt.
    Ez nem vita téma.

  • Géyza, de a Kádár sem volt más. Kivégeztetett 350 magyart, akik résztvettek a forradalomban.
    Az igaz, hogy tanult Rákosi bűneiből, de az ő diktaturája is diktatura volt.Ahogy, nyugaton úgy hívták „kádár gulyás.”
    Pl. Még akkor sem tudtak magyarok baj nélkül kimenni a határokon, ha akartak.

  • Figyelő
    2016 február 6
    10:06 du.
    Eccerűen szempillaherpeszt kapok attól, hogy egy egyszerű összetett mondatot sem tudsz értelmezni.
    Pontosan tudom a születési dátumodat, ami egy nap híjján 15 évvel volt korábban, mint az enyém.
    Vagy három-négy helyen írtam- csak ennek a cikknek a hozzászólásaiban,- hogy a háború végén lehettél 13-14 éves, hogy hetedikes-nyolcadikas lehettél, hogy gyerekként hallottál dolgokat.
    Mi a bánatos lócsöcs az, ami ezekből téged arra következtettet, hogy a Forradalom alatt voltál 14, és ott keresgélhettél-e lótetemet?
    Gyakdmeg, kincsem, a veled való társalgáshoz lágalább három pisológus, két készenléti orvos, meg féltucat, százkilós nővér kell, akik lefogják és meggyugtatják az emnert, amikor agyfaszt kap, ha téged olvas…

  • Falusi, sajnálom a bosszuségodat. Talán a Te írásod nem volt világos, ELŐTTEM.
    Én az alábbi beírásra válaszoltam, ami szerintem, a forradalom idejében a koromat ebben jelezted.
    falusi

    2016 február 6
    8:59 de.
    Lehet, hogy félreértettem, melyben, Te 9 éves voltál és én 14 éves,. Ami tizzel több volt.

  • Geyza! 4,20

    Kár volt a szociális hálóval kapcsolatban ezt a
    „sok magyar is élősködik”-et itt leírnod…

    Korábbi, Marx-papára utaló soraidnak megfelelően is jól tudjuk, te is jól tudod, hogy annak – ti. a szociális háló – árát többek közt azért mégiscsak ők maguk termelik meg…

    Lehet, csak elfelejtetted idézőjelbe tenni.

    .

  • Figyelő 10,11!

    Az az idő, amelyet kiskegyed itt felidéz, egy rommá lőtt és újjáépülő ország gazdálkodását idézi fel, ahol még Nagy Imre is behajtási miniszter kellett legyen, másképp a városi munkásság éhezett volna.

    Mendja „kedves”! Magácska különben kapitalistaként töltötte az évtizedeit ott külhonban, vagy munkáslányként? Ha jól emlékszem egy időben varrt. Nemde?

  • Voronyezs:
    Sok dolgot hallottam ( és láttam is ) Angliában anno , amikor rendszeres üzleti útjaim odavittek.
    Az még JÓVAL a mostani hungaró-menekült hullám előtt volt.
    ÉS bizogy..derék honfitársaink elképesztő módon és cselesen fosztogatták a kilencvenes évek Nagybritanniáját.
    Akkoriban még híre-hamva sem volt a romák Magyarországról történő kiáramlásának sem.

  • Figyelő:
    Fogd már végre fel:
    A Kádár-rendszer TÁVOLRÓL sem volt köszönőviszonyban a Rákosi féle rémuralommal.

  • voronyezs

    2016 február 9
    4:47 de.
    Kedves voronyes, most arról az időról kérdezi mit csináltam, mig el nem jöttem Magyarországról, vagy mit csináltam külföldön?
    Ha az összes munkámat felsorolnám, mit tettem otthon, mig ki nem mentem, és mit tettem kint nyugdíjas korig, hoszó lista lenne.
    De varrni soha nem varrtam, még egy gombot sem tudok a mai napig felvarrni.