Semjén állítólagos “kitüntetése” egy szégyenletes Las Vegas-i vadász összejövetelen

2016 február 8 12:35 du.43 hozzászólás

Semjén Zsolt  miniszterelnökhelyettes, katolikus teológus és vadász büszke állítólagos  amerikai „kitüntetésére”, pedig amiatt legtöbben itt Amerikában szégyenkeznének.  Semjén nemcsak magát és kormányát teszi nevetségessé, de lejáratja az amerikai  magyar közösséget is.

Először is itt van  a hivatalos magyar kormányszóvivői  nyilatkozat:

Az év nemzetközi  törvényhozója díjat (International Legislator Award) adták át Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettesnek az amerikai székhelyű vadászati világszervezet  Safari Club International (SCI) Las Vegas-i konvencióján – közölte Havasi  Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda  vezetője.

Kiemelte, a  kormányfő helyettese, aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, a  vadvilág megőrzésének előmozdításáért és a fenntartható vadászat szabadságának  támogatásáért vehette át az elismerést.   A konvención nagy számban vettek részt az Egyesült Államok vezető  gazdasági és politikai személyiségei, akik előtt Semjén Zsolt ismertette az új  magyar vadászati törvényt, és meghívta a nemzetközi szervezetet a 2021-es  budapesti vadászati világkiállításra – tette hozzá Havasi Bertalan.  

Semjén Zsolt egy trófeával

Semjén Zsolt egy trófeával

A Safari Club  International (SCI) magánszervezet vadászati kiállításán bárki résztvehet, aki  kifizeti a borsos belépődíjat.  Azt  idén a szuperluxus Mandalay Bay Resort Hotelben rendezték meg azt és amerikai  politikusok messze elkerülték, ugyanis nagy a felháborodás a szervezet  ténykedését illetően.

Semjén  „kitüntetését” eddig az SCI nem erősítette meg, részükről nyilatkozat nem jelent  meg, arról csupán a magyar kormány jelentett.  Jó hír viszont, hogy a „kitüntetés”  létezik, azt korábbi években másoknak valóban odaítélték.

Az SCI rendezvénye ellen  felháborodott amerikaiak tüntettek és 72 ezer aláírással (!) követelték annak  kitiltását Las Vegas-ból.  Tették  ezt azután miután egy minnesotai fogorvos, Walter Palmer, megölte Zimbabwe  kedvenc oroszlánját, Cecilt, és kiderült róla, hogy az SCI tagja volt.  Sokak szerint a szervezet elveszitette  hitelességét, Palmer ugyanis nem “orvvadászként” lőtt, mint ahogy azt a magyar  sajtó is terjesztette, hanem az SCI oszlopos tagjaként. (Helyi TV riport az SCI elleni tüntetésről itt  nézhető meg)

Számtalan cikk jelent  meg arról is, hogy az SCI természetvédelem leple alatt írtja ki a legvédettebb  állatokat. (A Salon cikke az SCI kétes  tevékenységéről)   Az angol Mirror a Las Vegas-i összejövetelt  vérszomjas beteg emberek találkozójaként jellemzi, akik fizetnek azért hogy  állatokat mészárolhassanak le.  (Mirror cikk)  Az Guardian elítélő cikket publikált a  trófea vadászat iparról amelyet Semjén Amerikában oly lelkesen  népszerűsít. (A Guardian elítélő írása)  A Safari Club International kétes  szervezetnek számít. (Felhívás az SCI tevékenységének  felülvizsgálatára)

Azzal kérkedni, hogy  Semjént ez a szervezet állitólag „kitüntette”  nemcsak szégyenletes, de egyben  megmosolyogtató és szomorú is.    Az amerikaiak 86 %-a morálisan elítéli azta a fajta trófea vadászatot  amelyet az SCI és a „mélyen katolikus” Semjén  reklámoz.

Lázár  György

43 hozzászólás

  • A vadászat ősi szokás a világon. Természetes, hogy egy állatbarát ellenzi azt. A sport viszont virágzik az egész világon. Az angol és amerikai példától függetlenül.
    Nem értem a cikk lényegét, mire volt ez jó?
    Mert Semjén a mai kormány tagja? Ne nevetessenek már ki! Nincs más rossz hír a mai kormányról?
    Már mindent kizsigerltek?

  • Similis simile gaudet.
    Semjén oda került, ahová tartozik!

  • Göllner András

    Semjént le kellene venni a védett politikai állatok listájáról.

    Lázár György cikke azért volt jó, mert bemutatta, hogy milyen pittiáner díjak megszerzésével szórakozik Orbán Viktor jobb-keze, milyen társaságban érzi jól magát ez a néphülyító csirke-tolvaj. Ha Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke ilyen díjra pályázott volna, közbotrány és vezér-cikk áradat lett volna belőle az összes kanadai médiában. Csak olyan FIDESZ-KDNP vonalra kattanó emberek, mint a Figyelő, tartják az ilyen magatartást érdektelennek (pontosítok: ha Gyurcsány tette volna azt a baromságot mint Semjén, bizonyára most kajánul üvöltöznének).

    A lényeg: az ami a nép-nemzeti keresztány kurzus vezetőinek büszkeség, normális ember számára gyomorforgató hülyeség. Köszönet jár Lázár Györgynek azért, hogy felhívta erre a figyelmünket. Érdemes lenne elolvasni erről a gerinc-ferdült nép-nemzeti keresztény kurzusról Márai Sándor sorait.

  • Nem az a baj az illető lénnyel, hogy ö Közép-Európa legjobb Stüszi vadásza, hanem hogy, az amúgy is kevés eszét produktív politizálás helyett erre az inproduktív „sportra” fecsérli!

  • Göllner, úgy mellesleg, Semjén NEM miniszterelnök! Justin egy fegyvert sem fogott életében a kezében! A világ nem szűk politikából tevődik össze. Igenis, a vadászat ősi sport, lehet szeretni, lehet nem szeretni! De sehol sem látom, hogy az angolokat elmarasztalná valaki is, akik imádnak rókára vadászni.

  • Kedves Figyelő,

    A cikk arra volt jó, hogy más perspektívát adjon annak a hírnek, amelyet a magyar kormány a magyar emberek elé tol mint sikert és megtapsolnivalót, mint büszkeségre okot adó sztorit. Összefüggéseiben nézve a dolgot pedig egyáltalán nem haszontalan mindig és mindenütt ahol az lehetséges megírni az érem másik oldalát is, hiszen a magyar embereket folyamatosan olyan hírekkel árasztják el, amelyet úgy tálalnak a kormányzati kommunikációs szakik, hogy az a valósággal köszönőviszonyban sincs. Ma Magyarországon nem a kormányzást kommunikálják, hanem a kommunikációs iparra épül az egész kormányzási tevékenység és ez bizony káros.

  • HunCanada, majd hozok ide kanadai híreket a helyi újságokból, melyek egyáltalán nem tartoznak a politikához!
    Ez a mai hírszerzés a világon. Mindenkiről mindenféle híreket nyomtatnak, mondanak, ami nem érdekes a világ számára.
    Persze egy külföldi kitűntetés egy magyar politikusnak, bizony nagy dolog és híranyag otthon!
    Lázár ezt idehozta nekünk, elrettentő példának!

  • Göllner András

    – Abban igaza van, hogy szomorú ha valaki ilyen pitiáner díjakkal dicsekszik, főleg ha az egy állami vezető.
    – Azt hiszem a maszáj harcosok férfivá avatásának az alapja, hogy egy hím oroszlánt kell elejteniük agy dárda és egy kés segítségével. Ezt még elfogadhatónak tartom, a több száz méterről való gyilkolászást még sportnak sem.
    – Ami a dicsőséget illeti, a Mezőgazdasági Múzeumban talán még ma is láthatók a puritán Kádár elvtárs és más állami vezetők kapitális trófeái, de nem ezért szerettük Őket sem, de Hofit vagy Bodrogit sem! 🙂

  • lelszi:
    De itt nem a vadászatról mint olyanról van szó , hanem arról hogy miképpen csinál egy piti , kissé gyanús dologból hurráoptimista nemzetközi sikersztorit a hazai FIDESZ-es hazugsággyár.
    Attól sem riadnak vissza hogy kissé megspékeljék a barna kupact nehány álhírrel.
    (A hülye magyarka úgysem tudja kontrollálni…gondolják ők. És joggal! )

  • Figyelő
    2016 február 9
    10:26 de.

    Csak azt árulja el, hogy egy igencsak kétes értékű kitüntetés, amit megvett magának a Semjén az miért volna nagy dolog? Ennyire már csak nem rossz a helyzet, hogy ilyen nívótlan díjakra kellene büszkének lennie a magyaroknak? Márpedig úgy fest a dolog, ha a kormányzati kommunikáció ezt nagy eredményként tálalja.

    Azzal nem vitatkozom, hogy kitekerve és elhallgatva a lényeget, úgy tálalva a magyar embereknek az úgy már híranyag otthon. Ezt jól látja.

  • Nagy udvariatlanság (bunkóság) lenne, ha valaki nem tenne úgy, mintha nagyon büszke lenne a kapott kitüntetésre. Nem hiszem, hogy meg lehet állapítani, hogy Semjén „büszkeségében” mennyi a plecsninek szóló öröm és mennyi a diplomácia. Semjénnek az eredeti pályája (teológus) sem olyan, amivel e’világi dicsőséget lehetne szerezni.

  • A cikk címében van a szó:szégyenletes. Szerintem a cikk szégyenletes, mert irigyli Semjéntől a kitűntetést, ezért nem tetszik neki, hogy az örül neki. Másra nem is lehet gondolni.

  • Érdekes ez az írás, mert egyszerre 3-4 célpontnak megy neki, s ezzel kapcsolatban az alábbi gondolatok merültek fel bennem:
    1. A politikai ilyen. Abból kreál hírt, amiből tud, teljesen függetlenül attól, hogy ki van a hatalmon. Nem tisztem védeni a mai jobboldali magyar kormányt, de ha baloldali vezetés lenne, ők sem csinálnák másképp, értsd „Egyik kutya, másik eb!”
    A vadászati törvény módosításának tartalmával sok vadász nem ért egyet, ezzel szemben a sajtóban lévő írások legitimizáló tevékenysége nem állhat le.

    2. Az SCI működéséről nincs információm, nem is nagyon vetem bele magam, mert nem vagyok érintett bennük, ettől függetlenül a cikk őket is negatívan tünteti fel.

    3. A Walter Palmer által elejtett Cecil nevű ikon oroszlán elhalálozásával kapcsolatban az a véleményem, hogy az eset nagyon sajnálatos, de azért nem törhetek pálcát a feje felett, mert nem voltam ott, nem tudom, hogyan zajlott a dolog, volt-e a vadásznak tudomása arról, hogy az az adott hím az ország szimbóluma-e. Amennyiben volt, úgy mélységesen elítélem a tettét, amennyiben őt is megvezették, mélységesen elítélem azt, aki vele tette ezt néhány ezer dollárért, mivel a média nem a kísérő nevétől hangos, hanem attól, akinek a kezében megpendült az íj!
    Arra most nem térnék ki, hogy az elmaradott afrikai országokban a vadászturizmus miatt mennyi pénz áramlik be…

    4. A magyar trófeavadászat alapjai a németajkú kultúrkörből kerültek átvételre, melynek alapja a válogató vadászat. A vérvonal szempontjából hibás és már öregedő, erejük teljében lévő egyedek kivétele a cél. Trófeás vadnál az a kor, amikor még nem kezdi el a trófeáját öreg kora miatt visszafejleszteni, visszarakni. A növénytermesztés jellegének változása miatt a nagyvad létszáma drasztikusan növekedett idehaza, melyet szabályozni kell, s mivel a legtöbb egyed a legfiatalabb generációkból (utódok) van, természetesen azok egy részét is terítékre kell hozni a középkorú egyedekkel együtt, az eredményes állományszabályozás miatt. Nagyon leegyszerűsítve ez a hazai ún. „válogató vadászat”.
    Ezzel szemben, tudomásom szerint az amerikai kultúrkörben a vadászat nem válogat így, ott egy elejthető préda, az se baj, ha az a legnagyobb egyed egyike!
    A szemléletmód béli differenicáért amúgy Európából sem kell kimenni, de a kettő szemlélet nem összekeverendő, mint ahogy ez a cikk itt teszi!

    5. Lehet a vadászatot elítélni, lehet vegzálni a vadászokat, lehet rájuk kígyót-békát kiabálni, hogy gyilkosok és majd a karma visszaadja…. mert ez mára igazán sikk lett, ellenben gondolkodni, manapság már nem sikk!
    A vadász megöli az állatot? Igen, meg a hentes is, őket mégsem utálja senki, maximum a vegánok, pedig szörnyűséget, eleget lehetne látni a vágóhidakon, állattenyésztő telepeken, ami kevésbé emberséges jellegű, szemben azzal, ahogy egy igazi értékekkel bíró vadász áll a vad elejtéséhez (= tisztelettel és a vad életének kioltásával járó legkevesebb szenvedés okozásával). Aki nem a hagyományokból fakadó értékrenddel áll a vadászathoz, az nem vadász, az csak egy vadászjeggyel bíró ”puskás”.

    6. Mint írtam, az ’50-es évektől kezdődő növénytermesztési változások (nagytáblás monokultúrák), azt eredményezték, hogy a nagyvad (vaddisznó, őz, gímszarvas) országos állománya jelentősen megugrott (több tízszeresére növekedett a korábbinál). Így a vaddal gazdálkodni kell, ha tetszik, ha nem, nem beszélve arról, hogy milliárdokban kifejezhető gazdasági vonzata van a vadászatnak idehaza. Amennyiben ez a gazdálkodás nem valósulna meg, úgy nem csak Miskolcon rohangálnának vaddisznók, hanem jóval több nagyvárosban, s a termesztett növényekben eső vad által okozott kár, még magasabb szinteket érne el, aminek közgazdasági vonatkozásait nem fejteném ki, mert eléggé egyértelmű.

    Az, hogy a mezőgazdasági sztenderdek így alakultak ki, meg nem a vadászok hibája, még akkor sem, ha van bizonyos százalékban átfedés a „gazda” és a „vadász” fogalmak között idehaza, de vegyük tudomásul, hogy aki egy személyben mindkettő, inkább gazdaként gondolkodik, mint vadászként, mert a családját abból a bevéltből tartja el.

  • Semjén a jelenlegi kormány, de talán úgy összességében a rendszerváltás utáni politikai- társadalmi élet talán legingyenélőbb, legsunyibb, legsúlytalanabb, és legostobább bábja!
    Abszolút megkímélt mindenféle munkavégzés alól(ha csak az elhíresült „amortizálást” nem tekintjük annak) és lőn! A jutalom sem maradt el, hisz „ott ül az Atyaistennek jobbja felől, ítélve eleveneket és holtakat” azaz ott terpeszkedik, a parlamentben Orbán mellett, és valami olyan elbutult, zsíros és egyben megbüszkült pofával mered a semmibe, hogy utána csinálni is művészet lenne!
    Felelőssége semmi, csak arra kell ügyelnie, hogy ha meglátja vagy meghallja a vezér jelzését, időben kezdjen el bólogatni és tapsikolni!
    Egy nemlétező párt nemlétező „elnöke” ( KDNP ?) aki mindenfajta megmérettetés nélkül ül a parlamentben és ha nagyritkán szót kap – jobb keze hüvelyk és mutató ujját összecsippentve, a levegőben vezényelve osztja sz észt! Egy született pondró!
    Semmi más érdemük,- már mint a kereszténydemokratáknak – mint, hogy akkor és ott, amikor Orbán átment „muszájvallásosba”, bokrétaként voltak hajlandóak üzemelni annak árvalányhajas kalapján !
    A sok nesze semmi fogd meg jól ígéret mellé ők is kellettek felmutatva, hogy Rózsi néni és Bélabá’ is hitelesnek találja a fiúkat, a keresztényi mázzal leöntött felállásukban !
    Mert hogy így teljes a kép!

  • Banyu sok igazságot írt.
    Van a hivatásos, és lelkiismeretes amatőr vadász, és vannak a koca, meg „fővadász” urak. Az előbbiekre nagy szükség van, mert Magyarországon hiányoznak (eltekintve 1-2 betévedő medvétől, és néhány farkastól) a nagyragadozók, amik szabályoznák a nagyvad létszámát. A nagyvad jelentősen túlszaporodott, bejárnak a falvakba, néhol a városokba is. Az agyon villanypásztorozott vidék miatt az életterük is leszűkült, így az erdőkben, gyepeken a károkozásuk jelentős. Az apróvad állomány visszaszorulásában is a legnagyobb szerepe a vaddisznók túlszaporodásának van (és nem az egerészölyveknek, ahogy néhány éve Semlyén Zsolt és társai állították).
    A másik csoportra pedig kár szót vesztegetni.

  • Figyelő
    2016 február 9
    9:49 du.

    Azt nem mondja komolyan, hogy bárki irigyelné Semjéntől ezt a valamicsodát, amelyet pénzért vett meg magának, és semmi nívója nincs??

    De játsszunk: Tegyük fel, hogy igaza van, de akkor el tudja mondani azt, hogy mi az amit ezen irigyelni lehet, irigyelni kellene?

  • Besancon
    2016 február 10
    9:01 de.

    Ezt jól mondod.:) Olyan vicces, hogy bármikor amikor mutatják a Parlamentben Orbánt beszéd közben, ez a Semjén mellette ül és néz fel rá mint egy Istenre. Ha úgy érzi, hogy a főnök jót mondott, akkor bólogat, tapsikol, néha az asztalt ütve tapsol. A Bólogatás az az egész Orbán beszéd alatt megy neki. Komolyan kínos ezt látni, de szerintem Orbánra is a hányinger és a szánalom jön rá, amikor ez a szitu zajlik közvetlenül mellette. Márpedig Semjén Zsolti ilyen látványosan nyaldossa a miniszterelnökünk hátsóját minden egyes ülésen.

  • HunCanada,
    Valóban nem jó szót használtam. Mert a „fájdalom” kiüt a cikk címéből.
    T.i. semmi szégyenletes nincs abban ha valaki vadászik, ez egy ősi sport s ha jó abban, akkor kitúntetik.
    Van aki egy jó könyv írásáért kap kitűntetést, van aki filmsztár s abban túnik ki stb.
    Általában egy politikust nem túntetnek ki azért mert politikus. Legfeljeb megszavazzák, vagy leszavazzák.

  • Figyelő
    2016 február 11
    10:09 de.

    Igaza van abban amit írt, és ezt senki nem is vitatja, idézem:

    „Semmi szégyenletes nincs abban ha valaki vadászik, ez egy ősi sport s ha jó abban, akkor kitúntetik.”

    De akkor megkérdőjelezem, hogy elolvasta-e a cikket, mert itt ilyenről szó sincs, hogy ezért kapott volna kitüntetést. Azt hiszem teljesen félreviszi a lényeget és kapaszkodik a vadászatban – még egyszer tehát: nem a vadászattal van a gond.

  • HunCanada, a cikkekcímei azért vannak úgy írva, hogy provokativ legyen, én erre válaszoltam.

  • Figyelő
    2016 február 11
    5:24 du.

    Na igen, tudom, hogy arra válaszolt, bár nem is volt kérdés a cikk címe részemről. „Csodálkoztam” is, hogy már harmadszorra a cikk címével van elfoglalva. Folyton a terelés, és teljesen másra válaszolás… 🙁 Szomorú. Nehéz magával tudja-e?

    A cikkre magára is reflektálna, illetve arra amit kérdeztem kedves Figyelő?

  • Válasz Lázár György írására

    Felháborodva olvastam Lázár György írását „Semjén-állítólagos-kitüntetése egy szégyenletes Las Vegas-i-vadász összejövetelen” címmel.
    Az írásnak lényegében egyetlen állítása sem igaz, s csak csodálkozni tudok azon, hogy a kanadai magyarokhoz szóló újságban az óhaza megválasztott kormánya miniszterelnük-helyetteséről
    ilyen tartalmú, igaztalan vádakat tartalmazó írás megjelenhetett. Miért van szükség a kanadai magyar olvasók félrevezetésére, mi ennek a célja?
    Nézzük Lázár György állításait!
    1. Megkérdőjelezi, hogy Semjén Zsolt egyáltalán megkapta-e az International Legislator Award-ot, a Nemzetközi Jogalkotói Díjat. Nos, a csatolmány a díjátadáson készült fotót tartalmazza.
    Hogy mivel járatja le a magyarokat Semjén Zsolt, arról konkrétan nem ír a szerző. Az USA és Kanada lakosságából is nagyon sokan hódolnak a vadászat szenvedélyének, s ez miatt ott senki sem szégyenkezik.
    Semjén Zsolt irányításával Magyarországon egy korszerű vadászati törvényt alkottak, amely minden elemében megfelel a vadvédelmi, vadgondozási, természetvédelmi követelményeknek, összhangba hozva ezeket a vadászati tevékenységgel. Vadászatra pedig ebben a szigorúan szabályozott formában szükség van, hiszen enélkül a vadállomány élőhelyének vadeltartó képessége nem lenne megfelelő. A magyar vadászati törvény minden részletre kiterjedően határozza meg az élővilág óvásának és a vadászható állatfajok vadászatának szabályait.
    Ha Lázát György vagy a szerkesztőségük valamelyik munkatársa elolvasta volna a törvényt, akkor talán nem jelent volna meg ez a félrevezető, ostoba és rosszindulatú írás.
    2. Ha tájékozódtak volna a meghívott vendégek listájáról, láthatták volna a politikusok, szinészek, filmrendezők, gazdasági vezetők és egyéb hírességek tucatjainak névsorát, akik egyáltalán nem háborognak az SCI működése miatt. De miért is háborognának? Az SCI-nek 5 millió tagja van szerte a világon, s a bevételének jelentős részét az élővilág megóvására, veszélyeztetett állatfajok védelmi akcióira fordítja. Ezek olyan hatékony mozgalmak, amelyekre a harsány „természetvédők” soha nem voltak képesek.
    3. Hozzá nem értésről és gusztustalan rosszindulatról, valamint tájékozatlanságról tanúskodik Lázár Györgynek az az állítása, miszerint „az SCI a természetvédelem leple alatt írtja ki a legvédettebb állatokat”. Nos, az SCI egy szervezet, amely nem vadászik, legfeljebb a tagjai szerte a világban. Ha ezek valamelyike védett állatot ejt el, bűncselekményt követ el, így ellene a törvény szigorával kell fellépni. Az igazság az, hogy az SCI keményen harcol az orvvadászat ellen, s dollármilliókat fordít a védett állatok megóvására, a veszélyeztetett fajok és élőhelyük védelmére. Számos, a kipusztulás szélén álló vadfaj megmentése és újraszaporodásuk beindítása Amerikában kifejezetten az SCI-nek köszönhető a hivatalos amerikai felmérések szerint. Honnan vette a bátorságot Lázár György, hogy ilyen átlátszó módon vezesse félre olvasóit! Mi volt az indíttatása, hacsak nem az, hogy alapvetően Semjén Zsoltot próbálja lejáratni, egyben durván rágalmazva az SCI-t is.
    4. A Lázár György által felhozott buta Mirror-cikk az SCI összejövetelének látogatóit vérszomjas, beteg embereknek írja le, akik azért fizetnek, hogy állatokat mészárolhassanak le. Pedig Lázár György és a Mirror is megtanulhatná, hogy például a vadászok által kifizetett lődíjakból tartanak fenn számos nemzeti parkot, lehetővé téve, hogy a lakosság természetes körülmények között figyelhesse meg az állatokat, amelyek ezáltal megmenekülhetnek a kipusztulástól annak ellenére, hogy az emberi civilizáció terjeszkedése elöbb-utób megpecsételi a sorsukat. A jogilag szabályozott módon történő vadászat pedig a megfelelő vadlétszám és a vadminőség megtartása miatt amúgy is szükséges.
    5. Cecil esete. Itt megint nagyot csúsztat Lázár György, aki vagy teljesen tájékozatlan, vagy ostobának tekinti a kanadai magyar olvasókat. Cecilt valóban lelőtte – mégpedig íjjal – egy amerikai vadász, aki oroszlánvadászatra fizetett be egy vadászatszervező cégnél. Arról persze fogalma sem volt, hogy a hivatásos vadász nem ismerte fel Cecilt, s engedélyezte a lelövését. Tehát Cecil ügyében a vadász teljesen ártatlan volt. A zimbabwei bíróság fel is mentette minden vádpont alól, a hivatásos vadász ellen azonban még folyik az eljárás. Lázár György ezt a tényt is elhallgatta olvasói elött. Érthetetlen módon azt írja, hogy Cecil elejtője nem orvvadászként, hanem az SCI tagjaként lőtt. Hogy itt mi az összefüggés, annak csak Lázár György a megmondhatója. Nyilvánvaló, hogyha egy vadász vadászni megy Zimbabweba, akár elvileg orvvadászhat is, bármilyen szervezetnek a tagja. Az SCI tagság és semmilyen más tagság sem akadályozhatja meg, hogy valaki orvvadász legyen, ha éppen bűnözni akar.

    Lázár György egész írása hemzseg a csúsztatástól és tájékozatlanságtól, valamint a rosszindulatú rágalmazástól. Mi volt a célja? Miért volt erre szüksége a Kanadai Magyar Hírlapnak?

    Dr.Zoltán Attila
    Budapest

  • Felháborodva olvastam Lázár György írását „Semjén-állítólagos-kitüntetése egy szégyenletes Las Vegas-i-vadász összejövetelen” címmel.
    Az írásnak lényegében egyetlen állítása sem igaz, s csak csodálkozni tudok azon, hogy a kanadai magyarokhoz szóló újságban az óhaza megválasztott kormánya miniszterelnük-helyetteséről
    ilyen tartalmú, igaztalan vádakat tartalmazó írás megjelenhetett. Miért van szükség a kanadai magyar olvasók félrevezetésére, mi ennek a célja?
    Nézzük Lázár György állításait!
    1. Megkérdőjelezi, hogy Semjén Zsolt egyáltalán megkapta-e az International Legislator Award-ot, a Nemzetközi Jogalkotói Díjat. Nos, a csatolmány a díjátadáson készült fotót tartalmazza.
    Hogy mivel járatja le a magyarokat Semjén Zsolt, arról konkrétan nem ír a szerző. Az USA és Kanada lakosságából is nagyon sokan hódolnak a vadászat szenvedélyének, s ez miatt ott senki sem szégyenkezik.
    Semjén Zsolt irányításával Magyarországon egy korszerű vadászati törvényt alkottak, amely minden elemében megfelel a vadvédelmi, vadgondozási, természetvédelmi követelményeknek, összhangba hozva ezeket a vadászati tevékenységgel. Vadászatra pedig ebben a szigorúan szabályozott formában szükség van, hiszen enélkül a vadállomány élőhelyének vadeltartó képessége nem lenne megfelelő. A magyar vadászati törvény minden részletre kiterjedően határozza meg az élővilág óvásának és a vadászható állatfajok vadászatának szabályait.
    Ha Lázát György vagy a szerkesztőségük valamelyik munkatársa elolvasta volna a törvényt, akkor talán nem jelent volna meg ez a félrevezető, ostoba és rosszindulatú írás.
    2. Ha tájékozódtak volna a meghívott vendégek listájáról, láthatták volna a politikusok, szinészek, filmrendezők, gazdasági vezetők és egyéb hírességek tucatjainak névsorát, akik egyáltalán nem háborognak az SCI működése miatt. De miért is háborognának? Az SCI-nek 5 millió tagja van szerte a világon, s a bevételének jelentős részét az élővilág megóvására, veszélyeztetett állatfajok védelmi akcióira fordítja. Ezek olyan hatékony mozgalmak, amelyekre a harsány „természetvédők” soha nem voltak képesek.
    3. Hozzá nem értésről és gusztustalan rosszindulatról, valamint tájékozatlanságról tanúskodik Lázár Györgynek az az állítása, miszerint „az SCI a természetvédelem leple alatt írtja ki a legvédettebb állatokat”. Nos, az SCI egy szervezet, amely nem vadászik, legfeljebb a tagjai szerte a világban. Ha ezek valamelyike védett állatot ejt el, bűncselekményt követ el, így ellene a törvény szigorával kell fellépni. Az igazság az, hogy az SCI keményen harcol az orvvadászat ellen, s dollármilliókat fordít a védett állatok megóvására, a veszélyeztetett fajok és élőhelyük védelmére. Számos, a kipusztulás szélén álló vadfaj megmentése és újraszaporodásuk beindítása Amerikában kifejezetten az SCI-nek köszönhető a hivatalos amerikai felmérések szerint. Honnan vette a bátorságot Lázár György, hogy ilyen átlátszó módon vezesse félre olvasóit! Mi volt az indíttatása, hacsak nem az, hogy alapvetően Semjén Zsoltot próbálja lejáratni, egyben durván rágalmazva az SCI-t is.
    4. A Lázár György által felhozott buta Mirror-cikk az SCI összejövetelének látogatóit vérszomjas, beteg embereknek írja le, akik azért fizetnek, hogy állatokat mészárolhassanak le. Pedig Lázár György és a Mirror is megtanulhatná, hogy például a vadászok által kifizetett lődíjakból tartanak fenn számos nemzeti parkot, lehetővé téve, hogy a lakosság természetes körülmények között figyelhesse meg az állatokat, amelyek ezáltal megmenekülhetnek a kipusztulástól annak ellenére, hogy az emberi civilizáció terjeszkedése elöbb-utób megpecsételi a sorsukat. A jogilag szabályozott módon történő vadászat pedig a megfelelő vadlétszám és a vadminőség megtartása miatt amúgy is szükséges.
    5. Cecil esete. Itt megint nagyot csúsztat Lázár György, aki vagy teljesen tájékozatlan, vagy ostobának tekinti a kanadai magyar olvasókat. Cecilt valóban lelőtte – mégpedig íjjal – egy amerikai vadász, aki oroszlánvadászatra fizetett be egy vadászatszervező cégnél. Arról persze fogalma sem volt, hogy a hivatásos vadász nem ismerte fel Cecilt, s engedélyezte a lelövését. Tehát Cecil ügyében a vadász teljesen ártatlan volt. A zimbabwei bíróság fel is mentette minden vádpont alól, a hivatásos vadász ellen azonban még folyik az eljárás. Lázár György ezt a tényt is elhallgatta olvasói elött. Érthetetlen módon azt írja, hogy Cecil elejtője nem orvvadászként, hanem az SCI tagjaként lőtt. Hogy itt mi az összefüggés, annak csak Lázár György a megmondhatója. Nyilvánvaló, hogyha egy vadász vadászni megy Zimbabweba, akár elvileg orvvadászhat is, bármilyen szervezetnek a tagja. Az SCI tagság és semmilyen más tagság sem akadályozhatja meg, hogy valaki orvvadász legyen, ha éppen bűnözni akar.

    Lázár György egész írása hemzseg a csúsztatástól és tájékozatlanságtól, valamint a rosszindulatú rágalmazástól. Mi volt a célja? Miért volt erre szüksége a Kanadai Magyar Hírlapnak?

    Dr.Zoltán Attila
    Budapest

  • Dr.Zoltán úr:
    A Tömjén Zsóti , már csak azzal hogy EGYÁLTALÁN bennt van a Parlamentben , jól lejáratja az országot.
    (A magyarokról már nem is beszélve.)

  • Dr.Zoltán úr: megenged egy véleményt?
    Köszönöm.
    Tehát:

    Ha én doktor lennék
    jaga diga diga jaga daga diga diga dom
    Nem írnám ki hogy doktor vagyok
    jaga diga jaga diga dom.

    / G.Dénes “Zsüti” után szabadon /

  • Dr.Zoltán Attila

    2016 február 12
    Egyetértek a beírtakkal.
    Lázár György csak okoskodik, azaz, lejáratni akarja Semjént, Szeritem buta, rosszindultú cikke erre utal.

  • Figyelő:

    Gondolod hogy Doktorúr majd meggyógyítja a hátfájásodat ?

    Hálából a belefetyelésért ?

  • HunCanada!

    febr.11.11:25

    Azt hiszem lehetetlent kívánsz – gondolom magad is rájöttél!

  • Göllner András

    @ Figyelő és Dr Zoltán

    Hogyne okoskodna Lázár, hisz okos fiú. Aki okos az okoskodjék, aki hülye az meg hülyéskedjék.

    Szerintem a lézerrgyurinak sokkal jobban áll az okoskodás mint a hülyéskedés. Az utóbbiból kapunk itt eleget a Figyelőtöl és újonnan felfedezett pajtikájától, Zoltán Erikátol, bocs Attilától. Lázár hazaszeretetből kritizálja Semjént, mert az utóbbi hülyét csinált népünkből és nemzetünkből. Ez nem tesz jót nekünk. Megfexi a gyomrunkat. Lehet, önök szeretnek rókázni. Mi viszont nem.

    Brávó Lázár Gyuri !!! Okoskodjék bátran és gyakran ezeken az oldalakon. Védje a hazát a Róka Miskáktól !!!

  • Figyelő
    2016 február 12
    2:46 du.

    Az nem lejáratás, ha egy szinten aluli, pénzért vásárolt kínos „díj”-at a valóságnak megfelelően ír le valaki. Ez a tisztességes újságírói hozzáállás a kormányzati hazudozás, néphülyítés és kendőzés helyett.

    Ellenben még mindig nem válaszolt a kérdésekre. Tudja, ön állít valamit én meg pl visszakérdezgetek például azt, hogy miért kellene bárkinek is irigyelnie egy pénzért vett kétes díjat? A többit vissza tudja olvasni.

    BesanconHát igen, de nincs lehetetlen, csak van akitől tizenötször kell egy kérdést megkérdezni, ill. megvitatni mire kitalál rá legalább valami badarságot. Egyelőre még ez nem történt meg, de bízom abban, hogy Figyelő fel tud nőni az érdemi beszélgetésre is, hogy ha állít valamit, akkor azt alá is támasztja.:)

  • Nem tudom, honnan veszik egyesek, hogy Semjén Zsolt pénzért vette a kapott díjat. Az SCI ugyanis nem pénzért árulja ezt a díjat, hanem jelölés alapján dönt. Semjén nem is tudott arról, hogy jelölték. Akkor értesült róla, amikor több jelölt közül mellette döntött az SCI amerikai elnöksége. Semjén egyébként mindig vállalta vadász mivoltát, ezért vállalta el az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztét is. Ezt számos vadászó politikus nem mondhatja el magáról, nyilvánosan nem vállalják vadász mivoltukat. A módosított magyar vadászati törvény rendelkezéseivel nem mindenki ért egyet, most is vannak vadászati szakmai viták, de jelenleg széles körű társadalmi egyeztetéssel készül a törvény végrehajtási rendelete, amely a szükséges korrekciókat is tartalmazni fogja. Az viszont vitathatatlan, hogy a törvény világviszonylatban is korszerű, a természetvédelmi, vadvédelmi rendelkezései pedig példásak, s ezt ismerte el az SCI is, amikor Semjén Zsoltnak itélte a díjat. A világ számtalan vazatő politikusa, híressége vadászik (Kanadában is), de őket senki sem üldözi. Persze Semjén Zsolt körül sem ezért megy a cirkusz, hanem azért, mert egyesek nem bírják elviselni, hogy a magyar kormény egyik vezetője amerikai elismerésben részesült. Nagyon átlátszó!

  • Kedves Dratilla: Blah..blaaahh..

  • Dr.Zoltán Attila

    2016 február 13
    6:17 du.
    Nem veszik sehonnan, csak szeretik rágalmazni a magyar kormány tagjait. Ahhoz nagyon értenek.

  • A kép aláírás nem stimmel. Helyesen így szól:

    ROKONLELKEK

    .

  • ˙
    Kíváncsi lennék az említett új vadászati törvényre, ugyan hogyan is érvényesítik benne a közelmúltban mesterségesen kiszélesített újdonsült nagybirtokos (ti. földbirtokos) osztály jogait az ott tenyésző „saját” vadjaira – ott a „grófi szérűn”, avagy a „magyar ugaron” ?

    .

  • Zoltán úr !

    Oszt milyen teljesítmény alapján is „jelölték” miniszterelnökhelyettesúrőexellenciája személyét erre a díjra ?
    Ő lő a legpontosabban, ő lövi a legnagyobbat, netán egyszerre többet is lő ? Mi kritérium ? Csak nem az, hogy sok külföldi vadászt kímél meg hazai pályákon a trófea díj alól? Miképp Poltpot Péter főjügyészurat is megkímélte valaki egy kapitális szarvasbika kilövése árának a megfizetésétől… Persze ezért is kijár ugyi, és nemcsak egy vállveregetés.

    Dr úr!És Ön humán,avagy zoo területen gyakorolja a doktorátusát?
    🙂

  • T. Dubois!

    Mint említettem, vannak szakmai viták, s természetesen vannak a törvénynek vitatható rendelkezései, sőt hiányosságai is. A vadvédelmi, természetvédelmi rendelkezései azonban minden kényes izlést kielégítenek. Semjén ezekért kapott díjat. A törvény szövege olvasható a neten.

  • T. Málnaszőr!

    A vadászati törvény módosítása évekig tartő előkészítés után jelenhetett meg. Semjén Zsolt sziszifuszi munkával vezényelte le az egész jogalkotási folyamatot. Szakmai egyeztetések tucatjain vett részt, irányította a társadalmi egyeztetést. Óriási munkát végzett személyesen is, amit minden fórumon elismertek, függetlenül a politikai hovatartozástól. Ami Polt Péter ügyét illeti, ő az egyik erdőgazdaság vendégeként lőtt egy gyenge közepes agancsot viselő gímbikát, s egyáltalán nem kapitálisat. Minden erdőgazdaság rendelkezik jogszabály által biztosított kerettel, amit protokoll célra használhat fel tetszés szerint. Semjén Zsoltnak semmilyen beleszólása nincs abba, hogy fizessen-e valaki a vadászatért vagy sem! Ezek nagyon szigorú szabályok, amelyeket Semlyén Zsolt soha nem szegne meg. Ő maga ritkán és nagyon visszafogottan vadászik. Megjegyzem, gyűlölködni is csak úgy „érdemes”, ha van valami valóságalapja. Semjén igazán nem érdemli meg ezt a gyűlöletkampányt, ez tisztességtelen! Egyébként jogi végzettségem van, de a munkám révén rálátásom van az egész vadászvilágra.

  • Pffff… Tömjénzsóti dógozott…

    Erről egy régi Hofi kabaré-részlet ugrik be nekem :

    „Vezércikk a Népszabadságban : MA DOLGOZTAK !”

  • Kedves Attila!

    Köszönöm a magam és a magyar vadásztársadalom nevében ezt az objektív, tényeken alapuló okfejtést! Nagyon örülök neki, hogy van valaki, aki vitába száll azokkal a „nicknevet” használó különböző fórumokon vadászatellenesen megnyilvánuló emberekkel, akik akkor is véleményt alkotnak, ha történetesen semmi, vagy nagyon kevés rálátásuk van egy-egy eseményre, a vadászatra, vagy akár erre a díjátadóra.

    Kedves Mindenki!

    Volt szerencsém személyesen részt venni ezen a rendezvényen, ami ezeket az írásokat megmozgatta. Semjén Zsoltról az Ő munkájáról lehet mindenkinek saját véleménye. Tény azonban – ahogyan Attila is írta fönt- azon kevés politikusok közé tartozik, aki vállalja, hogy szenvedélyes vadász, és vitathatatlan tény, hogy nagyon sokat tett a magyar vadászokért, a magyar vadászatért!

    Magyarként csodálatos élmény volt megélni és részt venni egy olyan estén, ahol egy nagyon előkelő hotel rendezvényközpontjában 2700 ember volt jelen a világ minden pontjáról (Ausztráliától Afrikán keresztül Dél-Amerikáig), és ahol azzal kezdődött a rendezvény, hogy az SCI leköszönő elnöke fölállt a pódiumra, és 15-20 percen keresztül beszélt kis hazánkról, majd a színpadra szólította Semjén Zsoltot, aki szintén mondott egy beszédet.

    Jómagam lúdbőröztem, kihúztam magam és még peckesebben jártam azon az estén Las Vegas utcáin, mint szoktam, és büszke voltam rá, hogy magyar vagyok! A világ másik végén, egy világméretű szervezet gálavacsorája Magyarországgal kezdődött!
    Úgy gondolom, ezt kellene ertekelnie, és ezt kellene észrevennie mindenkinek, aki találkozik ezzel a hírrel és véleményt formál az ügyben, és magyarnak vallja, érzi magát.

    Lehet az SCI díjazási kultuszát elfogadni vagy bírálni, mint ahogyan egy politikust is mindenki másként ítél meg, ez minden embernek szíve joga, és ez így is van rendjén. De az, hogy a világ minden pontjáról ott lévő befolyásos emberek Magyarországról hallottak és pozitív példaként mutatták be nekik eredményeinket, az mindennél fontosabb és előre mutatóbb ebben az ügyben. Fantasztikus érzés volt, hogy a gálavacsora után több általam igen nagyra tartott ember (svájci orvosi klinikatulajdonostól, török vadászatszervezőn keresztül brazil vadászig) odajött hozzám, és gratulált nekem azért, mert magyar vagyok…!!! Soha nem fogom elfelejteni, míg élek, ezeket a kézszorításokat és mondatokat: Hungary the Best!!!

    Mint írtam, mindenkinek szíve joga, hogyan ítéli meg a vadászatot, vagy a politikusainkat, történetesen Semjén Zsolt urat, de az biztos, hogy kis hazánk hírnevét öregbítette a nagyvilágban, és ez tény!
    Aki nem így él meg és alkot véleményt egy hasonló hír kapcsán, csak sajnálni tudom sivár, és érzelmek, élmények nélküli életét.

    Egy biztos, én nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, vadász vagyok, és részese lehettem egy ilyen eseménynek!

    Fegyver Csaba

  • Istenem…há mingyá elsirom magam..

  • Kedves Fegyveres úr :
    Én az hallottam hogy az igazi VADÁSZ ( így , nagybetűvel ) bár puskával jár , de inkább gyógyítani és etetni szokta a vadakat.
    Az állomány -valóban szükséges- ritkítását rábízza az öntelt lesipuskásokra , akik fizetnek aztán hazamennek a trófeájukkal.
    A VADÁSZ pedig ott marad az erdőben télben , vízben ,
    a vadjaival és tovább gondozza őket szeretettel ha szükséges.

  • Fegyver Csaba, köszönöm a eszámolóját, valóban örömteli érzés, ha vaami jótis halla világ a magyarokról!