Játékszerek…

2016 február 9 8:45 de.3 hozzászólás

Köszöntjük a Kanadai Magyar Hírlap hasábjain Hollósy Gertit! Már néhány éve is írt a KMH-nak és mai cikkével visszatért hozzánk! Welcome back!

*

Winter loneliness / Stanislav Stoyanov

Winter loneliness / Stanislav Stoyanov

Ballagtam a tavasziasnak tűnő szél fújta utcán az orvosi rendelő felé. A kertek még kopárak, a tél nyomait őrzik. Minden néma és mozdulatlan, az ég is szürke. Ahogy nézelődtem jobbra, balra, megakadt a szemem egy tárgyon, ami nem illett a környezetébe. Egy magányos kerti asztal tetején árválkodott egy ott felejtett játékszer, egy kis műanyag teherautó. A tél vasfogai már beleharapdáltak, piros, kék színei megkoptak, kerekeibe beletapadt a homok, az egyik oldalfala lógott. Úgy festett ott , a kopasz téli fák között, mint egy néma panasz, valami, ami már csak álmodik az elmúlt nyárról. Elszállt a nyár, már nem kellek senkinek, nem játszanak velem, nincs téli szállásom se. – mintha csak ilyeneket mondogatott volna. Nem is tudom miért figyeltem fel rá. Eszembe jutott, hogy ha nem ajándékoztuk volna el, talán a már 22 éves fiam ilyen kisautója még mindig ott lenne a kamrában a helyén. Lehet, hogy az emberek már nem becsülnek meg semmit? Nem nagy érték, tudom, ha kell, jövő nyáron vesznek újat. Mégis olyan furcsa, ott áll a téli ürességben a kerti asztalon az a színes műanyag játék és nem zavar senkit. Eljárnak mellette. Nincs, aki bevigye legalább egy fészerbe. Nem bántja senkinek a szemét. Lehet, hogy az a kisgyerek, akinek a játéka, felnőttként majd az igazi autóját is el fogja hanyagolni?

Gondolatot gondolatba fűzve mire a kissé lejtős utca felső végébe értem az jutott eszembe, hogy hiszen mindannyian ilyen félredobott, elhanyagolt játékszerek vagyunk.

Kormányunknak és kiszolgálóinak, az egész ország egy olyan félredobott játékszer, mint a kis gazdájának az otthagyott játékautó. Ha nem kellünk, nincs velünk valakinek célja, akkor mehetünk, kit érdekel a sorsunk, munkánk, megélhetésünk, javaink, földjeink, bármink. Le vagyunk írva. A fél országnyi ember félredobott játékszer, fölösleg. Elbocsájtanak, kirúgnak, leminősítenek, félretesznek, talán gyere máskor, próbálkozz máshol, nem kellesz és ki tudja kellünk e valaha. Megunt Játékszerek, bábok vagyunk a vezetőink markában, alaptörvénybe és egyéb törvényekbe foglalva azt csinálnak velünk, amit csak akarnak.

Hollósy Gerti

3 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    Köszönöm KMH!

  • Georgina Bojana

    Kedves Gerti!
    Véleményed osztom. Valóban „játékszerek vagyunk”, s nem azért, mert azt hisszük, hanem TEVŐLEGESEN, VALÓSÁGBAN is, azok.
    S, csak az a kérdésem, hogy MEDDIG?
    Meddig maradunk, egy jobb életet remélve a „komód fiókjában”?
    Kellene egy jó és igaz vezető, aki kivezetne minket a játékszobából, s többen emberibb környezetben, jobb és kiszámíthatóbb életben érez(het)nénk magunkat.
    Ez a mi bajunk, no meg hiányzik a játékok valódi, valóságos összefogása. Ahányan vagyunk, annyi fele, szerte, no meg a szana a módszerünk, az életfelfogásunk. Pedig ennek nem így kellene lennie. Nem így.
    Tudom lükeség, de gróf. Széchenyi István, hol vagy?! No igen, példának okáért hasonló vezetőt remélek. Talán? Megtalál minket. A remény hal meg utoljára.
    G.B.

  • Hollósy Gerti

    Köszönöm Georgina Bojána, hát reménykedünk és aki tud tenni valamit, remélem tesz is.