A diktatúra bekopogott

2016 február 24 9:04 de.65 hozzászólás

A hír: Február 23-án reggel a Magyar Szocialista Párt tagjai – közöttük két országgyűlési képviselő – ismét megkísérelte benyújtani a népszavazásra szánt kérdését, amely a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását tiltó törvényről szólna.

A 2014 évi CII. törvény ugyan a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szól, de mindenki tudja: a nagy áruházláncok, közöttük a külföldi tulajdonúak ellehetetlenítéséről célozza. A szabály ugyanis csak a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekre vonatkozik, és a kisebbekben sem dolgozhatna – elvben – csak a tulajdonos és a családja. Ebből aztán olyan bornírt esetek következnek, hogy – szintén elvben, mert ki ellenőrizné – vasárnap nem vehetsz helyben szeletelt sajtot, mert azt csak szakképzett dolgozó szelhetné – a nagymama nem.

Ugyanilyen következményekkel járt a népszavazási törvény (2013 évi CCXXXVIII. törvény), amelynek célja az állampolgári kezdeményezések megnehezítése volt. Az előírások között szerepel, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy témában egyszerre csak egy beadványt bírálhat el, és csak a jogerős döntés megszületése után következhet a másik. Ez, a fellebbezésekkel együtt több hónap. A népszavazásra szánt kérdést a Nemzeti Választási Irodában (NVI) kell benyújtani, és csak a legkorábban érkezett kérdés kerül a bizottság elé. A viták megelőzésére egy blokkolóórát telepítettek az iroda előterében, ami mutatja az időt. Az „idő” az azt követő munkanapon kezdődik, amikor az NVI honlapján megjelenik az előző kérdésre a jogerős döntés.

Először amiatt utasították el – az egyébként a közvélemény kutatások szerint a népesség 63%-ának nem tetsző döntésről – a kezdeményezést, mert nem a honlapon megjelent, hanem a hivatalos Magyar Közlönyben közzétett döntést gondolták jogerősnek a kezdeményezők. Ezt követően az NVI biztonsági alkalmazottjai a munkakezdésre várakozókat kiutasították az előtérből, majd a vízválasztó 8 órát követően egy hölgy 6 perccel korábban tudta benyújtani beadványát, mint a bejárat előtt várakozók.
Tegnap egy hölgy 4 másodperccel(!) előbb blokkolta beadványát, mint az MSZP képviselői!

Mellékszál, hogy a hölgy népszavazásra ajánlott kérdése az volt, hogy nyithassanak ki a kisboltok (vagy tarthassanak zárva?) vasárnap. Tehát arra irányult, amit az ominózus törvény amúgy is tartalmaz! Viszont ugye azonos témában egyszerre csak egy javaslatot bírálhatnak el.

Tegnap azonban a kormányzat átlépett egy határt. A nyilvánvalóan versenykorlátozó, mélységesen pitiáner „törvény” védelmére bevetette a nagytestű ragadozókat. Persze a hivatalosságok forgatják a szemüket: nekik nincs közük a népszavazási kezdeményezéshez! Csakhogy az előző hölgy is fideszhez „közeli volt”, a tegnapi „győztes” meg egyenesen egy falusi fideszes polgármester felesége, aki egyébként a fidesz választási óriásplakátjain is szerepelt, mint a kormánnyal mélységesen elégedett nép. Az erős fiúk meg meglepően hasonlítanak a netadó elleni tiltakozás idején a Párt székházánál tüntető diákok ellen fellépő „hazzaffyakhoz”.

Kopaszok. Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet.

Kopaszok. Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet.

De mi történt? A hajnal óta várakozó beadványozók között egyszercsak megjelent 15-20 erős fizikumú fiatalember. Ellepték az előteret, megakadályozták a bejutást. A biztonságiak megnyitottak egy oldalajtót, hiába. A szocialisták azt kérték, ellenőrizzék, hogy valóban beadvánnyal jelentkeztek-e a bandatagok. Rendőrt is hívtak, akik megállapították, hogy nincs semmi, elmentek. Még jegyzőkönyvet sem vettek fel az esetről, nehogy azonosítani lehessen később a „beadványozókat”. Amíg a lökdösődés tartott, az előbb említett nő – álljon itt a neve, ha esetleg később kapna valami vitézkedési ordót –, Erdősi Lászlóné a nehézfiúk takarásában lebélyegezte az érkezését. A „beadványozók” hada azonnal szétspriccelt, a szocialisták így 4 másodperccel később tudtak csak a blokkolórához jutni. Erdősiné természetesen megint arról akarná megkérdezni a népet, hogy tarthassanak-e nyitva (vagy zárva?) a kisboltok vasárnap? A hülye kérdést persze majd újra elutasítja az NVB, majd a Kúria is – de addig is eltelik néhány hónap.

De az eset mégis vízválasztó. Először történt meg, hogy fizikai erőszakkal tartottak vissza állampolgárokat – közöttük országgyűlési képviselőket – attól, hogy állampolgári jogaikat gyakorolják. Nincs kétségem, hogy nem lesz semmi következménye az elkövetőkre nézve az esetnek. Majd „ismeretlen” tettesek címén lezárják a nyomozást – ha egyáltalán indul –, holott elég jó, felismerhető képek készültek az erős fiúkról.

Az atrocitás kiagyalóinak azonban más lebeghetett a szemük előtt, mint a vasárnapi kötelező boltzárás, amikor az akciót kitervelték. Ott van ugye az a sok felelőtlen kockásinges, akik kezdik érezni az erejüket, és mindenféle tanszabadságról, meg a gyerekek érdekeiről hablatyolnak. Még a büdös kölykök sokasága is csatlakozott a tanárokhoz. Hát majd tudják meg, hol a helyük, amikor két jókora maflással figyelmeztetjük őket erre! Ahogy ezeket a jöttment képviselőket.

A nehézfiúknak csak annyit: bizonyára nem ismerik a történelmet – ha ezen a hatalmon múlik, a gyerekeink se fogják –, így nem hallottak bizonyos herr Röhm sorsáról. Ő civilekből toborzott rohamosztagával (Sturmabteilung SA) készségesen vert minden szoci, komcsi, zsidó, vagy csak annak vélt állampolgárt. Míg a führer meg nem elégelte az erős fiúkat, és le nem mészároltatta az egész kompániát.

Az eset viszont mindenkit – a fideszes képviselőket is! – arra figyelmezteti, jól gondolják meg, mielőtt teljes felhatalmazást adnak ennek a bandának, hogy krétát követelő tanárok vagy élesebb szikét hiányoló sebészorvosok „terrorveszélyétől” tartva rendkívüli állapotot vezethessenek be a parlament megkérdezése nélkül.
Rátesi

65 hozzászólás

  • Csak annyit szeretnék megkérdezni,hogy a honfoglalás után vagy előtt mikor,melyik években volt demokrácia?Miért pont most hiányzik, ami soha nem is volt és azt sem tudják a zemberek,hogy maga a szó mit is jelent.

  • „Nem az az erős, aki adja a pofont, hanem aki állja.”
    Véleményem szerint jelen esetben mind a Fidesz, mind az MSzP elbukott. Amit a fidesz most tett, azt eddig is megtehette volna. Addig volt erős, amíg nem tette meg. Az mszp-s résztvevők pedig vagy szándékosan asszisztáltak a fidesznek, hogy áttematizálhassa a közbeszédet (mind a Klikk ellen, mind az egészségügyért tiltakozók köszönik szépen, de nem kérnek a hivatalos ellenzékből; kialakulhat egy olyan „harmadik erő”, ami leválthatná a 25 év mocskát), vagy csak szánalmasan puha pöc*ök voltak (egy férfi bevállalt volna legalább egy monoklit).

  • Ezen ANNYIRA felháborodtam, hogy már nem is figyelem az itthoni médiában az ezekről megjelenő híreket.
    Itt már mindennek vége.

  • terminus
    Tegnap lehetett újra népszavazási kérelmet beadni boltbezárás ügyben, azaz az MSzP nem az elterelésben érdekelt.
    Az általuk beadni kívánt kérdésben biztos a Fidesz bukása, ezért a mocskos manőverek.
    Szervusztok, jó napot !

  • Köszi a „korrekciót” 😀
    Valami van a kéjbordommal, időnként lemaradnak az „l” betűk.

  • Gyuri10:
    Megvoltak a demokráciának az alkotmányos keretei.
    De látod: 100 000 ezer felháborodott emberen és esetleg másik százezren kívül, akik nem mentek ki a tüntetésre, senkit nem érdekelt amikor a FIDESZ kétharmad egyszerűen FEL-SZÁ-MOL-TA az Alkotmányunkat és bevezette helyette a saját Alaptörvénynek elnevezett párt-rendtartását.
    Most a FIDESZ párt-szabályzata szerint kell élnie mindenkinek, de ez sem zavarja a derék magyarikat.
    Látod: Gyurcsánytól kezdve MSzP-ig mindenki FELESKÜDÖTT rá !!!

    Én ezért is csalódtam nagyot Gyurcsányferiben.
    2014-ban járatta le magát igazából végleg ezzel.
    Ha akkor a Parlamenten kívül maradt volna , mostanra óriási tömegbázisa lenne. De neki és pártjának többet ért az alamizsna, kényelmes parlamenti páholy a Kormány kezéből.
    Ahelyett hogy az uccán, vidéken, hidegben és sárban építsék fel ismét a valóban hatékony ellenzéket.
    Ugyanez érvényes az MSzP-re is.
    És lám: 25-28 százalékról mostanra jó ha 10-12 % maradt az MSzP-nek, A DK is olvadozik, pedig eleinte szépen nőtt a támogatottsága.
    40 % hallgatag többség ! Várunk. De hogy kire-mire, azt nemtudjuk.

  • gyuri10 Nekem hianyzott, de visszakuldtek a hatarrol. Rosszul keszitettuk elo.

  • llanfair,
    nem Te és nem a mai nemzedék itt a kérdés lényege.Árpád,Előd,Ond, Kont,Tas,Huba és Töhötöm készítették elő rosszul a „múltat s jövendőt”.Ehhez szoktak hozzá történelmük folyamán.Úgy néz ki,hogy ez a „nép”nem lesz „megfertőzve” soha demokratikus eszmékkel.Úgy kell elfogadni,amilyen.Vagy sehogy.

  • Göllner András

    Amikor nem átvernek, egyszerűen csak vernek. Hajrá Fradi !!

    Ez egy olyan ország, ahol a boltok vasárnapi nyitvatartásával kapcsolatos átverés jobban bántja az embereket, mint a demokrácia vagy a jogállamisággal való átverés, visszaélés. Persze, valahol kezdeni kell, akkor mért is ne a közértben, hiszen itt található az igazi magyar paradicsom.

  • A címet sem értem. Miért bekopogott? Jó reggelt kívánok. A diktatúra kiépítése folyamatos.
    S persze nem ártott volna, ha a Bajnai-Mesterházy mesterpárossal fémjelzett vezérszövetség nem bukja el gyakorlatilag tervteljesítés-szerűen a választásokat.
    Orbán megnyerte volna a választásokat, de talán nem ennyire. Meg persze akkor lett volna értelme utcára vinni a szavazókat, és hagyni, hogy a történelem lemossa a sz–t a politikáról.
    De az a fajta ellenzéki politika, ami a köznép számára kommunikálatlan, kommunikálhatatlan program nélküliségben kulminált. ide vezetett A világon nem knált semmi ugyanilyen módon kommunikálható alternatívát Orbán helyett, miközben az összes tömegrendezvény mottója a „bocs, hogy itt voltunk” volt.
    Most azt nem is feszegetném, hogy milyen zseniális ötlet volt Juhásztól másfél évre lebénítani minden tárgyalást Gyurcsánnyal, illetve Szigetváritól, hogy az utolsó utáni pillanatig is szinte kizárólag az MSZP polcelebjével számolt a választáson.
    Lehet azt mondani, hogy ekézem az ellenzéket. Az gyorsan megvan. Tosztán, szárazon tartja nyálkahártyákat.
    De ettől eltekintve az Együtt-PM-MSZP gittegylet vastagon benne van a jelenlegi helyzetben. Csak remélni merem, hogy nem azért, emrt pár vezár-ürü így is bent van a Parlamemntben. Természetesen társadalmi munkában…..

  • emberkecskestunde

    A diktatúra-kabaré jelenetei. (Nem számoltam hanyadik felvonás.)

  • Göllner András
    Ez egy olyan ország, ahol a hatalom még azt sem engedi meg az embereknek, hogy vasárnap boltba menjenek. (Pardon, CSAK és KIZÁRÓLAG kisboltba mehetnek!) Ez egy olyan ország, ahol ez a valóban köznapi és földhöz(bolthoz)ragadt kérdés nem tárgyalható meg az emberekkel.
    Andy Mage
    A hétfői eset bemutatta a valós helyzetet : a két MSzP-sel szemben börtönben kigyúrt sokaságot vonultattak föl, és a két középkorú ember tényleg nem tett semmit . Bár agyon is verethették volna magukat, mégis kommentár nélkül betartották a rendet.
    Szervusztok, jó reggelt !

  • ne haborodj fel , DOGOLJ MEG gazoljon el egy kamunyom

  • mavtelep megírta azt fenntebb, amit én nem is akartam és nem tudtam volna ilyen jól, tömören megfogalmazni !

  • Na tessék.
    Próbálják leutánozni a nevemet.hogy baromságok beírogatásával lejárassanak.
    Régi módszer…
    Valahol valakiknek nagyon a bögyében lehetek már!

  • Mavtelep, miért FONTOS vasárnap üzletbe menni, nem elég a hét hatnapja?:
    Nekem elég, itt nyitva vannak az üzletek, mégsem töltöm a vasárnapot vásárlással.-
    A múltban sem voltak nyitva az üzletek, és ja jól emlékszem, szombaton délben bezártak.
    Annak az eladónak is jól esik gyerekeivel, férjével lenni vasárnap.

  • Figyelő
    És miért kell ilyen piti módon móresre tanítani a népet ???
    Valamint : közlekedés, eü. vendéglátás ( hopp ! Orbán Ráhel)
    mind-mind folyamatos üzemmódban dolgoznak.
    Megjegyzem : a biztonsági őrök is szeretnének vasárnap a családjukkal lenni. Azért éppen ők jutnak eszembe, mert szégyenletesen kevés és mindenféle pótlék nélkül dolgoznak.

  • Figyelő:
    Ne haragudj, nem akarok kekeckedni Veled, de ez a (és nem is csak vasárnapi hanem az éjjel-nappali ) nyitvatartási dolog nagyon fontos itt minekünk.
    Annyira fontos, hogy a FIDESZ által favorizált (és jó drága) kiskereskedelmi boltokba CSAKAZÉRTSEM megyünk, alkalmazkodtunk az „új rendhez” és odajárunk bevásárolni ahová eddig is.
    PErsze sokkal kényelmetlenebb a népnek, az Állam pedig igen jelentős adóbevételektől esett el, de nem számít.
    A KDNP vallásfilozófiai elvei számítanak illetve s FIDESZ-potentát Lázár rokoni köréhez tartozó másik áruházlánc „helyzetbe” hozása.
    Harmadik előny nekik az a különös Orbáni gondokodás, hogy a néppel ki kell cseszni. Miért legyen nekik jó?
    Kerül amibe kerül alapon.

    Figyelő:
    Mint láthatod, a kérdés komplikált. Megérne egy hosszú és részletes feltáró cikket, de én nem fogok itt cikkíróvá avanzsálni.
    Elég lenne nekem ha egyszerűen elhinnéd hogy ez egy fontos dolog itt nekünk.

  • Göllner András!

    Azt kell,hogy mondjam, Gyuri10-nek igaza van!
    Miért is hiányozna a magyar népnek a demokrácia, ha azt sem tudja hogy azt eszik- e vagy isszák, vagy botra kenik és úgy nyalják?
    Gondolom neked is csak az hiányozna,amiről tudod, hogy létezik, tudod mire használják, mi a lényege, van elképzelésed,hogy milyen lenne nélküle, és úgy egyáltalán beleépült az életedbe!
    Igen, az hiányozhat,de amiről max.hallott a magyar,de sose próbálta, tapasztalta – lövése sincs hogy mire való az garantáltan nem is hiányozhat!

    Mert hát adnak azé’ valamit a boltban? Meglehet azt enni vagy inni? Na ugye! A magyar embereket ismerve ennek kell lenni a meghatározónak – őszinte tisztelet a kivételnek, mert azért biztosan vannak ilyenek, bár már megbecsülni sem merném a számukat!
    Amiről Rátesi M. ír, az a szomorú és egyben arcpirító valóság, a józan ész azt diktálná, hogy ennyi és nem több, itt és most betelt a pohár, és aznap este több tízezer ember tolong az utcán az épület előtt – nem azért mert ennél nagyobb és sötétebb húzása még nem volt ennek a különítménynek, hanem mert épp ez volt az utolsó ami kiverte a biztosítékot!
    De nem, az NVI épülete előtt kb 300-an „képezték a tömeget”, ugyan két napja ezzel van tele minden média, írott vagy elektronikus sajtó, beszélünk róla, van ki jobban, van ki kevésbé van felháborodva, van ki dühöng és van aki lakonikus nyugalommal jegyzi meg, hogy úgyis mindegy nem tudunk mit tenni….
    Ezért nem is teszünk, és ezt Orbán nagyon jól tudja bele is kombinálta az elképzeléseibe!

    Ez az az ország, ahol bármi megtörténhet, meg annak az ellenkezője is, Ceausescu mind a tíz úját megnyalná ha láthatná, ha megérhette volna!
    Ha egy nyikhaj jegyellenőr a maga 8 általánosával úgy ítéli meg, hogy a kezedben lévő MÁV vagy BKV bérlet ránézésre „hamis” (ne kérdezd minek alapján ítélte meg)akkor téged megszégyenítenek, rabosítanak órákra bekísérnek az őrszobára – bilincsben !- míg kiderül hogy „tévedtek” és esetleg egy elnézésfélét mormolnak, de általában arról szól a dolog, hogy valami illetékes elnyilatkozza magát, hogy minden szabályosan történt,ők csak a munkájukat végezték stb stb
    Nem a levegőbe beszélek, ez ma Magyarországon többször egymásután megtörtént, hogy utasokat vegzálnak, órákra feltartóztatják, mert a sorrend nem világos, hogy előbb a vizsgálat, aztán ha a gyanú beigazolódott jöhet az eljárás – nem itt fordítva működnek a dolgok, az arányok pedig egy hangyányit elcsúsztak!

    Köztörvényesek, csalók, milliárdos tolvajok, agresszív állatok meg simán hülyének nézhetnek, minden támogatást megkapnak hozzá !
    Ami két napja az NVI épületében történt az nem pusztán méltánytalanság – ahogy Orbán a rá jellemző szemforgató álszentséggel aposztrofálta – hanem egyértelmű bűncselekmény volt, méghozzá a hatóságok és államhatalmi szervek, pl az Iroda vezető jóváhagyásával és asszisztálása mellett!
    Ha az „alvó magyarok” még erre sem ébrednek fel – és itt már nem is az Orbán imádó mindenhez tapsikoló kemény magról beszélek – hanem az eddig mindent eltűrő, bambám semmibe tekintő tömegekről, akiknek nem tudom mi kéne még, hogy rádöbbenjenek nincs tovább, akkor nekünk végleg annyi!
    És megint, mint mindig Kertész Ákoshoz köszön vissza!

    Ez egyike volt annak a klasszikus átverésnek, melyről te is írtál három fejezetben!

  • Biztonsági őrnek az megy, aki TUDJA, hogy nincs ünnep a számára. Egy áruházi eladó viszont, másért megy: vagy nincs jobb neki, vagy már régóta az volt, vagy nincs másra kiképzése.

  • geyza Köze nincs a zárva tartásnak a valláshoz. Nálunk tényleg járnak templomba az emberek, mégis nyitva vannak az üzletek.
    Igaz, előírás szerint csak hat órát, ezért délben nyitnak, mikor már mindenki kiimádkozta magát.
    Az a szöveg, hogy otthon legyen az eladó, haslyukasztó. Hétköznap tovább dolgoztatják sokan pedig nemhogy vasárnap nem dolgoznak, hanem egész hónapban, hiszen útilaput kaptak.
    De az orvos, ápoló, tűzoltó, rendőr, pincér, színész, énekes, zenész, benzinkutas, mindenféle javító munkások (víz, gáz, villany), tömeghülyítő tv és rádió, közlekedés és sorolhatnám oldalakon keresztül, azok nem érdemelnek családot? Pont az eladók? A TEK hétvégén nem védi a vezért?
    Ha már védik az értelmetlen intézkedéseket, legalább magyarázzák meg értelmesnek látszóan, de ha nem lehet, akkor inkább ne írjanak butaságot. Figyelő arca is megnyúlna, ha eltörné a lábát vasárnap reggel, de közölné a mentős, hogy most focizik a gyerekkel, telefonáljon hétfőn, ha még él. De a kórházba is hiába megy, mert az orvos és az ápolónő éppen továbbképzést tart a Niagaránál.

  • Figyelő!

    Sosem fogja megérteni, hogy nem a vasárnapi vásárlás az ami annyira fontos, hanem a lehetőség, hogy a felnőtt nagykorú választó eldönthesse miként is képzeli el a hétvégéjét,akár a vasárnapját! És ha ő a plázában képzeli el, mert ezeregy mindent el tud intézni ott egy helyben családostól, vagy anélkül, akkor legyen meg a joga, hogy oda megy/mennek!

    Az ugyan senkit nem érdekel, hogy a 84 éves montreali nyugdíjas háziasszony, alias Figyelő mikor vásárol – de nem gondolnám, hogy Magyarországon annak kellene alárendelni a plázák nyitva tartását, hogy Ön Kanadában be tud vásárolni hétköznap tehát nem igényli, hogy a magyarországi üzletházak nyitva tartsanak vasárnap! Érthető – de mégis miért kötözködik megint olyan dologban amihez tényleg semmi köze, plusz tényleg nem tud semmit a szokásokról viszonyokról, miértekről! Csak beszél, okoskodik megint bele a vakvilágba!

    Mivel kb 20-25 éve mióta plázák és nagyobb bevásárló központok léteznek Magyarországon (is), nagyjából a rendszervált. óta az már egy kialakult létforma lett, hogy családok,gyerekesek, elfoglaltabb párok,fiatalok vagy idősebb hozzátartozók, szülők akik esetleg a kocsival rendelkező gyerekeik segítségét igénybe vennék a vásárlásaikhoz, hétvégén a vasárnapot lőtték be, amikor sok mindent egy helyen eltudtak intézni.Megtudtak venni mindent ami esetleg több óráig tartott, és nem biztos, hogy hétköznap módjukban van, mert eltérő munkarendben dolgoznak, járnak iskolába stb Szóval a hétnek egy- egy olyan napja amikor csinálhatnak egy „laza napot”.Ilyenkor nem főzőcskéznek mert ott esznek, kinézik a mikrót, TV-t, mosógépet, ruhát cipőt a gyereknek, fűmagot,fotós vagy autós dolgokat, élelmiszert nagyobb tételben, mert hétköznap munkából jövet max. a kenyér vagy egy tej,ami belefér stb Általában ilyenkor nyitva voltak a társ üzletek kisebb butikok, könyvesek, patika, ilyen olyan „csináltatósok” ahova szintén belehetett kukkantani, volt élet, és mindenki maga döntötte el, hogy miként és mivel tölti a vasárnapját. Nyilván nem a só, vagy a száraztészta megvétele okoz gondot – hanem, hogy ezt is helyettünk magukat keresztényeknek álcázó megmondó emberek döntik el, hogy mi vasárnap templomba menjünk, a gyereket simogassuk és parancsra családi életet éljünk ! És ez még csak a lájtosabb ötletük, nyugodjon meg, van ennél vadabb is!

    Egyébként is álszent és hazug az egész koncepció, mert míg a multik zárva vannak, addig a kisebb boltok, úgynevezett „honi kereskedések”, na pláne a Fidesz-KDNP érdekeltségébe tartozó CBA üzletlánc (!) továbbra is nyitva tarthat! Olyannyira, hogy nyilvánvalóan az ő helyzetbe hozásuk volt a cél, amikor a multikat bezáratták – pedig ha jól tudom nekik is vannak gyerekeik,családjuk, de számukra úgy tűnik nem annyira fontos a családi élet megélése!

    Az már csak tényleg bónusz a fentiekhez, hogy rengeteg olyan munkatársa van/volt a multiknak akik kifejezetten a vasárnapi munkarendet kérték, mert a pótlék tetemes részét képezte a bérüknek, és nagyon sokan a gyerekek ellátását, iskolába óvodába szállítását így tudták megoldani felváltva a férj-feleség!
    Szóval van a dolgoknak egy ilyen olvasata is !

  • llanfair:
    Sajnos ithon EZ is vallás-fegyelmezési kérdés lett az ál-keresztény KDNP miatt.

  • De miért vasárnap, miért nem a sabbat? Rammadan ideje alatt miért vannak nyitva az üzletek? És egyáltalán miért vannak üzletek? Felcsúton is biztos volt valaha falusi piac, jó nekünk az is.

  • Besancon! Az a pár száz ember AZNAP este ment a hivatal elé. Nem két nap múlva. Lehet, hogy lehettek volna többen is, de azt tudomásul kell venni, nincs meg az a hálózat, mint abban az időben, amikor százak, meg ezrek dolgoztak egy munkahelyen. Aki dolgozik, este hatig, vagy amíg haza nem ér, nem is nagyon tudhatott az ügyről. Ez a következménye annak, hogy fúj, ne politizáljunk…

  • Besancon 10.54
    Már bocsánat, a „nép” valóban nem tudja tudományosan meghatározni a demokráciát, de ha nem szólhat bele a vasárnapi nyitva tartásba , akkor soha nem is fogja megtudni, hogy mit jelent ez a fogalom.
    Elvett tőlünk valamit a diktátor és kuss !
    Hát ez van…

  • Lehet rám mindenfélét írni, véleményem az, hogy SOHA ne legyen nagyobb bajuk egy kormánnyal, ha a vasárnapi vásárlást megszünteti.!
    A magyarnak alaptermészete a panaszkodás és síránkozás.Sajnos!

  • talalom!

    Arra utaltam volna – gondoltam talán beugrik- hogy 2006-ban arra a néhány szavas célzatosan összevágott bejátszásra a sok elkeseredett, csalódott „polgár” egy emberként csapta le a villát a vacsora asztalnál, és rohant előbb a Kossuth térre, majd onnan a TV székháza elé, hogy ott mérhetetlen elkeseredésének hangot adva törjön zúzzon, raboljon és gyújtogasson, mondván – na most aztán elég!
    Ha annyian nem is mint ott vívták a szabadságharcot, de azért annál több jelenlévőre gondoltam, mint végül is ahányan voltak az NVI épülete előtt.
    Lukács Zoltán beadványáról már előző este olvastam, és átfutott az agyamon, miért hozza nyilvánosságra, még a végén megint „történik valami”! Másnap de. már meg sem lepett, mikor a neten olvastam a kopaszok akciójáról(azt hiszem a 444.-en) de tele volt vele minden oldal, TV, rádió stb Mélységesen felháborodtam, és míg néztem az öreg hölgy konok rátarti fejét ahogy ült ott buta elszigeteltségben úgy éreztem, fehér haj ide oda, szerettem volna megrángatni a fürtjeit, pedig nem gondolom hogy különösebben agresszív lennék!
    Az egész kép, a történések sora annyira magáért beszélt, hogy nem is értettem tegnap Pálfi Ilonát, hogy nem nyílott meg alatta a föld, vagy szakadt le rá a plafon mikor az Olgánál játszotta a hülyét – rá volt írva az arcára, hogy pontosan tudja hogy tudjuk, de annyira gyenge és rossz színésznő volt,annyira félt megszólalni, mert nem tudta melyik szavával ront még jobban a renoméján hogy még a gyakran kioktató okoska Olgának is elakadt a szava, szerintem nem hitte el, hogy igaz amit lát, hall!
    Én sem mentem haza,mert már nem értem volna vissza, a férjem is csatlakozott hozzám aki aznap épp otthon volt és követte az eseményeket,de sok barátom és ismerősöm jelzett vissza, szóval szerintem annál többen tudták és talán többen el is tudtak volna jönni, mint ahányan végül is voltunk – én kb 300 – nak gondoltam, + -10 százalék!
    Nem tudom ha tízszer ennyien lettünk volna mit érünk el, de egy jelzést mindenesetre megért volna!
    Azt megállapítottam, hogy – bár Gőgős jó szakember- de talán ez a mikrofonos kiabálás nem az ő műfaja,bár lehet hogy épp ő volt mobilizálható! K. Ágira viszont lehet/ne alapozni, egy nagyon értelmes jól beszélő, bátran fogalmazó lány. Most kellene nagyon rajta lenni a témán az egész MSZP-nek,és nem elereszteni hisz közvetlen elszenvedői a bűncselekménynek !

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Gyuri10!
    Demokrácia ? Ma?
    Amikor már éppen a vége felé jár a nagybirtokrendszeren alapuló hűbéri társadalom reinkarnációjának fideSS projektje ?

    Az Országos Választási Irodában ma történtek a ’98-as fidSS győzelem, a „korona úsztatás” egyenes következménye. „Mindennek megvan a maga ideje” és a maga sora…

    Igazad van, ez az „alattvaló” természetű nép ehhez mindig is csak a biodíszletet szolgáltatta…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Lám itt is, a kommentek legalább fele a be sem adott referendum tartalmával és nem a cikk fő mondanivalójával,
    az . ö k ö l j o g . nácista . ú j j á é l e d é s é v e l – foglalkozik.

    Ez a Fidelőnek álcázott Fid-SS propagátor mindig ügyesen tereli a szót másodlagos kérdésekre, hogy az olvasók inkább azokon rágódjanak, mint az igazságon. És megint bejött neki…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Az Országos Választási Iroda elnök (nő) – nevezném inkább álnok nő-nek – nyilatkozott Kálmán Olgának a Magyar ATV-én.
    A válaszai a legcinikusabb fasiszta érvrendszer tipikus jegyeit hordozták, amikor magukra, a FidSS által saját részre „alkotott” házi választási törvényekre hivatkozott, mint az állami szerv székházában történt erőszak „törvényességére”…

    .

  • Mindehhez tegyük hozzá, hogy e „kopaszok bandája” szerves részét képezi annak a 2006-ban megismert, utcán randalírozó és tévészékházgyújtogató, valamint már később a Lendvai-utcai fidSS-székházat tüntetőktől „óvó”, hivatásos bűnözők (pl. Szőke Feri, a 10 évet ült gyilkos) gyülekezetének,akiket a FRADI B-középen anno,a vesztett választástól agysérült VEZÉR maga szervezett be.
    Még annyit ehhez, hogy az a másik FÜHRER is előszeretettel alkalmazott a rohamcsapataiban leszolgált börtöntöltelékeket. Később, a koncentrációs táborok személyzeténél ez a feltétel már alapkövetelménynek számított.

  • Mávtelep !

    Természetesen nem az a gond, hogy „nép” nem tudja „tudományosan” meghatározni a demokrácia fogalmát, sőt az sem ha egyáltalán nem tudja meghatározni, de ettől még alapban van egy elvárása, tartása, mert ez már majdnem ugyanaz! Én úgy látom, hogy végletesen megosztottak e téren (is) az emberek! Egy részük pontosan tudja, mit jelent ha van demokrácia, jogállam és mit eredményezhet ha nincs – más részük egyszerűen nem vevő rá,nem is érdekli, amolyan „úri huncutságként” kezeli, mert nem is áll össze a kép, hogy a mindennapi kenyér, munka, számlafizetés milyen szoros szimbiózisban áll a jogállamisággal,a demokráciával.
    Hogy egyik a másiknak függvénye, és csakis ott várhatom el a jogaim elismerését a munkához, és tisztes megélhetéshez, ahol van erre rendelt valódi szabályozási rendszer,törvény melynek betartása mindenki számára kötelező, azaz a jogállamban.
    Kicsit groteszk, ahogy leírtad, mert úgy fest egy kívülálló számára, hogy ha nincs joga a polgárnak beleszólni a boltok nyitva tartásába, akkor ott nincs demokrácia, vagyis a demokrácia fokmérője hogy mehet a polgár vasárnap vásárolni!( Göllner A. ettől már simán a falnak menne, és ebből a nézetből igaza is lenne) Valójában ez egy tipikusan magyarországi viszonyrendszer az emberek mindennapjához,véleményéhez és nagykorúként kezeléséhez. Pontosan értem, hogy ezt te is úgy gondoltad, hogy a döntés joga itt a lényeg, legyen az bolt, vagy állatkert, akár színház esetleg fogorvosi vizit, vagy a kenyér kötelező, szeletelt állapotban való árusítása!
    Tehát a bolti zárva tartás nem amiatt okoz felháborodást, mert vas.nem vehetünk semmit, nem grasszálhatunk az üzletközpontokban – hanem mert ezt is „megideologízálták” számunkra, mielőtt kötelezővé tették – kvázi nincs meg a jogunk, hogy még egy ilyen primitív és általános dologban is mint, hogy miként töltsük a hétvégi pihenő napunkat magunk döntsünk belátásunk és pillanatnyi igényeink alapján, mert ezt is megmondják nekünk!!

    Arról, hogy a nép miért nem érti a demokrácia és a jogállamiság lényegét, és vajon miért is nem érdekli éppen lehetne beszélgetni (sőt kellene is) de az már egy másik hsz.-t érdemel, az ezer leütésbe garantáltan nem férne bele.
    Már így is többszörösen rászolgáltam a sarokba állásra, úgy hogy megyek is engedelmesen ! -:))))))

  • Besancon
    Lehet, hogy groteszk a vasárnapi zárva tartást belekeverni egy demokratikus rendszer működésébe , DE :
    a keddi nekifutás volt a NEGYEDIK az MSzP részéről, amit a hatóság nem engedett át. Miért ? Miért kellett minden próbálkozásnál nyakatekert magyarázatokkal, esetleg törvénymódosítással keresztbe tenni ?
    Most persze csak a népszavazás intézményéről beszélünk, de speciel éppen ezzel akar élni a kormány, hogy szembemenjen az EU-val.
    Szervusztok, jó napot !

  • A fotó szövege :

    VONUL AZ SA

  • NA, CSAK MIHEZTARTÁS VÉGETT, ÚGY VIGYÁZZATOK ÁM ! ))) 😀 (((

    Szent István I.törvénye a vasárnap megtartásáról.

    8. Ha valamely pap, vagy ispán, vagy valamely más hívő személy valakit ökrökkel lát dolgozni, az ilyentől vegyék el az ökröt és adják a várnépnek elfogyasztásra. Ha pedig lóval dolgozik, akkor vegyék el tőle a lovat, amit ha akar a gazdája ökörrel megválthat, és az ökröt egyék meg, amint mondottuk. Ha pedig valaki más szerszámokkal dolgozik, vegyék el tőle a szerszámot és a ruháit, amelyeket – ha akar – a bőrével[?] megválthat.

    9. A papok pedig és az ispánok hagyják meg az összes falusi bíróknak, hogy ezek parancsára vasárnap mindenki menjen templomba, öregek és fiatalok, férfiak és nők, kivéve azokat, akik a tüzet őrzik. Ha pedig valaki azok hanyagsága folytán nem (tűz) őrzés végett marad otthon, az ilyet verjék meg és nyírják le.

  • Így legyen ötösöm a lottón : a NVI és a NVB is azt üzente ? KUSS !

  • Málnaszőr, az a szerencséd, hogy az SA relativizálása jelenleg nem bűncselekmény. 🙂

  • Besancon (6:22) nagyon-nagyon egyetértek, évek óta ezen tépem a szám. A törvényhozás – vagyis az országgyűlés – meghatározza a mindennapjainkat. A költségvetési törvény pl. azt, mire mennyi jut, milyen lesz az eü., az oktatás stb. Ez a politika! Egyébként Rogán egyszer elszólta magát. Olyasmit mondott, hogy borzasztó, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években nyitott kis garázsüzletek mind tönkremennek a „rohattmultik” miatt. Csak azt nem vette figyelembe, hogy akkor egy hiánypiacra léptek be, mindenki örült, hogy vásárolhat. Most meg jól meg kell nézni minden fillért – ha van egyáltalán. A kisboltosok zöme egyszerűen felpakol a legközelebbi multinál és 50-100%-kal drágábban árulja ugyanazt. Pénzügyminiszternek meg tudnia kellene, hogy ezek nem nagyon adóznak, feketén dolgoztatnak. Mikor kaptál számlát, vagy legalább nyugtát ilyen garázsboltban?

  • Mondtam én hogy vallási dolog (is) van a zárvatartás mögött !

    Amit valami szent mondott, az majdnem olyan mintha Isten parancsolá.

    Az ál-keresztények fejében legalábbis.

  • Szerény véleményem szerint, a keresztényeknek is van annyi joguk, hogy betartsák a Szabathot, mint a zsidóknak.
    Kanadában, nincs zsidó üzlet nyitva az ő napjukon.
    Gondolom, a világ többi táján sem.

  • Figyelő:
    A nagy kereskedőláncoknál tülekedtek a dolgozók a hétvégi műszakokba.
    Akkora többlet-pénzt fizettek érte.

    De nem kell eztsem tudomásulvenned.
    Aztán meg minden híresztelés ellenére a magyar lakosság nem nagyon van elájulva semmilyen egyháztól.
    Magyarán, tojnak rá hogy hétvégén templomba kell menni (egyes szentfazekak szerint)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő!

    Talán furcsa, de Jézus is a sabbatot tartotta, és nem a vasárnapot, de ezt csak érdekességképpen hoztam föl a kegyed megszólalása kapcsán.

    Másrészről viszont a kereszténység éppen az egykori zsidó múlt mindenáron való megtagadása végett, azt kompenzálandó változtatta meg az Isten által rendelt kötelező pihenőnapot a korabeli hét akkor még utolsó(7.!) napi – amikor az Úr is megpihent a teremtés fáradalmaitól – szombatjáról, a hét első (1.!)napi vasárnapjára*. Sok külhoni naptár még a napjainkban is a hét napjainak ezt, az eredeti, a napok akkori sorrendjét mutatja…

    Ugyanígy történt a muszlimokkal is. Ők sem engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy a „nagytestvér ellenvallások” – persze itt is takarandó a közös múlt – pihenőnapjait vegyék át a maguk számára, hát fogták magukat és a péntekre tették át a muzulmánok kötelező pihenőnapját… – Ilyen egyszerű.
    ˙

    .
    * Szomorú, de a vasárnap név önmagában is, de nyelvtani jelentés szerint is már ellentmond szent királyunk pihenőnapra vonatkozó szigorú törvényeinek. Ugyanis, ha azt mondom >a vásár napja<, ez egyértelművé teszi, hogy itt nemcsak holmi jelképes, de igazi, sőt igenis kemény munkát jelentő tevékenységről van szó. A mindenkori kereskedelem legfontosabb eseményéről, mely helyszínekből a város, a városi lét kialakult. Mert köztudott először vala a vásárhely – a város magja.
    Ergo, a fidöSS-köröszténydömokratáknak a szupermarketek avagy "nagypiacok" ellen manapság hozott drákói intézkedései súlyosan ellentmondanak a magyar nyelvben évszázadok múltán is megmaradt és azokkal homlokegyenest ellenkező értelmű etimológiai és régészeti bizonyítékoknak, tehát pont az általuk mantrázott hagyománynak, de főleg a történelmi igazságnak.
    Ha nekem valaki mégis bebizonyítja, hogy a vasárnap főnév István király után legalább ötszáz évvel keletkezett, hát annak fizetek… Ámde ha így lenne is, akkor meg hová lettek az istváni törvényben említett, rendre vigyázó papok, ispánok és bírók, hogy ezt hagyták ennyire elfajulni? He ? 😀

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui.

    Sorolni lehetne még az említett okokból éppen az ellenkezőjére változtatott, már akkor háromezer éves törvények sorát, melyeket Jézus, a Máté evangéliuma 5/17. szerint is tisztelt és betartott sőt, állítása szerint szigorítani jött azokat s nem eltörölni. (ld.: ott) 🙂

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    2016 február 27
    1:29 du.
    Jézus zsidó volt haláláig! Természetes, hogy ő ezt a napot tartotta be!
    Viszont, azóta 2000 év elmúlt és sokat változott a kultúra ! A kersztények, viszont a vasárnapot választották.
    Mindig tiszteltem a zsidókban azt, hogy ragaszkodnak ősi hagyományaikhoz!
    Valóban, ez a helyes.

  • A muzsikok hétközben robotolnak, hétvégén vásároznak.
    A Szoc. idején nem így volt. Szombat fél munkanap volt
    hogy be lehessen vásárolni, a VÁSÁR-nap pedig vasárnap, úgyis mint pihenőnap.

    Fejlett nyugati országokban a weekend és a munkaidő utáni órák szent és sérthetetlen idejét képezik a POLGÁRNAK ( nem muzsiknak !!),ezért nem érti a problémat Figyelő, viszont nem így van a mai Magyarországon.

    MA a szarházi kiskirály munkaadók ELVÁRJÁK hogy a muzsik-sorban tartott alkamazottaiknál ÁLLANDÓAN legyen bekapcsolt mobil , hogy akár a kuplerájból, a nő mellől is ugraszthassák őket ha olyan kedvük támad.

    Többek között emiatt is van felháborodás az újabb, gyakorlatilag népnyúzó intézkedés miatt.

  • Charlie !
    „Az a szerencséd, hogy az SA relativizálása jelenleg nem bűncselekmény”, írod te nekem.
    Először is mi az, hogy jelenleg? Csak nem azokat a németországi időket kívánod vissza, amikor még úgy volt, bár nálad még ezen sem csodálkoznék, mint az e burkolt . f e n y e g e t é s t . is rejtő üzeneteden sem a szerencsémet illetően.

    Amúgy meg, egy szervezet lényege nem a nevében, hanem a tevékenységében rejlik. Különösen igaz ez egy erőszakra (eredetileg őrzésre-védésre) létrehozott szervezet esetében, amelyet most éppen állami, politikai alkalmazottak bíztak meg egy erőszakos feladattal, egy fontos szabadságjog gyakorlása ellen. Ez a bűncselekmény nem ám egy relatív, hanem abszolút botrányköve egy diktatúrának és a tetteseknek is. Reméljük, majd felelniük is kell ezért.
    Tehát teljesen mindegy, hogy éppen kit fogad fel egy diktátor ebből a célból, hogy az bevonuljon a „demokrácia” egyik legfontosabb centrumába, hogy ott erővel akadályozzon meg valakit alkotmányos jogának gyakorlásában.
    Ezt a szervezetet mindegy, hogy FradiSecurity-nak, avagy SA-nak Sturmabteilungnak, azaz rohamosztagnak, de akár SS-nek is nevezhetnénk. Az biztos, hogy a tettük – bár parancsra történt- de egyértelműen a vezető párt és Vezére érdekét, mondhatnók a pártállam terrorját szogálta. Ezt látszik igazolni az eredetileg kivonult rendőrök tudatos visszavonása is.

  • Málnaszőr:
    Náci Charly gyakorlatilag már burkoltan fenyegetőzik itt, hogy mik lesznek majd ha ők hatalomra kerülnek.
    Hogy majd ŐK megmutatják.

  • Málnaszőr, egy halványgyenge poén lett volna, de ezek szerint nem sikerült. Töröm a fejem jobbon.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    Ha még messzebb megyünk a múltba, érdekes a magyar „szabad” és zsidó „sabbath” szavak formai és fogalomkörének hasonlóságán elgondolkodni.

  • Geyza
    2016 február 27
    3:26 du.
    „Mint vén muzsik, ki térden hajt lovat,
    legyeket hajtok, hasznot nem sokat..”

  • jani
    2016 február 27
    6:38 du.
    Janim.
    Idézve a Genesist, :Cush’s other sons were Seba, Havilah, Sabtah, Raamah, and Sabtecah. Magyar nyelven: Nimrod fia Kham, annak fia Kus. Kus gyermekei: Szaba, Havila, Szabatha, Ráma, Szabathaka, Szeba, Dedán nevű országok népei.

  • A mai nevén „Nemzeti Választási Bizottság” éppen a legfontosabb alkotmányos jog gyakorlásának a biztosítására lett létrehozva. Ebben az esetben azonban – az elnöke közreműködésével – éppen annak a megakadályozását szolgálta.

  • Mindenki tudomására szeretném hozni,(mert itt diktatúráról és demokráciáról megy a terefere)hogy mindkét rendszerben lehetett és lehet rabolni,gyilkolni vagy rabló-gyilkolni.Az adott „nép” és „lehetőségeitől”függően.Sajnos Magyarországon ennek soha nem volt túl magas ráf rakva.Legalább is egyik diktatúrában sem. Lassan és újfent szótagolva írom,hogy a de-mok-rá-ci-a szó is-me-ret-len a kárpát-teknő tulajdonosai számára.Esetleg szajkózási alapon.

  • Falusi:
    láttál mér légy-futtatást?
    Régi-régi diák-emberek szórakozása:
    Fogsz kettő legyet, kitépkeded a szárnyikat.
    Cérnát kötsz rájuk és mindkettőt belemártod a tintába.
    A cérna másik végére kisnehezéket kötsz és igy rá az írkalapra

    Párhuzamosan persze. Legjobb a vonalas irkalap.Had versenyezzenek a szerencsétlenek, ki ér hamarább a lap szélére.

  • gyuri10

    2016 február 28
    5:03 du.
    Nálatok, ahol élsz, nyitva vannak az üzletek a ti szent napokon?
    Ugye nem, szóval jobb ha hallgatsz!

  • Klárika,
    épülésedre ennyit:Az év minden napján a nagy áruházak nyitva vannak. A kis üzletek egy része,ennivalóval foglalkozók,benzinkutak,gyerek vagy felnőtt szórakoztató helyek 100%,pl mozik,90%-a nyitva működik.Az év egyetlen napja a jom kippur amikor minden zárva van és az autók sem közlekednek.Kizárólag biztonsági célokból, rendőrség, katonaság,mentők és tűzoltók kivételével az országban teljes a csendszünet.Ez minden évben egyetlen egy nap.Nem 52.De miért izgatja a fantáziádat az izraeli vagy a magyarországi nyitva tartás?Befolyásolja ez a ti életviteleteket Kanadában?

  • Há me asziszi Izraelben a vallás az úr.
    Meghogy mindenki félméteres pajesszel járkál 😀

  • Geyza 6,54

    Ennyit a FidSS törvénykezés formai és tartalmi egységéről.

    ))))))))))))))))))))))))))) 😀 ((((((((((((((((((((((((((((((

  • ZABSZEM EFFEKTUS

    Amúgy nem csodálom Nyakó bugyuta viselkedését abban a „békés” portai miliőben fogdmegek kedves társaságában:
    ezt hívják mifelénk zabszem effektusnak.
    Így ugrott be a csőbe szegény, amikor – nyilván jobboldali – hiradósok rádumálták, hogy jöjjön mán előrébb ahhoz a pecsételőgéphez, amit ő lányos zavarában meg is tett nekik mint egy szívességet, bizonyítva azt a látszatot, hogy mégiscsak lett volna lehetősége a bélyegzésre „ha akart volna, de ő nem akart”. Esküszöm, kész bohóc tréfa volt… 🙁
    Akik meg – azok az „újságírók” – akik erre őt fölbiztatták tutti, hogy részesei voltak ennek a fid SS, illetve Kubatov-bulinak…

  • Geyza,
    Ebben az országban rajtam kívül senkinek nincs is pajesza.Chris és annak idején Ille is el voltak bűvölve.Mondván,hogy ilyen szép pajeszost még soha nem láttak.Klárikának is tudnék mutatni néhány érdekességet,az országgal kapcsolatosan.Persze nem hiszem, hogy az befolyásolná kanadai életvitelét vagy politikai nézeteit.Marcsit nem háborgatnám ilyesmivel.Szegénykém elég háborodott e-nélkül is.

  • Győzött az erőszak

    Tegnap döntött a Nemzett Választási Bizottság. A vénasszony beadványát fogadta be, holott nem is ő bélyegzett, hanem az egyik szkinhed és később is érkezett erre a fogdmegekkel elárasztott portára.
    Állítólag a vitában egész jó észérvek hangzottak el a kiszorított Nyakó István beadványa mellett, ám a fidSS többségű „bizottság” leszavazta azt.

  • Figyelő:
    Leszámítva hogy másképpen ítéljük meg a múltat azért én elég világos gondolkodásúnak tartalak Téged.

    Ítéld meg a következő , legújabb parlamenti botrányos ügyet:

    http://444.hu/2016/03/01/a-fidesz-egy-mondatban-osszefoglalta-a-rendszer-lenyeget-a-lopas-uj-neve-az-hogy-elveszik-a-kozvagyon-jellege

  • .

    SZKINHED KORMÁNY