Göllner András az ottawai magyar 1848-as megemlékezésen: Az igazságosság, a szabadság, és az egyenjogúság útján járjatok

2016 március 13 4:52 du.47 hozzászólás

2016. március 13-án emlékezett meg az Ottawai Magyar Fórum az 1848-as forradalom és szabadságharcról. Hétfőn olvashatják képes beszámolónkat az ottawai magyar ünnepről, addig viszont ajánljuk a KMH olvasóinak Göllner András beszédét, amely szintén az ottawai magyar megemlékezésen hangzott el. 

Göllner András az Ottawai Magyar Fórum 1848-as megemlékezésén. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Göllner András az Ottawai Magyar Fórum 1848-as megemlékezésén. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Kedves Barátaim:

Megtisztel, hogy itt lehetek veletek Ottawában, Kanada fővárosában, hogy a Kanadai Magyar Demokratikus Charta nevében, közösen tisztelegjek veletek, 1848 hősei előtt, és megerősítsük hitünket, elkötelezettségünket azon értékek mellett melyekért elődjeink küzdöttek, életüket áldozták.

Nem azért jöttem ide hozzátok, hogy hosszan ecseteljem közös értékeinket, hanem azért, hogy röviden összefoglaljam mi a dolga azoknak, akik Petőfi Sándor és a márciusi ifjak példamutató útján óhajtanak járni.

Tudjuk, és mindenki tudja, hogy a 48-as hőseink példamutató, hősies magatartását követték az 56-os egyetemisták, fiatalok, munkások, és a harcos, társadalmilag felelős értelmiség. Tudjuk, azt is, hogy a rendszerváltás, 1990-ben ugyan azzal a célkitűzéssel indult útjára, mint 1848 vagy 1956. A magyar nép, mindhárom esetben igazságosságot, szabadságot, egyenjogúságot követelt.

Elérkezett annak az ideje, hogy most, az 56-os szabadságharcunk 60. évfordulójának alkalmával, visszatérjünk ezekhez a nemes, elmúlhatatlan és jogos nemzeti követeléseinkhez.

Eljött az ideje annak, hogy egy újabb generáció, egy újabb nemzedék, nemet mondjon annak a zsarnokságnak, mely ma, Orbán Viktor vezetésével terpeszkedik Magyarországon.

1848, 1956, 1990 nemzedékei a nép és a nemzet közös céljait tűzték zászlajukra. 25 évvel a rendszer váltás után, ma messzebb vagyunk e céloktól, mint amikor az utolsó orosz katona elhagyta az ország területet. Újfent itt az ideje, hogy Petőfi Sándor kérdésére bátran és hazaszeretettel válaszoljunk: Rabok leszünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!

Bíztatlak titeket itt Ottawában, és honfitársaimat Magyarországon, hogy az igazságosság, a szabadság, és az egyenjogúság útján járjatok, ezt az utat válasszátok.

Köszönöm hogy meghallgattatok.

Göllner András

Tags:

47 hozzászólás

  • emberkecskestunde

    Köszönjük András, hogy velünk voltatok.

  • ” Eljött az ideje annak, hogy egy újabb generáció, egy újabb nemzedék, nemet mondjon annak a zsarnokságnak, mely ma, Orbán Viktor vezetésével terpeszkedik Magyarországon. ”

    Meg mindig mennek a tulzasok. Mikor unjatok meg?

    Nem inkabb oszinten kene probalkozni, hatha akkor tobb kovetore talaltok, hogy ki tudjatok szavazni a barsonyszekebol?

  • Göllner Bandi: 😀

  • Soshe Akivagy!

    Nincs itt semmiféle túlzás. Sőt szerintem például túlságosan enyhe ez a szózat, ahhoz képest, ami ma Magyarországon van.
    A diktatúrát – legalább március 15-én – igenis a nevén kell nevezni, megnevezve annak fő bűnösét és bűnöseit.
    Tudjuk, hogy András ezt összeszorított foggal írta meg, és mondta el, hisz ünnep lévén azokhoz is szólnia kellett, akik egy kicsit is, de hívei Orbanisztáni rendszernek, vagy akik még meg sem látták meg annak az égbekiáltó bűntömegét.
    Csak tessék elolvasni a Narancsbőr, avagy A Maffiaállam Anatómiája című opuszokat. (Nem tudom, kijutott e már od is, de tudnék még többet is ajánlani az e tárgyban kelt tényirodalomból.) Ezek mind csupán a 10%-át tartalmazzák annak, amit A Vezér, vagy A Keresztapa – ahogy tetszik – csupán a maga regnálási idejében (eddig úgy uszkve 10 év alatt) összerabolt, összerombolt és széttaposott az 1990-ben elért demokráciából… Ő (is) egy Arturo Ui*, akit meg kell állítani, Kedves Akivagy – még nemzeti ünnepen is, vagy leginkább akkor…

    *Bertolt Brecht

  • Hiányolom a beszédből – a felsorolásból –
    éppen 1942. március 15-ét,
    amikor a budapesti Petőfi szobornál hatalmas, addig nem látott tömeg tiltakozott a háború, és úgy általában a Horthy rendszer politikája ellen. Az ünnepi tüntetést kardlapozással verte szét a már 23 éve regnáló diktátor lovasrendőrsége…

    És! Azon kívül, elvárnám a tisztelt Göllner Andrástól, hogy az Ő felkészültsége mellett, az eme ünneptől oly elválaszthatatlan – ám az eltelt 170 év alatt nem véletlenül elhanyagolt, sőt elhallgatott – az ünnep szerves részét jelentő – nagy méretű jobbágy felszabadításból, és föld korrekciókból legalább egy kissé részletesebb ízelítőt adott volna…

    Viszont szenzációsan alapos és igaz az a már-már tudományos igényességű, történelmi megállapítása, miszerint
    „25 évvel a rendszerváltás után távolabb vagyunk az akkor kitűzött céloktól, mint mikor az utolsó szovjet katona elhagyta az országot…”

    Egyszóval, ilyen rövid [biztosan előre megszabott idejű] beszédbe ennyi szellemet befoglalni retorikai bravúr.

    Köszönjük András!!!!
    .

    Éljen Március 15. – az eredeti mivoltában és célkitűzéseiben!

  • Göllner András

    @ Moshe

    Akkor se…..Bár mennyi rosszindulat árad belőled, akkor se.

  • Göllner András

    @ Don Golo

    3 perc ideig beszélhettem. Ez volt a megszabott keret.

    Mind azt, ami az idő által megszabott keret miatt kimaradt, mind az, amit hiányolnak a beszédből a kedves olvasók, bátran írják ide be, mindenki mondja el őszintén, mit hiányol, milyen utakon óhajt járni. A szemétkedés nem zavar, az a területtel jár, azt már rég óta megszoktam. Annak is helye van. Azzal általában nem foglalkozom. Az elismerő szavakért, köszönet.

  • emberkecskestunde

    Meg kell védenem Göllner Andrást – bár nincs szüksége rá, s nem is kért rá -, mint az ünnep egyik szervezője. Az emlékműnél rendkívül rövid időt tölthettünk el a helyi városvezetés engedélyéhez alkalmazkodva.
    Andrásnak valóban három perc állt rendelkezésére. Tisztában vagyok vele, hogy ez az idő nagyon kevés, s rendkívüli önfegyelmet, szervezettséget követel meg egy gondolatokkal és mondanivalóval telt koponyától. A közvetített tartalom értékén túl, a tömörség is ékes bizonyítéka András profizmusának.

  • Moshe Akiva
    2016 március 13
    9:20 du.
    Tod, Moshe, jókomám, András akkor sem fogalmazhatott volna pontosabban, ha hatszáz oldalon írta volna meg ugyanezt.
    Mert ez a lényege, az üzenete március 15.-nek.
    Elutasítani a diktatúrát, kiállni, harcolni a szabadságért.
    Nemtudom szoktál-e hazai újságokat olvasni. Tökmindegy melyiket, csak lehetőleg háromnál legyen több.
    Nem vagy hülyegyerek, könnyen levonhatod belőle a konzekvenciákat.
    Orbán egyszerűen bűnöző.

  • Falusikám mit töröd Magadat Akiva kollega diktatúra-párti.
    Onnan az Óperencián-túlról , a libsibibsi demokráciából kívánja azt minekünk.

  • Falusi:
    És azé kívánnja minekünk a diktatúrát Akiva kollega, mert látja ott helyben hogy az milyen szar.
    Momentán jobbat akar minekünk, hátramaradottaknak.
    Hogy mosmá legalább nekünk ne legyen olyan rossz életünk, mint amit nekije kell nap mint nap megszenvednie Kanadában.

  • „Eljött az ideje annak, hogy egy újabb generáció, egy újabb nemzedék, nemet mondjon annak a zsarnokságnak, mely ma, Orbán Viktor vezetésével terpeszkedik Magyarországon.”

    És evvel a mondatával hiteltelenné vált az egész beszéd. Minek kell egy ünnepi beszéden ilyen dolgokkal előjönni? Kinek használ? Kit érdekel? Ha annyire nem tetszik OV akkor tesék hazamenni és ott foglalkozni kormánydöntögetéssel. Hagyjanak már békén bennünket evvel az agymenéssel…

  • Geyza 11.36
    Esem le a kanapéról…DDD
    Most olvastam a kanadai magyarok kirohanását új hazájuk ellen, -padlót fogtam …DDD

  • Most már értem miért tartott 10 ember külön ünnepélyt ez alkalomból!Hogy szabadon elmondhassa agyemenését….
    A montreali magyar közösségnek bizony nem tetszett volna ez a beszéd.

  • „A montreali magyar közösségnek bizony nem tetszett volna ez a beszéd.”

    Hát Ottawában még úgylátszik vevők rá vagy nem volt választásuk és végig kellett szenvedni a beszédet… 🙂

  • Géyza,
    Falusi is itt él Canadában, csak ő British Columbiában, Moshe meg Albertában.

  • Nü, hadd osszak meg veletek valamit marcius 15-el kapcsolatban,- ünnepi beszéd helyett..
    Kb tízéves koromtól kezdve, mindenféle iskolákban (vagy nyolcszor rúgtak ki )a magyartanárok rám osztották a feladatot, hogy március 15.-i ünnepségen én mondjam aNemzeti dalt. Vékonydongájú, égőszemű kis kölök voltam, amolyan mini-Petőfi.. Iskola után, vagy nyári szünetben állandóan csendőr-rablót, vagy kuruc-labanc játékokat játszottunk a foci, meg a bújócska mellett, ráadásul abban a korban még mindent vagy szívvel lélekkel csinál az ember, vagy sehogy, így teljes átéléssel szavaltam Petőfit. Verset általában mondani szoktam, de a Nemzeti dalt, csak szavalni lehet, másképpen hatástalan. Szinte vártam, hogy valaki elkiáltsa magát, gyerünk fiúk, hozzátok a fakardokat, oszt neki az ellennek..
    Viszont az előtt a versszak előtt, hogy „Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak.” mindíg hosszabb szünetet tartottam, már csak a mondandó változása mián is. Megesett, hogy némelyik tanár azt hitte elfelejtettem a szöveget, megpróbált súgni.. 😀 Mindíg kicsit elérzékenyültem ennél a résznél. Magam előtt láttam a harminc kilómat koporsóban, körben a családommal, barátaimmal, iskolatársakkal, ahogy körbetérdelik a kiásott sírt..
    Az előbb találkoztam a neten a verssel. Valaki feltette. Gondoltam, leellenőrzöm, hogy Alzheimer elftárs tett-é látogatást mostanában a koponyámban. Szépen magamban végigmondtam, és minden egyes versszak után leellenőriztem, hogy nem tévesztettem-e el valahol. Nem.
    Annál a résznél, ahol a sírok domborulásáról, meg a leborult utódokról esi meg magát a csevej, villámként hasított belém a felismerés: ezek a mai riherongy, erkölcsi nullákból álló politikai prostituáltak nem borulnak le.
    Nem. Ők rákuporodnak, és lesqarják a sírokat..
    Szegény Petőfi.. Hát érdemes volt? „Ezeknek”?

  • Kedves Andras,

    Semmi rosszindulat nem volt abban amit irtam. Inkabb csak egy jotanacs.

    Azt gondolom Vikink legnagyobb kanadai hive is tudja, hogy a jelenlegi magyar kormany is ugyanolyan korrupt, mint az elodei voltak. Ha nem tudja, hat az is jo nekem. En viszont erosen sejtem, hogy semmi kulonbseg.
    De ez meg nem jelenti azt, hogy zsarnoksag lenne Magyarorszagon. Sot, az ilyen foku korrupcio eppen a demokracia jele.

    Ha le akarjatok szavazni abba kell belekotni csak, amit valoban jogtalanul es/vagy rosszul csinal.

    Ekkora erovel vadolhatnatok azzal is, hogy az utobbi 2 evben kiirtott 200 millio magyart, es ugyanolyan „hitelesek” lennetek vele, mint a „zsarnoksaggal”.

  • Sohse Akivagy!

    „…hátha akkor kiszavaznátok a bársonyszékéből…”

    Nem gondolod komolyan, hisz mindig úgy igazítja magához a választási szabályokat, mint más a frizuráját.
    Legutóbb például a választókörzeteket szabta át olymódon, hogy bizonyos körzetek kardpengeként türemkednek bele, áttal és keresztül kasul az akár nem is szomszédos választókörzetbe. Jahkérem, ilyenkor – ekkora tétnél – nagyjátékosnál, keresztapáknál még a látszat sem számít, csak egy, a győzelem… „Oszt majdmegláttyuk”… 🙁

  • Akiva:
    Aki a mai Magyarországgal kapcsolatban azt állítja hogy választásokkal, demokratikus módon leváltható a jelen rezsim, az a demokrácia ellensége , a diktatúra segítője.
    MA a Klubrádióban Gyurcsány Feri is pont eképpen nyilatkozott ájtatatos hangon. Le is kapcsoltam rögtön.

  • Starchild

    2016 március 14
    12:42 du.
    Igen tízen végighallgatták, De nem ez volt a hivatalos nemzeti ünnepe a magyaroknak!

  • emberkecskestunde

    Figyelő!

    Ez volt a Hungarian Forum of Ottawa MAGYAR szervezet HIVATALOS megemlékezése.
    Valóban nem voltunk sokan – talán tudja, hogy ezen a hétvégén kezdődött az iskolai tavaszi szünet, sokan városon kívül voltak – , de inkább élvezze 10 ember egymás társaságát, minthogy egy „tömeg” egyik lábról a másikra topogva várja az értelmetlen, történelem hamisító zagyvaságot. Ha 10 ember – bár többen voltunk- akar/tud velünk ünnepelni, akkor 10. Én boldog voltam, hogy egy igazi közösségben ünnepelhettem.

  • emberkecskestunde
    2016 március 15
    3:33 du.

    Cambridge-ben jóval százon felül voltak de “tömeg” nem volt amelyik „egyik lábról a másikra topogva várta az értelmetlen, történelem hamisító zagyvaságot”.
    Miért tetszik azt hinni, hogyha többen vannak akkor csak balhé lehet? Hál’Istennek mi nem szoktunk ilyeneket tapasztalni és mindenki jól megérti egymást pedig aztán vagyunk a Kárpát-medence minden csücskéből…Mondjuk az is igaz, hogy nálunk a nagykövet úr mondott beszédet nem pedig a bolsi doki…szerencséjére.

  • Figyelő
    2016 március 15
    12:16 du.

    „Starchild

    2016 március 14
    12:42 du.
    Igen tízen végighallgatták, De nem ez volt a hivatalos nemzeti ünnepe a magyaroknak!”

    Nekem nem zavar ha ők tízen-néhányan külön ünnepelnek ameddig nem a magyarság mocskolásával tellik az ünnep. Szabad ország, szabad akarat.

  • tünde,
    persze téved. De mindegy. Mi történe például, ha Kanadában, a Nemzeti Ünnepet mindenki külön ünnepelné?
    Ez egy buta, szégyenteljes ünneplés volt. Ahogy már írtam, nem is március 15-ét ünnepelték.

  • emberkecskestunde

    Légy boldog vele!
    Én meg akkor érzem jól magam, ha az ünnepségen sokan vannak és a magyarok AZT ünneplik, ami aktuális, nem valakinek, a Kossuth díját.

  • Kedves Geyza es DonGolo!

    Ugy tunik az irasaitokbol, hogy nagyon el vagytok keseredve miszerint a magyarsag messze tobbsege nem ert veletek egyet.
    Mintha mar-mar fegyveres felkelesre keszulnetek.

    De hat a demokracianak az az egyik lenyege, hogy vannak akik otleteit elfogadja a nep, vannak akiket nem. Ezert nem szuksegszuren a nep a hibas.

    Talan felul kene vizsgalni az otleteiteket, es foleg nem olyasmikkal vadaskodni, amik meg gyerekes hazugsagoknak sem valnak be. (Jo, tudom az emberek sajat magukat probaljak megnyugtatni az ilyen hazugsagokkal, de ha ki akartok labalni a jelenlegi helyzetbol, ezen felul kell emelkednetek.)
    Pl. itt van a szavazokorzetekkel valo ugyeskedes. Konyorgom, ha 10 millio magyar valaszt ratok, mit er a szavazokorzetek hatarainak valtoztgatasa? Semmit.

    Fel kene ismernetek, hogy nem a korzetek hataraival (es a nancsineni aranyerevel) van baj, hanem a szavazok szamaval.
    Utana el kene gondolkodnotok, hogy miert van baj a szavazok szamaval? Nem lehet veletlenul, hogy az otleteitekkel, vagy a hozzaallasotokkal, vagy mindkettovel van baj?
    Talan nem kene kicsit jobban atgondolni a strategiatokat?

    De ti ilyen „aprosagokkal” nem foglalkoztok. Ahelyett inkabb gyerekes modon sajat magatoknak akarjatok beadni azt, hogy nem a vezetoitekben van a hiba.

  • Akiva:
    Jó amit írsz,akceptálnám is,ha itt élnél és közvetlen tapasztalatból írnád a véleményedet.

    Csakhogy Te máshonnan vett infókra , momentán másodkézből szerzed be a véleményed alapját képező információkat.

    Ezért aztán ezek tévesek.

    Már ezerszer leírtuk a többséggel meg egyebekkel kapcsolatos dolgokat , had ne ismételjem meg , láthatólag falrahányt borsó.

    Hogy alátámasszam igazamat:
    Nézz utána a mai Pedagógus-tüntetésnek. Ott talán a csirkeszar emberi fogyasztásra való átalakításáról volt szó?

  • Kedves Geyza,

    En sose mondtam, hogy az emberek ne menjenek ki protestalni a korrupcio, vagy a hulyeseg lattan. Ez nagyon is helyes.

    Lehet, hogy messzirol rosszul latom, de szerintem Magyarorszag legnagyobb problemaja a gatlastalan korrupcio. Minden baj abbol ered.

  • Sohse Akivagy 5:49 !

    Az említett 10 millióról szavazatáról:

    A 2010-es választásokon a magyar lakosságnak (cca. 10 millió fő) mindössze 12,5 %-a szavazott a fidSS-re, ami elég volt ahhoz, hogy majd 2/3-os aduval operálhassanak az Országházban*. Ezzel megtörtént a Mikolaféle korábbi „elszólás”; vagyis az ő 40 évre történő bebetonozásuk első kapavágása.
    És valóban – ennyiben talán igazad is van – a szavazókörzetek szét és összevissza nyirbálása ehhez képest már csak kozmetikai kiigazításnak számít, hogy azóta
    a III. Köztársaságot és az Alkotmányt is (stb.)
    egy tollvonással megsemmisítették, és éveken keresztül naponta hoztak törvényeket egyik napról a másikra – napi ötleteik és pillanatnyi érdekeik véghezvitele céljából – praktikusan hozzáigazítva „a törvényt” a saját esedékes igényeikhez. Mind eközben nem szégyelltek hozzányúlni a
    visszamenőleges törvénykezés
    -a történelemben kizárólag diktatúrákra és banánköztársaságokra jellemző – eszközéhez egy állítólag jogvégzett Nemzetvezető szárnyai alatt…

    Azért, Akivagy! Hogy tényleg világosan láss, ajánlom elolvasásra a Magyar Maffiaállam Anatómiája című könyv [2015.kiadás] elolvasását: http://www.noranlibro.hu/[email protected]

    .
    *Direkte nem írtam parlamentnek ezt az „illiberális” színkört.

  • emberkecskestunde

    Nos, mivel értelmetlennek látok önökkel szemben minden további szócséplést, szeretném leszögezni, hogy Kanadában megtehetjük, hogy úgy és azt ünnepeljünk, ahogy és ami nekünk tetszik. És, hogy önöket annyira zavarja, hogy „tíz” ember másképp gondolja..már megérte. Pont ezért használjuk Kanadában azt a komplex szót, hogy demokrácia, az egy ember hagymázas illiberális fantazmagóriája helyett.

    Nagyon halkan megjegyzem – Ottawában nagyjából kétezer magyar él. A 30 éves múltra visszatekintő magyar házban sem készítettek „teltházas” fényképet (?) pedig ott a prominens Oláh úr olvasta fel az esti mesét. Az ünneplők átlagéletkora – a nyolc gyerek ellenére – hetvensok. Kérdezem – hol van a 2000-30-(10)=1960 magyar? Úgy látszik, hogy a követség farvize sem elég a „nép” megszólításához..

  • emberkecskestunde

    Starchild!
    „Miért tetszik azt hinni, hogyha többen vannak akkor csak balhé lehet? ”

    Ne adjon a számba olyat, a mit nem írtam!!!

  • emberkecskestunde
    2016 március 16
    8:18 de.

    Kicsit arra húzott a dolog de ha tévedtem, akkor boccs.

  • DonGolo, én úgy tudtam (innen), hogy 27 % ment el szavazni.
    ÁLlitom, hogy Kanadában sem sokkal többen mennek el szavazni a választáskor.

  • Figyelő !

    Az elemi jogérzékkel összeegyeztethetetlen, hogy bárki, akár

    27%-kal is, [1/3 se]
    66%-os, azaz

    akkora abszolút hatalomra tegyen szert
    egy egész ország felett, mely
    az országházai 2/3-dal azonnal
    megsemmisítse az alkotmányt,
    magát a köztársaságot,
    és biztosítandó a saját további évtizedeit
    felszámolja a fékek és ellensúlyok rendszerét is !
    .

    .
    ui
    A kétharmadot 1994-ben a Szocialisták is elnyerték, azonban ők a társadalmi béke kedvéért koalícióra léptek a liberális Szabad Demokratákkal, más kérdés az, hogy aztán ez a koalíció nekik mit termett…

  • DonGolo, persze, ezt a százalékot csak az ellenzék állitja.
    HA NEM LETT VOLNA KÉTHARMADOS A VÁLASZTASI EREDMÉNY akkor valószinű sokkal nagyob balhé lett volna!

  • Kedves Figyelo!

    Tok mindegy. Sot, a DonGolo altal felvazolt helyzet meg rosszabb a magyar baloldalnak, vagy a mindenkori ellenzeknek.

    Azt a nehanyezert, aki meg veszi a faradtsagot es elmegy valasztani, nagyon nehez lesz meggyozni kulfoldi lejaratokampanyokkal, hogy az ellenzeknek valoban Magyarorszag a szivugye. Szerintem pont az ellenkezojet erik el vele, ugyanis mindenkinek az az elso gondolata tamad, hogy „ezeket kulfoldrol fizetik”, kulfoldi erdekeket szolgalnak.

    De nem kell idegesitenunk magunkat az ilyesmivel, valamikor a jovoben majd talan rajonnek ok maguk is erre. (Mellesleg az Orbanek is ugyanezt csinaltak…)

  • Figyelő!

    Nem veszed észre, én belementem akár a te feltételezett 27%-odba is, és azzal bizonyítottam be ennek az ajándék (házbeli) kétharmad mindenhatóságnak az értelmetlen, antidemokratikus tarthatatlanságát… Azt, hogy ezzel kaparintotta meg a Führeretek a teljhatalmat az ország felett és tette azt máris sikerrel tönkre, amely puccs egy közönséges junta tombolásában naponta egyre csak folytatódik…

  • Figyelő:
    A 27 % -ot nem az ellenzék állítja hanem a Nemzeti Választási Iroda statisztikája.
    A kiherélt , parlamenti kétharmaddal elfogadott választási törvények szerint ennyivel már ismét kétharmada lehetett a FIDESZ-nek .
    Gyakorlatilag a választási csalást már jóelőre törvényesítették!
    Mi sem biznyítja ezt jobban , hogy AZONNAL hatályba is léptek ezek , még a 2014-es választások előtt , holott ha egy parlameni többség módosítja a bárhol a Világban a választási törvényenyeket, az csak az ő cuklusuk lejárta UTÁNI , tehát a második választáskor érvényesülnek. Azért , hogy ne lehessen azt mondani hogy saját maguknak hozták azokat.
    Brüsszelnek , ha lenne esze, ( nincs neki ) már csak ezért az egy húzásért fel kellett volna függeszteni Mo. szavazati jogát az EP-ben.
    De még számtalan hasonó jogtiprás van.

  • Kedves Figyelő, vigyázzon mert ezzel a 27%-os hazugsággal beviszik az erdőbe. Ha egy baloldali adatokat közöl, mindig utána kell nézni, mert még nem szoktak rá az igazmondásra, pedig eltelt 25 év a rendszerváltás óta.
    ……….
    Az igazság az, hogyha az angol választási törvényeket importálja Orbán,(megtehette volna) akkor 91%-ot ért volna el, mivel az egyéni kerületekben a 106-ból 96!!!-ot megnyert. De listán is szerzett 37-et, ez így 133, ami a 200 hely kétharmada.
    …….
    A hazugság abban áll, hogy az összes választópolgárt veszik alapul, és mantrázzák, hogy csak 27% szavazott Orbánra. Azzal lehet elhallgattatni őket, hogy akkor miért nem sikerül a baloldalnak még ezt a „kevés” támogatást sem elérni a hatalomba kerülésükhöz.
    Ezután szépen elcsendesülnek.

  • Csárli:
    Hülyeségeket beszélsz de mindegy.
    Már mexoktuk.
    Aki náci az csak a szar propagandáját képes fújni.

  • Tele van a magyar Internet ezzel a 27 % .-al Főleg a jobboldali portálokon.
    Tessék szíves lenni utánanézni.

  • A hazudozóknak, hagy káprázzon a szemük:
    http://www.valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html

  • Figyelő
    2016 március 18
    2:05 du.
    Figyelő. A Google a legjobb barátod.. Üssed be a keresőbe, hogy Országgyűlési választások 2O14. Ott vannak a KSH adatai. Hogy mennyi a választásra jogosultak száma, ebből hányan vettek részt, hányan szavaztak X vagy Y pártra. Megtalálod a töredékszvazatok számát is, amit nemes egyszerűséggel hozzácsaptak a Fidesz szavazatokhoz,- erre hozták az új választási törvényt, valamint kreáltak vagy negyven olyan pártot, amik csak elméletben léteztek.. Nü, azok a szavazatok is a Fidesznél landoltak..

  • Idióta Csárli,
    csakhogy szikrázzon az a tudálékos de mégis primitív hülye agyad:

    http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/grafikon_-_igy_lesz_a_fidesz_27_szazalekabol_67/2377113/

    Kéretik a narancs-színű grafikonra kattintani ha bejött a link , akkor jó nagy lesz. Lehet tanulmányozni a törvényesített választási csalás végeredményét.

  • Figyelő:
    Amint Falusi említette, kreáltak egy nagy rakás egy-két személyes pártot. Több okból:

    1 pénzt lehetett velük kiszívattyúzni a Költségvetésből.

    2 megzavarták vele az egyszerű választópolgárokat.Mondom hogy miképpen:
    Képzelj el egy baromi hosszú slejfnit ,rengeteg ismeretlen párt neveivel . Némelyik „logója” kiköpött úgy nézett ki mint az MSzP-é vagy a DK-é stb.
    Namost a VALÓDI ellenzéki pártok ennek a listának a LEGALJÁRA voltak nyomtatva !!!
    Érted a szemétséget ?
    Az egyszerű parasztbácsi képtelen volt végigolvasni , belezavarodott és beixelte valamelyik pirosat.
    Ennyi.

    3 Ezek a töredék szavazatok aztán mind a FIDESZ-hez kerültek.
    Elképesztő csalás…törvényekkel alátámasztva.

  • falusi, nincs időm, sem kedvem nyomozni.
    Én is résztveszek mindig a helyi választáson. Itt is kevesen mennek el szavazni. Ha az összes szavazás bizonyos pártnak többséget hoz be (akár mennyi a réstvevő) akkor az jön be. Sajnálom.