Valakinek le kell győzni a sötétséget

2016 április 4 10:30 du.62 hozzászólás

Most hát lassan elbúcsúzunk a demokráciától…

Jó egy hete, hogy keresni kezdtem ezt a mondatkezdetet, mert amellett, hogy a prágai tavasz elfojtására emlékeztetett, nem jutott eszembe a fasizmusra vonatkozó folytatása.

Írójáról az interneten alig-alig van információ, pedig a könyvespolcomon Jan Zábrana két magyarul megjelent krimijét Hasek, Capek, Hrabal, Kundera, Páral és Skvorecky köteteinek szomszédságában – Eduard Fiker A C-L sorozat című detektívregénye mellett – helyeztem el. Ennek nagyobb a jelentősége, mint gondolnák, mert a legismertebb, klasszikusoknak nevezhető krimiírók (Conan Doyle, Samuel Dashiell Hammett, Agatha Christie, Erle Stanley Gardner, Edgar Wallace, Maurice Leblanc, John Grisham, Raymond Chandler) rengeteg könyve is a pincémbe szorult, közülük kizárólag a leveendő, beleolvasandó, esetleg újraolvasható némelyik – amilyen például Follet-től a Tű a szénakazalban, vagy Forsyth-tól A Sakál napja – kapott fent helyet.

Jan Zábrana, persze, nem krimiíró (amiként nem krimiíró Edgar Allan Poe, e műfaj atyja sem), legjelentősebb műveit azonban nem olvashattam, mert azokat – két verses- és egy novelláskötetét, illetve Az egész élet című naplóját – cseh nyelven is csak a halála és a rendszerváltoztatás után publikálták.

Éjszaka a kemence mellett című novelláját Zádor András fordításában jelentette meg 2001-ben magyarul a Feltámadt tetszhalottak című, Tilalomtól szabadult cseh elbeszélők alcímű kötetében a pozsonyi Kalligram kiadó. Ebben az elbeszélésben a segédmunkásként ügyetlenkedő Jirícek egy izzó fémet véletlenül ráejt a munkavezető Martinovsky lábára, aki felordít és a cipőjét lerúgva magáról kétlábbal tapossa azt. Már ez a cipő se füstöl, amikor még mindig üvölt, pofonvágja és szidja-szidja-szidja, szaros kurvának nevezi a nem közéjük való Jiríceket; ne hidd, hogy különb szar vagy mint mi, mondja neki végül, hát majd megmutatom neked! És megmutatja. Felkapva Jirícek angol nyelvkönyvét, magam előtt látom-hallom, ahogy kiabál:

“Erre már nem lesz szükséged. Nem lesz. Sohase lesz. Mert belőled már sohase lesz úr. Itt maradsz velünk. Ebben a szaros gyárban. Halálodig.”

Majd bedobja a könyvet a kemencébe.

Most hát lassan elbúcsúzunk a demokráciától…

Nem, nem, dehogy! A fizikai munkára kényszerített szerző e novellájában nem olvashattam ezt. Csakis az egyik krimijében. De melyikben?

A félmondatot a dunaújvárosi Arany Csillag szálloda presszójában szeretett főnökömnek, Nagy Jenőnek idéztem, aki abban az évben (1970-ben?) a helyi pártbizottság tagjaként képes volt egy igaz írásom testületi döntéssel alátámasztott helyreigazítási kötelmét megtagadva az MSZMP városi bizottsága lapjának főszerkesztői tisztségéről is lemondani, s engem ezáltal az újságírói pályán megtartatni.

Az asztalnál ketten ültünk.

Ha igaz, hogy az eset 1970 őszén történt meg velünk, akkor odakint az új gazdasági mechanizmus harmadik évét éltük (amelynek folyamányaként a Csillagban drágább volt a kávé, mint a reprezentatív szállodához a Posta épülte felől tapadó Fapadosban), ami éppenséggel örömünkre szolgálhatott, viszont már mindenki tudta, amiről a hazai sajtó annak idején hallgatott, hogy két éve a Varsói Szerződés tagállamai egyikének képviseletében a magyar honvédség is megszállta a szabad választásokat ígérő Csehszlovákiát. Hogy akkor ott egycsapásra odalett a prágai tavasz. Meg Dubcek “emberarcú szocializmusa”.

És mi ketten a prágai tavaszról beszélgettünk.

– Most hát lassan elbúcsúzunk a demokráciától… Ez most jelent meg egy cseh író könyvében. Mit szólsz?

Délelőtt volt, a presszóban hangosan szólt rádió, az Illés zenekar gitárosa, Szörényi Levente énekelt: Amikor én még kissrác voltam.

Lálláll-lá-láá.

– Szép ez a dal – mondta Jenő. – Emberarcú. – Szerette az Illés zenekart. Kavargatta a kávéját. – A demokráciától pedig nem búcsúzhatunk el, mert a szocializmus emberarcú lesz, vagy semmilyen.

Akkor csak gyanítottam, hogy igaza van.

Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget, írta akkortájt dalszövegében Bródy János, amely szöveg Szörényi Levente zenéjével csak később lett része az István a királynak.

Fighting Darkness / styzers / DeviantArt

Fighting Darkness / styzers / DeviantArt

A múlt héten e zeneszám refrénjéből (“Segítsetek, ó segítsetek”) dúdoltam a sokszor ismételt tá-tá-ti-tát, miközben a polcról leemeltem Jan Zábrana Gyilkosság más nevében című regényét, amelyet a prágai Mladá fronta 1967-es kiadásából fordított Várhegyi Péter, s Kassán nyomtattatta ki 1968-ban 1220 + 14600 példányban a pozsonyi Madách Könyvkiadó.

Két okból is jó választásnak ígérkezett. Mert a prágai tavasz idején született, és mert doktor Pivonka az 1939-es, németek által megszállt, protektorátusi Prágában nyomoz, ahol a demokráciától való elbúcsúzás mellett a fasizmusról feltétlenül szó eshetett.

“Adolf Hitler 1939 március tizenötödikén reggel érkezett Prágába”, fogott a történetbe a hatvanas évek közepén valamely névadó ünnepségnek titulált keresztelő vendégeinek szórakoztatása céljából egy külvárosi, az alatta elrobogó vonatoktól zajos bérház ötödik emeleti, udvari folyósóra nyíló, az ott lakó szülők és nagyszülők által is lakott parányi lakás egyetlen zsúfolt szobájában Zábrana krimijeinek főszereplője, bizonyos doktor Jaroslav Pivonka (a filozófia doktora), az Árgusszem detektíviroda egykori alkalmazottja, aki nem törődve a szavait pontosító megjegyzéssel – mely szerint Hitler este érkezett Csehszlovákia fővárosába –, akként folytatta, hogy “vacsorára bekapott két heringet, s mivel melegnek találta Prágát, utána bemászott a fürdőkádba.”

Utóbb kiderült, hogy doktor Pivonka bevezetőjében nem a Nagynémet Birodalom vezéréről ejtett szót, hanem egy, a detektíviroda főnökének fajilag nehezen meghatározható neje (amerikai indián dédapa és afrikai rabszolga dédanya tengerésznek állt fiának kínai párja hozta a világra az anyját, s az apja spanyol volt) által róla elnevezett királypingvinről, amely nem látszott fajgyűlölőnek, de amelyet a valódi Hitlerrel egyazon napon hozott Prágába egy sarkutazó.

Kiderült továbbá, hogy hiába olvastam végig (negyedszer? ötödször? egyébként élvezettel) a könyvet, mert bár a fasizmus természetéről is hiteles képet ad, és szerepel benne bizonyos Vodicka felügyelő, akitől emlékeim szerint a keresett mondatrész származik; mind a demokráciától való búcsú kényszere, mind pedig a fasizmus felsejlése a protektorátusnál korábbi keletű.

Jan Zábrana tudtommal négy krimit írt, sorrendben az alábbiak cseh nyelven a prágai tavasz időszakában megjelentek.

1. Gyilkosság boldogságért

2. Gyilkosság kezességgel

3. Gyilkosság szavatossággal

4. Gyilkosság más nevében

Nekem kettő van meg közülük magyarul: az utolsó és a második. (Aki tud a másik két – vagy további akárhány – magyar nyelven esetleg megjelentetett Zábrana-krimiről, kérem tájékoztasson róla!)

Kizárásos alapon bizonyos voltam benne, hogy a keresett szöveget doktor Pivonka második elbeszélése tartalmazza (amelyből egyébként a detektív főnöke feleségének származására utaló sorok is valók), amelyben az elbeszélő 1965-ben 1938 szeptemberének Hitlertől félők, Hitlert várók, s a várakozók ellen tenni akarók Prágáját mutatja be. Jan Zábrana Gyilkosság kezességgel című regényét a prágai Mladá fronta 1965-ös kiadásából fordította Várhegyi Péter, s Kassán nyomtattatta ki, de csak 1970-ben és mindössze 1000 + 4600 példányban a pozsonyi Madách Könyv- és Lapkiadó.

A kötetben kétszer is szerepel a keresett szöveg, amelyből a dunaújvárosi Arany Csillag szálloda presszójában Nagy Jenő főszerkesztőnek frissiben idéztem egy félmondatot.

Vodicka rendőrfelügyelő ezzel magyarázza, amiért a rendőrség befejezettnek tekinti az ügyet, amelyben a magándetektív nyomoz:

“Jönnek idők, mikor azt, amit nem mondtak ki hangosan, ki fogják kiabálni. Itt demokrácia volt, ami azt jelentette, hogy akinek hatalom volt a kezében, jogos indokokat kellett találnia, ha valami népszerűtlen dolgot akart véghezvinni. Például, hogy valakit agyonlövethessen, vagy pedig valakit megfoszthasson a személyes szabadságától, esetleg a vagyonától. Most azonban lassan búcsúzunk a demokráciától, s valami más jön a helyébe. Egyesek szerint fasizmus. Egyáltalán nem fontos, hogyan nevezik. Mindenesetre annyit jelent, hogy akinek hatalma van, nem kell jogi indokokat keresnie, mert a hatalom a legmegfelelőbb jogi indoklás… Az az igazságos, a becsületes és törvényes, ami a hatalmon lévőket szolgálja. S természetesen jaj annak, aki kellemetlenségeket kezd okozni a hatalmasoknak. Németországban ez ellen elragadó berendezésük van: a koncentrációs táborok. S megmutathatnám magának az iratot, melyben valamelyik nagyon is aktív úr nálunk is hasonló intézmény berendezését javasolja.”

Aztán a kötet vége felé maga Jaroslav Pivonka, a filozófia doktora emlékezteti közönségét a rendőrfelügyelő szavaira. Így:

“Most hát lassan elbúcsúzunk a demokráciától, s helyette valami másban lesz részünk. Némelyek úgy hívják, hogy fasizmus. De, mint mondják, az elnevezésen nem sok múlik. Ez csupán annyit jelent, hogy akinek a kezében a hatalom, nem kell már jogi ürügyet keresgélnie, mert a hatalom a legmegfelelőbb jogi ürügy.”

Valakinek le kell győzni a sötétséget!

Igen. És, hogy el ne felejtsem, az ezzel az óhajjal kezdődő dal is bizonyosan elhangzik majd április 9-én, a hetvenéves Bródy János koncertjén.

Aczél Gábor

62 hozzászólás

  • Érdekes, igényes cikk Aczél Gábor. Az asszociációk is helyükön vannak, de remélem csak én értem rosszul, hogy csak most búcsúzik a demokráciától, mert az már 5-6 éve elmúlt, mégha egy-két cérnaszál talán emlékeztet is rá…

  • Április 4-ről szóljon az ének … Ennyi elég lett volna! „Most hát lassan elbúcsúzunk a demokráciától…

    Jó egy hete, hogy keresni kezdtem ezt a mondatkezdetet, mert amellett, hogy a prágai tavasz elfojtására emlékeztetett, nem jutott eszembe a fasizmusra vonatkozó folytatása.” Gyenge kezdés után erősen visszaesett, a pötyögés íve !

  • Mikor szünnek meg a magyarok a múltat emlegetni?
    Nézzenek a jövőbe, és tegyenek róla.

  • Katona Zsombor

    Figyelő
    2016 április 5
    1:03 du.
    Majd kb. 200 év múlva, amikor már nem kell kárpótlást fizetnünk olyan bűnökért, amiért már rég kiróták a büntetéseket, bár lehet hogy még akkor is bűnös nép leszünk!

  • Kösz Aczél úr! Szeretem a cseh műveket, bár szégyenletesen kevéssé ismerem azokat. A Vihar a lombikban (V. Paral) sokáig a bibliánknak számított. Egészen addig, amíg le nem „másoltuk” szinte szó szerint az abban történteket…
    Nem is értem sokszor, miért a Sienkievicz-i hömpölygő pátosz a „barát”, miért nem a Svejk-i józanság.
    Pedig talán szegény Zsombor is rájönne, hogy a hozzá hasonlóak osztogatnak „bűnös nép” féle jelzőket a másik oldalon is.
    Szégyenszemre Zabrana-ról nem is hallottam. Remélem, könyvtárban megtalálom.

  • Zsombika:
    NE hasbarázzál.
    A Szovjetúnió (Akkor még megvolt) már régesrég ELENGEDTE hazánk számára a jóvátételek kifizetését.
    Csak úgy barátságból.
    Szaal nézz utána mielőtt baromságokat firkálsz.

  • Katona Zsombor

    talalom
    2016 április 6
    5:38 de.
    A „bűnös nép” féle jelzőket nem mi osztogatjuk magunkra, mindha ez még hetediziglen is örökölhető lenne, viszont sajnos birka módjára elviseljük!

  • Géza, tartok tőle, hogy Te erősen félreértetted Zsombort. Bizony rengeteg meggyónatlan bűne sújtja népünket és most is egy bűnős ideológia áldozata.

    Én azon fantáziálgatok, hogy vajon ha Orbán meg se született volna, akkor is belehúzta volna valaki népünket egy akármilyen bűnös ideológiába? Vajon szükségszerű és sorsszerű, hogy még akkor is veszítsünk, amikor már magunk dönthetünk sorsunkról, mint pl. 89-2010 között? Az elmútnyócév Fidesz partizán kormányzása helyett a kvázi baloldal vajon helyes úton tudta volna tartani az országot? Tény, hogy akkor sokkal jobban éltünk – akkor otthon éltem én is – gazdasági, erkölcsi, morális és szociális értelemben is, csak a Fidesz felhő mindig ott fenyegetett, ami végülis lerombolta a demokráciát mára a gyökeréig..
    Elbúrjánzott a gyom szerte az országban… Minden egyes új törvény, új balhé, rasszista megnyilvánulás stb. egy-egy gyomnövény, melyek elfojtják egyelőre minden nemes növény virágzását. De lesz még tavasz – nagyon remélem!

  • Más: Géza, Te egy értelmes, jó fej vagy, rendben van az agyad, de mint szószóló ezen a fórumon nagy felelőséget vállaltál magadra. A Te hangod mostmár mérvadó és az utóbbi időben eléggé elfáradtál, amikor nemtelen vitákba, agyhalottakkal csete-patéba hagytad provokálni magad. Zsigeri, sokszor alpári módon nyilatkozol. Baráti tanácsom – nem először – hogy kérlek, gondold ezt át és tartózkodj ezektől. Tisztelet, alázat, értelmes gondolatok és humor jöhet, de tudom, hogy ez csak azoknak jár ki, akik megérdemlik. Tanácsolom, hogy válts át erre. Hidd el ezt Érted (is) teszem. Remélem, hogy visszatér az az egy tucat értelmes hozzászóló társam, akiknek elege lett ebből a mocsár háborúból. Üdvözöllek.

  • Miklos Banfi, én ugyan a baloldal amortizálásában vagyok érdekelt, de a honlap készítőinek mindenféleképp jár annyi tisztelet, hogy ne romboljuk önös érdekből a munkájukat.
    Ezért a betartandó nívóra való felhívásod rokonszenves, én biztosan ennek szellemében fogok írogatni.

  • Csárli: TE undorító nyilas vagy.
    Nem győzőm hangsúlyozni.

  • Bánfi Miklós:
    Látod: nem lehet.
    A Csárli-féle nyilasoknak ha teret engedünk akkor holnapra ez az oldal olyanná válik mint a magyar Népszava.
    Gyakorlatilag azon az oldalon már csak a nyilasok kommentelnek, elképesztő stílusban.
    Itt még nem.

    De attól még a demokrácia rombolásában érdekeltek. Mint fenntebb is célzott ra a Csárli-nyilas.

  • Katona Zsombor

    Miklos Banfi
    2016 április 6
    12:09 du.
    Miklos, charlie ugyan megelőzött és az eddigi bunkóságaimat sem akarom Geyza vélt provokációira kenni, mert a bizalmas baráti körömben én nála sokkal összeférhetetlenebb, szemtelenebb és bántóan gunyorosabb vagyok, de megpróbáltam itt a virtuális nyilvánosság előtt tűrtőztetni magam, sajnos nem mindig sikerült! Nagyon köszönöm a weblap szinvonalát jobbító kérésedet és -még ha kell fogcsikargatva is- vállalom a Tünde által már előzőleg javasolt etikai kódex betartását, mert ha nem is mindig, de a kedvemre való témákban szeretnék sportszerű emberekkel sportszerű eszmecserét folytatni, annak ellenére hogy, legtöbbünk antagonisztikus vallási, politikai és erkölcsi értéket vall a vitapartnerével szemben! ( Tudom hogy, ez most nagyon fellengzősen hangzott, de komolyan gondoltam!)

  • Miklos Banfi
    2016 április 6
    12:09 du.

    Te mint coach tudhatnád, hogy a lelki erőszak nyájasan előadva ugyanolyan káros lehet, mint a fizikai vagy verbális terror.

    Ne legyél olyan, mint az mszp-s Bárándy, aki Lázár János szoknyája mellől fúj a parlamentben trollkodó jobbikra, mint egy dühös macska! Az Orbán-féle kenetteljes hátbaszúrás rosszabb, mint Géza alpári humora, ami tényleg sokszor fárasztó.

    http://kettosmerce.blog.hu/2016/04/05/lazar_janos_nadragja_mogott_sirva_a_jobbik_trollkodasat_betamadni_ciki

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 április 6
    2:09 du.
    Tisztelt Geyza, le vagy maradva egy brossúrával, mert igaz ugyan hogy a magyar Népszava nem a legnívósabb honlap, de nem azért mert nyilas kommentelők rombolták le a szinvonalát, ugyanis már hónapok óta nem lehet kommentelni! Elnézést hogy kéretlenül, ám jó szándékkal figyelmeztettelek!

  • Bánfi Miki:
    Az én véleményem mérvadó??!
    Ugyan dehogy…
    Hiszen írni-olvasni alig tudok 🙂

  • Hazai Lámpa:
    Szeretek szép leányokat lefárasztani.
    ( Csak a férjed meg ne tudja még pofán vágna engem.)

  • Zsombula:
    Hát nemtom.
    Ma is láttam egy rakás kommentet friss cikkek alatt.
    Merthogy az ma az egyik nívós lap Mo.-n a három-négy közül, amik egyáltalán játékban vannak még.
    Viszont örülnék ha igazad lenne (ebben a kérdésben) mert az azt jelezné hogy megjött a lap gazdáinak az esze.
    A magadfajták gyakorlatilag szanaszéjjel cseszik a cikeket, akkora a hangjuk hogy a normálisabbja már meg sem mer ott szólalni.

    Ellenben meg kéne kérdezni a baráti körödet (ha egyáltalán van neked olyan)hogy tényleg sokkal pofátlanabb vagy e élőben , annál, mint amit itt pofátlanul előadsz időnként.
    Különben is az öndícséret kissé büdös. Pláne ha a pofátlanságot összetéveszted a „cizelláltan maró gúnnyal”.Én ‘gyanis nem vettem észre nálad ilyesmit, csak mértéktelen önhittséget tapasztalok és hogy hatalmasra növesztetted a mellényedet.
    (A kettő nagyjából ugyanaz, azzal a különbséggel hogy édes fiam kissé nagy neked ez a mellény.Jó lenne ha levennéd.Hülyén nézel ki benne.)

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 április 6
    4:29 du.
    Geyza te beteg vagy, nem kicsit, nagyon! Ha lehet ilyen lehetetlen kérésem, légy szíves válaszolj: nem lehet lebeszélni arról hogy, bármi áron elriasszad innen a kommentelőket? Nem tartod diktatúrának hogy, egy egocentrikus szónok uraljon egyedül egy jobb sorsra érdemes honlapot? Ha lehet, akkor egyenes és a kérdésekre utaló válaszokat próbálj kierőszakolni magadból légy szíves!

  • Hazai lámpa: Nem értem, amit írsz. Az első mondatod rendben, csak nem tudom hogy vonatkozik rám, a hasonlatod viszont kifejezetten sért, mert negyedik éve azt hiszem eléggé kongruens vagyok a mondanivalóimmal.. Az álszentség esküdt ellensége vagyok. Gyűlölöm a köpönyegforgatókat.

    Géza, egy ideje Te bizonyítottad kevésbé ittas pillanatidban, hogy jó gondolkozású pali vagy. Aztán elkezdted magad hergelni egy pár arra érdemtelen hozzászólóval és onnan elszabadult a pokol. Nem tudom, hány órát töltesz ezen a fórumon, de tulajdonképpen átvetted a főkolompos szerepét – ami azért még mindig sokkal jobb, mint Figyelő és Marcsi aki 3 év alatt egyetlen értelmes gondolatot nem tudott kibocsátani – de azért ez így mégiscsak borzalmas. Sajnos ez valóban sok értelmes hozzászólástól foszt meg minket, akik civilizált hangnemben szeretnénk itt fórumozni.

    Zsombor megköszönném:)

    A fogadatlan prókátor felügyeletemnek ezennel vége. Majd meglátjuk, hogy ez visszahozza-e azokat akikre itt várunk.. Elnézést a fejedelmi többesért:)

    Jó fórumozást minenkinek!

  • Szirénhangú Szerényke

    Már meg ne haragudjatok illedelmes hozzászólásomért de miért érzem úgy hogy akár hová nézek itt egy rejtő jenői miliőbe tévedtem ahol a címekben szereplő komoly témák után kibeszélés helyett egymást túllihegő acsarnokok tárgyalják ki a másik aberrációit, a téma meg ott lapul a főcímben mint szar a fűben?

  • Szerényke:
    Az azé van , me egynehány nyilasérzelmű, akik -ki tudja miért, tán pártfeladatiból- ide tolják magukat , egyszerűen mindent leugatnak.

  • Zsombi:
    Hülyén áll neked a Gyurcsány-idézet.
    Két eset van:
    1: találj ki valamit saját kútfőből( ha van olyan)
    2: tán írd alája ki az eredeti „szerző”.(Ha egyáltalán tudod.)

    Ellenben nem tuttuk eddig itt hogy afféle táv-kuruzsló is vagy.
    (Ez a tevékenység valahogy szokásba jött a mélymagyarok körében. Tán a Földcsakra egyik káros mellékhatása lehet.)
    Viszont nem árulod el velem kapcsolatos diagnózisod alapját.

    Ha most itt azzal jössz hogy elmebeteg vagyok, azt csak megerősíthetem. Nélküled is tisztában vagyok vele .
    Ahhoz is értek mint annyi máshoz.Emiatt kár túráztatnod magadat öregem.

  • Bánfi Miki:
    Nem tehetek róla.
    Talán túlságosan fejlett az igazságérzékem.
    Nehezen szenvedhetem a folyamatos és tudatos hamisításokat.

    Ráadásul undorító „újbeszél” nyelven.

  • Szerényke, teljesen igazad van. Ez már évek óta az én vesszőparipám is – kevés sikerrel. Sajnos néha én is beleesek már az általad említett hibába. Mentségem, hogy azért mindig hozzászólok a cikkhez is még frissiben, mielőtt elkezdődnek a személyeskedések:)

  • Géyza, kikérem magamnak, hogy nyilasnak tituláljon bárki!
    Ha ti vörös, kommunista elvetekkel nem ért egyet valaki, az számotokra nem lehet más, csak náci!
    Igen prímitív gondolkodásra vall!

  • Jesszus, hová kerültem?
    Nácik és komcsik harapófogójába? :o)
    _______________________
    Miklos Banfi
    2016 április 6
    11:55 de.

    „Bizony rengeteg meggyónatlan bűne sújtja népünket és most is egy bűnős ideológia áldozata.”

    Egy rövid ideig én is ezt gondoltam, valamikor a rendszerváltás környékén. Aztán lassan kezdtem képbe kerülni: a népet nemigen sújthatja bűn, se meggyónt, se meggyónatlan. Hanem egyes embereket, Csurkát, Vonát, Józsi bácsit, Julis nénit – ha zsidózik, cigányozik, stb., – na, őket annál inkább. (Egyelőre tényszerű népirtásban pedig még senki élő nem lehet bűnös, leszámítva néhány szórványos esetet.)

    Ezért aztán azt a módszert választottam, hogy fórumokon, itt-ott, konkrétan nekiszegezem a kérdést például a migránsozónak, hogy vajon ő egyetértene e azzal, hogy a beözönlő muszlimokat legéppuskázzuk? Na, ennek az lett az eredménye, hogy mindenki azt állította, hogy szó sincs róla, ők csak annyit mondanak, hogy valahogyan el kell őket zavarni. Mellesleg pedig engem alaposan kiutáltak maguk közül…

    Így tévedtem ide… :o|

  • Elnézést kérek, hogy a migránskérdést hoztam ide példának (bár a cikk nem erre van poentírozva), de az elég egyértelmű. Orbán rendszere kevésbé az, és hogy milyen következményekkel jár majd, azt én még, bevallom, nem látom át teljesen.
    Általában az a baj, hogy tetszik-nem tetszik, a társadalom bizonyos törvényszerűségek (logika) szerint működik, amelynek valamennyien alá vagyunk rendelve.

    Van erről egy jó magyar film – a YouTube-on megnézhető – Mundroczó Kornél „Fehér Isten”-e. Kutya-cukiságnak indul, és mi lesz belőle? Ajánlom megnézni, aki még nem látta.

    A fentiekből pedig számomra az következik, hogy nemigen nyilatkozgathatunk felelőtlenül összevissza még akkor sem, ha szimpla lakosság vagyunk, hát hogyha még vezetők, publicisták vagy értelmiségiek! A társadalom mentális állapota ugyanis ilyen apró kis dumákból áll össze, a nagy gaztettek illetve jótettek pedig a mentális állapotból nőnek ki. Aztán már késő azt mondani, hogy nem ilyen lovat akartunk…

    Úgy gondolom, a rendszerváltás is emiatt ment cigányútra…

  • Miklos Banfi
    2016 április 6
    11:24 du.

    Nem rád értettem az álszentet, hanem olyanokra, mint Orbán, aki azt is nyájasan tudja előadni, ha éppen vérig sért valakit. Orbán olyan, mint egy pszichopata, ha éppen azzal szembesítik, hogy tegnap azt mondta a hóra, hogy fekete, akkor szemrebbenés nélkül letagadja, és még játssza is az udvariast.

  • Geyza
    2016 április 6
    4:18 du.

    Marcsit meg Figyelőt is sokszor fárasztod, így a bók őket is illeti. Ne aggódj férjem nem olvassa a fórumot. 🙂 Inkább attól félek, mi lesz velünk, ha megint lesz Horthy-topik?

  • Miklos Banfi
    2016 április 6
    11:55 de.

    „Én azon fantáziálgatok, hogy vajon ha Orbán meg se született volna, akkor is belehúzta volna valaki népünket egy akármilyen bűnös ideológiába?”

    Az általam előbb írtakból következik, hogy IGEN. Tízezrével voltak – vannak – orbánviktorok a tömegben rejtőzve. Honnan került elő Lázár János, Habony Árpád, vagy „emitt” Fodor Gábor, Zuslag, és még sorolhatnám, de nem akarok sértődést. Sokan vannak, de mindig csak egynek adatik meg a teljes győzelem. Olyan ez, mint a mesében… akarom mondani a számítógépes játékban: három életed van. Az egyikben persze lezuhansz a helikopterrel, a másikban megzabál az oroszlán, de a harmadikban te leszel a miniszterelnök… Ezért aztán senkinek sincs olyan nagy kifogása a játékszabályok ellen, hiszen gatyájában a marsallbot!

  • Almási Alma
    2016 április 7
    3:05 du.

    Jézus szerint annak nagyobb a bűne, aki ismeri a törvényt, és úgy vét ellene. Engem az zavar, hogy itt mindenki a saját oldalát ártatlannak véli, és a másiktól várja a bűnbánatot.

  • Miklos Banfi
    2016 április 6
    11:55 de.

    Légyszi, beszélj a saját nevedben! Mészáros Lőrinc például sokkal jobban él. Az is tény, hogy a mélyszegények hálásak a közmunkáért, van hogy kiveszi a család a 16 évest az iskolából! Mert ugye csak addig van tankötelezettség, és utána mehet közmunkára a gyerek!

  • Almási Alma
    2016 április 7
    4:51 du.

    Szerintem lettek volna tendenciák, de sok minden nem történt volna meg, ha nincs Orbán. A holokauszt valószínű nem lett volna vagy nem olyan kiterjedt, ha nincs Hitler. Valami lett volna, de a legrosszabb forgatókönyvhöz kellett az az agysérült cinikus pszichopata is.

  • Sorrendben válaszolok:

    Hazaikám ne riogassál heheheheehehehehehehe…
    NE legyen Horthy topic 🙂

    Alma: Akárcsak a nemzés legelső folyamatában:
    Mindig csak egy kis fehér rezgő farkincájú sejtnek adatik meg a győzelem,a bejutás mámora.A többi százezer megy a levesbe.

    Figyelő: Ki „nyilasozott” le téged már megint ?

  • Hazai Lámpa :
    Marcsa-idiótát nem lehet lefárasztani.
    Ő egy különös esetét képezi a kórbonctannak:
    Nevezetesen, fáradhatatlan idiótizmusban szenved.
    De neki ez hatalmas örömet okoz,ezzé nehéz a kezelése.
    Pedig mi itt mindenfélével megpróbálkoztunk már,elhihetetd.
    Tapasztalt elmekórtanászok vagyunk,de ilyent azzé ritkán látni.

  • Hazai Lámpa:
    „Inkább attól félek, mi lesz velünk, ha megint lesz Horthy-topik?”

    Nekem úgy tűnik, hogy a jelenlegi nagyjából már sikeresnek mondható kísérlet egy „másodosztályú frisseségű” (Co. Bulgakov)
    Horthy-rezsim restaurálására Önnek éppoly kevéssé rokonszenves, mint nekem. Ehhez az egyetértésünkhöz képest másodlagosnak vélem a kifejezetten Horthy személyének, felelősségének megítélésében változatanul fennálló jelentős nézetkülönbségünket.

  • Alma, nagyon szimpatikus amiket itt írtál, de egy kicsit mégiscsak belekötök.
    Kifogásolod az általánosításomat. Ez bizony egy nagyon akadémikus kérdés. Én is sokszor kifogásolom, hogy valaki(k) általánosít ott, ahol nem lehet. Vagy felhoz egy rossz példát, stb. Szerintem az én írásomban az általánosítás bizony éppen helyes.
    A magyar nép beteg és jelenleg éppen nagyon beteg. Egy nem magyar (turista, vagy aki ismer magyarokat) elég egybehangzóan mondja, hogy a magyar egy szomorú, levert benyomást kelt a többi néphez képest. Ez nyilván nem minden emberre igaz, de aligha könnyű cáfolni.
    Visszatérve a migránsozáshoz. A kormány által felturbózott idegen gyűlölet a közvélemény kutatások alapján az ország 84%-át jellemzi. Nem megdöbbentő??
    Érdekes, amikor azt mondják a magyarról, hogy egy tehetséges nép, azt valahogy sose szoktuk megkérdőjelezni…

  • Bezebub:
    A mi Lámpánk úgy értette, hogy ha esetleg megint lenne itt egy Horthy „munkásságával” foglalkozó oldal , akkor kénytelenek lennénk egymást ismét a végtelenségig marni.
    Én pl. bökverseket írnék hozzá , ami ugyebár senkinek sem lenne jó , stb.

  • Hazai Lámpa:
    Azt akarnád hogy Ló Marisnak írjak egy szerelmes verset?
    Hááát..hallod..perverz egy vágyad ez neked.
    Végülis…megpróbálhatom, bár nem lesz benne köszönet, arra mérget vehetsz.

    Figyelő kolleginának már írtam kis kedves négysorost 🙂

  • Belzebub
    2016 április 7
    8:13 du.

    Nem tudom neked mennyire rokonszenves a rendszer, mert a tankönyvükről pl. nem mertél érdemben nyilatkozni. 🙂

    A Horthy-kor restaurálása sok mindent jelenthet. Fideszéknél pl. a rendszer föltámasztását. Nálam inkább a történelmi folytonosságot, amit a proletárdiktatúra igyekezett megszakítani. A rendi társadalom fölszámolásában sikeresek voltak a komcsik, de a magyar identitást is át akarták írni, ami szerintem nagy hiba volt.

    Nekem azok a történészi munkák tetszenek, amik a Horthy-kor pozitív folyamatait IS kutatják. Pl. voltak liberális politikusok is Horthy környezetében, akik nagy hatással voltak rá. Pl. a Horthy-korban megindult a modernizáció, és az emberek élvezték a változó mindennapokat. Legalábbis azok a szerencsések, akikhez eljutott faluhelyen a villany, a rádió, mert azért ilyenek is voltak. Pl. milyen volt a viszonya a hatalommal Babitsnak, Kosztolányinak, akiket enyhén szólva nem üldöztek, mégha nem is váltak jól fizetett írófejedelemmé.

  • Geyza
    2016 április 7
    5:51 du.

    Jézus is csak a farizeusok vezetőire mondta, hogy viperák fajzata! Én a helyedben inkább az Orbán-bértrollokra tartogatnám a durva humort! A többieket csipkedhetnéd emberi módon is, hidd el, attól még nem leszel fidesz-nyalonc!

  • Miklos Banfi
    2016 április 8
    12:24 de.

    Ne haragudj, de ez az önostorozó beteg a magyar nép duma is elég fárasztó már! Az egyetlen olyan durva kilengés (politikailag) a rendszerváltás óta, amikről nem hallottunk a szomszédos országokból, a romagyilkosságok voltak. De ott meg volt magyarverés, ráadásul a Csorba Robikát orvul legyilkoló terroristákról meg kiderült, hogy súlyosan széljobbosok voltak.

    Kirekesztés, neonáci felvonulás minden szomszéd országban van. Tehát inkább a kilátástalansággal és a történelmi vereségekkel függ ez össze, mint a beteg magyar néplélekkel. Mikor valami jót tesznek a magyarok, akkor nem beteg a néplélek? Néhány idióta hülyén kívül, aki hashajtós pogácsát adott a menekülteknek vagy felbuktatta őket, nem voltak hírek menekülttábor felgyújtásról, mint pl. Németországban. Itt ami durva kilengés volt, azt mind hivatalos szervek követték el, gondolj pl. a röszkei határátkelőre …

    Egy dolog, hogy népszerű a migránsellenes retorika Magyarországon, de akkor tegyük hozzá légyszi, hogy a magyarok nem durvulnak, nem pogromoznak tömegesen! Ez a csoda szerintem, nem az, hogy mit szajkóznak falusi nénikék Orbán hazugságaira, amik 24 órán keresztül folynak az állami médiából.

  • Miklos Banfi
    2016 április 8
    12:24 de.

    A szomszéd országokban etnikai tisztogatás is volt a rendszerváltás után. Seselj ma is politizál Szerbiában. Ki a betegebb, a magyarok vagy a szerbek? Az, hogy szomorúak, levertek a magyarok, talán pont hogy jó hír. Nem tetszik nekik, ami ma megy, de nem állnak neki egymást öldösni, gyújtogatni.

    http://hvg.hu/vilag/20160331_Dobbenet_Hagaban_Seseljt_felmentettek

  • Geyza
    2016 április 8
    5:01 de.

    Nem vagyok híve a megkülönböztetésnek, de azért nézhetnéd, hogy ha azok írnak, akik idősebbek, nők, valszeg meggyőződéses fideszesek, és nem tesznek törvénybeütközőt (mivel akkor Chris kimoderálná a hozzászólásukat).

    A nyilvánvalóan fizetett bértrollokat üsd nyugodtan, azokat senki nem sajnálja.

  • Kedves Lámpa…nem az én tisztem megállapítani ki vagy kik vannak egyes nickek mögött.
    Elhiszem amit mondanak magukról…látszólag 😀
    Az biztos hogy NEKEM hiteltérdemlő módon van tisztázva a mibenlétem, annak dacára hogy nem tettem ki magamról HQ fotót.
    De akit illet az tudja, vagy legalábbis van lehetősége megtudni.

    Tehát mondom amit mondanom kell.
    Ezvan.

  • Lámpa barátom, ismét csak meg kell erősítsem, amit tegnap írtam. Te pontosan azt írod, amit én, csak egy már szemszögből. Úgy tűnik a soraidból, mintha nem értenél velem egyet, közben pontosan az én érveimet indokolod. Picit pontosítok: Most a magyar még jobban lógatja a fejét, mint pl. 10 éve. Ezalatt a rezsim alatt megalázott, meggyalázott, megbántott lett. Előtte se volt egy vidám, jövőt derűsen váró nép, de Orbán elárult minket. A külföldi jóhírünknek lassan oda, mert egy ideig mondhattuk, hogy ez a sok fonákság csak az Orbán sara, de lassan ez mégiscsak negatív előítéleteket terjeszt a külföldiekben országunkról. Azokkal a csoportokkal, akiknél viszont népszerűekké váltunk külföldön pl. radikális jobbosok, nem biztos hogy szívesen vesszük az asszociációt és „barátságot”.

  • Vajon kik lehetnek a fizetett”bértrollok” ?

    Ja és hazai lámpa, még eszedbe jut amit ide irók:
    Még hálás leszel Orbán migráns politikájára, de persze soha nem fogod bevallani!

  • Miklos Banfi
    2016 április 8
    11:29 de.

    Nem egészen ugyanazt mondjuk, bár sok mindenben egyetértek veled. A magyarok azért szomorúak, mert nem tudják a gyűlölködő jobboldalt leváltani. Ugyanis a másik választás egy korrupt, bukott ballib oldal lenne, az mennyiből jobb?

    Szerinted jobb egy Napkelte-gyártásban járatos simlis médiaguru, aki Orbánnal összeborulva vizes VB-t rendez?

  • Figyelő
    2016 április 8
    11:38 de.

    Bértroll= bértollnok, bérkommentelő.

    Az a jellemzőjük, hogy valakinek a megbízásából fiktív személyiségeket hoznak létre, és a megbízójuk érdekében fórumoznak. Általában nem a konkrét posztra reagálnak, nem beszélgetnek, nem sokáig szerepelnek ugyanazon a néven vagy több néven is szerepelnek. Hanem sablonos érveket sulykolnak, akár napi ötven helyre is beírják, és pofátlanul lelépnek, ha rájuk bizonyítják a hazugságot. Meglepően jó a helyesírásuk, és naprakészek a bérblogokból (olyan blogok, amelyek megrendelésre készülnek). Állítólag minden nagyobb politikai párt alkalmaz ilyen megfizetett internetezőket.

  • Lámpa, egyszerűen nem értem, hogy mit olvasol a szavaimba? Én nem utaltam soha baloldalra. Nem is gondolkozom pártokban, mert ez okafogyottá vált. Előtte se voltam egyik párt támogatója se. Hogy kerül ide az az ördög Gyárfás??

  • Ja, elfelejtettem, hogy bár most az ország és a nép katasztrófális állapotban van lelkileg, mentálisan és erkölcsileg, de 10 éve is minden külföldi azt mondta rám, hogy én nem is vagyok magyar, mert nem lefelé görbül a szám….

  • Miklos Banfi
    2016 április 8
    12:24 de.

    „Alma, nagyon szimpatikus amiket itt írtál, de egy kicsit mégiscsak belekötök.”

    Az a jó. mert azt jelenti, elolvastad, amit írtam. Persze, vannak dolgok, amik általánosíthatók. A négerek például mind feketebőrüek 🙂

    A magyarok mentális állapota is olyasmi, ami lassanként általánosítható lesz. Mivel gondosan „karban van tartva”. Pontosan mire gondolok?

    Kezdetben az volt minden kommunikáció iránya, hogy ellentéteket szítsanak köztünk. Az ország egyik fele gazember, a másik fele meg grál-lovag… Ki-ki érezhette úgy, hogy ő a jó oldalhoz tartozik.

    Most úgy látom, ezt a taktikát Viktorék módosították. A mostani Kiss László féle botrányra gondolok. Aki ezt felmelegítette, mindnyájunknak fájdalmas problémát okozott. Annak is, akinek az úszószövetség egy „szar komcsi intézmény”, és annak is, aki szeretné azt gondolni, hogy a magyar úszósikerek az ő saját sikerei voltak. Ráadásul minden valamire se való publicista beszállt egy cikk erejéig, rosszabbnál rosszabb konklúziókkal. De ez már nem oszt meg senkit. Hanem csak mindnyájan süllyedünk a mocsárba: ahol nincs már sem csapatszellem, sem igazság, sem becsület. (Pénz az meg már régóta nincs.)

  • Alma, aranyos vagy:) Érzem, hogy mit érzel, kicsit elszontyolódottnak látlak. Van okod rá, de próbálj felülkerekedni rajta.
    A botrány borzasztó összetett és sokrétű, de ne pikkelj arra, aki kirobbantotta. Jobb lett volna, ha eltusolja, miután megtudta, amit megtudott??
    Mindenesetre a legjobb és legárnyaltabb írás a sok közül, amit olvastam az ez:
    https://www.nepszava.us/blogs/news/101237894-katinka-es-kiss-laszlo

  • Miklos Banfi
    2016 április 11
    2:17 de.

    Hát azt hiszem, elég sokminden vagyok, de aranyos, na, az aztán NEM!!! Mindjárt meglátod!!! 🙂

    Itt van mindjárt az első tény: Bartust már régen nem olvasok. Nem azért, mintha nem lenne igaza (vagy igaza lenne), mert nem az a döntő. Hanem az, hogy empátia nélkül ír, és ezáltal többet rombol, mint javít. Véleményem szerint egy publicista legfontosabb feladata nem a nyers igazság durva kinyilatkoztatása, hanem valami más. Ezt neki magának is megírtam a Face-n – ugyanilyen szelíden, ahogy itt most – meg is sértődött rendesen… 🙂

    A Kiss Lászlóról előkapart ügyről nem mondok semmit, mert nem is tudok semmit, csak amit különböző érdekű újságírók a fülembe zengedeznek. De nekem van egy 30-as évekbeli rendőrnyomozó tankönyvem, ami azt írja, hogy nemi erőszak és pedofília esetében rengeteg idegbeteggel, hazudozóval és rejtett érdekekkel találkozik a nyomozó, ezért ezek a legnehezebben kibogozható ügyek.

    Pláne 55 év múlva kár ezt feszegetni. Megbűnhődött, és kész. A kérdés az, volt-e azóta ilyen esete? Ha nem, akkor miről beszélünk?

    Különben aki ezt „felfedezte”, az szerintem nem éppen véletlenül fedezte fel. És további „tényadagolás” is várható. Akarsz fogadni?

    Azt hiszem, nagyon más világ van itt Magyarországon, mint amit ti ott Kanadában elképzeltek. Mások a személyes kapcsolódások, más a világszemlélet. Bevallom, mindeddig éppen ezt szerettem magunkban. A saját felelősségére élő kóbor kutyát, tolvaj cigányt, stb… Az én szüleim (családom) soha nem lett volna képes felháborodni egy asztalról elcsent kolbászon, vagy két kiló ellopott almán. Ezeken mi mindig tudtunk nevetni, és elnéző szeretettel tudomásul venni. (Jut eszembe: tavaly betörtek az anyám üresen álló lakásába, és elvittek mindösszesen egy azaz 1 darab retro asztali lámpát… :D)

    Tudom, nem vagyok érthető… Nem baj… 🙂

  • Egy nagyon fontos gondolat merült itt föl Bánfi Miklós és Almási Alma részéről. Vajon csakugyan ilyen eleve idegengyűlölő, diktatúrát elfogadó, ilyen zsigerileg nyilas nép a magyar? Vagyis az elmúlt huszonöt év ugyanilyen tragikusan alakult volna Orbán Viktor nélkül is?
    Ez komoly kérdés, érdemes minden mocskolódás, alpári kocsmai hangvétel nélkül elgondolkozni rajta.
    Bibó István műveit ajánlom, akit komolyan érdekel a kérdés, nézzen bele, Bibó jóval Orbán előtt vetette föl ezt a gyötrelmes kérdést.

  • Almási Alma
    2016 április 11
    11:05 de.

    Nem akarlak elkeseríteni, de nagynénémnek az aranyláncát vitték el besurranók, ráadásul ő otthon is volt.
    Temetőben úgy lopnak az erre specializált tolvajok, mint a szarka, a virágot elviszik a sírról, vagy a táskát elemelik, ha nem figyelsz oda.

  • oldberg
    2016 április 12
    5:25 du.

    „…Vajon csakugyan ilyen eleve idegengyűlölő, diktatúrát elfogadó, ilyen zsigerileg nyilas nép a magyar?”

    Ennek a kérdésnek a megválaszolásához elsősorban hatalmas adag önismeretre, és ön-elemzésre van szükség mindenkinek, egyenként. Felteszem, aki már egy ilyen kérdést egyáltalán feltesz, az képes legalább sajátmagával, sajátmagában őszintének lenni.

    Mint az előbbiekben írtam, mi családilag bizonyos kedélyes elnézéssel tekintettünk a „más kultúrájúak” olykor kellemetlen szokásaira is. Persze, csak egy bizonyos határig, viszont gyakorlatilag nem volt eset, amelyik ezen a határon túl került volna.

    Érdekes, hogy például Gárdonyi „Göre Gábor” történeteit az átkosban nem adták ki, mert „cigányozik” és a paraszt is „hülye” benne. Csakhogy ez félreértés. Nekünk voltak Göre Gábor könyveink még a harmincas évekből, és ezekben nincs semmi kirekesztő, hanem pontosan az a kedélyes elnézés, ami a mi családunkat is jellemezte, és feltételezem, hogy a régi magyarságot is.

    Ami azonnal rámutat egy problémára: A kiejtett vagy leírt szó könnyen félreérthető, ha nincs megfelelő empátia az értelmezéshez. Mitől jobb szó a „fekete”, mint a „néger”? Mert az egyiket pejoratívan értelmezzük. De ez nem állandó. Ma már a „roma” szó sem sokkal jobb, mint a cigány.

  • Oldberg:
    Egy 1983.-as sztori:
    Osszehaverkodtam egy TV-szerelő kollegával és elkezdtünk közösen szervizt vezetni.
    Családilag is barátkoztunk, igen jóban voltunk.
    Ez volt késő-tavasszal.
    Eljött Márc. 15.
    Én sosem voltam kokárdás fajmagyarkodó.
    A kollega viszont a kocsi antennájára nemzetiszín pántlikát tett, természetesen kokárdája is volt és kérdezte tőlem hogy én mikor rakom már ki?
    Mondtam hogy nekem nincs.
    Erre aszondja:
    „Mi az ? Te nem vagy magyar ?”
    Akkor csak röhögtem a dolgon, de mostanában úgy el-el gondolkozok rajta…

  • hazai lámpa
    2016 április 12
    6:51 du.

    Nem akarlak elkeseríteni. Az átkosban, amikor egyszerűen nem lehetett mindig WC-papírt kapni (régebben, pl. a 70-es években), a nyilvános helyekre nem is tettek ki WC-papírt, mert azt úgyis ellopták volna – és nem a cigányok – hanem a WC-s néni adott pár lapot, mielőtt a fülkébe mentél… (De úgy látom, ma is sokszor lelakatolják a nagyobb gurigákat…)

    A tolvajlás „bűne” sohasem választható külön a társadalom aktuális állapotától…

  • Alma, igenis aranyos vagy:) Nehéz lenne meggyőzni az ellenkezőjéről. Persze ez szubjektívnek és szemtelenül megalapozatlannak tűnik Neked, de ez csak a stílusom része, ami viszont egyenes, mégha szarkasztikus is..
    Bejelölhetnél a fb-on. Könnyen megtalálsz:)

    Oldberg, köszönöm, hogy megértettél és bóknak veszem a hozzászólásod.

  • Miklos Banfi

    Rendben, jelöltelek. Ha egy csúnya vénasszonyt látsz, meg ne ijedj! 🙂