Van úgy, hogy a bűnösök vétkénél csak az áldozatoké nagyobb

2016 június 15 3:06 de.91 hozzászólás

„Bruck Andras megállás nélkül doom and gloom, minden nap katasztrófa van, sajnálom ezt az embert, milyen sötétség és elkeseredés lehet a szivében; ne foglalkozzunk már az írásaival és posztjaival állandóan ….. lássuk a szép nyarat, a gyönyörű virágokat, kitűnő rendezvényeket, pl másfel óra múlva kezdődik a Bálint Hazban a shavouti egész éjszakai tanulás, szuper lesz, gyertek inkább oda a siránkozás helyett.”

Szóval doom and gloom.

Na, a Rolling Stonesnak is van egy ilyen című száma. Ebben valaki azt álmodja, hogy a repülőgép, amelyen utazik, lezuhan, bele egy mocsárba, ő lenyugtat egy zombihordát, mi a fene lehet ez?, nyilván csak egy hangulat…

Az Oxford Dictionaries pedig ezt a példamondatot adja meg rá: the national feeling of doom and gloom – vagyis a pesszimizmus és reménytelenség nemzeti érzése.

Szóval mégis van ilyen?

Egyébként véletlenül bukkantam rá erre a kommentre, ráadásul valaki más oldalán. S bár hozzászólásokra csak elvétve reagálok, a legfőképp azért, hogy ne terméketlen vitákkal teljen az egész napom, most kivételt teszek, igaz, név nélkül, mert tényleg nem a hölgy személye, hanem a magatartása a fontos.

Mert ez a hölgy – és ez a megnevezés nálam a gúny jele – felháborított, sokkal jobban, mint a hazafiasság ürügyén küldött szokásos lumpen ocsmányságok.

Én ugyanis soha nem állítottam olyat, hogy itt ne volna lehetséges magánboldogság, s hogy valaki ne találhatna százféle örömöt a privát életében, akár még a mienknél is rosszabb körülmények között. Ha máshonnan nem, hát Kertész Imrétől tudjuk, hogy a legelképzelhetetlenebb helyen is létezhet boldogság. De saját, épp most megjelent regényem, a New Yorkba zárva egy fejezete is – mint afféle regény a regényben – ennek a bizonyítéka.

Vagyis tudok róla, hogy Magyarországon is nőnek virágok, hogy van nyár és vannak jó programok.

Jut eszembe, a hölgy rokonai közül is bizonyára akadtak, akik még a népirtás előestéjén is pont így viselkedtek, s már csak úton a vagonokhoz jutott eszükbe, hogy ez meg hogyan történhetett meg velük, holott az előző héten még a Sávoutot ünnepelték, és milyen boldogok voltak.

Sajnálom ezt az asszonyt.

Sajnálom a fejében lévő sötétség és szellemi renyheség miatt, sajnálom, hiszen ő is megint a nemzeti önbecsapás veszélyes útját járja. Azt meg kifejezetten ellenszenvesnek tartom, hogy másokat is erre biztat.

Mert, ahogy minden szavazat, úgy minden egyes vélemény számít. És ha egy mindinkább kritikus helyzetbe kerülő országban hozzá hasonlóan mindenki csak a mának él, akkor ott nem nagyon lesz miért élni holnap.

Magyarország egy veszélyes hely.

És ezek a boldogságkeresésre beállt ifjú és már nem olyan ifjú hölgyek és urak csak még veszélyesebbé teszik, amikor szóval, tettel, minden levegővételükkel azt terjesztik, hogy az úgymond általam képviselt doom és gloom alaptalan, és amire az általuk hirdetett boldogság a legjobb orvosság.

Üzenem nekik: van úgy, hogy a bűnösök vétkénél csak az áldozatoké nagyobb.

Bruck András

13445627_1556393344668853_5161668873799619110_n

91 hozzászólás

  • igy van!
    az aldozatok bunosok mert felejteni akarjak!!aki felejt az bunhodik!aki felejt az meg gyalazza a szerettei halalat!
    es ami a legszornyubb,;-aki felejt az megbocsajtja azt amit lehetetlen!!

  • -en NEM felejtek!!
    NEM felejtem a perceket a Dr Mengele elott ott a Birkenau-i Judenrampan!
    NEM feledem a csaladom 39 tagjat akiket futyoreszve a gazba kuldtek!
    annyira nem felejtek semmit hogy meg mmostanaban is almodok rola erzem az egett hus buzet!

  • „Magyarország egy veszélyes hely.”
    Ismételgesd sokat ezt a hazugságot kedves Bruck András, de közben nem árt a világsajtót is olvasgatni.
    Magyarországnál szebb, békésebb ország aligha van a világon. Nem a javakban való dúskálás vagy a hedonista életmód kell nekünk, hanem egy nyugodt, áldott harmónia. Ebbe próbálsz belepiszkítani állandóan, szerencsére sikertelenül.

  • Kitűnő gondolatsor és teljesen helyénvaló.
    Ezek a valóságot sziruppal öntögető hamis próféták és profettinák többet ártanak az ügyben konkrétan érintetteknek, mint nyílt ellenségeik.

    „Vannak hamis próféták, akik
    Azt hirdetik nagy gonoszan,
    Hogy már megállhatunk…”

    Egyébként ezt az arcpoeticát az – Orbán-kompatibilis – Köves Slómó vezette EMIH hirdeti nagy előszeretettel azt állítván, hogy manapság elavult a holokausztra emlékező és hivatkozó zsidó életmentalitás. Arra utal, hogy az azt megélt generáció lassan úgyis kihal, az újabb generációknak pedig már elég lesz a Tórával és családdal foglalkozni…

    Nevezett ifjú – akkor 20 éves – „rabbi” I. Orbanisztánnak mindjárt az elején megtartott népszámlálás propagandájában aktív fogadatlan(?!) prókátorként, minden fórumon fennen hirdette, hogy minden zsidó nyugodtan vallja meg a zsidóságát… – Mintha az akár nem egy későbbi csapda előkészítése is lehetett volna, vagy volt is. 🙁

  • Hegedűs Sándor

    Bruck András érdekes felvetése (esettanulmánya) tetszik. Igen ez egy létező gondolkodás (vagy annak hiányára utaló) fajtáról van szó!(A témába vágó az anyósom -kikeresztelkedett- békéscsabai, aki a vagonban a miatánykot mondta, majdnem meglincselték, ilyenek vagyunk mi!) Az írásban jelzett típus létezése igaz, és a polgártársaink körében igen magas arányt képviselnek. Nap, mint nap látom, hogy az emberek (mint a talán struccok) a homokba (nálunk inkább az agyagba) dugják, (vagy valaki segíti nekik beledöngölni) a kis szép fejüket. Nem látnak az orruknál tovább, nekik nem érdekes 250 milliárd (Quaestor, MNB lenyúlás) hiszen ez mind blöff, biztosan rosszul számoltattok, ezek az agyukban elérhetetlen számok talán nem is igazak, hiszen ők is loptak („nyócév” na ez igaz, tudjuk név szerint, hogy kik).Ők azok akik aztán 1 %-os + hozamért (Baumag Szövetkezet, Quaestor brókerház,…), vagy bedőlve egy szlogennek („több mint bank!”, na az meg mi lehet…) egész életükben összekuporgatott (vagy adó elkerüléssel „szerzett”) vagyonukat egyik percről a másikra kockázatos „befektetésekbe” teszik, és elvesztik. Azután jól felháborodnak kicsit tüntetnek, azután fülüket-farkukat behúzzák, és szomorkodnak a négy fal között! Ilyen nép lennénk? Sajnos igen.

  • Seres Róbert

    Kedves Buck András!
    „van úgy, hogy a bűnösök vétkénél csak az áldozatoké nagyobb.”
    Hát ez a mondás -bárkitől loptad- egy agyafurt paradoxon!

  • Parács Péter Pál

    ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Hegedűs Sándor!

    Nagyon hasonló rugóra járhat az agyunk, mert megint egyetértek Önnel, szinte szó szerint.Amit az emberek mentalitásáról, gondolkodásáról és főleg a reakcióiról írt, az sajnos így van, és aki egy kicsit is megáll néha a zakatolásban – csak annyira, hogy utána nézzen legalább a gondolataiban egy két dolognak, az pontosan tudja ezt!
    Tény, hogy nagyon kevesen teszik!

  • A szerző – megint csak – kitűnő, éleslátásról tanúbizonyságot tevő eszmefuttatásában körülírt magatartás egyenesen következik az egyre reakciósabbá váló kapitalista társadalmak immár szélsőségesen primitív módon egoista – nem is annyira individualista, ugyanis az valamiféle pozitív, pénzen és társadalmi státuszon túlmutató öntudatot feltételezne – értékrendjéből. Valóban, ez az „éljünk a mának” ( miközben holnap kollektíve rohanunk a pusztulásba ), s hozzátenném „csak magunknak és mindenáron” szinte mindent elmond. Persze nevezhetik mindezt különféle neoliberális, neonáci ( és a mindenkori reakció más sötét árnyalatait képviselő ) beállítottságúak békés harmóniának, főleg ha kellő cinizmussal is rendelkeznek. Mindenesetre pont ez a legprimitívebb (kis-)polgári egoizmus a legfőbb akadálya annak, hogy Magyarországon valaha demokratikusabb, humánusabb viszonyok alakuljanak ki. Ugyanis a magyar reakció 1989 tájától hangoztatott primitív néphülyítő dumájával ellentétben a kapitalizmus és a demokrácia logikája teljességgel egymás ellen dolgozik és azok a társadalmak ( többnyire Észak-Nyugat Európa vidékén ) voltak képesek elérni a tőkés keretek közötti legmagasabb társadalmi fejlettséget, ahol sikerült a két egymás ellenében őrlő dinamika között valamiféle kényes egyensúlyt találni. Ez a kényes egyensúly itt sosem jött létre és manapság másfelé is megbomlóban van. Ebben a helyzetben lép színre a fasizmus és ordas eszméi… És valóban, ahogyan fentebb olvashatjuk a hozzászólások között is: nem engedhetjük meg magunknak a felejtés bűnét.

  • Szerintem az illusztrációul szolgáló fotó kitűnő választás.

  • Charlie

    Áruld már el, melyik világsajtót szoktad olvasgatni,és melyiket ajánlgatod B.A.-nak amely leszögezi, hogy Magyarország egy csuda jó hely,nálánál szebb és békésebb ország aligha van a világon….?
    Te szoktál ilyeneket olvasni? És ha igen, milyen nyelven?
    Lehet, hogy én folyamatosan mellényúlok – de nekem mások köszönnek vissza a külföldi sajtókból!

    Te most tulajdonképpen magadnak hazudsz? Vagy Bruck Andrást, és mindazokat akik a cikket olvasván gondolkodóba esnek szeretnéd meggyőzni az állításaidról? És ha igen miért? Pontosan tudod, hogy nem igaz amit írsz, szeretnéd/szeretnétek ha így lenne, de az Istennek sem jöttök rá, hogy nem az a módja ahogy ti akarjátok – nem véletlen, hogy nem a szeretnétek kifejezést használtam!
    Te ill. ti a diktatúrában hisztek, ezt nem egyszer kifejtetted – bár ebből még „bajaid” lesznek, mert mindaz amit te itt mostanság hirdetsz és képviselsz, meglehetősen ellentmond annak a cukiskodásnak amit a kisfőnököd egy ideje sugallni akar – de úgy őszintén szerinted békés, harmonikus ország az, ahol az embereknek megmondják, hogy mit és hogyan szerethetnek,mit és hogyan gondoljanak, melyik Istenben higgyenek – már ha! – és nemzetieskedő alapállást, vagy a széles e világban való hitet tegye magáévá!? Parancsszóra örülni, boldognak lenni és te „áldott harmóniáról”, békéről papolsz? Miféle béke ez a te békéd Charlie?
    Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a hedonista életmód egyenlőre nem fenyegeti a magyar lakosság jelentős részét, miként a javakban való dúskálás miatt sem kell lelkiismeretfurdalást éreznie annak az embercsoportnak, akiket te/ti a sajátos módszereitekkel szeretnétek egy virágzó, élhető ország derűs lakóivá tenni!
    Nagyon nem gondolkodsz mostanában – régebben sem voltál egy kifejezett „intellektüel”, de szerényebbre vetted a figurát!
    Igen, B.A. helyesen állapította meg: Magyarország veszélyes hely!

  • Seres Róbert

    Hegedűs Sándor
    2016 június 15
    6:14 de.
    Sajnos, igen, de mentségünkre legyen mondva, ez a hatalmas és roppant profi módon működő, mindenhonnan és megállíthatatlanul erkölcsi szennyként áradó „liberalizmus” hatékonyságának „köszönhető”!

  • T. Hegedűs Sándor!

    [Ovinu sebasomajim]

    Azért anno, ama szegény vagontársaknak – nyugodjanak békében és őriztessék meg az emlékük – abban nem volt igazuk, hogy a Miatyánk miatt akartak a kedves anyósodon majdnem retorziót alkalmazni, bár az indulati indítékuk jogos és világos volt…

    A Miatyánk elnevezésű ima ugyanis korántsem Jézus találmánya, ergo, nem csak keresztény imádság, mint azt sokan elhiszik annak a kétértelműen megfogalmazott dogmának, amely így szól: „ahogyan nekünk Jézus Krisztus tanította”. Természetesen, ha ez esetleg így is történt, és tanította – persze akkor még ki másoknak is taníthatta, mint zsidóknak – szóval ez is csak azt a tényt támasztja alá, hogy ezt, az akkor már régen létező fohászt a zsidók már évszázadok óta már maguk is recitálták ill. ismerték.
    Így tehát az ősi, eredeti Miatyánkot a ma is közismert Ovinut Jézus taníthatta márcsak azért is, hisz őt magát az ismert, párhetes működése során többen is rabbinak szólították, ami arámul mestert jelent. Márpedig egy tanítómester általában azt tanítja, amit valakitől ő is megtanult, amit neki is úgy tanítottak…

    Egy másik lapra tartozik az, hogy az Ovinu és a Miatyánk szövege lényeges, tartalmi vonásaiban egyezik, a szöveg egyes részletei mégis eltérnek egymástól, mint bármi irodalmi mű is amely idők során fordításokon, stilisztikai vagy pragmatikus (egyszerűsítő) változtatásokon megy át. Ezzel együtt az is elmondható, hogy maguk az újszövetségi változatok sem mutatnak tökéletes egyezést egymással…

    Egy biztos, hogy az Ovinu és a Miatyánk újszövetségi időbeli szövegei is egy . m a j d a n . e l j ö v e n d ő . megváltó várásának az állapotát tükrözi, de egyik sem szól a már állítólag elérkezett messiáshoz…

  • charlie,
    én már el is felejtettem,hogy apa nélkül kellett felnőnöm. Elfelejtettem anyám testvéreit akikből egyiket Bórban a másikat Bergen-belsenben gyilkolták meg.A családom további 8 tagját akiket a MÁV szállított auschwitzba. Elfelejteni igyekszem a gyilkosok neveit is és a csendőr pribékeket.A nyilasokat,akik a fajtestvéreimet a dunába lőtték ezerszámra.A II. magyar jányi féle hadsereg katonáit,akik az unokabátyámat felzavarták az aknamezőre a Donnál.Akik a munkaszolgálatosokra rájuk gyújtották a”tífusz kórház”nevű barakkot és aki életben kimászott levadászták,mint vurstliban a libákat.A vitéz nagybányai lovastengerész hős katonáit,akik már 1941-ben Kamenyec-podolszkijban a német SS-ekkel karöltve végeztek ki sok-sok ezer zsidót.Ezt én már mind el is felejtettem.Ezek után már csak arra kérlek,hogy adjál tanácsot,hogy lehet elfelejteni a legaljasabb gyilkosok hazáját akiknek nyelvét beszélni és írni olvasni tudom valamelyik kultúr nemzet nyelve helyett. Tulajdonképpen én is bűnösnek érzem magam.Mindnyájunk bűne,hogy életben maradtunk. Szégyellem is magamat,de ez legyen a te néped gondja-baja.Ti már biztosan meggyóntatok mindent és három miatyánk és két üdvözlégy után minden megbocsájtatott.

  • Hát embere válógatja!
    Van aki boldog, van aki nem.
    Például, vannak emberek, akik ha az a párt van hatalmon akit kedvelnek azok megelégedettek és boldogok!
    Persze, ilyenkor mindig vannak egyes emberek, akik ezt a pártot utálják, vagy gyűlőlik és a másik pártot szertnék hatalmon, ezért nem boldogok!
    Sajnos, még ma is e szerint határolodnak el az emberek, és ez határozza meg boldogságukat.
    Lám Kanadában nem így van!
    A novemberi választások után egy olyan párt került hatalomra, amit nem mindenki kedvel. De nem érzi boldogtalannak magát. Nagyon jól tudja, hogy 4 év múlva újra lesz választás ami esetleg változást hoz számára.
    Már sokszor írtam, mondtam, hogy a gyűlölet rossz tanácsadó, ráadásra valóban ha valaki gyülől valamit, valakit erősen, az boldogtalan is!
    Sajnos a mai magyaroknál is ez határozza meg a „boldogság” fogalmát.
    Nem az , egészséges, jó és szép családja van, hanem az, hogy ma ki ül a kormányban.

  • Visszaolvastam a beírásokat is.
    Érdekes, hogy még mindig a 70 éves bántások aamelyek foglalkozttják a beírókat és nem a jelen, vagy a jövő!
    Én is keresztűl mentem meghurcoláson, félelmeken és „büntetésen”. Mégis boldog vagyok a magam módján. Örülök és hálás vagyok a sorsanak, hogy még egészséges vagyok szellemileg és testileg, szép családom van, nyugodt megszokott az életem és MA senki sem üldöz vagy piszkál!
    Ma Magyarországon senki sem bántja a zsidókat, nincxsennek kivételek, hogyan és miként éljenek, dolgozzanak. A mai magyar kormány televan zsidó nevű és származásó emberekkel, tehát megbecsülik őket is és szép keresettel rendelkeznek.
    A mai kormány létesitette a holokaszt emléknapot is.
    Egyáltalán nem értem, hogy még ma is szorongással, félelmekkel vannak teles egyesek.
    Antiszemitizmus az idók eredetétől látzik a népeknél, már ezt mindinki tudja és nem kéne ezzel foglalkozni, ÁLLANDÓAN!

  • Gyuri10:
    Rossz húrokat pengetsz Neocsárlinál.
    Nézd meg a stílusát :
    Derűs, önmagával elégedett ember benyomását kelti.
    Ő olyan mint a korabeli keretlegények, akik úgy verték agyon a zsidó MUSZ-ost, hogy közben szent meggyőződésük volt (és elhivatottságérzésük is ) hogy ők most jót tesznek, a Haza javát szolgálják.
    Evégre ezt hallották-tanulták egész életükben azok a nyikhajok.

    Ők ABSZLUTE nem érzik bűnősnek magukat, sőt !

    Tehát amikor ezeket (az én családom számára is ismerős ) dolgokat felhozod Neocsárlinak , magában csak annyit mond :

    „Ez mind helyes dolog volt anno. Miért kell ezeket vádként előadni ? „

  • Geyza
    2016 június 15
    5:18 du.

    Nem tudom, mi jár csárli fejében, de akkor se gondolta mindenki normálisnak a zsidóirtást. Különben nem lettek volna zsidómentők vagy ellenállók.

    Én nem abban a korban születtem, de ha akkor élek, nem tudhatom hogy én melyik oldalon álltam volna? Ha úgy nevelnek vagy ha olyan környezetben élek, én is elkövethettem volna a piszkosságokat. Ezért nem ítélkezik a normális ember az elkövetők fölött, de attól még nem értünk egyet az elkövetőkkel.

  • gyuri10
    2016 június 15
    2:41 du.

    Nem kisebbíteni szeretném a bűnöket, de ez az értelmetlen fröcsögés is nagyon káros, amit te csinálsz. Szerencsétlen muszosoknak amúgy mennyi esélye lett volna az életben maradásra, ha otthagyják őket? Sajnos a szovjet fogságban se volt sajnos nagyobb esélyük a túlélésre, mert a szovjetek nem tettek különbséget köztük és a katonák közt.

    Én nem azt mondom, hogy normális dolog lelövöldözni a menekülő embereket, de semmi nincs ok nélkül. Talán az Einsatzgruppe példát mutatott, hogy kell a beteg zsidókkal bánni, és a magyar katonákkal is kegyetlenkedtek a németek, pl. kiszorították őket a szálláshelyről, elvették a járművüket.

    Említsük meg, hogy nem volt minden század mozgó vesztőhely, bármennyire szeretnél minden magyart vadállatnak beállítani.

  • Szerintem a cikkben szereplő hölgy nem a korabeli áldozatokat jelképezi. Inkább azokat, akik a háborúból annyit érzékeltek (a fronton kívül), hogy jegyre adják a szappant, és időnként politikai eseményeken kell résztvenni.

    TGM minden alkalommal elmondja, hogy ma nincs segélyezés alanyi jogon, és ez ellen nem tiltakoznak a közismert liberális megmondóemberek! Vajon miért? Ferge Zsuzsáék jó múltkor nekiszegezték a kérdést a túlmozgásos Hegedűs Zsuzsának a Csattban, hogy az általa ajnározott közmunkát VISSZAUTASÍTHATJÁK-e a segélyesek? Kurva nagy hallgatás volt a válasz …

    Aki holokauszt-túlélők leszármazottja, és nem tiltakozik a kényszermunka ellen, az ezek után hogy emel emlékművet annak, hogy a nagyszüleit behívták munkatáborba?

  • Eleftheria
    2016 június 15
    8:44 de.

    Milyen undorító tényleg a kispolgári csökevény, hogy az emberek életben akarnak maradni egyik napról a másikra! Diktatúrában is enni adnak a gyerekeiknek, a mocskok!

    Bruck András inkább azokról ír szerintem, akik jól élnek, nem érdekli őket, miből van a jó fizetésük, és lenézik azokat, akik nem voltak ilyen ügyesek. Általában ők jajgatnak a legjobban, ha a legkisebb igazságtalanság is éri őket. Esetleg azzal védekeznek, hogy ők belülről a rendszert bomlasztották …

  • Kedves hazai lámpa,
    úgy veszem észre,hogy nem tudod mi a diferencia a szállásról kitevés és a levadászás között.Tudod,jobban elviselném,ha az én unokabátyámat zavarták volna ki a szálláshelyről és a te családodat vadászták volna le.Lehet,hogy így érthetőbb,miért nem rajongok a gyilkosaink népéért és a jányi gusztávok szent hazájáért?Tudom,hogy ez a múltra emlékezés egy nagyon alantas valami.Viszont akinek nem tetszik,hogy a még élők emlékeznek,nem lesz a barátunk.

  • hazai lámpa!

    A cikkben szereplő hölgy akár Figyelő is lehetett volna/lehetne! A két kitétel, mellyel jellemezted tökéletesen fedi ezt a embertípust!

  • Kedves Besancon, ezt írod:
    „….de úgy őszintén szerinted békés, harmonikus ország az, ahol az embereknek megmondják, hogy mit és hogyan szerethetnek,mit és hogyan gondoljanak, melyik Istenben higgyenek – már ha! – és nemzetieskedő alapállást, vagy a széles e világban való hitet tegye magáévá!? Parancsszóra örülni, boldognak lenni és te “áldott harmóniáról”, békéről papolsz? Miféle béke ez a te békéd Charlie?”

    Hmm… Vannak évezredes értékek. Család, nemzet, közösség, természet, istenhit, idősek tisztelete, a tradíciók, az önazonosság megőrzése, ami segít harmonikus életet élni. Nekem ezzel a hozzáállással sikerült minden társadalmi rengést átvészelnem, mindig a magam ura voltam, mindig szerető, segítő közösségben élhettem, ezt a mentalitást próbáltam a gyerekeimnek is tovább adni. Manapság a fenti értékek devalválása folyik, és elhitetik az elmagányosodott, értékeiktől megfosztott emberekkel, hogy új „üveggyöngyöknek” örüljenek. Emiatt kitermelődött egy „roncstársadalom”, amely manapság fuldoklik kapaszkodók nélkül.
    Besancon, ha te a háborgó tengeren úszni tudásod révén nagy nehezen partra juthatnál, mit teszel a beléd kapaszkodni akaró három fuldoklóval, akik téged is a mélybe ránthatnak?
    Ha valaki a „mélybe rántás” ellen szót emel, nácivá válik.
    És bizony a „mélybe rántást levezénylők” erre kitalált technológiája a mai sajátos „demokrácia”, ezért ezt elvetem, elvetjük. Egy friss felmérés szerint Németország nyolcmilliós része egy új Führer után áhítozik. Franciaország, Ausztria, Svájc, Hollandia, Svédország, Dánia, Finnország úgynevezett szélsőséges pártjai sosem látott támogatást szereztek.
    A gondolataim helyességét ezek a tények alátámasztják, még ha nem is vagyok „intellektüel”. Elég ide a józan paraszti ész is.

  • Figyelö!

    júni.15.4:34

    Ugye hallotta, olvasta már, hogy ki mint él, úgy ítél?

    Miután Önnél az ég világon semmi más nem számít csak az, hogy ki mondja amit mond – függetlenül attól, hogy tud e valamit a dolgok hátteréről, mégis kategorikusan ítélkezik – ezért hát ha valakinél, Önnél pontosan utolérhető a pártalapú gondolkodás ! Azaz épp amivel vádol másokat, az érhető utol az Ön értékítéletében, és „meggyőződésében” Azaz mindenki aki másként gondolkodik mint Ön az balos,tehát ellenség – ezzel szemben bármi történik „jobbról”vagy amit Ön annak vél, az csak jó és üdvözlendő lehet!
    Többször megállapítottam, hogy az elmúlt 60 év önnél nem létezik! Ugyanazokat az állapotokat vizionálja itt Magyarországon, mint amit Önszántából itt hagyott 56-ban – a komcsik Önt „elüldözték”, a komcsik azóta „sem férnek a bőrükbe”, de a jó Orbán vezér jött és megmentette a „hazáját”, melyből mellesleg nem kér, hisz marha jól el van Kanadában !
    Állítása szerint Ön nem Orbán hívő, semmit sem tud az itthoni viszonyokról,nem ismer embereket, politikusokat, helyzeteket, és miérteket főleg nem. Ennek ellenére folyamatosan ítélkezik, mindent tud – ráadásul az érintetteknél is jobban, és szana-szét szórja az primitív és kategorikus dogmáit! Ismer Gyurcsányt és Orbánt ( azaz dehogy ismeri, csak hallott róluk) az egyik a balos, tehát ördög, a másik a jó megmentő, tehát bármit is csinál, amiről szintén fogalma sincs, de az csak jó lehet!

    Nem ismertem még embert,aki ennyire megátalkodott legyen a gondolkodásában! Ez pedig nem meggyőződés, ez tömény ostobaság, hogy valakinek huszönötödszörre is türelmesen elmagyarázzák merre meddig, és huszonhatodszorra kezdi megint a téveszméit, mert Ön pontosan tudja, hogy itt Magyarországon Kő Pálnak vagy Kiss Juliskának, vagy Halász Józsefnénak mi motiválja a gondolkodását, azaz párt hovatartozást és kormányhoz hű vagy épp nem hű álláspontot képviselnek!

    Figyelő!

    júni.15.4:51

    Olvasta pl barlev, vagy gyuri10 emlékezését a vele történtekről? Mindaz amit átéltek nyilvánvalóan egyfajta, soha ki nem törölhető mementóként él bennük – és ezt Ön érdekesnek találja, mert már rég nem ezzel kéne foglalkozniuk hanem a „jelennel meg a jövővel?” ? Ön szerint milyen jelene vagy jövője van annak akinek az élete arról szólt/szól amit itt többször leírtak? vajon hány barlev és gyuri10 van még a világban aki képtelen szabadulni még álmában is az égett hú szagától (barlev) vagy a rokonainak családtagjainak, legközelebbi hozzátartozóinak az ilyen módon történt elpusztításától?
    Nem érti, hogy ezek az emberek miért ezzel foglalkoznak amikor Ön aki „mindent átélt, mindent látott mindent megszenvedett” ( „családom is megszenvedte” – szokta írni a panel mondatait) már boldog, kiegyensúlyozott családi életet él, egészséges és jó szellemi állapotban van stb stb
    Na, látja kedves Figyelő, én az utóbbiban kételkedem: Ön oda se figyel, hogy Önnek mit írnak mit válaszolnak
    csak fújja a maga teóriáit, senkinek az egyéni vagy milliókkal együtt elszenvedett tragédiája ki nem zökkenti ebből a bárgyú, erősen önhitt állapotából!
    Miféle „büntetésről” ír amelyben része volt? csak nem az egyéves fogházról melyből állítása szerint kilenc hónap lett, mert a fogházban „lapot adott ki” stb stb ( Ön írta, nem én találtam ki)
    Alig 24 évesen elhúzott innen, új hazájában „senki nem üldözi, piszkálja”, hát hogy meri egyáltalán egy kalap alá venni az Önnel történteket mindazzal ami az emberiség szégyene, és amelyet emberek milliói érdemeltek ki pusztán a származásuk miatt? Ha Ön valóban „meghurcoltatott” és az Ön családja is megszenvedte mindazt amiről itt beszélünk,akkor ilyen sötét bárgyúságot le nem tudna írni, hogy ” ….érdekes, hogy még mindig a 70 éves bántások amelyek foglalkoztatják a beírókat, nem a jelen és a jövő!..”
    Bántások? Hát a zsidókat pusztán bántották ? Ennyi ?
    Ön egy meglehetősen éretlen és infantilis gondolkodású egyén, bármennyi Márait olvasott is, felesleges volt- semmit nem lendített a gondolkodásán!
    Ön ezt a tömény ostobaságot már többször leírta, meg is válaszolták már egy párszor, de sosem tudja mikor kéne inkább hallgatnia!

  • lelekambulancia

    Teljes mértékben egyetértek Andrással! Gondolatai a magyar értelmiség nagy részének fájdalmát, szomorúságát és az ország sorsáért való felelősségvállalás kudarcát fejezik ki! Szívünkből szól! Döbbenet, hogy emberek ennyire nem érzik azt, hogy rohanunk az Ördög mély poklába, s hogy tudat módosult állapotban vergődünk a csapdában!Ijesztő az a népi lelkület, amely felelőtlenül hallgat és tapsikol!

  • Hazaikám:
    Bizonyos erkölcsi színvonal alatt az egyén nemtudja megkülönböztetni a jót a rossztól.

    Egy beleérzőképesség nélküli emberrel bármit el lehet végeztetni anélkül, hogy magában ellenérzés keletkezne tetteivel kapcsolatban.

    Az intelligencia nem feltétlenül jár együtt a humánummal, nézd meg pl. Himmlert:
    Müvészetkedvelő komolyzenét hallgató kifinomult ember volt.

    Szóval kedves Lámpa:
    Megint csak azt tudom mondani neked:
    Hanygold a múlt történéseit, azokban TOTÁLISAN rosszak a meglátásaid.

    Inkább foglalkozzál a jelenkorral. Abban jó vagy.
    Mit erőlteted azt amihez nem értesz ?

  • Besancon,
    köszönöm a megemlítésedet,melyhez még rengeteget tudnék hozzátenni.Nem akarok,mert ezzel a mélymagyar hazaffffyyyakat nem lehet úgysem meggyőzni semmiről.A mi sebeinket ők sosem fogják nyaldosni.Mint már írtam én mindent és mindenkit elfelejtettem. Tanácsot csak arra kértem hogy hogyan lehetne elfelejteni a gyilkosok kibaszott hazáját.Erre nem adnak választ.

  • gyuri10
    2016 június 16
    2:26 de.

    Jézus is megfeddi azokat, akik azt mondják, hogy Mi bezzeg nem öltük volna meg a zsidókat, mint atyáink! Jézus szerint a gyilkosok fiai ne mondják azt, hogy nem gyilkoltak volna apáik helyében! Tudom, a Kádár-korban azt kellett mondani, hogy én bezzeg nem lettem volna olyan alantas vadállat, mint ezek a gyilkosok voltak! Ha politikailag korrekt beszédeket vársz tőlem, olyat is tudok írni, csak nem szeretek hazudni.

    Képzeld felfogom, hogy mi a különbség a szállásról kitevés meg a levadászás között! De te meg úgy állítod be, hogy a magyarok ki akartak végezni minden muszost! Ez így nem igaz, és a musz nem tekinthető a népirtás részének. Voltak antiszemita parancsnokok, akik ki akarták irtani a keretbe tartozó zsidókat, de ez nem központi parancs volt. A munkaszolgálatot nem azért hozta létre a magyar állam, hogy a besorozott zsidó férfiakat legyilkolja.

  • Geyza
    2016 június 16
    6:23 de.

    Sem a dicséretet, sem a fikát nem érdemlem.

    Hülyeségeket meg te szoktál írni, mert nem gondolkodsz. Ha az empátia nem tanulható szerinted, akkor mi értelme van a gyerekek integrált nevelésének? Hogy már kiskorukban együtt nevelkedjenek a különböző vallású, helyzetű, más származású gyerekek?

    Nagyanyám gyerekkorában még az is bűn volt, ha a református templomba bement valaki (katolikus)! Az unokája meg már reformátussal házasodott, aggódott is a mama eleget!

  • Besancon
    2016 június 16
    3:21 de.

    Csak mondjuk Figyelőtől elve nem vársz annyit, mint például a cikkben említett hölgytől. Ha jól olvasom, zsidó származású emberről van szó, aki feltehetően tud egyet-mást a holokausztról. Na most ezek után azt látni, hogy a mai zsidók (tisztelet a kivételnek!) ugyanúgy szarnak a szegényekre, mint a Horthy-korban, nekem elég fájdalmas.

    Az ember azt várná, hogy a Konrád Györgyök és Heller Ágnesek tömött sorokban tiltakoznak a szegényedés, elnyomorodás ellen meg hogy az oktatásra kb. annyit pénzt fordítanak, mint a Kádár-korban. Nem, ehelyett a muszlinok bevándorlásától rettegnek látványosan a liberális megmondóemberek, nem attól, hogy rákos emberek az utcára kerülhetnek!

    http://kettosmerce.blog.hu/2016/06/03/hiaba_igergetett_kocsis_mate_kerulete_sulyos_beteg_anya_es_csaladja_kerult_utcara

  • charlie,
    ha nyolc millió német és+franciák,osztrákok,a skandinávok,finnek és még ki tudja mennyi hordalék,beleértve a jobbikos magyarokat várják az új fűhrer eljövetelét vigyázni kell nehogy úgy járjatok mint az Úr Jézussal.De azért arra is oda kell majd figyelni,hogy ne egy testi,lelki nyomorék legyen mint az előző és nehogy a mama szűz maradjon a szülés után is. Charlie,nem akarlak megbántani, de ilyen kívánalmak mellett nagyon bizonytalan jövőre váltod fel a mostani nyugodt életedet.

  • hazai lámpa,
    éld vidáman az életet.A nemtudás nagyszerű alapot ad.A munkaszolgálatról Te valamivel tudsz csak kevesebbet,mint én a NASA 2050 évi terveiről.Nem antiszemitizmus miatt vadászták le a te szerinted”védett”musszosokat,hanem mert az ő életük,vérük szabad préda volt egy pár bakancsért vagy egy fülvédőért is. Persze felhozhatod indoknak,hogy azért mert a magyar bakáknak papír talpú bakancsot és újságpapír kapcát juttatott a kincstár. Nos…hasonló alap volt a budapesti gettó lakóinak kirablására és a három ezer halott legyártására is a Klauzál téren.Tudod a nem tudás bocsánatos bűn,de a készakarva szidolozás,hazudozás,az már magyaros mentalitásra vall.

  • gyuri10
    2016 június 16
    6:45 de.

    Nálad a felejtés része, hogy jól alávágsz a kibaszott népnek, még az ártatlanoknak is?

    Ezt inkább úgy hívják, hogy bosszúállás …

  • Figyelő írja:

    „Érdekes, hogy még mindig 70 éves bántások foglalkoztatnak egyeseket…”

    Elvan tévedve „kedves”. Az hogy megölik az apáinkat, anyáinkat, nagyszüleinket és még sokféle rokonunkat, az magának c s a k . b á n t á s , meg az hogy voltak akiket csecsemőként tartottak fogva csak azért, mert a társadalmi felosztás szerint annak születtek, ahova őket beosztották…

    Ugye nem szeretné, ha valaki, ha bárki Figyelő-mamunak és leszármazottainak is csak ezeket a kis . b á n t á s o k a t . kívánná, azzal, hogy egyszer úgyis elfelejti. NA, hát akkor ne firkáljon ilyen baromian érzéketlen mondatokat, mert jó ha tudja, hiába csepegtet mézet a sz@rba, az akkor is csak az marad ami. Értse ez alatt, hogy az ilyen felejtés-kergetés akár az altatók függővé teszi az alanyát aki végül ebbe pusztul bele…
    Hát ne tegye, ez nem vígasztalás, hanem inkább bosszantás.

    Megértéssel kell viszonyulni ezekhez a valóban világfájdalmakhoz, amelyeket az elszenvedői legfeljebb megszoknak, de soha nem fognak beletörődni, és gyerekeiket is arra kell hogy neveljék, hogy soha ne feledjék a meggyilkoltakat, de a meghurcoltakat és kiraboltakat sem!

  • Azt is írja, hogy „Magyarországon senki sem bántja a zsidókat”.

    Figyelő !

    Szavakkal is lehet ölni, ez már rég tudjuk, hát épp maga ne tudná?

    Az a szerecsenmozsdatás, ami a rendszerváltás, de különösen a fidSS-kormányok alatt a horthyizmus és nácizmus relativizálása érdekében teljes erőbedobással zajlik, már az maga a személyében és emberi mivoltában bántja azokat az embereket, akik ezek miatt voltak érintettek a zsidóüldözésben, a diszkriminációban és a deportálásokban…
    És mindezek tetejében a relativizálás mellett nagyüzemi ezek permanens restaurációja deklaráltan is zajlik a mindennapokban, ami bántja „a zsidókat” és minden normális demokratát, és minden valóban jóérzésű embert.

    Maga asszonyom, ennek az elkenéses és restaurációs hivatalos politikának a fogadott orbanista prókátora. Mint mikor valaki belelép a fűben lapuló büdös valamibe, és hiába próbálja azt akárhol ledörzsölni, amikor hazamegy az a bűz akkor is üldözni fogja… Tegyen le erről az elkenősdiről, vegye le magáról akkor is e kedves topánkáját és dobja szemétbe, és mossa le tiszta igazsággal… Különben, mint a lelkifurdalás örökre üldözni fogja és érezni, hogy akörül valami nem stimmel. A náci idők szépítésének, fehérítésének mindig stiche van és lesz ! 🙁

  • Neocsárli:
    Ma már más világ van.
    A ” nemzet család stb ” kezdenek idejétmúlt fogalmakká válni.

    Tudod pajtás a Világ változik.
    Aki képtelen ezeket a változásokat követni, úgy jár mint a Szovjetúnió : megroppan. Mégha horogkereszt is a jelkép.

    A VILÁG már „globális”.

    Hacsak a rohadt magadfajtájúak nem csinálnak egy újabb világégést , hamarosan az emberek hazája maga a bolygó lesz.
    Még akkor is ha ezzel legjobb szövetségeseitek Irán és a gyilkos Iszlám Állam nem ért egyet.

  • Csharli! 4,16

    Éppen ez a fajta gondolkodás vitte azt az übrmensch német népet is a majdnem teljes pusztulásba.

    Éppen e primitív, unentellektüel gondolatiságra számít és épít Orbanisztán kormánya is, amikor új oktatás és nevelési politikát formálgat, vagy inkább forral az ifjúság és ezzel az egész nemzet ellen, miközben ráadásképpen még 16 év életkorban szabta meg az iskolakötelességet is. No persze, nem szabad, hogy sokoldalúan művelt emberfők alakítsák a jövőt, még a végén demokrácia jönne ki belőle, na istenőrizz, ahelyett, hogy unortodox, unintelligens alattvalók szolgálnák az illiberális pávatáncos Kormányzóurat és az ő tányérnyalóit…

    Ugyan kíváncsi vagyok rá, hogy a nagy manipulátor Vezér, a Donnak most melyik kanyarulatát szánja a nemzet üdvös felemelkedéséhez szükséges győzelemre…

  • gyuri10
    2016 június 16
    8:08 de.

    Én is pont ezt mondom, hogy egyesek szabad prédának tekintették a zsidó musz-osok életét. De az nem igaz, hogy a musz azért volt, hogy hulljanak az emberek. Inkább az antiszemita parancsnokok nem tartották be a minisztérium intézkedéseit. Megnézheted a Holokauszt múzeum honlapon is.

    A papírtalpú bakancsokról is bebizonyosodott azóta, hogy Rákosi-korabeli legenda. A lehetőségekhez képest a legjobb felszerelést kapta a 2. hadsereg. Azért tartottak ki az urivi hídfőállásoknál tovább, mint a román és olasz csapatok.

    Az életemről meg nem tudsz semmit, de az borzasztó, ha te azt lesed, hogy boldogok-e a nem zsidók leszármazottai?

  • málnaszőr
    2016 június 16
    9:44 de.

    „Az a szerecsenmozsdatás, ami a rendszerváltás, de különösen a fidSS-kormányok alatt a horthyizmus és nácizmus relativizálása érdekében teljes erőbedobással zajlik,”

    Egyvalamit te is elfelejtesz. Az NSZK-ban és Ausztriában se az első generáció, pláne nem az elkövetők kezdték a bűnöket föltárni! Nem Höss, nem a fia, hanem az unokája kezdett utánajárni a dolgoknak! Az apja gyerekként a láger melletti villa udvarán biciklizett, megmaradtak a fényképek.

    A szovjet csatlós országokban beszéltek egyes bűnökről, amiket a propaganda éppen fontosnak tartott. Eközben az antiszemitizmus tovább élt lappangva, mint hamu alatt a parázs. A rendszerváltáskor szerintem azok csinálták a Horthy-kultuszt, akik gyerekként élték át a Horthy-kort és a háborút. Ezért szépítgették a szüleik (korosztályának) tetteit.

    Az szdsz-ben is olyanok vitték a szót, aki már éltek a háború alatt vagy utána születtek, sokkal közelebb voltak az eredeti eseményekhez. Nekik lehet, hogy megnyugvás pár álszent, megjátszott nyilatkozat, amit Orbánék is szoktak tenni, hogy ők biztosan nem bántották volna a zsidókat. Ehhez képest figyelő „csak” annyit csinál, hogy elhallgatja, takargatja a dolgokat.

    Melyik a jobb, aki megjátssza magát, aztán szalad sorosozni?

  • hazai lámpa
    2016 június 16
    7:28 de.
    Kedves Hazai lámpa, én is éltem akkor és tudom mi a holkauszt és a szörnyű kivitele.
    Csak azt nem értem, MIÉRT nekem írnak itt az elvtársak, Hiszen én is átéltem ezt a kort. Csak én átéltem a másik kort is, a Rákosi félét. Ami semmivel sem volt jobb az előzőnél. OK:
    Akkoriban NEM a zsidókat ülldözték, hanem a keresztényeket, akik néha ártatlanul haltak meg, kerültek börtönben a rezsim alatt!

  • málnaszőr
    2016 június 16
    9:44

    A 70 éve történő üldőzést NEM lehet a mai korra ráhuzni, akárhogy szeretné!
    Az akkor volt, náci és német uralom alatt sinylett a magyar, ami rettenes emléke azoknak, akik azt az időt átélték.Ismétlem, nem csak a zsidóknak.
    De teljesen ellenzem, azt a mentalitást, amit itt egyesek folytatnak, vagyis, állandó rémképeket látnak a további zsidóüldőzést képzelik el.
    Ha nem baloldali a kormány valahol, akkor mindjárt zsidó üldőzés lesz?
    A mai rezsim és kormány erre nem ad okot, igaz nem a kommunista szocializmust hírdeti, hanem egy normális, konzervatív magyar politikát probál létesiteni.
    Én éltem konzervatív kormány alatt Kanadában, de semmi jelét nem mutatta annak, hogy a zsidókat elitéli, sőt.
    Úgyan így, a mai magyar kormány tagjai között számos zsidó származású van, elég jó pozicióban!
    Ideje lenne, hogy a magyar zsidók a már beteges félelműket elhagynák, és főleg nem pécézénének ki a fórumon olyan embereket, akiknek semmi köze a problémájukhoz.

  • Gyuri bácsi,7:50, kíváncsi lennék, ha hármat kívánhatnál a hazádnak, és egy jó tündér teljesítené, mi lenne az.
    Vigyázz, mert ravasz kérdés. 🙂

  • hazai lámpa; június 15. 7:24 du. :

    Maga szándákosan kiforgatja a szavaimat akárcsak Bruck Andrásét, minthogy pont a diktatúrában ” a mának élő ” jómódú, minimum középosztálybeli élvhajhászok „értékrendje” volt kritika tárgya, akik így-úgy még sokszor hasznot is húznak a rezsimből… …az uralkodó osztály és középosztálybeli segédcsapataik által lenézett, hülyére vett, kizsákmányolt, félrevezetett és megfélemlített máról-holnapra épphogy túlélő nagy többség és a kirekesztett legelesettebbek kárára.

    Inkább nem minősítem a maga provokációit ( amit jól mutat, amilyen „gondossággal” majd minden olvasó bejegyzéseit kommentálja ) .

  • hazai lámpa,
    sajnos bosszút állni nem tudok ezen a”kibaszott népen”.Azt azért jogom van tudomástokra hozni,hogy egy aljas,mocskos,rablógyilkos ázsiai hordának tartom ezt a”népet”(sic).Ez az én és barátaim magán és közös véleményünk.Ez semmi esetre sem azonos a bosszú állással. Undorodni,lenézni,nem „alattvalónak”,hanem alávalónak elkönyvelni egy szubjektív érzés.A KMH oldalain szájtépéssel megváltoztatni nem fog menni.Ezredszer is újra írom,hogy „nagyon nagy tisztelet a nagyon kis kivételnek.”

  • gyuri10
    2016 június 16
    4:20 du.

    Én nem mondtam, hogy nincs jogod gyűlölködni vagy bosszút állni.

    Csak akkor jusson eszedbe, hogy a zsidóüldözők is „csak” a valós vagy vélt sérelmeikért álltak bosszút a zsidókon …

    (Az ázsiai horda mondjuk erős túlzás, mert a középkori háborúk során nagyrészt kihaltak a honfoglalók leszármazottai, és a genetikai vizsgálatok szerint a környező európai népekkel azonos a génkészletünk.)

  • Kedves Gyuri,

    amit teljesen jogosan nevezel aljas, rablógyilkos hordának, az a fasiszták, nácik hordája. Hogy éppenséggel Magyarországon – zsákutcás, megkésett, torz társadalmi-politikai fejlettségének betudhatóan – az átlagosnál is sokkal többen vannak, olyannyira hogy már-már úgy tűnik mintha számszerűleg ők lennének többségben ( „csak” olyan 30-40 százalékra tehető az ilyen beállítottságúak aránya ha a választási eredményeket és közvélemény kutatások adatait vesszük ) az valóban egy olyan probléma, amelyet mindannyian érzünk… De politikai irányzatokat népekkel azonosítani veszélyes és tényszerűen is téves dolog, egyébként a nemzetiszocializmus a fajelméletével együtt, echte Európából származó jelenség. A faji felsőbbrendűség eszméje éppenséggel a európai gyarmatosítás önigazolása volt a 19. századtól kezdve… De az antiszemitizmus se éppen egy kifejezetten történetileg mondjuk Koreára vagy Indiára tipikus jelenség… Egyébként pont ez az általánosítás a problémám azzal is amikor az iszlámizmust kollektíve ráhúzzák az arab és ázsiai, afrikai népekre, mintha az a származásukból egyenesen következő lenne. Ez az általánosítás a logikája minden megkülönböztetésnek, így a zsidóság elleninek is, de például a nemek társadalmi szerepeit meghatározó előítéleteknek is.

  • Eleftheria
    2016 június 16
    4:08 du.

    Bruck András az áldozatok felelőtlen leszármazottairól ír szerintem. Ők azok, akik biztos nem a fidesz körébe tartoznak, de azért a megélhetésük megvan, mint például őfelsége ellenzéke vagy hozzájuk közelálló személyek.

    Ha én másképp értelmezem a cikket, az miért kiforgatás? Én veled ellentétben beszélgetni járok ide, és nem azért, hogy monológot írjak.

  • Besancon
    2016 június 16
    5:40 de.
    Látom, hogy magának sincs más ezen a fórumon csak én, akit mindnnel vádollhat és okolhat. Közösen persze málnaszörrel.

    Kezdettől fogva tudtam, hogy ez a fórum baloldali gondolkozású és érzelmű.
    Engem ez nem zavart. Viszont reméltem, hogy megfelelő intelligens emberek írnak ide, mint pl. Chris is.
    Sajnos, úgy látom tévedtem!

  • charlie,
    sajnos az én kívánságaim két harmada visszamenőleges 2-3000 évre Amúgy pedig az egész kérdés fikció.

  • hazai lámpa

    júni.16.7:28

    Az a különbség kedves lámpa, hogy a cikkben szereplő hölgyet nem ismerem, tehát fogalmam sincs mit várhatnék tőle – Figyelőt viszont ismerem az itteni írásai és véleményei alapján,nem véletlen tehát a megállapításom.
    Apropó, azon az alapon miért is kéne elnézni bárkinek bármit, hogy „tőled úgysem várok többet” mert tőled ennyi telik!?
    A minimális emberi tisztességet igenis s mindenkitől elvárom – függetlenül attól hogy hány éves, mit élt át, vagy hogy szellemileg topon van e!

  • Hegedűs Sándor

    Kedves Uram!
    Ha az amit állít igaz akkor a véleményünk tényleg fényévekre van egymástól, idézem:
    „A mai rezsim és kormány erre nem ad okot, igaz nem a kommunista szocializmust h(i)rdeti, hanem egy normális, konzervatív magyar politikát pr(ó)bál létes(í)teni. (kijavítottam a helyesírási hibákat, csak három volt!)”

    Ha ez az antidemokratikus, illiberális, velejéig korrupt, a szegényeket semmibevevő, uram-bátyám maffia kormány magának normális akkor kérem forduljon orvoshoz! Mint írja Kanadában egy konzervatív kormány (tekintve több száz év demokratikus hagyományaira) nem üti ki a biztosítékot Önnél (meg tetszik feledkezni róla, hogy a demokráciának ott 4-500 éves hagyománya van!). Ez nem igaz hazánkra, itt a Keresztapa átkarolja (kvázi egybeolvasztja) a hatalmi ágak egészét (government capture). Cél a hatalom, és a pénz, az eszköz a költségvetés kárára szándékosan elkövetett hűtlen kezelés (Quaestor, és MNB, …) ami kimeríti a hazaárulás tényállását, és az ország kirablását.
    Az meg végképpen nem izgat, hogy zsidó származású vezetők (kollaboránsok) százai tisztelegnek a diktátornak, és vesznek részt a rablásban(lelkük rajta). Nap mint nap találkozom idegengyűlölő menekülteket a tengeri sírban szívesebben látó zsidó ismerőseimmel is, amit szintén nem tudok kezelni. Láttukra a rosszullétem még erősebbé válik (ilyen alapon ítélem el a vészkorszakban regnáló „Zsidó Tanácsot” is). Ők lefegyverezték a saját hittestvéreiket, és kiszolgáltatták a csendőröknek, akik kirablásuk után rakták vagonokba őket, de ez nem menti fel a gyilkosokat!!!

  • Gyuri10-nek!

    „Jobb az undor, mint a harag:
    Be jó volna fölszabadítnom
    Egy nagy, elforduló undorral
    Harag-hörgette magamat.

    Én, halni térő agg legény,
    Napjaimat már csak kihúzom
    S gyermekeket nem fogok hagyni
    Romlás és pusztulás helyén.

    Ha gőgös, dőzsölő hadak
    Ültek nyakára romló népnek,
    Így van az rendjén bizonyára
    S csak aki méltó, az szabad.

    Egy-két szegény iródiák
    Sohse állitott meg még sorsot
    És népeket veszejtő, titkos,
    Törvényes, nagy tragédiát.

    Gőgös undorral volna jó
    Nézni, hogyan kerül zátonyra
    Kalózok kezén martalékul
    Egy gyönge bordás, rossz hajó.

    Itt voltunk: voltak vészjelek,
    Sopánkodtunk, sírtunk, dühöngtünk,
    Bűnös, gyáva hajó, tűrd most már,
    Hogy mozi-képként nézzelek.”

    (Ady Endre: Az undor óráiban)

  • Albrecht Neumerker

    „Jönnek,jönnek a dúltkeblű mélymagyarok, jönnek a szarból. Fűzfapoéták …” stb. Bruck András mindennek az ellentéte. Ő egy kiáltó szó a pusztában.

  • Meg a törpe-fejűek hehehe

  • Eleftheria
    2016 június 16
    7:26 du.

    Ez a Bibó-idézet úgy érzem ide illik:

    „Közkeletű ma az a nézet, hogy Közép- és Kelet-Európát, pontosabban azt az egész területet, mely a Rajnától keletre, Franciaország és Oroszország között elterül, a politikai kultúra terén valami eredendő elmaradottság jellemzi. Utalnak e területek társadalmi viszonyainak elmaradt, antidemokratikus jellegére, politikai módszereik durvaságára, nacionalizmusuk szűk, kicsinyes és erőszakos voltára; utalnak arra, hogy e területen a politikai hatalom arisztokrata nagybirtokosok, monopolkapitalisták és katonai klikkek kezében van, melyektől ezek az országok nem képesek a maguk erejéből megszabadulni; utalnak arra, hogy e terület melegágya mindenféle zűrzavaros, homályos és hazug politikai filozófiának. Mindez azt látszik valószínűvé tenni, hogy e terület népei és országai nyugat-európai típusú demokratikus fejlődésre alkatilag képtelenek.
    Ez az egész beállítás bizonyos való tényekből indul ki, viszont végső következtetésében súlyosan félrevezető.”

  • Besancon
    2016 június 17
    3:21 de.

    Ez egy közéleti-politikai fórum és nem az Üdvhadsereg. Én nem azért járok ide, hogy másokat gyógyítgassak, hanem hogy fórumozzak.

    Saját magaddal és velünk cseszel ki, ha mindig eltéríted a posztok témáját azért, hogy teljesen fölöslegesen mások lelkivilágát ápolgasd. Úgyse tudod a magad hitére téríteni, de ők sem téged!

  • hazai lámpa
    2016 június 17
    8:24 de.

    bocs, kiegészíteném: hogy teljesen fölöslegesen mások lelkivilágát ápolgasd, AKIK ARRA NEM TARTANAK IGÉNYT

    hogy másokat gyógyítgassak KÉRETLENÜL

  • hazai lámpa!
    júni.16.3:21

    Tulajdonképpen miről beszélsz ?
    Néhány szóban / mondatban válaszoltam neked, erre megint murva okos vagy,kifejted, hogy te miért jársz ide – bár nem kérdeztem – és tanácsokat adsz, én hogyan mivel foglalkozzak, hogyan és miért írjak!
    Kedves lámpa, már elég nagy lány vagyok ahhoz, hogy eldöntsem kihez miként viszonyuljak, tehát szerintem ezt bízd rám!
    Úgy egyébként olvasd csak el, a hivatkozott írásodat – miről szól? Esetleg vesd össze a cikk témájával – aztán próbáld értelmezni, melyikünk hova téríti a topic témáját? Oké?

    Halkan kérdezem,válaszolni sem kell rá -legalábbis nekem – volt e már olyan, hogy legalább magaddal egyetértettél?

  • Belzebub,
    köszönöm,hogy ideírtad Adynak ezt a csodás versét.Azon túl,hogy nagyon szeretem Ady verseit és prózáit egyaránt,ezt a verset akár nekem is írhatta volna.Nekem megvannak az összes versei és az összes prózái.(linkben is).Ha akarod felteszem hozzászólásként.Az emberi szellem és kultúra kimeríthetetlen kincsestára. Mégegyszer köszönöm.Gy.

  • Belzebub,
    Ady versének második szakasza nem vonatkozik rám.A többit elfogadom.Hála a Teremtőnek,nem vagyok agglegény.Gyerekeim, unokáim és már egy dédunokám is van,de nem”Egy gyönge bordás, rossz hajó”(n).

  • Gyur10!!! 2,41

    A Charlienak írott hüdejó, összeszedett remekedre, ha rajtam múlna, én nem ötöst, hanem ötvenest adnék !!! Csúcs !!!

    ! KÖSZÖNÖM ! 🙂

  • F igyelő!

    Vagy téved, vagy csak úgy tesz.

    Írásaimban nem azt kérem számon, hogy a maga beállítása szerint, miért gyilkolták a zsidókat a mai magyarok. Én azt kifogásolom, hogy a mai magyarok nem határolódnak el őseik papák, nagypapák gyilkos múltjától, sőt állandóan védelmükba veszik azokat az időket, azt a korszakot, amely 25 éven keresztül a szar propagandáján kívül, még rohadt zsidótörvényekkel trágyázta azt a talajt, amely 1944-ben már termőre fordította a népirtás szellemét. Szóval ahelyett, hogy – mint a németek megtették – leszámolnának bűnös múlttal, elhatárolnák magukat felmenőik bűneitől, a rendszerváltás óta nap-mintnap, ehelyett inkább mossák a szart, védelmükbe is veszik annak a negyed századnak a magyar mocskát.

    figyelő, aztán ne keverje a szezont a fazonnal. Egy kanadai konzervatívnak semmi köze a magyar, vagy európai konzervativizmushoz, márcsk azért is, mert a tengerentúli „konzervatív” európai értelemben nem nacionalista, hisz akkor saját százféle polgártársát sértené ill. támadná…

  • Az imént írtam, hogy „mint a németek megtették” – tudniillik a múlttal való leszámolást. Azért naiv én sem vagyok, hisz tudom, hogy hogyan mentettek és bújtattak tudva tudott háborús bűnösöket, tömeggyilkosokat és fő uszítókat kicsiket és nagyokat is nemcsak a németek, de még amerikai és kanadai jobboldali körök is, de maga a Katolikus Egyház is pl. délamerikába. Hosszú évek munkájába és a nevezettek kihalása volt szükséges ehhez a nemzeti önrevízióhoz.
    Magyarországon senkit nem mentettek. ellenben a 40 év elteltével, mint felhőszakadáskor, a mocsok ismét feltört a csatornából és új leszámolásról kezdtek álmodni a náci érzelműek is… Ennek vagyunk tanúi ma is, sőt kormány segítséggel még nagyobb elánnal buzog elő a náci szellem (lásd: Megszállási emlékmű vita)

  • Helyesbítés:

    „kormány segítséggel” helyesen: Orbán-segítséggel

    Ugyanis az elmúlt 25 év legnagyobb és legaljasabb politikai hazugsága az, hogy az egész 1944. március 19-én, holott 1920. november 16-án, Horthy ellentengernagy bevonulásával kezdődött és 1945. április 4-ével ért véget.

  • Bocs, 1919-november 16

  • málnaszőr
    2016 június 18
    4:41 de.
    Mennyire téved!
    Édesanyám egy zsidó lán yít bújtatott házunkban egészen a felsadulásig! Sok pap, apáca és civiil is mentett zsidókat, de erről hallgat a kor,..

  • figyelo
    „meg mindig a 70 eves bantasok….”
    uram nekunk akik tuleltuk EZ ILLETVE ENNYI MARADT MINDENUNKBOL.
    mi erre emlekezunk.engedje meg nekunk vensegeknek hogy egy piciket meg tegyuk…………………..aztan lassan mindannyian meghalunk es nyugodt lehet on is.

  • Malnaszor
    az 1919-es tanacskoztartsasag alatt esztergomban eppen az ujdonsult kommonista parttitkar szervezett pogromot.

  • Figyelo
    teved azokat a keresztenyekt akik mentettek a veszkorszak zsidoitmorokre emlekszunk halas tiszteloleg valo.

  • Félidő 1:0 Iceland javára.
    Hajrá magyarox.

  • végeredmény: 1:1 viszonylag elég jól drukkoltam.

  • Figyelő:
    NE HA ZUDJ !!!
    A Kádár-rendszer idején sohasem felejtették el megemlíteni azokat akik a vészkorszakban életeket mentettek.
    Legyenek azok papok, polgárok, katonák vagy bárkik.

    Inkább MANAPSÁG kussolnak róla Mosthatolmonlévőék.

  • Judith Kopacsi

    Figyelő, főlhivnám becses figyelmedet erre az adat-tárra.
    http://hdke.hu/emlekezes/embermentok/embermentok-nevsora

  • Barlev barátom!

    Amellett, hogy minden tiszteletem a tiéd, néha nem tudod mit is és hová beszélsz.

    Amikor egy politikai rendszert értékelünk, vizsgálunk, különbséget kell tenni annak lényeges és attól eltérő lényegtelen vonásai között, de különösképpen az egyes felszíni jelenségei között.

    Nem tudom egyáltalán igaz e ez a pogromos blöfföd – talán a Kavintont kéne bevenned – de jó ha tudod, hogy az ország külső védelmében – az összvissz. 3 hónapig élő – Tanácsköztársaság kiemelkedő (éppenséggel zsidó származású) hadvezére Stromfeld Aurél vezette a sikeres Északi Hadjáratot. E fölött győzedelmeskedett az a Kis-Antant túlerő, amelyet végülis ugyanaz a cseh és román túlerő alkotott, amely aztán magát Nagybányai Horthy Miklóst ültette be a hatalomba 1919. november 16-án. Ez itt a lényeg Barlev!
    Namegaztán, nagymamám – aki zsidó kislány volt – mesélte nekem, hogy őt a Tanácsköztársaság üdültette a Balatonon a többi, sokezer kis munkás-gyerek társával együtt. Semmiféle fenyegetettséget nem is említett…
    Azért utánanézek ennek az állítólagos pogromnak.

  • Judith!

    Hálás köszönet, hogy feltetted ezt az adattárt – én sem ismertem, bár tudtam, hogy nagyon sokan és nagyon sokakat mentettek, de így nevesítve – már csak számszerűségénél fogva is – mellbevágó !

  • Barlev!

    Utánanéztem állításodnak, miszerint „Esztergomban az 1919-es Tanácsköztársaság alatt egy”újdonsült kommunista párttitkár szervezett volna pogromot”. Sajnállak, műveletlenségedben azt hiszem teljesen meg vagy zavarodva, mégis tényként állítasz egy hazugságot.

    A Tanácsköztársaság 1919.március 21-étől augusztus 1-éig tartott.

    Esztergomban pedig csak augusztus 27. és 29. között
    zajlottak antiszemita atrocitások és gyilkosságok is,
    mikorra a Tanácsköztársaságot már hetekkel korábban leverte az idegen (Antant) haderő.

    Namost, a Te állításod szerint ezeket a pogromokat, ill. atrocitásokat egy újdonsült kommunista párttitkár szervezte…
    Ezzel szemben a korabeli esztergomi feljegyzések viszont csak egy nevet említenek ezügyben, mégpedig egy Waldvogel nevű őrnagyi rendfokozatú katonatisztet(!).
    Mit tudsz róla kedves Barlev, csak nem Ő lehetett az a kommunista? Avagy ez a tisztúr csak egy egyszerű különítményes, illetve egy gyilkos ellenforradalmár volt?
    Egyáltalán, el tudod azt képzelni, hogy a fehérkesztyűs hóhér-őrnagy közben belépett volna a Kommunista Pártba ?

    – Most röhögnék egy hatalmasat, ha nem lenne annyira szomorú a Te tájékozatlanságod, így inkább sírok rajta egy sort…
    ˙

    .
    irodalom:
    Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpont;
    Antiszemita atrocitások, gyilkosságok és pogromok… (a Neten)

  • Kedves Judith, végig olvastama megmentők névsorát, sajnos Édesanyám neve nem szerepel.
    Egyszer készitettek Budán egy hála táblát az ottani lakosok megmentőiről, de Édesanyám nevét nem írták fel, mert NEM találtam meg annak a zsidó lánynak a címét Tel Avivban, akit megmentett!
    Azóta lányom már felkutatta, de most már mindegy.
    Véleményem szerint, nagyon sok ember nem szerepel a listán (bár a listán szép számmal vannak) mert a megmentett személytől kellett ehhez igazolványt benyujtani.

  • Géyza, hol írtam, én a Kádár rendszerről?
    Nem is éltem ott már akkor.
    Lehetne mást is piszkálni ok nélkül, nem csak engemn?

  • Judith Kopacsi

    Figyelő, azok a nevek nem maguktól ugrottak a listára. a Yad Vashemnek van egy formulája, amit követni kell. Tehát a mentő nevét be kell nyujtani, a mentett(ek) nevével együtt, és leirni a mentés körülményeit. Mindenesetre, ha érdekel a dolog, az információ rendelkezésedre áll.

  • Malnaszor
    ne nondja el senkinek de meg 1946=ban is voltak pogromok pedig az mar kommonista era volt.
    pl,; kunmadarason,de ugyanugy pesten a 8=ik es a 9-ik keruletekben is.

  • málnaszőr
    2016 június 18
    4:49 de.
    Már máshol is írtam, hogy ez nem így volt!
    Mellesleg, a Tnácsköztársasáűg leverése érthető volt,mert olyan gyilkosságok törtántek „polotikai” okból, aminek sem igazsága, sem értelme nem volt. A csőcselék falusi papokat akasztott fel a főtéren, mert pap volt, például. Nem azért mert nem volt vörös. Tanitókat, adminisztrátorokat ártatlanul végeztek ki tőmegesen, csak valaki egy rossz szót is mondott róluk!
    Igenis, a felizgatott tömeg már ilyen!
    Ideje volt rendet csinálni, és békében éltünk még 20 évig ezután!

  • Figyelő! 12,19

    Értem. És ezzel akarja igazolni a maga az’56-os tevékenységét ? Ugyebár, ahogy mondani szokta kiskegyed: „A forradalmak már csak ilyenek.”
    Most meg itt fenn: „A felizgatott tömeg már ilyen.”
    Mondja csak, magácska is annyira föl volt izgulva akkor ott, ’56-ban ?

    A költő pedig így látja a bűntudatnak ezt a maradandó mivoltát:


    „Mert hiába tiszta a gyolcs,
    Benne többé semmi vérjel,
    Ágnes azt még egyre látja,
    S éppen úgy, mint akkor éjjel.
    ……………………”


    „Ágnes asszony a patakban,
    Régi rongyát mossa, mossa –
    Fehér leple foszlányait
    A szilaj hab elkapdossa.
    ……………………”

    [Arany János: Ágnes asszony]
    1853.

    .

  • Figyelő!

    Korabeli leírások, külföldi lapok becslései a fehérterror áldozatait 5000-re becsülik. A Népszövetség követelésére és a nemzetközi visszahangra maradtak csak abba a fehérkesztyűs hóhérlegény különítmények (általában földbirtokos sarjak) bosszúálló hadjáratai, miután maga Horthy hívta vissza őket, tekintettel a kormányzói kinevezésének remélt külföldi elfogadtatására.

    A vörösterrort 5-600-ra becsülték.

    Utóbbi mentségére szolgáljon, hogy egy idegen haderőtől fenyegetett, szinte körbevett, h a d i á l l a p o t b a n . lévő Magyarország
    [Berény Róbert szuggesztív plakátja, a „Fegyverbe! Fegyverbe!”] vívta élet-halál harcát, miközben bizonyos „belső erők” a helyzetüknél fogva, ahol csak tudtak, uszítottak a hadiállapottal szemben és keresztbe tettek, szabotálták az élelmiszer ellátást, a gazdaságot, a kereskedelemet de a hadsereg ellátását is.
    [Mint ahogy e helyzetet Kónya Sándor híres grafikája is felidézi:
    Te sötétben bujkáló,rémhírterjesztő ellenforradalmár reszkess!]

    Ez tehát abban a helyzetben, nyakunkban az ANTANTTAL sajnos(!) szükségszerű volt, mert nem volt idő a bíróságok lassú reagálására…

    .

  • voronyezs
    2016 június 24
    10:24 de.
    Már többször írtam, hogy én SENKIT sem vertem agyon, csak láttam egyet agyonverve.
    Kikérem magamnak az aljas rágalmat, amit itt állandóan ismétel!
    Még a végén eli is hiszi valaki,
    Akkor fiatal lány voltam, aránylag sovány kis termetű.Hogy a fenében tudtam volna én valakit, egy férfit agyonverni?Ű
    Csak a maga beteg agyában van ilyen felfogás, hogy aki éppen ott volt 56-ban, az mind gyilkos lehetett!

  • málnaszőr
    2016 június 24
    11:09 de.
    Maga mindent elhisz ami kommunista eredetű! Én nem.
    Kezdem a födlbirtokos sarjakkal. Ahogy nekem nem voltak földbirtokos elődeim, úgy annaka sok diáknak sem akik elkezdték a forradalmat
    A maga véleménye annyira megkövesedett kommunista vélemény, hogy nem nevetni, sírni kell rajta!
    Horthy örült hogy élt Portugáliában, nem hogy TUDOTT volna szervezni forradalmaat! Jó, hogy volt valaki mumus, akire mutógathatnak.
    A forradalom, spontán volt az egyetemi diákság kezdeményezte és amikor az orosz és ellenforradalom lóni kezdett, akkor fegyverhez nyultak, melyet a magyar katónaság adott nekik.

  • Kedves Figyelő!

    Meglehetősen gyermeteg ugyan a gondolkodása,fogalmazása és az érvrendszere (ezt több alkalommal megállapítottam) de még Öntől is meglepő az a reakció, ahogyan védi a „mundér becsületét”! Miért?
    Amennyiben Ön tudja,hogy milyen szerepe volt 56-ban (feltehetően tudja!) akkor miért tiltakozik ilyen vehemensen az „agyonverés vádja” ellen ? Feltételezi, hogy ezt bárki szó szerint gondolja? Az állítás tagadására viszont azt hozza fel érvként, hogy „aránylag sovány volt és kistermetű” – tehát ennélfogva lehetetlen Önnel kapcsolatban az állítás!
    De csak ezért, nem másért? Nem azt mondja, írja, hogy meggyőződésemnek ellent mond minden fajta erőszak, vagy lelki alkatomnál fogva alkalmatlan vagyok bármiféle agresszióra,bosszúra vagy, hogy sosem tudnék kezet emelni egyetlen embertársamra sem stb stb, nem – kizárólag a testi, alkati felépítésével magyarázza, hogy Ön személy szerint nem vert agyon senkit sem!

    Viszont be kéne látnia végre, hogy Voronyezs sem (meg más sem) véletlenül köröz az Ön 56-ban betöltött szerepe körül, hiszen Ön annyiszor, és annyiféle képen ír és emlékezik 56-ra, ahány cikk megjelent és jelenik naponta!
    Bármi a téma,Ön akarva akaratlanul is mindig ugyanott köt ki,pedig az elmúlt 60 évben ezeregy dolog történt/történhetett Önnel és Ön körül – menekültként elhagyta a hazáját, új hazára, otthonra és állampolgárságra tett szert, esetleg tanult, szakmát szerzett, gyermekei – unokái születtek stb – és Önt egyedül 56 foglalkoztatja, amikor is mindent látott, mindenhol ott volt, mindent átélt, megélt, és úgy általában mindent jobban tud mindenkinél! Miért?

    Az ellen hevesen tiltakozni szokott,illetve nem vesz róla tudomást, hogy a forradalom nagyon rövid ideig volt „dicső”, miután az Ön által privilegizált diákság mellett óhatatlanul megjelentek az amnesztiát kapott köztörvényes bűnözők (is)és a lehető legkülönfélébb összetételű és indulatú társaság, és a forradalom csakúgy mint általában az összes többi a szabad rablásba és értelmetlen vérontásba és gyilkolászásba torkollott – nos, ezeket a gyilkosságokat, agyonveréseket, akasztásokat ( melyeknél Ön véletlenül épp ott volt, látta, átélte stb)valakik csak elkövették nem ? Ha az ország 10 napig egységes volt egyet akart ( ezt is gyakran leírja) és a szabad lelkű diákság azaz az egyetemisták hittek az ügyben, és a fegyvereket csak kapták – ezzel szemben a bűnözői közreműködést egyértelműen kizárja, akkor vajon kik követték el azokat a bestiális cselekedeteket, melyekről gyakorta beszámol?

    Lássuk be, azért az eléggé elgondolkodtató, hogy hogyan kerül egy „aránylag sovány kis termetű fiatal lány” (ezek az Ön jellemzései)a svábhegyi vagy az akármilyen hegyi villából a legvéresebb események kellős közelébe? Csak úgy elengedték otthonról,vagy azt mondta, hogy zongora órára siet? Mi vonzotta Önt oda újra és újra ahol a lincselések folytak – miért nem volt az természetes Önnek, hogy ha nincs köze a brutális eseményekhez, akkor pucoljon onnan a lehető leggyorsabban, a lehető legbiztonságosabb helyre azaz haza a családjához? Azt tudnia és látnia kellett, hogy mindez már rég nem a forradalom eszméjéről szól! Ön személy szerint senkit nem vert agyon, nem lincselt, de ott volt minden kilométerkőnél! Azt meg pláne nem értem, hogy miért kellett olyan pánikszerűen menekülnie 24 évesen, ha egyszer semmit nem követett el? Lehetséges, hogy valójában nem is menekült, hanem többekkel együtt gazdasági bevándorlóként indult neki a nagyvilágnak?

    Ennek az egész dolognak egy tanulsága van kedves Figyelő – kisebb habot kéne vernie Önmaga körül ami az 56-os eseményeket illeti,mert így óhatatlanul is magára irányítja a figyelmet!

    És még valami: ha Önnek folyamatosan mindenről a saját „meghurcoltatása” jut eszébe (9 hónap a fiatalok fogházában, melyet iskolai plakát tépkedésért kapott) akkor miért van kiakadva azon, hogy néhány fórumtársa a 70 évvel ezelőtti „bántásokon” (ahogy Ön írta) nem tudja túl tenni magát?
    Mert a napokban épp ezt nem volt szíves megérteni, miért foglalkoznak még mindig egyesek a rajtuk esett gyalázaton, mikor éppen a jelennel és a jövővel is foglalkozhatnának ! Hiszen Ön aki szintén „átélt és megélt mindent” örül a nyugodt életének, családjának, stb

  • Besancon
    2016 június 26
    7

    Kedves Besancon,

    Nézze, MINDIG maga hozza fel a témát, amit előszeretettel nekem cíímez. Én csak reagálok rá.
    Idők folyamán, talán már tíz éve , hogy ez a blog megalakult, Íírtam róla, azóta nekem címezi beírásait, engem szapul stb.
    Különben, eszembe sincs magával” beszélgetni” vagy válaszolni egyáltalán-
    Bár mití írók ide, az nem tetzik, kifogűsolja és kritizálja. Mi lenne, ha ezentúl én tenném ezt őnnel?
    Seemi kedvem nincs sem a multamról, sem a forradalomról magával beszélgetni.
    Találjon mást akit bánthat, vagy piszkálhat!

  • Figyelő!

    Nem én hoztam fel a témát, akkor szoktam kérdéseket feltenni, amikor épp 56-os meghurcoltatásáról értekezik valakivel – ami valljuk meg elég gyakori – kettővel feljebb most éppen Voronyezzsel folytatott érdemi vitát a téma sűrűjéből!
    Miután az Ön hsz-re reagálok, természetes, hogy Önnek címzem, és nem másnak!

    Egyébként, kedves Figyelő, hol olvasta, hogy én „beszélgetni” szeretnék Önnel akár a múltjáról, akár 56-ról, akár másról? Önnel lehetetlen beszélgetni,miután még egyetlen érdemi megállapításra észrevételre, kérdésre sem tudott célzatosan válaszolni – hát lehetetlen dolgokra nem vállalkozom.
    Valójában egyáltalán nem érdekelnek a dolgai,Önnek nem is kellett volna mondani, írni semmit a múltjáról, hiszen senkinek nincs köze hozzá, és nem feltétele az ide írásnak, hogy bármit is közöljön magáról – de ha megteszi,akkor ne kezelje önkényesen a tényeket: túl sok a „tévedése”, az emlékezete gyakran megcsalja, a legnyilvánvalóbb dolgokról sem vesz tudomást, mindenben holt biztos, és ez bizony előbb utóbb visszatetszést okoz az ide írók és olvasok között, akik legalább annyira tisztában vannak tényekkel mint Ön.

  • Klárika,
    csak felvilágosításként írom neked és mindenkinek,hogy a Jád Vásémnél nem kerülhetnek az igazak névsorába akik”csak” családjuk valamely zsidó tagját mentették meg.Nos,nagyon szép dolog bármely ember életének a megmentése még akkor is ha közeli családtag,de ez esetben ez elsőrendű kötelesség.

  • Besancon,
    néhány hónap eltelt azóta,hogy Figyelő 9 hónapos fogházról és plakát tépkedésről írt.Azóta már kamat jött a 9 hónapra és egy évre változott.A fiatalkorúak börtönében már halálra ítéltek is várták sorsuk jobbra fordulását.Figyelő pedig még a plakát szaggatást felejtve,borzalmas bűnéért kellet ülnie vagy állnia. Azt mondta,hogy:”márpedig Nekem Sztálin nem az Istenem”.Lehet, hogy egy ekkora nagy és bölcs mondatért másokat akár ki is végeztek!Azt hiszem ettől vesztette el emlékező tehetségét,pedig ezt is,azt is,amazt is átélte,mert Ő ott volt.