Kanadai mikrofon (17): A posta sztrájk súlyos károkat okoz a kisvállalkozásoknak

2016 július 10 12:36 du. Kanadai mikrofon (17): A posta sztrájk súlyos károkat okoz a kisvállalkozásoknak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hetek óta lebeg előttünk a kanadai posta sztrájk – pontosabban, a postások kizárása és a kézbesítés felfüggesztése. Míg egyre kevesebben küldenek levelet, illetve fizetnek be számlát a postán keresztül, sok ezer kanadai kisvállalkozás, valamint karitatív szervezet nézhet szembe komoly nehézségekkel, amennyiben bizonytalan ideig szünetel a postai kézbesítés Kanadában. Egyre többet vásárolunk online, gyakran üzlettel nem rendelkező családi vállalkozásoktól és egyénektől. Ők már most érzik a lebegő postai munkabeszüntetés veszélyét. A mikrofonnál – a négy hetes nyári szünet után – ismét Christopher Adam Ottawából, 2016. július 10-én.

Egyszer lent, egyszer fent–valahogy így lehetne leírni a Kanadai Posta és a postásokat képviselő szakszervezet tárgyalásait. Az egyik nap elkerülni látszik a postai szolgálatás felfüggesztését — amire utoljára pont öt éve volt példa – a másik nap viszont teljesen reménytelenül rohannak a felek az összeomlás felé. A vita a nyugdíj-alapról, illetve a vidéki postások béréről szól. A Canada Post egy, az eddigihez képest kevésbé bőkezű nyugdíj alapot vezetne be az újonnan felvett dolgozókat és ezt a lépést hevesen ellenzi a szakszervezet. Ezen felül nehezményezik a szakszervezeti vezetők, hogy a vidéki postások bére átlagosan 28 százalékkal alacsonyabb mint a városokban dolgozó kézbesítők keresete. Ráadásul a vidéki postások hetven százaléka nő, miközben a legtöbb városi postás férfi, így a kérdésben van egy gender oldala is.

Már az, hogy immár egy hónapja áll fenn a munkabeszüntetés, a sztrájk, illetve a dolgozók kizárásának veszélye drámai mértékben csökkentette a Canada Post ügyfeleinek számát. A posta elmondása szerint a bizonytalanság miatt mára 80 százalékkal kevesebb levelet, lletve csomagot adtak fel kanadaiak és kanadai vállalkozások, mint ekkor tavaly. Számos kisvállalkozás pedig jelezte, hogy a mostani bizonytalanság végleg lerombolta bizalmát a kanadai postában, még akkor is ha végül sikerül kikerülni a postai szolgáltatások felfüggesztését. Például Richard Fredericks a Global News honlapján írta, hogy 1986 óta havi jövedelmének egy része a katalógusokon, ma pedig az interneten keresztül árúsított és az ügyfeleknek postázott termékekből származik. Az elhúzódó bizonytalanság miatt, Fredericks a továbbiakban igyekszik elkerülni a kanadai postát. Már csak elektrónikusan küld számlákat ügyfeleinek, egy amerikai-kanadai futárszolgálattal váltotta fel az eddig a Canada Post kézbesítési szolgáltatásait és egyre inkább az amerikai rendelőkre, nem pedig a kanadaiakra igyekszik építeni kisvállalkozását. „Minden korábbi postai munkaügyi vita idején, az eladások csökkentek. Amikor pedig sztrájkoltak a dolgozók, tranzakcióim beomlottak”–mondta Fredericks, aztán hozzátette: „Próbáljon meg Ön ilyen körülmények gyerekeknek enni adni, vagy jelzálog hitelt törleszteni.”

Canada Post

Canada Post

Marilyn Braun-Pollon, a Kanadai Független Vállalkozások Szövetségének képviselője elmondta, hogy például Saskatchewan tartományban a kisvállalkozások 98 százaléka a Kanada Postát használja, amikor megrendelt árucikkeket küld vásárlóiknak. Országos szinten a szövetség tagjainak háromnegyede használja rendszeresen a Kanadai Posta szolgáltatásait.

De miért nem tud minden kisvállalkozás egyből átállni akár a UPS-hez, vagy esetleg a Fedexhez, ha ennyire bizonytalan a Kanadai Posta? Alapvetően arról van szó, hogy a csomagküldés a Kanadai Postán keresztül általában észrevehetően olcsóbb megoldás. És amikor aránylag kisértékű internetes vásárlásról van szó, akkor nem fizethet sem a kisvállalkozás, sem pedig az ügyfél gigantikus összeget a postázásért.

Mondok mindjárt egy példát: egy számomra szimpatikus Ontario-tartománybeli, Kitchener környékén lévő kisvállalkozástól rendeltem egy csomag édességet a héten. A kisvállalkozás – amely elsősorban az internetes eladásra épül – olyan édességet, cukorokákat és csokoládékat árul, amelyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet beszerezni a legtöbb kanadai boltban, vagy szupermarketben. Retró cukorkákról és édességről van szó, amelyek mondjuk a huszas, harmincas és negyvenees évekből származnak, de ma már alig léteznek. A csomag értéke 26 dollár. A Canada Posttal a postázás plusz tíz dollárt jelent. Ezzel szemben egy futárszolgálatnál duplájába kerülne a kézbesítés, ami egy kisértékű küldemény esetében már a vállalkozás, illetve az ügyfél számára sem logikus.

Mégis, a mostani elhúzódó bizonytalanság a Canada Postnál veszélybe sodorja a kanadai koronavállalat eddigi eredményeit. Ugyanis roppant nehéz évek és a postázott levelek drámai visszaesése után, a cég jövője éppen a csomagküldeményekre és a kisvállalkozásokra, az internetes vállalkozásokra épül. Igy volt a Canada Postnak tavaly 8 milliárd dollárnyi bevétele, amely kismértékű nökekedést jelent az előző évhez – azaz 2014-hez – képest. Csaknem tíz százalékkal növekedett a bevétel a csomagküldeményekből, továbbá a Kanadában feladott csomagok kétharmadának kézbesítését még mindig a Kanadai Posta oldja meg.

De vajon meddig termel profitot a Canada Post és meddig őrizheti meg piacvezető szerepét, ha sorban elhagyják a céget a kisvállalkozók? Többek között, ezen kéne elgondolkodni az elhúzódó bizonytalanság idején.

*

A Kanadai mikrofon című jegyzetünket az Ottawai Magyar Rádió részére készítettük el. Minden vasárnap helyi idő szerint este 7 órától hallgathatják Ottawában a CHIN rádió egy órás magyar nyelvű műsorát élőben a 97,9 FM-en, illetve élőben az interneten is, ezen a linken. A korábbi adásokat pedig itt hallgathatják meg

Comments are closed