Szegedi zsinagóga

2016 július 22 3:11 de.183 hozzászólás

A szegedi Új zsinagógát 1900-1902 közt építették Baumhorn Lipót tervei alapján. Baunhorn 22 zsinagógát tervezett a 19-20. század fordulóján, legszebb alkotása éppen a mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú szegedi Új zsinagóga. A szegedi zsinagóga Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. (…)

A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. A kupola 4 csegelyére az erkölcsi létet meghatározó három (de [héberül négy szóval kifejezhető) tényezőt írták fel héberül: a Tóra, a munka és az emberszeretet. A kupoladob 24 oszlopa a nap huszonnégy óráját szimbolizálja, fölöttük kék alapon a csipkebokor virágai a kinyilatkoztatás szimbólumai. A végtelen tér élménye fogalmazódik meg a kupola virágokkal díszített egyre sötétülő sorától a csillagos kék üvegburkolatban. Középen a Dávid csillag körül a nap kivilágítható sugarai koronázzák meg az égboltot. A festett kupolaablak és a templom valamennyi színes üvegablaka Róth Miksa műhelyében készült. A templom színes, szecessziós földszinti és emeleti ablakain a zsidó nép vallásának és történelmének fontosabb eseményeit jelenítik meg az Új zsinagóga felépítésének időpontját is beleértve. (…)

A templom másik ékessége az oltárfal, amelyen a második jeruzsálemi Szentély hatása érezhető, szerkezetileg modenai beosztást mutat. Az oltár aranyozott fehérségét a kórus kék színezése még jobban kiemeli. A tóraolvasó márványasztal záróköve, amely a templom építésének a leírását takarta, jeruzsálemi márványból van. Sajnos a holokauszt alatt az építési leírások eltűntek. Az ember és az Isten közti szövetségre utaló frigyszekrény ajtaja éppen úgy, mint az ősi frigyládáé Nílus-parti sittimfából[6] készült, iszóp növényt formázó pántdíszítései az alázatosság és a lelki tisztaság szimbólumai. A frigyszekrényt egy félretolható függöny takarja. A függönyön a templom architektúrája és stílusjegyei ismétlődnek középen a jeruzsálemi füstölő oltárral. A frigyszekrényben bársonyruhába öltöztetett tóratekercsek vannak, amelyek héber írással Mózes öt könyvét tartalmazzák. Ezekből egy-egy szakaszt(szidra) a zsidó szombatokon és ünnepnapokon a tóraolvasó olvas fel. A felső szószékből a rabbi szól híveihez, az oltárnál az előimádkozó imádkozik.

(forrás: Wikipédia)

Fotók: Gergely Bea

034

010

014

021

023

024

033

 

183 hozzászólás

  • Katona Zsombor

    Gyönyörű ez a zsinagóga, de ne haragudjatok meg az őszinteségemért, pont olyan hivalkodó mint a római katolikus templomok, csak bálványok nélkül.

  • -…”baruh ata ‘H gaal Israel………”

  • Igaz! A zsidó nem bálványimádó vallás.
    Kielégítő,ha a 2016 évvel ezelőtti rabbit és anyukáját mások imádják,bálványként.A 12 Tanítványról már ne is említsük.

  • Kerekes Sandor

    Remélem, elfogult vagyok: a világ legszebb zsinagógája.

  • Az épület remek!A belső kialakítás,a munkák minősége a kivitelező szakemberek munkáját dicséri.A belső építészeti kialakítás,kivitelezés szenzációs,eszméletlenül jó a természetes megvilágítás.Lipót szenzációsat alkotott,a kivitelezők sem lebecsülendők.Kíváncsi lennék ki volt a belső építésze ? Utólag is csak gratulálni lehet a tervezőknek,kivitelezőknek.
    Üdvözlettel.

  • Avi Ben Giora

    A szegedi zsinagóga egyedi tervezésű megvilágítást kapott. A kupola úgy lett építve hogy a reggeli és az esti ima során természetes fényt kapjon a tórafelolvasó asztal. Csak úgy zárójelben irnám ide ennek a zsinagógának szinte a pontos más a szabadkai zsinagóga. Sajnos a renoválása már évek óta húzódik, de egyszer csak elkészül. Per pillanat 50% a zsinagógának készen van.Egy érdkesség. A szegedi zsinagóga építésére Komor Marcel és Jakab Dezső is beadtak pályázatot, ám elutasították őket és Baumhorn Lipót tervei lettek elfogadva. Hogy „kárpótolják” őket ezen terveket fogadták el a szabadkai zsinagóga építése során. A kéz zsinagóga ezért hasonlít annyira egymásra.

  • A zsinagóga mérete is utal arra, hogy valaha jelentős zsidó közösség élt Szegeden és környékén. A 90-es években már csak néhány 10 fő körül volt a szegedi zsidó közösség. A Horthy adminisztráció szinte 100%-ban sikeresen gyűjtötte össze az alföldi zsidóságot!

  • VAlóban, leghíressebb a szegedi zsinagóga Európábann!

  • Jichak Permutter

    Bocsássatok meg, de személyes érintettség okán meg kell említenem a nagyszüleimet, akiket Szegedről deportáltak Auscwitzba és ma a zsinagóga falán elhelyezett tábla őrzi emléküket.
    Annak idején, nagyanyai dédapám is résztvett az adakozásban, amelyből aztán létrejöhetett ez a szép épület, JHV új háza. Nem gondolta volna, hogy erre a célra kell majd egyszer felhasználni a falait…

  • a dohany utcai viszont a vilag masodik legnagyobb zsinagogaja………..

  • Jichak Permutter

    Csombor!

    A vallási hagyományokat és szabályokat figyelembe véve, hatalmas különbség van abban, és egyben alapkérdés is, hogy egy adott istenháza megfelel az ősi szabályoknak, vagy mondjuk az, amelyik díszítése megszegi azokat, példának okáért, mint Gyuri10 is írja a bálványimádás bűnébe esve nemcsak az elméletben és a hitben, de tettleg, bálványok, szobrok és képek elhelyezésével, vagy imádtatásával rakja tele a teret.
    A zsinagógák ezzel nem vádolhatók, amint a protestáns* építőművészeti emlékek sem.
    Ami tehát AZ Ő, AZ EGYETLEN dicsőségét szolgálja azt nem nevezhetjük hivalkodásnak.

    .
    * Mint éremgyűjtő említem meg, hogy sok olyan „máriás” pénzérmével volt szerencsém találkozni, ahol a >Mária a kisdeddel< ábrázolást meggyőződéses, hithű puritánok már évszázadokkal ez előtt agyonvésték, vagy elcsiszolták, hogy még a nyoma se lássék a hivalkodó bálványnak…

  • Permutter:
    Jézus így int:

    „Ne csinálj magadnak faragott képet…”

    A Katholikus Egyház ebben IS szembe megy Jázus tanításaival, mint mindenben.

  • Katona Zsombor

    Jichak Permutter
    2016 július 23
    11:53 de.
    Kedves Jichak!
    Nem vagyok vallásos, ezért köszönöm a magyarázatot. A munkám folytán bejártam az egész országot és ha időm adta a helyi nevezetességeken kívül a templomokat is -vallástól függetlenül- ha tehettem megnéztem belülről is, csupán az esztétikai élmény kedvéért, azonban belülről még egy zsinagógát sem láttam, abban a hiszemben vagy tévhitben, hogy, oda goj nem teheti be a lábát. Fotókon láttam már zsinagóga belsőket, de gondolom az messze nem adja vissza a valóságot. A bejegyzésemmel nem akartam senki vallásos érzületét megsérteni, csak szimplán a látványt kommentáltam.

  • Persze, téves hiedelem, hogy a katolikusok a szenteket imádják.
    Istent imádják, a szenteket tisztelik szent életük miatt, vagy mártírságuk miatt.

  • Figyelő nagyon szépen megfogalmazta!

  • Figyelo
    itt a hiba. mert a katholikusok jezushoz rimankodnak es nem a teremto atyaistenhez.
    jezus egy foldi halando EMBER. nem isten……………..eppezert balvany.

  • Jichak Permutter
    mint eremgyujto………..
    no volna egy kerdesem. mit tudnal mondani nekem mint szinten gyujtonek egy 1939-es 50 reichspfennig-rol amin nem sas van hanem az SS jel.-/van ilyenem…es meg sok sok masik is/-
    keresek magyar ghetto papirpenzeket es ghetto levelesolapokat. csere is ok.
    mail,; [email protected]

  • Figyelő

    Márpedig példának okáért, a „corpus” annyit tesz, hogy t e s t . Egy test, egy levágott testrész, vagy azt, illetve bizonyos szentnek kikiáltott, élettelen . t á r g y . előtt tisztelegni, az bálványimádás, de nagyon finomabban szólva bálványtisztelet amelyet már az ötezer éves Tízparancsolat is tilt.

    .

  • Jichak Perlmutter

    Kedves Zsombor !

    Bejegyzésemet (11.53) nem érzületből szültem, hanem az Írások ide vonatkozó passzusait számításba véve a templom terébe, azaz egy „szakrális térbe” bálványokat elhelyezni minden európai vallás és az Iszlám szerint is tilos.

    .

  • Figyelő!

    Szenteket ember nem avathat.
    A mindenható maga választja ki a szentjeit, akiknek tiszteletét az ember csak igaz,mély hittel és annak megfelelő magatartással fejezheti ki, de őket emberi lénynek ábrázoló, emberkéz alkotta munkákkal semmiképp sem, mert az ilyen „művek” bálványok.

    A Katolikus Egyház időben minél távolabb került a zsidó múlttól, annál jobban szakított az ószövetségi parancsolatoktól, de az eredetileg puritánságra intő keresztényi intelmek betartásától is. Annál inkább dobta aztán félre például a bálványimádásra vonatkozó legszigorúbb előírásokat is.
    Nem véletlen, és ebben mindenki egyetért, hogy a barokk mozgató erejének az „ellenreformációnak” nevezett, egyházi indíttatású politikai irányzatot tartják.
    Mire tehát a világ a rokokóhoz ért a XVIII.század II.felében, nemcsak díszítettségében, de a formavilágában is, de már-már szinte meghatározhatatlan mozgalmasságban, az arany pompájában és a mozdulatokban tobzódó szentek festmény és szobor ábrázolásával igyekezett a reformáció, valójában tisztító történelmi hatását tovább ellensúlyozni, vagy inkább eltakarni a hívők szeme elől. Mindez bizony a többek által leírtak alapján is kimerítette – és ma is kimeríti – a bálványimádás tilalmas tényállását.

    .

  • Kedves Perlmutter!

    Azért a kereszténység, illetve a Középkor kezdeteivel egy kissé lehetnénk belátóbbak. Tudniillik a kor jellemző műveltségi vonása, vagy inkább szintje a 99%-os írástudatlanság, nemcsak a jobbágyság, de még az uralkodó osztály – a papság kivételével – körében. Ebből következik, hogy a „hívő tömegek” meggyőzésében kevésnek bizonyuló audiális módszerek (szendbeszédek, stb) kevésnek kellet, hogy bizonyuljanak, amiből egyenesen következett a vizualitás előtérbe tolása, melyben természetesen Bizánc, majd a latin Róma is megfelelő gyors előhaladást fejtett ki. Így van az, hogy sok mai régészeti munka során feltárt pl. román stílusú templom fal rétegeiben is a korabeli „hitoktatást” szolgáló freskórészlet kerül elő. De ilyenek a korabeli festett, dombormívű, vagy esetleg szobrokon keresztül bemutatásra kerülő kálváriák ábrázoló művei is, szinte minden faluban.
    Ezek összessége nélkül a hívők sokaságának sokkal nehezebben lehetett volna fejébe gyömöszölni az egyes hittételeket.
    Tehát ezt a „törvénybontást” az analfabetizmus, „mint adottság” szüksége szülte, mely tény nem változtat azon, hogy az Egyház bizony többek közt erre is hivatkozva, később egyre inkább keményen elszakadt az egyházatyák vallási elképzeléseitől, különös tekintettel a bálványimádás bűnére, amely fogalomkörbe nemcsak a faragott és festett bálványok, de a mammon, a rideg, emberkéz alkotta tárgyak és a gazdagság mint a „megváltoztathatatlan” társadalmi tényező tisztelete avagy belfogadtatása is szorosan beletartozik…

  • „belfogadtatása” helyesen: elfogadtatása

  • Akkor vajon a zászlók vagy az ószövetségi zsidók frigyláda tisztelete is bálványimádás? Egyébként, teljesen mindegy, hogy a bálványozás tárgya élő-e vagy élettelen, illetve tárgy-e vagy személy. Bálvánnyá akkor válik bármi, ha az eltérít az igazságtól, ill. a felebaráti szeretettől. Itt sok beírót a pártkötődés és a gőg (önimádat) téríti el.

  • Jichak Perlmutter

    Kedves Barlev!

    1)Sajnos ilyen numizmatikai tételekkel nem rendelkezem, bár lennének…

    2) Amit Jézussal kapcsolatban írtál F-nek, egyet értek.
    A magam kommentjében is említeni akartam, mégpedig a feszületet mint egy tipikus bálványt, csak nem akartam sértő lenni. Valamint, amit itt Te is kifejtesz, amelyről az a véleményem, hogy ellentmond még a „Hiszekegy” monoteista fogadalmának is, amely „ima” már önmagában véve is tagadja az egy-isten hitet, azaz bálványimádó, amikor az egyik szavával megtagadja a másikat…

    Üdv.!

  • Jichak Perlmutter
    nos a kereszt mint olyan nem mas mint egy romai kivegzo eszkoz.
    az aldozat ket csuklojat szogeltek fel a „callum”-ra / callum = kerresztfa. igy ez egy nagy T betut formazott/
    az elitelt cask a callum-ot vitte a vallan kerresztben a karokhoz kotozve a kivegzess helyere. a colop mar oda volt keszitve latinul
    a folbe leasva.erre kootelekkel huztak fel a callumot az elitelttel egyutt. a bokakat ketoldalrol szogeztek a colophoz behajlitott terdekkel. a hala hosszabb roviebb ido utan fulladas utjan allt be.
    nehany esetben volt a fej felett egy tabla -/ titulus cruces/-amin az allt miert iteltek erre.
    yeshuanak ez volt,; IESHVA NASAREE REX IVDAEORVM -latinul
    es aramiul,. JESHUA B’NZERETH MELEKH H’JEHUDIM.

  • Jeshua-t lazitas es kozrend veszelyes megbolygatasa vadjaval itelte halara pilat procurator.
    ………………………………………………
    a mirha es bor kevereke -/amit adtak inni/- azt a celt szolgalta hogy enyhitsen a szenvedesen. a mirha erosn hallucinogen noveny.

  • Jichak Perlmutter

    T.Jani !

    A frigyláda a kőbevésett Törvény tároló eszköze. Abban tehát nem a tárgyat, hanem azt a szellemi . t a r t a l m a t . tisztelték, melynek hagyománya egyben tartja és létében is megtartja a zsidóságot évezredeken keresztül.

    .
    Hogy aztán a népnyelv ennek mindenféle csodálatos tulajdonságokat kölcsönzött, azt már nem a vallás szabályai diktálták.

  • Jichak Perlmutter

    Másfelől, kedves Jani írod, hogy „bálvánnyá akkor válik bármi, ha az eltérít az igazságtól, vagy a felebaráti szeretettől.”

    Ez nagyjából igaz is, ám a Törvény ennél sokkal konkrétabban fogalmaz, amikor azt mondja, hogy „Ne legyen nálad idegen isten, és idegen isten előtt meg ne hajolj” (Zsolt 81:10), vagy „Az Urat a te Istenedet imádd és csak néki szolgálj”. (Luk. 4:8) És persze, „Átkozott az ember, aki faragott és öntött képet csinál”(Móz. 27,15; 29,20; Jer.11,3.).
    Mert ugyebár az igazság, amire Te is gondolsz, az az egyetlen Isten, pár és fiú nélkül, mert ha ezek is léteznének, akkor az már több isten lenne.

    Amúgy és nem mellesleg, a bálvány tilalma ugyanúgy, mint a >felebaráti szeretetA Törvényen<… (Mt.17)

    .

  • Azt is írják a Wikipédián, hogy 1944-ben 6600 izraelita vallású magyar állampolgárt hurcoltak el Szegedről, közülük 1500 tért vissza. Folyamatos azóta a hitélet, de kevés résztvevővel. A házat kulturális műsorok bevételeiből is próbálják fenntartani.

    Kecskeméten is van egy zsinagóga, nem kicsi, de a háborút mindössze 200 kecskeméti zsidó élte túl, a kb. 1400-ból. Így a zsinagógájukat átalakították művelődési házzá.

  • Don Golo
    2016 július 24
    9:30 de.

    És most nézzünk az elmélet gyakorlata mögé! A katolikus bálványimádás pozitív hozadékai:

    1. Nem nyírnak ki az európaiak komplett újság szerkesztőségeket, ha véletlen lerajzolva látják Istent, (bár az üzekedést lerajzolók megérdemelnének pár pofont).
    2. Zsíros megrendelések a művészeknek, az európai civilizáció egyik csúcspontja.

  • barlev
    2016 július 24
    11:45 de.

    Persze, hogy elítélte, mivel a főpapok előzékenyen figyelmeztették, hogy mi vár rá, ha Jézust futni hagyja. Szóval ki is fenyegette a közrendet? Jézus, aki azt mondta, hogy adjátok meg a császárnak, ami a császáré?

    Különben Jézus nem ivott a borból, miután megízlelte, vagyis elutasította a fájdalomcsillapítást.

  • barlev
    2016 július 24
    11:41 de.

    Jézus körül a vakok láttak, a némák beszéltek, ezért hitt sok ZSIDÓ kortársa abban, hogy ő a király. A főpapok meg gyarló emberként viselkedtek, mert

    1. ha Jézus a Messiás, akkor nem siránkozhatnak többé, hogy a magyarok … pardon a zsidók a szerencsétlen, elnyomott nép, akit mindenki üldöz.
    2. Jézus nem vállalta a királyságot.
    2. a nátháni Jézus nem volt Salamon leszármazottja, ezért nem lehetett király.
    4. a salamoni Jézus, akiről Máté evangéliuma szól, meghalt vagy nem volt olyan népszerű.

  • Jichak Perlmutter

    Mivel a törvény és Jézus tanításai is alapvetően erkölcsiek, érdemes a teológiai kérdéseket is erkölcsi oldalról közelíteni.

    Vajon milyen erkölcsi alapja volna egy halálfélelmet soha nem tapasztaló, szenvedéseket csak hírből ismerő, lábait a bárányfelhőkön lógató szellemi lénynek ítélkezni és uralkodni az emberek felett? Mert ahhoz, hogy isten erkölcsileg az emberek fölött állhasson, úgy etikus, ha a először mienkhez hasonló gyarló és halandó testben a saját (erkölcsi) tanításainak betartásával bizonyítja, hogy méltó arra, hogy ítélkezzen, megbocsásson és a szeretetről „papoljon”.. Így már tényleg közülünk való és jogos elvárás a tisztelete.

    Ezt azért írtam, mert az előbbi hozzászólásodból láttam, hogy törvényből(első parancsolat) és az apostoli tanításokból próbáltad levezetni, hogy Jézus(az ember) nem lehet isten, mert az már „politeizmus”. 🙂

  • Nem gondoltam, hogy hozzaszolok a vitahoz,
    amely vagy 2000 eve folyik, ma is,itt is- intelligens
    emberek kozott.
    Roviden-csak ennyit.
    Az Ujszovetseg-Jezusban latta a Messiast.
    A zsidok szerint-meg varjuk.
    Az Oszovetseg, a zsido Biblia szerint,ennek
    bizonyos jelei kell,hogy legyenek.
    A legfontosabbak{szerintem}
    Ezsaias{i.e 8-ik szazad} konyve{2-4}

    „Kardjaikbol kapakat kovacsolnak,
    landzsaikbol metszokeseket.
    Nep a nepre kardot nem emel,
    hadakozast tobbe nem tanul.”

  • Izraeli מרים,
    לא ישעה גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה.Te ezt komolyan el is hiszed?
    Inkább azt hiszem el,hogy כל זה יקרא לאחר שניקבר את המתים שלהם שבע שנים שיבוא במהרה .כתוב: בספר פסוק מספר1 Gyuri könyvéből.

  • hazai lampa
    ne keverd ossze-vissza foleg azt amirol fingod sincsen.
    a mi tortenelmunket en a zsido jobban ismerem mint te.
    az erdeti ap[okrif szovegek sehol nemn irnak vakokrol benakrol akiket gyogyitott volna.
    azokban az all szoszerint,;-” nem eltorolni jottem a profetakat-/zsido profetak./- hanem betolteni azokkat”-
    yeshua bar yossef elsosorban a zsido nepert tett amit tett.az izrael hazaak egybegyujtesen faradozott hogy egyutt lehessen mind a tordelemben az UR hatalmas kegyebol az uj egyesitett izrael kiralysagaban.

  • yeshua tanitasaiban ott all fehere feketen -/ezeket persze elvetette a keresztyen egyhazi zsinat mert ez vegkepp nem az o erdekeiket szolgalta../-Elsosorban a zsidok erdekeben tesz-tett mindent.minden mas nep masodlagos elhanyagolhat kerdes.
    ez igy allszoszerint a Zohar-ban is.
    az O.-rokkevalo egybegyujt a szeretett nepet-/minket zsidokat kizarolag!!!/-es itletet tart felettunk az osszes tobb I cask eztan kovetkezhet.

  • Jichak Perlmutter

    Jani! 1:46

    Óh igen, teóriád szerint tulajdonképpen a Jézus legenda egy kis isteni kiruccanás a a reális világba, hogy földi szemek számára is látható legyen, részben erkölcsi példamutatás, másrészt gyerekes kíváncsiságból. Ezért az Úr teremt magának egy gyereket – egy fiút – akit különböző felsőbb tanácsokkal és utasításokkal lát el, hogy a küldetés célja beteljesedhessék.

    Csak egy dolog még mindig nem klappol, hogy Isten fia is Isten lesz, ez esetben tehát már két istennel van dolgunk… Ebből a hatalmas dilemmából csak egy feloldó képlet képzelhető el, és ez biztos, hogy az azon a szinten, már nem működik a biológiai genetika. Vagyis Isten, amint önmagát Mózesnek kijelenti, hogy VAGYOK, AKI VAGYOK, azaz a megváltoztathatatlan és az egyetlen, az bizony a Mózes-hitű Jézus, a rabbi(!) számára is csak AZ Egyetlent jelentheti, vagyis így természetesen az önmaga emberi lényét (nemcsak formáját) le nem tagadja.

    Megaztán és különben is Isten, mint mindenható képes bármit, bárhol és bármikor teremteni így akár egy saját fiút is… Aztán meg gondoljunk csak bele, a történelem folyamán nevezte e bárki, még a legvallásosabb emberek közül is Ádámot istenfiának, pedig bizony bibliai megközelítésben is, Ő aztán tényleg fia volt az Úrnak – azt is tudjuk, hogy hogyan. De Évát se hívta még senki „istenlányának”, igaz ő az átvitt ádámi oldalbordán keresztül, inkább volt már Ádám lánya… 🙂
    ˙

    .
    ui: A viccet félretéve, Vermes Géza A zsidó jézus c. 10 nyelven megjelent könyvében vagy 30 oldalon keresztül idézetek sokaságán keresztül fejtegeti, az „istenfia” melléknév(!) történetét és elterjedtségét egész Palesztinaszerte…

  • Izraeli

    A jelek mindig csak megerősítő ráadások. Istent a tulajdonságairól kell felismerni. Bár vannak olyan nemes tulajdonságok, mint pl. az „önfeláldozás”, amit csupán szellemi lényként nem tudna bemutatni…

  • Jichak Perlmutter

    Kedves Jichak! Jó a példád. Mert, ha elhiszed, hogy az Úr egy égő csipkebokorból mondta Mózesnek, hogy: „VAGYOK, AKI VAGYOK stb.” akkor nem olyan hihetetlen, hogy egy Jézusnak nevezett emberi testből is képes volt beszélni? Neki legalább voltak hangszálai. 🙂

    “Monda néki Filep: Uram, mutasd meg nékünk az Atyát, és elég nékünk! Monda néki Jézus: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? Aki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?”

    /János 14,8-9/

  • Jani
    a Torah-ban tobbszor elofordul a formula,; „bnei adam”
    ez azt jelenti -ember fia.
    tehat ez se yeshua-tol valo. a torah letezett leirt formaban jo 1200 evvel yeshua elott

  • Izraeli
    kifelejted azt a tenyt hogy az amit ma ismerunk mint „tizparancsolat” egy a laterani zsinat altal hibasan forditott -/az egyhaz erdekeit szolgalando!!!/- valtozat.
    pelda erre,;
    a ne olj eredetileg igy hangzott,.- tulelsz pedig a kardod altal.

  • Hölgyek és Urak,
    a teológia csalhatatlan nagymesterei,már írtam egyszer,hogy bizonyítékom van rá,miszerint Jehosua ben Szentlélek Magyar volt. Saját fülemmel hallottam egy fogatlan félőrült öregasszony üvöltözte a keleti p.u. előtt,hogy”Jézus Krisztus Magyar volt”. Ennél alaposabb bizonyítékra nincs szükség.Aki ezen vitatkozik az a kishitüség bűnébe esik.

  • Gyuri!
    Akkor nagy a versenges Abu Mazennal.
    Szerinte,ugyanis- palesztin volt.
    Nem hiaba-a verseny viszi elore a vilagot.

  • Izraeli
    abu mazen egy hazug fereg. egy ex fekete szeptember terrosita-tol mi mast varhatunk.
    yeshua bar yossef felso-galilea-i arami volt eredetileg-/nemzetsegileg a zabulon torzsebol valo/-.
    az anyanyelve is arami volt.
    erre jo pelda a feje fole tett titulus cruces amin latinul,gorogul,es aramiul volt fel;irat.
    jeshua b’nz’rth melekh h’jehudim.

  • Gyuri10, 7:44

    Mondanám; ez jó, ))) 😀 ((( , csak hogy ez nem is vicc, és Magyarországon mégcsak nem is teológiai, hanem egy rasszista alapvetés.

    Tudniillik, antiszemita nácijaink mélységes zsidógyűlöletükben már odáig jutottak, hogy azt is tagadják, és ezt hangoztatják is, hogy a zsidó Mirjamtól (Máriától) született legfőbb szentjük zsidó lenne…

    Azt mondják, vagy gondolják ama setét bőrfejükben, hogy az mégse lehetséges, hogy az „”Úr-Jézus”” akit mi a legmagasabbra – még Istennél is többre – tartunk, az abból „a fajból” származzon, amelyet mi a világon mindenkinél jobban gyűlölünk! Ezen az alapon akkor nagyapáink fölöslegesen is üldözték, és küldték volna őket a halálba…

    Nosza, akkor inkább már csináljunk Jézusból „p á r t u s . herceget”, egy . m a g y a r . nábobot, vagy bármit, csak a zsidóságát tagadjuk, különben még az új generációk szemében is teljesen értelmüket vesztik felmenőink évszázados antiszemita, azok a kitartó, népirtó erőfeszítései is…

    .

  • Jichak Perlmutter

    Jani 12,35

    „Aki engem látott, az látta az Atyát”

    Már megbocsáss, de ezt bárki mondhatja magáról…

  • Barlev!
    Koszonom a beirasodat.
    En ezzel-termeszetesen tisztaban vagyok.
    Megjegyzesem- gunyos volt.
    Apropo,Abu Mazen{Mahmud Abasz}.
    Ket nappal ezelott olvastam a hirekben,
    hogy szandekaban all-beperelni Britaniat
    a Hagai Nemzetkozi Birosagon- a Balfour Deklaracio
    miatt, amely „hozzasegitette” a zsidokat
    az „arab fold” „elrablasahoz”.

    קצת הומור לא מזיק-בזמנים קשים.
    מרים

  • Jichak Perlmutter

    Gyuri10

    A teológia szerintem sem tartozik a tudományos diszciplína világába, hisz h i t-tételeken és dogmákon nyugszik, illetve rágódik.

    Viszont az a tényekre építő vita amit itt, e lapokon folytatunk inkább tartozik a történelmi bibliakutatás körébe, az abban (a könyvekben) leírtak elemzésén és történelmi párhuzamok összefüggésein keresztül. Meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy többségében tudományos módszerrel és alapon.

    .

  • Kedves Jichák,
    végtelen sajnálatomra semmi féle tudományos vagy teológiai kutatásban nem hiszek.A fogatlan őrült némber jobban tudta a tutit.Ővele csak abu mázen versenyezhet,mert az is lehet,hogy palesztin volt.Igaz,hogy a palesztin népet feltaláló abu ámár ezer kilencszáz valahány évvel később találta ki az arab choránimra a palesztinságot,igazándiból nem kell,hogy bárkit zavarjon.Ha a fogatlan szörnyet nem a keleti p.u.előtt hallottam volna még a mukátába is be tudnám illeszteni.

  • מרים,
    én a rádióban hallottam az abu mázen csillogásáról.Gondolom annyi az esélye ennek az agyrémnek,mint a Trianon-zokogóknak,akiknek azért valamivel több igazuk van,mint a choráni vezérnek.Jó a humor,de azért a hülyéket ne vegyük komolyan.

  • Jichak Perlmutter
    július 27
    1:11

    “Aki engem látott, az látta az Atyát”

    Azért választottam ezt az idézetet, mert ebben az igében Jézus félreérthetetlenül az Atyával azonosította magát. Vagyis, nincs szó az általad felvetett politeizmusról. Más kérdés, ha „bárki” ilyesmit jelentene ki magáról, valószínű őrültnek tartanák, de legalábbis kétkedve fogadnák. Azonban vitathatatlan tény, hogy Jézus nem „bárki”, hanem tanításai a mai napig minimum megosztóak..

  • Jichak Perlmutter

    Jani !

    Jézust a családja – talán Jakab kivételével – sem tartotta
    100%-osnak. Ez némi feszültséget is okozott közöttük.

    Másrészt, ha isten, nevezhetjük Atyának is, akkor az isten, s még az egyigaz Isten sem mossa le róla, hogy sajátmagát isteníti – tehát politeista a szentem…

    .

  • Jani
    -2aki engem latott…stb”-
    nem ertesz te ehhez.
    yeshua a bereshit szoveget furgatta ki ezzel,’-„bereshit bara EL h’Adon.”
    abban all az hogy teremte az UR az embert az o kepmasara
    csakhogy ez a kepmas szoveg hibas forditasa az oheber „Neshama” szonak ami lelket jelent.
    tehatr az Ur krealta az embert a sajat neshama-janak igenybevetelevel.
    yeshua nem volt mas mint egy galileai szemfenyveszto magus. egyptom-ban megtanulta jol.hirdetett kesobb iget de az meg kizarolag a zsidosag erdekeben tortent. ott szo nem esett mas nepekrol vagy azok joleterol. ez cask kereszteny hozzairas takolmany.

  • Izraeli
    igen hallottam a szenilis ven hulye ujabb lepeserol…………….a hiba cask ott van hogy az ENSZ meg vakon asszisztal neki.

  • barlev és jani!

    Az Újszövetségnek mint irodalmi műnek a tragédiája az, hogy még alig íródott meg, máris „fordítás” lett belőle. Tudniillik mindjárt melegiben görögre fordították le. A fordítás pedig, különösen ilyen hítbéli kérdésekben sokszor inkább kifordítás az eredeti gondolatból…
    Szerintem ezzel magyarázható Barlev (10,45-ös) velős következtetése a hamis értelmezésre…

    .

  • barlev és jani!

    Az Újszövetségnek mint irodalmi műnek a tragédiája az, hogy még alig íródott meg, máris „fordítás” lett belőle. Tudniillik mindjárt melegiben görögre fordították le. A fordítás pedig, különösen ilyen hítbéli kérdésekben sokszor inkább kifordítás az eredeti gondolatból…
    Szerintem ezzel magyarázható Barlev (10,45-ös) velős, szakértő következtetése az újszövetségi idézet hamis (mondjuk téves) értelmezésre…
    Gratulálok Barlev!

    .

  • Izraeli,

    Csodás az Ézsaiás idézeted. Köszönöm.
    Szinte megható és a érdekes mód, a kereszténység (de itt Gyuri10 is a fenti kételkedélse alapján) inkább – talán szívesebben – hiszi János jelenéseit, apolkalipszisát, miért?
    Először is ez egy t o l d a l é k az Újszövetséghez egy bújkáló, megrettent ember látomásait és vágyálmait tartalmazza, amelyet nagy valószínűséggel a 66-os nagy felkelés leverésekor egy barlangban írt meg. Stílusában merőben eltér az egész Újszövetség modorától.
    Az Apokalipszis tehát nem a békésen leszállt Messiást tárja elénk, hanem a hódító R ó m á n bosszúálló haragvó Isten küldöttét. Ebben a mű „kísérteties” hasonlóságot mutat a Qumráni Háborús Tekercs tartalmával…
    Ezzel szemben Ézsaiás, éppenséggel egy békés, a fegyverekből ekevasat és metszőkéseket kovácsoló Pacemakert mutat be, mint Messiást. Szép! Jobb ebben hinni.

  • Bocs’, a 66-os felkelést 70-ben verte le Róma.

    [Abban az időben rejtették el a Holt-tengeri tekercseket a magas sziklabarlangokban Qumran környékén.]

  • „Nem tudsz te semmit havas dzson, az éj sötét és tele van iszonyattal!”

  • Ha visszanézitek a hozzászólásaim, akkor láthatjátok, hogy én nem valamilyen Biblia fordítás vagy értelmezés, hanem a logika alapján jutottam el oda, hogy istennek születéstől a halálig bűntelenül végig kell élnie egy nyomorult földi emberi életet ahhoz, hogy erkölcsi alapja legyen az emberek fölött ítélkezni. Méghozzá az „övéi közt” zsidóként, a saját ószövetségi törvényeinek betartásával. Azért, mert ez csak így etikus és igazságos.

    Egyébként, az univerzumban tudtok nemesebb lényt, mint az ember, akinek a formáját és képét szívesebben vállalná isten? Vagy szerintetek isten maradjon egy láthatatlan kezetlen, lábatlan, fejetlen stb. halmozottan fogyatékos az emberek közül kirekesztett magányos szellemi lény? 🙂

  • Malnaszor
    koszonom.
    a hiba ott is van hogy az elso valamire valo zsinat egyszeruen elvetett -/es sajnos meg is semmisittetett./- sok sok apokrif dokumentumot amik nelkul az amit ok ugy hivta „uj-szovetseg” hianyos es sok ertelemben ertelmetlen zagyvalek.
    egyes esetekben szoges ellentmondasba kerul egymassal egy-egy evangeliom.
    koztudott ma mar hogy mindegyik apostat irt ilyet sot maga yeshua bar yossef is.
    -es hat igen, ma mar koztudott az is hogy yeshua nem egyeduli gyerek volt,voltak fiverei -/ yokhanan es yaacov/- valamint huga-/ myriamne/- es Novere is-/ Annas/-
    novere………….vagyis a „szeplotelem fogamzas” erosen ketes igy.

  • Kedves biblia kutató,teológus barátaim,
    valamelyiktek már végig gondolta,hogy mi lett volna Mirjamból és Jehosua ben Szentlélekből ha mondjuk 1938-40 táján éltek volna esetleg magyarországon?Szerintem a mennybemenetel az auswitzi kéményeken keresztül történt volna.Basszus.Most a kereszt helyett a kéményt vagy a hamu rakásokat kellene csókolgatni.A kéményen még az a felirat is furcsán nézne ki,hogy INRI.(IEZUS NAZARENUS REX IUDIORUM)(Indultam Nazaretbe Rendezni Irataimat.)
    Van egyéb lehetőség is.Például a Mamát deportálni a Fiút pedig a donkanyarban felzavarni az aknamezőre.A jányi féle hős keretek röhögése kiséretében.Ha pedig kiderült volna,hogy mégsem magyar, hát már 1941-ben lehetett volna kivégezni Kamenyec Podolszkban. Hacsak idejében nem tudott volna Indulni Nazaretbe Rendezni Iratait.A Pilátusok pedig továbbra is moshatják kezeiket!

  • gyuri10
    nem unneprontaskepp de a valodi romai latin feirat,;
    IESHVA NASAREE REX IVDAEORVM.
    ebbol a szo „nasaree” nem nasareth varosat hanem a Nazarenus szektat jeloli aminek yeshua tagja volt.
    az arami szoveg,;
    JESHUA HANOCRI MELEKH HAJEHUDIM.
    ebbol a szo „h’nocri” azt jelenti az urral valo.

  • Kameniec Podilskij-ban volt ket nagy meszarlas.
    az egyiket a magyar kormany altal kiadott 23000 appatrid menekult zsidokbol .-/anelkul hogy a nacikk csdak egyszer is keertek volna!!!/-. az Einsatzgruppe/A kovette el 1941-ben.
    a masikat a magyar taboricsendor keret es sok honved onkent. a MUSZ-osokbol meszarolt le tobbezret 1942-ben.

  • Hazai Lámpa >6,42<

    Ebben tökéletesen egyetértünk.

    Üdv: DG

  • Hazai Lámpa

    Persze, tegyük azt is hozzá, hogy manapság.
    Korábban még megtették volna, sőt a „Szent Inkvizíció” nevében az ilyen főbenjáró bűnökből még erényt is kovácsoltak a főpapok…

    .

  • Barlev 12:56

    Kommentedhez hozzáfűzném, hogy Kamanyec-Podolszkíjnak akkoriban még magyar neve is volt: K ő r ö s m e z ő – évszázadokra visszamenő magyar emlékkel…
    Nem véletlen, hisz 1939-ben Horthyék ezt is – Hitleri adományként – úgymond „visszacsatolták”, amit valahogy mindjárt illett is megszolgálni.
    Tehát a 20ezer áldozatot követelő, úgynevezett >idegenrendészeti intézkedés< – valójában népirtás – idején, 1941-ben már közigazgatásilag is a Magyar Királysághoz tartozott. Itt húzódott az akkor magyar hadsereg által épített "Árpád vonal" nevű erődrendszer is … A magyar nemzetiségű lakosok száma még ma is kb. 800 fő.
    Ergo, ez a hely már eleve, sokkal magyarabb annál mintsem, hogy helye lenne ama hírhedt . t ö m e g g y i l k o s s á g . tagadásának és bármiféle kozmetikázásának a mai fid-SS rezsim részéről, ahogy ezt teszik.

    .

  • nem unneprontaskent de a szabadka-i zsinagoga szebb mint a szegedi

  • Kedves Barlev ! –> 12,52

    Végre! Örömömre szolgált olvasni a Te tolladból, Gyuri10-nek írt kommentedet, amelyben kifejted ezt a „n a z a r e t i” jelző évezredes tévedés körüli tényleges valóságot. Vagyis, hogy itt nem is „Nazaret” városáról van szó, hanem – ma már tudjuk – a Qumrán környékén élő nagy kiterjedésű – a tájékozatlan utókor által szektaként jelölt, ám valójában Róma számára „túlságosan is aktív” települések buzgón vallásos (haszidim ) lakosait. Azokat, akiket Iosephus Flavius jámbor, békés szerzetesekként – talán éppen az ő védelmükben – igyekezett ábrázolni, illetve beállítani, holott a Holt-tengeri iratok sokaságának tanúsága szerint is, ennek pont az ellenkezője igaz. Ahogy az sem igaz, hogy Jeruzsálemtől teljesen elkülönült szektaként tengették életüket a sivatagban. Ha e >nazarénusok< valódi jellemzését akarnánk kifejezni, akkor ők – hangsúlyozva a Holt-tengeri Tekerecsek tanúságát is – inkább beszélhetünk harcos, mai terminológia szerint nacionalista "népcsoportról", mint jámbor és cölibátusban édelgő szerzetesekről, vagy remetékről. [ld.pl.Háborús Tekercs] Ezeken a településeken a régészeti feltárások fegyverkovács műhelyeket és a normális zsidó élethez és a rituáléhoz tartozó zsinagógákat, helyiségeket és lakóházak alapjait stb. tárták fel, amelyeket a római támadás rombolt földig. (Cölibátus ról meg szó sem lehetett, hisz nagy számban női és gyermek csontvázak is előkerültek.)
    A legfontosabb a megállapításodban, hogy a rómaiak e fejcédulája tartalmazza a . n a z a r é n u s *. jelzőt , mely tény azt bizonyítja, hogy Jézust igenis mint lázadót ítélték el.
    Ráadásképp, e ténnyel (figyelembe véve a qumráni leletek tanúságát is) tisztázódhat az a kérdés is, hogy hol is járt és mit is keresett Jézus (gyerekkorától a fellepéséig) eltelt évtizedek alatt, mely ismeretlen helyen, illetve a júdeai "sivatagban" hol is? Hogy nem csupán meditált ott, annyi már bizonyos. Talán arra is választ kapunk, hogy ker.szt. János (aki szintén onnan jött, mint afféle szerzetes) ki volt és hogyan járhatott ő Jézus előtt, mint példakép és fordítva is…
    És persze mindez összességében magyarázatot ad arra is, hogy Jézusnak miért is . n e m . lehetett célja a zsidó hagyomány, a törvény – a vallás – megváltoztatása, különösen nem a végső felszámolása, amelyet az újszövetség szerkesztői által e Máté 17-ben bentfelejtett mondatok még szó szerint is igazolnak.
    ˙

    .
    * Igen fontos, tényező hogy a . n a z a r é n u s . szó az újszövetségben, pontosabban annak Jézus megvádolása részében . e l . s e m . h a n g z i k, ám a rómaiak . m é g i s . ezt a jelzőt használják a megfeszített Jézus f e j c é d u l á j á n, mely melléknév a rőmai provincia terminológiája szerint . l á z a d ó t . jelent. Ezt a papírlapot vajh az ő bűnösségében állítólag nem is hívő Pilátus írhatta? Az illetőségnek ez esetben a kivégzés jogi kontextusában semmi jelentősége nem is volt. A személy azonosításában pedig az fiú-apa összefüggés működött, pl.: József fia Jézus.

    Üdv: Đubois

  • K. Barlev!
    7,08

    Az a helyzet az, hogy Máriának a „szeplőttelen fogamzás” után, miután valószínűleg megözvegyült, újabb házassága köttetett. E másik házasság gyümölcsei többek közt Jakab is… Így tehát Jézusnak a testvérei féltestvérek.

    .

  • Építési adatok
    Dátum 1900-1902
    Tervező Baumhorn Lipót tervei alapján
    Építész Szilágyi János, Schaar Ede és Stark Vilmos
    Stílus mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú
    Valós méretek
    Szélesség 35m
    Magasság 48m
    Hosszúság 48m

  • Malnaszor
    yeshua novere meg yossef-tol valo.

  • Dubois
    a „fejcedula”-n, nevezzuk inkabb eredeti romai latin neven Titulus Crucis /-amiert kivegzesre iteltek/ az allt szoszerint ” NASAREE”. ez a nasarenus szektat jeloli ami a delisrtaeli sivatagban elo esszenusok szektaja.
    yeshua bar yossef-et pilat procurator lazitas,rendzavaras -/ kozvetlenul a zsido husvet pessah elott/-miatt itelte kereszthalalra.
    de maga a kereszt sem olyan mint amit ma itt-ott latni. az allt egy elore a foldbe leasott colopbol es a „callum”-bol amit a villain keresztben vitt az elitelt a kivegzes helyere.
    a szo callum „keresztfa”-t jelent.
    ez kozepen ugy volt acsolva hogy pont raillett a colopre igy formazott egy nagy „T” betut.
    a csukloknal fogva szogeztek a callumra majd kotelkekkel felhuztak a colopre. ezutan cask a bokakat ketoldalrol behajlitott terdeskkel szogeztek a colopre. a tyest igy elore dolve csungott. a hala hosszabb rovidebb tusa utan fulladas utjan allt be.

  • Dubois
    fontos!!
    a titulus cruces nem egy papirusz lap volt. az egy fa tabla volt amire 3 nyelven O-gorog,Arami es romai latin nyelven irtak fel miert vegzik ki.
    a titulus crucist yeshua eseteben egy „abenazar” nevu centurion irta pilat procurator utasitasa alapjan.

  • DonGolo
    a lenyege es az igazsagon mit se valtoztat hogy kenyermezokent vagy kameniec podilskij kent irjuk.

  • DonGolo:
    „Kamanyec-Podolszkíjnak akkoriban még magyar neve is volt: K ő r ö s m e z ő ”

    Hitvitákba – több, vázolni nem kívánt ok miatt – soha nem bonyolódom. Most azonban annyit megjegyzek, hogy a mai Körösmező (ukránul Ясіня, románul Frasin, szlovákul Jasyna)és a mai Kamaneyec-Podolszkíj (ukránul Кам’янець-Подільський) között a távolság manapság légvonalban 172 km., közúton 244,18 km.

    1941 júliusában a magyar állampolgárságukat azonnal hitelesen igazolni nem tudó, ún. „kétséges állampolgárságunak minősített magyar zsidókat a magyar hatóságok napok alatt váratlanul összeszedték, és vasuttal hurcolták el őket a magyar kir. 108.sz. körösmezei katonai zsidó gyűjtő- és mozgótáborba. Onnét a m.kir. honvédség teherautóin hurcolták őket tovább Kelet-Galiciába és eresztették szállás, élelem és komolyabb felszerelés nélkül szélnek. (Ezt augusztus 02-én német követelésre kellett abbahagyni.) Ukrán milicisták, részben a helyi lakosság fosztogatták és gyilkolták a „migránsokat”.
    1941. augusztus 1-vel a Dnyesztertől északra az addigi magyar katonai közigazgatást német katonai közigazgatás váltotta fel. A németek kezdettől tiltakoztak a magyar intézkedés ellen, de eredménytelenül. 1941. augusztus 25-én a német szárazföldi hadsereg főparancsnokságán tartott konferencián Friedrich Jeckeln SS-Obergruppenführer vállalta, hogy 1941. szeptember 1-ig teljesen befejezi ezeknek a zsidóknak a likvidálását. Augsztus 27-30 között az SS (és nem bizonyított feltevések szerint egy magyar utász-zaszlóalj) Kamenyec-Podolszkij, Nadvorna, Sztaniszlau és Kolomea térségében meggyilkolta az oda deportált zsidókat.

  • Teológus,biblia kutató vagy ateista kommentelők!
    Kérek Valakitől egy egyenes választ.Ide és most leírva magyarul Az 1940-es években a Szent Szűznek és Jézus Krisztusnak mi lett volna a sorsuk.Swéd vagy svejci sucpass nélkül?

  • HUNT*
    Látom veled is csak többen vagyunk itt.
    Nyamvatt gogle-vitéz.

    *HUNT = ÁÁÁááá már el is felejtettem mit jelent.Annyira kis jelentéktelen senki.

  • Malnaszor!
    Koszonom a valaszt. A zsido profetak-valoban
    sajat nepukhoz szoltak, de mint latjuk-napjainkban
    is-az emberisegnek is uzentek.
    Orulok,hogy erdekli,mint annyiunkat-a Holt Tengeri
    Tekercsek-amelyek megtalalhatok ma mar-a vilaghalon is.
    A forditasokrol szolva,valoban nehez visszaadni
    egy mas nyelven-az eredeti ertelmezest.
    Visszaterve a vitara- es Nazaret varosara-
    -heberul-kereszteny=nocri.
    Heberul Nazaret= Nacrat.
    Ez eredetileg igy hangzott-heberul=nocrej habrit-
    a Szovetseg Orzoi.
    Milyen szovetsegrol van szo,talan kiderul{gondolom}-
    Jezus{Jesua bar Joszef}- „Hegyi Beszed”ebol.
    „Ne gondoljatok,hogy megszuntetni jottem a torvenyt,
    vagy a profetakat.
    Bizony mondom nektek,mig eg es fold el nem mulik
    egy i betu vagy vesszocske sem vesz el a torvenybol,
    hanem minden beteljesedik.”
    A magyar zsido munkaszolgalatosokrol-figyelmetekbe
    ajanlom: Szita Szabolcs:”Halalerod” cimu konyvet.

  • Kedves Tanzániai Nyerere náci-kommunista ,magyar gyűlölő,fejbe kólintott,”csipsz”-beültetésen átesett,balliberálisnak álcázott „rejtőzködő kommunista” aki alól kiment a múlt és nem találja a jövőt,akinek agytekervényeit a csipsz el rontja ,pálinka ,fű,sör,és egyéb hallucén anyagok tovább rontják „csegevarás,munkásőrös” és őrjöngő gondolkodását ! Ezzel élsz és működsz!
    Te ne oktassál ki senkit,–ahhoz kevés az elméd fejedben.Ilyen hüje,nácis-kisnyilas megnyilvánulásaid vannak!!
    Te ennyire vagy képes!! Ennek tudjuk be hozzászólásaidat!!!Bár barátod mindig kiáll melletted! Bár a barát is hasonló gondolkodású.
    Véleményed annyit ér , mint amit a vécédből a pincébe küldesz!!!
    Tanzáni Nyerere kisnyilas-nácis,csegeverás,munkásőrös,Becsipszelt,fejbekólintott ,drogozó , hallucénes Barátomnak mélyen a szívemből jövő Kedves Üdvözlettel küldöm fentieket,azzal,hogy már valószínű kijavulni nem fog!kár! Mert zavarodottságodban –bármire képes vagy.

  • Gyuri10! 4,11

    ))))))))))))))))))))))) 😀 (((((((((((((((((((((((((((

    Így igaz! És nem is nevetséges, legföljebb ebben a kontextusban.

    .

  • Belzebub,

    Köszönöm, a pontosítást. 🙂

    Még mielőtt híre kelne a németek humanitásának, megjegyezném, hogy azt az egy mondatrészt hagytad csak ki, hogy a a németek miért is „tiltakoztak a magyarok eljárása ellen”. Tehát mi ellen is?

    Hát csupán azért, mert az SS Einsatzgruppenerek nem bírták már a . r e n g e t e g . kivégzés fizikai és pszichés terhét… Ugyanis nekik nemcsak holmi húszezres „magyar igényeket”, de a III.Birodalom elvárta helyi, – ti. szovjetunióbeli – megszállói zsidótlanító kötelességüknek is eleget kellett tenniük. Tulajdonképpen ekkortájt döbbentek rá e kedves szövetségeseink, hogy ezek a „manuális módszerek” >gödörásás,>személyenkénti tarkólővés,>stb. szükségessé teszik egy hatékonyabb, üzemszerű módszertan, egy Endlösung kidolgozását.
    ÉS nem értették, hogy Horthyék miért nem maguk végzik el a piszkosmunkát, s miért passzolják le azt is a nagy szövetségesüknek…

    .

  • Barlev!

    Köszönöm, így teljesebb lett a kép.

    Ez a látszólag „részletkérdés” már csak azért is fontos, mert sokan azt hiszik, hogy az a felirat ott fenn a krucifix felett, valamiféle gúnyirat, holott ezek szerint ez jogi kifejezéssel élve, maga a végzés volt.
    Nem mindegy !

    .

  • Különben NAGGYON szépek a fotók 😀 😀

  • Toth Peter!
    Vigyazzon egeszsegere,
    a kannas bor-rossz hatassal van onre.

  • gyuri10
    nem vagyok hivatasos vallastortenesz……………..meg ha abbol is diplomaztam a bar Ilan egyetemen………

  • gyuri10
    nos 40-ben a „szentszuz es yeshua” mindketto egy waggonba vegezte volna roved idon belul egy lager fele.
    ………………………………………………..
    Dubois
    a titulus cruces-on azt tuntettek fel amiert kivegeztek.nem cask egy esetben volt ilyen,pl,; Spartacus keresztjen az appia-n is volt .
    ………………………………………………..
    DonGolo
    1941-ben az Einsatzgruppe/A egyszer sem kerte a magyar kormanyt -/mas naci szervek sem!!!/-arra hogy adjon ki nekik 23000 appatrid zsidot akik magyaorszagon remeltek oltalmat a nacik ellen.
    SS Standartenfuhrer Friedrich Jeckeln -/az Einstazgruppe/A parancsnoka/- meg is lepodott rendesen a magyarok gesztusan.errol kulon levelben beszamolt Himmler SS Reichsfuhrer-nek.

  • DonGolo:
    „Még mielőtt híre kelne a németek humanitásának, megjegyezném, hogy azt az egy mondatrészt hagytad csak ki, hogy a a németek miért is “tiltakoztak a magyarok eljárása ellen”. Tehát mi ellen is? Hát csupán azért, mert az SS Einsatzgruppenerek nem bírták már a . r e n g e t e g . kivégzés fizikai és pszichés terhét… Ugyanis nekik nemcsak holmi húszezres “magyar igényeket”, de a III.Birodalom elvárta helyi, – ti. szovjetunióbeli – megszállói zsidótlanító kötelességüknek is eleget kellett tenniük”

    Így van, ahogy írod. Természetesen szó se volt valamiféle humanizmusról se német, se magyar oldalon. A németek augusztus 1-én vették át a magyaroktól a terület katonai közigazgatását, és az általad írt „feladatok” kezdeti szervezésében zavaró tényezőnek ítélték az oda deporált magyar zsidókat. (Megjegyzem, hogy az előbb mellégépeltem, a magyar kormányzat nem augusztus 2-án, hanem csak 12-én szüntette be a zsidók odahurcolását.) A németek egy darabig tárgyaltak a magyar hatóságokkal a depotált zsidók Magyarországra történő visszaszállításáról (állítólag még német katonai teherautókat is fölajánlottak ehhez), de a magyar hatóságok elzárkóztak. Ekkor az OKH értekezletén Jeckeln SS és rendőrtábornok elvállalta a „plusz feladat megoldását.”

    Később az ügyben a magyar parlamentben két interpelláció is történt, tudniillik, hogy miért nem folytatták a depotálást. Az elsőre Keresztes-Fischer m.kir. belügyminiszter, a másodikra Bárdossy m.kir. miniszterelnök álaszolt, egybehangzóan: „Német barátaink kérésére kellett abbahagynunk”.

  • Hazai Lámpa — > 25./6;42

    Lámpuska !

    Úgy tűnik, elfeledkeztél az ír . k a t o l i k u s o k(!) évtizedeken át protestáns . c i v i l . célpontok . e l l e n . elkövetett brutális merényleteiről, bomba-robbantásairól. Ártatlan emberek százait gyilkolták meg, vagy tették nyomorékká.
    [ld.SinnFein & IRA] Mindezt hideg megfontolásból, és előre kitervelve…

  • Azt még megjegyzem, hogy nehezen hihető, hogy Jézus miközben állítólag esszénus volt és a mózesi törvényt hirdette, eközben szemfényvesztő mágus is volt, aki Egyiptomban szerezte tudományát. Ugyanis Mózes tiltotta és üldözte a varázslást.

  • T. Belzebub!

    Köszönöm reagálásodat. Lassan így együtt – természetesen a többiekkel – kiismerjük a hungaronáci bagázs teljes arcát, amelyet a mai rajongói próbálnak mentegetni, kozmetikázgatni. Például azzal, hogy „ŐK mennyi lengyel menekültet rejtegettek”, szembeszállva a velük szoros szövetségben együttműködő náci Németországgal. Közben pedig ezeket a menekülteket megkülönböztetve azoktól – a katolikus – „megmentettektől”, ezeket a menekülteket hóhérkézre juttatták. Ők voltak azok, akiket Orbán kebelbarátja – Bayer Zsolt Orbánsturmbannführer – csak úgy simán „galíciai jöttmentként” titulál. Ezeket a lakhelyük szerint lengyeleket, már egyenesen a halálba küldték. Itt bezzeg nem számított a hangzatos jelszó, hogy „lengyel, magyar egyet akar”.
    Ami pedig Bárdossy László miniszterelnök reakcióját illeti a német lépésre, az az egész, a mélységesen jobboldali cinizmus Csimborassoja, hogy úgymond;
    Német barátaink kérésére kellett abbahagynunk.
    Ha jól értem ezt a parlament előtt mondhatta. Hát persze, mert a Horthy rendszer adott a parlamentarizmus formaságaira. Már majdnem, hogy demokratikus volt. Ez tehát felér ennek az egész háborús bűntettnek a beismerésével. Ha a mai bálványozóiknak egy csepp becsület lenne a keblükben, ezt elolvasva már a Kamenyec Podolszkíj miatt külön is bocsánotot kellene kérniük és n e m . az utolsó leheletig . t a g a d n i , mint azt udvari történészük, Szakály Sándor a K.u.K. Veritas Intézet igazgatója nyilvánosan megtette.
    Az a legszomorúbb, hogy . e z e k . azért mossák a szart ennyire, mert úgy tervezik, hogy nem sokára már az iskolák tananyagába is így oltják be, így fogják tanítani, ha fogják, hogy csupán egy idegenrendészeti eljárás volt…

    [Persze már ifj.Antall József jobboldali miniszterelnökünk is ezt tette: el akarta hallgattatni az ügyet. > ld: Szirtes Zoltán; Temetetlen halottaink K.P.1941. c. kötetét.]

  • Ps:

    A Veritas Intézetet a Führer éppen az ilyen történelemhamisítások afféle „Gordiuszi megoldásaként” hozta létre. Ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia Történelem és Filozófia tanszékeinek(?) tudós gárdája nem hajlandó Orbán náci szekerét tolni.

    Ehhez hasonló, illetve analóg eset az MTA Művészeti Akadémiáját félretéve megalakította a maga különbejáratú Magyar Művészeti Akadémiáját, az MMA-t, ellátva minden jóval, nekik ajándékozta többek közt szőröstül, bőröstül a Műcsarnok a Pesti vigdó épületeit és apanázsként még sok sok milliárd költségvetési adóforintot. – Goebbels az irigységtől forog a sírjában…

    .

  • DonGolo!

    Véleményeddel egyetértve azt az apró pontosítást teszem, hogy a „galíciai jöttmenteket” – emlékezetem szerint – a Hegedűs Lóránt nevű, magát református papként aposztrofáló erősen náci hitvallású lelkipásztor tette sok évvel ezelőtt!
    Felesége ma a Jobbik soraiban országgyűlési képviselő!
    Mindez azonban semmit nem von le Bayer hitványságából!

  • DonGolo, Belzebub!

    Ezt találtam a NET-en. Ehhez még hozzáteszem, hogy az egyik nagybátyám is egy olyan tábor parancsnoka volt, ahol lengyel és zsidó foglyokat őriztek. Aztán a háború után ezek a lengyel zsidó foglyok tanúskodtak mellette, és szabadították ki a bajai szovjet fogolytáborból.

    „1939 őszén 3-4 ezer lengyel zsidó is érkezett Magyarországra, akiknek a befogadását akadályozta az 1939. évi IV., úgynevezett második zsidótörvény. Ezt velük szemben is alkalmazni kellett volna, amit viszont a menekültügyben tevékenykedők nem hajtottak végre, nem törődve a szélsőjobboldaliak és a németek tiltakozásával. A IX. osztály vezetője 1939 szeptember végén utasította a menekülteket fogadó határkörzetek közigazgatási vezetőit és a nyilvántartásokban működő munkatársait, hogy egyetlen zsidóként jelentkezőt se vegyenek nyilvántartásba, mindenkit keresztényként jegyezzenek be. Csak az lehetett kivétel, aki végsőkig ragaszkodik a tényleges vallási bejegyzéshez. Mindenkit megkülönböztetés nélkül helyeztek el táborokba, a zsidóságukhoz ragaszkodókat pedig a budapesti és a vidéki hitközségek gondjaira bízták, természetesen nekik is folyósították a segélyeket és a szeretetadományokat. Számuk 1941-ben tovább növekedett, mivel ekkor a németek megszálltak Lvov, Stanislawow és Kolomija környékét.

    A lengyel zsidó értelmiség jelentős részét a Dunakanyarban helyezték el, ahol számukra, illetve családjaiknak óvodákat és iskolákat működtettek. Kollégiumi rendszerű lengyel zsidó elemi- és középiskola ekkor Rákosfalván és Csillaghegyen működött. Balatonbogláron is jó néhány lengyel zsidó tanult, sőt az egyetemisták között is szép számban akadtak zsidó vallású lengyel fiatalok. A sorozatos német tiltakozások miatt 1943-ban hivatalosan változtatni kellett az eddigi gyakorlaton. Ezért a Dunakanyarban és a Budapest környékén működő zsidó lengyel iskolákat megszüntették. Teljesen titkos körülmények között megszervezték Vácott a 150 férőhelyes „Lengyel Tiszti Árvák Otthonát”, ahol az előbbi iskolákban tanulókat helyezték el. Közöttük sok olyan gyerek is volt, akiket szüleik a lengyelországi gettókból, illetve a koncentrációs táborokba való szállítás elől menekítettek ki. Az árvák álcázása olyan tökéletes volt, hogy a helyi hatóságok csak 1944 márciusában, a német megszállás után tudták meg az árvaház igazi rendeltetését.”

  • Jani:
    „Ezt találtam a NET-en…” stb.

    Nagyon sok részlet igaz abból, amit Ön idéz, néhány – a lengyel zsidó menekültekre vonatkozó – pedig kevésbé.

    Ugyebár,ki mit talál… Én például ezeket:

    Antall József levele gróf Károlyi Józsefnéhez, a Magyar-Lengyel Menekültügyi Bizottság elnökéhez:

    „73/1942.
    Méltóságos Grófnő!
    Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy Lengyelországból zsidó fajú egyének szivárognak be Magyarországra és Méltóságod vezetése alatt álló Magyar-Lengyel Menekültügyi Bizottságnál jelentkeznek részben támogatásért, részben pedig azért, hogy részükre valamely táborunkban való elhelyezkedés lehetősége kieszközöltessék. Kihallgatásunk alkalmával – amint értesültem – letagadják sok esetben, hogy zsidó fajúak és így könynyen lehetséges, hogy mi őket a legszigorúbb tilalom ellenére táboraink állományába felvesszük.

    Ezért mély tisztelettel kérem Grófnőt, hogy az
    újonnan érkezett zsidó fajú menekülteket, továbbá akik erre gyanúsak, azonnal a KEOKH-hoz utasítani szíveskedjék. de leghelyesebb volna a KEOKH-tól egy detektívet kérni, aki őket odakísérné. Én Siménfalvy
    Őméltóságával, a KEOKH vezetőjével megbeszéltem az ügyet. Ő a legkészségesebben küld Méltóságodhoz detektíveket.

    Nagyon kérem kedves Grófnőt, hogy ezeket az eseteket a legszigorúbban méltóztassék kezelni, mert eltekintve attól, hogy ellenkező esetben magyar hatósági rendelkezésekkel méltóztatnék összeütközésbe kerülni, a lengyel szociális akció is csorbát szenvedne. Ugyanis, ha a magyar hatóságok azt látnák, hogy a lengyel menekültek közé – a velük szemben tanúsított nobilis
    eljárásunk következtében – külföldi zsidók szivároghatnak be, magukkal a lengyelekkel szemben is kénytelenek volnának olyan megszorító intézkedéseket tenni, amelyek következtében a lengyel menekültek helyzete is romlana. de a közérdek is ellene szól, hogy ezen a téren engedékenyek legyünk. Ha elterjed a zsidók körében, hogy Magyarországon a külföldi zsidóságnak is menedékjogot biztosítunk, akkor egész európa zsidósága
    ideözönlenék.

    Tapasztalatból tudom, hogy a Bizottság mekkora áldozatkészséggel és munkával végzi nemes feladatát, éppen ezért a Bizottság érdekében áll, hogy csak azon a területen fejtsen ki szociális működést, amelyen annak
    idején a Belügyminiszter Úr megengedte és hozzájárult.

    Egyúttal is kérem Grófnőt, hogy holnapi napon Siménfalvy Őméltóságát értesíteni méltóztassék arról, hogy kik jelentkeztek eddig Méltóságodnál a zsidó fajú egyének közül és Budapesten ezek hol találhatók.

    Antall s.k.
    miniszteri osztálytanácsos”

    Az 1942 novemberében kelt sorokat Antall József az alábbi levél kíséretében eljuttatta a KEOK vezetőjéhez is:

    „73/res/1942./IX. szám.
    Méltóságos
    dr. Siménfalvy Sándor
    miniszteri tanácsos úrnak,
    a KEOKH vezetője
    Budapest

    Kedves barátom!
    Hivatkozással telefonbeszélgetésünkre, megküldöm gróf Károlyi Józsefné és Gróf Szapáry Erzsébethez intézett levelem másolatát. Ők elnöki, illetve alelnöki
    tisztet töltenek be a Magyar-Lengyel Menekültügyi Bizottságnál /: Fő u. 11. :/.
    A magánlevél formát az ügy bizalmas természetére tekintettel választottam. Egyébként telefonon figyelmeztettem őket, hogy milyen veszedelmes volna, ha ilyen ügyekbe beleavatkoznának.
    Szeretettel köszönt
    Antall József”

    Végezetül megjegyzem, hogy a levél hatására a Magyar- Lengyel Menekültügyi Bizottság a náluk korábban jelentkezett 13 „zsidófajú” lengyel menekült fellelhetőségi címét haladéktalanul eljuttata a KEOKH-nak. Ezeket a menekülteket őrizetbe vették, és a fogolyként a Budapesti Toloncházba szállították. További sorsuk ismeretlen.

  • IZRAELI :
    Nem mindenki önmagából indul ki !
    Lehet,hogy önnek már megártott!
    De aki többfélét fogyaszt az válik olyanná,mint géza barátom.Gondolom öt akarta védeni.Hatás alatt ő sok marhaságot ír.
    Tudatom Önnel is : én semmilyen alkoholt nem iszom,semmiféle drogot,hallucén anyagot,vagy bármilyen tudatmódosító szert nem szedek nem iszok nem fogyasztok.(nem úgy mint mások itten : be is vallották korábbi hozzászólásaikban).Bár sokan vannak akik másokat is olyanná akarnának tenni,mint ők,vagy még lejeb süllyeszteni,de ez nem hatásos.
    Megnyilatkozásaiban ezeket vegye figyelembe!

    Barátságos Üdvözlettel Önnek!
    Sértegetésével mellé lőtt!

  • Belzebub
    keresztes-Fischer es Bardossy cask arroil hallgatott szegyenlosen hogy mig a deportaciok lealltak is waggonokkal……………addig a gyalogmenetek,es az ejszakai gunaba lovetesek zajlottak teljes gozzel tovabb.

  • Kedves Belzebub és Jani és minden olvasótársam!

    Ezek az idézett dokumentumok rendkívül értékesek a teljes kép megítélése szempontjából, ám nem nem változtatnak, sőt árnyalják a „Kamanyec Podolszkíj” fogalomnév alatt elhíresült magyar népirtás tényállását.

    Még csak annyit, hogy az említett Szirtes Zoltán. könyv, ifjabb Antall Józsefnek – a fenti hivatalnok fiának – néhai MDF-es miniszterelnökünknek a kvázi vitáját, ill. levélváltásait írja le az íróval, gyakorlatilag a Ka.Po. ügy eltussolását célba véve… Természetesen ezt if.Antall nem személyesen, hanem hivatalos vérebei, államtitkárok és minisztériumi osztályvezetők személyében, akik az Ő véleményét öntötték a hivatali bikkfanyelv gyalult deszkái közé… Így a fenti toldalékok ismeretében, már kitűnik, hogy a miniszterelnök apja emlékét is féltve húzhatta meg a kéziféket.
    Mondanom sem kell, hogy bár Szirtes visszautasításban részesült, ám segítségével sok egyéb momentum mellett feltárta még a mai magyar úgynevezett „konzervatív jobboldal” jánuszarcúságát is, amely az egyik oldalról demokráciáról, meg jótékonyságról papol, a másik arcával meg gyakorlatilag konkrét náci bűnöket (v. bűnösöket, azoknak még szobrokat is emelve) vesz a védelmébe, vagy hallgattat el a hivatali hatalmánál fogva, félrevezetve ezzel már nemcsak a kortárs közvéleményt, hanem a jövő nemzedékét is. Persze valahol épp ez a céljuk fő vezérfonala is, hisz nem adhatnak mást, mi lényegük.
    – Orbanisztán is a Horthysta restaurációt vette abba konok fejébe, és vezére máris a várba készül felvonulni…

  • UI.

    Tudom, nem kérem megírni nekem, hogy idősb Antall Józsefet posztumusz, a Jad Vasem intézet az világ igazai közé sorolta, ill. tüntette ki ezzel a címmel.

    Erre minősítés nélkül csak azt válaszolom, hogy ez az Orbanisztán pedig Ilan Mor Izrael állam jelenlegi nagykövetét részesítette magas állami kitüntetésben… 🙁

  • Belzebub

    „Ugyebár,ki mit talál…”

    Én inkább úgy mondanám, hogy „ki mit keres”.

    Egyébként, id. Antall József a jeruzsálemi Jad Vasem (יד ושם) intézettől megkapta a „Világ Igazai” kitüntetést. Az általad ismerteken túl, lehetnek más dokumentumok is és személyes tanúságtételek. Reklamálj náluk, ha te másképp látod.

  • barlev
    2016 július 26
    6:35 de.

    „jobban ismerem a történelmünket”

    Nagyon érdekes a te alternatív történelmed. Egy mondatban összefoglalva: Jézus egyiptomi mágus volt, a magyarok mocskos nácik, a zsidók meg ártatlan kis báránykák, akik a légynek sem ártottak soha …

  • gyuri10
    2016 július 30
    4:11 du.

    Majd ha megmondod, hogy Jézusnak mi lett a sorsa a saját élete végén, akkor én is megmondom, hogy mi lett volna vele 1944-ben!

    Addig is igazgasd a szemedben a gerendát, mert már nagyon fájhat!

  • hazai lampa
    no akkor te nyomorult niemand!
    1,;- yeshua-/es nem jezus.tetszik vagy sem/-az anyjaval es apjaval egyptom foldere menekult herdoes elol.arrol fingot se ir az ujszovetseg hogy hosszu eveken at ott mit csinalt. miert ez a nagy csond arrol szerinted…?
    2.;-
    ird mar ide te szerencsetlen szellemi nincstelen hogy mifele fortyelmes bunt kovetett el az az 537000 magyar zsido,amivel kierdemeltek a MAGYAR csendorok,rendorok,honvedek kegyetlenkedeseit a gettokban!!
    3.;-
    ha nem nacik akkor minek kellene nevezni azokat a nyilaskeressztes karszalagot viselo tomeg gyilkosokat akik korhazak udvarara tereltel zsido b etegeket apolokat orvosokat es halomra lottek mindet.-/Rokus korhaz/-

  • barlev
    2016 augusztus 1
    11:18 de.

    Tőlem tarthatod Jézust az egyiptomi Hókuszpóknak, követőit megtévesztett vak hülyéknek, náciknak. Így gondolkoztak azok az emberek is, akik szerint a zsidó üzletemberek, újságírók, kommunisták stb. a gojok vérét szívták, és ezért gettóba zárták az összes zsidót.

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 1
    8:26 de.

    Bocsánat, fönt igazságtalan voltam. Azt kellett volna írnom, hogy mi lenne Jézus sorsa ma Izraelben?

    „szeressétek ellenségeiteket”, „ha megütnek kővel, dobd vissza kenyérrel” stb.

  • DonGolo
    2016 augusztus 1
    5:40 de.

    … a kormány német nyomás nélkül már 1940 júliusában megkezdte a zsidók jogegyenlőségének felszámolását … 1941 tavaszán már 40 ezer „hontalan” vagy külföldi zsidót tartóztatott le a csendőrség, nyáron 6-7 ezer lengyel zsidót egyszerűen deportáltak. Az országban nagyrészt életben maradtak a hazai zsidók, a külföldiek nagy része elpusztult a deportálás során.

    Franciaországi Vichy-kormányról van szó a szövegben.

    Ezek szerint Petain nem szadista állat volt, csupán védte a francia zsidókat? Persze, ha valaki magyar, az más …

  • DonGolo:
    „…idősb Antall Józsefet posztumusz, a Jad Vasem intézet az világ igazai közé sorolta, ill. tüntette ki ezzel a címmel.”

    Természetesen ezt mindenki tudja. Bizonyára alapos vizsgálódást követően és megérdemelten tüntették ki; egyébként nekem nekem sem indítatásom, sem szakmai vagy egyéb kompetenciám nincs az Emlékhatóság döntéseinek felülbírálására, kritikájára.
    Elegendő nekem a magyar hivatalos és magán emlékezetpolitika..

    A két, régóta ismert dokumentumot nem egykori aláíró személye (Antall József vagy Kovács13. János – érdektelen) miatt próbáltam megismertetni a KMH fórumának nagyérdemű közönségével, köztük a legkiemelkedőbb műveltségű hölgyekkel (mint pl. Marcsi, Hazai Lámpa, Figyelő, stb.) és urakkal(pl. Moshe Akiva, Charlie, Jani, stb.) hanem, hogy megpróbáljam a lengyel zsidó menekültekkel (pardon: migránsokkal, illegális bevándorlókkal) kapcsolatosan még a BM.IX.menekültügyi osztályán is jellemző légkört.
    Persze, aki az ilyesmit tudni akarta, az eddig is tudta, aki meg nem akarta tudni, az ezután is vagy tagadni fogja, vagy elkeni.

    (Idösb. Antall Józsefet egyébként a felszabadulás után, 1945-ben kinevezték a Népgondozási Hivatal főnökévé. Ez a szép nevű hivatalnak a feladata volt a magyarországi német (Volksdeutsch) lakosság jogfosztásának, kirablásának és kiűzésének megszervezése, országos összefogása és irányítása. A tömeges un. kitelepítés 1946 elején kezdődött, id. Antall azonban ekkor már nem volt a Hivaral vezetője, 1945 végén lemondott vagy leváltották.)

  • Hazai Lámpa:
    „Ezek szerint Petain nem szadista állat volt, csupán védte a francia zsidókat? Persze, ha valaki magyar, az más …”

    Ejnye, Hazai Lámpa, maga mindinkább kiesik a magára eröltetett szerepből, lehullik az álarca, és a végén még annak fogjuk magát gondolni, ami.
    Elfelejtette megemlíteni, hogy a Vichy Kormány miniszterelnökét, Lavalt, a felszabadulás után a francia bíróság halálra ítélte és kivégezték, az ország első világháborús nemzeti hősét, a

  • Hazai Lámpa:
    „Ezek szerint Petain nem szadista állat volt, csupán védte a francia zsidókat? Persze, ha valaki magyar, az más …”

    Ejnye, Hazai Lámpa, maga mindinkább kiesik a magára eröltetett szerepből, lehullik az álarca, és ha nem vigyáz, végül még annak fogjuk magát gondolni, ami.

    Elfelejtette megemlíteni, hogy a Vichy Kormány miniszterelnökét, Lavalt, a felszabadulás után a francia bíróság halálra ítélte és kivégezték, az ország első-világháborús nemzeti hősét, Pétain marsallt, aki 1940-ben elvállalta a Vichy-Franciaország köztársasági elnöki tisztét, halálra ítélték, de a büntetést 88 esztendős korára való tekintettel előbb életfogytiglani várfogságra változtatták, majd Pétaint de Gaulle tábornok közbenjárására Yeu-szigetre száműzték, ahol 1951-ben meghalt.

  • Bocs az olvasóktól, a komment eleje az előbb valahogy ideje korán kiszabadult.

  • hazai lampa
    latom kialudt a lampas ott bent a fejeben fiam…..
    nem baj majd kinovi,
    meg azt is hozzateszem biztos forrasbol hogy yeshua bar yossef NEM zsido volt hanem Arami.
    az anyanyelve is az arami volt es nem az akkoriban beszelt-irt O-heber.
    yeshua apja yossef arami nemzetsegu volt,az anyja myriamne pedig fe3lso galilea-i eredetu a zabulon torzsebol.
    koze sincsen meg tavolrol sem a yuda-i david nemzetseghez.

  • -„…yudea-i david nemzetseghez”
    akartam irni.

  • a magma reszerol -/ es ez szol mindenkinek!!/- semit sem bbocsajtok meg es soha az antiszemita,tomeggyilkos,tolvaj, aljadek magyaroknak.
    nem bocsajtom meg soha a csaladom kifosztasat a nagymamam osszevereset a csendorlaktanyaban,a gettot….
    szivbol gyuloloom es melyen megvetem a magyarokat.

  • Belzebub
    2016 augusztus 1
    3:28 du.

    Hát igen, nagyon fáj neked az én szerepem, én ugyanis nem szarozok egyetlen népet sem! Nem irigylem a helyzetedet, nagyon nehéz a tények alapján folyamatosan azt hirdetni, hogy a magyarok kollektívan gyűlölték a zsidókat, míg Európa többi kultúrnépe csak kényszerből meghajolt a náci túlhatalom előtt …

  • barlev
    2016 augusztus 2
    5:27 de.

    Ugyanilyen mértékkel mértek nektek a nagy zsidógyűlölők 70 éve, csak szólok.

  • Hazai Lámpa:
    „Hát igen, nagyon fáj neked az én szerepem”

    Önnek talán egy kissé túlméretezett az EGO-ja.
    Miért fájna nekem (vagy bárki másnak ezen a fórumon) bármi is, amit Ön – nem barátom, hanem egy ismeretlen nő, akivel feltehetően sohasem találkoztam, és valószínűleg nem is fogok – tesz vagy mond? És ez megfordítva is így van, Önnek sem fájhat (ha lelkileg többé-kevésbé kiegyensúlyozott), amit én teszek vagy mondok.
    Maximum kialakul valamiféle benyomásunk egymásról. És?

  • barlev

    Nyugodjon meg – bár a teológiában keresztényként nem érthetek önnel mindenben egyet – végig jól érvelt, és sok új, érdekes információt mondott. Kár, hogy egyesek mindenbe belekeverik a nemzeti sérelmeket és kiprovokálják az indulatokat. Én – és szerintem minden normális ember – szívből sajnálja, ami az ön családjával és népével történt. Írjon továbbra is.

  • hazai lampas
    te nyomorul;t niemand.
    es MIVEL erdemeltuk ki azt 70-evvel ezelott??
    sorold ide te ordenare allat.

  • hazai lampa
    hiaba szepited IGAZ volt.
    te nem elted at ugy es ott mint en.

    egy 3 eves felmeres szerint ma magyarorszagon az osszlakossag tobb mint 78&-a antiszemita erzelmu vagy ezzel egyetert.
    EZ nekem onmagaert beszel magukrol magyarokrol………..meg most is 70 utan is ugyanolyanok mint voltak 44-ben.

  • barlev
    2016 augusztus 2
    11:50 de.

    Mondd meg te előbb, hogy mivel érdemeltük ki, hogy ezt írd rólunk „aljadék, tolvaj magyarok”? Nem a gyilkosaidról írtad ezt, hanem a magyarokról kollektíven!

  • barlev
    2016 augusztus 2
    11:55 de.

    Hogy lehetnék ugyanolyan, ha egyszer fogalmam sincs arról a korról szerinted?

    Tényleg szépítgettem a dolgokat, nem írtam meg, hogy mennyire mélyen, szívből gyűlöltek benneteket vidéken az 1940-es években. De ha akarod, leírom.

  • jani
    2016 augusztus 2
    9:56 de.

    Neked új információ volt, hogy barlev szerint Jézus egy vásári komédiás?

    Megjegyzem, a mai katolikusok azt tanítják, hogy Jézus a szellemi vakság és bénaság alól szabadította fel a nyomorékokat, nem valóságosan. A csodákat már csak azért sem követhette el, mert a sivatagban elhajtotta a Sátánt, és nem változtatta a köveket kenyérré.

    Szerintem egy normális ember se viseli jól, ha a népét szarozzák, és ennek semmi köze a nemzeti sérelmekhez!

  • hazai lámpa

    Nem pont Rád gondoltam, mikor Barlevnek a nemzeti sérelmek egyesek általi felemlegetéséről írtam. De tulajdonképp’ az sem baj, hogy magadra vetted.

    Engem érdekel és kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan magyarázza a Messiást.

    De az szerintem sem jön össze, hogy Jézus mágus volt és Egyiptomban tanult, hiszen feljegyezték, hogy 12 évesen már Judeában élt.

    De Barlevnek más oka is van mágusokat emlegetni, hiszen Jézus (Messiás) születését is Mágusok (napkeleti bölcsek) hozták hírül.

    Isten csodáit már Mózes idejétől és azóta is próbálják a mágusok leutánozni, valódi csodákat pedig trükköknek beállítani. A vakság, süketség, betegségek stb. azért vannak, hogy isten kivonja az embert a világból. Egészséges embernél eredetileg a „szombat”-nak volt ez a szerepe.

  • jani
    2016 augusztus 2
    6:09 du.

    Engem csak az zavar, hogy barlev pont úgy hárítja a Messiás-sztorit, mint rutinos holokauszttagadók a népirtást.

    Jézus csak egy cirkuszi bohóc volt, tehát nem olyan nagy veszteség a halála-okoskodás olyan, mint a zsidók megölése a zsidó háttérhatalom miatt.

  • MINDENKI FIGYELMEBE.
    NINCS ES NEM IS VOLT OLYAN SEHOL ES SOHA HOGY „messias”
    az cask a rendkivulien ocska forditas eredmenye mint szo.
    eredeti formajaban igy hangzik „maschiah” az meg viszont nem azt jelenti amit a keresztenyek meselgetnek.
    a szo maschiah semi mas mint egyfajta uralkodoi mellekcim. minden egyes uralkodonk -/ shlomo, david,absolom,etc/-rendelkezett ezzel a cimmel a melekh= kiraly cim mellett illetve egyben maschiah is volt/
    m,aga szo maschiah szo szerint azt jelenti „felkente az UR szent olajjal uralkodova”-ezenkivul semi mast nem jelent.
    ———————————————————
    az izrael hazanak megmentoje ill. szabaditoja az egeszen mas dolog es az kizarolag a zsidokra vonatkozik senki masra.
    annak eljovetelet a mishne torah vilagosan leirja es igen-igen kemeny felteteklekhez koti.ezeket a felteteleket az UR kizarolag a zsidoktol varja el mert cask es kizarolag az o sorsukrol van benne szo.

  • yeshua bar yossef nem volt mas mint egy esszenus predicator es a nazarenus szekta tagja. pont.
    a nazarenusok azok az esszenusokkal egyutt akik ugy ertelmeztek az irast ahogy az beture irva van. ok mindannyian szabadito varok voltak es annak jovetelet hirdettek.yeshua onmaga is ezt hirdette de soha es sehol nem mondott olyat hogy o lenne a szabadito.ez cask o-kereszteny takolmany duma.
    yeshua arrol szolt hogy az elso less az utolso es az utolso az elso.
    a torahbol minden epeszu zsido tudja hogy itt avra’am osapankra celzott.

  • hazai lámpa

    Ne akadj ki azon, amiket Barlev mond. Ő egyfajta hihető tudományos magyarázatot akar adni, nem csak simán tagadni. Hazai magyar ateisták vagy műveletlen keresztények, vagy éppen agyon művelt tudományos keresztények ennél sokkal nagyobb marhaságokat is mondanak.

    Az Ószövetségben az van, hogy „isten, rejtőzködő isten”. Istent keresni kell. Ez érvényes Jézus keresésére is. Meg is mondta:

    „Senki nem ismeri a Fiút, csak az Atya, az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú és akinek a Fiú akarja megjelenteni.”

    „Hálát adok neked Mennyei Atyám, hogy ezeket elrejtetted a bölcsek és az értelmesek elől, és a kisdedeknek jelentetted ki magad.”

    Persze mondhatnád, hogy én is csak egy vagyok a sok önjelölt „örült” Messias-magyarázó közül. Ez van, majd eldöntöd.

    ———————————————

    Egyébként, ha valaminek a tagadást fel akarod róni egyes zsidóknak, akkor azt lehet, amikor csak a rosszat emlegetik, és tagadják vagy elhallgatják a magyar emberek jótetteit vagy áldozatait. Ez legalább olyan gusztustalan, mint a másik oldalról a holokauszt tagadás.

  • Jani
    nagy-nagy tevedes!!
    egeszen Noah-ig -[ozonviz]- barmelyik zsido tudott kommunikalni az UR-al.Mozes-nek es a mitsraim-[Egypt]- folderol a ghosen-bol kivonulo nepenek szinre formara neg is jelent az UR.
    tehat yeshua valotlant allitott azzal……………

  • a misne torah es a Zohar igy ir az Israel hazanak szabaditojarol szo szerint,;
    -„majd ha az Israel hazanak minden nepe -[csecsemoktol aggastyanokig mindenki egyutt. sic]-vezekel az UR kegyelmebol az utagnal,kizarolag cask ekkor tamasztja fel az Ur az atyaid avra’m,izsak es yaackov istene a szabaditot ki megmenti az UR elott az izrael hazanepet”-
    utagnal,; utalas arra amit az UR kijelolt az embernek mint kovetendo hejes ut es a rossz ut kozti egyenenkenti onkentes valasztas lehetoseget.
    ——————————————————–
    yeshua bar yoeesf es yokhanaan h’tovel nem volt cask a szabadito elohirnokei,jovendoloi.
    ———————————————————
    yokhanaan h’tovel = a keresztenyek szerinti „keresztelo Janos”-al ill annak eredeti neve.
    yokhanaan h’tovel= jottevo yokhanaan,akit a Sanhedrin gadol hatalmazott fel a ritualis mikvaoth bemeritkezesseknel mint ellenort

  • mint azt a mishne es a Zohar irja, „…feltamaszta az Ur az izrael hazanak szabaditojat…”
    feltamasztani cask azt lehet aki egyszer mar itt volt koztunk.
    mint az utalas is mutatja ez cask avra’m avinu lehet,mert o volt az elso aki leebd az Ur josagabol az utolso.

  • -es mivel a Zohar es a mishne joval 1300 evvel yeshua elott irodott……………….igy szo nincsen benne yeshua-rol sehol.
    ergo,; nemn yeshua az akinek hiszitek.

  • barlev
    2016 augusztus 2
    8:10 du.

    Kinyírtak egy prófétát, mert nem tetszett a dumája. Pont.

    Ezt te még azzal megfejeled, hogy csak egy bűvész volt ügyes trükkökkel, és különben is kapott fájdalomcsillapítást. Ez miben különbözik az antiszemiták holokauszt értelmezésétől?

  • jani
    2016 augusztus 3
    12:49 de.

    Megnyugtató, hogy nem csak a fanatikus katolikusok utálnak minden mást vallást. 🙂

  • barlev
    2016 augusztus 3
    8:17 de.

    Nem állított valótlant Jézus (yeshua), mert van folytatása a fentebb idézett igének:

    „Aki ismeri az én parancsaimat és betartja, az szeret engem, azt szereti az én Atyám, én is szeretem, és annak kijelentem magam.” /János 14:21/

    Vagyis, az arra méltó embereknek kijelenti magát isten. Esetleg meg is mutatja magát. Ilyen lehetett Mózes is. Úgy, hogy nincs ellentmondás.

  • Jani
    azt NEM yeshua mondta………..az cask plagium.
    az majdnem szorol-szora ugy all a David zsoltarokban, amik meg joval yeshua elott irodtak.

  • hazai lampa
    latom te tenyleg egy szellemileg hajlektalan barom vagy.
    NEM „nyirtak ki”-[hol irtam ezt igy?mutasd mar te fereg!!]-egy profetat mert yeshua NEM volt az.
    a profetak kora jo par szaz evvel yeshua elott veget ert.

  • job,zacharia,nehemiah,yokhanaan,etc-etc, voltak profetak.
    sem elottuk sem utanuk senki mas.
    yeshua cask egy nazarenus predicator volt aminek semi koze a profetakhoz.
    erdekes hogy egy a zsido vallasvilagban agyilag zokni goy akarja eronek erejevel megmagyarazni egy zsidonak miben es hogyan hihet.
    a sajat vallasom-[igy a tied is mert ebbol fakad es mind zsidok voltak…!!tetszik vagy sem!!]-jobban ismerem mint a „hazai lampa” fedonevu lipotmezei apolt.

  • barlev
    2016 augusztus 4
    4:26 de.

    Oszt ez melyik vallás, amiből te prédikálsz, te alapítottad? Mert ezt a tömény gyűlöletet ilyen egyszemélyes szekták szokták maguk körül fröcskölni, amire természetesen mentség idős korod és az életutad.

    Akkor kijavítom: rendőr(római) kézre adtak egy prédikátort a zsidó papok, mert nem tetszett a dumája. Ebből te azt hoztad ki, hogy megérdemelte, de különben is kapott fájdalomcsillapítást. Ez pont ugyanaz a logika, miszerint „a zsidók kollektívan ki akartak minket nyírni, de különben is a gáz gyorsan öl” …

  • barlev
    2016 augusztus 4
    4:32 de.

    Jóember, ki is kontárkodik itt bele a másiknak a vallásába? Miért nem tudod meghagyni nekünk, hogy mi szeretjük Jézust? Bánt ez téged, vagy milyen módon árt ez neked?

    Ha még az ellen pattognál, hogy régen a katolikusok Krisztus-gyilkosnak nevezték a zsidókat, azt még megértem. De hogy a 21. században miért kell neked ebből egyszemélyes dzsihádot hirdetni, hogy Jézust önvédelemből ölették meg a papok?

    Száz évvel később ugyanezek a szellemi vezetők belehajszolták egy Izraelt elpusztító szabadságharcba a népüket, az aktuális messiás, Bar Kochba vezetésével.

  • es KI es HOL mondta hogy ne szeresd a „jezuskadat” te agybeteg????!!!
    felolem akar korbe is…………………ugralhatod hallelujazva.
    a gond a hallelujazassal cask ott lessz hogy a szo „hallelujah” is egy O-heber szo.
    a szo hallel-uiah= hangosan magasztalni aki van.
    aki van = az UR egyedul.

  • -en nem predikalok te szellemi nincstelen!!
    azt teszik a papjaitok.
    nalunk tilos a proselitismus.

  • hazai lampa apolt.
    bar Kochba-nak a „messianista” hulysegedhez semmi koze.
    pofazol baromsagokat olyasmikrol amikrol fingod sincsen.
    bar Kochba-t senki se hajszolta bele semmibe a romai megszallokon kivul…………..es az nem par szaz eve volt, hanem majd 1800 eve.-[200 evvel yeshua utan]-
    ——————————————————–
    te kevered a szart itt.
    akirol irni ohajtottal volna mint onjelolt „profeta” az a Sabbatai Zvi volt, az 1700-as evekben.

  • Jichak Perlmutter

    A zsák, amiből kibújt a szög

    Hazai Lámpa írja augusztus 1-én, 8:21-kor Barlevnak, hogy, idézem,

    „a zsidók meg ártatlan báránykák, akik a légynek sem ártottak soha…”

    E fondorlatos mondat, egy célzás a részéről valamire, ami egyben egy mélységesen antiszemita érzelmű, meggyőződéses náci vallomása, ahol bevallja hazai lámpa, hogy az ő lelke mélyén a zsidókat bűnösnek tartja ebben-abban, valamiben – azt csak ő tudja, hogy miben. Tehát végsősoron a Holokauszt; a csecsemők, gyermekek, felnőttek és aggok, egyszóval ártatlan polgári személyek tízmillióinak válogatás nélküli lemészárlása az ő képzetei szerint akár még „a zsidókon” vett elégtételként is felfogható jogos számonkérés volt.

    És ez nem „nácizás”, ez ténymegállapítás.

    .

  • Jichak Perlmutter
    2016 augusztus 6
    12:32 du.

    Jóember, nem korrekt a válaszokat kiragadni az előzmény nélkül, de leírom az igazat, hátha elolvassa valaki …

    A zsidók ártatlansága úgy került szóba, hogy barlev föntebb hosszan elemezte, hogy Jézus szerinte csúnyán felforgató, cintányéros cirkuszi bohóc volt. De különben is a rómaiak feszítették meg, és kapott fájdalomcsillapító mirhás bort (az lemaradt, hogy amit viszont nem fogadott el).

    Én erre írtam, hogy ez nettó mosakodásnak tűnik. Pont úgy, ahogy a náci kollaboránsokat a felelősség alól egyes utódaik. Pont azt szokták mondani, hogy a zsidókkal muszáj volt valamit csinálni, mert kiszorítottak mindenkit a gazdaságból és közéletből, de csak kitelepítésre gondoltak, pl. kivándoroltatás Madagaszkárra.

    Na, most lehet dobálni a köveket …

  • Hazai lampa!
    A zsidok „bunei”-olyan melyen elnek a koztudatban,
    lasd- „arulkodo Judas”,amelyet a zsido nep
    osszesegere vonatkoztat/nak mar 2000 eve,
    hogy meg a tortenelmi bizonyitekokat- a 2000
    eves hazugsagrol is-nehezen hiszik.
    Remeltem, hogy egy intelligens ember,mint on,
    hallott „Judas Evangeliuma”rol,a kopt keziratrol,
    amelyet Egyiptomban,{nem Izraelben} talaltak,
    es amely „kisse” maskeppen irja le a tenyeket.
    Erdekes,hogy Judas Evangeliuma,nem kerult be
    a kanonizacioba. Vajon-miert?

    Eleonora Roosewelt;”Jobb meggyujtani egy kicsiny
    gyertyat,mint-elatkozni a sotetseget.”

    http://www.ng.hu/Civilizacio/2006/04/Bemutattak_Judas_evangeliumat

  • Izraeli
    2016 augusztus 6
    3:59 du.

    Én nem mondtam, hogy ez vagy az bűn. Arra céloztam, hogy én még egy zsidótól se hallottam, hogy valamit megbánt volna a múlttal kapcsolatban (kollektívan).

    A magyaroktól nem azt szoktátok elvárni, hogy ismerjék el a zsidóüldözésben részt vevők felelősségét?

  • Hazai Lámpa

    Szerintem Barlev arra célzott hogy Róma és általa megbízott, illetve a Róma által rájuk ruházott némely államhatalmi feladatot is ellátni kénytelen főpapok a megszálló törvényei értelmében lázadónak minősítették Jézust. Ezt pedig arra a lábra kapott híresztelésre alapozva gondolták, hogy „állítólag” ő a felkent, a messiás, mint az azt megelőző száz évben – de még Jézus után is sokan – több önjelölt >>lázadó<< is megtette. [Utóbbiak neve is ismert.] Egyrészről tették ezt a papok, az idegen elnyomó hatalom akaratából, másrészt éppen attól rettegve, hogy az majd – egy önjelölt király esetén – az egész népet pusztítja el, mint aztán ezt meg is tette a 66-70-es ún. Zsidó Háború, illetve végérvényesen a 132-135-ös [Simeon bar Kochba*] felkelés után…- vagyis valóban kiürítette az álatala Palesztinának nevezett Izráel földjét.
    Ez a vélelmük e veszélyt illetően tehát – pusztán csak e felhozott két történelmi tény tanúságát IS figyelembe véve – sajnos megalapozott volt és igaznak bizonyult.
    DE, amennyiben föltesszük azt, hogy a főpapok elképzelése mégis tévedés lett volna, akkor az még mitől is lenne bűncselekmény? Különös tekintettel az egész eseménysor sorsszerű, előre kiosztott szerepeire, a főpapoktól kezdve Júdáson át, a Jézus ruháját elkockázó rómaiakig… Erről miért is tehetne egy egész nép, vagy felekezet, korosztályra tekintet nélkül ?!

    – Ez nem hasonlítható össze azzal az össznépi közömbösséggel, amikor egy nép évtizedekig él együtt egy népcsoportja ellen hozott, annak alapvető emberi jogait sértő és végsősoron életveszélyes törvényekkel, miközben e jogszabályok és végrehajtásuk ellen a nép a füle botját meg nem mozdítja …
    ˙

    .
    * Bar Kochbát, aki ha csak négy évre is, de felújította [tulképp. megváltotta] a törvény, a Tóra szerint működő Izráel államát, illetve népét, jó száz évvel Jézus után kikiáltották Izráel messiásának, amely cím még a vert pénzükön is szerepelt.

  • „Kollektíven” bocsánatot kérek minden életben maradt zsidó nevében azért,hogy életben merészeltünk maradni.Ugyan úgy mint a megboldogult Efrájim Kison is írt róla,hogy „bocsánat,hogy győztünk”.Mondd te szellemi és lelki hendikeppes:mit kellene nekünk megbánni.Még a kereszten lakó rabbit is anyjával együtt tőlünk loptátok.Római módra képeket és szobrokat imádtok,csak nem Jupitert,hanem a megfeszített rabbit,családját és tanitványait.Még az utolsó vacsora is egy széder esti vacsora, melynek a kiddusbor megszentelését is vérváddá ficamítottátok. Amivel 2000 éve vérgőzt csöpögtettek a primitív, bálványimádó, „áhitatosan” vakbuzgó,szemforgató tömegekbe.Semmit nem kell beismernetek,mert arra úgy is képtelenek vagytok. Mátyás Király óta egyetlen háborúban győztetek.Dicsekedhettek vele.Sokszázezer magyar országhoz mindig is lojális zsidót győztetek le,többek közt a dunaparton is.Magyar állampolgár,gyerekeket,idős asszonyokat és öreg férfiakat,akiknek egyetlen bűne,hogy zsidónak születtek.Mivel fiataljainkat már kiirtottátok és mindenkit kiraboltatok,mert egy magyar-keresztény a hazájában azt tehet amit akar.Bocsánatot kérek azért,hogy az akkor rablott vagyonokat turulmódra kamatoztatás helyett elbokáztátok.Mi nem tudtunk eleget adni a daj-dajhoz a lakásunkon és személyes holmiainkon kívül. Szegények voltunk.Ezt felróhatjátok mégegy zsidóbűnként.

  • Jichak Perlmutter

    Csatlakozva Gyuri10 kommenttárs eszmefuttatásához, idecitálnám még a magyar költészet kiemelkedő alakjának, a – magyarok által kivégzett – Radnóti Miklós sorait ahol, akár Rostand is Cyrano szájába adja, hogy
    „ha kell magamat gúnyolm,
    de hogy más tegye, azt nem hagyom!”

    Radnótti szerényebben bevallja, hogy:

    „…Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
    s tudjuk miben vétkeztünk,mikor hol és és miért”…

    – Ugyanakkor nem kérünk abból többé, hogy halálfejes tökfödős és árpádsávos agybarázdákkal kitöltött bőrfejű agyak vádaskodjanak, sőt ítélkezzenek felettünk, gyerekeinken és szüleinken, holmi vallási ködbe burkolt mítikus eszmerendszerre alapozva.

    .

  • DonGolo
    2016 augusztus 7
    7:47 de.

    Bocs, de te nem tudsz olvasni? Föntebb írtam, hogy én NEM mondtam semmire, hogy bűn.

    Azt is írtam már, hogy a zsidó főpapok úgy viselkedtek, mint gyarló ember, mint bármelyikünk. Viszont akkor a magyarok is teljes joggal mondhatják, hogy végletesen torz volt a két világháború közti társadalmi rendszer, és fenyegetve érezték magukat?

  • Jichak Perlmutter
    2016 augusztus 8
    6:05 de.

    Kösz, eddig nem tudtuk, hogy Radnóti ezen sora a ZSIDÓK bűneiről szól, de kösz a felvilágosítást …

  • gyuri10
    2016 augusztus 7
    8:06 de.

    Tudom én azt, hogy egy ilyen tökéletes kis népnek mit kellene megbánni? Ha a te soraid olvassa egy marslakó, akkor lejöhet neki, hogy a zsidók mind aranyos, bohókás, keményen dolgozó kisemberek voltak, soha nem bántottak senkit, egy csúnya szavuk nem volt senkire, és sejtelmük se volt arról, milyen sors vár rájuk a vészkorszakban.

    Ennyi édességtől még az én fogam is kihullna, pedig megvan még mind a harminckettő!

  • Hazai lampa!
    Talan meg csak annyit- Radnotirol,
    hogy bar teljesen „beolvadt”,elhagyta vallasat,
    ez nem mentette meg ot attol,hogy munkaszolgalatba
    hurcoljak,ahol meghalt.
    Nem tudom ,olvasta e Szita Szabolcs „Halalerod”
    cimu konyvet a magyar munkaszolgalatosokrol.
    Nem a munka volt a problema,hanem a „parancsnokok”.
    akik igyekeztek,hogy minel kevesebben-jojjenek vissza.
    Persze,itt is volt-nehany{nagyon keves} kivetel.
    Ezt a ceruzaval irt cedulat talaltak a halott
    kolto zsebeben

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 9
    12:14 du.

    Bocsánat, javítanék: megvan még harmincegy fogam!

  • A vers cime,{aki nem ismeri}-
    „Oly korban eltem en e foldon.”

  • Izraeli
    2016 augusztus 9
    2:13 du.

    Most tényleg nem azért, de ennek a szerencsétlen Radnótinak a megmentésére olyan sokszor és sokan tettek kísérletet (magyarok!), hogy az ő halálát nagyon nehezen lehet a magyarok nyakába varrni! Inkább egy pech sorozatnak nevezném az életét, és a halála is idetartozik. Annyiszor került bajba az élete során, hogy inkább az a csoda, hogy megérte a háborút.

    Halálának fő oka nem a szadista keretlegények, hanem az erőltetett menet, amit Eichmann szervezett meg, másodsorban a front elérte Magyarországot, ezért nem fogadták a kimerült muszosokat a lebombázott Győr kórházában. Ez az oka, hogy az SS helyét átvevő keretlegények a járóképteleneket tömegsírba lőtték, nem a magyarok bestiális kegyetlensége.

    Ha jól tudom, a beolvadás azt jelentette az asszimilált zsidóknál, hogy elhagyták a vallásos életformát, de továbbra is zsidónak vallották magukat.

  • hazay nemzetes asszony,
    az ,hogy egy turul záptojásból a kárpátlavórba fröccsentett görbe tojásnak sikerültél nem lenne baj.Sajnos nem te vagy az egyetlen.A baj ott kezdődik és folytatódik,hogy tudatlan, rosszmájú,rohadék vagy,akinek csak harminc egy(mű)foga van.Bölcseség foga pedig soha nem is nőtt ki.
    Degenerált,még annyit,hogy Radnóti 21 társával a bóri rézbányák bezárása miatt menekült visszafelé és Abda községben 2 osztrák SS megásatta a sírjukat és mind a 22 munkaszolgálatost bele lőtték. Te agyi hendikeppes kivételesen semmi köze eichmannak ehhez nem volt és az amúgy rohadt rablógyilkos elődeidnek sem.Szemétláda, még a hazugságod is hazug.

  • gyuri10
    2016 augusztus 9
    4:27 du.

    A mocskolódás sajnos annyira elvonta a figyelmedet, hogy a tényekre már nemigen maradt időd. 1944 szeptemberében a front közeledése miatt a németek felszámolták a bori rézbányákban lévő telepeket, és az embereket két hullámban indították útnak.

    Az első lépcső, amibe Radnóti úgy került, hogy lefizette az egyik őrt, mintegy 3200 fővel indult el. Október 7-ről 8-ra virradó éjszaka német és bosnyák SS-ek 700-1000 embert lőttek tömegsírokba Cservenkánál, útközben több embert agyonlőttek. Magyarországra érve északnak, majd a nyugati határszél felé hajtották a birodalmi erődítésre kirendelt muszosokat. Radnótit és több társát a Győr közelében fekvő Abda községnél lőtték agyon (magyarok vagy SS-ek). A bori szakasz túlélőit továbbhajtották a Német Birodalom belsejében lévő lágerekbe.

    A második hullám néhány nappal később útnak indult. A menetoszlopot hamarosan jugoszláv partizánok támadták meg, egyes magyar katonákat és tiszteket a helyszínen kivégeztek, a munkaszolgálatosokat felszabadították. Sőt, néhány frissen szabadult muszos belépett a jugó partizánhadseregbe.

    forrás Holokauszt Magyarországon Múzeum

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 10
    8:56 de.

    folyt. köv.

    Tény1: a munkaszolgálat nem volt mozgó vesztőhely, a Don-kanyaron kívül az eichmanni halálmenetek tizedelték meg a muszosok századait.

    Tény2: Radnóti igen nehéz helyzetben volt, de nem volt életveszélyben a háború alatt. Ez valszeg kapcsolatainak köszönhető és hogy sok pártfogója akadt. Akárki lőtte le a végén, nem a személye miatt végezték ki, talán föl sem ismerték. Az erőltetett menet és a front közeledése csinált belőle mártírt, na és persze a kommunista kánonírók. A költészetét nem annyira zsidósága, hanem inkább modernsége és kommunista kapcsoltai miatt támadták a Horthy-korban, ha jól tudom.

  • hazai lámpa
    2016 augusztus 10
    8:58 de.

    Bocsánat, kimaradt a lényeg:

    Magyarország 1944. március 19-i német megszállása a munkaszolgálat szempontjából is új helyzetet teremtett. (Sztójay Döme miniszterelnök 50 ezer kényszermunkást ígért a németeknek). Hozzá kell tenni, hogy sok férfit ez mentett meg a deportálástól.

    A nyilas puccsot közvetlenül megelőző és az első napokban az SS több tömeggyilkosságot követett el munkaszolgálatosok ellen.
    Október 7-8-án, cservenkai mészárlás, 700-1000 ember
    október 11-én Kiskunhalas, 200 munkaszolgálatos,
    13-án a debrecen-apafai lőtér, több mint hatvan ember
    Október 16-án Pusztavám, 200 embert (egy egész századot) Budapesten, a Népszínház utca környékén (nyilasok és németek)

  • Radnóti (1944) május 19-én megírta Töredék című költeményét, s ugyanezen a napon kézhez kapta újabb behívóját, amely a harmadik munkaszolgálatára szólt. Vácról marhavagonokban indultak Szerbiába. Június 1-jén Zaječarba érkeztek, június 2-án Lager Heidenauba szállították teherautóval. Ott rézbányáknál, vasútépítésen dolgozott. Fehér karszalagot kellett viselnie, a keresztény vallásúak megkülönböztetéseként.

    Radnóti munkaszolgálatos csoportja szeptember 17-én indult el, Bor, Lager Heidenau, Žagubica, Krepoljin, Petrovac, Mala Krsna, Požaverac, Smederovo (Szendrő), Belgrád, Zemun (Zimony), Pančevo (Pancsova), Jabuka (Torontálalmás), Galagonyás, Opovo (Ópáva), Perlez (Perlasz), Titel, Újvidék, Szenttamás, Čenej (Csenej), Vrbas (Verbász), Kúla, Crvenka (Cservenka) útvonalon.
    Cservenkán a csoport kétfelé oszlott, Radnótié a Veprőd, Ószivác, Sombor (Zombor), Bezdán, Kiskőszeg, Darázs, Mohács útvonalon haladt. Innen marhavagonban mentek tovább Szentkirályszabadjára (Veszprém megye). Szentkirályszabadja után Radnóti sorsa nem ismert pontosan, hogy Abdáig mi történt vele, arról megoszlanak a vélemények.

  • Bori notesz

    Hetedik ecloga, Lager Haidenau, július
    Levél a hitveshez, Lager Heidenau, augusztus
    Gyökér, Lager Heidenau, augusztus
    À la recherche …, Lager Heidenau, augusztus
    Nyolcadik ecloga, Lager Hedenau, július-augusztus
    Razglednica, Lager Heidenau, augusztus

    Erőltetett menet, Bor, szeptember

    Razglednica (2) Cservenka, október
    Razglednica (3) Mohács, október
    Razglednica (4) Szentkirályszabadja, október és egyben az utolsó verse is Radnótinak …

    Öt költeményt lemásolt és odaadott barátjának, akit a jugó partizánok felszabadítanak pár nap múlva. Szalai Temesváron két verset megjelentet ezekből még Radnóti életében. A Gyökér és a Razglednicák csak a noteszban olvashatók, ami a tömegsírban őrződött meg a költő zsebében.

  • Izraeli
    2016 augusztus 9
    2:13 du.

    Szóval Radnóti művészetéből mit emeljünk ki, azt hogy mindnyájan a háború áldozataivá válhatunk? Vagy azt hogy magyarok gyilkoltak zsidókat? Ha a költő verseit nézzük, szerintem nem nevezett meg konkrét bűnbakokat a „vad kényszerképzeteken” kívül, de a háború szörnyűségeit úgy írja le, hogy mindenki a magáénak érezheti.

    „csodákban hittem s napjuk elfeledtem,
    bombázórajok húznak el felettem;
    szemed kékjét csodáltam épp az égen,
    de elborult s a bombák fönt a gépben
    zuhanni vágytak. Ellenükre élek, –
    s fogoly vagyok. Mindent, amit remélek
    fölmértem s mégis eltalálok hozzád;
    megjártam érted én a lélek hosszát,”

    Levél a hitveshez

  • hazai lámpa,
    sikerült a wikiből és a gugliból összeollóznod néhány dolgot.Egy kis rész igaz belőle,de mint már írtam volt a kis igazság adaggal takarod a nagy hazugságaid lényegét.Elég sikertelenül.Fuss neki újra!

  • gyuri10
    2016 augusztus 10
    12:52 du.

    Én legalább tudom, mit kell keresni a guglin, de te a vádaskodáson kívül mit tudsz?

    Bizonyítsd be ha hazudtam, ne célozgassál sunyiságra alaptalanul!

  • Hazai lampa!
    Talan erdemes{ha mar a verseknel tartunk}
    idezni egy masik magyar koltot,aki szemtanuja
    volt az esemenyeknek-melyekre-o maga-humanista modon
    reagalt- ellentetben masokkal.

    Illyes Gyula

    „Mustra az 1944-es versekbol.”
    „Fehervaron egy nema vonat all
    Zsidok! …suttogja egy VIGYORI SZAJ.
    Csend.S mar viszik is
    azt a vonatot.
    Vagy a mienk megy?
    S en is rab vagyok?
    Szivem megdermedt.
    Az a pillanat,
    Mint kest vagta belem
    sorsotokat.”

    „Meg vagyok en is jelolve,
    A belyeg,
    amit viseltek ti melleteken,
    ahanyszor latom,forro foltot
    eget a homlokomra,
    az en szegyenem!
    Mindenkie,csak epp nem
    a tietek!”

  • Gratulálok a fórumon folyó zsidó-keresztény hitvita résztvevőinek! Nagyon jól szórakoztam épületes hitvitájukon, ám megítélésem szerint a hitvita nem érte el a Heine „Disputation” (Hitvita) c. versében „vitázók érveinek” színvonalát. 🙂

    Heine szórakoztató verse német eredetiben pl. itt:
    http://www.textlog.de/heine-gedichte-disputation.html
    olvasható.

    Mivel a kommentelők többsége inkább angolul olvas, felteszem a versike Samuel Roth által jegyzett angol fordítását, de az utolsó versszakot – félreérthető, félremagyarázható tartalma miatt – elhagytam.

    Remélem, a vers miatt senki sem érzi magát sértve. Jó szórakozást!

    „Heinrich Heine: Disputation

    In the aula at Toledo
    all the trumpeters are blowing.
    From the city to the tourney
    merrily the mass is flowing.

    This is not to be a combat
    wherein steel on steel advances.
    Finely edged and deft scholastic
    words will be the only lances.

    Gallant Paladins whose thoughts are
    only for the sex that fires
    have surrendered the arena
    to the rabbis and the friars.

    For the iron helmets wherein
    All high matters are disputed
    scapula and arbei-confuss
    this day will be substituted.

    Which God is the true and only
    God? The one whose brawny story
    Rabbi Judah of Navarre says
    is the fabric of man’s glory?

    Or the Christian God the Friar
    Jose the Franciscan swears is
    Father, Holy Ghost and Saviour
    as the crucifix he wears is?

    Out of a profound conviction
    backed by logic learned at college
    and quotations from authorities 
    one cannot but acknowledge,

    they will argue out the matter;
    each will set a little faster
    the procession of the facts that
    will decide which God is master.

    They have both agreed beforehand
    that, no matter how contrary,
    he who loses shall embrace the
    godhead of his adversary.

    For the Jew, should he be vanquished,
    baptism is the grim provision.
    And the Christian, if he lose, must
    undergo a circumcision.

    Each one had eleven followers,
    brave as only champions could be,
    pledged to share his fate no matter
    what the outcome of it would be.

    So that while the Friar’s backers
    with unflinching faith and steady
    hold the sacred water vessels
    for a lively Christening ready,

    swinging sprinkling brooms and censers
    wherefrom incense smoke is rising,
    briskly do the rabbi’s followers
    whet their knives for circumcising.

    In the hall, prepared for battle,
    rest, relentless, both the forces,
    and the crowd awaits the signal,
    eager for the brave discourses.

    Underneath the golden canopy,
    with their courtiers gathered round them,
    beam the king and queen. The queen is
    such a child, it does confound them.

    Pert French nose, small chin, and tiny
    white teeth roguishly, beguiling:
    bright, bewitching are the rubies
    of her mouth when she is smiling.

    What a change is this from Paris!
    What a horror to befall her!
    Known at home as Blanche de Bourbon,
    Donna Blanca here they call her!

    And the king’s name is Don Pedro,
    with the nickname of The Cruel.
    But this day he looks a little
    less the brute and more the fool.

    If the smile he gives the friars
    to the Jews is no less sunny,
    it’s because they lead his troops and,
    more important, lend him money.

    Now the sound of drum and trumpet
    blare the signal. Soon the battle
    of religions is to break out,
    and the wordy sabers rattle.

    The Franciscan friar opened
    with a burst of sacred passion,
    and his voice now harsh, now growling,
    crowed up in a curious fashion:

    “In the name of God the Father
    and the Son and Ghost,” he cried out,
    “Let me first make sure that every
    Devilish sprite in you has died out.”

    (He had learnt that in such combats
    little devils oft have hidden
    In the insides of the Jews, and
    prompted them when they were chidden.)

    Having thus yanked out the devil
    with his loudest exorcism,
    the Franciscan flared with dogmas
    quoted from the catechism.

    Firstly, he explained, the godhead,
    wherein three are comprehended,
    may be one God, when convenient,
    or the three in one God blended.

    Then he told how in a stable,
    with its beasts of burden laden,
    God was born, and how his mother
    bore Him yet remained a maiden.

    How they recognized His presence
    in the Bethlehem stable manger,
    with a calf and heifer lowing
    meekly round the lighted stranger.

    How the Saviour, now grown older,
    from king Herod’s minions flying,
    went to Egypt and, still later,
    bowed to Pilate, still defying,

    and was crucified. How Pilate
    really wanted to release him,
    but the cursed Jew cried only
    crucifixion would appease him.

    How the Lord, albeit buried
    in a dark and bowldered prison,
    on the third day into heaven
    had in princely triumph risen.

    And when as the proper time comes
    he’ll return to earth in splendor
    at Jerosophat to judge them,
    every jewborn proud offendor.

    “Tremble Jews!” the friar thundered.
    “It is he whom you tormented
    cruelly, with thorns and scourges,
    and your lying unrepented!

    “It is plain that the vindictive,
    foul and conscienceless behaviour
    that resulted in the murder
    of our precious one the Saviour,

    “still is strong in you, O demons,
    spewed out by the lower regions;
    that your bodies are the barracks
    of the Devil’s scary legions.

    “Is not this the grave opinion
    of Aquinas famed in story
    as the Mighty Ox of Learning
    by the monks of pious glory?

    “O you Jews! you are hyenas,
    wolves and jackals foul and hateful,
    graveyard prowlers who think only
    those who lick the great are grateful.

    “Not content with being monkeys,
    gallows-birds and bate perfidious,
    you must emulate the mud-born
    crocodile and vampire hideous.

    “You are owls and you are ravens,
    rattlesnakes, disgusting adders,
    cockatrices, screech-owls, Christ will
    trample out like empty bladders.

    “Toads and blindworms vipers! must you
    really burn? Or would you rather
    save your souls? Then flee the rabbi
    to the bosom of the Father.

    “Seek the church of love, the bright one,
    where the well of mercy bubbles.
    Bow your head into the hallowed
    basin and wash off your troubles.

    “Wash away the ancient Adam
    and the vices that efface it.
    From your heart the stain of rancor
    wash, that God’s love might replace it.

    “You can surely hear the Saviour.
    And how well your new names suit you!
    On his bosom shed the Cohens
    and the Levys that pollute you.

    “For our God is love incarnate,
    like a little lamb that’s cherished.
    To atone your sins he let you
    nail him on the cross, and perished.

    “Therefore we are mild and human,
    slow to get into a passion,
    fond of peace and charitable,
    in the Saviour’s gentle fashion.

    “And hereafter up in heaven,
    into seraphim converted,
    we shall wander, blest forever,
    lilies in our hands inserted.

    “We shall walk in spotless raiment
    (Not the stupid gray we’re wearing!)
    Made of silk, brocade and muslin,
    Ribbons brightening to daring.

    “On our tonsures golden tresses
    where the bald spots now distress them!
    Charming virgins deft of finger
    into pretty knots will dress them.

    “In those higher spheres the goblets
    in circumference so spacious
    will, for holding golden wine, be
    infinitely more capacious.

    On the other hand, much smaller
    than the mouths of earthly ladies
    will the mouths be of the darlings
    of whose joy our rapture made is.

    “So in drinking, laughing, kissing
    we shall pass the ages proudly,
    singing happy hallelujahs,
    singing sacredly and loudly.”

    Here the friar ceased. His followers,
    sensing an illumination,
    hastened forward with their vessels,
    for the baptism-operation.

    But the water-hating Hebrews
    seemed obsessed with sickly grinning;
    and the rabbi of Navarre rose,
    cleared his throat, and made beginning:

    “For the sake of my salvation,
    I suppose, you have be-howled me,
    and with dung-carts of abuse and
    barrows full of insults fouled me.

    “Each man follows but the method
     to his wants best calculated.
    So, instead of being angry,
    thank you, I’m propitiated.

    “First, your Trinitarian doctrine
    Jews will never learn to swallow.
    You might teach them how to see it,
    but you cannot make them follow.

    “That three persons in your godhead
    and no more are comprehended
    is most moderate. The ancients
    on six thousand gods depended.

    “I am ignorant entirely
    of this God of yours, my brother.
    Nor have I the precious honor
    to have met his virgin mother.

    “I regret that some twelve hundred
    Years back (your church professes)
    he should have encountered with us
    grievous disagreeablenesses.

    “That the Jews in truth destroyed him
    rests upon your say-so solely,
    the delicta corpus having
    on the third day vanished wholly.

    “It is equally uncertain
    whether he is a connection
    of our God who never married
    to the best of our recollection.

    “Our God like a bleeding lambkin
    for his people perish? Never.
    He is not so philanthropic,
    and, besides, too precious clever.

    “He is far from love incarnate.
    Rarely to affection yields he.
    God of thunder, God of vengeance,
    thunders not caresses wields he.

    “Yes, our God is great and living.
    In his heavenly hall is glory,
    and compared with him eternal
    ages are but transitory.

    “He is living. He is lusty.
    Not a priestly myth to fright us,
    Like your consecrated wafer,
    or the shadow of Cocytus.

    “He is strong and He is daring.
    Sun and moon and constellation
    in his hands, like people, vanish
    when he frowns his indignation.

    “Ah that terrifying greatness,
    sings King David, none can measure!
    Heaven his throne and earth his footstool
    are but playthings of his pleasure!

    “He is fond of pleasing music.
    Festal hymns to Him are grateful.
    But like grunts of suckling pigs He
    finds the chimes of churches hateful.

    “Where Leviathan the mighty
    swims the awful floorless ocean,
    now and then the Lord will tease him
    and the waves into commotion,

    “(save, of course, upon the ninth day
    of the month of Ab, the morrow
    when they burnt his holy temple –
    ­that is still his day of sorrow!),

    “more than a hundred miles Leviathan
    measures, and the sea’s his feeder,
    Bigger than Og King of Bashan,
    with a tail thick as a cedar.

    “But his flesh is very dainty,
    and its flavor is perfection,
    as God’s favorites will find out
    on the dayof resurrection.

    “God will choose among the pious
    only those whose faith was stable,
    and for them, and for them only,
    will he set his golden table.

    “With a little garlic whitely
    dressed, and browned in wine, and toasted,
    pieces of Leviathan will
    look like Matelotes roasted.

    “Can you see white garlic gravy
    that horseradish bits embellish?
    Such a dainty even our friar
    Jose and his friends would relish.

    “And the raisin sauce about it
    makes a most delicious jelly.
    You have but to taste it and it’s
    practically in your belly.

    “What the Lord has cooked is for you,
    fish and meat. If you are able
    to withstand a circumcision,
    you’re assured a place at table.”

    Smirking, smiling, spoke the rabbi,
    words enticing and insulting;
    and the sound the other Jews made
    with their carvers was exulting,

    as though it were but a matter
    of arranging for the friar
    to give up the precious foreskin,
    forfeit to the rabbi’s ire.

    But the monks remained unshaken
    by the rabbi’s sour derision,
    and were far from being ready
    to submit to circumcision.

    And the Friar Jose hotly
    cried: “The Jew has disregarded
    reason, and the laws of logic
    most ignobly has discarded.

    “What has fish to do with wafer?
    Raisin sauce with Christ’s salvation?
    Shall a touch of garlic banish
    th bad odor of a nation?

    “From the rabbi’s shameless bragging
    one cannot determine whether
    This Jew-God of his is fiddler,
    lawyer, cook or toreador.

    “Is my garb that of a jester?
    Do I look as if I’d fool them?
    I advise baptismal water
    though it might no more than cool him”.

    To this speech the cautious rabbi
    with a fawning answer followed.
    He was boiling over. But a
    Hebrew’s gall is better swallowed.

    He recited from the Mishna
    treatises and commentaries,
    quoted from the Tausvus-Yontoff
    where it delicately varies.

    And the angry friar mourning
    arguments he was in want of,
    raged: “I hope the devil takes you
    with your graceless Tausvus-Yontoff.”

    “Can profanity go further!”
    Up the rabbi leaps and screeches,
    and the patient years forgotten,
    like a maniac’s now his speech is.

    “If the Tausvus-Yontoff’s nothing,
    What remains O vile detractor!
    Lord, you cannot overlook this!
    Punish, God, this malefactor!

    “Is not Tausvus-Yontoff really
    your own very self? And can he
    go on living who has used your
    name more wretchedly than any?

    “Bid the earth consume him like the
    wicked followers of Korah
    whose misdeeds were not against you
    but against your holy Torah?

    “Punish, Lord, this wicked baseness
    with your loudest thunder’s thunder;
    with the pith and brimstone with which
    you laid Sodom’s sinners under.

    “Show this old capuchin what you
    did to Pharaoh to assure him
    that you really meant to free us.
    Smite him, but you need not cure him.

    “With a hundred thousand warriors
    marched Mizzrayim’s lord and master,
    all in armor shining, but you
    marched before us, stronger, faster.

    “You but raised your arm to drown them.
    Pharaoh and his host were smitten
    with less effort than this friar
    needs to drown a common kitten.

    “Strike, Jehovah, at this baldhead
    that the wicked may see clearly
    that the lightnings of your anger
    are not smoke and bluster merely.

    “Then I’ll sing your praise and glory,
    evermore and O so proudly.
    I will dance and sing like Miriam.
    I will even sing more loudly.”

    At this point the outraged friar
    interrupted in a fury:
    “God Almighty, if you heard him,
    Slay him and his lousy Jewry.

    “Before Ashtoreth and Belial,
    Lucifer whose vain ambition
    blindly led him with the rebel
    angels down into perdition,

    “I defy and mock you, rabbi,
    with your devilfish unsavory.
    I have eaten Jesus Christ and
    I am proof against your knavery.

    “O instead of talking to you
    I would sooner roast and bake you,
    You and all your race, upon a
    Funeral pyre, devil take you!”

    So the rabbi and the friar
    merge the fight in chaos utter.
    Plainly it is pointless for them
    to go on to rail and stutter.

    Twelve long hours this thing has lasted,
    neither showing signs of tiring,
    though the ladies stifle half yawns
    and their gallants are perspiring.

    Even the court has grown impatient.
    So the king, to end their snarling,
    holds his hands up, and to Donna
    Blanca turns, and asks that darling:

    “Tell me, frankly, your opinion.
    Who is right here, who is liar?
    To whom would you give the verdict,
    to the rabbi or the friar?”

    Donna Blanca’s eyes are thoughtful
    that before had shone so gladly.
    Donna Blanca’s childlike mouth is
    wistful as she answers sadly:
    …”

  • hazai lámpa,
    ha undorlandban élsz.tudnod kell,hogy a ti törvényeitek szerint, neked kell bizonyítani,hogy nem hazudtál.Azt hiszem nehéz lenne minden második mondatodat kimagyarázni.Ha ilyened van,hát megpróbálhatod.A Wiki,a Gugli és néhány was és nyírő védő „történ ész” osztogató és néhány üveg szidol segítségét is ajánlom.

  • Jichak Perlmutter

    Hazai Lámpa !

    H A . A ZSIDÓ „FAJÚ”
    (a horthysta a l j a v i l á g terminológiája szerint)
    FÉRFIAKAT A . M A G Y A R O K . T Ö R V É N Y E I .
    NEM SOROLJÁK A SZERINTÜK EMBERI SELEJT, MUNKASZOLGÁLAT KATEGÓRIÁBA, AKKOR A KATOLIKUS VALLÁSÚ(!) RADNÓTIT SEM HAJTJÁK VÉGIG AZ ORSZÁGON ÉS NEM LÖVIK TARKÓN.
    DE, Magyarországon mindenek előtt a
    TÖRVÉNYESÍTETT FAJI MEGKÜLÖNBÖZTETÉSNEK volt PRIMÁTUSA.

    Radnóti halála tehát a Horthy-rendszer közvetlen következménye.
    Az, hogy ki húzta meg a ravaszt, a ravaszparaszt keret, vagy az SS az már nem változtat ezen a lényegen, mint ahogy a Kamenyec-Podolszkíji gyalázaton se az, hogy a németek lőttek.

  • Jichak Perlmutter

    Belzebub !

    Ne bagatellizáld el !
    Itt nem hitvita zajlik.
    Ezt előbbi kommentem is bizonyítja.

    .

  • Jichak Perlmutter

    Bubi!

    Különben, miért egy angol fordítást közölsz? Ha már fordítás, miért nem mindjárt egy magyart ? Pl. Te is lefordíthattad volna.
    Ha már ennyire mondani akarsz valamit… De talán több Radnóti vers is befért volna ide…
    🙁

  • Belzebub
    2016 augusztus 10
    7:25 du.

    Hoztad a formád, nem telik tőled egyébre, mint az ebéd felböfögésére, nulla szellemi színvonal …

  • gyuri10
    2016 augusztus 11
    5:21 de.

    Ne is vállald a nyilvános vitát! 🙂

    Tudod, hogy csúfosan alulmaradnál ott, ahol a tények versenyeznek.

  • Jichak Perlmutter
    2016 augusztus 11
    6:22 de.

    Szerintem a tényekből annyi olvasható ki, hogy a magyarok megkülönböztetést (súlyosabb esetben megaláztatást) alkalmaztak Radnótival és társaival szemben. A cukorgyári munka és a román szögesdrót elbontása nem váltott ki a költőből undort vagy elviselhetetlen nehézségeket, ez az írásaiból kitűnik.

    Legyilkolására a német megszállás nélkül nem került volna sor, mintahogy a magyarországi holokauszt se következik be a német megszállás nélkül (Karsai)! Nem azért mert a magyarok szentek voltak, hanem a Horthy-kor vezetői mérsékelt politikát folytattak (Ungváry).

    A duma a megkülönböztetésről helyes elvileg, csak akkor az oroszországi megkülönböztetésen, a kulák és burzsuj üldözésen is fel kellene háborodni ugyanígy!

  • Jichak Perlmutter:

    „Itt nem hitvita zajlik.”

    Jichak, dehogynem. Olvassa csak el a július 23-tól Hazai Lámpa sajátos „témafordító” hozzászólásáig tartó kommenteket.
    Valaki (talán éppen Ön, most nincs kedvem cisszakeresni) említette kedvelt olvasmányaim egyikét, a Zohárt is. Kevés híján majdnem kedvem kaptam, hogy egy kommentben röviden felvessem a Zohár szerzőjének személye és a mű keletkezésének ideje körüli közismert vitát. Ám a témához sajnos szinte semmit sem értek, annyit semmiképpen, hogy mint tudományos problémát vessem föl. A hitvita jellegű ún. vallásközi párbeszédeknek meg semmi értelmét nem látom, sőt… Ezért, s nem másért tettem föl Heine csipkelődő versét.

    „Különben, miért egy angol fordítást közölsz?”

    Mert szuhaéli nyelven sajnos nem tudok. 🙂 Aki figyelmesen olvas látja, hogy elsőnek az eredeti német szöveg Net-címét tettem föl. De mert nekem úgy tűnik, hogy a KMH olvasói között talán kevesebben tudnak németül mint angolul, feltettem egy angol fordítást is. Baj? Önt épp ez zavarja? Más nem?

    „Ha már fordítás, miért nem mindjárt egy magyart? Pl. Te is lefordíthattad volna.”

    Állatápoló-állatidomár vagyok, nem műfordító.

    „Ha már ennyire mondani akarsz valamit…”

    Ja, Heine gúnyos versikéjével csúfolódni próbáltam az itt épp folyó, szükségszerűen terméketlen, elfajuló hitvitán. És? Nem szabad?
    Bár… Önnek igaza van, nem kell feltétlenül megszólalni, én épp oly jól megvagyok néhány itteni kommentelő irományai nélkül, mint Ön az enyéim nélkül.

    „De talán több Radnóti vers is befért volna ide…”

    Bizonyosan. Sőt, az Ómagyar Mária-siralomtól mondjuk Orbán Ottóig a magyarnyelvű költészet és a világirodalom sok-sok verse. Önnek természetesen joga, hogy ne kedvelje Heinét. És? (A düsseldorfi egyetemen is évekig ment a vita, hogy vajon méltó volt -é a költő, hogy az egyetemet róla nevezzék el. Épp úgy, mint ahogy Szegedi Tudományegyetem is levetette magáról József Attila nevét azzal, hogy J.A. ugyan jelentős költő volt, de nem lehet példakép a magyar egyetemi fiatalság számára.)

  • Jichak Perlmutter
    2016 augusztus 11
    6:40 de.

    Vérmesebb moderátorok úgy kivágják az ilyet, mint a macskát …. Szétverni a topikot fél méteres verssel, ami senkit nem érdekel így, nettó topikrombolás!

    Az meg, hogy kiválasszon két versszakot és lefordítsa nyilván nem megy a nagy „kritikusnak”! Az ő színvonala csak a visszaböfögésig terjed, és hogy köpködjön mindenhova a mérges nyálával.

  • Izraeli
    2016 augusztus 10
    3:13 du.

    Illyés Gyula antiszemita volt sokakkal együtt, amíg nem látta, hogy a náciknak mit is jelent a zsidókérdés megoldása.

    Ugyanígy utálta a svábokat is, szerencsére azokat senki nem akarta elpusztítani, „csak” hazazavarták őket Németországba a háború után és kisajátították az itt hagyott házaikat, értéktárgyaikat. (Kivéve, akiket a szovjetek elvittek malenkij robotra, és nem jöttek vissza.)

  • Belzebub
    2016 augusztus 11
    9:51 de.

    Miért is én vagyok OFFoló, és miért nem az, akinek a szegedi zsinagógáról is Jézus élettörténete jut az eszébe? De a te kommentjeidnél még a mi vitánk is különb, mert te aztán a köpködésen kívül semmi értelmeset nem szoktál itt elkövetni.

    Most se bírtad ki, hogy meg ne állapítsd, hogy „nem kedveli Heinét”, mikor ilyet Jichak egy szóval nem mondott!

    OFF. Radnótival együtt volt Borban Erdős Péter, a későbbi gyűlölt popcézár, aki a szőke csajt „nyomatta”. Túlélte Buchenwaldot, majd nyugati emigrációból hazatért, és a Rádiónál dolgozott, majd kémnek bélyegezték. Az 56-os forradalomban szerepet vállalt, de ez nem volt akadálya későbbi Hungarotonos cézárságának. A zenészek gyűlölték, és pl. Horger Antalhoz hasonlították.

    Szegről-végről rokonságban volt Orbán Viktorral is, ugyanis unokája és Orbán első unokatestvére féltestvérek. Sokan meghalnak, akiknek élni kéne, és élnek mások, csak nem tudni minek …

  • Hazai Lámpa!

    Örömmel látom, hogy a Marcsa név alatt megjelenő kommenteknek az Ön hozzászólásaival színvonalban, tartalomban és stílusban végre egyenértékű ikerpárja akadt.

  • „………….Kezdődik a szegedi új zsinagóga rekonstrukciójának második üteme
    Megújul a tetőszerkezet, a külső homlokzat, a kerítés, a bádogozás, az ólomüveg ablakok és ajtók

    MH/MTI – 2016.08.11. 14:47

    Kezdődik a szegedi új zsinagóga rekonstrukciójának második üteme, a tervek szerint 2017 márciusára befejeződő felújítást a kormány egymilliárd forintos támogatása teszi lehetővé – közölte a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.
    – See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/63229/Kezdodik_a_szegedi_uj_zsinagoga_rekonstrukciojanak_masodik_uteme#sthash.zIcU8Lmw.dpuf………..”

  • Belzebub
    2016 augusztus 11
    11:32 de.

    Személyeskedésen kívül tudsz még valamit? Például értelmes véleményt mondani egy témáról?

    Ha nem, akkor ne Marcsázz itt senkit, mert csak magadat járatod le. 🙂

  • Belzebub!
    Ha mar az irodalomnal-es Heinenel tartunk-
    Heinrich Heine soha nem tagadta meg-zsido gyokereit
    mint ahogyan nehany versebol kiderul.
    Sajnos,csak Belsazar c.verset talaltam-
    magyar forditasban, de ismert -Jehuda ben Halevi
    cimu verse is.
    Onnel ellentetben-nem farasztom az olvasokat-
    hosszu verssel.
    Akit erdekel-olvassa el- Belsazart.

    http://www.babelmatrix.org/works/de/Heine%2C_Heinrich/Belsazar/hu/11783-Belzac%C3%A1r