Van aki nem tud verset írni

2016 szeptember 9 4:16 du.58 hozzászólás

Göllner András munkatársunk alábbi írása először, a budapesti Népszava, 2008. július 10. számában látott napvilágot. A magyar kormány által útjára indított legdrágább nemzetközi PR fesztivál alkalmával – a montreáli magyar kulturális héttel párhuzamban – újra közöljük Göllner András írását, mert egyértelműen rámutat, mennyire távol áll Orbán Viktor és pártja 1956 szellemiségétől, az ötvenhatos hősök áldozatvállalásától, a pluralizmus és a kulturális tolerancia értékeitől.

*

Climate of intolerance /  M F Husain.

Climate of intolerance / Vedic / M F Husain.

1956-ban, a forradalom leverése után, a várható megtorlás elől, szüleim külföldre menekültek. Magyarországtól messze, Kanadában, nőttem fel. Külföldön végeztem egyetemi tanulmányaimat, ott váltam egyetemi oktatóvá, ott alapítottam családot, ott neveltem fel gyermekeimet és tanítottam meg őket arra, hogy tiszteljék hazámat, tiszteljék azokat az embereket akik 1956-ban az életüket áldozták, hogy egy szabad, demokratikus, toleráns világban élhessünk.

2008 július 5-én, részt vettem a Budapesti melegek felvonulásán, hogy kifejezzem szolidaritásomat egy kisebbséggel amely élni akar emberi jogaival. Számomra, a szabad véleménynyilvánítás, a szabad gyülekezés joga 1956 központi célkitűzése volt. 2008 július 5-én tiszteletemet szerettem volna kifejezni mindazoknak, akik bátran harcoltak és harcolnak ma is, ezekért a jogokért Magyarországon. Az a büszkeség, amit évtizedeken át a lelkem mélyén, egyetemi diákjaimban, gyerekeimben ápoltam hazám iránt, lépésről lépésre elfogyott, ahogy a felvonulókkal, vaskordonok közé préselve meneteltünk, mint állatok a vágóhíd felé, miközben Budapest legszebb útjának járdáiról, honfitársaim eltorzult arcokkal, az öklüket rázva, trágárságokat üvöltve, köveket, üvegeket, petárdákat dobálva jelezték, hogy ha nem lenne rendőri védelmünk, egytől egyig véresre vernének bennünket. Életem végéig nem fogom elfelejteni ezt a gyalázatos látványt, ezt a demokrácia szellemiségét megszégyenítő állampolgári magatartást.

Senkinek nem lehet kétsége: az a vad, gyilkos gyűlölet, ami Budapest utcáin tombolt 2008 nyarán, az alapvető emberi jogokat akarja sárba tiporni ebben az országban. Azok, akik azt gondolják, hogy a tüntetők, Tomcat és társai, azok akik „csak” lószart dobáltak, „csak” a buzikat akarták megtanítani arra, hogy hol a helyük ebben az országban, súlyos tévedésben élnek. A lószardobálás nem csak a melegeknek szólt, hanem mindazoknak akik komolyan gondolják, hogy itt egy szabad, az emberi jogokat tisztelő országban élünk, ahol a másságot úgy lehet viselni, mint Európa nyugati részein. A melegfesztivál elleni erőszak az emberi jogok elleni erőszak volt. Az, hogy most senkit sem lincseltek meg, hogy senki sem vesztette életét azok közül, akik emberi jogukkal óhajtottak élni, az a szerencsének és a rendőri védelemnek köszönhető. Lesz ez még másként, ha így folytatjuk dolgainkat, testvéreim..

Ki a felelős ezért az állapotért ? Hogyan lehetne ennek véget vetni? Egy szinten, mindannyian felelősek vagyunk azért ami házunk táján történik. Csak közös erővel tudunk ennek a gyalázatnak véget vetni. „Miért is lennék én felelős” kérdezi a Napkeltében a felvonulást követő hétfő reggelén vendégétől Betlen János műsorvezető, „hisz ott sem voltam”. Betlen János azért felelős, mert a gyalázatos tüntetés után, képes azt mondani, hogy mindaz, ami szombaton történt az nem más, mint „fiatal, munkanélküli fiúk tesztoszteron túltengése”, és nem az emberi méltóság, a demokrácia rendje elleni merénylet. „Van, aki nem tud verset írni, és ilyen társaságba keveredik”, mondja, szemét összehúzva, mintha a világ egyik nagy bölcsességét tárná elénk.

De miért lennék én is felelős, hiszen Betlennel ellentétben, én ott voltam az Andrássy úti kifutón és csak egy hajszálon múlott, hogy nem talált el az a tégla, amely becsapódott abba az autóba, amelyben Lévai Katalinnal és többekkel távozni próbáltunk a Hősök teréről a felvonulás végén? Az én felelősségem az, hogy nem léptem fel gyakrabban, erőteljesebben, elsősorban nemzetközi fórumokon, hogy bemutassam: az a kokettálás a fasizmus szellemiségével, ami a politikai hétköznapjainkban folyik ebben az országban, egész Európát veszélyezteti. Itt már évek óta szabadon mulat a jobb-oldali politikai mainstream a fasiszták leggyatrább elemeivel. Annak a lapnak a főszerkesztője, aki Kertész Imre Nobel-díját a fekáliához hasonlította, hetente sztárolja a FIDESZ képviselőit, és azokat a „derék fiúkat”, akik 2006-ban szétverték a Magyar “királyi” televíziót. Az a politikai mozgalom, amely a Magyar Gárdát létre hozta, és a magyar zsidóságot arra meri felszólítani, hogy rendezze már kapcsolatát a magyarsággal, politikai szövetségese a FIDESZ-nek. Közös képviselőkkel szerepelnek egyes önkormányzatokban. A Jobbik vezetőit Orbán „becsületes, rendes nemzeti értékeink iránt elkötelezett, az élet mélyebb értelmét kereső fiatalok”-nak tartotta, mind addíg amig nem kezdtek szavazatokat elvonni saját pártjától. De ne csak Orbánra hallgassunk, Menjünk be a legnagyobb kereskedelmi láncok áruházaiba, menjünk be bármelyik újságárushoz, mindenhol szabadon terjesztik ebben az országban azt hogy a holokauszt egy hazugság, az egész egy magyarellenes, balliberális kitaláció, a zsidók, a cigányok, a melegek megérdemlik sorsukat.

Nem kell izgulni a fasiszták miatt, nyugtat bennünket Orbán Viktor: Ha hatalomra kerülök, adok nekik két pofont, mint Horthy, oszt jó napot. Az Orbáni megoldással három baj van – Az első az, hogy itt nem pofozkodni kell. A pofozkodás már egy családon belül sem tiszteletre méltó dolog – pláne nem egy jogállamban. A demokratikus rend fenntartása az igazságszolgáltatás, a politikai kultúra és a civil kurázsi dolga. Itt kellene lépnünk és nem pofonokkal fenyegetőznünk. A második probléma Orbán rendfenntartó javaslatával az, hogy egy hazugságra épít. Horthy egy pofont sem adott a nyilasoknak, és ennek köszönhetően, ők zavarták el a kormányzót 1944-végén, hogy utána simán a Dunába lőhessék mindazokat, akiket nem szerettek. A harmadik baj Orbán okoskodásával az, hogy ha már pofozkodni akar, azt régen megtehette volna. Mire vár? Arra, hogy a lámpákról lógjanak az áldozatok? Én olvasom a Magyar Jelen-t és a többi radikális jobboldali szövetségesének lapját, ahol ezt ígérgetik. A helyett, hogy elzavarta volna környékéről a szélsőséges csoportokat, az úgynevezett nemzeti radikálisokat, a Bayer Zsoltokat, akik a zsidókat tartják felelősnek az antiszemitizmusért, Orbán és pártja, ezen csoportokkal karöltve építgeti leendő politikai birodalmát.

És miért vagyunk mi civilek, közönséges istenfélő heterók felelősek? Azért, hogy 75 százalékunk egy olyan embert istenít aki kiengedte a palackból mind azt, ami ma körülöttünk folyik? Is is. Azért mert az Andrássy úton nem integettünk vissza azoknak, akik jó indulattal, mosolyogva integettek felénk, és sunyi módon kussoltunk, vagy leginkább szitkozódtunk a felvonulók láttán? Is, is. Azért kell szégyelni magunkat, mert Lévai Katalin és egy-két politikus kivételével az egész Magyar politikai establishment gyáván távol tartotta magát egy olyan felvonulástól, amely köztudottan a fasiszták ellenszelével szemben menetelt? Is-is. Azért vagyunk felelősek, mert semmit sem tettünk azok ellen, akik az Andrássy út járdáiról, az épületek ablakaiból kövekkel, petárdákkal, tojásokkal és lószarral dobálták a békésen menetelőket? Is, is.

Magyarok! A legnagyobb felelőtlenségetek az, hogy az évek során veszni hagytátok 1956 szellemiségét. Hogy mint 2006-ban, átengedtétek a teret az áll-ötvenhatosoknak, a Toroczkaiaknak, a Morvai Krisztináknak, a Lovas Istvánoknak, a Bencsik Andrásoknak, a Bayer Zsoltoknak, a Fritz Tamásoknak, a Gondáknak. Magyarok! A legnagyobb felelőtlenségetek az, hogy gyáván, belső emigrációba vonulva hagytátok, hogy egy kalandor politikai párt, a nemzet, a hit, a hazaszeretet nevével visszaélve, lehetőséget adjon egy „verseket írni nem tudó, tesztoszteronnal fűtött kisebbségnek” hogy szétverjék hazánk 1956-ban szentesített becsületét. Itt most nem az a kérdés, hogy Gyurcsány Ference, vagy Kovács Mari néni kezdeményezi egy új Demokratrikus Charta létrehozását. Itt az a kérdés, lesz e merszetek végre kimenni az utcára Szeptember 6-án, százezrekkel karöltve – FIDESZ-esek, MSZP-sek, pártonkívüliek, és civilek – hogy bekiáltsatok a fasiszták ablakán és ezzel egy félreérthetetlen üzenetet küldjetek Európának: Senkiháziak, elegünk van belőletek!

(Népszava, 2008. július 10)

Göllner András

58 hozzászólás

  • Göllner szépen összemosod a színeset a fehérrel, pedig még a mosóporos dobozra is ráírják, hogy ne tedd, mert csak egy szürke masszát vehetsz ki a gépből. Ja, hogy pont ez a cél, akkor érdemes ezt a jelmondatot őszintén, tevékenységed címeként megadni.
    „Akik 1956-ban az életüket áldozták, hogy egy szabad, demokratikus, toleráns világban élhessünk” szöveggel kiröhögteted magad, kérdezz már meg egy ma élő 56-ost mi a véleménye az ultralibsi filozófiádról, de vigyázz nehogy megint fegyvert rántson.
    ………
    A szemetekben a nácizmus és a patrióta életmód csírája a család, ezért minden eszközzel ennek pusztítására törekedtek, legyen az a szingliség reklámozása, az abortuszok felpörgetése, a családon belüli generációk együttélésének gúnyolása, a nemi aberrációk természetesnek bemutatása, az évezredes erkölcsi normák szövetének felbontása, keresztény vallásunk sározása stb. Aki tiltakozik, az fasiszta, elmaradott bunkó.
    De a libsi varázs-szövegetekben azt hazudjátok, „A szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt.”
    Nekem és milliónyi honfitársamnak a fentiek ártanak, tehát ne csodálkozz, ha a társadalom egészséges immunreakciókat mutat, és továbbra is kockakővel gyógyítja a kórt okozó vírusgazdát.
    …..
    Belinkelném a liberálisok akkori plakátját, ahol három kisgyermekkel reklámozzák a homoszexuális menetet:
    http://m.blog.hu/va/vastagbor/image/pix/2008_junius/25133_6.jpg
    Itt is megy az „összemosás”, miszerint „mutassuk meg, hogy egy család vagyunk.”
    ……
    A „derék fiúk” 2006-ban nem a Magyar „királyi” Televíziót (újabb összemosás) verték szét, hanem a Kert Attila és eszmetársai által bitorolt, közszolgálatinak hazudott propaganda központot.
    ……
    „…mindenhol szabadon terjesztik ebben az országban azt hogy a holokauszt egy hazugság,”…
    Göllner szeretném ha az én jogaimat is vehemensen képviselnéd, ugyanis késztetést érzek arra, hogy ne csak a győztesek által megismerhető történelemről olvashassak, hanem bármiről, amit érdekesnek tartok. Ugye nem szeretnél elítélhető „könyvégetőként” mutatkozni, add meg a szabadságot nekem is, azért mert olvasok, azzal nem ártok senkinek, tudod: „a szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt.” Arról nem is beszélve, hogy nekem a kereszténység gyalázásáról szóló elmélkedések nem esnek jól, szeretném ha akkor ebben is lánglelkű szabadságharcos lennél.
    ……..

    ……..

  • Christopher Adam

    Charlie, itt nem a gyõztesek vagy a vesztesek történelme között kell választani amikor a Holokausztról beszélünk vagy írunk. Hanem egyszerûen az akkurátus történetírás vagy a történelemhamisitás között.

    Amúgy hozzászólásod tökéletesen alátámasztja mindazt amit Göllner András írt cikkében.

  • Charli!
    Te fogalmaztad meg azt amit a demokrácia szó alatt definiáltál. Nos ha mindent szabad a,mi másnak nem gázol a lelkivilágába akkor nem is lennének problémák szerte a világon. Ám ez csupán utópia. Mert lehet hogy ami neked tetszik az nem tetszikaz államnak vagy másoknak. Álljon itt példul a melegek jogai. Amig nem lépnek a lábamra nem akarják a mások gyerekeit megrontani addig tőlem csináljanak azt amit akarnak. Csak akkor nyilik a bicsak a zsebekben ha esetleg ilyenre derül fény. De ugyan úgy bicska nyilik arra is amikor mások önös érdekből meghazuttolják a történelmet. Miért mondod még mai napig azt hogy a Holacoust kitaláció? Nem elég bizonyíték az a rengeteg fotó és film amit a szövetségesek készítettek annó? Vagy szerinted az is hamisítvány és a gázkamrák csupán féregtelenítésre lettek használva. (mert ti ugye férgeknek néztétek a zsidókat és mindenki mást aki nem a náci ideológia híve volt. Könyörgöm ne akarjad összemosni a dolgokat. Minden nációnak van elitje és van szennye. Ez alól senki sem kivétel. Még ti sem felsőbbrendű szarjancsik sem.

  • Chris, arra válaszolj, hogy ha istentagadó, más vallásokat, népeket hazugan bemutató könyvek szabadon olvashatók, akkor miért lenne a történelemnek a holokauszttal kapcsolatos pillanata tabu. Ezzel csak még kívánatosabbá válik a „tiltott gyümölcs”.
    Az istenkáromlás lassan divattá válik – pedig sokunknak rosszul esik – mégse tartanám helyesnek ha a törvény erejére kéne támaszkodni.

  • Avi Ben Giora, nem okoz már különösebb örömet egy liberálist hazugságon kapni, egy idő után el is fásul az ember. Ezt írod rólam:
    ” Miért mondod még mai napig azt hogy a holocaust kitaláció?”
    Légy szíves idézd hol és mikor tettem ilyet.
    Ha esetleg nem sikerül idézned, akkor szégyelld magad.
    ….
    A „melegek jogai” is biztosan fontosak a nagyvilágban, de engem inkább elkeserít az a tény, hogy átlagosan ötpercenként megölnek egy keresztényt a nagyvilágban. A KMH is érzékeny minden apróságra, de valahogy ez ügyben még nem sikerült egy cikket összehozni.
    Vajon miért?

  • Bocsánat, nem ismerem az említett urakat , de az 56 -os forradalom és a 2006-os megemlékezés disznóságairól irtunk.
    Holokausztról szó sem volt, sem akkor, sem most-.
    Egyszerűen a magyaroknak elegük volt előbb a ruszkikból, majd Gyurcsányból!

    Ne keverjünk be olyat a történelembe, ami nem történt meg.

  • A mai magyar ellentétek fő problémája, hogy még ma is sok balos, azaz komcsi, kívánja vissza azt a rendszert, ami bőven megbukott, demokratikus választás alapján.

  • Charli!
    Ezt nem te vésted ide?
    …mindenhol szabadon terjesztik ebben az országban azt hogy a holokauszt egy hazugság,”…
    Göllner szeretném ha az én jogaimat is vehemensen képviselnéd, ugyanis késztetést érzek arra, hogy ne csak a győztesek által megismerhető történelemről olvashassak, hanem bármiről, amit érdekesnek tartok. Ugye nem szeretnél elítélhető “könyvégetőként” mutatkozni, add meg a szabadságot nekem is, azért mert olvasok, azzal nem ártok senkinek, tudod: “a szabadság annyit jelent, hogy mindent szabad, ami másnak nem árt.” Arról nem is beszélve, hogy nekem a kereszténység gyalázásáról szóló elmélkedések nem esnek jól, szeretném ha akkor ebben is lánglelkű szabadságharcos lennél.
    ……..Na jó nem mondtad azt hogy hazugság de ha már igy kezdődik a posztod, hogy szabadon lehet meghazuttolnni dolgokat… és nem igy úgy értelmeztem mint aki támogatója ennek az iránynak.Az meg hogy neked nem esik jól a keresztények gyalázása, érthető a felháborodásod és pár dologban egyet is értek veled.Ám gondolkodj el hogyan érezhet megértést az az ember akit nem csak gyaláznak hanem tettlegesen inzultálnak, és utána arra hivatkoznak, hogy minden bajnak ők az okai. A katolicizmus értékeit valóban meg kellene védeni hiszen a Főld jelentős része katólikus. DE! Maga a katolikus egyház sem képes egy járható irányvonalat szabni a híveinek. Mint minden vallásban ebben is vannak különféle irányzatok és egyik a másiknak az ellentéte. Ferenc pápa egyenlőre amolyan kivárásos állásponton van. Akárcsak a világi politikusok ő sem tudja mit is kéne cselekedni.
    Figyelő. Sajnos igazad van, de a magyar is olyan hiszékeny mint az egyszeri szúzlány. Mai napig visszasírják a 3,60 nas kenyeret az 50,00 forintos karajt és sok mást. De ez soha sem lesz már, mint ahogy az sem, hogy tisztességesen elvégzett munkáért tisztességes fizetést fizessenek. Ám ez manapság világjelenség. Magának a népnek kellene megszabadítania magát az olyanoktól akik a mai napig hülyét csinálnak belőle és miközben másoknak az a legfőbb gondjuk miből fizessék ki a rezsijüket addig másoknak meg az, hogy hova szórjon el pár milliót amihez könnyen „haveri” segítséggel jutott. Mit is szoktak mondani: fejitől büdös a hal? Ránk most ez különösen illik.

  • Avi, a további jó eszmecseréknek előlegeként, spongyát rá, inkább tájékoztasd az itteni olvasókat és engem is az osztrák helyzetről. Mi Mo.-on ott tartunk a hírekben, hogy nem sikerült úgy beragasztózni a szavazó borítékokat a szociknak, hogy ne lehessen felnyitni útközben, vagy a postán. Várom a választás előtti beharangozó cikkedet.

  • Kedves Avi,
    a fentiekhez, annyit, hogy az első felében válaszoltál a katolikus témához.
    Szeretném, ha több dolgot figyelembe vennél:
    1, NEM csak a katolikusok vettek részt a Holokausztban, hanem más keresztények is. Tehát nem igazságos azokat okolni. A nácik ateisták voltak.
    2, Ferenc pápa egy olyan téma, amibe nem szívesen megyek bele. Első pápa akit sok katolikus nem kíván követni.
    A katolikus egyház évszázadokkal ezelőtt letette az irányzatát, mit illik a híveknek követni. Az NEM az egyház hibája, hogy nem követi a nép!

  • Göllner Andrásnak teljesen igaza van a történelmet – a rendszerváltás történelmét is – illetően. De sajnos van még egy újabb probléma. Elég tisztán és világosan látszik, hogy kitartóan menetelünk – nemcsak mi magyarok, hanem az európai szélsőségesek is – egy újabb népirtás felé (a „felesleges és terrorista” migránsokra gondolok). Néhány napig nem jártam a neten, de már ez alatt is érzékelhetően erősödött – régebben általam normálisnak tűnő liberálisokkal is – azoknak a száma, akik a legradikálisabb megoldásokról álmodoznak. Ezért azt gondolom, most erre kén koncentrálni, talán még javítható a helyzet, és a mentális hozzáállás. Én már sajnos öreg vagyok, csak írni meg pofázni tudok. De nagyon aggódom, hogy tíz év múlva megint tagadni lehet majd valamiféle vadonatúj népirtás tényét, és szabadkozni, hogy ezért tulajdonképpen nem mi, derék európai állampolgárok, hanem valami csúnya orbán, gyurcsány, hitler meg sztálin a felelősek, mutyiban…

  • Avi,

    Mindenkinek ami faj. A zsidoknak jogosan a holokauszt faj, nekem pedig az orosz sziberia munkatabor, mert nagyapam es rengeteg rokon, onnan nem jott haza.
    Mind a 2 esemeny tortenelem, amit nem kell elfelejteni, de nem kell mindennap emlegetni. Es foleg nem ez a kiindulopont. En meg nem plvastam itt olyan temahoz hozzaszolast hogy ne jott volna a holokauszt tema. Persze tragedia, es nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg magyar zsidot vittek halaltaborokba, de legalabb annyit vittek a haboru utan, orosz hadifogsagba.
    Az ember lapozik, es elore nez, es nem mindig a multtal foglalkozik.

  • Érdekes,

    válaszoltam a fenti beírásra, de nem jelent meg

  • Teljesen logikus, hogy a tőkés osztálytársadalom hanyatlásából következő ellentmondások, súlyos társadalmi, osztályfeszültségek kitermelik ezen feszültségek, ellentmondások vallási, nemzetiségi, vagy akár nemi természetűként való beállítását. Triviális, hogy az uralkodó osztályok érdeke nem az, hogy az általuk befolyásolt társadalom a rendszer lényegi kritikájához jusson el, hanem az embert ember farkasává tevő nemi, nemzetiségi, vallási megkülönböztetés mocsarában merüljön el. Abban a soviniszta szellemben, hogy egyesek születésüknél fogva felsőbbrendűbbek másoknál, hogy a társadalmi különbségek nem a társadalmi-gazdasági körülményekből, hanem a „természetből” ( pl. fajelmélet, szociáldarwinizmus ), vagy valamiféle „isteni” akaratból származik… Alapjába véve ez a mindenkori jobboldal legalapvetőbb filozófiája.

  • Szerintem, emberi természetből származik.
    Akinek semmi sem „szent” értem ez alatt a család, a nemzet ahová tartozik, esetleg Isten, az nem kultúrember.

  • Chris!

    Itt Charie, amikor győztesekről és vesztesekről hadovál, akkor tulajdonképpen őszintén bevallja, hogy számára’56 negyvenöt örököse annyiban, hogy ez a forradalomnak becézett esemény a 45-ben (ill.44-ben) a saját háborújában felszámolódott, számára kedves, ámde vesztes Horthy rendszer visszatérését, illetve restaurációjának a lehetőségét hordozta magában, mintegy „revans” misztériumát élték meg benne, sőt…

    Itt még azt is beismeri ez a …ci jómadár, hogy „a holokauszttal szemben” az ő jogait is védje már meg valaki. Mely követelésre az a költői kérdés a válasz, hogy ugyan már, annak a „mindössze 600’000” magyar áldozatnak, amelyet az általuk most újra favorizált horthyzmus 25 év alatt izzadott ki magából – mint eredményt – voltak e még minimális jogai, nemhogy védelme.
    [É s: ha teszemazt, ebből „létszámból” a felnőtt korúakat le is vonnánk, amit ezek a …cik bűnösöknek neveztek ki, akkor is ott marad még nettó, 200’000 gyermek és csecsemő kirtása. Azokat a hamvas, bájos ártatlanságokat – mint minden gyermek – ki védte azokban a szép időkben tőlük és a törvényeiktől ? Talán a horthysta gyámhivatal ? Vagy a nemzet főcserkésze; Teleky Pál ?]

    Úgyhogy, az ennek adott, korrektnek tűnő, ám veszélyesen naiv (weimari) válaszodat én nem tartom kielégítőnek, mert szerintem az ilyenekkel nem célszerű ésszerű eszmecseréket folytatni. Hisz az ő …ci „eszmeiségük” maga az emberellensség, azonos Adolf Hitler és Horthy Miklós „eszmeiségével”…

    Részedről egy, a KMH-hoz [talán még, amig nem késő] méltó válasz, lett volna a normális lépés:
    e legsötétebb …ci kommentátorod törlése a lap baráti köréből.

    .

    Üdvözlettel: Fortimbrasz

    .

    Utóirat: Ha nem hiszed, kérdezd meg Kertész Ákost is…

  • Chris !

    Még egy, egy kicsit a cikkhez is:

    .

    Az Orbán rendszer is egyszerre vallaja magát a forradalom és az ellenforradalmi(!) Horthy rendszer örökösének. Sokat hezitálnak is efölött az ellentmondás fölött…
    Márpedig e kettő rendszer mély és feloldhatatlan ellentmondást hordoz magában, legalább is, ami az önmagukról vallott jellemzést illeti.

    Ugyebár a régi magyar bölcsesség szerint is:

    ” NEM LEHET EGY SEGGEL KÉT LOVAT MEGÜLNI ”

    .

    Üdvözlettel: Forimbrasz

    .

  • Figyelő!
    6:01

    .

    Azok Istenét, családját és magyar nemzetségét is szentenk tartotta, akiket e szent nemzet a házukból, a hazájukból marhavagonokba toloncolva vágóhídra vitt… ???

    Vagy esetleg, ez is csak az emberi természettel magyarázható ?

    .

  • Fortinbrasz!

    Hagyd figyelőt, nála
    „a forradalmak is márcsak olyanok, ahol az utcán lincselnek”.
    Számára ezek a gyilkosságok is a szent kategóriába tartoznak…

    .

  • Eleftheria!
    4:11

    Ezzel a kommenteddel tökéletes egyetértve: 5***** + 🙂

    .

  • Akárki!

    A . h a d i f o g s á g . egy . h a d i á l l a p o t . következménye.
    Nincs benn úgynevezett „faji” vonatkozás.
    Hogy is került Magyarország hadiállapotba a Szovjetunióval ?
    Úgy, hogy hadatüzent nekik…
    A II. Magyar Hadsereg pusztulása és hadifogságok is ennek az apróságnak köszönhetőek.
    Aljas és hazug megközelítés, ez faji kérdésként mégcsak megemlíteni is.

    Másfelől viszont:
    A Magyar Holokauszt viszont egy, a Horthy éra által, ,már ’19-ben koholt faji kérdés végső kimemetele volt.

    .

  • Én IS és családom is szenvedett a náci időben.!
    Tehát kopjanak le rólam.
    Érdekes, hogy azok akiket bosszant a forradalmi disznóságokról írt jegyzésem, sehol sem írnak azokról, akiket az ÁVH megkínzott és megölt!

  • Én IS és családom is szenvedett a náci időben.!
    Tehát kopjanak le rólam.
    Érdekes, hogy azok akiket bosszant a forradalmi disznóságokról írt jegyzésem, sehol sem írnak azokról, akiket az ÁVH megkínzott és megölt!
    Már megint, nem megy át a beírásom!

  • Figyelő,Charlie !

    Ez a cikk már megint nagyon felesleges és értelmetlen!
    Mi köze a versíráshoz?
    Ha Göllner „valóban” a forradalom leverése után(és nem a győzelme alatt ….?menekült ki)akkor érthetetlen a szövege.meg ugye az ÁVH-ról is megfeledkezett kissé….!
    Aztán 2008-ban hazarohant a homoszexuálisok védelmére….akik ordenáré és ízléstelen módon vonultak fel Gyurcsánnyal az élen(persze a kulturált mások…nem képviseltették magukat!)Az emberek többsége elfogadja őket,de ugye nem példakép a családban felnövő normális gyerekeknek?
    El kellene már végre fogadni,hogy ez egy normális,keresztény ország,és persze lehet vonulni,tüntetni,mert demokrácia van,de
    ugyan minek?
    Aztán Orbánnak és kormányának „legalább” annyi joga (hitelessége!)van 56-ot ünnepelni,mint a balliberális (bűnöző,komcsi elődpártok utódja..)szélsőséges kisebbségnek!
    Itthon a normális keresztények,,zsidók és egyéb más vallásúak békében élnek együtt,minden hazug híresztelés ellenére!

    56-nak semmi köze a nácizmushoz,meg a
    kormánynak sem!

  • Voronyezs!

    Sajnos valóban az akkori hatalom és az idegen nyomás hatására
    került orosz hadifogságba sok ártatlan ember(nem jókedvükből mentek) ,amiről nem tehetnek és sokan nem is jöttek haza,de ugye ők és a hozzátartozóik is ugyanolyan áldozatok,mint a holokauszt áldozatai!!!!akik a az őrült náci ideológia miatt szenvedtek,haltak meg!
    Na ezt kellene végre a sok itteni tolerancia nélküli,önsajnáló
    gyűlölködőnek felfogni,ha lenne bennük némi tisztesség,meg néni történelmi ismeret!!!!

  • Pontosan Boda errol van szo.
    A 2 vilaghaboruban kb 70 millio ember meghallt, kivegeztek,elesett, eltunt,stb.
    Ebbol kb 5 millio zsido. Persze hogy tragedia. Es a 20 millio orosz katona, vagy az 5 millio nemet katona ? Hadkoteles, a frontra, akar tetszik akar nem.
    Horhty ameddig tudta, huzta halasztotta a zsidotorveny bevezeteset. Persze ezt sokan elfelejtik.

  • Boda Mária!

    Na! Épp arról van szó, hogy hadifogoly katona nem ugyanolyan áldozat, mint a holokauszt elnevezésű kollektív rablógyilkosság áldozata; például egy gyerek, vagy egy öregasszony…

    Szíveskedjék nem relativizálni azt a magyar állam által is törvényesített, az egyes ki, vagy megjelölt . p o l g á r i . személyek szisztematikus . m e g s e m m i s í t é s é r e . intézményesített . h a l á l g y á r a k, kiszolgálására szervezett, mérnöki pontossággal összehangolt szállítási rendszert, a magyar „Endlösungot”.

    Tehát, ne tessék hazudozni!

    .

  • Kedves Christopher Adam !

    Nem értem, hogy miközben Ön gyakran elítéli a Holokauszt-tagadást, ugyanakkor – itt fent is – megtűri a Holokauszt relativizálást, ami tartalmában ugyanaz, és hagyja a maga házi-náci kommentátorait e hasábokon tombolni [mint Boda, Csarli,Orsós, stb. – már nem is kevesen] Lehetséges, hogy Ön így, velük gondolja színesebbnek a KMH-t ? Megjegyzem elég gyenge sikermérce! Vagy lehet, hogy ez a fejlődés útja, akárcsak a magyarországi média világ fejlődése ?

    Nem értem pontosan, miért is?

    A náci fantazmagórián se pro, se kontra nincs mit megvitatni, mivel az igazsága a nullával egyenlő. Ám, mi demokraták kénytelenek vagyunk nap mint nap védekező állásból ezekkel vitázni, hisz talán kezdők, fiatalok is olvassák a lapját. Legfontosabb rájuk gondolni.

    Javaslom, néha ebben kérdésben tájékozódjék Kertész Ákos, vagy Göllner András tapasztalt demokrata filozófus esztétáknál is…

    Most, hogy Ille Urat szíveskedett eltávolítani a laptól, mostmár nagy az Ön felelőssége is a magyarországi náci eszmék terjesztésében… Kérem, ne szolgáljon rá erre a véleményre minden nap.

    Üdvözlettel: Fortimbrasz

  • Christopher Adam

    Kedves Fortimbrasz,

    az, hogy internetes fórumokon és hozzászólásokban relativizálják a Holokausztot – sőt tagadják is – az egy beteg gondolkodásmód és valószínű egy beteg társadalom egyik tünete. A kommentek törlése a betegség orvoslása nélkül kb olyan hatékony, mint amilyen hatékony volt az ATV azon döntése majdnem öt éven keresztül, hogy a Jobbikot kerülte, mintha nem is létezett volna a szélsőjobboldali párt. A probléma mély és aggasztó és nem a tüneteket kell maszkírozni.

    Ami pedig Ille Istvánt illeti: már ezt kommentben korábban leírtam. Nem lett innen eltávolítva, saját maga döntött úgy, hogy távozik. Viszont amióta innen távozott kilenc hónappal ezelőtt, azóta két honlapról valóban ki lett zárva. Az egyik a Kolozvsáros.com, a másik a CanadaHun.com. A Kolozsváros esetében Bartus Lászlót cikkét plagizálta, aztán amikor kiderült a plágium, hosszú sorozatnyi hozzászólásban támadta meg gúnyosan Bartus Lászlót és az összes olvasót, aki a plágiumot számon kértje rajta. A Kolozsváros főszerkesztője eltávolította és visszamenőleg törölte összes cikkét.

  • FORTIMBRASZ
    2016 szeptember 11
    4:04 de.
    Pehe van, mert én véletlenül olyan öreg vagyok, hogy éltem a Horthy korban és a Rákosi korban is.
    Horthyról elismerem, hogy nyalta az arisztokratákat, de ő NEM volt zsidó üldöző. Nagyon sok barátja zsidó volt, akit ismertem. Egyszerűen, a német nyomás uralkodott rajta és gyenge karakter volt.
    A Horthy korban, (már máshol is írtam) virágoztak a nagy zsidó gyárak Budapesten, Weiszmanfréd és társai! A pesti újságok kiadói főleg zsidók voltak pl. az „Est” című lapnak is . Családom jól ismerte.
    A mai propaganda, a volt komcsik utódai váltózatlanúl így állítja be.
    Mellesleg, az emigrációban Portugáliában, a zsidók segítették anyagilag.

  • FRONTIMBRAS!

    NAGYON NAGY TÉVEDÉSBEN VAN,ugyanis sem én,sem az itteni tárgyilagos és normális hozzászólók nem nácik,nem fasiszták stb..
    hanem tárgyilagos,történelem ismerő(átélő…) emberek,akik visszautasítják az itteni cikkírók és fanatikus híveik hiteltelen,uszító írásait.
    Az lehet,hogy többeknek kellemetlen szembesülni az önző,mások szenvedéseivel szemben közömbös emberekkel szembeni jogos ellenvéleményünkkel, fellépésünkkel!
    Csak megsúgom,hogy én itthon élek,tudom mit beszélek,átéltem pár dolgot életemben, mint nyugdíjas és több normális baloldali ismerősöm is osztja a véleményemet!!!
    Ha nm itthon él akkor megfelelő forrásból tájékozódjon!

  • ja,amúgy egy liberális fórum,attól „demokratikus”..hogy minden
    kulturált véleményt leközöl!

  • Bocsi, ezt kihagytam:
    FORTIMBRASZ
    2016 szeptember 11
    4:04 de.
    Nekem ne prédikáljon! Az én családom bújtatott egy zsidó lányt egészen 45 – ig. életünk kockáztatásával!

  • Chris, ezt írod: „az, hogy internetes fórumokon és hozzászólásokban relativizálják a holokausztot…
    Ezt talán először azokkal az „elismert” történészekkel és „hiteles” tanukkal kéne közölnöd, akik a háború befejezése óta számtalanszor változtatták meg a számokat, a „tényeket”.
    A sok mende-monda a zsidókból főzött szappantól az emberbőrből készült lámpaernyőig mind a sötétben tapogatózást erősíti. Mindenki tudja hogy a zsidók tömegesen pusztultak a háborúban, nincs ezen mit tagadni. De te is beláthatod, sokan csúnya érdekből kezelik ezt a tragédiát.

  • Charlie, milyen érdekből, ha szabadna érdeklödnöm?

  • Na voronyezs!

    Látja ezért terjed az antiszemitizmus!(már aki vevő rá)!
    Hogyan meri állítani,hogy az ártatlanul elhunyt (akaratukon kívül
    frontra vezényelt magyar katonák élete,(halála)fogsága igazságos?és hogyan meri azt mondani,hogy a hozzátartozóiknak kisebb (és főleg alaptalanabb…)a fájdalma,mint a holokauszt áldozatoknak és a túlélőknek,családtagoknak?…na gondolkozzon el egy kicsit,ha megy….!
    Hát ezért nem lesz soha béke az elfogult,részvétlen szélsőséges
    balliberálisokkal,akikből minden tárgyilagosság és emberség hiányzik!
    Ha lenne eszük felfognák…de sokaknak nincs!!!!

  • Soha nem voltam náci,fasiszta,de az ilyen írások után (ha elítélem is!)kezdem némileg megérteni a szélsőjobboldal vádjait,indokait!….szomorú,hogy ennyire részvétlenek és sötétek reménytelenek itt sokan!
    Észre kellene végre térni mind az itteni cikkíróknak,mind az őket
    dicsérő hozzászólóknak,főleg a saját érdekükben!!!!

  • Kedves K.J. nem hiszem hogy ilyen alulinformált lenne ebben a témában. Ha mégis, akkor ajánlom egy bennfentes,
    Norman G. Finkelstein Holokauszt-ipar című könyvét.
    Még anno az Élet és Irodalomban is vitáztak róla, ami ugye kötelező olvasmány a baloldalon:
    http://www.es.hu/norman_g_finkelstein;semmitol_sem_kell_felnunk;2003-08-25.html

  • Az a szerencse,hogy itthon,és kint sem, soha többé nem lehet többségben sem a szélsőjobb,sem a szélsőbal!!!Ezért felesleges és
    magukat lealacsonyító az ilyen hazug,gusztustalan erőlködés!
    Ha lenne néni eszük és tisztességük észrevennék…..amíg nem késő(egyszerűen megszűnnek!!!)

  • Boda, szóval Voronyez azzal terjeszti-gerjeszti az antiszemitizmust, mert különbséget mer tenni egy alaposan eltervezett népirtás és egy háboruban történő fogságbaesés között? Hmmm. Ezen én még egy kicsit majd morfondirozok.

  • Teljesen egyetértek Fortinbas (2016 szeptember 11 3:41 de.) véleményével.

    Hozzá kell tennem, hogy a lap tulajdonos-szerkesztője olyan moderációs politikát folytat, amilyet helyesnek tart, amilyet akar. A KMH moderációja Ille moderátorsága idején – szerintem türhetetlen volt, én egy időre el is búcsuztam a kommentek olvasasától. Ugyanígy, ha most Christopher a kommentek moderációját illetően a weimari tipusú liberalizmus híve, ehhez vitathatatlanul joga van. Ha egyik-másik kommentelőnek, olvasónak – például nekem – ez a moderácis gyakorlat nem tetszik, akkor joga van előbb leszokni a kommentek írásáról, majd nem elolvasni a mindinkább a Kuruc.info-ra hajazó komment-áradatot, végül pedig felhagyni a KMH olvasásával is. Ennyi.

  • Cfarlie és Boda !

    Charlie írja, hogy „…a zsidók tömegesen pusztultak a háborúban.”

    Ez egy, bár ügyes, mégis tudatosan hamis, azaz hazug állítás, vagy inkább beállítás. Azóta is ezzel operál a jobboldal…, hogy ti. ők is csak háborús áldozatok…

    A történelmi valóság ugyanis az, hogy „a zsidókat” azokban az időkben nagy tömegekben és tudatosan irtották.

    Az, hogy ezt a tervüket éppen a háború idején „ütötték nyélbe”, annak „praktikus” oka volt. Ugyanis a hadiállapot olyan körülményeket biztosított a társadalom polgári oldalán is, amelyek megkönnyítették az erre a célra is beállt állam idológia koncentrációját – logisztika, hivatkozás a hadiállapotra, az erőszakszervezetek folyamatos riadókészültsége, a közművek a vasút hadrendbe állítása, rekvirálások, stb. – tehát két kézzel nyújtott hivatkozási alapot a háborús körülményekre.

    S lám-lám most is, Charlie, de Boda kartársnő is stb. hasonlók rezzenéstelen cinizmusukkal hivatkoznak a háborúra, vagyis éppen a jobboldal által indított – a saját – háborújukra, amit pontosan az azt előidéző rendszer állandó és permanens védelmével bizonyítják ma is, hogy az övék volt…

    Boda is, szavakban nagyon megrendül az akararukon kívül háborúba indított katonák sorsán… Ezen én is és mindenki joggal felháborodik. Csakhogy nem mindegy az, hogy ezt a háborút a felelősök nemcsak elindították ám, de előtte évtizedeken keresztül (a tömegek megfelelően előkészített, álhazaffyas, vallásos [és természetesen antiszemita] ideológiával átitatott ceremónikus, demagógiája keretében) még gerjesztették is. Folyamatosan szították a parazsat addig, hogy aztán a nekik megfelelő időpontban az majd lángra is kapjon. Sikerült nekik. Bizony, azok a szegény katona-százezrek – akik nemrég még kívánták és ünnepelték az elkövetkező a háborút – a zsidókon kívül őket magukat is rátették e nagy össznépi „jemboree” pogány harci sámántáncának az áldozati oltárára áldozat gyanánt…

    Az már csak lábjegyzetbe illik, hogy ha a fiúk mégis győztesként, diadallal térnek vissza, nincs Sztálingrád, nem kétséges, hogy a zsidókat akkor is megsemmisítik, de még mennyire…!

    Így hát Mária, szíveskedjék azt okolni mindezért, azt a rendszert, amely ezt a demagóg hangulatot – amely lám magából is még mindig(!) árad – már a huszas évektől tudatosan oltotta bele ebbe a nemzetbe. Vitathatatlan, hogy bizonyos értelemben ez is valamifajta áldozatiság… Ám az a rendszer amely ebbe belesodorta Magyarországot, az kétségtelen, hogy a Horthy jelzőt hordozza magán… Ott tessenek reklamálni, annál az oldalnál!

    .

  • Cristopher Adam!

    Sajnos, amióta Ille nincs köztünk, a Kanadai Magyar Hírlapban úgy szaporodtak el a nácik és fasiszták, mint poloskák a mennyezeten… Márpedig azokat nem kozmetikázzuk, ha valahol véletlen megtelepednek.

    Egyetértek azzal, hogy a tüneteket meg kell szüntetni. Azonban, a nácizmus nem illik bele a civilizált világba, ahol a békés világ folytat eszmecserét egymással és nem dúvadakkal hadakozik. Mint már említettem, azon . n i n c s . m i t . m e g v i t a t n i, mert az egy emberellenes világ, a pokol bűzös lehellete.

    Kétségtelen, hogy a felismerése sajnos kellő élettapasztalatot is feltételez, de úgy tűnik, hogy kevés hozzá egy (két?) diploma, Kedves Chris…

    Üdvözlettel: F

    Javaslom, olvasgassa a „Weimari Köztársaság” bukásával kapcsolatos tényanyagokat.

  • .

    T Chris!
    Hátt épp KMH kozmetikáz ezzel a finomkodó álliberalizmusával, amikor nem disztingvál kijelentés és kijelentés között.
    – „Weimar” is addig-addig kozmetikázta a barna foltocskákat, mígnem az egész társdalmon elhatalmasodott a BARNA PESTIS.

    Üdvözlettel: F

    .

  • Egyesek, valamit elfelejtenek, hogy Christopher Kanadában született, itt nőtt fel.
    Neki nem volt része sem a náci uralomban, sem a kommunista diktatúrában!
    Ezért, ő liberális, azaz mindenkinek szabadságot ad, hogy véleményét itt szabadon leírja.

  • Nos tény,szégyen és sajnálatos,hogy a zsidókat tömegesen irtották,de az is tény,szégyen és sajnálatos,hogy a keresztény és szintén ártatlan
    magyarokat is a történelem során(ruszkik,gulág,majd a zsidó ÁVH-sok!!!)
    Senki nem tehet róla,hogy hová születik,milyen vallású,de a tetteiért igen!Sem a a nácik,sem a komcsik,sem a zsidó 56-ban „ügyködő”ÁVH-sok bűneire nincs bocsánat!
    Persze ez „itt”sokaknak nézőpont kérdése……

  • Nagyon jól tudjuk Marcsi! A téma, lejárta magát. mint egy öreg lemez.
    Most kicsit nézzünk a jövőbe, ezt kívánom a többi beírótól is.

  • Christopher Adam
    2016 szeptember 12
    8:46 de.

    Az mennyire értelmes dolog, hogy ráugrotok rögtön a holokauszt relativizálókra, mikor valaki más népirtásokhoz hasonlítja a 2. vh.-s zsidó népirtást? Sőt, a holokauszt tagadásnak is meglehetnek az indokai, pl. néhány romos épület maradt bizonyítékként, lélektani okok.

    Létezik olyan, hogy a veszteség racionalizálása. Ép ésszel nehéz fölfogni, hogy hatmillió embert elfüstöltek szinte egyik napról a másikra. Nem volt akkoriban facebook meg szelfi, nem láttuk egyenes adásban a zsidórámpán sorban állókat.

    Az se egészséges dolog, mikor valaki a haját tépi és a földön fetreng, hogy őneki fogalma sincs, hogy őt miért bántják, de mindenki szaladjon, és őt segítse föl meg sajnálgassa, amiért olyan nagyon szerencsétlen. (Ha meg valaki lehajol hozzá, akkor lerántja magához, belerúg és hangosan röhögve továbbszalad, mint gyuri.)

  • FORTIMBRAS
    2016 szeptember 13
    1:30 de.

    Egyszer érném meg, hogy itt a mindkét oldali sárdobálók földhöz verik magukat a mai kényszermunkásokon (közmunkás)! Nem állok addig fél lábon.

    A másik, hogy megtudhattuk, hogy a magyar katonák nem tehetnek semmiről – mégsem érdemelnek annyi kegyeletet, mint a holokauszt áldozatok. Aki él, az majd száz év múlva jól megkapja, hogy milyen mocsadék volt, mert hagyta, hogy a szíriai kisfiúk a tengerbe fulladjanak, mért nem tépte szét a saját becses kezével a drótkerítést!?

    A szíriai kisfiúk meg majd kapják a sok virágot a sírjukra, de a jelenben nem tennének értük sokan annyit se, mint mondjuk Szalai Pál a pesti gettó lakóiért? Én soha nem hallottam a közbeszédben, hogy egy magyar nyilas mentette meg a budapesti gettó hetvenezer lakóját Eichmann garázdálkodásától, magyar rendőrök és német katonák közreműködésével!

  • FORTIMBRAS
    2016 szeptember 13
    1:30 de.

    Azért az érdekes, hogy a katolikus egyház majd kétezer évig terjesztette az antiszemitizmust, és mégis megéltek a zsidók Európában. Majd hirtelen kétezer év után hirtelen ugyanazon ideológia kiirtotta őket. Nem érzed ezt ellentmondásnak?

    Még a gazdasági okok is többet nyomtak a latban, ahogy itt föntebb írta az olvtárs. Ha nincs munkanélküliség meg gazdasági világválság, akkor nincs második világháború, ez egyre biztosabbnak látszik. A nagyon szűk náci vezérkar ideológiáját nem keverném össze a széles tömegek értékrendjével, mert a kettő között ég és föld a különbség.

    Az, hogy Horthy mit hirdetett nagyon soványka magyarázat arra, hogy négyszázharmincezer embert fölpakoltak a vonatokra három hónap alatt. Orbán miket hirdet itt évek óta, de labdába se tudott volna rúgni, ha nem csinálnak a rendszerváltók egymillió MUNKANÉLKÜLIT pár hónap leforgása alatt Magyarországon.

  • Marcsi, a baj az, hogy az empátia érzelem hiányzik belőled.
    Jó, kicsit én is úgy látom, hogy itt a téma nagyon dominál.
    Senki sem ír pl. a komcsik áldozatairól.
    De meg kell érteni azokat, akiknek hozzá tartozóit, vagy őt magát üldözték azért mert zsidónak született. Senki sem tehet arról hová születik !!!

  • A fenti hsz. másnak is szólt-.

  • Kis gyerek voltam még, mikor a pesti utcákon láttam a tömeget hajtani, öreget, asszonyt, gyereket a sárga csillaggal. Nagyon megrendítő látvány volt nekem akkor, nem is értettem, MIÉRT?

  • Figyelő / 11:28 & 11:36 !

    Le kalappal ön előtt, ha ezt így is gondolja.

    Kösz ! Ez a beszéd… ! 🙂

    .

  • Hazai Lámpa!

    – Történelmi tény, hogy sajnos a Katolikus Egyház antiszemitizmusa permanens jelenség volt a történelem folyamán. A világi és egyházi hatalom szükségszerű összejátszása során a legkülönfélébb zsidóellenes rendeletek garmadájával sulytotta a kereszténység idősebb testvérét – ahogy II.János Pál találóan a judaizmust nevezte. Ő sajnos bár 2000 évet késve, de mégis legalább rádöbbent ennek az ellenmondásnak a tarthatatlan mivoltára és volt bátorsága bűnnek nevezni az antiszemitizmust.

    – A néptömegek antiszemitizmusa is a majdnem kétezer év neveltetéséből nyert erőt, már csak valamivel fel kellett korbácsolni, és így vált máris gyakorlati erővé.

    – Senki nem állította azt, hogy a tőkének nem volt szerepe akár az első, vagy a második világháborúban. Nagyon is nagy volt.

    – Azt sem állította senki, hogy az első világháború következtében a néptömegek körében beállott siralmas szociális nehézségek, egyéni csődök nem játszottak volna szerepet azok többek között náci és rasszista lózungokra épített mozgósításában. Sőt ez jött csak igazán kapóra az olyan jobboldali mozgalmak számára, mint a horthysta ellenforradalom, vagy a hitlerista nemzetiszocializmus, hogy ezt a minden demagógiák legsötétebbikét meglovagolva, győzelemre is vigyék.

    – Nézzen utána, ha nem tudná, bár szerintem hazudik amikor Ön azt állítja, hogy Horthy . c s a k . h i r d e t t e . az eszméit, ugyanis a mi szeretett lovastengerészünk kemény törvénykbe is foglalta azokat.
    Történetesen a zsidók elleni, vagy csak őket érintő törvények száma, ha minden al, és kapcsolódó törvényt, illetve végrehajtási rendeletet is bele számítunk, elérték a 4000-es nagyságrendet, mely untig elegendő volt ahhoz, hogy 1944-ben ez a genocídium is „törvényes kereteket” kapjon ahhoz, hogy néhány hónap leforgása alatt extra gyorsasággal Magyarország szabaduljon meg a zsidóitól, s megvalósuljon a „magyar Endlösung”.

    – Még annyi megjegyzést, hogy mint hab a tortán, úgy díszelgett az a díszmagyar horthysta „parlament” a rendszer csúcsán miközben a 25 év történeteben nem volt olyan nap, amikor ne zsidóztak volna egy jót legalább egy-egy közbekiáltás erejéig…

    .

  • Fortimbras

    Két kérdésem/kérésem lenne!
    – Magyarázd el, hogy miért bűnösebb a magyar nép a többinél ha tudomásom szerint, Európa többi részéből már előbb összegyűjtötték a zsidókat, ugyanakkor az 5-6 millió áldozat kb. 10%-a volt a Magyarországról elhurcoltak száma?
    – Ez is relativizálás?

  • Fortimbas,
    Mellesleg, utána néztem annak, hogy Kanadában, Montrealban mi volt akkoriban.(Most ott élek)
    Megdöbbenésemre, a McGill egyetemen 1920-ba bevezették a numerus clausust.

  • Sosem dobáltam lószart senkire. Hazudozz valaki másról, kemence alakú barátom.