Háromszáz vulkán szigete

2016 október 15 9:44 de.1 comment

Cseppet sem hétköznapi találkozóra hívott utazási szakembereket a ViaSale Travel Canarias, valamint a Fuerteventurai Turisztikai Szövetség és a Lanzarotei Turisztikai Hivatal. Mivel ez utóbbi kettőről korábban bizony nem sokat tudtunk, így utólag megállapítható, hogy az összejövetel kifejezetten hasznosnak bizonyult.

canari-1

Ha egy közepesen tájékozott embert Magyarországon a Kanári-szigetekről kérdezünk, a többségük valószínűleg csak kettőt tud megnevezni: Tenerife és Gran Canaria. Pedig a Marokkó partjaihoz közelfekvő szigetcsoport az Atlanti-óceánban, hét nagyobb és több kisebb szigetből áll! Mindegyike valódi idegenforgalmi paradicsom. Roppant kedvező éghajlat és csodás tengerpartok várják itt az utazókat. Nem is meglepő, ha már a rómaiak Fortunatae Insulae, tehát Boldog-szigetek néven emlegették. A Spanyolországhoz tartozó szigetek turisztikai szakemberei most azért jöttek Budapestre, hogy bejelentsék: heteken belül elindulnak a Wizz Air új járatai a Kanári-szigetek magyarok által kevésbé ismert két tagjára, Fuerteventurára és Lanzarotéra.

canari-2

Lanzarote a kontrasztok szigete – emelte ki a szigetekről szólva őexcellenciája José Ángel López Jorrín, Spanyolország magyarországi nagykövete, aki maga is szívesen tölti ott a szabadidejét. Mindannyiunk számára fontos – mondta, hogy Tenerife és Gran Canaria után Lanzarote és Fuerteventura is közvetlenül elérhető lesz repülőgéppel Magyarországról.

Ez a két sziget szinte kiegészíti egymást. Lanzarote a hét sziget közül a legkeletibb, legészakibb és egyben a legidősebb. Felszínét csaknem háromszáz tűzhányó teszi változatossá. A legutóbbi vulkánkitörés alig kétszáz éve, 1824-ben volt itt és ennek nyoma, hatása mind a mai napig jól látható. Fuerteventura a Kanári-szigetek második legnagyobb tagja. A hosszú, ámde igen keskeny sziget napsütötte, hosszú partját különösen finom homok borítja.

canari-3

Október 30-tól valóban új lehetőségek nyílnak meg a magyar turisták számára, erősítette meg Moisés Jorge Naranjo – a Fuerteventura Turisztikai Hivatal igazgatója. A szállodák többség négy és ötcsillagos ráadásul a legfiatalabb hotelláncok tulajdonában vannak. Ez önmagában is mutatja, milyen minőségű a felszereltségük. Tanultak más üdülőhelyek hibáiból, nem szeretnének tömegturizmust, azért már nem építenek több szállodát. Bárkit kérdezünk meg a Kanári-szigeteken, hogy hol találhatók a legszebb tengeri strandok, mindenki azt fogja mondani: Fuerteventurán! A százötven kilométeres partszakaszt borító homok egyenesen Afrikából érkezik a tengeráramlatok útján. A napsütéses órák száma meghaladja évente a háromezret! Szinte az egész sziget bioszféra rezervátum és itt van a szigetek legnagyobb állatkertje is, ezért a családok számára roppant kedvelt üdülőhely.

canari-4

Az Oasis Park a legnagyobb tematikus park a Kanári-szigeteken. A nyolcezer négyzetméteres állat- és botanikus kertben 250 faj képviselője, összesen háromezer állat él. A park fő témája az afrikai szavanna. Az egészet úgy építették ki, hogy szinte odaviszik Afrikába a látogatót. Nem a máshol megszokott állatkert, itt ugyanis az állatok többségét meg lehet érinteni, etetni is lehet. A szórakozásról szervezett műsorokkal gondoskodnak. Van oroszlánfóka show, papagáj show, sas- és sólyombemutató. A gyerekek a megsimogatható lemmingeknek örülnek a legjobban, míg a felnőttek inkább a teve szafarit élvezik. Ebből kettő is van, az egyik útvonala a parkon kívül húzódik. A botanikus kertben 1500 növény él, majdnem az egész világról és itt van Spanyolország legnagyobb kaktuszkertje is. A parkban három étterem is működik, ahol jellegzetes helyi ételek és külön gyermekmenük kaphatók. Minden turistacentrumból ingyenes autóbuszjáratok jönnek ide, a belépőjegy árában a műsorok megtekintése is benne van.

canari-5
Fuerteventura tartogat néhány érdekességet a látogatóinak. Itt készül a világ legjobb kecskesajtja, természetesen ez a helyi konyha egyik jellegzetessége, sokféle étel készül belőle. Az utcákon sétálókat meglepheti, hogy az Aloe vera errefelé szinte gyomnövénynek számít, az utak mentén nő. Érthető tehát, hogy a helyi feldolgozóipar fontos alapanyagát szolgáltatja. A különféle módon elkészített termékeiből bőven válogathatunk. A néphagyomány szerint Kolumbusz is járt errefelé, tőle jegyezték fel a mondást, miszerint az ember jólétéhez mindössze négy növényre van szükség. Kell búza, szőlő, olajfa és Aloe vera! Ha pedig ugrunk pár száz évet és mai szemmel nézünk körül, feltűnhet néhány „melegbarát szálloda”. Spanyolországban az egyneműek kapcsolata teljességgel elfogadott!

canari-6
Lanzarote más – hangsúlyozta a találkozón Héctor Fernandez Machando – a Lanzarotei Turisztikai Hivatal igazgatója. Itt évi 365 napig tart a szép idő, egyáltalán nincs szúnyog és nem véletlenül nevezik a tűz és a bor szigetének sem! A környezet védelmének fontosságát szinte génjeikben hordozzák az itt lakók és ezt jól látják a turisták is. A sziget kisebb, mint Fuerteventura, de a jól kiépített autóutak segítségével könnyen bejárható. Története érdekes. Mivel a sziget mindössze száz kilométerre van az északnyugat-afrikai kikötőktől, előbb a marokkói, később az angol és a francia kalózok fosztogatták, az eredeti őslakosság szinte teljesen kihalt. Tovább rontották a helyzetet az 1730-as évek sorozatos vulkánkitörései, melyek jórészt elpusztították a sziget legjobb termőföldjeit. Ám a vulkáni hamu később kiváló talajnak bizonyult a szőlő számára és ez fellendítette a bortermelést. Különösen a Malvázia vált népszerűvé.

canari-7
Ma a szigeten pezsgő élet folyik. Tökéletes a kapcsolat a művészet és a természet között. Itt van a Museo Atlántico, Európa egyetlen víz alatti múzeuma! A tíz különálló, nagyméretű installáció és a háromszáznál is több szobor elhelyezésének az volt a célja, hogy különleges élőhelyet hozzon létre itt őshonos, tengeri fajoknak. A felszínen, a szárazföldön kiterjedt sportélet folyik. Évente közel negyven nemzetközi sporteseményt rendeznek. Szeretnének Európa sportközpontjává válni. A turistáknak kedvenc kirándulóhelye a Lanzarotetől északra fekvő kis sziget, La Graciosa, aminek a felkeresése egyedi élményt ad. Olyan, mintha visszamennénk az időben. Itt nincsenek aszfaltozott utak, így hát autók is alig, valódi lehetőség a tökéletes kikapcsolódásra.

canari-8
Az utazás Lanzarote és Fuenteventura szigetére azért is lehet roppant kellemes, mert itt nem kell az európai kultúrától eltérő helyzetre számítani. A két sziget történelme, gasztronómiája és hagyományai ugyan hűen tükrözik a vidék sokszínűségét, de a szolgáltatások és a környezet minőségét illetően, az Európában megszokottakra számíthat a látogató és ez a fajta biztonság sokak számára megnyugtató lehet. Az árszínvonal sem riasztó. A bolti élelmiszer árak olcsóbbak, mint Budapesten az éttermi árak pedig nagyjából egy közepes szintű itthoninak felelnek meg. A magyar utazók bízhatnak abban, hogy az összes helyszínen magyarul beszélő, tapasztalt segítőket találnak, akik minden helyzetben, a nap 24 órájában rendelkezésükre állnak.

Révay András

1 Comment