Az 1956-os forradalomra emlékezett az Ottawai Magyar Fórum

2016 október 23 3:47 du.12 hozzászólás

Kanada nagy szolidaritást tanúsított az ötvenhatos magyar menekültek felé 1956-57-ben. Fantasztikus helyszínen tartjuk ezt az összejövetelt–mondta Ian Bradbury a kanadai Parlament előtt szervezett megemlékezésen, amelyet az Ottawai Magyar Fórum rendezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján.

img_3516

Ian Bradbury, a The Stand 2016 nevű mozgalom kezdeményezője a szociális szolidaritásra helyezi a hangsúlyt és ennek elveit mutatta be beszédében, amely után a fórum tagjai magyarul és angolul is elmondták, mely értékvilág mentén kívánnak élni és dolgozni.

img_3546

img_3513

„Támogatom azt a gondolatot, miszerint minden embertársunk gondolkodó és lelkiismeretes emberi lény és egymással szemben a szolidáritás szellemében kell eljárjon a békére és az igazságosságra törekedve minden élő ember számára, fajra, bőszínre, nemre, nyelvre, vallásra, politikai vagy más véleményre, nemzeti vagy társadalmi származásra, vagyoni, születési vagy egyéb helyzetre való megkülönböztetés nélkül (…) Egy olyan világ megteremtését segítem, ahol az emberek az egyetemes emberi jogok és szabadság értelmében mindenféle megkülönböztetés nélkül érintkezhetnek egymással”–többek között ez a szöveg szerepelt a parlamentnél felolvasott magyar nyelvű deklarációban.

img_3529

img_3551

Kertész Ákos és Éva, illetve a Kanadába látogató Miklós, Ákos fia, is jelen volt megemlékezésünkön. Kertész Ákos elmondta, hogy a humanizmus felkarolása azt is jelenti, hogy kizárjuk az embertelen és az emberiség elleni eszméket. A montreáli magyar Kossuth díjas író Radnóti Miklós „Nem tudhatom” című versét is elszavalta.

img_3538

A rendkívül szeles és hideg időjárás ellenére (forró teával próbáltunk enyhíteni a helyzeten) örömmel láttuk, hogy ezúttal először csatlakozott hozzánk két ottawai magyar, nevezetesen Ági és Marina. Köszönjük Petényi Juditnak, aki megszervezte az Ottawai Magyar Fórum megemlékezését és aki a parlamenti megemlékezés után egy hagyományos vasárnapi ebéddel várt mindannyiunkat vendégül lakásán, ahol fia – Marci – mutatta be gasztronómiai tehetségét.

img_3549

Kis körben ugyan, de annál nagyobb lelkesedéssel emlékeztünk meg arra a forradalomra, amelynek tragikus leverése után Kanada az egész világnak megmutatta szociálisan igazságos arcát az által, hogy kevesebb mint két év alatt 38 ezer magyar menekültet fogadott be. Egy fiatal ország és annak állampolgárai szolidárisak voltak egy nagy multú, de bajba jutott országgal és annak népével. Ezért is volt különösen szimbólikus az, hogy a szövetségi parlament előtt emlékezhettünk a hatvanévvel ezelőtti történésekre. Köszönjük a helyi hatóságoknak és a lovasrendőrségnek, hogy ezt a lehetőséget megadták nekünk.

img_3539

Tags:

12 hozzászólás

  • Göllner András

    Elismeréseink és szolidaritásunk jár az Ottawai megemlékezés szervezőinek, résztvevőinek, illetve mind azoknak akik őszinte szavakkal, tettekkel emlékeztetnek bennünket azokra, akik 1956-ban, bátran, akár az életüket áldozva, harcoltak az igazságosság, a szabadság, az emberi méltóság tiszteletének érdekében. A Kádár rendszer, 1956 hőseit 1957-1990 között arcal a föld felé fordítva, eltitkolt helyeken tárolta, hőstetteiket, áldozataikat 33 éven át gyalázta. Sose felejtsük el hőseinket, és az ellenük végrehajtott igazságtalanság és gyalázat felelőseit.

  • Ez nagyon igazságos és szép cikk!
    Köszönet az 56-os „igazi” menekültek befogadásáért!
    Itthon is volt országszerte megemlékezés,ünnepség!
    reggel 9-kor zászlófelvonás,du.3-kor pedig a Kossuth téren Orbán Viktor és
    a lengyel elnök mondott beszédet!Sokan voltak és az elenyésző szélsőbaloldali pártok által felbérelt tüntetők,fütyülők csak magukat égették,az ünnepségről csak 4 magával nem bíró garázdát kellett elvinni…A terror házát ingyenesen lehetett látogatni,hosszú sorok voltak…
    Este az Operaházban volt ünnepi műsor Áder János köztársasági elnök részvételével.
    A Blaha L.téren a Gyurcsány által szervezett csoport du.3-kor tüntetett(ők többen voltak mint a K.téren,de kevesebben ahhoz,hogy számítsanak…)
    Egészen november 6-ig lesznek műsorok,megemlékezések,vetítések több helyen is,amivel méltó módon emlékeznek meg az akkori hősökről!

  • Göllner András

    @ Boda

    Jól értem ? Csak azok a magyarok akik Orbán és Áderral ünnepelnek ? Akik más demokratikus párt vagy civil mozgalom zászlaja zászlaja alatt ünnepelnek azok meg kik ? Idegenszívőek, komcsik, libsik, hazaárulók, lúdtalpas fajankók, ki vele. Mondja már ki, kik azok a magyarok akiknek Orbán Viktortól, Áder Jánostól, és a nemzetünk becsületét rongáló csirkefogóktól, felfordul a gyomrunk ?

  • Uramisten, mennyi humor lappang ebben a Marcsiban!

  • Gratulálok a szervezéshez és a megemlékezéshez! Lélekben Veletek voltam abban a télies időben:)
    András, mikor adod már fel ennek a luftos spinének a további provokálását? Szerinted van esélyed? Vele Neked és nekünk nincs dolgunk. Őszintén? Én megdöbbentem, hogy Ákost nem kezdte ki…

  • Boda – Magyarorszagon Juhasz Peter szervezte csoport civil kozossegi oldal altal szervezett csoport. A Blaha L. teren a tuntetest NEM Gyurcsany szervezte hanem a Szolidaritas mozgalom, ahol kozosen vettek reszt a Szolidaritason kivul az MSZP, a MOMA, a DK, a PARBESZED es civilek. A baloldali partok Budapesten kulon-kulon tartottak a nap folyaman megemlekezeseket.

    A cikk nagyon tetszett. Orulok, hogy Kanada minden varosaban voltak megemlekezesek. Iden ennek tanuja lehettem Torontoban is. Koszonet Kanadanak…

  • – Minden megemlékezőt, Kanadában is jó szívvel, és tisztelettel ölelünk… Itthon néhányan, zavarogni óhajtottak de elmaradt a földrengés a kendermagosék fütyülője csütörtököt mondott… A lakosság nyugalmát, és az ÜNNEPÜNK emelkedettségét, már nem tudták megzavarni ! – A Blahán, egy-két röhejes nyomorult, „pártvezető” stb. bejelentkezett diktátornak…
    Elhangzott néhány aljas ökörség, de végképp a homályba vész, hogy egy Orbán gyűlölő kit támogasson…!!! – A fütyülők, nagyon büszkék magukra, de tényleg zavaróak voltak, …de minek…

    Hiába az ellenzék kormány általi gáláns, finanszírozása, 2018-ra elfogynak… a maradék viccpártok, törpepártok, fölzabálják, egymást, a lakosság teljes érdektelensége mellett…

  • Göllner András

    @ Bánfi Misi

    Szerinted a Boda Marcsinak van otthonkája ? Szerintem 83.5% az esélye annak, hogy van.

    @ abwind Pisti

    Mit akartál ezzel a hozzászólásoddal mondani ? Azt hogy neked nincs fütyülőd ?

  • Göllner András
    2016 október 24
    5:09 du.

    Ha valaki, érti a beírásom minden szavát az Te vagy… Bár igaz, hogy nem a kripto-fasizmus hazai örjöngéséről és a honi lakosság mérhetetlen kínjairól, a diktatúra szorításában…írtam, talán megbocsájtható…Nagyon feladtad a labdát ezzel az egyáltalán nem vicces fütyülő deficites szöveggel, de nem ütöm le, – férfiak lennénk…de egy nőtől, még kaphatsz a témában csattanós eligazítást!

    Ölel: Pista

  • Göllner András

    @ abwind

    Ó, a lányok, a lányok…még mindíg a lányok. Szeretem amikor eligazítanak. Általában, jól csinálják. Egyik másikat mókuskának hívtam, pedig csak kiscica volt.

  • András, Te vagy az első, aki életemben Misinek hív:) Látod egy betű mekkora különbség? Itt hozzászoktam, hogy a Miklost Michael-nek hiszik és nem Nicklasnak. De azért ha Michaelnek szólítanak, azt már kijavítom. Amúgy nem érdekes…

    Bodáról a fantáziám szegényes. Mást, mint frottír otthonkát a vele kapcsolt topánkán kívül el se tudok képzelni. Tehát 100 az a 83,5.. De ez már a végén gúnyűzésnek fog tünni… Ezt kerüljük el!

  • Göllner András

    Magyar lányok. Tessék. Itt vannak.

    https://www.youtube.com/watch?v=UY2RdQQT0PU&feature=em-share_video_user

    Üdvözlöm népem.