Szijjártót nem aggasztja Trump győzelme, pedig a magyar gazdaság meg fogja sínyleni azt

2016 november 19 9:33 de.35 hozzászólás

A liberális elit hisztérikus reakciójának minősítette, ezért nem ment el a Donald Trump leendő amerikai elnök politikáját megvitató uniós találkozóra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tagállamokat képviselő politikusok informális vacsorán beszélték meg az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kapcsolatok várható alakulását. Szijjártó Péter nem jelent meg.

Úgy tűnik, Szijjártó nem érzékeli, hogy Trump elnöksége komoly veszélyeket jelent a magyar gazdaság számára. Az amerikai beruházások magyarországi befagyasztása szinte azonnal érezhető lesz, és valószínű az is, hogy az amerikai tulajdonban levő magyarországi gyárakat visszafejlesztik, vagy akár meg is szüntethetik.

Néhány hónappal ezelőtt a New Yorkban tartózkodó magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az amerikai tőke továbbra is rendkívüli módon bízik Magyarországban. Több mint kilencmilliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon, és 1650 amerikai vállalat több mint százezer magyar munkavállalót foglalkoztat.

A helyzet megváltozott és biztosra vehető, hogy az amerikai beruházási trend Trump megválasztásával leáll.

Trump egyik legfontosabb kampányígérete az volt, hogy támogatja az amerikai nagyvállaltok külföldön tartott tőkéjének repatriálását. A mostani amerikai adótörvények azt támogatják, ha egy vállalat külföldön tartja vagy fekteti be ott megtermelt profitját. Ha azt visszautalja az USA-ba, ott magas adót kell fizetnie, viszont ha a külföldön tartott pénzeket az adott országban fektetik be, akkor ott még helyi adótámogatásokat is kaphatnak. Ez történik Magyarországon is.

Trump ezt most meg fogja szüntetni; a külföldön megtermelt profitot vissza kell hozni az Egyesült Államokba. Jelenleg 2500 milliárd dollárt tartanak külföldön az amerikai vállalatok, egyedül a General Electric (GE) több mit 100 milliárd dollárt.

Nem véletlen, hogy a GE ma Magyarország egyik sztárberuházója. Jelenleg több mint tízezer munkatársat foglalkoztat az országban, ebből 9000 fő az ipari üzletágaknál dolgozik és további 1500 munkatárs a GE Globális Üzleti Szolgáltató Központjában, Budapesten. Ha a GE-nek repatriálnia kell külföldi profitjait, akkor magyar beruházásai előreláthatólag leállnak, sőt, a visszafejlesztés sem elképzelhetetlen.

Egy másik példa az amerikai Alcoa által egykoron megvásárolt székesfehérvári Köfém. Ott közel kétezren dolgoznak, és a cég árbevétele alapján a TOP 50 magyarországi vállalat között van. Az Alcoa az egyik legjelentősebb külföldi befektető Magyarországon.

Néhány hete az Alcoa egy un. spinoff tranzakció keretében leválasztotta számos üzletágát, és így a székesfehérvári üzemet most már Arconic-nak hívják, egy új vállalat része. Az Arconic megjelenésével a magyar leánycég jövője is bizonytalanná vált, hiszen azt akár el is adhatják. Trump gazdaságpolitikája kedvez azoknak a cégeknek amelyek felszámolják, vagy esetleg eladják külföldi telepeiket, és visszaviszik a pénzt és technológiát az USA-ba.

Székesfehérváron még sokan emlékeznek arra, amikor 2002-ben az IBM bezárta ottani gyárát. Az IBM fénykorában csaknem hétezer munkavállalót foglalkoztatott a városban.

Trump gazdaságpolitikája a külföldi amerikai beruházások erőteljes csökkentését fogja támogatni, Amerikát úgy kivánja naggyá tenni, hogy a külföldre vitt erőforrásokat visszatereli az USA-ba.

És itt engedtessék meg egy idézet az Orbán-kormány egyik politikusától; Becsey Zsolt nemrég még a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára volt. Ezt nyilatkozta: “Az biztosan nem erősíti a helyzetünket, hogy a visegrádi országok között mára a legfejletlenebbek vagyunk. A V4-ek közül mi vagyunk az egyetlen ország, ahol a régiók többsége (hétből négy) immár húsz éve nem tud az EU-s átlaghoz felzárkózni.” (Itt olvasható.)

Számomra érthetetlen, hogy Szijjártó üdvözölte, sőt, “jó hírnek” nevezte Trump elnökké választását. Trump gazdaságpolitikája, ha megvalósul, Magyarország további lemaradását és elszegényedését fogja eredményezni. Hamarosan Szijjártó arcára fagy majd a mosoly is…

Lázár György

trump-jobs

35 hozzászólás

  • A hitelminősítők valószínűleg nem olvassák a liberális gazdasági jóslatokat, ezért minősítik egyre följebb a magyar gazdaságot! Szíjjártó meg ezeknek hisz és szintén nem a mindent jobban tudó liberálisoknak! Nagy hiba!

  • most akkó’ szeressük vagy ne szeressük? a NAFTA -nak is lőttek, meg a CETA nak is bele telibe a TPP meg fog poshadni

    végre lesz protekcionizmus nélküli szabadkereskedelem?

  • Szerintem, kissé korai jósolni mi lesz a magyar gazdaság sorsa, Trump elnöksége alatt!

  • Miert kellett volna elmenjen Szijjarto egy olyan talalkozora, ahol a tema, szidjuk kozosen Trumpot
    Ha tenyleg elmennenek az amerikai multik, a mostani EU talakozohoz mi koze ? Esetleg arrol beszeltek hogy mikeppen akadalyozzak ezt meg ? Dehogy. Talalkoztak a kulugyminiszterek hogy party legyen, es egy jot vacsorazzanak.
    Ennyi.

  • Jajj, ez már annyira megosztó és gyűlölködő, hogy szegény trolljaink már egymást fogják…
    Talán a fidesz mámor, hogy ez a vadbarom kerül az USA élére mégsem lesz a mennybemenetel? Az USA-Magyarország tengelyt veszély fenyegeti?
    Mi lenne, ha Hillary győzött volna? Az orbán bagázsnak politikai problémák, de a gazdaság nem lenne kitéve nagyobb veszélynek, mint eddig..
    Megjegyzem ezek a számok az amerikai vállalatokról és alkalmazottjaikról kicsit megdöbbentettek.

  • Ja, Petikén nincs min meglepődni. Ez nem éri el az ő ingerküszöbét. Nem azért van ő ott, hogy ilyesmivel foglalkozzon, még a végén ott is valami bajt csinálna..

  • Nem lenne nagy öröm, ha az usa-cégek visszavonulnának Magyarországról – ha egyáltalán ez megvalósul.
    ps:
    1) a „kását nem eszik olyan forrón”,
    2) döntően a Kínába telepített cégek visszavonásáról van szó elsősorban.

  • Nem tudom, nem vagyok közgazdász, de azért azon is elgondolkoznék hogy mit jelent egy bezárkózás az USA gazdaságának.
    A cégkihelyezésnek sok oka van, nem csak az adótétel. Vegyük csak azt, hogy nem kell utaztatni az árut, mivel más a versenyképesség ha ott állítja elő, más ha utaztatja. Erre rátesszük a lényegesen magasabb bérköltséget, a szigorúbb szabályok miatti magasabb önköltséget. Ez nem csak magyarországi gyárak bezárását eredményezi, hanem csődhullámot indít az USA-ban. Gondoljunk csak az Antall kormány pénzügyi intézkedéseire, ha már párhuzamot állítunk. Az körülbelül olyan láncreakciót indított be, mint a Trump tervezet teheti. Nehéz elképzelni ekkora átgondolatlanságot pont az USA-tól.
    Ez mondjuk nem menti Szíjátót, mivel egy gazdasági megbeszélésen nem csak ez, hanem más tervezetek is szóba kerülnek, amiből profitálhatott volna az ország. De a fidesz mikor politizált felelősségteljesen?

  • Most akkor egesz Europa liberalis lett? Idaig azt olvastam, hogy alig vagyunk a vilagon nehanyan. Most kiderul, hogy at EU talalkozoja gyulevesz liberalisok klubja? Mi tortent itt egy het alatt?
    Petike meg jobb ha nem megy el. Addig sem tud butasagot csinalni. Intezzek a felnottek, az O dolguk.

  • Figyelo Josolni nem korai, azt most kell. Felkeszulni is most kell, nem futni lepeshatranyban az USA utan.

  • lelszi Az, ha kiengednek a bovli kategoriabol, az egyre feljebb? Vezercikk cimnek jo. Aki tud a multik zaklatasarol, visszameno torvenyekrol, „csak” adokrol, most futni fog befektetni? Alig hiszem.

  • Magyarországon csak az USA-nagykövetasszony aggódik… (Négy gyerek, reménybeli pilóta-vizsga…). Tegnap már (a libsik nagy megdöbbenésére ) Orbán politikáját dícsérgette, s nem is röviden !

  • A cikkben írt gazdaságpolitika végbevitele korántsem döntött játtszma még, nem Trump dönt egyedül, hanem a Kongresszus szavazza meg az adótörvényeket és a gazdaságpolitika irányelveit törvénybe foglalt javaslatokat.
    Magyarországon aránylag kevés Amerikai tőke fekszik adózatlanul, de annál több van Ázsiában, főleg Kínában. Erre irányult Trump figyelme.

  • Llanfair

    „Pénteken a Moody’s is visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar adósságot, így mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerültünk a bóvli kategóriából. Az új Baa3 besorolás mellé stabil kilátást adott a cég.”
    Kis lépésekkel is el lehet jutni, akár a csúcsra is! Ettől függetlenül ez a besorolásosdi is hasonló mint a 3%-os költségvetési hiány. Anno Magyarországot évekig ezért ostorozták, ugyanakkor Franciaország 2009 óta nem tudja teljesíteni és mindig csak felszólítják a megszüntetésre, aztán további évekig engedélyezik a hiányt. 2017-ben gondolom hasonló lesz az eljárás és az eredmény viszont senki nem fog pánikolni!

  • lelszi Tudom, én is olvastam. Az „egyre” ütötte meg a szememet.
    Tudom, hogy a befektetésre ajánlott legalacsonyabb fokára helyeztek minket. De olvastam azt is, hogy az „unortodox” politikát még mindig rossznak tartják, és ezt nevezték meg a visszatartó erőnek. Azt is olvastam, hogy csodálkozást okozott, mert nem várták. A visszamenőleges pénzkövetelések és törvények félek erősen ellenhatást fejtenek ki. Persze olyan erős állam, mint Németország kockáztathat, de én nem fektetnék be olyan országban, ahol Döbrögi elveszi ami kell neki. Te igen? Tudom, sokan kockáztatnak, általában nem a saját pénzüket.
    Az itt uralkodó nézetekkel ellentétben, nekem nem érdekem egy gyenge Magyarország. Nekem egy erős, boldog országra van szükségem, ahol nem kell hazaküldeni százezreket, hanem nekem küldik a pénzt a gazdag rokonok. 🙂 Talán még a jussomat is megkapnám végre.
    Az pedig, hogy a franciáknak mit szabad, és nekünk mit, az érdektelen. A szegény „rokony” nem engedhet meg magának annyit, mint a gazdagabb alapító tag. Lehet ágálni, talán érdemes is (kulturáltan), de hát, a nők is szeretnének egyenjogúak lenni, de a férfi az erősebb. Azzal, hogy mindenkinek beszólunk, mindenkit lehülyézünk, székely himnuszt énekelünk Szlovákiában, és igenis mindenkit utálunk, és ennek hangot is adunk, ezzel nem erősítjük meg politikai súlyunkat. Szerinted mikor egy alkoholista mindig részeg nagykövet kioktat egy országot belehazudva az arcukba, azt elfelejtik? Könnyű volt elérni, hogy mindenki utáljon, de ennek a negatív hatásait elkerülni nem lehet. Senki nem nyeli le ezt a viselkedést, csak akkor vág vissza, mikor érdemes. Én így gondolom.

  • Érdekes, de mi köze ehhez Trumpnak?

  • Llanfair, hadd bókoljak, számomra minden szavad izzik! Úgy egészében ragyogó dolgokat írsz mindig.
    De ehhez a cikkhez szólnék egy más szögből, ami ennek az újságnak a hitvallásával szerintem nagyon is párhuzamos.
    Trump sokkoló megválasztása után sok vitában keveredtem még akár barátaimmal, évfolyamtársaimmal, akik úgy érveltek, hogy a demokrácia győzött és majd várjuk meg, hogy mit csinál Trump és majd csak azután alkossunk véleményt.
    A feje tetejére állt a világ.. Az én naív, idealista elképzelésem szerint a politikának arról kellene szólnia, hogy a „nép” az alapján választ egy képviselőt, aki majd az ő érdekeit képviseli, hogy milyen programot hirdet meg és ezt be is tartsa. Hát ezek az idők már a világon mindenhol elmúltak. Most egy olyan Fidesz van uralmon, akiknek egyáltalán még programjuk se volt, a hatalomra jutáson kívül. Ennek aztán 2010-től meg is van az eredménye. Bebuldózereztek mindent, ami emberi érték volt (nem baloldali értékekre gondolok, legalább ugyanannyira jobboldalira is) Az országban már se gazdaság, se jogállamiság, se művészet, se oktatás, se egészségügy, se média se SZERETETET.
    Nézve ezt a bully-t, akit ez a holdkóros amerikai csőcselék megválasztott, abban a hitben, hogy változás kell és a változás csak jobb lehet, sajnos nem sok jóval kecsegtet. Tudom, azért a súlyok és ellensúlyok itt nem fognak egy hét alatt eltűnni, de ha csak az első két igéretét beteljesítené Trump, a világnak kb. vége…
    Politikában megelőlegezni a bizalmat? Micsoda butaság ez? Nem fordítva? Valakinek a tetteivel kellene megalapoznia a bizalmat és azt lehetne támogatni.. Még Hitler is a sírjában irigykedik…

  • Bocs a kisebb hibákért – nyelvtani és betű, nagyon gyorsan írtam.. Máskor legalább átolvasom – ígérem..

  • Miklos Banfi
    2016 november 21
    10:01 du.
    Valamilyen szinten megértem az amerikaiakat. Már abban az értelemben, hogy változást szeretnének. A választással annyi bizonyosodott be, hogy az amerikai választópolgár ugyanúgy megetethető demagógiákkal, leegyszerűsített szlogenekkel,őmiattuk van ez mutogatással, mint a magyar választópolgár.
    Ha a nagyságánál és tartalékainál fogva lényegesen lassabban, de ott is egyre nehezebb az élet, egyre többen csúsznak le. Nagyon nehezen bírják a versenyt a kínaiakkal, a mesterségesen alacsonyan tartott árversenyt. Nemrégen olvastam például arról a hatalmas alumínium készletről, amit Mexikón keresztül akartak becsempészni a kínaiak, ami átrendezte volna a belső piacot. A védővámok ellenére is egy újabb csődhullámot hozott volna az amerikai alumínium iparban, átcsúszva a kereskedelem a behozatali kényszer miatt kínai kézbe. Nem kis mennyiség, a világ termelésének 6% áll a mexikói sivatagban.

    A választópolgár ott is a saját életén keresztül ítéli meg a folyamatokat, így a gyors változás ígérete túlságosan csábító volt. A Trump ígéreteket viszont pont a gazdasági összefüggésein keresztül nehéz vagy majdnem lehetetlen betartani. Erre alapoznak a visszafogottak, mivel betartásuk esetén az első pofont mindig önnön magának adja az USA, és a másodlagos hatások hatnak a világra. Igen, a folyamatok összefüggenek, de kevesen tartják valószínűnek, hogy amerika fejjel megy a falnak.

  • Miklos Banfi
    2016 november 21
    10:01 du.

    Ön igazi liberális demokrata!

    Ha a nép azt választja akit mi szeretnénk akkor működik a demokrácia, ha nem akkor: „-..akit ez a holdkóros amerikai csőcselék megválasztott,..”
    A magyarországi demokrácia csepülése és Hitler természetesen az amerikai elnökválasztás kapcsán is kell, hogy szerepeljen, viszont kifelejtette a rasszizmust és az antiszemitizmust! Ez is a „.. nagyon gyorsan írtam.. Máskor legalább átolvasom – ígérem..” számlájára írandó?

  • Figyelő Ha nekem szántad a kérdést, talán semmi. Talán az,hogy a magyar jobboldal ügyesen beleültette a választóiba az USA gyűlöletét? Minden rossz onnan jön, az amerikai a leghülyébb nép a világon, a nyugat csak utána hülye. Az Obama adminisztráció viszont elmondta a véleményét az Orbán kormányról (Goodfriend).
    Nagyon kellett Trump győzelme Orbánnak, ő talán komolyabban veszi az „unortodox” kormányt a gyűlöletpolitikájával. De már minden rossz, amit az USA csinál (Halloween, Valentin nap, Soros, bombák), és Putyin az ártatlan tündér (az ő bombái jó bombák), nehéz lesz ezt visszafordítani, Putyin sem engedné. De talán majd kiderül, az USA jó, csak hát a Soros. Szerintem pedig nem jó az USA haragosának lenni, de legalábbis értelmetlen (már ha egyáltalán foglalkoznak velünk középszint fölött), hiszen nekik is beszóltunk többször. Tudod, hitetlenkedve láttam, hogy mámorosan ünneplitek 56-ot, Putyinnal a spájzban. Azt is gondolom, hogy Trump a negyedét nem fogja megcsinálni, amit tajtékozva ígért, és Európa sem fog teljesen elzárkózni előle. Az tény, hogy az ír Klánfőnök nem hívta fel, csak az alelnökkel beszélt és Őt hívta meg, pedig egyik legnagyobb kereskedelmi parterünk. Ezért is kapott itt hideget-meleget, mert hát az alelnök sem egy matyóhímzés.
    Azért érdekes, hogy Putyin, May és Orbán örül Trump győzelmének, ez valamit jelez. Pedig nem hiszem, hogy pénzt, befektetést hoz, hiába minősítettek fel. De ha nem égetik be a magyar tehetségtelen politikusokat, már jó?
    Az amerikaiak elhitték, hogy Trump a befektetésükre 100%-os kamatot fog fizetni. Nem fog bejönni. Kíváncsian várom a 3 millió bűnöző kitoloncolását, és a bevándorlás megakadályozását. Gondolom ez a két hét alatt rend lesz analógiája.
    Tudom politikailag éretlen és tudatlan vagyok, de hangosan gondolkodhatok?

  • Miklos Banfi Akkor tényleg naiv vagy, még nálam is naivabb :). A választás a hatalom megszerzéséről szól, a kormányzás pedig a hatalom megtartásáról. Az elnökválasztást nem a jelöltek határozzák meg, hanem az „elnökcsinálók”. Azt ígérik, ami kell a népnek, ki tud hitelesebben hazudni. Én így látom.
    Itt nálunk csodálkozva néztem, hogy választáskor nem vonták vissza a vízdíjat, pedig azért lázadt az egész ország. Mégis tartotta a kormány magát, kockáztatva egy bukást. Magyar gondolkodással nem értettem, ha visszavonják, fényesen nyernek. De tartották magukat az elképzelésükhöz, ez ritka. El is vesztették a többségüket, most kisebbségben kormányoznak. De tisztelem érte Őket, nem adták el a hatalomért magukat (még ha utálom is a vízdíjat). A gazdaság pedig Őket igazolja (idáig).
    Szerintem az USA állampolgárai is abban a cafardban szenvednek, amiben a magyarok. Amikor változást akarnak, bármi áron. Az sem baj, ha sokkal rosszabb lesz, csak változzon valami. Hát most változik. Persze ahhoz idő kell, hogy bevallják maguknak, nem ezt akarták. Akkor jön az ostoba önigazolás, a régi biztos rosszabb LENNE. Nem szeretjük saját hibáinkat belátni.
    Itt már olvastam jobboldalról a régi jó szocialista szöveget, vannak még hibák (elvtársak), de kijavítjuk őket. Majd lefordultam a székről, Kádár elvtárs visszatért?
    Nem hiszem én sem, hogy négy év alatt olyan sok változást lehet csinálni ott, ahol van ellenzék. A puding próbája az evés, a választási ígéretek hamar füstbe tudnak menni (ne azt nézzék amit mondok, a választási ígéreteim hazugságok voltak). Nem, nem a hazug Gyurcsány mondta, hanem a „becsületes” ellenfele.
    Ha kiderül, hogy Trump a levegőbe beszél (ordít), jön a választás, lehet változtatni. Az kérdés, hogy a sok felszabadított gyűlöletet hogyan fogják visszagyömöszölni a palackba? Sok rendőr fog még meghalni ezért. Idáig sem volt kicsi az etnikai gyűlölet, most rendesen felkorbácsolták.
    Ha egy bűnöző lelövéséért városokat gyújtanak fel a „békés, dolgos lakosok”, mi lesz három millió bűnöző kitoloncolásakor?
    Az önkéntes „igazságosztókat” hogy fékezik meg? Most harcolunk a csador ellen, de megint divatba hozzuk a fehér csukját?
    Az emberek iránti szeretet a múlt ködébe veszett (volt valaha?). Az emberek a háziállataikat imádják, azzal esznek és fekszenek. A koszos macskája és kutyája többet ér, mint embertársa. Ha felhívod a figyelmét, hogy ez beteg dolog, képes neked ugrani. Nem az állatok ellen beszélek, hanem a rossz értékrend ellen. Én is töltöm a madarakat mogyoróval, a szomszéd kutyáját sonkával.
    Az FB oldala tele van aranyos állatképekkel, a kommentjeikből pedig folyik a gyűlölet embertársaik irányába. Miért csodálkozol, a „gyűlöletkormányok” térnyerésén? Előbb vesz a macskájának drága almot, mint adjon egy koldusnak 20 forintot.
    Csak nézzél itt körül. Nevezzél meg egy jobboldalit, akit a keresztényi szeretet vezet, pedig hirdetik magukról rendesen.
    Figyelő odáig megy, hogy várja a baloldaliak pusztulását, csak akkor megy vissza Magyarországra. Ez lenne a keresztényi tanítás?
    Az csak hab a tortán, hogy most (is) a prostik fénykorát éljük.
    Ma azok a híres magyar nők, akik vetkőzéssel kerülnek külföldön pozícióba, és az a hír, hogy ki akarja éppen aznap meghágni őket.
    Ők a példaképek, velük van tele az újság, híresek, tehát okosak is automatikusan. Most bekerül egy a Fehér házba. Istenem, az olasz parlamentben is volt már egy. Úgyis tele van férfi prostituálttal a legtöbb parlament, a hölgyek legalább szebbek. No, nem a magyar jobboldal női élgárdájára gondolok, ott tényleg lenne mit javítani. Egy volt aki szép volt, azt kitette a jobbik. Mert a bokorban lehet szoptatni és kefélni családos ember létére, de pornófilmben szerepelni erkölcstelen.
    Hiszen tudjuk, Isten, haza, család. És nem sül le a pofájukról a bőr.

  • Llanfair

    2016 november 22
    4:04 de.
    Kedves Llanfair, ahogy én nem értek a politikához, te sem. Ti. mindenki, főleg a választó érzelmi alapból indul ki, nem hideg ésszel.
    Van akinek teszik Mrs. Clinton és politikája,. van akinek nem. Két választék volt. Mivel az amerikai-és kanadai nép már megismerte Mrs. Clintont és eredményeit, a másik, ismeretlen jelöltre szavazott, vagy drukkolt, ez ilyen egyszerű.-
    Mit tud elérni a megválasztott elnök, felesleges ezt megjósolni, mert az USA-ban még ott van a congress és a szenátus ami megvétózhatja az elnök javaslatát.-.
    Melyek megvétózhatják az elnök javaslatait.

  • Mivel én Kanadában élek 60 éve, közelebb vagyok az USA-hoz , mint Magyarországhoz. Fogalmam sincs Orbán politikájáról és nem is érdekel. Semmi viszonyúlást nem figyeltem meg az amerikai választás és Orbán között. Örülök, hogy a mostani eredmény kedvezhet a magyaroknak, csak ne fűzzenek nagy reményeket hozzá.-

    Azért, kíváncsi vagyok Titeket miért izgat az amerikai választási eredmény Írországban.

  • Még annyit tennék hozzá, hogy az embereknek mindig kellett egy mumus. A mai világban Soros az, mind a 85 évével és a pénzével. Tiszta röhej, ne is haragudj.

  • Most látom, hogy hosszú de furcsa írásodban engem is említesz.
    Ha neked olyan fiatalságod lett volna mint nekem a baloldal, azaz kommunizmus jóvoltából, te is várnád, hogy mikor tűnik el végleg ! Ennyi.

  • Figyelo Kedves Figyelo. Miert erdek.el minket itt Irorszagban az USA? Mert EU tagok vagyunk, mert az egyik legnagyobb kereskedelmi partnerunk, mert az USA majd harmada ir szarmazasu, es nem utolso sorban egy katonai szervezetben vagyunk. Ez eleg sok erv ahhoz, hogy erdeklodest tanusitsunk.
    Kommunizmus sosem volt Magyarorszagon. Azt pedig mar levezettem, hogy neked kevesebb jutott a rosszbol mint nekem. Te hamar le tudtal lepni. Nekem 31 ev jutott a sz@rbol, plusz meg a demokracianak hazudotbol is jutott 22 ev. Nincs jogod a panaszra.

  • Hát, én nem panaszkodom. Minden ember saját szerencséjének a kovácsa.

  • Figyelő Mármint az, hogy kitört az ellenforradalom, és az, hogy a fiúd kirángatott téged Kanadában, azt saját magad tudásának tulajdonítod? Szerintem kurva nagy szerencséd volt, mert ha a fiúd nem rángat ki, most ülhetnél a szoba konyhádban egy kemény, gyárban ledolgozott élet után, bütykös kézzel minimum nyugdíjjal. Akkor nem nyilatkozhatnál ilyen öntelten a kovácsolásról, mert még komputered sem lenne talán. Legyél hálás a fiúdnak, hogy egyedül nem mert elindulni.

  • Llanfair

    2016 november 22
    4:04 de.
    Ehhez az írásodhoz egy rövid vélemény.
    A magyarokat utálta Mrs. Clinton ők vissza utálták. Most Trump győzelme, reményt ad nekik, hogy Amerika emberszámba veszi a demokratikusan megválasztott, magyar kormányt.
    Kb. azt hiszem csak ennyi.

  • Llanfair

    2016 november 22
    4:01 du.
    Nem emlékszem, hogy levezetted volna, miért jutott neked olyan rossz 31 évig, hogy nem tudtál kimenni.
    Nekem viszont nem volt „fiúm”, hanem vőlegényem volt. Nekem nem volt könnyű Édesapámat és szeretett Nagyanyámat ott hagyni. Rossz indulatú szöveged elképesztő.

  • Llanfair

    2016 november 23
    5:10 de.
    Erre még a válaszom, hogy mikor eljöttem már NEM voltaqm gyárimunkás, hanem anyagbeszerző. Nagyon szerettem ezt a munkát, szabad élet volt.
    Fantasztikus rossz indulat szorult beléd, ajánlom, hogy kezeltesd.

  • Figyelo. Sajnalom, hogy megbantottalak. Nem ez volt a celom. De azt meg en is tudom, hogy 56-ban rengeteg ember sodrodott. Fogalmuk sem volt, mit csinaljanak, fogalmuk sem volt, mi tortent es mi fog tortenni. Hallottak valamit a nyitott hatarrol, de semmi biztosat. Azutan pici gyerekkel, betegen, golyoval a lababal nagyon ugralni nem lehet. Sokkal nagyobb volt a szerencsfaktor, mint az emlekezetben el. Ez ennyi ev tavlatabol nem is erthetetlen. Akkor legtobben nem kovacsoltak a szerencsejuket, hanem egyszeruen szerencsejuk volt.
    A rosszindulatom koszonom jol van, allando orvosi felugyelet alatt allok. De itt semmifele rosszindulatrol nincs szo, csak egy kik kiigazitas a kovacsolasrol.

  • Figyelő Kedves Figyelő Lovagolhatunk a szavakon, hogy fiúd volt vagy vőlegényed, nem változtat a lényegen. Nekem az élettársi kapcsolat ugyan olyan értékes, mint a házasság (bár házasságpárti vagyok), csak jó legyen.
    Többször levezettem miért volt nekem rossz, és miért nem sikerült lelépnem. Nem olvastad vagy nem érdekelt Te tudod, nem írom le többet. Nagyságrenddel többet írtam le magamról, mint itt a névtelen jobboldali kommentelők zöme, de nem gond, ha valakit nem érdekelt. Lehet, nekem nincs szégyellni valóm, nem kell titkolódznom? Még a fényképem is fent volt egy darabig, de azt tanácsolták vegyem le. Levettem.
    Azt sajnálom, hogy rossz volt NEKED ott hagyni az édesapádat.
    Nekem örömünnep volt, hogy ott hagyhatom a családomat és a barátaimat, és a többi magyartól is ezt hallom (Az maga az boldogság csúcsa, hogy leányomat csak négy havonta láthatom). Kell ennél nagyobb boldogság? Mind eufóriába esnek, mikor eszükbe jut, hogy eljöttek a családjuktól és otthonuktól. Így gondoltad?
    Mrs Clinton nem utálta a magyarokat, a kormány viselkedését nem szerette. A kettő nem ugyanaz. Nem a Fidesz a magyarság, tessék már tudomásul venni. Én nem utáltam Mrs Clintont, és nagyon sok magyar nem utálta. Ez zsákutca. Azóta divat utálni, mióta nem ért egyet Orbánnal. Merkelt is azóta utálják, a magyar nagyon szívesen utál mindenkit, akire a vezér rámutat.
    Ha Te ettől az üvöltöző eltorzult arcú Trumptól vársz elismerést, akkor nagy baj van. Akkor fogják a kormányt emberszámba venni, ha az ország és az állampolgárok érdekeit fogják képviselni. Az összeset, nem a haverokét. Ilyen egyszerű a feladat. Ha számba veszed, melyik kormány fogadta örömmel Trump kinevezését, nagyon szomorú kép rajzolódik ki.
    Az EU-ból kiugró angolok, és az EU szétverésén dolgozó magyarok.
    Kell az USA új elnökének jobb barát, mint egy erős EU felszámolója?
    Az sem tűnt fel, hogy a legnagyobb EU ellenes angol, Trump kebelbarátja? Az sem, hogy az orosz hackerek folyamatosan Trump érdekében dolgoztak?
    Igen, igazad van, ha egy kormány egy 85 éves öreg embertől retteg, és Őt teszi meg bűnbaknak, az tiszta röhej. Ezzel egyetértünk. De abban nem, hogy kell egy mumus az embereknek. Nem az embereknek kell, hanem a kormányoknak a választóik hülyítésére. Az embereknek egy jobb világ kell, nem magyarázat miért rossz nekik.
    Nem tudom, milyen elnök lesz Trump. Ha teljesíti az ígéreteit, meglepne. Tudomásom szerint már kettőtől visszatáncolt. Ha nem teljesíti, akkor simán csak egy nagyszájú hazudozó, vagy még rosszabb, álmodozó. Meglátjuk, nála a szerva.
    Ui. Tudom nem érdekel. Az, hogy egy magyar, bizonyos magyarokat kritizál, az nem magyar gyűlölet, hanem bizonyos személyek kritikája, akik történetesen magyar állampolgárok. Akkor sem tetszene a viselkedésük, ha történetesen hottentották.
    Tehát a kritikából azt levonni, hogy a kritikus magyar gyűlölő, félrevezető, aljas és hazug rágalom. Tudom, nem változtat semmin, mert ha ezt az érvet elveszik tőletek, nem marad semmi, tehát ragaszkodnotok kell hozzá. De tévút.

  • Llanfair, én e öregasszony vagyok.
    Én megharcoltam anno a balosok elleni csatámat fiatalkoromban.
    Semmi kedvem nincs veled vitázni.
    M
    Mrs. Clintont ismei a világ, mit tett eddig, mit nem. Trumpot még nem ismerik, most került hatalomra. Majd kiderül mire jó..
    A magyar kormány VÉGRE nem balos, majd kiderül ez mire képes.
    Egyet kell figyelembe venni, hogy én utálom a baloldalt, akkor megérted a véleményemet is.
    Nagyon keserves időt éltem át anno a kommunizmus alatt, és ez az ami jobboldalivá tesz.