Jön a hideg!

2017 január 7 9:11 de.29 hozzászólás

Jön a hideg! Szinte óráról órára ezt halljuk. Figyelmeztetésként, vagy a külvilágtól óvó figyelmeztetésként. Azt azonban elfelejtjük sokszor, hogy a víz nem mínusz húsz fokon fagy meg, hanem már jóval melegebb körülmények között is gyárthatunk jégkockát. A kihűléses halálhoz pedig szintén nem kellenek ilyen kemény fagyok. Ahogy az eddig elhunytak példája is mutatja.

Illusztráció: Richard Lithgow

Illusztráció: Richard Lithgow

Mert eddig nem voltak rekord-hidegek, de fagyhalálban már sikerült jobban teljesíteni, mint egy éve. Ráadásul úgy, hogy a kihűlés miatti halálok egyharmada olyanokat ért utol, akiket a saját lakásukból vittek el temetni. Ami nem éppen annak a járványosan elharapódzó jólét legbiztosabb jele. A közönynek, a szegénységnek ellenben annál inkább jeleként szolgálhatnának ezek az esetek. Míg más hírek arról a társadalmi környezetről szólnak, amelyben a fenti adatok „megszületnek”. Mert rendre olvashatók azok a tudósítások, amelyek a tüzelésre alkalmas gallyak összeszedése elleni heroikus küzdelemről szólnak. Ahogy legutóbb Leveleken sikerült egy hős mezőőrnek megakadályozni azt a gigantikus falopást, amelyet egy magányos nő elkövethetett. Ami, tekintettel a vélhető mennyiségre, és a külső hőmérsékletre, nem is lehetett valami hatalmas mennyiség.

Ettől függetlenül teljesen érthető, ha betartják, illetve betartatják azt a törvényt, amelyet elég egyszerűen fogalmazva, de már Mózes is hurcolt a kőtáblákon: Ne lopj! Mert az nyilvánvaló, hogy önkényesen eltulajdonítani a másét nem illik. Alkalmasint törvényileg biztosítva sem illene. S azt hiszem, hogy itt van az alapvető probléma. Ott, hogy szinte biztosak lehetünk: ha a kormánypárt bármely vezetője faágakat akarna gyűjteni, akkor születne rá törvény. Olyan törvény, ahol ezt bárhol lehetővé tenné. Megmagyarázva, hogy ez csak az ott lakók érdekében történik. Valamint akkor nem egy negyvenes nő jelenne meg a színen, hanem mindenen keresztülgázoló lánctalpas erőgépek, a gallyak mellé pedig a fél erdőt is vinnék. Törvényesen. Ha kell, akkor rendőri segédlettel. Mondjuk, a tűzveszély csökkentése érdekében. Szóvivői nyilatkozatokkal, és a meg nem kérdezett szavazók legnagyobb megelégedésére. Legfeljebb az, aki nagyon hangosan kérdezne, az elindulhatna éjszaka a létráját keresni.

Azzal sem lenne természetesen probléma, hogy parlamenti interpellációk szülessenek az illetékes miniszternek alányalva és alákérdezve. Akár a Fidesz, de inkább a KDNP köreiből. Ahol nyilván van az a mennyiségű pénz és pia, ami ezt elviselhetővé teszi. Mármint a kérdezőnek. Akinek a fogyasztása majd belekerül a nagy kalapba. Abba, amiből az előző elszámolási évben mintegy másfél milliót költött a KDNP frakciója szeszes italokra. Valószínűleg a keresztényi szerénység és az önmegtartóztatás jegyében. S természetesen a választók kizárólagos érdekeit tartva szem előtt. Bár ez utóbbira aligha kell tekintettel lennie egy olyan politikai formációnak, amely egy másik párt szatellit-szócsöveként került be az országgyűlésbe. Amelynek épületét valószínűleg jobban fűtik, mint azokat a lakásokat, amelyekben emberek fagynak meg.

Azért mindenesetre bíztató, hogy még a KDNP-s színekkel leöntött politikusok között is van, aki különvéleményt képvisel. Mint, például, a III. kerület polgármestere.

29 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    A szegénységet itt nem akarják észrevenni. Dübörög a gazdaság, Magyarország jobban teljesít, Magyarország erősödik. Hiába, no!

    Nyilván a fagyhalált halók is direkt halnak meg, pont úgy, mint az éhezők bosszantásból állnak drága bakancsokban az ételosztásra várva, a vidéki asszony is azért lopott fát, hogy bekerüljön a sajtóba…

  • Kanadában is meghalnak emberek a fagytól!
    Kicsit butaság, a fagyot is az ország kormányára tólni, vay okolnai!
    Itt is vannak az utcán sokan, akiknek nincs hová menni és kéregetnek a utcákon. Minden országnak van egy ilyen rétege.
    Sajnos, nem értem egészen, miért van erre szüksége, mert a kanadai államnak vannak befogadó házai ilyen személyek számára, és az állam mindenkinek ad segélyt, ha nincs bevétele.

  • Már nem jön hanem sajnos itt van,mindenki szenved tőle!
    A szegények rászorulók ingyen tűzifát kapnak,amit ki is szállítanak a házakba,a lakásban élők meg rendszeres fűtéstámogatást az önkormányzattól!
    Ennyi!

  • Amúgy kíváncsi lennék,hogy a nálunk sokkal gazdagabb „jóléti”..államokban pld.Németország,Franciaország,Ausztria stb hányan halnak fagyhalált,de Amerika és Kanada is érdekelne……
    erről nincs statisztika?…érdekes!

  • Boda Marcsi Kedves Marcsi. Mit számít, hogy máshol hányan halnak meg? Az vigasztalja a magyar halottakat? De ha cinikus akarok lenni, a rothadó nyugatnál sokkal különb és életrevalóbb, Európa vezető illiberális államának különbnek kell lennie nem?
    Egy adattal tudok szolgálni, nálunk negyed annyi csövest tartanak számon, mint Magyarországon. Ez egy főre vetítve fele a magyarnak.
    Két hete megfagyott (kihűlt) egy lengyel Donegal megyében, de neki tele volt a szervezete vodkával (a mérgező határérték ötszöröse), és nem volt csöves, csak nem talált szegény haza.

  • Llanfair

    Mi tudjuk mi van itthon,Te meg,hogy kint is vannak problémák…nem az az egyedi eset amit írtál!.aztán rajtad kívül ügye másoktól is jönnek hírek…
    (Figyelő és több itt nem szereplő hiteles forrás…)
    próbálj különbséget tenni,azt aki hülyére issza magát,vagy aki önhibáján kívül fagy meg kell e jobban sajnálni?…..
    Na túlragoztuk a dolgot,ott sem mindenki dúskál a gazdagságban,de legalább a biztonságban,kár szépíteni a dolgot!

  • Boda Marcsi Kedves Marcsi. Tudod, az egyik nagy különbség a két ország között, hogy itt nincs megérdemelt halál. A hülye sofőrt, az alkoholistát és a kábítószerest is meggyászolják, mert egy elvesztett élet. Az, hogy nem a halál pillanatában veszítette el az életét, hanem előbb mikor rákapott a szerre, a gyásznál nem számít.
    Biztos itt sem gondolkodik mindenki így, de a többség igen. Ezt a lengyel fiút is meggyászolták a kommentekben, mert tudták, hogy nem szórakozásból jött el idegenbe élni a családja nélkül, és sajnálták, hogy így végezte elég kozmás élete után. De tudom, én nem vagyok olyan hiteles mint a Te forrásaid. De interneten elérhetők az ír újságok, olvashatod eredetiben a kommenteket. Az talán elég hiteles.
    Egyébként megint nem értetted meg amit írtam, megint teljesen félreértelmezted. Azt pedig nehezen hiszem, hogy Figyelő és meg nem nevezett forrásaid hitelesek lennének az itt történtekben.

  • Marcsi,

    A saját lakásában nem az szokott megfagyni, pontosabban vészesen kihülni, aki halálra issza magát. Vagy nem csak az. De még az alkoholizmus is többnyire valami krizis következménye.

  • Figyelő,

    A fagyról nyilvánvalóan nem a kormány tehet. A szegényégről viszont már igen. Arról meg végképpen, hogy a kormányban el vannak telve a saját nagyszerűségüktől, miközben emberek halnak fagyhalált a saját otthonukban.
    Az meg csak járulék, hogy olyan párt pofázik a keresztéyn értékekről, amelynek frakciója iszik mint a gödény. Vagy csak drága piát iszik a sok Pálffy osztályú nemzeti biomorf

  • Hollósy Gerti

    Az ember a legfőbb érték!

    „Nemes önbizalom, de ne az önhittség,
    Rúgói lelkedet nagy célra feszítsék:
    Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
    Ember lenni mindég, minden körülményben.”

    /Arany János/

  • Örök Tamás

    Andy Mage
    2017 január 7
    5:50 du.
    Írod: A fagyról nyilvánvalóan nem a kormány tehet. A szegényégről viszont már igen.

    A szegénységről sem teljesen az aktuális bábkormányok tehetnek, hanem a mozgatóik, akik ebből busás hasznot és egyre nagyobb befolyást szereznek, amiből a báboknak is egyre nagyobb koncokat tudnak odadobni.

  • AuróraBoreálisz

    Mária

    Victor Hugo fiatalkorú Jan Valjean-ja is csak egy kenyeret lopott a családja és maga számára. Az előítéletesség miatt egy egész életen keresztül, idős koráig kellett eme első „bűn” következményeit hatványozottan viselnie.

    Hugo az igazságosságot kéri számon és várja el minden kor társadalmától. Tőlünk is…

    .

    .

  • AuróraBoreálisz
    2017 január 9
    11:46 de.
    Ezek szerint a korok és helyek nem változtak Victor Hugó óta!
    Mindig voltak és lesznek szegények.

  • Andy Mage
    2017 január 7
    5:50 du.
    Vajon, honnan tudja, hogy a párt iszik „mint a görény?!”
    Ott volt?

  • Boda Marcsi
    2017 január 7
    1:48 du.

    Kedves (?) Marcsi, Ön, az átlagosnál biztosan magasabb nyugdíja birtokában, a jól fűtött lakásában könnyen nyomja a kormánypropagandát!
    Llanfair-é az igaz szó, mert minden elveszített ember veszteség, mindannyiunk vesztesége, mindannyiunk terhe, ha ez megtörténhetett. Ön biztos kereszténynek tartja magát, de higgye el, nem az.
    Az elmúlt években az Önkormányzatok (különösen a kis önkormányzatokét) forrásait rendre megnyirbálta a kormányzat, miközben plusz feladatokat kaptak. 4 millió szegény országa lettünk, és több százezren élnek mély-szegénységben. Nem minden rászoruló kap fűtés támogatást, és nem minden helyre jut szociális fa, ahova kéne. Vajon tudja-e, hogy egy 60-80 éves, rosszul szigetelt, 50-60 m2-es családi háznak egy fűtési szezonban hány m3 fára van szüksége? akár 7-10 m3-re. Tudja-e, mennyi szociális fát kap egy rászoruló család falun? Sok helyen 1-2 m3-t. A méterfa nem fér be a kazánba, sparheltbe. Fel kell vágni, fel kell hasogatni.
    Éhezett már valaha? Fázott már, úgy igazán?
    Szívesen megmutatnám önnek azokat a szerencsétleneket, akik rokkant nyugdíjból, közmunkásbérből, részben kikapcsolt közművekkel, egyik napról a másikra tengődnek. Valaha volt munkájuk, nem dőzsöltek, de megéltek. Mára teljesen lecsúsztak, és igen, sok közöttük az alkoholista, ez maradt szinte az egyetlen jó az életükben.
    Nem állítom, hogy ez a mostani kormányzat kizárólagos felelőssége, de azt igen, hogy szinte semmit sem tesz azért, hogy ez ne így legyen!

  • Figyelő
    2017 január 9
    12:34 du.

    Igen, voltak, és lesznek szegények. A mi és vezetőink felelőssége abban van, hogy teszünk-e ellene, hogy így maradjon!

  • A szegénységet egyik kormány sem tudta eltörülni! MIndig voltak szegényk és lesznek is!

  • A szegénységet egyik kormány sem tudta eltörülni! MIndig voltak szegényk és lesznek is!Almási Alma
    2017 január 9
    10:14 de.

  • terminus!

    Nálam is piszok hideg van,annak ellenére,hogy a legnagyobb fokozaton van a fűtőtest…plusz melegítővel kell „ráerősítenem”lesz is magas
    számlám, amit ki kell fizetnem,ezért nem italra spórolok…..az amúgy tényleg jó nyugdíjamból!
    Általában az utcán fagynak meg emberek(másutt legalább ennyi!)akik
    nem hajlandók a szállásokra bemenni(jelenleg Pesten 90 %-os a kihasználtság,de ha kell nyitnak újabbakat is!!)egymás miatt,mint írtam,de ugye a Hírlap kritizálta a szállók állapotát..(.Ágyat,takarót,forró teát,ételt kapnak)na ne kívánja senki,hogy 3 csillagos szállodában helyezzék el a hajléktalanokat….de ha van ilyen …örömmel továbbítom az elérhetőséget….!
    Aztán az is tény,hogy sok lakásban fagyoskodnak a szerényebb jövedelmű emberek,akikre a hivatalos szerveken kívül általában a környezetük,rendes emberek is odafigyelnek!
    Kapnak tűzifát(mai híradóban is mutatták)illetve fűtéstámogatást
    pénzben.
    Ennél többet más jóléti államban sem tesznek!
    Remélhetőleg nem tart soká ez a szörnyű idő!

  • Boda Marcsi
    2017 január 11
    2:57 du.

    „mai híradóban is mutatták”

    MTV, TV2? Meggyőzött…, ja, nem!

  • Boda Marcsi Más jóléti államokban? Azért nem kellene túlzásba esni. Magyarország mint jóléti állam? Ugye elírás?

  • terminus! nm érdelek a süket mellébeszélés,én itthon élek,több csatornát nézek,meg egyáltalán nem csak „nézek”,hanem látok és tapasztalok is.

    Llanfair!
    Na most teljesen igazat adok,simán a jóléti államokra gondoltam,természetesen mi még nem tartunk ott…de az is tény,hogy nem a mi hibánk….de ez a lényegen nem változtat,sőt még nagyobb szégyen,hogy a gazdag országokban sem különb a helyzet,csak ezen a fórumom próbálnak ködösíteni többen!

  • Boda Marcsi
    2017 január 11
    5:21 du.

    Vajon kinek a hibája, hogy Magyarországon nagyon nagy a szegénység? Netán „Brüsszel”-é, aki „számolatlanul” ontja a milliárdokat Magyarországra? Vagy netán Soros György, aki támogatja a kormánytól független, valódi civil szervezeteket? Esetleg a Svájci, vagy Norvég alap a hibás, melyek sok-sok projektet finanszíroznak?
    Nem lehet, legalább egy ici-picit, hogy azok a magyar, kormányzati döntéshozók akik ezen pénzek „csatornázásáról” döntenek is hibázhatnak néha-néha?
    Néhányszor ideírtam már, hogy Ön egy alternatív Magyarországon él, melyet én bizony nem ismerek!

  • Boda Marcsi
    2017 január 11
    5:21 du.
    T. Hölgy, pontosan ez a baj.. Hogy a csatornákat nézi..

  • terminus! én itt élek(maga hol?) és soha nem állítottam,hogy nincsenek szegények,de ugye máshol is,és azt is látom,hogy mit tesz a társadalom,mit az emberek,és tudom,hogy a gazdag nyugati országokban is bőven vannak…

    Falusi!
    Több csatornát nézek,internetezek,olvasok,tapasztalok…..azt hiszem azokból ,azért többet profitálok,valódi hírekhez jutok(élő,egyenes adás!!!)
    így szerencsére nem süllyedek az itteniek szintjére,ami nagyon szomorú lenne!

  • Marossy Csaba

    terminus
    2017 január 12
    7:58
    Kedves Determinátor!
    Kedvesen ügyesen elfeletkezel arról, hogy a Brüsszel által számolatlanul Magyarországra ontott milliárdok 90 %-a az ide áttelepült jóságos nyugati „befektetőkhőz” kerül, mivelhogy a magyarországi gazdaság a Jól sikerült, „spontán privatizáció” eredményeként gyakorlatilag mára az ő jogos potya ajándékává vált, akik azután a magyar bérrabszolgák hatékony segítségével a nagyképű könyöradomány milliárdok többszörösét talicskázzák vissza, brüsszeli cimboráik legnagyobb örömére!

  • Boda!

    Te szegény, neked egyszer ez lesz a végzeted, hogy mást se csinálsz mint találgatod, ki hol él! Ebbe előbb utóbb belegárgyulsz, de én szóltam! Minden alkalommal leszögezed, hogy te itt élsz, de te, ő, ti,ők stb vajon hol?
    Feltételezed, hogy csupa külföldön élő burzsuj rosszakaróval van dolgod, és állandóan harci kakasként ugrasz bárkire – már ha a csatornádtól el tudsz szabadulni – aki veled ellentétesen nyilatkozik bármiről!

    Ha meg nem akarsz az „itteniek szintjére süllyedni” akkor mi a fenét keresel itt? Mert ez itt az itteniek szintje – ha te is itt vagy, akkor máris lesüllyedtél?Bingó!
    Na ebből hogy jössz ki?

  • Besancon Ne bántsd. Nemrég dicsekedett, hogy nagyon jó megérdemelt nyugdíja van velem ellentétben, még pénzt is „akart” nekem küldeni. Ma meg kiderült, kávéra sem telik neki, azért jár ide kommentelni. Egy kis részvétet mutathatnál gonoszkodás helyett. 🙁 Ejnye.

  • Na általában azért lehet következtetni,hogy ki hol él? és miből…..az,hogy melyik párttal szimpatizál ,nehezen dönthető el a sok kis baloldali pártocskákat illetően…lényeg,hogy dühös vádaskodó baloldali legyen…..!
    Llanfairnek meg jó a humora….de tényleg jó szívem van, amit értékel,a jó nyugdíjam ellenére is spórolós vagyok(kávé…)de az utóbbi időben,már annyira valótlan és értelmetlen és nevetséges dolgokat írnak egyesek,hogy bizony nem képesek a vérnyomásom felvinni…..,így kénytelen vagyok több kávét inni,ahhoz,hogy megfelelő legyen!