Mennyit is ér az Erzsébet utalvány?

2017 január 25 9:57 de.81 hozzászólás

Még a múlt év végén született egy kormányrendelet, hogy a nyugdíjasoknak az év végén tízezer forintos Erzsébet utalvényokat fognak ajándékozni. Sőt! Hogy pikánsabbá tegyék a dolgokat a kormányzati szervek olyant találtak ki, hogy nem a posta fogja azokat kikézbesíteni, hanem a kormányzati dolgozók egy csapata. Ám közben elkezdtek gondolkodni, hogy ez fizikailag lehetetlen, és mi lesz azokkal a nyugdíjra jogosultakkal akik külhonban élnek? Maradt tehát az a megoldás, hogy a nyugdíjintézet postán keresztűl juttatja el a csekkeket. Én is részesülök magyar nyugdíjellátásban (ha abból a pénzből kellene megélnem igen csak nehezen menne, mert még mint fedélnélküli sem lehetne belőle ellenni Ausztriában), éppen ezért egy levelet írtam a nyugdijintézetnek, melyben felvilágosítást kértem ezzel kapcsolatban.

Pár napon belül meg is jött a válasz, hogy jogosult vagyok rá és az utalványt felfogják adni még az év végén, így január közepén azt meg is fogom kapni levélben.

Lassan január vége és izgatott a dolog. Lesz e utalvány vagy sem?

Az internetes sajtóból értesültem, hogy a tengeren túlra már elküldtek kb. háromszázezer ilyen utalványt méghozzá légipostával, csupán egyetlen szépséghibája van a dolognak: azok ott nem beválhatóak. Én naivan felhívtam telefonon a nyugdíjintézetet, hogy akkor most mégis mi van. Nem akarom részletezni, de aki már próbált elérni hivatalos kormányzati szervet külföldről az tudja milyen. Az hagyján, hogy külföldről nem lehet úgynevezett „zöld számon” elérni. Ám úgy van beállítva a hívást fogadó telefon, hogy kicsengjen rendesen és utána egy géphang közli, hogy ön a nyugdíjfolyósító igazgatóság számát hívja és nyomja meg az egyes vagy a kettes vagy hármas gombot attól függően milyen információt szeretne. Ám ez még semmi, mert a géphang azt is közli, hogy kilenc és 14 óra közt hívhatók és a várakozási idő viszont túl sok.

Cirka olyan háromórás kisérletezés után végre valaki belépett a vonalba. Nem azzal kezdte, hogy miről szeretnék érdeklődni hanem utasított, hogy rosszul hall hívjam újra. Én erre mondtam, ne haragudjon külföldről hívom mobilról, és hadd ne kelljen újra kínlódnom amig kapcsolják. Azt már nem említettem meg neki, hogy percenként majdnem egy euró a hívás és onnantól kezdve számol ahogy megszólal a géphang. A válasza az volt, hogy sajnálja de nem hall és nem tud információt adni. Én erre megkérdeztem hogy ha nem hall, akkor mégis honnét tudja mit beszélek? Erre azt mondta, hogy nagyon halkan és hangkimaradással hall engemet. Jó, mondom akkor legyen szíves kicsit jobban kinyitni a füleit. Jó tízpercen keresztül társalogtunk és ennek eredménye az lett, hogy kaptam egy másik telefonszámot ő csak informátor, és nem a folyosító, hívjam azokat.

Mivel láttam,h ogy a telefonomon mennyit mutat ki a kijelző fizetendő összegként, amit persze rátettek már az ehavi számlámra, lemondtam arról, hogy az új számot próbáljam hívni. Írtam újra egy emailt. Nem telt el öt perc sem, és jött egy formalevél. Ebben az volt irva, hogy elnézésemet kérik de január elseje óta csak olyan leveleket fogadnak és továbbítanak ügyintézőnek amely az úgynevezett „hivatali kapu” nevezetű rendszeren keresztül megy. Mi az a hivatli kapu, elmélkedtem el? De nosza mire van a Google?

Bevertem a keresőbe és erre az jött ki, hogy minden kormányhívatalnak írt levél csak ezen az úton elérhető. Ez a „cégér” hitelesíti az aláirást és azt elektronikus levelek aláirására alkalmassá teszi. Mindezért mennyit számláznak arról fogalmam sincsen mivel semmi sincsen ingyen. Megnéztem persze (habár sejtettem), hogy külföldön élő hol kérvényezheti ezt. Természetesen a külképviseleten.

Telefonáltam a bécsi követségre ahol közlik a hitelesítés és az ügyintézés ötven euró. Visszakérdeztem, hogy mennyi is? Jól halotta uram ötven euró, mert ez nem csak egyszeri alkalomra szól, bármikor használni tudja hivatalos aláírásként elektronikus leveleknél. Na ennek fele sem tréfa. Gyors osztás, szorzás, kivonás és világossá vált hogy a tízezer forintos utalványnak mi is a valós értéke. A hitelesítés egy ötvenes. Az eddigi telefonszámla ami csak Magyarországra irányult 25 euró. Az ugyebár 75 euró. A tízezer forint a legjobb váltás alapján olyan 33 euró. Mindent összegezve nekem minusz akárhány euró ebből amit eddig kaptam. Minusz után a bankban kamatot vagyok köteles fizetni. Feltenném a kérdést az illetékeseknek. Tessenek mondani, ha tizezer forint ennyi minuszt okoz egy kisnyugdíjjasnak arra ugyan mennyi kamatot tetszenek kifizetni? Avagy minden az állam által gerjesztett minuszt az egyszeri polgárral fizetettetnek ki? Nem lehetne ezen változtatni?

Avi ben Giora

81 hozzászólás

  • Ej ej. És akkor még nem számoltad hozzá az útiköltséget, amibe kerül Magyarországra jöveteled, majd a visszaút. Mindez azért, hogy egy magyar „közértben” elkölthess élelmiszerre 33 eurót. 🙂

  • Minden nagy városban van egy nemzetküzi pénzváltó központ,gondolom Európában is, ahool a legjobb, legmagasabb pénzt kaphat az utalványra.
    Kanadában is van ilyen,-Szegény Anyám küldött schillinget Bécsből , mikor partra érem Montrealba nincstelenül. Emlékszem 10 dollárt kaptam érte.Abból tudtam venni karácsonyi ajándékot férjemnek, egy pár kesztyűt.
    Régi, szép idők!

  • Na igen, ez még pluszban hozzájön. Csak csendben megkérdezném,hogy szép dolog, hogy „kedveskedni” akarnak a külföldön élő magyar nyugdíjasnak, de miért hajítottak ki az ablakon 330 ezer forintot (nagyon röhejes egy forintos áron számolva a légiposta költséget ami legalább száz forint ha nem több) mert ezt például szétlehetett volna szintén osztani az ottani nyugdíjasoknak. Van erről valakinek valami elképzelése?

  • Hollósy Gerti

    Mi már akkor jót nevettünk rajta, amikor meghallottuk, hogy a külföldön élők levélben megkapják az ominózus utalványokat.

    A telefonos érdeklődés, különböző zenei aláfestéssel bővülő, gombnyomogatós információs rendszereken itthon se egyszerű, talán a költség kisebb, de a bosszúság nem… 🙂

  • Ezt a szegény Avi-t még az ég is húzza… hol ez, hol az utlevéle, hol a vonatköltsége. Hazát kellene választania valahol !

  • Ezek szerint megerősödik az itt olvasókban, az a tézis, hogy a ” Nesze semmi fogd meg jól ” társasjáték éppen úgy magyar találmány mint a Rubik kocka. Csakhogy az utóbbin jobban kiismeri magát az ember, és nem olyan komplikált mint az állami szervekkel való diskurzus.

  • Figyelő
    2017 január 25
    11:42 de.

    Ezt már Ön sem gondolhatta komolyan (vagy inkább, gondolja át még egyszer)! Az Erzsébet utalvány nem valuta, hogy minden nagyobb külföldi városban be lehessen váltani!

  • Szukits Rezső

    Szóval én megkaptam ezt az Erzsébetről elnevezett galádságot (3% törvény szerint járó nyugdíjemelés helyett 1,9% 3 ez a galádság.) Gondoltam nem dobom szemétre és odaadom egy kéregetőnek mindkettőnkét. Kéregetőt keresni nehéz, mert a hajléktalanokat kitiltották a város forgalmas helyeiről, kéregetni pedig tilos. Mégis előfordulnak a bevásárlóközpontok parkolóinak bejárattól távoli részein. Elindultam, és a harmadik áruház parkolójában megláttam egy háromlábú bottal bicegő öregurat. A rokkantnyugdíjas, nehezen beszélő, rossz ruházatú Úr a decemberi hidegben remegő kézzel tette el a húszezer forint értékű utalványt. Bizonytalan volt a tekintete, mondtam, Ő is kap rövidesen, meg hogy mennyit ér. Tanácstalanul bicegett tovább, majd visszafordult: Ne haragudjak, -mondta- ő örül ennek is, de nem adnék neki háromszáz forintot egy lángosra. Nem tudom, lehet, hogy azóta megfagyott, lehet, hogy nem.
    Kedves barátaim, mocskos világban élünk.

  • Szukits Rezső
    2017 január 25
    2:53 du.

    Oly korban éltem én e földön,
    mikor az ember úgy elaljasult,
    hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
    s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
    befonták életét vad kényszerképzetek.

    Oly korban éltem én e földön,
    mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
    az áruló, a rabló volt a hős, –
    s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
    már azt is gyűlölték, akár a pestisest.

    Oly korban éltem én e földön,
    mikor ki szót emelt, az bujhatott,
    s rághatta szégyenében ökleit, –
    az ország megvadult s egy rémes végzeten
    vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.

    Oly korban éltem én e földön,
    mikor gyermeknek átok volt az anyja,
    s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
    az élő írigylé a férges síri holtat,
    míg habzott asztalán a sűrü méregoldat.

    Oly korban éltem én e földön,
    mikor a költő is csak hallgatott,
    és várta, hogy talán megszólal ujra –
    mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, —
    a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.

    (Radnóti Miklós)

  • Figyelő!

    ” Minden nagy városban van egy nemzetküzi pénzváltó központ,gondolom Európában is, ahool a legjobb, legmagasabb pénzt kaphat az utalványra.”

    Látja így működnek az Ön hozzászólásai – halvány segéd fogalma sincs miről van szó, de ahelyett, hogy előbb tájékozódott volna megint tudja a tutit!
    Az Erzsébet utalvány egy kizárólag magyarországi,arra kijelölt élelmiszerüzletekben beváltható utalvány,melyért csakis élelmiszert vásárolhatnak a nyugdíjasok! Azon szerencsések akik még karácsony előtt megkapták és némi kis ajándékot vásároltak volna az unokáknak, esetleg egy kis tűzifát, hogy legalább az ünnepek alatt ne fázzanak, netán villanyszámlát egyenlítettek volna ki belőle azok csalódtak, mert ez az utalvány nem pénzként funkcionált, csak fizető eszközként az élelmiszerboltokban! Ez sem rossz, de mennyivel „korrektebb”lett volna, ha ugyanezt az összeget pénzben utalják minden megkötés nélkül a nyugdíjasoknak – ha már egyszer ajándék – hogy mindegyik saját belátása szerint használja fel, vagy költse arra, amire a legnagyobb szüksége van! Na, persze, akkor jelentős tételtől esett volna el Orbán haverjai közül valaki, aki az utalványokat előállította,és ezen horribilis összeget keresett!
    Nos, ezeket a kb 33 eurót érő élelmiszer utalványokat küldte a jó Viktor a világ magyarjainak szerte széjjel, hatalmas postaköltséggel – azok meg csak nézik, forgatják mit is kezdjenek vele, mert Ausztráliában pl- ahogy valaki találóan megjegyezte, azt hiszem talán pupu? – a sarki „tápos” sem fogadja el, mikor az ottani lakosok a kacsacsőrű emlősnek szeretnének némi eledelt vásárolni!

  • Honnan tudja,.hogy az élelmiszeri utalvány? Erről nwem volt szó. De nem is hiszem el.

  • Mit problémáztok?!
    Orbánék bevallották, hogy a 10.000,-os Erzsébet -utalvány valójában az adófizetőknek 15-16.000,- forintjukba kerül (Magyarországra postázva).
    Tehát orbánék megtartandó, jó pénzügyi szakemberek!
    Főleg, ha a külföldre küldött, használhatatlan papírlapokat vesszük, azaz szemétként funkcionálnak.
    Ez már csak azért is óriási üzlet volt orbánnak, mert ha tavaly kezdték is kiküldeni, az akkori államkasszát nem terhelte, hanem majd a beváltás után, hónapokkal később ér végig az elszámolási rendszeren, és csak akkor terheli az államkasszát. Ha, és amennyit be is váltanak.
    Ja! És fizetéskor nem is adnak vissza belőle!
    Láttam olyat is a hipermarketban, akitől nem fogadták el, mert nemcsak ennivalót vásárolt!

    Mottó: „Erzsébet-utalványomat egy lángosért …!”

  • 2016. februári (tavalyi) hír:

    Döntött az Európai Unió Bírósága: nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az „Erzsébet étkezési utalvány” rendszer egyes elemei, amely rendszerek Magyarországon lehetővé teszik a munkáltatók számára, hogy a munkavállalóiknak kedvező adózási feltételek mellett biztosítsanak béren kívüli juttatást.

    Maradt néhány raklapnyi kinyomtatott Erzsébet-utalvány, ezt osztották szét a megszüntetése és a forgalomból való kivonása előtt.

    Forrás:

    http://hvg.hu/gazdasag/20160223_SZEPkartya_Erzsebet_utalvany_Europai_Unio_Birosaga_cafeteria

  • Avi Ben Giora

    Kedves Figyelő! Nem tesz semmit, hogy maga még a régi szép időkben él. Az a tízdolláros csekk amit annó kapott az édesanyjától biztosan átutalás volt. Annó dacumál volt még olyan, hogy a jó konvertibilis forintot beváltották dollárra.Sőt! Utána volt az IKKA csekk amit egy bizonyos helyen ellehetett vásárolni(IKKA bolt a Thüköry utcában ahol a borotvapengétől az amerikai cigiig mindent lehetett kapni persze dollárért)Teljesen igaza van annak aki azt írta itt, hogy ez is egy „csókosnak” a biznisze volt. Most mesélte valaki, hogy felszámoltak egy céget és a fizetést meg a végkielégítést Erzsébet utalványban kapta meg. De kicsit tovább megyek. Annó a kormány forgalomba dobott regionális pénzeket mint dukát, pengő és kitudja micsoda amely egy bizonyos régió fizetőeszköze volt. Aztán mint erre és a „szép kártyára” berágott az EU.

  • Figyelő
    „Honnan tudja, hogy az élelmiszer utalvány ?”
    Tudja, légy nyugodt…)))
    Szervusztok, jó napot !

  • Na ez a cikk megint egy nagy égés!!!!!!
    Már régen még decemberben megkaptuk nem csak én nem csak a házban,de az össze ismerősöm(a város különböző pontjain) is,már el is költöttük!
    Tény,hogy volt némi vita a postával,de megegyeztek!
    Aki nem volt itthon a kézbesítéskor értesítőt kapott és a főpostán átvehette.
    Már megint nem tájékozódtak,csak hiteltelenül és szánalmasan acsarkodtak….!

  • Az EU.meg a kinti hasonló illetéktelenek,tehetnek egy nagy szívességet…..

  • A téma és a beírások mutatják, hogy bármit tesz a mai kormány, az csak hülyeség, rossz lehet!
    Erről az egyszerű ember meséje jut eszembe, az ember, a szamár és a gyermek! Gonolom azért ezt mindenki ismeri!

  • U.I. Én itt Kanadában mint nyugdíjas, örültem volna, ha karácsony előtt, kapok néhány extra dollart a vásásrlásra!

  • Kiegészítés FIGYELŐNEK!!!
    Amúgy 2 borítékot kaptunk,az egyikben Orbán köszöntötte a nyugdíjasokat..!!a másikban volt az utalvány!
    Különben ,hogy pont „érdekes”,hogy pont Avi B.G írta a cikket,aki
    nem is itthon hanem Izraelben,meg Kanadában él…….így már csak képben” van…..

  • Sőt,ha a költségvetés engedi ezt a gesztus jövőre is megismétlik,meg
    ha az infláció mégis magasabb lenne a tervezettnél,akkor évközi
    nyugdíjemelés lesz visszamenőleg!
    Na ez az igazság!

  • Az meg egyenesen felháborító (idétlen) és hazug állítás,hogy valaki a fizetését,meg a végkielégítését Erzsébet-utalványban kapná meg….
    amit ugye nem lehet például rezsire gyógyszerre,vagy másra költeni,hanem főleg élelmiszerre!
    Aki ilyet állít az hazudik,aki meg el is hiszi,hát annak baj van az
    agyával!!!!

  • Figyelő….! Minden magyarországi nyugdijas szivesen vállalná a kanadai nyugdijas sztátuszt az Erzsébet- utalvány ellenében, mégha dollárra váltható lenne is. Innen az USA-ból sajnálkozom, hogy a Kanadai kormány ilyen ” szűkmarkú ” és nem adományoz néhány dollárt karácsonyi ajándék vásárlásra.Érdekes, hogy Vancouverben élnek barátaim évek óta, és sohasem panaszkodtak .

  • Figyelő!
    Szólj már Avinak,hogy ha Te nem kaptál utalványt, mivel nem itthon élsz,akkor talán neki sem jár…..
    ,de ha” rá van szorulva”,írjon a Magyar Postának,hogy küldjék ki4
    na jót derültem!

  • Figyelő
    2017 január 26
    12:30 du.
    Figyelő.
    Nemtudom mennyi a nyugdíjad, de egész kanadában Karácony előtt komplett élelmiszercsomagokat osztanak az arra rászorulóknak. Az alacsony jövedelmüek, segélyen, vagy munkanélküli segélyen élők, egyedülálló szülők, nagycsaládosok kapják.
    Ezekben a csomagokban van pulyka,lisz, cukor, krumpli,tej, alapvető élelmiszerek, konzervek, édesség, üdítők, ilyesmik. Egy-egy ilyen csomag összeállításának a költsége kb otven-hetven dollár.
    Alacsony jövedelmű nyugdíjasoknak lehetőségük van az állami támogatású, olcsó bérlakásokba, házakba költözniük, ahol a jövedelmük 33%-a lakbér. BC-ben ilyen pl a BC Housing, vagy a Capital Region Housing. Biztos vagyok benne, hogy Quebecben is van ilyen. Azt tudom, hogy Ontarioban, Albertában van, de azthiszem minden egyes provinciában megtalálható.
    Úgy gondolom, ez egy cseppel több, mint 33 eu értékű Erzsébet utalvány..

  • Drizari!

    Sajnos vannak több területen idétlen,lélek nélküli „szabály az szabály” emberek,de ez egyedi eset,a többségre nem jellemző!
    Olyan is volt,hogy rendőrök vittek kórházba szirénázva vajúdó kismamát….ellenpéldaként,de ez nem országfüggő,,máshol is vannak
    hülyék….
    csak azt nem értem,hogy ennek ugyan mi köze a cikkhez??
    különben Figyelő többször írt arról,hogy kint sem tökéletes minden,
    hajléktalanok,fagyhalál,éhezés,szegénység,na meg egy másik cikkben olvastam arról is,hogy többeknek nincs házorvosa,biztosítása és szerencsés ha
    valaki beviszi egy kórházba…..

  • Figyelő
    2017 január 25
    9:01 du.

    🙂 🙂 🙂 Ha megad valaki egy címet, ahova küldhetek Figyelőnek egy Erzsébet utalványt, akkor küldenék (feltéve, ha idén még kapok egyáltalán), hogy tényleg élesben tanulmányozhassa a NER-t!
    Ilyen jól már régen mulattam!

  • falusi
    2017 január 26
    2:21 du.

    Nem akarlak kiábránditani, de egyszer részt vettem ezeknek a csomagoknak szétküldésében.

    Ha hiszed, ha nem ez így volt. Egy montreáli családhoz vittem a csomagot. Azoknak a lakását és élet körülményiet egy pillanat alatt megismertem. Volt egy idősebb úr, úgy egy 50 es, aki azt állitotta, hogy taxi vezető volt, de sajnos most már nem. a fiatalok egy felnőtt lány és fiú volt még ott késői 20-as korban.. Egészséges fiatalnak tűntek nekem. Ok. cigányok voltak. beláttam a hálószóbába is, a tükörnél olyan Avon kozmatikus árukat láttam, amiket magam nem tudtam megfizetni.
    Ennyit a „rászorulókról.”

  • Alex Schlesinger
    2017 január 26
    12:49 du.
    Azt hiszem, félreértett.
    Én nem panaszkodom, csak megállapitom, hogy a magyarok panaszkodnak egy kis adomány miatt.
    Megemlitettem azt, hogy ilyen itt nincs. Ennyi.

  • terminus
    2017 január 26
    3:16 du.
    Köszönöm terminus, de nem tartok igényt rá. Főleg azért nem, mert itt a forint nem sokat ér.

  • Naés holvan a 13.-ik havi nyugdíjj ?????????
    A szocik adták annó és a Világválság hajnalán Bajnaiék ÁTMENeTILEG felfüggesztették !!!!!!!!
    Amikor az ország igen súlyos helyzetben volt az összes többi országgal együtt.
    Azóta eltelt kilenc ( 9 ) év.
    Azt pofázzák hogy Magyarország jobban teljesít !!!!
    .
    HOL A 13.-ik HAVI NYUGDÍJJ ????????

    Szórakoznak ezzel az izével,közfelháborodást keltve vele.Volt aki dühöngött a kasszánál mert odalett a háromnegyede a 2000-es utalványának mert csak 600 Forintért vett szerény ennivalót és nem volt annyi pénze hogy kifizesse. És idegességében nem jutott eszébe szegénynek hogy visszamenjen és összeszedjen még pár élelmiszert hogy kitöltse a kétezer Forintot.
    Épp most alakulgat egy „nyugdijjas párt” ezeknek az eseményeknek a nyomán.

  • OIM* TE vagy egy nagy égés Kisboda!Min.akkora mint a Reischtag.Vedd már észre magadat !

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Figyelő
    2017 január 26
    3:30 du.
    Ez csaknem ugyanaz, hogy ismertél egyszem indiánt, ettől szakértő vagy…
    Tod, itt Victoriában 28OO államilag támogatott lakásban élnek rászorulók. Vannak, akik dolgoznak, de a jövedelmük kevés két-három gyerekhez. Vannak idősek, rokkantak, akiknek kevés a jövedelme.
    Ha találsz egyszem almát egytonna egészséges között, akkor az összes rohadt?
    Ps. Te valszeg a Magyar Ház adományát vitted egy frissen érkezett „menekült” családnak.
    Kanadában kb hárommillióan élnek segélyből, illetve segély-kiegészítésekkel. Imádom benned ilyenkor a keresztényt….

  • falusi
    2017 január 26
    5:57 du.
    Nem a Magyar Ház adományát vittem, hanem a katolikus egyházét.
    Az egész világon vannak szegények, államilag eltartottak. Csak a magyarokat kell végigolvasni.Én Kanadában, a világ leggazdagabb országában vittem az adomábnyokat a „szegényeknek”! Minden relatív, ez is.- Nekem ez volt a tapasztalatom, egy biztos, én nem vagyok olyan jól anyagilag, hogy Avon szépségszereket használjak!

  • Ja, és mikor ez történt, akkoriban nem voltak „új menekültek”.

  • falusinak, aki dolgozni akar és egészséges az talál munkát magának MINDENÜtt.
    Mikor otthon, kiszabadultam a börtöből, gyárimunkás lettem és hiradástechnkiai alakatrészeket forrasztottam a munkásokkal. De megtudtam, hogy van esti tanfolyam a Kanadó Kálmán technikumban és erre bejelenkeztem, 3 év alatt el is végeztem. Technikus diplomámmal már műszaki ellenőr voltam, majd még magasabb beosztásba kerültem.
    Mikor Kanadába érkeztem gyárimunkás voltam, kesztyű gyárban, kesztyüket csomagoltam. Mikor nyugdíjba mentem, az Alcán Aluminium vállalattól mint admisztrátor.. Előtte a McGill egyetemen is dolgoztam, szintén adminisztrátor.
    Minden az embertől fűgg ha egészséges!

  • bocsi, javitás: Kandó Kálmán technikum

  • falusi!
    Nos itthon nem csak karácsony előtt,hanem rendszeresen(sokszor havonta) osztanak
    a rászorulóknak élelmiszercsomagot,kapnak lakástámogatást,fűtéstámogatást…a mi kerületünkben nagyon rendes a polgármester,de más kerületekben is meg sok más helyen!

  • geyza!

    Az ,hogy pár percre kijózanodtál,még nem jelenti azt,hogy normális vagy…..Te aki gondolom itthon élsz,különösen égeted magad a hazugságaiddal.
    Ja az utalványból nem lehet piát venni,bosszantó…..!

  • Orbán folyamatosan ellopja a nyugdíjakat!
    Már 7 éve kellene fizesse a 13. havit, de csak a választásokkor fog a látszat kedvéért. Azaz 7 évit ellop, hogy 1-et kifizessen, ami korábban járt!
    Mostis 1 havi helyett kaptak max 10e forint értékűt, aminek biztos, h nem lesz felhasználva részükről 100%-ban mindenki részéről, azaz megint csak spórol orbán a „nyuggerein”! – Sőt! Amint írtam korábban, rafinált volt orbán az öregek kárára, hiszen a felhasznált Erzsébet-kártyák költségeit hónapokkal kitolta….

    Sőt! A nyugdíjjárulékot is megszüntette, adójellegűvé tette, ami azt jelenti, hogy amit eddig kötelezően ki kellett fizessen, azt már csak adományként fizeti, kötelezettség nélkül.

    Ez azt is jelenti, hogy a választások után megint 3 évig ellopja majd a nyugdíjakat! Szóval: Nyugger panelprolik! Figyeljetek!

  • AróraBoreálisz

    Geyza 4,29!

    A reklamáció tárgya – miszerint hol a 13.havi nyugdíj – nem stimmel, ugyanis a fid SS, konkrétabban Orbán 14.!havi nyugdíjat IS ígért. A 2008-as nagy pénzügyi válság következtében viszont a szocik kénytelenek voltak visszavonni azt, az addig általuk folyósított 13.havi adomány-nyugdíjat. ÁM azóta ez a hős nemzett kormány állítólag már mindent rendbe hozott, amiből az következnék, hogy a beígért Tizennegyedik havit már nyugodtan folyósíthatnák… Mégse teszik.
    Nade, nem is ez a fő probléma, hanem az, hogy az idei nyugdíjemelés mértéke a Törvény szerint nem lehet(ne) alatta a GDP tárgyévbeli emelkedése mértékénél. Ergo, ennél fogva ez az 1,9 %-os emelés egyenlő a szemkiszúrás esetével.
    Mindezzel persze a mi Führerünk nagyon is tisztában van, hisz’ ő határozza meg, hogy mit ad, és mit nem ad…
    No! Ráncolta is azt a szép neandervölgyi homlokát, hogy mégis hogyan járhatna kedvében az Ő legkedvesebb , elhanyagolt, SzTK-kban és kórházakban agyongyötört nyugdíjas választóinak. Majd egyszercsak a szintén emberszabású domború szemöldökcsontjára csapva így kiáltott: óh Jámbor maaaagyaaaar (mert ő így mondja, ejti a magyart) Szent Erzsébetünk segíts meg… !
    Ímígyen pattant ki okos agyából, az a gondolat, hogy azokat az amúgy is felszámolásra szánt fölösleges Erzsébet utalványokat, ami miatt az gaz EU amúgy is mán annyit ostorozott minket maaaagyaaaarokat, oda ajándékozná ennek az egyelőre mégiscsak életben maradt választói rétegnek, akikkel választások közeledvén mégicsak számolni kell. Két legyet egy csapásra… Igy oszt’, adok is, meg nem is adok azoknak a szerencsétlen kenyérpusztítóknak…

    😀

  • Figyelő!

    ” Köszönöm terminus, de nem tartok igényt rá. Főleg azért nem, mert itt a forint nem sokat ér.”

    Azon elfelejtett megdöbbenni, hogy ezt a magyar kormány illetékesei nem tudták? Szegények nem is gondolták, hogy egy étkezési utalványt, melyet kizárólag Magyarországon hasznosíthatnak, magyarországi üzletek az elfogadói – de itt sem mindegyik, csak az erre kijelölt áruházláncok, akikkel szerződést kötöttek – és néhány ezer kilométerrel arrébb már csak nézegethetik ezeket a papírosokat de semmit nem érnek vele! 72 országba postázták az utalványokat 350 millió forint értékben – plusz a kézbesítési díj 52 millió volt – és nem akadt egy fia felelős sem aki feltette volna a kérdést illetékes helyen, ha már maguktól nincs ennyi eszük, hogy oké, hogy meglepjük mondjuk Mr.Kovácsot, vagy Mrs.Szabót Sidney-ben vagy Bristolban egy 10 ezer forintos magyar étkezési utalvánnyal, ám ők mit fognak kezdeni vele?

    De sebaj! A Rétvári nevű ügyeletes okos, mellesleg államtitkári beosztásban, rögtön megválaszolta a kérdést mihelyt – postázás után – szembesültek a problémával: azok a külföldi nyugdíjas állampolgárok akik utalványt kaptak jöjjenek Magyarországra és itthon elkölthetik! Na, hitte volna hogy ez a megoldás? Hát ezért tényleg méltán államtitkár valaki,akinek ennyi esze van….! Végül is Ön csak örülhet, ha nem kapott utalványt – igaz nem is jogosult rá – mert különben most készíthetné a nagykoffert, rohanhatna több száz dollárért repülőjegyet venni és szállást foglalni, hogy „itthon” elkölthesse a kb 45 kanadai dollárnak megfelelő élelmiszerutalványt!
    Kedves Figyelő – láthatóan nem unalmas az életünk idehaza !

  • Figyelő!
    Jan.26.3:30

    „..Azoknak a lakását és élet körülményiet egy pillanat alatt megismertem…”

    ” Ok. cigányok voltak. beláttam a hálószóbába is, a tükörnél olyan Avon kozmatikus árukat láttam, amiket magam nem tudtam megfizetni.
    Ennyit a “rászorulókról.”

    A fazekaikba nem látott bele véletlenül? Miért nem kukkantott bele abba is – igaz, akkor két pillanat kellet volna nem egy, hogy Ön „megismerje ennek a családnak az életét és körülményeit”!
    Honnan tudja, hogy nem dolgoztak,mert épp otthon voltak? Valamiből csak fenntartották magukat, mert az a karácsonyi csomag bizonyára nem lett volna elegendő az év 365 napjára! Attól, hogy valaki szűkösen de megél, fizeti a lakbért, rezsit nos ettől még lehet rászoruló egy- egy karácsonyi csomag erejéig!

    Az pedig, hogy Avon kozmetikumot látott a hálóban, semmit nem jelent – vagy vette vagy kapta, mindegy, Ön sem egy raktárnyi készletről írt, max. 1-2 két darab, és a rászorulók is használnak valamit(tusfürfő, desodor, arckrém, arcvíz stb) nem biztos, hogy nekik csak mosószappant szabad!
    Azt nem tudom Kanadában milyen áron vesztegetik az Avon termékeket, de itt Magyar-honban már hosszú évek óta forgalmazzák, és épp azért olcsóbb mint a szaküzletekben kapható egyéb márkásabb termékek, mert az ezzel fő vagy mellékállásban foglalkozó tanácsadóktól közvetlenül jutnak hozzá a megrendelők,egy rakás plusz költség kimarad tehát!
    Egy időben én is sokszor rendeltem, mert egyik kollégám hozzátartozója ezzel foglalkozott, így nagyon kényelmes volt, hogy a brosúrából kiválasztottam mit kérek, és a megrendelőlap kitöltése után pár nap múlva a helyembe hozták! Voltak jobb és voltak kevésbé sikeres termékeik, én árban is minőségben is nagyjából középkategóriásnak ítéltem. Ebből következtetni valakinek az anyagi helyzetére, rászorultságára tényleg elhibázott dolog!

    Ön tehát ismert egy menekült családot – helyesebben néhány percet a lakásukban töltött – látott ott két 20 év körüli fiatalt, akit „ránézésre egészségesnek talált” és némi Avon terméket: ezekből a hiteles adatokból, a saját pozíciójából minősít valamennyi „rászorultat”!?

  • Figyelő
    2017 január 26
    8:59 du.
    „ki dolgozni akar és egészséges az talál munkát magának MINDENÜtt.”
    Te hülyéskedni tetszel..

  • Nem Falusi, de ez az élettapasztalatom, a fentiekben megírtam.
    Mind otthon, mind külföldön menekültként, nyelvtudás nélkül!

  • AróraBorealisz:
    Hát valahogy így…

  • Figyelő
    2017 január 27
    10:18 de.

    Ez még harminc évvel zelőtt is igaz lehetett. Manapság-sajnos- a dolog nemúgy szól.
    Változott a technológia, fél és teljesen automata gépk végzik a munkákat, a nagy gyárak a harmadik világ, vagy ázsiai országokba telepítették a gyáraikat, ahol az északamerikai bérek tizedéért végzik a munkát a gyártósorokon. Kanadában -pl – a szervizeken, szolgáltatásokon kívül gyakorlatilag csak az egészségügy, meg az oktatás marad. Ugyanez, ugyanígy a világ szinte minden országában. Főleg azoknak a középkorúaknak, vagy idősebbeknek nehéz munkát találniuk, akik nem ismerik a compjuteres világot, nincs semmiféle végzettségük, vagy olyan van, amin már átrohant az idő, mint bányászat.
    Magyarországon ha valaki ötvenévesen elveszti a munkáját, ha nincs megtakarítása, amivel kibekkelheti a nyugdíjig, bizony könnyen az utcára kerülhet, lecsúszhat.
    Nem csak akarat kérdése munkát találni..

  • Nos amikor Orbán 14.havi nyugdíjat ígért akkor még nem tudta,hogy
    mit örökölt az elődöktől (sok adósságot,félrevezetést, hazugságot )akik tényleg választási átverésként ígérték
    a 13-ik havit,majd amikor hatalomra kerültek először csökkentették,majd rövid időn belül,szinte azonnal visszavonták!!!!!!!

  • Boda Marcsi
    Mi az, hogy „Orbán nem tudta „, hogy mit ígérgethet ?!
    Ráadásul gy látom, a 13. havi nyugdíj vonatkozásában néhány apró részletet nem ismersz.
    Medgyessy vezette be, Bajnai vezette ki 5 év elteltével,egy világgazdasági válság miatti gazdasági megtorpanás miatt.

  • OIM*legálább itt ne hangoztassad ezeket a végtelen ostobaságokat

    Te Oldal Idióta Macája.

  • falusi
    2017 január 27
    12:12 du.
    Lehet, hogy elment az idő felettem, de változatlanul az a véleményem, hogy az egyéntől függ egyedűl a jővője.
    Itt van a fiam példája MAI napokban.
    Fiam utált tanulni és főleg MÁSNAK dolgozni.
    Kitalált egy vonalat, aminek hatalmas sikere van a piacon.
    Táblákat gyártat kűlföldön, főleg Indiában, és Kinában, amiket az amerikaiaknak, kanadaiaknak elad.
    Ő csak felveszi a rendelést és továbbitja a megfeleől helyre.
    Több alkalmazotja van a cégének és ő is keres persze.

  • Még annyit, hogy több mint 10 éve van meg a cége és főleg ineternetes kapcsolatai vannak, csak ott hírdeti magát.
    A híre úgy terjedt el, hogy szájról szállt a híre, a jó és gyors minkának.Persze, ez is kell, hogy siker legyen.

  • Figyelő
    2017 január 27
    2:13 du.
    Ahogy mondottam volt,: szolgáltatás, internet ismeret.
    Kérdésem nőtt: ha holnaptól találnak valamit, ami lehetetlenné teszi a táblák eladását, mert jobb, hasznosabb, olcsóbb, mihez kezd a fiad?
    (Költői a kérdés..)

  • Boda Marcsi
    2017 január 27
    3:22 de.
    T. Hölgy.
    Nemcsak írni, olvasni is!!

  • Boda Marcsi
    2017 január 27
    12:32 du.
    T. Hölgy.
    Butaságokat tetszik írni.
    Javallat: Google, kereső, 13. havi nyugdíj bevezetése, megszüntetése, annak okai.
    Javallom még Orbán Viktor azon nyilatkozatát, miszerint az ország gazdaságának stabilitása Bajnai Gordonnak köszönhető.
    Ön egyszerűen a vicc-kategória.

  • falusi
    2017 január 27
    2:33 du.
    Hát, Trump morgása engem is kissé idegesitett a külföldi kapcsolatok terén.
    Aztán rájöttem, hogy nem olyan forró a kása, mint aminek látszik.
    Ma is virul a kanadai-amerikai olaj vezeték építése. Semmi jel nem mutat arra, hogy megállna,tegnap aláírta a szerződést erre.
    Fiam vállalata igen kicsi a többihez viszonyitva, pl. autó, gépgyártás szb.Remélem, hogy régi kuncsafatjai kitartanak mellette!

  • T.i. fiam egy „perfectionist”, csak ilyen árú megy ki tőle.
    Minden táblát leellenőriz, ha neki nem tetszik visszaküldi.

  • mavtelep!

    Én itthon élek sok gyűlölködővel szemben,és pontosan tudom,hogy ki vezette be a 13 havi nyugdíjat,meg azt is,hogy a szocik szüntették meg,ezen kár vitatkozni……
    Orbán csak utána jött és a már leírt tények alapján ….egyenlőre még a 13.havit sem tudta visszavezetni…..ezzel szemben volt és van Erzsébet utalvány,volt Erzsébet program,rezsicsökkentés,nyugdíjemelés,ÁFA csökkentés,rendszeres önkormányzati támogatás a rászorulóknak…stb (persze a szocik által tervezett nyugdíjadóztatás nélkül)ha nem is annyit emeltek mint kellene…,de ugye mi nem tudunk kimenni a Kossuth térre üvöltözni,mint a pedagógusok,meg az orvosok (akik aránytalanul többet kaptak mint megérdemelnék..)
    Falusi!
    sajnálom a képességei miatt…Bajnai sem tudta megmenteni az országot ,nem véletlen,hogy csak rövid ideig vállalta a vezetést,a csőd miatt….ami ugye nem fogható a világgazdasági válságra teljesen….Magának is meg kellene tanulni olvasni és főleg emlékezni a tényekre,ha ismeri…..
    geyza meg vegye be a gyógyszerét,mielőtt ismételten „érdemi” hozzászólásra ragadtatja magát….!Ő az oldal idiótája,de nincs gyedül!

    Na pá minden megzakkant, fanatikus és főleg,amnéziás egyednek!

  • Amúgy a gyengébbek kedvéért Medgyessy,Gyurcsány és Bajnai ugye nem külön kategória?….Egy cikluson belül váltották egymást,aztán nagy bukás lett a vége….!Ez van és ettől már csak lejjebb lesz…!

  • Egyébként amikor a szocik bevezették a 13.havi nyugdíjat már akkor tudható volt,hogy nincs rá fedezet különösen,hogy irreálisan magas béremelést adtak a közalkalmazottaknak,választási átverés volt mindkettő!
    Egyébként a Fidesz kormány 2012-és 2015 között a nyugdíjemeléssel
    visszaadta…ami a szociktól átvett „állapotok” miatt bizony dicséretes!
    Szerencsére én nem vagyok amnéziás,meg tudok értelmezni és olvasni sokakkal ellentétben,aki a ködösítés…nagymesterei!

  • OIM* nem lenne jobb mostmár lecsitulni?

    Te Oldal Idióta MAcája te.

  • Mit adott vissza a Fidesz, Marcsikám?
    Lehet, hogy neked visszaadott valamit, de nekem bizony semmit. A nyugdíjam azóta is gyakorlatilag ugyanannyi… A rezsicsökkentésem pedig – ők maguk írják kis narancssárga flekken a számlákon – nagyjából 5-6 ezer forint 7 év alatt… Ugyammenymá csudába…

  • Helyesbítek, megnéztem: távhő rezsicsökkentés 2013 január óta összesen 12 ezer forint, azaz havi 250 forint…
    Szóval tényleg ugyammenymá…

  • Mivel panelnyugger vagyok, a rezsim kb. 40ezer havonta. Ebből minden számlán gyakorlatilag 200-300 forintot spórolok meg rezsicsökkentés címén, az kb. havi 1000 forint. Na, ezt költhetem luxusra pártunk és kormányunk kegyéből. Cserébe lerohasztják a közművek infrastruktúráját, de az már nem az én nyereségem, hanem az övék…

  • Boda Marcsi
    Csak egy kis bodicsek : én is itthon élek és Angyalföldön tanultam meg dolgozni…)))

    Szervusztok, jó reggelt!

  • Boda tud értelmezni a sorok között, és nem amnéziás. Aha :)) Csak arra sem emlékszik hogy a fentebb megnevezett három szoci miniszterelnök nem egy cikluson belül váltotta egymást, hanem kettő! De persze, hogy nem amnéziás, csak földsötét a Marcsi.
    Ha nem lenne amnéziás Marcsika, akkor emlékezne arra is, hogy 2006-ban Orbán nem csak 13. hanem 14. havi nyugdíjat ígért. Akkor volt rá fedezet igaz, mert Orbán ígérte?? Ugye Marcsi?? Mondandójának így annyi értelme és igazságtartalma van mint, az összes többi eddig erre a fórumra írt hozzászólása összegének a hatványa, azaz egy nagy NULLA!

  • Almási Alma
    2017 január 27
    9:00 du.

    Na igen. Csak éppen még az a havi 250 forintot sem a kormány adta vissza rezsicsökkentésképpen, hiszen valódi rezsicsökkentéssel jóval többnek kéne lenni tekintettel a gáz árának csökkenésére a világban. A különbözetet a kormány elrakja (értsd ellopja) magának és jól átba…szva a népet a morzsára ráaggasztja, hogy: nesze póóór nép, itt van nektek rezsicsökkentés, és kusss!

  • Alma:
    Ezt az ostoba nőszemélyt a tények nem érdeklik.Kár neki értelmes szavakkal bármit is magyarázni.

    Ő csak ennek az oldalnak az idióta macája.OIM 😀

  • Rezsicsökk kérdés :
    Ezelőtt az átb..szás előtt kb 9500 Forintot fizettem havonta és NEM takarékoskodtam az árammal!
    Most nagyon takérokoskodok és csodák csodája : kb. 9800 Forintot fizetek havonta átlagban.

    Oldal Idióta Macájánál biztosan másképpen van.
    A FIDESZ-fanoknál nem érvényesülnek a természeti törvények, azok igazodnak az elvárásaikhoz.

  • Boda Marcsi
    2017 január 27
    5:10 du.

    Az ÁFA csökkentésről:
    Sajátosan magyar megoldást választott a törvényalkotó ismét. (Nem számolnak azzal, hogy egyre hülyébbek vagyunk – lásd Pisa teszt.)
    http://24.hu/kozelet/2016/08/18/nem-mindegy-hogy-elvitelre-vagy-fogyasztasra-vesszuk-meg-a-rantott-hust/

  • Boda Marcsi
    2017 január 27
    5:28 du.

    Bár, a csapból is az folyik, hogy emelés volt a közszférában, megnyugtatok mindenkit, hogy az csak néhány kiemelt csoportot érintett (persze, azoké is messze van egy komoly bérrendezéstől). Utoljára a közalkalmazotti és a köztisztviselői bértáblát (ahogy Marcsi helyesen emlékszik rá), a Medgyessy kormány emelte. Ez nem választási átverés volt (Marcsi állításával ellentétben), hanem a választási ígéret betartása (tény, hogy ez igen ritka a magyar politikában). Amúgy, muszáj volt már rendezni a bértáblákat akkor, mert az alacsonyabb kategóriák nagy része összecsúszott (alacsonyabbak voltak a minimál bérnél). Sajnos, azóta a bértáblák befagytak, így lehetséges az, hogy 7 éve többet kerestem (összeg szerint!), mint ma, mert közben elvették a 13. havi fizetést, megtiltották a jutalmat, csökkentették, majd megadóztatták a caffeteriát. Nem véletlen, hogy a közszférából is jelentős az elszivárgás.

  • Geyza
    2017 január 28
    8:55 de.

    Lassan két éves poén, de – sajnos – ma is aktuális:
    Orbán Viktor kapta a fizikai Nobel-díjat, mert bebizonyította, hogy a sötétség gyorsabban terjed, mint a fény.

  • Terminus:
    heeeheeheheh

  • Terminus:
    Egy komment az ÁFA csökk. kommentedhez:
    A hülye magyar torkán azt is le lehetett nyomni hogy inkább megéri a szabadpiacokon államkötvényeket kihelyezni mint a Valutaalaptól felvenni a pénzt , mert míg a Valutaalpnál a hozam csak kb 3,5 % , addig az Államkötvények esetében 7-11 % a hozam.
    Tehát jobb üzlet az Országnak.
    A sok féleszű meg szépen beszopta ezt a maszlagot.
    Élükön OIM*-mal 😀

  • terminus

    A a nagy közalkalmazotti béremelés a választások előtt volt,már akkor többen mondtuk,hogy ekkora összegre biztosan nincs fedezet(én ezt már abból is gondoltam,hogy a mi iskolánk mekkora összeget kapott akkor…)bizony a választások miatt,de szerencse,hogy ezt már nem tudták visszavenni,…..míg a 13.havi nyugdíjat igen!
    Egyébként a mostani béremeléseket értelmetlen cáfolni,mert tények,és nem csak a statisztika,közvélemény kutatók,újságok, TV szerint,hanem
    sok ismerősöm elmondása alapján,mind az egészségügy,mind az oktatás terén.
    Egy kezdő rezidensnek…!!!több a keresete,mint egy 40 évet ledolgozott diplomás nyugdíjasnak!!!!!na ezzel tényleg nem értek egyet,sem én sem mások!
    No sebaj jönnek a választások,a nyugdíjasokról ilyenkor egyik kormány sem szokott” megfeledkezni”,(mindegyik ügyeskedik!)……
    de ezzel együtt a baloldal maximum csak uszíthat,hiteltelenül ígérgethet….na annyit nem tud,hogy a többség rájuk szavazzon,nem vagyunk amnéziásak….emlékszünk sok húzásukra….!

  • Na geyza esetében Orbánnak ebben teljesen igaza van…..(sok másban lehet bírálni,de ebben nem…ha.ha)és még csak fokozódik szegénynél…

  • Boda Marcsi
    2017 január 29
    10:41 de.

    Nagyon rosszul emlékszik! A közszférában a bértábla módosítása a Medgyessy kormány 100 napos programjának része volt:
    http://mno.hu/migr_1834/beremeles-a-kozszferaban-789001

    Azt írja, „nem vagyunk amnéziásak”, ez igaz, csak az a baj, hogy sok mindenre másképp emlékszik, mint ahogy volt!

  • Medgyessy még normálisabb volt,mint Gyurcsány,ez tény(de ugye szoci volt. ö is.)de az is tény,hogy nem „önzetlenül”,hanem a hatalomban maradás miatt módosított,aztán az ifjúsági minisztere (Gyurcsány)megfúrta…mert nem akart olyan dolgokba belemenni,mint ő!
    Pontosan és jól emlékszem,mikor mit is kaptam,mivel itthon élek,mióta megszülettem és pont az emelés után mentem nyugdíjba,így a nyugdíjamat is megemelte a béremelés,ez tény!!!,de ettől még nem leszek baloldali,a már többször,több cikkben is említett okok miatt(világnézet,hitelesség,megtörtént szennyes ügyek stb.)

  • A baloldal a kevés jellemes és becsületes embert is megfúrja,kiutálja a soraiból,na „részben”..ez történt Medgyessyvel is aki a „múltja”(ügynök) ellenére is különb volt az őt követő jellemtelen utódja!!!!

  • terminus!
    bizony nagyon is jól emlékezem ugyanis Medgyessy először csak a pedagógusoknak akart emelni,mire több gazdasági vezetővel összefogva tiltakozással éltünk a „kisegítő”(működtető személyzet!!)érdekében és csak így kaptuk meg mi is a megérdemelt emelést….!
    Az más kérdés,hogy mostanság Medgyessy is csatlakozott a mai elvtelen,hataloméhes ellenzékhez,akik még a teljesen más (persze csak RÉSZBEN antiszemita ideológiával rendelkező )Jobbikkal is szövetkezne,mondván „nem kell
    finnyáskodni”na ezzel sajnos ő is lejáratta magát,szint vallott…. Pech,hogy a Jobbik nem kér a szövetségből….
    Mindentől függetlenül a baloldalt a jellemtelen,elvtelen Gyurcsány dúlta szét annó és jelenleg is ezen meg a saját győzelmén munkálkodik…az előbbi végzetes csapás a volt pártjára a szocialistákra,az utóbbi meg nagyfokú önkritika..és észhiányra utal!