Nemzedékexport

2017 február 18 7:56 de.43 hozzászólás

Az, hogy a jelenlegi kormányt nyugodtan nevezhetjük a gazdasági exodus kormányának, az jól látszik a kivándorlási adatokból. Az, hogy a kivándorlás hosszabb távon felér a társadalom szociális abortuszával szintén felmerült már korábban. Amikor tehát a HVG oldalain megjelent egy beszélgetés összefoglalója Makay Zsuzsanna demográfussal, akkor kár lenne erősen rácsodálkozni a külföldön született magyar gyermekek statisztikájára. Miközben a háttéradatok természetesen nem érdektelenek.

Így az sem, hogy az ott közöltek alapján a GDP elég nagy része megy el családtámogatásra. Amiről a demográfus szerint kevesen tudnak. Ez természetesen igaz is lehet, és ellenkező adatok hiányában el is fogadhatjuk. Azonban azt is érdemes mellé tenni mindennek, hogy a társadalmi összképet illetően senki sem a GDP-vel fekszik ágyba, hanem a napi problémáival. Márpedig ezek szintén nem kis részben vannak jelen a gyermeket vállalni gondolók életében. Ha ugyanis csak egy kicsit is felelősen gondolkodik valaki, akkor a gyermek vállalása egy több évtizedes program. Így aztán, olyan politika mellett, ami több évre, de néha több hónapra vagy hétre is tervezhetetlenné teszi az egzisztenciális jövőt, aligha lehet számon kérni, ha valaki nem tervez évtizedekre előre. Akkor meg különösen, ha a tervezhetőség legfeljebb a közrabszolgasággal lassított utat jelenti a mélyszegénység bugyrai felé. Ezért sem meglepő különben, hogy százezrek távoztak eddig is az országból. Jobbára fiatalok, és értelemszerűen olyanok, akiknek komoly szerepe lehetne az ország tényleges működtetésében. Mert attól, hogy egy politikus meg tudja különböztetni a WC-pumpát a légpuskától, még nem ő, hanem a szereléshez, tervezéshez, tanításhoz, orvosláshoz értők azok, akiktől élhetőbbek lesznek a mindennapok. A politikusok nagy részének kivándorlásával ellentétben, az utóbbiak távozását is sokkal jobban megérzi a társadalom.

Már csak azért is, mert a külföldön munkavállalók java része az úgynevezett „szülőképes” korosztályba tartozik. Így teljesen természetes, ha a külföldre költözöttek között jelentős számban fordulnak elő azok, akik nem Magyarországon válnak szülővé. A „jelentős szám” jelenleg azt jelenti a demográfus véleménye alapján, hogy a gyermekek egy tizede már külföldön születik. Visszaigazolva azt, amit már négy éve is előre lehetett „jósolni”. Amely mellé érdemes talán azt a korábbi adatot is mellé tűzni, hogy a két éve olyan lelkesen emlegetett visszaregisztrálások alapján is tört-ezrelékekben volt mérhető csak a hazatérési szándék. Persze vigasztalódhatnak az ezen számok felett búslakodók azzal, hogy húsz-negyven év múltán majd milyen büszkén fogják emlegetni az addigra már felnőtt gyermekek a magyar gyökereket. A magyar gyökerek pedig azt, hogy milyen sikeresek a magyarok külföldön.

Ahogy számos magyar származású tudósra, művészre, iparosra büszkék azok is, akik elfelejtik: sokuk kényszerből hagyta el az országot. Sőt! Leginkább azokra büszkék, akik végleg távoztak. Mert akkor, ha közülük valaki az ősei földjére lép, vagy netán még támogatást is mer adni, akkor azonnal a hon ellenségévé válik. Ha tehát a most külföldre szakadók egyszer gyökeret eresztenek a világ más tájain, akkor hatszor meggondolhatják, hogy érdemes-e pénzt, tudást invesztálni Magyarországba. S valójában az a társadalmi közhangulat, ami a lábbal, repülőjeggyel végrehajtott szavazás végeredményét adja eredményül sokkal hívebben látszik az említett „szavazásból”, mint a rendre megjelenő közhangulati jelentésekből.

Magyar bolt Londonban

Magyar bolt Londonban

Már csak azért is, mert a lábbal szavazók értelemszerűen kevésbé fogják gazdagítani a közvéleményt kutatók adatbázisait, mint azok, akik maradnak. Így, egyfajta szisztematikus hibaként dúsulhatnak fel az „elégedettek” a kutatásokban. Miközben a kormány elemi érdekévé válik a kivándorlók előtti határok nyitva tartása. Éppen azért, mert csökkenti az itthon elégedetlenkedők arányát.

De természetesen a kivándorlás mellett nem kell megfeledkezni a többi demográfiai hatásról sem. Amelybe a párválasztási lehetőségektől az iskolázottságig sok minden bele tartozik. S amelyekkel kapcsolatban a kormány tényleg sokat megtesz annak érdekében, hogy lehetőleg szoros kontroll alatt tartsa. A párválasztás elősegítésére például már három éve elindult a párt a párttól mozgalom. A jelek szerint szerény sikerrel. Ellentétben azzal, amilyen sikereket tudhat magáénak az iskolarendszer átszervezése. Korántsem a magasabb iskolai végzettség, a szélesebb látókör, az összefüggésekben való ismeretszerzés preferálása felé. Márpedig a biorobot-feladatok felé orientáló iskolák hatására alacsonyabb jövedelmű jövőképpel számolhatunk. Ami bizonytalanabb gyermekvállalási lehetőségeket teremt.

43 hozzászólás

  • Telitalálatos illusztráció ez a fotó. Magyaroknak való élelmiszerbolt, ahol a magyar gyomornak megfelelő ételekhez lehet alapanyagokat vásárolni.

    Nem egy magyar autó-, vagy magyar textilgyár látható a képen, hanem egy olyan élelmiszerbolt, ahol kaphatók mindazon nélkülözhetetlen összetevők, amiktől egy étel magyaros lesz, amiket a helyiek meg nem vásárolnának – ezért nem kapható náluk. Tehát ezen a környéken sok magyar élhet, mert megérte boltot nyitni.

    A valóságot mutatja. Mert aki magyarokra büszkék vagyunk, ők az adott ország egy-egy „termékének” az előállításában serénykedtek, és nem egy hazai magyar valamivel rukkoltak elő. Jó jó, néhány akad ilyen is, mint a világon csak Rubik’s Cube néven ismert játékszer, de a közbeszédben már nem nagyon forog Teller Ede bombája, ami végül is inkább amerikai, mintsem magyar.

    Mindebből következésképpen a magyar nem egy tehetséges nép, hanem akadnak köztünk olyan magyar emberek, akik külföldön, egy teljesen más közegben, kiemelkedőt és tiszteletreméltót képesek alkotni. Ezekhez az eredményekhez az itthon élő magyaroknak semmi közük. (ha lett volna, nem mennek ki és telepednek le külföldön)

  • Az országban lassan csak az marad, aki kénytelen vele.

  • Minden relatív, ahogy az ókori dialektikusok mondják, vagyis:
    1) A magyar populáció kb 6%-a dolgozik állandóan/időszakosan külföldön, a legalacsonyabb arány a térségben – ez is sok a leendő nyugdíjakra tekintettel.
    2) A nyugati munka vállalás/elvándorlás az EU-s csatlakozás hármas feltételének az egyike: a „szabad munkaerő áramlás” lehetősége. Ez óriási csapda, mondhatni cumi volt mert meglepően csak Keletről Nyugatra mennek tömegek dolgozni fordítva nem.
    3) A nyugati (agyelszívó) országok egyebek mellett ennek tudatában és ezért is fizetik az un. klf felzárkózási alapokat a Kelet-európai országoknak.

    Ilyen egyszerű.

    ps: Persze lehet szidni a tömeges külföldi munkavállalásért a mindenkori (jobb, v. bal-kormányt), de ez következő 20-30 évben így lesz, amíg a klf országok bérszínvonala közeledik majd.

  • Már régen rájöttem, hogy a magyar igen materiális nép!

    Mióta a határok szabadok, ezért sokan élnek vele, különösen a fiatalok! Azt remélik, hogy külföldön „zöldebb a fű” és jobban tudnak autót, pénzt szerezni.

    Aztán, majd rájönnek, hogy külföldön háromszor jobban kell dolgozni az autóért és a megélhetésért. Nyelv tudás nélkül, viszont sehogy.
    A sok nagy magyar feltaláló viszont, olyan időben jött már ki, mikor a náci és vörös uralom fenyegette az országot!

  • Igen,, az emigrációban, jól megy a magyar bolt, mert a kint élő magyar, még mindig azt az ételt kedveli, amiben felnőtt. Sőt, az én únokáim nagyon szeretik az úgynevezett osztrák-magyar ételt, pl. a vadast zsemlegombóccal!

  • Figyelő Azt hiszem, Te elképzelni sem tudod, milyen sok magyar dolgozik jól és keményen Magyarországon. De nem kapnak érte sem erkölcsi sem anyagi megbecsülést. Ők ha kimennek, meglepetéssel tapasztalják, hogy kevesebb és kényelmesebb munkával keresnek annyit, hogy megéljenek. Nem csak remélik, hogy zöldebb a fű, hanem tapasztalják is.

  • Nyilván nem jönnek ide nyugatról tömegek dolgozni, minek? Építeni fodbalpályát, vagy kisvasutat? Külföldön nem a fű zöldebb, hanem értelmes és változatos munkákat lehet végezni. A buták maradnak itthon, szalagmunkára és élelmiszeráruházban gondolapakolásra még alkalmasak, de aztán sírnak a minimálbér miatt. Habár amelyik veszi a fáradtságot és valamelyest megtanul németül, angolul, ugyanezért a munkáért sokkal többet kereshet, s ha ügyesen szervezi meg a kinti életét, havonta még pénzt is tud félretenni.

  • Itt mindenki azzal van eltelve, hogy Nyugaton mennyivel könnyebben tud (meg)élni. Azon a Nyugaton, amely nem az ő munkája révén lett gazdagabb, ő csak simán haszonélvez. Mert ugye igy könnyebb… A nagy jólétében persze nem felejtkezik meg elhagyott Hazájába beletörölni a lábát. Abba a Hazába, amit azért nem mindenki akar elhagyni, amire még azért büszének is lehet lenni, – és lendíteni rajta. Legkedvesebb költeményem a Szózat, amivel majd elbucsuztatnak.
    (Kész röhej, ugye …!)

  • A fotó szerintem valahol Killburnben készült(London egyik kerülete). Közel van Wemblyhez ahol valóban él egy „pár” magyar. Vagy öt éve nyitottak és a világon mindene van ami magyaros ítt. Még „túró rudi” is nagy választékban. Van egy másik magyar üzlet a Portobello roadon is de ők inkább nagykerben árulnak és elég borsos áraik vannak. Mind a kettőben jártam annó amikor a lányomnál jártam Londonban. Ő is szokott néha ott vásárolni de relatív strapa mert hat metróállomás onnét ahol lakik most. Persze most egy páran azt kérdezik jogosan, hogy ugyan honnét volt annyi alaptőkéjük, hogy nyitni tudtak? A fene sem tudja. De itt nem azon van a hangsúly mert két-háromszáz fontért kilehet bérelnin egy lerobbant üzlethelységet London külső kerületeiben ahol a lakosság nagy része bevándorló. A probléma a folyamatos árúellátás. Ide már kell kapcsolat ismeretség.

  • Figyelő,

    „Azt remélik, hogy külföldön “zöldebb a fű” és jobban tudnak autót, pénzt szerezni.”
    S igazuk van. Mert valóban jobban lehet pénzt keresni, és ezért megszerezni a javakat. Hogy ezért dolgozni kell? Igen. S a többség hajlandó is dolgozni.
    Pont, hogy zömmel azok települnek vissza. Mind az egy tized ezrelék, akik sem itt, sem ott nem képesek/hajlandók dolgozni.
    A kerítés természetesen ott sem kolbászból van, és sokan indulnak téglaputriból az érkezést követően.
    https://endresy.blogspot.hu/2014/09/kolbaszt-helyettesito-putri-albionban.html

    A különbség azonban az, hogy Orbán közmunkaalapú társadalmában a megfeszül sem jut sokkal több. Hegyeshalomtól nyugatra meg érdemes megfeszülni, mert honorálják.

  • Kis Ferenc
    2017 február 18
    11:18 de.

    Tévedés, hogy nincs keresztáramlás a munkaerőpiacon. De nagyon kevés olyan magyar cég van, ahol versenyképes fizetést és/vagy versenyképes munkát tudnak kínálni. Ahol tudnak, ott jön keletre is munkaerő. De ez nagyon kevés.
    A közmunkában kapálásra valóban nem jön nyugatról keletre a kutya sem. Ellenben a potenciális közrabszolgának kiemelkedés a külföldi munkavégzés.
    Az a 6% ugyan több, de a munkavégző, intuitív, mobilis és tanulni képes réteg lehet ugyan akár 6% is. A gazdaság szempontjából a gyermekvállaló korosztályból távozik, ahol a relatív arány jóval 6% felett van emiatt. A kieső munkaerő ugyanakkor általában kvalifikáltabb, és hatékonyabb. Így a gazdaságra gyakorolt következményes kár igen magas lehet.

  • Figyelő!

    Jobb ha tőlem tudod,hogy itthon a fiatalok,családosok,az orvosok,a pedagógusok jelentős támogatást,béremelést kaptak,kapnak és kapni is fognak…csak az a baj,hogy nem mindenki érdemli meg és páran azt hiszik,kint kolbászból van a kerítés,akkor is ha nem szeretnek dolgozni…..na ezek majd pofára esnek..!
    Annak ellenére(vagy éppen ezért?!) mondom ezt,hogy egyáltalán nem vagyok (vagyunk!!)megelégedve az itthoni nyugdíjemeléssel pontosan azért mert nagy és méltatlan a különbség,plán ha figyelembe vesszük,hogy ami nyugdíjasok többsége 40 évet dolgozott le becsülettel.szakmával és megfelelő végzettséggel!
    Ezt meg lehet írni a kormánynak(meg is fogom,régebben is válaszoltak!)és természetesen soha nem csatlakozom a hazaáruló,jellemtelen baloldali csőcselékhez,akik többszörösen levizsgáztak!!!

  • Amúgy Botka László 2002 óta sikeres szegedi polgármester,aki támogatja az olimpia megrendezését( és nem egyedül)és egyben a baloldal miniszterelnök helyettese,őt becsülöm,de ugye a jelenlegi helyzet szerint semmi esélye,(ha netán győzne is rögtön befolyásolnák,eltipornák )na ezért,meg több más nyomós okból sem szavazok a baloldalra,akik csak hatalomvágyból,természetesen program nélkül….és eljátszott becsülettel próbálják meggyőzni az embereket-sikertelenül-,ez ugye csak az egyszerű,iskolázatlan és hiszékeny,meg főleg amnéziás…emberek
    körében nyerő(?!)a többség már azt sem hiszi,amit kérdeznek!!!!

  • Kedves Marcsi! Mitől baloldali szerinted valaki? Miből állapítod meg valakiről, hogy baloldali?

  • Ötvenhatos Ez nagyon torz így. Az Ő munkájával is gazdagodik a befogadó ország, amiért megkapja az érte járó fizetést, amiből meg tud élni.
    Ha pedig olyan munkát végez, amit az „őslakos” nem tud, vagy nem akar elvégezni, akkor ez hatványozottan is igaz.
    Senki sem állította, hogy mindenkinek könnyű itt kint. Nem az. De ha annyit dolgozik mint otthon, akkor meg tud élni, sokan jobban, kevesen sokkal jobban.
    Szép dolog a Szózat. Mint általában mindent, ezt is meghaladta a világ. Tudomásom szerint, Istentől a Földet kaptam, nem Magyarországot, a határokat az emberek húzták meg. De ezek a határok is kitágultak, már majd egész Európa a hazánk. Sajnálom, hogy Neked nem.
    Az én versemet Bródy János írta. Ér annyit, mint Vörösmarthy.
    Nekünk ez a van a falon bekeretezve.

    Magyarok közt európai
    (2016 – Ráadás)

    Ki minden népnek felette állsz
    Isten, ha vagy és erre jársz
    Áldd meg lelkét annak, aki
    Magyarok közt európai

    A Földnek ezen kis szegletén
    A sötét múltban kevés a fény
    És a szellem napvilága
    Nem süt a nép ablakába

    Félhomályban ring a bölcső
    S hiába is sír a költő
    Idegennek mondják, aki
    Magyarok közt európai

    Szabadon ki szeret élni
    Alig tud már mit remélni
    Sosem volt itt olyan béke
    Mi ok lehetne ünneplésre

    Van egy világ, ki tudja merre
    Hol az ember boldog lehetne
    De az a világ nagyon távol
    Az én édes kis hazámtól

    Ki minden népnek felette állsz
    Ha egyszer mégis erre jársz
    Nyújtsál vigaszt annak, aki
    Magyarok közt európai

    Csak a
    Mindig vesztes forradalmak
    Adtak erőt és szívet a dalnak
    S lett belőlük magyar bánat:
    Nem vagyunk jók Európának

    Hányan mentek szép hazámból
    Híres kis Magyarországról
    Szemükből a könny kicsordult
    Sorsuk idegenbe fordult

    Van egy világ, ki tudja merre
    Hol az ember boldog lehetne
    Ha máshol nem, hát fenn az égben
    Lesz részünk csak békességben

    Ki minden népnek felette állsz
    Ha valahogy mégis ránk találsz
    Segíts most itt annak, aki
    Magyarok közt európai

  • Avi Ben Giora Véletlenül egy barátom két autóval szállít ki Írországba magyar boltokba. Telefonálsz neki, és megoldja. Kisteherautókkal járnak, Dublinban átveszik az árut a boltosok, és viszik tovább. Egyszer elmentem egy magyar boltba Omagh-ba.
    Meghallgattam, milyen szemetek a kinti magyarok, hogy keresztbe tesznek egymásnak, intrikálnak és kihasználják egymást. Ezért kár volt odamennem. Vettem egy pár Gyulait, ami semmivel sem jobb vagy rosszabb mint az itt kapható olasz vagy spanyol kolbász Többet nem mentem. Az ember azt szereti amit gyermekkorában megszeretett, megszokott. Nem véletlenül alakulnak ki az étkezési szokások egy országban, érdemes szerintem áttérni rá, és néhány év múlva már az szereti, csak a nosztalgia miatt vágyik a Túró Rudira, amit otthon sem ettem. Szeretem a magyar ételeket, de itt is csodálatos ételek vannak. Hazamegyünk, magyar ételt eszünk, ide hazajövünk, ír ételeket eszünk. Én ilyen egyszerűen látom.

  • Végre le kéne már szoknunk arról, hogy a világot úgy szemléljük, mint áthatolhatatlan kerítésekkel körülhatárolt ki országocskákat. A „kerítés” (határ) maga a politika. A természet, a környezet nem ismeri a határokat, de manapság már a gazdaság sem. Amit mi megszoktunk a „szovjetkorban”, hogy a kerítéseket éberen őrzi a politika az emberek vándorlása ellen, az szörnyű volt (de szerencsére csak elég rövid ideig tartott, mert sem előtte évszázadokig, sem utána máig nem volt), és jó lenne, ha nem is jönne vissza, bár Miviktorunk erősen dolgozik rajta, Putyinnal az élen…

    Ha valaki nem tud megélni valahol, tovább áll, ez szerintem természetes. Viszont hogy ki boldog, és ki nem, az belülről jön, ahogy a lélek függetlensége is belülről jön. A lényeg az – ezt a migránskérdésben is mondom – hogy ahová sokan beáramlanak, és ettől romlik a helyzet, oda egyre kevesebben mennek. Ahol pedig javul a helyzet ettől, oda egyre többen, míg a trend meg nem fordul. Ha a vándorlás teljesen szabad, végül elérhetjük, hogy az egész világon minden hely egyforma lesz. Az adottság (szabadon áramló technika, szabadon áramló gazdasági erő) megvan hozzá, hogy ez az élet mindenütt elfogadható, sőt kellemes legyen.

    Európa ezt többször megpróbálta már a történelem során, és mindig bevált. Ha pedig a politika ezt megakadályozta, abból mindig háború lett. Hát tessék választani!

  • lelszi, 2017 február 18 , 3:53 du.

    Most eltekintve attól, hogy a 888 mennyire független (leginkább a józan észtől), tényleg el kell olvasni. Annak érdekében, hogy lássuk: Így hazudik a kormánypártiság.

    1. Egy blogra hivatkozik, ami önmagűban nem lenne baj. De az adatainak az ellenőrzése nélkül, csöpögő szemfogakkal visít.
    2. Valóban érdemes megnézni az ENSZ oldalát. Mert az, aki ezt a baromságot írta vagy vak, vagy olvasni nem tud, vagy angolul nem tud.

    A letelepedett populációra vonatkozó grafikonja NEM tartalmazza a magyarokat. Egyszerűen azért, mert a 6% körüli értékkel nem tartozik a 20 legmigránsabb nemzet közé.
    ERGO: nem létező adatokra hivatkozó írás alapján, ellenőrzés nélkül, meghasalt üvöltést adtak közre. Goebbels elvtárs ajánlásával.

    Amúgy a 6% (amire nézve becslések vannak csak), tekintettel annak korosztályi és képzettségi összetételére tekintettel elég nagy érvágás az országnak.

  • Boda Marcsi
    2017 február 18
    2:30 du.

    Szerintem is van egy felső-középosztály, amelyik normális béreket kap. Már csak a többieket kéne fölzárkóztatni hozzájuk!

    A kivándorlásról annyit, hogy sokan mennek ki az iparilag elmaradott területekről, pl. Békés megye. Mások, jól képzett szakmunkások, kint nem a képzettségüknek megfelelő munkát végeznek, hanem pl. vágóhídon dolgoznak. Ápolónők, tanárok gyerekekre vigyáznak, gazdag idősek mellett ülnek. Köztük van olyan, aki itthon eladósodott devizában vagy másképp, talán az alacsony fizetések miatt is.

    És persze vannak a fiatalok, akik munka hiányában, de inkább kalandvágyból mennek ki. Lehetne itthon sok mindenen javítani, de a szomszéd országokból is nagy a kivándorlás, illetve ezek szerint nem olyan rossz a magyar munkaerő, ha kint megállják a helyüket.

  • Andy Mage!

    Majdnem mindenben egyetértek Önnel.
    Amiben nem:
    – „közmunkában kapálásért nem jön a kutya sem (Nyugatról)…”, igaz, de: A közmunka a korábbi szoc-lib kormányok segélyezési rendszerét hivatott felváltani, amikor is (elsősorban a cigány populáció nagy részét) az ágyhoz és betörésekhez kötötte eléggé el nem ítélhetően. A mostani közmunka olyan „segély” amikor a közmunkásnak nevezett többnyire cigány ember reggel felkel és elmegy dolgozni, még ha nem is mindig van értelme is a munkájának.
    – „A kieső (Nyugatra távozó) munkaerő ugyanakkor általában kvalifikáltabb, és hatékonyabb. Így a gazdaságra gyakorolt következményes kár igen magas lehet”. Ezt így nevezik nem polkorrekten: Agyelszívás.

    ps: Térjünk vissza a magyar- (keleti-) munkaerő Nyugatra vándorlásának okaira 30 év múlv-:)

  • lelszi Kedves lelszi. Olvastam már ezt a cikket, főleg elfogulatlan hangneme fogott meg.
    Az adatok nagyon kérdőjelesek, honnan tudná az ENSZ, hogy hány magyar ment ki, mikor a magyar állam sem tudja. A statisztika szerint feleségem itt él, és Magyarországon. Ez már 50 %-os hiba.
    Az is kérdéses, hogy a szakemberek szerint is híresen nehezen mozduló magyarok 6 %-os elvándorlása sok vagy kevés.
    A legfontosabb mégis az, hogy lenne-e képessége a kivándorláshoz. A család „röghözkötöttsége” is nagy visszatartó erő, a pocsék nyelvtudás, illetve a félelem az idegentől. Az is játszik, hogy a magyar nézetek szerint aki elmegy hazaáruló, „mocskos nem magyar”. Írországban ilyet ki nem ejtene politikus a száján, mert itt természetes, hogy mindenki ott keresi a boldogulását, ahol akarja. Egyáltalán, itt még sosem hallottam az ellenzék emberi vagy hazafi voltának megkérdőjelezését.
    Az is számít, hogy a fejlettebb nyugati államok pótolni tudják vesztességeiket, amit a szegényebb vagy elmaradottabb keleti országok nem tudnak. Persze, lehet az öröm, vannak országok akik rosszabb helyzetben vannak, de kevés-e kéj.
    Az is baj, hogy a kivándorlókkal szembe fordították a közhangulatot, így annyira elvadítják a szerencsét próbálót, hogy eszébe sem jut visszamenni, és a rengeteg félinformáció illetve a kormány által szándékosan terjesztett hazugságok is gondolkodásra késztetik az elkeseredett állampolgárt, el merjen-e indulni. Akik innen visszamentek, azok nem találták meg a számításukat, a többieknek eszébe sem jut.
    Az is kérdés, hogy például az az orvosházaspár, aki nagyon ki akart jönni, de a férj nem kapott jó állást, a hölgy ugyan kapott, de okosan felmérte, hogy kevés hozzá, hova tartozik? A statisztika szerint elégedett magyar, szerintem pedig szerencsétlen magyar. Írországban nagyon nagy a kivándorlás, de teljesen megszokott, hogy valaki jön-megy, hiszen a nyelv és a rokonság nagy előny. Itt is látszik, hogy nem mindig az életszínvonal számít, hiszen Írország nagyon Magyarország előtt jár, de hát vannak jobbak, ahol örömmel fogadják Őket.
    Tehát megkérdőjelezem ezt a statisztikát, de ha elfogadnám is, nagyon sok kérdést vett fel. De arra jó, hogy megnyugodjatok, minden rendben van. Nincs rendben.
    Egy kormánypárti boldogan írta, hülye „libsik”, látjátok, ott vagyunk ahol Norvégia és Ausztria. Erre jó a cikk, táptalaj az idiótáknak. Gondolom a kommentelő még sosem volt ebben a két országban. De a statisztika szerint, Írország az egyik legszörnyűbb hely Európában. Azt hiszem, jogosan vonom kétségbe ezt a statisztikát és mondanivalóját.

  • Kis Ferenc 2017 február 19 7:19 de.
    A workfare, mint olyan nem arra van kitalálódva, amire Orbán alkalmazza.
    Ergo, az unortodox workfare (by Orbán) valójában nem vezet vissza a munka világába, hanem éppen ellenkezőleg. Végletesen elszigetel. Pl. azért mert nem piaci bérért dolgoznak sokszor teljesen felesleges dolgokon (ld. még Domb c. film).
    Következmény: valójában szeggregál és nem segít. Bűnbakot mutat fel és nem oszt hálót.
    Az „ingyenpénz” sem jó, de a megvalósított közrabszolgaprogram kifejezetten rossz.

    Az agyelszívás nem fedi le a jelen helyzetet. Amikor a zátonyra futott amerikai iskolarendszer Európából és máshonnan tömi be a gondolkodásra képtelen nemzedékek keltette réseket, az agyelszívás. Amikor már a segédápoló is elhagyja az országot, az már nem annyira.

  • Almási Alma
    2017 február 19
    4:17 de.
    Kedvesem, Ön egyedi individum, ezért ha megeröltető is kérem kerülje a többes szám első személyű nagyképű kinyilatkoztatásait, legalább Magyarországon, úgy mint Miviktorunk, mi magyarok, mert ez az aranyköpése nem hogy, álpatriotizmusnak látszik, de még a fidesz fanatikusoknak is nevetséges, továbbá ne adjon az Ön észarisztokratikusnak tartott periférián kívülesőknek olyan okos tanácsot hogy, egyesüljön a világ az Ön meglátása szerint ideális globalista komformizmus olvasztó tégelyében! Illdomos lenne az ön őskommunista vágyálmairól egy közvélemény kutatást végeznie mondjuk a magyarok, a közép- és kelet-európaiak és az izraeliek körében, nem igérem hogy, a szalonképtelen válaszoktól jobb kedve kerekedne! A nagyképűségét és a tudálékosságát leszámítva van-e emberi tulajdonsága?

  • Almási Alma!

    Egyértelmű,hogy az egyenes emberek általában felvállalják,hogy melyik oldallal szimpatizálnak,ezzel nincs is semmi gond,több baloldali jó ismerősöm barátom van és mindig az EMBERT nézem bennük,nem vagyok eleve és alaptalanul gyűlölködő!
    csak a hazaáruló,hazug,uszító és hiteltelen embereket vetem meg!
    Ilyen egyszerű!

    Hazai Lámpa!

    Itthon szinte minden területen volt béremelés és nem is kevés,meg lesz is!
    Aztán mostanság már nem a munkanélküliség hanem a munkaerőhiány
    a jellemző…akinek van szakmája,pláne diplomája az talál itthon is munkát(a pár elemivel rendelkezők is is….,persze kis fizetésért,vagy közmunka keretében)
    Ami a képzett fiatalokat illeti vannak, akikkel az a baj,hogy rögtön „vezérigazgatói” béreket várnak el,pályakezdőként,minden tapasztalat nélkül….hát
    aki ennyire nincs a realitás talaján,az próbálkozzon kint…többeket ért már kint is csalódás…!
    Én és a korosztályom is végigjárta a „szamárlétrát”,dolgoztunk,munka mellett továbbképeztük magunkat,amivel előrejutottunk.Most is így van!
    Itthon egyedül a nyugdíjasok nincsenek kellően megbecsülve,amit észrevételeztem is….,de ettől még nem leszek baloldali…,aminek fő oka a neveltetésem,a múltbéli (gyerekkori..)sérelmek,tapasztalatok és a jelenlegi ellenzéki pártok „elemzése”állapota,jelleme miatt!
    Véleményt írok (amivel nem vagyok egyedül)amihez jogom van mint
    itthon bárkinek!

  • Kedves Akira Kurosava!

    Írja nekem:
    ” A nagyképűségét és a tudálékosságát leszámítva van-e emberi tulajdonsága?”

    Nincs, kedvesem. Én vagyok ugyanis a Soros György és a Simicska Lajos titkos gyermeke, akire a Kétfarkú kutyások hivatkoztak a napokban. De nagyon kérem, ez maradjon köztünk, és semmi esetre se terjessze sem itt a KMH-nál, se másutt… Köszönöm…

    Almási Alma

  • Andy Mage!
    – Nem védem nagyon a „közrabszolga programot” de, jobb mint a munka nélküli segélyezés, ebben talán megegyezünk. (Egyik barátom egy Bp-i külső kerületben a közmunkások vezetője/koordinátora elmondta: tudnak értelmes munkát adni a köz-dolgozóknak: állami lakások felújítása, közterületre kihelyezett padok készítése, takarítás, stb.) Valóban nem sokan kerülnek át a piaci alapon való munkavállalók közé, de ennek alapvető oka a szakképzetlenség. Magyarországon ma szakmunkás hiány van, akinek van bármilyen szakmája könnyen talál (viszonylag jól fizető) munkát. Természetesen Austriaban, Németországban, stb. sokkal többet keresnek, de ennek történelmi/politikai/gazdaság-fejlődési okai vannak.
    – Ne nevezzük agyelszívásnak a nyugati munka-csábítást, nevezzük inkább gazdasági erőfölénnyel való vissza élésnek-:)

  • Kis Ferenc!

    teljesen igaza van,kb.ugyanezt írtam sokaknak el kellene gondolkozni ezen!

    Figyelő!

    Egyetértek kintről jól látod a dolgokat,bár mások is felfognák,tárgyilagosan….!

  • 4:13 d.u.
    István, ez szomorú. Nagyon szomorú !

  • Akira Kurosava

    Almási Alma
    2017 február 19
    2:19 du.
    Nagyon ügyes, gondoltam hogy, a leglényegtelenebbre fog reagálni!

  • Boda Marcsi
    2017 február 19
    2:00 du.

    Amit a kivándorlásról írtam, azt nem személy szerint neked címeztem, csak úgy általánosságban írtam.

  • Almási Alma
    2017 február 19
    2:19 du.

    Látod, nekem nem hitted el, hogy jobb lenne, ha a magad nevében beszélnél ahelyett, hogy itt nyomatod a propagandát! Például hányan mondhatják el magukról, hogy a Horthy kastély építésén dolgozott a nagyapjuk? Érdekesebb lenne, ha erről leírnád az emlékeidet, mégha elmarasztaló is a kormányzóra nézve. Vagy esetleg dicsérte a nagypapád, és azért titkolod?

    Vasfüggöny meg a környezeti katasztrófák miatt menekülő tömeg ellen emelt kerítés két különböző dolog. Az egyik a saját állampolgárokat korlátozza, a másik meg megakadályozza, hogy Éhezők viadala legyen a jobban ellátott országokban. Amúgy sajnos természetes, hogy a harmadik világból megindultak az emberek a nyomorból. De ez azoknak a hippiknek is felelőssége, akik a gyarmatok azonnali megszüntetését követelték a hatvanas években, és nem gondolták, hogy utána rosszabb is jöhet, pl. Afrikában.

  • Kedves Marcsi, veled semmi baj sincs, a liberálbolsi fórumtársak csak próbálnak ugratni téged, de kétségtelen, hogy sikertelenül. Én maximálisan tisztellek rendületlen kitartásodért a kormány mellett. Már egyre kevesebben vagytok!

  • Kedves lámpa, én mindig csak a magam nevében beszélek. Aki jól tud magyarul, annak ez lejön. Akira Kuroszava talán csak nemrég települt, azért hiszi, hogy a „Miviktorunk” kifejezés valami többesszám. De neked tudnod kell, hogy ő a mi apánk és jótevőnk itt Magyarországon – és hamarosan Európában, Amerikában és az egész Világmindenségben is. Függetlenül pártállásunktól.

  • kedves Alma!

    Én sem a kormánynak,sem Orbánnak nem vagyok fanatikus híve, számtalanszor leírtam….(aki képes rá az megértette!).csak jobboldali érzelmű ember…látom a mostani hibákat is,de a jellemtelen,egymással is acsarkodó,leszerepelt,hazug baloldalra akkor sem szavaznék,ha netán „delériumban”..lennék.
    Itt csak alaptalan,idétlen szidalmakat lehet olvasni,minden rossz
    ami most van,ami természetesen nem igaz,és csak kínjukban(a helyzetük miatt)vagdalkoznak,képtelenek a pozitív dolgokat elismerni (amit még nemzetközi,külföldi minősítők is megtesznek)közben egyetlen baloldali fanatikus sem közli,hogy szerinte melyik baloldali pártra kéne szavazni és ugyan miért?……Program,hitelesség?…..Sehol!

    Ilyen egyszerű a dolog!

  • Abban meg igazad van,hogy eredménytelenül próbálkoznak ugratni én meg eredményesen,józanul és kulturáltabban próbálok az idétlenségükre reagálni…..
    (többed magammal)természetesen nem izgatom magam miattuk,köszönöm jól vagyok,az egyéb bajokat leszámítva,de az nem tartozik ide!
    Egyre többen égetik le itt magukat,csak arra is képtelenek,hogy ezt észrevegyék!

  • Kedves Alma!

    Azon azért kicsit vitatkoznék,hogy kevesebben vannak a jobboldaliak,mint a balosok…..(az utóbbiak maguk is aggódnak rendesen).már rövid távon (2018…)is tévedsz,hosszútávon meg ugye pláne….,hacsak nem születik egy hiteles,programmal és kellő tájékozottsággal,szakértelemmel rendelkező ,valamint nem leszerepelt jelöltekkel induló új
    baloldal……
    Na a Momentum biztosan nem lesz,őket is csak felhasználták egy adott célra
    (olimpia ellen..)csak még nem jöttek rá a „szegény buzgó” ifjak!

  • Llanfair
    „…honnan tudná az ENSZ, hogy hány magyar ment ki, mikor a magyar állam sem tudja….”- Lehet, hogy az országok statisztikáit egybevetik, nem értek hozzá de feltételezem, hogy nem az objektív ellenzékiek és az elfogulatlan baloldaliakra támaszkodnak.
    ” Az is számít, hogy a fejlettebb nyugati államok pótolni tudják vesztességeiket, amit a szegényebb vagy elmaradottabb keleti országok nem tudnak.” Ezt nevezik agyelszívásnak, és ez nem mai találmány! sokkal olcsóbb mint pl. orvosokat képezni, akiknak egy kis százaléka lesz igazán kelendő! A fejvadászok csak ezeket a legjobbakat keresik meg és fizetik meg jobban mint saját hazájukban. Az USA ebben is élen jár, pedig van egy-két egyeteme, és nem csak magyarokat, mindenféle nációt megkörnyékez.
    ” Egy kormánypárti boldogan írta” – A kormánypártiaknak is joguk van hülyeségeket írni, mondani! 🙂

  • lelszi. A nem objektiv baloldal? A jobboldal az objektivitas meroegysege? Ugyan. Te merget vennel a kormany statisztikajara? Akkor nyugodj bekeben, mert en egyikre sem.
    De nem ez a lenyeg, hanem az, hogy senki sem tudja, hanyan jottunk ki. Felesleges ez a szamhaboru, es ez a tablazat csak felrevisz. Az agyelszivas nem uj dolog, talan akkor rajohetett volna mar az orszag, hogy aki fontos, meg kell fizetni. A hazaarulozas keves. De ezen mar tul vagyunk, mar reg nem csak a nagy pengek jonnek ki, sokkal tobb az elkeseredett „megprobalom” ember, mint a fejvadaszok altal kicsabitott „agyasok”.
    De megint elmegyunk a penz iranyaban. Nem tudom miert nem akarjatok megerteni, nem a penz az egyetlen, amiert eljonnek az „agyasok”, hanem azert mert nyugaton lehetoseget kapnak tudasuk kiteljesedesere. Az eszkozok,a munkakorulmenyek, a letbiztonsag, az egy munkahelyen egy munka, a tisztelet, es hat persze a penz is. A kenyeret mindenkinek penzert adjak. Kar magatokat abba a hitbe ringatni, hogy a penzert mennek el, ez ellen nem lehet mit tenni. Van meg nehany tenyezo, ami penz nelkul, vagy keves penzbol is megoldhato lenne. De nincs ra akarat. Ezert van az, ha megadod azt a penzt, amit itt kap az „agyas”, akkor sem megy vissza. A nulla megbecsulest nem lehet elviselni.

  • lelszi Gondolom nem emlekszel ra, megirtam, hogy a baloldal alatt kezdtunk csomagolni, de a Fidesz kormany nagyon felgyorsitotta a csomagolast. Sajnos minket igazolt a gyorsasag, idopocsekolas lett volna varni, semmi nem lett jobb. Sőt!

  • Llanfair

    Sehol, soha nem állítottam, hogy a jobboldal objektív! A statisztika természetesen úgy alakítható, torzítható ahogy a kedves megrendelő kívánja! Az viszont halvány reményre ad okot, hogy nem Magyarországon készült, és bár az ENSZ is csak egy „Sóhivatal”, talán a különböző adatok jobb eredményt hoznak ki.
    Soha nem hazaárulóztam senkit, annál kevésbé mivel több rokonom és ismerősöm él nyugaton, és ha a ’90-es évek elején megoldható lett volna, akkor valószínűleg ma én is onnan kapnám a nyugdíjamat.
    Egyet értek azzal, hogy vannak akik a szakmai kiteljesedésük miatt vándoroltak ki, de ez a kisebbség! A többséget a pénz motíválta/motíválja, én ezt is normálisnak tartom, de ez nem az elmúlt 7 év, nem az elmúlt „nyócév”, de nem is az elmúlt 28 év bűne csak, hanem az elmúlt minimum 65-70 évé! De ez túl hosszú!

  • ……..”Boda Marcsi
    2017 február 20
    1:29 du.

    kedves Alma!

    …………………………………………………
    Itt csak alaptalan,idétlen szidalmakat lehet olvasni,minden rossz
    ami most van,ami természetesen nem igaz,és csak kínjukban(a helyzetük miatt)vagdalkoznak,képtelenek a pozitív dolgokat elismerni (amit még nemzetközi,külföldi minősítők is megtesznek)közben egyetlen baloldali fanatikus sem közli,hogy szerinte melyik baloldali pártra kéne szavazni és ugyan miért?……Program,hitelesség?…..Sehol!

    Ilyen egyszerű a dolog!”…………………………….Azt gondolom ennek minden betűjével egyet lehet érteni.Egyetértő üdvözlettel.

  • lelszi Ebben egyetértünk, nem csak az elmúlt hét év tehet róla. De sajnos benne vastagon van az is.