„S dúlt hiteknek kicsoda állít káromkodásból katedrálist…”

2017 március 1 12:34 du.68 hozzászólás

A sajtóban, a tévében, a rádióban, a különböző blogokon nap mint nap rátermett, hozzáértő emberek, elemzők, újságírók, közéleti személyiségek, politikusok megvitatnak, jó alaposan számtalan fontos, az ország sorsát érintő kérdést, politikai, gazdasági történéseket.

Természetesen a számtalan hivatalos szóvivő általában magyarázkodik valami miatt, megpróbálja elhitetni velünk, hogy mindaz, amit hallunk nem teljesen úgy van, ahogy mi első pillanatban értjük, alaposan kell értelmezni a dolgokat. Folyamatos harc (miniszterelnökünk mindig harcol, hol az EU-val, hol a világgal, hol a migránsok ellen, hol a sajtószabadság ellen, hol “a demokrácia ellen”) és a háború közepette mégis növekedés van. (Csökken a munkanélküliség, (nyilván megvédjük) nálunk majd megvalósul a munka társadalma, újra iparosítjuk a Kárpát-medencét, termeléssel talpra állítjuk a gazdaságot, ezért majd nemsokára Magyarország a legversenyképesebb országgá válik. Európában. Önállóan, a nélkül, hogy bárki megmondaná hogyan csináljuk. Folyamatosan él és virul, sőt bővül a rezsicsökkentés (hiszen megvédjük Brüsszeltől) csak éppen nem venni észre.) Magyarországnak és Orbán Viktornak nem diktál senki. Magyarország jobban teljesít, Magyarország erősödik! Tiszta sor, a folyamatos harc erősít, megedzi a népet. Csak mellékesen jegyzem meg, így hogy most már olimpiát sem kell rendezni, ugye az erősödéshez felszabadul jó sok pénz, főhet a kormány feje, hogy mire is költse. Ez legyen az ő gondjuk, bár nyilván mindenkinek lennének javaslatai, de azok úgyis fölöslegesek. A nép akarata nem számít, a népszavazás vörös posztó, félnek tőle. Most picit fellélegeznek, szegények.

Azt hiányolom, hogy a sok sok fontos küzdelem közepette hős vezetőnk és vezérlő tábornokai arra nem képesek figyelni, hogy a nagy dolgok mögött ott vannak a kis dolgok, a sok szenvedést, emberi problémát és tragédiát okozó sok “kis dolog”.

Igen, sok új mozgalom van, országszerte fejlődik a tiltakozás, az ellenállás. Mérföldkőnek tartom a Momentum Mozgalom “Nolimpia” eredményes aláírásgyűjtését. Nagy dolog az a bátor és kitartó hozzáállás, ahogy ezek a képzett és művelt fiatalok kiállnak az elképzeléseikért. Nagyon Drukkolok nekik! Övék a jövő!

A napokban igazán nagy öröm is érte, különösen a kultúrát kedvelőket, ismét Oscar díjas lett egy magyar film. Büszkék lehetünk Deák Kristóf Mindenki című kisfilmjére. Jó valamire büszkének lenni.

Azt mindenki tudja, hogy most mi nem jó, és hogy ezt meg kéne változtatni. A hogyan már nem egyértelmű, hát még az, hogy mi lesz az esetleges változás után!

Kivárjuk, igaz szép lassan belepusztulunk, de kivárjuk, hogy egyszer ennek vége lesz. Sokak számára sok idő nincs már. Sokakat napi problémák szorongatnak. A nagy harcban fontos kérdéseket felejtenek el az illetékesek, pedig ezek is pusztán egyszerű matematikai kérdések. Az élethez bizonyos feltételek szükségesek, ezeknek a megteremtéséhez pedig szükséges a megszokott szolgáltatások használata. A szolgáltatásokért fizetni kell, de nincs pénz, mert a rendes pénz a rendes munka után jár, de nincs munka, legfeljebb közmunka, és már az se sokáig. Ez az a mókuskerék, amiből nem lehet kiszállni. A vége pedig az, hogy a vesztes a kisember.

A politikus mondhatja azt, hogy vár, kivárja mi fog történni, a javaslatára hogyan fognak reagálni, meg aztán lehet (? ) egyeztetni és változtatni. A politikai és gazdasági játszmák nagyban, elvileg mindig több esélyesek.

A kis játszmák másképp végződnek, nincs alternatíva. Aki nem tud gáz vagy villanyszámlát fizetni, annak egy komoly gondja lesz, kikapcsolják a gázt vagy a villanyt. A devizahitelesnek, ha ott tart, hogy végképp nem tud fizetni, vagy más szerződést vállalni, akkor elveszi a bank a lakását és még sorolhatnám a végtelenségig a példákat.

Az emberi játszma a sorssal, a munkanélküliség, az anyagi ellehetetlenülés esetén esélytelen. A veszteség minden téren biztos, kinek kevesebb, kinek több, kinek továbbgörgethető, kinek elérkezik a végállomás. Minden csak idő, nagyon kevés idő kérdése.

Vége lesz, egyszer vége lesz az egésznek és valamilyen más világ következik és akkor, mi lesz azokkal, akik már közben, a fent leírt harcok közepette teljesen kivéreztek, pedig egykor pont olyan emberek voltak, mint a többi?

El lehet törölni minden hibás intézkedést, meg lehet semmisíteni az igazságtalan törvényeket, lehet új alkotmányt írni, lehet új munka törvénykönyvét fogalmazni, lehet más, igazságosabb adórendszert és nyugdíjrendszert bevezetni, vissza lehet lassan állítani az ország hitelességét Európa és a világ előtt.

Egy dolgot nem lehet megtenni, visszaadni az embereknek mindazt, amit az ámokfutás alatt elveszítettek. Senki nem tudja visszaállítani a megroppant életeket, sok ember meggyengült egészséget. Ki adja vissza a dolgozóknak az elvesztett munkát, a több éves elmaradt fizetést, ki enyhíti a felhalmozódott adósságok miatti terheket? Ki adja vissza a munkanélküliség miatt elvesztett egzisztenciát, az elúszott házat, lakást, családi értékeket, megtakarításokat, tárgyi emlékeket? Ki tudja semmissé tenni a szegénység miatt szétesett családok tragédiáit? Ki adja vissza a fiatalok jó részének az álmait (hivatás, család, saját otthon)? Ki adja vissza az emberek hitét? Nem vallásra gondolok, a normális emberi életben való hitre gondolok.

Arra, hogy ezekre a kérdésekre válaszolni tudjunk kevés a közgazdasági, pénzügyi és politikai hozzáértés. Ha valaki igazán érti, akkor pontosan tudja, hogy ezek csak költői kérdések.

Persze nyilván sokan azt gondolják, hogy botor dolog a politikusokat a politika és gazdaság komoly eseményeinek taglalása közben arra ösztönözni, hogy hátra is kell pillantani olykor, a való világba, a hétköznapi életbe. Politikusnak lenni, az ország népének és jólétének érdekében dolgozni, szolgálat, de ez a szolgálat mit sem ér, ha pont azokra nem figyelnek, akik megválasztották őket ezekre a feladatokra és bíztak bennük. Csak bíztak, ez már rég múlt idő és ez a szomorú.

Hollósy Gerti

Illusztráció: Marcell Carvalho.

Illusztráció: Marcell Carvalho.

68 hozzászólás

  • Vagy ki kárpótolja azt, aki meghal, mert a kórházból hazaküldték, pl. hogy ne foglalja a helyet?

    Hozzátenném, hogy nem szabadna mindent a fideszre kenni, és a többieket kvázi szentté avatni. Aki pl. húszezres segélyen tengődött 20 évig, az most örül a közmunkának (ha van munka). Aki a kommunizmus áldozata volt, az örül, hogy végre erkölcsi kárpótlást kap (reméljük, megbékélést is).

    Akiknek elege volt a húsz évig tartó kultúrharcból, azok örülnek, hogy manapság szabadon lehet a nemzeti sérelmekről és büszkeségről beszélni, nincs ballib médiafölény stb, a nácizás, fasisztázás visszaszorul a blogszférába. Ezt nem keverném össze az összeesküvés elméletek burjánzásával, amit pl. Kövér László is kedvel.

  • Christopher Adam

    Hazai Lámpa,

    ” Aki a kommunizmus áldozata volt, az örül, hogy végre erkölcsi kárpótlást kap (reméljük, megbékélést is)…”

    Ez volt az a kormány, amely 2011-ben mindent megtett, hogy ne lehessen többé kutatni az állambiztonsági iratokban, hogy azok az iratok megsemmisüljenek és hogy ne lehessen megismerni az előző rendszer államvédelmi szerveinek működését. Egy teljes éven keresztül folytattam egy nemzetközi kampányt ez ellen Kenedi Jánossal – belevonva a külhoni levéltári egyesületeket és szakembereket, akik tiltakoztak a botrányos kormányrendelet ellen. Végül a kormány az utolsó napon csendben visszavonta a rendeletet és így nem hordták szét a levéltári iratokat, mint ahogy azt a Fidesz-KDNP szerette volna.

    Szóval szó sincs itt semmilyen erkölcsi kárpótlásról.

  • Christopher Adam
    2017 március 1
    2:21 du.

    Nem tudom, mi volt az oka a rendeletnek és a visszavonásának, de az áldozatok kárpótlása nem csak erről szól.

    Rendszeresen vannak tévéműsorok a GULAG áldozatairól, a Vörös Hadsereg erőszakoskodásáról, a kuláküldözésről, és emlékművek, megemlékezések készülnek. Ilyen az előző kormányok alatt nem volt, az áldozatok állami segítség nélkül próbáltak harcolni az igazukért, pl. Polcz Alaine Asszony a fronton c. könyve.

  • „Rendszeresen vannak tévéműsorok…”

    Azok vannak…

  • Hazai Lámpa!

    Teljesen igazad van,a cikk egy szánalmas és valótlan ócsárlás,
    hangulatkeltés,elterelés „természetesen”cáfolva a jelenlegi eredményeket…..mint mindig!Nem meglepő!
    Na erről ennyit,nincs több időm és türelmem,meg mondanivalóm!

  • Kedves Christopher!
    Új téma, remélem benézel ide is hamarosan.

    A mai kanadai hírekben a következőt hallottam d.u. 3 kor.
    Totntóban tegnap, az iszlám központi épűletet felgyújtották a háztetetőről.
    MA, a montreali Concordia egyetemen bomba riadó volt mind 3 épűletében.
    Mivel tanítasz a Concodián, érdekelne, hogy szerinted.üsszefüggnek e az események?

  • Egyébként megint főleg a kinti „távolbalátók” az itthoni „vakok”,meg az értelmezésre,igazságra,tények felfogására képtelenek szerepelnek,írogatnak……..!de minek?….
    Ez van,bár feleslegesen pocsékolják az energiájukat!

  • hazai lámpa,
    az Ukrajnában működő jányi gusztáv féle II.hadsereg tömeggyilkos, rabló,erőszakoló hőseiről és a Don kanyari dicsőséges, munka szolgálatosok elleni győzelemről majd te fogsz beszámolni?1942-ben volt,ami 1944 március 19.-e előtt volt a gregoriánus naptár szerint.Tudod kedves,Budapestet a II.Ukrán hadtest,Malinovszkij marsall katonái szabadították fel.Azért pedig,hogy nem csináltak egy Magyar rezervátumot az Etel-közben napi hálaadó imába kell foglalni nevüket és nagy szeretettel gondolni Rájuk.Tudod kedves,
    erkölcsi kárpótlás csak azoknak jár,akik ismerik az”erkölcs”szó jelentését.

  • Engem nagyon zavar a téma, mert a menyem is tanít egyik részében.

  • hazai lámpa
    2017 március 1
    2:34 du.
    Az állambiztonsági papírok nyilvánosságra hozásával a fidesz járna a legrosszabbul, mivel az érintettek 80 % oda bújt el, az ő soraikban található. Ne mond, hogy nem tudod az okot.

    Mondjuk azt a 300 000 embert aki nem tért vissza a málenkij-robotból, nem lehet kárpótolni. De ez nem is erről szól, hanem arról hogy irányítsák az érzelmeket a liberálisok ellen. Számomra ott a bibi, amivel kezdtem is, hogy akik érintettek az eseményekben, akiket felelőssé lehetne tenni ezek miatt, pont a fideszben bújnak meg.

    A cikk viszont nem a történelmi múltról beszél, hanem a jelenről. Arról, hogy a kormány mit használ fel embertelen politikájához.

    De semmi baj, mert a most felszabadult pénzekből lesz majd üveghidunk, meg űrközpontunk. 🙂

  • lámpának, és Marcsinak!

    Az élet sohasem egyszerű, és mindig tele van problémával, akár szegény az ember, akár dúsgazdag. A boldogság ugyanis kifejezetten az egyén „boldogságérző” képességén múlik (ha az életfeltétel csak minimálisan adott, akkor is). De ha valakit nem nevelnek boldogság-képességre, az sohasem lesz boldog.

    A politikusnak az a dolga, hogy az országlakosság életkörülményein javítson, illetve ha ez kívülálló okokból nem lehetséges, akkor minél kevesebb romlást biztosítson. A történelem során gyakorlatilag mindig valakit a nép nyakára ültettek (idegen hatalmak, ahogy Nagy Gyula is mondaná, csak persze én nem a szíriusz-beliekre gondolok ilyenkor).

    A renszerváltás után néhányszor magunk választottunk magunknak „szolgát” (minisztert). Most először a történelemben Árpád óta. Tény, hogy ezek sem voltak tökéletesek (és eléggé lopósnak is bizonyultak, noha szemérmes pironkodással csinálták), de legalább igyekeztek a „nép” érdekeit IS képviselni, úgy, ahogy.

    Most először történt meg, Miviktorunk esetében, hogy nyíltan a szemünkbe röhögve hazudnak az arcunkba bele, és törvényesen lopnak el mindent, amihez csak hozzáférnek, NYÍLTAN. Hogy pedig mi, a „nép” ne berzenkedjünk, különféle propagandahazugságokkal tömik a fejünket, ellenségeket, harcot és belső feszültségeket szítanak köztünk.

    Tudnivaló, hogy a világtörténelemben mindig is erre való volt a rasszizmus, az antiszemitizmus, a különféle életideológiák, vallások gyűlölése. Mindig felülről jött ez a gyűlölet ránk. Egyes jólsikerült gyűlöletakció (például kedvenc Horthynk akciói) máig fennmaradtak. És igen, kedves lámpa, Rákosi Mátyás is gyűlölködött, de az ő eszméi egyáltalán nem voltak képesek máig fennmaradni, erre éppen te vagy a példa. 😀

    Illetve… ahogy a gyűlölni valók fogynak, a gyűlölet pedig gyengül és újabb csontra vár, Miviktorunk már Rákosi gyűlölni valóit is előszedte, a nyugati nagytőkét, a nyugati hatalmakat. Előbb-utóbb a többi is jönni fog, csak ne türelmetlenkedjünk (burzsuj, kulák, kispolgár, stb…).

    Mondom, volt máskor is ilyen vezetőnk – például éppen Horthy – de őt nem mi választottuk. Most először azonban az bűzöl az orrunk alá, akit mi akartunk magunknak szolgának. Vezér lett belőle, de olyan, aki a legkisebb mértékben sem tesz semmit a mi közös érdekünkben, hanem éppen ellenkezőleg, elnyomorít mindnyájunkat (téged is, kedves lámpa, és Marcsit is – elég csak a beírásaitokat olvasni, hogy lássuk). De hát én megértem, hogy muszáj őt védenetek, hiszen TI VÁLASZTOTTÁTOK MEG. Még valaki számon kérné rajtatok…

  • Gyuri10! 4:39
    ÍGY IGAZ. 🙂

    TELJES EGYETÉRTÉSEM ÉS TOTÁLIS GRATULÁCIÓM E RÖVID, DE KITŰNŐ TÖRTÉNELMI ELEMZÉSHEZ.

    Már csak annyit ehhez, hogy „erkölcsi kárpótlás valóban azoknak jár, akik nemcsak ismerik az erkölcs szó jelentését”, de szó szerint alkalmazzák (alakalmazták) is annak tartalmát akkor is, amikor nehéz volt embernek maradni… – ÉS nem, még ma is a kibúvókat keresni és megbánás helyett például „budai kitöréseket”, mint valami heroikus cselekedetet állami segédlettel ünnepelni…

    Erkölcsi alap egy van:
    A meggyilkolt ártatlan polgári halottak, kicsi babák, gyerekek, öregek, asszonyok és sok MUSZ-os vére ma is az égbe kiált… Nem évül el. Őket és meg nem született utódaikat ki kárpótolja ?

    .

    Ui:

  • Ui:

    Konrád György visszaemlékezéseiben akkor Budapesten [különösen a Gettóban] máglyába rakott hegyekben álltak a gyermek és csecsemő holttestek…

    .

  • Hollósy Gerti

    Az első bekezdésével egyet értek, de szomorúan kell megállapítanom, hogy Ön is csak egy ezek közül.
    „Aki nem tud gáz vagy villanyszámlát fizetni, annak egy komoly gondja lesz, kikapcsolják a gázt vagy a villanyt.” Esetleg a mindennapi néhány üveg sörről, a cigarettáról lemondva megpróbálni fizetni a közüzemet!
    „A devizahitelesnek, ha ott tart, hogy végképp nem tud fizetni, vagy más szerződést vállalni, akkor elveszi a bank a lakását….”
    Erről csak két gondolat: melyik rezsim engedte a bankoknak a devizahitel bevezetését a külföldi figyelmeztetések ellenére?
    Magyarázza el, hogy egy nyugdíjas pedagógus házaspár, akik egy 3 szobás lakásban laknak, (Fillérekért vették meg a tanácsi lakásukat), miért vesz fel 30.000.000 Ft devizahitelt? Azért mert pedagógusként nem kell önrészt felmutatni,a gyerekének pedig nem tanította meg sem azt,hogy „addig nyújtózkodj amíg a takaród ér” és azt sem, hogy „ne más nemiszervével verje a csalánt”!
    Az „Elvarázsolt Kastély” görbe tükrei nagyon viccesek, de amikor kijön az ember csak nevet az ott látottakon! De ha valaki azokat a képeket akarja minden áron valóságosnak hinni, és ezt mantrázzák állandóan az már beteges.

  • Almási Alma
    2017 március 2
    2:54 de.

    Ezt ugyan honnan veszed, hogy én megválasztottam Orbánt? Várjál még, nincs költészet napja, akkor remekül mutat majd az egész kommented, mint a képzelet szüleménye …

    Azon csak nevetek, hogy szerinted Orbán előtt senki nem lopott. A Rákosi rendszer pedig nem halt ki teljesen, mert máig érő hatásai vannak, pl. propaganda filmek, amik bevésődnek az emberek tudatába.

  • Dubois
    2017 március 2
    4:08 de.

    Már bocsánat, de ez így nagyon megtévesztő megfogalmazás, miközben a gyermekáldozatokról próbál megemlékezni.

    Én úgy tudom, hogy a gettóban nem tudtak eltemetni mindenkit, aki ott vesztette az életét, betegség vagy éhezés következtében. Ezért halmozták föl az áldozatokat vagy a zsinagóga udvarán eltemették.

  • Don Ovuz
    2017 március 2
    1:31 de.

    Azt föntebb is jeleztem, hogy a fidesz-féle megemlékezések nem biztos, hogy megbékélést is hoznak. Pont azért, amit írsz, hogy a kormánynak egyéb célja is van a meghurcoltak emlékének ápolása mellett.

    Ettől függetlenül sokaknak ez igenis számít, hogy nem kell titkolózniuk és nem nevetik ki őket, ha a szenvedéseikről beszélnek. Nem lehet mindent azzal a hazugsággal elintézni, hogy a magyarokat csak azért érték sérelmek, mert a sors visszabosszulta a kommunizmust. Sok olyat is meghurcoltak, aki a zsidóknak egy szalmaszálat nem tett keresztbe, sőt zsidókat mentett.

  • „melyik rezsim engedte a bankoknak a devizahitel bevezetését a külföldi figyelmeztetések ellenére?”

    Orbán 1998-2002

  • gyuri10
    2017 március 1
    4:39 du.

    Gyuri tudjuk, hogy a te vallásod tiltja, hogy jót mondj másokról, sőt neked kötelező a gyűlölködés. Na nem a Tóra szent irataira gondolok, mert azokban ilyen nincs.

    Figyelmeztetlek Jézus mondására, hogy aki a szegletkőt megveti, az vagy ráesik a kőre, és szétzúzza magát, vagy a kő esik őrá, és összemorzsolja.
    Neked lehet, hogy a bűnösöket gyűlölni kötelező, az én vallásom mást mond erről.

  • Hollósy Gerti

    Kedves lelszi, kicsit elvetette a sulykot, felszínre tört önből is a gyűlölet…

    nem csak olyanok fizetik nehezen a számlákat, akik elisszák, vagy elcigarettázzák…

    a devizahiteleket sokan olyanok nem tudják fizetni, akik közben elvesztették a munkájukat…

    ilyen is van, olyan is van, de azért a valóság elég kemény…

    „de szomorúan kell megállapítanom, hogy Ön is csak egy ezek közül.” – igazán kíváncsi lennék, mir gondol, devizahiteles lennék, mértéktelenül dohányzom, iszom, nem tudok fizetni valamit…

    ne szomorkodjon, kedves lelszi, boldog nyugdíjas vagyok, megérdemelt munka után, ügyesen beosztom a nyugdíjunkat, sem most, sem máskor nem nyújtózkodtam tovább a takarómnál, mindenféle tekintetben kristálytisztaa a lekiismeretem, köszi, jól vagyok, csak figyelgetek…

  • Dubois,
    a gettóból kijövet 8 éves voltam.Anyámmal elmentünk a Dohány utcai zsinagóga mellett,ahol emelet magasságban farakás módjára voltak a zsidó gyerekek és felnőttek hullái.A hullákból az utcára folyó váladék borzalmas szaga a mai napig az orromban van.70 éves koromig képtelen voltam elmenni a templom udvara előtt.Ezt magyarázzuk meg a rohadék,erkölcsi jóvátételt igénylőknek?

  • hazai lámpa,
    először is nem gyűlölök senkit esetleg undorodom ,ami „szuverén jogom”.A renegát,népáruló állítólagos szavaival ne az én agyamat cseszegesd.Találj magadhoz illő szószátyárt.

  • hazai lámpa
    2017 március 2
    8:34 de.
    „A Rákosi rendszer pedig nem halt ki teljesen, mert máig érő hatásai vannak, pl. propaganda filmek, amik bevésődnek az emberek tudatába.”

    Ja! A tiedbe?
    (Én a rákosikorban általános iskolás voltam, és egyetlen propagandafilmre sem emlékszem. Általában, semmilyen filmre nem emlékszem abból a korból, legfeljebb az Állami Áruház-ra, tudod, akkor még nem volt tévé, és moziba is ritkán jártunk, a szüleim pedig feltehetően nem vittek olyan filmre, ami nem nekem való.)

    Szóval, te milyen propagandafilmre EMLÉKSZEL?

  • Figyelő
    2017 március 1
    4:27 du.
    Láűtom, erre a kérdésemre nem tartanak érdemesnek válaszra,

  • A témához, bizony sok szomorú emlék van az akkori időkről mindenkinek. Viszont, nem értem, hogy pl. Gyuri, miért hibáztatja a mai embereket és az itteni beírókat?!
    Már számtalan megemlékezés és irodalom volt erről. Sokkal több, mint a kommunizmus áldozatairól!

  • Almási Alma
    2017 március 2
    9:34 de.

    „Ja! A tiedbe? … legfeljebb az Állami Áruház-ra”

    Az Állami Áruház ragyogó példa, és nem a dalokra gondolok. Pl. az árufelhalmozó „reakciósok” elleni rész alkalmas gyűlöletkeltésre.

    A Petőfi topikban már leírtam, hogy nekem ilyen élmény a Föltámadott a tenger főcímdala. Alkalmas arra, hogy egy hamis képet alakítson ki Petőfiről. Sok ilyen szálat föl lehet fejteni a magyar emberek gondolkozásában, aminek a végén a Rákosi-korhoz jutunk. Pl. a katolikusok elleni vádak, amiket itt sokan hangoztatnak. Múltkor Figyelő írta valakinek, hogy az apácák elásott gyerekeiről szóló történetek is a komcsi propaganda részét képezték. Ilyen történetet én is hallottam, de azt nem tudtam, hogy ebből a korból származik.

    Máshol olvastam egy felmérésről, hogy a mai csendőr-kép sok eleme szintén ennek a kornak a brossúráiból ered.

  • Kedves Gerti!
    Egy szóval sem írtam, nem is céloztam Önre a Két példával! Amikor egyesült a két Németország, az osszik tömegeinek szintén semmi sem volt drága! Új lakás, új ház, új kocsi, stb., természetesen hitelből! Amikor leálltak a gazdaságtalan üzemek, csökkentették a szükségtelenül magas személyzeteket tízezrek váltak munkanélkülivé. A bankok vittek mindent, az állam nem lépett közbe, ilyen a piac! A mostani aljas rezsim nem így állt az előző jóságos rezsim csapdájához. A szomorú, hogy ezt Ön is tudja, más is tudja mégis mindenért a „miviktorunk” a bűnbak. Nekem sem tetszik sok minden ami ma történik, de a szocialistáktól független nemzetközi gazdasági elemzők nem véletlenül ítélik meg Magyarország gazdasági helyzetét pozitívan!
    Nem szomorkodom kedves Gerti, én is boldog nyugdíjas vagyok, nehezen de mi is beosztjuk a nyugdíjunkat, de mi is mindig csak addig nyújtózkodunk ameddig a takarónk ér! Soha nem szidtam sem a Horn Gyulát, sem a Gyurcsányt, sem az Orbánt, hiszen mindegyiket mi választottuk, függetlenül attól, hogy én kire szavaztam.

  • hazai lámpa,
    igaz,hogy a gettóban annyi halott volt,hogy jutott több száz a Dohány utcai zsinagóga udvarába is.Ami tény,hogy a Klauzál téren a háború befejezésével három ezer halottat ástak ki. Némelyiket szitává lőve a többit”csak”lőtt sebből eredő halálos lövéssel.
    Most meséld el mit mondott erre az INRI.(Iezusz Nazarenusz Rex Iudiorum.)Nem a szikla ütötte agyon vagy lőtte Őket szitává. Négy unokabátyámat sem a renegát zsidó zavarta fel az aknamezőre a Don kanyarban.A tífuszkórházat sem ő gyújtotta a munkaszolgálatosokra,akik kimenekültek onnan azokat sem ő vadászta le 1942 ben. Apámat az eichmann féle halál marsban viszont lehet,hogy a názáreti büntette meg,amiért nem volt hajlandó a Tórát felcserélni az új katekizmusra.Persze biztosra nem állíthatom,mert a fehér karszalagosokat is lőtték útközben, mint libákat a vurstliban.Én mindenesetre amondó vagyok,hogy feltétlen adják meg nektek és főként rablógyilkos elődeiteknek az erkölcsteleneknek kijáró erkölcsi jóvátételt.

  • Kedves Klárika,
    lehet,hogy rosszul értelmezed a beírásaimat.Nem vetted észre, legalább is eddig,hogy én nem hibáztatok senkit,sem a mai „embereket”sem a gyilkos elődeiket.Amit csináltak és ma csinálnak az idejáró szemforgatók az nem „hiba”,hanem genetikus örökség.Egy szőkének vagy púposnak született embert nem lehet hibáztatni,hogy ilyennek vagy olyannak született.Sajnos egy púpot előbb lehet leoperálni,mint elsatírozni a szittya mentalitást.Remélem megérted ezt a pár mondatot.Ha akarsz és van mit,válaszolhatsz de nem kell sérvet kapnod az erőlködéstől.Nem ragaszkodom hozzá.

  • hazai lámpa, a fenit beírűsodhoz, az onnan ered, hogy a bevagonozó zsidókaz a csendőrőknek kellett, német parancsra végrehajtani!

  • elnézést a gépelési hibákért, nem javítottam ismét.
    Tehát:
    hazai lámpa, a beírásodhoz, az onnan ered, hogy a bevagonizandó zsidókat, a csendőröknek kellett végrehajtani!

  • Hollósy Gerti

    Semmi gond lelszi, de akkor kérem pörgessen vissza, ezt ki írta az Ön nickje alatt?

    „lelszi
    2017 március 2
    6:19 de.
    Hollósy Gerti

    Az első bekezdésével egyet értek, de szomorúan kell megállapítanom, hogy Ön is csak egy ezek közül.”

    Ezek közül, kik közül, erre kérdeztem rá.

  • hazai lámpa,
    homályosíts fel,hogyan működik az agyatok!Gyűlölitek,megvetitek és mindenkor,amikor alkalom volt rá szép számban gyilkoltátok a zsidókat. Ugyanakkor a jajzlit és 12 zsidó prófétáját és a zsidó szüzet imádjátok. Ők talán a kivételezett,fehér karszalagosok?
    Figyelő,pedig áhítatosan imádja őket és a magyar csendőröket is kellő alázattal, pedig azoknak az eredete az ázsiai pogányságba vezet vissza.Látom nálatok érvényes a mondás csak nem a szeszre vonatkozik.Nálatok a „szeretet=öl-butít és nyomorba dönt”.

  • Gyuri, én nem imádok senkit, Istenen kivűl!

    Azt tudom, hogy a németek mit tettek a magyarokkal és a zsidókkal. Azt is tudom, hogy a magyar felsőbb utasitásra tette amit tett.

  • Klárika,
    hihetetlen,hogy nem tudsz lemondani a németes mantrádról.Nézz utána még egyszer,hogy 1920 tól milyen német parancsokra fogadtak szót a magyarok a zsidók ellehetetlenítésére,kirablására, pogromokra,gyilkolására? 1848 március 15.-én amíg Petőfi szavalta a Nemzeti dalt,a Bródy Sándor utcában hitler parancsára rendeztek pogromot dicső szittyáid?Már többször írtam Neked,hogy foglalkozz olyan témákkal,amikben van némi tárgyi tudásod,mert ezzel a témával teljesen elveszíted szavahihetőségedet és erkölcsi alapodat.Mindezt azért írom,mert kedvellek és nem szeretem,hogy bohócot csinálsz Magadból.

  • gyurikám, ne haragudj,de itt hülyeséget írtál fent.
    1848 ban még sehol nem volt Hitler, tehát nem verték a zsidókat, mikor Petőfi szavalt!
    Már teljesen elhomályositotta agyadat a gyűlőlet?

  • Klárikám,
    sajnos Nálad felülkerekedik az értelmezési zavarod.Amit 1848 ról írtam,nem értetted meg a végén a kérdőjel(?)jelentőségét.Nézz utána szavaim igazságának.Hozzáteszem még azt a kérdést is,hogy a tiszaeszlári pert is hitler parancsára rendezték meg és a hozzá tartozó pogromokat az SS felügyelte a 19. században????Izsák és Orgovány is német kreáció volt Tenálad???Héjjas iván, sőt a kun-páter is németek voltak???Már mondtam neked,hogy igyekezzél számodra értelmezhető témákkal foglalkozni.Például hozzád jól illene ha leírnád az almás pite receptjét,de ha lehet ne világnézeteidtől megvezettetve,mert még életben szeretnék maradni.Gondolom itt érteni fogod a hármas kérdőjelek lényegét.

  • Klárikám,
    én nem azt írtam,hogy 1848 ban a Bródy Sándor utcában verték a zsidókat.Ez a Te suta értelmed szerint van lefordítva.Azt írtam,hogy pogromot rendeztek a rohadék szittyáid.Nézz utána,ha tudsz,hogy a pogrom mit jelent és utána jó katolikushoz illően ülj le és csendesen mormoljál megbánásként naponta 10 miatyánkot és 5 üdvözlégyet.Kézcsókom.

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, zsidóüldözés már sokkal korábban is volt, de az 1800-as évek végén 1883-ban volt az elhíresült tiszaeszlári zsidók elleni vérvád per, utána írta meg Eötvös Károly a – A per című – regényét, amiben az egész per történetét, körülményeit írta meg, ő volt a perben a vádlottak ügyvédje…

  • Hollósy Gerti

    Márt a középkorban létezett zsidóüldözés, a legkorábbi, amit hirtelen találtam Mátyás király halála (1490) után volt.
    1494-ben Nagyszombatban zsidókat égettek meg máglyán. Ezt az eseményt egy zsidó túlélő, Jósua ben Hájim írta meg, egy gyászdal formájában, aki Krakkóba menekült.

    A történelem folyamán időnként fellángolt a zsidóüldözés, hosszú lenne mindet ide idézni.(az is igaz, hogy olykor meg magas pozíciókat is be tudtak tölteni zsidó emberek, ami természetes hiszen az ész és a törekvés nem vallási adomány)

    A numerus clauzust pl.1920. szept. 26-án szavazták meg a magyar nemzetgyűlésben (1920/XXV. törvénycikk)a zsidó származású tanulók számát szabályozta a felsőoktatásban…

    szóval egészen Hitlerig és a magyarországi nyilas korszakig kikövezett volt már az út…

  • Figyelő
    2017 március 3
    6:11 du.
    1848-1849 valóban voltak atrocitások. A legtöbb esetben ablak betörések, pocskondiázások. A kormány rendeletben utasította a hadsereget, és a rendfenntartókat a rend megőrzésére, és a zsidók védelmére. Így a legtöbb esetben a pandúrok, polgárőrök, vagy a hadsereg fellépett ez ellen, és a bűnösöket megbüntették. Néhány esetben viszont komolyabb károkat is okozott néhány zavarosban halászó csőcselék. Például Binóc, Szeged, Vágújhely, vagy Pécs. Ezeknek a zavargásoknak a polgárőrség, vagy a hadsereg vetett véget. Az igaz, hogy gyuri10 állításával ellentétben ez nem a fővárosra esett, de az is igaz, hogy voltak atrocitások.

  • kedves gyuri10!

    Most a magyarok védelmében kell azért valamit mondanom. Én egész életem során nem tapasztaltam féktelen gyűlöletet sem zsidók, sem cigányok ellen úgy általában az emberek között. Legfeljebb némi gyanakvást az alkalmi cigány tolvajok irányában – ez némi rossz tapasztalatból eredt egy más kultúra iránti értetlenségből. Vagy némi könnyed antiszemita irígységet azoktól az emberektől, akik nem tudtak megfelelően érvényesülni a világban. Ez utóbbi pedig egyértelműen a Horthy világ politikai öröksége volt.

    Hogy ezekből a fenti viselkedési attitüdökből nagyszabású népirtás lett, az kifejezetten a felső rétegek politikai propagandájából, valamint az alsóbb néprétegek tudatlanságából és szolgalelkűségéből eredt. Azt se felejtsük el, hogy bizonyos foglalkozásokban az emberiség minden rétegében megtalálható szadisták törvényszerűen felszaporodnak.

    Azt gondolom, hasonló szándékú politikai vezetés mellett bárhol a világon minden nációban (bizony, még a zsidóságban is) el lehet érni ilyesféle kirekesztő, kegyetlen viselkedést.

    A feladat nem az, hogy „visszagyűlölködjünk”, hanem hogy felvilágosítsunk. Bár ez nehéz, és bár én igyekszem, nekem nem mindig sikerül, bevallom…

  • Kedves Alma
    fenti beírásod első bekezdésével egyetértek.
    Feltétlenűl volt a zsidó űldözésben irigység, ami igen káros emberi tulajdonság.
    Megfigyeltem akkoriban, hogy az alacsony rétegből eredő ember, volt a magyar náci is.
    Emlékeim szereint, később, a legtöbb hithű kommunista, AVH s stb. hasonló rétegből kerűlt elő.

  • gyuri10
    2017 március 4
    3:12 de.
    Nem tudsom mit olvastál a progromokról, de az Oroszországban kezdődőőtt jóval előbb. Bizony, a világ tudta, hogy mi folyik ott akkoriban, de arról mély csend van, hiszen a szovjet „szabaditotta fel” Európa egyes országait!
    Hogy aztán, ők írtsák tovább a nekik nem tetszőket!

  • Hollósy Gerti
    2017 március 4
    4:16 de.
    Már valahol írtam itt, hogy numerus clausus megdöbbenésemre itt is volt Kanadában az 1920-as évektől. Pl. az egyetemi felvételeknél, ezt kimutatta az utókor..olvastam a wikipédián.-

  • Hollósy Gerti

    Alma, ez egy rendkívül találó bekezdés, ugyanis most is jelen van, de még csak figyelmeztető, hogy mivé lehet…

    „(Hogy ezekből a fenti viselkedési attitüdökből nagyszabású népirtás lett,) az kifejezetten a felső rétegek politikai propagandájából, valamint az alsóbb néprétegek tudatlanságából és szolgalelkűségéből eredt.”

  • Figyelő:
    „1848 ban még sehol nem volt Hitler, tehát nem verték a zsidókat, mikor Petőfi szavalt!”

    http://nol.hu/archivum/archiv-496377-295422

  • Belzebub.
    A magyar lakosságnak NEM volt fegyvere , hogy fegyveresen ellen tudott volna állni a náciknak. Lőfegyvert csak vadászatra használtak egyes vadászok. Úzletekben NEM árultak csak átlag embernek fegyvereket. Én azt csak katonáknál láttam, főleg
    német és orosz katonáknál.

  • Klárikám,
    márc 4 10:34 de
    beírásodban az oroszok iránti féktelen gyűlöleted miatt már év századokat,év tizedeket keversz össze.A tényeket igyekezz tisztázni önmagaddal.Gondolom addig egy kicsit pihenned kellene. Mindenki által ismert tényekről a tények semmibe vevésével leírt történeteid,súlyos fáradtságra hajaznak és már engem is erősen fárasztanak.

  • Klárika,
    a Belzebub által betett link,nem link.Nyisd ki,vegyél be egy nyugtató tablettát előre,olvasd el figyelmesen.Gondolom fejbe fog vágni,de egyúttal van esély rá,hogy észhez is térít.Bár tudom, hogy Téged a tények nem szoktak befolyásolni.Ennél pontosabb és igazabb leírást még nem olvastam a horthy-szálasi-jányi-kunpáter- spóner rudolf-héjjas iván-tálas andrás és egyéb csatornapatkányok szenthazájáról.

  • Figyelő
    2017 március 4
    10:28 de.

    „az alacsony rétegből eredő ember, volt a magyar náci is.”
    Minden rétegben voltak antiszemiták és szélsőjobbosok, legkevesebb volt a konzervatív arisztokraták között. A dzsentri, az ún. úri középosztály közt igen sokan voltak, pl. hivatalnokok és katonatisztek, pl. Gömbös vagy Endre László.

    A nagytőkések között 3-4 zsidó család volt a csúcson, Weiss Manfréd, hatvani-Deutsch család, Fellner Henrik, Schiffer Miksa. A tőkeérdekeltségeik révén szinte a zsebükben volt az arisztokrácia és a dzsentri, talán ezért utálták őket.

    A szociáldemokrata és liberális értelmiség közt sok volt a zsidó, pl. újságírók, őket ezért üldözte a kormánypárt mert sok borsot törtek az orruk alá.
    A munkások és parasztok kizsákmányolónak érezték a gyárosokat és kereskedőket, akik közt sok volt a zsidó.

    „Emlékeim szereint, később, a legtöbb hithű kommunista, AVH s stb. hasonló rétegből kerűlt elő.”
    A piszkos munkát nyilván az egyszerű származásúak végezték, de a felsőbb szinteken értelmiségiek voltak az ávón.

  • Almási Alma
    2017 március 4
    7:01 de.

    „Hogy ezekből a fenti viselkedési attitüdökből nagyszabású népirtás lett, az kifejezetten a felső rétegek politikai propagandájából,”
    Elsősorban abból eredt, hogy a német nácik eldöntötték a végső megoldást, nem?
    A konzervatív Bethlen-csoport szemére azt lehet vetni, hogy mennyire járultak hozzá a széljobb erősödéséhez.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 4
    4:16 de.

    A zsidókat már a Római Birodalomban is üldözték, ugyanis nem tudták elviselni maguk fölött a császári fennhatóságot. Jézus halála után ötven évvel volt egy zsidó felkelés, akkor rombolták le a rómaiak Jeruzsálemet, a zsidók meg szétszóródtak a szélrózsa mindene irányába.

    Amikor a kereszténység lett az államvallás Rómában, akkor szembekerültek az új egyházi hatalommal, ez végigkíséri a középkort. Az újkorban új folyamat indult a francia forradalommal, ez az ún. zsidók asszimilációja, egyenjogúsítása. A csoporton belüli és kívüli törvények lehetővé tették, hogy elhagyják a gettót (Hobsbawn).

    Magyarországon ez rendkívül torzan ment végbe, ugyanis a kapitalizmus a zsidók vezetése alá került (nekik volt tőkéjük), és a polgárosodás így megrekedt egy szinten.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 2
    5:27 du.

    – „Ezek közül, kik közül, erre kérdeztem rá.”
    A válaszom, szintén az Ön szavaival, választhat!
    – „… a különböző blogokon nap mint nap rátermett, hozzáértő emberek, elemzők, újságírók, közéleti személyiségek, politikusok megvitatnak, jó alaposan számtalan fontos, az ország sorsát érintő kérdést, politikai, gazdasági történéseket.”
    Különben, mentegetőzés nélkül, még soha nem szóltam egyetlen véleményhez sem gyűlölködve, nem szokásom. Ha valakivel nem értek egyet, maximum sajnálkozom rajta, de nem hiszem, hogy az én véleményem az egyedüli helyes! Ugyanakkor nem tudok az olyanoknak hinni, akik azt bizonygatják, amit a másik csinál az ab ovo csak rossz lehet, a másik eredményeit csak elvetni lehet. Mennyivel hitelesebb egy olyan magyar közgazdász aki mindenről azt bizonygatja, hogy fekete, miközben nála klasszisokkal különb, nemzetközileg elismert közgazdászok ugyanerről a témáról azt mondják, hogy fehér, esetleg kicsit szürke! Mi legyen a véleményem azokról, akik politikai megfontolásból mégis inkább a no name elemzőknek hisz, mert a valóság csak másodlagos!

  • Hollósy Gerti

    Kedves Lelszi, szépen elbeszékünk egymás melett, demár úgyse számít

    nem hivatkoztam név szerint direkt senkire, hogy kinek hiszek vagy nem hiszek, amit leírtam, azt a saját bőrömön érzem és a környezetemen látom…

    „Azt hiányolom, hogy a sok sok fontos küzdelem közepette hős vezetőnk és vezérlő tábornokai arra nem képesek figyelni, hogy a nagy dolgok mögött ott vannak a kis dolgok, a sok szenvedést, emberi problémát és tragédiát okozó sok “kis dolog”.”

    Ez lenne a fontos, az emberek élete, megélhetése, a szegénység, a munkanélküliség, a közmunka, az élelmiszerek folyamatos drágulása, a normális megélhetésre kevés kereset stb. erre gondoltam mikor megírtam a az írásomat…

    Számomra ez, eléggé dehonesztáló kifejezés:”hogy Ön is csak egy ezek közül.”

    (ezek: az emberek nem tárgyak, az ez szó nem emberre használatos)

  • Hazai Lámpa! 8:42

    Mi abban a megtévesztő, hogy a gyermek-hullák akkor létező holttesteit idézem ide. Azt fájlalja, hogy a többieket, az öregeket (köztük a saját nagyapámat) és az asszonyokat nem írtam ide? Bevallom, azért tettem, hogy még ütősebb legyen a kép, miközben magam és anyám esetében is egy hajszálon múlott, hogy nem mi lettünk a hullahegy csúcsa…
    E „tettem” magyarázata és eredője, hogy maguk között kezdi felütni a fejét eygfajta szelektív emlékezés, vagy inkább spekulatív elmélkedés azon, hogy „…azért gyerekekeket mégsem kellett vóna…, hisz’ azok semmiről se tehettek…”, (ld.Sorsok Háza koncepció) mintha a többi áldozat tehetett volna bármiről is… Na! Ez aztán a legsötétebb politikai spekuláció.

    Aztán meg az, hogy „a Gettó áldozatait CSAK azért halmozták ott fel, mert akkor hirtelenjében nem tudták őket azonnal eltemetni”? Mintha ennek volna bármiféle jelentősége abból a szempontból, hogy a csodás Budapest szívében számukra egy koncentrációs lágert létesítettek – a 3000 csillagos házat most nem is említve – ahol életkortól függetlenül, az oda bezártakra más törvények és más szabályok vonatkoztak ? Többek közt az élelmiszer és gyógyszer beszerzést illetően…stb-stb. Amikor nekik ebbe a kényszerbe kellett nekik – bocsánat a kifejezésért, de – beledögleniük…

    Az már csak a „”hab a tortán”” kedves Lámpa, a kényszer szülte ám örökre megmaradandó mementó, hogy az Első Világháború zsidó vallású magyar katona halottai emlékére szánt és telepített díszkert, a Hősök Kertjébe, a Gettó Áldozatainak több-ezres Temetőjét kellett éppen oda telepíteni a Dohány és Wesselényi utca sarkán lévő kettős árkádsor közé, amiről Gyuri10 barátunk említést tesz…

  • hazai lámpa,
    jólneveltségem tiltja,hogy azt állítsam,hogy egy mocskos nyilas némber vagy.Szóval én ezt akkor sem mondom,ha naponta bizonygatod

  • Örök Tamás

    gyuri10
    2017 március 7
    11:37 de.
    Evvel az értelmes reakcióval lámpának ingyen kielégülés ajándékoztál, mert ha eddig esetleg kételkedett igazában, most már biztos lehet benne! Te sem a néped okosabbjai közül keveredtél ide, még a másik kategória alsó szintjét is simán vered, és evvel igazolod a zsidók saját észbeli kategórizálásának igazát, amit csak egymás között szoktatok bevallani!

  • Örök Tamás,
    hiába erőlködsz,neked sem fogom azt mondani,hogy szemét vagy.

  • Hollósy Gerti
    2017 március 6
    2:36 du.

    Kedves Gerti!

    Édesapám tanár volt, Édesanyám védőnő! Három gyereket neveltek fel, iskoláztattak, és leírhatatlan jólétben éltünk! A vallásos nevelésünk és mivel nem voltak Párttagok biztosította ezt! Soha nem panaszkodtak és azt tanították nekünk is: mindenki a maga sorsa kovácsa. Sem akkor sem azóta nem érdekelte az aktuális vezetőséget, „hogy a nagy dolgok mögött ott vannak a kis dolgok, a sok szenvedést, emberi problémát és tragédiát okozó sok “kis dolog”.” Ezzel csak a mai rezsimet ostorozni,…..
    „… az emberek élete, megélhetése, a szegénység, a munkanélküliség, a közmunka,…” A munkaerőpiac sajátossága, hogy végzettségfüggő is! Kevés szociológiai-, politológiai végzettségűre van szükség, viszont több szakmunkás kellene! Mit „termel” az oktatásügy? Kiket keres a piac?
    „Számomra ez, eléggé dehonesztáló kifejezés:”hogy Ön is csak egy ezek közül.”

    (ezek: az emberek nem tárgyak, az ez szó nem emberre használatos)
    Ha jól emlékszem Ön magyar szakos tanárnő! Az „ezek” használata szerintem szövegkörnyezet függő, tehát amikor én ebben a z összefüggésben:” rátermett, hozzáértő emberek, elemzők, újságírók, közéleti személyiségek, politikusok ” használtam, az nem kéne, hogy dehonesztáló legyen!
    Nem szándékoztam megsérteni, annál kevésbé mivel a KMH-n való irodalmi megnyilatkozásai előtt csak kalapot tudok emelni!

  • Klárika,
    egy mocskos,szökött háborús bűnös”versét”még akkor sem hallgatom meg,ha a két zsidó lány meggyilkolása után sok évvel a kiérdemelt 9 milliméterrel gyógyította ki befogadó országát jelenlététől. Azért,mert Sinkovits szavalta még mindig csak a kuruc in fosba való betét.Nem csodálkozok rajtad,hogy ide rottyantottad.Azon csodálkozok,hogy meg is jelenhetett.Legközelebb várok idézeteket a mein-kampfból.

  • gyuri10

    Wass Albertre a románok találták ki, hogy háborús bűnös, mert akkor nem kell visszaszolgáltatniuk a földjeit és vagyonát. Erdélyről pedig azt találták ki, hogy ősi román(dákó-román) terület, a székelyek és a csángók pedig elmagyarosodott románok.

    Wass Albert az USA bíróságán cáfolta meg a románok vádjait.

  • Hollósy Gerti

    Lelszi, szent a béke…

    nem vagyok magyarszakos tanárnő, apám volt az, és számos rokonom, de nem gond…

    „az egy ezek közül” félreértheő volt, mert eléggé külön hangzott, így is lehet értrelmezni, ahogy itt leírta, én másképp értettem…(bocs, de nem pörgetem vissza) ebből ne legyen gond…

    Nehéz elmagyarázni, hogy nem is annyira név és személy szerint ostorozok valakit, én a helyzetet ostorozom, ha úgy tetszik, azt ostorozom, ami szerintem méltatlan, és a jelent. Csak a jelent foglalkoztat (és ebből kifolyólag a jövő) az nem érdekel, hogy más rezsimekben is így volt és hogy volt, ezek számomra nem mentségek. Elég régóta írogatok különböző fórumokon, blogokon, voltak más kormányok is hatalmon, vissza lehetne nézni akár, hogy főleg emberi és szociális témákban, mindig kritizáltam azt, amit nem tartok emberhez méltónak.

    A szegénység, a gyermekszegénység, az éhezés, a munkanélküliség, a hajléktalanság, a rossz orvosi ellátás, stb. és mindezekkel szemben a korrupció, teljesen mindegy milyen kormány regnál, ez akkor sem jó.

  • gyuri10
    2017 március 10
    4:34 du.
    gyuri, te hány könyvét olvastad Wass Albertnek? Én mindet. Egyikben sem olvastam antiszemita szöveget. Tudom, hogy a balosok ezt hírdetik otthon, ami nem igaz. Az a bizonyos gyilkosság sem tőle származott, mert amikor az történt, éppen háborúban volt, a határnál. Olvastam az életrajzát. A románok akarták megszerezni a házát és földjét, ők inditottak ellene tárgyalást, távollétében halálra itélték stb. Az USA-ban is utána mentek, de ott az USA szenátorai kinyomozták a múltját és felmentették.

  • Tüske Zsófia

    lámpa: fogalmam sincs mi alapján állítod azt, hogy a kommunizmus áldozatai nem kaptak kárpótlást még eddig.

    Az Antall kormány szinte azonnal hozott erről törvényt. Az anyagiak terén: 1991. évi XXV. törvény A tulajdonviszonyok rendezése érdekében, az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról

    1992:XXXII. Az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200032.TV

  • Klárika és jani,
    egyetlen könyvét vagy versét sem olvastam vass albertnek.A mein kampfot sem olvastam.A Románok mindenféle per és vádaskodás nélkül is elvehették a birtokokat.Ugyan úgy,mint a magyarok is megtették bárkivel.Az pedig,hogy Amerikában felmentették a gyilkosság vádja alól,ugyan olyan bizonyíték, mint ahogyan a nála sokkal véresebb kezű 25 évig király helyettes tenger nélküli admirálist sem vonták felelősségre, mert egy másik gyilkos megvédte a nürnbergi per utáni akasztófától.A differencia az,hogy az utóbbi a chorinok jóvoltából élhette tovább vidáman életét, kitartott luxus kurva életszintjén.A senkiházi gyilkos firkász meg jól kiérdemelt golyót rakott jó helyre.Azt pedig,hogy”háborúban volt”ha lehet ne velem szopasd be.A tények nem jobb vagy baloldal kérdése.Az pedig különösebben nem érdekel és nem is érint,hogy a neo horthylandban melyik oldalra teszik vissza a használat utáni lejárt dátumos szerveket,megrázva vagy szivárogtatva tovább.

  • Elnézést mindenkitől,hogy erre a témára,érdeme szerinti egyetlen mondat helyett ilyen hosszan fecséreltem a saját és az elolvasók idejét.Az egyetlen mondat:Tetves nácik érdekéért”lerágott csont.”