Irány: A káosz?

2017 március 23 9:17 de.51 hozzászólás

Köszöntjük a Kanadai Magyar Hírlap legújabb szerzőjét, Gadó Györgyöt! A továbbiakban rendszeresen olvashatnak tőle elemzéseket és reflekciókat lapunkban. A szerző az első szabad parlamentben Országgyűlési képviselő volt, továbbá szerkesztői, újságírói és fordítói tevékenységet is folytatott. 

Gadó György. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Gadó György. Fotó: Garai-Édler Eszter.

Ugyan még messze vagyunk a 2018-as választásokat megelőző politikai kampányidőszak hivatalos kezdetétől, de a pártok már kezdik kibontani transzparenseiket és meglobogtatni zászlaikat – rajtuk – a szerintük legfontosabb tennivalókkal, leginkább ígéretesnek és népszerűnek tartott követeléseikkel és programpontjaikkal.

Az ezekből kirajzolódó összkép egyelőre csüggesztő. Ha mindaz igaz és akár csupán részben is megvalósul, akkor a legjobb úton indulunk a káosz felé.

Úgy tűnik, az MSZP igazságtételt állítja középpontba, és ezen elsősorban a (bűnös módszerekkel létrehozott) nagy vagyonok megdézsmálását érti. Vagyondézsmát a mindinkább elszegényedő közép- és alsóbb néprétegek javára. De nem látható, mik lennének a gazdasági, pénzügyi és szociális rendszabályok az így előteremtendő pénzforrások felhasználására és megnövelésére.

Gémesi György gödöllői polgármester Új Kezdet néven most alakuló pártja, amely az Orbán-kormánnyal szemben a jobbközép mezőben foglalna helyet, valami hasonlót helyez előtérbe, mint az MSZP: harminc évre visszamenőleg akarja elszámoltatni a főbb közszereplőket vagyoni gyarapodásukról. A vizsgálandók körébe tartoznának az országgyűlési képviselők is. Márpedig csak ezekből is mintegy kétezres névsor adódik. Hogyan képzeli Gémesi úr ennek az óriási arányú pénzügyi vizsgálatnak a jogszerű és eredményes lebonyolítását? Hiszen számolhat azzal, hogy minden egyes olyan ügy, amelyet nem lehet kézlegyintéssel elintézni, hónapokig – ha ugyan nem évekig – tartó bizottsági és/vagy bírósági eljárást kíván!

A Momentum Mozgalom, amely az olimpia elleni népszavazási aláírásgyűjtés sikerén felbuzdulva szintén új (liberális) pártként akar a pástra kilépni, elsőként azt hangsúlyozta, hogy teljes világosságot kell teremteni az ügynökkérdésben. Mintha nem tudnák, hogy a Kádár-rendszerben tevékenykedő titkos rendőri és állambiztonsági ügynökök névsora, a rájuk vonatkozó iratállomány nem teljes és nem is lehet, mert az eltelt 25–30 évben többszörösen megcsonkították, megdézsmálták, meghamisították. Ráadásul mind a besúgók, mind a jelentéseikben szereplők túlnyomó része hihetőleg már olyan életkort ért el (ha egyáltalán él még), hogy politikai szereplőkéként aligha lehetne hasznukat venni. Ennélfogva a feltárt információk bajosan lehetnének hasznosíthatók, például zsarolás meggátlására.

Az ügynök-vesszőparipán a Jobbik is szívesen lovagol. Vonáék emellett azonban előrántottak egy gazdasági követelést is: szerintük időszerű küzdeni azért, hogy Magyarországon a bérszint emelkedjék a nyugat-európai uniós országok bérszínvonalára. Váljék az EU „bérunióvá”, miután az „árunió” (vagyis az árszínvonal kiegyenlítődése) már megvalósult. Eltekintve most már attól a csekélységtől, hogy az utóbbi állítás alaptalan, mert például a magyar és az osztrák árszint korántsem azonos, marad a másik nagy kérdőjel: hogyan lehet egyenlősíteni a bérszintet? Mi köze ennek a követésnek a realitáshoz? A kérdés annál is indokoltabb, mivel a Jobbik (akárcsak a Fidesz) nagyon tiltakozik az Unió szorosabbra fűzése ellen. „Brüsszel bürokratikus túlhatalmának” növelése ellen.

A kisebb bal-liberális pártok körében egyelőre meglehetős nagy a hangzavar, és bajos kiszűrni ebből egyértelmű programokat, de még elképzeléseket is. Egyelőre az a probléma dominál ezen a politikai térfélen, hogy miként lehet a kört négyszögesíteni, vagyis a különbözőség és önállóság teljes megőrzése mellett egységes fellépést elérni a választásokig. És ráadásul úgy, hogy az eddig előtérbe került vezető személyiségek mind starthoz állhassanak, de közben új arcok egész sorát is fel lehessen mutatni a választók előtt.

Illusztráció: Jessica Perlstein

Illusztráció: Jessica Perlstein

Ebben a helyzetben a Fidesznek egyelőre könnyű a dolga: akár 2014-ben, most sem nagyon kell törnie a fejét reális és átfogó programon, beérheti az ötleteléssel és „a haza védelmével” vagyis „a brüsszeli bürokraták” elleni szájtépéssel meg a migránsok határon kívül tartásával. Ami az ötletelést illeti, e téren Orbánék igencsak leleményesek: most például elővették a „kommunista mumust”, ki akarják tiltani a Heineken italgyártó cég ötágú vörös csillagot viselő címkét, el akarják takarítani Lukács György szobrát a budapesti parkból, ahol évek óta áll, sőt még olyasmi is elhangzott (Lázár János „miniszterelnökséget vezető miniszter” részéről), hogy aki a Kádár idején az állampárt tagja volt, az ártott a hazának. (Nota bene: a rendszerváltás előtt a párttagok száma hatszázezer és nyolcszázezer között mozgott, például Orbán Viktor apja is a zsebében hordta egy időben a vörös tagkönyvet.)

Hogy azonban nemcsak a „kommunizmus” ellen, de a „nemzetközi tőke” ellen, a „multik” ellen is fellépnek, azt legújabban azzal demonstrálja a Fidesz, hogy megsarcolná, az Auchant, a Tescót és a többi nagy szupermarket-láncot: meg akarjak adóztatni parkolóikat, korlátozni akarják reklámjaik méreteit és külön adót akarnak kivetni az áruk házhoz szállítására. Ezek a bosszantó trükkök csekély hozammal gyarapítanák az államkasszát (amelyből képtelen célokra folyamatosan vasvillával szórja kifelé a bankót a kormány), viszont csökkentenék a jogbiztonságot és bonyodalmas pereket idéznének elő.

Summa summarum: egy évvel a választások előtt mintha más sem foglalkoztatná a pártokat, mint a balekfogás, a demagóg ellenségkeresés, a múltba fordulás. Kiváltképp igaz ez a jobboldalra.

Valamikor, az 1940-es években Szekfű Gyula, a nagy tekintélyű történész azzal a figyelmeztetéssel fordult a társadalomhoz, hogy „Valahol utat vesztettünk”. Ma senkit sem látok késznek az átfogó, koncepciózus bírálatra és önbírálatra. És miközben a pártok osztódással szaporodnak (mint az egysejtűek), egyikük mellett/mögött sem körvonalazódik független és tekintélyes szakemberekből álló agytröszt, hogy egy ilyen·által elkészített helyzetkép alapján reális és tisztességes szándékú programokkal állhassanak a választók elé egy év múlva.

A gyertya a körmünkre ég, és az idő a demokratikus erők ellen dolgozik.

Gadó György

51 hozzászólás

  • Gratulálok Gadó úr! Tiszta újságírás. Folyékony, mégis igényes fogalmazás, a lehető legközelebb a pártatlan objektív tartalomhoz.
    Az én véleményem nyilván nem ennyire objektív, mert egyelőre még alig bizonyítható – a jelek és a politikai logika még talán nem elégséges hozzá, hogy ez a politikai pangás minden részről a vihar előtti csend. Egy biztos, erre jó forgatókönyvet most sehol se hallani. Az, hogy magától dől be az ország, vagy a turbolens külpolitika miatt – ami alatt elsősorban mint Európában Oroszország trójai falovaként nekünk osztott szerep határoz majd meg, bizony még nem világos teljesen, de vészesen rajzolódik a kép. Erre most majd a német választások fognak jobban rávilágítani.

  • Nekem szimpatikus a Gémesi-párt, főleg mióta az LMP a Smitt Mária fiacskáját annyit szerepelteti. Tudom, hogy a szüleiről senki nem tehet, de nem hiteles ezzel a háttérrel az ellenzékiség.

    Gémesiék ugyan nem zöldek, de a kis és középvállalkozásokat támogatnák, amire nagy szükség van! Ráadásul hitelesek, és sok a polgármester köztük, aki már bizonyított a posztján.

  • Sajnos az irás minden szava igazságot tartalmaz.Sajnos igaz az is,hogy Magyarországon megbénult az igazi politika.A pártoknak és vezetőiknek nem az ország és a benne élő emberek sorsa fontos,hanem a HUSOSFAZÉK.Ettöl nem tudnak szabadulni és sajnos nem is akarnak.A sok párt és pártocska létezése,pedig nem más,mint MEGOSZTÁS.A FIDESZ.és a vezére irigylésre méltoan alkalmazza az OSZT MEG,ÉS URALKODJ elvet.

  • A regi amerricai mondas valoszeru; „adj nekik eleg kotelet es majd felakasszak magukat”.

  • @ Banfi Miklos;
    Nemet orszag volt , van, es lessz Europa gazdasagi es penzugyi birodalmi hatalma.
    Sajnos az az erdek tette a Nemeteket ket-vilag haboru szerzojeve. S amint a dolgok ma is bonyolodnak, tisztan latszik hogy a nemet gazdasagi erdekek lesznek talan a kovetkezo eurpai haboru okozoja. Legalabb is a keleti nemzetek kihasznalasa mint a szukseges PIAC, nyers anyag, s ma az olcso munkaero.
    Nem felejtve hogy a nemet erdek yolt a NATO terjesztese az Oroszhatar vonalakhoz. A kozos ertelem volt a nemet-eggyesuleshez 1990 ben, hogy NATO nem fog terjedni a nemt hatarok mogott. Moskva feladta 4 hatalmi jogat a nemet egyesuleshez ,megszuntette a Warsaw-i szerveket, s kivonult kelet europabol. De NATO terjedt,mindenek ellenere. Mi lessz a kovetkezo lepes ?

  • KERDES;
    A cikkben emlitett „MOMENTUM” lenne a „Moment” szervezetbol eredo ? Amit Eli Wizel alapitott.

  • Tökéletes helyzetértékelés, kiváló dolgozat. Mindebből leszűrhető következtetés: a Fidesz nyerésre áll 2018-ban is. Ehhez elég nekik liberálbolsizni, Gyurcsányozni, migránsokkal riogatni. A többit megoldják pénzzel, túl sokan tapadtak állami és uniós pénzcsatornákra, akiknek vesztenivalójuk van. A változást szorgalmazók viszont túl kevesen vannak. Egy jelentős számú tömeg meg érdektelen és távol tartja magát a voksolástól

  • Van egy absztrakt és meghökkentő ötletem: Tiltsanak be minden reklámot!
    Mindjárt nem leszünk „piac”… 😀

  • Az ugye megvan, hogy a közigazgatásban és az állami intézményekben ma is működik „ügynökhálózat”? Feladatuk hangulatjelentés, a kormánylojalitást figyelik az állami alkalmazottaknál. Ez a helyzet a kormányközeli cégeknél is. Figyelik az ilyen helyeken dolgozóknak a Facebook és Twitter oldalait is, és elbocsájtásra számíthat az, aki ellenzéki cikkeket lájkol, vagy azokhoz egyetértő hozzászólást ír. Figyelik a KMH kommentelőit is. 🙂

  • A kedves cikkíró káoszt vízionál, miközben teljesen világos irányba, rendezetten fejlődik az ország.
    Káosz esetleg a szoci és libsi fejekben lehet, hisz az Mszp mai nyilatkozata szerint nem érdekli a „belvárosi értelmiség nyafogása”. Ez ugye megfelel a kódolt zsidózás minden ismérvének? Közben megadóztatná az éledező nemzeti elitet és ingyen osztogatná az elinflálódott csirke far-hát helyett a gyógyszereket a nyugdíjasoknak.
    A Jobbik nyugodtan hátradőlhet, reális programja köröket ver a szocikéra.

  • Bendeguz79
    2017 március 23
    12:07 du.

    „Sajnos az az erdek tette a Nemeteket ket-vilag haboru szerzojeve.”
    Ez nem teljesen így van. Németország az orosz mozgósítás hatására lépett a háborúba.

  • charlie!

    Jó a hozzászólásod,de abban nincs igazad,hogy a Jobbik nyugodtan
    hátradőlhet,de csak a liberálisokkal szemben!)annak ellenére sem,hogy tény a baloldal sehol sincs!
    Az a helyzet,hogy egyetlen ellenzéki pártnak sincs (se jobb,se bal)normális,tényekkel alátámasztott, hihető programja,csupán uszításra,néphülyítésre építenek,ami ugye nagyon kevés….

  • Marcsi!

    Mert ugye a Fidesz aztán nem uszít és nem néphülyít!

    Amúgy néphülyítésre nincs is szüksége, mert a Fidesz hívei már így is totál vadbarmok.

    Aki kiváncsi Boda Marcsira, a vén fideszes örömlányra, ime:

    https://www.facebook.com/bodamaria

  • Albrecht Neumerker

    Bendegúz

    Valamiért minket németeket mindig utálni kell.Meg kell tanulni dolgozni, s mindjárt látszik az eredmény.

  • szocdem, hogy lehetsz ilyen primitív? Miért nem rakod ki a sajátodat vagy családod nőtagjait nagy bátorságodban?
    Mondjuk az már párszor kiderült, hogy csak hölgyekkel vagy ilyen nagy legény, miért nem engem kóstolgatsz inkább?

  • istvan berecz
    2017 március 23
    11:02 de.

    „A sok párt és pártocska létezése,pedig nem más,mint MEGOSZTÁS.A FIDESZ.és a vezére irigylésre méltoan alkalmazza az OSZT MEG,ÉS URALKODJ elvet.”
    Őn szerint Orbán Viktor vagy a FIDESZ alapítja a különböző újabb pártokat?

  • Bendeguz79
    2017 március 23
    12:07 du.

    „Nemet orszag volt , van, es lessz Europa gazdasagi es penzugyi birodalmi hatalma.”

    Elfelejtette hozzátenni, hogy az Egyesült Európai Államok egyik tartományaként! A nemrég nyilvánosságra hozott 4 külügyminiszter nyilatkozatában is ez a nem túl távoli cél!

  • szocdem
    2017 március 23
    3:29 du.

    Értelmes, hozzád méltó a hozzászólásod, a stílus maga az ember!

    „Aki kiváncsi Boda Marcsira, a vén fideszes örömlányra, ime:” Örülj, hogy Boda Marcsi úrinő, különben megkérdezné: a legközelebbi nő rokonaid, hogy vannak?

  • Káosz?
    Mi a vélemény a tegnap kitört balhéról Angliában?
    Ott van csak most káosz valóban. Ne fessünk ördögöt a falra, ma még csak a magyarok vitáznak egymással a balos meg a jobbos. Mi lenne ha ott történne olyasmi mint Angliában tegnap?

  • Kalocsai Miklós

    Egyetértve az előttem elmondott méltatásokkal, én az írás hiányosságának tartom, hogy átsiklik fontos tények felett.
    „A kisebb bal-liberális pártok körében egyelőre meglehetős nagy a hangzavar, és bajos kiszűrni ebből egyértelmű programokat, de még elképzeléseket is.”
    Itt a szerző a balliberális újságírók többségéhez hasonlóan nem ismeri,vagy nem vesz tudomást arról, hogy a Demokratikus Koalíciónak már egy éve nyilvánosság előtt van a Sokak Magyarországa című, 300 szakértő közreműködésével készített, kormány program szintű programja. Mielőtt leir az idézett mondathoz hasonlót, illenék előtte tájékozódni. Feltételezem, hogy a DK vezetői szívesen segítenek az anyag megismertetésében, és megértésében.
    „… egy évvel a választások előtt mintha más sem foglalkoztatná a pártokat, mint a balekfogás, a demagóg ellenségkeresés, a múltba fordulás.”
    Ha ismerné a DK programját, ha figyelemmel kísérné Gyurcsány Ferenc beszédeit biztosan nem írta volna le ezt a mondatot sem.

  • Charlie!

    Egyszerű a helyzet. Nem értek veled egyet szinte semmiben, de Marcsihoz képest Te nem gyalázol itt csípőből mindenkit és nem vagy olyan vadbarom mint ő. Marcsi egy szemétláda. Nem bánunk ilyenekkel kesztyűskezekkel. Nem érdekel, hogy nő. A XXI. században élünk, drága Charlie! Tök mindegy, hogy nő vagy férfi. Itteni hsz. alapján egy utolsó gazember.

  • szocdem, de sokkal elegánsabb valakivel intellektuálisan küzdeni, mint nemtelen eszközökkel. Éntőlem arra haragszol akire akarsz, de húzzunk egy vonalat, amit kölcsönösen tartózkodunk a továbbiakban átlépni. Szépen megkérlek erre.

  • szocdem!
    A stílusod már eleve minősít,egy bunkó ballibsi vagy!
    se örömlány,de vén fideszes nem vagyok,de te egy ritka bunkó
    ballibsi vagy ,akiknek ugye semmi esélyük?….
    Minek szövegelsz te szerencsétlen?
    Egyébként a Fidesz nem uszít és nem hülyít,csak netán bizonyít,ha nem is minden téren!
    Ne válaszolj,nem tartok rá igényt,inkább próbálj magadba szállni,némi önkritikát gyakorolni,meg az „égés” elkerülése végett csöndben maradni!!!

  • Figyelő!

    Nálunk ilyen nem fordulhat elő,szerencsére a sokat szidott kormány miatt,azóta ma Belgiumban is volt terror….hát nem semmi!

  • szocdem
    2017 március 23
    3:29 du.

    vadbarmok.

  • Orsós Elemér

    Miklos Banfi
    2017 március 23
    10:06 de.
    Kérlek ne kérd ki magadnak -az itteni hírnevem miatt-, ha momentán a magyarországi választási esélyekkel és anomáliákkal kapcsolatban teljesen egyetértek veled, viszont a lecsúszott Oroszország szerepét és Orbán állítólagos hozzájuk való dörgölözését kissé túlértékeled, mert a németektől sokkal jobban függünk mint a hegemóniájától megfosztott és „védekező” Nato támaszpontokkal körbekerített és ezért ismét fegyverkezési versenybe kényszerített oroszoktól, mert a ruszkiknak szerintem sokkal nagyobb gondjuk van annál hogy, egy ilyen kis porszem kegyeit keressék!

  • @ Herr Neumerker; Emliteni valo tortenelmi esemenyeket NEM UTALAT, snki ellen. Ha a valosag sert, az bizonyitek hogy valo volt.
    Remelve hogy a nemet lakossag tanult volna amut hibaibol.
    Maskent tobb millio artatlan nemet egyen celtalanul vesztette eleteiket.

  • @ lelszi;
    Mint a regi mondas, Nemtorszag egy elpusztithataln orszag.
    Barmit is senved, de mindeg talpra all. Dolgozik, termel, exportal es gazdagodik.
    Mind az elismerse kesz valosag. Csak remelve hogy a mukltat nem fogjak megismetelni.
    Ne feledd, az 1930-as evekben Nemtorszag volt a vilag leg-kivalooban kepzet nemzete.
    S csodak csodajara, egy elem-serult ,gyulolettel telt egyen, egy maroknyi kerdetelen kovetokkel, megnyerte az nem,et nepet a legkegyetlenebb embertelen tettekre , amely nem kevesebb mint 40 millio emeberi leny eletet pusztitotta el a legkegyetlenebb modon.
    Talan vigyazzunk a kepzett ,jol tanult tarsadamlaktol?!

  • @ Hazai Lampa;
    Sajnalom Kedves Lampa;
    Talan elfelejtetted az Europai tortenelem 20-ik evszazadank esemenyeit.
    Az bizonyitott teny hogy Satin es Hitler szemlyes ellensefek voltak. S hogy Satin keszult a haborura Nemtroszag ellen. De a 30-as evek „Szoviet „Tisztitsasai miatt” nem volt kepes arra. A Fiinek eleni haboru azt teljesen bisonyitotta, s Stalin tanult abbol.
    De ne feledd Hitler kezdte Europa lerohanasat sokkal elobb a 200as evekben. S Hitler tamadta meg a Szovietet 1941 Juniusaban. A Voros Hadsereg teljesen meglepetesszeruen etve. azert Hitler volt kapes par honap alatt Moszkva kapuja elott lenni. A Voros Hadeserg nem kevesebb mint 3 miliot vesztett. Hadtested napok alatt megsemmisitve.
    Sztalingrad volt a fordulo pont.

  • Szerencsemre talan hogy nem vagyok ismeretes a mai esemenyekkel magyrorszagon.

    De meggyoz hogy a magyarok problemaja ma is az ami volt az elmult 1100 evalatt. Hogy nem voltak kepesek bekesen eggyuttmukodni szomszedos nemzetekkel a kozos erdekek celjabol. Kulonosen a kozos vedeelemben.
    Mikor joot a Tatar, mikor jott a Torok, mikor jott a Habsburgh, mikor jott a Nazi, mikor jott a Voros hadak, mindeg es mind egeydul maradt. Soha nem volt kozoscelu egyuttmukodes.
    Az letezik ma is. Mint a Brittek, a Lngyelek, Szlovakok, Magyarok mind megelegedetlenek az u.n. EU val. Ami nem csoda. Mind feladtak nemzeti egyeniseguket, onallosagukat, s hamarosan kulturalis es nyelvi egyenisegiket is a sorra tettek. De nem kapes, vagy nem hajlando szomszedaival eggyutt mikodni.
    A kelet-Europai nemzetek, eggyesi\ulve kepesebbek lehetnenek a sajat es onallo szovetsegukon boldogabban letezni.
    Salnos a magyrok sem tanultak a sajat multbeli hibaikbol.

  • Kedves Bendegúz!

    A II. Világháború kitöréséért nem Sztálin, és nem Hitler a felelős (és akkor a Japánokat most ne is említsük), hanem elsősorban azok az európai feszültségek, amelyeket az I. Világháborút lezáró békék létrehoztak, illetve nem tudtak elsimítani. Vagyis általánosságban MI, európaiak, valamennyien. Nem az első puskalövés számít.

  • „vén fideszes nem vagyok,de te egy ritka bunkó
    ballibsi vagy ,akiknek ugye semmi esélyük?”

    Kedves Marcsi, nekünk, bunkó ballibsiknek tényleg nincs semi esélyünk, azonban szeretnélek megnyugtatni: ti, széplelkű jobboldaliak voltaképpen ugyanúgy esélytelenek vagytok, és rá fogtok fázni Miviktorunk regnálására – hacsak te is nem a csókos milliárdosok egyike vagy. Merthogy a te gyerekeid, unokáid ugyanolyan használhatatlan és drága oktatásban fognak részesülni, öregeiteknek ugyanúgy nem lesz elegendő a nyugdíja, és az egészségügyben is ugyanolyan hosszú várakozások után ugyanolyan szar kezelésekben lesz részetek. Esetleg abban még reménykedhetsz, hogy Miviktorunk bevezeti a nyilvános szavazást, ahol a fideszre szavazók valamennyien narancssárga csillagos igazolványt kapnak, amire aztán évente decemberben tízezer forintos külön ráadás Erzsébet-utalványt kaptok személyre szabva. Szóval neked még azért van reményed valami perspektívára…

  • Figyelő!

    Az angliai tragédia miatti megrendülésből semmit nem von le az a tény, hogy nálunk Magyarországon bizony káosz van, és azt mindenki a maga módján éli meg és ad neki hangot!
    Ön erről hál’Istennek keveset tud, maradjon hát meg annak minősítése a magyarországi magyarok előjogának – rendben?

    Egyébként itt (is) vagy bárhol máshol a világban sajnos megtörténhet az ami Angliában, ez ellen ma már senki nincs biztosítva, hiába építünk dupla kerítést – ez azonban nem jelenti, hogy lemerevedjünk és más egyéb gond, baj nem kerülhet napirendre !

  • A londoni eseményhez :
    A tettes egy született angol bűnöző, aki a börtönben vette fel az iszlám hitet. Talán mert egy normális társadalomban már nem volt helye….
    Szervusztok, jó napot !

  • Dumában szerintem világbajnokok vagyunk, ebben bárkit lenyomunk, legyen az Brüsszel, vagy Washington, csak figyeld Szijjártó megnyilvánulásait.

    A száraz tények viszont a következők: a Magyarországon települt és működő, a magyar gazdaságot meghatározó nagyvállalatok zöme nem magyar. Barátkozzunk velük:
    General Electric, Audi, Mercedes-Benz, Samsung, Suzuki, Wizz Air, Flextronics, Bosch, Eletrolux, Continental, Michelin, Hankook, Opel, Porsche, Grundfos, Spar, Tesco, Lidl, Auchan, Telekom – a legjelentősebb és a legtöbb adót befizetők.

    Közéjük befurakodni csak a következő magyar cégeknek sikerült: Videoton, MOL, MVM (Magyar Villamosipai Művek), Richter Gedeon Vegyészeti Gyár, Egis Gyógyszergyár, Szerencsejáték Zrt. – és hosszú szünet.
    Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nevet szerzett magyar ipari vállalkozások, de ezek mindegyike bedolgozó alkatrészgyártó, és nem készterméket gyártanak.

    Késztermékből a következőkkel büszkélkedhetünk:
    Gyulai kolbász, fűszerpaprika, Unicum gyomorkeserű, Pick szalámi, Herendi porcelán, Tokaji aszú.
    A világ ezeket ismeri, mint magyar termék. Egy átlagos műveltségű és tájékozottabb külföldi még megemlíti a gulyás levest, a Balatont és a Hortobágyot, meg Puskást.
    Ma ez Magyarország.

    És mivel szinte alig van valami, amit a világpiacon feltudunk mutatni, ami láttán minden külföldi mosolyogva mondaná: lám ez magyar, én kimondottan élvezem ezt a ricsajt, amit csapunk egymás között és a nemzetközi porondon. Ha már se ütőképes hadseregünk, se meghatározó szerepet játszó nemzetgazdaságunk nincs, legalább a pofánk legyen nagy! 🙂

    (viszont bárhol fölépítünk bárkinek egy 5000-10000 nézőt befogadó futballstadiont)

  • Drizari
    2017 március 24
    6:42 de.

    Kanadában sem kanadai sok nagy vállalkozó! Inkább örüljön neki, hogy segítik a nagy vállalatok a magyar ipart és kereskedelmet! Mégis haszna van a magyaroknak ebből.

  • Besancon
    2017 március 24
    5:42 de.
    Nekem csak a magyar politikától van tele a hócipőm.
    Azt látom a világban, hogy micsoda nagy problémák, tragédiák születnek. A magyarok, még ma is Viktoron lovagolnak és a Fideszen.. Vagy az MSZP-n-! Valóban ezt látva, nem tudok komolyan érdeklődni.

  • Drizari
    2017 március 24
    6:42 de.

    Tetszettek volna nem szétverni a Rába gépgyárat, ma is lenne világszínvonalú Rába traktor!

  • Bendeguz79
    2017 március 23
    7:09 du.

    Bocsánat, az első világháborúra értettem, csak elfelejtettem odaírni. II. Vilmosnak az adta meg a döntő lökést, hogy az oroszok elkezdtek mozgósítani.

    Ugye az OM-Monarchia meg Szerbia minden nagy szövetségese ugrásra készen leste, hogy ki adja meg a kezdő lökést, de az tévhit, hogy a németek készakarva arrafelé irányították volna az eseményeket, hogy háború legyen.

  • hazai lámpa
    2017 március 24
    6:38 du.

    Ez a demagógia magas foka, gratulálok.

  • Kedves Figyelő!
    Nem Viktor a baj, hanem az, amit az országgal csinál…

  • Almási Alma:
    „Nem Viktor a baj, hanem az, amit az országgal csinál…”

    Igen, ám a helyzet szerintem ennél jelentősen rosszabb.
    Ti. nem a mucsai vezér és kancellár teremtette meg magának a magyar népet, hanem a magyar társadalom teremtette meg magának a vezért.
    Semmi sem tart örökké, egyszer az Orbán-rezsimnek is vége lesz. Aztán? Tartok tőle hogy a magyar nép – jobb esetben néhány élhetőbb átmeneti évet, egy-két évtizedet követően – majd teremt magának egy önmagát akár jobb, akár baloldalinak nevező új orbán-rendszert. (Persze, nem a magyar nép állítólagos genetikai determinációja – mint azt Gyuri10 véli -, hanem történelmi öröksége, hagyományai folytán.)

  • Hát, ha valaki tud jobban kormányozni, miért nem jelentkezik?
    Kritizálni a legkönnyebb. Csináljon valaki jobbat, majd a magyarok elismerik.

  • „A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9 és 14 között, 1054 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora egy-egy százalékpontot növekedve, 14 és 11 százalék, így a pártok közt a két hónapja kialakult különbség is megmaradt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Egyesületet is 1-1 százalékon áll.”

    A magyar fiatalság ma képviselteti magát Lisszabonban, készült róluk videó, amiben kórusban buziznak (3:45-től) és szidják Romániát (4:40-től):

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2017 március 25
    1:05 de.
    Ez nem demagógia, ez a meztelen igazság, mert Hazai Lámpa egy példa helyett akár több százat is felsorolhatott volna, amit már e berkekben többen többször is felsoroltunk, ám úgy tűnik mintha az „átkost” túlélők tömegének tapasztalatát és igazságát egyes globalista kollaboránsok szeretnék viccesen szenilis megalomániának beállítva -alulinformáltságból vagy cinkos haszonszerzés miatt- „ravaszul” és eredménytelenül letagadni!

  • Orsós Elemér
    2017 március 25
    6:07 du.

    Rendíthetetlen hited dicséretes.

  • Drizari, el vagy szokva az őszinte beszédtől? A magyaroknak sem a homoszexuálisok, sem a románok nem a „szívük csücske”.
    Ezt a félreértések elkerülése miatt érdemes hangoztatni. 🙂

  • Orsós Elemér
    2017 március 25
    6:07 du.

    Bocs, de én inkább arra céloztam, hogy a világgazdaságban le vannak osztva a lapok, akár KGST, akár EU. A Rába traktor gyártása biztos nem a szakemberek meg a fejlesztés hiánya miatt állt le, akár az előző rendszerben, akár azóta szüntették meg.

  • Drizari
    2017 március 25
    1:05 de.

    „Pick-szalámi és gulasch” emlegetése meg csak egy lépésre van attól, hogy a magyarok „a bőgatya meg a fütyülős pálinka föltalálásán” kívül semmire nem képesek!

    A déli harangszó egy ismert dolog a világban, az is Magyarországhoz kapcsolható. Most olvasom, hogy magyarok voltak a korinthoszi csatorna megépítésénél, és a Lánchíd volt a Duna első kőhídja. Manapság állandóan a Prezi nevű céget hozzák példának, meg azt a fiatal tervezőt, aki díjat kapott a 3D-s számteches találmányaiért. Rubik-kockát amúgy kihagytad, csak szólok!

    Sajnos, abban egyedülállóak vagyunk, hogy ilyen haszontalan ballib oldal nincs a világon, amelyiknek EGY pozitív gondolata NINCS. Állandóan a magyarok önbizalmát kell rombolni, eltagadni az eredményeket, ennek mi értelme szerintük?

    Egy terület van, amit a ballibek is kasztként kezeltek: a sok színész, aki élősködik meg az operaénekesek, akik külföldön érnek el sikereket, na ez is jellemző …

  • A világ tele van magyar találmányokkal, amiket magyar származásúak találtak ki.
    A tudománynak is nagy szerencséje ez! Inkább, büszkéne kellene lennünk az eredményeinkért a világban!

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2017 március 26
    1:46 de.
    Nem hittérítő vagyok, hanem annak a bizonyos „átkosnak” szerencsés túlélője és hiteles tanuja.