Hát tán csak nem vesztek meg kendtek?!

2017 április 6 10:22 de.59 hozzászólás

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a minap megjegyezte: a Magyarországon létező és külföld által (is) finanszírozott huszonhét felsőoktatási intézmény közül csak egy van, amelyik a szabályoknak megfelelően működik, a többinél szabálytalanságok állapíthatóak meg.

Ha ez így van, úgy felmerül a kérdés: miképp lehetséges, hogy ennyire elsokasodtak e téren a rendellenes jelenségek, miért nem léptek közbe az illetékes hatóságok már korábban és folyamatosan? Avagy az is lehetséges volna, hogy azokat a szabályokat, amelyek betartását most számon kérik, csak utólag hozták meg az orbáni rezsim jogalkotói? Akkor viszont indokolatlan a számonkérés.

Ez a kérdés csak az egyik (és a legkevésbé fontos) ama kérdések közül, amelyeket e napokban, a felsőoktatási törvény galoppban keresztülhajszolt módosítása kapcsán méltán feltehetünk.

Megkérdezzük: a kifogásolt és állítólagos szabálytalanságok miatt alkotmányos földrengéstől kellett tartani? Miért volt annyira sietős a törvénymódosítás, hogy sürgőséggel kellett napirendre tűzni, az érintett felekkel és intézményekkel nem tanácskozva, velük nem egyeztetve, ellenvetéseiket félresöpörve vagy elmondásukra időt és módot sem adva? Ha – mint mondják – sok felsőoktatási intézmény működésében akartak „rendet tenni”, miért hegyezték ki az egészet épp a CEU ellen? Miért nem volt merszük nyíltan megmondani, hogy nem a firlefáncos kis adminisztratív hibák szúrják az ő szemüket, hanem főleg – sőt: csakis – a CEU, de annál viszont nem valamiféle adminisztratív apróságok, hanem maga a Közép-Európai Egyetem létezése és működése a tanszabadság jegyében, az egyetemi autonómia jegyében?

Ha már hetek-hónapok óta és úton-útfélen szidalmazzák, kárhoztatják Soros Györgyöt és alapítványai tevékenységét, miért nem merték most egyenesen és nyíltan megmondani, hogy a CEU esetében a nyílt társadalom sorosgyörgyi felfogása az, ami nem tetszik nekik, amit száműzni szeretnének?

A külföldi és részben Soros-féle alapítványok támogatását élvező magyar civil szervezetek (mint maga a CEU is) mindig a jogszabályoknak megfelelően működtek, bevételeikről és kiadásaikról el tudtak számolni. A hatósági ellenőrzések (hogy ne mondjam: sikanírozások) során törvénytelenségekre nem derült fény. Ami pedig e civil szervezetek eszmeiségét és társadalmi céljait illeti, percig sem volt homály ezek tekintetében. Hogy ez az eszmeiség és ezek a célok nem azonosak az Orbán-rezsim eszmeiségével és céljaival? Az bizony meglehet, és ez egy okkal több arra, hogy működésük szükséges. Gyanakodni persze szabad, de sikanírozni nem illik, trükkökkel, pláne hatósági tiltással és erővel kiszorítani és felszámolni őket már elfogadhatatlan.

A kormány tudhatta, hogy meggyűlik a baja, ha a CEU ellen frontálisan támad és nem leplezi valódi indokait. Arra azonban talán nem számított, hogy szándékai belföldön ekkora ellenállásba ütköznek. Arra pedig szinte bizonyosan nem gondolt, hogy a dologból nagy arányú nemzetközi botrány válik. Pedig ez történt.

E sorok írásakor nem dőlt még el, mit tesz a köztársasági elnök: kezdeményezi-e a törvénymódosítás alkotmányjogi revízióját? És ha igen, hogyan dönt ennek utána az Alkotmánybíróság? Feltételezve, hogy ez a magas jogi fórum új döntésre szólítja majd fel az országgyűlést, kérdés, vajon a korány most is deferál-e, mint az olimpia elleni népszavazási kezdeményezés esetében tette.

CEU

CEU

A CEU ürügyén és ellen végrehajtott kormányzati támadás elvi és morális jelentősége jóval nagyobb, mint a hét év múlva esedékes olimpia hazai megrendezése vagy meg nem rendezése.

Bárminő döntés születik is a legközelebbi napokban a „Lex CEU” kapcsán, az bizonyos, hogy a rezsim máris komoly politikai vereséget szenvedett. Reméljük, Orbánék nem feszítik tovább a húrt, de indokolt a kérdés: Tán csak nem vesztek meg kendtek?

És indokolt a felszólítás a Lex CEU miatt mozgósult civil jogvédőkhöz, a társadalom demokratikus erőihez is: Legyetek éberek! Leszerelni hiba lenne.

Gadó György

59 hozzászólás

  • Nem annyira bonyolult : Orbánnak teljesíteni kellett, méghozzá határidőre. Ezért volt a gyorsaság. Putyin kijelölte Orbánnak az utat a találkozójukon. Az összes közös fotójukon Putyin arcáról sugárzik az öröm, Orbáné meg mint aki citromba harapott.

  • Kalocsai Miklós,

    Orbánnál semmit nem fognak elérni, az apja se ért el nála semmit, amikor hülyére verte. Hányatott gyerekkora volt, mély nyomot hagyott benne.

  • Drizari!

    Csak halkan megjegyzem: Orbánt nem verte hülyére az apja(mint itt
    a fórumon talán sokakat…) normális gyerekkora volt,értelmiségi szülök gyereke( míg tény,hogy itt ugye nem mindenki az?….!!!)és egyenlőre stabil
    a pozíciója,vélhetően hosszú távon az is marad…talán ez nem véletlen,csak egyeseknek „rém kellemetlen”….!
    Hát ennyi!

  • Honnan tudja, milyen gyerekkora volt? Ott volt?

  • Amúgy volt valami haszna számunkra ennek a nyitott társadalomnak?

    Úgy értem, a náci bandák masírozásán kívül?

  • A cikkhez. Christopher is írt erről egy cikket, oda is ezt írtam.

    Sehol a világon egy állam nem támogat olyan intézményt, ami azt az államot kritizálja, vagy ledorongolja.
    Kanada sem, pedig szabad elvű nem támogatná, ha őt bántanák akár szóban is!

  • Boda Marcsi
    2017 április 6
    3:22 du.

    Marcsi, ő maga mondta.

  • Figyelő
    2017 április 6
    5:37 du.

    A CEU bruttó pénzt, hírnevet, elismertséget hoz Magyarországnak. Sehol a – demokratikus – világban nincs ilyen személyre szabott törvénykezés, mint Magyarországon.
    Mellesleg a fékek és ellensúlyok rendszere pont arról is szól (és ezt Önnek, aki az USA demokráciáját is fegyelemmel kísérte/kíséri – mint már ezen oldal lapjain magáról állította, tudnia illene), hogy legyenek olyan intézmények, szervezetek, melyek az aktuális hatalommal szemben kritikus hozzáállást valósítanak meg. Amiről Ön ír, az nem demokrácia, hanem autokrácia. Tudom, hogy Ön az előbbiben él most, de jól látszik, hogy az utóbbiban szocializálódott.

  • „Figyelo” irta;
    „Sehol a vilagon egy allam nem tamogat olyan intezmenyt, ami azt az allamot kritizalja, vagy ledorongolja”.

    Elsoben, csodalkozom hogy meluik „csillagosvenyen el.

    Masodik, a CEU NEM allami intezmeny. Semmi mas mint agy magan intezmeny, mint barmi mas is a kozgazdsagban. Akar egy bank, internet , sutode, vagy taln meg a kupi is.

    Orban tisztan politikai celok vagy okokbole valtoztatta Parlament altal a torvenyt. Semmi ma sok nem talalhato.
    De miert 25 ev utan ? Az lehetne egy kerdes.

    No de mostmar az eljaras az alkotmany alapjan szukseges folytatodni. A vitanak vege !!!

  • Dr. habil. Heidl György
    habilitált doktor, egyetemi docens
    tanszékvezető Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi, a következöket irta:

    A CEU-n szereztem MA diplomát Medieval Studies szakon, azt követően PhD-t ugyanott. Ez a négy év (1997-2000) tele volt ajándékokkal. Soha, egyetlen hazai tudományos intézménytől nem kaptam annyit, mint a CEU-tól. Szent Ágoston életművét, a keresztény teológiai és filozófia hagyományt kutattam, és igen, Soros-ösztöndíj segített abban, hogy akkor már (még) három gyermekkel albérletet találjak Budapesten, nemzetközi konferenciákra jussak ki, és három hónapot tölthessek az Istituto Patristico Augustinianum-ban, a pápai Lateráni Egyetem azon intézményében, amely máig a patrisztikai (ókeresztény teológusok életműve) kutatások élvonalába tartozik, és katolikus teológusokat képez. Ha nincs a CEU, soha nem találkozom az ókori kereszténység legjelesebb angol, amerikai, olasz és francia kutatóival, soha nem tanulok meg angolul tudományos szövegeket írni, nem jelenhetett volna meg egész pályámat meghatározó könyvem a PhD disszertációm alapján egy rangos amerikai kiadónál, és most nem léteznének azok a nemzetközi kapcsolataim, amelyekre büszke vagyok. A CEU-n soha nem tapasztaltam ideológiai nyomást, holott mindenki számára világos volt, hogy egy olyan, elkötelezett, katolikus ember tanulmányait támogatják és tudományos pályáját segítik, aki a keresztény teológiai és filozófiai hagyományt azért kutatja elszántan, hogy annak értékeit minél szélesebb körben megismerjék – hasonlóan másokhoz, a CEU-n tanító barátaimhoz és számos egykori diáktársamhoz. Ne feledjük, hogy a CEU könyvtára megszégyeníti a többi magyarországi egyetem könyvtárait, kapcsolatrendszere, nemzetközi beágyazottsága példamutató. És még egy: a Sator Quartet talán eddigi legjobb koncertjét a CEU-n adtuk, a Medieval Studies tanszék megalapításának huszadik évfordulóján. Esztelen és felelőtlen dolog a CEU-t kiutálni Magyarországról. Szürreális történet.

  • CEU, ide vagy oda, de ma este kitört a háború Trump rakétát küldött Szíriának!
    Vannak nagyobb dolgok is a CEU-nál!

  • Megnéztem az „Orbán videót” sajnálom, de olyan gyorsan beszél, hogy ehhez én nem vagyok megszokva. Nem tetszett a duma.
    Talán, még nagyon fiatal volt.

  • A 6:10-es videóhoz – köszönet a feltételért H.L.nek – ahol a az ifjú skizofrén elemzi önmagát és a környezetét annyit fűznék hozzá, hogy Boda egy pillanat alatt hazudja le akár a csillagot is az égről, pláne ha az önmaga rögeszméit látja veszélyeztetve.
    Itt például azt blöfföli, hogy Orbanini értelmiségi [tehát polgári] családból gyütt, holott ezt az állítását itt, maga az ő Fürere kerekperec cáfolja meg. Nem pirult el Marcsi, hogy hazugságon fogva immár többszázadszorra bőg le a KMH olavasók előtt? Persze már megszokhatta, de magának úgyis mindegy, hisz mindig akad egy-két hiszékeny balek, aki még el is hiszi az ilyen és hasonló, légbőlkapott „rögtönzéseit”, és magánál ez a lényeg…
    .
    Másfelől, a Vezér fejtegetései arról az ún. baráti társaságról – amely ma nem mellesleg, egyenlő a magyar államvezetéssel – meg álmodozása az államelméletről, amelyről már az előtt két évvel korábban egy diákújságban kifejtett, hogy például

    „a . j o g . nem más, mint . b á r m i k o r . m e g v á l t o z t a t h a t ó . szabályok halmaza”*[mely „elméletét” ma Orbán „gyakorlata” sajnos kamatos-kamattal, számtalan példával vissza is igazol],

    ez a kulcsmondat mindent megmond arról, hogy ezt az „embert” az első pillanattól kezdve inkább üldözni kellett volna ahelyett még, mielőtt okos, romantikus és rém-naiv liberális (tanárai?) beprotezsálhatták volna a Soros György szegény parsztfíúkért indított jótékony akciójába ahelyett, hogy a futballkarrierjét egyengették volna, pl. a hatodosztályú, béka seg@e alatti Felcsút SE csapatában, ahol akár még csapatkapitány** is lehett volna belőle, jó kis sportállással kiegészítve a helyi sertéshízlaldában…
    Ugyanez az eset forgott fenn egy bécsi illetőségű – festő-művésznek gyenge – fiatalember esetében is, akit az egész világ későbbi bánatára egy jószemű professzor eltanácsolt a művészi pályáról, ill. a Képzőművélszeti Akadémiától. Ez a csalódott fiú is elhatározta, hogy akkor pedig diktátor és kancellár (értsd: miniszterelnök) lesz belőle. Bárcsak inkább fölvették volna !!!!!!!! Lefeljebb csupán egy rossz festőművésszel gazdagította volna világot…

    .

    *Sajnos ezt, ugyanott és ugyankkor a mai „parlament” rosszhírű, Kövér házmestere, vele együtt ugyanígy vallotta és vallja ma is, aki úgyszintén, ugyanannak a „baráti” maffiának a tagja.

    **Tegyük hozzá, amint hallhattuk is, ezen a videón pedig még azt is beismeri a megszállott óriás, hogy neki még a focihoz sincs tehetsége, amit az ő bamba hívei annyira toleráns gyengédséggel méltányolnak nála, amikor a fiuka a fid-SS homokozóban már a száz-akárhányadik stadionját építgeti – na persze a mi milliárdjainkért…

  • Illiberális demokráciában nincs helye a CEU-nak, Orbán ezt nem engedi meg. Sokan nem figyeltek beszédeire, pedig évekkel ezelőtt fölvázolta, hogy milyen államot akar kiépíteni. Vagy ha figyeltek is, nem vették őt komolyan.

    Amit nem értek : sokan olyanok szavaztak 2014-ben ismét az Orbáni illiberális államberendezkedésre, akiknek elviselhetetlen volt a Kádári proletárdiktatúra. Pedig szavazatuk nélkül a Fidesz nem ért volna el ismét kétharmadot.

    Az állampárt jelenlegi beágyazottsága miatt 2018-ban ismét várható a Fidesz kormányalakítása és parlamenti többsége, ezzel befejezik a teljes átalakítást, ami után demokratikus eszközökkel már nem lesz elérhető semmiféle változtatás.
    (négy év múlva emlékezzen majd vissza valaki erre a beírásomra, és hasonlítsa össze a kialakult helyzettel)

  • Drizari! Amikor 1999-ben azt mondtam, hogy ha ez még egyszer hatalomra kerül, kiviszi az országot az EU-ból, még a balos, szabadelvű ismerőseim is azt mondták: Á,aviktor demokrata!
    Abban pedig, hogy „a jog nem más, mint a mindenkor megváltoztatható szabályok halmaza” – szó szerint igaza van. Csakhogy a törvényalkotónak(szabályhozónak) kellene valami erkölcsi, világnézeti igazodási pont azon kívül is, hogy „ide nekem az oroszlánt is”,vagy hogy „dögöljön meg a szomszéd tehene”. Valami felelősségféle az iránt a közösség iránt, amely a törvényhozói feladattal megbízta.

  • Figyelő
    2017 április 6
    10:25 du.

    Ez így van. USA emiatt még kevésbé engedheti meg, hogy egy NATO szövetségese az orosz -sorosozó – propagandát tolja. Nem látszhat gyengének ezekben a pillanatokban. Orbán most rosszul mérte fel a világpolitikai sakkjátszmát.

  • Hazai lámpa!

    Sajnos nagyon halk a felvétel és túl gyorsan beszél…(fiatalon emlékszem nagyon hadart!)
    Az hogy akkor mit mondott ma már nem annyira lényeges,akkor sem ha netán volt konfliktus ő és az apja között(máshol is van)
    Először valóban liberális eszméket vallott,csak ugye” akkor még”
    voltak intelligens,normális,tisztességes emberek közöttük…..
    Aztán a nagyapja állatorvos segéd,az apja Orbán Győző mg.üzemmérnök,anyja gyógypedagógus volt,Tehát értelmiségiek!!!!
    1989-90-ig hallgatott liberális filozófiát Oxfordban a Soros alapítvány havi 10.000 Ft-os támogatásával,összesen 1 évig!!!!
    Miközben több libsi firkász,ujságíró havi 18.000FT.-ot kapott,valamiért……ami és sok más azóta Sorosnak bőven megtérült,nem egy „önzetlen” ember….
    Az iskoláit a diplomáját nem S.Gy finanszírozta
    Ami a lényeget illeti több CEU egyetem működése nem felel meg a magyar szabályoknak,hajlandók tárgyalni(nem akarják megszüntetni őket!)de ugye „Gyuri bácsi” túl messzire ment és bele akar pofázni az itthoni dolgokba amihez semmi joga,köze(uszítani!!!)ő nem tárgyalni,hanem dirigálni akar!
    A többi elfogult „okos vadlibsivel ” nem akarok vitatkozni,meg időm sincs mert tényleg jön egy nagyon jó szórakoztató film.

  • Hazai lámpa!
    Ha nem is mindig vagyunk egy véleményen,veled lehet véleményt cserélni,nem tartozol szerencsére az általam előzőleg írt „többiekhez”!

  • Figyelő!
    Egy nem magyar egyetemi intézménynek nem lehet több joga,mint egy magyarnak…aztán, ugye vannak, akik nem is tudják pontosan miről is van szó,csak ballibsiként politikai okokból ordibálnak,tüntetnek minden ellen szokás szerint,megtehetik mert itthon tényleg demokrácia van,aztán szépen hazamennek…..
    Abban is igazad van,hogy ennél sokkal fontosabb,súlyosabb dolgok
    is történnek a világban ami sokkal több embert érint!!!!

  • Drizari!
    Csak halkan megjegyzem,hogy Kádár és Orbán között van némi különbség……akkor diktatúra volt (se pofázni,se tüntetni nem lehetett)most meg demokrácia van ahol mindenki ordibálhat,vonulhat sőt még „fütyörészni” is lehet,nem viszi el őket a „fekete autó”,sőt még a szemüket sem lövik ki(ugye jóval később Fleto idején…!)Hát van némi különbség!!
    Amúgy ha figyelembe vesszük a jelenlegi leszerepelt ellenzéket,hát valószínűleg ismét meglesz a 2/3-ad ,pláne hogy most
    magasabb %-on áll a Fidesz mint 2014-ben!
    Rém kellemetlen egyeseknek és az is,hogy ezt nem én mondom,hanem az összes közvéleménykutató így látja!
    Meg az is,hogy ezt maguknak „programjuknak”,hitelességüknek köszönhetik!
    Na ennyi,reklám volt!

  • CEU ügyben sajtótájékoztatón kapott válaszok :

    https://444.hu/2017/04/07/ezeket-hazudta-az-arcomba-lazar-janos-es-kovacs-zoltan-csutortokon-ceu-ugyben

    Minden nemzetnek olyan vezetői vannak, amilyet maguknak választanak.

  • Kovács Zoltán kormányszóvívő kijelentette, hogy a CEU egy „csaló egyetem”. Kivonat Kovács kormányszóvívő önéletrajzából:

    1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department,
    1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
    1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
    1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
    2002. június: PhD diploma a CEU-n

    Akárhogy is nézem, Kovács úr, aki vitathatatlanul igen művelt és tehetséges ember, élete során különböző időpontokban összesen mintegy hat esztendőt töltött el a CEU, illetve egy évet egy másik Soros-alapítvány öszöndíjasaként. Művelt és okos emberként ennyi időre (és ennyi ösztöndíj felvételére) volt szüksége, amire meg tudta állapítani, hogy a „CEU csaló egyetem”.
    Érdekes…

  • Vögelein
    2017 április 7
    5:12 de.

    Szívesen. Lehet, hogy Marcsi nem ismerte a videót.

    A focit lehet, hogy azért hagyta abba O., mert maximalista. Hitler ha nem is fényesen, de megélt azokból a képeslapokból, amiket Bécsről festett. Ha jól tudom, egy zsidó lapárus terjesztette a szép képeket.
    Szóval attól még nem kellett volna megzakkani, hogy „eltanácsolja az egyetem fura ura”.

    Orbánt nem Soros emelte ki, hanem a jogi egyetem. A káderképzőkben amúgy mindig előny volt, ha valaki zizi. A zakkantak mindig fogékonyabbak a népboldogító eszmékre. Hitler is úgy indult, hogy kisebb feladatokat bíztak rá, mert látták, hogy jól tudja szuggerálni a beszélgetőpartnereit.

  • kanadai.
    2017 április 6
    7:29 du.

    Végzett egy keresztény a CEU-n, akkor már rendben van? Heidl Györgynek idéztem már itt egy cikkét, ami arról szólt, hogy szerinte hittant csak megszentelt térben lehetne tanítani. Hát, nem az a korszakalkotó gondolat, amit az ember várna a nyitott társadalomtól.

    A Soros alapítványok küldték a sok orosztanárt a rendszerváltáskor angol nyelvi képzésre. A nyelvtehetsége ellenére ugyanolyan autoriter maradt Gizi néni, mint előtte harminc évig. Inkább a demokráciára kellett volna oktatni a népet, de az Amerikában se ment Soros úrnak, láthatjuk a mostani elnökön, akit megválasztottak a tudatlan emberek!

  • hazai lámpa!
    Pont most olvastam,hogy Hitler nagyon tehetséges festő volt és egy pasi több üzletben,régiségkereskedésben kereste a képeit,na
    mindenhonnan kiutálták,hülyének nézték……nem értették!
    Hát vannak furcsa dolgok a világban,de az tény,hogy nagy hasznára lett volna a világnak,ha Hitler megmarad sima festőnek….Nem lett volna háború,sok ártatlan áldozat!
    Régebben olyat is lehetett olvasni róla,hogy eredetileg régen szobafestő volt,?…….na most már mindegy!

  • Boda Marcsi
    2017 április 7
    4:51 du.

    Nem volt szobafestő, bár diplomát sem szerzett.

    Az az érdekes, hogy politikusként se tudott volna annyi kárt csinálni, ha nincs a háborús összeomlás. Mivel a császárt lemondatták, ezért lehetett Hitler teljhatalmú kancellár, Führer. Olaszországban Mussolinit a király nevezte ki, bár a parlamentet ott is korlátozta a Duce.

  • Azért nem érdekes? Sokan akik itt egyetértenek a CEU aka „Soros Egyetem” bezárásával, pld többek között, de föleg BODA Marcsi, azok eddig nem is tudták hogy mi fán terem a CEU, hogy egyáltalán létezik, és hogy mióta??? – Figyelö valahol még „sok sikert” is kivánt az „új egyetemnek” valaki meg szolt neki hogy már 25 éve létezik – 25 éve!!!! Eddig nem zavarta öket?? Boda Marcsi pedig egy tv müsor reklam alatt nézte meg gyorsan hogy na, mi is ez a CEU? És ezt még le is irja egy kommentbe? 😀
    És most Ö ossza az észt hogy ez egy ilyen meg olyan intézmény??? Nos ezek az emberek mi jogon szolnak hozzá? Persze joguk van hozzé, de mégis, nem gondolják hogy ez valahol ciki?

    Én emlékszem amikor Budapestre költözött a CEU. Olyan büszkék voltunk hogy ott lett otthona egy ilyen rangos egyetemnek és hogy a világ minden pontjárol odajárnak.

    Nekem több barátom, többek között amerikai-magyarok tanultak a CEU-n és még egy fideszes barátom is tanitott ott. Ha tényleg „agymosás” történne ott akkor csak balos professzorok tanitanának ott.

  • Drizari
    2017 április 7
    3:17 du.
    Meg kell nézni, mit nyujt a diplomáért AZ”EGYETEM”. eelkésztő BAROMSÁGOKAT.

  • kanadai.
    2017 április 7
    5:17 du.

    Ormos Mária februárban adott egy interjút a 168 órában, szerinte a Soros-hiszti inkább a civil szervezetekről szól, akik a hatalom ellensúlyát képzik. Azt már én teszem hozzá, hogy ilyen színvonalon, ahogy ezek „fékeztek”, hát nem fogjuk érezni a különbséget, ha egyszer valóban kitakarodnak …

    Más. Részlet az interjúból.

    „– Roosevelt elnökről terjesztették, hogy tudott a készülő Pearl Harbor-i támadásról, de hallgatott, hogy Amerikát háborúba rántsa.

    – Roosevelt elég dörzsölt fickó volt, lehet, hogy bizonyos határig trükközött. Akkora őrült mégsem lehetett, hogy a csendes-óceáni flottát a japánoknak martalékul dobja. A flottaügyről jut eszembe: ha a történelemben valaha valahol egy flotta vereséget szenved, a közelben mindig kitör egy tájfun. Vihar söpörte el a spanyol armadát, míg az angol hajókat megkímélte. Szent szél (kamikáze) küldte a tenger mélyére a japán partok előtt Kubiláj nagykán mongol hajóhadát.

    – A háttérhatalom angolból átvett tükörfordítás?

    – Nyilván. Háttérhatalmak egyébként vannak. Bárki legyen az Egyesült Államok elnöke, nem tud lényeges lépést tenni a nagy gazdasági erőcsoportok hozzájárulása nélkül. Orbán egy vonást sem tehet a Magyarország költségvetési bevételeinek nagy részét biztosító multinacionális cégek ellenére.”

  • hazai lámpa
    2017 április 7
    6:36 du.

    bocs, javítva:

    „a civil szervezetekről szól, akik a hatalom ellensúlyát képEzik”

  • hazai lámpa
    2017 április 7
    6:36 du.

    Még azt is mondja Ormos, hogy a Sorozás a zsidók ellen is megy. Másik interjúban mondta, hogy ez a mai Magyarországon nem akkora mozgósító erő, mert inkább az amerikai zsidóságtól+Izraeltől félnek az emberek, mivel nincs idehaza jelentős számú zsidóság. Én teszem hozzá, már akiket ez egyáltalán érdekel. Sokan nem is figyelik az ilyen híreket.

    „– A századelő publicisztikájának bevett formai eleme a „rotschildozás” fordulata. Mára kiment a divatból, talán el is felejtették. De mivel vándormotívum, a „sorosozásban” éled újra?

    – Az antiszemitizmus kultúrtörténetében az uzsorás közismert alak. Visszamehetünk akár Shylockig, a velencei kalmárig. A mítoszok, legendák boncolgatásakor a történész azért tehetetlen, mert sorra csődöt mondanak a racionális érvek.”
    Ormos Mária: Háttérhatalmak pedig vannak

    Amúgy a zsidókra sok mindent ráfogtak az európai történelem során, mert a hatalomnak fontos a bűnbakképzés. Más bűnbakok is vannak nyilván a történelemben, pl. németek a világháború miatt. A zsidók persze sok hibát elkövettek, pl. rosszul kezelték a királyi kincstár vagyonát, de ezt el nem ismernék a világért se …

  • Kalocsai Miklós

    kanadai!
    Hogy hol, milyen agymosás folyik, jól példázza Orbán Viktor, Kovács Zoltán szóvivő és számos fideszes potentát esete, akik Soros alapítványainak köszönhetik, hogy vitték valamire.

  • Talalom! 9:31

    Az Orbán-Kövér féle jogértelmezésre írod, hogy
    „…Csakhogy a jogalkotónak, a >szabályhozónak< kellene valami erkölcsi, világnézeti igazodási pont azon kívül is, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene…"
    A hiányzó erkölcsi támponton kívül még egy igazságra tapiontottál rá. Arra, hogy a """Fiatal Demokraták""" amint hatalomközelbe tolták magukat, már az eszük ágában nem volt etikai támasztékot keresni, legföljebb – de azt tudatosan – a Horthy kultusz restaurációjával és korona-úsztatással, stb. imitálták azt, de ami leglényegesebb, hogy valódi erkölcsi fundamentum helyett azt a machiavelli-i szabályt – mondhatnók erkölcsöt – követték, hogy a cél, azaz a hatalom érdekében bármit szabad… – a többi csak aztán jön, az már akkor minek…
    A legsötétebb utcába akkor tévelyedtek el, az volt a kezdet, amikor az államtól kapott Váci-utcai, volt Néphadsereg Tisztiház hatalmas műemlék épületének az eladásával és az azért kapott kp. összegen, azzal a MDF-fel osztoztak, amely az általuk a d d i g vallott és hirdetett erkölcsi és politikai értékektől merőben eltérő normákat vallott és hirdetett… Ezt a vízválasztót a fidSS-nek csak egy-két demokratikus gondolkodású tagja élte meg erkölcsi összeomlásként, akik ott is hagyták az akkor diktárrá avanzsált felcsúti parasztfiút. Onnan kezdve a meredek lejtő következett, amely a legvadabb elképzeléseket is meghaladó politikai játszmákat sem nélkülözi…
    Na! Ők. diákkori álmaikhoz méltóan, ehhez az helyzethez, hadálláshoz igazították hozzá, változtatták meg a törvényt, azaz magát az egész rendszert, a demokrácia nélküli demokráciát…

    .

  • még egy:

    Az, hogy az Alkotmányt, tehát a komplex jogrendszert nem változtatjuk meg az olyan elemi elvárás mint, ahogy a lábunkat sem tesszük föl az asztalra…
    Ők Kövér és Orbán viszont már előre azzal a mondatukkal elárulták magukat, amit a naiv protektoraik és tanáraik bűnös mód elengedtek a fülük mellett.

    .

  • Vögelein 4:12 kiegészítése:

    Az utolsó mondathoz:
    „… a demokrácia nélküli demokráciát” a l k o t t á k . m e g.

  • Figyelő:
    „Meg kell nézni, mit nyujt a diplomáért AZ”EGYETEM”. eelkésztő BAROMSÁGOKAT.”

    Hogy Önnnek megint milyen igaza van! Közgazdaságtan, matematika, történelem és segédtudományai, kognitív tudományok, pszichológia, filozófia, stb. Ki a fenének kellenek ezek?! Bezzeg a lóhátról hátranyilazás, rovásíráa, stb. sehol! 🙂

    Ön bizonyára párszor elsétált kívülről már több egyetemi épület mellett is, onnét tudja ilyen tévedhetetlen pontossággal és hihetetlenül ostoba, pimasz arroganciával megítélni, melyik egyetem milyen követelményeket támaszt, és milyeneket kellene (Ön szerint) támasztani egy-egy PhD, MA vagy BA odaítéléshez.

  • Kalocsai Miklós:

    Orbán valóban Soros ösztöndijat kapott, és az OXFORD egyetemre járt, kb 1 évet- Szóval Angliában, az OXFORD egyetemre, nem pedig valamilyen „Soros agymosás egyetemre”. Viszont a szocializmus/kommunizmus alatt nevelkett az hagyott rá egy nagyobb nyomott.

    Akkor most hogy is van ez?

  • Belzebub
    2017 április 8
    4:59 de.
    Kérem, vegye a fáradságot, hogy a MÁSIK topicban megjelent programjukat elolvassa.
    Majd akkor írjon rólam újra.Én azt olvastam el és arra reagáltam!

  • Kalocsai Miklós

    kanadai! Szerintem nincs vita közöttünk, csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a CEU-n végzett fideszesek milyen tudati változáson mentek át néhány év alatt.

  • Kalocsai Miklós

    Figyelő! Ha a chalie által közölt linkről van szó, akkor nyugodtan elfogadhatod Belzebub véleményét. Egy szennylapban megjelent, azonosíthatatlan felsorolásból azt a következtetést levonni, igen nagy bátorság kell.

  • Figyelő:
    „Kérem, vegye a fáradságot, hogy a MÁSIK topicban megjelent programjukat elolvassa.

    Köszönöm a javaslatát. Bár én magam (szemben Kovács kormányszóvívővel, ezzel a derék és tisztességes Orbán-hivatalnokkal) soha, egyetlen napig sem voltam a CEU hallgatója, még kevésbé CEU ösztöndíjas, ám ha felületesen is, de tudok egy nagyon keveset a CEU BA és MA kurzusairól. Viszont – merő véletlenségből! – talán elég tűrhető ismereteim vannak a CEU doktori kurzusairól:
    https://courses.ceu.edu/programs?unit=All&level=8
    Etért nem tartom szükségesnek a KMH másik topicjában való keresgélést.

    „Majd akkor írjon rólam újra.Én azt olvastam el és arra reagáltam!”

    Nem érzem szükségét, hogy Önnek címzett korábbi kommentemen egy szót is változtassak. Elhiszem Önről (miért is vonnám kétségbe az Ön magasszintű „hozzáértésről” tanuskodó szavait?), hogy Ön szerint pl. a fent jelzett felsorolt kurzusok „elképesztő baromságokat nyújtanak” a doktoranduszoknak. Csupán az iránt vannak továbbra is enyhe kétségeim, hogy egyrészt Ön egyáltalán tudja -e, mi az, hogy „egyetem”, másrészt hogy valaha is látott (legalább kívülről, az utcán sétálva) ilyen intézményt?

    Azt viszont el kell ismernem, hogy Ön merész, sőt vakmerő ember, hogy mély tudatlanságot m(elynek mélységével csak rosszindulata vetekszik) tanusító kommentjével hajlandó önmagát teljesen nevetségessé, komolyan nem vehetővé tenni.

  • Belzebub
    2017 április 8
    5:43 du.
    Elnézést, de amit itt a linkben betett, itt csak a diplomák vannak felsorolva, nem pedig a tanmenet a Master diplomára. Én arra utaltam, amit valaki betett egy másik helyen.
    Ahogy, szintén már ugyanezt megkérdezte tőlem, hogy láttam e kívülről már az egyetemet, annak is megírtam, hogy a montreali Concordia egyetemre jártam, és computer science volt amiből akartam diplomát szerezni.

  • Belzebub

    Íme, 10 véletlenszerűen kiválasztott CEU-s diplomamunka

    1. Megfosztás és jövőtlenség: a marxizmus és a queer elmélet találkozási pontjánál

    A queer elmélet a gender tanulmányok része és a másság témakörével foglalkozik. A dolgozat többek között Lee Edelman, a queer elmélet kiemelkedő alakjának és Lukács György kommunista filozófusnak a téziseit veti össze.

    2. Játék az identitással: tanulmány a budapesti szado-mazo közösségről

    A dolgozat a szado-mazót alkalmazók narratíváit elemzi, azon belül is kiemelt figyelmet szentel a játék szerepének.

    3. A blaszfémia mint az intézményi kritika eszköze

    Ez a történelem tanszéken készült dolgozat esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy az istenkáromlásnak milyen szerepe van a posztszovjet politikai művészetben.

    4. Az anya nevében: médiadiskurzus, nacionalista ideológia és a reprodukcióval kapcsolatos politika a posztszocialista Macedóniában

    Ez a kutatás feltárja, hogy Macedóniában a média hogyan terjeszti a nacionalista ideológiát a tradicionális nemi szerepeken és a női test tipizálásán keresztül.

    5. Lengyel kivételesség: gyűlöletbeszéd-törvények a szupranacionális standardok és a nemzeti politika között

    Ez a diplomamunka azt vizsgálja, hogy a gyűlöletbeszédet érintő lengyel törvények szigorúsága miért marad el a nemzetközi standardtól.

    6. Létrejönni és létezni: fiatal feminista férfiak tapasztalatai Izlandon

    A dolgozat betekintést ad az izlandi feminista férfiak tapasztalataiba és az elméleti háttér alapján bemutatja, hogyan lehet jobban bevonni a férfiakat a nemi egyenlőséget propagáló programokba.

    7. A queer elmélet és a Korán: hogyan artikulálják a nem heteroszexuális londoni muszlim férfiak a szexuális narratívájukat

    A dolgozat etnográfiai megközelítéssel, interjúkon keresztül mutatja be a londoni homoszexuális muszlim férfiak identitását.

    8. Migráció a Földközi-tenger térségében: az embercsempészek mint bűnbakok

    A dolgozat szerint noha az illegális bevándorlás évtizedek óta tart, az embercsempészek csak az utóbbi időszakban kaptak nagyobb figyelmet, és ez azért történt mert bűnbaknak kiáltották ki őket.

    9. Identitásképzés a magyar migrációs diskurzuson keresztül

    A dolgozat azt kívánja bemutatni, hogy a kirekesztő magyar bevándorláspolitika, és a kormány által kialakított ellenségkép, hogyan befolyásolta a magyarok identitását.

    10. Antiliberalizmus és antiszemitizmus a dualista Magyarországon

    A diplomamunka Kárpátalja térségén keresztül mutatja be a kor magyarországi antiliberalizmusát és antiszemitizmusát.

    A CEU csak társadalomtudományi, gazdasági és bölcsészszakokon folytat képzést.

    A fenti példák csak a 2015-16-os évet tükrözik.

    Aki kíváncsi a korábbi dolgozatokra, böngésszen bátran a CEU-s disszertációk között.

  • Na, csak egy magyar konkrétum:

    „A dolgozat azt kívánja bemutatni, hogy a kirekesztő magyar bevándorláspolitika, és a kormány által kialakított ellenségkép, hogyan befolyásolta a magyarok identitását.”

    Hát igen, aki gondolkodó ember, az látja ezt a folyamatot, és megérti, hogy miért fontos a tüzetesebb tanulmányozása.

    Kedves Figyelő, szerintem neked érdemesebb megmaradni az ötvenes évek komcsivilágánál, valamint a kereszténység történeténél. Ezekben a témákban sem tudsz minden részletet (mint ahogy mi sem, valamennyien), mert már sok-sok hazugság ülepedett rá a politikusok szent akaratából, de mégis, legalább valami alapfogalmakról van tapasztalatod.

  • Figyelő:
    „Belzebub Íme, 10 véletlenszerűen kiválasztott CEU-s diplomamunka”

    Köszönöm, hogy feltette, bár ami azt illeti, elég kíváncsi ember vagyok, ezért nagynéha, egyszer-egyszer az én kezemben is megfordult már egy-két, főiskolai, egyetemi szakdolgozat, doktori disszertáció.

    Arra kérem, hogy szíveskedjen már legalább röviden felvázolni, hogy mi az Ön kifogása az említett dolgozatok címével kapcsolatosan, miért tartja e dolgozatokat ab ovo „baromságnak”?

    A felsorolt tíz címből számomra nyolc kifejezetten érdekfeszítőnek, ezen belül pedig minimum kettő magyar szempontból rendkívül fontosnak és aktuálisnak tűnik.
    Viszont, ha megígéri, hogy köztünk marad, bizalmasan bevallhatom Önnek, hogy a qeer-elméletet nem ismerem, Lee Edelmanról, a Tufts University professzoráról pedig eddig még nem hallottam. Remélem, nem sértem meg Önt a feltételezéssel, hogy ezzel – bár Ön mindent tud – talán Ön is így van. Ez utóbbi pedig, hogy egy diplomamunka címéből – mi ketten és a sarki trafikos – esetleg nem tudjuk, pontosan miről szól a dolgozat, nyilvánvalón alapos érv az adott egyetem kormányzati megfojtása mellett.

    Felteszem majd ide néhány PhD disszertáció cimét a haematológia, továbbá az áramlástan köréből. Amennyiben netán akadna e címek között néhány amit Ön nem ért meg, talán helyes lenne ha értesítené erről a magyar miniszterelnököt, hátha ő végre intézkedne a SOTE és a BME igazán indokolt és időszerű megszüntetése iránt.

    Tényleg, a kibernetikával, a genetikával, a szociológiával, a pedológiával mi legyen a helyzet? Hiszen ezekről már régen megmondotta Sztalin , hogy burzsoá áltudományok.
    Eh, mi jut eszembe? Hiszen Önt annak idején meghurcolták, mert az osztálytársnőjének azt mondotta, hogy Sztalin nem Isten. Ön ilyen jól látja a jövöt? Már akkor tudta, hogy 2017-ben ezt a posztot az Ön szemében Orbán Viktor fogja betölteni?

  • 😀 😀 😀
    ugyammenymá, belzebubu… 😀

  • Kedves Alma, ha nem veszed észre, hogy egy EGYETEMI nívón ami állítólag minden mással foglalkozik, csak nem a napi politikával, ezek a pontok téma, egy diploma megszerzésére, akkor csalódtam Benned-.

  • Belzebub
    2017 április 10
    8:33 de.
    Sehol sem állítottam, hogy én „,mindent tudok”! Egy véleményt mertem erről a témáról közölni, ha megengedi.
    Főleg, miután elolvastam a diplomához szükséges téziseket.

  • Mindenkinek, még csak annyit, ez a véleményem, anélkül, hogy tudnám, vagy érdekelne Orbán Viktor véleménye.

  • Kedves Figyelő!
    Egy disszertációnak nem az a lényege, hogy világméretű felfedezést tegyen a hallgató, hanem az, hogy felmutassa, képes logikus gondokodásra és rendezett adatelemzésre valamint korrekt fogalmazásra egy előre megadott témában. A fizikában sincs másképp.

    Más kérdés, hogy van e jelentősége a politikai témáknak? Egy humán egyetemen mindenképpen. A humán egyetemen jogászokat, történészeket, politikai elemzőket, média-szakembereket képeznek ki. Ezekhez a tárgyakhoz pedig alapismeret a társadalmi csoportok működése, és a modern tömegpszichológia.

    Törődj bele. Nem véletlen, ha Putyinnak ez nem tetszik, ha egyetemen tanítják, hogyan kell átlátni a szitán. Az internet világában ez különösen fontos. (mondok valamit: neked sem ártana néhány kurzus… 😀 )

  • Almási Alma
    2017 április 10
    12:32 du.

    Nem tudom, mikor éltél felnőtt korban , de én megkaptam az összes politikai „oldal” szellemi termékét. Ha BÁRMI politikai befolyás van egy egyetemi vonalnak, az kétségtelen bizonyos céllal van.

    Én nem jártam szerencsére ilyen egyetemre, mert Kanadában eddig, ilyen nem volt .Az én egyetemem-en, francia nyelvet és komputer science -t tanultam.
    Véleményem az, hogy a politikai irányzathoz nem kell diploma, minden ember, származása, neveltetése folytán eljut oda, hogy legyen egy politikai véleménye.

    Ha valakinek KÜLSŐ befolyásra van szüksége, hogy valami véleménye legyen a világ folyásáról, annál bizony bajok vannak.

  • Figyelő
    2017 április 10
    11:50 de.

    Miért ne foglalkozhatna az Egyetem a napi politikával? Felnőtt, érett elméket képeznek értelmiséggé.
    Olyanról hallott már, hogy politológia?
    Még egyszer leírom, zsibbasztó, amit, és ahogyan ír!

  • Kalocsai Miklós

    Figyelő
    2017 április 10
    11:56 de.
    „Főleg, miután elolvastam a diplomához szükséges téziseket.”

    Tényleg? Na ne mondd? És hol olvastad, a charlie linkjében?

  • Figyelő:
    „Egy véleményt mertem erről a témáról közölni, ha megengedi.”

    Nem közölt semmiféle véleményt, külön kérésemre sem jelölte meg, hogy mi a kifogása a felsorolt disszertáció-címek ellen.
    Annak a puszta kinyilatkoztatása, hogy „az egyetem elképesztő baromságokat nyujt a diplomáért” szerintem nem vélemény, hanem csupán bornirt gyalázkodás.

  • Figyelő:
    „Mindenkinek, még csak annyit, ez a véleményem, anélkül, hogy tudnám, vagy érdekelne Orbán Viktor véleménye.”

    Én természetesen hiszek Önnek, miért ne hinnék… Mindenkori véleményegyezésük spontán, hacsak… nekem azért kissé gyanus, hogy Orbán Viktor rendszeresen elcseni és lemásolja az Ön gondolatait. De ha nem így van, akkor is… egyáltalán nem ritka, hogy az ilyen nagy szellemek gondolatai, mint Ön és OV, izomorfok. 🙂 🙂

  • Mivel, én 6 ezer km._re élek Orbántól és gondolataitól, nem hinném, hogy befolyásolhat.

  • Kalocsai Miklós
    2017 április 10
    3:54 du.
    Nem!
    Más honnan vettem amit betettem a programról.

  • terminus
    2017 április 10
    3:22 du
    Hogyne! A „szocializmusban” más sem volt csak az!
    Nézzen körül, mi lett annak az eredménye!