Egy nímand

2017 április 12 9:11 de.216 hozzászólás

Nemrég még ott állt a szobra Budapesten, a Szent István parkban. Már nincs ott. Elhordták, elszállították – nem mintha művészileg valami silány alkotás lenne, ellenkezőleg. Nagyon jó szobor. De nem kell, nem kellett. Eltanácsolta, elparancsolta az egyetem/ek és az ország „fura ura”.

Lukács György szobráért többek között Heller Ágnes filozófus is kiállt. Fotó: Garai- Édler Eszter, Budapest, 2017. febr. 25. (Szent István park)-

Lukács György szobráért többek között Heller Ágnes filozófus is kiállt. Fotó: Garai-
Édler Eszter, Budapest, 2017. febr. 25. (Szent István park)-

Lukács György szobráról van szó. Ki ez a Lukács? Ki volt? Egy senki, egy nímand. „Egy gyilkos” – állították jobbszélen és a jobbszél által nem (dehogy is!) befolyásolt jobb középen. Ennek a Lukácsnak a nevét csak a fél világ ismerte, műveit csak a fél világon olvassák-forgatják még mindig. De például Timbuktuban vagy Benáreszben – meglehet – épp úgy sohasem hallattak róla, akár

Alcsúton, Ásotthalmon vagy a budai Árnyas úton…

Hiába, ez a Lukács György is jobban tette volna, ha annak idején jobban odafigyelt volna – mondjuk – Prohászka Ottokárra, avagy hogy irodalmi példaképet említsek, Nyirő Józsefre meg Wass Albertre. Akkor megtudhatta volna, hogyan kell viselkedni, mit kell cselekedni ahhoz, hogy valaki érdemes legyen az (orbáni) utókor tiszteletére. Hogy neki is lehessen szobra, akár az ország húsz helyén is.

Wass Albertnek százhat szobra van szerte az országban. Az Orbán-kormány főméltóságai (pl. Áder János köztársasági elnök) erőszeretettel szerepet vállalnak az avatásokon.

Wass Albertnek százhat szobra van szerte az országban. Az Orbán-kormány
főméltóságai (pl. Áder János köztársasági elnök) előszeretettel szerepet vállalnak az
avatásokon.

Hanem ezt ez a Lukács már nem szívlelheti meg. És hiába próbálja Budapest XIII. kerületének még mindig szocialista vezetésű önkormányzata megmenteni a Lukács-szobrot, az Állam – az ÁLLAM – közbeszól: Ácsi, ez a szobor nem a tiétek, ez állami tulajdon.

El vele, el a szemek elől, szoborparkba vele, vagy az olvasztóműbe.

Helyébe kerül majd más szobor: a Szent Istváné. Mert neki még nincs szobra szegénynek Budapesten, legfeljebb csak kettő-három, és vidéken is alig-alig van emlékműve száz-kétszáz. Utóvégre Szent István is filozófus volt (lásd Imre herceghez szóló Intelmeit) és hát azért valljuk be, hogy (ejnye, ejnye!) ő se mindig bánt kesztyűs kézzel a politikai ellenfeleivel.

Hja, a történelmi múltat korrigálni kell, Lukácsra és eszmetársaira nincs szükség. Nem is volt. Azt se tudhatjuk, léteztek-e.

Gadó György

216 hozzászólás

  • Kedves Gadó Gyuri!
    Már harmadik cikkedet olvasom ezen a portálon, egyik jobb, mint a másik, de ez utóbbi nagyon a szívemhez szól. Gadó Gyurisan szellemes, és minden benne van, ami a témát összefogja, mert Lukács Györgyre még csak most van igazán szükség, munkássága minden részletére és a szobrára is!
    Drága jó barát, örömmel üdvözöl haifai kollégád és hadd mondjam el, nagyon büszke vagyok, hogy ismerhetlek! Ráadásul ugyanazon a napon lesz a következő születésnapunk, emlékszel? Szeretettel ölellek,
    Mária

  • Szukseges lenne felalitani Lukacs Gyorgy szobrat a Parlament eloot, a Kun Bela,Szalasy Ferenc, Rakosi Mathas es Kadar Janos szopbraival kozosen, emlekeztetni kedves kormanyaikat eszben tartani a multban elkovetett tomeg gonoszsagokat.

  • Kedves Gadó György, a hozzám hasonló alulinformáltakra gondolva, egy pár szóval legyen kedves Lukács György szoborra érdemességét összefoglalni. Előre is köszönöm.

  • Lukács Györgynek két súlyos bűne volt. Az egyik, hogy kommunista volt, a másik, hogy gondolkodott. Ma egyik minőségben sem trendi. De én még remélem, hogy ez nem végleges.

  • Bendeguz79
    2017 április 12
    11:23 de.

    Ez frappáns volt! Gratula! 🙂

  • @ charlie;
    Remelve emelnenek szobrokat azoknak a szegeny nyolc magyar bakaknak is akiket Lukacs mint a magyar Szoviet Voroshadsereg V.hadosztalynak parancsnoka kivegeztetett, csupan poziciojat a katonak elott emelni. Mind artatlanok voltak barmi elkepzelheto vadanak is.
    Tette egyenlo volt a nyilasok tetteivel. Szobrot azert? De minden aldozainak is akkor !

  • Helyeslem , hogy Lukács György szobrát elvitték.
    Emlékeim szerint egy véres kommunista volt, egy olyan korban, ami vetekszik a náciéval. Kezéhez vér tapadt.

  • Almási Alma
    2017 április 12
    12:31 du.ű

    Kedves Alma! Ha valaki kommunista volt, az nem bűn, hogy Valaki gondolkodott az sem. De ha Valaki gyilkol, az mindenképpen bűn!
    Che Guevara is gyilkos volt, saját kezűleg is, de a politikai indíttatás miatt ezt megbocsájtjuk Neki! Akkor miért ne néznénk el a gyilkosságokat Lukács elvtársnak!

  • Nemekem teljesen mas a velemnyem, talan a meglatasom a „szobrokkal” kapcsolatban.
    Barki is lehetett volna a szobor (barmi szobor) eredeti megtestesuloje, de mi is valojaban a szobor ertelemes celja ?

    Talan dicsoiteni az egyent, aki mar por es hamu ?
    Vagy talan ismert, s talan a Lukacs Gyorgy eseten az alig ismer tettei hianyaban.

    Hogy mi is lehetne barki politikai, ideologia allaspontja azt az emebri szbadsagok elve bistositja.
    Sajnos az magyarorszagban legtobb ideig elismeretlen volt, Lathatoan ma is.

    De aki emebrtarsa ellen egy oly bunt kovetett el, mint Lukacs elvtarsaitok, azert nem igen hinnem hogy erdemelne barmi elismerest, nem mast mint hogy 8 szegeny magyar baka eletet fosztatta. S az nem veletlensegbol tortent am. S nem megakadalyozhatatlan korulmenyek kozott sem. Tudatosan, celzatosan rendelte azok halalat.

  • A magyar irodalomtörténet kommunista átiratában (amely mindenekelőtt Lukács György és Révai József nevéhez fűződik) csak az lehetett példakép, aki az ún. haladó hagyományt képviselte, Petőfi, Ady, József Attila.

    Ez máig ható károkat okozott a magyar emberek ízlésében, gondolkodásában. Mert egyoldalú kép, súlyos torzításokkal. Még a nagy költőhármast is megutálták a diákok generációi a suliban, mert annyit elemezték őket, és isteníteni kellett.

  • Tüske Zsófia

    miccccsoda példátlan bátorság szobrok ellen harcolni
    nem véletlen, hogy a jobbik teszi, akinek másik kedves ellenfele a mezítlábas menekült, aki lehetőleg legyen nő vagy kisgyerek, akkor tuti a nyerés.

    nem véletlen hogy Hobo (Földes László annak, aki nem ismerné)
    a rendszerváltozás után ilyen dalszöveget írt:

    „Látod, hogy régóta nem született herceg?
    Hogy fürge patkányok tigrisek lettek?
    Hogy minden macskából cicuska lett?
    Hogy bunkó a bankóra költőt veret?
    Hogy szórakozol, fiú?

    Tudod-e szeretni őket, mikor verik a nőket?
    Mikor hátulról tizen egy szoborra lőnek?
    Közben a Halál csendéletet fest.
    Mi lesz a címe? I love You Budapest!”

  • Hazudnék, ha azt írnám, hogy nem tudtam, ez a tizedelés lesz a LEGFELHÁBORÍTÓBB ügy a világtörténelemben, ha Lukács György érdekében szót emel valaki. 😀

    De mégis megtettem. Ezt add össze! 😀

  • Kedves Klárika,
    azt hiszem jobban illik szegényes gondolatvilágodhoz wass albert nyírő józsef,salosián,vitéz kenderesi tenger nélküli admirális, spóner rudolf,kun páter,jaross andor és reggelig sorolhatnám még milyen mocskoknak az istenítése.Azt hiszem,hogy minden kétes tiszteletem ellenére,Péter Gábor eléggé lúzer volt.Tudod,kedves nálam csak szép lehetsz.Mi itt pontosan tudjuk,hogy melyik kollaboránsokhoz soroljunk,akik bárhogy erőlködsz is nem fognak befogadni.Vigaszodra szolgáljon,hogy nálad nagyobb nevek is tartoznak a csoportodhoz.Sokat hallgatunk,de mindenről tudunk.

  • Orsós Elemér

    lelszi
    2017 április 12
    3:52 du.
    Kár erölködni, Lukácsból nem csak a gyilkolászásai miatt nem lehet követendő ideált teremteni és még csak a politikai indíttatás sem lehet felmentés SENKI számára!

  • „Sziszifosz visszalép

    Rettenthetetlen hülyék kora jő.
    Pojácák vagy gazemberek? Is-is.
    Egyszerre félem és röhögöm általlátni:
    a szikla óhatatlan visszafelé görög.”

    Petri György 1990-1991 körül írta ezt a pár sort. Úgy látszik, ő már akkor sejtett valamit…

  • m.m.
    „Lukács Györgyre még csak most van igazán szükség, munkássága minden részletére és a szobrára is!”

    Igen, a legrosszabb műve, az 1950-es évek elején írt „Die Zerstörung der Vernunft” sajnos mind aktuálisabb ma Hunnia úri trágyadombján.
    A szobra? Nem tudom, de ha élne, Lukácsot aligha zavarná, hogy Jobbik-Fidesz eltüntette. Sőt…

    „Als das Regime befahl, Bücher mit schädlichem Wissen
    Öffentlich zu verbrennen, und allenthalben
    Ochsen gezwungen wurden, Karren mit Büchern
    Zu den Scheiterhaufen zu ziehen, entdeckte
    Ein verjagter Dichter, einer der besten, die Liste der
    Verbrannten studierend, entsetzt, daß seine
    Bücher vergessen waren. Er eilte zum Schreibtisch
    Zornbeflügelt, und schrieb einen Brief an die Machthaber.
    Verbrennt mich! schrieb er mit fliegender Feder, verbrennt mich!
    Tut mir das nicht an! Laßt mich nicht übrig! Habe ich nicht
    Immer die Wahrheit berichtet in meinen Büchern? Und jetzt
    Werd ich von euch wie ein Lügner behandelt! Ich
    befehle euch, Verbrennt mich!”
    (Brecht: Die Bücherverbrennung)

  • gyuri10
    2017 április 12
    6:01 du.
    Nem tudtam, hogy Te kommunista szimpatizáns vagy, sőt a véres kezűeket is támogatod.
    Már máshol is írtam, örülnék, ha engem hanyagolnál.

  • Judith Kopacsi

    Hát persze, hogy persze! A magyar történelem során egyedűl Lukács György tizedeltetett, ugye? Horthy és csatlósai pedig ugyanakkor szüzies fáytoltáncot lejtettek a Rószadomb tövében. Sajnos le kell lomboztatnom dicső fényességét Horthy urnak és az Őt támogató Román hadseregről akiknek dicső tisztjei az én Kopácsi nagyapám vörös gárda brigádját tizedelték meg 1919-ben. Nagyapám volt a kilencedik. Mellette állt egyik legközelebbi barátja és harcostársa, aki a tizedik lett. Különben én szeretném tudni, hogy pontosan milyen vétek miatt dönött Lukács György a tizedelés mellett. Még az is lehet, hogy áruláséert, vagy gyilkosságért.

  • Judith Kopacsi

    Én nem látom Klárikát itt felháborodni a Kommün utáni tömeges zsidó és vörös gárdista áldozatok miatt. És azt sem látom, hogy valaha elismerték volna Klárika és társai, hogy egyedűl a Vörös Hadsereg mert szembeszállni az ANTANT hatalmakkal, ha nem ők, akkor ma MO északi határa Miskolcnál végződne.

  • Igen, igen, igen, Belzebub! Nagyon is egyetértek szavaiddal, bár Lukács György írásai nálam is egyre inkább a feledés homályába vesznek, sajnos.

    Nagyon köszönöm Brecht igazán ideillő versét! Engedelmeddel idemásolom egyik magyar fordítását:

    A könyvégetés

    Mikor a rendszer parancsot adott: nyilvánosan

    égessék el a káros tudást árasztó

    könyveket, s mindenünnen ökrök vontatták

    a könyvvel telt szekereket a máglyákhoz —,

    egy elűzött író, a legjobbak közül, rémülten

    fedezte fel, hogy az elégetett

    könyvek listájából az övét kihagyták. Haraggal

    íróasztalához rohant s írt a hatalmasoknak.

    Égessetek el! — írta sebesen — égessetek el!

    Ne tegyétek ezt velem! Ne mellőzzetek! Talán

    nem írtam könyveimben mindig az igazat? És most

    mégis mint hazudozót, úgy kezeltek! Megparancsolom:

    égessetek el!

    Hajnal Gábor fordítása

  • Azt írja Blöffös Hazug Klára [alias Figyelő]!

    Így hivatkozik, hogy „emlékeim szerint…” 😀

    Először is, hatvan év távollét után a matróna – Lukáccsal kapcsolatban – mi a fenére emlékezhet ???

    Másrészt, ha annyira jó a memóriája, hogy arra bátorkodik még hivatkozni is őnagysága, akkor hogy a francba . n e m . e m e l é k s z i k . az általa sokszor deklarált, a hőnszeretett Horthy ellentengernagy* által a . c a t t a r ó i . m a t r ó z o k . m e g t i z e d e l é s é r e ??? Sajnos a válasz kézenfekvő, nem feltétlen az életkora, inkább az Ő szelektív korlátait éppen az önmaga szélsőségesen jobboldali beállítottsága determinálja…

    Aztán, ez a Völkiser Beobchter említést tesz még „Lukács véreskezűségről” is. Pont Ő kiált gyilkost, Ő az 56-os utcai lincselő, akiről Arany János Ágnesasszonya jut minden józanul gondolkodó olvasó eszébe, aki azóta is, a mások mocskolásával mossa-mossa a saját véres lepedőjét, vagyis azt a éjsötét lelkiismeretét…
    .

    .

    * Ellententengernagy: a sorhajó-had hátsó traktusát parancsnokló admirális, afféle hátvéd… – Főleg menekülésnél nő a szerepe. „Nomen est omen”, ami előre vetíti az általa parancsnokolt állam rosszsorsát is. 😀

    .

  • ˙

    Judith ! 🙂

    .

  • Almási Alma
    12:31

    Csak a Horthy-féle Kattarói matróz-tizedelés 2 0 0 . á l d o z a t á t , csak azt szeretik -szeretnék – elfelejtetni ezek az amnéziás hölgyek és urak…

    .

  • Bendegúz 79-11:23

    Horthyt miért hagytad ki ??? Ő biztosan szimpatikus neked…

    .

  • Bendeguz79
    2017 április 12
    4:47 du.

    Micsoda lelkes felvillanyozódás…

    Lukács György a Tanácsköztársaság idején a vörös hadseregben megtizedeltette a katonáit, mivel nem akartak harcolni az akkor éppen ránk törő kisantant seregek ellen, amelyek a trianoni békeszerződést akarták rajtunk bevasalni…

    Érdekes módon Horthy Mikósnak, akiről úgy tudjuk, hogy Katarrónál szintén megtizedeltette a matrózait, ez a bűn egyáltalán nem számít be, mert manapság ezt a tényt már tévesnek tartjuk, sőt tagadjuk.

    Ámde azt egyáltalán nem tagadhatjuk, hogy román seregek segítségével jött be az országba, hogy engedelmesen ALÁÍRHASSA a trianoni szerződést, a kormányzói hatalomért cserébe.

    Érdekes ez a csűrcsavaros történelem. Aki Trianont elfogadta, azt szobrokkal jutalmazzuk, aki pedig minden erővel (talán még a jó híre feláldozásával is) védelmezte az országot a trianoni hódítók ellen, annak a szobrát lesöpörjük…

    Egyéb dolgaikat nem is számítva…

  • Tüske Zsófia

    http://www.forrasfolyoirat.hu/1701/lengyel.pdf
    nos, nem hinném, hogy a lelkes gyilkosozók elolvasnánka 22 oldalas cikkeket, (igaz, ebben a bibliográfia is benne van) pláne, ha kétségeket ébresztene szent meggyőződésük ellen, de hátha van olyan, akit esetleg mégis érdekel.

    A wikiben szerepel továbbá az alábbI kitétel is: „Claudio Mutti író szerint személyes felelősség terheli a korabeli magyar szellemi élet erőszakos, hatósági eszközökkel történő homogenizációjáért. Mutti szerint ő okolható e homogenizációs folyamat egyik programadójaként és szellemi útmutatójaként, a Párt szempontjából nemkívánatos alkotók listáinak összeállítójaként több kiemelkedő magyar filozófus (például Hamvas Béla, Kerényi Károly, Prohászka Lajos), valamint író (például Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, illetve az Újholdasok) tönkretételéért, elhallgattatásáért, emigrációba kényszerítéséért (Márai Sándor)[23] vagy a szellemi életből való kiszorításáért.[24]”

    Eszerint pedig a szobrot eltávolító Jobbik és nagy testvére a Fidesz akár példaképnek is tekinthetné.

  • Tüske Zsófia

    Judith Kopácsi,

    ez már csak így megy: a gyilkos megbélyegzése relatív. Teljes mértékben elfogadható, ha azok gyilkolnak, akiknek indokaival egyetértenek az ítélkezők.
    Ki látta itt Klárikát és társait ítélkezni Kovarcz Emil és különítményesei ellen, akik két, hazafelé ballagó újságírót kaptak el, majd szemüket kiszúrva, szögesdróttal körbetekerve lökték őket még élve a Dunába? Az elkövető parlamenti képviselő volt a nekik megfelelő oldalon, hát tiszteletreméltó ember volt ésügyes, hogy ilyen hogy ilyen jól lekapcsolta azt, aki megírta bandájáról az igazságot.

  • Judith Kopácsi! 9,43 utsó két mondat.

    Arra én is kíváncsi lennék, hogy az a tizedelés miért történt és milyen körülmények között. Mert, akik itt kegyes – vagy inkább kegyetlen – amnéziájukat gyakorolják, illetve ápolgatják, csak azt felejtik el, hogy a Tanácsköztársaság Vöröshadserege, vagyis az ország . h a d i á l l a p o t b a n . állott, szemben az ország határait támadó Antant seregeivel. Mely háborús helyzet és ellenállás azért alakult ki, hogy – többek között – nevezett ellenség ne tudja érvényesíteni a kilátásba helyezett – késöbb Trianon néven elhíresült – országdarabolást. Tehát folytatódtak a harcok. Márpedig hadiállapotban a lakosságra is plusz feladatok és hadi törvények, és terhek vonatkoznak, amelyeket minden megtámadott ország adott kormányzata rendeletekkel szabályoz és érvényesít. Itt most, ismét hangsúlyozva, hogy Mo. esetében az Antant volt a támadó…

    Az meg aztán csak a hab a trotán, hogy a velünk hadban álló agresszor egy korábban még matrózokat t i z e d e l ő katonai diktátort – mint valami felszabadítót – ültetett egyenesen a magyar hatalom legfelső csúcsára, tehát az ország nyakára. Persze jól számítottak, mert ő íratta alá a trianoni békediktátumot gróf Apponyi Alberttel amelyet később, mint sértett primadonna, minden politikai és hatalmi játékában mint ütőkártyát játszhatott ki akármely ellenségnek kikiáltott csoport, osztály, vagy ország ellen is, ami neki 25 évet biztosított a csúcson. Eközben azok ellen is kijátszotta ezt a propaganda aduját akiknek ahhoz az égvilágon semmi közük nem volt, de még az őt ’19-ben „trónra” ültető nyugati hatalmak ellen is…

  • Sokminden megjelent a beírásaitokban és a szobor eltávolítását is sokféle szempontból lehet nézni, szempontonként más és más képet kapva.

    A nem mondom ki kik, példás következetességgel, szigorú CÉLIRÁNYOSSÁGGAL irányítják a tömegeket mind a stratégiai, mind az operatív céljaik megvalósulására.
    Az újmaterialista filozófia bázisra épített köztudományosság vallásba megfogalmazott tanokkal eltakarták a tömegek szeme elől, h a mindenség (a számítástechnika, robot technika terminológiájában megfogalmazva) a mindenség egy hatalmas informatikai rendszer. Ebből adódóan, a mindenségben az informatikai hatások az elsődleges és egyben minden további hatást előállító hatás az informatikai hatás.
    Azok számára akiknek túl meredek az élettelennek definiált rész értelmessége, nézzék csupán a bioszférát (a DNS hivatalosan is számítógép alkatrész) és ezen belül is, csak a szintén tudatosnak definiált embereket.
    A nem mondom ki kik, szintén információs hatás alapon tevékenykednek. Az információkat a legkülönfélébb adathordozókba különféle kódolásokkal alkalmazzák úgy, h a céloldal azt az információt kódolja ki belőle (annak értelmezze) amit a küldő küldeni szándékozott.
    A cél oldal „jó” értelmezésére szolgál a látásmód uniformalizáló közoktatás is.
    Emellett remekül ismerik és építenek a fiziológiai szinten létrejövő reakciókra is. Ez utóbbit a reklám szakember képzésen is (valamekkora mélységben) tanítják. Úgy is, h a gerjesztett érzések gondolatokkal való társítása, összekapcsolása. Így lehet szimbólumokat gyártani célirányosan megadott szimbólum tartalmakkal.
    Később meg lehet változtatni mind a jelképet (szimbólum formát), mind a szimbólum tartalmat (átértelmezések).

    Ezt is tudva és vizsgálva érdemes értelmeznünk.
    A szobor eltávolítása egy jelzés. Jó tudni, h ez a jelzés minek értelmezve jelenik meg a különféle kondicionáltságokkal (programozottságokkal) élő célcsoportokban.
    Jó látnom, h vannak közöttetek olyanok akik (már) több szempontból nézek úgy is, h közben felépül bennetek egy asszociációs lánc is. Ezzel képesek vagytok eltávolodni a célprogramozott értelmezéstől. Ez nyitja meg az utat a színdarab világból színház világa (valósága) felé.

  • Klárika,
    én nem annyira a kommunistákkal vagyok szimpatizáns,mint inkább a fasiszta,náci,nyilas gyilkosokat gyűlölöm.Igen, GYŰLÖLÖM. Sajnos sokra nem mehetek a gyűlöletemmel,mert példát tudok mondani rá,hogy még zsidó vagy fél zsidó barmok is inkább a rohadékokhoz tartozóknak érzik magukat,mint az üldözöttekhez. Csak azért,mert sikerült életben maradniuk,a krokodil később falta volna fel őket,de már az általad gyűlölt vörös hadsereg meggátolta a további Dunába lövéseket is. Ilyen volt a luxus ribancot kitartó chorin család Portugáliában és ilyen az is aki segédkezett 14 évesen a zsidó vagyon rekvirálásában.Ilyen volt az is aki eichmannal együtt orgiázott miközben Apámat hajszolták Mautchausen felé.Tudnék még néhány alja emberről írni,de nem teszem,mert szégyenünket nem akarom kiteregetni.A vörös hadsereg,pedig másodszor is megmentett a revans harcosoktól és lincselőktől.Te pedig Kedves,szavaljál wass és nyírő verseket.Prózában azért ne feledkezz meg a mein kampfról sem.Neked százezrek halála ad igazolást, hogy igazán már leszállhatnék a hozzád tartozók ostorozásáról.”Hiszen mindez már olyan régen volt.”Vedd figyelembe azért,hogy nem minden hozzád tartozót ostorozok,természetesen csak verbálisan, mert akikhez tartozhatnál azok bizony rendes emberek.Akikhez szeretnél tartozni és kiröhögnek érte,akkor is ha naponta veted magadra a zsidó rabbira emlékezésként a kereszteket.Arra azért figyelj oda,hogy a nürnbergi törvények szerint azt a bizonyos rabbit és anyukáját is Auschwitzba égették volna meg.Sajnos onnan eddig még nem volt feltámadás.

  • Figyelő,
    valójában nagyon könnyedén hanyagolható vagy,de ameddig te itt ronthatod a levegőt,addig én is próbálom javítani,tisztán tartani amit még nem érintettél meg.

  • Judith Kopacsi:
    „Különben én szeretném tudni, hogy pontosan milyen vétek miatt dönött Lukács György a tizedelés mellett. Még az is lehet, hogy áruláséert, vagy gyilkosságért.”

    Pontosan hogysmint volt, természetesen nem tudhatomom. Nekem az ügyről a következő írás tűnik talán a leginkább plauzibilisnek.
    http://www.forrasfolyoirat.hu/1701/lengyel.pdf

  • Kedves Kopácsi, Almási és Cikihara!

    Tudtommal az antant ostroma közepette 6 dezertőrt végeztek ki egy egész nagy-létszámú alkulat szeme láttára annak katonai morálja és fegyelme fenntartása érdekében. Állítólag ezt követően a . h o n v é d ő . harcok alatt még fegyelemsértés sem történt Lukács alá tartozó hadtestek területén. [Megjegyezném azért; hogy a negyvennyolcas forradalom és szabadságharc során is előfordultak hasonló esetek…]
    Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a fáradt, csalódott és kiábrándult katona-tömegek akkorra már a szörnyűbbnél szörnyűbb hadszíntereken végigharcoltak egy értelmetlen imperialista világháborút… Elegük volt a háborúból. Pedig tény, hogy éppen az ő energiájuk idézte elő, vagy inkább katalizálta a több európai államban kitört forradalmi tüzet is… Itt viszont már külföldi intervenció szorította magát a hazát(!). Nem volt mese.

    Üdvözlettel: DG

  • Judith Kopacsi,

    Lukács György, mint politikai tiszt, olyanért rendelt el tizedelést, ami miatt Jányi. Tiszafürednél hídfőállást vesztett a Vörös Hadsereg a románokkal szemben, amit Lukács az ott harcoló magyar katonák gyávaságának tulajdonított.

    Jányi ugyanígy értékelte a Don-kanyarban a szovjet áttörés sikerét, amiért kiadta hírhedt hadparancsát:

    1. A 2. magyar hadsereg elvesztette becsületét, mert kevés, esküjéhez és kötelezettségéhez hű ember kivételével nem váltotta be azt, amit tőle mindenki joggal elvárhatott. […]
    3. A rendet és a vas fegyelmet a legkeményebb kézzel, ha kell, a helyszínen való felkoncolással, de helyre kell állítani. Ennél kivétel nincs. […]
    5. […] A D. körzetben a 19. Hop. Az É. körzetben a 10. hop-hoz, kik felelősek azért, hogy annak Ny-i határát egy ember vagy jármű át ne léphesse, aki megkísérli, azt fel kell tartóztatni és felkoncolni, ha egység kísérli meg, meg kell tizedelni. […] v. Asztalossy vőrgy. és Molnár ezds. itt, a hátsó körletben v. Heszlényi altbgy-t teszem felelőssé azért, hogy parancsom végrehajtása minden eszközzel megtörténjék.
    […]
    13. Az utolsó napok alatt látottak azt mutatták, hogy a zsidó munkás szd-ok zárkózottan és rendben menetelnek, míg az úgynevezett csapat legénység szétszóródott állati színvonalra süllyedt csürhe benyomását keltette.
    […]
    1943. január 24. vitéz Jány vezds. hds. pk. sk.

    Ezért Jányt 1947-ben kivégezték, 1993-ban a Legfelsőbb Bíróság fölmentette. 2011-ben a köztársasági elnök (az olimpiai bajnok) a honvédelmi miniszterhez fordult Jány Gusztáv posztumusz vezérezredesi kinevezése ügyében.

    Lukács Györggyel szemben nem követtek el jogsértést, hogy az adott helyzetben, háborúban, elrendelt a katonai állományban tizedelést.

  • Annyit fűznék még a Lukács történethez, hogy mivel vörös katonákat végeztetett ki, így nagyon balul sült volna el a Horthy bíróságtól, ha ezért elítélik, ilyen ítélet a kommunisták védelmének látszatát kelthette.

  • Belzebub,

    köszönöm a linket, ennek alapján változott ismeretem Lukács György tiszafüredi és poroszlói szereplésével kapcsolatban ahhoz képest, amit írtam itt a bejegyzésben.
    De Jányval kapcsolatban nem változott.

  • A Lukács vitát én úgy összegezném:

    A saját kútfőnkből és személyes tapasztalatunkból – beleértve a családtagjaink, személyes barátaink és hiteles ismerőseink tapasztalatait is – egyikünk sem láthatja át a történelem teljes összképét (még Nagy Gyula sem!). Minden jelenséget, eseményt csakis békaperspektívából érzékelhetünk.

    Éppen ezért óvatosnak kell lennünk még a tényeket illetően is, hát még az indítóokokat, vagy a személyes akaratok, vágyak és döntések értékelését illetően!

    Az évszázadok során mendemondákból, téves vagy szándékosan elferdített történetekből begyűjtöttünk egy csomó előítéletet, amelynek fele sem igaz.

    Én a magam részéről ezért nem szívesen mondok fekete-fehér ítéletet semmiről, és bármely ítélethozatal előtt alaposan átgondolom az általam ismert tényeket a logika és a helyszín és időszak szokásai szerint. És tudomásul veszem, hogy az így leszűrt igazságaim is alapjaiban szubjektívek.

    Jól megtartható számomra ez a távolság egy olyan személyiség értékelésénél, mint Lukács György, akihez már eleve is ambivalensen viszonyulok.

  • Megdobbentoen olvasom, hogy mi nagy szamban levo magyarok itten a KMH-on, hogy csupan politikai alapokon ertekelik az embneri eletet.

    Azok akik az ok politikai elveikkel egyoldalon, ugylatszoan meg buszken is velik az emberi ilet megsemmisiteset, sot meg tobb emberi eletet, azt nem csak hogy jovva hagyjak, sot vedelmezve tamogatjak. De akik mas politukai elveket veltek , csak azt hajlandok elitelni.

    Hat valojaban mi erteket, mi arat velnek az emberi eletert?

    Szamukra talan az emeberi elet igen olcsonak velve.
    Nem barki bune ,fokent emberi elet ellen, egyenlo buntett ? S miert nem ? A reszrehajlo itelkezes nem egyenlo foku bun hasonloan ?

    Nem eppen azert megy vilagszerete az emberi elet pusztitasai, sot milioiknak semmibe-ertekelese.
    Nem csoda hogy magyarorszagon az emberi elet kevesebbet ert mindeg mint egy hasznos iga-vono allatt elete.
    Nem szegyenletes az ? S vannak tobben akik vedelmezve kialanak az emnberi elet tomeges pusztitasai mellett.

    Ms.Kopacsi emlitve nagyapja eletenek riszkejet. Itelte volna azt is hasonloan HA nagyapja esett volna a tizediknek ?

    Nem is emlitve Kopacsi Sandor, Budapest rendor fokapitanyat. Akit az elvtarsai hasonloan halalra iteltek. Bune volt hogy nem sujtott eros kezzel az egyetemistak ellen 1956 Octonereben.
    A fo-kapitany sikeres lett, talan volt eleg benfektes elvtarsai, akik eredmenyesek lettek a fo-kapitanyut felmenteni ?

    Tisztan latva hogy mily olcso az emberi elet talan meg maig is magyarorszagon. Szegyenletes.

    Meg a ragadozo-husevo allatok sem teszik azt sajat fajaikkal. Csupoan az emberi leny.
    Regi mondas az hogy „Farkasok nem vadasznak/esznek farkasokat”. Csupoan az emberi leny egyedul teszi azt.
    Csuapn az emberi leny mely pusztit mindent. Ol minden eheto elolenyt, de sajnos gyilkolja meg sajat emebertarsait is, s nem csak a letfenntartas celjabol, mint a rgadozo vad-allatok. Az emebr teszi azt elvezeteer, s jovedelmezeseert.
    Az am az egyedulli megbocsajthatatlan tett.

  • Tobben kozoltek a
    web cimet.

    Javaslom mindenkinek ,barkinek is akinek kerdese, ingadozasa letezik az eseten.
    Ott olvashatja a teljes adatokat, leirast.A kivegzettek neveit, eletkorukat,stb. minden adatokat.

    A parancsot a tizedlesere Lukacs Gyorgy „nepbiztos” adta, s hagyta jova a kivegzeseket.
    Csupan egy szazad parancsnok kovette Lukacs parancsat. Mind a masik 3 szazadparncsnokok semmibe vettek azt.
    A szazad parancsnok, aki valasztotta az aldozatokat es a kivegzest teve, kesobb a „feherteroristak”-nak nevezett bbirosag, nyolc evi bortonre itelte ot.
    Talan azt velnek igazan buntettnek ?

  • Kozoltem en is azt a web-cimet, DE a CENSOR ki-cenzurazta.

    Nemely durva,egyeneskedo name-calling-okat nem.
    Eljen a cenzura, vesszen a szabad kifejezsek joga?

  • Valamit itt tisztázni kéne.
    A magyar 56 os forradalom a szovjet megszállás ellen létesült, ami 1945 óta volt Magyarországon, na meg azt kiszolgáló akkori kormány ellen.
    A magyar szabad akart végre lenni, az előzetes náci uralom, majd az orosz uralomtól. Csak szabad akart lenni!
    Akkori fiatalok, NEM voltak Horthy pártiak, reakciósok stb. Soknak ideálja a szocialista kormány volt. Hiszen Nagy Imrét akarták, aki annak számított, csak sokkal emberségesebb formában, mint Rákosi és társai.

  • Kopácsi Sándor ezt az ideált végűl felfedezte, ezért állt át a forradalmárokhoz.

  • Judith Kopacsi
    2017 április 12
    9:47 du.
    Kedves Judith, Elnézést, de amiről írtál akkor még nem éltem, tehát nem voltam a tanúja, az akkori eseményeknek. Viszont, a későbbieknek szenvedő tanúja voltam, ami a fiatalságomat tönkretette, tanulmányaimat meggátolta stb.

  • gyuri10
    2017 április 13
    3:49 de.
    Én megértem, hogy Te a Vörös hadsereget látod megmentődnek, de engedtessék meg nekem, hogy ez csak földrajzilag tűnik annak .A nyugati oldalon, UGYANAKKOR , az amerikaiak és angolok szabadították fel az országokat. Nekünk az orosz jutott, tisztán az ország fekvéséből kiindulva. Ne feledd el, hogy akkoriban a szovjet, angol és amerikai szövetségesek voltak a nácik ellen.

  • Belzebub. nagyapám csapata a Románok által lett megtizedelve és nem parancsmegtagadásért Lukács György által. Kopácsi Sándort meg 58-ban azért itélték majdnem halálra, mert nem volt hajlandó elválalni egy miniszteri cimet a beözönlö Szovjet megszálóktól 56 Novemberében. Ez a visszautasitás egy munkáskádertől, aki még anno mint partizán harcolt a Vörös hadsereg mellett, megbocsájthatalan bünnek számitott.

  • Figyelő, mentegetözésedre, hogy akkor nem éltél, ez a válaszom:
    Kishont Ferenc önéletrajzában olvastam a következő szöveget:

    „Máig halálos gyülöletet érzek a náci szörnyetegek iránt, akiknek arra volt gusztusuk,hogy anyámat meztelenűl körbe-körbe kergessék, de a mai német generációval régen megbékéltem. A kollektiv bünösség fogalma számomra nem létezik, kollektiv szégyenérzetnek azonban lennie kell. Ezt az érzést viszont még német barátaimtól is elvárom.”

    Teljes mértékban egyetértek vele.

  • Kedves Judith, a gyűlölet nekem nem az esetem, pláne, ha állandóan ébren tartják.
    Elég volt! Elég volt a zsidók bosszú hadjáratától, a jobboldal siralmaiból.
    Maradok inkább a békés, álmos Kanadában, ahol nem kell politizálni!

  • Kedves Figyelő, ha igazi jobboldali magyarnak érzed magad, ideje megszeretned az oroszokat, és főleg Putyint…

  • Hálistennek, akadt olyan is közületek aki szóvá tette az élet szentségének kérdését.
    A most leköszönőfélben levő korszakban a vezetőség részéről az élettel való gazdálkodás folyt. A cél érdekében való jól felhasználásról.
    Ez van a szükséges és megengedhető mértékű veszteség mérlegelés és egyben szállóigévé vált kijelentés mögött is.
    Ez sok formában megjelent és sokféle megfogalmazásban is.

  • Klárika , nincs gond, nem is a te mamádat kergették mezteleül a koncentrációs táborban. Az én 72 éves dédnagymamámat is csak néhány nyilas nyikhaj rugdosta a vagonba. Szóval a minimális szégyenérzetre én is igényt tartok, különben fölsorolom majd az összes meggyilkolt rokonomat, kisdedektől kezdve ai idős dédszűéőkig bezárolag. Sajnos a lista hosszu lesz.

  • az a as albert aki 41 ben es kesobb is uszito antiszemita cikkeket irt a magyar futar c cajtungba?
    akkor ertjuk is……..ismerve rmany idegengyulolo rasszista antiszemita poltikajat

  • Judith Kopacsi
    2017 április 12
    9:47 du.

    „egyedűl a Vörös Hadsereg mert szembeszállni az ANTANT hatalmakkal,”

    Azért tegyük hozzá, hogy a magyar kommunista kormány (amelyik puccsal került hatalomra) nem szívszerelemből védte az északi határt! Egyesülni akartak a szovjet Vörös Hadsereggel a Kárpátokban, amely találkozás nem jött létre, mivel az ANTANT intervenciója megindult Szovjet-Oroszország ellen.

    A magyar Vörös Hadseregben egyébként nem kommunista tisztek voltak nagy számban, mert a honvédő háború ellen nem volt kifogásuk. A királyi hadsereget egyébként Károlyi szerelte le nagyon tévesen a demokratikus forradalom után (1918. október), mert sok volt a munkanélküli katona. Ezért tudtak a románok Budapestig nyomulni.
    A románokat, akik megdöntötték a Tanácsköztársaságot (!) végül az antant parancsolta ki, mert Horthy személyében látták a biztosítékot a stabilitásra.

  • Almási Alma
    2017 április 13
    3:02 de.

    Horthy és Jány katonatisztek voltak, Lukács meg népbiztos, politikus, ami nem ugyanaz. A matrózok konkrétan kommunista lázadásban vettek részt, míg Jány később tévesnek ítélte azt a bizonyos parancsot, tehát nem ugyanolyan súlyú esetek.
    Inkább a fehérterrorhoz vagy a vörösterrorhoz hasonlítanám.

    Akiket Lukács hadtestében megtizedeltek, talán nem is tudták, hogy mi a bűnük. Nagybetűvel szedtem, amit a szocialista cenzúra kiszedett belőle.
    „Ük maguk, a katonák, vagy harmincan löhettek, az iskolába voltak bekvártélyozva, az lött vóna a dóguk, hogy a szervöket vigyázzák a demakráciás vonalon, de nappal leginkább csak az epörfák alatt heverésztek, kártyáztak, danoltak, különösen egy suszter vót köztük, hát az oly szépen danolt, hogy olyat még a vásárban is ritkaság hallani. Különösen mikor azt énekölte, hogy „Körösztényök, sírjatok”, hát csak úgy röszketött bele az embörnek a szíve. Mög a misét is el tudta fütyülni az egészet, hallják. Mondtam is neki, hogy ha mán a suszterségbül nem tudott mögélni, mért nem ment el inkább istória-árulónak vagy hangásznak, mert pikulázni is tudott, minek adta magát erre a pályára?

    – Mátyás bácsi – felelgetött -, möghiggye, hogy elmöntem vóna én akárminek, de sérvést kaptam az olasz fronton, a Doberdőbe, oszt nem vagyok mán én azóta jó sömminek, hát beálltam VÖRÖS katonának, itt mégiscsak a legnagyobb békességben vagyok.”

  • gyuri10
    2017 április 13
    3:49 de.

    „Ilyen volt a luxus ribancot kitartó chorin család Portugáliában”

    Ha Horthyékra gondolsz, őket nem a zsidó mágnások tartották el, hanem a magyar arisztokraták segélyalapot gyűjtöttek a családnak! Az új Horthy-könyvben írja a francia kutatónő.

  • Belzebub
    2017 április 12
    7:38 du.

    Petri vershez annyit, hogy ami az egyik embernek a vég, a másiknak a kezdet.

    Lukács-szoborral kapcsolatban azoknak adok igazat, akik szerint szoborparkban a helye! Lehet, hogy majd egyszer W.A is odakerül, ha nem a népakarat állította!

    Egyébként az volt a szép világ Petri művész úr szerint, mikor a kommunisták királyszobrokat olvasztottak be (Hősök tere), és komplett épületeket romboltak le, pl. Nemzeti Színház?

  • Most kaptam egy ismerősömtől és elképedtem, hogy ilyen létezik. Gondoltam – olvasva itt az eddigi hozzászólásokat – megosztom az idejárókkal. Nem mintha ettől változna is valami a fejekben, és azt is csak csendben mondom: a kislány román.

  • Utánaolvasva a cattarói matrózlázadásnak és „Horthy általi véres matróztizedelésnek”, három dologban lehetünk biztosak:
    NEM volt ott Horthy, nem ő vezette a flottát akkor, és nem volt véres megtorlás „csak” négy halálos ítélet, amire NEM Horthy adott parancsot.
    Az egész vélhetően a marxista történetírók találmánya!

    Több áldozatot szedett, hogy két olasz búvár felrobbantotta az egyik hadihajót a békekötés idején, legalább háromszázan meghaltak, kb. száz magyar matróz is.

    http://balkanimozaik.blog.hu/2013/08/19/a_kotori-obolben

  • hazai lámpa
    2017 április 13
    1:39 du.

    A francia forradalomban a forradalmárok példás önkritikát gyakoroltak egymáson.
    Akadtak bőven olyanok akik később is alkalmazták ezt a módit. A bolsevik időkben is.

  • Kedves Klárika,
    csodállak autoritásodért és arcátlan biztonságodért,hogy te mondod meg mikor és miből elég.Kitől,kiktől vagy eleresztve ezzel a zsidókra jellemző pimaszsággal.Jiddisül ezt hívjuk Jiddise Chücpenak.Kérlek,ne hivatkozz vallásos katolikus neveltetésedre, mert kilóg belőled egy lapáttal a pintele jíd. Kezdelek nem kedvelni és unom az örökös zsidózásodat,melyhez csak nekem,a zsidónak van jogom.A hozzád hasonlóak már elkezdtek tanulni a Köves Slomonál.

  • hazai lámpa,
    ezer bocsánat.Így tudtam valódi magyar történészek írásából, akik közelebb vannak és voltak a véreskezű kenderesi gyilkos történelméhez,mint a francia kutakodó nő.Ha Ők tévedtek,ki vagyok én,hogy ellenkezzek?Elfogadom,hogy a magyar arisztokraták alapjának kitartott luxus kurvájaként élte le undorító életének befejező részét.Egyébként tudtunkkal az egész magyar arisztokrata csürhe a cipője mellett járt,mert az italozás,cigányozás,kártyacsaták elvitték őseik rablott földjeit vagyonát. Akiknek pedig sikerült kimenekülni a „bolsevik pokolból”a seggük is kilátszott a nadrágból.Hacsak nem menekültek ki egy csinos,bevállalós feleséggel vagy 10-12 éven felüli leány gyermekkel.

  • Na egy komcsi Lukács szobrot Szent Istvánra cserélni,nem elítélendő,sőt hasznos és jó!
    Hogy Heller Ágnes mit gondol,az ugye mellékes,őt sem jegyzi a döntő többség!(nem véletlenül)

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 április 13
    3:21 du.
    Az általad sem kedvelt vezető sem Nektek sem nekünk nem a legkedvezőbb, ezért enyhén úgy vélem, 8 napos korában talán rossz helyen metélték.

  • Orsós Elemér,
    Földrajzilag is és testi alapon is jó helyen metélték.Az akkor élő és a későbbi pogányok tették az egész emberiség számára káros vezetővé.Ha ugyan arra gondolunk.

  • CUKIHARA irta; „Horthyt mirt hagyta ki?”

    Valaszom, mert nem ohajtanam boszbrat latni ! Megfelelo ?

    De ha hajlando tenyeket figyelembe venni javaslom olvassa;

    http;//hu.wikipedia.org/wiki/horthy_miklos_megitelese

    Hazi es fokent nemzetkozi torteneszek altal az adatok alapjan adva. Javaslom

    Sot ha ohajtana olvasi akkor, a John McCormick konyvet. „The unwilling ally”. Aki US kovet volt magyaroszagra 1933-1941.
    S mint nyitottam es olvastam eggyik hozzaszolo alatl csatolt web-lapot,a Cottarori-allitast, az teljesen valaotlansag.

  • Ms.Kopacsi;

    Sajat elvtarsai akikert kiall ma is, eletfogytiglanra iteltek Kpacsi Sandort csupan mert nem ohajtptt elfogadni egy politikai allass elfoglalasat ?

    Hat igazan jo korokbol jon magaa.

    A Lukacs tetteire vonatkozo adatokat olvashatja tisztan;

    http://www.forrasfolyoirat.hu/1701/lengyel.pdf

    Az elso VH 1918ban veget ert. Magyarorszag kaoszba esett. Nem volt kormany amely a bekekotest tehette volna. A gyoztes szovetsegesek, hasonloan mint manapsag az UN (ENSZ) ‘beketartokat, ill. akkor rendhelyreallitokat kuldott’. Hasonloan a romanhadsereg volult be a verotsoknak veget vetni.

    Persze annak sokan ,mindket oldalon bunosek a verontasokban.
    Sajnos az az emberi modszer, verontasokat verontasokkal reagalni. De amint onok is oly erossen tamogatjak azt, nincsen remeny a lehetosegre annak veget erni.
    Nem csoda hogy az emberi faj a sajat onpusztitasan igyekezik vilagszerte.

  • VORONYEZS;

    Kovallo user nevet valsztott!
    Emlekszik talan hogy mikent lett megerositve a Voronyezs nev ?
    Velem olvasta a „Voronyezsi orszagut”-at. Ahol egy szoviet fohadnagy (szazadparancsnok) hasonloan katonait, kozottuk sajat iskola tanarat is, a sortuz elle allitotta. Csupan mert a katonai batorsagat ohajtotta magassabb nivora emelni.

    No de legyunk minden hasonlo esetkeb oszintek.
    Meg George Washington is a sortuz ele allitott harom New Englandi katonat a fegyelemproblemak orvoslasara.
    ( A New Englandiak voltak a legy szabad-elvuebbek, s katonai viselkedesukben is)
    Tehat nincsen hiany az emberi gyarlosag es kegyetlensegekben adataiban, sajat embertarsai irant.

  • CUKIHARA 4/14. 5;26 soraira.

    Szeretnem figyemlmebe hozni hogy allitasa nem cronological.
    Mert a „Trianon’ 1920-ban erositette meg a szomszedos nemzetek hatarait a beke-kotes idejen.
    Az elso VH 1918-ban vegzodott. Magyarorszag a vesztesek eggyike. A szomszedos nepek ki-kialtottak onnallosagaikat, s teruleteik hatarit a lakossagaik alapjan foglaltak el.
    1919-ben magyarorszagon a kormany megbukott.Nem volt kormany, sem rend es torvenyesseg. Nem volt aki beketotest lett volna kepes reszt venni.
    A voros hatalmat a visszatero Kun Bela vezetresevel Szamuely,Cserny, Lander „Lenin fiuk” remtettei es oldoklesei dult. Szamuelytol meg Kun Bela maga is felt. Remtteiket Rakosi is nyiltan elitelte.
    A Lenin Fiuk tomeggyilkossagai hoztak az „Feher terrort” eredmenykeppen.
    A Roman hadsereg nem teruletfoglalasra vonult be, csak rendhelyreallitasara.

    A bekekotese 1920-ban rogzitette a hatarokat, tehat a kovetkezo evben, amikor letezett egy mukodo kormany.
    Persze Horthynak , sem barki masnak is ha lett volna helyeben,nem volt semmi lehetoseege az ellen.

    Kun Bela igerte vissza foglalni azon teruleteke melyet az orszag vesztett a haboruval.
    Horthy belekeverte az orszagot a haboruba a 1940-41-es Becsi hatorazat altal. Vissza adva teruleteket a felvideken, delvideken, s Erdelyben. Amit Kun Bela igert

    No de barki is mit lett volna kepes tenni akkor amikor egyesz Europa Hitler hadai es uralam alatt nyogott ?

    http;//hu.wikipedia.org/wiki/horthy_miklos_megitelese

  • gyuri10
    2017 április 13
    4:53 du.

    Igaz. Bios szinten meglehetősen egyformák vagyunk.
    A népmentalitásokként is ismertek erre programozottak.
    Az is igaz, h ezekben nagy az egyéni szórás.

  • Judith Kopacsi

    bendegúz irta: „Ms.Kopacsi;

    Sajat elvtarsai akikert kiall ma is, eletfogytiglanra iteltek Kpacsi Sandort csupan mert nem ohajtptt elfogadni egy politikai allass elfoglalasat ?

    Hat igazan jo korokbol jon magaa.”

    Kiket pártolok én? Ja, és ha már a köreimnél tart, egyetértek, én magam is meg vagyok velűk elégedve.

  • Judith Kopacsi

    Hazai lámpa, meg tudnád nekem magyarázni az alábbi soraidat?

    „A magyar Vörös Hadseregben egyébként nem kommunista tisztek voltak nagy számban, mert a honvédő háború ellen nem volt kifogásuk.”

  • Bendegúz79 9:48

    Hitlernek még se híre, se hamva nem volt a történelemben, amikor Horthyt már – miért pont őt ? – ellenséges külföldi hatalmak megtették „fővezérré”. Első fellépésének (már Hitler előtt 9 évvel*) jellegzetes vonása az antiszemita politika kormányszintre emelése volt. Semmi nem kényszerítette erre, de ő az „uralkodásának” mind a 25 éve alatt végig hűen ehhez „az elvhez” igazodott – ez volt az ő és csapatának főcsapása iránya.

    Másrészt, nincs az a mentő, vagy kényszerkörülmény, amely a háborúba lépés, az orosz frontok, a MUSZ, Kamenyec Podolszkíj és a Nagyholokauszt stb. szummáját – a 25 év áldozata, a kb. 1 millió magyar ember vérét – egy picit is enyhítené. Ha pedig csak azért lett háborús bűnössé, mert „kormányzás” közben kellően nem figyelt oda, hát már az is elég lenne egy posthumus „figyelmetlen tömeggyilkos érdemérem” elnyeréséhez. Itt jegyezném meg, hogy egy csupán figyelmetlenül vezető halálos gázoló sofőrre is már súlyos börtönévek várnak, amit a sajtó még hetekig tárgyal, nem pedig egy ugyanezzel védekező „legfőbb hadúr” az ő millióival…
    Máskülönben sem volt Kormányzóúr oly naiv. Ő tudatosan vitte az országot a katasztrófába. Meg volt az ő „ellenforradalmi” rendszerének a maga, ezirányba fejlődő, fokozatos kronológiája, illetve a maga sajátos retrográd evolúciója. Amit indirekte, de itt föntebb Bendegúz97 a fogadatlan prókátor (bár ki tudja, hogy fogadatlan e?) ha akaratlanul is, de érinti a védőbeszédében.

    Pedig őfőméltósága a német megszálláskor még lemondhatott volna. De tény az is, hogy az legfeljebb egyfajta enyhítő körülményként jöhetett volna számításba Nürnbergben…
    Tudjuk, ha nincs Sztálinnak a szinte érthetetlen mentő beavatkozása, Horthy IS már rég ott, a patinás német város nemzetközi akasztófáján lóg a többi, hozzá hasonló akasztófavirággal együtt…

    Még egy megjegyzés: Attól, hogy Trianont csak 1920-ra datáljuk Trianont mégiscsak azok a nyugati jegyezték, akik Horthyt fehér lóra ültették Budapest Kelenföldi Pu-nál, ahova a szegedi személy vele befutott. Trianont a vesztes háború és nem a Magyar Tanácsköztársasdág számlájára írták, amit a szerződés mégcsak egy szóval sem említ.

    .

    *Hitler – azaz a Mein Kampf – előtt már 9 évvel: a Numerus Clausus törvény, a többi dicső intézkedés és kormányrendeletek, már akkor zsidó >fajúakról< beszél. [A Führer hatalomra jutása pedig még jóval később, csak 14 év múlva történt meg.] Mindez Horthy "kényszrehelyzet" mítoszát cáfolja. Pedig lett volna alakalma javítani, de nem tette.

  • Charlie:
    „Kedves Gadó György, a hozzám hasonló alulinformáltakra gondolva, egy pár szóval legyen kedves Lukács György szoborra érdemességét összefoglalni. Előre is köszönöm.”, Gadó

    Kedves Charlie,
    bár nem én vagyok a megszólított, talán nem zavarja, ha én válaszolok.
    https://www.amazon.de/s/ref=sr_pg_1?rh=i%3Aaps%2Ck%3Ageorg+lukacs+werke&keywords=georg+lukacs+werke&ie=UTF8&qid=1492166511

    Ennyi, nem több;az összegyűjtött műveinek az eddig megjelent 17 vaskos kötete, amit ajánlok a figyelmébe. (Az Amazonnál elég drága.) Ha On esetleg nem tudna németül, az egyes művekhez a világ nagy könyvtáraiban hozzájuthat magyar, angol, francia, olasz, spanyol, japán, stb. nyelveken is.

  • T. Bendegúz79 !

    Ön véletlenül nem a Volokalamszki országutat olvasta ? Voronyezsiről nem hallottam. Magam ezzel akönyvvel is csak hallomásból találkoztam, ami a Moszkvát ostromló villámháborús náci gépezettől szorongatott szovjet védők több mint nehéz helyzetét ábrázolja. A volokalamszki országút eme szakasza (nem a regényből: ez történelmi tény) mindössze 25 kilométerre feküdt a Vörös tértől, ahonnan a katonák egyenesen a disszemléről erre területre vonultak harcolni, ahol hősi harcok során sikerült megállítani náci fenevadat. Hitler „el is vonult” Moszkva alól déli irányba azzal, hogy ez még ráér…- a déli olajmezőkre volt égető szüksége. Leningrádot viszont évekig blokád alatt tartotta, rengeteg civil polgár halálát okozva vele, de azt sem sikerült elfoglalni. Sztálingrádi vereséget meg, ismerjük. Akik ott az ostromlókból véletlenül megmaradtak, és nem estek fogságba azokat viszontláthattuk mi is itt Budapestnél. Ezek az úgynevezett védők – az azzá vedlett agresszorok – jól futottak idáig, hogy aztán rommá lövessék a fővárosunkat és a hidjait még sajátkezüleg fel is robbantgassák… Piszkos egy munka volt annyi szent – mindezt szövetségben velünk…

    Üdvözlettel: V

  • T. Bendegúz79 úr!

    Ön alighanem a Voronyezsi katasztrófára utal, azzal . t é v e s z t i . ö s s z e . valami szovjet regény fantazi epizódját.
    Pedig ez, amely viszont valóban a megszálló magyar katonai közigazgatás alá helyezett orosz-szovjet voronyezsi területen, az e vereségről elhíresült Don-kanyar környékén érte a Horthyék által ágyútölteléknek „oda toloncolt” magyar haderőt. Ez egy nagyon is magyar történet, ami sajnos tényleg a Voronyezs földrajzi névhez kötődik.
    Tudniillik, amikor ama súlyos vereséget elszenvedő katonáink menekülésbe kezdtek Vitéz Jány Gusztáv – Horthy kedvenc tábornoka és személyes barátja – nyakában a német Vaskereszt kitüntetéssel a következő hadparancsban, szó szerint így fenyegette meg a menekülő II.Magyar Hadsereg katonáit:

    „… 2. Vegye tudomásul mindenki,hogy innen sem betegség, sem sebesülés, sem pedig fagyással el nem engedek senkit. Azon a területen, ahol gyülekezésünket elrendelték, ahol az újjászervezést végrehajtjuk, ott marad mindenki, míg meg nem gyógyul vagy el nem pusztul.”

    ” 3. A rendet és a vasfegyelmet a legkeményebb kézzel, ha kell a helyszínen való felkoncolással, de helyre kell állítani. Ennél kivétel nincs, legyen az tiszt, vagy rendfokozat nélküli honvéd,aki parancsomnak nem engedelmeskedik, az nem érdemli meg, hogy nyomorult életét tovább tengesse és nem engedem, hogy szégyenünket bárki is tovább nagyobbítsa…”

    Ezen mosolyogjék, ha még tud, kedves Bendegúz!

    Üdvözlettel: V

  • en meg azt hittem hogy a helyere szalasi szobor kerul……………………..az mar ugy hianyzik a varoskepbol ket Horthy koze…………

  • hazai lampa
    janyi volt katonatiszt
    Horthy ellentengernagy volt.
    de a kihurcolt levente fiuk……………..egyikuk se volt kikepezve arra

  • VORONYEZS;

    Hozzaszolasom szoszerinti fogalmazasan Onnek leheto hogy igaza van.
    Habar nme vagyok tisztaban a volt Szoviet foldteruletek helyes fogalamzasaval, mert mint kiderult a bukasa utan (1991) hogy minden terkepeket celzatosan tevel adatokkal adtak ki a kezdettol.
    Emlekszem a Volokalnszky uraszgaut-ra, de nem a Voronyezs-hez vezetu ut az ?

    1941 Nov. 7-et Szatalin hatarozata altla a Vorosteri katonai szemle volt tartva, eltekintve a legitamadasok veszelye ellen. Az Sztalin nme igen erdekelte talan.
    S az ismertetette teve hogy allitolag a katonak a szemele utan rogton a frontra voltak szallitva.

    Haborukban, fokent a mult haboruiban, a legtobb europai erkolcsi elkepzelesek alapjan, a katonak mind csak mint „agyutoltelek”- nek veve.
    Az emberi-eletnek semmi erteke nem veve.
    Az az amit maga dicsoit ? Vel elfogadhatonak ?
    Vagy csak azok tetteit iteli el , akik maganak nem voltak szimpatikusak, vagy politikai eleveik nem megeggyezok ?

    A gonoszsag , barmi gonosz tett, legalabb is az en meglatasaim szerint soha nem elfogadhato, soha nem elismerheto, barki is lenne, vagy lett volna is az egyen, szervezet, vagy meg nepszoport is !!!

    Yehat ha maga akarja kezdeni sorolni az emberi gyarlosag, alatl okozoot kegyetlensegeket, embertelensegeket, biztos vagyok annak vegere nem jut elete vegegig sem.

    De ha kezdi, tegye azt oszinten, es reszrehajlasok mentesegevel. Ismerje el mind azt tisztesegesen !

    Remelnem,hogy elfogadhato ez,s elismerheto meg on altal is ?!

  • CUKIHARA, 4/14. 6;49 am

    Mint a fentiekben Voronyezs-hez, s mas hozzaszolasaimban is mar tobbszor probaltam hozni figyeleikre , az en sajat erkolcsi es egyeni elvem alapjan, a gonoszsag az gonoszsag. Barki is lenne annak elkovetoje. Egyenloen veszem, latom,s nemcsak velem de elitelem mind azt minden reszrehajlasok nelkul.
    Abban en NEM fogadok el kivetelt.

    Tehat mikor On, s barki mas is (meg ha holgyek is) hoznak fel, idezznek, emlekesztetnek, allitanak marmi eseteket, tortenetek, sot meg elveket,ideologiakat is egyeni reszrehajlasaikat kovetve, en azt elitalem , ugyan ugy mint barmi erkolcstelen, embertelen kegyetlensegeket barki altal kovetve is barki ellen !!!

    Remelve barki olvasoja is ezen soraimnak, emlekezetben tartva ezt fog valaszt, megjegyzeseit tenni a jovoben.

    (Valaszom a tobb alanyaon tett megjegyzesere kovetkezik).

  • Folytatas CUKIHARA-nak az elobbikeben irottakhoz.

    NEM teszem senki vetkeinek, buneinek tamogatasat, azon egyenek vedelmet, de csupan az elismert, tenyek alapjan vagyok hajlando velni,megbeszelni barmi torteneteket, barmikor is.

    Tehat kezdjuk;
    Horthy-t nem az u.n „antant” a gyoztes elobbi ellenseg tette az orszag kormanyzojanak, hanem a Parlament felajanlotta azt neki. S Horthy visszautasitotta.
    Aztan csak a sajat kikotesei alapjan, miutan a Parlament elfogadta azt, lett valsztva kormanyzova a Parlament altal.
    Talan elmekzhetne, hogy tobb-part-rendszer volt akkor.
    S voltak szabad kepviseloi valsztasok. Ami nem sokaig letezett Rakosi elvtarsaik uralma alatt.

    A nyugati gyoztes hatalmak megelegedetnek tuntek azzal, mindazok utan amin magyarorszag at esett az elozo 2 evben a haboru utan.

    A Habsburg Charles,probalta a koronat es hatalmat visszanyerni. Sot ketszer is jelent meg magyarorszagon azon celbol. Horthy egyszeruen vegetvettet a kiralyi uralomnak. Torteneszek altal velve, hogy a Habsburg uralkodot a nyugati hatalmak nem fogadtak volna el.

    A „voros terror” volt az okozoja a „feher-terrornak”.
    Az nem kifogas, sem elnezheto, DE minden akcio re-akciot okoz, ami pedig nem jott a felhokbol.

    Maig is kerdoben hogy Horthy tudataval, jovahagyasaval tortent-e az? Pronay szazados volt ismert a tulzotsagoknak. De az valo tortenet hogy Horthy tett veget annak.

    Horthy bizonyitott tenyek alapjan NEM volt sem a nemet, sem Hitler szimpatizaloja.

    Az 1939-beli Lengyelorszag kegyetlen nemet elfoglalasa,felelmes lecke volt minden europai nemzetnek. Sajnos azt a nazik szabadon tettek 1945-ig. De szegeny Lengyelek meg ’45 utan sem jutottak jobb helyzetbe.

    Azon hasonlok megelozesere nem alt mas lehetoseg mint valami egyuttmukodes, s 1940-ben „Eggyuttmukodesi” szerzodes-be lepett nemetorszaggal.
    Az persze utat nyitott a nemet-faszista befolyasoknak. De az ketsegtelenul enyhebb volt, mint lett volna katonai-megszallas eseten.
    Magyarorszag egy menedek hely volt sok menekulo zsidoknak ,az ( az „Operation Panzerfaust” 1945 Oct. amikor Eichman kiengedte a nyilas vezetoit,s Horthy-t fogsagba vette) akik keptelenek voltak Europat elhagyni azon evekben. Sajnos Eichman a nyilasokat tette teljes korlatlan hatalomra. A toobi veres esemenyek ismeretes.

    De a kerdesem , hogy mi mas ki-ut lett volna leheto 1940-41-ben az orszagnak, barki vezetese altal is ???

    Lat valaki is mas lehetot meg mindazok utan amit ma tudunk? Akik ellenztek Hitler hadait, meghoditotta, s kegyetlenul pusztitotta. Akik nem ellentaltak, azokat is csak nemet uralom aldozataiva valtak.
    Lett volna valaki is sikeresen ellenalni ?
    A szovetseges nagyhatalmak is keptelenek voltak akkor.

    ( Ms. Garai, elobbiekben gyalazatos gyavasaggal vadolta hogy magyarorszag nem szalt szembe Hitler „Operaation Margaret” 1945 tavaszan).

    Horthy mondhato lehetne, hogy bedolt a csaletknek, 1941-ben amikor Hitler vissza adott reszet a felvideknek, a delvideknak, Erdenynek, mert azzal lekotelzete az orszagot csapatokat kuldeni a ” Operation Barbarosa” a USSR ellen.

    De Kun elvrasaik teljes visszafoglalasat akarta ,s igerte az osszes elvesztet magyar teruleteknek.
    Tehat lenyegeben volt ott barmi kulomseg ?
    Kun elvtarsiknak nem jott a lehetoseg arra, Horthynak meg nem jott a lehetoseg a kiutra.

    Javaslom ezen az alanyon barkinek is a reszrehajlo politikai elvek mentessege altali reszletes elemzeset torteneszek altal, fokent a kulfoldi torteneszek.

    http;//hu.Wikipedia.org/Wiki/Horthy_Miklos_megitelese

    Valoban ertelmes s valoan mutat mind a positive mint a negative tetteire.

    Horthy nem kovetet hazaarulast. Nem volt vadolva haborus bunok kovetesevel.Torvenyesen jott hatalomra.
    Volt akkor tobb-part rendszer. NEM volt cenzura.Nem volt vallaselleni akciok. Szabadmozgas biztositva.
    Tiltotta az eroszakkal celzott kormanyredszer donteset. Szalasit, Rakosit bortonozte. De Rakosit engedte USSR-ba ohaja szerint. Szalsit csak Eichman engedte a bortonbol.

    Gazdasagilag, tarsdalmilag volt siekrek. Nem a nagyhatalmakkal parhuzamos meretu, de volt. Az orszag szegeny volt. Nem volt sok exportja, jovedelme.
    Az orvosok szama duplazodott. 16 ujj-korhaz, egeszsegi bistositasok szeleskoruve lett. Vasut es orszagutvonalak jelentosen novekdtek, gazdasagila volt elohaladas, volt foldreform, nem 100%-os, de nem kenyszeritve vissza-kolhozokba. Nem volt tuladonkobzas/allamositas, nem volt B-listazas,
    Oktatasok , s lehetosegeik minden vonalon novekedve.

    Volt sok szegeny is, de a dus-gazdagok szamai nem magasnovekedesben.Nem voltak minden dolgok az ohajok szerint, de az ma sem am, sehol. S ne felejtse mind az kozel 90-100 ev elott.
    Kattintsa a fenti cimet es olvassa. Erdekes !

  • Hazai Lámpa:
    „Egyébként az volt a szép világ Petri művész úr szerint, mikor a kommunisták királyszobrokat olvasztottak be (Hősök tere), és komplett épületeket romboltak le, pl. Nemzeti Színház?”

    Petri György 1975-től Berufsverbot és publikálási tilalom alatt volt versei csak külföldön és szamizdatban jelenhettek meg. Akkoriban az Ön ma Horthy-fényező elvbarátai még Kádár alfelét nyalogatták. A véleményem Önökről megegyezik a Petri által írottakkal: „Pojácák vagy gazemberek? Is-is.”

  • @ VORONYEZS, 4/14-7;38 es 8;39 am

    Kedves Voronyezs ur;
    Visszamenoleg valazolva nemely megjegyzesere.

    Elsokent. Moszkvat nem igen a Vorosterrol szallitot katonak a szemle utan, akik megmentettek a varost.
    Hanem hogy Sztalin kapta a jelentest legkivallobb kem-mesteretol, Richard Sorge-tol.
    Sorge egy nemet ujsagiro volt, de meggyozodott kommunista.
    Japanban konnyen benfektesse valt mint nemet, s csatlossa a Japan Csaszari birodalommal. Sorge meg a Japan Tengereszeti Miniszterimba is benfentes es megbizott egyenne valt.

    Sorge jott tudataban, amit tovabitott Moszkvnak hogy Japan nem a Szovietet fogja megtamadni hanem az USA-t.
    (Persze Stalin neman maradt azon az USA-vakl szemben.
    De szatlin rogton adott enegdelyt Zsukovnak a Sziberia hadsereg tovabbitasat Moszkva vedelemre.

    Az a Sziberia Hadsereg volt Sztalin leg-kivallobban kepzett, felszerelt, s taplalt serege. Azok kaptak elsokben a T-34-eseket.

    A „3-ik” resz amit irt az elfogadhatalan lenne barki emberi leny altal.
    Sot meg a voros katonanak is kotelessege volt megtagadni vegrehajtasat barmi „nep-ellenes” parancsot.
    Talan itten a Kopacsi Sandor eleveszerint „a dolgozo nepneveben…” lenne megfelelo.

    En csak arra gondolok hogy a US csapatok a masodik VH-ban Europai letuk allat csupan egy szemlyt allitott Eisenhower is a losor ele. Amikor 20,000+ katona szokott meg a harcokat mellozni. Csupan Eddy Slovik, egy sajnos eletfogytiglani baj-kevero , mert ostoba volt irasba adni hogy ha ot frontline csaphoz osszak be ‘el fog szaldni'(megszokni).
    Jogi alapon a „szokest” bizonyitani kozel a lehetetlenseghez. De sajat kezirasban…? S a vezerkar remnye volt valamit szukseges tenni a nagyszamu szokeseket lassitani. De a tett az emebroles, mindenkeppen.
    De amit maga jezett az teljesen embertelen meg vadallatokkal kapcsolatban is. Azok is elolenyek. Nem ?

  • Bendegúz figyelmébe:

    „A Habsburg Charles,probalta a koronat es hatalmat visszanyerni. Sot ketszer is jelent meg magyarorszagon azon celbol. Horthy egyszeruen vegetvettet a kiralyi uralomnak. ”

    Néhány éve a katolikus egyház IV. Habsburg Károlyt boldoggá nyilvánította..

    A „boldog” cím egyfajta alacsonyabb rendű szent. Felteszem, akkor „Charles” királysága nem lehetett volna annyira szörnyű. Meglehet, be se kerültünk volna a háborúba, és a zsidókat sem küldtük volna Auschwitzba az ő uralkodása alatt. IV. Károly nyilván nem került volna Hitler uszályába…

    Szóval csak óvatosan a történelmi ítélkezéssel…

  • @ Almasi Alma;

    Nem tudom ,s nem erdelekne hogy a papok mifele cimeket adnak a regelhaltaknak.

    De annyit velhetunk, HA Charles IV. lehetet volna (csypan feltetelezes!) hogy magyarorszag sorsa lett volna pontosan mint Austriae.
    Az ‘unshlutz’,ha emlekezne arra, elkerulhetetlen lett volna magayorszagszamara is.
    Pontosan 1938 Hustevjan Hitler bevonult Austriaba.

    Emlekezne „The Sound of Music”0ra ? Julie Andrrews-al es Cristopher Plumer ? Kivalloan mutattta Austria korulmenyeit,s nyujtott teljes erzekes ertelemzeset.

    Magyarorszag meguszta a nemet katonai megszallast es teejes nemet hatalomi uralamt 1945 Octobereig!!!
    Koszonheto volt az Horty-nak.
    Nem a nemet katonai megszallas, hanem hogy 1938 Marciusatol 1945 Octobereig az nem tortent.
    Nem is emlitve hogy mind az Osztrak fiukat Hitler besorozta mint sajat nemet katonai,
    Legalabb, a minden rettenetesegek ellenere az sem tortent magayroszagon mint ausztriabn.
    S az biztos ugy lett volna a kozos Osztrak-Magyar csaszar Charles IV. eseten.

    Velne hogy az valamivel is elonyosebb lehetet volna magyaorszag, s fokent a magyar nep szamara???
    Tehat valosagban ,csupan Hprthy mentette meg az orszagot attol! Belatha azt ?
    Lenne mas elkepzelese? Remelve jobb mint a Charles IV.magyarorszag (ausztria-hungary tronjan).

    Velne hogy makent tortenhetett volna ?

  • Érdemes meghallgatni (az akadémiai pecsétes) Pap Gábort.
    Félig kimondva elmondta, h a Jézusi áldozat egy életfilozófia fennmaradásáról és feltámadásáról szól.
    Már egy ideje terjesztik a népek Krisztusa Magyarország szlogent is.

  • Bendegúz ! 5,32

    Hallott ön Kamenyec-Podolszkról ? A magyar holokauszt gyakorlati főpróbájáról? Már 1941-ben
    20˙000, azaz Húsz-ezer
    jórészt magyar anyanyelvű
    lengyel menekültet(!), [mert Trianontól már oda soroltattak] a mieink mészároltattak le a német Einsatzgruppe-val.
    Horthyék [értsd: a Horthy-rendszer!] mindezt egy úgynevezett
    . i d e g e n r e n d é s z e t i . e l j á r á s .
    keretében, illetve annak ürügyén a németekkel összehangolva, példás precizitással megszervezve, de szuper gyorsasággal bonyolították le. Úgy, hoghy ne hadováljon itt nekünk lengyel menekültek megsegítéséről. Bár igaz, „megmentett” is akadt – kb. mindössze a fönt kivégzettek egytizede – amivel a magyar jobboldal, ahogy Ön is itt, még ma is szeret eldicsekedni. Közben Kamaenyecpodolszkról némán hallgat, vagy „jobb esetben is”, ezt a nyilvánvaló h á b o r ú s . b ű n c s e l e k m é n y t . a szokásos r e l a t i v i z á l ó és közhelyeket puffogtató manőverekkel igyekszik védeni a védhetetlent.

    Különben is, kedves Bendegúz, miféle erkölcs az, ahol a szövetségesem ellensége az én barátom, vagy fordítva…?! Feltevődik az a kérdés is, hogy tulajdonképpen ki is volt kinek a szövetségese ? Akkor mi igazán a lengyeleknek voltunk a barátai, vagy inkább a nagy és dicső német III.Birodalomé, azé amely állati módon letarolta a mi örök barátunk országát ?

    .

  • Kedves Bendegúz, biztosan egészen másképp történt volna. Ausztria az I. világháború után kimondta a Habsburg ház trónfosztását 1918-ban. A magyarok viszont ezt nem tették, ezért mi királyság maradtunk 1919 után, és ezért akart IV. Károly hozzánk visszajönni és elfoglalni a trónt, amely jogszerűen az övé volt.. (Horthy a Magyar Királyság kormányzója címet viselte.) Ha sikerült volna, akkor mi, mint Hitler, Ausztria és Németország elleni királyság (természetes ellenségei lettek volna Károlynak), valószínűleg más politikai utat járunk be.

    Úgy vettem észre, hogy nem eléggé árnyaltan látod a magyar történelmet, inkább csak az iskolában beléd töltött (hazug) történelmet hiszed, és annak alapján érvelsz.

  • Továbbá: érdektelen, hogy nem volt német megszállás Horthy alatt 1944-ig, ha már a háború kezdete óta német csatlósként pusztultak a katonáink a háborúban.

  • Bendeguz79:
    „Magyarorszag meguszta a nemet katonai megszallast es teejes nemet hatalomi uralamt 1945 Octobereig!!!
    Koszonheto volt az Horty-nak.
    Nem a nemet katonai megszallas, hanem hogy 1938 Marciusatol 1945 Octobereig az nem tortent.”

    Bendeguz Ur!
    Nem gondolja hogy mielőtt telefirkálja a fórumot nevetséges hülyeségekkel talán nem ártana, ha elvégezné az elemi iskola alsó négy osztályát hátha sikerülne legalább minimális ismereteket szereznie arról, amiről ír?

  • Belzebub
    2017 április 14
    5:18 du.

    Honnan tudod, hogy Petri György nem a neoliberális megmondóemberekre célzott az elmebetegekről szóló versében?

    Ahogy Nagy László is saját elvtársairól ír, csak Bécset kell Moszkvára kicserélni ebben a gyönyörű versben (kiemelés tőlem).

    Nagy László:
    Balassi Bálint lázbeszéde

    Ördög már veletek, ti álszent hivatalok,
    hites uraságok csipkegallérban, csuhában,
    kik arcomat dongva a kárt örvenditek rajtam,
    dongók, a szentlélek dühödt pirosa kitílt.

    De ti bejöttök sátorom száján szalag gyanánt,
    utatok sötétül Bécsig, hol jó hír a gyászhír.
    Hány sértett fenség marka eresztett szemfedőnek,
    csipeszes inkviziciónak, ti dogma-dongók!

    Dögbanyák, az ágyú nem lök oly mérges tojást,
    amilyent farotok csöve pököd eleven húsra,
    homlokom kínja nektek oszmán nyalánkság, vissza,
    ragadjatok BELZEBÚBRA, ki világra kúrt!

    Pokolé a tábor, hol vitéznél több a ringyó
    s teknőc-lovasoknak csak hasa-menése gyors –
    Ti nem hulltok el, de sorsom kitagadom
    innen, mert vétek, hogy egy-hiten veletek éltem.

    Csontvázdiák, te, halál, tiéd a rózsás kalap,
    kobakodra húzd és ámulj amig én a világot
    vetkezem, a májust, bár fülemüleszóval bélelt,
    margarét-gombos rétet levetek s zöld mezőt.

    Delfin-szökésü ló torokig habzó kalász közt
    már semmi, az Óceán habzata semmi, a Nap
    férfiseb-láza, a mátka-ezüst haskéregü Hold
    s töredék aranyaim: csillagok, elszórt semmi.

    Lengyel szép Zsuzsánna, citera et cetera,
    s kitől fürdő forr fel, a Hölgy és mókusa, semmi,
    doboz-tömlöcben gyűrüm, hontalan voltom semmi,
    hervadj le földig, te rózsás kalapos halál!

    Szent vagyok, költő-vitéz, akit sebein át
    gyalázott, piszkolt, gyilkolt az arany Kamarilla
    kátránnyá rontva a vért, de a vers Pelikán,
    valakihez pirosa áttör időn s ködön.

    Ördög már veletek, oltottmész-ruhám dörög,
    zsinórzata villám, nem esem hanyatt se orrlag,
    angyalaim karolnak égbe, s majd krónika csácsog:
    címere hárfa – hungarus volt, istentelen.

  • Judith Kopacsi
    2017 április 14
    5:04 de.

    Meg tudom magyarázni, csak föntebb nem fejtettem ki bővebben.

    Károlyi és a szocdem kormány valamikor 1918 végén föloszlatta a Királyi hadsereget belpolitikai okokból. Védelem nélkül maradt az ország, mert nem állított föl helyette ütőképes hadsereget, viszont a románok decemberben megkezdték a nyomulást. Meg is bukott a köztársasági kormány (1919. március).

    A hivatásos tisztikar nemzeti érzelmű tagjai mehettek Szegedre a Nemzeti hadseregbe, legénység híján tiszti századokba. A magyar Vörös Hadseregbe is beálltak nemzeti érzelmű tisztek, gondolom, akiknek a tiszti fizetés volt az egyetlen bevételi forrásuk. Ellenük a Horthy-kor bíróságain később sem merült föl kifogás, sőt komoly karriert futottak be a Magyar hadseregben. Némelyikük neve ismerős a 2. vh. vagy a holokauszt történéseiből, Sztójay Döme, Werth Henrik, Szombathelyi Ferenc.

  • Almási Alma
    2017 április 14
    5:56 du.

    „IV. Károly nyilván nem került volna Hitler uszályába…”

    Régóta mondogatom, hogy ezért volt káros, hogy az ANTANT kerek-perec megtiltotta, hogy a Habsburgok visszakerüljenek az utódállamok trónjára!

    Szóval ha a holokauszt túlélők leszármazottai a komcsi propaganda alapján szidják az úri Magyarországot, akkor gondoljanak az antantra is, amelyik elüldözte a Habsburgokat …

    Horthynak volt bizonyos személyes tekintélye, de ez nem ért föl azzal, amit az uralkodóház évszázadokon át felépített! Németország ugyanez, csak pepitában, ott még a legrosszabb császár is jobb volt, mint a zsarolható kancellár, Hindenburg.

  • Bendeguz79
    2017 április 14
    1:52 du.

    Az angol Clerk ezredes úgy ítélte meg 1919 őszén, hogy Horthy és a Nemzeti Hadsereg (aminek NEM Horthy volt a főparancsnoka!), az egyetlen fegyveres erő, amely képes stabilizálni az országot annyira, hogy a Budapesten garázdálkodó románokat kiparancsolja az antant.

    (Mert a románok nem csak rendteremtés céljából jöttek be 1919 nyarán, hanem igényt tartottak az országra a Tiszántúlig, ezenkívül múzeumi kincseket és vasúti vagonokat is kivittek az országból. Gondolom az Arad-Temesvár vasútvonalhoz, amit szintén tőlünk vételeztek, kellett a szerelvény. Móldovában nem lehetett valami jelentős vasúti kocsi gyártás a dualizmusban.:) A Tanácsköztársaság bukása után a Tiszántúlon a románok folytattak fehérterrort a vörösök ellen, mivel Magyarország keleti része román fennhatóság alatt állt augusztustól novemberig.)

    Horthy, mint kormányzó nem a királyságot szüntette meg, csak megakadályozta Károly visszatérését, antant kérésre. Ez az ún. budaörsi csata.

  • cukihara
    2017 április 14
    6:49 de.

    Te eléggé agymosottnak tűnsz, ami nem baj, ha valaki amúgy jóindulatú!

    „ha nincs Sztálinnak a szinte érthetetlen mentő beavatkozása,”
    Ha Sztálinnak fontosak lettek volna a zsidók, talán keményebben ítéli meg Horthyt. A generalisszimusz életében még a holokausztról se lehetett beszélni.

    „az antiszemita politika kormányszintre emelése volt. Semmi nem kényszerítette erre,”
    Talán az országos problémák, súlyos munkanélküliség, a megcsonkított ország elveszett bányái, földjei, vasútvonalai? Később az 1929-es világválság miatti hitelezés összeomlása?
    Olcsó magyarázat, hogy Horthy zsigerből utálta a zsidókat, csak éppen nem igaz. Ez politikai antiszemitizmus volt.

    „nincs az a mentő, vagy kényszerkörülmény, amely a háborúba lépés, az orosz frontok, a MUSZ, Kamenyec Podolszkíj és a Nagyholokauszt stb. szummáját – a 25 év áldozata, a kb. 1 millió magyar ember vérét – egy picit is enyhítené.”
    Hitler és a győztes Németország, amelyik elfoglalta fél Európát, nem figyelembe veendő körülmény?

    Körülöttünk a szlovák, a román, az osztrák mind berlini csatlós lett bizonyos okokból. De bezzeg a szegény kifosztott magyar csakis aljas náci indokból lett német szövetséges, állítod te.

    Svédország, aki az acélt szállította a németnek, az hova sorolható szerinted?

  • barlev
    2017 április 14
    9:12 de.

    „de a kihurcolt levente fiuk……………..”

    Ugyanolyan magyar honvédek voltak a Don-kanyarban, mint akik Ukrajnában megszállási feladatokat láttak el! Akiket te mindig szidsz, hogy miket csináltak a zsidókkal meg a partizánokkal.

    A 2. hadseregben nem leventék voltak, hanem honvédek. Mivel komoly harcra lehetett számítani a Don hídfőinél, nyilván a jobban képzett alakulatokat küldték ki, viszonylag jó felszereléssel. A papírtalpú bakancsok kommunista hazugság, de tény, hogy a legjobban felszerelt magyar hadsereg is elmaradt a német színvonaltól, ugyanis nekünk az antant sokáig tiltotta a fegyverkezést.

  • Bendegúz79, Uram !

    Hallott Ön valamit az úgynevezett „Szegedi Gondolatról” ?

    Ha igen, elnézését kérem, de ha nem akkor engedje meg, hogy röviden, az ismeretei bővítése érdekében bemutassam.

    A Szegedi Gondolat a Horthy-rendszer alapvető ideológiája, eszmerendszere, ill. filozófiája. A neve onnan ered, hogy az ellenforradalmárok a Szegeden állomásozó francia csapatok védelme alatt várták az Antant győzelmét a Tanácsköztársaság felett, hogy aztán majd onnan induljanak az ország elfoglalására.

    A Szegedi Gondolat alappillére az úgynevezett keresztény középosztály politikai hegemóniájának a megteremtése volt, a másik pedig a nacionalizmus, de főleg az antiszemitizmus…

    A Szegdi Gondolat egyike volt a társadalmi gyakorlatot is befolyásoló . e l s ő . fasiszta ideológia-politikai elméleteknek.

    .

    Fontos szempont, hogy;

    Az ellenforradalmárok választása márcsak azért is esett Horthyra, a K.u.K. admirálisra mert az ő korábbi, háború előtti
    . s z e m é l y e s , k a t o n a i . k a p c s o l a t a i –
    mint óriási lehetőség – ebben a helyzetben közvetlenül az Antanton keresztül nyithattak utat a magyar ellenforradalom előtt a főváros, azaz a hatalom irányába.
    Erről szól az egyik szegedi beszédében is, amikor méltatja és köszönetét fejezi ki a francia csapatok „megértő” hozzállásáért a „nemzeti hadsereg” ország helyreállító törekvése iránt, mely lojalitást a saját szavai szerint [akkor még] a francia kormány részéről sajnos nem tapasztalhatott meg.

    Mindez szilárdan támasztja alá a vele kapcsolatos, állításaimat.

  • Egyébként, T. Bendegúz !

    Horthy „nemzeti hadserege”, amikor Szegeden felszáltak a Budapesti vonatra a létszámuk nem érte el az 1˙000 főt sem. [ Ebből kb 800 közlegény, a többi tiszt és tiszthelyettes volt.]

    Azon a vonaton alapozódott meg a 25 éves dicső Horthy-korszak.

    .

  • Bocs’:

    „felszáltak” helyesen felszálltak.

  • Bendegúz79/ 5:32

    Még annyit, hogy azért kellett kihangsúlyoznom
    KamenyecPodolszk 1 9 4 1 – es dátumát,
    mert Önök folyton a „német kényszer” hazug illúzióját sulykolják a sokszor hiszékeny olvasók, a közvélemény, a fiatalok agyába, holott a hivatkozott megszállás csak jó 3 évvel később következett be és nem is, mint kényszer, hanem a német részről >szövetségesi< kötelezettség teljesítése formájában…

    .

    .

  • Kedves Almási Alma! 5:56!

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • Hmmm. Kissé zavaros ez az Anschluss-értelmezés, főleg „A muzsika hangjai” kontextusban. -:))))
    És akkor mi is történt 1944. márrcius 19.-én?
    Aztán: „1938. márciusa – 1945 (!) októbere”?
    Bánjunk óvatosabban a számokkal, szavakkal, betűkkel, kérhetném?

    Jó lenne visszatérni arra a nímand Lukács Györgyre, akinek filozófiáját, esztétikáját szerte a világon tanítják, mind a mai napig!

  • Bendegúz 9:14

    Azt mondja, hogy Horthynak köszönhető, hogy Hitler Magyországot nem sorolta be a III.Birodalom részeként.

    Uggyan ! Nevetséges. Kedves uram, az Osztrákokat azért sorolta oda a Führerük, mert őket anyanyelvük okán németekként aposztrofálta, [különben is, Oester Reich= Österreich=keleti birodalom] Másfelöl, mint osztrák, az Anschlussal egyben a saját „német” identitását is igazolni vélte…
    Minket magyarokat, mint egyfajta ázsiai szolganép fajt tartott számon abban a beteg agyában, és csak ezért „úsztunk meg” egy magyar Anschluss-t… Amúgy meg, az ő osztrák nemzettestvérei állítólag kegyetlenebbek voltak még az echte németeknél is…

    .

  • Bendeguz79
    2017 április 14
    9:14 du.

    A német megszállás 1944. márciusban volt, a Margaréte-hadművelet keretében. Ennek állít szobrot többek között a Szabadság-téri német megszállás emlékműve, ami körül közéleti csatározás van mai napig. A sas lábán egy gyűrű van 1944 felirattal.

  • Voronyezs
    2017 április 15
    6:06 de.

    Én úgy tudom, hogy az ellenforradalomért csak a kommunista korszakban marasztalták el a szegedi ellenkormányt. A demokráciában „csak” a fehérterrorért marasztalhatók el a tiszti különítményesek, akiknek Lehár ezredes volt a parancsnoka. Akik a Dunántúlon toboroztak, és több ezren voltak, amikor Pestre értek, és akkor NEM Horthy vezette őket.

  • Almási Alma
    2017 április 15
    4:11 de.

    Te is átnézhetnéd azt a történelemkönyvet, amit másoknak egyébként jogosan ajánlgatsz!

    „Ausztria az I. világháború után kimondta a Habsburg ház trónfosztását 1918-ban. A magyarok viszont ezt nem tették,”

    A magyarok egy része pontosan azt tette, mint az osztrák Nemzeti tanács, azaz kikiáltották a köztársaságot, lsd. Károlyi 1918. október 31. EZT csinálta vissza az ellenforradalom, amit bizony a szegedi konzervatív-liberális politikusok vezettek, mint Bethlen és Teleki, és akiket Voronyezs olyan csúnyán ostoroz.

    A német megszállás után Bethlen bujkálni kényszerült, és kimondható, hogy a Bethlen-kör jó viszonyban volt a zsidó nagytőkésekkel, és nem adta át a zsidókat a náciknak 1944. márciusig.
    Gondoljuk át, hogy az első világháború után a német meg az osztrák köztársaságok meddig álltak ellent a náciknak? Már a harmincas években ott mindkét országban fasizmus volt. Erre is gondolni kéne, mikor Horthyt és a Bethlen-kormányt itt sárba tapossák egyesek, és a Népköztársaságot meg istenítik. Nem rád célzok.

    És mielőtt itt nekem elvbarátoznának egyes rosszindulatúak, én a Horthy-korban is az alsó középosztályba tartoztam volna, mint most, és tudom, hogy azoknak milyen nehéz helyzete volt akkor is. Ettől még nem fröcsögök vissza, és nem verem a mellem, hogy én mindent jobban tudtam volna, mint az akkori kormánypolitikusok!

  • A mostani beírásokban jópár ellentmondás felmerült.
    Kiegészítem a képet még azzal amiről nemrég az MR-1 en volt egy előadás.
    A két világháború között volt Hazánk és Német ország között egy áru kontingens elszámolásos kereskedelmi együttműködés (ennek keretében mi zömmel élelmiszert exportáltunk).
    A háború kitöréséig hatalmas aktívumunk keletkezett amit a németek (állam) a mai napig nem egyenlítettek ki.
    Azt ami történt, úgy is tekinthetjük, h a vezetőségünk állami szinten beszállt a német állam háborús felkészülésébe.
    – Ott ahol valószínűtlenül sok ellentmondással találkozunk, jogosan merül föl, h rossz megközelítésből (modell keretrendszerben) vizsgálódunk.

  • Nagy Gyula
    2017 április 15
    8:45 de.

    Én nem látok semmi ellentmondást.

    Inkább az derül ki, hogy Németország magával rántotta Kelet-Európát. Amely Németországot az antant előbb kizsigerelt a vesztes háborúban, majd engedélyezte neki a fegyverkezést. 100 évig a volt antant államok saját szerepük kisebbítésére hatásosan alkalmazták a bűnbak képzést Németországra és szövetségeseire. Most már 100 évvel az események után nem élnek a szereplők, lehet egy kicsit szabadabban beszélni, pláne az Európai Unió keretei között!

    Az itteni komcsi propagandát szajkózó sajnálatraméltó olvtársak hasonlítanak a távoli szigeten harcoló japán katonához. Már harminc éve véget ért nemcsak a világháború, de még a hidegháború is! Szegény olvtársaink pedig még mindig a tengelyellenes komcsi propagandát nyomatják, és azt hiszik, hogy ezzel jót tesznek Magyarországnak. 🙁

  • Kedves lámpa!
    Ejnye! A magyarok kikiáltották a köztársaságot… aha… Ja, hogy közben Horthy barátunk ellenforradalma ezt visszacsinálta Királysággá, csak éppen a királyt nem engedte vissza? Nahát, ez is azt mutatja, milyen önfeláldozó derék fickó volt a kormányzó úr!
    Nem is tudom, hogy háláljam meg. Neki. Őt. Őtet.

  • @ VORONYEZS soraira;

    Nem csak hogy ismerem emlekszem, de mar meg is vitattuk itten a KMH cikkeiben az u.n. Komonec-Podolsk-i esetet.
    De a tenyekre vonatkozva csupan.

    A Komonec-Podolsk soha nem volt magayr terulei resze magayeroszagnak. Legalabb is nem a kozepkori Nagy Lajos ideje utani idokbne.

    NEM voltak magayar de[portaltak.
    A faszita nemet hadsereg u.n.Einstanzgrupp-jai. Amely kovette a nemet front-line cspatokat az egeyesz haboru idejen. Azok gyilkoltak, illetve az akkoriak szerint „kivegztek” k.b. 20 ezeret. S azt kovetoen tobbfele.
    Azt keverik azzal hogy a nemet hadsereggel, ill azt kovetoen voltak a magayr csatlosi egysegek is az keleti fronton.

    Mint elobbiekben irtam, remelve maga ellenzi minden emebraltali kegyetlensegeket, barki emebrilenyek ellen.
    (Persze kegeytlensegek meg az allatok irant sem emberseges.)

    De ha ohajt kistazni/irni itten minden tortent emberi bunoket, kezdje gyorsan, mert elete enem lenne elegendo mind azt leirni.
    De a kerdes, hogy on miert nem igyekszik az emberi bunok ,kegyetlensegek ellen allast venni.
    Miert csak nemi elszigetelt esemenyeken ragcsal sajat kivalsztott kedvnce ellensegei ellen allandoan ?

    Arra nem hajlando valaszt adni. Miert nem ?

  • NAGY GYULA soraira, de mind masoknak is, mind azok akik a szelsoseges embertelen eszmaket instapolnanak;

    Soraibanm ramutatott bizonyos gazdasagi adatokra, hogy az 1920-45-ig idokben magyarorszag legjelentosebb nemzetkozi jovedelmet az agraripari termekek hoztak.
    Azert volt a Pengo, minden nemzetkozi adatok alapjan mint az egyik LEG-ertekallaob penz. Az tette lehetove ami elohaladas torteent.
    Az orvosok szama duplazodott, vasut es orszagutvonalak nagyban novekedtek. Hasonloan a korhazak szamai.Az egeszseegbistositas legnagyobb meretekben lehetove valt. Tortent nemi foldreform, (Lasd Nagyatadit). Munkanelkuliseg a legalacsonyabra esett.Oktatsasok ,az ovodak tobbszorosegetol a felsobb oktatasig szelesebb koruve valt.
    S ugyanakoor nem volt cenzura,nem volt tomegkinzasok, (Szalin ut 60 ?)nem volt tulajdon elkobzas, nem volt B-listazas, nem volt vallas uldozesek, nem volt a szabad-utazas-letelepedes gatolva. Nem volt elemiszerek jegyrendszerei.
    Volt politkai tobbpartrendszer, szabad parlamenti valsztasok.Mind amik eroszakkal s verontasokkal gatolva lett minden dictatruras rendszerekben.
    Nem volt menyorszag persze, de az nem letezik maig sem sehol.
    Na, hogyan hasonlithato az mind az elvtarsaik altali rendszerekben barhol is a vilagon ???

    Istenitett szelsoseges, kegyetlen elveik gyakorlasa csupan a tuzfegyverek altal lehetet letesitve vilagszerete.
    Teljes emberi szabdsagvesztesei, legalapvetobb jogok vesztesei,hianyok, kegyretlenseg, embertelenseg es szeleskoru nepszerutlenseg az eredmenyei vilagszerte.

    Hogya kepes barki inteligens egyen,a mai napig is tamogatni, kedvencelni mind azokat a szeleskoru embertlen szelsoseges ohajaikat ???
    Lenne arra valasza barkinek is ???

  • @ Alamsi Alma;

    El sem tudomkepzelni ,hogy honnan szedi on azt hogy itten, vagy barhol ,barmik altal is barki is probalna dicsoiteni a Horthy ideji korszakot, mint Horthy tetteit ?

    Mind azokhoz hasonlithato allitasok, csupan az egyni ellensegesskedesek bizonyitekai, hozzaszlo tarsaik ellen.

    A kerdes azon az alanyon volt csupan, hogy mi mas lehetosege lett volna taln barki mas egyennek is, az akkori korulmenyek kozott maskent tenni. De az alataluk kivant eredmenyeket biztositani.

    Azt az egyedulli kerdest tettem mindannyiknak, amire senki NEM volt hajlando, ketsegtelenul,nem kepes ertelmes valaszt adni.
    A tomegek csupan egyeni vadakat, s a legszelsosegesebb, embertelen politikai ideologia eredmenyinek magasztalasit listazzak.
    Talan az amit neveznek, a „fagyasztot elme” esetenek ?

  • Bendegúz79, ápr. 14. 9:14 du
    te itt erkölcsökről szónokolsz.Először is te vagy kiskomám a legerkölcstelenebb senki ezen az oldalon.Az a tény,hogy halvány lila gőzöd sincs a magyar nyelv alapjairól,ide erőlteted magad és hazugságok tömkelegével fertőzöd itt a levegőt.Amit el lehetett olvasni idióta hablatyolásodból,a Portugáliába élősködő kenderesi luxuskurva fényezésedből,nem egy
    közönséges,hanem tudatlansággal párosuló fasizmust pártoló süketelés.Szeretném itt közszemlére tenni,hogy Magyarország 1945 április 4.-én felszabadult a németek és csicskásaik uralma alól.A horthy fasizmus 25 évének 1944 okt. 16.-án lett vége.Miután salosián gyilkos bandája átvette a hatalmat.Ezt nem neked írtam,mert a lényeget meg sem értheted.A II vh. 1945 május 8.-án ért véget a német nácik és a horthy fasiszta rendszer feltétel nélküli kapitulációjával.Továbbá azt sem neked írom,hogy a németek soha értsd:soha nem szállták meg Magyar országot. BEVONULTAK a SZÖVETSÉGES CSICSKÁSOK ORSZÁGÁBA. Szövetségeseket nem szoktak megszállni.Az egyetlen aki megszállott volt 1945 októberéig és a mai napig is,az te vagy.

  • „Alma” es „Lampa” megjegyzeseire:

    ” A magyrok kikialtottak a koztarsasagot”.
    Kilathat barmit is barki, az jelentektelenseg.A valosag amivel mindannyian foglalkonank talan.

    A kiralyi hatlom reg elveszett. Az is. mind „elvtrasaik” uralmai csupan a eroszak gyakorlasaval volt leheto barhol, barmikor is.

    Rakoczy, Kossuth, stb. vegrehajtottak a „tronfosztas”-t
    az csak a koztarsasagi rendszernek nyujthatoott volna utat.
    DE volt-e valojaban KOZ-tarsasag magyarorszagon valah is ?
    Bizonyos tarsasgok mindeg uralkodtak, legtobbjuk csak a halal-buntetesek, kinzokamrak mukodeseivel.

    Lessz, lenne leheto egy valo KOZ-tarsasag magyarorszagon valaha is ?

  • gyuri, azért szállták meg a németek részben Magyarországot, mert Horthy nem akarta a pesti zsidóságot IS deportálni.
    Számtalan zsidó család, gyárosok pl. barátai voltak.
    Egy ilyen családot én is ismerek, most Bécsben élnek.
    Levelezek velük interneten.
    Horthy második temetésére is hazamentek.

  • Hazai Lámpa:
    „Én úgy tudom, hogy az ellenforradalomért csak a kommunista korszakban marasztalták el a szegedi ellenkormányt.”

    Ejnye!! Ön hazudozással gyanusítja politikai kedvenceit, pl. Horthyt és Gömböst?! Ők ugyanis egyértelműen és határozottan ellenforradalmárnak nevezték önmagukat. Persze attól, hogy ők így nevezték magukat, még nem teljesen kizárt, hogy ők tévedtek, és önnek van igaza; kíváncsian várom hát az ön nyilván meggyőző bizonyítékait és érveit.

    Egyébként Ön honnét szedi azt a jakobinus-bolsevik politikai attitüdöt, hogy a forradalom szükségképpen jó, az ellenforradalom szükségképpen rossz? 1789-től máig számos kitünő gondolkodó (pl. Burketől Leo Strausson vag Carl Schmitten át Oakeshottig és tovább) esetleg épp ellenkezőleg gondolkodott.

  • Bendegúznak:
    „A kerdes azon az alanyon volt csupan, hogy mi mas lehetosege lett volna taln barki mas egyennek is, az akkori korulmenyek kozott maskent tenni. De az alataluk kivant eredmenyeket biztositani.”
    Na igen, ez egy jó felvetés. Csakhogy ugyanez a mentség Kádár Jánosnál nem elfogadott, pedig huszadannyi mozgástere sem volt SOHASEM az oroszok mellett, mint Horthynak a két világháború között, egészen a 44-es megszállásig. Különben pedig: Ha beengedi IV. Károlyt és engedi királynak lenni, az talán nem tetszett volna az Antantnak, de hát így se nagyon voltak ránk tekintettel, ugye? Sokkal rosszabb nemigen lehetett volna…
    Horthy sajnos ugyanúgy nem mentette meg a zsidókat, ahogy Kádár se mentette meg Nagy Imrééket. És hát sajnos a DARABSZÁM sem Horthy javára dönt… Ugye?

  • @ BELZEBUB, 4/15.4;36 am

    Halas lehetnek az on megjegyzeseert.

    De barhol is volt maga iskolaztatva, a tandijjat ketsegtelenul az iskola teljes joga azt vcisszaadni onnek.
    Barhol , vagy barmi is lett volna az, tisztan bizonyitotta soraival hogy semmi mast mint az egyeni gyalazasokton kivul ottan nem tanult.

    Pont mint a kozmondas, aki az uzenetet nem tudja megerteni, rogton az uzenet vivojet tamadja.

    Persze, mi mast lenne kepes ?

  • @ GYRIO, 4/15. 11;45 am

    Mehjegyzeset, ami inkabb egyeni sertegetsek, hasonloan valotlan allirasait visszautasitom. Nem vagyunk „kiskomak” sem pertuk.

  • Belzebub
    2017 április 15
    6:05 du.

    ???

    Ezt írtam 8:24-nél: a szegedi ellenkormány (tehát az ellenforradalmárok) egy mumus volt a komcsi időkben, tehát egy bűnös dolog. ’56 is ellenforradalomnak számított, részben az is volt a Mindszenty vonal megjelenése miatt.
    Mai időkben kit érdekel már, hogy megbuktak a puccsista kommunisták? Harminc éve vége annak az időnek, ahol Kun Béla és Szamuely még hősként szerepelt a tankönyvekben, nekem is van egy ilyen ismeretterjesztő sorozatom.

    Talán Voronyezsnek kellett volna címezni ezt a jakobinus minősítést!

  • Almási Alma
    2017 április 15
    6:05 du.

    A vidéki zsidókat a német megszállás UTÁN deportálták.

  • @ Almasi Alma . 4/15, 6;05 pm

    Az igazan kivallo kerdes, s lehet valasz arra, tudni valamit a Szoviet Bolsevizmus toretenerol.

    Mindeg kerdore vettem azt hogy Nagy Imre, egy eletfogytiglani megyozodott szivbeli kommunista volt fital fiu koratol. S mind azok mellet, PRO-Szoviet kommunista.
    Soha NEM valt kommunista ellenesse !!!
    Radibeszedeben is „elvtarsak”-nak szollitotta a forradalmorakat.

    Soha ,semmi ertelmet nem talaltam, hogy Nagy Imre miert
    jelentette ki a Warsa-i szerzodes felbontasat?
    Az egyalataln nem volt semmi resze a tomegek alatalanos kovetelese. Az teljesen ertelmetlen volt.
    De az tisztan egy megbocsajthatalan buntett a szoviet kommunista solidaritasnak. Nagy Imre tudta azt, Hasonloan Kadar es tarsai is.

    1956 Nov. 16-an fogott el bennunket a szoviet pancelosok, s fegyveres orizet alla vettek.
    Mindazok dacara lehetosegem akadt a kovetkezo napon a hataron atlepni.

    Az osztrakok, a UN eloirasai alapjan minden fegyveres, egyenruhas vagy civilt, katonai fegyveres orizet alatt, szogesdrot mogott tartva.
    Voltak ottan fiatal es oreg forradalmi harcosok, sot meg a nephadsereg katonai, es AVH-sok, nemi kek AVOsok is.

    Eggykuk mondta akkor ottan,hogy Nagy Imret fegyverrel hatamogott kenyszeritettek Kadar es tarsai radiobeszdeben a Warsai szerzodes megszegesere. Habar soha nem tudtam semmi mas bizonyitekot arra talalni, de az ketsegtelenul, ertelmes valasz.

    Ketsegtelenul Kadar es tarsai, akik a Worosilov uti szoviet katonai kuldottsegre menekultek az ejj folyaman. Bizonyara mind tudtak , mivel mindannyuiknak resze volt Nagy Imre forradalmi kormanyaban, hogy mindannyian az ultimate bintetes elott altak.

    S mint a Bibliaban, a fopapoknak talalni kellett egy ‘scape goat’ot, a romaik elott. Mint mondvan ” jobb egynek meghalni, mint az egesz nemzetnek elveszni”
    (Ok csak nem kotottek piros szalgot a kecske nyakara).

    Az ad tiszta magyrazatott hogy valakit, ez esetben Nagy Imret tettek ok scape goat-nak,aki ment a bitorea helyettuk.
    Nem csoda, hogy Khrushcsev hatarozata volt hogy Kadarnak szemtanunak kell lenni akasztasanak.
    Nagy Imre „kormanya”0anak tobbi tagjai ugy megmenekult.

    De hol lehetne annak mas bizonyithato adatai ?
    Azt keresem mar 60 eve.

  • Almási Alma
    2017 április 15
    10:36 de.

    Te jársz ilyen partikra, ahol jelen van Habsburg György, vagy mégis miért véded ennyire ezt a dinasztiát?:)

    Énnekem teljesen mindegy, hogy melyik volt hatalmon, de ugye ez már a Mi lett volna ha? kategória.
    Belpolitika:
    Szerintem jogos volt Horthy lépése, ő volt a reálpolitikus. Károly királyt csak az arisztokraták óhajtották annyira, a középréteg egy része igencsak kurucos szemléletű volt, nézd meg a nagy magyar költőket, írókat.
    Külpolitika:
    az antant egy riválist iktatott ki a háborús győzelme jogán, és a Habsburgok trónfosztásának kikényszerítése igencsak beavatkozás egy szuverén belügybe. De nem biztos, hogy érdemes lett volna újabb háborúba bonyolódni a koronás főért, aki a saját származási országába a lábát nem tehette be sokáig és családja egyetlen tagja sem (Ausztria).

    A köztársaságról annyit, hogy nem Horthy buktatta meg, hanem a kommunisták! Elhiszem, ha fáj, hogy a tanácsközt. bukása után az ellenforradalom a királyságot hozta vissza, de ez történelem, és nem szerelem kérdése! A német meg osztrák köztársaságok káoszát látva igen bölcs lépés a restauráció így utólag!
    Felmerül a kérdés, hogy a megbukott szocdemek és polgári radikálisok már 100 éve is olyan dupla nullák voltak minálunk, mint mostani utódaik? Igen!!
    Nem vették figyelembe, hogy csekély a polgárság, és az is inkább zsidók és németek, tehát nem volt társadalmi bázis, amire építsenek. De azért erőltették a forradalmat …

  • gyuri10
    2017 április 15
    11:47 de.

    Ha nincs Horthy, akkor már negyvenkettőben deportálják az összes zsidót, a budapestieket is! Ez abból a levélből tudható, ahol Horthy szembeszegült Hitlerrel, hogy agyon mégse ütheti őket!

    Ez ugyan az áldozatoknak nem vigasz, de így volt. El kellett volna kerülni a német megszállást, és akkor talán megmenekülhetett volna a magyar zsidóság (Karsai). Ha fegyveresen bevonul egy idegen hadsereg egy szuverén állam területére, az megszállás.

    Te mindent csakis a zsidóság szempontjából nézel, ezért nálad az oroszok felszabadítók, a magyarok és németek meg elnyomók ….

  • Ms. Kopacsi
    irta;
    „…hogy majdnem halara iteltek..”

    Mi az hogy MAJDNEM ?

    Remelem lenne hajlando valszt adni egy kerdesemre a fovaros rendor fokapitannyavra vonatkozoan.

    A Hungarian Lobby ( Stamford University) weblapjain, mely kozolt teljes reszleteket percenkent kovetve az Octoberi forradalom esemenyeirol.
    Tanulok beszamoloit nagy reszltekben,kozottuk az eszmecsereket es alkudozasokat a rendor fokapitannyal.

    Azon adatokban, hogy a fokapitanyt a Serov tabornok onmaga fogatte el szemelyese. S fokapitany lett vadolva kotelessegenek NEM teljesitesevel. Amiert halal buntetest mert ki az itelo birosag.

    On irta elobbiekben hogy eletfogytiglani borton bontetesben reszesult.
    Hasonloan, Wiki-weblapon is hogy a magyar legfelsobb birosag eletfogytiglani bunteteset adott.

    Persze a magyar legfelsobb birosag a birosagi bunteteseket felul vizsgalaja , s azt jova hagyja vagy valtoztat azon.
    Rendszerrint minden felsobb, s legfelsobb birosagok vilagszerete azt a mukodest toltik.

    Tehat kerdesem Onhoz, velve On a fokapitany leanya, weblapokon adott keresztneveik alapjan is. (Nem szemelyeskedest ohajtok ezzel, csupan ismertetett adatok tisztazasat.)
    Lenne jo tisztazni azt hogy a fokapitanyt az itelo birosag halalra itelte, s a legfelsobb birosag altal volt az eletfogytiglsanira valtoztatva, enyhitve?
    Kesobb az itelete megsemmisitve.
    Koszonom, tisztelettel.

  • @ Hazai Lampa Gyrio soraira;

    Persze, barki aki a halalos kivegzese eloot barki is megmenti eletet azt ketsegtelenul FELSZABIDIJANAK VELI !

    Csak ki nemm venne azt amodon ?

  • Bendeguz79
    2017 április 15
    7:06 du.
    Nagyon érdekesnek tartom, amit erről a korról írt. Ti. átéltem. A tömeg, ami Nagy Imrét követelte 56 október 23-án, tudta, hogy Nagy Imre kommunista, de mégis őt akarta, hiszen sokkal emberségesebb volt, mikor miniszterelnök volt, mint Rákosi Mátyás.

  • Bendeguz79
    2017 április 15
    11:53 de.

    Jól érzékeled, h a vezetőink és ezen belül a szabadságharcosaink is kettős játékot játszottak (hátsó célok megvalósulására beszéltek, cselekedtek).
    A lesz-e köztársaság kérdésedre:
    A hagyományainkban a valódi köztársaság modelljét őrizzük.
    Az egyéni szintről induló autonómiák szövetségi megegyezésekkel működő hálós és hierarchikus konstrukciót.

  • Figyelő,
    ha jól odafigyelsz észre kell venned:Soha nem állítottam,hogy nincsenek vagy nem voltak IDIÓTA zsidók.Ennek ellenére a kenderesi gyilkos egyes számú kártya partnere Goldberger Leó munkaszolgálatban lett meggyilkolva.Figyelj a kifejezés módomra is.A holokausztban egyetlen zsidó sem halt meg,meggyilkolták Őket (Isten bosszulja meg vérüket=ha Sém jinkom et dámám).
    Klárika,kénytelen vagyok újfent értesíteni Téged,hogy vedd tudomásul 73 évi késéssel,hogy jogi és hadászati alapja van annak miszerint egy szövetséges országot nem lehet megszállni.Bevonulni felvonulási hadszintérnek lehet felhasználni stratégiai okokból.

  • hazai lámpa,
    az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek.Utána még csak egy szó hiányzik:GYILKOSOK.
    Lásd milyen jó indulatú vagyok irántad az írásod előző részeire nem válaszolok,mert miért zavarjalak még jobban össze a vitéz nagybányai gyalogsági lovastengerész dafke sea grosz fényezése közepette.

  • Bendebuzy79,
    sem „kiskomám”sem pertuk nem vagyunk.Ez igaz lehetne faszikám,ha beírásaid alapján emberszabásúnak számítanálak.Olyan nyelven hazudozol,melyen egy szót képtelen vagy hibátlanul leírni.Sajnos rajtad még nevetni sem lehet,mert mire öt szót kisilabizálok úgy elfáradok,hogy inkább a Bodához menekülök.
    Aki veled akar foglalkozni pszichiáter legyen a talpán.Nekem nincs orvosi diplomám.Megspóroltalak magamtól.

  • @hazai lámpa

    Nagyanyám (aki 8 éves koromig nevelt) egész életében erősen érdeklődött a politika iránt, „cocdem” szimpatizáns volt, és egyben IV. Károly lelkes híve.
    Most feladtam a leckét, mi? 😀 😀 😀

    Látszik, hogy azokról az időkről – 1900-1930 – semmit sem tudsz élő elbeszélőtől, csak holmi pártos történészek könyveiből.

    Én viszont az egész korszakról a századfordulótól napjainkig élő rokonaim és barátaim elbeszéléséből szereztem az információkat. Nem voltak ők politikailag pártatlanok, hanem éppen ellenkezőleg egészen különféle véleményük és tapasztalatuk volt, sokszor nagyon is egymással szemben álltak a családi-baráti viták során. A mai napig így van nálunk, és ezt szeretem, mert magam vonhattam le a tanulságokat az idők (viták) során a magam távolságtartó logikája mentén.

    A te hozzászólásaid hasonlóan kuszák és következetlenek, mintha körülbelül öt-hat ember lennél, öt-hat ellentétes indulattal. Ezért is írtam egyszer, hogy a sok írás helyett (mellett) érdemes lenne valamilyen logikus véleményt kialakítanod, mondhatni „rendet vágni” a saját fejedben, és nem mindig az érzelmi hullámzásaidnak engedni…

  • Hazai Lámpa
    „Ezt írtam 8:24-nél: a szegedi ellenkormány (tehát az ellenforradalmárok) egy mumus volt a komcsi időkben, tehát egy bűnös dolog. ’56 is ellenforradalomnak számított, részben az is volt a Mindszenty vonal megjelenése miatt.
    Mai időkben kit érdekel már, hogy megbuktak a puccsista kommunisták? Harminc éve vége annak az időnek, ahol Kun Béla és Szamuely még hősként szerepelt a tankönyvekben, nekem is van egy ilyen ismeretterjesztő sorozatom.
    Talán Voronyezsnek kellett volna címezni ezt a jakobinus minősítést!”

    Én két kédést tettem fel Önnek
    1. Horthy, Gömbös és tsaik. vitathatatlanul ellenforradalmárnak mondották magukat. Ön azt írta, hogy nem voltak azok, csak a kommunisták mondták őket ellenforradalmárnak. Önnek milyen érvei vannak rá hogy Horthy és tsai. tévesen vallották magukat ellenforradalmárnak?
    2. Ön honnét veszi azt a jakobinus-bolsevik nézetet, hogy a forradalom az mindig jó, az ellenforradalom mindig rossz? (Segítségképpen felsoroltam néhány jelentős konzervatív gondolkodót, akik nem így gondolták.)

    Ön egyik kérdést sem érinti, válasz helyett az Öntől megszokott, a témát még véletlenül sem érintő üres zagyvasággal „válaszolt”.

    Tehát elnézését kérem, amiért a szövegértési képességét és alapvető történelmi ismereteit úgy látszik messsze meghaladó kérdésekkel merészeltem Önt zaklatni.

  • Hazai Lámpa:
    „Honnan tudod, hogy Petri György nem a neoliberális megmondóemberekre célzott az elmebetegekről szóló versében?”

    Nem tudom, de egyáltalán nem kizárt, sőt valószínű (lévén, hogy Petri 1991-ben – szerintem nagyon helyénvalóan! – kilépett az SZDSZ-ből) hogy – a „nemzeti-keresztény” MDF-társaság mellett – rájuk is.

  • Bendeguz79:
    „De barhol is volt maga iskolaztatva, a tandijjat ketsegtelenul az iskola teljes joga azt vcisszaadni onnek.
    Barhol , vagy barmi is lett volna az, tisztan bizonyitotta soraival hogy semmi mast mint az egyeni gyalazasokton kivul ottan nem tanult.”

    S írja ezt Bendeguz79, egy olyan figura, aki szerint a németek 1945 márciusában vonultak be Magyarországra, és a világháboru 1945 decemberéig tartott.

  • m.m
    „Jó lenne visszatérni arra a nímand Lukács Györgyre, akinek filozófiáját, esztétikáját szerte a világon tanítják, mind a mai napig!”

    Kedves m.m., itt ez nem fog menni!
    Költői a kérdés, ne válaszoljon, ne bántson meg senkit, de az itt kommentelők közül Ön hányről feltételezi, hogy akárcsak egyetlen kisebb tanulmányt is olvasott volna Lukácstól? Én – mi kettőnket is beleértve – maximum ötről, hatról… de lehet, hogy túl nagyvonalú vagyok.

    Természetesen érthető, ha valaki nem olvasott tőle semmmit… csak hát, akkor talán épp úgy nem illene beleszólnia, ahogy én sem szólok bele az ószláv vagy a shuadit nyelvtörténet vitatott kérdéseibe.

  • Almási Alma (Hazai Lámpának):
    „Látszik, hogy azokról az időkről – 1900-1930 – semmit sem tudsz élő elbeszélőtől, csak holmi pártos történészek könyveiből.”

    Kedves Almási Alma, többi-kevésbé egyetértek a kommentjéval, ám az idézett soraiba „belekötnék”.

    Rövid indokolásom. Egyetlenegy élő embert sem ismerek, aki átélte volna és elbeszélné pl. a harmincéves háborúban (1618-1648) átélt élményeit. Ha élne ilyen ember, a háborúnak az is csak bizonyos, általa véletlenül átélt részmozzanatairól tudna beszámolni. Ha ma tudni akarok valamit ezekről az évekről, a korszakkal foglalkozó (netán pártos, erre vagy arra elfogult) történészek (egymásnak akár ellentmondó) dolgozatait olvasom el, llletve ha a korszak kutatója vagyok, a levéltárakban próbálom fellelni és tanulmányozni a véletlenszerűen fentmaradt dokumentumokat.

  • Gyuri10:
    „Ennek ellenére a kenderesi gyilkos egyes számú kártya partnere Goldberger Leó munkaszolgálatban lett meggyilkolva.”

    Gyuri, általában igazad van, de ebben tévedsz.
    Goldberger nem volt muszos. Őt a német bevonuláskor a Gestapo tartoztatta le, majd deportálták Mauthausenbe, ahol pár nappal a láger felszabadulását követően halt meg.

  • BELZEBUB 4/16-8;12 soraira;

    Ismet az adatok tisztan bizonyitjak, mint tobb mas valotlan allitasokat,ragalmakat megcafolva tobbek altal, mint itten a Leo Goldberger-re vanatkozo-kat amit kozolt.
    A valosagokat, az igazsagokat leheto ellenzni, tagadni,elfacsaritani, amit ezen a portalon sokak ismetelten igyekeznek tenni.
    De mint a mondas; az igazsag elogg-utobb, mint a szeg, kibulik a zsakbol.

    http;//hu.wikipedia.org/wiki/goldberger_leo

    A fenti lapon,tisztazva a dolog nem csak Horthy kartha-partberenek eseten, de a Goldberger csald a vilag texilipar eggyikk legkivallobb „ut-torojei voltak.
    Nem csak Budan de vilagszerte is.

    1848-ban a szabdsagharc tamogatoi. Oly mertekben ,hogy Ferenc-Jozsef magyarorszag latogatasakor szemlyesen latogatta a Goldberger ipart, s fejezte ki szemlyes megbocsatasat a Goldberger-eknek a szabadsagharc tamogatasaert a Habsburg dynastia ellen.

    Szemelyesen ismertem a Goldberger csalad eggyik kesobbi leszarmazotjat, aki New Jersiben ,mas vallakozasban, de tisztesseges ,sympatikus es segitokesz volt a magyarok irant.

  • Belzebub,
    köszönöm a helyreigazítást.Ezt nem így ismertem.Minden esetre Ő főméltósága,aki megmentette az egész budapesti zsidóságot,a kártya partnerét és Apámat(aki nem volt”se rokona,se ismerőse”) nem mentette meg az eichmann féle halál-marstól Mautchauzenbe. Az én tévedésem abból származik,hogy Apám,a Nagy bátyám és Egyesült Izzó béli kollégáik,barátaik munkaszolgálatosként kerültek a menetbe.Apám nem érkezett odáig,mert egy Trieben nevű falu országútján agyon lőtték.Tehát az Ő halálukért nem felelős a „sajnálatos módon megszállt Magyar Haza és Ő főméltósága a pesti zsidóság nagy patrónusa”.

  • Belzebub & Gyuri10 !

    A tanulság, illetve a történelmi igazság szempontjából sajnos mellékes, hogy Budai* Goldberger Leót hol érte az a megalázó mártírhalál.
    Az átlag magyar zsidót >akár az állatot< marhavagonba zárva szállította címre(!) a magyar állam ezekre a vesztőhelyekre, illetve megsemmisítő táborokba**.
    Ha viszont egy, kettő, vagy akár tiz esetet is kiemelünk, az majdnem a nullával egyenlő aránypárt, tehát hamis eredményt fog kimutatni abból a szörnyű igazságból, amit a Holokauszt, mint egy szégyenletes címszó súlyoz a magyar és a nemzetközi történelemben egyaránt…

    .

    *Budai Goldberger Leó személyesen Ferenc Józseftől kapta a nemesi rangját. Még a felsőháznak is tagja volt.
    **A helyes történelem szemlélet ezeknél nem koncentrációs, hanem megsemmisítő táborokról beszél. A KZ lagereket először a szófogadatlan baloldali és szakszervezeti tagok internálására, míg az utóbbiakat a Wannsee-i Konf. értelmében már az Endlösungra létesítették.

  • Belzebub
    2017 április 16
    7:48 de.

    Minden kornak vannak szemtanúi, akik a maguk elfogult módján értékelik az átélt eseményeket. Ha személyesen ismerjük az illetőt, tudjuk azt is, milyen ember, okos vagy buta, érzelmes vagy higgadt, esetleg más történésekről már ismerjük az alapállását, preferenciáit és vakságait. Így együtt ez sokkal több, mint bármilyen történelmi értekezés. Ez az én személyes tapasztalatom.

    Azokból a korokból, amelyekből nem lehet élő ismerősünk, sokat segít, ha a visszaemlékező személyiségét valahonnan ismerjük, például Tinódi sajátos szemellenzőit… Főleg irodalmárokkal működik jól az ilyesmi, hiszen a nem politikai műveikből eléggé jól megismerhető a személyiségük.

    Ezekhez persze kell némi pszichológiai érzék is.

    Egy szigorúan tudományos történelmi művet, amely kizárólag iratokból megismert tényekkel operál, én egy kicsit mindig gyanakodva szemlélek. A történelem hangsúlyai szerintem nagyon személyesek, a papír meg csak papír.

  • Belzebub
    2017 április 16
    6:30 de.

    Sértegetés helyett tudnád esetleg értelmezni 6:53-as kommentemet?

    1. Leírtam, hogy az ellenforradalom a komcsi rendszerben BŰNnek számított, a demokráciában meg nem számít bűnnek. Bizonyíték: 1989 előtt Kun Béla és Szamuely Tibor hősként vannak leírva a tankönyvekben.

    Mit nem lehet ezen érteni??

    2. Itt többen viszont nem csak a fehérterrorért, hanem azért is elítélik Horthyt, mert visszaállította a királyságot.

  • Bendeguz79:
    „BELZEBUB 4/16-8;12 soraira;
    Ismet az adatok tisztan bizonyitjak, mint tobb mas valotlan allitasokat,ragalmakat megcafolva tobbek altal, mint itten a Leo Goldberger-re vanatkozo-kat amit kozolt.
    A valosagokat, az igazsagokat leheto ellenzni, tagadni,elfacsaritani, amit ezen a portalon sokak ismetelten igyekeznek tenni.
    De mint a mondas; az igazsag elogg-utobb, mint a szeg, kibulik a zsakbol.
    http;//hu.wikipedia.org/wiki/goldberger_leo”

    Uram, eddig azt hittem, hogy Ön – finoman fogalmazva – csak kevéssé járatos néhány témában, amihez hozzászól. Tévedtem.

    Fenti sorai és az Ön által hivatkozott wiki-cikk – ami épp úgy írja le Goldberger Leo halálát, ahogy Gyuri10 kommentjét kiigazítottam – arra látszik utalni, hogy egyrészt Ön nem téved, hanem tudatosan próbálja megtéveszteni olvasóit, akiket másrészt hülyének is néz, feltételezve, hogy úgysem olvassák el még az Ön által hivatkozott wiki-cikket sem.

  • Bendegúz 10:52

    Ismétlem, Kamenyec Podolszknak csupán azért és abban van jelentősége, hogy Ön és a többi Önhöz hasonló gondolkozású, amikor Horthy bűnössége kerül terítékre, szeretnek elfeledkezni, legalábbis átsiklani ennek az 1941-ben kivégzett 20˙000 embernek a szerencsétlen sorsán, miközben 3000 lengyel menekült megmentéséről hazudoznak… Márpedig ezt a gyilkos akciót . h a m i s . ü r ü g g y e l . igenis Horthy, a legfőbb hadurunk uralkodása alatt hajtotta végre a magyar állam.

    Indifferens kérdés és ravasz csúsztatás az Őn részéről, hogy Kamenyec Podolszk nem magyar területen fekszik e, avagy sem. De az is, hogy sajnálatosan épp erre a részre esik a >Körösmező< nevű magyar falu is, bár azthiszem konkrétan nem pont ott végezték ki ezeket a kiszemelt tízezreket.

    Ezzel szemben a konkrét üggyel kapcsolatban igenis lényeges és bizonyító erővel bíró tényező Magyarország tudatos részvétele és főszerepe.

    Summa summarum; n e m . i g a z . az, hogy csak n é m e t .
    n y o m á s r a . hajtottuk végre a magyar Holokausztot…

    .

  • Almási Alma
    2017 április 16
    4:40 de.

    Alázatosan kérem elnézésedet, amiért nem bírtam megszületni 1980 előtt!! Hát ez tényleg olyan nagy „vétek”, hogy mindjárt elszégyellem magam!

    Az én felmenőim csak a harmincas évekről tudtak/tudnak beszámolni, pl. hogyan éljünk meg 5 holdból?, vagy ahogy menekültek a háborúban az oroszok elől. Ez ugye nem olyan érdekes hír, mint akinek szocdem volt az összes nagynénikéje, mert az ugye valami magasabbrendű dolog vagy mi.

  • Bendeguz79
    2017 április 16
    11:35 de.

    Moldovának van erről egy könyve, a Szent tehén című. A gyerekek életben maradtak, de kivándoroltak Amerikába, és a gyárat államosították a kommunisták.

  • ˙

    Gyuri10 4:26 😀

  • Almási Alma
    2017 április 16
    4:40 de.

    Apai nagypapám 1914-ben született, ő mesélte, hogy a tanyasi tanító egyszerre volt hitoktató, leventeoktató és pakszusíró is. Na, erre varrjál gombot!

    Másik nagypapám érdekes története, hogy az ötvenes években is előfordult, hogy a bugaci ménes megbokrosodott és lakott területre tévedt. Aki kint volt éppen, az igyekezett farakás, hordó stb. mögé bújni, hogy le ne tiporják a lovak.

    A lakóhelyük közelében volt egy nagy domb a tornagyakorlatokhoz, az volt a leventedomb. A háborúban egy tanyasi gyereket lelőttek harci bombázók az udvaron. Másokat elhurcoltak malenkij robotra. A háború után magányos férfi jelent meg az udvaron, és kérdezte a gyerekeket, tudjátok-e ki vagyok én? Tudjuk, a Zsidó.

    A dédszüleimről is sokat tudok, mert erős a családban a hagyományápolás. Ugyebár a vidékiek érdekeit a parasztpártok képviselték, de hát az büdös a nagy pestieknek! 100 éve is azért bukott meg a népköztársaság, mert „semmibe vették a parasztot”. (Móra Ferenc, Ormos Mária).

  • Almási Alma
    2017 április 16
    2:04 du.

    ” A történelem hangsúlyai szerintem nagyon személyesek, a papír meg csak papír.”

    Magyarul: az elfogulatlan és objektív történész véleményére nem adsz annyit, bezzeg amit a családod mond, az az isten! Na, ez az igazi szűklátókörű felfogás, nem az én gondolkodásom!

  • Voronyezs
    2017 április 16
    2:25 du.
    Bendegúz 10:52

    „Summa summarum; n e m . i g a z . az, hogy csak n é m e t .
    n y o m á s r a . hajtottuk végre a magyar Holokausztot…”

    De a német megszállás után történt. Tehát a jobboldali szélsőséget Horthy megfékezte, míg a németek náci kollaboránsokat csináltak belőlük.

  • Almási Alma
    2017 április 16
    2:04 du.

    A történészek nemcsak iratokból kutatnak! Szerinted a két világháború közötti kor kutatói nem kérdeztek meg egy szemtanút sem? Ennyire ne nézzél már mindenkit hülyének saját magadon kívül!

  • Belzebub
    2017 április 16
    6:30 de.

    Még annyit, hogy

    1. Hol írtam, hogy Horthyék nem voltak ellenforradalmárok?

    2. Hol írtam, hogy az ellenforradalom rossz?

    Te meg Alma olyanok vagytok, mint az egyszeri sofőr: Itt mindenki hülye, mert szembejön az autópályán!?

  • Almási Alma
    2017 április 16
    4:40 de.

    Mivel fönt IV. Károlyról volt szó, feltételezem a nagymamád úgy jön ide, hogy kedvelte a királyt.

    Ezzel szemben én arról írtam, hogy ki mindenki NEM akarta Károlyt viszontlátni a trónon. Pl. a kurucos hagyományú költők, írók. A protestánsok a Habsburgokat a katolikus vallás védelmezőinek tartották, ellenben az arisztokrácia és a klérus nagy része Habsburg-párti volt.

  • Bendegúz 11:27

    És az előbb írtakhoz még az is hozzájárul, amit maga fent jelölt kommentjében hazudozott, hogy a Horthyzmusban a szabad vallásgyakorlás volt a gyakorlat. Ugyanis, a fenti KamaenyecPodolszki történetnek és a „lengyel memekültek mentése” német fegyverbarátaink karmaiból abban áll az óriási, önmagának is ellentmondó hazugsága, hogy a mindkét ügyben – még jobb esetben is csak – Horthyék vallási alapon különböztették meg a jótékony célú vagy a kivégzendő – ti., hogy ” keresztény, vagy zsidó” alanyokat. Ám az ennél is rosszabb esetben egyszerűen faji-alapú „jogcímen” döntötték úgy, hogy az úgymond „zsidó fajú” menekülteket [akiket akkor az „ügy” érdekében hontalannak bélyegeztek] átadják a német fegyverbajtársaknak likvidálás céljából. A náluk jelentős mértékban kisebb létszámú, nem zsidókat pedig egy őrzött, titkos balatonboglári táborban mentik és bújtatják el.

    .

  • Voronyezs:
    „A tanulság, illetve a történelmi igazság szempontjából sajnos mellékes, hogy Budai* Goldberger Leót hol érte az a megalázó mártírhalál. Az átlag magyar zsidót >akár az állatot< marhavagonba zárva szállította címre(!) a magyar állam ezekre a vesztőhelyekre, illetve megsemmisítő táborokba**."

    Így volt, eddig egyetértünk.

    Voronyezs:
    "Ha viszont egy, kettő, vagy akár tiz esetet is kiemelünk, az majdnem a nullával egyenlő aránypárt, tehát hamis eredményt fog kimutatni abból a szörnyű igazságból, amit a Holokauszt, mint egy szégyenletes címszó súlyoz a magyar és a nemzetközi történelemben egyaránt…"

    Ezzel is egyetértek, de ez – legalábbis szerintem – a legkevésbé sem ment fel alól hogy a Gyuri10 kommentjében írt tévedést legjobb tudásom szerint helyreigazítsam.

    Ezt már csak azért is helyesnek tartom, hogy valamelyik itteni Horthy-fényező ne logtathassa, hogy "lám, lám, Gyuri10 valótlant állít, Goldberger Leo nem is volt muszos, a Gestapo tartóztatta le, és hurcolta Mauthasenbe, a kizárólag az ország érdekét szem előtt humanista Horthynak, s pláne a magyar politikai osztálynak és a magyar közigazgatásnak semmi köze nem volt a zsidók deportálásához, az kizárólag a németek bűne, stb."

    Voronyezs:
    "A helyes történelem szemlélet ezeknél nem koncentrációs, hanem megsemmisítő táborokról beszél."

    Ha jól emlékszem, a Shoah történészei (pl.Raul Hilberg, Jean-Claude Pressac, Yehuda Bauer, Aharon Weiss, Karsai László, stb.) általában Sobibort, Trosztenyect, Majdaneket,Chelmnot, Belzecet, Kulmhofot és Treblinkát sorolják megsemmisitő táborok, míg a többit (pl. Auschwitz-Birkenaut, Bergen-Belsent, Mauthausent, stb. stb.) a vegyes (munka- és megsemisítő) táborok közé.

    Persze, a lágereknek másféle felosztása is lehetséges, sőt, 1941 őszétől legalábbis a zsidó Häftling-ek vonatkozásában a "Vernichtung durch Arbeit" elve és gyakorlata miatt a legtöbb KZ-lágert akár megsemmisítő táborokhoz is lehetne sorolni.

  • Almási Alma
    2017 április 16
    4:40 de.

    Szociáldemokraták tévedése, akár ezt a címet is lehetne adni az 1918-19-es esztendőknek.

    A szocdemek Károlyi helyett a kommunistákat választották, a földosztás helyett a földközösséget. Ezen bukott meg egyrészt a demokratikus forradalom, másrészt a hadsereg ügyén (1919).

    Hozzáteszem, hogy a parasztság később a Bethlen-pártban is nagyot csalódott. 1920-ban Nagyatádi Szabó István és a Kisgazdapárt nyerte meg a választásokat, a Bethlen-pártot megelőzve. Sajnos az agrárreformot Bethlenék elszabotálták, a Kisgazdapárt beolvadt a Bethlen-pártba.
    Ami megvalósult Nagyatádi minisztersége alatt: megkezdődött az Alföld fásítása, csatornázási és öntözési programok indultak, szövetkezetek és téli mezőgazdasági iskolák jöttek létre.

    Később a csalódott parasztság vagy maradt a kormánypárt mellett, vagy Gömbös híve lett, vagy az új Kisgazdapártot támogatta.

    Nagyatádi ugye a kommunistáknak túl reakciós volt, tehát a szocializmusban tabu téma volt. A rendszerváltás után a Kisgazdapártot leginkább a pesti ügyvéd Torgyán jellemezte. Ami állandó: a hazai liberálisok és szocdemek mélységes undora és érdektelensége a magyar vidék és hagyományok iránt, ez látható volt az azóta megszűnt, bukott sajtójukban is. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek!

  • Almási Alma
    2017 április 16
    4:40 de.

    IV. Károlyról még annyit, hogy nem érthető meg az esete a Habsburg Monarchia felbomlása nélkül. Az osztrák örökös tartományokban is letaszították a trónról, sőt kitiltották Ausztriából (1918).

    Azért a magyar trónra akart visszatérni, mert itt királyság volt, és családi birtokai is voltak (1920-21). Mindeközben tartott a történelmi Magyarország feldarabolása, persze hogy a kisantant nem látta szívesen a császárt a magyar trónon.

    Te ezt mind „visszavezetted” egybites logikával Horthyra, és még van képed a nagy tudású történészeket „pártosnak” bélyegezni! Tudod, azért ehhez pofa kell, hogy a te elfogultságoddal és hobbitörténész képességeiddel nemcsak a többi kommentelőd osztod ki, hanem még a történészeket is!

  • VORONYEZS 4/16, 2’25 pm soraira;

    Uram, javaslom olvassa ismet soraimat ! SOHA egyetlen szot NEM irtam 3 ezer lengyel menekultekrol !!!

    S irtam tisztan a az ismert legyilkoltak szama az adatok szerint 20 ezer volt.
    De mind az a nemet gadsereg megszallott teruleten tortent.
    Az u.n. Shoch-troopok altal.
    Azok az egysegek voltak eredetileg szervezve a nemet fasiszta hadseregebn a megszallas celjabol a front-csapatok mogott. Azok valojaban lettek a a parttizanellenes tevekenysegekkel rendelve.
    Mint a partizanok NEM vettek foglyokat, hasonloan azok aegysegek sem. Nem csak partizanokat, de meg zsidosagot is gasonloan vegeztek ki.

    Onmaga es verelvtarsai is buszkeldenek ugyaolyan emebrtelen tettek elkoveteseit. Na hat miert nem iteli el mind az embertelensegek tetteit barki alatl lett volna az elkovetve?

    A szelsoseges reszrehajlo velemeny propgandizalasa amit vel tisztesseges es erkolcsos dolognak ?

    In case ha nem, akkor probaljon egyenloen itelni minden embertelen buntetteket !!!

  • KIBÚJT BENDEGÚZ (A SZÖG) A ZSÁKBÓL

    Meg kell, hogy állapítsam, hogy nemcsak Ő, de az itt nálunk, a KMH-n 56-os múlttal dicsekvő beírók nagy része bizony Horthysta.

    Hiába, hogy a rendszerváltás óta eltelt évek során minden tárgybeli ünnepi és más megemlékezésen is , ezt az összefüggést „’56 megvallott örökösei” eddig kerekperec tagadták, az Orbán kabinet például a Kossuth tér átalakítása 1944-es állapotába stb. minden más irányzat megsemmisítése és letarolása mellett nyíltan ünnepli a Horthy-i hagyományokat, igenli a valójában szégyenteljes háborút, és következetesen tagadja Horthy szerepét a népírtásban, stb. Egyben és nem utolsó sorban immár jól eltervezett apró lépésekkel tovább építi a Horthy-rendszer restaurációját…

    Az itt fellépő 56-osok pedig szinte egytől egyig, immár nemcsak elismerik a tömeggyilkos, rasszista és retrográd rendszerét, de már nap-mint nap rendre magasztalják azt.

    És akkor megjelenik a mi 56-os Bendgúzunk, akinek e mélységesen nagy hazaffyságában már a magyar nyelvtudása is a béka leghátsóbb fertálya alá csúszott, mert odakint nem ápolta, pedig megtehette volna, hogy legalább beiratkozik egy elemi magyar nyelvtanfolyamra…

    .

  • Voronyezs:
    „Horthy bűnössége kerül terítékre, szeretnek elfeledkezni, legalábbis átsiklani ennek az 1941-ben kivégzett 20˙000 embernek a szerencsétlen sorsán, miközben 3000 lengyel menekült megmentéséről hazudoznak… Márpedig ezt a gyilkos akciót . h a m i s . ü r ü g g y e l . igenis Horthy, a legfőbb hadurunk uralkodása alatt hajtotta végre a magyar állam.”

    Sőt, első lépésben a német katonai hatóság ellenzése ellenére. A németek először a magyaroktól általuk átvett megszállt térségbe hurcolt emberek Magyarországr történő visszaszállítását kérték. A magyar hatóságok ezt elutasították. Az elutasítás követően „vállalta” F.Jeckeln SS-Obergruppenführer a helyzet „megoldását” és gyilkoltatta meg a kb.22-23.000 embert.

    A magyarországi zsidóknak a térségbe történő további kihurcolását, ahogy előbb Keresztes-Fisher, majd Bárdossy a parlamentben képviselői interpellációra (ti. hogy a magyar hatóságok miért nem folytatták a zsidók elhurcolását?) válaszolta: „német barátaink kérésére voltunk kénytelenek abbahagyni.”

  • Hazai Lámpa:
    „Sértegetés helyett tudnád esetleg értelmezni 6:53-as kommentemet?”

    Bagoly mondja a verébnek: „Hű, de csúnya nagy fejed van!”

  • hazai lámpa
    2017 április 16
    4:31 du.

    Gyengébbek kedvéért: A Kisgazdák szabad királyválasztók voltak, az arisztokrácia meg legitimista. Bethlen és a dzsentri elvben királypárti, gyakorlatban Horthy támogató volt. Bethlen számára a velencei mór volt Nagyatádi, aki mehetett, miután megtette kötelességét.

    Tehát a magyar középrétegben igen sokan ellenezték IV. Károly visszatérését, akármit is gondolt erről Alma nagymamája vagy más Sissy imádó romantikus hölgy.

    A nép körében vélhetően volt egy kultusza a császárnak, személy szerint Ferenc Józsefnek. De azt is tudjuk, hogy a parasztság körében erős volt a függetlenségi Kossuth-kultusz. Tehát egy elvi császárhűség mellett simán elképzelhető a Kisgazdapárt szavazóiról a nemzeti királyválasztás Horthy-vezérkultuszának támogatása.
    A szocdemek eközben már elkezdtek lecsúszni, hogy a háború idejére egy jelentéktelen párttá váljanak. A háború után a kommunisták legitimálásában szereztek elévülhetetlen „érdemeket”.
    A polgári liberális pártokat nagyítóval lehetett a korszakban mindvégig a politikai palettán észrevenni, de abban elég ügyesek voltak, hogy a vadkapitalizmust támogassák.

  • VORONYEZS 4/16. 4;02 pm soraira;

    Ismet. Kerem probalja ertelmet venni soraimnak,mielott szelsoseges eloitelei alapjan fogalmazza sorait.

    Az egyhazak nem voltak uldozve.

    Az mind nem semmisiti azt a valosagot hogy Hitler utasitasai es eroteljes koveteleseire magyar szervek vegrehajtottak magyar allampolgarok osszegyujteset csupan zsido-lettuk miat.
    Mind magayr allampolgarok voltak. S a magyarzsidosag, 94% meg ma is a Neologok. Akik elsonek magyarnak veltek magukat mint Izraelita hituek.
    Sajnos nem volt semmi ami a lakossag tomegeinek velemenyet mozgositotta volna abban.
    Az sajnos NEM a vallas gyakorlas joga. De voltak akik meg a halal-factorikban is gyakoroltak vallasukat.

    De mivel lett sorsuk elonyosebb pl. Lengyelorszagban ?
    Lengyelek fegyveresen ellenaltak a nemetmegszallasnak.
    A nyugati szovetsegesseik igerve tamogatast. Ami 1945-ig nem erkezett. De mi lett sorsuk meg 45 utan is ?
    S hany szegeny zsido volt megmentve azzal ?

    Horthy legalabb probalkozott a tenyek alapjan enyhiteni mind azt a kegyetlensegeket amint lehetose letezett.

    Vonat szerelvenyt visszaforditani. Hirhedt csendorei eggyuttmukodve Raul Wallenburg-el az osszetoborzottak nevsorait tovabbitani neki,s mire a szereveny osszealitva, Wallenburg kepes volt hamissitott Swed vizumokkal ezreket es ezreket megmenteni.

    Pont azert kerul maga Horthy is az SS Eichman fogsagaba. Aki a Horthy latal bortonzott Szalasit tette uralomra.

    HOL MASHOL TORTENT BARMI HASONLOK IS A NEMET KATONAI URALOM ALATT LEVO NEMZETEKBEN, BARHOL IS EUROPABAN ???

    VAROMM valaszbakent azok megnevezeset, ha en taln nem emlekeznek. ( Spain, Portugal, Swed, Vatikan-ank tudataban vagyok. A Finnek sem voltak megszalva. No de ottan azert nem voltak hasonlo problemak.

    S kerem mi elott reagalna, NE hagyja figyemen kivul mind a kegyetlensegeket elvtarsai altal vilagszerete, akik sokkal tobb miliokat kinoztak,oltek, vegeztek ki vilagszeret, kezdve sajat ver-elvtarsaikkal a legamgassabb vezetoikkel kezdve.

    De

  • Almási Alma
    2017 április 16
    4:40 de.
    Így van, az én Nagyanyám is azt a kort „arany kornak” hívta.

  • Hazai Lámpa
    (a Shoaval kapcsolatban):
    „De a német megszállás után történt. Tehát a jobboldali szélsőséget Horthy megfékezte, míg a németek náci kollaboránsokat csináltak belőlük.”

    A történelmi magyar állam egyszerűen fölhasználta a III. Birodalom által kínált lehetőséget, élt vele, és a nácikkal, mint alvállalkozókkal, meggyilkoltatta a magyar zsidókat.
    (Tamás Gáspár Miklós: Emlékmű Kolozsvárt http://tgm.transindex.ro/?cikk=1105

  • @lámpa

    Pihenj… 😀

  • Jelenleg még úgy írják a történelmet, h abból a megkívánt jövőt építő tanulságok adódjanak.
    Van ami események szinten még igaz is bennük, a különféle verziókban.
    A nagy trükk az események beállításában van.
    De a hamis képek kényszerűen fércelmények. Leleplezik őket a mozaik darabkákat egybe szerkesztő csúsztatások, egyéb trükközések.
    A kis mozaik darabkák egyenként jól körbemagyarázhatók. De jól megláthatók, h az egyes mozaik darabkák magyarázatai nem stimmelnek egymáshoz. Már pedig, a nagy kép jóságához szükséges egy, minden mozaik darabkát (eseményt) jól magyarázó, logikailag is egységes magyarázat.
    Aranyos volt egy parlamenti megszólalás arról, h nem igaz a finnugor múlt. És mégjobb volt rá a válasz. De jó, mert működnek az erre építettek.

  • VORONYEZS, 4/16. 4;28 pm. durva ragalmaira.

    Remelhettuk volna hogy tanulta, legalabb is betartana emlekezve szeretett elvtasak tanitasaibol;

    „Adj legalabb annyi tiszteletet masoknak amit onmagad elvarsz masoktol.”

    Az peding volt tanitva meg a kisovodasokank is.

    Tisztessegtelen ragalamiakbol elegem volt.

    Na kezdjen ismertetni kedves elvtarsaik kegyetlensegeikrol vilagszerete. Kezdve a Petrogradi verontasokkal. A Ljubjanai Street kinzasairok es tomeg gyilkossagairol. Az nem csak :ellensegnek” nyilvanitott tisztesseges emebereket, de meg szeretett elvtarsaikat is gyilkoltak tomegesen.Kezdve meg a legmagassab ranguakkal a Kremlben.

    Vilagszeret azt kovettek. Tobb emebert oltek meg mint az osszes haboruk osszesen. Kinazasok, korom letepesek, „harangozas” (tudja on hogy az mi?)Hat a milliok a gulagokban? Hitlet tettek ugy lenni mint egy oltarboy.

    Milliokat eheztetve halalra. Kozgazdasakot tonkre teve.
    Minden emebri jogok teljes megsemmisitese. Az mindenutt a mai napig ahol elvtarsai brutalisan uraljak a nepeket.
    Emlakszik on azokra ?
    Az lehet am az visszateroben.
    Sokat ugral frau Merkel, Putin tankjai ott lehetnek 24 ora alatt. Kun Belat is agyon lovette Moskva. Fognak magaban bizni ?
    Kim elvtarsa nagybacsijat es feltestveret is megolette. Talan maga jobb korokben szaladgal ?

    Na ne felejtse el mindazokat am !!!

  • @lámpa

    Honnan veszed, hogy én „kioktatom” a történészeket? A történész feladata a dokumentumok, visszaemlékezések összegyűjtése és összeegyeztethetőségének illetve összeegyeztethetetlenségének a felismerése. Az, hogy mit fogadunk el TÉNYNEK, már lehet szubjektív is.

    A történelmi ítélkezés viszont minden egyes ember saját joga és saját felelőssége. Ebben pedig a saját tapasztalatai, pszichológiai érzéke, érzelmei, logikája és nem utolsó sorban a preferenciái játszanak szerepet, amelyek bizonyosan szubjektívek. Ha például valaki némi gondolkodás után úgy dönt, hogy a történelmi cselekedetek helyességét elsősorban a keresztény hit támogatása alapján kell megítélni, akkor ugyanazokat az eseményeket másképpen ítéli meg, mint az, aki mondjuk az élet és az egyéni szabadság tiszteletét tartja a legfontosabbnak (nem írtam „emberit”, lehet akár csirkékről vagy fákról is beszélni ÉLET esetében).

    A történelem megítélése szükségképpen nem lehet objektív. (Ebben én sem vagyok objektív, és hát te sem, bármennyire is minden irányba csapkodsz.) Igen, téged valóban ARRA próbállak oktatgatni (egyébként mindenféle harag vagy lenézés nélkül, bár tudom, a szövegem néha ilyen érzést kelt, de ez nálam legfeljebb egy ösztönös „tanítónéni” attitüdje 😀 ), hogy végre fogalmazd meg a saját értékeidet, amelynek a mentén a világ dolgait szemlélni akarod. De természetesen neked nem kell ezt a javaslatomat elfogadni, ha te úgy gondolod, hogy akkor vagy igazságos, ha mindenkinek ellentmondasz.

    Nem vagyok biztos benne, hogy érted, amit írok, de sebaj. Majd írsz néhány gyalázkodást, oszt annyi…

    Szeretettel: Alma

  • És még egy szót a tényekről.
    Természettudományban léteznek tények, amelyeket bárki kisérleti úton ellenőrizhet.

    A történelmi „tények” nem ilyenek, mivel a közös társadalmi memóriából (hagyományok), egyes emberek visszaemlékezéseiből vagy legjobb esetben írásos dokumentumokból erednek. De még az írásos dokumentumokba is rengeteg direkt vagy önkéntelen hazugság vagy csúsztatás kerülhet bele. Ezért a történelmi TÉNYEK nem mindig, és nem TELJESEN igazak.

  • Voronyezs
    2017 április 16
    4:38 du.

    Bár nem vagyok 56-os, de azért reagálnék. Itt egyedül Bendegúz dicsőíti a Horthy-kort, amitől én elhatárolódok.

    De te meg csak a végét nézed annak a kornak, a háborút meg a zsidóüldözést. Másról is szólt az a 25 év, és nem volt kódolva a végkifejlet. Az ország modernizálási kényszer előtt állt, ráadásul egy vesztes háború után voltunk.

    Körülöttünk voltak vesztes és győztes országok, és ott is sokféleképpen alakultak a történések.

  • Belzebub
    2017 április 16
    5:42 du.

    A német megszállás után élt a lehetőséggel. Előtte miért nem?

    Mert Horthy és köre nem volt szélsőséges, a német bevonulás után viszont szabad kezet kaptak a szélsőséges zsidóüldözők.

  • Almási Alma
    2017 április 16
    5:48 du.

    Nem a kutyáddal vagy a munkatársaiddal beszélsz!

  • Figyelő
    2017 április 16
    5:32 du.

    A te nagymamád vélhetően Ferenc József koráról beszélt.

    Alma nagymamája IV. Károlyt kedvelte, de valószínűleg soha nem tudjuk meg miért. Alma néha bedob egy-egy jól hangzó családi szlogent, de valószínűleg fogalma sincs, hogy mi is van annak a mélyén.

  • Belzebub
    2017 április 16
    4:41 du.

    Plusz tiltakozott a hazai ellenzék. Egyébként Magyarországra menekült külföldi zsidókról volt szó, nem simán „magyarországi” zsidókról, persze ez mindegy az ő szempontjukból.

    Az áldozatok nyugodjanak békében! A többieknek további békés húsvét hétfőt kívánok, részemről lezárom ezt a témát.

  • Éppen a fentiek miatt becsülöm legjobban az itteni jobboldali kommentelők közül Figyelőt. Ő a keresztény és ezen belül a katolikus hitet preferálja minden ítéletéban. És mivel úgy véli, a kommunisták a keresztény hit legnagyobb ellenségei, ezért őket gyűlöli a legjobban. Az is természetes, hogy a pápát- aki most a máshitűek mellett is lándzsát tört – nem ismeri el. Az meg egyenesen nagyszerű felismerés a részéről, hogy Isten érdekeit nem tartja megvédendőnek. Miért is? Amikor tudjuk, Isten mindenható, így tehát bizonyára tökéletesen meg tudja magát védeni…

    A fentieket őszintén, és egyáltalán nem gúnyból írom, bár általában a gúny nem áll tőlem távol. Figyelő gondolkodó ember, és ez jó, a következetessége nekem tetszik, bár én egyáltalán nem értek egyet az ő preferenciáival..

  • Bendegúz79.

    Mindent a maga helyén ! Majd amikor az lesz napirenden, a bűnöket mindenűtt föl kell tárni, de maga addig se terelje a szót a nem ebbe a témába vágó ügyekre.

    Azokra pedig amelyek az Ön véleménye szerint nem úgy történtek, mint azt itt jómagam bátorkodtam – de mások is [pl-Gyuri10, v.Belzebub, stb. olvtársak] – az igazságnak, a történelmi adatoknak megfelelően megírni, szívskedjék tételesen és maximum csakis hivtkozásokkal(!) cáfolni, de sose légbőlkapott hamis érvekkel. És leginkább ne összevissza vagdalkozva, almát a körtével hasonlítgatva, ami nemcsak primitív, de hamis és dezinformatív vitastílusra vall…

    Mert meg kell mondjam, én csak a tények szintjén küzdök az igazságért, amelyeket a magyar történelem produkált ebben a témakörben is. Nincs azokban egyetlen fikció, „tisztességtelen rágalom”, ahogy azt dühödten hörögve, a maga hisztérikus eszközeivel [á’lá Goebbels] igyekszik itt beállítani.

    Nem! Bendegúz! Mind úgy igaz, ahogyan azt itt több részletben leírtam. Két ismerősöm rokona is így veszett oda… KamenyecPodolszknál – már három évvel korábban, 1941-ben és nem a német bevonulást követően, ’44-ben…

    És még egy kérés, szíveskedjék mindezt a magyar nyelv szabályainak megfelelő nyelvezettel, indulatmentesen közölni.

    .

  • Ui. Gyur10, Bendegúz és Voronyezs is

  • málnaszőr
    2017 április 17
    5:51 de.

    Érdekes kérdés a bűnösség kérdése is.
    Bűnös-e az aki az életben maradásod érdekében (az akaratod ellenében) levágja a lábadat?

    Ha nem látjuk az okot és a célt akkor istentelen bűnök hatalmas sorozata amit az emberiség kényszer irányítás alá vétele és kényszerirányítás alatt való tartása érdekében elkövettek.

  • @ MALNASZOR.4/17-5;51 am .
    Irta; „…az On velemenye szerint”.

    Kerem NE velje „velemenynek” adatokat amikre hivatkzom.
    Elsokben, velemenyek engem alig erdekelnek.
    S amikor allaspontot teszek azokat hivatkozva konnyen talalhato adatok alapjan. Es nem meseket, elbeszeleseket,stb. hanem electronikus konyvtar adaik alapjan. Fokent a Wikipedia kozolt adai alapjan, mely teljes referenciait kozli minden adatok eseten.

    Azon alapon az MKH-on ismetelt allitasok,mint a;

    1. Cattaro=i esetben. Horthy nem volt a parancsnok, s nem volt sem jelen, semmikoze annak. A cirkalo lazadoit fegyveres ellenallassal vertek le, de nem Horhty. Nehany aldozata lett annak. De nem volt tizedeles, s nem Horthy altal. Az NEM velemeny, hanem tenyes adatok.

    A KMH hozzaszolloi tobsege magasztalta a tizedeles modszeret. Az en meglatasom szerimt, minden haboruk,fegyveres, eroszakos tettek az emberiseg leg-nagyobb bunei, barki is az elokvetoi!!!
    (Remelve figyelembe veszi azt s emlekeben tartva)

    2. Leo Goldberger, Hothy kartyajayszo tarsat-t a Horthy letartoztatasa utan az SS fogta es vitte Mathausenba, ahol felszbaditasa utan ket-nappal termeszetes halal aldozat lett. Lett volna az elozo esemenyek okozoja halalanak? Velemenyem azon ,100% IGEN! De nem Horthy okozta azt.

    3. Kamenec-Podolsk, SOHA nem volt magayrorszag terulete.(Talan Nagy Lajos ideben is csak uralt terulete?)
    Magayrorszag NEM deportalt senkit oda, letezo adatok szerint!
    A fasiszta Shoch-troop egysegek altal kivegzettek szama elismerve 20,000.(tobbet-kevesebbet velhet On, de az az elismert a meggyilkoltak szama) amit en verontasnak itelek, s tagadhatatlanul is az volt, mert az aldozatok nem fegyveres ellenallok voltak !
    Soha NEM irtam semmi „3 ezer Lnegyel meneklut”-rol.

    Mind a Horthy idok alatt tortent bunoket, vetkeket, hibakat a tobbjeik csak Horthy nyakaba ohajtjak akasztani. Ami volt csupan a Rakositak kedvence.

    De tenyeket, s kolulmenyeket probalni figyelembe venni nem szelsoseggesseg, nem magasztals, sem reszrehajlosag.

    Persze a korulmenyeket figyelembe venni az itteniek tobbsegeik visszautasitjak. Hat nem az a szelsosegesseg? Nem az a reszrehajlosag, veli azt az inteligens es tisztessegen alapozottnak?
    Arra ra-mutatni NEM a Horthy idoszak tetteit magasztalas, csupan a valaosagok elismeresei.

    De csupan az egeydulli kerdest tettem fol azon alanyon, hogy barki is velne, vagy gondolna is hogy mi mas lehetoseg alt akkor, barki mas elvei, tudatai, kepessegei alatl mind azokat a veres kegyetelnsegeket megelozni, mind azokat amin az orszag atesett ?

    Lenne hozzaszolassa azon?
    Kerem , az egyen-elleni ragalmakat mellozze !

  • Nagy Gyula Malnaszor-hoz valo soraira;

    Az az u.n. Firing squad (kivegzo-raj) syndrome-ja az.

    On parancsolva mint egy kivegzo-raj resze. Celozz, lojj az elotted allo blind-folded egyenre.
    Mit tessz ?
    Megtagaddja a parancsot ?
    Akkor onmaga is csak oda lessz allitva, s agyonlove.
    Vagy lo, de celoz teveszteni aldozatot, lelki-ismeretet segitve ?
    Lenne mas valasza ? De legyen oszinte am !

  • málnaszőr,
    igaz,hogy Boda nemzetes asszony kissé vissza vonult búsmagyar magányába,de hidd el jobb szórakozást nyújt,mint a fél analfabéta balfácánnal küszködni.Várjuk visszatérését és addig is a magam részéről nem alázom meg a magyar nyelvet.

  • Hazai Lampa 4/15. 5;43 am

    Irta; „…budaorsi csata…”

    Mifele Budaorsi csatat ir maga?

    Carl Budaorsre repult be, Horthy szemelyesen ment a rep-terre, s kuldte Carlt vissza azonnal.

    Olvassa Horthy bio-jat a Wikipedian. Az add minden adatok ellenorizhet eredetet.

  • Bendeguz79
    2017 április 17
    11:10 de.

    Jól látja.
    Én a ki öl vonalon mentem végig, míg eljutottam odáig, h az embereket szellemiségek irányítják. A valódi tervező döntéshozókat, az alattuk levőket kettős negatív szituációkat is létrehozva kényszerítőket is.
    Azt már elmondtam, h én oknak egy döntést és a döntés következetes végrehajtását látom.
    És látni vélem a döntés okát és célját is.

  • Az egész világon, aki megtagadja a katonai szolgálatot, azt agyonlövik.

  • Bendeguz79: (Hazai Lámpának)
    „Mifele Budaorsi csatat ir maga?
    Carl Budaorsre repult be, Horthy szemelyesen ment a rep-terre, s kuldte Carlt vissza azonnal.Olvassa Horthy bio-jat a Wikipedian. Az add minden adatok ellenorizhet eredetet”

    Már javasoltam Önnek, hogy próbálja elvégezni az elemi iskola alsó tagozatát, és ha netán sikerülne, majd akkor próbáljon kommentelni. De ha az iskola túl nehéz,, kérjen meg valakit, hogy ha nem is a teljes internetet, de jobb híján legalább a Wikipédia használatát próbálja Önnek megtanítani. Hátha sikerül…

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Buda%C3%B6rsi_csata

  • Figyelo irta;
    ” Az egesz vilagon aki megtagadja a katonai szolgalatott azt agyonlivik” ”

    Az a barbarizmus rem megszunt.

    Nem emlaekszik a Viet Nami haborura ?
    Kanada lakossag hogyan novekedett? A sok amerikai akik Kanadaba mentek a sorozast elkerulni.
    Senki nem volt buntetve.
    Carter elnok mindenkinek mindent megbocsajtott.

    Lt.John F.Kerry (hadnagy)kesobbi Szenator majd kulugyminiszter, a Congreszussi tanuvallomasan katonatarasait „baba-gyilkos”-oknak nevezte.

    Szenator,majd kulugyminiszter, elozo elnoki probalkozasai is volt.
    Mit gondol azon ?

  • Belzebub.

    Budaorsi „csata”?

    Maga a szon fennakadt.
    1921 ben tortent esemenyt akadt fen maga.
    Ami beke idobne, nem haburaban tortent.

    Alig masabb mint Chicagoban az estenkinti osszetuzesek a kabitoszer gengek kozott. Az is mind „csata” bekeidoben.
    400-500+ halotatt produkalva.

    De az csupan egy politikai okobol eredo ellenzekskedes volt, 80 orvostan halgaok es nehany soproni diakok kozott.
    A Karoly visszateresenek ugyeben amikor az hatalmat akart.

    Mint elobbirtam kerszer visszatert azt probalni.

    De olvasta maga az adatokat. Megertette ?

    Horthy cspatai helyreallitottak a rendet. A probalkozo kialyt elfogta es a monostroba varta.
    Majd az orszagfyules ismet kijelentette a tronfosztasat.
    Majd az angolok vittek szamuzesbe, ahol halt meg.

    De valojaban nem Horthy tette volt mind az mit az orszag elert? Cafolja azt allitasai szerint tenyekkel?

  • HAZAI LAMPA irta;
    „..korulottunk voltak vesztes es gyoztes orszagok.”

    Persze ! Az egeydulli szomszedos orszag,mely „vesztes” volt Austria.
    Mind a tobbi „szomszedos orszagok” gyoztesek voltak.
    DE mind lett megszalva Hitler hadai alatl. Nem csak magayroerszag. De egy sem jart jobban, annak ellenere hogy a kesobbi (1945-ben) gyoztesek is katonai megszalass ala estek. Kiveve Jugoszlaviat, ahol Tito kenyszeritette sajat kommunizmusat.
    Austria kesobb sikeres lett. A katonai megszallas megszunt 1955-ben.
    S a magyar, mint szomszedai ismet cstalossa valt.
    Na most megint. De azt mind az elvtarsak buszken veszik. Hmmmm????

  • Bendeguz79
    2017 április 16
    9:27 du.
    Jól tudja, szörnyű vérengzéseket vittek a véghez, a kommunizmus címe alatt, mind a Szovjetunióban, mind Magyarországon!

  • Kedves Figyelő, azt írod:
    „Az egész világon, aki megtagadja a katonai szolgálatot, azt agyonlövik.”

    Jézusmáriaszentjózsef! Akkor te Lukács Györgyöt felmented a gyilkosság vádja alól? Akkor mi bűne marad szegénynek? Hogy filozofált? 😀

  • Gyerekek kiafene már ez a bendegúz ?

  • Almási Alma
    2017 április 17
    3:51 de.

    Nem tudom, mire jó neked, hogy engem folyamatosan próbálsz hitelteleníteni? Talán igazat írok, és másképp nem tudod megcáfolni?

    „végre fogalmazd meg a saját értékeidet, amelynek a mentén a világ dolgait szemlélni akarod.”
    Uncsi vagy már ezzel a szajkózással, mert már leírtam, de direkt nem akarod tudomásul venni. Magyar, katolikus, vidéki alsó-középosztálybeli, mindig és minden írásomban ennek adom tanújelét, hogy ilyen vagyok, ráadásul ezeket az embereket próbálom meg képviselni. Arról nem tehetek, ha ez a te szemedben nem ÉRTÉK!!
    Az a szomorú, hogy a legtöbb rúgást itt azoktól kapom, akikkel elvileg egy politikai térfélen vagyok, dehát ez legyen a rugdosók problémája. Kezdetben megengedőbb voltam a ballib fikázókkal, dehát mindent én sem tűrök el egy bizonyos határ után!

    „De természetesen neked nem kell ezt a javaslatomat elfogadni, ha te úgy gondolod, hogy akkor vagy igazságos, ha mindenkinek ellentmondasz.”
    Nem ellentmondok, csak én ki tudok kacsintani a saját szűk osztályérdekemből, itt sokakkal ellentétben. Jézus is ezt tanította.
    Itt is visszakereshetsz, elutasítom Horthy tömjénezését meg szarozását is, de a valós tényekkel semmi bajom. Persze, tudjuk, hogy a történelem nem olyan tudomány, mint a fizika, de ettől még megvannak a maga szabályszerűségei, amiken TE elég nagyvonalúan ÁT szoktál lépni!!

    (Bibliaismerőknek: Egyébként a saját osztályomba azért tartoznék szívesen, mégha kastélyba születtem is volna, mert Isten az egyszerű embereknek adta meg az isteni igazság meglátását!)

  • málnaszőr
    2017 április 17
    5:51 de.

    Ti ténynek veszitek, hogy Kamenyec-P. az ÖSSZES magyar zsidó deportálásának előszobája, csak valami titokzatos okból nem folytatódott. Azt tudjuk, hogy német és belföldi tiltakozás hatására állították le, de arra mi a bizonyíték, hogy megpróbálták volna az összes zsidót, pestiekkel és vidékiekkel együtt, Ukrajnába deportálni?

    Erre bizonyítékot tudnál adni, kérlek?

  • Almási Alma
    2017 április 17
    3:51 de.

    A történész feladata az összefüggések felismerése is, nemcsak összehordják az információkat, mint a hangya! Pl. vannak törvényszerűségek, amik ismétlődnek a történelemben. Arról már nem a történész tehet, ha a társadalom nem hasznosítja a meglátásaikat.

    Tudod, a tudomány meg a vallás elvált egymástól a skolasztika idején Európában. Onnantól kezdve a tudományos módszerek alapján kutatják a világot a tudósok, és a teológusok tőlük függetlenül alkotják a vallási filozófiát. Tehát pl. egy jezsuita kutató ugyanúgy nézi a történelmi eseményeket vagy a fizikai jelenségeket, mint egy ateista, legföljebb máshova teszik a hangsúlyt.

  • Almási Alma
    2017 április 17
    4:41 de.

    Vannak keresztényszocialisták is, de mivel az elődeik antiszemiták voltak, ezért Magyarországon ők kevésbé népszerűek, pl. a Horthy korabeli kormánypártban voltak ilyenek. Nyugat-Európában ez a párt teljesen elfogadott a katolikus országokban, mivel ott nem volt kommunizmus, és megszakítás nélkül működtek.

  • A történelmi meséket CÉL BETELJESÍTŐRE írják és írják át jó rendszerességgel.

  • Gyulám maga még mindig zavaros vagy.
    De mexoktuk…

  • Tuggyuk H.Lampion:
    Horthy ártatlan volt.
    Hüjjje zsidók.Azok a hibásak.
    Gázt szívtak a sparheltból mert váltókat írtak alá és ezt fújták aztán fel Horthy libsi-bolsi ellenségei.
    Csakhát sajnos befellegzett a Holokauszt relativizálásának:

    http://nepszava.hu/cikk/1126861-megnyitjak-az-ensz-holocaust-aktait

  • @lámpa
    kacsincsálcsak…

  • Alma :
    „Kacsincsálcsak „….hm… az nem egy kisebb félsziget a nagyobb koreai félsziget oldalában ?

  • Bendeguz79
    2017 április 17
    7:36 du.
    Most láttam a fenti írást, ami nekem szólt.
    Valóban az USA ból, katonaszökevények akkoriban mind ide jöttek Kanadába.
    Az is igaz, hogy ezen a földrészen nem szokás az embert agyonlőni, aki nem akar katona lenni, de azt hiszem, kap egy pár évet. Viszont a II. Világháború idején, na meg az I.-nél, bizony Európában azért halál járt!

  • Almási Alma
    2017 április 18
    1:56 de.
    Rosszul írtam, Európában, ahogy már az előbb ezt, kijavítottam. Ez volta a törvény az I. és II. V.háborúnál.

  • Geyza
    2017 április 18
    8:21 de.

    Neked paradicsomlé folyik a löttyedt … fejedben?

    Semmi ilyet nem írtam, amit tényként állítasz. Mert fönt írtam, hogy ha már hibáztatni akarja valaki Horthyt, akkor ne a cattarói matrózlázadásért tegye, ahol ott sem volt. Hanem pl. a fehérterrorért, ami a fővezérsége alatt folyt, bár nem a parancsára.

    Holokauszt ügyben soha nem hibáztattam az áldozatokat, vagy ha igen, idéznéd? Bármennyire torz volt a hazai kapitalista és polgári fejlődés, biztos lett volna más megoldás, mint a végső. Pl. a nagybirtok rendszer megszüntetése, a megavállalatok államosítása, bár a zsidó iparbárók és a keresztény arisztokrácia biztos tiltakozott volna ez ellen.

  • Figyelő
    2017 április 18
    5:13 du.

    Akkor mi van, ha puccsisták kezében van az államhatalom? Ugyanis a magyar Vörös hadsereget az a szocdem és kommunista klikk alapította, amelyik Károlyit egy háttéralku alapján kitúrta a hatalomból, a demokratikus kormányt lemondatta (1919. március). A szocdem elit, akiket itt egyesek annyira dicsőítenek, összefogott a kommunista törpepárttal!

    Európa nyugati felén ez pont fordítva volt, ott ugyanis a szocdemek a polgári pártokkal fogtak össze a kommunisták ELLENÉBEN! Nálunk ennyire gyönge volt a polgári oldal, és ennyire gyengeelméjű a szocdem pártelit …
    Nem segítették Károlyit a polgári és demokratikus átalakulásban, pl. földosztás, inkább összefogtak Kun Béla kis körével, mert az hozta a pénzt Moszkvából, és katonai segítséggel kecsegtette őket. Na, ez volt az elmúlt 100 év magyar történelme is dióhéjban.

    Csak itt ezt egyesek nem bírják elviselni, és minden mocskukat Horthyra akarják kenni. Aki szintén nem makulátlan, de aki a vén lovastengerész mögé bújik, az még rosszabb!

  • Kedves H. Lampion.
    Mindég intelek ne foglakozz a múlttal.
    Abban nem vagy jó.
    Jelen politikai helyzetben tudod a frankót.
    Ezekre kéne összpontosítanod.

  • Geyza
    2017 április 19
    5:29 du.

    Nem fogom ilyen nímandokra hagyni a történelmet!

    Aki egyszer elhiszi a sok hazugságot, amit az áltörténészek gyártanak, az utána menthetetlen. Neked Géza a Boross Péter való, aki tagadja a magyar katonák rémtetteit az ukrán megszállás idején. Vele vitatkozzál!

  • Geyza
    2017 április 19
    5:29 du.

    Különben ott van a véleményem a mai szoclib „elitről” pl. a 2:27-es kommentemben.

    Csak ugye a vaksi szemeddel te csak nézel, de nem látsz …

  • Nade drága Lampionom..
    ne remegjen már ennyire.
    Nyugalom !!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Geyza 4,02 !

    Egy új Figyelő.

    Hol voltál eddig ?! 🙁

  • Hazai Lámpa 6:08!

    Azt, hogy KamenyecPodolszk a Holokauszt összes magyar áldozatának az előszobája volt a megssemmisítés útján, azt helyesen fogalmaztad meg, ill. azt, hogy „mi” ezt így látjuk.

    Igen. Ez márcsak abból a szempontból is ténykérdés, hogy K-P akkor történt, amikor nemcsak az ide menekült lengyeleket választotta ketté, zsidókra és keresztényekre, de akkora már több,mint húsz éve a magyar zsidóságot is, mint egy a nemzettől idegen „fajt” kezelte a hivatalos magyar politika kezdve a kormányzóúrtól, egészen a parlamentig. Már a Numerus Clausus(1920.) előtt is egymás után erőltették napirendre a „zsidókérdést”, ezért-vagy azért, ami egészen 1945-ig egyre súlyosabb formában és módon öltött testet és vezetett végül a vidéki zsidóság teljes kiírtásáig…

    KamenyecP. jelentősége nemcsak abban áll, hogy előszobának, ill. főpróbának számít egy későbbi hatalmas bűntény lebonyolításához, hisz ezt akkor még – egyelőre – a nemzetközi események, a háború szörnyű logikája hozta ki az ösztönösen, vagy hagyományosan gonosz magyar törvényhozásból és hatóságokból, amit a jó „csinovnyikok a legjobb tudásuk szerint, sikeresen” hajtottak végre.

    A horthysta parlamentben egymást érték a uszító, gyűlölködő programbeszédek, hozzászólások és [ma is jegyzőkönyvekben megtalálható] antiszemita bekiabálások. Ez a „hangulat” természetesen a lakosság hozzállását is jelentős mértékben meghatározta. A zsidó törvények idejére Magyarországon a zsidót már nem vették emberszámba…

    Ebben a mentális légkörben „szivárgott be” a bécsi-döntés megnövelte területekre is a lengyelországi menekülteknek az a serege [amely beszivárgás ellen nem győzött tiltakozni Imrédy, Teleky és Bárdossy is, nameg az üvöltöző parlamentjük], akik bizony Trianonig magyarok voltak, de határok újra húzásával lengyelek lettek. Na! Ezeket szedték össze, zsuppolták be és adták át őket a német kivégző brigádoknak. Ezt a jólhangzó idegenrendészeti eljárást oly precizitással bonyolították le büszke állami hivataljaink, amit még a német fegyverbarátaink is irigykedve konstatáltak volna, ha győzték volna az abból fakadó, illetve az emiatt rájuk zúduló „túlmunka” terheit… Tudniillik akkorra még nem született meg a Wannsee-i határozat az embertömegek iparszerű megsemmisítésének módozatairól.
    Az biztos, hogy K-P fejletlen „korszerűtlen” kivégzési módszere [ az egyszerű egyénenkénti tarkónlövés] is hozzájárult e szövetség korszerűsítéséhez, az újabb és újabb ilyen táborok létesítéséhez, hogy aztán 3 év múlva, már a további 450ezres* áldozat számot a Horthysta államgépezet két és fél hónap alatt majd ugyanúgy zavartalanul tudja címre szállítani… Az akkori tapasztalatokkal gazdagodva foghatott bele a magyar rendőrség, csendőrség katonaság ártatlan emberek gettókba zárásába, kifosztásába majd vagonírozásába…

    Kedves Lámpa!
    Mindössze ebben a nem is jelentéktelen gyakorlatban jelentett előképzést Kamenyec Podolszk tanulsága…
    ˙

    .
    * E 450˙000 ember vágóhídra szállítása „csak” annyiban volt problémásabb, mint korábban K-P-ba, mert míg oda csak fegyelmezett – többségében – férfiembereket deportáltunk, addig Auschwitzba(stb) már gyermekeket, csecsemőket, öregeket és nőket illetve várandós mamákat is bevagoníroztak, akiknek a többnapos út a MÁV marhavagonokba pakkolva mégiszonyúbb szenvedéssel járt, mint a ’41-es, tárgybeli ukrajnai előgyakorlat talán egy kicsit edzetteb áldozatai számára azok az utaztatással eltelt utolsó napok.

  • Tisztelthölgyeimésuraim:
    Dolgoztammm !!!
    Hallottál már ilyen justizmordról ???!
    (Itt tartunk, ide jutott a Világ.)

  • geyza!

    Ugyan hol dolgoztál és mikor nm voltál beteg?

    Gyuri10!
    Amúgy jót derültem azon,hogy a hasonszőrű Bendegúzzal is vitába keveredik…..!
    Na csak így tovább,egyre szánalmasabbak….!

  • Egyébként ez a cikk nem jelent meg,de mindegy,kibírtam…volt más és jobb szórakozásom!

  • OIM* :
    Mit kíván tőlem kedves elmeroggyant ?

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Azé ezt is érdemes megnézni….
    http://kolozsvaros.com/