Botrány! Belföldről merik befolyásolni a belpolitikát!

2017 április 19 12:52 du.54 hozzászólás

Nahát! Belföldről befolyásolja a belpolitikát! Vajon ki áll mögötte?

Egyenes-egyenes, görbe-görbe – nem folytatom ezt az ismert mondókát, „csúnya” szavak következnek. De az első sor nagyon jól jellemzi a ma regnáló Párt és kebelbéli ellenzéke (nem az MSZP) gondolkodásmódját.

A CEU elleni tiltakozás hangjai mögött elsikkad egy – a társadalom jóval nagyobb részét érintő törvény szigorítása. A civilszervezetekről van szó, amelyeknek megregulázására kerül sor a napokban. Törvénybe hoznák (fogják is), hogy minden társadalmi szervezetnek, egyesületnek, alapítványnak nyilvánosságra kell hoznia, ha a támogatói között külföldi személy/szervezet van, és a támogatás összege meghaladja a 7,2 millió forintot.

Állítólag az ”átláthatóság” miatt van erre szükség. Csakhogy: minden civil szervezetnek a működésüket felügyelő területi bíróságokon ma is kötelező évente számot adni a gazdálkodásukról. Bevételeikről, megjelölve, hogy azok honnan származnak, valamint a kiadásaikról is. Ezek az adatok nyilvánosak, bárki bármikor hozzáférhet. De a legtöbb ilyen egyesület, alapítvány a honlapján is közzéteszi támogatói sorát: részben ezt kérik is a támogatók, hiszen reklámértéke lehet, ha egy társadalmilag népszerű célra költenek. Vezetheti a további adománygyűjtés e szervezeteket: hátha másnak is kedve támad adakozni, ha látja, milyen cégek, személyek állnak ügyük mögött.

Hanem egyre-másra éri a kormányzati vád a Jobbikot, hogy „a szocialisták szekerét” tolja, amikor ellenzi például a szóban forgó indítványt. Nem találja ugyanis elég szigorúnak.

Ahogy Szávay István képviselőjük mondta a parlamentben: nemcsak külföldről lehet befolyásolni a belpolitikát, hanem belföldről is. Nahát, nem is tudtam, ha elmegyek szavazni, bűnösen befolyásolom a belpolitikát! Ha meg, teszem azt, tagdíjat fizetek egy pártnak, egyenesen a patás ördögök sorosává változom!

Bubbles / Trailer Park Boys

Bubbles / Trailer Park Boys

Mert nagyjából itt van a kutya elásva! A nagy antipolitikai felbuzdulásban ugyanis sokan elfelejtkeztek arról: a pártok is civil szervezetek. Alapításukra, működésükre ugyanaz az 1989-es II. törvény vonatkozik, mint a társadalmi egyesületekére. A párttörvény csak a működésük módját (pl. nem lehetnek fegyveres milíciáik), támogatásuk mikéntjét (500 ezer forinton felüli adomány nem lehet „névtelen”), a költségvetésből eredő támogatásuk összegét szabályozza. A képviselő-jelölt állításának a feltételei már a választási törvényben szerepelnek, mert törvényhozó testületbe pártok állíthatnak jelölteket, hogy milyen módon, az minden párt alapszabályában szerepel. (Legalábbis szerepelnie kellene.) Az alapszabályokat – akár pártról, akár más társadalmi egyesületről van szó –, ugyancsak a bíróságok hagyják jóvá. Csak azt vizsgálják, hogy nem tartalmaznak-e törvényellenes kitételeket. Például kupleráj működtetésére nem lehet egyesületet alapítani. De semmi akadálya MOST MÉG annak, hogy bárki egyesületet, szakszervezetet (ja, azok is civilszervezetek) alapítson például a kényszermunkásoknak a „rendes” dolgozók jogaival, bérezésével azonos feltételekért, holott az az épp regnáló kormány egyik intézkedése elleni szerveződés.

A jobbikos képviselő elszólása egyébként igen tetszik a kormánypártoknak: különben az MTVA Híradóiban nemcsak ez az – enyhén szólva debil – indoklás szerepelhetne, hanem más érvek is. Ez ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy kuss, mert ha „befolyásolod a belpolitikát belföldről” akkor nem vagy más, mint egy… Mint egy mi?

Nem is merem egy jobbikos képviselőnek felhívni a figyelmét arra, hogy ő éppen egy belföldi civil szervezet képviselőjeként befolyásolja a belpolitikát. Még magára is gyanakodni kezd: vajon ki áll mögötte?

Nem is tudom, mire véljünk egy ekkora balfogást? Talán annak, ami: fenyegetésnek.

Rátesi Margit

54 hozzászólás

  • Egészen röviden is meg lehet fogalmazni ezt a „civil törvényt”:
    Ha egy civil szervezet külföldről kap évi 7,2 millió forintnak megfelelő összegnél nagyobb támogatást, akkor annak a szervezetnek (vezetőjének, képviseletének, hivatalos levelezésének, kiadványainak, stb.)
    FEL KELL VARRNI EGY SÁRGA CSILLAGOT.
    Vagy valami, a „törvényalkotók által meghatározott megkülönböztető jelzést.
    A gettósításról – egyelőre – még nem rendelkeztek. Vagy tévednék?

  • Presbiter!

    Na ez megint egy valótlan állítás,feleslege uszítás!!!
    Igenis a belpolitikát belföldről kell irányítani,ami természetes
    minden normális országban,ahol jogunk van tudni,hogy a „civilnek”
    mondott szervezetek,mire is törekszenek…
    Amúgy,ha itthon él tudhatná,hogy nálunk nincs zsidó kérdés,már régóta.
    Amúgy nem ártana elolvasni egy másik cikkben írt (Orbánnak viszket a tenyere..)hozzászólásom,amiben megjelöltem pár hivatkozást,oldalt, ahol utána lehet nézni Soros hazaárulásán kívül,a jellemének,zsidó származása ellenére a holokauszt áldozataival szembeni közönyének(akkor is ha nem hívő)a múltjának,családjának,neveltetésének,sőt zsidók elleni konkrét ténykedésének(napjainkban is…)
    A hiteltelen,hazug önsajnáltatás pláne napjainkban,nagyon szánalmas….!
    Lejárt lemez!

  • Szávay István

    Tisztelt Rátesi Margit!

    Nem az a botrány, amit mondtam, hanem az, amilyen cikket Ön ebből kikerekített. Az írásának színvonala egyébként méltó az egész portálhoz!

    Amit Ön ír, egyszerűen ostobaság, vicceskedni próbáló ócska és buta kiforgatása mindannak, amit elmondtam. Legalább ahhoz vette volna a fáradságot, ha már újságírónak nevezi magát, hogy megnézze, vagy meghallgassa, hogy pontosan mit is mondtam.

    Elsősorban ugyanis arra utaltam, hogy kormányzathoz közel álló civil szervezetek közpénzből folytatnak kormánypropagandát. Erről beszéltem, Ön szerint ez normális? Ilyen esetekben nem lenne szükség nagyobb átláthatóságra? Gondoljunk elsősorban ugye a CÖF-re.

    Üdv: Szávay István

  • Amúgy a Jobbikból egymás után lépnek ki képviselők,tagok és ugye nem véletlenül…mert csalódtak,sőt egyenesen megundorodtak a
    pártjuktól,akik a baloldalhoz hasonlóan,csak hatalomra vágynak,a párt eredeti elveit,nézeteit megtagadva!
    Na mind a jobb,mind a baloldali ellenzék csak égeti magát és egyre népszerűtlenebb a szavazók többségénél,amit maguknak köszönhetnek!!!
    Csak így tovább,amíg el nem tűnnek……

  • @szávayelvtárs…gondolom, dolgozni kellene és nem szájat tépni a gótikus kocsmában a házmester ostorpattogtatása mellett…mit dolgoztál az utóbbi néhány évben??? és miért van neked útban a CEU és miért kell ezt a szart tárgyalni amit az OGV kifingott ti meg zabáljátok, ha állandóan a bedobott gumicsonton fogtok rágódni akkor elsűllyedtek mint a Titanic amelt ugye le is égett mielőtt megfűrdött veletek ugyanez várható

    jó gittrágást a gittegyletben

  • Szávay István

    rodeo36, annyira primitív, amit összehordtál, hogy méltatlan a válaszra is. Az Országgyűlés azt tárgyalja, ami elé kerül, nem kívánságműsor, egyébként a CEU-ról szóló törvénynél pedig nem szavaztunk, de mindegy.

  • Christopher Adam

    Szávay úr,

    Ezt írta: ” Az Országgyűlés azt tárgyalja, ami elé kerül, nem kívánságműsor…”

    Nekem úgy tűnik, hogy a Nemzeti Összetartozás Bizottsága kicsit olyan mint egy kivánságműsor. Ami ott történt Somorjai Ágnessel, a nonszensz amit rólam mondott és az, hogy hosszú hónapokig tartott, mire bármilyen helyreigazítás született, az nem egy komoly parlamentre vall.

  • Tisztelt Szávay István! A parlamenti közvetítést sajnos nem tudom nézni.A Duna déli Híradójában szó szerint hangzott el, az Ön szájából, hogy „nemcsak külföldről, belföldről is befolyásolni akarják a belpolitikát”. Igen, tudom, hogy a felszólalása a CÖF-ről szólt, ami kormánypénzekből civilszervezetként folytat kormánypropagandát.
    De az Ön szavai legalább akkora „mondás” (hogy udvarias maradjak) voltak, mint amikor vagy 35 éve közölte az egyik megyei lap, hogy „Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg tisztjei átvették első öröklakásaik kulcsát”.
    Ön politikus, figyelnie kell arra, miket beszél. A magyarországi kormányfőtől is gyakran hallani: a civilszervezetek bele akarnak szólni a politikába. Igen, és ehhez joguk is van. Ugyan miféle fogalmai vannak annak a politikáról, aki úgy véli a „politikát” csakis felkentek művelhetik? De az Ön társaitól is gyakran hallani: csak a politikai hatalmat akarják. Igen, ahogy Önök is, hiszen többféle elképzelés van hazánk jövőjét illetően. Ahhoz viszont, hogy e tervek megvalósuljanak, minél több ember támogatását meg kell szerezniük. Pl. Ha nem szeretnék, hogy az iskolában a teremtéstant tanítsák kötelezően az evolúció helyett,akkor fel kell emelni a szavukat a szekuláris oktatásért. Ha úgy vélik, hogy honfitársaik mindegyike értékes, és segítséget kell adni a nyomorúságosnak, hogy ő is kibontakoztathassa értékeit, és cselekvő részese lehessen közösségünknek, akkor fel kell emelnie a szavát, hogy a közpénzeinkből tán többet kellene áldozni erre a célra. És így tovább. Ez a politika. Így is túlságosan igénybe vettem az idejét,így nem fecsérelnék további mondatokat az MTVA Híradóinak minőségére, sem az Ön feltételezett személyes kvalitásainak minősítésére. Üdv: rm

  • rodeo36
    2017 április 19
    3:38 du.

    Neoreneszánsz (a magyar Parlament épülete).

  • Ne bántsuk a Jobbikot, meg Szávay István képviselő urat, hiszen ma már ők képviselik kis hazánkban a mérsékelt jobboldalt! A horogkereszt ma már egyértelműen a Fidesznél van.

  • Christopher Adam

    Hazai,

    szerintem eklektikus, erős neogótikus elemekkel, nem?

  • Na itt sokan nem értik egymást,de ennek ellenére rendszeresen
    kiosztják…a másként vélekedőket…..ami jellemző,de ugye teljesen felesleges…..!
    Azon azért jót derültem,hogy „szocdem „szerint a horogkereszt a Fidesznél van…ezen csak röhögni lehet,nem kicsit hanem nagyot!!!!
    ennek a fórumnak a rendszeres olvasója vagyok,de bátran kijelentem,hogy minden idétlenség,baromság ellenére amit itt olvasok,bizony nyugodtan és jól alszom!
    Na pá,mára elég volt !

  • @szávayelvtárs

    mint Chris már írta neked…aláhúzom a parlamentnek azt kell tárgyalnia ami az országnak és a népnek fontos nem padig állatságokat amit a főnököd a zorbán kifingik két sejpítés és kappanhangon rikoltozás között a büdös öltönyében…

    ez a gittegylet amit te parlamentnek mersz nevezni az egy egy kalap szarnál is kevesebbet ér jobb lenne eladni az épületet valami indiai maharadzsának vagy olajsejknek az legalább valóban kuplerájt nyitna benne…azaz semmi sem változna azon kívűl, hogy a mészaroslölö még kaphatna 500 milliárd fakaurit

    komolytalan ember vagy fidex kft stratégiával azonosan a véleményt véleményezed műveletlen bunkó módon ahelyett, hogy reagálnál rá …úgysem hagyunk neked békét most ráb…tál

  • Szél Bernadett felszólalása a témában:

  • @hazailámpa: felőlem …nem az a lényeg, hanem az ami benne zajlik…mint a Cloaca Maxima

  • @ Chris…meg kellene kérdezni a tervezőt…

    a sok csicsa miatt akár rokokó is lehet…. a krump lee nek van hasonló budoárja a penthouse ban tele arany bilivel…

  • Rodeeo 36! Azzal, hogy az országgyűlést gyalázod, a legnagyobb szívességet teszed a mai kormányfőnek és jobbik ellenzékének. Akkor még arról sem tudhatnál, hogy az épp regnáló többség mire készül. Szeretnék nagyon, hogy suttyomban hozhassanak törvényeket, ne kelljen még a korlátozott nyilvánosság előtt sem meghallgatni az ellenérveket. Ezért van az, hogy a törvényeik 80 %-a sürgősséggel, egyéni indítványként kerül elő: ekkor ugyanis nem kell előzetesen egyeztetni senkivel, nem kell a következményeket hatástanulmányban felmérni. De nagyon szeretnék visszahozni az ún. „törvényerejű rendeleteket”, amikhez még a saját pártjukban sem kell egyeztetni – elég, ha a főfej kitalál valamit, lehet is a törvénykönyvbe foglalni, csak gépelje le valami írástudó.

  • Christopher Adam
    2017 április 19
    4:07 du.

    Bocsánat Mr. Adam, a kupola alapján tévesen hittem az egészet reneszánsznak.

    A részletekről eszembe jutnak a régi fényképek: egészen furcsa stílustörés, mikor a gótikusan csipkézett falak előtt kiáltják ki a Tanácsköztársaságot.

  • rodeo36
    2017 április 19
    4:21 du.

    Nem követem az ottani eseményeket.

  • Nem értem. Ez a téma most arról szól, hogyan rágja egymást a fidesz meg a jobbik? Mert akkor: EGÉSZSÉGÜKRE!!!!

    Kedves bonhomme, nekem is rögtön a Szél Bernadett hozzászólása jutott eszembe, ha maga nem tette volna be, én tettem volna ide… 😀

  • „A nagy antipolitikai felbuzdulásban ugyanis sokan elfelejtkeztek arról: a pártok is civil szervezetek.” – a rossz hírem az, hogy a pártok nem minősülnek civil szervezeteknek.

    A civil szervezetek legfőbb ismérve, hogy a kormánytól és a pártoktól függetlenül, önszerveződéses alapon, a közjót szolgálva, nonprofit módon működnek. És persze, nem politizálnak. Ilyen értelmezésben a CÖF nem civil szervezet.

    Teljesen téves az a fölfogás, hogy „kormányzathoz közel álló civil szervezetek közpénzből folytatnak kormánypropagandát.” – amit egy országgyűlési képviselő gondol és mond. Ugyanis nincs kormányhoz közeli civil szervezet, mert ha kormányközeli, az már nem civil szervezet, hiába hirdetné magáról.

    Civil szervezet működése a közjót szolgálja, ami nem egyenlő a közérdekkel. Mi a közjó? Mondjuk a civil szervezet önkéntesei egyedülálló időseknek segítenek a lakásukat kitakarítani, vagy elmennek nekik élelmiszert bevásárolni, gyógyszert kiváltani, stb. Nem hallottam, hogy ilyen működne Magyarországon.

  • A témához még annyit tennék hozzá, hogy a bejegyzett civil szervezetek kábé 80 százaléka a szó valódi értelmében nem civil szervezetek.

    Például a „Gój Motoros Egyesület” civil szerveződésűnek van nyilvántartva, mert nonprofit, de a közjóhoz semmi köze, ráadásul politikai töltetű. Vagy hiába Civil Összefogás Fórum a neve egy másik társaságnak, amikor kimondottan a kormány politikájának támogatása a működése a célja, azaz a közjóhoz semmi köze.

  • Drizari! Tévedsz, vagy nem tudod, mit jelent a „civil” kifejezés. Értelmezőszótár: polgári, nem katonai. Fegyveres alakulathoz nem tartozó. (Ezért nem lehetnek pl. katonák pártnak tagjai.)
    Igen, az a politika, amikor olyan feladatokat látnak el egy szervezet tagjai, amit az állam nem képes ellátni. És igen, civilszervezet az is, amelynek tagjai például arra szövetkeznek, hogy olyan törvények irányítsák az államot, amik a legkevesebb kárt okozzák az állam tagjainak. Ezek a pártok. Mivel sokféleképpen képzelik egy társadalom tagjai az együttélés szabályait, az ezeket a részeket(parsokat)képviselő polgári szervezetek a pártok. Ezért van egy törvényben meghatározva alapításuk módja. Aki azt hajtogatja, hogy a párt nem polgári szervezet, a politika meg nem a polgárok különböző közösségeinek dolga, az idióta.(A kifejezést az ókorban azokra használták, akik nem vettek részt a közügyekben.)

  • Aha, again, all are going personal.
    I’s suggest, although nobody asked my opinion, that may be apply what the Americans do!
    Any organization that, that recive foreign money, that do intent to influence the making of laws of the country, to require them to register as foreign agents.
    That all will know who they are and what they doing.
    Simple as that ! Easy to watch and check on all of them.
    No arguments, no B.S.

    Oh, I know. Hungarians must have their B.S.
    Nothing can be simple, easy and workable. Hmmmm?

  • @talalom: ugye nem én vagyok a hibás azért, hogy az úgy van ahogy leírtam? a törvényerejű rendelet az usa által elfogadott (tehát demokratikus) elnöki rendelet a krump lee előszeretettel írogatja alá…OGV addig jár a kútra amíg eltöritek, kis köcsög, semmi más

  • Whatever I have read about Bodai Marcsi, in her coment she is right.
    The article is nothing but B.S.

    That is indeed the biggest problem of Hungary, stupid arguments about really nothing. The real problem is all about the country’s economy. That is what hurts most of the people.
    The old „red- commerads just add more B.S. to it Nothing else.
    The government’s duty is to make life better foe everybody !
    As long as they just bitching about B.S. nothing is being done for the people in need.
    That’s my nickles’ worth.

  • talalom,

    rendkívül leegyszerűsíted a civil szó jelentését és tartalmát, ráadásul pont a „civil törvény” mondja ki, hogy a pártok nem minősülnek civil szervezeteknek.

    Szerinted minden, ami nem katonai és fegyveres, az polgári és civil. Mások megfogalmazásában viszont mindenki más civil, aki nem egyenruhás. Például egy egyenruhás vasutashoz képest a hentes civil. Megint mások esküsznek rá, hogy aki nem végzett újságíró és nem tagja a szövetségüknek, de a nyilvánosságnak ír, az civil, habár rájuk az amatőr szó a használatosabb. Aztán ugye ott vannak a hivatásos politikusok, akik a fizetésüket a politikai munkájuk után kapják (választott főállású képviselők) és akadnak szép számmal politizálók, akik hozzájuk képest civilek, és nem ezután kapják a fizetésüket, de mégis politikai tevékenységet fejtenek ki.

    Az állam és a kormányzat elsőrendű feladata a közjó szolgálata, ám sehol a világon ezt nem bírják – sokrétűsége miatt – teljeskörűen megvalósítani. Erre a feladatra szerveződnek önkéntesen a civil szervezetek, hogy ellássák mindazt a közjót, amit az állami gépezet, a hivatásos politikusok – akik valamilyen párt tagjai – nem képesek a sokféleség miatt ellátni, nincs és nem működik olyan intézmény, ami azt a közjó-féleségi feladatot ellátná.

    Végül, hogy mi a közjó, ennek fogalmát és tartalmát már a görög filozófusok is keresték, és azóta is újrafogalmazzák. Nyilvánvaló, hogy a közjó fogalma mást jelentett a 16. századi Magyarországon, mint ma, és mást jelent most Kenyában.

  • Rodeo36! Én a magyar törvényekről írtam, az USA-beli törvényeket nem ismerem. (Az USA elnökének mások a kompetenciái, mint a magyarnak.) A magyar törvények szerint a pártok civil szervezetek, nem katonai alakulatok. Mivel nem egy társadalmi cél – pl.szegregációfelszámolás, szegénység enyhítése – érdekében működnek, hanem az egész közösség irányításának módjára tesznek ajánlatot, ezért speciális szabályok is vonatkoznak rájuk, ami a párttörvényben van. (Most nem tudom, az milyen számú pontosan, majd utánanézek.) Tehát nem abban vagy hibás, hogy „úgy van ahogy leírtad”. Hanem nincs úgy, ahogy leírtad. Magyarországon a pártok civil – azaz polgári – szerveződések.
    Az USA demokráciagondjait majd megoldják az amerikaiak- és azt se felejtsd el, hogy ott ugyan nagy hatalma van a szövetség (unió) elnökének, de a tagállamoknak önálló törvényalkotási joguk van egy csomó fontos politikai kérdésben mint pl. az oktatás, a szociális rendszer, a büntetőjog stb.

  • Talalom, Szávay Pisti barátunk beírását még kiegészíteném azzal, hogy a belföldi támogatásnál figyelembe kellene venni a nagyobb BELFÖLDI gazdasági társaságoktól érkező támogatást is. Tételezzük fel, hogy a TEVA Gyógyszergyár állna a Magyar Gárda Egyesület mögött, azzal a sanda elképzeléssel, hogy az egyesület tevékenysége növelné az általa gyártott szorongás elleni tabletták forgalmát. A hasonló anomáliák nyilvánosságra kerülését szorgalmazza a Jobbik törvénymódosítása, nem pedig a te „bűnös szavazásod, vagy tagdíj-fizetésed” az apropó.
    Amúgy nekem már volt szerencsém civil egyesületet alapítani, ahol rögzíteni kellett, hogy „közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt”.

  • Szávay István

    rodeo36
    Mit képzelsz magadról? Ne fenyegessél!

    Halvány fogalmad nincsen semmiről, hogy mi hogyan működik Magyarországon, csak fröcsögsz össze-vissza. Egyébként pedig ellenzéki képviselő vagyok, semmi közöm a Fideszhez, Orbán pedig még véletlenül sem a főnököm, miért nem vagy képes felfogni.

    Az Országgyűlés napirendjét a kormánytöbbség fogadja el, azt tárgyaljuk, amit behoznak, ha tetszik, ha nem. A legtöbbször nyilván nem, most sem. De ha már valami ott van, az a dolgunk, hogy elmondjuk, amit gondolunk róla, és megpróbáljunk egyes javaslatokat jobbá tenni.

    Eddigi munkásságomról pedig személyes honlapomon (szavayistvan.hu)vagy FB-oldalamon tájékozódhat, nincs semmi szégyellni valóm képviselőként hét év alatt végzett munkám mennyiségét és minőségét illetően sem, és persze nem arról beszélek, hogy ki mennyiben ért velem egyet vagy mennyiben nem.

    Egyébként meg a szerkesztőket sem értem, úgy tűnik, az önök liberalizmusa odáig terjed, hogy ilyen szélsőséges véleményeket is megtűrjenek az oldalukon. Hogy ostoba és primitív, az egy dolog, őt minősíti, de ne fenyegessen már senkit!

  • Szávay István

    talalom
    Köszönöm válaszát. A cikk tartalmát illetően továbbra sem értünk egyet, de ez nem is baj.

    Ettől függetlenül engedje meg, hogy javasoljam, közelítse meg az ehhez hasonló kérdéseket egy kicsit cizelláltabban!

    Amit utána írt, abban viszont alapvetően igaza van, magam sem gondolom ezt túlzottan másként.

  • Szávay István

    Boda Marcsi
    Van valami szép és diszkréten bájos abban, hogy éppen a Kanadai Magyar Hírlap oldalán féltik a Jobbik elvhűségét és kérik számon ideológiai következetességét, ezt se gondoltam volna korábban. De köszönjük az aggódást, vigyázunk magunkra!

  • Szávay István

    Christopher Adam

    Főszerkesztő Úr!

    Amit Önről mondtam, fenntartom! Szélsőséges, gyűlölködő és hazug cikkeket írt a Jobbikról és személyemről is, nem értem, miért bánja, hogy ez a véleményem, ha egyszer így történt. Ezért sem kívántam annak idején levelére válaszolni.

    Egyébiránt pedig a NÖB is többségében a kormányhoz közelállókat, illetve Kövér László külhoni haverjait és vazallusait hívja és hallgatja meg, így történt ez az Ön által kifogásolt esetben is.

    A Parlament épülete pedig neogótikus.

    Üdv: Szávay István

  • Christopher Adam

    Szávay István Úr,

    Nem az Ön véleménye miatt írtam a NOB-nak és nem is ezt kifogásoltam. Hanem pusztán azt, hogy ott az hangzott el, hogy én lennék a DK kanadai fiókszervezetének a vezetője. Ez nem vélemény és perspektíva kérdése. Ez egyszerűen nem igaz. Ottawai munkám során gyakran kerülök kapcsolatba szövetségi, tartományi és önkormányzati politikusokkal. Tapasztalatból írom, hogy itt egyszerűen lehetetlenség, hogy ha egy ilyen esetben az érintett felkeres egy parlamenti bizottságot, sorozatnyi levelet kell küldenie heteken keresztül, mielőtt bármilyen választ kapna.

    Ami pedig az Ön által kifogásolt cikkeket illeti: őszintén nem emlékszem, hogy írtam volna Önről itt cikket, olyat pedig különösen nem, ami szélsőséges és gyűlölködő lenne. Angolul írtam Önről néhány napja, de alapvetően pozitívan és tényszerűen, szerintem.

    Ami a Jobbikot és a Jobbikkal foglalkozó cikkeket illeti: tisztelettel emlékeztetném Önt arra a tényre, hogy nem én mentem át jelentős változáson az elmúlt évek folyamán, nem én igyekeztem profilt váltani, hanem az Ön pártja. Amikor a Magyar Gárda miatt, vagy a listázásos botránytól, vagy az egykori Novák Előd képviselőtársától volt hangos a magyar sajtó, akkor itt is téma volt a Jobbik. De amikor a Fidesz a Jobbik elnökét támadja gátlástalan és igazságtalan módon, akkor azt is szóvátesszük–és nem csak magyarul, hanem angolul is, a szintén általam szerkesztett Hungarian Free Press-ben.

    Vona Gáborról angolul:
    http://hungarianfreepress.com/?s=vona

    Szávay Istvánról angolul:
    http://hungarianfreepress.com/2017/04/12/jobbik-teams-up-with-centre-left-opposition-against-orban-regimes-ceu-bill/

    üdv,
    Christopher Adam

  • talalom
    2017 április 20
    4:17 de.

    Habár föntebb írtam, megismétlem, a törvény szerint a pártok nem minősülnek civil szervezeteknek.

    Idézek:
    2011. évi CLXXV. törvény
    2. § E törvény alkalmazásában
    .

    .
    6. civil szervezet:
    .
    b) a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület – a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével -,
    c) – a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével – az alapítvány;

  • 1. Drizari Attól még az egyesülési jogról szóló 1989-es törvény vonatkozik az alapításukra, de a pártok és a szakszervezetek is polgári szervezetek, nem katonai alakulatok. Speciális civilszervezetek – ezért rendelkezik külön törvény a jogállásukról, támogatásukról, mint az általad hivatkozott 2011-es CLXXV-ös. Párt pl. nem lehet „közhasznú”. De attól még polgári szervezet, nem katonai. Tudom, hogy a vitánk sokak szemében szőrszálhasogatásnak tűnik, de talán megértik: miért fontos, hogy ne engedjük fogalmaink értelmét valamiféle „újbeszéllel” elhomályosítani. Ez vonatkozna a „közjó” és a „népakarat”, a „többség” értelmére is.
    Szávay Úr! A Jobbik programja életveszélyes minden társadalomra nézve, akkor is, ha elő sem fordul benne a „zsidó” kifejezés. Ezt két évvel ezelőtt részletesen kifejettem ebben a lapban. Csak két részletben fért el, – még így sem alapos az elemzés. De ez is hosszú volt: egyetlen komment sem érkezett, talán azért, mert nem szokásom képzelt ellenségeimet tények nélkül, kifinomult trágárkodási stílbravúrjaimmal kalapálni. Az első rész itt: http://kanadaihirlap.com/2015/05/27/part-pr-1/

  • talalom,

    ismerethiányosságod okán nem folytatom veled tovább erről a diskurzust.

  • Drizari: hö-hö-hö:)))

  • Horváth György

    EMBEREK! EZ NEM OROSZORSZÁG! Több ponton is szó szerint egyezik a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló, 2012-ben elfogadott orosz törvénnyel a Fidesz által benyújtott, a külföldről támogatott civil szervezetek gyakorlatilag megbélyegző törvényjavaslat szövege, állította Szabó Szabolcs, aki kérésünkre elküldte, mely pontokon talált szövegszerű egyezéseket a magyar törvényjavaslat és az orosz törvény között. https://444.hu/2017/04/20/felfedezheto-az-orosz-minta-a-kulfoldrol-tamogatott-civil-szervezetek-regisztraciojat-eloiro-torvenyjavaslatban

  • Horváth György

    A civilek helyett talán az idegen hatalmat kiszolgáló kormányt kellene megvizsgálni, nem? Paksi szerződés minden hatástanulmány nélkül, CEU, civilek bactatása orosz mintára. Moszkvai vízumgyár amely több ezer vízumot és tartózkodási engedélyt adott ki kontrollálatlanul, orosz hírszerzők szabad tevékenysége hazánkban (ld. a Katrein Ferenc műveleti igazgatóval készített interjút az Indexen), szemhunyás orosz „diplomaták” szélsőjobbos szervezetekkel való kapcsolatai felett, magyar állampolgárok adatainak kiszolgáltatása a nemzeti konzultációs oldalról, hosszú évek óta eladatlan korszerűtlen orosz metrokocsik megvásárlása meghekkelt versennyel, stb..
    http://hvg.hu/vilag/20170121_orban_putyin_elemzes

    A külföldről finanszírozottak megbélyegzettek lesznek? Ennek jegyében adtak be törvénytervezetet „egyéni képviselői indítványra”, meg sem várva a „nemzeti konzultáció”-nak csúfolt nemzeti komédia eredményét. Tehát akkor kiket is fizetnek – fizettek külföldről. Mondjuk pl. mi bizonyítható a Fidesz előéletében (bár valszeg még érdekesebb ami nem).
    Vegyük például a mostanában ősellenségként feltüntetett USA Külügyminisztériumának fennhatósága alatt működő NDI-t (National Democratic Institute) intézetet. amelynek a rendszerváltás idején közép-és kelet európai programjainak munkatársa egy bizonyos Thomas Melia volt. Igen, ő az akit jóval később Deutsch uniós képviselőnk kiafaszozott – mintha legalábbis nem tudta volna hogy egykor a támogatásokat személy szerint kinek is köszönhették. Milyen támogatások voltak ezek? Elsősorban a demokratikus rendszerek technikáiról szóló képzések itt Budapesten, és az Egyesült Államokban. (Jajjaj! Gyanús!)
    A másik ősellenség Soros György és alapítványa. „„Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.” -írta a Fidesz 1992-ben. Nem csoda, hiszen a párt támogatásán kívül (pl. fénymásolók, ami akkor „kincs” volt, egyéb eszközök) a rendszerváltáskori ellenzék prominensei is széleskörű támogatásban részesültek, mint. pl. angliai egyetemekre szóló ösztöndíjak, tanulmányi támogatások, egzisztenciális ösztöndíjak. Pl. Schmidt Mária, Németh Zsolt, Kövér László, Szájer József, Deutsch Tamás, Kovács Zoltán is a kedvezményezettek között volt. Orbán Viktor a közismert oxfordi ösztöndíján kívül is rendszeres támogatásban részesült: „”HVG: Miből él? Orbán Viktor: A Soros Alapítványtól havi 10 ezer Forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft-től havonta 5-10 ezer Forint szerkesztői honorárium. ” (HVG, 1989 aug. 26.) Akkor 10 ezer Ft, nem volt kevés. (Jajjaj! Gyanús!)
    Lépjünk, nézzük a párt finanszírozását. A Fidesz közel egy teljes évtizeden át „fejte” a Friedrich Naumann nevét viselő német alapítványt, amely az ottani liberálisok, azaz a Szabad Demokrata Párt (FDP) kezén volt és van. (Jajjaj! Gyanús!) Na ja, ez a Fidesz liberális időszakában volt – no de! Amikor Orbán eldöntötte, hogy a liberálisoktól az álkereszténydemokrata KDNP társaságában átevez a konzervatív jobboldalra (Néppárt), akkor dupla fejés folyt: rányúltak a CDU-s Adenauer alapítvány pénzére is, nem voltak gátlásosak.
    De hova tegyük azt a friss információt, amely szerint Orbán a paksi orosz hitelből kívánta finanszírozni az RTL KLUB felvásárlását, amely nem csak a jóizlést, erkölcsöt hanem a vonatkozó törvényeket is sérti? SZÓVAL: MIRŐL IS BESZÉLÜNK?

  • Horváth György

    „2016. február 23. jeles dátum Magyarország putyinizálódásának történetében. Aznap akadályozta meg majd egy tucat, kigyúrt, rövid hajú fiatalember Nyakó István szocialista parlamenti képviselőt abban, hogy elsőként adhassa le a vasárnapi boltzár elleni népszavazási indítványát. Ennek akkor még jelentősége volt, mert a Nemzeti Választási Iroda (NVI) érkezési sorrendben bírálta el az indítványokat, így ha valakinek Nyakó előtt sikerült volna beadnia azonos témában indítványt, azzal el is intézhette, hogy Nyakó indítványát érdemben ne is vizsgálja az NVI.

    Ez pedig sikerült is, mert az NVI épületének előterében tömörülő 11 erős testfelépítésű fiatalember valóban megakadályozta Nyakót az indítvány elsőként történő leadásában.

    A nyomozóhatóság akkor nem talált okot eljárás lefolytatására, ezért Nyakó pótmagánvádas eljárásban kezdeményezte a történtek kivizsgálását. A 24.hu értesülései szerint 14 hónappal a történtek után a Fővárosi Törvényszék elutasította indítványát. A bíróság arra hivatkozott, hogy Nyakó – akit, ismételjük meg, a kopaszok megakadályoztak indítványa leadásában – nem sértettje az ügynek, ezért nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni. A bíróság indoklása alapján az ügyben a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek lettek volna jogosultak magánvádlóként fellépni.

    A bíróság emelett azt is kifogásolta, hogy Nyakó a vádindítványában, aminek a megtételére szerintük nem is lett volna jogosult, nem írta körül kellő pontossággal a vád tárgyává tett cselekményt. Magyarul nem nevezte meg pontosan, hogy ki lökte félre hajnalban, megakadályozva, hogy a magánszemélyként kezdeményezést benyújtó exfideszespolgármesterné Erdősi Lászlóné előtt léphessen be az épületbe, ahogy azt sem jelezte pontosan, hogy pontosan melyik kopasz akadályozta őt az időbélyegző használatában.” (444.hu)

    (Mint tudjuk kiváló minőségű videofelvételek készültek a történtekről, amit a rendőrség is tanulmányozott….)

  • @talalom: +@szávayelvtárs!!!! nem talált, egyes, leülhetsz!!!

    egy árva szót sem szóltam arról, hogy a magyar pártok civil izék e vagy nem!!!!
    arról írtam, amitől a szávayelvtárs berzenkedik, hogy ott levédiab…on a parlament olyan amilyen…az az összes pártok munkára képtelenségének jellemzője, pontosan amit a szávayelvtáőrs zokog, hogymárpedig azt „kell” tárgyalni ami napirenden van és a napirendet a többség azaz a mindenkori antidemokratikus avagy másnéven illiberális hekmekükütyű dönti el
    SZÁVAY ISTVÁN TE SZERENCSÉTLEN NEM FENYEGETLEK, CSAK BOSSZANTÓ A TELJES HOZZÁNEMÉRTÉSED AHHOZ AMIT SZAKMÁDNAK TARTASZ, MÉGPEDIG, HOGY „POLITQUERO” VAGY!!!! (SPANYOLBAN ALKOTOTT SZÓ AZT JELENTI, HOGY AZT KÉPZELI MAGÁRÓL ÉS ÚGY JÁRKEL MINTHA, KÖZBEN PEDIG HALVÁNY LILA KÖZE SINCS AHHOZ AMI POLITIKA KIZÁRÓLAG SAJÁT SZEMÉLYES ANYAGI ÉRDEKEI MIATT VAN ÁLLÁSA A NEOGÓTIKUSBAN.)

    jaaaa, ha ti nem vagytok képesek formálni egy működő ellenzéket, ami lesöpörné még a budi ülőkéjéről is az orbán és kövér féle poloskákat, az a te hibád is…az a szó, hogy KOALÍCIÓ az nálatok ott a Duna Tisza környékén ismeretlen és ti magatok -a jobbiknak csúfolt rosszabbik- vagytok egyik nagy kerékkötője…ti magatok vagytok képtelenek felborítani őfenségét a kis sámliján amit otthon alcsútba….don fabrikált a spájza sarkában két pálesz és négy gyógyszer bevétele között… nem a gyurcsányahibás ő legalább meg akarta újítani Augiás istállóját mielőtt rá kell ereszteni a szökőárt ti meg az összes drágalátos kollégád megakadályoztátok ebben sőt elárultátok az árulás alapvető létforma ott nálatok, és hátba támadás és egyéb aljasságok… vonagabcsi aszongya a mikrofonállványának, hogy ő nem, mert nem és hogy más…pont ez a baj, ki sem mer állni semmi mellett csak leugatni a szomszédját tudod Aristótelés pár ezer éve a dialketikában a tagadás tagadása alapvető filozófiai törvényét felismerve megalkotott egy rendszert amit ti vagy nem ismertek vagy tudatlanságotokban nem mertek alkalmazni???? az nem elegendő és fölösleges szájtépés meg szócséplés hogy márpedig fúj fidex kft hanem meg kell mondani mit akartok ti csinálni és hogyan, kivel, mivel és főleg mikor(!!!) programotokat csak azok nem ismerik és nem fogadják el akikhez szólnia kell (én elolvastam a legutolsót és…lesújtó véleményem van róla)

    divide et impera a régi vezérhangya jelszava ma orbángv gyengusz stratégiája és sikeres, mert megosztani benneteket (a jobbikot belül is!!!!) a világ legkönnyebb feladata és röhögve begyógyszerezve csámcsog a gyesznyó ott a mangalixái között ti meg mint béna kacsa jajongtok ahogy nekem is írod, hogy nem lehet, mert a többség…hát gyermekem csinálni kell többséget és az ördöggel is szövetkezni, hogy ne ez legyen…de pont erre vagytok képtelenek

    meg kellene tanulnod dolgozni és eredmény felmutatni nem csak a megszólított(??????????) néprétegekben hanem mindenkinél ki kell csengjen… és akkor az új koalícióra szavaznak és nem lesz a kisebbség többség

    de neked magyarázni…kár de azért elmondom, hátha mégis el kezdessz dolgozni és nem jajongani meg finnyáskodni és két ujjad közé fogva szalvétával a ….t…

    van olyan aki érted ordibál de ellenséget látsz benne tudod Aesopus állatmeséiben sok ilyen példa van és -legalább- Kipling-et olvass a Dzsungel könyvében sok hasznos dolog van, főleg, ahogy normális állat a majmok népével nem…mert a majmok ma reggel ilyenek és tízóraira már egészen mások és közben vihorásznak (lásd még a tömjén-orbán-harrach-kövér hamis prófétákat)

    azért az a hal története a reményhal na az meg utóljára

    munkát kívánva maradtam twistelettel

  • talalom amiről nem tud, az számára nem is létezik. Ezzel a nemismerettel írt 2015-ben arról, hogy a Fidesznek nincs semmilyen programja.

    Mert nem olvasta a 2007-es(!) „Erős Magyarország” című pártprogramot, amit dr. Navracsics Tibor jegyzett és állított össze.

    A mai napig azt a programot valósítja meg a Fidesz, csak túl sokan nem olvasták, és túl sokan nem olvasták ki belőle a mai állapotokat. Igaz, nagyon odafigyelve kellett olvasni, hogy már az elején rá lehessen jönni a várható autokratikus kormányzásra.

  • 1.Rodeo36! Nem nagyon tudom követni túlhabzó mondatszerkesztésedet, de egy felvetést megértettem: a pártok civil vagy katonai voltáról Drizarival beszélgettem, ha egyszer neked címeztem volna az véletlen, elnézést. Tőled csak annyit kértem, ne gyalázd a parlamentet, mert az a demokrácia egyik eszköze.
    2. Drizari! Nem tartottam volna ildomosnak egy akkor 8 éves iratot boncolgatni, bár természetesen ismertem a tartalmát, ezért nem voltam meggyőzve, hogy 2014-ben jó lesz,ha „Folytatják”.
    Egyébként 1999-ben lehetett tudni, mire hajtanak a néhai fiatal demokraták: ezt többször megírtam, elmondtam.

  • Drizari!

    Azért az érdekes, hogy a 2007-es Fidesz program szerzője Navracsics Tibor – aki abban burkolt autokratikus kormányzásról vizionált – miként vélekedik ma a Fidesz kormányzásáról és „program megvalósításáról”, amikor Uniós biztosként kérdezik!

  • Rodeókám mán mostmeg megint kedvemrevalókat ír maga 😀 😀 😀

  • Besancon,

    a pártprogram bevezetőjében írja Navracsics: „Új programunk egyéves munka eredménye. A programalkotás folyamatának irányítását Orbán Viktor megtisztelő felkérésére frakcióvezetőként én láttam el. 2006 novemberében, a Fidesz győri kongresszusán döntöttünk arról, hogy vitasorozatot indítunk […] Az elmúlt félévben széleskörű egyeztetéseket folytattunk európai testvérpártjainkkal.”

    Szóval, nem egyedül ötlötte ki Navracsics a pártprogramot, sőt, a megalkotásában benne vannak többen az Európai Néppárt részéről is.

  • Van olyan (nem nevezem nevén!), aki leírja:
    „Amúgy,ha itthon él tudhatná,hogy nálunk nincs zsidó kérdés,már régóta.”, és utána buzgó Sorosázba kezd, amúgy legalja módon.
    Milyen ember az ilyen? Ki ne mondja senki, a végén még megsértődik!

  • bonhomme
    2017 április 19
    4:17 du.

    Hadd ne minősítsem a levezető elnököt!
    Szél Bernadett nélkül még ennyit sem érne a „Tisztelt Ház”!

  • Hazai Lámpa és Chris !

    A parlament épülete úgynevezett neogótikus „stílusban” épült, amit főleg és elsősorban külső architeketúrája, ill. annak szembeötlő gótikus díszítő elemei, ívei és kőfaragó munkái határoznak meg. A neogót az eklektikus áramlatnak csak az egyik megnyilvánulása, mégpedig a historizmusé, amely egy igaz, azaz valódi (a történelmi*) korszellem, igaz mondanivaló hiányában visszaréved régi idők évszázadainak a dicső merengéseibe, felidézve a jelenidőben már nem létező hősi múlt szilárdnak mutatkozó emlékét, ez esetben a gótika hitben és hatalomban egyaránt bővelkedő magasztos nagyszerűségét.
    Igaz, ami igaz, az épület teljes összhatása nem azt a középkori hangulatot tükrözi. A formája pedig egyenesen cáfolja, ti. a gótikát és nem is titkoltan egy barokk kastély alaprajza szerint épült.
    A Kossuth-tér felőli előszárny viszont már [ha önmagában nézhetjük] valóban egy még gótikus elemeket is hordozó [ez anno gyakran előfordult] reneszánsz palotára hajaz.
    Ezen együttest koronázza meg a még a műfajában is stílusidegen és minden hasonlótól végülis eltérő ívű kupola…
    Mindeme stílusjegyek ismeretében a legjobb ha az . e k l e k t i k á n á l . maradunk – mert ez csak így, a maga vegyességében igaz. Üdv!!!
    ˙

    ˙
    * Az igazi kortárs szellem az ezzel egy időben kitörni készülő, sőt nyugaton már élő, éppen a historizmussal szakítani akaró szecesszió [art nuovo] amelynek bizonyos jellegzetes jegyei már fölfedezhetők a tárgyalt épület egyes belső díszítési, festési és épületasztalos elemein is…

  • Elnézést az elkalandozástól a fő témától, de kérdésként vetődött fel az építészeti stílus.

  • Horváth György
    2017 április 20
    9:14 de.
    ….”””””””””””A DC Leaks nevű szivárogtató portál 2016 augusztusában publikálta az Open Society Foundations (OSF) belső adatbázisából származó mintegy 2500 dokumentumot – írták a honlapon. A „Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014-2019” nevű kiadvány a 751 EP-képviselőből 226-ot sorol fel, vagyis az anyag szerint a Soros-hálózatnak több „megbízható szövetségese” van a brüsszeli parlamentben, mint amennyi a legnagyobb, néppárti frakció összlétszáma (215 fő). A listán olyan befolyásos nevek köszönnek vissza, mint
    Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke
    Olli Rehn, egykori gazdasági és pénzügyi biztos
    Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció vezetője
    Alexander Lambsdorff, az EP alelnöke
    illetve Elmar Brok, Guy Verhofstadt, Sophie in’t Veld és Ulrike Lunacek.””””””””””””……………
    Még több is van erről a befolyásos uriemberről. Aki megbánthatatlan és sérthetetlen!!!
    De ámerikában is elegük volt az embereknek belőlük,mert nem az ő támogatottját választották elnöknek!Csak ezt egyesek nem tudják elfogadni! Ezen uriembernek a szervezetei tüntettek ott is rögtön az új elnök ellen —megalapozni a leváltását.
    Nem bántó üdvözlettel.

  • Isten hozott Kedves Barátom!

  • málnaszőr
    2017 április 21
    5:18 de.

    Köszi.