Bevezetik a biztos alapjövedelmet Kanada legnépesebb tartományában

2017 április 25 12:24 du.34 hozzászólás

Ontario liberális kormánya bejelentette: idén tavasszal kísérleti szinten bevezetik a garantált alapjövedelmet három városban és majd a tanulságok levonása után terjeszthetik ki a szociális intézkedést az egész tartományra. Ez a fázis három évig tart és ebben az időben a Toronto melletti Hamiltonban. valamint Thunder Bay-ben és Lindsay-ben lesz jogosult körülbelül 4 ezer személy a tartományilag kiszabott alapjövedelemre. A kezdeti időben az évente kiutalt összeg akár 17 ezer dollár egyéneknek, illetve 24 ezer dollár házaspároknak. A fogyatékossággal élők plusz 6 ezer dollárt kaphatnak évente.

„Az emberek aggódnak állásuk és jövőjük miatt. Az egekbe szökő lakbérek és ingatlan árak is szorongást okoznak. A mai világ a fiatalok számára sokszor az ideiglenes részmunkáról szól, a globális versenyről és a juttatások megnyirbálásáról”–mondta Kathleen Wynne, Ontario liberális kormányfője Hamiltonban.

kathleen-wynne-in-hamilton

(Kathleen Wynne / Fotó: CBC) 

A kísérlet évente összesen 50 millió dollárba fog kerülni a tartománynak. Wynne elmondta, hogy az alapjövedelem semmiképpen sem tekinthető „extravagánsnak,” ugyanakkor az intézkedésnek van egy fontos üzenete: „Ontario és kormányunk veletek van, a nép oldalán áll.”

Deirdre Pike, egy vezető szociális munkás Hamilton városában elmondta, hogy csaknem 7 ezer olyan ember lakik ott, aki évente 7 ezer dolláros jövedelemből próbál megélni. Az új 17 ezer dolláros alapjövedelem óriási lehetőség számukra. Az új intézkedés lehetővé teszi azt, hogy az aki alapjövedelemben részesül még mellette legálisan dolgozhat is. Tehát nagy segítség lehet az alkalmi munkából élők számára.

„Választ kell nyújtanunk azoknak, akik olyan keményen dolgoznak, hogy előrejussanak az életben, mégis a visszaeséstől félnek”–tette hozzá Wynne.

Ez nem az első alkalom, hogy a biztos alapjövedelemmel kísérleteznek Kanadában. 1974-ben Manitoba tartományban próbálkoztak hasonló programmal. Ezt akkoriban MINCOME-nek hívták, vagyis: Manitoba Basic Annual Income Experiment. 1979-ig tartott a kísérlet, de a tapasztalatokat és adatokat nem dolgozták fel és nem osztották meg a nyilvánossággal.

Nem csak a liberálisok támogatják a kísérletet. Hugh Segal korábbi konzervatív szenátor hasonlót javasolt Ontario tartományban. Javaslatait még tavaly júniusban be is nyújtotta. Az viszont nagyobb kérdés, hogy mi lesz a kísérlet sorsa 2018 után, amikor tartományi választásokra kerül sor Ontarioban. A legújabb Forum Research felmérés szerint ha „ma” lennének választások Ontarioban, szinte biztosan megbukna az immár 14 éve kormányzó Liberális Párt és a Progresszív-Konzervatív Párt alakíthatna többségi kormányt 43 százalékos támogatottsággal.

34 hozzászólás

  • A fogyasztást biztosan serkenti, ezzel szinten tartható a gyártás-termelés. A kérdés csak az, hogy hosszú távra is rendelkezésre áll majd a kifizetési forrás?

  • Christopher Adam

    Igen, ez a nagy kérdés, és szerintem ezt nehéz megjósolni. Ha esetleg személyi jövedelem adó emelés lesz az eredménye, akkor annak negatív visszhangja lesz. Egy viszonylag átlagosnak mondott évi 50 ezer dolláros keresetnél az adókulcs így is kb. 35 százalék, a szövetségi és tartományi adókkal együtt.

  • és a kedves drága progresszív hátramozdítók mit akarnak és ki fog rájuk szavazni a Kevin O’Reilly (vagy valami hasonszőrű cserebogár) még soha semmi jó nem lett belőlük de nagyon akaratosak…végre valami beindult erre jönnek a tankok…én nem kérek belőle van egy szavazatom le is szavazom őket

  • Mindannyiunknak szukseges lenne elfogadni,ill.elismerni erkolcsi kotelesgunknek segiteni minden segitsegre szorulo embertarsainkat.
    De ez attol messzebbre hald.
    Persze a kerdes az hogy akik kenyszeritve lesznek az adofizeteseik altal, nem fogjak mind ezt „bunteteskent” venni ?
    Ezzel persze mondhatova lessz amikor akaik hajlandok megeleni ebbol az ado-eredetu ajandekbol elni, dontenek nem dolgozni-termelni a tarsadalok szamara, csupan megelni masok jovedelmebol.
    Mert mint fent is olvashato aki ezt ellenezni fogjak.

    De a mondas valo lehet, hogy amikor valaki kap fizetest egy napi munka vegzese nelkul, akkor valhol valakinek kell dolgozni egy napot fizetes nelkul. Nem az a helyzet ?
    Ez persze nem egy tarsadalmi segito program azoknak akik raszorulnanak, hanem egy politikai ezperiment.

  • Orsós Elemér

    Drizari
    2017 április 25
    12:34 du.
    Természetesen semmi közöm hozzá, mint ahogy Nektek se a magyar belügyekhez, DE egy nagy előnyötök mindenkép származni fog belőle: özönleni fognak hozzátok az afrikai és ázsiai munkavállalók, pont mint a Muttihoz.

  • Orsós Elemér

    Orsós Elemér
    2017 április 25
    2:50 du.
    Ha a kiokosodók által mindenki jogosult lesz az alapjövedelemre, de nem lesz aki megtermelje, akkor még ott áll a lehetőség a kedvező IMF hitelek felvételére!

  • Óriási szükség lenne erre Magyarországon, ahol a lakosság több mint 40 százaléka nyomorog! Csak ugye ehhez progresszív adózás kéne, az pedig nem tetszene a narancsos bűnbandának!

  • Szocdem, ennek a negyven százaléknak a fele sem igaz, a megmaradt húsz pedig olyan mentális állapotban van, hogy a legnagyobb erőfeszítés sem tudja hasznos polgárokká varázsolni őket. A progresszív adózás pluszpénzét akár a kútba is dobhatnánk.

  • Orsós Elemér

    szocdem
    2017 április 25
    4:17 du.
    Nem segély meg alapjövedelem, hanem magyar tulajdonu munkahely teremtés kellene! Az általad említett 40 % 70 %-a még életében nem dolgozott, de ha hirtelen munkát igérnél nekik, kibujna a szög a zsákból, mert még a gondolatától is elátkoznának vagy mint a viccben, hülyének vagy részegnek néznének! A progressziv adózással meg azt érnénk el, hogy a „rendszerváltás” haszonélvezői által szándékosan szétrobbantott magyar gazdaság helyébe ide csábított és kiváltságokkal agyon kényeztetett nyugati befektető felkötné az utilaput és egy jobban kizsákmányolható balekhoz költözne, még akkor is ha történetesen nem narancsos, hanem vörös bűnbanda kormányozna! A mérhetetlen politikai elfogultság és az elveszejtett hatalom utáni beteges vágy teljesen elveszi a józan itélő képességeteket, még véres polgárháború kirobbantására is vetemednétek?
    KINEK NEM INGE, NE VEGYE MAGÁRA!

  • Bendeguz79
    2017 április 25
    2:25 du.

    valamit teljesen félreértettél, pedig magyar nyelven van!!! nem lesz egy fakauri adóemelés emiatt, sőt a korábban más törvényben megadott családi adókedvezmények tovább élnek és az is, hogy átlagban 25% -kal csökkentik a rezsit de kirívó esetekben ez sokkal több…
    annyit egyszer már megérthetnél (ugye nem nehéz) nem adót kell emelni, hanem ha önként nem megy akkor a „profitshare” (te Floridában élsz értesz inglis -t???) mértékét kell rendbe tenni azaz olyanná amely lehetővé teszi az egészségesebb társadalmi fejlődést és felismerve, hogy nem az egyesek profitjáért létezik a társadalom, hanem azért, hogy mindenki jól éljen (megjegyzésem az orbán féle agyament közmunka és hasonló rabszolgaság a bérrabszolgaságot azaz általa versenyképes béreknek nevezett tyúxart létrehozta és ezzel a társadalmi fogyasztás mértékét lenullázta, azaz öntökönrúgás az egész de még lehet lopni mert nem az adóból élnek hanem amit az ejujujujujtól kapnak ajándékba)

    szóvaé ennyike

    gondold ezt végig…meg amit te írtál

  • Sajnos, a fentiekhez hasonló kísérletek inkább ártanak az alapjövedelem ügyének, mint segítenének. Úgy kezelik, mint valami magasabb összegű segélyt, amit valaki „ad” másvalakinek. Holott az alapjövedelem elve: az mindenkinek JÁR, azon a jogon, hogy embernek született,a milliárdosnak is, meg a munkában állónak is – a munkabérén kívül. Fedezetként lehetne bevonni az engedélyező-kiutaló-ellenőrző hálózat költségét, meg az összes ma létező segély-támogatás, összegét.Pl. a családi pótlékot, hiszen a gyermeknek is járna alapjövedelem, meg a háztartásbeli, ma „nem dolgozónak” tartott nőknek.
    Ehhez persze az egész szociális rendszernek át kellene alakulnia – elosztó-ellenőrző hálózatból támogató-segítő-fejlesztő rendszerré, ami nyilván ellenállásba ütközne.
    Lehet, hogy a profitokat is szerényebbre kellene venni, a nagy ellenállás azonban ma is a politikusok részéről várható és tapasztalható. Naná, melyik – bármilyen oldali – politikus örülne, ha kivennék a kezéből a két legfontosabb eszközét: az ígéretet, hogy „én adok”, meg a zsarolást, hogy „ha nem engem választasz, nem kapsz semmit”. Holott nem a magáért osztja – sőt – hanem mindannyiunkét.
    Ma – és a közeljövőben – egyre inkább nem az a baj, hogy „egyesek nem csinálnak semmit”, hanem az, hogy egyre kevesebb lesz a napi x órában végezhető „munka”, és ahhoz kapcsolódó „munkahely”. Az ember meg olyan állat, aki alapvetően szeret dolgozni. Nem feltétlenül egy mozdulatot ismételni a végtelenségig – ezt már megteszik helyette a robotok. Miért kéne egy embernek a más piszkát takarítania, ha így a saját környezetére nem jutna ideje? De miért nem takaríthatna pluszjövedelemért az, akinek nem elég az alapjövedelem „alapélete”? Miért ne kaphatna alapjövedelmet az, aki gondoskodik a saját időseiről – megspórolva így drága pénzen fenntartott intézményeket? Nem lenne egyenlőség: a képességek, készségek továbbra is fenntartanák a különbségeket – de így talán a társadalmilag hasznosabb munkát megítélve. Nyilván más lenne az alapjövedelem Afrikában, Kanadában, vagy Magyarországon. Sok még a részletkérdés, de egyvalami nem lehet az: az alapjövedelem nem segély, hanem jog!

  • Talán Kanadában is segítség lehetne az alapjövedelemhez hosszabb távon az állampapír. Magyarország az államkötvényeiből él, 2016-ban a háztartásoknál és a nonprofit intézményeknél lévő konszolidált államadósság értéke 14519 millió euró. Lehet mondani, ez nem sok, hiszen az államadósság 80 ezer millió eurón fölüli, de azért ez a szám mutatja, mennyire lelkes a magyar lakosság fönntartani és működtetni az államot.

  • RODEO36

    Miaz hogy nem erted?
    Viccel ?
    Mit kepzel honnan vettek mind ezen otletet? Hm?

    Itten vannak 47 milliok akkik nem csak hogy alap-jovedelmet kapnak hanem mindent !
    Az a Wefare-system. Mit gondol miert van ma a US bankrupciban? $ 4 trillio a federal kormany adossage egyedul, s egy masik $100-200 trillios u.n. unfunded ;liability.

    47 milliok kapnak lakas-fizetes, hitel-kartyat vasarlasokra, meg okos-telephont is havi 250 perces ingyen mindent. S mit kepzel mibol van az ?
    Az adofizetok zsebebol.

    Minden dollarert valakinek dolgozni kell.
    A mondas igazi, az allam nem termel erteket, csak masok penzet ossza el masoknak.

    P.S. Mi az hogy a „rezsi” csokken ?
    Eltudja kepzelni mi osszegekbe kerul mind az intezni?

  • DRIZARI

    Mit ert hogy az „allamadosag erteke 14519 millio..”
    s az „allamadosag 80 ezermillio..”

  • BENDEGUZ79,

    ha valaki államkötvényt vásárol, az a pénzével kisegíti az államot, vagyis a magyar lakosság 2016-ban 14 ezer 519 millió euró(!) értékben vásárolt államkötvényeket, amit az állam nekik még nem fizetett vissza.

    A 80 millión fölüli államadósság a teljes államadósság, ami ma kicsit magasabb, mint volt 2010-ben. Ebből a 80 ezer millió euróból vállalt magára 14,5 ezer millió finanszírozását a lakosság.

    Ezzel a teljesítménnyel szinte egyedülállók vagyunk az EU-ban. Önfeláldozón fizetjük az államot, hogy működni tudjon.

    (ez valami olyasmi, mint volt a békekölcsön, csak ezt most mindenki önként és dalolva fizeti, és a lejárati idő után azonnal visszakapja a kamattal együtt)

  • Aki nem KÉPes ÉRTelmezni a változásokat, a robotizációt, a technológiai fejlettség és automatizáció emberek bérrabszolgaságát megszüntető hatásait és persze kihagyja a számításból, hogy minden termelőeszköz és természeti erőforrás eredendően köztulajdon, amit csellel, erőszakkal, a hatalom birtokosai által írt hamis törtvények jogán szereztek meg és amikből az ŐSI tulajdonjog alapján jár mindenkinek a létbiztonságot garantáló ALAPosztalék a világ minden pontján, azt rendesen röghöz kötötték az urak! Az emberiség pusztulását a jelenlegi nemzeti börtönösdik és háborúsdik, a kivagyiság és a kapzsiság sokkal biztosabban garantálja, mint a határok nélküli béke és létbiztonság megteremtése és ezÉRT a közelgő totális pusztulást csak azok fogják túlélni, akik új világot teremtenek maguknak majd egy új bolygón, ahogy azt az ősi MAG(yar)OK tették a Szíriuszról ide települve! /Szvsz PuZsu!/

  • @PuZsu

    MÉG EGY! 😀 😀 😀

  • Bendeguz79
    2017 április 26
    10:30 de.

    az, hogy a usa miért van csődben, azt talán warmongering idiótáitól kellene megkérdezned valamint a drágalátos FED nevű rablóbandától (usa nak nincs nemzeti banklja, a FED az egy 5 darab wallstret -i rablóból alakult kifosztó kft, minden kinyomtatott dollárbill után annyit kapnak mint az éppen esedékes „FED kamat”, azaz a világban összesen forgalomban lévő zöldsazínű wcpapír után ezek adót szednek és nem adnak érte semmit viszonzásúl (ja igen: kiröhögnek)

    a welfare system az morzsák a profitból a mit senkivel sem hajlandóak megosztani most a krump lee adócsökkentése az ő saját és a baráti körének csilliárdosainak ad 19% adókedvezményt 34 -ről 15 % ra csökkenti azaz az állami bevételeket ennyivel csökkenti és a magán profitot ennyiveol növeli és a wallstreet ről kiemelt pénzügyminisztere beleröhögött a kamerába amikor azt merte hazudni, hogy az adócsökkentés az jövedelemnöveleő tényező és a ma államcsődben lévő usa ezzel felvirágzik és eléri a kínaiak dolgos, kemény munkával elért 6,75% os GDP növekedésének töredékét 1,45% vagy kevesebb…
    közben a hidak maguktól leszakadnak és újra bányásszák a szenet akkor most lesz mindenkinek széntüzelési kis vaskályhája és télen azzal fűt, meg az olcsó lumberral???
    gondolkoggy egy picirit az az alamizsna amit az ingyen telefon és kajajegyek adnak az nem tétel a csilliárdos rablásban…közben több bomba mint kenyér

  • PuZsu
    2017 április 26
    6:19 du.
    Na, gyülekeznek már az ősi alap kommunista dumák, amit már régen olvastam és hallottam! De szép is volt !

  • Rodeo,7:51, ritkán értek veled egyet, de most igen. Nálunk amúgy börtönbe utalandó fasiszta az, aki ilyen kódolt antiszemita gondolatokkal terhelt.

  • charlie
    2017 április 27
    2:30 du.

    anti??? meg a holló…elkendőzni az apartheid-et… most ugye rakétáznak a környékre a netán yahoo -ék mert??? mertcsak…mert hezbollah… és akkor gáz „A” és gáz „B” meg kiszorításos össznépi játékok…őket nem akarja megreguládzani a krump lee??? néhány anyányi hajóval meg na száddal és kilőni olyat, hogy csak úgy duraan mert meg akarta mutatni neki ilyen is van és bele lehet tenni nukleárisat is senki más nem de krump lee és a többiek most két államcsőd között harcolnak afganisztánban nem tudod véletlenül miért vannak ott és mit csinálnak már több, mint 10 éve??? hadgyakorlat ???? miért nem Arizo nában ahol Mek Kéjn is örülne neki nyomhatná a gombokat

  • DRIZARI;

    Tehat az allam evente kb. 80 millioval kolt tobbet mint a bevetele.
    Se az evi, vagy osze-hitel arusitasa 14.5 mii;ard Ft.
    Nem fizeti az evi kamatot ?

    Mi osszeg annak vasarolva lakossag, vagy a bankok altal? s hazai vagy kulfo;ldi bankok alatal?

  • RODEO36 4/26-10;30 cikke kisse zavaros ertelmezni.

    Igen az USA-ban a bankolas esete torvenyes. Az allam nem kobozta azt el.
    S amint az allam (szovetsegi, state, megyek, varosok, stb, mint minden hitelhasznalok, a bankoktol vesznek paenzt kolcsonok neven.
    Lenne az auto vasarlasra, haz-lakas vasarla, tandijjak fizetese, vagy barmi hitelkartyak eseten is.
    S a penz ara a kamat.
    Az vilagszerti persze , mar osi-idoktol. Sot meg a regi Bibla-elotti idokben is.
    Az USA-ban mukodo minden bank, barmi is a neve, vagy cime, az tagja az u.n. Federal Reserve Sistem-nek.
    Az mint egy co-op mukodik.

    Van jobb otlete a bankrendszer eseten ?
    Ha lenne, kerem mutassa be az egesz vilagnak.
    Var arra mindenki ,ha jobb lenne a mai bankrendszernel.
    Az amit valoban nevezhetne, hogy a banki-evolucio eredmenye.
    Csak azert mert valaki a bankban dolgozik az nem jelenheti automatikusn mint on elkepzeli hogy mind azok gazemberek.
    Persze gazemberek leteznek mindenutt, mindenben, minden szinbem, fajban, nemzetisegben, stb. stb.

  • RODEO36

    Igen, mint nem csak elvek ,de a valosag bizonyitotta amr sokszor, hogy az adok leszallitasai serkentik a befekteteseket.
    S a befektetesek serkentik a munka lehetosegeket.
    Munka lehetosegek serkentik mindenki jovedemeit.
    S az mint tovabbi ado-beszdes lehetosegeit.
    Az csupan elemi rhytmatic.

    Minden esetben, Kennedy, Reagan amikor az adokat leszallitottak, a kozgazdasag novekedett. Tobb munka lehetosegek, alacsonyabb munkalelkuliek, stb. stb. es az adojovedelmek is novekedtek azon aranyban.
    Aki tobbet kereset,jovedelmezett tobb adot is fizetet.
    A kincstar tobbet szedett, de a politikysok sajnos annal tobbet koltottek. Azert az adosag novekedett. Az persze a politikusok ellentmondhatatlan buneik !

    Azert ma a market, mint a NASDAQ, az ipari cegek emelkedett mar is a 6,000 fole.
    Mikor a Clinton idejen az u.n. „dot.com bubble” esett a market 4,5– rol 2300=ra esett. Csak az Trump idejevel ment 5 ezer rol 6 ezerre.

  • Érdekes. Tudomásom szerint a Korán tiltja, hogy kölcsön után egy muszlim kamatot kérjen (Persze Mohamed idejében más világ volt a Közelkeleten). Akkor most hogy vannak ezzel a muszlimok?

  • Gondolom, ennek a törvénynek is ugyanaz a sorsa, mint a kereszténység szeretet-parancsának… 😀

  • Ha ezek nem csak üres szavak,vagy igéretek hanem valóban komolyan is gondolják és véghez is viszik az alapjövedelem bevezetését hát gyerekek akkor aztán tényleg le a kalappal kanada előtt.Orbánéknak is követendő (jó) példa lehetne az alapjövedelem bevezetése.Ilyen politikusokra lenne szükség az eu ban is (de a mi szemszögünkből nézve leginkább magyarországon)akik végre valóban az egyre inkább kiszolgáltatottá váló kisembereknek az oldalára állnak.Sajnos úgy tűnik hogy az eu ban a jelenlegi magyar politikai modell az amitől leginkább távol áll az alapjövedelem elfogadása .

  • Orsós Elemér

    Attila
    2017 április 30
    10:30 de.
    Te most komolyan azt gondolod hogy, a kisemberek kárára abnormálisan meggazdagodottak felajánlanának a „becsülettel” megszerzett vagyonkájukból egy fillért is az általuk kiszolgáltatottá vált kisembereknek, vagy inkább az aktivan dolgozó kisemberek adójából kellene finanszírozni az ingyen ebédet, amit már egyesek többször kifejtettek hogy, az csak a mesében létezik?

  • Hát én nem tudom,ki hogyan vélekedik az alapjövedelemről,én mindenesetre támogatom az biztos.

  • Egyszerűen nem értem miről beszélnek.? Miért lenne alapjövedelem egyáltalán Kanadában? Van aki taxit vezet, van aki gyárat vezet.
    Van aki meg munka nélkül van, az meg segélyt kap- Aki meg egyáltalán nem akar dolgozni, well fairen van, azaz állami segélyen.