A CEU rektorhelyettese így tette helyre Áder János elnököt

2017 április 26 8:42 de.31 hozzászólás

Áder János, Magyarország „köztársasági” elnöke Budapest egyik legtekintélyesebb iskolájában — a Trefort Ágoston Gimnáziumban — tartott előadást környezetvédelmi kérdésekről kedden. De a diákok értelmesen, higgadtan, ugyanakkor pusztító hatékonysággal kérdezték és izzasztották a fideszes politikust a CEU-ellenes törvényről, az Orbán rezsimtörvényellenes magatartásáról (elsősorban a Kubatov Gábor fideszes alelnökhöz köthető kopasz verőlegényekről), a közröhelyes nemzeti konzultációról, a következmények nélküli szexizmusról és még sok minden másról. Erről a KMH angol nyelvű testvérlapjában részletesen számoltunk be, hiszen fontos kiemelni, hogy a sok szörnyűség mellett ami ma Magyarországon történik, van egy új, felnövekvő generáció, amely képes és akar gondolkodni.

Enyedi Zsolt, a CEU rektor-helyettese nyílt levélben tette helyre Áder Jánost, amiután az elnök politikusi válaszaiban ismét helytelen, megtévesztő és hamis dolgokat mondott a diákoknak. Levelét a KMH olvasóival is megosztjuk… (A szerk.)

***

enyedi

Tisztelt Elnök Úr!

Szeretném megköszönni, hogy ellátogatott volt iskolámba és válaszolt a diákoknak az egyetememre vonatkozó kérdéseire. Ugyanakkor sajnálom, hogy több fontos kérdésben félretájékoztatta a diákokat.

Nem felel meg a valóságnak, hogy három Közép-európai Egyetem lenne. Intézményünk két egységből áll, az amerikai akkreditáltságú CEU-ból és a magyar akkreditáltságú KEE-ből.

Mindkét egység oktat. Nem felel meg tehát a valóságnak, hogy Magyarországon csak a KEE folytat képzéseket, a CEU pedig nem. A képzéseknek négy ismérve van: diákok, programok, oktatók és épületek.

(1) Diákjaink mindegyike beiratkozik a CEU-ba.
(2) A programok hetven százalékának csak CEU-s akkreditációja van.
(3) Valamennyi oktató munkaszerződésében szerepel, hogy részt kell venniük a CEU oktatási tevékenységében és egy részüknek csak CEU-s munkavégzésre vonatkozó szerződése van.
(4) Az épületek és egyéb oktatási eszközök a CEU használatában is állnak.

Nem felel meg a valóságnak, hogy a KEE akkor is minden gond nélkül folytathatja jelenlegi tevékenységét, ha a CEU-nak távoznia kell. A CEU és a KEE infrastrukturális, oktatási és kutatási szempontból is szerves egységet alkotnak.

Ennek az egységnek az alapját a méreteit tekintve nagyobb, eredetét tekintve pedig régebbi, amerikai akkreditáltságú programok alkotják. A CEU elűzése a KEE programjait is aláássa.

Nem felel meg a valóságnak, hogy a törvény egyetlen mondata sem vonatkozik a KEE-re. A 9. § (2a) alkalmazása megköveteli a hasonló nevű egyetemek esetében, hogy a később létrejött egység változtassa meg a nevét. A mi esetünkben ez éppen a KEE-t érinti.

Az az állítás, hogy egyes nyugati országok szabályozása szigorúbb mint a magyar félrevezető. A magyar szabályozás létező intézményeket lehetetlenít el. Nem tudok olyan másik nyugati országról, amely létező, törvénytisztelő és tekintélyes egyetemeknek az országból való kiszorításához vezető törvényeket hozott volna.

Amikor Ön Ignatieff rektor urat idézte, Ön azt a félrevezető benyomást keltette mintha a rektor úr azt állította volna, hogy egyetemünk magyarországi működését semmilyen veszély nem fenyegeti. Azonban a rektor úr csak azt mondta, hogy az egyetem nem fog megszűnni, valamint azt állította, hogy ragaszkodunk Budapesthez. Azt nem mondta, hogy bármit hajlandók vagyunk elfogadni azért, hogy jelenlegi helyszínünkön maradhassunk. Azt gondoljuk, hogy az igazság a mi oldalunkon van, és azt reméljük, hogy maradni fogunk, annak ellenére, hogy a kormány mindent megtesz az ellenkezőjéért. Azonban miután a kormány eddig semmilyen érvre nem reagált, ebben a pillanatban nem látjuk a megoldást. Budapesti működésünk sajnos igenis veszélyben van.

Végül Ön azt mondta, hogy amennyiben megvan a jóindulat mindkét félben, a tárgyalások megoldáshoz fognak vezetni. Egyetemünk számos alkalommal kifejezte készségét a párbeszédre. Azonban egyeztetést kérő leveleinkre a kormánytól eddig vagy elutasító választ kaptunk vagy semmilyet.

Hol van itt a jóindulat, elnök úr?

Kérem gondoljon bele, miért nem hallgatott Önre a kormány, és miért nem kezdett tárgyalásokat az érintettekkel? Attól tartok azért, mert nem tisztelik Önt eléggé.

Hogy ez miért van, nem tudom. De azt gondolom, hogy amennyiben Ön kissé kritikusabban viszonyulna a kormányzati érvekhez, talán az Ön tekintélye is növekedne.

Végül engedje meg, hogy hangsúlyozzam, jól esett, hogy Ön értékesnek találja az egyetemünkön folyó munkát, és nagyra értékeltem az Ön beszédmódjának civilizált hangnemét.

De nem látom, hogy a helyzetet jottányit is javította volna.

Enyedi Zsolt

31 hozzászólás

  • Hogy nem sül le a bőr Bajszos Szar elnök úr pofájáról…

  • A neten hallgattam Ádert, így hallottam a diákoknak adott válaszait. A CEU-val kapcsolatos diákkérdésekre a válaszát úgy kezdte, hogy „más jogászok mást is mondhatnak”.

    Kihangsúlyozta, hogy külön csapat vizsgálta a CEU hazai és nemzetközi jogi helyzetét az aláírásra váró törvény tükrében, és ez a gárda mindent rendben lévőnek talált. Ezért írta alá.

    Ezek szerint ez a jogász társaság vagy félrevezette, vagy Orbán szájíze szerint mondott Ádernak szakvéleményt.

  • This what is called real BS.
    If they disagree with the government’s decision, go to court ! That is what the courts are for. Do not just cry like a prima-donna.
    If you can not, may be have no case. Than have no ground to complain.

    Ez az amit valosagban neveznek BS (magyarul=bika belsar)
    Ha nem eggyezel a kormanyal vagy a torvennyel menj a bisosagokra. Azert vannak a birosagok.
    Ha nem tudsz, akkor talan nincsen alapja az ugyednek.
    Tedd a torvenyest. S ne sirankozz mint egy furdoskurva.

  • Figyelve a Brüsszelben most folyó Orbán meghallgatást és a reakciókat, a magyar állampolgárok nem számíthatnak az Európai Unióra, különösen nem az Európai Néppártra.
    Lehet felkészülni az Orbán-rezsim további 10-15 éves kormányzására.

  • Christopher Adam

    Bendeguz79,

    Elképesztően tudatlan vagy szinte minden Magyarországot érintő témában. Mielőtt ilyen butaságokat irsz, tájékozódjál!

  • „Előfordulhat, hogy csak a könyvtár egy része marad a CEU-ból Budapesten – erről is beszélt az egyetem rektorhelyettese az RTL Híradónak. Enyedi Zsolt szerint ma már 50 százaléknál kisebb az esélye annak, hogy az intézmény Magyarországon működik majd tovább.”/i>

    Ez van. A témáról Orbán azt nyom le az EU torkán, amit akar. És lenyelik. A CEU-nak lépni kell valamit, mert 2018 szeptembertől nem indíthat új évfolyamot Magyarországon.

  • Mr Adam;
    Tudna On mas velemnyt vagy kijelntest tenni mint szemelyi ragalmakat barki egyenisege ellen is?

    Mindenek elott Mr.Adam, nem egyeni krititkat, ohajtotottam tenni senki melett sem ellene. Csupan egyeni velemnyt az esemenyek adatai alapjan amint az velheto a vilagviszonylatban !

    Ertheto , s elfogadhato lehetne az Onnek ? Meg ha a maga eszmaivel nem is lenne eggyezo?!

    Mi mas lehetne racionalizmus es liberalis elevke altali ?

  • Christopher Adam

    Bendeguz79,

    Nem ismeri az adatokat és véleménye a tudatlanságra épül. Ha ez nem így lenne, akkor tudná:

    1. Az ellenzék megkérte az Alkotmánybíróságot arra, hogy vizsgálja meg a CEU-ellenes törvény alkotmányosságát. De ez nem jár a törvény kondícióinak halasztásával, annak szeptemberig kell megfelelni.

    2. A CEU az Unióban is bírósághoz fordulhat, de ez sem helyezi hatélyon kívül a törvényt, az eljárás pedig évkeig elhúzódhat. Addigra már régen megszűnik Pesten a CEU.

    Ezt így már érti és hogy miért nonszensz amit itt magabiztosan javasolt? Tessék olvasni, tessék tájékozódni és csak utána javasoljon.

  • Tovabba a fenti megjegyzesem es Mr.Adam durva egyeniseges kihivasara adva a kovetkezoket.

    ugy az EU alaptrovenyei mint a magayar alkotmany es torvenyek alpajan, mint barmi democratikus allamrendszerekeben, s tudom hogy Kanada sem kivetel abban.

    Se a birosag a demokratikus kormanyzas eggyik egyenlo resze a kormanyzasnak. S a birosagok dontik ugy az alkotmanyos hatarozatokat mint a torvenyek interpretacioit.

    Barki nem eggyezne a torvennyekkel, vagy barmi vegrehajto szerevek tetteivel, megy a birosagokhoz.
    S a birposag donti el a helyzetet.

    Na, csodallom hogy Mr.Adam mint egy Kanadai kepzett doctori diplomaval allitana mast. de hat akkor miert mind az a name-calling0ja ?

    Itten az USA0ban a ma reggeli hirek hogy a birosag visszautasitotta Trump elnok es az igazsagugy miniszerium hatarozatat az u.n. „Sanctuary Cities” ( a menedekhely varosok) eseten.

    Hasonloan mint elobbiekben a Sziriai menekultek visszatartasa ugyeben is, Sot azt mar ketszer is nullazta a birosag.

    Nem hinnem hogy Cnadaban meg meg magyarban is a regi Rakosi-fele alkotmany lehetne az alaptorvenye. legalabb is tobbszor modositva az EU s, nyugati democratikus alapokhoz.

    Hogyan leheto az „Elekpesztoen butasag” ..”tudatlansag”
    a valo tenyek figyelembe vetele utan ???

  • Mr. Addam;
    Birosagok nem hoznak azonnali donteseket. Leggyakrabban meg a donteseik hatarozait is csak idovel nyilvanositjak.
    De amig az ugy a birosag elott all, az ugy nem vegrehajthato.
    De az nem nyujt semmi elfogadhato okot a torvenyellenes modszereknek, csupan mert az eggyik fel nem eggyezett meg.

    Amig a birosagi dontest varkjak, nincsen vegrehajtasa az elozo kormany intezkedsenek.
    Miert nem tufjak azt elfogadni ? S meg ha nem is eggyeznenek meg a magyar birosagi dontessel, mehetnek a szovetsegi (EU) birosaghoz.

  • Mr.Adam;
    Olvasva valaszat, remelem latja hogy on-ellenzoket ist.
    Elismerte hogy a CEU jogosan fordulahat a birosaghoz.
    S azt is hogy a CEU vityte az ugyet a birosagra.
    Sot kapott 4 honapot a valszra. Hm? Igazan liberlis a torbeny,itten a US-ban csak 20 nap minden polgari ugyek eseteben.
    S hogy a CEU ugyszinten megy az EU birosaghoz is.
    Persze hogy birosagi ugyek meg evekbe is kerulnek mire a vegso hatarozat kiadva.
    De miert „szunne meg a CEU kozben ?
    Miaert zarna le Mr. Soros, amig a legkovallob lehetosegei alnak elotte hogy a birosagok donthetnek talan majd a CEU javara ?

    Minden sorai csupan a felizgatott elkepzeleseken alapovza, s nem a tovenyes valosagokon.

  • Christopher Adam

    Bendeguz79,

    A CEU arra kapott 4-6 hónapot, hogy egy campust hozzon létre az Egyesült Államokban, New York államban 2017. szeptemberéig. Ez lehetetlenség. Ha a határidőn belül nem valósulnak meg a törvényben foglalt feltételek, akkor nincs CEU. Ez mind olvasható volt itt is sokszor és máshol is már heteken keresztül.

  • Bendeguz79
    2017 április 26
    1:34 du.

    Fel kellene fognia, hogy Magyarországon már nincsen demokratikus berendezkedés. Itt visszamenő hatályú, „egyén”re szabott, és alkotmányellenes törvények vannak.
    Az EU a saját sírját ássa, mikor megengedi, hogy az egyik tagállamának vezetője hülyét csináljon az egész szervezetéből. A történelem ismert már hasonló, amúgy korának egyik legdemokratikusabb állam alakulatait: pl. lengyel nemesi demokrácia, weimari köztársaság. Az egyiket földarabolták a szomszédai, a másikból pedig Európa legsötétebb diktatúrája született. A történelem leginkább arra tanít, hogy nem tanulunk belőle!

  • Miért akarnak magyarokkal lenni?
    Ha ban is magyar tanuló az nem a többség.

    Ki a kormányt kritizálja, ,menjen oda, ahol a kormányt kedveli.
    Gondolom, ezt gondolják Pesten is!

  • Mr.Adam

    Lenne jo es kozolne azt a vitazott torvenyt, vagy legalabb is web-cimet, ahol a teljes torveny szovege olvashato.

    Ugy talan mindanyiunk erhtene hogy mirol van a vita.
    Igy csupan egyeni velemenyeken vitazik mindenki.

    Elore is koszonom, sot mindenki neveben is.

  • @ TERMINUS soraira;

    Akar tetszik akar nem barmi reszletek a kolulmenynek, de van Alkotmany, torveny, hatosagok, birosagok, ha a nemzetivel nem elgszik meg mehet az EU alkotmany, torvenyei alpajn cselekedni.

    Persze ami itten (ezen a lapon) megy az nem er el smmit.
    Cselekdni szukseges a rendszeren belul. Period.

    Ezt mar jeleztem masoknak az elobbiekben.
    Democracia nem repul a szajjaba, mint a sult csirke.
    Azt gyakorolni szukseges , de allandoan am, minden dokon es esetekben.
    Csatlakozni, alkotni kozerdeku szervezeteket, de torvenyes uton. Gyakorlott ugyvedek, ami persze penzbe kerul, de azert vannak az u.n. LOBBY=k, vagy erdek-kepviseltetesek. Minel nagyobb, erosebb, penzesebb, annal sikeresebbek.
    Atkozni azokat,panaszkodni ellenuk nem segit, s teljesen ertektelen,az csupan a venasszonyok modjai.

  • Sok sikert Chris…
    Már megint a Győzike jut az eszembe, aki Floridában azt gondolta, hogyha magyarul egyre hangosabban ordít, akkor azt már meg fogják érteni.
    Ahogy 2-3 sötét tudatlan erőre kap a fórumokon, az egy gondolkodót elriaszt.
    Nem éppen ma írtad, hogy racionálisan érvelni az irracionalitás ellen nem túl esélyes?

  • Figyelő
    2017 április 26
    4:12 du.

    Háromszor is elolvastam, mégsem értem, mit is akart leírni!

  • terminus!

    Ezen én is törtem a fejem néhány percig – vissza is olvastam egy darabig, kinek szólhat hátha abból kiderül mit akart mondani – de nem sikerült kihámoznom semmit!
    Úgy tűnik hülyén fogunk meghalni! -:)))

  • Sajnálom, terminus.
    Valóban lemaradt az átütésnél egy szónak az eleje.Ennyi.
    A kérdezett mondat akart lenni:
    „….abban, ha van is magyar tanuló, nem az a többség.”

  • Kedves Enyedi Zsolt!

    Sokan azt gondolják, ha egy kormányt ellenez egy intézmény, úgy ahogy a CEU ellenzi a magyar kormányt és annak vezetőit, azt egy kormány SEM fogja támogatni soha! Ezt úgy hívják, hogy önvédelem.

  • Figyelő
    2017 április 27
    11:53 de.

    Kedves Figyelő, – szerintem szándékosan – összekeveri az okot az okozattal! Nem a CEU támadt a kormányra, hanem a kormány a CEU-ra, a CEU csak védekezik, amit tényleg úgy hívnak, hogy önvédelem.
    Amúgy, meg miért baj, hogy a CEU-ra többségében nem magyarok járnak? Ezt megmagyarázná nekem? Talán nem itt fizetik az albérletüket, nem itt fogyasztanak (a világ legfmagasabb ÁFÁ-ja a miénk!)?

  • terminus,
    én még tudok olvasni. Több helyen arról panaszkodtak, hogy micsoda kormány az Orbáné, nem engedi be a CEU-t és nem szereti. Erről volt szó.
    Mellesleg, sajnos, nem tegnap születtem, így értem a csíziót is.
    A CEU támadta a mai magyar kormányt, helyesebben „elítélte” stb. Erre fel, nem látják ott szívesen. Ez nem érthető?

  • Figyelő
    2017 április 27
    2:20 du.

    Nos (‘nagyon mély sóhaj’), legyen szíves, és mélyedjen el jobban a tények szürke tengerében! A CEU a 90-es évek eleje óta van Magyarországon (nem kell beengedni, mert benn van!), és nem támadta a mai magyar kormányt, egészen addig, míg nem hozott egy törvényt, mely kifejezetten a CEU kinyírására szolgál.

  • terrminus,
    lehet, de eddig nem volt kormány ellenes propagandája. most van.

  • Figyelő – Szokása szerint megint fordítva ül a lovon,így természetesen mindent fordítva azaz rosszul lát! A CEU 25 éve gond nélkül működött Magyarországon és tett eleget vállalt feladatának, míg nem egy napon a kormánynak (értsd Orbánnak) csípni kezdte a szemét, vajon miért? Miért csak a 25 évben, kormányzása 7. évében véli úgy, hogy a szóban forgó egyetem „nem teljesen szabályosan” működik? (csak nem a Soros elleni mérhetetlen gyűlölete és piti féltékenysége vitte idáig, mely már személyes ügy, ám kihat és befolyásolja egy ilyen nagyhírű és extra eredményes intézmény működését is – de a kibicnek semmi sem drága!

    Legott hozatott rá egy törvényt, mely a felsőoktatási intézményeket „szabályozná” úgy általában de mivel egyedül a CEU az érintettje, hát egyértelműen neki, azaz rá szabták a törvényt,és amelynek több oknál fogva sem tudnak majd megfelelni, eleget tenni! Orbánék ezt pontosan tudták,mi több ez volt a hátsó céljuk, hát sajnálkozva tárogatják szét a karjukat! A nemzetközi hírű egyetem – mely mellesleg bent van a világ 50 legjobb, legelismertebb egyeteme között – természetesen tiltakozott és tiltakozik a visszamenőleges törvénykezés hatálya ellen, és ezt nevezi Ön kedves asszonyom „kormány ellenes propagandának”, mely eddig nem volt az egyetemnek, de most hogy lehetetlen előírást támasztanak velük szemben mely ellen tiltakoznak, most már van ?
    A tiltakozás legtermészetesebb módját nevezi Ön kormány ellenes propagandának? Jaj, hát megint sikerült megtalálnia szarva közt a tőgyét!

    Egyébkén nyugodjon meg a CEU ezidáig (is)tett egyet Orbánra és a kormányára, úgy tűnik szerteágazóbb és némileg érdekesebb tudományos tevékenységet fejtett ki, mint hogy „kormány ellenes propagandán” törje a fejét – akkora súllyal nem bír Orbán sem meg a különítménye sem. Mint írtam és Ön nyilván sok helyen olvasta is, ez egy nemzetközi hírű egyetem, ahova a világ minden tájáról özönlenének a minőségi képzésre vágyó fiatalok, ám a rosta működik, csak a legjobbaknak sikerül itt tanulni és végezni – ennek ismeretében feltételezi, hogy külön tanterv, vagy egy speciális stúdium készült az Orbán ellenes gyűlöletre, melyet itt oktatnak? Az intézmény nagyhírű és tudású vezetői sem foglalkoznak a magyar kormánnyal és annak vezetőjével többet, mint azt feltétlenül muszáj, és a tevékenységük megkívánja! Egyébként úgy hoztak törvényt napok alatt az intézmény feje felett, hogy a mai napig nem ült le senki”illetékes” velük egyeztetni, érdemben nem tárgyaltak velük, és a mai napig várják a meghívást azokra a konferenciákra amely a továbbiakat meghatározhatja. „Kiskapukat” nyilván nem fogadnak el, de a működésük körülményeiről, feltételeikről, a törvény számukra még elfogadható módosításáról senki nem tárgyal velük. Ez a bagázs becsukta a fülét,a szemét, a száját amikor az egyetem felelős vezetőinek szemébe kellene nézni – Brüsszelben hangoskodik, hazudozik de kerüli az érintettek még a tekintetét is! Ön szerint mikor is szokott ilyen történni? Igen, jól tudja: akkor amikor tudom, hogy nincs igazam, nagy marhaságot csináltam, de valami oknál fogva derogál ezt egyenesen, nyíltan és becsületesen lerendezni!
    Itt tartunk most!

  • Figyelő
    2017 április 27
    9:08 du.

    Vigyázzon, kezd bodai magasságokba emelkedni!

  • Besancon
    2017 április 28
    5:27 de.

    Bocsi, de véleményem, csak a magyar jobboldal véleménye szerint alakult, bennem semmiféle „gyűlölet,” antiszemitizmus stb. nincs.
    Ha felvilágosítani akar, mint tudatlant, akkor ne személyeskedjen.

  • @Christopher Adam
    Kezdeném azzal, hogy becsülöm azon hajlandóságodat, hogy nem korlátozod a kommentelők jogait az ellenvélemény kinyilatkoztatásában.

    Jó lenne ha más, Magyarországot és a Magyarságot érintő blogok is hasonlóan állnának ehhez.

    Sajnos nekem keserű tapasztalatom van a szélső baloldali fasistoid lap a HungarianSpectrum ehhez viszonyulásával ahonnan az ott uralkodó álhumanista Éva S. Balogh önkényuralmának fényében tündökölve kitiltott.

    Nem tudom van-e közöttetek kommunikáció, de jó lenne ha észretérítenétek a jelen kor szellemétől elrugaszkodott hölgyet a szabad vélemény nyilvánitás fontosságáról még akkor is ha az nem egyezik az Ő felfogásával.

    Remélem egyetértesz a fentiekkel és tekintélyedet bevetve jobb belátásra segíted a nevezett blog manager.

    Előre is köszönöm,
    Róbert

    *****************************
    I would like to start with complimenting your willingness to allow opposing opinions on your site.

    It would be desirable to see other blogs that are discussing Hungary and Hungarian issues adapted the same attitude.

    It is unfortunate that I have a bitter experience with the far left-lib fascistoid HungarianSpectrum that is run by a blog-dictator Eva S. Balogh, exercising absolute censor over the substance of „free expression” on her blog.

    I am not sure if you have any communication with her, but would be beneficial to enlighten this lady that she is out of line of the principal of free flow of information and freedom of speech even if she doesn’t like the opinion expressed by the commenters.

    I hope you agree with the above and you can use your influence to help the said blog manager to come to her senses.

    Thank you in advance,
    Robert

  • Figyelő! Leszámítva azt az egyszerű tényt, hogy Önnek minden vélemény amely nem ért egyet Önnel személyeskedésnek, sőt igen gyakran „piszkálásnak” tűnik – azért annyit megjegyeznék, hogy én kizárólag a CEU (egyetem) ügyéről írtam, a vele kapcsolatos történéseket nagyjából időrendbe téve! Amennyiben Önnek mindennemű „felvilágosítás”, tájékoztatás egyenlő a személyeskedéssel, az sajnos nagyfokú önhittségre vall!
    Próbáljon meg értőbben olvasni – ne csak szavakat, hanem mondatokat értelmezzen!Bár tudom, ami 5 sornál terjedelmesebb az már Önnek hosszú, ezért általában az első néhány mondatnál nem is jut tovább, így viszont nem is érthet meg semmit!

  • Besancon
    2017 május 15
    8:53 de.
    Semmi baj nincs az értelmezéssel. Valaha is kritizáltam magát? Véleményt írtam ide járókról?