Magyarország sokat tanulhat Romániától és az erdélyi magyaroktól

2017 június 5 10:44 de.68 hozzászólás

Múlt csütörtökön az Együtt delegációjának vezetőjeként Erdélybe, Kolozsvárra mentem Hajdu Nórával, Szabó Szabolccsal és Molnár Tiborral. Tárgyaltunk az RMDSz alelnökével, beszéltünk szakértőkkel és értelmiségiekkel. Pártunk csatlakozni kíván támogatóként az úgynevezett Minority Safe Packhez, ami európai népi kezdeményezés a kisebbségek védelméhez. Megtiszteltetés, hogy mi is gyűjthetünk aláírást az elkövetkező évben ebben a fontos ügyben.

Mindig érdemes tanulni másoktól. Az RMDSz Kelemen Hunor vezetésével sikeresen vett számos akadályt. A Markó Béla által végzett munka folytatása és megújítása része a magyar közösség megmaradási törekvéseinek.

A Partiumban, a szórványban és Erdélyben is újabb és újabb nemzeti megerősödési, együttélési kezdeményezésekre van szükség. A többes identitások, a vegyesházasságok és multietnikus együttélési kihívások a mindennapok részét képezik. Ehhez helyes törekvés az autonómia kivívása is, ami azonban nem megoldás mindenre. Románia gazdasági fejlődésének egyik motorja az ország nyugati, magyarok által is lakott része. A tudásipar kolozsvári fejlődéséből nekünk, anyaországi magyaroknak is van mit tanulnunk.
Mátyás király szobra Kolozsváron. Fotó: Christopher Adam

Mátyás király szobra Kolozsváron. Fotó: Christopher Adam

A magyarországi politikának van elég megoldatlan hazai baja, nem szabad további bajokat okoznunk a határainkon túl. Ehhez arra van szükség, hogy ne tegyünk különbséget a határontúli pártok között. Róluk, nélkülük, velük szemben semmit sem szabad tennünk itthon.A magyarországi belpolitika mocskának exportja sehova sem vezet. Olyan rendszert kell teremteni, amelyben saját közösségből választhatnak maguknak képviselőt a határon túli magyarok. Az Együttnek erre is van javaslata.

Sokat jártam már Erdélyben, több mint egy éven át, korábban Bukarestben élve dolgoztam. Ismerek sok romániai magyart és románt. Az ottani magyarok mások, mint egyes magyar jobboldaliak bukolikus, rezervátum-szerű kisebbségképe sugallja. Egy szabad és modernizálódó Magyarországnak sokat kell tanulnia a romániai modernizáció és korrupcióellenes küzdelem sikereiből és kudarcaiból.
Szigetvári Viktor

68 hozzászólás

  • Jartam Kolozsvarott, sot le a Bekas szorossig, amikor az magyarorszag volt.

    A magyaroszagi magyarok tanulnanak a Szekely testvereiktol? Azt velnem nagyon feltetelezeheto dolognak.

    Figyelemn kivul hagyva a tipikus magyar gondolkodas modjat, hogy ‘a magyar tud mindent, mindenki mas hulye’. Az vezette mindeg a hordo-fenekere a magyart! Sajnos.

  • Én is jártam, Erdélyben kétszer is! Véleményem az volt az ottani tapasztalatok alapján, hogy, egészen más egy erdélyi magyar, mint egy pesti magyar. Beszédjük, nyelvük és életformájuk, sokkal „magyarabb” mint a budapesti! Az is lehet, hogy a helyzetük miatt, mint kisebbségi csoport sokkal nagyobb súlyt fektetnek a fentiekre.

  • Meg kell egyeznem FIGYELO soraival. Mas a mentalitasaik, gondolkodasaik, szellemi felfogasaik, stb. Mert talan ott vannak a „rock and the hard place” között. A pestiek talan mint a fovaros lakossai, amit meg oroszban is tapasztaltam, mind az „uralkodo” osztalynak velik magukat.

  • Zoboralja Nyitra megye legészakibb magyarok lakta vidéke, nyelvhatár, lassan 20 éve foglalkoztat a megmaradásunk.

    Minden határon túli magyar közösség más-más körülmények között él, ebből kifolyólag különböznek az identitás megtartásban, vagyis különbözik az asszimiláció mértéke.

    Épp ezért szerintem senkit nem lehet példaként mások fölé rendelni, mint azt 2 éve a Fidesz kormány tette Szilveszter éjjelén, Újév első perceiben, hogy a Nemzeti Himnusz után a Székely Himnuszt ment le az állami TV-ben. Mennyivel különbek a székelyek tőlünk, próbálnának itt élni a nyelvhatáron Nyitra szlovák vonzáskörzetében, nem egy zárt közösségben, akkor látnánk, mennyire „különbek”, és óriási előnyben vannak velünk szemben, mert az ortodox felekezet mindenképp féke a vegyesházasságoknak, melyek nálunk az egyik legerősebb asszimilációt erősítő tényező!!!
    És sajnos olyan vezetőink vannak, akik érdemtelenek vezetőknek, de mivel a Rákóczi Szövetség és Fidesz kormány bizalmasai, pontosabban szolgái, a forinttámogatások által a közösség egyeduralkodói, csak nem a közösséget szolgálják!

    A túlzott magyarországi gyámkodás végzi ki a határon túli magyarságot, a Rákóczi Szövetség elnökét Halzl Józsefet rég kitiltottam volna Zoboraljáról, de Szlovákiából-Felvidékről is, a siralmas helyzetünkön élősködnek lassan 20 éve, mondhatom HJ irányítja a közoktatásunkat, és senki se mer megszólalni, hogy rossz az út, ez a forintfüggőség átka!

    Ha 1989-ben Cseh-Szlovákiában nem következik be a rendszerváltás, hogy a pengés kerítésen még a rádióhullámok sem jutnak át, nem hogy a forint milliárdok, akkor sem lett volna az utóbbi 2 népszámláláson 110000-es veszteségünk és 110 felső tagozatos iskolánk vészhelyzetben, sőt közösségként erősebbek lennénk, mert a túlélésünkhöz mindent saját magunknak kellene előteremteni. A ruszinok ez alatt az idő alatt megduplázódtak, pedig nincs Anyaországuk, vagyis épp azért, mert nincs aki bábáskodjon felettük, s már a 2. nemzetstratégiájuk szerint szervezik a ruszin közösség megmaradását, nekünk még az első sem készült el, mert a „vezetőknek” megfelel a mo-i szolgaság.

    A Fidesz kormány megosztottságot exportál a határon túli magyar közösségekbe, mint például a választójog megadása, mint ha nem elnnék e nélkül is megosztva, nesze nektek, marjátok egymást!!!

    A túlzott mo-i gyámkodás, és a forintfüggőségből adódó szolgaság a határon túli magyarság történelmi süllyesztője, mert a forintmilliók-milliárdok nagy része nem a magyarság és iskolái megmaradását szolgálták és szolgálják, Zoboralján ez 95% lehet, az ide érkezett forint milliókkal meg lehetett volna menteni a magyar iskoláinkat, de nem a magyar óvodák és óvodások, alapiskoláink és alapiskolásaink, a pedagógusok és szülők voltak támogatva, vagyais nem az alapiskolások megmaradása, hanem magán turizmus Zoboralja magyar iskoláinak megmentése ürügyén. Így kellene kinézni a magyar óvodáinknak, melyek nincsenek, mint a Paulisz rancs

    https://www.facebook.com/pauliszrancs/?fref=ts !!!

  • Felvidéken is jártam, a Tátráig elmentem.
    Valóban, ott sokkal rosszabb a magyar helyzet és a magyar hagyomány. Talán a gyakori kevert házasság miatt, nem tudom.
    Egy biztos, örülök, hogy Márai Sándor ezt már nem élte meg!

  • Orsós Elemér

    Még hogy Magyarország sokat tanulhat Romániától? Mit? Azt hogy, hogyan kell az összes szövetségest gátlástalanul elárulni? Azt, hogyan kell egy eredetileg szláv nyelvből latin nyelvet csinálni? Azt, hogyan kell egy besszarábiai pásztor népből rómait szabni? Azt, hogyan kell a másik házába beköltözni, majd kiverni onnan? Azt hogy, hogyan kell magyar családokat szétszakítva, majd odarendelt román családtaggal asszimilálni? Azt, hogyan kell a kényelmetlenné vált, előbbjött szászokat portékává devalválva áruba bocsátani? Azt, hogyan kell nemzetiségi településeket, műemlékestül ledózerolni? Azt, hogyan kell Romániából USA rakéta támaszpontot, hadikikötőt majd lekötelezett, soha elszabadulni nem tudó gyarmatot csinálni? Etc, etc…?
    Viktorka miért nem költözöl át nagy példaképed Traiánusz Baszeszkusz országába?

  • Szigetvári – szent Ferenc jobbkeze és tanácsadója – az idegenbe szakított magyarokról értekezik. Hmm. Öklendezés mellett eszembe jut, ahogy Mesterházi Erdélyben járt bocsánatot kérni a szocik alávaló „nemzeti” politikája miatt a magyaroktól.
    Közeledtek a választások akkor is, most is.

  • „…….A magyarországi belpolitika mocskának exportja sehova sem vezet……..” ??
    És ezt pont az a Szigetvári Viktor állítja, aki 2015 szeptemberében a kanadai rádióban egy ártatlan magyar anyát megrágalmazott és a magyar emberek rossz hírét költötte?
    Ebben a videóban matematikailag is bizonyítják, hogy optikai csalódás volt a röszkei eset, de már az ügyészség sem állította, hogy az operatőrnő miatt esett volna el a szír migráns a gyerekével:
    https://www.youtube.com/watch?v=p2ePuPOcL9k
    Vajon bocsánatot kért e már a Szigetvári Viktor az ártatlan operatőrnőtől ezért a megvetendő kanadai interjúért?
    http://www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-wednesday-edition-1.3221016/hungarian-camerawoman-who-tripped-refugees-should-face-charges-politician-1.3221026

  • Orsós Elemér
    2017 június 6
    1:04 du.
    Talán a romániai, azaz erdélyi magyaroktól tanulhatnák a magyarok. Nem erre utalt a cikk?

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2017 június 6
    4:20 du.
    Én a cím első -és előtti- részére reagáltam és valóban, az erdélyi magyaroktól sokat tanulhatnánk, főleg ha még jobban össze tudnának fogni és -legalább nálunk ügyesebben- ki tudnák vetni soraikból a fizetett árokásókat!

  • FIGYELO utazasaira;

    Orulok hogy On is utazott Erdelyben es a Felvidejen is.
    Mikor Kassa es Kolzsvar is Magyarorszagon volt.

    Tehat megjegyzesem arra tettem hogy en akkor utaztam amikor az Magyaroroszag volt.
    Mindenki enekelte a ;
    ” Szep varos Kolozsvar,
    Mi ott lakunk a Szamosnal
    A Szoke Szamosnal
    Hol minden piros, feher, zoldben jar !”

    Alig hinnem hogy az leheto lenne ma ?!

    Az nem hiszem lenne valaha is meg egyszer.

  • Bendeguz79,
    valóban nem valószínű,hogy az elkövetkező 500 éven belül befejeződhetne a Trianon-zokogás.Ezt is ki lehet bírni,mint Orsós Elemér fordított példáit.A jelszó megmaradhat:”mindent vissza- Transsylvaniát vissza”.Csak halkan kell mondani,nehogy a románok meghallják s még komolyan vegyék.Esetleg kellemetlen lehetne az ott élő székely és csángó kisebbségeknek,akik még csak nem is magyarok.

  • gyuri10
    2017 június 7
    4:18 du.
    Gyuri, te mikor voltál Erdélyben? Éppen te írsz ilyeneket, aki soha nem bocsájtja meg és felejti el a múltat?

  • Bendeguz79
    2017 június 6
    9:11 du.
    Sajnos Kolozsvár és Kassa MÁR nem volt magyar uralom alatt.
    Én 1999 májusábanen jártam arra.

  • gyuri10-et idézem 2017 június 7:
    „Esetleg kellemetlen lehetne az ott élő székely és csángó kisebbségeknek,akik még csak nem is magyarok.”

    Hmmm, ez aztán kemény!!!
    A mondat első felével egyetértek, 2010-ben Szlovákia magyarsága saját bőrén tapasztalta a Fidesz kormány 2-ős állampolgársági törvényének elfogadását a szlovákiai parlamenti választások előtt. Hiába kérték Csáky Pál és Bugár Béla a törvény elfogadásának elhalasztását a szlovákiai választások utánra, ami csak pár hét volt, Orbán elutasította. A 2-ős állampolgársági törvény elfogadásával felhergelték a szlovák nacionalistákat, Fico elfogadtatta az ellentörvényt, aminek lényege, hogy aki más állampolgár, elveszti a szlovákot.
    De a másik félmondattal egyáltalán nem értek egyet, vagy Ön szerint a 15 milliós nemzetbe a csángók és székelyek nem tartoznak bele?!

  • Figyelő
    2017 június 7
    6:14 du.

    „gyuri10
    2017 június 7
    4:18 du.
    Gyuri, te mikor voltál Erdélyben? Éppen te írsz ilyeneket, aki soha nem bocsájtja meg és felejti el a múltat?”
    __________________________________
    Hát igen, kedves gyuri10, Figyelő fején találta a vak tyúkot… Ideje, hogy elgondolkodj ezen…

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2017 június 7
    4:18 du.
    Már megint Te kezded a provokálást? Ezegyszer elszámoltam ezerig, pedig helyből lehetne a Ti hasonszőrü példáitokkal rekontrázni a hamis állításaidat, de már nagyon unom az objektív igazság beismerése helyetti nácizásotokat, antiszemitázásotokat, ezért csak magamban kuncogok! Béke legyen veletek és az igazi, 5000 éve Júdeában, okkal zokogó valódi zsidókkal! Uff, én beszéltem és megigérem, hogy csak akkor fogok ismét zsidózni, ha Ti ismét magyaroztok! Akkor sem szívesen, mert inkább békülnék, aminek úgy látom nem én vagyok a megátalkodott hátba szúrója!

  • De igazas szep dolog hogy a Romanok nem tettek azt a Matyasszoborral mait a magayrok tettek a Sztalin szobraval.

  • Bendeguz, azért furcsa a Mátyás király szobrát Sztálin szoborhoz hasonílatani. A két ember nem hasonlított egymásra. Mátyás király úgy tudom egy időben Románia királya is volt.

  • FIGYELO soraira;

    Uram ! Kerem probaljol felebredni !

    Egyetlen szoval sem hasonlitottak Matyas kiranyt Szatin-hoz.

    Csupan megjegyeztem orommel latva hogy Matyas szobrat nem ugy kezeltek mint a magyarok a Sztalin szobrat !
    Errtheto az onnek ?

    Mind a tromanok negyven evet eltek Matyas uralma alatt mint a magyarok a Sztalin uralma alatt.
    Persze Mathas nem volt kegyetlen mint Sztalin, de uralat oket mint egy idegen nemzet uralkodoja.

    Remelem az talan ertheto lehetne Onnek?!
    S kerem, ne probaljon ismet felre magyarazni soraimat !

  • Mi volt megjegyzesem mar a multban, hogy egyre gyakrabban ugy az erdelyi Romanok mint az ottani Magyarok hangoztatjak ohajaikat Erdely autonomiajara.
    Nem egy Magyar, vagy Roman, de mint egy fuggetlen Erdely letrehozasara.
    Talan majd az terjed a jovoben !

  • TOBBEK MEGJEGYZESEIRE a kulfoldon eleo magyarok eseteben;

    Leheto hogy talan egyeni velemnyem, de szerintem nem szamit semmit hogy mi a neve a lakhelyemnek, vagy hogy milyen szinu zaszlo lobogtatva a hivatalos allami epuletekfelett, amig minden eggyes emberi leny joga biztositva hogy eletet ugy elheti amint onmaga ohajtja.
    Egyeni jogai, biztonsaga, lehetosegei, tulajdonai teljes mertekekben biztositva.

    Na, mit felejtettem volna ki azokbol ?
    Mit fognanak a tul-okosak listazni ?

  • Bendeguz79
    2017 június 9
    9:43 de.
    Elnézést, nem akartam megsérteni! De, valahogy a hasonlat furcsán jött ki.
    Természetesen, igaza van.

  • Orsós Elemér,
    neked válaszolok,mivel Figyelő többszöri felhívására „leszálltam” róla.2003-ban 9-napos társas kőrutat tettünk Transsylvaniában. Minden nap más városban,más családnál szálltunk meg.Pestről egy romániai magyar idegenvezetővel mentünk.A különböző vendéglátó családoknál azt tapasztaltuk, hogy nagyon kedves jóindulatú emberek.A székely és Csángó eredetűeknél azt is tapasztaltam,hogy az idősebbek nem túl jól beszéltek magyarul,de beszéltek.Kissé keseregve mondták,hogy bizony a fiatalok nem tudnak és nem is akarnak magyarul beszélni és velük is románul kommunikálnak.Désen tudtam meg egy Deáki professzor nevű a román parlamentből kigolyózott szabadtéri „étterem”tulajdonostól,hogy a magyarok 15.000 évvel ezelőtt érkeztek a kárpát medencébe ékírás tudással és turul madár szárnyain.Nem akartam tőle rákérdezni a székelyekre vagy csángókra,pedig majdnem kicsúszott a kérdés, hogy”akkor miért van külön Székely himnusz és a zászlójuk miért nem piros-fehér-zöld?”Lehet,hogy ők nem 15.000 évvel ma már 15.014 évvel ezelőtt érkeztek? Természetesen voltak ennél kellemesebb élményeim is.A zsidózásodra csak annyit,hogy tökéletesen igazat adok a jogos zsidógyűlöletre.A zsidóknak súlyos bűneik vannak a világ erkölcseinek megirányításában,a 10 parancsolattal,mellyel több nép között a magyar is képtelen megbirkózni.A különböző felfedezésekért és előre haladásért kapott Nobel díjakért, melyekkel egyetlen nép sem tudja a lépést tartani.Igaz,hogy a kultúránk nem 15.000 éves,de az 5.000 évvel sincs miért szégyenkeznünk,hacsak nem azért mert képtelenek voltunk magunkat megvédeni gyilkosaink ellen.Azt is”szégyellem” hogy 2.000 évi szétszóratás,pogromok,holokauszt után a ma már közel 70 éve megalapított,újjá született hazánkat a világ aljasabbik felének közreműködésével sem sikerült és soha nem fog sikerülni megsemmisíteni.Nem vagyok benne biztos,hogy szégyellnem kell-e, hogy akik nem”túlzottan szeretnek”minket vicsoríthatnak.Ennyi a maximum.”Béke legyen VELETEK”.

  • Almási Alma,
    a vaktyúk megtalálta a szemet.Rájött,önerőből és szellemi támogatás nélkül,hogy soha nem fogom „megbocsájtani a múltat”. Majd alkalom adtán kérdezd meg tőle,hogy miért?Talán kellene?Én nem akarom megszólítani,mert azt írta,hogy felejtsem el őt.Nos… viszonylag elég könnyen felejtek,különösen olyanokat,akiket soha nem ismertem,de amikor hülye mondásokkal akarnak megszopatni azt nem komálom. Üdv:Gyuri.

  • Kedves gyuri10!

    Hogy ki mit bocsát meg, és mit nem, az magánügy. Az viszont nem magánügy, hogy valaki újraéleszti, sőt újraprovokálja a konfliktusokat. Nekem úgy tűnik, te, barlev és Izraeli az „ilyen lesz…” topikban gyakorlatilag már elég hosszú ideje ezt csináljátok, mivel szerencsétlenségünkre van olyan, aki ugrik rá. Figyelő ott megjegyezte, hogy az a téma a kommunizmus áldozatairól kellene, hogy szóljon. És ebben maximálisan igaza volt, még akkor is, hogy én többek szerint nem érdeklődöm azoknak az áldozatoknak a sorsa iránt – és ebben, bár másképpen, de lényegében igazuk van.

    Szerintem nem kell bántani Figyelőt, mert noha Miviktorunk elkötelezett híve és a mai „komcsik” elszánt ellensége, még mindig sokoldalúbban szemléli a történelmet, mint mondjuk lámpa… Szerintem a kicsit is meg kellene becsülni…

  • Figyelő sajátosan szemléli a történelmet, úgy, ahogyan látta maga körül, amilyen hatások érték őt, és amire ebből emlékszik.

    És az is úgy szemléli, aki élményt szerzett a koncentrációs táborok valamelyikéből. Ma élnek még ilyen emberek.

  • Kedves Almási Alma,
    ha írásodat felületesen nézem,hát bizonyos fokig igazad is van. Figyelőt ne próbáljuk értékelni,mert ugyan olyan mint a többi renegátok,csak olyanok is voltak,mint pl.imrédy béla aki azért lett a kommunizmus áldozata,mert több esze volt mint többek között Figyelőnek.Aki pedig e-topikra hivatkozik az követeli az összes”áldozatok”emlékének megörökítését…Kanadában.Kérdezlek én aki igen keveset tudok a témáról: imrédy,bárdossy,szálasi,baky, tálos,kun páter és a franc tudja most hirtelenjében felsorolni még melyik rohadékok, akik mind a”komcsik”áldozatai voltak,valóban kanadai emlékművet érdemelnek?Nem elég,ha a Figyelőéhez hasonló beteg agyakban marad kopja fájuk?
    Kedves Alma,a megbocsájtásra csak annyit,hogy békét kötni csak ellenségekkel lehet.Az árulók,háborúban és békében egyformán ÁRULÓK maradnak.Ha akarod fordítsd ezt le bármilyen Figyelő által érthető nyelvre!

  • Kedves Drizari, én Figyelőt régóta ismerem, és elismerem. Másképp látjuk a világot, mert mások a személyes tapasztalataim. Ne becsüljük le a személyes tapasztalatokat, mert azok segítenek abban, hogy ne dőljünk be mindenféle propagandának.

  • kedves gyuri10!
    Nem tudom, mit akar kezdeni Figyelő Imrédy Bélával, de nem is igen érdekel. Hogy te még mindig rég porráhullt árulók csontjait átkozod, az a te dolgod. A magad érzelmeit, szubjektív világodat rongálod vele.

    Csak úgy mellesleg azért megjegyzem, a II. Világháborúban szép számmal haltak meg nem zsidó magyarok is, katonák, civilek… Alig hiszem, hogy van (volt) család, amelynek nem volt halottja. És ne mondd, hogy MI AKARTUK a háborút. Akarta a fene!

    Az én egyik mostoha-nagybátyám kifejezetten kommunista ellenálló volt a harmincas évek végén, negyvenes évek elején, oszt mégis a Donnál maradt ott… Ha hiszed, ha nem, NEM AKARTA a háborút, sőt a maga módján tett is ellene. És akkor mi van?

  • Kedves Almási Alma,
    Természetesen tudunk róla,hogy volt sok tisztességes magyar ember,akik nem akartak semmiféle háborút.A háború és a haláluk nem is az ő bűnük és nem rajtuk múlott.Ennek ellenére merem állítani,hogy faji alapon fegyvertelen,Magyarországhoz mindig lojális lemészárolt polgárok,asszonyok ,gyerekek kizárólag zsidók voltak.Sajnos és ez a szégyenfoltunk sok esetben zsidó és félzsidó renegátok kollaborálása mellett.Szubjektív és objektív érzéseim egyaránt oda vezetnek,hogy Kanadának semmi köze a kommunizmus áldozataihoz.Különösen nem a magyarok és a világ más népei által is háborús bűnösként börtönbe zárt vagy kivégzett rohadékokhoz.Kanada egyetlen ténykedése,hogy befogadott jobbról és balról menekülő bűnözőket,lincselőket és hazudozó ál-humánus „menekülteket”.Akik ma mind a kommunista rendszer áldozatai és e-miatt nem élhetnek hazájukban már 60 éve(pedig már 28 éve a haza nem nyögi a”komcsi”terror bilincseit).Ugyan úgy mint amikor a nyilasok átöltöztek ÁVÓ-s egyenruhába.(Andrássy út 60 Terror háza.Átöltöző terem.) Lehet,hogy a bizonyító felvételeket a kancsal igazgatónő már eltüntette.Ettől még a tények tények maradnak.Az,hogy Figyelő mit akar és mit nem,megmondom.Mindenáron oda dörgölődik ahova szeretne tartozni.A beolvadáshoz szükség lenne észre is,mert így csak összemosolyognak a háta mögött.Jogosan!

  • Mindenkinek, aki a személyemmel foglalkozott, Gyuri, Alma és a többi.
    Gondolom, én egy eklatáns példája vagyok a 20.század magyar emberének,akinek MINDEN kijutott. Kijutott a nácizmusból, mert Apámat elvitték. Kijutott a „szocializmusból” mert jártam félévig a budapesti ÁVH kirendeltségre kihallgatásra, a főkérdés az volt: mondjam meg barátnőim nevét, amit megtagadtam! Majd a Fiatalkorúak Bírósága elítélt egy év fiatalkorúak fogházára,(Jankó Péter főbíró) amit a kecskeméti intézményben töltöttem le. Nem egészen, mert szerkesztettem egy havi lapot börtöntársaim is írtak abba, ezt küldte fel az intézet Igazgatója az Igazságügyi minisztériumba.Így levettek 3 hónapot büntetésemből. Ezután gyári munkás voltam az Elektronikus Mérőkészülékek gyárában,. de azon is segítettem, mert 3 év alatt elvégeztem a Kandó Kálmán esti tagozatát, és technikus lettem, a 7 gimnáziumot is elfogadták.
    Így éltem át Magyarországon az 50 .es éveket,s mikor a forradalom megbukott, elhagytam Magyarországot vőlegényemmel, örökre!

  • kedves gyuri10!
    Faji alapon cigányok is kiirtásra kerültek. Valóban, a faji alap kivételesen gyalázatos alap, ebben egyetértünk.

    De most már azért viszonzásul ne gyalázzuk egymást faji alapon. Még „árulók” és „gonosz magyar ivadékok” esetében sem. De még arabok, vagy muszlimok esetében sem. Mert ez ugyanaz a bűn, és ugyanúgy vezethet tömeggyilkosságokhoz a mai világban.

    Kérlek. Egyszer elég volt…

  • Drizari
    2017 június 10
    9:17 de.
    Igaza van ebben. Mindenki úgy ítéli meg a közelmúlt történelmet,
    ahogy átélte,. Mivel én két oldalról is érintve voltam, és átéltem mindegyiket, megvan az akkori időkről a véleményem!
    A történelmi könyveket ismerem, attól függ milyen kor van hatalmon. Már írtam valahol, én még Horthy idejében jártam iskolába, majd később a náciéba, aztán a szociálizmusban.
    Most, képzelje el, mi minden van még a fejemben, amiről nincs értelme beszélni sem.

  • gyuri10
    2017 június 10
    1:21 du.
    Gyuri, erre a beírásodra, csak aggodalmamat tudom kifejezni mentális állapotod miatt!
    T.i. nem csak zsidók voltak üldözve,a 20. században hanem ártatlan emberek is, akik a különböző „izmusok” áldozatai lettek. Ha ezt nem érted, vagy nem akarod elhinni, igen sajnálatos.
    Magam részéről, gyűlölöm s nácikat, de ugyan úgy a kommunistákat is, vagy
    ahogy a magyarok nevezik őket, a „szocialistákat”!
    Te már nem élted át otthoni a másik uralmat.
    Mindkét rendszer, embertelen, aljas, kegyetlen érdekrendszer volt. Politikai vagy anyagi előnyökért.

    Ha ezt nem vagy képes elfogadni, akkor nincs mit tovább mondanom Neked!

  • Figyelő,
    eddig sem volt mit mondanod.Itt újra leírom,hogy halvány lila gőzöd sincs a magyar országi rendszerekről.1956 nov 25 ig ott éltem,utána 1961 től 1966 ig. Nem tépkedtem faliújság cikkeket, nem beszéltem hülyeségeket a rendszer ellen és nagyon szégyellem magam,hogy ezért sitten sem voltam.Ezért aztán itt sem írok hihetetlen baromságokat csak azért,hogy valakiknek megfeleljek.

  • Gyuri, ha neked az marhaság amit a komcsikról írtam, akkor sajnállak.
    Benned egy fikarcnyi empátia nincs mások iránt, így azt se várd,hogy másban legyen a Te szenvedésed miatt!

  • Ja, még annyit, hogy már sok mindenfélének neveztek, de árulónak még soha! Veled kellett itt csevegnem, mindjárt megkaptam a „jó szót” tőled!
    Bizony, csak sajnálni lehet Téged.

  • Figyelő,
    ennél többet nem is vártam tőled.Ezt a mondásodat plakatírozni kell és hirdetni az egész világ szemét csürhéjének:”nem csak zsidók voltak üldözve a 20. században,hanem ártatlan emberek is”. Úgy lenne tökéletes a plakát,ha úgy írnád,hogy „nem csak zsidók és CIGÁNYOK voltak üldözve a 20. században,hanem ártatlan emberek is.”Nos homályosítsd el elménket:Mit akarsz ezzel bizonyítani? Szerinted a zsidók,asszonyaik,gyerekeik és ugyanezek a cigányoknál nem voltak ártatlanok!Apád is meg- érdemelte a 18 hónap munkaszolgálatot,mert nem volt „ártatlan”, esetleg fajtiszta sem? Abban igazad van,hogy aggódsz mentális állapotomért.Én pedig aggódok tisztességi és szellemi állapotodért.Tudtam,hogy fenomén nem vagy,de ennyire nem gondoltalak a rubikon alá.

  • Barhol is utazgathatott volna GYURIO10,eleteben, de velemnye a Trianoni esetrol, legalabb is az en szereny meglatasok szerint, logikus es realista !

    End of story !

  • Bendeguz79
    2017 június 11
    11:52 de.

    Senki nem állította, hogy nem intelligens! Azzal nincs baj.

  • Sajnalatos olvasnivalok a FIGYELO es GYIRI10- kozotti szemlyes ellenzekeskedes.

    Barmi lett volna barki eletenek esemnyei de legalabb emberi elismerest kepesek lennek egymast irant betartani.

    FIGYELO bio-jabol ismetelhetnem az egyszeru allitast, hogy aki magyarorszagon elt, vagy a rendszer szolgaja vagy annak ellensege volt. Senki nem volt kepes semleges lenni. Legalabb is az ottani korulmenyek a XX-ik szazadban nem volt semmi mas.

    Mas szoval, mindenki aldozatava valt a rendszernek, barmely oldalaon leve is.
    Tehat legalabb az mint egy eggyesito ero lehetne.Akar ok , ahar cel lehetne is az ma.

  • Ez a Romanokat nem erinti, de a mai hirekben hogy az EU hatarozata hogy torvenyes eljarast indit Magyarorszag, Szlovaki es Lengyel orszagok ellen mert visszautasitottak
    Fuhrer Merkel parancsat, nem befogadni mind azokat az Azsiai es Afrikai „bevandorlokat” akiket Frau <erkel meghivott Europaba.

    A masodik hir volt, hogy a Magyar Parlament jovahagyta a torvenyt az ottan mukodo NGO-k felultartasara.

    Tehat a harcok kezdodnek majd Magyarorszag es a nyugat kozott.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2017 június 13
    3:40 du.
    „Tehat a harcok kezdodnek majd Magyarorszag es a nyugat kozott.”

    Ez nem baj, viszont az tagédia hogy, előre láthatóan nem az igazság és az észérvek fognak győzedelmeskedni, hanem az erősebb kutya, pedig az láncon van!

  • ORSIOS ELEMER soraira;

    Ge HA elhiszi hogy az demokratikus elveken mukodik akkor az NEM tortenhet ;))

  • BALKO GABOR megjegyzesere;

    Nem ajalnlanam am mondani azt a Szekelyeknek hogy ok NEM magyarok. Legalabb is amig kozelukben van egy is.

    Ok az leso magyarok, az agyafurtak, a Hunok leszarmazottainak velve magukat. Az elso harom torzs.

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2017 június 14
    9:17 de.
    Sajnos ez nem hit kérdés, hanem sorozatos megtapasztalás. 🙁

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Barmi lehetne is az on tapasztalatai, a Szekelueknek meg van a sjat meggyozodesuk. Nem kevesebb joguk ahoz mint maganak a sajat velemntere, amit a tapasztalatai lapjan veli.

  • Bendegúznak:
    sose állítottam, hogy a székelyek nem magyarok, csakis azt nehezményeztem, hogy az MTV egy szilveszter éjjel, Új év első perceiben a Nemzeti Himnusz után lejátszotta a Székely Himnuszt, vagyis megtisztelte a székelyeket, miközben a többi határon túli magyarságot lealázta. Hogy mennyivel magyarabbak, azt akkor tudnánk meg, ha itt élnének a nyelvhatáron, mert én itt élek lassan 70 éve, és semmivel nem tartom különb magyarnak egyik székelyt sem tőlem, hatalmas előnyben vannak velünk szemben, mert az ortodox vallás mindenképp akadálya a vegyes házasságoknak.

  • BALKO GABOR soraira;

    Megvallom oszinten , ha talan nem vette volna ki soraimbol eddig, hogy jelentektelen hogy mi nemzeti, torzsi, vallasi, vagy barmi mas szarmazast, erdetet vall barki is.
    Csupan az teszi a kulombseget hogy MILYEN EMBERI LENY.

    Sot, azt sem veszem szamitasban hogy milyen szinu zaszlo lobog a hivatalos epuletek felett. Csupan azt hogy az a rendszer elismeri-e minden tagjat mint egyenrangu emberi leny. Garantalva mindenikek letet, jogaikat, lehetosegeiket es tulajdonaikat.
    Az az egyedulli lenyeg az eletben. Minden mas csak BS.
    ( Ha nem tudna ‘BS’ az ‘Bull shit’, magyarul bika-belsar!)

  • Bendegúznak!

    Magyarként a magyarságot nézve, -a határon túli és anyaországi-, lényegesen eltér a nézetünk, az „egyedüli lényegről” is”!

  • BALKO GABOR soraira;

    De a kerdes mi mas lehetne a „lenyeg” barhol is, barki is, ha nem a sajat let-korulmenyeinek lehetosegei es a sajat hatarozatai azon ?

    Lenne jo meghatarozni azt a maga ertrelme alapjan?

    Akkor talan megegyezhetove lehet venni, vagy nem .

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2017 június 15
    6:42 du.
    Drága Uram, most elárulok Önnek ingyen egy hatalmas titkot: a felesleges szófosást nem lehet széntablettával gyógyítani!

  • De mit tanulhatna a Konzervativ Szerbiatol ?

    A perc hire;
    A szerb elnok kijelolte a kovetkezo miniszter-elnokot. Egy 41 eves elso no es lewsbiant miniszter=elnoknek.

    Persze a Parlamentnek szukseges jovahagyni.

    A Szerbek remelik hogy ez majd segiti oket az EU-ba.

    Ha-ha !

  • Orsós Elemér
    2017 június 16
    4:47 du.
    😀 😀 😀

  • http://www.magyarkronika.com/magazin/2006/0704.htm

    6 éves cikkem, a közelgő ünnepről.-

  • Megjegyzés a kanadai „KOMMUNIZMUS BŰNEI” c. emlékműhöz:

    A kanadai állam, vagy a torontói városi önkormányzat(nem tudom, ki), mint a brit koronagyarmat(!) utódja, mivel Kanadának nem volt köze a fenti, jórészt teoriához se, politikája és propagandája akkor lenne lenne konzekvensen „demokratikus”, amennyiben kötelességének tartaná teszemazt, legalább a milliók haláláért felelős más világrendszerek(!);
    – A NÁCIZMUS BŰNEI,
    – A SZENT INKVIZÍCIÓ BŰNEI,
    – A FEUDALIZMUS BŰNEI,
    – A TERÜLETRABLÓ KOLONIALIZMUS BŰNEI,
    – A TŐKÉS IMPERIALIZMUS BŰNEI,
    – S T B. cimeken is
    legalább az ezzel azonos méretű, monumentális emlékműveket felhuzatni hasonlóan frekventált fővárosi közterekre.

    Mert, ezt így megtenni egyoldal
    ˙

    ˙
    Ui. Kanada 70 évvel ez előtt még a Nácizmus Elleni Nemzetközi Koalíció tagjaként a Szovjetunió katonai szövetségese volt.

  • No und noch Ein:

    Az amerikai őslakos „indián” milliók kiirtásában, területük bekebelezésében kizárólagos szerepe volt a többekközt . K a n a d a . államot később megalapító nagyhatalmi gyarmatosító . r e n d s z e r n e k.

    .

  • A Római Birodalom bűneiről már nem is beszélve.

  • Olvasgatva

    Almási Alma, Gyuri10 és Figyelő hármas diskurzusát, meg kell

    vallanom, hogy Gyuri10 érveinek m o r á l i s fölényét tartom

    helytállónak szemben Almási és Figyelő, az ártatlan

    polgári halottak, köztük állapotos kismamák, nők, gyermekek és

    öregek kivégzett „porai” f e l e t t, módszerében egyértelműen

    . r e l a t i v i z á l ó és cinikus l e g y i n t é s é v e l .

    .

    Egykor lelekes, ám később vesztes agresszor [nép] ne reklamáljon, ha pofáncsapják. Az ő szenvedése nem azonos egy agressziót elszenvedő nép, vagy történetesen a saját népéből kitagadott ,majd legyilkolt népcsoport szenvedésével, ahogy éppen a renegát figyelnő azt állítja. Itt tehát nem releváns, sőt immorális drIzari azon érvelése is, hogy mindenki aszerint ítél amit megélt – oszt el van inézve, így van rendjén.

    .

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2017 június 23
    3:17 de.
    Magyarázd már el légy szíves érthetően mit értesz Te morális fölény alatt bármilyen nép ártatlan áldozatainak viszonylatában? Szerinted lehet relativizálva külömböző skatulyákba szortírozni az ártatlan áldozatokat? Milyen fokozatai vannak az ártatlan áldozatiságnak?
    Az utolsó bekezdésed pedig hab a tortán, akár egy tipikus fajelméletes náci ars poetika is lehetne, kollektív bűnösséggel tetézve!

  • Voronyezs
    2017 június 23
    3:17 de. , A
    Sehol sem irtam, hogy minden elvan nezve.
    (SAJNOS az ekezeteim most elvesztek)

  • Voronyezs
    2017 június 23
    3:17 de.
    Vörör8nyes, Ahogy a nácik megölték az asszonyokat és ártatlan csecsemőket, éppen úgy tettek a kommunisták is. Az igaz, hogy nem származás szerint, hanem ideológiájuk szerint. Egyik sem volt jobb a másiknál!
    Mondom, mindkettőt átéltem!

  • Parács Péter Pál

    Mit kellene tanulni a Románoktól és Erdélytől?

    Én 1993-ban olyan városban laktam, amely a Magyarországon átfolyó Tisza-folyó hosszának durván a felénél helyezkedik el a térképen.(Szolnok) Tisza folyási irányát tekintve a bal parton volt a lakásom. Egy román Dácia szgk. állt meg az út menti házunk előtt és információt kért a sofőr, hogy merre kell menni X város felé? Nem tudott magyarul, én meg románul, de elő vett egy 1991.évben kiadott turista térképet. Nem akartam elhinni. A térkép szerint a Román határ végig a Tisza vonalán volt pirossal jelölve. Azaz e-szerint Romániában éltem, csak nem tudtam róla!!!!!!!

    Erdélynek meg utána kellene nézni, hogy nem-e nagyobb köze van az ősi magyarsághoz, mint a mostani Magyarország?
    Amiért Erdély „harcol”, kijárna az autonómia a történelmet tekintve is!!! Nem Trianonra gondolok!

    Az meg,hogy ki, kitől tanulhatna nézőpont kérdése és oda-vissza lenne diplomatikus és korrekt. Főként a nemzetiségieket kellene hagyni emberi jogaikkal élni. Itt Magyarországon 13 Nemzetiségi Önkormányzat működik békében és az állam anyagilag is támogatja a kultúrájuk és hagyományaik ápolásában. Senkit nem zavar, sőt a különbözőségek inkább érdekességek és nem unszimpatikusak.
    (Viccesen említeném azon hülye felvetésemet,hogy ugyanakkor némely helységekben miért nincs magyar nemzetiségi önkormányzat itt Magyarországon belül?)

  • Parács Péter Pál
    2017 augusztus 31
    3:42 du.
    Ezekkel az „irredenta, náci, nem EU komform” észrevételekkel és javaslatokkal már én is többször primitiv maradivá, sőt sovinisztává váltam, főleg a befutott nyugati migránsaink szemében, akik nem mernek már magyarul álmodni sem, annyira sikerült asszimilálódniuk!

  • Parács Péter Pál

    Orsós Elemér

    Mitől lenne „irredenta, náci, azon gondolatmenet, ha nemzetiségiekről, azaz kisebbségiekről beszélünk? Beszélhetnénk egyszerűen emberi csoportokról is, akiknek más kultúrájuk, hagyományuk és nyelvjárásuk vannak. Ez fennáll szerintem minden országon belül, ahol pl. azonos nemzetiségűek különbözően beszélik az anyanyelvet. Ezt nevezik tájszólásnak.
    A román turista térképnek pedig szemtanúja voltam és nem tartom kizártnak, hogy még most is lehetne venni odakinn ilyet.
    Románia meg tanulhatna a Magyarországon hivatalosan bejegyzett nemzetiségi önkormányzatok szabad, sőt támogatott működéséből. Hozzáteszem léteznek nemzetiségi kulturális egyesületek is. Még a „lenézett” Ukrajnában is aktívan működik pl. a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).
    A nemzetiségiek „keveredése” természetes folyamat, de ha már a politika és a hatalom avatkozik bele szándékos „betelepítéssel”, ott inkább felmerül a sovinizmus kérdése. Az oroszok alkalmazták ezt előszeretettel, sőt az egész SZU-ban minden tagállamban nemhogy az orosz volt a hivatalos nyelv, de ezen a nyelven tanultak még az iskolákban is. Egyes országok anyanyelvüket nem tanították, sőt úgy tudom nem is beszélhették hivatalosan.
    Nos ennyi, Erdélyt tekintve. Erdély ráadásul nem egy kis falucska!!
    PPP

  • Parács Péter Pál

    Erdély téma

    Erdély autonómiáját a „földosztások” háborús fergetegében a nagyhatalmak is fontolgatták, sőt Moszkva kivételével esélyes álláspontok is voltak. Moszkvai ratifikálással és érdekes ráhatással végül az 1947. évi Párizsi Békeszerződés „írta felül” és hagyta jóvá, állította vissza a trianoni határokat.
    PPP