A szocialista nem szinonímája a lúzernek

2017 augusztus 22 8:19 de.213 hozzászólás

Most olyan dühös vagyok, hogy nagyon csúnyákat fogok írni. Majd lebarmoltok emiatt.

Az egyik ellenzéki párt szerint nem szavazhatna az, aki nem végezte el az általános iskola nyolc osztályát. Ezzel nem értek egyet: véleménye neki is lehet, joga van ahhoz, hogy ezt kinyilvánítsa.

Ámde: nem adnék hitelt annak, aki nem tud különbséget tenni valuta és deviza között, nem tudja, hogyan számolják a kamatos kamatot (hetedik osztályos tananyag, nem matek, csak sima számtan). Akkor sem, ha van neki öt diplomája, három dr. címe, meg két prof. stb-je.

Szocialista ugyan a felfogásom, de szeretném tisztázni: a szocialista nem szinonímája a lúzernek, mint ahogy a szolidaritás sem egyenlő a jótékonykodással.

Arról a bizonyos „devizahitelről” van szó. Egészen pontosan devizaalapú forint hitelről születtek kb.15 éve a szerződések. Nem mellékesen: a lehetőséget 2002-ben nyitotta meg az akkori Fidesz-kormány, de a hitelekre már 2003-ban, az új, MSZP-SZDSZ kormány idején került sor. Ez volt a Medgyessy kormány egyik nagy hibája: a konstrukciót azonnal be kellett volna szántani.

Miről is szólt ez a kölcsön? Arról, hogy a bankok tulajdonképpen a saját hiteleiket közvetítették ki az ügyfeleknek úgy, hogy a teljes kockázatukat az ügyfélre terhelték.

Talán nem egészen köztudott, de a bankoknak nincs saját pénzük!!! Nagyon vázlatosan: a náluk őrzött betéteket kölcsönzik ki, a nyereségük meg a betétre adott és a hitelért kapott kamat különbözete – lenne, de ez ma már nem igaz, a fő bevételi forrásuk a különböző címeken szedett költség, meg a pénzpiacokon szerzett nyereség, de ezeket az egyszerűség kedvéért most hagyjuk.

A hitelek iránt nagyobb az igény, ezért a bankok a nemzetközi piacon vásárolnak pénzt, és azt kölcsönzik tovább – ez ma megszokott ügymenet.

A magyar finesz ebben az volt, hogy a devizában (vagyis nem az országban használatos pénznemben) a nemzetközi piacokon megvásárolt pénzeket a bankok a lakosságnak forintkölcsönként (tehát valutában) adták tovább, pár százalékot rátéve a kamatra persze. De úgy, hogy a kölcsön összegét végig devizában számolták – a pofátlanabbak még az átváltás költségeit is az adóson hajtották be.

Mi volt ebben az üzlet az adósnak? Hát az, hogy akkor már a pénzpiacokon erősen süllyedtek a kamatok – a svájci frank pl. már a negatívnak tekinthető 0,5-0,75% körül járt, a forint meg erősen tartotta az évi mintegy 10%-os alapkamatot. (ennek oka elsősorban az államadósság csökkentésének szándéka volt.) Ami azt jelentette, hogy a forintkölcsönökért kb. 18-19%-ot kértek. Ez a hétköznapok nyelvére lefordítva azt jelentette, hogy ugyanolyan hitelösszegért mintegy 30-40 százalékkal kisebb törlesztőrészletet kellett fizetni.

Én is megnéztem annak idején: elhagyta a tizedik évét a kocsi, 1 millió kölcsönnel tudtunk volna újabbat venni. A svájci frank alapú konstrukció volt a legolcsóbb. Aztán megnéztem egy blankettaszerződést (kanadaiaknak: blankettaszerződésnek hívják az olyan kontraktusokat, amelyeket sokan használnak: csak az adatokat írják be egyedileg, a feltételek azonosak.)

franc

Benne volt fehéren-feketén, hogy az adós vállalja a deviza-árfolyamkockázatát. És hoppá!!!! Még egy mellékesnek tűnő mondat az írás vége felé, ami szerint a kölcsön nem törleszthető devizában, csakis forintban!!! Na, kösz, akkor ez nem az én utam. Mellékszál: sosem ódzkodtam a hiteltől, a lakástól a kocsiig, a tévétől a hűtőig szinte mindent kölcsönre vettünk, amit kivétel nélkül rendben vissza is fizettünk.

De hát itt az én nem létező végtagommal akarják verni a csalánt! Hát akkor marad az öreg Suzi. Miközben körülöttem boldog-boldogtalan vette föl a „devizahitelt” – és nemcsak első lakásra. A tehetősebbek bevásároltak a gyereknek – amíg fölnő, behozza az árát a bérlőn. Budapesten ma egy lakótelepi 50 nm-es lakásért 120-160 ezer forint a bérleti díj – plusz a rezsi.

A fiam akkoriban (2003-ban) vásárolta az első lakását, amihez forintkölcsönt vett föl, bár a bank nagyon ajánlotta a devizát, kb. 35 százalékkal lett volna alacsonyabb a törlesztőrészlet. Csakhogy akkor már sejteni lehetett, hogy kevés az esélye annak, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány harmadszorra is győzzön – márpedig, ha a Párt(a néhai fiatal demokraták) jönnek még a futamidő lejárta előtt, akkor a „devizahitelek” törlesztőrészlete legalább megháromszorozódik.

Miért, amikor a forint árfolyama legfeljebb 30-40 százalékot esett?

Amikor valaki fölvett 100 ezer svájci frankot, kapott 17 és fél millió forintot. Mai árfolyamon (eladási, Commerzbank) ez 26 millió 741 ezer forint. Ennyivel tartozik az adós. (Mínusz az eddigi törlesztések, plusz a kamatok.)

Látta ezt sok szakember, jelezte is, a kormánynak is, meg az adósoknak is. A kormány nem merte meglépni a konstrukció betiltását. Látja valaki azt a lelki szemeivel, amint százezrek üvöltenek, hogy a gaz kormány nem engedi az olcsó hitelt, mert a magas kamatokkal tömi a bankokat?

Hogy miért vagyok felettébb dühös? Nem, kérem, nem hagynám ki a probléma megoldásából az adósokat. Amikor felvették a pénzt, jópár évig hasznuk volt az ügyletből. Tessék most ezt a hasznot visszatenni. Nem mindig a közös pénzért ácsingózni. Vagy a fiam, meg a többi millió, aki nem ugrott be, az most megkapja az akkori években fizetett részlete 35 százalékát?

Ha valaki azzal érvelne, hogy nem tudták, attól megkérdezném: ha a piacon rohadt almát sóznak rá, mert nem figyelt, akkor vegyek neki helyette szépet?

Az adósok tehetős rétegét a Párt(a néhai fiatal demokraták) már kisegítette sok-sok milliárdnyi közpénzzel, amikor lehetővé tette, hogy egyösszegben visszafizessék az eredeti árfolyamon a hitelt. (Vagyis a példában szereplő 17 és félmillió forintot, miközben a közös devizaadósságban ott ketyeg a 26 millió 741 ezer forintot érő svájci frank.)

Bár a Párt szokásához híven elsunnyogta a hétfői parlamenti napot, azért ne feledjük: a devizaalapú forinthitel konstrukciót ők dolgozták ki, még a 2002-es kormányváltás előtt. A szocialisták és a szabaddemokraták hibája, hogy azonnal nem tiltották be az egészet.

Jól tudom azt is, hogy kb. hetvenezer adóst már a kilakoltatás veszélye fenyeget. Van elég üres lakás Magyarországon: kapjanak ilyet bérbe. (A lakáshelyzet is megérne egy misét, de majd később.) Ha indokolt: pl. munkanélküli lett az adós, vagy elhunyt a családfő: kapjanak segélyt a megélhetéshez.

És végül: ez az eset is azt bizonyítja, hogy nem hittanra lenne szükségük a embereknek – akinek arra van, az kapja meg a vallási közösségétől, ne állampénzen – ,hanem alapvető állampolgári(jogi), pénzügyi ismeretekre. Legalább annyira, hogy ne dőlj be, ha szépen csillog egy lábas, és a „náza” fejlesztette, százezerért sem magától kerül bele a húsleves.

Utóirat: ha valaki kedvet kapna napi x euró pénzkeresetre, mert a neten olyan szépen mosolyog az a fiatalember, és netán rámegy a háza a bótra, nálam ne keressen támogatást. Csak akkor fogjon bele, ha van TŐKÉJE, és hajlandó (és képes) 0-24 órában a nemzetközi híreket bújni (nyelvtudás!).

Rátesi Margit

213 hozzászólás

  • kedves Margit, ez tankönyvrészlet? ez a valuta és devíza „feladvány” óriási…és nem is a Holdon élnek? azután a számok és azok használata meg a hit

    telitalálat és nagyon jó…már is továbbadtam terjesztésre
    kösz
    kíváncsi vagyok, kapsz e hsz -t @Bendeguz79 től és melyik olyan nyelven amit nem beszél

  • Szerintem is be kellett volna tiltani a devizahiteleket. Nem az emberek, hanem a fidesz aktivisták tüntettek volna ezesetben. De azért az is furcsa lett volna, ha az emberek eladósításárt tüntet a fidesz.

    Inkább az lehetett, hogy a szocik is devizahitellel vették az úszómedencés házukat, és Gyurcsány meg Medgyessy nem merték a többieket leállítani. Gyurcsány könnyen volt, mert neki már megvolt a budai villa.:)

  • Csakhogy a magas alapkamatot nem „az államadósság csökkentésének szándéka” hanem Járai (kevesebbért is akasztottak már hazaárulót) akkori MNB fidesz által delegált elnöke tartotta magasan – hogy jól betartson az országnak (és nem mellékesen a szoci kormánynak)
    Aki nem hiszi, olvasgasson Eltolcsy nyilatkozatokat arról, hogy az MNB hogy tudja támogatni a kormány gazdaságpolitikáját. Most már.
    Ja – és a következő MNB elnök egy alaposan lerabolt MNB-t vett át, ésd minden erőfeszítése mellett sem sikerült 17ezermrd fölé tornászni a tartalékokat – amikor is beütött a válság és az IMF-hez kellett rohanni.

  • Emlékeim szerint, a magyaroknak fogalma sem volt a bankrendszerről. Honnan is lett volna?
    Hosszú ideig élt nácizmusban, és kommunizmusban, bocs. „szocializmusban”. Az utóbbiban több, mint 40 évig. Ezekben nem volt magán „vagyonról” szó sem. Magán vagyon csak a pártvezetőknek volt, azok meg befektették külföldön. Sok pénz vándorolt Svájcba is, ezt mindenki tudta.
    A magán ember a fizetéséből élt, jól vagy rosszul.
    Tehát, ahogy itt Kanadába egy 8 éves gyerek már tudja, ha a kis pénzét bankba teszi mindig, akkor az ott növekedni fog, ha békén hagyja, s csak hozzátesz rendszeresen. Neki, felnőtt korában sokkal könnyebb a bank szisztémát kezelni.

  • Kérdés kedves Figyelő: Ha „40 évig nem volt bankrendszer” (volt,csak másmilyen), akkor tilos MA pl. a nyolcadikban néhány alapfogalommal megismertetni az átlagembert?
    Kekec: van igazságod, bár kicsit bonyolultabb a helyzet. Az MNB alapkamata behatárolja az államkötvényekért kérhető kamatot is, az meg az államadósság finanszírozója, csak nem akartam ennyire belebonyolódni.

  • Talan velhetnenk hogy a cikk kedves iroja a „vesztest” ertette a „luzer” (ill.loser)alatt?!

    Persze az elso valaszom lenne ismet a Mozes sorai,
    „Te kolcsonoket adhatsz, de NEM veszel”.

    Persze HA a kolcson-ado veszit, azt ketsegtelenul kepes volt tenni, DE HA a kolcsonvevo veszit, akkor az az utcan fog elni es ehezni.

    Persze azert masokat vadolni igen gyerekes.

    FIGYELO a leg-ertelmesebben ra-mutatott arra.

    De mint a regi magyar mondas; mindenki felelos a maga butasgaert ! Azert nem vadolhat masokat.

    Persze az ottani bankok nem hulyek es biztositani remelik a sajat befekteteseiket.

    A megoldasa persze igen egyszeru.Dolgozzon tobbet, tul-orazzon, vegyen egy masodik esti munkat, es sporoljon, s aztan tegyen jo befektetest !
    Az az egyedulli modszer elobre haladni az eletben.

    A magyar-kozgazdasag es penz erteke igen bizonytalan.
    A nyugati penzek, sp. a Swajci Frank kivalloan alja az erteket. Mindeg sikeres voltam a Frankkal.
    A Frank 40%-a arany fedezetet elvez. A Forint meg szart sem.
    Hanyszor irtam hogy a mai eletben minden a gazdasagi sikereken fugg. De azert maguk engem csak le-hulyeztek.
    Most lathato holy valojaban kik a hulyek.

    Itt a rettenetes USA-ban ma kaphat egy 30 eves ingatlan vasarlasi kolcsont 4%-ert. Egy millio egyen talalt uj-munkat. Inflacio majdnem zero, kocsi uzemanyag 2 US$ egy gallon. De szidjak Trumpot mint maguk mind ottan.

    Jol mondjak, mindenkinek a maga altal megvetet agyaban kell aludnia.
    Talan kezdenek ra-jonni hogy az nem igen kenyelmesre vettek a magukat.
    Talan azert kellene eszsebben gondolkodni ?!

  • Kedves Figyelő, most egyetértünk. A magyaroknak semminemű banki tapasztalataik nem voltak. Pláne, hogy devizáról…

    De abban már nyilván nem értesz velem egyet, hogy ilyenkor a KORMÁNY nem ad fel magas labdát a nemzet becsapására, mint ahogy Orbánék tették. És igen, a szociknak 2002 után a sarkukra kellett volna állni. Na de akkor meg mekkora komcsizás lett volna, te jó ég…

    Abban, hogy a szocik annyira elbizonytalanodtak, és sokm inden logikus lépést nem mertek megtenni, nagy szerepük volt azoknak a hangadóknak, akik soha nem érdemben foglalkoztak a szociális kérdésekkel vagy az állam ügyeivel, hanem kivétel nélkül mindig csak durván komcsiztak, mivel őket is feljelentette a házmester 1950-ben azért, mert nem ajánlották fel a jó tanulást Sztálinnak, és ez a sérelem 40 év alatt nem tudott a realitás szintjére süllyedni bennük sem.

  • Még hozzátenném, Gyurcsány megpróbálta meggyőzni a szocikat arról, hogy változtassanak a hazug és álszent politikájukon (pontosan erről szólt az őszödi beszéd, ha elolvastad volna, tudnád), de a PÁRT ragaszkodott a további hazudozáshoz, mivel az egyeseknek sok pénzt hozott. NEM GYURCSÁNYNAK, aki akkor már rég nem párt-élősködő, hanem saját lábon álló vállalkozó volt.

    Aztán, hogy ezt a szituációt mire használta ki kedvenc Viktorotok, azt már tudjuk…

    És most jöhetnek a csahosok… 😀 😀

  • találom, én még emlékszem arra a „rendszerre”! Békekölcsön stb.
    Amiről én írtam az, hogy senkinek sem volt fogalma a banki működéséről. Pl. hogy a kölcsönre kamatot kell fizetni.!

  • talalom

    Nyilván Drága Margit Nénit nem érdekli a közgazdaságtan, bár valamit össze olvasgatott…A maga módján próbál belerúgni a gyűlölt Párt- ba.
    „A PSZÁF, Varga Mihály 2001-es pénzügyminiszter, Járai Zsigmond jegybankelnök, és Orbán Viktor is megkapta azt a 2001-es pénzpiaci elemzést, ami az akkor már érvényben lévő trend alapján leírta, hogy a svájci frank árfolyama 2010-ben minimum 265 forintra megy fel, de lehet akár 300 forint is, egyéb tényezők függvényében…Ez 2006-ban, a PSZÁF jóvoltából, elég publicitást kapott !
    2000 novemberében, első ellen intézkedésként, hogy, hogy nem Orbánék eltörölték a hitelszerződések egyoldalú módosításának tilalmát. Alig fél évvel később az Országgyűlés az EU, ill. OECD, jogharmonizációs tébolya miatt engedélyezte a deviza hitelezést.

    És akkor jöjjön a csavar! Ezek a hitelek nem voltak devizahitelek, mivel nem deviza állt mögöttük, hanem egy üzleti befektetés, az úgynevezett carry trade, melynek az árfolyam a kockázata. Vagyis a bank semmi mást nem tett, minthogy csinált egy befektetést, azt ráírta a forinthitelesre, mintha az volna a deviza alapú hitel fedezete és miközben eltette a horribilis hasznokat – hiszen mint utóbb kiderült a befektető bankok és a központi pénzügyi szervezetek vezetői egymással összejátszva manipuláltak kamatokat és árfolyamokat – aközben a pénzügyi manőver kockázatát, vagyis az árfolyam változást, egyszerűen ráhárították a forinthitelt felvevőre, akivel elhitették, hogy a hitele devizaalapú. Ennyi a történet.”
    Csak annyit el kell hinnie, hogy azokat akiket a bizalom vezérelt a bankok iránt…Egy életre megcsalatva érzik, magukat…

  • A Bibliában a végidőkről az is írva vagyon, h semmi sem az aminek látszik. A szavak is mást jelentenek, mint amit jelentenek.
    A szerző LÁTSZÓLAG nincs tisztában azzal amiben élünk.
    A résztartalék képzés mellett pénz KELETKEZTETŐ pénzrendszerrel sem.
    https://www.google.hu/search?q=A+p%C3%A9nz%2C+mint+ad%C3%B3ss%C3%A1g&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=CmOcWe6kKK_i8AewpYv4Cg

  • Almási Alma
    2017 augusztus 22
    12:34 du.
    Többet gondoltam Rólad!
    Semmiesetre sem, azt, hogy személyes emlékeimet, amit én itt bután leírtam saját életemről, azt a fejemhez verd.
    A szocik irányítva voltak, ők csak azt tehették, amit a „Nagy Barát” engedélyezett!

  • Almási Alma
    2017 augusztus 22
    12:40 du.

    Még egy, nekem hál Isten SEMMI közöm nincs Gyurcsányhoz, sem Orbánhoz. Egyiknek sem vagyok híve.
    Viszont, személyesen megismertem Gyurcsány működését, mikor 2006-ban, a rendőrei szétverték a magyarok 56-os megemlékezését.
    Ócska gazember volt!

  • Oszinte kerdesem az ottani zsenikhez;

    Mennyi eszre van szuksege barkinek is alairni egy lekotelezo szerzodest amirol halvany fogalma sem letezik hogy valoban mit ir ala ???

    Kolcsont venni fel ami egy idegen kulfoldi penz ertekhez van kotve az igazi Russian rulett.
    Mert fogalma sem lehet hogy az mennyi lessz meg a kovetkezo napon is.

    S ahol azt a politikusok befolyasolhatjak intezeseikkel, az a bizonyitek hogy azok foldig korruptok.

    Persze felebredes a valosgra igen fajdalmas akik a rem almaikban aludtak tul sokaig.
    Saknalom magukat, de fel kell ebredni mielott az tul keso lenne.

    Jeh ,jeh, majd a szilalmazasaik azt helyetesiti. Hm?

  • Almási Alma
    2017 augusztus 22
    12:34 du.

    2006 ban a hülye gyurcsány nem teljesítette miniszterelnöki megbízását és nem börtönözte be a fideszt akik aszt csinálták amit csináltak azért életfogytig tartó cella jár
    vita nincs
    ezért mindenkinek aki a gyurcsányt hibáztattya a gádzsi hatalomra kerülésében annak igaza van

    a többi rablómese
    nem őszödi beszédet kell mondani, hanem gyomlálni a saját pártját a sok és már unalomig mexokott árulókat kizárni és bebörtönöztetni vagy semmissé tenni (a kettő ugyanaz)

    és kicsit keményebb kézzel vezetni a „magyar” nem tűri a langymeleget de tiszteli aszt aki időben és keményen picsán rúgja

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 22
    1:24 du.

    guzika a jó ég álgyon meg, nem tucc egy kis szünetet tartani 50 évet vagy 200-at?
    muszáj neked mindenhol nyomakodni?
    ki tuggya olvasni amit körmicélsz??, mert én nem pedig 8 nyelven vagyok büfé szakos

  • FIGYELO soraihoz hozzadas.

    Nem csak hogy kamatot, ami valosagban a penz ara, de elet-biztositast, hogy ha elhalna mielott visszafizeti a kolkcsont.

    Sot meg a kolcson biztositasat is, ha valmi okokbol nem lenne kepes a bank a kolcsont visszakapni, a biztosito akkor fizetes koteles maga helyett.

    Mind az jelentosen tobb lessz mint maga a kamat.
    Sot HA a bank mind azt nem keszpenzben kapja,a biztositasok arait, hanem financirozza ,az is joval emeli a koltseget.

    Egy 20 eves ingatlan vasarlasi csak 4%-os kolcsonon a kolcsonzott osszeg haromszorossat fizei vissza.
    Sot ha neha torlesztese kesik, akkor meg kamata is meg sokszorosodik.

    Tanulj, tanulj, dolgozz, sporolj, s befektess okosan !!!

    Sajnos a szocializmus azt nem tanitotta. Az „marhasag” ?
    Fogadnek hogy azt soha nem vettek volna figyelembe.

    De fokent azt hogy a kulfoldi penzben szerzodott kolcson kamata valtozhat,mert percenkent valtozhat annak erteke a Forinthoz viszonyitva.

  • Egyetértek Rodeóval. Gyurcsány Ferenc és az MSZP-SZDSZ legnagyobb bűne az volt, hogy a jobboldal államcsíny-kísérlete után nem számolta föl a teljes Fideszt úgy, hogy évtizedekig nem terem többé semmi azon a tájon…

  • Yeah, epp az kell ismet ottan.
    6 ezer tank, szetloni mindent.
    Az majd rendbe tesz mindent.
    De ma mar van a T-14-esek.
    Mikor indulnak Budapestre ?
    Alig varjak maguk azokat ismet.

  • Elvira bácsi
    Te tudod, de egy páran nem : a politikai „forradalmi próbálkozás 2006 ” előtt a maradék magyar ipart még pofán csapták q 2001-02-re minimálbér emeléssel. (Gyurcsány később ide könyörögte a Mercedest, – ma is abból élünk)
    Szervusztok, jó estét !

  • A teljes politikai vezérkar EGY olajozottan együttműködő csapat a felsőbb politikai célkitűzések megvalósulására cselekedve.
    Az elvtársi együttműködésük sok helyez egyértelműen megfogható.
    Többek között abban is ahogy kormányzatokat átívelően egy projekt megvalósítására minden kormányzat azt tette ami a projektben épp soron következett.
    A deviza hitel címkézettségű buli is kormányzatokon átívelő.
    Az únijóba való átvitelünk pedig még az egy párt rendszerben elindított.
    A gyakorlati elkezdését és a társasági törvény létrehozásától datálom. Ezzel teremtették meg a magán gazdaság kiépítésének jogi alapját és a közvagyonnak a magángazdaságba való átszivattyúzását.
    Úgy, h látszólag csupán jó üzleteket kötöttek a szintén a kezükben levő állami szférával.

  • rodeo36
    2017 augusztus 22
    1:35 du.
    De zs Elvirának is szól:
    Mindketten kommunisták és fogalmuk sincs a személyes szabadság fogalmáról. Akik akkor tüntettek, nyugati országokból jöttek , akik abban éltek és TUDTÁK, hogy mi a SZABAD SZÓLÁS a szabad választás fogalma.

    De úgy látszik még mindig vannak egypáran akik ezt nem ismerik.

  • Bendegu79
    Orbán tényleg behívja az oroszokat, Paks II. erre szolgál.

    mavtelep
    jav : pofán csapták a 2001-02-es minimálbér emeléssel.

  • rodeó és elvira, aki átélte a diadalmas magyar 56-os forradalmat, képtelen ilyenek mint ti megérteni! De ti sem értitek meg őket!

  • Remelnem hogy mindenki olvassa ezt ba cikket es a megjegyzeseeket es tanul belolle.

    Aki nem hajlando tanulni ebbol, az meg is erdemli vetkeit.

    De kezdhetnem a bank nevevel. Mia az ? MNB, az mar ott szaglik, abban van a patjany eldugva.
    Magyar Nemzeti Bank, az az allami tulajdon, allami iaranyitas, minden az allam fenekenek nyalasval megy.

    Az magaban egy figyelmeztetes lenne barkinek is.

    Remelve a jovoben mindenki probal gondolkodni es mindent tisztan ertelemezni , mielott nevet alairja barminek is.

    Mint az osi mondas; „A bun az megbocsajthato, de a butasag az orokke valo” !

  • MAVTELEP-hez kerdesem;

    Mi a torveny altali Minimal ber ma ottan ?

  • Figyelő
    2017 augusztus 22
    1:24 du.

    Írjunk már igazat. Nem az 56-os megemlékezést verték szét a rendőrök, hanem az alkotmányos rend megdöntésére összecsődített és behülyített football huligánok törését, zúzását, gyújtogatását. Biztosan hibáztak a rendőrök is ez is tény, de ilyen nagyvonalúan ne maszatoljuk már el azt, hogy mi történt, ne hamisítsunk (Hamisítson történelmet). Annyira könnyen összemossák ezt a jól láthatóan két külön dolgot, mint manapság a terroristát a valóban menekülőkkel. Mind a két esetben két külön dologról beszélünk.

  • Figyelő
    2017 augusztus 22
    1:14 du.

    Ma ugyan ez van csak hatalmasabb és ijesztőbb léptékben. Ma a magyar kormány csak és csupán azt csinálja amit a „nagy barát” megenged vagy éppen elvár.

  • HUNCANADA;

    Vegre hagyjak el mar az egyeni pletykakat es ragalmakat.
    Az esetet a nemzetkozi hatosagok a UN-tol kezdve vizsgaltak ki. s az adatok olvashatok itten

    *Zavargasok az 1956-os Forradalom 50. eves Evfordulojan*

    Ad minden adatokat a Kossuth terrolo, a Baziklika, a Corvin koz, az Astoria, a Dohany utca, a Dob utca, a Felvonules ter, a Kalvin ter, a Blaha Lujza ter, aFerenciek tere es mas sot videki tortentekrol is.Szombathely, Esztergom, meg a rendorseg „Vipera” fegyverenek esetet, az ENSz, a TASZ, az Amnesty International bizonyitekait.
    OLVASSA !

  • Figyelő. Volt egy kérdésem,de most már kettő van.
    1. Ha 1990 előtt más volt a bankrendszer Magyarországon, miért nem lehetne MA alapvető jogi és pénzügyi ismereteket tanítani?
    2. Miért fizessem én ki a más hitelét?
    Közkatonáknak: a carry trade NEM befektetés, hanem kockázatokkal való kereskedés.
    A hiteleket nem befektetésre, hanem fogyasztásra vették föl az adósok.

  • DE MI MA A MINIMUMORA-BER OTTAN?

    Megtudna azt irni, mivel emlegette azt az elobbiekben.

    Megerti keresemet ?

  • Mind az BS.
    Az MNB az allami, ottan van meg a neveben is.
    Az MNB NEM magan bank.
    Ami gazemberseget kovetnek el azert a tulajdonos felelos, senki mas. S a tulajdonos az allam.
    Miert nem vadoljak az allamot?

  • A szocisalizmus nem szinonimja a luzernak. NEM .

    Hanem maga a szocializmus az igazi loser !!

    Fidel-nek igaza volt; „Socialismo y moro” (Szocializmus vagy halal) Mindketto halottak am, Fidel es a szocializmussa.

  • Az írásból kimaradt pár adalék.
    Többek között az is, hogy a magyar devizapiacot 2010-ben Szíjjártó és Kósa tették zuhanórepülésbe.
    Ezt annak idején olyan „csekélységek” is felhánytorgatták, mint a The New York Times

    Az addig nagyjából kiszámítható deviza-infláció kiszámíthatatlanná, hektikussá és a kormány által gyakorlatilag kézivezéreltté vált. Mielőtt Rodeo megróna. Igen, tudom, hogy az MNB már Fekete idejében is nagyban „játszott” a valutatőzsdén. De Fekete, illetve a Fidesz kínálata között azért van egy pár nagyságrend.

  • talalom
    2017 augusztus 22
    3:40 du.

    Talán kevéssé vitatkozva, de folytatnám.
    Miért fizessem a más tőzsdei és termelési kockázatát?

    Vö. Bedőlt részvényügyletek, síkhülye „mezőgazdák” veszteségei, stb.

  • A szocializmus nem többet és nem kevesebbet jelent, mint azt, h tömeg jólétre tervező és irányító.
    Ez a politika filozófiai alapvetésében rögzített.
    A többi már technológiai kérdés a megvalósításra.
    A gyakorlatban azt tapasztaltuk, h ez a címke is hamis volt.

  • „Egy félórával ezelőtt a körúton sétáltam, és azon gondolkoztam, hogy most honnan szerzek egy kis pénzt, mert nincs egy fityingem sem. Találkozom a Csetoviccsal. Mondok, hogy vagy Csetovics, azt mondja, köszönöm jól, sietek, megyek a Leszámítoló Bankba, becserélni a valutakülönbözetet, amit nyertem. Mondok, mi az, hogy valutakülönbözet. Mondja, nem érek rá én azt elmagyarázni, az úgy van, hogy papíron vesztettem hetven pontot, hát a különbözeten nyertem, nem érted? Nem, mondok, mi az, hogy ponton vesztettem, különbözeten nyertem? Na, aszongya, ezt se tudod, akkor te semmit se tudsz. Kérd vissza az iskolapénzt. Azzal otthagyott – én meg mondok, ejnye, ezt meg lehet csinálni, igaza van nekije, hogy ez nekem még nem jutott eszembe. Hát sarkon fordultam, és eljöttem ide, és most tisztelettel kérem a tekintetes igazgatóságot, tessék nekem visszaadni az iskolapénzt, mert én nem tudok semmit.”
    (KARINTHY FRIGYES)

  • Figyelő
    2017 augusztus 22
    2:22 du.
    nem baj te így látod a vakság is egy módszer

  • IGEN NAGY GYULA, minden hamis volt, minden csak hazugsag volt. De nem csak ottan, hanem mindenutt vilagszerte.
    Sehol nem volt, s nincsen kivetel.

    Lasd mi megy ma Venezuelaban, Cubanban, Eszak Koreaban.

    Kina kormanya a Komunista politikat folytatja ,DE a kozgazdasagban mindenkinek szabad lehetoseget nyujtott. Azert halad Kina, s kozel all vilaghatalomma lenni.

    Viet Nam koveti ugyan azt a modszert.

  • ANDREW_s soraira;

    Mert maguk engedik hogy az allami-burokratak azt tegyek a maguk verijtekkel szerzet penzukkel.

    Talpra kell alni es NEMET mondani nekik.

    S aztan tegyek meg a befekteseiket a sajat megsporopt penzikbol, a sajat dontesuk alapjan, iranyitva mind azt.

    Azok mint a rakoncatlan kolykok teszik azt amig engedik.

    Maguk felnottek mar, nem gyerekek, hatarozni es cselekediuk kell mint felnottek.

  • A VALUTA PIAC ugyen.

    A valuta-piac egy igazi loverseny.
    Lehetoseg oriasi osszegeket nyerni, de elvesztheti gatyajat mielott raebred.

    Ugy nyerte Soros Gyorgy billioit.

    Azt jatsza a magyar allm, ill. a burokrataik a maguk penzevel.
    Mind megakar gazdagodni mint Soros.
    Sajnos a modon vesztenek is.

    Az nem mint a tozsde, ahol az arak mehet fel, vagy le.

    A valuta piacon minden dollar kezet cserel. Ahoz hogy valaki nyerjen egy dollart (vagy billuiot)valaki masnak veszteni kell annak mminden centjet.
    Igazi fogadas modszere. NEM befektetes ! Ertik ?

  • Most én kérem tisztelettel, hogy nélkülözzük Bendegúz79 nicknevű illető beírásait. Azt még elviseli az ember, hogy kevéssé bírja már a nyelvet. Az igen zavaró, hogy orbitális hülyeségeket beszél. Semmiféle választ nem ért meg: eleinte próbálkoztam, de most már magyarázza meg neki a jegybank (MNB), meg a kereskedelmi bankok közötti különbséget, aki akarja.
    Az igazi baj kivételes szorgalmában van: kilométernyi tirádái szétverik az ilyen beszélgetéseket. Keveseknek van türelmük végigböngészni, hogy a nekik szóló kérdéseket vagy feltevéseket kibogarásszák a végtelen számú B79-es izék közül.

  • Andrew_s
    2017 augusztus 22
    4:12 du.
    semmi intelem! Fekete bankár volt Eltolcsi meg egy útonálló rabló a csatolt részeivel

    Eltolcsinak azt sem hiszik el amit aláír és lepecsétel a Fekete-nek az adott szava is váltó volt

    egyébként az a valuta az devíza amin hegedűl(tek)(nek)

  • Bendeguz79
    Ebben az évben 127500, -Ft/hó a minimálbér.
    Amiről én írtam az 15 évvel ezelőtti helyzet, két év alatt 125 %-al emelkedett ez a bizonyos bér, amivel a magyar ipari termékek úgy megdrágultak, hogy teljesen kiszorultak a piacról.
    Csak úgy nagy vonalakban :
    a 80-as évek elejére az olajválság „begyűrűzött”,
    a 90-es évek elején rendszerváltás=privatizáció,
    2000-es évek elején pedig az utolsó szöget is beütötték az ipari
    termelés koporsójába.
    az EU támogatás felhasználása azóta a mezgazdot is megsemmisítette.
    Szervusztok, jó reggelt !

  • mavtelep
    2017 augusztus 23
    3:39 de.

    Szoktam volt mondani, hogy azért, amit a rendszerváltó kormány elkövetett (jó pár ezer milliárdos veszteség az országnak), azért egy nyűgösebb országban kikisérték volna antallt a Mennyei Béke terére. Ahonnan térdelőrajtot vehetett volna az Úrhoz. Golyóval a tarkójában.

    Itt szobrot kapott. Gondolom, mint a gazdaságrombolás hazai prófétája

  • mavtelep
    2017 augusztus 23
    3:39 de.
    ez így siralmas! és mindezen felül megmarad bennem (nem hagy békén) az a kérdés, hogy akkor miért tolonganak a földekért a fidex kft tagjai és velejárói?

    ha egy útonálló tolvaj banda veszi a kezébe egy ország irányítását (???) talán kifosztása jobban „ül” akkor ilyen lesz…senki soha a vásárlókosarat meg sem meri említeni, mert az már hozzáértést is kíván állandóan a bérekről megy a sirám ami önmagában egy emeletes baromság…a nettó jövedelemről kellene a pártocskáknak is ellenzékieskedni, de úgy látszik az új kis hercehurcák ehhez sem értenek de mindenképpen ingyen akarnak élni, mint hivatásos politikus…a választó meg az ország le van szarva

  • Az elején jelzem, a környezetemről írok, nekem nem volt szükségem hitelre.

    Egyik ismerősöm új gépkocsit vásárolt 2002-ben, minimális önrész, 60 havi részlet. Forinthitelt kért, svájci frank alapút kapott. Hogyan? Az üzleti megbeszélésen végig forinthitelről beszéltek, a megbeszélést rögzítő papírokat ennek hiszemében írta alá. Négy év múlva jött rá, hogy a hiteltörlesztése nem „forintos”, hanem „devizás”. Mint kiderült, az autószalon üzletkötője 60 ezer forint jutalékot kapott ismerősömtől. Ismerősöm szerencséje: a világgazdasági válság előtt lejért és visszafizette a hitelt.

    A másik egy fiatal pár, akik albérletben laktak. Albérleti lakásuk portaszolgálatos házban, a belvárosban. A rezsivel együttes lakbér jóval több volt, mint egy hitelre vásárol lakás havi rezsije és a deviza alapú havi hitel együttes összege. A dátum szintén 2002. A baj a hatodik évben kezdődött, amikor beütött a világgazdasági válság, az amerikai „buborék hitelek” miatt. Szerencséjükre gyorsan cselekedtek, eladták a lakást, egyösszegben (felárral, amit a bank rászámolt) visszafizették a maradék hitelt, majd belevágtak egy lakóparki újépítésű családi házba, de már forinthitelre.
    (a házaspár egyetemi végezettségűek, mindketten jólfizető állásban, vagyis erőn felüli hitelt eddig még nem vettek föl)

    Mi a mondanivaló? Az, hogy tanult emberek se számítottak az USA-ból kiinduló banki pénzügyi manipulációra, ami sorra bedöntötte nemcsak az amerikai bankokat, hanem megrengette az európai bankokat is. Ennek levét isszák a kispénzű emberek, akik lehetőségeiken és erejükön felül, bizalmi alapon vettek föl „devizaelszámolású” banki hitelt.

  • mavtelep
    2017 augusztus 23
    3:39 de.

    egy fidexkft snek meg sem merném említeni (bár messze elkerülöm őket, mert lehet, hogy a „fidexség” az ragályos)

    léteznek olyan országok amelyek gazdagok és vidámak ahol egyáltalán nincs adó …azokról a levédiab…di közgizdák mit hadoválnak?

  • rodeo36
    Az általad említett közgizdák KISHAZÁNKAT tekintik gazdagnak és vidámnak, ahol még léteznek ugyan adók, de azok csökkennek !…)))
    Mind az 59 féle-fajta….)))

  • P.s. : az EU-ból ómlő támogatésrt igyekeznek a Fidesz tagok nagybirtokosok lenn, – 100 hektárra az éves támogatás 6,9 millió Ft, úgy, hogy a föld be sincs vetve.

  • 1.Drizari! És nem nézte meg, mit ír alá? Hmmmm…
    2. példád: Idejében, és jól cselekedtek: nem várták a sültgalambot – nem is mentek tönkre.

  • Andrew_s
    2017 augusztus 23
    6:54 de.
    még nincs késő a golyókat be kell szenteltetni a katlikokkal a szeánsz előtt…a térdelőrajt az egy jó ötlet olyan jó kínai humor

  • talalom,

    semmi kára nem származott, hitelét visszafizette még a nagy bumm előtt. De most veszem észre elírásomat: az üzletkötő a banktól kapta a 60 ezres jutalékot, és nem a hitelfelvevő ismerősömtől.

  • Akkor lenne a buli szerencsejáték, ha a benfenntesek nem cinkelt kártyával játszanának.
    A deviza hitel címkézettségű gazemberséghez felhasználták a gazdaság lerohasztásához felhasznált VALUTÁK PARITÁS TOLOGATÁST.
    A gazdaság lerohasztásához durván felül értékelték a Forintot, ezzel durva piaci hátrányt hoztak létre a Forint területen termelőknek egy hatalmas piaci hátrányt.
    Erre az olcsó import, olcsó valuta időszakra ütemezték a valuta elszámolású hitel kibocsájtást.
    Aztán jött a durva Forint leértékelés.
    Ez egy egyszerű monetáris eszközzel végrehajtott Barba trükk.

  • mavtelep
    2017 augusztus 23
    8:28 de.

    vannak ötleteim az Ejjujjujjujj megreformálására (sőt, hatlataim is)
    kezdetnek szabadon ereszteném a tagállamokat pénzügyileg…
    de az meg azért nem lenne jó, mert akkor ugyanúgy mint a bratankikat az usa behálózná a többieket is, hogy tőle vegyenek lószart a bevetetlen szántókra mert az ő lószara a legjobb (versenylószar) és olyan áron, amit az usa alakít ki (lásd még az ukrajnába irányuló kőszénexportyukat ami csak 25%-kal drágább, mint a világpiaci ár a bratankiknak szállítandó gáz is csak 1/3-dal lesz drágább kérdés a bratankik mire fogják használni, mert senki nem lesz olyan hülye, hogy tőlük vegyen gázt amikor ugye …annál még az is olcsóbb, ha csak melegre fingják a lakást télen)

    szóval össze kellene fogni ejjujujjujj ban és valahogy ügyeskedni valami ésszerű és anyagias módon a lelkieket meghagyni zárt ajtók mögé meg a mecsetekbe és a templonyokba persze otthon is bárki és otthon lehetne PC (másszóval píszí vagy pisis vagy lelkitoprongy??? +OPNI)

  • Nagy Gyula
    2017 augusztus 23
    9:14 de.
    a Barba trükk az igaz, de az a valuta az valójában devíza…

    1984-ben a Vámhivatal(SIC) 75 forinttal számolta a DM-et, minden olyan esetben amikor valaki importált bárhonnan bármit azaz a DM-et vették alapul és nem USD-t de a fődolog ebben a 75-ös váltóérték mert ugye az OTP másképpen

    azaz a forint valós értéke volt az amit a vámhivatal használt, az OTP támogatta a hazai túristákat a devíza országokba mert ez is egy import támogatás volt és nem is akármilyen hasznos

    a mai árfolyam az szintén másra jó csak azoknak nem akik dolgoznak és kereskednek

  • mavtelep
    2017 augusztus 23
    8:28 de.

    Az a 6,90 forint négyzetméterenként nem sok ahhoz képest amit azok a nyugati EU-s gazdák nyernek bőséges támogatással sokkal rosszabb minőségű földjeiken ezen jó minőségű magyar földek szándékos ugaroltatása miatt! Az sem kutya hogy, jóminőségű földeken csak energianövények termesztését támogatja a jóságos Eu, mert a jó minőségű magyar termék aggasztó konkurenciát teremtene monjuk a nagy önköltségű vízkultúrás silány termékeknek! Mellesleg az a négyzetméterenkénti 6.90 forint arra sem elég hogy, abból legalább a kötelező parlagfű mentesítést meg lehessen oldani! Na ennyit az ide ömlő Eu-s „támogatásokról”!

  • MATEV soraira;

    Koszonom mind az infokat Matev.

    De a kerdesem mivel MIN havit irt, hogy valoban menyitt kell azert dolgozni ? Hany orat?

    Mert az talan megfelelo egy irodai doilgozo eseteben, de meg akkor is a lenyeges hogy HANY ORAT KOVETELHETNEK MEG azert az u.n. haviberert.
    Mert meg a az u.n. havifizetesesek is kapnak rengereg „tul-orakat”. De mi az alap oraber a dolgozo munkasnak?
    Nem annak aki csak ul az iroasztal mogott.

    S a jovedelem emelkedese es inflacio.

    Mert most a HFP (az angol nyelvi) sorokban kozolte Mr.Adam, hogy most 14% emelkedetek a jovedelmek es csak 2.3%-os az inflacio.

    Valosag, amikor a munkaberek alacsonyak akkor sikeresebbek a termekeik arusitasaval. De amikor a munkaberek magassa emelkednek ajkkor az arucikkek ara emelkednek.
    Az tortent az USA-ban. Oly magasra emelkedtek hogy nagy zome Kinaba koltozott termelni iparcikkeit.
    De Kina pont azon gazdagodott meg. Az olcso bereken.

  • MAVTETELEP;
    Az EU szabja meg hogy mire hasznalhatja a magyar az agrar foldjeit?
    Hm. Meg az a regi afrikai gyarmatokon sem tortent az.Sem Indiaban, az angolok nem tettek azt sem.
    Azt termelhettek am bennszulottek amit akartak.

    Hat ma az orszag csak egy gyarmat!

  • Bendeguz79
    Nem vagyok közgazdász, hiányosak az ismereteim, az említett min.bért általában a szakképzetlenek, kisvállalkozásban dolgozók kapják, alapbérként.
    Túlmunkáért plusz pénz járna, de van törvényi kiskapu, ami ez alól mentesíti a munkaadót.
    Infláció ? Az persze nincs, hiszen vannak dolgozói rétegek, amelyeknek 8 éve nem emelkedett a fizetése. Az árak viszont jellemzően a létfenntartást érintő termékeknél emelkednek , most pl. az iskolai kiadások elérik 70-80 ezer Ft-t. Ez rengeteg embernek probléma, persze ezek az emberek nem a gazd. statisztikai mérőszámaiból indulnak ki.

  • Bendeguz79
    Hááááát, ha Mo-t gyarmatnak tekintjük, akkor a Fidesz,&Tsai a gyarmatosítók. rengeteg földet összeharácsoltak már, legelőt ia alig hagyva a juhászoknak.

  • TALALOM;
    Mi a problemaja Talalom?
    A valosag a celtablat utotte?
    Maga terjesztheti barmi propagandajat azt en soha nem elleneztem.

    A MNB az az allam bankja, a lakossag verejtekeibel leve.

    Vannak ma mar ottan privat bankok is amik versentezhetnek az allam bakjaval.
    Az serti a maga csoret?

  • MAVTELEP;

    NEM, nem irtam hogy tekintsuk gyarmatnak. Az nem igaz !

    De azt hogy amit a maga sorai bizonyitottak hogy az EU mint gyarmatkent kezeli az orszagot.
    Az a ngy kulombseg.
    Maradjon az irot soraai melett, ne valtoztassa azt !

  • Bendeguz79
    Fenntartom a véleményemet, már csak azért is, mert közelről látom a történetet.

  • MAVTELEP;
    Koszonom a felvilagositast.
    Tehat ha jol ertelmezem a „szkkepzettek” kapjak a legalacsonyabb fizetest? A minimal-bert?

  • Bendeguz79
    A szakképzetlenek kapják a legalacsonyabb bért, (már ha van munkájuk), a szakképzetteknél aztán belép egy jól bejáratott mechanizmus , ami már másik történet.

  • MAVTELEP;

    Koszonom ismet a nyujtott adatait.
    Velemenyeit NEM vettem, s nem veszem kerdore.
    Csupan kisse zavaros az ottanni allapotokat ertelmezni.

  • mavtelep
    2017 augusztus 23
    10:24 de.
    ….ha Mo-t gyarmatnak tekintjük, akkor a Fidesz,&Tsai a gyarmatosítók….
    attól tartok,hogy ez nem fedi a valóságot.
    A külső országok által végzett gyarmatosítás–más eszközökkel,más technikákkal valósul meg.De biztos,hogy az anyagi javak kiszipolyozása történik,az adott országokra rákényszerített „törvények”,előírások segítségével. Ez a fideszre való rákiabálás ebből a szempontból csak tehetetlenségből adódik.

  • Még egyszer utoljára, a legostobább bgúzi hazugság:
    „Európa gyarmata”: mindenki azt termel a földjén, amit akar Mo-n is, másutt is. De,hogy elkerüljük az agrártúltermelést és az ezzel járó csődöket, az, aki csak rendben tartja a földjét, de nem termel rajta semmit, kompenzációként kap egy viszonylag jelentős összeget. Mindenütt az EU-ban.
    Az állami tulajdonú jegybank lényege, hogy szabályozza a monetáris politikát: pl. kizárólagos joga a pénznyomtatás.
    Tudom, hogy az USA-beli FED-nek kicsit más a szerepe,de úgy tudom, az is szövetségi tulajdonú, és feladata a szövetségi kormány gazdaságpolitikájának támogatása, valamint a dollár értékének befolyásolása. Ott sem az nyomtat dollárt, aki akar.

  • talalom
    2017 augusztus 23
    11:56 de.
    tévedés
    a FED magánbankok szövetsége a Wallstreet ről 5 bank, semmi köze az államhoz
    https://www.federalreserve.gov/aboutthefed/federal-reserve-system.htm

  • TALALOM;

    Azt a hasonlatot a MAVTELEP megjegyzesenek alapjan tettem.

    A maga sorai tisztan adja az EU agrar politikajat, s az 100%-osan amit a US-tol vettek at, ketsegtelenul.

    Az MNB az allam „kozponti bankaj”. Mint van az EU es JCB Japanban.
    A US-ban A Federal Reseve Bank 100%-ban magan tulajdonok, az itten levo osszes-bankok mint szovetekezeti modjai.

    A US kormanynak egy centje soncsen abban.
    A US Mint, csupan nyomtatja bankjegye nekik anyagi-szerzodesek alapjan, mint bar mi mas magan tettek eseten.
    A Feds. csupan nyujtotta a „tiszteletbeli” lehetoseget az elnoknek ki-jeloni a Fed, ulnoket, a 12 alap-ulnokok kozzul.
    A FEDs korlatozza a kamatokat, ami inakbb a sajat erdekeitk alapjan, de befolyasolja az atlag gazdasagi es penzugyi allapotokat .Semmi mas.

    Koszonom az ertesiteseit !

  • TALALOM irta;

    „Ott sem az nyomtat dollart aki akar”.

    1866-ig csupan a magan bankok mukodtek minden korlatozasok nelkul. S adtak ki a penzt.
    Azert jott a mondasok, hogy;
    1., „Nem eri meg a papir arat amin nyomtatva van”
    2., sa „Good as Gold” Jo mint az arany. Mert voltak akik csak az aranayik elleneben adtak ki dollart.

    Ma a FEDS az 100% magatulajdon, De on-korlatozott az osszes bankok erdekei alapjan. <ert minden bank tagja a Fed-nek.

  • TALALOM megjegyzese tisztaza azt az ugyet , es a reagalasom arra.

  • Kösz Rodeó. Bár azt azért nem állítanám olyan nagy biztonsággal, hogy semmi köze az államhoz a tulajdonviszonyoktól eltekintve is, hiszen az egész nemzetközi pénzvilág a FED intézkedéseit lesi,hogy milyen jövő vár a dollárra. Nyilvánvaló, hogy az aktuális USA kormányoknak nemcsak érdekük, lehetőségük is van, hogy a FED lépéseit befolyásolják. Ami talán a lényeges különbség, hogy az USA kormány nem adhat nyíltparancsot az infláció, az árfolyam, stb, konkrét mértékére, amíg ez nálunk 7 éve már megint nyilvánvaló. Rohadtul meg fogjuk szívni megint.

  • Tegnap kíváncsiságból elautóztam B.széplakra, és körülnéztem. Kezdem ott, hogy (bár még nyaralási szezon van) elég forgalmas volt a 7-es (régi balatoni út) B.Világostól, többnyire N és P betűjellel kezdődő rendszámokkal szerelt, menetfénnyel ellátott autókkal. A Tihany utca magasságánál behajtottam a Deák Ferenc sétányra, itt ért az első meglepetés: ahol régen nádas volt, majd talajegyengetés, és épült téglaházikó WC-nek is, szóval az egykori hatalmas szabad terület (szabadstrand) helyén, kettő darab emeletes, egymás mellett álló háromszintes, lakásokból álló házak épülnek. Épp dolgoztak az épületen. Előtte hatalmas tábla hirdeti: Eladó lakások.

    Onnantól kezdve, végig a volt „Orion” bár helyéig, a vízhez közeli oldalon, egymás után épülnek a több emeletes … szállodák(?), vagy eladó lakások(?). Ezekből az épületekből valóban be lehet köpni a Balatonba, olyan közel épülnek a tóhoz.

    Ezzel csak példázom, hogy vagy sok pénzük van egyeseknek, vagy bizakodva vesznek föl hitelt, mert hogy mind egytől egyik gazdára talál, az biztos.

  • talalom
    2017 augusztus 23
    3:08 du.

    az van a kezdetek a XVIII. század végi alapítás körűl, hogy a cél pontosan az volt, hogy bármit is csinál, de legyen privatizálva…ha elolvastad a mellékelt anyagot, akkor abból jól látható, hogy magánbankok szövetsége méghozzá regionális alapon szerveződve tehát az államoknak sincs saját FED szervezetük, és a 12(?) szervezet vezetőinek egyike lesz mindíg -választás alapján- az egésznek az elnöke…a kamatláb, az úgynevezett alapkamat, már nagyon hasonlít más jegybanki funkciókhoz, bár a FED nem nyomtatja azt a US MINT csinálja de FED rendeletre

    tehát végűlis létrejött valami ami független a mindenkori államtól, de sokkal jobban mint az más államokban van, azaz bizonyos értelemben önjáró bár a jelenlegi bonyolult monetáris és financiális helyzetben a beavatkozásai csak azzal nyomnak többet a latban, hogy az összes közkézen forgó USD tömege (megszámlálhatatlan mennyiség csilliárdokban) hozza létre súlyát és most a krump lee vezetése alatt az állam intervenciós politikája ezen innlevőségek felgyorsúlt eladásához vezethet, azaz ez a bizonyos túlsúlya elfüstölhet egyúttal a nagyhatalmi álmai is…azaz nem lesz képes (bármekkora is az USA gazdasága) egyedűl finanszírozni kalandjait és az államcsőd ami a korlátlan bankjegy utányomás megszünésével lelepleződik és akkor egy hatalmas krach révén az 1938 as as monetáris válságnál nagyobb jöhet létre

    de mint akkor, most is van már aspiráns (akkor az egyik pont az a Németország volt, amelyet pont emiatt az atlantisták lerohantak és ebben a britek jártak élen de egyedűl nem ment kellett hozzá Pearl Harbour révén az USA belépése) manapság is egyik aspiráns a német állam és a felújítható DM (tudtommal nem zúzták be?) amit jelenleg az EURO jól helyettesít

    ez sokkal hosszabb magyarázatot kívánna de a lényeget asszem megközelítettem

    azaz amit alá akarok húzni a politikai retorika hamis és eltakarja a valóságot a tényleges harc ez és minden egyéb ennek érdekében folyik (a kóbor kutyát nem érdeklik a mozlimok, isis pisis alkaloida és felkaloida meg a fasizmus és nácizmus,… anti…mus, és a többi akármi, ezek hivatottak bekötni a szemét az eccerű halandónak aki nem képes tájékozódni és inkább beinjekciózza magát heroinnal)

  • Drizari
    2017 augusztus 23
    4:09 du.
    ne bizakodj!
    írod: „Ezzel csak példázom, hogy vagy sok pénzük van egyeseknek, vagy bizakodva vesznek föl hitelt, mert hogy mind egytől egyik gazdára talál, az biztos.”

    szvsz és itteni tapasztalat azaz északamerika, „nem biztos” most várható éppen emiatt (az állam interveniált, de késve) egy real estate krach…az árak az intervenció miatt is meg más okokból (nincs helyi fizetőképes kereslet ami megtölthetné a túlárazott bér és tulajdni épületeket a külföldit meg úgy adóztatják, hogy ne legyen érdeke üresen tartani és az AIRBNB sem tud annyi utast)

    ez a Balaton parton is és Duna parton ott Szentendre környékén is létrejöhet a hazai hitelkonstrukciók és jövedelmek nem képesek feltölteni ezeket és ne bánts miatta de levédiab…d nem olyan vonzó túrista cél, hogy 12 hónapon át fel lehetne tölteni a rentabilitása nullára csökkenhet esetleg negatívra

    ez a helyi pénzügy rendszer eredménye és asszem a megoldás a rövidesen bekövetkező csőd lesz (már van de még lehet takargatni) az a politika az olcsó munkaerővel most harapja meg aszt aki kitalálta (a seggfejistenbarma)

    ha kevés a jövedelem akkor a vásárlóerő nullához tendál és ez látszik levédiab…on is (nem vagytok vele egyedűl…a profitshare ilyetén változata öngyilkosság de még nem „hiszik”)

  • TALALOM rodeohoz irt soraira;

    Egyben teves volt itten.
    A US kormanyanak semmi lehetosege nincsen befolyasolni na FED htarozatait.

    Mint alobb irtam csupan a „tiszteletbeli” lehetoseg adva hogy az elnok jelolheti ki a FED ulnoket, de a FDe’s kormanyzoi kozul. Tehat nem akarkit.

    S a FED amely befolyasolja a sajat mewglatasuk alapjan hogy mikent hataroznak barmi ugyekbnen.

    Ha barmely elnok probalna azt befolyasolni sokkal nagyobb baj keletkezzne abbol mint a mai Trump-Putin ossze-eskuves vada.

  • rodeo36,

    ma hallom a déli krónikában : 3 havi futamidőre 15 milliárd forint értékben vásárolt(ak) valaki(k) kamatmentes kincstárjegyet (kötvényt?), a nyilatkozó állami hivatalnok szerint ez az első alkalom, hogy kamat nélkül kap az állam a működéséhez pénzt az állampolgár(ok)tól.
    (nem tudni, egy személy, vagy többen dobták össze ezt a pénzt, hogy ne omoljon össze a magyar pénzügyi rendszer – ja, nem, ez utóbbit nem tudom, hogy ez okból pénzelik most ingyen az államot)

  • rodeo36,

    visszahallgattam a Hangtárban : diszkont kincstárjegyekről van szó. Előkészített ügyletnek kellett lennie, hiszen eddig nem volt forgalomban (kibocsájtásban és árusításban) kamathozam nélküli kincstárjegy. Vajon ki lehet az a jószívű mecénás, aki ingyen adja oda 3 hónapra a milliárdjait?

  • Drizari
    2017 augusztus 24
    6:35 de.

    nakiis? ez egy automata mosógép…szép tisztára mos összekoszolódott zsebpénzeket (zsebtolvajnak zsebpénze van ugye tecciktunni?)

  • DRAZIRI jelentesere a „kincstar-jegy” vasarlason.

    Igazan gazdag es NAGY-hazafi lehet az az egyen.

    De hat a valo pelda a Torah utasitasara.
    Kolcsont adhatasz, de NEM vehetsz.

    Harom honapi kamatot veszit, de biztos igazi hosnek erzi magat az illeto.
    Hat tisztan lathato,hogy vannak meg igazi hazafiak is.

  • A begyűjtés-újra osztás is remekül alkalmas bármely gazdasági szereplő protekcionalizálására és kicsinálására.
    Az elmúlt jó negyed században a távolkeleti és kínai pénzeket alul értékelték.
    Ezzel rontották le Európát.
    Ezen belül manővereztek a volt bolsevik területekkel úgy ahogy velünk is megtették.
    És ez csupán egy volt a felhasznált eszközök közül.

  • rodeo36
    2017 augusztus 24
    8:17 de.

    Jól belegondolva, ez is lehetőség. Adom 3 hónap használatra az államnak készpénzben a 15 milliárdot, és visszakapom mint teljesen legális pénzt. A mosásért cserében nem kérek kamatot.

    Vajon miért nem reklámozták már hónapokkal ezelőtt ezt az egyedülálló pénzügyi lehetőséget? Biztosan sokkal több Magyar Hazaffy adakozta volna rövidlejáratú futamidőre fölösleges milliárdjait az államnak.

    Vajon van a világon még egy ilyen ország, ahol az állam kamatnélküli kölcsönhöz jut?
    (még Rákosi is fizetett a Békekölcsön után „hozamot”, amikor sorsolták a kötvények számait, és visszanyerhető volt akár a kötvényár kétszerese is)

  • Almási Alma
    2017 augusztus 22
    12:34 du.
    Piros kabátos Meggyesi elvtársad két lépésben szüntette meg
    a szocpolt-emlékezetem szerint.Innentől kezdve kezdték tukmálni erőteljesen a devizahitelt -persze ezt is valószínű a fidesz intézte mint ” háttérhatalom” ebben Megyinek semmi szerepe nem volt.
    Az emberek,és a bankok kézről-kézre adták ezt a lehetőséget és csábítottak mindenkit és a „””fidesz”””kormány ( mert ugye ők voltak hatalmon) engedte szárnyalni a bankokat és embereket majd elkezdett dőlni a lé a bankokhoz és megvolt a nagy öröm.Aztán jött az előre megszervezett árfolyamváltozás—-mert ugye ezt egyesek nagyon tudták manipulálni /még lehet ,hogy Soros elvtársatok keze nyoma is kimutatható/—– és kezdett felborulni a rend és majdnem az egész országot csődbe húzták,—de köszönhető a szociknak hogy ez nem történt meg— mert jó intézkedéseket hoztak mindenre— értelmes kormányzói voltak az országnak.
    Ahogy szavaidból kiveszem—::: a szocialisták kormányzása alatti dolgokért is a fidesz a hibás,mivel ők intéztek akkor is mindent,meg amikor a fidesz van kormányon.
    Ez egy kicsit agyatekert gondolkodás ,még a szocikat is a fidesz nem engedte álláspontjukon változtatni,kedves gyuriferi-d ajánlására:: inkább hazudtak tovább éjjel-meg nappal.És lehetett tovább inni a hatalomban és nyelvakadozással beszélni mint a szoci hadügyis tette ( vagy lehet,hogy fideszes volt– nem is tudom ebben a nagy felelősség átkeveréses gondolkodás hatása alatt,mert már úgy keveredik,hogy ki mit csinált és mit nem : a szocik csak a jót,,a fidesz csak a rosszat–biztos így van)
    De azért mindent megértő üdvözletével.

  • TOTH PETER Almasihoz cimzett soraira;

    Persze aki az emberek elott al az mindeg aki a szelet kapja.
    Legyen az barmi part, politikus vagy egyen.

    De az alapveto teny hogy azok akik a penzszerzesen ugyeskedtek megtanultak a csunnya-binnyat az dolognak, amig a loakossag tomegeiknek halvany fogalmuk nem letezett.

    Sot meg a politikusok is alig ertelmeztek annak reszleteit. Tahat a tudatlan nepet konnyu volt, van es lessz mindeg felrevezetni, belebeszelni mindenfele szerencsetlesegekbe beugrani.

    S az a teny manapsag is a „demokracia”, szabad-kozgazdasag” es az „egyeni-lehetose” alklamzasain is.

    A legelso tenni valok; tanulj mindent, legy ovatos, NE dulj be ures igereteknek, ketelkedj es vizsgalj ki mindent reszleteiben mielott hatarozol !!!

    Mindenki felelos a sajat ostobasagaert !!!

    A sajat vetkeidert masokat szidni csupan idotoltes .

  • Drizari
    2017 augusztus 23
    4:09 du.
    Nem magyarok, németek a befektetők.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 24
    12:42 du.

    Súlyos tévhit azt HINNI, h a képviselői (parlamenti) szintű politikusok tájékozatlanok voltak.
    Ehhez a bulihoz is szükség volt a megfelelő jogszabályi háttér létrehozására.
    Nem csupán erre. Kellett a propaganda (média) és a konzorciumi kereskedelmi hálózat célirányos együttműködése is.
    A kényszervállalkozások kora után jött a vállalkozások nehéz helyzetbe hozása. Ebből a fejlesztés, előre menekülés kiutat propagálták. Ehhez a hitel felvételt.
    Ezzel párhuzamosan kihozták a BECSALI SZÉCHENYI TERVET.
    Jópáran buktak be azzal, h a befejezéshez szükséges részleteket már nem kapták meg. Emiatt sok kivitelező is bukott, mert a beruházó nem tudta őket kifizetni (ennek én is a kárvallotja vagyok).
    Ezután jött a lakó ingatlanok elzálogosíttatása.
    Ha egyben nézzük akkor egy jól átgondoltan megvalósított terv végrehajtását, EGY KORMÁNYZATI CIKLUSOKON TÖRETLENÜL ÁTÍVELŐ FOLYAMATOT látunk. TÖBB, MINT EURÓPA MÉRETBEN MEGVALÓSÍTVA.
    Közben (az olajválság mintájára)megrendezték a nagy pénzügyi válságot is ami remek vis major hivatkozási alapul szolgált a bajokra.

  • NAGY GYULA megjegyzesere;

    Igazan kivancsi lennek hogy amikor valaki magyar beleugrik valamibe ami sikertelnne fordul barmi okokbol, de fokent a szakertelem es gyakorlat hianyaban, az mindeg valaki masnak, fokent valaki idegen es kulfoldinek az oka?

    A szabad kozgazdasag , a szabad valalkozas lehetosege, az reszki. S az eletben soha semmi nincsen garantalva. Csupan az adok es a halal, a regi mondas szerint, de az a valosag.

    A szbad lehetoseg az szabadsagot nujt sikereskedi, de veszthet is am. Az az elet folyama.
    Mit garantalt a maguk allandoan dicsoitet szaocialista rendszere, csupan a bukast. Mert nem letkepes elkepzelesen alapitott volt.

  • A magyar kereskedelem, mint önálló vállalat például, nem tud sokat. Honnan is lenne tapasztalata vagy gyakorlata ebben? Soha nem volt lehetősége megtanulni vagy gyagyakorlatot szerezni.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 24
    3:41 du.

    Aki nem hiszi járjon utána vagy maradjon meg a hitében és viselje a hitéből fakadók következményeit.
    Az pedig szégyellje magát aki a hitéhez képest hamisan szól.

  • FIGYELO megjegyzesere;

    Reszben igaza van hogy a MULTBAN nem volt semmi lehetosegok tanulni sem gyakorlatot szerezni a szabad es fuggetlen mukodesekrol, DE az az allitolagos valtasrendszeruk kozel 3 evtizedel ezelott tortent.

    Ha valaki nem kepes orommel elfogadni, sot inkabb megragadni az elso lehetoseget hogy vegre szabadon es sikeresebben lehetbnenek kepesek nemzeti ugyeiket intezni, hat akkor talan sokkal nagyobb bajaik vannak.

    1990, kozel egy emberelet elotti idokrol beszelunk.
    Mennyi idobe kerul valamit tanulni ?
    A legvalobb pelda arra, hogy itten csak a pontok es vesszok esetet kepesek jelezzni, amig a sorok lenyeget mellozik.

    Persze, hogy mi tartja oket vissza abban, az elavault gondolkodas, hogy ami ujabb az nem lehet jobb, csak a regi sikertelensegekhez szoktak hozza.
    S talan elvezik is azt ?
    Ha az itteni hozzaszollasok zomeit venne peldanak, akkor az a valasz arra.

    „Vissza a multba” gindolkodas mod,a jobb, az ujjabbat csak ellenezni tudjak. Talan felnek!

  • NAGY GYULA soraira;

    Megaljunk Gyula.
    Elsonek, mirol beszel?

    Maga ugy hangzik mint egy papp, hitrol beszel es fenyeget, talan a pokollal?

    Mi a problemaja ?

  • Figyelő
    Csak mondom : 32 db „impex” volt MO-n az átkosban, a nyugati kapcsolatok a 60-as évek végén már éltek.(Ja, én akkor is, most is itt éltem/élek.)
    Szervusztok, jó napot !

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 24
    12:42 du.

    Elfogadom amit írtál,csak egyet tudni kell ehhez : „”””Mindenki felelos a sajat ostobasagaert !!!”””””
    A kádár rendszerben és az itt megéltek után és következtében egyfajta érdekes gondolkodásmód volt Magyarországon : „” gondoskodó „”” állam,intézmények vállalatok stb.—- voltak,akik a ” nép” válláról levették a problémákat ,nem kellett nekik ezekkel küzdeni.Ezek voltak az emberekért ,jól bántak velük,nem voltak átverések,megfelelően kezelték ügyeiket.Ez egyfajta védőernyőt jelentett az embereknek,a velük kapcsolatos dolgokat megfelelően kezelték stb.stb. Ez a fajta gondolkodás érzések beivódtak az emberek gondolkodásába ezért ezen intézményekkel szemben maximális bizalommal voltak,ezt gondolták a rendszerváltás után is.Vakon megbíztak a bankokban még a mai napig is ez jellemző,a bank az egy szent és sérthetetlen az emberek szemében és az értük van és úgy intézik a dolgokat,hogy nekik az jó legyen. Az átlag és alatti emberek ezeket elhitték és az ilyeneket könnyű volt csőbe húzni,és ezek mentén , ezen emberek hatására sok más is bedőlt a ” szépen” mondott dolgoknak,s közben az igazság a mögötte lévőkkel volt csak igazság de az emberek mögé nem néztek,nem akartak nézni,nem láttak mögé::::: na ezeket volt könnyű ” felvilágosítani pl. a devizahitelről,mert halvány tudásuk sem volt róla,milyen bajok lehetnek ebből,meg eljött a nagy lehetőség,hogy :: nicsak -nicsak milyen jól élünk : vehetünk autót,házat,költekezhetünk :::: mintha az amerikai nagybácsi adta volna ajándékba :::: na és ezzel vágták homlokon őket ,miután kezdtek csak észhez térni.Meg egy kicsit olyan is volt ,mint amikor pánik tör ki egy helyiségben : mindenki igyekszik menekülni: egy irányban,itt is egy irányba húzta a tömeg egymást , szájról-szájra adták az információkat és mindenki csak a nagy lehetőséget látta –problémákról nem is akart hallani.

    Na hát ezt a lelki világot,gondolkodást használták ki a bankok és azok akik az egész témában érdekeltek voltak,ők tudták előre , hogy hogyan fognak játszódni az események,mi lesz a vége,de ők meg vakon intézték tovább a dolgokat,mert ők csak a nagy hasznot látták és amikor azok jöttek ::: már nem akartak lemondani róla.És ezek következményeként az államnak kellett önmagát és az embereket is valahogy kihúzni a sárból.
    Pedig inkább a sok bajt elkerülni üdvözletével.

  • tóth péter
    2017 augusztus 25
    3:17 du.
    Mindennel egyetértek, de az utolsó mondatoddal nem tudok kibékülni, szerintem az államnak nem önmagát és az embereket kellett volna kihúzni a sárból, mert az úgynevezett „devizahitelhez” -már a kitalálásától- az összes kormány és annak összes ellenzéke cinkosan asszisztált a jóságos bankokkal a mi átverésünk sikeréhez, hanem a deviza alapu forint hitelt már csírájában lehetetlenné kellett volna tenni, ha másért nem, okulva abból hogy, a nyugati országok ezt szigorúan megtiltották, úgy hogy az érintett bankokat még külön kártérítésekre is kötelezték! Az igaz hogy, mára a deviza alapu forint hitelezést betiltották, de a külföldi bankok(mivel hogy magyarok már nincsenek!) anyaországi gyakorlatához képest még mindig megtűrik a hazai 6-10-szeres kamatokat, amit a kóbor apácák megtévesztésére és a tényleges kamat álcázására most THM-nek titulálnak, mert a 8 % fölötti kamat uzsora kamatnak számítana, ami 1883-óta Magyarországon bűncselekmény!

  • TOTH PETER valaszara;

    Kedves Peter; Koszonom beszamolasat az ottani volt esetrol.

    Remelm nem haragszik meg ha irom hogy en is nagy gonddal es figyelemmel veszem gondjat a kutyuskam es cicuskamnak minden nap.

    Sot meg a rabszolga tartok is ellattak szolgaik szuksegleteit hofy masnap dolgozni legyenek kepesek.

    Sot meg az osi Egyptomi pharoak is ellatak mind a pyramid epotoik minden szuksegleteiket, maskent nem lett volna pyramidjuk.
    Erti hogy mure celozok ? Nem serteni, de a valosagot amit irt az teljesen egyenlo volt. Csupan a „szerszamok” amiket alklamaztak munkaikban valtozott.

    Abban igaza van, hogy a bankok csupan a magasabb jovedelemre szamitottak, DE meg azok is vesztenek am.
    S azert probalkoztak a LEG magasabb jovedelem remenyevel mukodni.
    A „valutazas” a LEG nagyobb anyagi reszki.
    Mint mar irtam, leheto jovedelmezni, de elvesztheti gatyajat is. Soros Gyorgy sikereskedett, de masok vesztettek. Az mint a lo-verseny. Minden Forint jovedelm,csupan ugyan azon minden Forint vesztessegbol.

    Amerikaik akik utaznak kulfoldon, s hitel-kartyaik altali koltesgeiket csak a honap vegen a szamlazaskor valtjak-at a koltott osszegeket, mindeg le-egnek vele. Csak a bank jovedelmez magasabb reszben mint itthoni koltekezesek eseten.

    Emlekszik a US-ban az 2007-es penzugyi bajokra?

    Mind a US bankok is abba tevedesbe estek.
    Az eletben semmi mas csuapan az ado es a hahal ami garantalt. SEMMI MAS, SEMMI !!!

    Az elso amit mindenkinek a lecke, hogy semmibe NE ugorjon bele, HA nincsen teljes ertelme es sikeres gyakorlata azon!!!!

  • ORSOS ELEMER Toth Petrhez irt soraira;

    A „devizia”-piac az torvenyesen mukodil vilagszerte.
    Az az u.n. „FUTURES MARKET”. Minden elkpzelheto termekeket fogadhat azon,s a vilag minden bevaltaho penzei, minden, kiveve a szerelmet.

    Azon nyerhet, es veszthet. Az mindenki sajat felelosege alapjan cselekszik. Azt jelent a „nagykorusag”.
    Egy igazi sikeres egyen volt abban Soros Gyorgy.
    A vesztesek szamai es nevei ismeretlenek.
    Ebben az eletben a veszteseknek nincsen neveik, csak a sirkoveiken !

    A torvenyhozo testuletuk torvenyek altal korlatozhatja a kamotok plafonjat.A minimum NEM letezik.

    De a Rakosi es Kadar allam altal minden elobbi torvenyek semmisitve voltak.

    A 8-10%-os kamat kicsik meredek, amikor a prime rate fel-szazalek es egy szazalek korul forog.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 25
    5:12 du.

    A magyarországi „deviza alapu forint hitelezésnek” semmi köze nem volt a „deviza” piachoz, forintot kaptunk kézhez és forinttal törlesztettük a hitelünket, de érdekes módon devizában tartották nyílván a tartozásunkat, ennek ellenére deviza számlát nem nyitottak a részünkre, egy deka devizát nem kaptunk kézhez, ha valaki devizával akart tartozást kiegyenlíteni, azt visszautasították, azon kívül, amikor a svájci frank jegybanki kamata, ami egyben referencia kamat, akkor volt a legalacsonyabb, amikor a legnagyobb kamatot követelték tőlünk! 2008 augusztusától már az sem kapott forint hitelt, aki kifejezetten csak azt szeretett volna, vállalva a sokkal nagyobb kamatott! Én sem, pedig azt akartam, ezért vállaltam volna még a „kevezőtlenebb, de kiszámíthatóbb forint hitelt is, annyira mehetnékem volt a fővárosból! Ha ez nem deviza alapu hitelbe való szándékos bekényszerítés volt, akkor mi? Na, akkor most nézzük a kamat fogalmát: a kamat a hitel folyósításának ÖSSZES díja, az ÖSSZES, ami azt jelenti hogy, fedeznie kell a hitelezés hasznát és Összes költségeit, tehát amit most hitelfedezeti kockázati költségnek, kezelési költségnek, bérköltségnek, irodabérleti költségnek, meg ki tudja még milyen baroságként pluszban ránk terhelnek AZT IS és ezeket külön felsorolni nem is lenne törvényes, mert ez mind a kamat „sajnálatos” része! Így aztán a papiron lefektetett szépenhangzó 3-8 %-os kamat valójában felturbózódik a 2-5-szörösére! Ezt Ön erkölcsösnek tartja? Az „átkosban” én vettem fel 3%-os hitelt lakás felújításra, csak a szerződés kötéskor kellett egyszer egy minimális kezelői költséget kifizetnem, utána soha többször és bármikor tudtam az egyenlegemet, mikor mennyit kell fizetnem és mennyi van még hátra, a deviza alapu forint hitelnél legnagyobb megrökönyödésemre ezeket még a banki ügyintéző sem tudta kiszámítani! Lehet hogy, pénzügyi laikusként nem fogalmaztam túl szakszerűen, de a mi csodálatos átverésünk, sűrítve ez!

  • Orsós Elemér 7:02

    Magam is úgy tanultam, hogy a kamat >a hitel ára< amely magában foglalja a különböző költségeket, valamint a bank hasznát. Szó sem volt THM-ről.

    Kíváncsi lennék, hogy a THM nevű blöfföt melyik évtől alkalmazták először.

    Amúgy amikor Széchenyi apánk a hitelről álmodozott az ő fejében meg sem fordult a "fogyasztásra fordított hitel" eszméje. Csakis befektetésben, iparban gondolkodott, természetesen bankok közvetítésével.
    A fogyasztási hitelek kamatát azok vágják zsebre, akik valahogy a gazdaság, a világgazdaság egyéb területeinek a profitjaira (nyereségeire) banktőke formájában szert téve, további végtelen választékú és formájú hitelek formájában azt tovább kamatoztatják, illetve THM-eztetik. Tehát ritkábban fektetik pl. árutermelésbe, mert annak sokkal hosszabb és bonyolultabb a megtérülése, mint a banktőkéjé.

    Megjegyezném, hogy ITT Bendegúz79 gazdasági eszmefuttatásának többségével a cikkhez fűződő komment-folyamban egyetértek…

  • .

    THM = teljes hiteldíjmutató

  • Robert Morrison

    @ Rátesi Margit

    A cikk fantasztikus, de egy hibára azért szeretném felhívni a szíves figyelmét.

    A BANKOK-at nem kellett volna kihagyni az egyenlegből. Attól tartok, hogy az ötlet nem a Fidesz politikusaitól származott és sem az MSZP sem az SZDSZ politikusok nem voltak előre látóak, de a bankárok igen.

    Szerintem a magyar hitel rendszer egy a születésétől kezdve aljas találmány a THM-éjel és a kezelési költség intézményével együtt. A szándékos félrevezetési alap hozzáállást a hirdetéseik elolvasása után minden gondolkodni képes élőlénynek fel kellett volna ismerni.

    A magyar emberek egyetlen eszköze a bankok teljes bojkottja lett volna, amit természetesen senki nem tudott (volna) megszervezni.

    Nem akarom magamat fényezni, de 2004-ben egy fiatal számítógép programozó párnak felvázoltam azt ami később megtörtént, de nem hitték el mert a bankok agymosása tökéletesen megszédítette őket. Ők is SFr alapú hitellel finanszírozták meg a lakásvételüket.

    Szerintem egy monstre pert kellene az összes bank nyakába akasztani és visszakövetelni tőlük az állami „kiváltás” teljes költségét. Ez a kormánynak lenne a feladata, mert a nép pénzét adták oda kárpótlásként azoknak, akik a bankokat gazdagították.

  • ORSOS ELEMER soraira a banki kolcsonzeseken;

    Mr.Orsos; ketsegtelenul NEM ohajtanek kritizalni, sem vitazni, sem ketsegbe vonni irott sorait amint reszletezte a maguk ottani szeretcstlensegeiket a bankokkal a kolcsonzes eseteiben.

    De oszinten mondva, a leirt dolgok zomee nem tessz ertheto leirasat semmifele kolcsonzeseknek.

    El sem tudom kepzelni, hogy mi lehetne pl.az a ;
    „ber-koltseg”, ,az „irodaberleti koltseg”,
    „hitelfedezeti koltseg”, stb.stb.
    S hogyan es mit jelentne az a „3-8 %” es a „2-5 szoros” .

    Mi az hogy „nem tudja”, s ” meg ki sem tudjak szamitani ”
    tartozsanak jelen osszeget.

    Mint fent jeleztem, nem a sorain ketelkedem, sem kritizalom, de teljesen erthetetlen az egesz rendszeruk.

    A „devizia alapu” kolcsonok” az amikor az egy kulfoldi penertekehez van kotve. Ami reszki mert az valtozik allandoan az maguk penzehez valo atszamitasaban.
    Tehat azt SOHA nem erintene meg egy tiz-labas bottal sem.

    De amit ajalnlok maganak, sot barkiiknek is, menjen a

    „BANKRATE.COM” weblapjaira.(Irja azt a browserjaba es kattintson. Ezreket fog kapni.
    De azon menkjn es gepelje be a;
    kolcson osszeget, (amount of loan),
    a kolcson idotartalmat, ( hany erve,hany torlesztesi visszafizets szamait)
    „number of payments” ( a torlesztes fizetes szamait),
    „interst rate” (a % szazalakot a kamat szazalekat),
    s kattintsa a „CALCULATE” (kalkulal),
    s a legfontosabb; „AMORTIZATION SCHEDULE” (katintsd)
    azon kapja a teljes kimutatast, a torlesztes fizeteseinek minden fizetesevel hogy mennyi a havi ;
    „principle” (visszafizetes osszege),
    ” interest” (mennyi kamatot fizet a honapban)
    ” total principal paid” (ossz, visszafizetest tett),
    ” total interest paid” (ossz kamatot fizetet),
    „Balance”= es a leg-tavolabbi jobb oldalon azon a vonalon, hogy;
    Mi a teljes hatralevo osszeg amivel tartozik azon havi torlesztes fizetese utan.

    Ha azt megteszi ertelmesebben latja hogyan mukodik a kolcsonzesek rendszere, mint ingatlan vasarlas, stb eseten.

    Csupan emlekeztetni szeretenm a ‘regi jo-konyvben adott figyelemztetesekere; „kolcsont adhatsz, de soha NE vegyel fel ! Es emlekztet hogy a KOLCSONZO MINDEG RABJAVA VALIK A KOLCSN NYUJTOJANAK.

    Tehat minr elobbiekben javasoltam szorgalamaskodj, dolgozz, sporolj es tegy jo befektetest !!!!
    Akkor soha nem kell aggodni a corrupt hitelezokkel !

    De oszinten, eddig a napig meg semmi ertelmest, logikust soha nem talaltam a maguk mindenszeru rendszereiben.

  • voronyezs
    2017 augusztus 26
    5:48 de.

    „Magam is úgy tanultam, hogy a kamat >a hitel ára< amely magában foglalja a különböző költségeket, valamint a bank hasznát. Szó sem volt THM-ről.

    Kíváncsi lennék, hogy a THM nevű blöfföt melyik évtől alkalmazták először."

    Örülők hogy, ezt az égbekiáltó gazemberséget, de inkább összeesküvést eddig "már" ketten észrevettük, de az nagyon elszomorít hogy, ezt a szándékosan megtévesztő szélhámosságot még egyetlen melldöngető, világmegváltásra és országgyarapíásra -"díszmagyarban"- felesküdött kormány és mégharciasabb, "mégmagyarabb" ellenzéke sem vette észre, pedig állítom(legalább is remélem!) hogy, minden kormányban és pártban legalább egy okos ember előfordul!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 26
    10:18 de.

    Az Ön által jóhiszeműen ajánlott kalkulátor nem a „korszerű” magyar bankrendszer szokásaira van optimalizálva, ezért azzal mi kitörölhetjük a …..
    Viszont a magyarországi, legujabbkori banki jótéteményekből már sokan hasznos tapasztalatokat szereztünk, ezért a „jóságos” bankok szolgáltatásait még akkor sem fogjuk kérni, ha ők emiatt kipusztulnak!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 26
    10:18 de.

    Sok sok hamisság hitetés, ezek alapján tévhitek alapú az egész konstrukció.
    Jó leírások vannak a neten is a jelenlegi rendszer pénzrendszerről.
    Ebben maga a pénz egy fizetési ígérvény amelynek a fedezete az amit a hitelfelvevő visszafizetési garanciát vállalt a hitel levélben. Jelen esetben általában jelzálog garanciával megerősítetten.
    Mivel a hitel felvétel és a visszafizetés is Forintban történik, semmi köze sincs más valutákhoz, valuta tartalékokhoz, valuta garanciákhoz (amik költséget jelenthetnének).
    A hitel felvevő jelzálog garanciája egyben azt is jelenti, h a hitel felvevő maga adja a hitelhez a pénzkeletkeztetéshez szükséges fedezet alapot. Nem is akármilyent, hanem multiplikálható eszenciális fedezet alapot.
    Ezzel a banknak csak iroda és adminisztrációs költsége van.

  • Nagy Gyula
    2017 augusztus 26
    2:41 du.
    Kedves Gyula! Lerövidíthetjuk az egészet úgy hogy, a bank valójában az ő virtuális pénzéből a szerződés hatályba lépésének pillanatától a jelzálog birtokában valóságos, kézzelfogható érték birtokába jut, ami ezek után már valóságos hasznot hajt neki, mindenféle rizikó nélkül, mert a jelzálog biztosítékkal mindenképen garantált a haszna!

  • NAGY GYULA Bendeguzhoz cimzett soraira;

    Soraiban ketsegtelenul lathato,hogy maga nem a kolcsonzes, alaoelveit es annak mukodesevel igyekezezne magat felfegyverezni, hanem csupan filozofizalni az allitasait bemutatni.

    Igen, a kolcson adoja, bekebelezi egy nagyobb erteket a kiadott penze ellen. Az az egyedulli biztositas annak visszafizetsere.

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Rendben. De hat akkor mi a maguk erdeke ha nem vennek figyelembe hogy az valojaban hogyan mukodik vilagszerte.

    Akkor maguknak boldogoknak kell lenniuk az ottani corrupt nyilt rablasi modszereikkel.
    S nincsen joguka panaszra, amig oly megelegedettek.
    Azok nem fognak valtoztatni a rablasuk lehetosegein amig maguk elfogadjak azt.

  • NAGY GYULA Orsos Elemerhez cimzett soraira;

    Tevedes !

    A bank bekebelezeset irta maga ala, ami torvenyes felteteld ad a banknak HA mega azt nem fizetne vissza a megeggyezeseik alapjan a bank torvenyes uton, persze birosagi hatarozat utan a fedezetet elarverezheti.
    AQzert a bank kevesebbet ad kolcsont mint ami a bekebelezett ingatlan eladhato ara lenne.

    De miert vessz kolcsont ?

    Az a biztositas a bnaknak a penzt vissza kapni.

    Adna maga nekem, vagy barki masnak penzt az egyszeru „igeret” es kezfohas alapjan ?

    Mi az amit maga „jel-zalog”-nak nevez?
    Az a „mortgage” (a bank biztonsaga) but maga ugysem ertene azt.

    Maguknak minden oly rem nehezen megy megerteni, inkabb csak panaszkodnak mindeg.

  • Egy igen egyszeru kerdesem lenne magukhoz.

    Honnan veszik maguk azt az otletet, hogy az allamhatalom lenne koteles vedeni magukat a sajat ostobasagtol ?

    Semmi hatalom ezen a foldon nem lehet kepes arra.

    Azert a kiskorukanak a szuleik a felelosek oktatni, tanitani oket az ertelmes hatarozataikat tenni felnott korukra.

    Nem felnottek meg maguk?

    Nojjenek fel, ideje lenne mar !!!Eleg a sirankozasaikbol.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 26
    7:24 du.
    Erre csak két szóval tudok precizen válaszolni: nyazsgem Okoska!

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 26
    4:39 du.
    kapitalista a kapitalizmusról
    egyetemi tanár és jó humora is van
    https://www.youtube.com/watch?v=o_LOTHRrX0A&feature=youtu.be&ytbChannel=Keynote%20Speakers%20Canada

    nem kell hozzá komment tőlem, de tőled várom

  • Kedves Bendegúz79!

    Rendben, igaza van abban is, hogy a kapitalizmushoz csak a saját érdekeink felismerésén keresztül lehet felnőni. Magam is ezt vallom.

    Azonban azt önnek is el kellene ismernie, hogy a tőkés gazdálkodást, benne a hitelezést és kölcsönzést is, szigorú törvények közé kell szorítani mégpedig, ha másért nem is, de legalább a polgárok létbiztonságának a szavatolására. Tehát, nemcsak a hitelezőt, az ő kihelyezett hitelét, tőkéjét kellene biztonságban tudni, de az állampolgárokat is, legalább a minimális „emberi létük” erejéig. Az államnak, tehát igenis feladata eme garanciáknak a szavatolása, mert különben nem teljesíti a választók, illetve az alapvető, nemzetközileg elismert emberi jogok reá rótt minimális kötelezettségeit sem.

    A hajléktalanság szerintem nem a korszerű állam törvényszerű velejárója, hanem a rossz államberendezkedésé.

    T. Bendegúz, létezik e ön szerint a vadkapitalizmus gyakorlata és ha igen mi ez ?

    Kérdem én, mi tartozik ebbe a fogalomkörbe, ha nem éppen a banki anarchia az, amely többek közt arra apellál, hogy ha a másik banknak szabad, akkor nekem is… Amely arra építi fel, építi ki a saját szabályait, vagyis azt a belső, a bankvilágon belüli rendszert, mely a spontán, gyakorlat teszi a mestert hivatkozás alapján, inkább az alkalom szüli a tolvajt szisztémát követi, ahol nem számít emberség, emberi tényező és pláne nem a létbiztonság… Ahol Simicska Lajos, Orbán kebelbarátja szerint is „hülyének lenni állampolgári jog…”

    Az államnak ezen sikamlós, sanda szándékok fölé kellene emelkednie, legalább akkor, amikor a polgárai biztonsága forog kockán és nem szemet-hunynia ezek fölött.

    KÉREM, tegyen meg még egy szívességet, bár valaki már megkérdezte föntebb, hogy mi ez a Magyarországon a . k a m a t . f e l e t t . THM-nek becézett költségátalány címén elszámolt trükk. Mondja, maguknál is létezik ez a kamat felett és milyen címen ? S ha igen hogyan nevezik, ill. odkünn hogyan rövidítik a nevét ?

    Végül, maga szerint, talán nem az lenne a etikus és fair üzletpolitika, ha a bankok csak kamat címén, ill. azon belül számolnák el a költségeiket és profitjukat is ?

    .

  • rodeo36
    2017 augusztus 27
    5:53 de.
    Köszönöm szépen, de sajnos nem beszélek angolul, azért remélem az okosabbak reagálnak rá!

  • Kedves Don Golo;

    Orvendettel latom hogy maga amikor predikal erkolcsi alapu remenyeit, DE az talan a maguk ko-korszakbeli rendszereikben a nagyon szukseges lenne.

    Mar legalabb egy fel-tucatszor irtam itten a KMH-n,hogy az allamhatalmak egyedulli erkolcsi es torveny altali kotelessegeik garantalni a lakossag : (1) eletet, (2)jogaik gyakorlasat, biztonsagait, (3) szabdlehetosegeit, (4) tulajdonait.

    Amikor az elvtarsaik korlatlanul gazemberkedhetnek, a lakossag erdei semmibe veve vannak.
    De amikor azt kifejezem, maguk csak pokroc vadakkal tamadnak azt nyilvanossagra tenni.

    Mit gondol miert voltak itten (USA)egy evszazaddal elobb (Teddy Roosewelt altali) Anti-Trust es Anti-Monopoly torvenyek? Miert robbantotta a kormany a Rockefeller Shell Olaj vallalatot szet. Hasonloan a nagy ATT (American Telephone es Telegram), s az megy naponta.
    Meg a bankok eseteben is. Ma fokent a gyogyszer (stb) valallatokkal tortenik az.

    Minden valalatok merging (egybeolvadsaik) csak felulvizsagalas es engedelyezesek alapjan. S eljarasban mind-ket oldal erdekei nyilvanosan ellenezhetok, vitathatok a publikum altal.
    Azert hogy a VERSENYGES lehetosegeit azok NE legyenk kepesek megelozni, vagy gatolni a kisseb versenyzoiknek.

    Sajnos maguknak ottan, epp az ellenkezoje volt, s van ma is a norma.
    Ki hagyta jova az elvtarsaik elarusitasait a nyugati vallatoknak, amelyeknek versenyzoi lehetett volna a magyar kozgazdasag, az iparuk, mezogazdasaguk?
    Azoknak kellettt volna predikalniuk idejeben es ellenorizni tetteiket.

    Amikor maga a politikusok sikereiknek a biztositasat ,ill. a valasztasi sikereik lehetosegeit veli kotelessegeiknek teljes ellentmondasa a maga elvenek. Mert az ami okozza a politikusokat gazemberre valni, s a tomegeket felre vezetni hazug propagandaikkal.

    A szabad-gazdasagi kolcsononzesre vonatkozoan kuldtem tegnap Oros Elemernek azon pontos adatait.

    De Orsos visszautasitva reagalt arra. Ragaszkodva a maguk ottani corrupt rendszerere.

    Javaslom olvassa azt. Abbol felismerheti a kulombseget,ill. a valosagot. Sot HA maga is aldozatava valt az ottani gazembersegeiknek, felulvizsgalhatja, sot meg a matematikai kamat szamitas es minden osszegek teljes es fillerekre levo kimutatasait es adatait.

  • ORSOS ELEMER sorara;

    De biztos ertelmesebb lett volna NEM reagalnia !,
    „nyazsgem Okoska”

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 27
    9:49 de.
    ez ma egyszerűen: NEM IGAZ SEMELYIK KAPITALISTA ÁLLAMRA ÉS LEGFŐKÉPPEN AZ USA RA
    nem kívánom kommentelni 2008 gazdasági buborék felrobbanása

  • A cikk szerzőjének :::::

    https://gondola.hu/cikkek/106945-Visszapillantoban_a_devizahitelek.html.::::: El kellene olvasni e cikket,biztosan más megvilágításba kerülne a fejben mindaz ami fentebb lett leírva a ” devizahiteletekkel ” kapcsolatban.

    Don Golo
    2017 augusztus 27
    6:11 de.
    E bejegyzésben „DÖNGÖLŐ” által leírtak helytállóak,egyet lehet érteni vele.

    Bendeguz79
    2017 augusztus 27
    10:00 de.

    Ugy látom „világ szót” alkotott a magyar :::: idézet :::””””””nyazsgem””””””. Lehet,hogy van aki nem tudja mit jelent ????? ( bár meglehet,hogy a zs betű helyett csak s betűt kellett volna írni,de hangzás után jó van leírva.)
    Elmagyarázható üdvözlettel.

  • TOTH PETER vagy Don Golo-hoz.

    Na de MI AZ a „nyazsgem”, , vagy a „nyasgem” ????

    Fogalmam sincsen, sot nem talalhato a magyar szotarokban sem.

    No de a GONDOLA cikk iroja is bizonyitja hogy meglatasom 100%-ban a valo .
    A maguk kolcson-rendszere az gaemberseg volt a kezdettol a fenekeig.
    S maguk annak erdekei melett ragalmaskodtak ? !

    Persze, leteznek svihakok vilagszerte aki kihasznaljak a tomeg ostobasagait.
    Probalja azt tagadni, de valoban ellentizonyitani !!!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 27
    10:00 de.
    Kedves Uram!
    Nagyon csodálkozom hogy, most már megismerve az Ön csodálatos adottságait még vannak olyan türelmes emberek, akik leállnak Önnel vitatkozni. Egészségükre! Én meguntam az Önnel való magasröptü szószátyárkodást. A „nyazsgem Okoska” egy nagyon türelmes és nagyon udvarias kérés volt az eddigi okoskodásait és kioktatásait figyelembe véve, főleg ahhoz képest hogy, a mi magyarországi viszonyaink ismeretével minimum 60 év lemaradása van, amit nem képes felfogni.

  • ORSOS;

    Kepes lehetett volna maga civilizalt dodu dialohra , nem csupan az egyeni es szemlyes ragalmait a legpokrocabb modon dobalni ”

    Remelwm hogy egyedile eli eltet, mert korulotte mindenki eletet pokolla tehne.
    Adios Orsoso !

  • THM=teljes hiteldíj mutató főbb összetevői: kamat, hitelszámla nyitási díj, hitelszámla vezetési díj, hitel készenléten tartásának díja, közjegyzői ellenjegyzés díja. (Jelzáloghiteleknél + értékbecslő díja.)

  • talalom
    2017 augusztus 27
    10:35 du.
    Az Ön által felsorolt összes díj 30 évvel ezelőtt még -külön kiemelés nélkül-a kamat szerves részei voltak, a THM nevű huncut találmány a humanitárius nyugati bankok monopol helyzetbe kerülésével került alattomosan köztudatba. Szíveskedjék előkeríteni egy „átkosban” keletkezett OTP-s -bármilyen- hitel szerződést és havi számla kimutatást, a kamaton kívül semmilyen járulékos költség nem szerepel benne, mert Ők még tudták hogy, mi a kamat és az uzsorakamat igazi és törvényes definiciója!

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 28
    7:30 de.
    namost ezért fox kapni hideget is meg meleget is, (pláne bendeguzitól aki mindent jobban tud)

    a kapitalizmusban a THM -mint olyan- nem létezik, szétszedik és sohasem összegzik, mert a nagyérdemű pénzügyi ismeretei nulla vagy negatív és úgy vezetik az orránál fogva mint Mr Röffhy-t a hurkagyárba

    ezen felül még valami: a „beruházások” ugye mindenféle útonállók ajánlják, hogyha nála fekteti be (értsd: dobja ki az ablakon) a megtakarításait akár 1,25-2,35% is fialhat attól függően milyen a térdigérő passzátszél járása és a szenteltvíz koncentrációja… és akkor ebből le is vonnak ugyanolyan izéket azaz a „befektetü” (SIC) örülhetne ha alaptőkéjénél marad és nincsenek rajta veszteségei

    ugyanakkor egy mortgidzs már 3,75-8,50 közötti kamatos kamatai -lehetőleg 30 évre- ingatlan esetén (tartós fogyasztási cikkeknél ez ennek 2 3 szorosa!!! de max 6 évre) a tönkremenés mert az összes cafrang ami ehhez „kötelező” főleg egy jó kis életbiztosítás amit a bankár anyósának társasága rabol el és egyéb nyalánkságok

    akkor jön ki az, ami 2008 hoz vezetett, hogy:
    egy 850 négyzetláb (SIC) detached kulipintyó a developer nek (építési vállalkozó másik útonálló) írd és mond belekerül USD58000 be amiben az anyósa bütyke is bele van számolva, eladja 225000 ért 12% os kamatos kamatra mongyuk 25 évre (nem tőrrel gyilkol méreggel, attól kábúlsz is)
    ami 25 múltán ugye félmilliót ér ugyaneszt beletették egy pakidzs ba (csomag) és forgatták ezek a csomagok úgy kertengtek (kötvények?) mint aminek az eredeti izéhez semmi köze sincs és végűl 2-3 évvel az építés után egy ilyen csomagban ez a bizonyos kulipintyó (ami 15 év után generálozásra szorúl) már

    akár 5000000 azaz öt millió usd t is kóstáhatott azaz a kötvények ezen az áron lettek forgatva

    akkor lett a gebaszt (jól meggabesztolták) amikor XIII. Kovács Béla Dél karolájnában nem tudta fizetni az akármit és kirúgták belőle de el kellett volna adni de a kóbor kutyának sem kellett annyiért (na mennyiért is?)

    és akkor az Dél ukrán befektető aki vett a csomagból egy nagy adagot (cián helyett) az öngyilkos lett, mert az egész tőkéje és annak várható kamatai seperc alatt (Jiffy) negatívvá váltak

    és ugyanez a wallstreet bölcs és bájos vasálarcosai (azaz pofátlan útonálló) sorra dobták be a törülközőt ekkor 850 milliárd ból néhányat megmentett az „álllam” de a Lehmann Brother s éket hagyták csődbe menni előszőr, és utána kezdték „megmenteni” (az adófizető pénzéből) a csilliárdos rablóbandát

    összességében ez a 850 milliárd USD nek többszöröse és az okozott kár azóta is valahol várja, hogy valaki kihantolja

  • ORSOS irta soraiban TALALOMhoz soraiban;

    „…huncut talalmany a humanitarius nyugati bankok monopol helyzetbe kerulesevel…”

    Lehetett volna az valosag Orsos, vagy csak gyulolkodeseeceljabol irta azt?

    Ha a valot irta, meg tudna nekunk adni hogy hol NYUGATON, melyik helyen, mifele bankok?

    En nyugaton elek, a US-ban. Kuldtem maganak az adatok ezreit, de maga visszautasitotta.

    Azt is hogy mar tobb mint szaz (100) eve a monopoliumok ellen vannak eros es szigoru torvenyek, s betartasaik gyakori borton es penz buntetesekkel buntetve.
    Sot, meg sulyosabban is mint a gyilkosag.

    A bankok mind szovetsegi torvenyek alatal korlatozva.
    Azon felett meg minden orszag torvenyei es kormanyai altal is.
    Itten a „Commissioner of Banking and Insurance” a kormanyzok kabinetjenek a resze. Akik egyenileg, nevszerint a lakossag altal valasztva megahtarozott negyeves idore. Nem a maguk politikai haver-rendszerei alatl leteznek.

    Persze, mint mar irtam ismetelten az utcai-kolcsonzes, kis osszgek rovid idore amik lehetetlen torvenyesen es szabalyokkal korlatozni es felugyelni. S annak a csavagok gyakran elonyeit vehetik.

    Amiket irtak, azt bizonyitja.
    Fogna az valaha is valtozni ottan ?
    Miert nem valtozttatak elvtarsai regen ?

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    9:59 de.

    @guzika léccilécci
    egyetlen usa bankot mondj annak teljes körűlírásával, amely a szerinted büntető törvények alapján valóban megbüntettek, természetesen számokkal és lehet angolul ha @Orsós kolléga kéri neki le fogom fordítani

    itt epedezek végre valami buizomnyítékért és nem rablómeséért

    előre is köszike, guzika

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 28
    7:30 de.

    az eredeti a féjszbúk on jelent meg angolul, neked tettem be magyarul, mondtad nem érted az angolt

    A napokban, a Charlottesville-ben történtek kapcsán Barack Obama több Nelson Mandela-idézetet posztolt ki Twitter-mikroblogján arról, hogy a szeretet szép, a rasszizmus pedig csúnya dolog. Ezen bejegyzések egyike a „minden idők legnépszerűbb tweetje” megtisztelő címig jutott, mint arról a világsajtó büszkén beszámolt:

    https://www.theguardian.com/us-news/2017/aug/16/barack-obama-anti-racism-most-liked-tweet-ever-charlottesville

    Az orosz külügyminisztérium szóvivőjének, Maria Zakharovának a reakciója sajnos nem érte el a világsajtó ingerküszöbét.

    https://www.facebook.com/MIDRussia/posts/1114085845357522

    Zakharova, rendkívül előzékenyen, kis listát állított össze Mandela-idézetekből, hogy megkönnyítse Barack Obama továbbhaladását a megkezdett úton. Az idézetek mindegyikének ugyanaz a témája: Líbia néhai vezetője, Moammer Kadhafi.

    „Egyetlen ország se állíthatja be magát a világ csendőrségének. Egyetlen állam se szabhatja meg a másiknak, mit tegyen. Tegnap még az ellenségeink pártját fogták, most pedig van képük az mondani nekem: ne látogassam meg az én testvéremet, Kadhafit. Azt tanácsolják, legyünk hálátlanok, és fordítsunk hátat a barátainknak.”

    „Akik az mondják, nem szabadna itt lennem Tripoliban, azoknak nincsenek erkölcsei. Én nem csatlakozom hozzájuk az erkölcstelenségben.”

    „Ez az ember akkor nyújtott felénk segítő kezet, amikor teljesen egyedül voltunk.”

    (stb.)

    Barack Obama a képmutatás definíciója, írja Zakharova. Aktívan közreműködött annak az embernek a meggyilkolásában, akit Nelson Mandela a testvérének nevezett, és akinek a segítségéért örökre hálás volt.

  • Valaki kerte hogy kuldjem a buntetett bankok listaajat .
    Itt van;
    Irja be a browerjaba ;

    ” List of Banks Fined by US government”
    es kattintsa a Search (keres0 gombjat.

    Kap nem kevesebb mint 2,190,000 adatokat.

    kozottuk egy par jelentosebbeket;

    Bank of Amerika 160 billio dollar buntetes,
    JP Morgan 184 billio dollar buntetes,
    BNP Paribas SA 9 billio dollar,
    2012 Februarjaban 49 orszag es US 26 billio dollaros bunteteseket tobb bankoktol,
    2016 December 23-an, 24 ora alatt 60 billio dollaros bunteteseket Nemet bankok ellen a „TAXIC mortgages-ert.

    Toltheti napjait a listaval.

    Ha erdekelne az egyenek elleni bunteteseket , az ;
    Ivan Boesky egy billio dollar,
    Mike Milikan 600 millio dollar es 10 ev borton, csupan az u.n. „Insider Trade”-ing ert. Bortonben halt el.

    INSIDER TRAD-ing ami az hogy alkalmaztak igazsagtalan elonyoket, az az informaciot ami meg NEM volt koztudatra hozva a sajto altal, mindenkinek ereszere.
    Mert az „Egyenlo lehetoseg”-et megtagadtak masoknak.

    Pofaztam arrol mar sokszzor, de mindenki marhasagokkal reagalt, mert keptelenek azon tenyeket megerteni ottan.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    12:20 du.

    csak nem képzeled, hogy majd lapozgatok ebben a szennyirodalomban?

    csak 2008 decemberben még Bush utolsó óráiban Paulsson az akkori pénzügyminiszter (aki három nappal később annál a JP Morgan nál lett headhoncho amelyiket „kisegített” kb 400 milliárd dollárral) aznap összesen 2000 milliárd dollárt fizettek ki az adófizetők pénzéből amit sohasem kaptak vissza semmilyen formában…

    hol is van ma a: „DEBTCILEING”??? napokon belül a Congress emeli…21 trillió USD mi is ez ahhoz a pár morzsához képest amiről itt rebex?

    és te -persze- mindeszt el is hiszed és most majd mérges leszel mert nem hagytam magam hülyének nézni

    ugye most majd mondassz mindenfélét…dehát ez a browser háááááát köszönöm de nem fárasztom magam vele

    egyetlen konkrét példát kértem számokkal és levezetéssel mit miért de te aszondod mennyek a Congress Library ba kutatni

    kösz ne nézz hülyének

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    12:20 du.

    szóval marketing célzattal és piacrablási célzattal sanction és ha valaki leszarja akkor megbüntetik? csak nem egy nemzetközi hatóság határokon átívelően, egyáltalán mit képzelnek ezek magukról???
    azzal közöt üzletet akivel akarok és akkor meg ott és akkorát amekkorát én akarok és abba az usa nak semmi beleszólása nincs, kivéve ha ezt az USA ban kötném (nem fogom! nyugi) de a htárain kívűl mibe pofázik bele?

    haggyál békén guzika a hülyeségeiddel

    ezekről a nevetséges baromságokról beszélsz?

    share

    Trending
    Investing
    May 31, 2014 @ 09:06 PM 12,004
    12 Stocks to Buy Now
    BNP Paribas: Sanctions, Fines And Politics

    Frances Coppola , Contributor
    I write about banking, finance and economics.
    Opinions expressed by Forbes Contributors are their own.
    BNP Paribas is facing a potential fine of up to $10bn for breaking sanctions imposed by the US government on Iran. This would be by far the largest fine ever imposed on a bank by US regulators for sanctions-breaking, and one of the largest regulatory fines in history.
    BNP is by no means the first bank to be fined by the US for sanctions-breaking. In the last 5 years, banks fined for breaching sanctions include:
    Lloyds TSB (2009; Iran, Sudan, Libya: $350m)
    Credit Suisse (2009; Iran, Libya, Sudan, Burma; $536m)
    Barclays (2010; Cuba, Iran and Libya;$298m);
    ABN AMRO (2010; Iran, Libya, Sudan, Cuba; $500m)
    Standard Chartered (2012; Iran; $300m);
    ING Bank (2012; Cuba and Iran; $619m);
    HSBC ( 2012; Iran, North Korea, money laundering;$1.92bn, );
    RBS (2013; Iran, Libya, Sudan, Burma; $100m)
    Other European banks including Deutsche Bank, Crédit Agricole and Société Générale are still under investigation for breaking sanctions and money laundering rules.

  • Obama elvtars vertestvere panszkodik hogy a kozonseges ver-onto bunozoket a US-ban a birosagok elitelik ,sot neha bortonbe jutattjak.

    Obama egy ugyes es eszes ‘welfare kid’ volt.
    Az un. „Affirmative Action” alapjan ugyvedde tanult.
    De mint ugyved soha NEM dolgozott.
    Csupan egy par evet mint „Community Organizer”. Aminek maig nem letezik megertheto magyarazata mint „foglalkozas”.
    Majd Senetor-nak szaladt a fekete Csikagoban.
    S megbizasanak lejarta elott elnoknek.
    Mind az lehetoseg am csak a US-ban.
    Mikor lessz Magyarorszagon egy „roma” miniszter-elnok ?

    Hogy Obama ideologia irany-tuje honnan ered, menjen a webre; Irja be a browserjaba „OBAMA’s MENTOR”.
    Kap tobb mint 12 millio lapokat.

    Javaslom kattintsa a Frank Marshal Davis egyeni lapjat.
    Lassa arckepet, sot torvenyes leanyanak az arckepevel hasonlitva Obamat. S Frank M. kulombozo „foglalkozasait”.
    Hasonlitsa Davis arckepet Obama torvenyes Kenya-i apjahoz.
    Azon nem irok tobbet. Onmaga hozza sajat velemnyet !

    Davis egy tag-konyvet hordozo tagja volt a US Communista partnak. Persze itten ahoz torvenyes joga volt.
    De mit gondol,mi eszmeket ultetett at az ifjuba?

    A szegeny fekete suhancok eseteben;
    Sajnos a minden torvenyes lehetosegeket alkalmazva a feketek 75% nem tudjak hogy ki az apjuk, ma
    Kb. azon aranyban kabitoszerek altali cselekdeteket kovetnek.
    Csikago „South-Side'(deli oldal) a heti agyonlovesek feketek a feketek altal lb. 20-45 emberi lenyek.
    Kisbabaktol a nagymamakig leve az aldozataik. Talan azert kitunteseket ohajtana adni valaki aki panaszkodott. (?)
    A meggyilkolt rendorok kb. 85-90%-afekete suhancok altal.

    Igen, tortenik eset amikor a lovoldozesek utan a rendorok tettei ketsegesnek mutatkozva.
    De a torveny egyenloen kotelez mindenkit. A bore nem kivetel semmi esetekben. Sem a jurik eseten sem.
    A torveny es a birosagok , jurik elott mindenkinek egyenlo joga es lehetosege van, s azt az NAACP,SPLC,Jessy Jackson s tobb mas anyagilag jol tamogatott jogos szervezetek, egyenek, s a politikai partok igen erossen es allandoan gyakoroljak.

    S amikor a letartoztatas a rendor altal, tomeg tuntetessel reagalnak, s tobb millio dollaros karokat, tuzeket , megbicskazasokat okoznak, azt mind nemava lessz. A media alszik.

  • Kuldtem a… valakinek a kresere az adatokat, de most mar nem ohajtja olvasni azokat. A sajat velemenyeit veszi a tenyek helyett.

    Egyalytalan NEM kerteem senkit hogy menjen a „Library of Congress”, csak adtam a lehetosegeit hogy olvassa a sajat szemvel az adatokat ,amik tobbmillio lapokra meno.
    De az egyen most azt befektetesi hirdetesekkel helyetesiti.
    Igen, mukodnek nagyon sok kulfoldi erdeku, alapitasu bankok a US-ban.
    Nemely Nemet bankok az u.n. „TOXIC MORTGAGE”-ert buntetve.
    Ami pont a maguk problemaihoz hasonlo „ingatlan vasarlasi kolcsonok” voltak ,de a torveny-ellenesen.

    Az u.n, „sanction and money laundering violation” is bun mindenutt. de a sanction violation bizonyithatalan, mert a masik oldalnak is egyenlo vedelmi jogai vannak.
    Cuba, Eszak Korea nem nyujt kozremykodeseket a bizonyitas, sem ellen bizonyitasra.

    Mi lesz majd a VW, a Porsh, a BMW es a Mercedez buntetesei?
    Talan nem is tudjak hogy mi az ?

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    9:59 de.
    Legelőször is elnézést kérek a modortalan tiszteletlenségemért!

    “…huncut talalmany a humanitarius nyugati bankok monopol helyzetbe kerulesevel…”

    Sajnos ez a valóság, mert az 1989-es nyugati tipusu „demokrácia” térhógításával a korábbi két valóban humánus lakosági hitelező bank az OTP(Országos Takarék Pénztár) és a Takarékszövetkezet a beözönlő nyugati bankok beetető kamatcsökkentéseinek hatására elveszítették az eddigi monopol helyzetüket és amikor ez megtörtént a „jóságos” nyugati bankok szinte vezényszóra és egyszerre elkezdték emelni a kamatokat majd amikor ez kezdte súrolni a 8 %-os uzsorakamat határát ügyesen kitalálták a THM-et. Közben az OTP és a Takarékszövetkezet is a felvásárolt részvények hatására elveszítette többségi magyar tulajdonosságát és magyar nevüket pofátlanul megtartva gyakorlatilag nyugati bankokká váltak, oly annyira hogy, innentől ők is természetesnek vették a THM alkalmazását.

    „Lehetett volna az valosag Orsos, vagy csak gyulolkodeseeceljabol irta azt?”

    Nem, csak jogos felháborodásból.

    „Ha a valot irta, meg tudna nekunk adni hogy hol NYUGATON, melyik helyen, mifele bankok?”

    Jó, akkor sorolom a Magyarországon jótékonykodó, egymással ügyesen kartelező bankokat:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_bankok_list%C3%A1ja

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    9:59 de.
    Elnézést, a listában van egy-két magyar tulajdonu bank is, de azok olyan kicsik hogy, nem rugnak labdába és úgy tudom hitelezézzel nem is foglalkoznak.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    1:34 du.
    olyan weboldal nem létezik, amit bekörmicéltél…valami pontosabbat esetleg nem millió! egy pontos és részletes

    dehát veled vitázni olyan, mint lóval kánont énekelni

  • rodeo36
    2017 augusztus 28
    11:39 de.
    Köszönöm a magyarra fordított idézeteket és hálám jeléül ajánlom Neked és Mindenkinek a YouTube-on megnézhető Maria Zakharova Kalinka című bűbájos táncát!

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Nincsen semmi problema, belatta hogy az alanytol eltert.
    A „vetek emberi dolog”, de a jelentossege amikor azt belatjuk.

    Mint a csatolt listarol tisztan tunik, hogy az ottani bankok sokaik kukfoldiek.
    Sajnos ha nem mukodnek a torvenyek es meghelelo felugyeletek alapjan, modszereik a rendszert figyelmen kivul eshet.
    A kamataik persze a helyi es nemzetkozi gazdsagi allapotokon fugg.
    De a torvenyek es a felugyeletuk az a maguk rendszeren mulik.
    S HA az nem tortenik megfeleloen, a kicsapasok az emberi gyarlosag es onzesek alapjan hamar lehetove valhat.
    De mind az magukon fugg.

    Kuldtem ma reggel adatokat az itten buntetett bankok es a buntetesek osszegein.
    A modern kozgazdasagban a PENZ az egy hasznalati eszkoz mint barmi mas. Kolcson-adasa jovedelmezo, kolcson veteele igen nagy reszkirozas lehet.
    A maga altal sorolt 8%-os kamat ma tul magas a hosszutavu kolcsonokert.
    Az elobbiekben kuldott web-lapon lathatja hogy az ma a „hosszutavu ingatlan kolcsonok”, kb. 3-4%.
    A rovid tavu, s a vasarlasi hitelkartyak kamat az magas.
    De van sok amely fizet vissza hasznalni 1-2 sot 3% is, bizonyos esetekben.
    En megelegedett vagyok az en „Capital One” bank kartyammal, amely csak 1.5% fizet nekem hasznalni. Mindent azzal vasarolok, s havonta fizetem az osszeget a hatarido elott, ugy a bank fizet nekem mindeg. 1.5% nem sok ,de az is penz, s mindeg mindenen.
    Mint a jo konyv javaslata;”kolcsont adhatsz, de soha NEM veszel fel. A munka,gazdasagossag es esz-szeruseg az mindeg segit.

    A panaszkodasok, karomkodasok az ido veszteseg,inkabb tanulni minden csinnyat-binnyat a sajat erdekeben.
    Az az egyedullit javasolhatom.
    S ne felejyse, ami az egynnek jo, az mindenkinek jobb.

  • EGY ma delutan 2;40 kori Bendeguzhoz cimzett sorokra, de mas olvasok erdekeben;

    Az NEM web-oldal, hanem a web teljes electronic gyujtemenye.
    Kovesse a javaslatot. Igen egyszeru. Talan tudna mi a „search”. Akkor kovetheti amit ohajt.

    kerem tegyen boldogga, NE probaljon „enekelni” velem !

    Felejtse el a hasznalo nevemet orokke !!!!!!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    2:53 du.

    Sajnos most már nem tudom hogyan magyarázzam el Önnek, hogy a magyarországi „látszólagos” kamat, ami papiron valóban 8 % alatt van, nem valós, mert olyan tetemes díjakkal növelik rendszeresen havonta, amiket pluszban nem lehetne követelni, mert azok a kamat természetes részei, de ha ezt beismernék és hozzáírnák, akkor az uzsorakamat bűntettét követnék el, mert nálunk a kamat maximum 8 %-ra van korlátozva, magyarul ha e fölé mennek az uzsorakamat, ami szigorúan bűncselekmény! Összehasonlítva: a rendszerváltás előtti 3%-os kamat az tényleg annyi volt, mert tartalmazta azokat a díjakat is amiket most még külön számolnak fel törvénytelenül, tehát a mostani leírt 3 %-os „kamatrész” az a valóságos kamatnak csak egy töredéke, egy álca!
    (Most lehet hogy, alaposan belebonyolódtam, de laikusként ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni ennek a „zseniális” átverésnek a lényegét.)
    Tudja az a baj hogy, a régi hitelezési rendszerünk annyira egyszerű, érhető és elfogadható volt hogy, a hőn várt rendszerváltásról azt feltételeztük, hogy az majd még a régitől is becsületesebb lesz, ezért nem is gyanakodtunk. Pedig kellett volna!

  • P.P.P. megjegyzesere;

    Persze mindeg van a lehetoseg a BOYCOTT alkalmazasara.
    Az a legegyszerubb es legerosebb modszer a nagyvalalatokat rea kenyszeriteni tisztessegesen mukodni.Sot meg az allamot is.
    Arra mindeg reagalnak, mert nincsen semmi mas lehetoseguk az ellen.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    3:04 du.

    felejthetetlen vagy Guzi

    tehát ha valakitől megkérdezem, hogy mi volt a Nike 2017 júliusi haszna, miután aszon’ta, hogy csődbement, akkor a válaszod az, hogy: keresd meg. ott az internet és a search button

    ennél nagyobb állatságot kevesen képesek

    ráadásul megadtál egy „weboldal”-t ami nem is létezik tehát search button ja sincs

    nézd hülyének akinek 4 anyja van és 3 lába

  • Nem vagyok computer szakerto, de tisztaban vagyok azzal mar eleg reg gyakorlatbol, hogy valojaban barmi letezo informacio megtalalhato a World Wide Weben.

    Ha csak barki a keresett alanyt begepeli a „browser”-jaba.
    Nem tudom mi a „browser” magyarul, de barmilyen programozoja letezne is ott a hon-lapja felso reszen van egy hosszukas kocka-keretben, ahova beirja a keresett alanyt.
    Ha nem kapja amit valoban keres, a szobeli osszetetelet valtoztathatja. Amig megtalalja amit ohajt.

    Hogy miert nem kuldok egy maganyos cimet, mert az csupan egyetlen lapon letezo szoveg adatat nyujtja.
    Sokan csatolnak maganyos cimet, de ami rendszerint semmi mast nem ad mint valaki egyetlen szemely sajat velemnyet vagy csak elkepzeleset. A „facebook” lapok semmi masok.

    Tehat irja be az alanyt amit kozoltem,KULDTEM ELOBB pl. a MEGBUNTETETT BANKOK ADATAIT s aztan a browser jobb oldalan letezik minden program honlapon , altalaban szines, kek, piros, fekete, neha a „SEARCH” szo, neha meg egy nagyito-uveg kepe. Kattintsa azt.

    Azzal kap minden letezo informaciot a keresett alanyon.
    Ezrekre, sot milluiokra levo adatok ,mind ami letezik a WWW-en,amit olvashat a sajat valsztasai szerint, s NEM csak amit valaki maganak kiszemelt.
    Ugy olvashatja a hiteles electronikus konyvtarak adatait.

    Kuldtem azt az eleozo alany vitajan, de valaki csak ragalmaz engem es minden fele allatoknak nevez..

  • Letezik valaki a KMH-n aki engem le-allatozott, s annak ellenere elvarja hogy azonnal adjak adatokat, talan az ujjambol szopni ki, hogy a NIKI 2017 Julius havaban mennyit jovedelmezett.

    Elkepzelhetetlen. Hol el ma? S miert nem a XVII szazad Salem kozossegben?!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 28
    8:55 du.
    guzika drága egyetlen guzikám…

    ha megkérdezem tőled „a” Blahán, hogy hogyan jutok el a Nagyfuvaros uccába, akkor te szépen aszondod, hogy végtelen lehetőség van, a legjobbat megkereshetem, ha rákattintok a lila gombra a zöld hattyú mellett a kék golyótól nem messze a képernyő valamelyik sarkában a 12 sarok közűl és akkor leheccséges, hogy találok valami útmutatót, de akkor mi a bánatos hekmekükütyűnek kérdeztelek meg téged Óh Bölcsek Hatalmas Kavicsa… akkor elindúlhatok az Árpád híd irányában és Törökbálinton át Érdligetre jutva (ha közben nem únom meg?) tovább a Moszkva térre és ott …szóval …köszönettel vettem amit körmicéltél, igazándibúl nem állatság volt nem szoktam jámbor állatokat sértegetni, hanem szemétség és pofátlanság

    de írjál még és duzzogj tovább, te mint a meg nem értett Ki Mer Nálad Többet Tudni aranyoskám hahahahahaha

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 27
    12:35 du.
    Íme , ha ezt az oldalt felkeresed ott szó szerint leírják.Én ide nem mertem leírni,majd megérted miért.

    „”””https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek__980033-mit-jelent-az-a-szo-hogy-nyazsgem”””””
    Innentől én próbálom körbeírni neked a témát ::::::Ez egy köznapi szó ami nem is nevezhető szónak,ezt a magyar emberek találták ki.Akkor használják amikor nagyon csúnyát akarnak mondani a másiknak,de mivel az nyomdafestéket nem tűrő mondás,ezért e találó rövidítést alkalmazzák és mindenki tudja miről van szó.Még nem terjedt el,hogy ezt a szót magát sem lenne szabad használni– durvasága miatt–,de mégsem olyan megdöbbentő,mint amikor azt szó szerint kimondják és a másik fejéhez vágják.
    MONDHATNÁNK azt,hogy „kulturált” nyelven való rossz kívánása a másiknak.De mivel az „s” betűt nehéz középen kimondani,ezért az „zs”-vé hasonult.
    Avagy 14 betűnek 7-8 betűvé való tömörítése úgy,hogy mindenki tudja mit kell alatta érteni.
    Hát körülbelül ennyi ,többet nemigen érdemes vele foglalkozni.Egy biztos ::::: Jól meg lehet sérteni azt akinek mondják , ez abból is látszik,hogy hogy rögtön visszakívánja a megcélzott személy.
    Megmagyarázó üdvözlettel???

  • tóth péter
    2017 augusztus 29
    3:28 du.

    „De mivel az “s” betűt nehéz középen kimondani,ezért az “zs”-vé hasonult.”

    Vagy vazs megyei az alkalmazó! 🙂

  • A hatvanas években széles körben használt szleng szó volt.
    Én már nem mondom, mert tudom, h a szájban nagyságrenddel több patogén van, mint a végbélnyílás környékén (rosszul járnék ha valaki megtenné).

  • tóth péter
    2017 augusztus 29
    3:28 du.

    Floripa

    ez is mindent megmond azoknak akik értik, pedig így -talán- seholsem találod meg…bár ki tuggya (ha mégis nézd végig)

  • TOTH PETER soraira;

    Kedves Peter,koszonom a felvilagositasat.
    Mint a regi mondas; „a jo papp is holtig tanul”.
    Hat ez egy ujj lecle nekem. Koszonom !

  • Ugy hangzik valaki Vazsvari ?!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 30
    3:59 du.

    Igen, vazsvári gumicsizsmás hazstáncos! 🙂 (elnézést kérek az igazi vas megyeiektől)

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Hat nem az szokott a regi szollas lenni ?

    Vazs-megye es Vazs-var ?
    Remelve az nem volt guny kent veve soha ?!
    Mindefele szokot taj-szollas lenni.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 30
    7:12 du.
    Isten ments’ hogy gúnyolódjak, a tájszólás is hozzátartozik a sokszínűséghez!

  • ORSOIS ELEMER soraira;

    NEM, nem maga, hanem hogy az en megjegyzesemet (a Vazs-megye, Vazs-var-t) nem vettek volna mint en gunyolodasom !

  • Néhány felvetésre válasz.
    R.Morrison:természetesen három szereplőjének kell lennie a megoldásnak: állam+BANKOK+adósok.
    Többeknek. A THM szerintem éppenhogy jó lépés.Fel tudod mérni ugyanis, hogy a pénz árában mekkora rész az árrés(kamat),és mekkora részt költ magára a pénzintézet.
    Nyasgem (vagy nyazsgem): felszólítás arra, hogy a „se”kezdetű és „gg” végű testrészemmel műveld azt, amit a fagyival szoktál.

  • TALALOM soraira;

    Hm? Elobbikeben a panaszok zomei hangzottak, ez most ugy tunik hogy megfelelonek latja mind azt a corrupt modszert.

    Na de pont azert kuldtem az elobbiekben az u.n. „amortization scheduled” ami nelkul senki nem irna ala nevet semmi penzugyi lekotelezetsegekre.

    Az mutatja naprol napra levo osszegek jogosultsagait, s az adja minden kolcsonzonek a lehetoseget tobbet fizetni mint a megszabott kotelessege a torlesztesere, amodon valojaban nagy lehetosege leve a kamaton jelentosen sporolni.
    Na de amig azt nem ertik meg, az nem mukodhet erdekeikben.
    De azt visszautasitottak, sot nevetsegesnek veletek.

  • TALALOM sorai reszben teves.

    Mert a letezok a kolcsonzes eseten vannak a;

    a Kolcsonado,
    a kolcson felvevoje
    s az ellenorzo inyezetek.

    A bankolasok vilagszerte a legnagyobb mertekben ellenorizve.

  • talalom
    2017 augusztus 31
    10:44 de.
    Kedves Margitka!
    Nem a THM-mel van probléma, hanem az uzsorakamattal!

  • talalom
    2017 augusztus 31
    10:44 de.
    Mellesleg a hitelfelvevőnek semmi köze az árréshez, ez a bank üzleti magánügye, mert az is a kamat része, ugyanis a KAMAT EGY GYŰJTŐSZÓ, ami a hitelezőnek az ÖSSZES járulékos költségét, hasznát és kockázatviselését is tartalmazza, de ezt újabban a THM nevű varázsszóval próbálják félremagyarázni, pedig elég lenne hozzá csupán a KAMAT írásba adása és akárhogy is csűrjük csavarjuk, nem kell pénzügyi diploma a KAMAT megértéséhez!

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 31
    3:03 du.

    majd beszélgessél erről a bende guzmannal aki 79 és teljesen „bölcs”

    https://www.penzcentrum.hu/hitel/szazak_veszitik_el_lakasukat_havonta_magyarorszagon.1059057.html

    Közzétette az MNB a hitelfedezeti lakóingatlanok értékesítéséről szóló friss statisztikáit. Ezek alapján a második negyedévben 2947 család veszítette el lakásának a tulajdonjogát, de közülük 1763 a Nemzeti Eszközkezelőnek köszönhetően otthonában maradhatott.

    A friss adatok alapján mostanság havonta közel ezer jelzáloghiteles veszíti el lakásának a tulajdonjogát. A második negyedévben ugyanis összesen 2947 család lakását kellett a hitel nem fizetése miatt értékesíteni, ebből

    344-et a még korábban létező kényszerértékesítési kvótájuk alapján árvereztek el a pénzügyi intézmények,
    241 árverezését ezen a kvótán kívül végezték el (hiszen ma már semmi sem tiltja számukra ezt),
    1763 lakás a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába került át (így 2013 eleje óta már 28 862 lakást vett át az intézmény), így ezeket tovább bérelhetik lakóik.
    599 lakást pedig maguk az adósok értékesítettek (valószínűleg jellemzően az árból végtörlesztve a hitelüket).
    Összességében (két nagyobb portfóliótisztítást és az eladásokat követően) még mindig 100 ezer körül lehet a bankoknak 90 napon túli késedelemmel tartozó jelzáloghitelesek száma, bár erre pontos adataink nincsenek – írja a Portfolio.

    A friss adatok arra utalnak, hogy a végrehajtási törvény legutóbbi, tavaszi szigorítása, amely egy éven keresztül nem engedi a becsérték alatt elárverezni az ingatlanokat, egyelőre nem hozott visszaesést a banki árverések számában.

  • RODEO panaszara;

    AHHH. JO REGGELT Rodeo, vegre kezd felebredni !

    Igen, ha valaki elfogadja mastol egy kolcsont azt vissza is kell fizetni.
    Ha azt nem teszi akkor a kolcsonadoja minden leheto jogok alapjan jogosultan tulajdonossava valik amit a kolcson ellenebn adott. Ha az sajat lakasa, hat talan felebredhetett volna mielott kolcsont vett.

    Adna nekem kolcsont, amit nem varna vissza ?
    Vagy ha nem fizetem vissza nem hajtana vegre a zalogon?

    Meg az ovodasok is tudjak hogy igereteiket kotelesek betartani.
    Nagyon sokaig telt maganak mannyitt tanulni. Hmm???

  • A felevszazados szocialista agymosaok utan, sokan ottan maig sem hajlandok figyelembe venni ,hogy mindenki felelos sajat donteseik alapjan tett cselekedeteikert.

    Igen, az a penz-kolcsonzeset is jelenti.

    Aki nem kepes, vagy nem hajlando figyelembe venni kotelesseget amit alairt a kolcson felvetelenel az NE vegyen kolcsonoket.

    Sajnos a problema az hogy a feleosegeiket csak masokra ohajtjak kenni, mint a bank, vagy az allamhatalom.

    Zsebrevagtak a penzt, de visszafizetni nem ohajtjak vagy neha nem kepesek, s akkor az allamot varjak cselekedjen helyettuk.
    Spokan persze varjak hogy az allam gondolkozon helyetuk.

    Persze mint felnottek, jogokat kovetelnek, de kotelssegeiket semmibe veszik.
    Varjak hogy mas tartsa be kotelessegeiket helyettuk, felnottek letukre. Gyerekes es buta gondolkodas !

    De, mint mar irtam tobbszor, a leg jobb javaslat a regi jo konyvben adva; „Kolcsont adhatsz, DE SOHA NE VEGYEL” !

  • REMELNEM hogy lesznek akik tanulnanak majd ezekbol a vitakban adott esetekbol, s eletukben NEM kovetik el azon hibakat.

    Dolgoznak, szorgalmaskodnak,feleoseg-teljeseggel lesznek a penz ugyekben. Azok majd sikereskednek eletukben.

    Akik ezt figyelmen kivul hagyjak mindeg fillertlenek lesznek.

    Talan kovetnek nahany peldakat, mint. „Andrew Carnegie”,
    „Warren Buffet” , s mind a sikeresek peldait !!!
    Nem a vesztesek,a sikertelen tomegek peldait!

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 2
    11:13 de.

    mint azt a mondásból tudhatni: mindenki hülye csak te vagy bölcs…veled értekezni teljesen olyan, mint hintalóval galoppozni

    az adott témában ismereteid kevesebb, mint zéró, a tórah ból ídézni 2017 -ben egy 2003 óta folyó útonállásról az meg sértés mert az olvasót is hülyének nézed

    a tórah nál modernebb társadalom egyik alappillére a hitel…a firnyák szólás, miszerint: adj kölcsönt de ne végy az meg kabarétréfa de csak a hozzád hasonló bölcs kavicsoknak

    a helyzet az, hogy a megbüntetettek mindegyike már törlesztette a tartozását de időközben a drágalátos hatóságok módosították a már aláírt feltételeket és van olyan aki már harmadszorra fizeti vissza a kölcsönt és most a saját tulajdonát bérli attól a szmét műintézettől amelyet pont erre az útonállásra hoztak létre

    a számszerű adatokra rákereshetsz az interneten, tudod, mint te mondád, rákkattintassz a lila hattyúra 3 szor és akkor kiugrik a krampusz és akkor szörcs ölni kell addig szörcsöljél amíg nem találod meg

    amire kattintanod kellene az:

    „a levédiab…di devízaalapú hitelkonstrukciók kamatterhei időbeli terítésben”

    de ha erre nem ugrik ki a krampusz, hanem a Belze Buby akkor ugorj félre és kattincsál a kék békára 4 szer akkor valami más ugrik ki de a szörcs -öt sohase’ feledd el az nagyon fontos…meg kell szörcsölni…és akkor megtudod, hogy te, mint középosztálybeli hintaló hogyan tudsz kánkán -ozni

    jó balettot és financiális ismereteket, ha megakad a torkodon szörcsölj rá valami erőset

  • rodeo36
    2017 szeptember 2
    3:00 de.

    „A friss adatok arra utalnak, hogy a végrehajtási törvény legutóbbi, tavaszi szigorítása, amely egy éven keresztül nem engedi a becsérték alatt elárverezni az ingatlanokat, egyelőre nem hozott visszaesést a banki árverések számában.”

    Hadd kérdezzem meg nagyon naivan és indriszkréten: van-e még egy olyan ország a világon Magyarországon kívül ahol a hitel fedezetéül szolgáló jelzálog(ingatlan) jogos lefoglalása után még további hatalmas pénzbüntetések is kiróhatók a vesztesnek, azáltal hogy a hitelt a végtelenségig fizetniük kell, annak ellenére hogy, a hitelfedezetül szolgáló ingatlanát lefoglalták, őt meg a híd alá küldték lakni, majd mivel bejelentett lakással nem rendelkezik még munkát vállalni sem tud? Milyen aljas baromság az hogy, a bank által felértékelt ingatlan, aminek maximum csak kb 70 %-a volt a hitel, tehát a szerződéskötéskor bőven nyerésre állt a bank, nem fedezi a tartozást? Van-e még a világon máshol is ilyen humánus megoldás?

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 2
    3:13 du.
    most ez hittan! el kell hinned nekem

    valós történet…kedves argentin barátom egy kétméteres óriás, aki nehéz kamionok javításából élt mint elsőosztályú szerelő…20 évvel ezelőtti havi jövedelme tisztán min havi 5000 CAD (ez milliomos szint melósok között)

    megteccett neki egy pickup tudod az a fajta kisteherautó aminek csak két ülése van a többi kihasználatlan de jó dísz és divatos…vett egyet…
    két hónapra rá kirúgták az állásából (nem volt magyarázat sem szakszervezet kirúgták) ott maradt egy szál pendelyben és a pickup pal

    ihgógenám de a naív gyerek (32 éves volt akkor) visszavitte a pick up ot, mondván nem tuggya fizetni stb de a bank nem mondott neki semmit eljött hozzám és beszélgettünk, beültünk az én kocsimba és odamentünk a dealer hez és elvittük a pick up ot (megmagyaráztam neki a pick up az övé…ő pénzzel tartozik aszt kell fizetnie az a gond hogy rohadt sok pénz nem a kamion ára hanem többszöröse) namost elvittük a pick up pot közben lett másik állása és mondtam neki jelentsen személyes csődöt (bankruptcy) és fizettesse ki a biztosítójával az egész tartozást és a kamiont tarcsa meg…mai napig nem érti de meg lett oldva a probléma

    azaz az ingatlan annak tulajdona akire a jelzálog szól és ugyanakkor a hitelfelvevő köteles a hitelt fizetni a fennálló törvények alapján azaz jobb,. ha hátrahagy csapot papot és külföldre távozik mert akkor nincs tartozása sem és nem kérnek lakbért a saját házáért (ingatlanáért)

    ez a kapitalizmus

    tudni kell mit mikor és hogyan csinálsz vagy lehecc olyan helyzetben hogy egy pohár tömény cián, vagy nikotin gyorsabb és nem is fáj annyira

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 2
    3:13 du.
    ja mindez Canada (azaz kapitalizmus Óh) 1994!

    a „srác” azóta már újra otthon flangál a pampákon délargentínában és nagyon vidám és nagyon gondtalan

  • ORSOS ELEMER rodeohoz cimzett soraira;

    Kedves Elemer, remelem nem veszi rossz neven ha en adok valaszt maganak kerdesere.

    A valasz IGEN.
    A kolcsonzo torvenyes es logikus joga a penzenek vissz-szerzese.
    Itt a US-ban aki 30 nap elmulasa utan nem er el valami megeggyezeset a kolcsonzovel, annak joga a birosara menni.
    Ottan HA letezik valami torvenyes kifogasa a vegrehajtas ellen, akkor a birosag elrendeli az arvereset a kolcsont biztosito ingatlannak.

    Azt hiredtni kell es a Sheriff azt elarverezi a legmagasaab fogadonak.
    HA az erveres NEM hozna amivel tartozik, azert egyenileg felelos. S 20 eves a torvenyes hatarido azt a kolcsonzonek vegrehajtani.

    Az ingo-vagyonok , mint automobilok eseten , az NEM koveteli azt a eljarast.
    Ha nem fizeti, masnap reggel mar kocsijat nem talalja.

    Persze HA nem kepes fizetni anyagi dolgok miatt, arra javaslatos azon biztositast vasarolni,. De az emeli a koltsegeit.

    A torvenyek kotelesek ugy a kolcson-ado ,mint a kolcson vevo jogait es erdekeit vedeni.

    Azert olvashatta hogy bankok , az u.n. taxic-kolcsonokert bilios bunteteseket fizettek.

    Irtamn mar sokszor; tudatlanul, ertelmetlenul kolcsont felvenni az Russian rulett. Mint ongyilkossag !

    Mint a jo konyvben olvashatja; „A kolcson-vevo mindeg rabja lessz a kolcson-adojanak.”
    Hat mi az ordogert tenne azt ???

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 2
    11:26 de.

    Sajnálattal közlöm Önnel, hogy minden eddigi jóhiszemű bocsánat kérésemet ezennel visszavonom! Kezdem azt hinni hogy a Maga értetlenkedése és megjátszott butasága csak szimpla provokálás, mert felettébb szórakoztatják a buta kérdéseire és válaszaira adott pejoratív reagálások.

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 2
    4:19 du.

    Csakhogy rájöttél… 😀

  • rodeo36
    2017 szeptember 2
    3:56 du.

    „azaz az ingatlan annak tulajdona akire a jelzálog szól és ugyanakkor a hitelfelvevő köteles a hitelt fizetni a fennálló törvények alapján azaz jobb,. ha hátrahagy csapot papot és külföldre távozik mert akkor nincs tartozása sem és nem kérnek lakbért a saját házáért (ingatlanáért)

    ez a kapitalizmus”

    Mindent értek, és természetesen jogos a zálog lefoglalása, ezt soha nem vitattam, de vajon jogos-e hogy, az ingatlan esetleges értékvesztését is ráterhelik az adósra, amikor a szerződés megkötésekor az ingatlanfedezet értéke legalább 40 %-kal, de inkább többel, magasabb volt a felvett hitelnél! A hitelezőnek semmilyen kockázatot nem kell vállalnia? Úgy tudom hogy, nyugaton a jelzálog hitelezésnél a zálog birtokba vétele után a banknak további követelései nem lehetnek, nos a nálunk garázdálkodó nyugati leánybankoknak mégis miért?

  • ORSOS EREMER soraira;

    OK. De mi a fene utott magaba ?

    Gondolna hogy az vicc ?

    Ha nem fizet a kolcson kotelesseget akkor vegrehajtjak?
    Azt ketelkedi ?

    Sot az minden standard szerzodesek torvanyes alapja.

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 2
    4:19 du.
    mérgelődésed jogos, de kérdezd meg a bende guzit, mi is az az: equity
    (egyenleg, csak neked…ez egy kalkulációs módszer amely szerint bizonyos hatványok alapján retrograd calculus…adott napra és percre pontosan lehet tudni, hogy mennyivel tartozol…van egy deriváció miszerint a tőke nullával indúl első napon és a kamat 100% kal azaz eszerint a metódus és ez egy képletekbe formált számítási módszer az excel szerves része!!!

    előszőr kamatot vagy a levédiabasznádi számítás szerint a tőkét terhelő kölcségeket törleszted azaz ha példáúl 25 évre kértél hitelt az első 15 évben nem törlesztettél semmit, azaz ha akkor fizetésképtelenné válsz (bármi okból) akkor elveszíted az egész lószart…és nullszaldós leszel annak ellenére, hogy a tartozás közel 85%-át ekkor már törlesztetted

    de eszt ne meséld el bendeguzi nak viszont ha érdekel az excel emn tudok adni ötleteket konkrét számokhoz…ami a lényeg

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 2
    8:03 du.

    guzika,…
    persze tökön rúgják és kibasszák…de

    ha a hitel CAD85000 25 évre és ehhez 5,75% kamatos kamat járúl akkor mennyit kell fi8zetnie és ha 15 év után becsődöl akkor hogyan is áll
    mongyál számokat bendeguz mert ha nem akkor seggfej maracc örökre

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 2
    6:54 du.
    kezded elkapni a lényeget
    levédiabasznádi „törvényeket készítettek erre” hogy

    a másik vonal sem jó… de tudható m iért mijalófaszt fox fizetni de levédiabasznádon a már lejárt vizes vébé kölcségei még növexenek.é..mint minden más is
    ezért kell feldíszíteni az andrásshy uta lámpaoszlopait meg a Lánchíd lámpaoszlopait fidexes útonálókkal

  • Nemi adatok annak aki alapveto szamtant nem kepes ertelmezni, de azert engem nevezett „seggfej”-nek.

    Egy $ 85,000 kolcson, 25 evre, 5.75% kamattert
    a havi torlesztese (eletbiztositas nelkul) $ 534.79

    Abban fizet a kezdetben $ 127.45 a torleszetest
    $ 407.29 a kamaoto azert

    2032 Sept-eben tartozik $ 48,714.97 teljes osszeggel,

    a 2032 Septemberi havi torleszteseben a havi
    $ 299.88 a kolcsonosszeert
    $ 234.85 a kamatra.

    A kamat a teljes osszegen szamitva.Azert a kezdetben fokent kamatot fizet.
    Az havonta valtozik, kevesebb a kamarert, s tobb a kolcsonvisszafizetesere.

    Azert javaslatos legalabb tanulni alapveto szamtant, s remelve azt megerteni.
    A masodik, hogyu tanuljon valami on-fegyelemt. ne kolcsonozzon, hanem dolgozon, sporoljon es akkor majd anyagilag elorehaladhat.
    Az ostobak mindeg a hordo feneken mardnak.

    A „Bankrate.com” -on talalhatja mind azt.
    De maguk ZSENIK azert engem csak „bolond”, „hulye”, „merha”,ez alkalommal a „SEGGFEJ” stb. stb.nevekkel becsultak meg.

    Persze az elet-tenyek a bizonyitek hogy valoban kiket illet meg azon jelzok.

  • rodeo36
    2017 szeptember 3
    12:27 de.

    OK,OK de szerintem Te még mindig nem érzékeled hogy, a mi korszerű „levédiabasznádi” hitelezési szisztémánk mennyivel hatékonyabb a Tietekénél, ugyanis a mi jelzálog hitel folyósító nyugati leánybankjaink közül még egy sem jutott a Lehmann Brothers és társai sorsára, mert az EU-s és amerikai gyakorlattal ellentétben nálunk 2-3-szoros haszonnal jótékonykodhatnak EU-s és a hazai humánus kollaboránsaink kitűnő segédletével mint az anyaországukban! Engem már hál’ Istennek nem érint ez a „forint alapu devizahitel” nevű égi áldás, mert a 2008-ben felvett 13 millió forint svájci frank alapu hitelemet 3 év múlva, 2011-ben(egy belvárosi lakás áron alul való elkótyavetyélése és sajnálatos öröklés miatt) egy összegben vissza tudtam fizetni a havi törlesztésekkel együtt 19.7 millió forint végösszegben! Azonban szépen megkérnélek hogy, számítsd már ki nekem hogy, a 13 milliós hitel után 3 év alatt leperkált 6.7 millió forint haszon mennyi THM-et eredményezett a szegény, jótékonykodástól állandóan koldusbotért könyörgő Bayerisch Landensbank MKB nevű magyarországi leánybankjának! Arra már nem is vagyok kiváncsi hogy, az eredetileg tervezett 14 éves futamidő végére hányszor fizettem volna vissza a hitelemet! Arra viszont marha kiváncsi lennék(persze nem Tőled) hogy, az „átkosban” hányan kötötték fel magukat az elavult szocialista OTP és Takarékszövetkezet bruttó 3 %-os uzsorakamatai miatt, mert a jóságos nyugati bankok miatt idáig -bizonyíthatóan- háromezren! Most megkérdezhetnéd hogy, miért izgatom magam amikor „simán” túléltem egy forint alapu deviza jelzálog hitelt, megmondom: azért, mert ezt simám egy magyarok elleni összeesküvésnek vélem! (Elnézés hogy kissé felkaptam a vizet!)

  • Rodeo, oké, a „fideszeseket föl kell akasztani”, de mi legyen a balos gengszterekkel? Az úszó VB csípi a szemed, de csípte-e akkor is amikor például a város legszebb épületét – TVszékház – négymilliárdért eladták, de mivel nem tudtak gyorsan kiköltözni négy évre visszabérelték az új tulajtól évi másfél milliárdért. Az új székházat közben felépíttették és aztán átköltöztek, persze ide is bérlőként, 15 évre, évenként 4 milliárdért bérlik, ami 60 milliárd.
    Na, mi legyen?

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 3
    12:51 du.

    dühöd jogos…a pénznek (másnéven: „a tőke”) nincs hazája, nincs annya, nincs aptya, csak kamattya (másnéven THM)

    mivel nem írtál kamatlábat, nem tudok közreműködni (az atlanti pocsoly itteni oldalán is már saccperkábé 20 -on valahány éve divatba jött a THM rencer azaz „ahol érik” én a helyedben a Lehmann Brothers nevű útonállókat sem sajnálnám, az összes többi is útonálló)

    annyit -aszem pont te voltál?- tudnunk kell, hogy a kölcsönadás az pénzteremtés, a papíralapú pénz akkor kel életre amikor valaki elvállalja, hogy visszafizeti pláne kamatos kamatokkal plusz az ángyom térge görbületének csimborasszzójával megszorozva és a 12. hatványra emelt lólábszaggal együtt

    saccperkábé az általad adott számok alapján az inflációt is figyelembe véve legalább kéccer fizetted vissza a tőkét

    a magyarok elleni összeesküvés az a fidex kft és annak első pénzügyminiszterének (MNB elnök?) nek köszönhető nélkülük az összeesküvés nem is jöhetett volna létre…nem véletlen, hogy levédiabasznádi leánybankokkal vannak benne a többiek, mert az annyukkal nem lehetnének, törvény van rá

    azért valami más kurflit is csinálhattál volna hitelfelvétel helyett ha ingatlanod volt, azzal sok minden meg lehet oldani

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 3
    12:51 du.
    namost gyors fejszámolás a tőkét 17,179% kamatos kamatra vetted fel (nem teljesen pontos) és most excellezek, (várjál)
    na, ha excel nem téved akkor a 14. év végén $53,467,685.98
    fizettél volna vissza ami kereken 53 és fél millió meg néhány zsömle

    szép kis bankolás és ez még nem uzsora kamat az 45% -nál kezd a bíróság előtt

    bendeguzinak ne mondd meg, mert őrjöngeni kezd és ideküld néhány fejvadászt

  • charlie
    2017 szeptember 3
    2:15 du.

    van még lámpavas?

    persze az antalljózsi az első akit két könyvespolc közé beraktam volna és a mozgatható polcokat rátekerem addig amíg nem folyik a leve…sok gond nem lett volna utána…de a rencerváltás nem volt más mint utonállás és az elsőszülöttségi jogok eladása két tál lencséért és a kolbászért amit mindenki oda dugott, ahol jobban esett neki

  • rodeo36
    2017 szeptember 3
    2:20 du.
    Igazad van és okulva a saját hülyeségemből, nem csak magamat, de még azt is helyből lehülyézem, aki nem tud 85 éves koráig türelmesen várni hogy, az EU-s fizetéséből hitel nélkül, készpénzért vásároljon magának valami csinos kis bódét! A melldöngető kormányoknak meg melegen ajánlom hogy, stadionok helyett inkább hidakat építsenek amik alatt nyugodtan kihúzzuk azt a kis időt amig a lakásunk árát összespóroljuk. A szegény bankok meg csak nyugodtan dögöljenek éhen!

  • Orsós! Akkor már csak kb. 7 millió forinttal tartozol nekünk – a közösségnek, hiszen a hiteled ma majdnem 27 millió forintot ér, amit mi fizettünk meg helyetted. Érted? Nem érted, tudom.

  • TALALOM soraira;

    NEM, Orsos visszafizette a kolcsonet minden mas hozzaadott kotelessegeivel.

    Nem allami bank volt a kolcsonzo es NEM vesztett a kolcsonadasan, hanem nyersekedett.
    Orsos kozolte az adatokat.
    Aki ketelkedne az osszegeken menjen a BANKNOTE.COM–ra, es az adja a teles adatoak fillerenkent.
    Azt ulkdtem rodeonak az o $ 85,000 koltcsonere, 25 evre 5.75% kamattal HA lefizeyi, vagy belediglik a 15 evidejen.

  • rodeo, (nem hivom seggfejnek mint engem nevezett).
    But you are not just sick but a sadist person too.

  • ORSOS elemer kolcsonen valo vitan;

    Elsokben, Orsos nem adta hogy mi kamat fizetesere kotelezte magat.
    Sem azt hogy mi mas koltsegek voltak a veg-vissza-fizetewsi osszegekben.(Bizonyara az elet-biztositas)
    Cupan azt hogy vett fel 13 millios kolcsont es 3 ev utan visszafizette mind azt a 19.7 millio osszegben.
    Tehat a 6.7 millio a kamat es barmi mas amit ahoz hozza adtak.

    Mivel a kolcsonok a teljes osszegen vannak szamitva, minden osszgek NEM csak az kolcson alapja es aztan a havi-torlesztesre letorve, kb, az kolcson torlesztesenek elso felebn tobbet fizet a kamatra mint a kolxsonre.

    Az adott adatok a rodeo $ 85,000 kolcsonen mutatja hogy a kezdetben a havi torlesztes 80+%-a csak a kamatra megy.

    Vegre Orsos belatta javaslatom esszeroseget.
    NE vegyel fel kolcsont !!!

  • talalom
    2017 szeptember 3
    5:48 du.
    ha ez nem tréfa?
    akkor a kurva anyád

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 3
    7:54 du.
    óóhhhhhhh my dear bende Gúz és még az összes 79 en akik vagytok

    nem szégyelled megad?

    mert én igazándibúl és rohadtúl szégyellem magam, hogy van egy ilyen seggfej floridában aki aszongya magyar és ilyen seggségeket körmicél

  • (Bendeguz79
    2017 szeptember 3
    7:47 du.)

    talalom
    2017 szeptember 3
    5:48 du.

    Kiváncsi lennék hogy, van e bátorságod ezt a meglepő állításodat kifejteni és érthetően megmagyarázni! Ha meg humornak szántad az elég feketére sikeredett! Másrészről közlöm veled hogy, ha 2011-ben nem ér az a „szerencse” hogy, édesanyám meghal, akinek a hagyatékát kiegészítve sikerült a hiteltől megszabadulnunk, akkor mi is -a nejemmel együtt- a híd alá kerültünk volna a többiek közé, mert a kezdeti 80000-es havi törlesztésünk 2011-re ügyesen 195.000 forintra emelkedett, amit már nem lettünk volna képesek fizetni éhenhalás nélkül, még úgy sem hogy, a híd alatti szállás még egyelőre ingyenes! Mellesleg nem vakegér módjára ugrottunk bele a vidéki ingatlan vásárlásba, mert az volt a szándékunk hogy, a belvárosi lakásunk árából azonnal visszafizetjük a hitelt, ami viszont azért nem jött össze mert valami csoda folytán pont akkor mentek le töredékükre az ingatlan árak amikor a legtöbben fuccsoltak be a forint alapu deviza hiteleikkel és a 2008-ban még 20 milliót érő belvárosi lakásunkat vevő híján csak 10 millió forintért tudtuk elkótyavetyélni 2011-ben. Hát nem felettébb érdekes hogy, a „devizahitelek” betiltása után ismét automatikusan elkezdtek növekedni az ingatlan árak? Ebből sem lehet következtetni semmire? Én tudnék, de nem akarom hogy, összeesküvés elméletek gyártásával vádoljon itt meg valaki!

  • talalom
    2017 szeptember 3
    5:48 du.

    némi részlet? magyarázat? kifizette azzal a számla mexünt…
    mivel tartozik és hogyan?

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 3
    12:51 du.

    vegyük dollárban (usd)
    ingatolan ára 362500
    leperkálsz előlegként 72500
    marad 290000 törleszteni valód
    30 évre rögzített kamatos kamat 3,77%
    ezzel kifizetsz a végén 484678

    a bankrendszer errefelé nem fizet kamatot a te személyes betétedre tehát azt a 72500 at másba kellett volna befektetned (persze ha van annyid) hogy a részvényekben kamatozzon amivel el lehet érni -néha- közel 10% -os hozamot ez a 30 évre ki is fizetné az egész ház árát a kamatos kamatokkal együtt, de akkor neked emellett keményen dolgoznod kell mert vannak költségeid és élni is kell, de lenne egy ingatlanod az értékének 20% -áért

    namost ezek a számok csak játékok, mert a valós számok mai árakon és jövedelmeken teljesen mások, és általában a fix kamatlábat nem lehet elérni a bank nem hajlandó erre évente vagy bizonyos más periódus alatt felülvizsgálja azaz nem tudsz előre számolni egy csapdába lépsz mert a 3,77% helyett kihozhatnak (lásd texasi vihar az üzemanyag árak azonnal megugrottak, azaz megugrasztották őket csak mert cum trucc ez a tőzsde is) akár ennek dupláját is és akkor ott vagy ahol a part szakad…namost a már bármely pillanatban meglévő befizetéseid azaz az equity az egyenleged aza tiéd és árverezés esetén azt visszakapod de kiraknak a híd alá akár az utolsó előtti hónapban is

    ez majdnem olyan, mint Las Vegas ban rullettezni vagy rángatni a karokat a sikoltozó automatán hátha nyersz

    viszont ahogy nagyon helyesen mondod ki tudja manapság kivárni a 30 évet a híd alatt, hogy utána dísztemetése lehessen díszes koporsóval amely funeral (temetés) akár 72500 dolcsiba is belekerülhet

    mecsoda jövő a kapitalizmusban

    fegyveres utonállás és sokan el is döntik, hogy az eccerűbb annak is ugyanolyan a rizikója mint a ingatlan vagy bármi hitelnek

    bendeguzi magyarázza mennyi a kamatrész és mennyi a tőkerész az adott havi törlesztésben ez az egyenleg kiszámításánál érdekes, mert a kamat nem a tiéd, az a te terhed tehát nem érdemes csődbe menni 15 évig a 30 ból

    ez még börtönnek is tekintélyes és főbenjárót kell érte elkövetni…kis útonállás nem ér annyit a bíróságon és ha nem vagy visszaeső akkor pár ejnye bejnyével is megúszhatod

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Habar nem vagyok biztos hogy sorait nekem vagy TALALOM-nak ohajtotta cimezni?; Mert az elobbiekben mar haragosan hangzoan kijelentette hogy nem fogna megjegyzeseimre reagalni. Tehat ketes vagyok most.

    De soraibol velheto , amit elobbi megjegyzeseben bevalott,hogy a spekulacioknak igen lehetnek sullyos kovetkezzmenyei is.
    Mint tisztan jelzi,hogy a kolcsont nem a szukseglet, hanem a spekulacio celjabol vette fel.

    S a valtozo torlesztesi osszegek bizonyara az „idegen-valuta” kotesehez, vagy a valtozo „alap-kamat”-hoz kotott szerzodese volt.

    De ketsegtelenul nem a boszorkanyok gonosztettei okoztak spekulalasanak sikertelenseget, hanem a kozbe jovo gazdasagi esemenyek. S azzal mindenki es mindeg szemben all allandoan. Mint a regi mondas; „az eletben semmi nem garantalt, meg maga az elet sem”.

    Egyeni javaslatom lenne barkinek is, mindeg, minden elnem kepzelt lehetoseget figyelembe kell tartani az eletben, julonosen ha spekulalni probal.
    Az eletben mindennek van reszkirozasa, fokent a spekulalasnak az ingatlan vasarlasokkal.

    Tobb szerencset a jovoben HA hisz a szerencsekeben?!

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 4
    10:35 de.
    Na, én most már tényleg feladom, de nem a vitát, hanem Magának az utolsó kenetet! Eredetileg biológusnak készültem, ami sajnos nem sikerült, de az építőipar is rokon szakma, mert ott is lehet hatalmas állatokkal találkozni, azonban nem gondoltam volna hogy, az amerikai emigráció egyes egyedei még ezt is képesek túlszárnyalni! Ön képes olyan nyakatekert magyarázatokra, amikre még az általam nagyon tisztelt Jozef Svejk is lelkesen éljenezne, ami nem semmi!

  • rodeo36
    2017 szeptember 4
    10:16 de.
    Köszönöm a segítő magyarázataidat és az őszinte együttérzésedet, de szerintem most már fejezzük be ezt az akadémikus vitát, mert nekem és még szerintem több millió magyarnak tele van a zacskója a Magyarországra beengedett, kolduló dervist játszó ártatlan kapitalista bankkal! Bár, ha jól belegondolom, azért nem árt ha a most banki hitelért odzkodók óvatlan lelkesedését egy kissé megnyesegetjük, mert a fajtámmal ellentétben én nem vagyok híve „a szomszéd tehene is dögöljön meg” című jókívánságnak!

  • ORSOS, a maga reagalasa ketsegtelenul nem erdemel valaszt!

    Sot, aki embertarsat az „allatok”-kal nevezi egyenlonek, valoban gondolkoztato,hogy mifele labon-jaro faj lehetne.

    Remelem kepes lenne talan elobbi szavait betartani.

  • rodeo36
    2017 szeptember 4
    10:16 de.
    Bocsánat, odzkodás helyett ácsingózás értendő!

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 4
    1:15 du.
    egyetértek

    mi itt nem tuggyuk megoldani, de azoknak akik -ha nem is szólnak hozzá- csak olvasnak azoknak ismeretterjesztésként hasznos lehetett…az ilyetén sötétségbe még egy szál gyertya fénye is a Napfény erejével hathat

    hátha leesik a tantusz

    ha figyeled a hazai sajtót tele van olyan cikkekkel amelyek a bankok oldaláról nézi és örömködik, holott: a bankok boldogsága a közönség gyásza!

    de ez is sokélű (nemcsak kettő) fegyver

    bár a haszonmegosztás mértékén mindenképpen változtatni kell (lásd Bernie Sanders-t akit a saját szöveccségesei böktek hátba egy lándzsával pedig az ő profitshare változtó ötlete alapvető és a kínai siker alapja…lehet a kapitalizmust is másképpen csinálni mint ahogy aszt te is tapasztalod…de az emberi kapzsiság és képmutatás meg útonállás sokaknak jó mert náluk a fegyveres hatalom és lőnek is)

    na, minden jót neked

  • Orsós Elemér
    2017 szeptember 4
    1:15 du.

    hahahahaha és tömjénfüst meg mirrha és szenteltvíz

    http://pestibulvar.hu/2017/09/03/megtort-a-jeg-a-szombathelyi-megyes-puspok-beleszallt-orbanba-nagyon-feltjuk/

  • Ródeó36 szeptember 3. 9:18: Úgy tudom nem Magyarországon él az illető. Innentől fogva nevezett illetővel kizárólag szívlapáttal a kezemben vagyok hajlandó kapcsolatba lépni.
    A többieknek: egy rendszer – akár pénzügyi, akár más természetű – objektív törvényszerűségek alapján működik,legyen akárhány egyéni példa mellette vagy ellene.
    A tény az: aki(mindegy, hogy Orsós vagy én) 2003-ban felvett 100 ezer svájci frankot és kapott érte 17 és fél millió forintot, annak 2017-ben több mint 26 millió forintot kell visszafizetnie, (plusz a kamatok és díjak).
    Örülök, hogy Orsósnak ez sikerült.
    De vegye tudomásul: a közös pénzünkből ment. Vagyis ő 175 forintért kapott egy svájci frankot, amikor mindenki másnak 267 forintot kellett fizetnie ezért. A probléma nem az, hogy Orsós segítséget kapott mindannyiunktól – ez mindenkinek kijár egy szolidáris társadalomban.
    A kisebbik baj az, hogy ezt a lehetőséget csak az tudta kihasználni, akinek volt pénze. Vagyis a legnyomorultabbak nem.
    A nagyobbik baj, hogy miért lett a forint ennyire olcsó? Ezt mindig a mindenkori kormány tudja befolyásolni. Ha egy garnitúra a”nemzeti burzsoázia” építése érdekében leszarja a magántulajdon, a vállalkozás szabadságát, onnan menekül a tőke. Ezért lettek akkor olcsóbbak az ingatlanok, hiszen hirtelen került nagy mennyiségű ingatlan a piacra. (Most ismét drágábbak, – de csak a lakások: ez azt mutatja, hogy a működő tőke változatlanul kerüli a bizonytalan, és egyetlen despota ötleteire épülő területet.)
    Sem Orsóst, sem mást nem tekintek ellenségemnek: de azt mondom, hogy azt a sok pénzt, amit erre fordítottunk,úgy kellett volna elosztani, hogy mindenkin segítsen valamennyire. Például az ingatlanok mobilizálásának támogatásával. Így Orsóson kívül gyakorlatilag azok vitték el a tejfölt, akik második-harmadik lakásukat vették, bérbeadási céllal, és a hitelt is csak azért vették föl, mert olcsóbb volt, mint az akkori pénzromlás. Nyolcvanezren viszont ottmaradtak a pácban.
    De az a pár milliárd is jól jönne nekik, amiből az ócsai lakótelep 80 lakása épült.Emlékszik még erre valaki? Hogy minden lakott településtől távol, szigeteletlen, fafűtésű bérházakat építettek, rózsadombi négyzetméter áron?
    Igen, ez is a diktatúrák hétköznapjaihoz tartozik: hogy „megköszönjük”, hogy nekünk kijár az előny. Atöbbi meg le van szarva.

  • talalom
    2017 szeptember 5
    4:56 de.

    egyszerűbben: @orsós nem tehet arról, ami vele történt, akart valamit venni teljesen törvényesen ugyanakkor ezek a törvények számtalanszor változtak pontosan az általad is írt oligarchia építés miatt ebben alapvető szerepe lett (és ez szerintem tervbe volt véve a devízaalapú hitelek kitalálásakor csak orbánék veszítettek 2002 ben és őrjöngve várták, hogy újra hatalomra kerüljenek és fejjék eszt az szent tehenet 2010 ben első dolguk a fornt árfolyam szétgórása volt és mindez ebből származott)

    ez egy akkora csalás, hogy önmagában csak ezért halálos ítéleteket kellene hozni

    az, hogy a kormányzat szabadon garázdálkodik ahhoz sem orsósnak sem más kölcsönfelvevőnek köze sincs…

    a számolási metódusod persze érdekes és olyan furcsa

  • Reagalas TALALOM rodeohoz soraira;

    Igen, abban teljesen igaza van. hogy az „illetto” nem el ottan.
    Nem szikseges „szivlapat”-jat hasznalni, a KMH nem egyeni leveleze hanem kozossegi velemeny konyilvanito web-lap.

    Allitotta, hogy nem „ellensege” senkinek sem. Talan „szivlapat”-javal dobalta ream a „hazug”, „gonosz” es „gazember” jelzoit?!

    Teves volt abban is hogy a kolcsonokbe adott penzek a „kozos”-penz tulajdonbol volt.
    A bankok a sajat, ill. a befektetoik es beteteelezoik penzet adjak ki kolcsonokben.
    A „szolidaritas” az csupan a egyuttes-pamaszkodasaik es gyulolettel telt ragalmazasaik.

  • Folytatas.Veletlenbol kattintva a send-et.

    Minden nemzet penzenek az erteke a kozgazdasag mukodesenek alapjan veli a nemzetkozi gazdasagi rendszerek, ill. a szuksegletek. Tehat azert esik vagy emelkedik a Forint, mint minden mas penz erteke.

    A Svajci Frand a leg-erekeallob penz. Csupan azert alkalmaztak az ottani bankok azt, s nem a Forin erteket, talan mert a Forint erteke ugy ment a kosar-labda.
    A kozel 400 eves beke es semlegesseguk, a szorgalmas es kepes lakossaguk hozta azt letre. Stabil tarsadalmak minden vonalokon stabil allapotokat hoznak letre.
    Persze mind az tobb-szaz-eves tetteik eredmenye.
    Az nem esett az egbol a koveteleseikre sem panaszaikra.

    Hasonloan, meglatasa helyes volt abban hogy minden, nem csak az ingatlanok ertekei is az atlag gazdasagi korulmenyek alapjan , es a szukseglet es annak kielegitese alapjan (Supply and Demand) egyedulli eredmenye. Minden kormanyok altali beavatkozasok azt csak korlatozasokat produkal mindeg, mindenutt.
    Pelda Cuba es Venzuela. Az elemiszer es minden kozsugleteti cikkek hianyi oriasi inflaciot, es tarsdalmi bajokat, sot verontasokat okozott.

    Az ottani problemak alap-okai az hogy az orszag nem stabil gazdasagilag, politikailag,sem tarsadalmilag.
    De senki nem velne azt szuksegesnek azon dolgozni, elomozditani, inkabb a szet-tepesen mukodnek.

    Tobb tarsadalmak csupan mint UN-stabil nemzeteknek vehetok.
    Lassa ma Kenya, Mayanmar, sot meg szomszedaik is.
    Amint Tito a diktator elhunyt, rogton kezdtek a verontasaikat, s szet-teptek hazajukat.
    Meg az eszaki szlavok is, akik leg-elorehaldotabbak, a Csehszlovak. Azok is rogton szet-estek amint a diktatira megszunt. De legalabb ok bekesen tettek azt.

    Sajnos a magyar nem igen hajlando bekesen elni.A pelda ez a KMH adtai. Csak az allando ellensegeskedes.
    Akiknek mas meglatasaik leteznek, azok rogton az „atkozottak”. (Aczel elvtars sajat szavai szerint).

  • talalom
    2017 szeptember 3
    5:48 du.
    ha ez nem tréfa?
    akkor a kurva anyád

    Csak, hogy világos legyen, mire írtam a szívlapátot.

  • TALALOM szivejes soraira;

    Nagyon szepen koszonom!

    Ismtelten kinyilatkoztatta Marxista-szocialista erkolcsi magatrtasainak a bizonyiytekait.

    Kivanom maganak is annyiszorosan vissza amint megerdemli, persze szulo-nyaja hianyaban.

    Na azt am lapatolhatja.

  • Bendegúu! Lohadj már le! A „kurva anyád” üzenetet nekem küldte egy illető – erre volt válasz a szívlapát.
    Mielőtt ezt is a marxisták nyakába varrnád:
    Lohadni – csitulni, higgadni.

  • talalom
    2017 szeptember 5
    4:56 de.
    Lehiggadva tiszttázzunk egy-két félreértést:
    1. 2008-ban vettem fel 13 millió forintot, csak forintot amit a rendelkezésemre bocsátottak úgy hogy, a szerződés aláírása után egyből a általam vásárolt ingatlan volt tulajdonosainak a bankszámlájára utalták, nem svájci frankot hanem forintot, amit rögtön az akkori árfolyamon svájci frankra átszámoltak -de vajon milyen alapon?) és innentől svájci frankban vezeték a tartozásomat, annak ellenére hogy devizaszámlám nem volt a banknál! Tehát a svájci franknak CSAK -egyértelműen haszonnövelő, átverő funkciója volt, mert a bank benfentesként biztosan tudta -amit én nem- hogy, a deviza árfolyama felszálló ágban van!
    2. Még egyszer mondom hogy, 2008-ba nem kaptam egy kurva svájci frankot sem, de 141 forinttal osztották vissza a 13 millió forintomat, viszont a végelszámoláskor 2011-ben az akkor aktuális árfolyamon számoltak le velem, ami jóval több volt 141 forintnál!
    3. EZ a „közös pénzünkből ment” egy hatalmas és nagyon buta nagy önámítás, mert a banknak a virtuálisan csinált 5 %-os tartalék ráta nevű szemfényvesztéséből ment, amit a betétesek pénzének segítségével nyer 20 szoros virtuális jóváírással és egy kanyi fedezet nincs mögötte!

    „A probléma nem az, hogy Orsós segítséget kapott mindannyiunktól”

    Egy frászt, Tőletek a híd alá kerülhettem volna, ezt a segítséget kizárólag a halott édesanyámnak köszönhetem, mert az Ő segítsége nélkül nem lettem volna képes a végelszámolásra.

    „A nagyobbik baj, hogy miért lett a forint ennyire olcsó? Ezt mindig a mindenkori kormány tudja befolyásolni.”

    Na ez is egy hatalmas tévedés: mióta A Magar Nemzeti Bank nem szuverén, hanem az EU leánybanja, (tessék elolvasni az MNB jogállását, meglepődve tapasztalhatjuk hogy még a kormánynak sincs beleszólási joga) a azóta a kormánynak csak látszólagos hatalma van a forint felett, mert azt kívülről az EURO-hoz manipulálják, ami meg szintén függ a magánkézben levő dollártól!

    „Sem Orsóst, sem mást nem tekintek ellenségemnek: de azt mondom, hogy azt a sok pénzt, amit erre fordítottunk,úgy kellett volna elosztani, hogy mindenkin segítsen valamennyire.”

    Mindenkin CSAK az segített volna, ha a fiktív devizát jogosan kiveszik a hitelszerződésekből és mindenkit a hitel felvétele kori árfolyamon számolnak el, mert a hitelekben deviza híján nem volt árfolyamrés! Bizony, bizony, de ezt már előttem sokkal-sokkal okosabb pénzügyi szakemberek is megállapították!!!!

    „Így Orsóson kívül gyakorlatilag azok vitték el a tejfölt, akik második-harmadik lakásukat vették, bérbeadási céllal, és a hitelt is csak azért vették föl, mert olcsóbb volt, mint az akkori pénzromlás.”

    Ha Orsóst kiveszed belőle, akkor ez aranyigazság, mert rajta kívül mind benfentes volt!

    „Igen, ez is a diktatúrák hétköznapjaihoz tartozik: hogy “megköszönjük”, hogy nekünk kijár az előny. Atöbbi meg le van szarva.”

    Nem, nem köszönjük meg, mert ez nem a diktatúrák műve volt, ők CSAK meglovagolták, mert hasznuk volt a kapitalista zsarolásból! Ha Orbán úgy hajtja végre a „forintosítást” ahogy, melldöngetve sokmillió ember füle hallatára megigérte, miszerint a károkat egyenlő mértékben kell szétosztani a hitelfelvevők, a hitelező nyugati bankok és a magyar állam között, akkor ma a hálás kapitalásták jóvoltából az EURO 600 forintot érne, a magyar gazdaság viszont egy fabatkát sem és valószínű Orbán is a saját földjét kapálná, mert a bársonyszék közelébe sem mehetne! Bármilyen más diktátorral ugyanez történt volna, ha megpróbál a globalista tőke levesébe köpni!
    A többi demagóg magyarázkodásodra már nem is reflektálok!

  • TALALOM soraira;

    Az valosag ,hogy RODEO36 ,Sept. 3-an ,9;18 d.e. magabak cimzett egy megjegyzeset ami tartalmazta az a kifejezest.

    De maga reagalt arra Sep 5-en 4;46 D.E.megjegyzeset utalva az Orsos kolcsonere vonatkozoan, amit csupa en es Orsos kozott ment, Rode adta ragalmait es atkait is.

    Velnem, tudatban van mar meg ezen alany alkalmaval is ,hogy Orsos ottan el. nem kulfoldon mint en.
    Na de az elozo megnevezesei alapjan nem lett meglepetes.

    NEM a Marxistak nyakab varrok semit, de maga oszinten bevalottta mind azt az elobbiekben. S talan mi mas elvek latali gondolkodas adta volna maganak azon magatartasat ?

  • Van egy Örömhírem:
    A mai naptól a jegybanki alapkamat átcsapott negatívba, azaz ha valaki nagylelkű akar lenni, akkor örömmel fizethet a megtakarítása megörzéséért vagy ha önző módon még egy kis hasznot is akar a megtakarított pénzecskéje fejében akkor „szégyenszemre” kénytelen magyar államkötvényeket vásárolni, miközben az állandóan csőd szélén álló jóságos nyugati bankok „kedvező” hiteleket 5-40 %-os THM-mel jótékonykodnak! Hitelre fel!

  • Kedves Orsós!(szept. 5. 3:14)
    Igen, ez volt benne csavar. Azért nem átvágás és nem becsapás, mert a szerződésben világosan leírták: az árfolyamváltozások kockázatát 100%-ban az adós viseli. Hogy ez tisztességtelen? Lehet: de sokezren aláírták, és nem kifogásolták. Eleve tisztességtelen volt az egész konstrukció: Hogy lehet kikötni, hogy a valutában megkapott hitelét devizában tartják nyilván, és azt nem törlesztheti, csak valutában?! Én ezért nem éltem a hitellel: ültem további 7 évig a 10 éves autóban, amíg össze nem jött egy fiatalabb használtra a pénzem.
    Jobb példát mondok: egy ismerősöm a cégére vett föl CHF alapú hitelt, arra építve, hogy exportüzleteiből érkezik annyi devizája, hogy tudja törleszteni. És nem olvasta el, hogy NEM TÖRLESZTHET DEVIZÁBAN! Akkor még nem ismertem,később mondta is: ő ugyan nem olvasta el azt a hosszú szöveget. De ha ismertem volna: akkor sem biztos, hogy hallgat rám – több barátom ugrott be, hiába mondtam, hogy mi ebben a vállalhatatlanul magas kockázat. Elvakította őket az azonnal megszerezhető előny,ami az alacsonyabb törlesztőkben volt. Ezért mondom: ok., a megoldásban részt kell vállalniuk a bankoknak és a közösségnek is – de nem maradhatnak ki belőle az adósok sem.

  • talalom
    2017 szeptember 6
    7:40 de.
    Én eleve forint hitelt akartam felvenni, de 2008 augusztusában az összes bank ezt megtagadta és csak deviza alapu hitelt voltak hajlandók biztosítani, kénytelen voltam belemenni, mert tele lett a hócipőm a belvárossal és minden áron el akartam menekülni innen! A makacsságom nem volt szerencsés, de én legalább túléltem és engedd meg hogy, őszintén szolidáris legyek a reménytelenül magárahagyottakkal és a végleg feladók hátrahagyott árváival. Hidd el nekem, az ingatlan vásárlásra hitelt felvevők nagyobb hányada -én sem- nem nyerészkedni akart, hanem valahol élni, lakni! A bankokban még véletlenül se reménykedj, mert miattuk lett ilyen elcseszett a „forintosítás” című szélhámosság, ugyanis presztizskérdést csináltak a gazemberségük elusolásából, pedig a kormány által javasolt megoldás sem lett volna az igazi, de jelentősen mérsékelte volna az adósok túlturbózott terheit, ennek ellenére az sem lett volna teljesen igazságos,mert az állam szerepvállalásával olyan adófizetőket is súlytott volna akik még életükben nem vettek fel hitelt és nem is akartak. Egyébbként meg még senki nem nem tudta bizonyíthatóan kimutatni hogy, a deviza alapu forint hitelekben volt-e valóságos deviza, mert az csak egy virtuális számszaki szélhámosság volt, amiben a EU által pórázon vezetett Magyar Nemzeti Banknak is elévülhetetlen „érdemei” voltak! Egyébbként meg ha jól tudom, még a svájci kormány is többsör tiltakozott a számára is kedvezőtlen svájci frank spekulativ, szándékos felértékelése ellen, amit csak a WIR nevü belső pénzük kompenzálásával tudtak kivédeni! Szóval egyezzünk meg abban, hogy a CHF túlzott „felértékelődése” sem volt véletlen!

  • Viszont a Fidesz szinonimája a Kilakoltatás!

  • 2018. ORBÁNIA GAME OVER!!!
    ORBÁN VIKTOR UNOKATESTVÉRE FELTÁRJA A LAKÁSMAFFIA NAPRAKÉSZ BŰNTÉNYEIT ÉS GYILKOSSÁGAIT‼️‼️‼️😱
    https://www.facebook.com/ilona.feherne.1/videos/1643855642406652/UzpfSTQyMDIzMjc1MTczNTQ2NDo0OTkxMTY1NDA1MTM3NTE/