Rogán vajon feljelenti, ha ismeri, a provokátorokat?

2017 szeptember 4 9:42 de.22 hozzászólás

A menekültekkel kapcsolatos legújabb gazdasági lózung-irány az EU által nem kért kerítés költségeinek ellejmolása az EU-tól. A kormánypárti kommunikáció szerint legalább a felének. Amit Orbán legalább annyira komolyan szeretne vetetni a híveivel, hogy a kötsei szövegelésbe is belevette. Amiből egy valami egészen nyilvánvaló. Semmire sem tartja a híveit.

Ami nem újdonság. Mert a Fidesz pannon géniusza már annyiszor tekintette egy jó képességű amőbával egyen-szellemiségűnek a híveit, hogy azoknak talán már fel sem tűnik egy újabb eset. Vagy eddig is azért tehette meg, mert valóban azon a morális és szellemi színvonalon vannak. Mert lehet ugyan azt mondani, hogy a „rendszerváltást” követő kormányok között a hülyének nézés fokában volt legfeljebb eltérés. Mármint a támogatóik felé való megnyilvánulásuk során. De ezen a téren Orbán valószínűleg rekorder. A kerítés kapcsán több szempontból is. Azért is, mert az EU valójában sosem kérte annak felállítását. Legalább is 2015-ből nem rémlik olyan publikussá tett uniós direktíva, megrendelés, kötelezettség, ami a kerítés felállítására adott volna fel megrendelést.

A mostani költségbenyújtás kapcsán különben érdekelne a kerítésépítést minden fórumon népszerűsítő, illetve pártoló figurák reakciója arra, ha valaki az ő költségükre építene valamit, amit köszönettel nem kértek. Alighanem tiltakoznának. Mármint akkor, ha nem az ő házi szentjük, Orbán próbálná ezt megtenni. Mert akkor még a maltert is hurcolnák. A saját pénzükön. Mert a híveknek minden pénzt megér az ország zsenijének minden egyes szusszanása. Így aztán az is érdekelne, hogy milyen reakciókat szülne, ha a kerítés költségét Orbán szavazóinak kellene összedobni. Elvégre egy hitvilágot tápláló médium hóbortjait fizessék a hívei. A kerítés után rögtön elkezdhetnék a stadionok költségeit is összedobni. Az egészségügy és az oktatás valószínűleg egész jól járna az így összegyűlt pénzzel.

Ugyanakkor az is elég nyilvánvaló, hogy Brüsszel sem fog első szóra fizetni. Nem a felét, hanem esetleg egy petákot sem. Így kilométer-hosszan lóg ki a kommunikációs lóláb az egész ügy alól. Orbánnak valószínűleg nem elsősorban a pénz kell, hanem a kommunikációs tőke. Ahhoz, hogy ismét brüsszelezhessen egy kicsit. Valószínűleg azt is beleszőve majd, hogy az EU tulajdonképpen Soros pénzéből simán fizethetné a nagy nemzeti szarvas-csapda egész költségét. Ami a Fidesz szavazóinak a választások alkalmából alighanem elég lehet ahhoz, hogy leadják, ködösre pillogott szemmel, a szükséges papírmennyiséget az urnáknál. De nem csak kellő tompán-látással, hanem kellő amnéziával is. Mert az, ahogy a menekültkérdést kezelte a kormány, Orbánt már két éve is felemelte a morális árulók panteonjába.

De amnéziára egyébként is számít a kormánypárt. Mert még Rogánt is reaktiválták annak sulykolására, hogy Brüsszel márpedig fizessen, és ősszel márpedig zavargások lesznek. Na, jó! Lehetnek. Valószínűleg ez a szerep, a várható hatalmi provokációk kommunikációs előkészítése az a szívesség, amit most kérnek Rogántól. A korábbi jelmezes főpróba után. Talán annak a fejében, hogy még egy kicsit nem feszegetik hivatalosan a helikopteres akciót, és az ingatlanügyeit. Mint az elmúlt évek rogáni eredményeit. Amit meg kell védenie a kormánynak. Leginkább az átláthatóságtól. Ráadásul Rogán azt is tudni véli, hogy a zavargások esetében „vannak olyan külföldi erők, amelyek ezeknek a szervezésében aktívan szerepet vállalnak”. Ami vagy blöff, vagy nem blöff. Ha blöff, akkor nem több egy hangulat-, és félelemkeltő gesztusnál. Ha azonban nem blöff, akkor a miniszterelnök kabinetfőnöke azt is elmondhatná, hogy az információi alapján tett-e már tisztelgő látogatást a belügyminiszternél? Mert amennyiben neki megbízható információi vannak arról, hogy zavargásokat készít elő bárki, akkor ez a legkevesebb, ami egy kormánypárti politikustól elvárható.

Ellenkező esetben még azt gyaníthatná bárki, hogy a zavargásokat az ő tudtával és belegyezésével készítik elő. Ami a beosztása miatt még azt is jelenthetné, hogy a miniszterelnök tudtával és belegyezésével. Ez pedig nem lenne szép dolog. Így várjuk meg türelemmel, hogy Pintér Sándor milyen jelentést tesz le az asztalra a kabinetfőnök bejelentésével kapcsolatban.

22 hozzászólás

  • Úgy látom a szabadság letelt,de az agy nem pihente ki fáradalmait!
    További szabadságot üdvözletével.

  • Kezd a szerbiai és a horvát határkerítés gumicsonttá alakulni. Románia határvonalán nem épült, mivel EU-tagország, és kötelezettségei vannak a menekültkérési eljárásban.

    Ukrajna felől érdekes módon alig történik illegális határsértés. Talán mert ott lőnek is az ukrán határőrök?

  • A jobbik az egészet szeretné ellejmolni!
    ” a többi kis rövidlátó ellenzéki csoportosulás „”-hogy másik írótársatok szavait használjam — pedig azt mondja : minél rosszabb-annál jobb!
    Az utolsó bekezdésekhez : Mégiscsak készül valami forradalom–vagy ellenforradalom?Ezt meg ráadásul előre el kellene dönteni—mi lesz? ne majd utólag legyen ezen is morfondírozás.
    Nem tudom kedves cikkíró ,hogy mi lenne az álláspontja,ha Magyarországon is olyan események lennének,mint ejrópában migránsokból kifolyólag? Hallottad,hogy Olaszországban a migránsok lakásokat követelnek? Biztos nem! És ezután még több mindent fognak követelni–minél többen lesznek–majd a követelés eltűnik és az lesz helyette egyszerűen : elveszik migránsék! De ezt nehéz elhinni ugye?
    Egyenlőre ennyit üdvözletével.

  • Drizari
    2017 szeptember 4
    11:58 de.

    Ezt a gumicsontot most Orbán vette elő, és próbálja az unió torkán ismét lenyomni.
    Amellett a másik kérdésről is van véleményed? Vagy Rogán ígérgetése a provokációkról teljesen rendben van?
    Bár Orbán már legalább két éve gyúr a rendkívüli állapotra. Úgyhogy már sokan hozzászokhattak a gondolathoz, hogy jönnek a pufajkás gárdisták is akár.


  • ‘Hallottad,hogy Olaszországban a migránsok lakásokat követelnek?”

    Ja, meg a Bank teljes aranykészletét.

  • Annyi minden épült már az EU-s pénzekből, pl. felcsúti kisvasút, 11 kilátó egy faluba stb.

    A kerítésnek ezek szerint valami értelme is van. Elvileg a magyar adófizetők pénzéből fizették, de hát van itt már annyiféle befizetés, hogy ki tudja azt átlátni?

  • Andrew_s,

    Rogán vizionálta utcai zavargások? Ugyan! Komolytalan gondolat. Másra nem jó, mint az Orbánnak kezet csókoló öregek riogatására.

  • Alma!
    szept.04.03.04

    Tegnapi hír, hogy egy lassan elnéptelenedő olasz faluban a lakosok menekült gyerekeket és migránsokat fogadnának be, hogy ne kelljen bezárni az iskolájukat!Hogy mik vannak…!

  • Keresgéltem, de nem találtam egyetlen olyan országot sem, ahol elfogadnák az emberek kényükre-kedvükre történő határátlépéseit. Ez az a sehol nem tűrt eset, amikor valaki a határszakasz bármelyik pontján belép személyazonosítás nélkül egy másik ország felségterületére. A közelmúltig (évekkel ezelőttiig) a magyar határszakaszon ezzel a módszerrel csak a csempészek éltek, és olykor-olykor körözött bűnelkövetők.

    Sajnos, a közel-keleti háborúskodás megindított egyfajta népvándorlást, a menekültekét. Talán nem is okozna ez akkora problémát, ha a menekültek a személyüket azonosító igazolványokkal a kijelölt határátkelőknél jelentkeznének menekülti státuszkérelmükkel, de szinte senkinél nincs semmiféle igazolvány. Így könnyen lehetnek közöttük nem kevés számban rosszakaratúak is.

    A határkerítés ellenesek segíthetnének megoldani azt a problémát, hogy a déli határrészünkön két ország még nem tagja az Európai Uniónak, így rájuk nézve más határvédelmi előírások vonatkoznak, mint ránk, mivel ezen a két határszakaszon „fut” egyúttal az Európai Unió határa is.

    A megoldás könnyítéséhez szolgáljon adatul, hogy a horvát határszakasz 344800 méter hosszú, a szerb határszakaszé 174400 méteres. A feladat : biztosítani az EU-s határszakaszokat úgy, hogy azokon keresztül ne juthassanak be illegális határsértők. Mi lehetne a megoldás?

  • Drizari
    2017 szeptember 5
    5:27 de.

    A határ kényre-kedvre való átlépésének engedése és Orbán cselekedetsorozata közt elég széles a mezsgye.
    Orbánnak senki sem mondta, hogy építsen kerítést;
    azt sem mondta senki, hogy gyűjtőtáborok helyett magyarnyelvű plakátkampányba kezdjen,
    Azt sem, hogy bővítés helytt inkább bezárjon tábosokat;
    azt sem, hogy ne regisztrálja az érkezőket;
    azt sem, hogy ne hallgassák ki, szűrjék meg a menekülteket; (ez utóbbihoz kétségtelenül kellettek volna azok a gyűjtőtáborok, ami helyett plakátolt;

  • Andrew_s,

    tettem föl kérdést, megválaszolnád? Te milyen módon védenél egy 174400 méteres és egy 344800 méteres határszakaszt, ahol nagyszámú csoportok hatolnak be Magyarország felségterületére?

  • Drizari
    2017 szeptember 5
    9:38 de.

    Ha a „behatolók” random pontokon és gy időben érkeznek, vagy akkor, ha számítani lehet az érkezésükre, és a belépési pontok többé-kevésbé lokalizálhatók? Beleértve az utóbbiba azt is, hogy a határátkelők környékén táborokat lehet létesíteni?

    Mert dinamizmusában ugye Te sem állítod, hogy felkészületlenül ért bárkit a menekülthullám? Azt sem, hogy a többség nem a közúti átkelőkkel próbálkozott elsősorban? azt sem állítod remélem komolyan, hogy a plakátkampány a legjobb felkészülés?

    Egyébként szerinted „békeidőben” miként védik a határokat?
    Amikor ’56 és „78 között elég sokan mentek ide-oda, akkor is megoldották valahogy a határátkelők közötti védelmet. Mármint ott is, ahol nem volt műszaki zár (pl Németo nyugati részén). Ráadásul akkor is megoldották a szolgálatok, hogy a bevegyült köztörvényeseket, illetve a kgbélákat kiszűrjék.

    Nem az a kérdés, hogy én hogy oldanám meg, mert nem vagyok belszolgálati szakember, hanem az, hogy ismerteke alternatív megoldások a történelemből olyan esetekre, amikor volt tömeges mozgás, és ezen esetekben a műszaki zár volt-e az egyetlen megoldás, és nem volt-e akár azzal párhuzamosan humanitárius megoldás-e? A történelmi példák azt mutatják (beleértve az ’56-os magyar menekülőkét is), hogy alacsonyabb technológiai színvonalon is létezett ellenőrzött gyűjtőtáborokra alapozott, a jelen magyar megoldásnál humánusabb, és nem kevésbé hatékony megoldás.

    Ugyanezek a törénelmi példák azt mutatják, hogy nem a menekültek számára ismeretlen nyelven folytatott plakátkampányokkal, nem a lakoság hiszterizálásával, nem mesterségesen a közterekre duzzasztott tömegekkel, majd ugyanezen tömegek szinte ellenőrizetlen továbbításával oldották meg ezeket a helyzeteket. Ergo, kétlem, hogy Orbán számára csak ezek a megoldások álltak rendelkezésre.

  • Andrew_s
    2017 szeptember 4
    1:40 du.

    Drizari
    2017 szeptember 4
    11:58 de.

    …………
    Bár Orbán már legalább két éve gyúr a rendkívüli állapotra………………….Ezt bizonyára ti szeretnétek!!
    Innentől ég jobban lehetne támadni orbánt.Lehet ,hogy akkor már le is köpnétek.
    Nem ti hajtotok arra,hogy ez bekövetkezzen? Szeretnétek belesulykolni!de annak is van annyi esze,hogy nem csinál ilyet.
    Minden forradalmi üdvözletével.

  • Almási Alma
    2017 szeptember 4
    3:04 du.


    ‘Hallottad,hogy Olaszországban a migránsok lakásokat követelnek?”

    Ja, meg a Bank teljes aranykészletét.
    Ezt még nem is hallottam! De szervezett tüntetésen ezt követelték.
    De a „””” demokratikus”””” televízió csatornák ezt szándékosan elhallgatják.

  • tóth péter
    2017 szeptember 5
    12:28 du.

    2015-ben az I. Feltsuthy 6Őkarika engedte be a Keletihez a menekültek tömegét. Köztudottan azzal az ígérettel, hogy onnan továbbutazhatnak nyugatra. Majd mégsem engedték tovább a tömeget. Aztán megpróbáltak a felheccelt, és a Planetáriumot megrongáló ultrás B-középpel kiprovokálni egy összetűzést. Az sem jött be. Aztán megpróbáltak a határnál kiprovokálni valami balhét, az sem jött be. De a szándék elég nyilvánvaló volt.

    Annyira, hogy Lázár már akkor összel belengette a rendkívüli állapot lehetőségét.
    Megértelek, hogy a trollnapidíjért meg kell küzdened. De legalább nyilvanvaló baromságokat ne írj.

  • Andrew_s,

    nincs gyűjtőtábor, és az EU előírásai szerint nem is lehetnek gyűjtőtáborok. Pont ez a probléma. A szóban bediktált személyes adatok és ujjnyomatvétel után szabadon járhatnak-kelhetnek a menekültkérelmi eljárás ideje alatt. Élnek is vele, másnap már Bécsből küldenék őket vissza.
    És már van papírjuk is, azokkal az adatokkal, amiket bediktáltak, és amik vagy igazak, vagy nem.

    Továbbra is mellébeszélsz, előjössz 56-al és német határral, de nem válaszolsz, hogy a műszaki határzár helyett milyen más megoldással akadályoznád meg az illegális határsértéseket. Egyenlőséget teszel az 56-os magyar menekültek, és az illegálisan, személyi okmányok nélkül tömegesen érkező muszlimokkal.

    Ez szándékos ferdítés nálad, vagy meggyőződésből írsz ilyeneket?

  • Drizari
    2017 szeptember 5
    1:19 du.

    Világos. Amelyik megoldás ismert alternatív példát említ, az számodra mellébeszélés.
    Nézde, ha képtelen vagy elfogadni, hogy másnak más a véleménye, és csak a múszaki határzár a számodra elfogadható. Esetleg gyalogsági aknákkal fűszerezve, akkor teljesen felesleges veled beszélgetni.

    Egyébként az EU a kerítést sem írta elő, és ezen az alapon a jelenlegi menekülttáborok is illegálisak. Ha pedig azok szerinted rendben vannak, akkor teljesen mindegy, hogy minek hívják. a szűrőfunkció táborokhoz és nem nevekhez kötődik. Amúgy Magyarország még a bediktálás alapú egyszerűsített regisztrálást is megtagadta azoktól, akik zöme végül a Keleti pályaudvarnál torlódott fel.
    Tulajdonképpen miről beszélsz? Papagájmódra ismételgeted, hogy a műszaki zárnak nincs alternatívája, és minden alternatíva komolytalan. Okoskodsz a semmibe. Semmibe veszel mindent, ami nem azonos a Te meggyőződéseddel.

    A vagdalkozás nálad életforma, vagy egyéni meggyőződés?

  • Andrew_s
    2017 szeptember 5
    1:08 du.
    Andrew_s
    2017 szeptember 6
    3:47 de.
    Nagyon okos vagy mindenben ,csak e fejbe szorult dolgok nehogy felrobbanjanak,mert mások látják kárát.
    Érdemes elgondolkodnod sok mindenen üdvözletével.

  • tóth péter
    2017 szeptember 6
    11:43 de.

    Elég sok mindenen el szoktam gondolkodni. De téged ez a veszély nem fenyeget.

  • Majd csak előkerül egy van der Lubbe, „oszt jó napot”.

  • Andrew_s
    2017 szeptember 6
    1:53 du.
    sajnos a veszély már téged elért–nem én tehetek erről.
    Megértelek üdvözletével.

  • Robert Morrison

    Andrew_s 2017 szeptember 5 1:08 du.

    Szeretek okos emberektől idézni ezért ha megengeded a Te utolsó soroddal kezdeném a hozzászólásomat. Remélem nem kérsz jogdijat. 
    “Megértelek, hogy a trollnapidíjért meg kell küzdened. De legalább nyilvanvaló baromságokat ne írj.”

    “2015-ben az I. Feltsuthy 6Őkarika engedte be a Keletihez a menekültek tömegét.”
    Azért ezt a történészek nem fogják megerősíteni abban biztos lehetsz.

    “ Köztudottan azzal az ígérettel, hogy onnan továbbutazhatnak nyugatra. Majd mégsem engedték tovább a tömeget. “ És ha már a történészeket említettem akkor talán történelmi hűséggel kellene ezt az állításodat alátámasztani. Az én emlékezetemben ez úgy él, hogy a már indulásra kész vonatot át kellett irányítani a Bicske melletti rendezőre, mert az osztrákok megtagadták a beutazási engedélyt. Napokba tellett mire a német kormány tovább utazást engedélyező nyilatkozatát követően elindulhattak a szerelvények. Eközben vonultak gyalogosan az autópályán a már türelmüket elvesztett tömegek Ausztria felé.

    “Aztán megpróbáltak a felheccelt, és a Planetáriumot megrongáló ultrás B-középpel kiprovokálni egy összetűzést. Az sem jött be. “ Itt megint nem nyertél, mert ha ez let volna a cél akkor bizonyos lehetsz hogy vér folyt volna. Ez pedig senkinek nem lett volna jó és ezt Neked is illene tudnod.

    “Aztán megpróbáltak a határnál kiprovokálni valami balhét, az sem jött be. De a szándék elég nyilvánvaló volt. “ Na itt azért jó lett volna valami megfoghatót is irni, mondjuk idő, hely és esemény. Mert volt balhé a határokon amik jól dokumentáltak a video arhivumokban. CNN mutatta az egyik oldalt a maga „szavahihetőségével” és ugyanazt láthatod a történteknek megfelelő valóságos felvételeken is.

    “Annyira, hogy Lázár már akkor összel belengette a rendkívüli állapot lehetőségét.” Kár hogy nem vezették be. Hamarabb, egyszerűbben és olcsóbban lehetett volna rendezni a dolgokat.

    Végezetül, jöhet a szokásos bal-lib cimke osztogatás …. fasiszta, troll, homofobik, etc. Szerintem a HungarianSpectrum oldalom sokkal eredményesebb lehetnél ezekkel a minden alapot nélkülöző beírásaiddal.

    És akkor méegyszer Tőled idézek:
    “Megértelek, hogy a trollnapidíjért meg kell küzdened. De legalább nyilvanvaló baromságokat ne írj.”