Merkel negyedszer — Az AfD belső konfliktusai és a német választás kihatásai

2017 szeptember 26 9:37 de.33 hozzászólás

Angela Merkel fogja elfoglalni ismét a kancellári széket Németországban. A kérdés csupán az lesz, kit vesz maga mellé koalícióba. Martin Schulzot az SPD-től, az Európai Parlament elnökét? Korábban nagynak tűnt a valószínűsége. Az SPD egy ideig tarolt a nyári választási kampányban, de egy idő után Schulz népszerűsége a ménypontra esett vissza. Az utolsó hétre sikerült ugyan beerősíteni, de az elvi nézeteltérések Schulz és Merkel közt is megkérdőjelezhetik a koalíció létrejöttét. Azonban közvetlen azután, hogy nyilvánvalóvá vált Merkelék győzelme, Schulz bejelentette, hogy nem lesznek koalíciós partnerek, maradnak „opozícióban”.

Az idei választások legnagyobb meglepetése az AfD (Alternative für Deutchland) nevű párt előretörése. Már régóta sikeresen veszik az akadályokat és idén annyi szavazatot sikerült begyűjteniük, hogy biztosított a helyük a Bundestagban. 1949 óta nem volt arra példa, hogy szélsőjobboldali párt bekerülhessen a Parlamentbe. A szavazatok 12,6 százalékával 94 mandátumot szereztek.

Az igazi bomba azonban hétfőn robbant. A párt egyik vezető személyisége Frauke Petry, bejelentette a hétfő reggeli sajtó konferencián, hogy kiválik a pártból. Frauke Petry lépését azzal indokolta, hogy belső ellentétek miatt határozott így. Az AfD-en belül egyre jobban érezhető a hatalmi harc. Petry valószínű azért nem tudott nagyobb hangsúlyt fektetni a választási kampányra, mert időközben megszülte ötödik gyermekét.

Döntését még azzal is alátámasztotta, hogy szerinte Alexander Gauland és Alice Weidel kampánya nagyon radikális volt. Rengeteg potenciális szavazót elriasztottak. Számításai szerint minimum egy milló CDU szavazót vesztettek, akik csalódva pártjukban inkább szavaztak volna az AfD.-re semhogy a CDU-ra. A sajtótájékoztatón az egyik társelnök, Meuthen azt mondotta, hogy amit Petry tett az nem fair. Hátba szúrta saját pártját. Petry a párton belül az egyhébb radikális vonal embere. Mindig is próbált elhatárolódni a „fundamentalista” szélsőjobboldali irányzattól. A párton belüli hatalmi harc ezzel mégjobban kiéleződött. Alice Wiedel támogatottsága igen csak labilis. A nyiltan lesbikus képviselő helyenként a kampány idején nyiltan támadta Merkelt, „foglalkozni fogunk a sorozatos jogsértésekkel, amiket elkövettek”–mondta.

Sem Gaulandnak sem Weidelnek nem sikerült egyénileg saját körzetükben többséget szerezni. Petrynek viszont igen. Ám ahhoz hogy saját pártot alapítson ahhoz harminc százalékos támogatottságot kell szerezni a párton belül. Arra a kérdésre, hogy lesznek e még mások is akik esetleg vele tartanak nem tudott válaszolni.

Ki is maradhat Merkelnek, akikkel képes lesz koalíciót létrehozni? Talán a zöldek? Elképzelhető, de a dolgok jelenlegi állása alapján ez sem valószin. A liberális FDP is szóba jöhetne, ám Merkel és a „szabaddemokraták” politikai elképzelése az EU-ról szöges elentétben áll egymással. Ha pusztán csak arról volna szó, hogy csak Németország további sorsáról döntenek, messze nem volna mindenki ennyire ideges. Itt egy kontinensről is szó van. Németországnak vezető szerepe van az EU-n belül. Merkel hatalmának gyengülése maga után hozhat olyan dolgokat amik az egész Európai közösségre hatással lesznek. Franciország ki fogja használni a helyzetet, és Emmanuel Macron már most tett olyan kijelentéseket, hogy ő hajlandó lesz átvenni a stafétabotot Merkeltől. Cseppet sem érdekli, hogy erre senki sem fog neki felhatalmazást adni. (Annó Sárközy sem kapott, és mégis is próbálkozott. Hogy saját országában nem mentek a dolgok az érdekelte a legkevésbé. Macron semivel sem jobb, egyéni hatalomra törekszik és a saját választói fogják kivégezni.) Saját országában kellene először rendet teremtenie úgy gazdaságilag mint politikailag.

Ahogy fentebb megemlítettem itt nem pusztán Németország a tét, hanem ezen belül az egész európai közösség. Ahogy Merkel elképzelné, hogy kötelezően megszabná a tagországoknak, (és ezen belűl is főleg a volt Közép Kelet európai országoknak vagy más néven a visegrádi négyeknek) hogy mennyi menekültet „kötelesek” befogadni az mára kiderült, járhatatlan. Erre egy tagország sem lesz hajlandó. Az az elképzelés hogy majd Törökország fogja megoldani és bizonyos észak Afrikai országokból érkező menekült-áradatot, azt csak az európai adófizetők zsebei bánják. Törökország több milliárdot zsebelt már be, és megoldani semmit sem oldott meg amire kötelezettséget vállalt. Sőt! Egyenesen zsarolja Európát. Erdogan már azt is megengedte magának hogy a választási kampányát átakarta vinni Németországba (állítólag megpróbálta befolyásolni a kettős állampolgársággal rendelkező de német szavazati joggal rendelkező törököket, hogy megszabta nekik kire szavazhatnak Németországban). Ugyan ezzel próbálkozott itt Ausztriában is és meglepődött amikor Ausztriában megkérték, hogy ne próbáljon mégegyszer idejönni mint államfő és befolyásolni a török kettős állampolgárokat.

Csupán zárójelben jegyezném meg, hogy Erdogan úgy tekinti Ausztriát és Németországot, mint valamikori török gyarmatokat. Egy alkalommal Orbánnak is ilyent talált mondani, amikor is Orbán elutasította azon kérelmét hogy mecseteket építsenek Magyarországon. A kiújuló pontosabban a mindeddig szőnyeg alá sepert kurd válság ismét előjött. Kurdisztán nem pusztán autonómiát, de saját önálló államot szeretne. Sajnos ezen törekvése nem egyezzik sem a török, sem az iráni szir és orosz érdekekkel sem.

Ezek után senki számára sem lesz mindegy, hogy Németország további politikája milyen irányt fog felvenni.

Avi ben Giora

33 hozzászólás

  • Nagykoalíció lesz?

  • De a valosag hogy Merkel asszonyra senki nem szavazott.
    Mert neve nem is szerepelt a valszto-listan.
    Csupan a part neve.
    Hasonloan mint Hitler neve sem soha.
    Csupan a Nemet Nemzeti Szocialista Munkas Part.(NaSi)
    s a modon a lakossag 32%-a szavazot arra a partra.

    De Merkel 33 %-at kapott partja.
    Csupan 1%-al kedveltebb a lakossag alatal mint volt a NaSi party.

    A koalicio alapjaban teljesen anti-demokratikus.
    Miert ?
    Mert a lakossag 67%-a ellene szavazott.

    S most a koalicio altal mind azok akiket a szavazo lakossag visszautasitott a valasztason, ma legtobbjuk valami hatalomra jutnak a Merkel koalicioja alapjan.

    Hogyan lehetne azt demoratikusnak velni ?

    Barki tudna logikus, ertelmes magayrazatot adni arra ?

  • Az, hogy Merkel Banya jelentős szavazat veszteséggel jött ki a választásból akár észhez is téríthetné, de attól tartok, hogy nem fogja. Azt azért megjegyezném, hogy egy ekkora barom nép mint a német csak a vele szomszédos Franciaországban él, akik olyan gyermektelen vezetőt választottak akiknek nincs és nem is lehet jövőképe hiszen jövője sincs. Más lenne a helyzet ha egy négy vagy öt gyermekes család apát/anyát állítottak volna az országuk (és sajnos a Vén Európa) élére.

  • ROBERT MORRISON soraira.

    A nemet-nep mindeg sorban alt huen kovetni a kolompost.

    Ugya multban mint ma, a nemet gazdasagi erdeke valtozatlan.
    Jelentos ipari nemzetnek elkerulhetetlen a szuksege a piacokert es a nyersanayg szerzes. Sot ma, meg az olcso munkaero.
    Azert a tarsdalmiill. nemzetisegek ellenzesei europaszerte.

    Minden amult alpajn ismetlodik. Csupan a szloganok valtoztak. A nemet erdekei es modszerei alig.

  • Robert Morrison
    2017 szeptember 26
    11:40 de.

    Mi a baj Merkellel? Orbán is azért imádkozott egy egész éjszakán át, hogy Ő nyerjen, márpedig Orbán mindent tud, mindig igaza van és soha nem téved.

  • Robert M. se Junckernek, se Merkelnek, se Macronnak, se Theresa May-nak nincs gyereke. Ha a házamat egy kőművessel szeretném megépíttetni, akkor először elsétálok és megnézem az övét. Ha egy omladozó putriban lakik, nem számíthat a megrendelésemre.

  • Avi, a miértekre kíváncsi mindenki. Hogy lehetett Szászországban első az AFD? Hamburgban miért csak 8%?
    A kutatások szerint a bevándorló hátterű szavazók között melyik párt a legnépszerűbb? Mi van a Pegida Mozgalommal?

  • charlie
    2017 szeptember 26
    1:16 du.

    „Avi, a miértekre kíváncsi mindenki. Hogy lehetett Szászországban első az AFD? Hamburgban miért csak 8%?”

    Szerintem ennek az az egyszerű magyarázata hogy, a vesztiknek kevés volt 28 év az oszik maradéktalan ideológiai és gazdasági integrálására vagy az oszik még mindig -reménytelenül- a keleti blokktól örökölt orbáni illiberalizmusban szenvednek! 😀

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 26
    11:06 de.

    „A koalicio alapjaban teljesen anti-demokratikus.
    Miert ?
    Mert a lakossag 67%-a ellene szavazott.”

    Bocsánat, de miért lenne antidemokratikus a koalicióban való kormányzás? Ha a győztes párt csak koaliciós partnerrel képes kormányozni, akkor jogos a neki megfelelő partner igénybevétele, de ha átveszi koalizációs partner programját vagy számottevően módosítja a társak kedvéért a sajátját, az tényleg antidemokratikus, mert nem arra kaptak felhatalmazást a szavazóktól! Ismerve Merkel erőskezüségét én ezt kizártnak tartanám!

  • Robert Morrison

    HunCanada 2017 szeptember 26 12:56 du.

    Engem senki imája nem érdekel és legutóbb kb. 10 évesen hittem el hogy valaki (Lenin) mindent tud.

    A baj a Merkel Banyával az, hogy neki nincsenek lányai vagy lány unokái akiket az importált nomádok a nyílt utcán megerőszakolhatnának, nekem pedig vannak, ezért soha nem fogjuk egy szemszögből nézni és látni azt a mocskot amit ez a degenerált boszorkány beszippantott Európába és be akar ömleszteni Magyarországra.

  • Robert Morrison

    charlie 2017 szeptember 26 1:08 du

    Igazad van, de Mrs. May nem akar senkit behozni, Tipszi Juncker meg nem fog semmit elérni csak a poharat. A két veszélyes idióta az igazi hatalommal rendelkező Merkel Banya és Selyemfiú Macron.

  • ORSOS ELEMER kerdezte hogy miert anti-demokratikus ahol pokitikusok hatalomra jutnak meg ha a lakossag leszavazta oket?

    Talan valaszoljon arra, hogy miert a szavazasok ha akit a szavazok nem valasztottak meg is hatalomra juthatnak ?

    Az lenne a maguk gajta ‘demokraciaja”?

    Akik ellen a szavazok szavaztak mert NEM ohajtottak oket politikai uralomra, de megis uralomra jutnak politikai alkodozasok aran. Hat miert a szavazas, es hogy lenne az demokratikus.
    „Dmokracia” a nep uralmat, hatalmat, ill dontesei alpjan valo vezetst jelenti. NEM ?

    Hol letezik az a „koaliciokban”, a politikusok alkodozasai altali uralomban ?

    Lenne valassza arra ???

  • TGM:
    „…a németországi választások után a budapesti tüntetések „európázása” egyszerűen nevetséges. Orbán Viktor páriából mainstream európai politikussá válik – s ez még inkább így lesz, ha (amint várható) Ausztriában és Csehországban is a reakció kerül hatalomra…”

    A teljes cikk:
    http://kettosmerce.blog.hu/2017/09/25/tgm_vereseg_nemetorszagban?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201709

  • A szerzőtől sajnos nem kaptunk sok új dolgot, talán azért, mert cikkének 20 százalékát a hétfői index.hu -ból koppintotta, szó szerint. Meg ha Ausztriában élnék évtizedek óta, még véletlenségből se írnék le olyat, hogy „Deutchland”… (Az „opozicíó”-t is két p-vel kell írni, de ott lehet, hogy csak egyszerűen Schulzot idézte.)

  • Szóval, a helyzet a következő. Ez az arány mármint a 67% annyiban nem stimmel, hogy nem szavaztak ellene pusztán másra , de úgy, hogy ne találjon magának koalíciós partnert. Magyarán szétszavaztak. Hogy az AfD miért kapott annyi szavazatot az egyik tartományban és a másikban kevesebbett? Erre is roppant egyszerű a magyarázat. Nyiltan nem lehet látni, de a volt NDK aktívistái befurták magukat ahova lehetett. Merkel azért nyert csak ilyen „vékonyan” mert az osztik már nem élvezhették azokat a kisebb-nagyobb proporcokat amiket régen adott. És minden bizalmuk az AfDben van. Külön párt és független. DE! Elfaragták a kapa nyelet mert a kamnpányban és utána is nagyon szélső jobbos propagandát nyomtak. Ez tette be a kaput nekik is, mert az egyik vezetőjük kivált a pártból s elítélte az egész propagandát. Most itt is adva van egy kis paprikás helyzet. Petry kiválásával nagyon korrodálódni fog ez a párt is. Petry ha kap a pártjában 30% támogatottságot képes lesz saját külön pártot alapítani. És itt ez lesz a lényeg.Ha sikerül még elcsábítania pár taggot(ahogy hétfő este nyilatkozott az ARD riporterének, amikor azt kérdezte meg tőle ki fog még vele tartani, kik azok akik kilépnek? Petry nem adott erre választ, de nyilván nem pusztán elhamarkodott lépés volt ahogy sokan mondják.)Előfordulhat, hogy mint Franciaországban Mary LPen pártja szépen lassan tönkre mennek. Lehetne használni azt a kifejezést felszalámizzák magukat. Merkel mint írtam nem pusztán Németországért felelős. Egész Európáért. Most pontosan nem tudnám idézni azt aki Mekront hozta be példának. Mekron Franciországban már messze nem élvez akkora támogatottságot. Csak egyféle képpen lesz képes ismét bizalmat szerezni, ha kihasználva ezt a németországi káosz helyzetet Európa irányítását megpróbálja átvenni Merkeltől. Miért imádkozott Viktorunk Merkel győzelméért? Lehet hogy azért, met Merkel hülye bevándorlás politikáját már senki sem támogatja igazán, de még is jobban örülne egy ilyen relatív vezetői képességekkel megáldott nőnek mint egy szuper káoszt magaután hozó akárkinek. Ami igaz az igaz: az európai uniót vagy a németeknek vagy az angoloknak kellene vezetni. Mindenki más csak káoszt és felfordulást okoz. És a Sorosozás jogos abból a szempontból, hogy pontosan azt szeretné elérni, hogy átláthatatlan zavaros helyzet alakuljon ki. Aki a Pedidát keresi még annak csak annyit tudok mondani, hogy kimultak. nem teljesen mert valahol még majd felbukkanhatnak.

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 26
    3:47 du.

    A német választási rendszerben nincs sem érvényességi, sem eredményességi határ és egy fordulós, tehát a bármekkora többséget megszerző párt kormányoz. Ha nem sikerül abszolut többséget szereznie, akkor nem tud kormányozni, de a sikeresség érdekében joga van olyan partnereket maga mellé emelni akik hajlandók -persze kompromisszumok árán- az ő programját támogatni.
    Ha ez nem sikerül, akkor jön a kormányválságok sorozata, ami nem lehet cél, ezért nincs mese, egyezkedni kell! Mellesleg a magyar és a francia választási rendszerrel a német győztes párt simán 2/3-os parlamenti többséggel egyedül kormányozhatna, az demokratikusabb lenne? Megértem hogy, Önnek ez érthetetlen, mert az amerikai „demokratikus” kétpárt rendszerben ilyen morális kérdések fel sem merülhetnek!

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Mi az hogy nincsen sem „ervenyesegi” sem „eredmenyesegi” hatar.

    A US ban nincsen ket part rendszer. Van tobb mint 100 politikai partok.
    Persze igen bonyolult egy kissebb partnak minden orszagban fokent az elnok valasztasokra regisztrali.

    Kb, egy tucat sikereskedik ha nem is mind az 50 orszagban , de legalabb fel tucat partok sireskednek.

    Azert vannak az „elozetes” valasztasok. S az igen jelentos a nem partizan versenyzok eseten. Mint a birak, helyi rendorfonokok, stb.

    De tavaly Trump 17 ellenfelet a GOP-bol egyedul sikeresen felulmunt.
    Hat mit vel ki a fene ohajtana azokat a Trup-al koalicioban mukodni, akiket a tomegek visszautasitottak szavazattaikkal.
    Hasonloan a demokratak negy (4) kezdo versentzobol, es volt minden orszagokban Dr.Jill Stein a „zold” es Garry Johnson (kormanyzo) a Libertarian part versentzoje.

    De a vegen aki az 50%+1 szavazatot nyer, az a gyoztes.
    Demokraciaban nincsen ezust meg bronze erem a veszteseknek.

    Na dondja oszinten, mi a fenenek lenne szukseges a „valasztas”, ha meg akit nem is valsztott meg a szavazo lakossag is oda jut mint ha gyozott volna.

    Az teljesen ertelmetlen.
    Lat maga abban valami logikat ?
    Na, oszinten am !

  • HunCanada
    2017 szeptember 26
    12:56 du.

    „Robert Morrison
    2017 szeptember 26
    11:40 de.

    Mi a baj Merkellel? Orbán is azért imádkozott egy egész éjszakán át, hogy Ő nyerjen, márpedig Orbán mindent tud, mindig igaza van és soha nem téved.”

    …plusz öt gyereke van, tehát -R.M. logikáját követve – ettől murva hiteles!

  • Hun pajtás! Ezt az adatot honnét vette? Merkellnek egy fia gyermeke nincsen. Pedig egy evangélikus lelkész egyszem lánya. Az NDK virágzása idején persze csinűlt egy pár „nyalánksgot”. Egy részük videora lett másolva de úgy eltüntették őket mint ha nem is lettek volna.Ha volna valami igen csak bátor újságíró akkor ezekkel lenne most tele a nett. De várjuk ki. Még egyáltalán nem biztos hogy valakik nem e dobnak majd ilyeneket be. Itt még elfognak szabadulni az indulatok.

  • Ha egy jobbikos kiadványban ilyen grafika jelenhetne meg, akkor a világ véleményformáló nehéztűzérsége dörögne hetekig.
    …….
    http://nepszava.hu/cikk/1141442-genderkampf
    …….
    Megértem az elkeseredést, hogy egy mai közvélemény-kutatás szerint a Jobbik támogatottsága kétszerese lett az Mszp-ének, – és ez elkeseredett akciókra sarkalja őket -, de ez már a Völkischer Beobachter-t idézi.
    Rettegők, gyerünk rettegni.
    ……..
    http://hvg.hu/itthon/20170927_Median_Melyponton_az_MSZP_a_Jobbik_kozel_ketszer_olyan_eros

  • Az antigöllner Lovas István jegyzete a német választásokról és a sajtószabadságról:
    …..
    http://magyarhirlap.hu/cikk/98998/Katasztrofa_De_jo

  • Lovas elövette a lavassági kardját? Csak az a baj hogy ő sem különbb mint a többi hataloméhes. Nos most legyen valaki okos és hámozza ki, hogy a hataloméhség mit is fog eredményezni. Az SPD belül is elindult egy mindenáron hatalomnra kerülni akció. Sulz ugyan azt mondta oppositioba vonulnak. de úgylátszik sok tagtársának más a véleménye. Andrea Nahles az egyik „funkcionáris”(fraktion schéfin) kijelentette, hogy Sulz lehet hogy egyedül megy opositióba mert ők és pár más SPD képviselő az UNIO mellett van. Csakhogy igen zavaros az elképzelésük. Mert szeretnének Merkellel együtt lenni, de ugyanakkor azt is kijelentette, hogy ők azon lesznek hogy egyedül tudjanak majd kormányozni. Ez mosz kicsit kezd oyan lenni, hogy enyém a vár tied a lekvár. Merkelnek lehet hogy mégis lesz majd koalíciós partnere? Itt a legjobb példa arra, hogy emberek mire képesek egy csipetnyi hatalomért. És még mi jöhet ezek után?

  • Avi, a sok elemzés nem nagyon tér ki az FDP-re, úgy hallom, már sok dologban jobbról előzi a többieket. Ugye nálunk a liberalizmust meggyűlöltette az SZDSZ, de nem tudom, mi a helyzet ez ügyben a németeknél. Hát ha te többet tudsz erről.

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 26
    8:55 du.

    Kedves Uram, sorolja fel hogy, a 100 amerikai párt közöl a két kivételezetté avanzsált nagy párton kívül hány másik párt rughatott labdába, azaz kormányzott aZ Egyesült Államokban az utóbbi 50 évben! Ha nem talál ilyet, akkor ez nem csak látszólagos többpárt rendszer?

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Volt a WHIG, s a Federalist Part, a Bullmus Part. Sot a Liberal meg a Conservativok. Teddy Roosewelt, Hamilton, Jefferson, Washington, Partok amik elmultak a sikereik vegevel.

    FDR koztrasagi prtu volt, de a demokrata part neven sikereskedett.

    Nincsen kenyszeritet politikai rendszer. csak akiket megvalaszt a tomeg azok vegzik a feladtataikat.Senki mas!

    Mint mar jeleztem elobbiekben maganak, sot maskor is, hogy nem a partok hanem a nep,ill. szavazo lakossag altal egyenileg valasztottak toltik be minden kepviseltetseket.

    S ugy a US Congereszusban vannak un. independent es mas elmei felfogasu fuggetlen tagok.

    Senator Rand Paul, Libertarian.
    Senator Bernie Sanders volt mint Independent, majd mint Demokratik Szocialista.
    Larry Johnson Libertarian es Jill Stein a Zold part volt, de vesztettek.
    Volt rengeteg mint azok a multban.Like pl.Wendel Wiklki, Long , sot meg Erick Hess s tobb mas communistak is.
    De a sikertelenek eltunnek mint a szurke szamar a kodben. Nicsen ezust erem a veszteseknek.Mint az eletben.

    Maga Trump teljesen fuggetlen independent. Sot volt meg demokrata es GOP sot meg mint az American Part neven is szaladt az elnoksegert a multban.

    A kepviselo hazban 438-en vannak. Igen sok az u.n. Black Caucus, ,mas elvek kovetok. Nevuk tul sok listazni,sot emlekezni.
    De hasonloan minden orszag kormanyai es torvenyhozo testuletei.

    Az elnok, vagy a kormanyzoknak semmi hatalmai, csak a torvenhozo testuletek hatarozatai. Sot meg az elnok sem kepes semmi jelentoset tenni a US Senatus dontese nelkul, mert a Szenatarok kepviselik a tag-orszagokat.
    Az elnok jeloli a cabinetjet, de a Senetus jovagyasaval, ami lehet igen ellnzekes, sot visszautasito sokszor az ellenzekei altal.

    Trump a GOP ticketjen gyozot mert megverte azok 17 remnykedoit az elozetes valasztasokon mind az 50 orszagokban egyenkent.

    Reagan demokrata volt, de a GOP ticketjen nyert.Amig a Haz es Szenatus Demokrata kezben volt, de minden torvenyes kerelmeit es javaslatait jovahagyta az ellenzeki Demorata Haz es Senatus.
    Az a politikai kepesseg eredmenye.

    Trump semmit nem volt kepes Januarota, amig a GOP folenyeben van a Haz es a Szenatusban is. Mindenkinek a sajat elve vagy ellenzeke. Nem ernek egyseget el.

    Maga az osi csaszari,kiralyi, meg fasista es kommunista onkenyuralmak alapjan ertelmez es gondolkodik. Az a problemaja. Azon alapon ertelmez mindent ami 180 fokkal az ellenkezok a valosagtol.
    S nem hajlando ertelmezni ami nem ugyan az.

    A politiaki partok csupan a penz-koltesegek toborzoi, mert az orszagok kozotti valasztasok rem sokba kerulnek.
    Obama, Clinton egy billiot koltottek minden alkalommal.
    A helyi valasztasok az orszagokon belul az kissebb koltseg, onalloan fedezve, s azert zomeik a part-mentese valasztasok.
    Mind a NON-partizan valasztasok ,birak, rendorfonokok, adobecslok, ado-szedok, polgarmesterek, tanacs0tagok, mind a kulombozo bizitsagok tafjai es vezetoik, mint, az iskola, viz, vilagitas, stb. bizotsagok tagjaik es vezetoik.
    Az egyene kepessegeiket es karaktereit amit a szavazok itelnek.

  • Bendeguz79
    2017 szeptember 27
    3:59 du.
    Erdekes az elemzese .
    A helyzet az, hogy mindenki ellene van az elnoknek. Mind a Demokratak, mind a Republikanusok. Igy nehez lesz kormanyozni.
    En kedvelem Trumpot, egy egyeniseg. Nagyon sajnalom, szerintem meg akarjak buktatni, ezert nem ert el meg semmit.

  • Kedves Figyelo;

    Soraibol veleve Maga kisse felre magyarazza sajat meglatasait.
    A demokratikus rendszerben NEM a partok, henam a szvazok altal valasztott kepviseloik hozzak a donteseket.
    S minden egyennek meg van a sajat meglatasa es velemnye, sot a sajat javaslata amit remelne valora hozni.

    Persze 438 kepviseloknek es 100 szenatorknak mindnek meg van a sajat meglatasaik.

    A demokratak, ellenzik Trump-ot ideologia okokbol, sot hogy a GOP az elmult 8 ev alatt gancsoltak Obama terveit.
    Na most a demokratak lehetosege azzal vissza-elni.

    De mint lathatta, Trump sikeresen elerte eredmeniet a demokratakkal. Ami, a GOP kepviseloket haragositotta.
    De az a „politika”.
    Hasonloan Ranald Reagan , a teljes felsobbsegu demokrata Haz es Szenrussal sikereskedett minden terven.
    Azert lett oly sikeres.
    Az esz, es eszes politikai eljarasok, s nem az ellensegeskedes amit a magyarok mutatnak.

    De eddig meg a demokratak semmire nnetek a valsztokkal tavaly November ota.
    Most jon majd Alabama Szanator Session helyettesotesenek valsztasa. Az majd ut-mutato lessz.

  • FIGYELO; Nem „mindenki”.
    Csak a liberal sajto es az ellenzekei.

    A tamogato bazissa 100%-kal mogotte all.

    Most kezdte az igert ado-koteletzesek reformalasat.
    Persze a „hegyen-felfele” indul.
    De ha sikeres lessz, bazissa tobbszorosodik, mert a gazdasagi korulmenyeket emelni fogja az.

    s ne feledje, meg amit „ellenzekei: hirdentenk is, nepszerusege tulerte ami Obama’s altalonos legmagasabb nepszerusehenk szami voltak.

  • Kedves FIGYELO; Ne felejtse Trump NEM koztrasasgi !
    Csak mert sikereskedett mind a Koztrasagi versenyzok ellen.

    A GOP (koztarsasagi part) impotensnek bizonyitottak magukat.
    Trump sikeres lett a demokratakkal elerni celjat.

    Talan, celzatosan is, de szegenre tette a GOP-t a Congresszusban.

    A felszintiek jelektektelenek. NE kovesse a Gollner-Soro- KMH elveit !!!

    Az eredmneyek akim szamitanak.Semmi mas.

  • Bendeguz, igaza van.
    Gollner stb, velemenyet nem tartom fontosnak igy nem is kovetem.

  • Micsoda „demokratikus” valasztas volt ez ottan?!

    SENKI nem nyert, de minden politikus uralomra jutott igy.

    KOALICIO, az amit regen a gagnsterek kieggyezeseik alapjan felosztottak a teruleteket, a annk alapjan uralta az alkohol, prosztitucio majd a kabiszer kereskedelem teruleteit.

    Nem csoda hogy ma az ottani politikusok kopirozzak azt.
    Igy ok nem veszthetnek, csupan a lakossag veszit.

  • CHARLEY megjegyzesere;

    Kis reszben teved, mert Marcon elnoknek van mostoha gyermekei es mostoha unokai, feleseg 62 eves nagymama.

  • AVI ben GIORSA elobbi megjegyzesere, ahol irta ,hogy nem szavaztak ELLENE, csak masra.

    Hat amikor a szavazo MASRA szavaz , az NEM a remnykedo gyoztese elleni szavazat? SW pont azert NEM lett gyoztes.
    33% szavazat csupan a Hitler fele eredmeny !
    Meg ha 1% -al magasabb is .

    Vegye a valosagot, ne a szavak celzatos felremeseleseit !