Lincselésre készen

2017 szeptember 27 11:15 de.33 hozzászólás

Ha ez a mi kis nációnk nem szokhatott volna hozzá a szégyenkezéshez, roppantmód szégyenkezhetne ezután a honi nácizmus terjedése okán. Azért fogant meg bennem a fenti gondolat, mert olvastam az őcsényi panzióban megszállt menekültek befogadása elleni, a polgármester által felkorbácsolt gyűlködő indulat részeredményéről közzé tett sorokat .

Hogy tudniillik még nem lincseltek, csupán kipukkasztották a panziótulajdonos autója kerekeinek gumiját. De vajon honnan való a gondolatból formált mondatom első fele, amit bizonyosan loptam.

És talán érdekes is, ahogy a nyomára jutottam.

Legelőbb Jókai jutott eszembe, meg a nagyapámtól örökölt száz kötete, amelyekből a regényolvasást megtanultam.

Aztán a Feszty-villa, ami itt van a szomszéd sarkon, a Bajza utcában, ahol Jókai Mór idős korában lakott, mert Feszty Árpád felesége az ő fogadott lánya volt, ő meg a felesége, Laborfalvi Róza halála után Fesztyékhez költözött.

Itt tartottam, amikor felötlött bennem Ady.

Igen ő, aki tán egyedüliként állt ki Jókai mellett, amikor nemcsak Fesztyék haragudtak meg rá, amiért megfosztotta őket a remélt örökségtől, hanem megharagudott rá az utca népe, s olvasói is letették a könyveit, a könyvárusoknál a Jókai-kötetek remitendája nőtt, amiért a nemzet írófejedelme egy zsidó szatócs fiatal lányával bujálkodott, s akit merészelt elvenni feleségül.

Mikszáth utóbb így elevenítette fel a történteket: „A lapok a leghitelesebb formában meghozzák a hírt, hogy a hetvennégy éves aggastyán megházasodott, elvett egy fiatal színésznőt, Grósz Bella kisasszonyt. Az egész országon végigszáguldott a villám gyorsaságával a pikáns hír. És feltárultak egész meztelenségükben a kínos családi jelenetek, melyek azt megelőzték, a baráti közbelépések és minden egyéb, ami azzal összefüggött, végighurcolva a dicsőségtől körülragyogott emberi főt a parázna beszédek, gúnyos tréfák kloákáján. Minden jobbérzésű embernek fájdalmat, lehangoltságot okozott ez.”

De a jobbérzésű emberek egyike, akit a gúnyos tréfák és parázna beszédek sora nem lehangolt, hanem felháborított, versében a házasságukat a nászok nászának nevezte, s százszoros áldást kívánt az ifjú feleségnek:

Az a nő legyen százszor áldott,
Aki szivét ejtette meg,
Aki örök tavaszt varázsolt
A tarlott őszi táj felett.
Ne érje gáncs a nászok nászát,
A sors választott öregét,
Ne bántsátok a legutolsó,
De talán legcsodásb regét!…

A vers a Nagyváradi Napló 1902. november 12-én megjelent számában közölt pulicisztika része volt. Ebben Ady azt írta Jókairól, hogy „… munkálásnak értéke kiszámíthatatlan. Mindenesetre fölér a háromszáz éves török–magyar verekedéssel. Az emberek egyébként is kezdenek tisztán látni. Ma már hallik a becsületes hang, hogy a nagy poéta több a nagy tudósnál s a katona-nagyság, a társadalmi nagyság a poéta-nagyság mellett semmi. Alig több, mint a bujálkodó nagyság vagy betörő kiválóság. Jókai a legnagyobb s legkülönb magyar.”

Másnap az ifjú újságírót egy banketten bemutatták a Nagyváradra érkezett házaspárnak. Harmadnap Jókai csókkal búcsúzott Adytól. És noha ekkor állítólag a róla írtak okán nevezte mélyen érző igaz költőnek őt, s ígérte meg neki, hogy a cikkét és az emlékét a haláláig őrzi majd, Ady biztos tudta, hogy a csók, a köszönet és az ígéret kiváltója a nő.

Akit ő a közvélekedéssel szemben felemelt:

„Volt egy fiatal, szép leány, akit nagyobb és szentebb érzés illetett meg a szent Cecíliák és Kunigundák érzésénél. Egyedül akarta pótolni azt, amivel a magyar náció az ő Jókaijának adós maradt. Ez a fiatal, szép leány mámorba ejtette a mi szent öregünk szívét s mámorban fogja tartani az utolsó szemlezárásig. Áldassék érte e fiatal, e szép, e szent nő. Ma Jókai Mórné. Ez a nő abban a percben, mikor Jókai Mórné lett, Hungáriává vált,”

Nos, e pulicisztika első sorának felét loptam el.

Íme, a mondat egésze:

Ha ez a mi kis nációnk nem szokhatott volna hozzá a szégyenkezéshez, Jókai Mór révén megtanulná talán a szégyenkezést.

Vajon Őcsényben a lincselésre készek Jókairól és Adyról egyáltalán tudnak-e?

Aczél Gábor

A Vasárnapi Újság 1989-ban november 12-én megjelent 46-ik évfolyam 46-ik lapszámának 778. oldalán kolumnás írás illusztrációja ez a fotó (http://epa.oszk.hu/00000/00030/02388/pdf/02388.pdf), amelyen Jókai szerint a nápolyi fényképész őt húsz évvel fiatalabbá tette, nőjét pedig tíz évvel öregbítette, így hozta őket egymáshoz harmincz évvel közelebb.

33 hozzászólás

  • Erdekes a cikk.
    Hat, gondolom, abban a korban megszoltak az „oreget”, ma mar ez nem ujsag, az idos es fiatal hazassaga. Mellesleg, elmentem a Svabhegyen levo volt birtokara, ami ma is megtekintheto a regi formajaban a latogatoknak.

  • És mi összefüggés van Grósz Bella kisasszony és az „őcsényi” menekültek között?

    Őcsényhez közelebbi annak a két szomáliai fiatalnak az esete, akik két osztrák település közti legrövidebb utat választották úti céljuk eléréséhez. Balga módon nem vették figyelembe, hogy a rövidebb út Magyarországon keresztül vezet. Hiába volt nekik osztrák menekült igazolványuk, ezt a magyar rendőrök nem ismerték. És mivel nem tudtak szomáliul sem, így bilincsbe verték őket és előállították a tájékozatlan afrikaiakat.

    No de, mivel a magyar rendőrök előtt ismeretlen volt az osztrák igazolvány, és a fotóját nem faxolták el az osztrák hatóságoknak se, így az osztrákok nem fogadták és nem igazolták a két afrikait. Így nem volt mit tenni, mint szögesdrótok mögé dugni őket. Hogy mi lett a sorsuk, és közben mit idétlenkedett össze a magyar államgépezet, itt elolvashatod:
    .
    http://hvg.hu/itthon/20170927_szomaliai_menedekkerok_ausztria_magyaroroszag?s=hk

  • Ma még „csak” Őcsény. Ma még „csak” az autó kerekéből szúrták ki a szuflát.
    Holnap az egész ország? Holnap már nem valamiből, hanem valakiből eresztik ki a szuflát?
    Mit tettél, te elfuserált Mussolini-imitátor? Tudatában vagy annak, mit eresztettél rá a buta népre?

  • Drizari
    2017 szeptember 27
    1:05 du.

    „És mi összefüggés van Grósz Bella kisasszony és az “őcsényi” menekültek között?”
    Pedig logikus: „.., roppantmód szégyenkezhetne ezután a honi nácizmus terjedése okán.”

  • „…még nem lincseltek, csupán kipukkasztották a panziótulajdonos autója kerekeinek gumiját.”

    És? Talán nem érthető? Azok a menekültek a panzióban alighanem minden fiatal őcsényi lányt megerőszakoltak volna, klitoriszukat kivágták volna, a férfiaknak pedig, akik ellenkezni mertek volna, handzsárral lecsapták volna a fejét… „ki akrananá ezetet?” – ahogy Bendeguz kérdezné…

    Ady meg Jókai hogy jön ide? 😮

    Az öcsényiek csak védik szeretett HAZÁNKAT…

  • Almási Alma
    2017 szeptember 27
    2:42 du.
    Ez meg mi a szar? Hja, hogy kazmus. Igen kedvellek, Alma!

  • Kedves Aczél Gábor!
    Bocs, ne haragudj, nálam a kazmus mindennapos, sajnos sokszor elfelejtem, hogy sokan nem szeretik, kapok érte hideget-meleget… Igérem, legközelebb visszafogom magam itt is…
    Kipling írja:
    „A Golyvásdarunak van egy igen kellemetlen tulajdonsága. Időnként valami hirtelen viszketegség vagy görcs száll a lábába, s bár rendes körülmények közt méltóságosabbnak látszik, mint a többi daru – pedig hát az igen tiszteletre méltó külsejű madárfajta -, egyszerre csak vad, torz haditáncnak ered, félig kiterpesztve szárnyait, s kopasz fejét föl-le hajigálva; s ő tudja csak, hogy miért, de leghevesebb rohamaihoz mindig a legrosszabb májú megjegyzésekkel üti a taktust.” 😀

  • Valoban, nincs sok koze a ket menekultnek Jokaihoz!
    Erre nem gonoltam az elobb. Mas, hogy a menekultek auto gumijat megvagtak. Mindig voltak rossz indulatu emberek. DE a szegeny magyarban viszont felmerul a kerd;e, mibol volt autojuk ha menekulteknek?
    Mikor en menekultem egy szatyor volt csak nalam amiben egy napi elelem volt.

  • Dehogy haragszom. Örültem neki. Ne fogd vissza magad, nehogy már!

  • Kiss Kálmán
    2017 szeptember 27
    2:05 du.
    Mivel a valaha biztonságos OPNI már sajnálatosan, kihasználatlanul düledezik, gondolon te valami elit magánklinika rosszul őrzött gumiszobájából szökhettél!

  • Férjem egy ismerőse látta, hogy Szabadkán (Szerbia) egy ottani rendőr úgy vágott pofon egy menekült gyereket, hogy eleredt az orra vére. Ilyenekről mikor ad hírt a Migration Aid?

    Komoly újságíró ugye nem feltételez egyből rossz szándékot, mert valóban egy idő után nagyon kellemetlen tud lenni a folyamatos menekülő sereg. A falu lakói talán a kampány, talán személyes tapasztalatok miatt indulatosak, nem tudhatjuk. És különben is csak a lakosság egy része viselkedett erőszakosan, mások keresték a törvényes ellenállás módjait, és ehhez joguk van az Európai Unióban.

  • Figyelő
    2017 szeptember 27
    4:25 du.

    Nem tudom, mondtam e már: próbáljon meg valóban figyelni, Figyelő! Ha mondtam, most mondom megint. Higgye el, nem olyan nagyon nehéz. De jobban figyeljen, sokkal jobban. Olvasni tud? Akkor újra leírom. A panziótulajdonos autója kerekeinek gumiját (tehát nem a menekültek autója kerekeinek gumiját) pukkasztották ki azok, akik – most a közzé tett írásomból idézek, amire volt szíves reagálni – „még nem lincseltek, csupán kipukkasztották a panziótulajdonos autója kerekeinek gumiját.” Megvan? Akkor memorizálja, nehogy megint a semmire pazarolja az észlövedékeit.

  • Tanitani akar< Akkor magyarazza el, hogy Jokainak mi koze volt a temahoz, azonkivul, hogy az ott tortent? Jo, az auto tulajban tevedtem.

  • Figyelő 10:32, roppant egyszerű a magyarázat, valamiféle zsidó szálat bele kell szőni minden történetbe, hisz vannak még emberek, akiknek a zsidókban gerjesztett félelemkeltés a vesszőparipájuk.
    A világ legbékésebb országában, egy békés kis faluban, továbbra is békében szeretnének élni a falusiakra oly jellemző egészséges közösséget alkotó, szorgos hétköznapokban élő emberek. Ebbe az idillbe pofátlankodik a Migration Aid nevű, kozmopolita szervezet és csodálkozik a felé áradó undoron. A magyarságnak van már bőven tapasztalata az uralkodó együttélési normáknak fittyet hányó bevándorlókról, önrendelkezési és önvédelmi jogát gyakorolva köszöni és nem kér belőle.

  • Figyelő! Téved, Aczél G. nem tanítani akarja(reménytelen dolgokra gondolom ő sem vállalkozik)mindössze kijavította a felületes és figyelmetlen olvasási szokásaiból következő sarkalatos tévedését. Rendre úgy szól hozzá témákhoz, hogy fogalma sincs róla miről szól amit olvas – valószínű ezért nem érti a fenti összefüggéseket sem!
    Nagyobb türelemmel és némi átgondolással – mielőtt leír valamit – eredményesebb lenne4

  • Elnezest kerek, en a cikket olvastam es e szerint volt a hozzaszolasom.
    Mar kisse unom, hogy tobben ramugranak, ha valami nem stimmel a valaszommal.

  • Orsós! (2017 szeptember 27 5:59 du.)
    Magánklinikára – pláne elitre – nekem – de családomnak se – nem telik. Ilyesféle intézményi közreműködésre Hitler, Sztálin kutyái tartottak igényt. (Orbán kutyáit még nem uszították … )
    Amúgy: valamiféle érved van? (Észérvre gondolok, nem hitre vagy valamiféle náci agymenésre.) „Oszt jó napot!”

  • Kiss Kálmán
    2017 szeptember 28
    12:59 du.

    „Ma még “csak” Őcsény. Ma még “csak” az autó kerekéből szúrták ki a szuflát.
    Holnap az egész ország? Holnap már nem valamiből, hanem valakiből eresztik ki a szuflát?
    Mit tettél, te elfuserált Mussolini-imitátor? Tudatában vagy annak, mit eresztettél rá a buta népre?”

    Most Tőled idéztem!
    Szerinted ez nem egy elvakult, habzószáju dühkitörés volt?
    Az is elég relativ, hogy ki a Mussolini-imitátor, mert volt már hasonló tünetekkel előforduló másik is, azt sincs jogod eldönteni hogy, valóban buta-e a nép vagy csak másabb a véleménye mint a Te megkérdőjelezhetetlened!
    Egyébbként abban igazad van hogy a véleményemet csomagolhattam volna selyempapirba is! Bocsika! 😀

  • Orsós!

    Érved van?
    Nem valami náci alapvetésre gondolok; abból olvastam életem során eleget.

    A nyelvöltögetős miniduce szövegei, kifejezései – etnikai homogenitás, erő, stb. – ijesztően, sőt: rémísztően csengnek egybe az osztrák szobafestő valóságban is kipróbált krematóriumos gyakorlatával, csak még – nyilvánvaló praktikus okokból – nem meri meinkampfi határozottsággal megfogalmazni. De így is elegek arra, hogy felébresszék az emberek legaljasabb, legpiszkosabb ösztöneit; a butaság, a tudatlanság mindig befogadja és élteti az embertelenséget. Ez utóbbira igazán eklatáns példa Őcsény. Itt nyert az embertelenség; Radnóti tényleg hiába halt meg?

    A sok-sok olvasmányból, amit életem során megismertem, csupán egyet ajánlok figyelmedbe, de ezt nagyon: Jacques Delarue: A Gestapo története (HISTORIE DE LA GESTAPO, Fayard, 1962). Ismétlem: ez csupán egy ismeretforrás a sok közül!

    No, ennyit a dühömről, az elvakultságomról, meg a szüleim, tanáraim humanizmusáról …

    (A szájam meg a sörtől habzik, minden harmadik-negyedik napon egy-egy doboztól; a feleségem ellenőrzi … )

  • Kiss Kálmán
    2017 szeptember 28
    2:40 du.
    Úgy érzem Neked krónikus undoritisz orbanikuszod van, amit csak egy fixa ideává vált balliberális demokrata győzelem tudna kigyógyítani! Nekem először krónikus undoritisz gyurcsányitiszem volt, majd az utódjától is heveny herótot kaptam, de szerencsére idő közben rájöttem hogy, ilyenek miatt nem szabad depresszióssá vagy gyűlölködővé válni, mert az összes politikus és párt lépes mézes vesszővel gyűjti be a vágyához szükséges szavazókat, majd a hatalomtól megittasodva 4 évig le sem szarja a győzelmi voksok adományozóit! Legalábbis eddig így volt, gondolod megváltoznak? Noiszen, előbb leszek én irodalmi Nóbel díjas! 😀
    Ja, és Őcsény nem a butaság, a tudatlanság és az embertelenség eklatáns példája, hanem a túlzott óvatosságé! Én meg Neked a Svejket ajánlom, nehogy mérgedben kárt tegyél valakiben!

  • Kedves Elemér! Nem a túlzott óvatosság, hanem a szándékos félelemkeltő propaganda hatása az egyszerű, buta fejekben.

  • Mama elkezdődött (újra)

    uszítás -> erőszak -> helyeslés -> … az erőszak szétterjedése

    A legocsmányabb zsigeri mocskosság újra kezd szétterjedni. Mint ismert nem függetlenül, sőt egyértelmű a migráncsos uszítás következtében Öcsényben lincselés közeli helyzet alakult ki, sőt bizonyos dolgok is történtek. Senki sem tagadja, hogy egyértelműen a folyamatos uszítás következtében, többen hivatkoztak rá, hogy a TV-ben hallottak a veszélyről.
    Az igencsak kényes helyzetbe Őfenesége a tőle megszokott bornírtsággal reagált a dologra. Kijelentette, hogy „helyénvaló és követendő”, sőt „Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket”.
    Ne tévedjünk ennek súlyos következményei lesznek! S nem csak a szinte nem is létező migráncsokra vonatkozó xenofóbia területén, de tudjuk hazánkban erős az antiszemitizmus (erre intenzív kormányzati uszítás is folyik) és a rasszizmus (ebben sem jönnek jól a Farkas Flórián féle ügyek)!

  • RonaGyuri
    2017 szeptember 29
    11:50 de.

    „Ne tévedjünk ennek súlyos következményei lesznek! S nem csak a szinte nem is létező migráncsokra vonatkozó xenofóbia területén, de tudjuk hazánkban erős az antiszemitizmus (erre intenzív kormányzati uszítás is folyik) és a rasszizmus (ebben sem jönnek jól a Farkas Flórián féle ügyek)!”

    Azt Te csak nagyon szeretnéd, de hogy miért, azt elképzelni sem tudom! Egyébbként kifejezetten az antiszemitizmus monitoringozására szakosodott Tett és Védelem nevű alapítvány is alig tud ezekre a vádjaidra bizonyítékokat találni, a kormányzati uszításra pedig kifejezetten az ellenkezőjét! Miért jó Neked az alaptalan rémhír terjesztés?

  • ronagyuri, „A legocsmányabb zsigeri mocskosság újra kezd szétterjedni.”
    Erre a legjobb példa a te hozzászólásod, amiben a Dohány utca biztonságában üldögélve, elvennéd a jogot egy kis falu közösségétől, amely élne az önrendelkezés és az önvédelem alapvető intézményével. És ha ez az általad megvetett és zsigerileg utált magyar közösség élni merne a jogaival, akkor te szégyentelenül előveszed a mindent ütő adu ászt, az antiszemitizmust. De ne izgulj, a magyar a világ legtürelmesebb, békeszerető nemzete, még az ilyen sötétlelkű agitátorokat is megtűri maga mellett.
    Vagy tudsz a világban még egy országot, ahol a nagyszámú zsidóság ilyen prosperáló és békés életet élhet?

  • ad Orsós Elemér
    2017 szeptember 29
    1:06 du.

    Miért a szerinted a mocskos amcsi zsidó Soros kampány filoszemitizmus???

  • ad charlie
    2017 szeptember 29
    1:46 du.

    orvos már látod?
    Hozzád képest persze Orbánék csak leventék a zsidózásban! =))

  • Charlie 1:46

    Nagyszámú zsidóság? Aminek a kilencven százalékát te és hozzádd hasonló szittya-nácik/nyilasok Magyarországon kiírtottátok? Nagyszámú?
    Tudom, a megmaradtakat is soknak találod.
    Ős-elődeid a Holokauszt után szerkesztettek ehhez a Charlie-szemlélethez egy akkor új magyar szállóigét is:
    „Többen jöttetek visza, mint ahányan elmentetek.”
    A kocsmai szerkesztőbizottságban biztos ott volt az a jó nyilas Charlie-nagyapád is…

    Ui:

    Gyuri10 !!! figyelmét külön is felhívom arra, hogy időnként ő kivel is kvaterkázik.

  • UI II.

    Charlie! nem álltatok meg a negyvenes éveknél, 10-12 évvel a genocídium után, ’56-ban már azt a jelmondatot agyaltátok ki és festettétek városszerte a falakra hogy

    „Vigyázz Icig! Most már nem viszünk Auschwitzig”.

    Ezek méltó utódja a te Fid SS-ed és a Jobbikod.

    .

  • Róna Gyuri! 8:52

    „Hozzád képest orbánék csak leventék a zsidózásban.” írod Charlienak címezve.

    Nem egy nagy felismerés, hisz „Orbán” maga . p o n t o s a n . e r r e a célra agyalta ki a Jobbikot, hogy azzal mondassa ki azt, amit ő (ők) kormányon már „diplomáciai okokból sem”, azaz nyíltan már nem mondhatnak ki.

    Így aztán a Kisgömböc létre is hozta az úgyszintén maga nevelte, növesztette úgynevezett Polgári 😀 Körök nevű szemétdombból, személyesn óvva, locsolgatva és jól megtrágyázva azt Vona Gáborokkal és sok – pl ilyen Charlie-hoz hasonló – megrögzött náci televénnyel…

    De, még a parlamentnek csúfolt ország házába is – ahol Vezérünk Nagaszaki-illetőségű, FatMan nevű leggjobb haverja a házmester – bevitte őket, ahol így papíron már „szalonképessé” téve őket öntörvényű virulenciát produkáltak és a Jobbik hamarosan burjánzásnak is indult és afféle vírusként, olyan metamorfózist produkálva mára már önálló „cukiskodó” életet él és machivellista meglepetésekben részesíti nemcsak a maga fidSS nevű gaz-daszervezetét, de sokszor még a már saját immunitását elvesztett ellenoldal naíváit is, akik mármár azt is fontolgatják, hogy adott helyzetben akár együtt is működnének ezekkel a legál-nácikkal…

    NADE, a régi szép idők jobboldali „rózsfelhői” takarásában, néha mégiscsak összejátszva egymással, időnként hogy-hogynem együtt szavaznak a weimari demokrácia fojtogató emlék lápjain [pl.Morvai Krisztinák és Deutsch Tamások 🙁 ], mint amilyen néha az EU parlament hiszékeny légköre is, a „kutyából sosem lesz szalonna” szállóige bölcs jegyében…

    .

  • Orsós Elemér

    RonaGyuri
    2017 október 1
    8:50 de.

    „Miért a szerinted a mocskos amcsi zsidó Soros kampány filoszemitizmus???”

    Egyrészt Soros büszkén tagadja zsidóságát, sőt azt is ő mesélte el hogy, keresztapjával együt részt vett számtalan zsidó vagyon rekvirálásában, másrészről senki nem az állítólagos vallását vagy származását kifogásolja, hanem azokat a nagy haszonnal járó „jótékonykodásait”, amit ő ateistaként -szintén büszkén- jogos extraprofit szerzésnek definiál! Egyébbként sorold csak bátran, azokat a bizonyos „mocskos amcsi zsidó” jelzőkket támogatott kampányokat! Csak az általatok suttyomban, provokációnak gyártott és támogatott kurucinfón találkozhatsz ilyenekkel!

  • Jaj, kedves Elemér!
    „Egyrészt Soros büszkén tagadja zsidóságát”

    Csak tiszta forrásból, kedves Elemér!!!!!!

    https://drive.google.com/file/d/0B-ZJsHIGrWrxSXNSOEs0bUNrMW8/view

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 október 1
    9:01 du.

    Jaj, kedves Alma!
    Ennél sokkal többet találni róla, még kompromitáló önvallomásokat is! Na, de hagyjuk mert, megint kapunk az orcánkba!

  • Ha valaki jottesz; az jotekonykodik, az onzetlenul ad a raszoruloknak.
    Aki mas celbol teszi azt, az mar nem jotenykodik, hanem „megveszi” azt, amit celjanak kituzott.