Egy demokratának kötelessége megvédenie a Jobbikot?

2017 október 11 12:30 du.74 hozzászólás

Magyarországon már egy ideje nem a MSZP, a Demokratikus Koalíció vagy bármelyik balközép párt jelent politikai kihívást a Fidesz számára, hanem sokkal inkább a Jobbik. Helyesebben ezt talán úgy kéne fogalmazni, hogy inkább a Jobbiknak van esélye arra, hogy a későbbiekben a Fidesz kihívója legyen. Ezért a Nemzeti Együttműködési Rendszer pártállami időkre emlékeztető apparátusa először a Jobbik plakátkampányát tiltotta be, aztán két év szabadságvesztéssel járó büntetőjogi eljárást kezdeményezett a párt prominensei ellen, valamint kilátásba került az is, hogy a Jobbikot betilthatja a hatalom. Az Állami Számvevőszék és a magyar ügyészség úgy viselkedik mintha a Fidesz-KDNP egyik szárnya lenne. Vona Gábor, a Jobbik vezetője pedig elmondta: „Lélekben, gyakorlatban is fel vagyok készülve a párt föloszlatására.”

A Jobbikot akkor oszlatnák fel, ha a bíróság elfogadja azt a vádat, hogy a Jobbik működése az alaptörvényt sérti. A Jobbik betiltása lenne a „nukleáris opció”. Ennél kissé visszafogottabb, de roppant hatásos megoldás a Jobbikra az lenne, ha a 2018-as választási kampány alatt bilincsben vinnék el a párt vezetőit. Ott van az orosz példa, Alexei Navalny esete, aki ugyan „csak” 20 napot ült legutóbb börtönben, azért mert a gyülekezési jogával élt. Ez a harmadik alkalom, hogy Navalny-t lecsukják. A Jobbik esetében, ha „kötezetettségek megszegése” címen indítanak büntetőjogi eljárást – akár a 2018-as kampány hajrájában – a kormánypárti szolgamédia számára szaftos propaganda anyag lenne a bilincsben elhurcolt Vona Gábor, például. Alapvetően arról van szó, hogy az Állami Számvevőszék gazdasági vizsgálatot kezdeményezett a Jobbiknál, de konkrétan nem adta meg a pártnak a lehetőséget, hogy a kért dokumentumokat benyújthassák, hogy a párt közreműködjön a hatósággal. Hol láttunk hasonlót az utóbbi hónapokban, amikor teljesíthetetlen feltételeket és határidőket szabnak ki az érintett fél számára?

Az a kérdés, hogy mit lépjen a demokratikus ellenzék, illetve mit tegyenek a jogállamiságot védő magyar civilek? Azok a demokratikus politikusok, civilek és aktivisták akik még akkor is demokratikusok voltak, amikor a Jobbik határozottan autoriter, antidemokratikus és szélsőjobboldali politikát képviselt. Amikor még gárdistái vonultak az egykori hungaristákra hasonlító egyenruhákban.

A fenti sorokból könnyen kiolvasható, hogy ez számomra dilemma. Seres László a hvg.hu-ban azonban határozottabb álláspontot képvisel.

„Eljött az ideje annak, hogy politikai szim- és antipátiára tekintet nélkül mindenki, akinek számít a jogállamiság minimuma, kiálljon a Jobbik állami ellehetetlenítése ellen. Ami itt van, az nem jogbiztonság. Nyilván nem könnyű azoknak a szólás- és cselekvési szabadságát védeni, akiknek amúgy gyűlöljük a szólás- és cselekvési szabadságát (hadd ne idézzem ide a párt elmúlt 15 évének számos fénypontját a cigányozástól a parlamenti zsidólistán át a Magyar Gárdáig), de nincs is sok választásunk. A fideszes állampárt éppen most, az orrunk előtt, egy sokunknak nem tetsző párton gyakorolja, hogyan bánik majd el mindenkivel, aki kicsit is kihívást jelenthet a számára”–írja Seres.

Nem gondoltam volna, hogy pont Martin Niemöller protestáns lelkész és Holokauszt túlélő örökérvényű szavai merülnek fel a Jobbik kapcsán. És gondolom, a Jobbik sem gondolta volna akár pár évvel ezelőtt, hogy a demokrácia felszámolása, a kiszemelt csoportok elleni uszítás egyszer az ő vesztük is lehet.

***

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

(Martin Niemöller)

74 hozzászólás

  • Will Hungary just self-destruct?

    Fog majd Magyarorszag on-pusztitasat okozni ?

  • Ha a Jobbik marad az antiszemita hungarista politikai irányvonalánál, a Fidesz nem vegzálná őket.

  • vedje meg oket a baal z’buth………….tuzes vasvillaval…………

  • Chris manapság ott tartunk, hogy a baloldali szerveződések a Jobbik ajnározását helyezik előtérbe, hogy valamiféle tényezőnek látszódjanak. Ha lehet választani, inkább nem kérnénk, majd mi megküzdünk az igazunkért.
    A HVG-s Seres olyan szintű nemzetellenes cikkekkel vétette magát észre eddig, hogy az ő „segítő keze” csak bemocskolna minden szépet, amiben hiszünk. Még ebben a cikkben is hazudik, hisz semmiféle „parlamenti zsidólista” nem volt a valóságban.

  • barlev
    2017 október 11
    1:11 du.

    Soros…

  • Barlev, köszönöm a beírásod, már megijedtem, hogy azt írod: Álljunk mi az élére.

  • A Jobbik vívja meg harcát a Fidesszel egyedül. Nem érzek a párt iránt semmilyen empátiát és nem érdekel, ha a Fidesz kivégzi.

  • A jobbik párt, azaz Vona Gábor (a személyes bosszútól hajtott Simicska Lajos utasítására) kizárólag pillanatnyi megfontolásból lett „zsidó-barát” és cica simogató bal-lib cuki fiú.

    A Jobbik egy esetleges ellenzéki össze fogással a közhatalomba kerülése után már másnap elővenné újra az antiszemita énjét – egyéb most elfojtott terveikkel együtt.
    Az pedig hiú remény, hogy majd „kigolyózzuk” őket.

  • Elvirával értek egyet!

  • Robert Morrison

    @ Christopher

    Jó témaválasztás volt. Ennél csak a tavaszi választások lesznek jobbak éls főleg izgalmasabbak.

    „Vona Gábor, a Jobbik vezetője pedig elmondta: Lélekben, gyakorlatban is fel vagyok készülve a párt föloszlatására.”
    Ezt valószínüleg nem az állami apparátustól fogja megnyerni, hanem a szavazóitól. Azzal, hogy kihátrált a migráns kérdésben a Fidesztől jobbra álló szavazótáborának a véleményével szemben, nincs az a demokrata vagy liberális erő mely vissza tudná hozni a maga által ásott sírból. Ehhez nem elég sem a simicska sem a soros finaciális háttér.

    Ha Vona meg akarná menteni a Jobbik-ot az egyetlen még talán meglévő lehetőség számára a mielőbbi távozás a párt éléről, de talán a vezetésből, söt a párttagságból is.

  • Robert Morrison

    Bocs, de kihagytam a végéről, hogy sem érte sem a Jobbikért nem fogok egyetlen könnycseppet sem ejteni.

  • Orsós Elemér

    barlev
    2017 október 11
    1:11 du.

    vedje meg oket a baal z’buth………….tuzes vasvillaval…………

    Titeket meg a jaros a pravi sektorral kedves hülyegyerek!

  • Nohát akkor:

    A nácik (és egyéb férgek) mit és hogyan tettek?
    Hát úgy, hogy a demokráciát használták fel – ezzel visszaélve – hatalomra jutásukra. Hitler hatalomra jutása is demokratikus módon történt. De abban a pillanatban, hogy hatalomra jutott, már bevezette a diktatúrát. Ezért tehát minden olyan szervezet, párt (vagy nevezzük őket akárminek), amelyik bármiféle alapon osztályozza az embereket, felszámolandó, mégpedig a demokrácia nevében; felszámolandó, sőt: likvidálandó, mert az esetlegesen megszerzett hatalom birtokában nem a demokráciát, hanem saját eszeveszett ideológiáját- ha úgy tetszik: vallását – akarja megvalósítani, uralkodóvá tenni.
    A római katolicizmus például kinyilvánítja, hogy ő az egyetlen igaz …; az iszlám kinyilvánítja, hogy …; Lenin tudományos módszerrel „bizonyítja”, hogy … -; lehet még folytatni …

    … no: szállingózik a nullásliszt (ezt itt tudatosan írtam így egybe) – …

    „Oszt jó napot!” – (???????????)

  • Kiss Kalman,
    azert ne keverjuk a vallasokat a politikaval, ha lehet!

  • Szerintem semmi ok az aggodalomra. Oriasi bakloves lenne, ha a valasztasok elott, vagy alatt oszlatnak fel a Jobbikat – ha egyaltalan ilyen terv lenne.
    De ha van ilyen terv, akkor roviddel a valasztasok utan esetleg megtehetik.

    A cikkben az tetszik a legjobban, hogy azt sugallja az olvasojanak, a magyar bolsi partocskak azert tuntek el a sullyesztoben, mert a FIDESZ betiltotta oket, es nem azert mert nehany zavarosagyun kivul ma mar senki sem valaszt rajuk. Amit csak maguknak koszonhetnek.
    Tehat nekik, a hos bolsiknak most meg kell vedeniuk a „nacikat” is a demokracia neveben. Ami mar eleve rohej; amikor egy bolsi akar demokraciat vedeni, ott mar eleve nagy bajok vannak.

    Kiss Kálmán

    ” Ezért tehát minden olyan szervezet, párt (vagy nevezzük őket akárminek), amelyik bármiféle alapon osztályozza az embereket, felszámolandó, mégpedig a demokrácia nevében; ”

    A terv jo, csak szerintem nem eleg szeleskoru. Nem eleg csak azokat kiiktatni a „demokracias jatekbol”, akik „osztalyozzak” az embereket, hanem mindenkit, aki a demokracia ellensegenek tekintheto. A „baloldali” partok 90-95%-a maris repulne.
    Na es az sem eleg, hogy a partot bezarjuk. A tagjaikat is meg kell fosztani a politikai jogaiktol, mert ha nem teszed meg azt is, a komcsi part tagjai „Kemenyfaszu Demokratak” neven egy uj partot alapitanak, es ugyanott vagyunk, ahol elindultunk.

  • Kedves Figyelő!

    Ha még nem jöttél volna rá, a vallás maga a politika… Ezt már Mindszentyvel kapcsolatban felfedezhetted volna még annakidején, mai Semjénünkről és a KDNP-ről nem is beszélve…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Drizari ! 1,02

    [bezzeg -] „Nem vegzálnák őket, ha megmaradnának az antiszemita hungarista propagandájuk mellett.”

    Úgy van, mint ahogy nemcsak, hogy nem vegzálták őket, amikor heteken át – többezres rendőri felvigyázás [ti. a hatóság az ő biztonságukra vigyázott, miközben a megtámadottakkal kötekedett…] mellett fel s alá masíroztak a borsodi cigány, vagy részben cigánylakta falvak, cigánytelepek utcáin. Mindezt tették az úgynevezett Magyar Gárda kötelékeiben, amelynek egyenruháját Vona Gábor még a parlamentben is büszkén viselte…

    Egyszóval, ebben a történetben két, alapvető nézeteiben nem eltérő harcikakas küzd egy közös szemétdombon, mely harc a tartalmát tekintve semmiben sem különbözik Hitler és Röhm [SA főparancsnok, addig H. hivatalos helyettese] hatalmi harcától, amely feszültséget végül is a >Hosszúkések Éjszakája< néven elhíresült hitleri megoldás oldotta fel.

    .

    Megj:
    Amikor Orbán az "ország házában", a tévé nyilvánossága előtt lebuzizza Vonát, az a célját tekintve valami olyasmi, mint amikor Hitler egy éjszaka leforgása alatt lesujt Röhmre és ezer SA parancsnok, röhm-csatlósra.

    Mellesleg,
    Simicska – a korábban még kedvenc oligarcha, a fid-SS gazdasági esze – Orbán lege<izése is hasonló indítékból fakadó, a Vezér erkölcsi megsemmisítésére irányuló fenyegető próbálkozás, melyet a napokban több saját tulajdonú óriásplakát felületén a fid-SS által letépett óriásplakátjai helyén, ő SK. legalább 5 különböző helyen megismételt… [Ezt rendőri igazoltatás és a kézi feliratok megsemmissítése követte.]

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    UI. a 3:46-hoz

    Igaz, hogy a Magyargárdát – a nyilvánvalóan általuk generált légkörben az ő tagjaik elkövette gyilkosságok hatása alatt – a bíróság betiltotta, azóta se kaptunk választ arra, hogy ugyan hány tagjukat is olvasztotta magába a BM, ill. a magyar Rendőrség. …És egy-két nappal ez előtt Vollner János, a Jobbik képviselő csop.frakcióvezetője, a Hírtévé nyilatkozatában kijelentette, hogy amennyiben hatalomra kerülnek, bizony > a Magyargárdát újra szervezik, illetve visszahelyezik jogaiba <…

    .

  • Orsos Elemer
    1.- gyerek az a joku…. anyad kisfiam. a 95 evemmel engem te ne hujegyerekezz te kis nyomorult niemand.
    ketto szopd le a sorost es az osszes israelitat………………ertem kitunoen a burkoltan zsidozasodat. toled mast nem is vartam te elvetemult ujnyilas fereg.

  • Almasi Alma
    ANYAD……….

  • Charlie
    mar ott alltok…………………es regota. nem tunt fol mi?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Egy nazi alapvetés a KMH lapjain 🙁

    |
    V
    Miklós 9:32-es kommetjének utolsó bekezdése,

    e g y . a z . e g y b e n . Hitler,

    azaz a III. Birodalom 1933-as gyakorlatát szorgalmazza behozni.

    Már csak azt felejtette el odabiggyeszteni a mikulás, hogy

    mindennek a véghezviteléhez az ún. Kozentrationslager néven

    elhíresült haláltábor-hálózat újjáélesztését tartja

    a legcélravezetőbb megoldásnak,

    a „szebb jövőt” és a si.g he.l jegyében…

    .

    Főszerkesztő úr! Mit szól ehhez ?

  • Kiss Ferenc és Kiss Kálmán!

    Mindkettőjük írásában sok igazság van – alapból egyet is értenék vele, hogy minden olyan szervezetet mely a demokrácia leple alatt saját, messze nem demokratikus, kirekesztő és sanda nézeteit óhajtja továbbra is képviselni(és most szándékosan nem használom azokat a jelzőket és kifejezéseket mely a Jobbikot leginkább lefedné) fel kell számolni – hisz, ha jól emlékszem erről szólt annak idején a bírósági határozat is, mely feloszlatta a magyar gárdát – más kérdés, hogy mennyit sikerült elérni vele, mert minden tv. annyit ér, amennyit betudnak tartatni belőle!
    Arra kell odafigyelni, hogy Orbán – ill.a végrehajtói, miután saját maga semmit nem csinál, mindig bebújik valakinek a háta mögé – mely oknál fogva, milyen indokkal lép fel most éppen a Jobbik ellen! Nem arra való tekintettel vegzálják, hogy a Jobbik egy nem demokratikusan működő párt,és most aztán irgum-burgum ez tűrhetetlen a a mi illiberális demokráciákban – hisz miért szúrna ez szemet Orbánnak aki már magát a kifejezést is rég elfeledte? Megtehette volna sokkal előbb amikor a Jobbik még nyíltan tette és mondta amit! Nem, Orbánt sokkal inkább az foglalkoztatja, hogy a Jobbik látszólagos középre húzása, általánosan szelídített változata, kutya-macska simogatása és egyéb cukiságok megtéveszthetik a bizonytalan réteget, vagy a Fideszből kiábrándultakat (mert ilyen is van bőven) és netán elhiszik, hogy a megoldás az ő bajukra csakis ezek a Jobbikosok lehetnek, így ő jelentős számú szavazót veszthet.Tény,hogy ha a Jobbik megmaradt volna az eredeti retorikájánál, és antiszemita beütésénél, Orbánnak nem csípné a szemét, mert rá nem jelentene veszélyt, plusz elvégeznék helyette a piszkos munkát! Ám rájött hogy a „melegezés”, a szemöldökcsipesz ajánlgatása stb már nem elegendő Vonáékkal szemben, valami hatékonyabbat akart, ami egyben intő jel a többi pártnak és egyéb ellene fellépő társulásnak is – hát jön az államigazgatási szervek bevetése (NAV,ÁSZ,ügyészség stb)mert biztos ami biztos, úgy véli ezzel Simicskát is kellőképpen elriasztja, ha valóban érdekelt a Jobbik bármely ügyletében!

    Nem a Jobbik „védelmébe” kell tehát fellépni a demokratáknak, hisz ha ez a piszkos játszma ellenük irányulna, most különösebb lelkifurat nélkül nézni lehetne, hogy mire mennek egymással, miután eddig jól megvoltak! Azért kell fellépni minden valóban demokratikus pártnak, szervezetnek mert ki tudja, ki lesz a következő: ha ez az eljárás ma megengedett a Jobbikkal szemben, és senki semmit nem tesz a MÓDSZER ellen, holnap bárkivel szemben alkalmazható lesz!
    Bármennyire tiltakozik is Csárli, jó ha tudja nem a szegény üldözött Jobbik érdekében kell tiltakozni – hanem, még egyszer mondom a módszer ellen, ahogyan a Fidesz logikája szerint bárki kivonható a forgalomból!

  • Robert Morrison

    Kiss Kálmán 2017 október 11 5:27 du.

    „Ezért tehát minden olyan szervezet, párt (vagy nevezzük őket akárminek), amelyik bármiféle alapon osztályozza az embereket, felszámolandó, mégpedig a demokrácia nevében; felszámolandó, sőt: likvidálandó, mert az esetlegesen megszerzett hatalom birtokában nem a demokráciát, hanem saját eszeveszett ideológiáját- ha úgy tetszik: vallását – akarja megvalósítani, uralkodóvá tenni.”

    Na végre valaki megmondta nyiltan, hogy a kígyó beleharaphatna a saját farkába.

    Gratulálok a beíráshoz Tisztelt lenin-sztálin-rákosi-castro-chavez elvtárs. Mi más is lehetne a megoldás mint kinevezni valakit akinek a jogart a kezébe adhatjuk, hogy elbírálja melyik párt (vagy nevezzük őket akárminek) menjen illegalitásba vagy legyen likvidálva (ennek egy kissé részletesebb leírását szivesen olvasnám, Gulag vagy csak Recsk esetleg darálógép vagy Dunába lövetés?) mert “bármiféle alapon osztályozza az embereket”. És persze mindez a demokrácia nevében.

    Ennek a remek ötletnek a megvalósításához vezető úton első lépésként azonnal össze kell nyitni a férfi és női WC-ket (tudom erre az USA-ban már mozdalom épül). Utána be kell szüntetni az iskolai végzettséghez kötött munkahelyi felvételek rendszerét.

    Na jó, nem folytatom, mert már humorizálásra sem méltó Kiss Kálmán beírása. Tragédia hogy ilyen gondolatok felmerülnek egyes emberekben. Éljen az ÁVH, a gondolat és hit rendörség, és a lenini bölcsesség miszerint a lét határozza meg a tudatot. Kálmán kérlek ne igyál többet mert megárt neked a lé!

  • „tisztelthölgyeimésuraim”,

    írod : ” ugyan hány tagjukat is olvasztotta magába a BM, ill. a magyar Rendőrség. „

    BM-be kerülni minimum Nemzeti Közszolgálati Egyetemi diploma kell, de a talpas rendőrnek is kell két éven át nappali tagozaton ösztöndíj fejében tanulni, míg kimehet az utcára intézkedni. Na persze, ha van érettségije.

    Látva róluk készült sok fotót, közülük rendkívül kevesen felelnének meg a követelményeknek. De ha néhányan be is kerültek a rendőrséghez, az alá-fölérendeltségi parancsuralmi szerkezet bedarálta őket a többi rendőr közé.

  • Almási Alma
    2017 október 12
    3:28 de.
    Nem igaz!
    T.i. Amit nagyon jol tud mindenki, a magyar polgarok szabadsagaba gazoltak bele, mikor a vallasoktatast az iskolakban betiltottak. Mindszenty ez ellen harcolt.
    Miota szabadfoldon elek tudom, hogy hozzatartozik a vallasoktatas, az emberi jog szabadsagahoz.

  • Nagyon sokba kerül, a magyar adófizetőknek a teljesen inkompetens ellenzék finanszírozása…
    Visszataszító, hogy Botka, visszalépett, a vereség tudatában, Vona is menekülőre vette a figurát, ami a gyávaság jele…
    Mindenki nem győzhet, de, milyen dolog az hogy az ellenzék, még a kampány előtt szét szalad..
    – Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) keddi adatai szerint 222 bejegyzett párt van, és 177 áll bejegyzés alatt – Egy héttel korábban még 219 bejegyzett és 171 bejegyzésre váró pártnál tartott a számláló.
    Ha, senki nem vállalja, a parlamenti ellenzékiséget, akkor a kormány pártok, hamar megkapják, hogy diktátort, despotát támogatnak, egyeduralomra törnek…A kétharmados arányt, sikerült lepattintani eddig.. de egy háromnegyed, vagy négyötöd már kezelhetetlen…

  • barlev
    2017 október 12
    4:27 de.

    Melyik? 😮

  • kedves Figyelő, a vallásoktatást nem tiltották be, csak többé nem lett kötelező, és nem az iskolára, hanem a papokra bízták. Én 1949-1950 között az ISKOLÁBAN jártam hittanra, de fakultatíve. És a szemben lévő plébániáról jött az oktató…

    Mindszenty pedig feltehetően a KÖTELEZŐ hittanért harcolt… Ennyit a szabadságról, amit képviselt…

  • A magyar politikai mutatványosbódé szereposztásában a Jobbik mint sajnálni való áldozat tündököl manapság, a Fidesz meg a kemény- és tisztakezű főszereplő, a baloldal meg nézi az produkciót. Rutinelőadás az ilyen, a világon mindenhol.

  • barlev
    2017 október 12
    4:26 de.

    Az nem baj, sőt dicséretes, hogy elmúltál 95 éves, amihez szívből gratulálok, de az már szényenletes, hogy még mindig nem nőtt be a fejed lágya! Csak szitkozódni tudsz, bárkit látatlanba, rosszabb vagy mint egy nyilas! Már arra sem emlékszel, hogy mindig te kezded a gyűlöködést? Shalom!

  • Robert Morrison

    barlev 2017 október 12 4:26 de.

    Kedves Barlev!
    Ha te tényleg 95 eves lennél, akkor ebben a stílusban bizonyára nem írnál. Szerintem Te a közép ötvenesek közé tartozol, akik nem bírnak magukkal amikor vitáznak.

    Anyázni viszon semmilyen életkorban nem illik.
    Inkább használj ékezetes betűket a durvaságok helyett.

    Olvasd el a cikkemet és könnyedén lehet a kompjutereden Magyar billentyűzet.

  • Almási Alma
    2017 október 12
    12:16 du.
    Elnezest, de rosszul emlekszel.
    Azert jott a plebaniarol a pap, mert NEM tanitottak mar hittant az iskola. Nekem meg pap volt, de szegenyt nagyon kifiguraztuk.
    1948/ban jott be a torveny es emiatt volt a Mindszenthy per is.

  • Figyelő! A vallásoktatást NEM TILTOTTÁK BE! Az 1954/55-ös tanévben még az iskolában tartották – természetesen egyetlen vallás, a rómkat hittanóráit. A következő tanévben az iskolából kitiltották – nagyon helyesen -,mi pedig a szomszédos parókiára jártunk ezután.
    A kötelező hittan a vallásszabadság megcsúfolása! Jól tudják ezt azok is, akiknek az istenhitük komoly és fontos dolog, és nem merül ki díszes bálványok előtti hajlongásban, meg a dagadó pénztárcák iránti imádatban.
    Charlie! Én tudom, hogy Gyöngyössy Márton annak idején nem zsidózott az országgyűlésben: csak a titeket jellemző általános paranoianak adott hangot, amikor azt fejtegette, hogy meg kellene nézni, hogy a kettős állampolgárságú, tisztséget viselő magyarok melyik hazájuk érdekében cselekszenek. Az nyilván csak „véletlen”, hogy éppen az izraeli-magyar állampolgárságot hozta példának, és nem a jóval számosabb román-magyart.
    Chris! Sokak szerint én az indokoltnál is türelmesebb vagyok a bugyuta hsz-ek nyilvánossága ügyében. Nem szóltam, amikor egyik fórumtársunk az Anyukám vélt hivatását emlegette. De most itt fentebb ismét „anyáznak”. Ez megengedhetetlen – egyszer elnézhető, betudható az illető fogalmazásképtelenségének – de nyilvánosság elé nem engedhető. Másodszorra pedig az illető örökös kitiltásának kell következnie. Ha nincs érve, csak dühe – eressze el otthon, a legkisebb helyiségben, ahol az ilyesmit az ember egyedül szokta elintézni.

  • Figyelő, pontosan azt írtam: az iskolában különóra (fakultatív) hittan oktatás volt, és egy pap tartotta. NEM VOLT KÖTELEZŐ, DE JÁRHATTÁL HITTANRA, ez a lényeg.

  • Almási Alma

    Én vidéken és Bp-n is megtapasztaltam a hittanoktatást. Vidéken hagyományosan kényszer nélkül akkor is jártak hittanra, mikor a hittanórákat a templomba szorították vissza. De ott mindenki ismert mindenkit. Szégyen volt nem járni.

    Viszont Pesten az iskolán kívül a szülők nem ismerték egymást, nem kellett semmilyen közösségi elvárásnak megfelelni. Csak annak a szülőnek a gyereke járt hittanra, aki külön utánajárt és számon kérte a gyereket. A Pesti gyerekek fele zűrös családi hátterű vagy elfoglalt szülők gyereke volt, akik idő és energia hiányban mindent az iskolára hagyott. Ha az iskola kötelezően nem fektetett hangsúlyt a vallási nevelésre – bizony elmaradt. Ha nincs valamilyen erőteljes motiváció, fakultatív dolgok nem működnek.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”,

    ” Egy nazi alapvetés a KMH lapjain 🙁
    Miklós 9:32-es kommetjének utolsó bekezdése,
    e g y . a z . e g y b e n . Hitler,
    azaz a III. Birodalom 1933-as gyakorlatát szorgalmazza behozni.
    Főszerkesztő úr! Mit szól ehhez ? ”

    A Foszerkeszto ur azt szolja hozza, hogy te vagy vak vagy, vagy roppant szelektiven olvasol, vagy valami nagyon komoly baj van nalad vallon felul.
    Olvasd el ujra, kicsit lassabban, gondolkozz egy kicsit rajta, talan most megerted.

    Kedves Robi!

    ” Na végre valaki megmondta nyiltan, hogy a kígyó beleharaphatna a saját farkába.

    Gratulálok a beíráshoz Tisztelt lenin-sztálin-rákosi-castro-chavez elvtárs. ”

    Te pedig a masik veglet vagy – a „tisztelt….”-el szemben. Egyikotok attol fel, hogy komcsik lesznek kipiszkalva, te meg attol hogy a jobboldaliak.
    De hat epp az lenne a lenyege ennek a megoldasnak, hogy a demokracia ellensegeit nem hagyjuk cincogni.

    Nem lenne Nyugat-Europa es Eszak-Amerika sokkal jobb manapsag, ha a komcsiktol, cocjalistaktol (beleertve a nacikat is) es egyeb orultektol megvontak volna a politikai jogaikat?
    Talan tetszik neked amit ezek muveltek az utobbi 30 evben, tetszik az LGBTQRGFDS%>KLMZBWC00 mozgalomtol kezdve a muszlim invazioig minden? Mindezt a mocskot ok csinaltak.

    Mi lesz a demokraciankbol, amikor idiota komcsik, vagy bekeaktivistak lesznek az elnokok es a miniszterelnokok a volt szabad orszagokban? Ok majd tartanak ujra szabad valasztasokat?
    En nem latok semmi rosszat abban, hogy balos es jobbos igazi demokratak kozosen kitiltsanak egyeseket a politikai eletbol. Vagy muszaj az intoleranciat a vegsokig toleralni?

  • jani,

    ” Én vidéken és Bp-n is megtapasztaltam a hittanoktatást. Vidéken hagyományosan kényszer nélkül akkor is jártak hittanra, mikor a hittanórákat a templomba szorították vissza. De ott mindenki ismert mindenkit. Szégyen volt nem járni. ”

    Mar akinek. Nekem pl. nem volt ajanlatos. Sot, meg a templomba sem mehettem be megnezni milyen, mielott felnott koromban kivancsisagbol bementem oda is. (Elozoleg Fehervaron mar vegiglatogattam az osszes templomot.)
    Mielott 4. osztalyos (alt isk) lettem, a nyari szunet idejen egy kb 2000-es lelekszamu kis faluba koltoztunk. De mivel az apam tanar volt, es nem neztek jo szemmel ha tanarok, vagy az orvos fia hittanra vagy templomba jar, engem nem engedtek a szuleim.

    Viszont a reformatus lelkesz is tartott hittan orakat. Ezt onnan tudom, hogy a fia osztalytarsam volt es egy ideig haverkodtunk. A kornyek legrendesebb, legkedvesebb fiuja volt.

  • Kedves beirok, en nem azert jottem el otthonrol, hogy 6O
    ev mulva, engem sertegessenek.
    Nem szoktam hazudni, ha masoknak ez szokasa is.
    Kopjanak le rolam, talaljanak mast, akit sertegethetnek.

  • Mellesleg, en 1948 rol irtam, a Mindszenthy perrol.
    Nem 45 rol.

  • Kedves Figyelő!

    ” Kopjanak le rolam, talaljanak mast, akit sertegethetnek. ”

    Nem szabad megsertodni (es ez most nem ukasz, inkabb keres), mert egyreszt azt is kell nezni, hogy ki irta, masreszt vannak dolgok, amikre vagy rosszul emlekszel, vagy rosszul fejezed ki magad.
    A „haladok” viszont ezekre a tobbnyire paranyi hibakra azonnal raugranak es okoskodnak.

    Speciel en mindjart tudtam, hogy ebben az esetben te a Mindszenti biboros kirakatperere es meghurcolasara gondoltal, meg ha nem is irtad azt le pontosan. Sot! Meg vagyok gyozodve arrol, hogy ok is tudtak, csak nem akartak tudni.
    Valamint azt is tudjuk, hogy a hittanra jarokat „listaztak”, lehetett ugyan jarni, de nem volt ajanlatos.

    Fel a fejjel! En orulnek ha megernem a te korodat, es ebben a szellemi frissesegben.

    Neked is pusszancs;
    Miki

  • Ha nem lenne kiváltképp veszélyes (és meglehetősen népszerű), akár mulathatnánk is azon, hogy sétál bele egy idült a saját csapdájába. Nevezetesen Miklós,a nagy demokrata,aki mindent és mindenkit betiltana, aki/ami nem azt, és nem úgy gondolja a világ dolgairól, amit ő. Okt.12.7:27-es beírását olvasva világos: egész, nyomorult kollaborációban töltött életét kompenzálni akarja: nem drága ezért semmi, még a mi életünk sem:csak ő felmentést kaphasson a kis gyávaságaiért.
    Figyelő! Te (többször is)azt írtad, hogy betiltották a vallásoktatást. Ezt cáfoltuk páran, ez nem hiszem, hogy sértegetés. Ami meg az antiszemita, uszító példaképedet illeti. Bár gyerek voltam 1956-ban, azt érzékeltem, hogy amikor a főpap megszólalt a rádióban, a felnőttek összerezzentek – kispolgári környezet, államosított borbély, cipész, boltos voltak, nem nagy hívei a proletárdiktatúrának. Jesszus, mit akar ez? Polgárháborút?

  • Slapaj, ezt a hülyeséget honnan vetted: „… Vona is menekülőre vette a figurát, ami a gyávaság jele…”
    Ne csak a kormánypárti médiát olvasgasd.

  • talalom, ezt írod: „Én tudom, hogy Gyöngyössy Márton annak idején nem zsidózott az országgyűlésben: csak a titeket jellemző általános paranoianak adott hangot, amikor azt fejtegette, hogy meg kellene nézni, hogy a kettős állampolgárságú, tisztséget viselő magyarok melyik hazájuk érdekében cselekszenek. Az nyilván csak “véletlen”, hogy éppen az izraeli-magyar állampolgárságot hozta példának, és nem a jóval számosabb román-magyart.”
    Amennyiben a román államfő jelenti ki, hogy dédelgetett terve, miszerint Magyarországot felvásárolja, akkor bizony érdemes lesz megnézni a román-magyar állampolgárságúakat is.
    De nem is értem, egy bennünket képviselő politikusnak miért probléma az, ha a viszonya más országokhoz tisztázódik.

  • 2017 október 12 9:36 de.

    Tényleg nem fáj a hülyeség? Ez után elhiszem, hogy nem fáj. (De jó neked!) Mert ezen még a jezsuiták is elképednének. (Pedig ők aztán tényleg értenek a szavak kicsavarásához!)

  • talalom
    2017 október 13
    Nem tudom, kit ertesz ezalatt, fopapnak, mert mar Mindszenty addigra mar reg meghalt, de en nem hallgattam 56 ban a papokat a radioban.
    Egyszoval, a magyar dicsoseges forraldalmat NEM a papok inditottak el, henem a muegyetemistak, a Muegyetemrol.
    Az O 14 pontjukat olvastuk a Muzemum koruton a fakra kituzve.

  • talalom,

    ” Ha nem lenne kiváltképp veszélyes (és meglehetősen népszerű), akár mulathatnánk is azon, hogy sétál bele egy idült a saját csapdájába. Nevezetesen Miklós,a nagy demokrata,aki mindent és mindenkit betiltana, aki/ami nem azt, és nem úgy gondolja a világ dolgairól, amit ő. ”

    Nocsak, mar te is latsz dolgokat, amiket nem irtam?
    Hol irtam azt, hogy en mindent és mindenkit betiltanek, aki/ami nem azt, és nem úgy gondolja a világ dolgairól, amit en?
    Nem vetted meg eszre, hogy az ilyen huzasok miatt veszited el a maradek hiteledet is, a tobbi elvtassal egyutt?

  • Robert Morrison
    majd maga tudja jobban hany eves vagyok………………ez mar valami.
    ha en szulettem 1926 augusztus 09-en kaliv-ban akkor maga szerint hany eves vagyok mostan??

  • Figyelo
    no es amikor maga mocskolta pl a gyuri10-et mert zsido?
    jaaaaaa azt szabad mert maguknak az cask szittya matyarosch virtusch ugye?
    hogy maga nem hazudik?
    ugyan mar…………..az a franya szelektiv matyar memoria………………amire nem emlekszik az mar nincs es sosevolt is………….

  • egy demokratanak kotelessege (??) megveddeni a jobbikot…
    ezt a baromsagot……………
    a jobbik sokminden.-/neo-nyilas,naci,stb../-cask demokrata nem

  • Kiss Kálmán
    2017 október 11
    5:27 du.
    ……””””””””párt (vagy nevezzük őket akárminek), amelyik bármiféle alapon osztályozza az embereket, felszámolandó,”””””””…….
    JA! : munkásosztály,parasztság ,értelmiség,kulákság,kispolgárok,párton kívüliek,
    stb.stb.stb. Micsoda örökség???
    Üdvözletével.

  • Figyelő
    2017 október 13
    10:13 du.

    talalom
    2017 október 13
    ” Nem tudom, kit ertesz ezalatt, fopapnak, mert mar Mindszenty addigra mar reg meghalt, de en nem hallgattam 56 ban a papokat a radioban.”

    Mindszenty bíboros 1975-ben halt meg Bécsben.

  • Besancon
    oooohh ez szep volt
    a figyelo megbukott toribol………….olleeeeeee

  • barlev
    2017 október 14
    5:25 de.
    Teljesen felre ismert engem.
    Nekem gyuri, jo baratom, megertjuk egymast.

  • barlev,

    ” egy demokratanak kotelessege (??) megveddeni a jobbikot…
    ezt a baromsagot…………… ”

    Nem kell osszecsinalni a gatyeszt emiatt.

    Ez a cikk nem azert irodott, mert az elvtarsak segiteni szeretnenek barkin is, sajat magukon kivul.

    Ez a cikk csak a szokasos bugyuta propaganda, miszerint Magyarorszagon nacizmus, vagy faszmus, vagy diktatura van, na meg rasszizmus es vagy 7500 fele fobia (attol fuggoen hogy aznap melyik szo jut eszebe az elvtarsnak).
    Valahogy el kellett puffogtatni azt a szolast is, hogy „eloszor a komcsikert jottek … nem szoltam, aztan …stb …” Ha ezt beleszovi valaki a mondokajaba, akkor ugy nez ki, mintha o milyen josagos lenne.

    Csak nyugi! Ezek mind hazug, hipokrita „haladok”. A „3 H-sok”.
    (Mondhatnam ugyis, hogy bolsik, de akkor megsertodnel.)

  • Orsós Elemér

    charlie
    2017 október 13
    3:51 de.

    Csak Charlie-nak!
    Slapaj megérzése sajnos egy kivülállónak logikus lehet mert, én beltagként hasonló dilemmákkal küzdök amikor azt érzem, hogy a Jobbik a 150 fokos fordulatát -ami majdnem teljes hátraarc- a populista SZDSZ 2.0(LMP) és a mégpopulistább Fidesz módszereinek elegyével érte el! Először én is azt hittem, hogy az ellenfél legyőzése a módszereinek leutánzásával a legkönnyebb és leghatásosabb, azonban nem gondoltam, hogy az ennyire megfintorogtató lesz!

  • Figyelo
    tul regota olvasom ahhoz hogy felreismerjem…………….a cukisaag nalam nem jon be.

  • Aurora Boreálisz

    T. Christopher Adam föszerkesztő Úr és T. Olvasó-társak!

    Különböző szöveg és stílusbeli összefüggés egybevetése révén rájöttem, hogy a

    MIKLÓS

    nevű, finoman szólva is szélsőjobboldali, kommentátorunk eredeti, itt a KMH-n a . k i t i l t á s á i g . használt neve:

    MOSHE AKIVA

    volt.

    .

    Sok igaz demokratát kívánok a majd egyszer nácitlan KMH működéséhez:

    A&B 🙂

    .

  • Aurora Boreálisz

    Uh. a 8:05-höz:

    Ugyanott folytatja, ahol akkor kényszerből abbahagyta.

    Míg az egykori álnév, az eredeti zsidó származásra emlékeztető
    Moshe Akiva csupán egy, „a kóborapácák megtévesztését” szolgáló, demagóg álca volt, addig a Miklós név már, az ordas vissza-sompolygását szolgáló . b á r á n y b ő r . jelmez…

  • Aurora Boreálisz
    2017 október 15
    8:05 de.

    Hiába néztél utána, mert amikor Miklos anno Moshe Akiva néven önkéntes számüzetésbe vonult, akkor Te még sehol sem voltál! Egyébként meg a Moshe Akiva -ha már fiktiv inkognitóból bármit sejteni lehet- névből még gyenge logikaikával is inkább Japánba „aliyázott” keverékre lehetne tippelni még egy naiv kóbor apácának is! Jó lenne, ha most Te is egy kis idő múlva visszasompolyognál! Mellesleg azt hiszed az ide lábatlankodók -Veled és velem együtt- saját nevükkel vitézkednek itt? Jó vannak olyanok is, de Ők azért érezhetően diszkrét öncenzúrával nyilatkoznak, mert tudják, hogy a net nem egy szólásszabadságra túl biztonságos tér!

  • Aurora Boreálisz,

    Latom sikerult felfedezned a tyukszarban az utoeret. Gratulalok!

    Az csak a baj, hogy nem futottal bele abba a cikkbe es ott abba a hozzaszolasomba, ahol kozoltem, hogy most nem a heber, hanem a magyar nevemmel irok.
    Tudod, konnyebb beutni a Miklost, mint a Moshe Akivat. Ugy van beallitva a komputeremet tisztogato program, hogy minden kikapcs utan kitorol mindent a privacy track-ekbol, ami miatt minden site-on ujra be kell jelentkeznem minden kikapcs utan.

    Es ha nem hiszed el, hogy lusta vagyok, kerdezd meg a Robit! 🙂

    A Moshe Akiva Ben … az igazi heber, a …. Miklos pedig az igazi magyar nevem.

    Es te nyugodtan kepzelegj arrol amirol akarsz, legyen az a „szelsobaloldal”, vagy „szelsojobboldal” nevu oxymoron, vagy „kobor apaca”, vagy „demagog”, vagy „ordas”, vagy „sompolygas”, vagy akar „baranybor” is. Nem is beszelve a jelmezbalrol.
    Ebben a „halado” uj vilagban minel hulyebb valaki annal nagyobb a szabadsaga. Veled ellentetben en rabnak erzem magam. 🙂

  • Orsós Elemér

    Miklos
    2017 október 15
    11:39 de.

    Kedves Miklós!
    Elnézést kérek azért, amit a valódi neveddel műveltem!

  • Kedves Elemer!

    Nincs semmi baj, sot jot rohogtem rajta. Az Eszaki Feny baratunk fenye roppant gyenge, es raadasul egyszinu. Voros, csak a sarlo es a kalapacs van benne feketevel.

    Ha olyan nagyon keresgelni akart volna – bar ilyesmihez nekem sem lenne kedvem – lathatta volna, hogy meg Ille Spityu idejeben egyszer-ketszer veletlenul Miklos nevvel irtam ala a hozzaszolasomat. Ez csupan a szokas hatalma volt, mert a magan es magyar beszelgeto-korben mindig is a Miklost hasznaltam.

  • Elemér, mondj egy megvalósítható és fintorgásra okot nem adó taktikát a hatalomba kerüléshez – ami ugye elengedhetetlen egy jó program megvalósításához. A harciasan radikális és őszinte attitűd gyorsan a magasba repített minket, de kiderült, tovább nem növelhető a népszerűségünk. Te hogyan növelnéd? Vedd figyelembe, hogy a szoci és fideszes kiábrándultakból kellene új szavazókat halászni. Megvalósítható ötletért jobbikos pólót nyerhetsz! 🙂
    Ezért szar ez a pártokrácia, folyamatosan szembe kell köpnöd magad a népszerűségért.
    Bárcsak lehetne egy magyar Li Kuang-jao.

  • Auróra, kitiltásom előtt én is más néven szerepeltem az Ille-i „szép” időkben, ha ezt is kinyomozod, nyerhetsz egy jobbikos reklámcsomagot tőlem. 🙂

  • Hurrá emberek! Előrehozott polgármester-választáson 70%-al nyert a jobbikos Ferenczi Gábor Devecseren, háromszor annyi szavazattal mint a második helyezett fideszes. Egy baloldali indult, 4 (négy) szavazatot kapott.
    Most szépen felbontok egy Csíki sört.

  • charlie,

    ” Egy baloldali indult, 4 (négy) szavazatot kapott. ”

    Anyja, apja, anyosa, aposa, felesege, sajat maga az minimum hat. De lehetnek meg felnott gyerekek is.
    Ennyire utaljak ot meg a szerettei is? 🙂

  • Aurora Borealisz
    es teged ki kert erre hogy kurucinfos modszerekkel belepofazz masok maganugyeibe. cask nem te vagy a Christopher adam job keze? veled torli ki??

  • Charlie
    idaig hallatszik az oromteli fitymacsattogas a pc-d elol. remelem a valasztasi jobbernaci eredmenyetol el is elveztel..?

  • barlev, itt bárkinek, még neked is megadom a minimális tiszteletet, szerintem viselkedj te is ezek szerint.

  • Orsós Elemér

    charlie
    2017 október 15
    4:05 du.

    Sajnos nem tudok a pólódra ráhajtani, mert hála Istennek nem vagyok politikus, ezért nem tudok és nem is akarok olyan mézes-mázasan Menyországot igérgetni mint ők! 😀

  • Charlie.
    sheket!! forditas= kuss

  • barlev
    2017 október 14
    5:25 de.

    Kerem idezze be HOl es mikor mocskoltam Gyurit azert mert zsido!?
    T.i gyuri jo baratom. Talan valakivel osszeteveszt.