A Sears Canada csődött mondott — 12 ezren veszítik el állásukat Karácsony előtt

2017 október 15 10:32 de.14 hozzászólás

A Sears — és elődje, a Simpsons-Sears — 1952-től évtizedekig meghatározó eleme volt a kanadai kiskereskedelemnek és a bevásárlóközpontoknak. Ruhától és cipőtől kezdve, edényekig egészen konyhai készülékekig–az élelmiszeren kívül, szinte mindent megtalálhattuk áruházaikban. Fontos gazdasági szerepet játszottak a Sears kipostázott katalógusokból történő rendelések. Ikonikus karácsonyi katalógusai pedig sok-sok kanadai szülő és gyerek számára nosztalgikus hagyományokat idéznek elő. 1998-ban a Sears Canada elsőként lépett az online vásárlás világába, mégis: most úgy tűnik, hogy jelentős részben éppen az online vásárlás fejlődése és a további korszerítések hiánya vitte csődbe Kanada egyik legnagyobb vállalatát. Pénteken hagyta jóvá a Sears csődeljárását felügyelő bíróság a megmaradt 130 Sears áruház bezárását.

Sears Canada katalógus 1977-ből.

A Sears Canada megszűnése több szempontból is súlyosan negatív hatással lesz az országra. Elsőként 12 ezren veszítik el állásukat éppen Karácsony előtt–hiszen a 130 Sears áruház végkiárusítására október 19 és december eleje között kerül sor. Ontario tartományban 5.443 állás szűnik meg, Québecben 2.663, British Columbiában 1.204 állás, Albertában pedig 996. De legalább ennyire komoly gondot jelent a Sears Canada kivonulása kisebb települések bevásárlóközpontjaiból. A Sears Canada 74 legnagyobb áruházainak többsége olyan településeken található, ahol a lakosság nem éri el a 400 ezer főt. Ezeket a vidéki bevásárlóközpontokat jelentős részben a Sears jelenléte tartotta életben. Kivonulásuk egy olyan űrt fog hagyni, amelyet e plázák nehezen fognak tudni betölteni.

Mivel a legtöbb nagy Sears áruház alapterülete csaknem egy millió négyzetméter és gyakran két emeletes épületről van szó, igazán csak maroknyi olyan lánc létezik Kanadába, amely átveheti az üzleteket. Ilyen lehet a Sears Canada legnagyobb riválisa, a The Hudson’s Bay Company, vagy esetleg a Simons. Szintén szóbakerülhet a Walmart, de ez utóbbi inkább diszkontos lánc, miközben a Sears nem volt az. A másik gond, hogy manapság a láncok nem kedvelik a kétemeletes áruházakat. Így végül az is elképzelhető, hogy több részre osztják a gigantikus helységeket.

Fotó: Egy Sears Canada áruház

A Sears Canada dolgozói és korábbi dolgozói a karácsonyi ünnepek előtt nyugdíjukat és betegbiztosításukat is elveszíthetik A CBC közszolgálati televízió számolt be arról, hogy egy száz éves korábbi Sears dolgozó — Lisa Okill — 26 éven keresztül dolgozott a láncnak. De éppen a napokban tudta meg fia, hogy édesanyja betegbiztosítása megszűnik. Összesen 16 ezer korábbi Sears dolgozó biztosítása és nyugdíja tűnhet el.

Idén sok ezer kanadai szomorúsággal néz elébe az ünnepeknek.

14 hozzászólás

  • Robert Morrison

    Sajnos ez a mai kor realitása. Az on-line vásárlások nameg a nagy hálózatok kapzsisága ide vezet.

    Emlékszem még a Zellers bukására. Vettem egy szoba hőmérőt a Dollarama-ban egy dollárért és ugyanaz a Zellersnél 4.95-ér volt kitéve. Dollarama még ma is van, Zellers meg már régen nincs.

    Ugyanez volt a Target roved szereplésének a vége is, mert ezeknek az árúház láncoknak a kereskedelemben járatlan tulajdonosai a vevőközönséget hülyének nézik. Amit Kínában 50 centért gyártatnak azt itt 9.95-ért árulják.

  • Sears Roebuck and Co. egy kivallo otletet alklamazott tobb mint 100 evvel ezelott.

    De mint minden ezen a vilagon semmi nem tart orokke, sot meg a vilag sem.

    Tobb ujjabb es jobb etletek voltak es vannak alkalmazva azota.

    Mint p.l. a Walmart otlet, de ma meg a Walmart is erzi a valtozast a kereskedelemben.
    Amazon vessz el sok uzleti lehetoseget.

    Ugy mint a Roman Birodalom , s minden mas birodalmak eltuntek a tortenelem folyaman, mint a szurke szamar a kodben.
    Az a fejlodes, vagy elore-haladas. Mondhatna azt „versenynek” is.
    Az ujabb otlet, a jobb otlet, az lessz a sikeresebb.

    De majd 12 ezer Sears alkalmazottak mennek Amazonhoz dolgozni. Mert az uzlet az uzlet mindeg, mindenutt es mindenkinek.
    Az uzlet nem jon a megallashoz, az fejlodik es terjed !
    Csupan az ostoba nem ismerne azt el.

  • Szep lassan mindet utoleri a veg. Ket eve (vagy hogy?) a Zellers ment tonkre, pedig oda meg jartak is az emberek vasarolni. A Sears-be es a Bay-ba csak a gazdagek.
    Nemsokara csak a Walmart marad.

    En hosszu eveking nem jartam a Walmart-be elvbol. Mivel ritkan veszek mast, mint elelmiszert mindig a kanadai, vagy amerikai termekeket kerestem. De ahogy sorban minden megy tonkre, mar alig lehet talalni kanadai termeket, tehat feladtam es en is a Walmart-ba jarok mar vagy egy eve. Meglepetesemre joval kisebb teruleten, mint amit a Sears vagy a Bay, vagy a Zellers elfoglalt, a Walmart nagyobb valasztekot kinal. Nem tudom mekkora hulyek lehettek a Sears „strategistai”, de mar regota csodalkoztam azon, hogy vajon mibol elnek meg.

    Aprilis elseje elott kb. 7 evig a West Edmonton Mall-hoz kozel laktam. Amikor a dokimhoz, vagy a bankomba, vagy az olasz boltba mentem a Sears-on keresztul vagtam at, hogy ne kelljen nagyot kerulni. Minden egyes alkalommal ugyanaz a kep fogadott: Az elado lanyok szenvtelen pofaval unatkoznak, a hatalmas teruletu boltban lezeng 2 kuncsaft, de azok se vesznek semmit. Attol volt „forgalma” csak a boltnak, hogy tobben is arra hasznaltak, mint en is, hogy ne kelljen a Mall keleti vegenek cikk-cakkos vonalan vegigsetalniuk.

    Vegezetul hadd josoljak valamit: Hudson Bay a kovetkezo.

  • A vásárlók döntöttek így, a folyamatosan csökkenő vásárlásaikkal, akik átnyergeltek más kereskedelmi cégekhez.
    Nehéz kiismerni a vásárlói kedvet, itt nálunk is. Megfigyeltem az egyik Tesco-ban, eleinte alig választották az önkiszolgáló pénztárt, inkább álltak hosszú sorban a hagyományos pénztáraknál. Ma az önkiszolgáló kasszáknál is sorban állnak.

    Ja, és igen. A katalógusra várni kell, a szerkesztési és a nyomdai, majd a kézbesítési időre figyelemmel a bennük szereplő áruféleségek lemaradnak a versengésben az interneten azonnal megtekinthető és megrendelhető újdonságokkal szemben.

  • mindez megér egy „misét”! el kell gondolkozni azon, hogy bizonyos gazdasági „körök” hogyan is tevékenykednek, és hogyan lesz profitjuk? mindez nem az első és nem is az utolsó ebben a sorozatban…látni kell, hogy az :”america first” és hasonló agyficamok hogyan tesznek földönfutóvá, és minő lelketlenül, ezreket…
    Toronto város zokog, borzolja tollazatát, mert a nagyhatalmas Bombardier nem tudja leszállítani a szerződött villamosait…úgy nem megy kedves drága Toronto, hogy minden 30 évben egyszer rendelek 500 (nem tudom a számot kitaláltam egyet) űrrepülésre is alkalmas villamost azok helyére amelyek gyalogbékák lettek az utolsó 35 évben…közben semmi rendelés a szakemberekből halottak vagy pékek lettek, vagy elvándoroltak máshová és nem lehet „csinálni” erre a 1,5-2 évre újra megfelelő szakembereket…ilyen nem volt, nem van és nem lesz soha a villamosokat is 3-5 évenként újjá kell fejleszteni a folyamatos termelésből és megrendelésekből…és ez minden egyébre is vonatkozik, a tömegközlekedési eszközök termelése amely alapvető egy társadalom életében a jelen „iszony” a rendelő és gyártók között nem tarható fenn és ebből is ezrek, tízezrek biztos és szakmailag állandóan fejlődő, azaz társadalmilag kiemelt fontosságú ágazata az ilyen légkörben meghal és akkor kit is kell átkozni??

    gondolkozzunk mindezen és számoljunk: pénzt, paripát, fegyvert

    miért nincs kanadai tervezésű un. személyautó ipar és van a most már nem igen kívánatos usa termékek összeszerelése, miért nem lehet azt mondani? hogy: kedves usa köszönjük, de az új kondíciók mellett mi bezárjuk és azonnal feltöltjük saját magunknak hasznos termékek gyártásával, a kanadai autopiacon KIA, Honda, Hyunday, Mercedes, VW, Audi, (Volvo már 50 éve összeszerel) Mazeda, Nissan és még sok más is lehetne Alfa Romeo, Fiat egy más gazdasági konstrukcióban, ahol kanada részt „vesz” (igen, belevásárolja magát) a design tól kezdve mindenben és megosztja azt országonként tartományonként…és akkor nem lehet zsarolni és pofánröhögni…és a bérek is másképpen alakulhatnak kanada javára és a foglakoztatás minőségi mutatói szakmánként, és nem kell megijedni és farkast kiáltani…lásd a mezőgzdaság kollektivizálása (nem fogja bevallani de a 65 évvel ezelőtti szocialista TSZCS k mintájára alakultak és ragyogóan műxenek, mert tudják ez a létük és éljenek a kanadai farmerek!!!!) az ipar meg tanuljon, még nem késő, a kereskedelem is nőjön fel a 21. századba bele és ne 20. századi elavult rendszereket fenntartva vagy szétgórva akarjon fejlődni és alkalmazkodni, az nem megy…nem sírni kell, hanem gondolkozni…a SEARS tulajdonosai nem mennek a híd alá lakni vagy a Young Dundas square re a járdára drogozva mert azt nem lehet másképpen túlélni igaz valami okból a jól működő ideggyógyintézeteket is szétverték és most a bolondok kinn szaladgálnak, mert? csak

  • A balos elvtarsak mind ugy latjak ezt mint valami nemzetkozi ossze-eskuvesek a befektetok es uzletvezetok alatal a dolgozok es fogyasztok ellen.

    Sear kezdte igen regen uzleteit egyenkent bezarni.

    Megdobbentoen lattam amikor lezartak az Elizabethi hatalmas es kivalloan modern uzletuket N.J.-ben meg a 70-es evek kezdeten.
    S azota rendszeresen tortentek azok.
    Hasonlo a J.C. Penney esete. Allandoan, sot havonta zartak be NEM jovedelmezo uzleteiket eggyenkent.

    Sears a XIX szazadban kezdve a rural-(videki) vasarlokat celozta, konnye tenni a vasarlasokat a „Catalog” rendszerevel.

    A „rakos-sejt-dilihazi” elvtarsno vadolja a US-t, a befektetoket, stb.stb. De nem hajlando sem kepes belatni a vilagszerti kereskedelmi elohaladasokat.

    Vadolja a US auto-keszitoket.
    Csupan mert nem ismeri el a valosagot, hogy ma a Ford, GM es Chreisler NEM keszit US automobilokat.
    A nevuk alatt uzletelnek, de minden alaktreszek a vilag minden reszerol szallitva Canadai, US vagy Mexicoi assembly-kbe. Ahol csupan az osszeallitas tortenik, s nagyban roborok altal.
    Hasonloan minden mas ismert nevu kocsik eseten is.Barhol is kezdve a ceg neve es helysege.
    Hasonloan mind allit-ossze sajat-nevu kocsijaikat itten az USA-ban is. Mert itten az jovedelmezobb. Koltsegeik es az adok kevesebbek.

    Ha valakit jogosan vadolhatna, az az o Kinai elvtrasaik, s mas „olcso azsiai nemzetek” a leg-nagyobb meretu okozoik a jelen gazdasagi korulmenyeknek.
    MERT a rizs-foldekrol a fiatal leanyokat „munkas-otthonokban elehlyezik, etetik oket rizzsel, s fizetnek nekik majd nem semmit amig dolgoztatjak oket az elvtarsak gyaraikban.
    Azok munka-eredmneyeivel tettek tonkre a fejlet ipari orszagok termelo-kepessegeiket.

    De a tagadhatatlan teny, ha bar mind az neha-nehol felhaborodast okoz, DE mindenki jobban el mint a multban az elott. Meg a kinai leany-gyari-dolgozok is.
    S az eletszinvonal ottan is emelkedik naprol napra.
    Jobb es olcsobb termekek vasarolhatok vilagszerte mindenki altal.
    Tobben dolgoznak, tobben jovedelmeznek, tobb es olcsobb termekek leteznek mindenki szamara vilagszerte.
    Na az elorehaladas. Nem ?

  • hogy mik vagynak? most láttam Boeing Canada hírdet: miszerint 17500 job -ot (+++)tart fenn Canada ban és hasonló nyalánkságok…azaz offshore ban (még van NAFTA és ez abban??? de azért útálják pofátlanúl a hülye elnökükkel az élen) jól profitálnak Canada ból de azért a canadai Bombardier-t útálják olyanért amit ők még csak nem is terveznek gyártani, a nagyképűség és a pofátlanság csimborasszója az utóbbi 25 évben egyetlen Boeing hírdetés sem volt sehol…csak nem megijedtek a saját hülyeségüktől…ágyúval akarnak piacot bővíteni mások termékeit és dolgozóit meggyilkolva és akkor ők akarnak szimpatikusak lenni?

    valami nagyon meg van kavarva a világban és néhányan már nem tuggyák mit akarnak még maguk alá kaparni

  • Gyula Bognar, Jr.

    Itt hiba van-biztosan.
    „Mivel a legtöbb nagy Sears áruház alapterülete csaknem EGY MILLIÓ négyzetméter.”

    Még négyzetlábban is túl sok lenne ez, 10,763,910 S.F. jelent. (10.76 Millió négyzetláb)

    „Sears (Full-Line) is a chain of department stores that are usually located in shopping malls, however, some freestanding stores exist; they carry clothing, jewelry, home appliances, household hardware, lawn and garden supplies, lawn mowers, paint, sporting goods, automobile repair, office supplies, electronics and school supplies. Sears stores are usually multi-level, averaging 139,000 sq ft (12,900 m2). There are 676 full-size Sears stores[42] in the United States. There are also 130 Sears locations in Canada and 94 in Mexico.” https://en.wikipedia.org/wiki/Sears

  • Bendeguz79
    2017 október 15
    12:05 du.

    „Vadolja a US auto-keszitoket.
    Csupan mert nem ismeri el a valosagot, hogy ma a Ford, GM es Chreisler NEM keszit US automobilokat.
    A nevuk alatt uzletelnek, de minden alaktreszek a vilag minden reszerol szallitva Canadai, US vagy Mexicoi assembly-kbe. Ahol csupan az osszeallitas tortenik, s nagyban roborok altal.
    Hasonloan minden mas ismert nevu kocsik eseten is.Barhol is kezdve a ceg neve es helysege.
    Hasonloan mind allit-ossze sajat-nevu kocsijaikat itten az USA-ban is. Mert itten az jovedelmezobb. Koltsegeik es az adok kevesebbek.”

    aszongya a Krump Lee (us enök) hogy NAFTA szar, us 85% mindenben és egyébként is

    te meg aszondod, hogy? persze addig amíg az usa kereskedelempolitikája olyan volt, hogy „csak usa” addig a világ autóipara is elszágúldott mellettük és arra ébredtek, hogy a kutyának sem kell külföldön belföldön meg felmentek az üzemanyag árak és a gasguzzler- ek már a sántakóborkutyának sem kellettek be kellett engedni (sőt meghívni) a konkurrenciát és az mai napig vezet
    az usa max domestic felvevő piaca a haldoklókat és a csecsemőket is beleértve 330 millió, mialatt Kína 1,65 milliárd ami saccperkábé 5,2 szerese és ezt felismerve Kína szzépen kezdi lekörözni az usa t ott van az 1,2 milliőárd felveő piac India, és az exponenciálisan növekvő egyenlítői Afrika (amelyet még nem rombolt le az usa demokráciaezportja) mert Kínai érdekeltséggé lett az is saccperkábé 1 milliárd ember felvevő piac

    nem sokáig fog tartani a fegyverrel szerzett piacok megszerzése mert mikor le van rombolva nem vesz semmit, azaz a Maghreb meg a Levante saccperkábé 1,6 milliárd lakosa kiesik a nemzetközi kereskedelemből mint felvevő piac…azaz a demokrácia export öntökönszúrta magát egy nukleáris bicskával

    ugyanez folyik Óceániában és a távolkeleten Kínától keletre és délre

    és akkor még nem szóltunk a közel 1 milliárd felvevő piac eurázsiával amit az usa kereskedelmi és gazdasági érdekeinek megfelelően szét akar robbantani a katalá, baszk, yugoszláv, brexit, bretagne, ukrajna, lengyelek területi követelései a németekkel szemben (ügyesen felé lettek borzolva mikor a krump lee ott járt megelőzve a nagy tanácskozást és felkavarta aszart a lengyel fejekben…vegyenek használt lejárt szavatosságú fegyvereket soxoros áron ugyanúgy palagázt is a világpiaci ár többszöröséért, mert akkor ők lehetnek a kik is??? európa seggfejei…az északeurópai aprószentek: lettország, litvánia meg örül ha valaki arrajár a finnek már nem adják ami az övéké azonnal fekete seggűek lettek
    a nato meg egy fegyverlobby szervezet hőzöngéses harcikakadú

    van még hozzátenni valód, egyébként eldönthetnéd hogy alsó hottentotta vagy felső piréz nyelvet használsz, mert a magyar szótárban az amit leírkálsz nem igen szerepel…
    én -sajnos- sem pirézűl sem alsó hottentottáúl nem értek, nagy nehézségeim vannak a rébuszaid átókumlálása kapcsán de görgetek szorgalmasan

    majd azért szóljál hozzá (mindegy kihez úccse olvassák sokan)

  • Gyula Bognar, Jr.
    2017 október 15
    2:36 du.

    12900 négyzetméteren össze lehet szerelni évente 50000 Toyota Camry-t

    csak azért hogy valami összehasonlí1tási alapja legyen a nagyérdeműnek akik olvassák e becses sorokat
    egy millió négyzetméter az már a Toyota törzsgyárnak is „ünnepi” lenne

  • Nem ohajtanek ‘hajszal hasogato’ lenni a cikk cime miatt, de a csodbe eses nem igen helyes kifejezes itten.

    Mert Sears igen sikeres volt tobb mint egy evszazadon at is.
    Csak a Sears ideje lejart.
    De hat az tortenik mindennel , s mindenkivel.
    Az elkerulhetetlen eset mindennel.
    Az NEM csodbe jutas !!!!

    Ne feledd, mind a mai „nagy-sikerek” egy napon elfelejtettek es nem letezok lesznek majd.

  • Hazánkban könnyebb a helyzet megértése, mert nálunk volt a patrónus állam modell is.
    Ebben állami szintű TERVEZÉSBEN ÉS IRÁNYÍTÁSBAN (invesztitúrában) működtették a KORÁBBAN NAGY GONDOSAN LÉTREHOZOTT nagy termelő és elosztó rendszereket.
    Ezt formálták tovább a kényszervállalkozások korán keresztül az irányítórendszer birtokosai úgy, h közben a vagyon legnagyobb része végig az Ő kezükben, az irányításuk alatt volt. Az időszak második felében a kis gazdasági szereplőket részben kigolyózták, részben a konzorciumi rendszer alá kényszerítették (bérbeszállító és franchise konstrukció).
    Hazánkban a keményvonalas bolsevizmus idején sok jó irodalom volt elérhető a gaz kapitalizmusról amelyben a nagy hal a leggyalázatosabb eszközöket is használóan felfalja a kis halakat. Ezzel jó információkhoz tudtunk jutni a konzorciumosításról.
    Az én igazságmesémbe jól illeszkedik mindaz amit a nagyok jelenleg csinálnak.
    A nagy termelő és elosztó rendszerek lerontása, felszámolása a gazdaság visszakistáblásítására kényszeríti a tömegeket. Az ökoszisztémás irányba. A bioszféra alapvetően, élőhelyek alapú ellátórendszerekkel működik.
    A most felszámolás alatt álló konzorcium működtetését is lehet nagyon jó hatékonyságúra, ezzel gazdaságosra csinálni. És épp úgy le is lehet rohasztani ahogy a bolsevik állami szférát is lerohasztották.

  • Soha nem vasaroltam a Searsnel.
    Egyszer vettem ott gyerek butort, azt is vissza kuldtem, mert hibas volt.

  • Viszont nagyon sajnalom azt a sok embert aki most elvesztette az allasat.