Lázár és Semjén mókusszőr ecsettel nyírja ki a beruházásokat

2017 november 13 12:19 du.17 hozzászólás

Semjén Zsolt nyújtotta be Lázár Jánossal közösen az örökségvédelmi törvény módosításának azon tervezetét, amely lényegében ellehetetleníti a hazai beruházásokat, ugyanis a kapacitással és önálló gazdálkodási jogkörrel lényegében nem rendelkező megyei múzeumokra bízzák az összes régészeti feltárás feladatait. Ez az ország 90 százalékában azt jelenti, hogy egyetlen megyei beruházás elvisz minden meglévő kapacitást, vagyis a többi kivitelezés indulása csúszik, amíg egyetlen helyen dolgoznak a régészek. És van még további nehézség is.

Elsőre nem tűnhet lényegesnek a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, de több sebből is vérzik a Lázár minisztériumától már megszokott dilettantizmussal készült jogszabály-tervezet, amely mókusszőr ecsettel nyírja ki a beruházásokat.

Az egyik problémát az okozza, hogy a mekkeleki gondossággal kiizzadt törvénytervezet teljesen kizárná a feltárásokból a magáncégeket, és így régészeti feltárási tevékenységet kizárólag a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a megyei hatókörű városi múzeumok és a régészeti gyűjtőkörrel rendelkező területi múzeumok, a régészet szakon mesterképzés folytatására jogosult felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete, valamint a jogszabályban kijelölt örökségvédelmi szervek végezhetnek. Ez lényegét tekintve az ország 90 százalékában azt jelenti, hogy egyetlen megyei beruházás elvisz minden meglévő kapacitást, vagyis a többi kivitelezés idnulása csúszik, amíg egyetlen helyen dolgoznak a régészek.

A másik probléma, hogy eddig a régészeti feltárásra 30 régészeti feltárás elvégzésére alkalmas nap helyett simán csak 30 nap lesz, vagyis ha 30 fagyos vagy viharos nap lesz egybefüggően, akkor nem lehet elvégezni vagy nem lehet szakszerűen elvégezni a régészeti feltárást.

A harmadik probléma az, hogy a megyénként jellemzően egy-egy akkreditált régész-csapattal rendelkező múzeumok – a Magyar Nemzeti Múzeum és szegedi múzeium kivételével – csak megyei akkreditációval rendelkeznek, így nem is tudnak besegíteni megyén kívül. Ráadásul ezek a múzeumok jellemzően nem rendelkeznek önálló gazdálkodással, így nem tudnak, vagy csak nagyon bonyolultan képesek időszakosan kapacitást bővíteni.

Az egész agyrém a törvény-tervezet indoklása szerint az egyszerűsítés és bürokrácia-csökkentés, miközben világos, ha teljesen kizárják a régészeti feltárásból a professzionális, akkreditált régészeti cégeket, miközben egy végletekig bürokratikusan működő, kapacitással alig rendelkező múzemummal kell egy beruházást előkészíteni, az sok mindent jelenthet, de egyszerűsítést és bürokrácia-csökkentést bizonyosan nem.

Az Együtt azt követeli Semjén Zsolttól és Lázár Jánostól, hogy vonják vissza a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló, a hazai beruházásokat ellehetetlenítő törvényjavaslatot.

A kormányváltás után a szétrombolt államigazgatás és a független intézmények szakmaiságának helyreállításához célzott ösztöndíjrendszerrel hívunk haza tapasztalt szakembereket külföldről és a nemzetközi intézményektől.

Berkecz Balázs

*

A szerző építész és városfejlesztési szakember, illetve az Együtt nevű magyarországi párt alelnöke. Blogja itt olvasható.

17 hozzászólás

  • Hat hol vannak mind azok a szuper-gazdag magyarok akikrol oly sokat olvasunk itten a hozzaszollok megjegyzeseiben? Miert nem letezik ma ottan a Philanthropy? Nem az adofizetok penzet kellene a kormanynak kolteni muveszeti es tortenelmi kincsek vasarlasara. Nem ohajtananak a mai magyar gazdagok, sot mind azok akik ottan gyarapitjak tulajdonaikat, neveiket hirdetni a kozerdekek vedelmeinek celjabol?

    Talan valakinek szukseges lenne oket emlekeztetni hogy nem fognak lenni majd kepesek egy arva vasat sem magukkal vinni ahonnan senki sem kepes megmenekulni. Adakozzak a koz-jora !

  • Christopher Adam

    Az az adakozó kultúra, ami Kanadában és az Egyesült Államokban is létezik, egyszerűen nem része a magyar közgondolkodásnak. Sokszor a közjó fogalma sem, sajnos. Kanadában hagyománya van annak, hogy átlag emberek – a jómódúak pedig különösen – adakoznak templomoknak, civil szervezeteknek és egyéb jótékonysági egyesületnek. Sokakban él még a tized modernizált fogalma, ami annyit jelent, hogy éves jövedelmének tizedét adományokra fordítják, ami természetesen adóból részben leírható.

  • Christopher Adam
    2017 november 13
    12:53 du.

    „Az az adakozó kultúra, ami Kanadában és az Egyesült Államokban is létezik, egyszerűen nem része a magyar közgondolkodásnak.”

    Sok templom felújítás a magyar hívek adományából valósult meg. A régészeti ügyhöz nem tudok hozzászólni, mert az nem derül ki a cikkből, hogy előtte hogy működött a rendszer.

    A fidesz előtt is probléma volt, hogy az autópálya építéseken, ha találtak egy avar kori települést (és azokból sok van), nem volt elég pénz feltárni.

  • Bendegúz, tudom, hogy jószándékú vagy, de a információid annyira hiányosak, a gondolkodásod annyira idegen a mai magyar gondolkodástól, annyira naív vagy, hogy ez valóban fájdalmas. De azért válasz a kérdésedre, Chris-én túl. Nagyon vagyonos emberk vannak ma Magyarországon. Az egész Fidesz pereputty sokszoros milliárdos lett pár év alatt.. De ezek nem Robin Hood-ok, hanem köztörvényes bűnözők – ha lenne igazságszolgáltatás, ami csak nagyon szórványosan van.
    Ha valami adakozás van, az soha nem ezektől jön, de nagyságrenddel, legalább 2-vel – kisebb ennek a kultúrája, mint Észak Amerikában vagy Ny Európában.. Az oroszokról nem tudok, de rosszat sejtek:):)

  • hazai lámpa Azt hiszem, most tévúton jársz. Ha vallásos vagyok, és egy templomnak adakozom, az öncélú adakozás. Ami itt Írországban is folyik, az olyan adakozás, amiből nincs látható hasznom. Támogatunk például olyan szervezetett, amelyik kromoszóma hibás emberek jólétéért felel, pedig minket nem fenyeget már ez a veszély. Gyakorlatilag minden nap adakozunk valamilyen célért, olyanért is, amihez semmi közünk. Persze ez marhaság, mert mindenhez közünk van. Ez Magyarországon tényleg nem divat még. Ez lehet az önzés, lehet a szegénység, lehet a butaság miatt is. Persze nem akarom azt mondani, hogy jövedelmünk 10%-át adakozzuk, nem lenne igaz. De jelentős összeget szana-szét.

  • Llanfair
    2017 november 13
    1:42 du.

    Itt is lehet adakozni alapítványoknak az adónk 1%-ából. Sajnos sokan annak a gyermekbetegség alapítványnak fizettek, amelyiknek a főnöke a betegszállító kocsival furikázott.

    Ennek az embernek soha semmi baja nem volt, akárki volt kormányon. Szóval kezdjed a söprögetést a politikai elit háza táján! Vagy ott van a telefonos fölajánlás. Az már a fidesz ideje alatt volt, hogy nagyon sok pénz összejött a vörösiszap-károsultaknak.

  • Még-hogy nincs adakozás Magyarországon …. a magyar futballnak 300 milliárd forintot adakoztak eddig a vállalkozások, amit leírhattak az adójukból.

  • És beruházás is van, ma tették le alapkövét Győrben egy 1 milliárdos költséggel felépülő jégpályának. Jelenleg versenyszerűen 200 gyerek korcsolyázik és jégkorongozik a városban, kell ez a pálya, mint egy falat kenyér. 2018 végére lesz kész.

  • hazai lampa. Most miert is tamadsz? Neked ellenseged az egesz vilag? Tenyleg nem erted, mi a kulonbseg az eseti adomany, es az allando adakozas kozott? A politikusaidat pedig Te valasztod, ne rajtam kerd szamon mitloptak.

  • Mr.Adam, HAZAI LAMPA es Banfi Miklos soraira;

    Hat ha az nem szokas ottan, akar az onzesek, akar a tudatlansag, akar a nem kollektiv elmelet letezesenek hianyai miatt is, de HA mindannyian nem csak a kifogasok sorozatait irjak, hanem a kozosseg figyelmebe vezetik be, kezdve azt itten a KMH es a HFP lapjain, az soha nem fog gyokeret vetno]i magyarorszagon.

    Az emlitett 10%-adakozasat a vallasi szervek fentartasara az a „VALLAS SZABADSAG” letet teszi lehetove.

    S nem mint amint ertresultem, hogy ma magyarorszagon az allam, az adofizeok penzebol financirozza az egyhazakat.
    Az nem csok a a VALLAS SZABADSAG elleni ki-hagas, de torvenytelen is kellene lennie meg ottan is.

    Az csupan a Torah alapjabol eredo.
    De az sem az egyhazi jovedelem volt, hanem meg Mozes is landzsakat es nyilakat vasarolt abbol, es eltartotta az arvakat es ozvegyeket. Mint ma az allami adok.
    Az osi Izraelita papsagnak NEM volt sem fizetese, sem oroksege semmi.
    Tehat ma sem lehetne fizetese a papsagnak.
    Sot meg a gorog-Kereszteny bibliai szoveg is tiszta azon.
    Sauul (Pal) irta dolgozzanak, nyerjek megelhetesuket, s kenyeruket a sajat munkajuk alapjan.
    Ma tobb egyhazak adakozasaikbol csupan jotekonysagi mukodeseiket financirozzak.

    A koz-erdekekre adakozott osszegek adomentesseget elveznek, de az csupan az azon levo adok-leheto osszegeik levonhatok. Ugy van a serkentes.

    S ottan soha nem fog az tortenni ha azt nem kezdik serkenteni.
    Vetni kell a magot hogy kikeljen es novekedjen, maskent soha nem lessz aratas.

    Miert nem kezdi azt a KMH es a HFP ????

    Teggyek azt jelszavuknak !!!!

  • DRAZIRI soraira;
    S mi a fenert csak panaszkodnak?
    Miert nem cselekednek?

    Van torvenyes lehetoseguk mind annak veget vetni.
    Irtam itten mar, sajnos Mr.Adam nem engedte at.

    Az Alaptorvenyuk 8-ik Cikke tisztan nyujtja a valaszt.
    Csupan 100,000 lakos tamogatasaval a Parlament koteles nepszavazasra tenni minden ugyeket ami a Parlament hataskorebe tartozo alanyok.
    S ha azt a lakossag tobbsege,(50%+1) megszavazza az sertethetelen. Az allamhatalom koteles azt kovetni.

    Ne toltse idejet a suket panaszkodasokra, hanem kezdjenek mukodni, dolgozni azon. S ha megfeleloen kovetik azt sikereskedhetnek.
    Panaszaikat senki nem veszi figyelembe. Csupan a tetteket !

  • Vilagszerete minden katasztrofak eseten a magaszervezetek nem csak az elsok, de az egyedulliek amelyek az igazi segitsegeket hajtanak vegre. Kezdve azt a nemzetkozi Voroskereszttel.

    Az allami szervezetek mindeg keson, es csupan burokratikus modszerekk alkalmazasaval foglalkoznak.
    Lenne az barhol is, barmely foldreszen.
    A magan,jotekonyszervek vegzik minden segito munkalatok zomet.

    A leg jobb pelda volt, Sziriaban a „Feher-sisakosak”.
    Mind fisetetlen onkentesek. Sokuk meletet vesztettek.
    Azert jutal,azva a Nobel beke dijjal.

    Hasonloan milliokat latnak el maganszervezetek onkentessei a menekult taborokban.

  • Bundagáz97,

    dicsekedtem, nem panaszkodtam, nem tudsz magyarul olvasni? Hogy írni nem tudsz, azt látom.

  • DRAZIRI;
    Vauuu. Azt velne „dicsekedesnek”?

    Ami a „beruhazsa”-ra tett megjegyzest, az nem beruhazas, hanem az adofizetok penzenek a pocsekolasa !

    Barmi „befektetes” ha nem hoz jovedelmet az vesztesseg !

  • Mind a hozzaszollok sorai mutatjak a mai ottani „gazdagok”, talan a „voros barok” szellemi es erkolcsi allaspontjait.
    (Amiert nehanyan csupan engem tamadtak es neveztek ‘finom es inteligens’ jelzokkel).

    Na de mutatja hasonloan mint az itteni ‘getto-milliomosok’ eseteit is. Mint pl. a football jatszok es „rap-muzic-osok eseteiben.
    Milliokat szednek, de azt rogton elszorjak, tobbjuk drug-ra (kabitoszerekre)es hasonlo szemetekre.

  • BANFI MIKLOS megjegyzesere;

    Tehat en vagyok a „fajdalmasan” „naiv”, csupan mert a magyar-gazdagok rem onzok es bagot sem forditanak a kozerdekek elomozditasara?!

    Az a maguk velemenye ami garantalja azt hogy az soha nem fog valtozni. De NE vadoljanak masokat azert !
    Elvezzek amint az vvan es marad.
    S azt ketsegtelenul sok mas dolgokra is hasonloan vonatkozva.

  • A jelen heti http://www.Chabad.org -ban kivallo cikkek vannak kulonosen a vagyon, ill. gazdagsag kotelezetsegen, es annak alkalmazasan az egesz emberiseg, tarsadalom es a jovot illeto lehetosegein.

    Hasonloan egy masik cikk, hogy hogyan van embertarsainkal valo magatrtasaink nem csak on-kieligeto, de hogyan segihetjuk azzal az egesz emberiseg letet es jovotet.
    Mas szoval, hogy mindenki tetteivel es magatrtasaval teremtesen egy jobb es boldogabb vilagot mindenki szamara.

    Az igazi; Tikkun Olam !