Nyílt levél Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárhoz

2017 november 16 10:41 du.6 hozzászólás

Az alábbi levelet 2017. október 20-án küldtük Potápi Árpádnak, Magyarország nemzetpolitikai államtitkárhoz. Azóta sem kaptunk választ kérdéseikre, mely kérdések a kanadai magyar közösségekben aktív személyek vallomásai nyomán kerültek megfogalmazásra. Ezért levelünket a nyilvánossággal is megosztjuk.

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztőjékent keresem fel az Ön államtitkárságát. A napokban hoztunk le egy sokak által megosztott és olvasott cikket arról, hogy miképpen költötték el kanadai magyar közösségi vezetők a magyarországi adófizetők pénzét Kanadában–többek között egy limuzinos transzferre.

Az átláthatóság érdekében szándékunkban áll részletesebben foglalkozni azokkal a magyar állami szubvenciókkal, támogatásokkal és egyéb közpénzekkel, amelyek az Ön államtitkársága révén, illetve esetleg más minisztérium, vagy kormányzati szerveken keresztül kanadai magyar egyesületekhez, illetve személyekhez kerültek.

A következő kérdésekre kérjük az Ön válaszait:

1. Milyen ellenőrzést végez el, illetve milyen elszámolást vár el a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikáért felelős államtitkár, illetve bármely másik érintett minisztérium vagy kormányzati szerv, amiután anyagi támogatást utal át a kanadai diaszpórában működő egyesületeknek vagy személyeknek? Vállalnak e szerepet a fent említett ellenőrzésben Magyarország missziói Kanadában — nevezetesen a Nagykövetség Ottawában, illetve a Főkonzulátus Torontóban?

2. Az elmúlt négy év alatt részesült-e a Kanadai Magyar Kulturális Tanács (KMKT), Szenthe Anna (a KMKT elnöke), vagy Ábrahám Tibor (a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének területi alelnöke) anyagi támogatásban, vagy szubvencióban a Miniszterelnökségtől, illetve a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárságtól?

3. Amennyiben érkezett anyagi támogatás a Miniszterelnökségtől, illetve a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárságtól kanadai magyar szervezetekhez, megtudja-e erősíteni Államtitkár Úr, hogy az átutalt összeg Kanadában hivatalosan bejegyzett szervezetek bankszámláira lett átutalva, nem pedig magánszemélyek bankszámláira?

4. Megtudja-e erősíteni Államtitkár Úr, hogy amennyiben a Miniszterelnökség, illetve a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárság anyagi támogatást utalt át a KMKT vagy bármelyik másik kanadai magyar szervezet bankszámlájára, e támogatás nem került át magánszemélyek bankszámláira, illetve nem magánszámlákról lett e támogatás a későbbiekben elosztva, például különböző magyar közösségi házak, vagy egyéb helyi közösségi szervezetek között?

Előre is köszönöm válaszaikat kérdéseinkre!

Tisztelettel:

Christopher Adam

6 hozzászólás

  • Na majd má’ egy ojjjjjan nagyembör fog válaszolni… Ahogy Móricka elképzeli…

  • mexólítás Pót Ápi elvtárs őfőméltósága ez celláncius (kinnmaradt a cellából!)

    a többi hiábavaló papír mert ha reagál is (nem valószínű) akkor sem lehet semmire sem ezek itt és ott is CÖF (ez nálam szitoxó)

  • Göllner András

    Esetleg azt is meg lehetne kérdezni Pótápi Árpád úrtól, hogy évente hány minisztert, magarsrangú köztisztviselőt, közalmalmazottat küldött Kanadába a kormány, hogy e tájon nyomja, a magyar adófizetők pénzén, a Fidesz-KDNP választási kampányát, és elhallgattassa mindazokat, akik netán kritikus nézeteket vallanak e kormánykoalícióval szemben ? Megmondaná Pótápi Árpád, hogy a Magyar Nemzeti Érdeket miért kizárólg az uralkodó politikai párt szemszögéből szabad a határontúli magyaroknak értékelni, és ez az egyoldalú „Nemzeti Fétish” hány száz milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek ?

  • Alma, az oké, hogy jelezni szeretnéd a „mucsai pusztabunkókról” milyen véleménnyel vagy, de ezért felvenni ezt a műtahó nyelvezetet szerintem nem érdemes.
    Egy tanárnőtől sekélyes.

  • Minden sorot amit olvasok itten a magyarorszaggal kapcsolatban, erositi meggyozodesemet, hogy valoban egy banan-koztrsag az.
    Csupan Puerto Rico-hoz hasonlithatok.
    Soha semmi logika nem tunik az ottani esemenyekben.
    No de ha az amit ohajtanak, elvezzek !.

    Csupan azokat sajnalom akik erdemelnenek valamivel mas let-korulmenyeket. Mert azok a nemzetuk aldozataik.

  • akik netán kritikus nézeteket vallanak e kormánykoalícióval szemben :
    Sértett ember könnyen tud „kritikus lenni!