Vasfüggönyön innen és túl

2017 december 12 9:00 de.54 hozzászólás

I Love EU (You) – ártatlan dalcím, szellemes szójáték, könnyű hallgatnivaló – lenne, de hitvallássá nemesíti a hatalmas téteket kockáztató politikai játszma.

„Ezért kérlek, becsüld meg őt, a vén Európát, a gyönyörű nőt” – mondhatná [mondja] Carlos Santana is, de hitelesebben fejezi ki önmagát gitárral; nem zavarja játék közben nyakból lógó naaagy Magyarország medál.

Elton John egyszerűen csak annyit ír: “Hidakat kell építeni, nem pedig falakat”.

(Illusztráció: Willering Epko: Barbed Wire)

Az Anti-Brexit culture list-et, a maradásra bíztató nyílt levelet 282 „szórakoztatóipari híresség” szignálta, köztük a Franz Ferdinand tagjai, Mick Hucknall pedig gerinctelennek tartja az elszakadás ellen csak tessék-lássék kampányolókat.

Lenne itten persze más vélemény is. Roger Daltrey a „Who” főhőse számára a legnagyobb probléma: „az EU nem demokratikus, abnormális a működése…, úgy értem, ha igazi Európát akarunk, akkor meg kell szabadulnunk a rakás felesleges ribanctól, aki működteti.” A jó öreg rocksztár hetvenkét éves; a Brexit ellen a fiatalabb korosztályok szavaztak. Vajon a My Generation komponálásakor Daltrey ugyanígy gondolkodott?

Kortársa Mick Jagger is hozzászól – határozottan: „Ez egy összetett kérdés. Nem vagyok politikus. Nem hiszem, hogy engem ez személy szerint bárhogyan is érint. Szerintem az országom számára, ha kilépünk, rövidtávon ártalmas lesz. Viszont hosszú távon, mondjuk 20 év múlva, akár jótékony hatással is lehet.
Brian Adams költőien kérdezi: „Az Egyesült Királyság valóban azt akarja, hogy olyanok irányítsák, akiket nem ő választott meg?” Mégis kapott rá választ. „You know it’s true everything I do I do it for you” (eu)!

Ha választanom lehet az európai és a székely himnusz között, én a zenetörténet talán legbecsesebb remekművére, a „Testvér lészen minden ember” gyönyörű ideájára voksolnék. A „másiknál nehéz elképzelni csúnyább dallamot” (Dobszay László).

A vihar előtti Csendben Schiller és Beethoven Örömódája szól tisztán!

Animation: Rófusz Ferenc, Ernesto Vladimir

Éry Balázs

54 hozzászólás

  • Elég aljas dolog szegény „Székely Himnusz”-t fikázni, ami nem is hivatalos, himnusz, de funkciója vitathatatlan…
    Az EU-himnusz valójában Beethoven témája (vagy dallama), nem pedig Schiller verse, bár egyúttal az emberek testvériségének a szövegben szereplő eszményét is magába foglalja. Ez az eszmény jóval általánosabb érvénnyel szólal meg Beethoven feldolgozásában („Testvér lészen minden ember”), mint Schiller eredetijében, mely szerint „a koldusok testvérei lesznek a hercegeknek”. (Beethoven a vers két sorát írta át.)
    A ” Vasfüggöny” emlegetése, a „szerzőt” minősíti, Ő tudja miért!

  • Nem kéne az Örömódát kifigurázni, mert a mai Európának nem sok köze van már hozzá.

  • „fikázni” Ritka gusztustalan szó, kár volt divatba hozni. Ilyet intelligens ember nem ejt ki a száján, maradjon meg a kocsma világában, ott a helye.

  • Az EU kihagasban van a sajat „intelectual property” jog elismeresenek es fantartasanak ugyeben amikor Beethoven eredti szoveghezt komponalt muvenek a szoveget valtoztatta.
    Hasonloan az Oroszok a Szoviet hymunszuk dallamara masik szoveget iratak. Persze azok nem vesznek elismerest a vilagszerti „intelectual property” joganak.

  • aszekelyhimnusznak titulalt szar csak az 19380as nagy irredenta kongresszus ota letezik.
    az igazi szekely himnusznak ahhozsemmi koze.
    az igazi ugy kezdodik,-
    elhangzott a szo zeng az indulo….
    -/anno a gymnasiom-ban kivulrol kollott harsogni.. munkacson is/-

  • Jó cikk, jó zene. A fikázás viszont slappantyúhoz a leghűebb szó, bár valóban ocsmány. Barlev: piros pont.

  • Besancon
    2017 december 12
    4:39 de.
    Amiről ír soha nem volt székely himnusz, az volt csak a náci időkbő, egy dal.
    T.i. akkor visszakaptak egy részét Erdélynek a székelyek.
    Csak abban az időben hallottuk a rádióban.

  • Fenyvesi Glória

    Nekem a Székely Himnusz a nyerő!
    A székelyek is magyarok!

  • Jaj Figyelő.
    . Besancon meg se szólalt: az indulóra utalás Barlevtől származik.
    2. 1938-ban, az első bécsi döntéssel nem Erdély egy részét, hanem a Felvidék 12 ezer nkm területét csatolták Magyarországhoz.
    3. 1940-ben a második bécsi döntéssel Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolták, nem a székelyekhez.
    Nevezett dalmű (nem a IX. szimfónia) ócska giccs,kártékony hazugság.

  • Figyelő
    2017 december 12
    10:35 du.

    Kedves asszonyom, Ön miről ír már megint? Nem is szóltam hozzá a témához, ráadásul a megadott időben dec.12.4.39. senki nem írt, sem a székely himnuszról sem másról – kérdés, tehát, hogy mire válaszolt?

  • Slapaj és Figyelő szerint „…mai Európának már nem sok köze van hozzá…” – ti. az örömóda mondanivalójához.

    Megjegyezném, innen a kontinens közepéről, nem pedig testben és lélekben is hatezer kilométerre onnan, hogy ilyen k e d v e z ő helyzete az európai lakosságnak, (mit mondjak? európai az állampolgároknak) a történelem során még . s o h a . n e m . v o l t … A vállakozás, az egyén, és eszmék szabad áramlása soha nem látott távlatokat nyitnak a testvériség, a társadalmi különbségek felszámolása előtt…

    S a j n o s, azonban mint itt ezen a fórumon is, a fenti cikk olvastán, a nemzet túléléséhez nélkülözhetetlen barátság és egyesülést ellenző, n a z i o n a l i s t á k . rögtön belécsapnak foszlott, euroszkeptikus húrjaik leghamisabb „harmóniáiba” azt remélve ordenáré cinizmusuktól, hogy ez az ő ismert fals nosztalgiájuk még visszacsalogathatja a két világháború, ill. az az alatti siralmas és nemzetpusztító viszonyokat…

    … Bizony ezen mesterkednek. Elhiszik azt a hazug baromságot, amit normális egyén nem hisz el, hogy a XXI.században egy nemzet önmagában képes nagy dolgokra. Pedig erre már kétszáz éve sem voltunk képesek…!

    🙁

  • Ernesto Vladimír

    tudom hogy csak a kifinomultabbak latjak a linkeket de sok faradtsagot megsporolt volna maganak nehany hozzaszolo ha rakkattint a kek betukre

  • Ernesto Vladimír

    nekik idemasolom
    Dobszay László: A „székely” himnusz
    Forrás: HVG, 2006. augusztus 2.
    Sok mindenért sajnálom a székelyeket, de legjobban talán a – mostanában egyre több politikai rendezvényen is elhangzó – „székely himnuszért”. Ennél biztosan jobbat érdemeltek.
    Mindenekelőtt: nehéz elképzelni magyartalanabb dallamot. Mindaz (ritmus, dallamvezetés), amit Kodály, Bárdos és mások annak idején úgy tanítottak, hogy ellenkezik a magyar zenei hagyománnyal, mint egy állatorvosi lóban, mind együtt megtalálható benne. S nehéz elképzelni csúnyább dallamot. Ez az, amire azt mondják: tömény giccs.

    És a szöveg? Szerinte népünket nem Isten, hanem a Végzet vezeti, göröngyös úton, sötét éjjelen. A segítséget Csaba királytól várjuk, de nem világos, hogy a győzelmet ő itt fogja-e megadni, vagy vezetésével emigrálunk a Tejútra. A göröngyös út végül nem a csillagos égben elnyert győzelemhez vezet, hanem a tengerbe, olyan tengerbe, mely a népek harcától zajlik (a tenger, amint zajlik?). Ott a székelység egy különös sziklává válik: míg a szikla a Bibliában, a költészetben a szilárdság, biztonság jelképe („én erre a kősziklára építem Egyházamat”), addig ennek a tengerben álló sziklának az a tulajdonsága, hogy porlik.

    Ez a porló szikla a maroknyi székely. (De ha csak maroknyi, akkor nem volt-e törvényszerű Trianon és Erdély elvétele?) Nem elég baj a porlás, még amellett fejünket (a szikla-főt?) is újból és újból elborítja a zajló tengeren. Ilyen nagy bajban mégiscsak előkerül a végzet és Csaba királyfi helyébe Isten, aki nem hagyja elveszni Erdélyt.
    A székelyeknek sohasem volt külön himnuszuk. Ez a „himnusz” sem Erdélyben keletkezett, hanem Budapesten. Az 1920-as években kezdtek szervezni a Zugligetben „tavaszi nagyáldozatokat”, a Hadúr tiszteletére gyújtott tüzekkel, lófőkkel, pohárnokokkal, rabonbánokkal, címerrel (kék mezőben véres kard, amelynek bagoly a markolata; jobb válla felett hold, a bal fölött nap), és sok egyéb kellékkel. A hozzá kapcsolódó mítoszok a hun ideológiára épültek.
    A „székely himnusz” egy viszonylag kicsiny, sajátos gondolkodású csoport tulajdona maradt a közelmúltig. Magyarországon ellene hatott nemcsak a politikai tilalom, hanem a többé-kevésbé mégis érvényesülő értékigény is. Erdélyben az elnyomatás évei sajátos érzelmi töltést adtak a tiltott gyümölcs élvezetének. De az erdélyi értelmiség körében megszólaltak a kritikai hangok is. Azoké, akik nem akarták azonosítani vele sem magyarságukat, sem erdélyiségüket. Egyesek más székely himnuszt ajánlottak: népdalokra vagy Bartók Este a székelyeknél dallamára írt-keresett versezeteket. Itthon a falurombolás elleni tüntetésekben hozták elő azok, akik fiatalkorukból emlékeztek rá. Bizonyos, hogy sokak számára őszinte érzés kifejezése volt, akár a nemzeti érzésé, akár az Erdély melletti kiállásé. Rosszabb, amikor cinikus politikai manipulációk eszközévé vált. Igazi végiggondolás persze nem állt mögötte. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy ez a lényegében pogány mentalitású szöveg egyes templomokba is behatolt.
    De ha az erdélyi magyarsággal való összetartozás kifejezésének tekintjük, felvethető: hol a felvidéki himnusz? Hol a vajdasági vagy a kárpátaljai himnusz – vagy éppen a burgenlandi? Nem lenne jobb egy olyan himnusz, mely minden magyaré? De hiszen van ilyen, úgy kezdődik, hogy „Isten, áldd meg a magyart”!

  • A Székely Himnusz nem összekeverendő a Székely Hadosztály indulójával. Ez utóbbi egy szép katonadal, amelyeket a szocialista időkben bizony nem játszott a tévé és rádió. Ezekben a dalokban „mindenki búcsúzik”, egy megrendítő és küzdelmes korra emlékeztetnek.

  • Ernesto Vladimír
    2017 december 13
    6:59 de.

    Arról a 4 évről, amikor Magyarország visszakapta Erdélyt, ajánlom mindenkinek Ablonczy Balázs történész könyvét Visszatért Erdély címmel.

    Az erdélyi magyarok negyven év múlva így nyilatkoznak arról az időről: „mennyország volt”, „mindig megkönnyezem, ha eszembe jut”.
    A székelyek abban az időben egy elzárt, munkanélküliséggel és alkoholizmussal is sújtott népcsoport volt. A Horthy-kormányzat költséges programokat indított a felzárkóztatásukra, abból a szándékból is, hogy több legyen a magyar Erdélyben.

  • Ernesto Vladimír
    2017 december 13
    6:59 de.

    Erről írtam. Az egész, a dal szerkesztése és követése, a 4O es évekbe jött dívatba Budaapesten, mikor Horthy visszaszerezte egy részét Erdélynek.
    Erdélyben többször jártam és kérdeztem a lakosságot, hogy ismerik e a „himnuszt”, nem ismerték és megtagadták, hogy valami közük lenne hozzá.

  • talalom
    2017 december 13
    3:55 de.
    OK. elnéztem a nevet, és akkor mi van?
    Te soha nem tévedtél?

  • BARLEV;
    Amir5e maga hivatkozott az valoban mint TALALOM irta az Erdeny visszafoglalasanak egyreszet volt az u.n. „Lepteink nyoman, fennt a Hargitan…”
    Az erdelyi humnus a ” Ki tudja mere,mere visz a vegezet…”
    De soha nem volt nemzeti himnuszuk mert soha nem volt Erdely mint onallo fuggetlen nemzet.

    De elobbi soraimban hogy mire hivatkoztam az nemzetkozi torvenyek alapjan, amit az EU is ‘allitolag’ elismer es betert tovenyesen, de ugyan akkor megszegi, s nem csak a szoved, de a dallam is lopva u.n. EU himnuszanak.
    Mimt minden iratok , versek, zenek stb. eseten „minden jog fenntartva”. Az az masolasa tiltva!

  • Igaza van a cikkironak. Nem szabad kivultartani az igazhitueket Europabol, akik kepesek megmenteni Europat. Magyarorszagnak is nagy szuksege van rajuk.

    Amerikaban is nagyon jol jottek, emeltek a szinvonalat:

  • megneztem a hazugsag videot…………azigazi arcuk azaraboknak itt lathato.
    azt obegatja a barom,- hezbolla is a freedomfighter.
    surya-ban bemutatta jol milyen freedom az/

  • ˙

    Hazai Lámpa a 6:59-8:50-ben

    A nosztalgia könnyeivel küszködve emlegeti azt a 4-éves úgymond „mennyországot”, amikor annak mindjárt az elején, a még nem is sokkal korábban megszavazott magyar I.és II. Zsidó Törvény, annak az összes jogvesztő hatályú elemét . k i t e r j e s z t e t t é k . az . e r d é l y i, a . f e l v i d é k i és a . k á r p á t a l j a i . zsidó vallású (a „parlament” szerint: fajú !) magyarokra. Külön lehetne sorolni, hogy hivatalosan miminden aljas és agyfúrt alajasságot lőcsöltek rá akkor, becsületben megőszült magyar polgárokra, gyerekekre, de még ősz vetrán, egykor nagymagyarországért harcoló obsitos vitézekre* is.
    Majd eztán, végülis 1944-ben szépen, azok a hős magyar katonák és csöndérek, akiket itt H.Lámpa által mellékelt, csetamács féle . s z @ r . videó és zenei produkcióban úgyszintén megkönnyez – szóval a . m a g y a r . á l l a m i s á g n a k . ezek a „felszabadító” büszke szimbólumai, akik precíz alapossággal finoman szólva is ártatlan áldozatok, >felszabadított erdélyi honfitársak< százezreit juttatták mészárszékre…
    ÉS a felvidéken meg kárpátalján dettó, ugyanezt a tömeges rablógyilkosságot kellett elsznvednie magyar állampolgárok . s z á z és . s z á z e z r e i n e k. oly bámulatos szorgalommal végrehajtva, hogy magyarhon kedves német fegyverbarátja, az SS [amelyben bizony nem is kevés önkéntes sváb honfitársunk is boldogan szolgált], szóval már kezdett tiltakozni a magyar hatóságok, azok katonái és kakastollasai együttműködésének e példátlan gyorsasága miatt, amely már a halálgyár(ak) üzemszerű működését is kezdték veszélybe sodorni…

    Mert, a régi szép szólásmondás itt is csak érvényes, hogy
    "Rend a lelke mindennek"- még a "mennyországinak" minősített népirtásokban is… 🙁

    .

    .

    * A vitéz kifejezés ez esetben csak egy elismerő pozitív jelző – nem vonatkozik a Horthy maga számára alapította Vitézi Rendre.

  • Don Golo
    2017 december 14
    6:03 de.

    Fogadni mertem volna, hogy lesz majd valaki, akinek a visszacsatolásról rögtön az antiszemitizmus jut eszébe.

    Sajnos volt antiszemitizmus a Horthy-korban, ezt senki nem tagadta. Ez egy olyan árnyoldala a kornak a zsidótörvényekkel együtt, amivel a könyv is foglalkozik.
    De például egy erdélyi magyar vagy székely parasztnak vagy munkásnak, nem tudom, mi köze van ehhez?
    Ők örültek, hogy a román hatóság 20 évnyi üldözése után végre Magyarországhoz tartoznak, és az állam nem bánik úgy velük, mint a páriákkal.

  • Nekem a videoban az tetszett a legjobban, hogy a riportnal jelenloevo zsidonak azt mondja, hogy o „jezus-gyilkos” (feltetelezven, hogy a fiatalember tobb mint 2000 eves) aztam kiderul, hogy minden zsido jezus-gyilkos.
    Ugyanakkor bejelenti, vagy vannak „igazi” zsidok is (a Cionista zsidok ellensegei).
    Meg jo, hogy a riporter nem kerdezte meg tole, hogy vajon azok az „igazi” zsidok is jezus-gyilkosok-e? Nehez lett volna valaszolni ra.

    Viszont ez az igazi arca egy igazhitunek, amit ritkan mutatunk meg a kufaroknak, hogy tovabbra is szepen, kenyelmesen tudjuk megszallni az orszagaikat. Muszaj mindenkibol muszlimot, vagy rabszolgat csinalnunk. Ez nem olyan nagy titok, ha valaki nem lusta olvassa el az idevago irodalmat.

  • Szikszai
    2017 december 14
    2:20 du.
    Mester!
    Halkan beletenyerelt a lényegbe, aminek hatalmas nempiszi irodalma van! Aki olyat olvas, csak kirekesztetik, a szerzője viszont felkoncoltatik!

  • Szikszai:
    Istengyilkos nép a zsidó…kocsiból hallottam pár éve mikor elmentem valami nagygyűlés mellett a Deák téren

    Gondolom Őkröskémék jamboree-zgettek ottan.

  • Don Golo:
    ******************
    Don Golo
    2017 december 14
    6:03 de.
    ******************

    Na igen….

  • Geyza
    2017 december 14
    3:25 du.
    Az mind semmi, én meg azt hallottam, hogy a DK vezérkar, Fletóval és az elhasználhatatlan Vadai Ágnessel megtámogatva 2015-ben Röszkénél a határkerítés másik magyar oldaláról sírva könyörgött, hogy engedjék őket vissza, mert már sikerült jól fellelkesíteniük a beton darabokkal integrálódó és merkelcsókkal Germanisztánba kecsegtetett munkavállalókat! Azok a marha határőrök meg meghatódva visszaengedték őket! Sajnos vannak még hülye emberek!

  • Jólvanakkó Ökröském.
    Továbbra is hallgatózzék csak.
    Hátha egyszer meghallja a feltámadásra hívogató fanfárt.

  • ALMASI ramutatott hogy azt a Erdelybevonulasakor alkalmazott dallamot akkor az „ERDELYI INDULO” neven letezett.

    Az u.n. Szekely Himnusz az teljesen mas.

  • Örök Tamás,

    ” Halkan beletenyerelt a lényegbe, aminek hatalmas nempiszi irodalma van! Aki olyat olvas, csak kirekesztetik, a szerzője viszont felkoncoltatik! ”

    Nem en! En mar regen belattam, hogy az igazhit az egyeduli udovizto. Szerintem a magyaroknak is az iszlamra van szukseguk, lehetoleg minel hamarabb. Borzalmasnak talalom, hogy itt Ushuaia-ban egy nyamvadt mecset sincs, pedig hat az argentinok is sokkal jobban jarnanak Alahhal.

    Szamunkra Allah dicsosege az egyetlen ami fontos.
    Ha lehet, eroszakkal megyunk be megismeretetni Allah tokeletes torvenyeit a kufarral (hogy vegre embert csinaljunk belole) de ha nem lehet, eloszor mosolygunk, es szep lassan, aprankent megszalljuk masok orszagait, amig elerjuk a lakossag szamanak egy bizonyos szazalekat. Onnantol fogva aztan megmutatjuk, hogy hol lakik a muzulmanok Allahja.
    .

    Geyza

    ” Istengyilkos nép a zsidó.”

    Elenk tevedes! A Szent Koran es a Hadit tudtunkra adja, hogy Jezus csak egy profeta volt. Amirol te beszelsz azt a keresztenyek mondjak, mert ok is meghamasitottak a Szent Iratokat ugyanugy, ahogy a zsidok. Meg jo hogy jott Mohamed!!!

  • Hazai Lámpa 8:22 !

    Írja, hogy

    „Sajnos volt antiszemitizmus a Horthy korban, ez egy … árnyoldala a kornak a zsidó törvényekkel együtt…”
    „De például egy erdélyi magyar, vagy székely parasztnak, vagy munkásnak nem tudom, mi köze van ehhez.”
    „Ők örültek, hogy a román hatóság 20 évnyi üldözése után végre Magyarországhoz tartoznak és az (az) állam nem bánik úgy velük, mint a páriákkal.”

    Nem akarom kissebbíteni az erdélyi székelyeknek és magyaroknak a királyi Románia alatt elszenvedett . l e l k i . szenvedéseit, de sajnos ezek össze sem hasonlíthatók azokkal a fizikai létüket, emberi mivoltukat sőt, a lét-jogosultságukat is megkérdőjelező, őket a vagyonuktól aztán már az . é l e t ü k e t . is megcélzó, azo tárgyát aztán valóban . a b s z o l ú t . p á r i á v á . g y a l á z ó . zsidó-törvényekkel, amelyet nekik kellett elszenvedniük, ama 25 év alatt amely egyenesen vezetett a megsemmisítésükig. Mely tényt a Hitlertől elnyert Erdély „felszabadított” lakossága beletörődéssel, vagy aktív közreműködéssel fogadott el, azt vélvén vagy pragmatikusan belémagyarázva, hogy ez az ára, ez a . v á l t s á g d í j . a saját páriaságának a megváltása fejében.
    Vagyis, ezek az ártatlanok lesúnyt szemmel hagyták többszázezer ártatlan szomszédjuk feláldozását a . h a z a . o l t á r á n . (Az áldozat sok-milliárd pengő értékű, ebek harmincadján hátramaradt, otthagyott anyagi javait, pedig már „jogos kárpótlásnak” fogták fel és tekintették az azt megelőző szörnyű 20 román év fejében.)

    T. Hazai L. 8:22! Ez a kis történelmi anzix, n e m . egyszerűen árnyoldal – ahogy írni tetszik – valamiféle nézetbeli, afféle . e l v i . a n t i s z e m i t i z m u s t . ecsetel, hanem azt, hogy egy hazug elvekre épülő államrezon – a horhyzmus – jól előkészített szisztematikusan beetetett maszlagok tömegével miként kovácsolódhat tömegeket megmételyező bűntársi szövetséggé, végülis [tulképp felszabadított 🙁 ] honfitársak százezreinek a prózai likvidálásává…

    .

  • kedves bendeguz, én nem mutattam rá semmire. Nehéz lenne, ha legalább az ilyesmire ügyelne? Vagy magának minden mindegy, magángangzó, mássalhangzó, szavak, témák, nickek? Csak fő, hogy hosszú legyen és zavaros?

  • Don Golo
    2017 december 15
    5:22 de.
    Ön kiba..ottul elbagatelizálja a románok Trianon utáni, magyarok ellenében hozott intézkedéseit és tetteit! Mi célból? Egy parányi, de szapora Beszarábiából emigráló pásztornép utólagosan hamisított történelem és származási meséit mi célból fogadja el szentírásnak a székelyek ellenében? Ha a székelyek ivritül beszélnének, akkor is ez lenne a hozzáállása? Megengedi, hogy Ön helyett egy kis empátiát érezzek a szándékosan határainkon kívülre taszított magyarok felé és ne vegyem komolyan a zsidótörvények és a kisebbségbe kényszerített magyarok elleni, sokkal kegyetlenebb, törvényekbe nem foglalt, de a gyakorlatban szigorúan végrehajtott numerus claususok összehasonlítását?

  • Örök Tamás,

    Hat igen… Az egyik nagyapam ujonnan alapult Romaniabol ment Magyarorszagra 1920-ban. Vajon miert is?
    Magyarorszagon az egyik szomszedom (egy idos bacsi) is szekely (magyar) volt.
    Zsidok is szoktek meg akkoriban Romaniabol, mert nem tudtak romanul, csak magyarul, vagy csak nem tetszett nekik az etnikai tisztogatas. Mert ugye ez is etnikai tisztogatas volt annak ellenere is, hogy mindenki onkent, szabad akaratabol kelt utra.

    Ettol fuggetlenul az Europai zsidok sokkal rosszabbul jartak, de nem ertem meg, hogy mi a celja a ketto osszehasonlitasanak?
    Attol, hogy a zsidok tobbet szenvedtek, mint a magyarok Romaniaban, meg nem lesz szebb a kep a roman vezetesrol es bizonyos atlag-romanokrol sem.

  • Örök Tamás 1:16 !

    Kérem, ismertessen egy néhányat azokból az íratlan román „numerus claususokból”, amelyek ön szerint – kihatáasukat tekintve – legalábbis egyenértékűek lennének a magyar államnak a magyar zsidók százezrei ellen hozott írott, őket végül is (90 %-ban) „persona non grata”-nak minősítő, vagyis fizikailag is megsemmisítő törvényeivel és kormányrendeleteivel. Azok ellen bevezetve ezeket, akik például 1940. környékén, fényképek tanúsága szerint is, Erdélyben és felvidéken még ünnepelve várták az úgymond >felszabadító horthysta< seregek bevoulását…

    Egyébként nem értem, én egy szóval sem említettem, hogy a Horthyt és vele a rendszerét trónra emelő románok . s z á r m a z á s á n a k – azon túl, hogy ezt a konkrét királycsináló, történelmi bűnt tényleg elkövették – mi közük van a magyar Numerus Clausushoz, illetve a Magyar Országház által meghozott többi gyilkos zsidótörvényhez…

    Rossz helyen keresi a bűnbakot Tamásbátya! Tessék talán a párizsi béke tárgyalásokon résztvevő, I.Nagyháborúban győztes (többekk közt Antant) hatalmaknál szíves panaszát benyújtani, na meg azoknál, akik azt a háborút kirobbantották…

    Megjegyzem, nagymagyarország ezek nélkül még mindig egyben, és akár még székely színekben tündökölhetne…

    .

  • Szikszai! 2:48

    Egyetértek: semmi célja a kettő összehasonlításának, nem is erről van szó…

    Ugyanis a magyar, illetve onnan kezdve már az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai zsidóknak (gyerekestől családostól) nem csupán „a szenvedés” volt az osztályrészük, hanem az emberi kitaszítottságon, anyagi kifosztáson túl, még a
    . m ű v i . h a l á l . reális árnyéka is ott lebeg a fejük felett, amely kép ugyibár így már gyökeresen más a megvilágítást kap…

    A jómagam 5:22-es bejegyzése elsősorban Hazai Lámpa/8:22-es kommentjében ecsetelt, a visszacsatolt országrészek lakosságának a boldogságához ad némi adalékot, vagyis igyekszik annak értékét a szomorú valóság reális talajára visszahelyezni…

    .

    – Mellesleg, egy zsidó származású, idős ismerősöm 1944-ben Bukarestben tartózkodva úszta meg az auschwitzi végzetet. Azt követően még vagy 30 évig élhetett „a csonka” Magyarországon.

  • Bocsánat HL. 6:59-es kommetje a kiinduló pont.

  • Don Golo,

    Meg mindig osszehasonlitod a kettot. Csak valamiert nem latod.

  • Meg egy „aprosag”:

    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Romania

    ” According to the Wiesel Commission, „… at least 290,000 Romanian Jews survived”. According to Howard M. Sachar, 360,000 Romanian Jews were still alive at the end of World War II. ”

    Az alatta levo tablazatbol lathato, hogy az 1930-as nepszamlalaskor 728 000 zsido elt Romaniaban. Ez legjobb esetben is 368 000 legyilkolt zsido Romaniaban.
    Vagy azzal megyunk, hogy Romania „jobb” volt, mert nekik nem sikerult kiirtani 500 000-et?

  • na megy a zsidozas itt ezerrel………

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Az itt többek között Don Glo kolléga által taglalt súlyosan ellentmondásos helyzetet jellemzi a
    FORTEPAN Online Magyar Fotótár szabadszavas kereső programjának „bevonulás” címszava alatt nyilvántartott 142/203-as színes fotója. Sajnos nem értek ahhoz, hogy feltegyem a KMH-ra, ezért inkább ismertetem a fentiek egyik ominózus tanú fényképét…

    A színes(!) képen az erdélyi Beszterce pazar ünnepi díszbe öltözött Fő utcai szónoki emelvénye látható, rajta egy kb 30-40 éves fiatal rabbival, amint üdvözlő beszédét tartja a horthy, ill. annak seregei diszes bevonulása alkalmából 1940. szeptember hó 2-án. A szerencsétlen ember háta mögött ott lobog egy a városban az előtt soha nem látott pompát, valamint a nagy „ajándékozó” iránti hálánkat és lojalitásunkat demonstráló, a többszáz ilyen közül az egyik hatalmas horogkeresztes zászló is (a háttérben több is látszik), amely szimbólum a laikusokat megtévesztheti, hogy no lám, mégiscsak az a német nyomás… Holott akkor még szó sem volt nyomásról, akkor ez mégcsak hála csokraként foghatták fel a lelkes jelenlevők, akiknek hallaniuk kellett legalább a német Kristályéjszakákról… Így kellett lenni a besztercei rabbinak is. De talán reménykedett… Azt azonban nem biztos, hogy tudta sőt, hogy az általa is szónoklatban köszöntött horthysta magyar állam, az annak éppen bevonuló Kormányzóúr őfőméltósága és az ő díszes sleppje rögtön azzal kezdi majd „áldásos tevékenységét”, hogy a magyar Zsidótörvényeket majd rögtön rájuk oktrojálja.
    Pedig logikus, hogy egy anektáló hatalom, a saját, rá olyannyira jellemző törvényeit is kiterjeszti a bekebelezett, vagy a hozzá visszacsatolt területek lakosságára.
    Szomorú, hogy ez – amúgy Köves Slómóra küllemében és hamis nyüzsgésében – is emlékeztető, a bevonuló Horthyt köszöntő rabbi, nem is egészen négy év múlva már 130ezer hitsorsosával együtt, a MÁV (magyar államvasutak) valamely direkt e célból összállított marhavagon szerelvényein hagyja majd el az ő szeretett Erdélyét, ill. Besztercéjét.., a hazáját, mely számára is szent fogalmat a szónoklatából nyilván ki nem hagyott…

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 december 21
    6:40 de.

    ” A szerencsétlen ember háta mögött ott lobog egy … hatalmas horogkeresztes zászló is …. amely szimbólum a laikusokat megtévesztheti, hogy no lám, mégiscsak az a német nyomás… Holott akkor még szó sem volt nyomásról, akkor ez mégcsak hála csokraként foghatták fel a lelkes jelenlevők…”

    Az atlagember azt hinne a felnott emberek tudjak, hogy bar a II. vilaghaboru 1939-ben kezdodott, azt megelozte egy sokeves diplomaciai helyezkedes. De azt hiszem egyes hozzaszolokat nem az atlagember, hanem a pszichiater szemevel kell nezni, olvasni.
    Remelem nem kell elmagyaraznom, hogy Horthy – aki kulonben utalta Hitlert – miert csatlakozott megis a nemet tengelyhez. Ha megis nehez lenne ez a gyulolettol elvakult pszihopata szamara, itt vannak kulcsszavak: Romania, Szlovakia, Horvatorszag.

    Ugyanakkor enyhen szolva gyomorforgato, hogy Koves Slomo emlitesenek segitsegevel most Orbant egyenlove akarja valaki tenni Horthyval. Mintha az Orban is zsido torvenyeket vezetett volna be. Ez nem csak siman hazugsag, ez mar ragalom es aljassag.

    Kar, hogy magyarul irja az ilyen esztveszto hazugsagokat. Idegeneknek kell ilyeneket hazudozni elvtarsak, ok meg talan el is hiszik!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Szikszai 1:53!

    „Mintha Orbán is zsidó törvényeket vezetett volna be.” írja.

    Pedig ebben nem is áll messze az igazságtól.
    Íme szemléltetésül csak néhány orbanista szlogen:

    – A Jobbik korábbi nyílt antiszemita megnyilvánulásaira, újságírói kérdésre, hogy mint minelnök. ő miért nem határolódik el tőlük, miért nem ítéli el * ? :

    „Már miért határolódnánk el? Ők, ők, mi pedig mi vagyunk…”, válaszolta a Führer fejedelmi többesben.

    – Amikor a Fradi B-közép (amúgy Vezérünk kedvenc utcai élcsapata) már 2001-ben is bajnoki meccsen randalíroztak és kórusban zsidóztak [pl, hogy „Indul a vonat Auschwitzba…”] akkor újságírók rákérdeztek Dávid Ibolyánál, az Orbánkormány igazságügyi miniszterénél, hogy mit szól mindehhez, amire kurtán csak ennyit válaszolt:

    „Nem értek a focihoz”.

    – A „”soros-disznó”” ügyben Orbánnak feltett, számonkérő képviselői kérdésre, hogy ti. ez is az ő uszításának az eredménye, e dicső néptribun most is csak annyit sziszegett méregfogai közt:

    „A kormaaanynak nem tartozik kompetenciaajaba a disznóvaagaaas.”

    – Aki ezekből nem érti meg egy sötét diktátor gondolkodásmódját, az vagy vele gondolkodik, vagy h…e szegény…

    .

    * A BAZ megyei cigányellenes Nemzettgárda hetekig nagy kiterjedésű randalírozásait [az orbáni BM] rendőri biztosításával hajthatta végre. Ti. ott a rendőrség a gárda tagjainak biztonságát szavatolta, miközben az ott élőket egzecíroztatta és csippcsupp ügyekben büntetgette…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui 5:15-höz

    Amit pedig Szikszai Horthy védelmében hoz fel, az arra utal, hogy ő – Szikszai – H. helyében ugyanezt az 1 millió magyar életet és százmilliárd Pengő anyagi kárt követelő, tömeggyilkos politikát folytatta volna. Gratulálok !

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    „” – A Jobbik korábbi nyílt antiszemita megnyilvánulásaira, újságírói kérdésre, hogy mint minelnök. ő miért nem határolódik el tőlük, miért nem ítéli el * ? :

    “Már miért határolódnánk el? Ők, ők, mi pedig mi vagyunk…”,

    Tehat ezzel el is hatarolodott toluk. Mit akarsz meg?

    ” Nem értek a focihoz.
    A kormaaanynak nem tartozik kompetenciaajaba a disznóvaagaaas.”

    Ezek valoban nem megfelelo kijelentesek egy politikustol. Meg ha nem is Orban, hanem valaki mas szolt igy.
    Megprobalok utananezni mindket esetnek, ugyanis amikor ti mondtok valamit, annak altalaban az ellenkezoje igaz.

    * A BAZ megyei cigányellenes Nemzettgárda hetekig nagy kiterjedésű randalírozásait [az orbáni BM] rendőri biztosításával hajthatta végre. Ti. ott a rendőrség a gárda tagjainak biztonságát szavatolta, miközben az ott élőket egzecíroztatta és csippcsupp ügyekben büntetgette… ”

    Errol talan charlie tobbet tud. Hany ciganyt vertek agyon? Mi volt a celja a garda masirozgatasanak…stb?

    „Amit pedig Szikszai Horthy védelmében hoz fel, az arra utal, hogy ő – Szikszai – H. helyében ugyanezt az 1 millió magyar életet és százmilliárd Pengő anyagi kárt követelő, tömeggyilkos politikát folytatta volna. Gratulálok !”

    Ennel nagyobb hulyeseget mar csak a barlev nevu tarsad tud mondani. Illetve hazudni.
    Horthy nem folytatott tomeggyilkos politikat. Hivhatod rablonak a zsidotorvenyek kapcsan, de a gyilkossagokhoz semmi koze nem volt. Azt masok kovettek el, amit te is tudsz, csak elvakultsagodban mar hazudni sem tudsz „tisztessegesen”.

    Tovabba, ha Horthy nem folytatja azt a politikat amit folytatott, Magyarorszag, vele egyutt Horthy is eltunt volna, es e kettovel egyutt eltunt volna az osszes magyarorszagi zsido is. Tehat valoban gratulalhatsz, meg ha annyi eszed sincs hogy belasd; igy legalabb a pesti zsidok nagyresze tulelte a haborut. Maskulonben ma te sem magyaraznal hulyesegeket.

    Nem vedem Horthyt, csak megertem, hogy mas valasztasa nem volt. Te, a hatalmas politikai erzekeddel, sem tudtal volna semmi jobbat tenni akkor.

  • tisztelthölgyeimésuraim”

    Ezt talaltam a zsidogyulolo futball-szurkolok es David Ibolya kapcsan:

    ——————————

    Dávid Ibolya szigort ígér a lelátói rendbontók ügyében
    NSZ � 2001. augusztus 3. � Szerző: L. K., T. B.
    A labdarúgó-mérkőzéseken elhangzó antiszemita kijelentések alkalmasak arra, hogy rendzavarás szabálysértése, sőt garázdaság, illetőleg közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt eljárást indítsanak � állítja lapunknak nyilatkozva az igazságügy-miniszter. Dávid Ibolya hangsúlyozta: a szigorítások eredményeként más rendbontók sem kerülhetik el a felelősségre vonást.
    �Az indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat� skandálása, vagy egy karikírozott zsidó arcot ábrázoló zászló lengetése, vagy az a tábla, mely szerint �Az iszlám dzsihádot, az egyház keresztes háborút, mi pusztulj, Fradit hirdetünk� több mint polgárpukkasztás, több mint szimpátianyilvánítás egy labdarúgóklub mellett vagy ellen; ez sokkal inkább erőfitogtatás, amely magában hordozza az erőszak megjelenésének kockázatát � jelentette ki a Népszabadság kérdésére Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Mindez alkalmas lehet arra, hogy rendzavarás szabálysértése, sőt garázdaság, illetőleg közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt eljárást indítsanak � fogalmazott.
    A miniszter a Ferencváros adásvétele, illetve a hét végi FTC�ÚTE mérkőzésen történtek kapcsán mind ez ideig nem kívánt a nyilvánosság elé lépni, így annak a kereskedelmi televíziónak sem nyilatkozott érdemben, amely hírműsorában csupán azt a kijelentését játszotta be, hogy a kormány egyetlen nőtagjaként nem ért a focihoz. Ezzel szemben a miniszter az interjút � még a szombati mérkőzés előtt � azzal hárította el, hogy sem a Ferencváros eladását, sem a MIÉP-esek szokásos minősítését a nemzetellenes üzletről nem kommentálja. A klub adásvétele kapcsán elhangzottakat lapunknak sem kívánta minősíteni, azt azonban elmondta: az FTC�Újpest mérkőzésen történtek nem érték felkészületlenül, hiszen az elmúlt év hasonló eseményei miatt többször kellett foglalkozniuk hasonló atrocitásokkal.
    A stadionokban elhangzott rasszista, antiszemita kijelentések, a nyíltan zsidóellenes jelszavak alkalmasak arra, hogy rendzavarás szabálysértése, garázdaság vagy közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt eljárást indítsanak � állította az igazságügy-miniszter már tavaly nyáron azokban a levelekben, amelyeket a belügyminiszterhez, a legfőbb ügyészhez, valamint Izrael budapesti nagykövetéhez intézett. A levélváltás előzménye egyébként az volt, hogy tavaly márciusban egy MTK�Ferencváros mérkőzésen az FTC szurkolói �az indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat� szavakat skandálták, és emiatt tiltakoztak többek között a zsidó szervezetek, Izrael állam budapesti nagykövete pedig a hatósági fellépés indokoltságát is felvetette. Ebben az ügyben nyomozás indult, amelyet a napokban zártak le, azzal az indokkal, hogy az elkövetőket nem sikerült felderíteni.
    Az igazságügyi tárca a stadionokban tapasztalt atrocitások visszaszorítására több jogszabály-módosítás előkészítésében működött közre � hangsúlyozta a miniszter. A büntető törvényköny korrekciója nyomán idén januártól akár szabadságvesztéssel is büntethetik a rendezőkkel szemben fellépő szurkolókat, jövőre pedig jelentősen szigorítani kell a pályákra történő beléptetés rendjét. A sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet előírja ugyanis, hogy a belépőjegyeket névre szólóan kell majd kiadni, a pályára érkezőkről pedig a belépéskor felvételt kell készíteni, és a nézőtéren történteket a rendezőknek ugyancsak rögzíteniük kell. A miniszter szerint ezeknek az intézkedéseknek a hatására jelentősen megnő a rendbontás kockázata, mert bármely atrocitás után a hatóságok bizonyítékok birtokában járhatnak el.
    ————————–

    Tehat jol sejtettem, ti csak hazudozni tudtok.
    De mindjart utananezek a masiknak is.

  • Az „O VOLT A SOROS” diszno-tortenet viszont igaznak tunik. Sajnos nem talalok mast, csak bolsevik site-oket, amik ezt a hirt kozlik.

    Allitolag Orban es Pocs szerint ennek semmi koze Soros Gyorgyhoz. Ha igaz a hir, nehez ezt elhinni nekik.

    Ugyanakkor en nagy hive vagyok annak, hogy Izraelben felhuzzak Gyuri Ba’t, mielott meg vegelegyengulesben meghalna. Tehat nem vagyok ettol felhaborodva ugy, mint azok, akiket penzel Gyuri Ba’.

  • Syikszai, ki az a Gyuri ba?

  • Figyelő
    2017 december 28
    12:54 de.

    ” Syikszai, ki az a Gyuri ba? ”

    Soros elvtars.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    újabban Szikszai nevezetű, alias Akiva! 7:01
    Fogadott prókátor, azaz Troll úr részére

    Közlöm önnel, hogy Dávid Ibolyának, mint Orbán iü.miniszterének ezt a nevezetes nyilatkozatát, miszerint aszongya, „nem értek a focihoz” én magam a saját szememmel láttam, illetve mindkét fülemmel hallottam a TV2 (az ún.mosóporos) csatornán, ahol a riporter kérdésére, az odatartott mikrofonba mosolyogva duruzsolta bele… (Nem sajtófogadáson, hanem valahonnan megérkezve egy folyosón, csak úgy futólag, menet közben…)

    Kérem Maga ne hazudozzon tovább!

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Akiva
    4:57

    Egy országvezető politikus életéből kell mérleget vonni, nem pedig a részletekben itt ott fölfedezhető, emberi gyengeségekből adódó egyes kényszerlépéseiből. Mellesleg már csak ezek is alkalmatlanná tette őt, hogy trónt bitoroljon…
    Horthy mérlege az az 1 m i l l i ó – bocsánat, de mégiscsak – hulla, x-millió rom – lakóházak és ipari üzemek stb – (Mo-n és a megtámadott országokban), egy tönkretett ipar és gazdaság, és az egész magyarságot kegyetlenül megviselő háborús évek fizikai és mentális következményei. A megtámadott és vegzált országokban és népekben okozott hasonló károk ebben még benne sincsenek.

    Mindez együttesen igenis, egy 26 éven kersztül a horthysta propagandagépezet által erőletetett és hajtott, v é g s ő . „e r e d m é n y é t” tekintve . t ö m e g g y i l k o s . politikát takar.

    Azonkívül, Akiva Ignác!
    Nem ittuk meg a pertut, kedvesecsém, hát ne tegezzen engem –
    Nácikám…

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 december 31
    2:02 de.

    Az iras, amit bemasoltam nem cafolja, hogy David Ibolya ilyet mondott volna, csak azt allitja, hogy a kontextus volt mas, azaz egesz masra valaszolt.
    Azt nem tudom, hogy az altalad latott „hirekben” ossze-vissza vagdostak-e a hiranyagot, vagy sem.
    De nem is erdekes. A bolsi media Eszak-Amerikaban, Nyugat-Europaban es Magyarorszagon ugyanugy mukodik: Egyhuzamban hazudnak. Tehat nektek hinni nem lehet. Mar nagyon regen lejarattatok magatokat.

    Horthyt es engem illetoen: Meg ha valoban naci is lennek, meg mindig jobb lenne, mint elmebetegnek… mint egyesek.

    Ugyanis ritka nagy hulyenek kell lennie valakinek ahhoz, hogy elvarja egy magyar vezetotol, hogy az orszagat es a nepet szandekosan megsemmisitse.
    Namost, en alapvetoen jolelku es turelmes vagyok, tehat fel fogom most tetelezni, hogy nem hulyesegrol, hanem totalis tudatlansagrol van szo. Viszont ma mar lehetoseg van a korszak vizsgalatara, nem letezik tobbe a cocjalista rennccer. Vagy ezt sem tudod?

    Vajon mennyire hibaztatod a nyugati hatalmakat, akik Hitlernek adtak at talcan Kozep es Kelet-Europat? Ugye ok nem voltak semmiben sem hibasak meg azutan sem, hogy Horthy tobbszoros kozeledesi kiserletere sem meltoztattak valaszolni? De Horthy hibas, mert nem volt mas valasztasa, csak Hitler.
    Persze te baromira okos vagy, te tudtal volna jobbat, csak nem arulod el nekunk, mert az szakmai titok.

    Abban az egyben igazad van, hogy semmi szukseg nem volt a keleti fronton kegyetlenkednie a magyar katonasagnak. Sot! Egy valamirevalo katonatisztnek illene tudnia, hogy az ilyesmi konnyen visszauthet.
    Hogy ebben Horthy mennyire volt ludas azt nem tudom. Te talan fel tudsz minket vilagositani ebben is, hiszen kivalo erzeked van a politikahoz es a tortenelemhez.
    Marhacskam!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    AAkiva ! – Válasz 5:15 kellemes üzenetére

    HORTHY APOTEÓZISA

    „Ugyanis [mint írja] ritka nagy hülyenek kell lennie valakinek ahhoz, hogy elvarja egy magyar vezetotol, hogy az orszagat es a nepet szandekosan megsemmisítse.”

    Nem szándékosan, hanem családi indíttatásánál fogva, tetteiben legalább is egy felelőtlen, pökhendy, dzsentri [ld.Wikipédia dzsentri címszó], azaz hozzá nem értő, ráadásképp a szűklátókörű szemléletét nagyban, azaz az egész országra kiterjesztő, korlátolt és hiú katonatiszt – ismétlem – 20-26 éven át folyamatosan* vitte az országot a milliók életét követelő szakadékba egy, az ország akkori ellenségei által alátolt trónusról** vezényelve…

    *Az első pillanattól kezdve ugynazt a setét képet mutatva, mint a végén, tehát folymatosan, nem pedig fokozatosan.

    ** Persze a Ferencz József császárunk és királyunk szárnysegédeként, illetve a Monarchia adriai flottája utolsó hajóján parancsnokló ellentengernagyaként bizonyosan kiváló teljesítményt nyújtó magyar nemes úr – leszámítva a Cattaro-i tizedelést – még valóban reményteljes évtizedeket hihetett önmagának a katonai pályán. Viszont az őbenne bízó Antant is ez lapján válastották ki… Ez a VH. előtti időkben gyökerező angol és farncia fegyverbaráti kapcsolat révén választották az ő személyét „király helyett királynak”…

    .

    Ui: Szerintem valójában az a „marhácska”, ahogy acímzett engem titulálni méltóztatik, mégpedig kicsinyítőképző nélkül, aki ezt a háborús és stb. bűnöst ezek után még védi is. Ezt akit csak a „kegyes” Sztálin máig érthetetlen, bár vsz. az ominózus, a megtért farkas békéért esdeklő levele alapján, személyes közbenjárása menthetett ki a Nürnbergi Háborús Bűnösök Bírósága „markából”…

  • „tisztelthölgyeimésuraim”,

    Gondolom, nekem probaltal valaszolni.

    De nem megy. Ugyanazt a dalt fujod egyhuzamban. Nem erted, vagy nem akarod erteni a temat.
    En pedig sem eszt, sem hozzaallast nem tudok adni neked.

    Lathatoan es szandekosan osszekevered a kecsegve ringo fecsket a recsegve fingo kecskevel. Belekeversz a temaba dolgokat, amik nem odavalok. Itt csupan arrol lett volna szo, hogy Horthy miert tette Magyarorszagot Nemetorszag szovetsegeseve, es hogy annak a szovetsegnek koszonheto a pesti zsidosag nagyobbik reszenek tulelese. Erre te belekevered Horthy vernyomasat is.

    Ha csak igy megy neked, akkor hagylak tovabb duhongeni a kis gumiszobadban.