Szürreális multikulturális élmény…

2017 december 26 7:53 de.79 hozzászólás

Szürreális élményben volt részünk tegnap délután.

Budapesten a Villányi úton bandukoltunk a Szüret utca felé, amikor egy szakállas, középkorú férfi, nyilvánvalóan muzulmán, azt a híres afgán sapkát viselve, amint közel ért hozzánk, kellemes ünnepeket kívánt és boldog karácsonyt, magyarul. Én persze viszonoztam a jólívánságokat, teljes tudatában annak, hogy az ünnep nem sokat jelent neki, inkább csak a multikulturális gyakorlatnak tett eleget. De neki fogalma sem volt arról, hogy esetünkben a zsidóság épp olyan kívülálló helyzetben van, mint a muzulmánság. Így tehát, kölcsönösen leróttuk tiszteletünket a multikulturális gyakorlatnak, tekintet nélkül arra, hogy az mennyiben érint bennünket személyesen.

Legyen ez legalább egy bizonyíték a közvélemény bírósága előtt arra, hogy a kormány hazudik, amikor etnikai és vallási homogenitásról beszél. Az igazi homogenitás, amely erősebb minden másnál, az az, hogy együtt vagyunk, egymásra utalva, és, hogy ebben meg is bízhatunk, sokkal inkább mint a kormány hazugságaiban.

Kerekes Sándor

(Illusztráció: Sarah Galea)

79 hozzászólás

  • Nem tudom, mi is a problema.?
    Kanadaban egyutt elnek zsidok, muszlimok es mas vallasuak. Teljes nyugalomban es bekekben. Pedig itt igazaan vannak szep szammal muszlimok es zsidok.

  • Gabriel Karikas

    Ez mindig is igy volt, barmely szegleteben a vilagnak, ahol nem arra ment ki eppen a jatek egyes abszolut-hatalomra igyekvok koreben, hogy osszeugrasszak a sajat honpolgaraikat. Multikultura letezett barmelyik okori civilizacioban is! A hangsuly a civilizacion van! A barbar osztonok pedig azt sugalljak, hogy raboljunk ki egy gazdag csoportot, torzset, nepet – aztan lepjunk a helyunkbe! Ehhez „ideologiak” kellenek, amik nem masok mint a massag igenyenek felkeltese! Vallasi, vagy nyelvi, vagy borszin alapon, mindegy. Lehet akarmi, csak alap legyen! Komunista, fasiszta, tokmindegy milyen, csak legyen eleg meggyozo!

  • KARIKAS GABRIEL soraira;

    Maga vertestvere lehetne a cikk szerzojenek.

    Fogalmuk nem letezik hogy ki vagy mi volt az illeto akivel talalkozott a szerzo az utcan. Megitelik a maguk szelszoseges es kegyetlen megkulombozteteseik alapjan. Csupan mert az illeto milyen fejtakarot viselt es szakala volt.
    De mint a szerzo jelezte hogy kivallo magyaros kiejtessel beszelt magyarul. Bistos nem az Afghanistani hegyekben tanult magyarul. Goldoltak volna arra egy percig? Nem is tudhatnak hogy volt az az o sajat szakalla, vagy talan teathrumi olteozete egy karacsonyi partira.

    Csupan egy egyent latott, s maga a szerzo velemenye alapjan itel egy egesz tarsadalmi, talan nemzeti, vallasi tarsadalmat.

  • Figyelő!

    Hidd el itthon ugyanez a helyzet,békében élnek a különböző vallású emberek,egymást tisztelve! A cikkben említett férfi biztosan itt él régóta, beilleszkedett és ezt igazolja a jókívánsága,kulturáltsága (biztosan nem mostanában érkezett kétes migráns)!
    Itthon a karácsonykor a zsidó vallásúak(hívők és nem gyakorlók) egyaránt tisztelik az ünnepet,ugyanis Jézus zsidóként született…!(akkor is ha keresztényként halt meg!!!)

  • Amúgy a kormány nem hazudik(kivéve azokat,akik még karácsonykor is a valóságtól eltérően,ellentétet akarnak szítani) Na ők nagyon kevesen vannak szerencsére, még az ateisták is állítanak fenyőfát,akik régen „Fenyő ünnepnek” titulálták ezeket a napokat!

  • „…esetünkben a zsidóság épp olyan kívülálló helyzetben van, mint a muzulmánság…”

    Meggyőződésem (nem zsidóként és nem muszlimként), hogy a mai Magyarországon nincs semmi néven nevezhető kirekesztése a zsidóknak, muszlimoknak, cigányoknak. A kívül állás „belülről jön”, vagyis akik kívül akarnak maradni, azok érzik kívül magukat. A magyar zsidók biztonságban vannak Budapesten és vidéken, nem égnek zsinagógák, a zsidó kulturális- és vallási-élet soha nem látott virágkorát éli.

    ps: A gusztustalan muszlim migráció/bevándorlás elleni politikai kampány „más tészta” az a 2018-as parlamenti választások után úgy el fog tűnni, mint az őszi köd.

  • OIM*-kám:
    Ebben igazad lehet:
    Nem hazudik a Kormány.
    (Éjjel. Mikor mind alszanak…)

    *OIM = Oldalidiótamacuska

  • Kis Ferenc!
    Sok dologban egyetértünk,de hidd el,hogy a migráció elleni kampány fontos és valós értelme van!
    Csak nézd meg a környező nyugati országokat…..,hogy ott mi is a valós helyzet,évek óta!!!
    Mindezt úgy írom,hogy nem vagyok fanatikus jobboldali!

    G.OIP nek nincs mit mondanom….

  • A kívülállósághoz egy kis adalék: a 2011-es népszámlálási adatok alapján az önkéntes bevallása szerint nagyságrendileg 650 ezren vallották magukat valamelyik elismert nemzetiséghez tartozónak. Becslés alapján ez valamivel több, a lakosság 8-10 százalékát teszik ki a nemzeti és etnikai kisebbségek lélekszáma.

    A zsidóság számát 50 000 – 200 000 főre becsülik, arabokból nagyjából 6000 élhet Magyarországon. A zsidóságnál amiatt nagy a szórás, mert az egyik számítás a nemzetiséget veszi alapul, a másik a vallást is.

    A fenti számokból egyértelműnek tűnhet, hogy nem különösebben alakulhat ki velük konfliktus helyzet, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a cigányság lélekszámát 300-600 ezer főre becsülik, vagyis elsöprő többséget alkotnak a nemzeti és etnikai kisebbségek között.

    Így tehát az is elmondható, hogy amíg az arabok száma ennyire alacsony, addig különösebb panasz nem lehet a békés egymás mellett élésre sem.

  • Nagyon szaglik ez a mese.
    Csak gondolkodjon egy percig az allitason.
    Egy oreg ,allitolag Afghan ember, aki kivalloan megtanult a magyar nyelvet es jo gyakorlatat mutat annak,ami nem megy am egyszeruen es gyorsan meg a fiatalnak sem.De ugyan akkor nem let volna kepes sem hajlando assimilalodni a civilazalt megjelensenek es oltozesenek. Hm????
    Akar csak egy kecske pasztor a Tora Bora sziklain.

    Van aki elhihetonek talalna a cikk allitasat?

  • ez most olyan „ünnepi” re sikeredett…, kell is az ilyen, hogy a bodakartársnő és a fidélke hozzátgegyék és a bende aki teljesen gúúúúúz és 76 is az is „elmondhassa” a bármit…szvsz a vallások eleve elválasztják egymástól a zembereket, mert mindegyiknek más az istene (SIC) mert nehogymá’ allah, jáhve, a szent háromság (hogy miért nem négység? kituggya) és akkor még a luciferi meg a belez bubi és a kaján kis krampusz naperszemeg a Sánta Lajos bácsi aki egyébként Klaus lett valami módon (azaz tőzsgyökeres teuton) és ami a legjobban tetszik az a reindeer a Rezső…szóval ha bizonyos hatalmak gazdasági érdekei úgy kívbánják, akkor van sok sok menekült és azok menekülésének iránya is szépen ki van jelölve mert hát miért is nem mennek floridába a bende guzit boldogítani vagy nyújorkba esetleg Los Ángeles ba hanem…szóval ez ilyen egyszerű…én kötött sapkákat is hordok még turbánom nem volt de erősen foglalkoztat a gondolat, hogy egy szép virágmintás matyókendőből csinálok valami ilyesmit és belebújok és rá is tűzök valami pávatollat és és lesz olyan görbeorrű kiscsizmám is persze aranysújtásos és méregzöld és kaftánabn meg derékig érő pajesszal fogok járkálni…ha már a kanadai hadügyminiszter is olyan kackiás…hadd szóljon

    sokan azon csodálkoznak, hogy engem nem érdekel ez a rasszizmus című emberi butaság (érdekek) és számomra valaki lehet kis zöld lila petgtyekkkel vagy lila zöld pettyekkel akkor is -ha- embör marad ha egyébként is annak mutatja magát

  • Ezzel a cikkel akarja ellensúlyozni a nizzai eseményekkel kapcsolatban írt ” helytelen” elemzését–amikor is megijedvén az eseményektől(ott nyaralván) elítélő véleményt fogalmazott meg egy cikkben az eseményekkel kapcsolatban és komolyabb fellépést óhajtott a migrációval,vagy azon kívül érkezőkkel szemben—Mert ezt azért mégsem lehet.
    A cikkre pontosan nem emlékszem,de ezt követően többször is védekezett és magyarázta a bizonyítványát–mert nem az elvárt hangnem jelent meg benne.Érdekes módon a cikket pedig azóta nem is találni meg,mert nem jó fényt vetett a lapra.
    Persze az is lehet,hogy homályos volt a szeme és nem azt látta amit leírt,csak rémálmából felébredve ez jött elő neki és ezt vetette papírra,hogy erősítse azt , hogy milyen nagyon is jó és kell a multikulturalizmus.
    Lehet,hogy neki kell üdvözletével…???

  • Arrafelé lakom… Életemben nem találkoztam még a környéken afgán-sapkás afgánnal. Kerekes úr tíz-és-félsoros szösszenetében: igen. Szerencsés ember! S igazi homogenitás meg a multikultúra is összejött. Azért hadd jegyezzem meg azt a csunya régi magyar népies megállapítást, hogy a szent ünnepek „áldottak” és nem „kellemesek”. Kellemes a lábviz,- igy a találó közhely.

  • 6:36 NagyIstván
    a „kellemes ünnepeket” jókívánatra, az okoskodó és álszenten, úgymond „magyar” megállapítást vágja a fenti írás kitaszított vándorának >tiszta és jószándékú< fejéhez, hogy "" a szent ünnepek [azok] nem "kellemesek "", mert úgymond "kellemes a lábvíz".

    Erről jutott eszembe az óvónénink, aki fölöttébb szerette ugyanezt az intelmet alkalmazni – persze lábvíz nélkül – viszont a Télapót mindig kijavította – nyilván most is ezt teszi – Mikulásra…

    Ez a fajta kioktató, kijavítgató mentalitás nem más, mint az ünnep ürügyén kibuggyanó lélektelen, rideg és prűd fontoskodás. Főleg a bűntudattal manipuláló katolicizmusra jellemző tempó, amely valójában és elsősorban ünneprontó tolakodás.

    .

  • ISTVAN Nagy Neked es Semjennek aldott, Kerekes urnak kellemes, nekem békés es boldog. Nagyon sok embernek pedig sajnos boldogtalan. Unnepelje mindenki ugy, ahongy neki tetszik vagy tudja. unnepelni.
    Sajnalom, hogy neked nem volt sem kellemes, sem boldog, sem bekes. Vagy csak szorszalat hasogattal?

  • Marcsi,

    „migráció elleni kampány fontos és valós értelme van!”
    A plakatkampanyra gondol? Milyen uzenete vol az allampolgarok felelemkeltesen es gyululotkelteseen kivul?
    Nezzuk csak:
    – Kalvin teren leutnek egy turistat mert nem nagyarul beszelt. Biztos mingrans (12 eve meg ott laktam, eleg sok arrafele a turista)
    – Mindenszentekkor valaki kihivta a rendorseget mert idegeneket latott a temetoben. Csak mingransok lehettek.
    – Sri Lankai egyetemistakra rendort hivnak akik onkenteskedni erkeztek magyarorszagba, mert bistosan migransok.

    Nezzuk csak megint mivel operalt a kormany. Az emberek csocselekosztoveivel jatszik mint mindig, minden ogyben nagyon hatasosan. Ez az a kampany Marcsi ami annyira tetszik onnek.

    Amugy nagy ellenzoja vagyok a muszlim bevandorlasnak, veszelyesnek tartom. A kerdesek jok, a ra adott valaszok rosszak.
    Miert nincsenek tarsadalmi vitak az iszlamrol, az iszlammal valo egyuttelesrol, annak veszelyeirol. Helyette megy az onnek is tetszo gyuloletkeltes?

  • NAGY ISTVAN-nak;

    Persze hogy nem latta azt az egyent.
    A party csak reggel 3-ig tartott.
    A spakajat elvesztette es masnap borotvalkozott.
    De emlekezzen erre a cikkre, s jovo decemberben ismet lessz majd a karacsonyi party.Persze arra majd mas oltozetet hasznalhat, hogy maskent jelenjen meg.
    Addig sok szerencset.

  • A tobbi hozzaszollok megjegyzeseire;

    Mi okbol, vagy celbol jelntene az barmit is ottan, hogy mi valaki nemzetisegi szarmazasa, vallasa, stb.
    Aki magyar allampolgar, vagy jogossan tartozkodik ottan, nem lenne egyenlo joga ugy elni ahogyan ohajtana?

    Lenne az magyar, roman, szlovak, svab, rac, bunyevac, zsido, atheista, hivo barmi, musulman, stb.stb. szabadon gyakorolni amit ohajt, vallast, hitet, elkepzelest, s beszelni, tanitani gyermekeit barmire, barmi nyelven is ?

    Hat akkor mi a feneert tunik az problemaknak az itteni aolvasok es hozzaszollok reszere ?

  • LASZLO megjegyzesere.

    Amit maga soraiban leirt,ill. beszamolt azon esemenyekrol, azok buntetett kepviselt. Ha a rendfrentarto hatosag nem kepes vagy hajlando a torvenyeik alapjan kezelni, hat az okozhatna gondot.

    De soha nem olvastam egy arva szot sem Ms.Boda megjegyzeseiben ,hogy azt valaha is jovahagyta, ohajtotta, vagy remlte volna is megtortenni valaha.

    Az eszmecsere remelhetoen a cikk alanyan, vagy valaki hozzaszollasan lenne alapozva.
    Az egyeni ragalmaknak igazan itten nincsen helye !

  • Bendeguz79,

    Marcsi ezt irta: „Sok dologban egyetértünk,de hidd el,hogy a migráció elleni kampány fontos és valós értelme van!”

    Tudjuk hogy ez a migracio elleni kampany hogyan zajlik otthon, mennyire hatasos es mik a kovetkezmenyei. Ha erre Marcsi azt irja, hogy fontos es valos ertelme van, akkor igen azt gondolom, hogy ez Marcsi reszerol rendben van. Ha ennek a kampanynak a kovetkezmenye az eroszak es felelem es Marcsi azt irja hogy a kampayt fontos es ertelme van, hadd gondoljam azt, hogy ez Marcsi reszerol rendben van.

    Bendeguz, abban ha valaki lategy idegent es egybol a rendorseget hivja attol meg nincs buntett, ez inkabb elkeserito.
    Nem ragalmaztam Marcsit csak ravilagitottam, hogy a neki tetszo dolgoknak milyen kovetkezmenye van.

  • Tyotya Vögelein, C NOVÜM GODOM !

  • Kenny ! Népes család vagyunk , tizennyolcan ünnepeltünk a Szentestén, nálunk. (Egyik fiam a feleségével kicsit késett, mert egy ujbudai hajléktalan otthonban beugrottak szociális munkásnak.) És még béke is volt… (És senkit nem érdekelt a multikultura!)

  • Látod Sándor, ha magukat intelligensnek és szociálisan érzékeny emberekből ilyen indulatokat váltottál ki ezzel az igazán ártatlan kis írásoddal, akkor képzeld el a többit.
    Veled szívesen találkoznék a Villányi úton, ahol én is, Te is sétálgatunk, de Nagy úrral örülök, hogy nincs szerencsénk egymáshoz. Ja, és éppen azon a helyen van a Jobbik nagy irodája is. Csodálom, hogy afgán barátunk nem kerülte el azt a környéket..
    Én meg megfigyeltem, hogy karácsony előtt a belvárosban jóformán magyar szót alig hallani és ott érdekes módon nem is kitapintható az idegengyűlölet. Jártam Pest környéki két faluban, bevallom szinte fájt az explicit idegengyűlölet. Ez már messze nem bújtatott – bemész egy kocsmába, jóformán elvárják az embertől egy rasszista, idegengyűlölő megnyilvánulást. Ők meg büszkélkednek, hogy nekik már sikerült elűzniük az utolsó cigányt is a faluból és hogy ide migráns aztán tutti, hogy nem teszi be a lábát..

  • Miklos Banfi:

    „…Ők meg büszkélkednek, hogy nekik már sikerült elűzniük az utolsó cigányt is a faluból…

    Én is jártam Pest megyei községekben, az egyikben nyaralónk is van. Itt a lakosságnak kb 30% cigány és leszámítva 2-3 renitens családot békességben élnek a nem cigányokkal – még a kocsmában is. Nincs „cigány kérdés” a mai Magyarországon, csak annak aki azt láttatni erőlteti.
    (Feleségem középiskolai tanár és számos cigány tanulója van és elmondja, hogy a cigány fiúk/lányok a rendesek és törekvő tanulók akik normális viszonyban vannak a nem cigány gyerekekkel).

    ps: Kinek-kinek mások a tapasztalatai – nem csak cigány ügyben-:)

  • Miklos, Ferenc,

    Valoszinu, hogy a Pest megyei ciganysag nem reprezentalja a magyarorszagi ciganysag helyzetet. A problema inkabb a keleti orszagreszeben van ahol a rendszervaltas utan megszunt a nehezipar es azota mar felnottegy generacio aki azt latta hogy a szulei segelybol elnek. Oket a politika magara hagyta, kaptak 4 evente egy zsak krumplit, kicsivel tobb segelyt egy szavazatert cserebe. Az ilyen szocialis mintan felnovo gyerektol sem lehet tobbet varni. Annak idejen a jobbik jo kerdest feszegetett, csak a valaszai voltak rosszak. Ok segitsegre szorulnak. A fidesz valasza a kozmunka program. Legalabb azt latja a gyerek hogy a szulo felkel reggel es elmegy munkaba, ha ez nem is rendes munka, de legalabb nem otthon doglik. Nem tudom, mennyire hatasos, de tobb mint a semmi.

  • ISTVAN Nagy Örülök, hogy mégis boldog és kellemes volt a Karácsonyod. Akkor mi a bajod ezzel a két szép szóval? Sajnálom, hogy ennyire bezárkóztok, jó dolog más kultúra ismerete.
    Ha Ti így elzárkóztok más kultúrától, Titeket sem fog senki megismerni és megérteni. Pedig az a béke előfeltétele, nem a bezárkózás.

  • VALÓSÁG,TÉNYEK!

    Ma közölték (több csatornán is!)hogy Németországban egy 15 éves
    afgán származású fiú összeveszett vásárlás közben egy lánnyal,
    Németországban,akit ezt követően több késszúrással megölt….
    Afganisztánban pedig súlyos és egyben öngyilkos merényletet követett el két afgán fanatikus merénylő,többen meghaltak, megsebesültek…..!
    Na ezek után az egyetlen itthon ismert és a cikkben dicsőített
    afgán ember jelleme,cselekedete ugye nagy kivételnek számít,sajnos…….!

  • Kenny
    2017 december 28
    10:12 de.

    vidám egy avatar! éppen a véleményét közli?

  • LASZLO megjegyzesere amit Bendeguzhoz adott.

    Oszinten Laszlo, ha valaki hivta volna a rendort mert talan latott egy idegennek tuno egyent ottan, az eleg ostaba lehet.
    De hogy az tortenne Pesten, azt valahogy nagyon gyanitom.
    Olvashato mindenfele hogy mennyi idegen turista latogatja Budapestet evente.

    Hogy adjak egy hasonlo peldat arra. Regen, meg az u.n.Berlin crisis idejen, nehany vagany GI-ok egy nagy voros csillagot es a sarlo-kalapacssot festettek a 7-th. Cavalry eggyik APC-jere , s azt le es fel hajtottak jo ideig. Mindenki lathatta, de senki meg figyelmet sem forditott arra. S az ottan tortent Bavariaban annak idejen amikor a vilag a haboru kitoreset dadogta.

    Talan mind ez a hokus-pokusz ragalmak es felelmesito hulabulak csupan azok terjesztik akikinek nincsen semmi mas tennivalojuk.

  • Marcsi,

    Ne varjon jo hireket Afganisztanbol. A sor vegtelen, szamtalan ilyen esetrol lehet olvasni, nem ez a fontos. Es most mi van, mit akart ezzel mondani? Afganisztanban valaki felrobbantotta magat, jaj istenem jonnek a migransok mindenkik felrobbantanak????
    Pakisztanban halalra koveznek egy menyasszonyt mert a hazassag elott telefonon beszelt a volegenyevel. Jaj istenem jonnek a pakisztaniak halalra koveznek minden not akinek mobolja van!!!! Jaj jaj.
    Indiaban altalanos a nok ellen elkovetet nemi eroszak nap mint nap. Jaj istenem egy csomo indiai dolgozik a telekommunikacios szektorban Budapesten, jajajaj minden not meg fognak eroszakolni a buszon.
    Oroszorszagban altalaban bortonbe zarjak Putyin politikai ellenfeleit, vagy csak siman lelovik oket az utcan. Jaj istenem, nehogy megprobaljon sajat gondolata lenni, csak azt gondolhatja amit a vezer mond.
    Tessek teleplakatolni az orszagot, hogy mindenki megtudja. Lehetoleg a plakatokat egy haver csinalja 10-szeres aron kozpenzbol, legyen jo neki.
    A vilag tenyleg egyszeru! Hassunk a csocselekosztonokre!!!!!!

  • Laszlo

    Egyetértek a lényeget illetően.
    Azonban vannak tapasztalataim „cigány-ügyben” Kelet Magyarországról is /Hosszúpályi/

    A cigányság évszázadok óta él együtt a befogadó népekkel (magyar, román, szerb, bolgár, stb.) de egy részüknek csak kevésbé sikerült a harmonikus együtt élést kialakítani. A cigányok társadalma is több rétegű: a borsodi (továbbá a Kelet balkáni, stb) cigányok talán nem is akarnak beilleszkedni. Ők a nomád életet kedvelik modern körülmények között is. (Ld. A miskolci /gyurcsányi/ fészekrakó prg. kudarca, továbbá Emir Kusturica: „Cigányok ideje” film trilógia).
    A cigányság esetében sem áll meg a régi bolseviki szlogen: „Boldoggá teszlek, ha bele is döglesz”.

  • Kis Ferenc,

    Ezzel azt hiszem nem lehet vitatkozni.

  • Ms.BODA;
    Da az a „karacsonyfa” szokas eredetileg poganyoktol eredo.

    Olvasta Jeremiah 10 ?

  • László!
    A hozzászólásom szorosan a cikk tartalmához kapcsolódott….amely azt sugallta,hogy az afgánok(meg ugye a migránsok..)milyen ártatlan,rendes emberek (a baloldali ellenzék szerint?!)a cikkben
    szereplő férfi egy itt élő kivétel volt!(sajnos)
    Azt hiszem azt is írtam,hogy Németországban egy 15 éves(!!!)afgán srác halálra szurkált egy lányt,akinek a családja
    egyébként befogadta,segítette!
    Na erre gondoltam!
    Sajnos nem ez az első és utolsó eset!

  • Rodeo36 Van mikor úgy érzem.

  • Laszlo
    2017 december 28
    9:03 du.

    Kedves László, kerestem a mondatot mely leginkább kiemelésre alkalmas az írásodban, de feladtam – úgy ahogy van mindet ki lehetne emelni! Értelmes, világos gondolataidat élmény volt olvasni, mert „minden szavad aranyat ér”!

  • Bendeguz79!

    Lehet,hogy a pogányoktól ered,de engem nem érdekel,gyerekkoromban
    és még a szüleim idejében is állítottak fát,manapság ugyanúgy,a zsidó ismerőseim,meg még az ateisták is…..ez már hagyomány mind Európában,mind Amerikában…!
    Szerencsére a többség fával ünnepel manapság!

  • Lehet,hogy a pogányok állítottak először(a keresztények azt ellenezték,hogy a hitre áttért pogányok is állítottak….)
    Egyébként az 1500-as években Luther Márton kezdeményezte a
    karácsonyfa állítás,azóta szokás!!!!
    A legtöbb helyen (nálam is!!!)Jászol is van a fa alatt!
    Az más kérdés és nem érdekel igazán,hogy vannak, akik nem állítanak fát,sőt az ünnepet sem tartják,az ő dolguk….!

  • Bendegúz 79!
    Az előző két hozzászólásomat is neked írtam,de jobb ha tőlem tudod,hogy a zsidók is régóta állítanak fát…..
    Más a Hanuka(a fény ünnepe) és más a Karácsony,(Jézus születése)van amikor egybe esik,van amikor nem,de a muszlimukon
    kívül mindenki ünnepli az utóbbit!

  • Bocs! a lényeg kimaradt!!!!
    Lehet,hogy a pogányok állítottak fát először,de az semmiképp nem
    Jézus születéséről szólt,hanem valami másról,ami ma már lényegtelen!

  • Aki most (ITTHON este) nézte a DUNA TV műsorát, a „Repülj Páva” döntőjét, az megbizonyosodhatott, hogy Magyarországon igen is virágzik a multikultúra !!! Taroltak a szomszédos országok (Erdély, Felvidék…) Sajnos Afganisztánnal nem vagyunk határosak…

  • Egyetértek Besanconnal. László gratulálok! Ha új vagy, akkor azonban figyelmeztetnelek kell: Bodát olvasni, rá reflektálni már mindenkire rossz hatással van. Minden egyes gondolata horror és ez sajnos ártalmasabb mint százezer migráns:)

  • Ms.Boda; remelem nem haborodott fel, nem a celbol irtam.
    Csak emlkeztetni amint a fiatal rabbi (Jezus)idezve a Bibliaban, hogy tudnotok kell az igazt, mert csupan az igazsag tehet titeket szabadda.

    Na ha tudja mind azt az nem arthat.
    Persze a Biblia szovegeben a felallitott fa es balvany imadasat a Salem-beli Hinom volgyeben talaltak a Jakov utodai a Jebuszitak ataltal.

    Azt nem csak hogy elpusztitittak, hanem szemetdombnak hasznaltak aztan. Akkor egettek a szemetet,ami eget ejjel es nappal.Hasonloan az allatok es kivegzett bunozoket is elegettek ottan. S neha kent dobtak a tuzre. Abbol eredt a orokke ego tuz, ami eg ejjel es nappal a ken es a tuz, a „purgatory”.
    Vannak egyhazak melyek penzert „ki-imadkozzak” elodeit annak tuzebol. Az volt nevezne a „Ga-Hinom”=Gaina= a pokol.
    Nem art tudni a valosagot.Az remeleve nem sertes.sem ellenzes.

  • Boda Marcsi
    2017 december 29
    2:23 du.

    jaaaaaaaaaa, fenyőfa termesztési ipar, aamellett, hogy abbahagynák a fák kivágását, abbahagyhatnák a fenyőerdők gyújtogatását, az év vége a világon a legjobb üzlet, amit egyébként nem lehet senkire rásózni azt szépen karácsonyi sztaniolba pakolva el lehet adni…az egész azon a csillagászati megfigyelésen alapul, mely szerint a téli napéjegyenlőség szinte azonnali változást eredményez, persze attól függően ki hol lakott a Földön, az egyenlítőnél ez teljesen másképpen néz ki…eszünk iszunk ünnepelünk és van aki hisz még bvalamiben az még imádkozik is egy kicsit…a reformátusok jól meghúzzák a vörösbort a kehelyből…

    nem kell ezt túllihegni…üzlet és csicsás

  • Allitolag, a karacsonyfa nemet hagyomany, ok kezdtek el Europaban.

  • láttam ma egy műsort a ctv volt kedves: megmentették a gyereket nyomoréknak született (van ilyen a természet „tréféja, fintora”)

    ugyanakkor milliókat a demokrácia szent nevében földig bombáznak országok eltűnnek a Föld felszínéről és akkor sok nehéz pénzből amit mi adakozunk életképtelen egyedeket milliókért

    a karácsony és az összes szentfazék ünnep kapcsán mindíg bemutatják a taknyos néger gyereket (barátom afrikában, fekete afrika mondta, neki van 3 felesége és 24 gyereke esténként nem számolják meg őket, másnap tudják mennyi maradt és ha meghal bármiben, akkor megünneplik nem szenved tovább a Földön és csinálnak másikat) amint éhezik… a hócipőm tele van az ájtatos és pofátlan dolgokkal meg a „migráncs” dilivel…valakik csinálják és csak azokat nem érdekli a többieké a probléma megoldása!!! vagy meg kell szűntetni a hamis híreket és a hazudozásokat és befogadni akire szüxég van a többi menjen isten hírével…engem sem tartott el soha senki anélkűl, hogy nem kért érte valamit

  • Boda Marcsi Neked lehet, hogy lényegtelen, de a pogány egyiptomiak is az Istenüknek adóztak az örökzöld ágakkal. Mert az örökzöld ágak az élet jelképei voltak. Tehát ha Te egy pogány szimbólumot használsz, akkor ne legyen lényegtelen, honnan és miért van. Nekik annyit jelentett Ré a Napisten, mint neked Jézus Krisztus. Ne legyen mindegy.
    A pogány szokás él, mi is teleültettük a kertünket örökzölddel, mert így sosem hal meg a kertünk.

  • DRAZIRI Dec.26-i megjegyzesere amint az ottani nemzeti es vallasi kisebbsegek adait nyujtotta.

    Tehat magyarorszag minden vita nelkul megkolomboztet polgaraival szemben.
    De miert ? Mi okot, vagy celt velnenek azert ?
    A megkulomboztetes az nem az egyenloseg bizonyiteka.
    Miert nem lehetne mindenki egynlo, egyenloen elni garantalt jogaik alapjan?

  • Rodeo36
    2017 december 29
    9:30 du.
    Sajnos, miota a vilag fenall vannak haboruk.
    Itt Kanadaban, nem mutattak neger gyerekekek, de biztos kapott ajandekot aki itt el es fekete kereszteny.
    Az unnep 2OOO eves es marad dec,25 en tovabbra is,ha tetszik ha nem!

  • Kenny!

    Köszi a tájékoztatást,de mint írtam én is tudom,hogy a pogányoktól ered…..,de ugye mint írtam régóta és manapság is
    már egészen mást jelent,Jézus születését,a szeretet és béke
    ünnepét,minden vallásos ember számára,kivételek a muszlimok,akik
    sajnos képtelenek tisztelni ezt az ünnepet,sőt a szélsőséges
    terroristák még robbantásokra,gyilkosságra is képesek,na ezért
    nem kérünk belőlük.
    Különben az afgán fiúnak nincsenek iratai,csak ő állítja,hogy
    15 éves,…azért,hogy ne ítéljék el…(mindenki idősebbnek látja)
    Hát remélhetőleg a börtönben végzi!!!!!

  • Figyelő
    2017 december 30
    1:26 du.

    nekem az ünneppel semmi gondom, nekem a képmutatással vcan gondom és sokkal nagyobb azzal, hogy „voltak mindíg háborúk” nem kötelező és az ember (ha annak akarja magát nevezni, mármint embernek) mint gondolkodó lény köteles elkerülni a háborút bármi áron…még valami olyat is el tudok képzelni, hogy egy végső háborút vivni az ellen aki állandóan provokál és semmilyen más megoldást nem lát viták megoldására mint lőni és ágyúval verébre

    BUÉK

  • Kedves Ms.Boda;

    Remelem nem venne rossz neven ha jelzem, megjegyzesere vonatkozona, hogy a Biblia adatai alapjan mikor szuletett a fital rabbi(Jezus)?
    A pasztork kint legeltettek nyajaikat.
    De decmber egy hideg, esos, neha meg ho is esik ottan Decemberben.
    S Izreal agrar nemzet volt. Alig hiheto hogy a helytarto kenyszeritette volna a lakosokat a tel kozepen gyalogolni mszulo-helyeikre. Inkabb a gazdasagi evszak vegeven, talan oktober idejen.
    Azt is adja a Biblia hogy 30 eves koraban kezdte munkajat. Harom es fel evet szolgalt. S a Passover idejen vesztette eletet. Ami Keso Marcius-April-ban esik.
    Tehat ha 33 es fel evet visszafele szamol, az nem December 25-re esik, inkabb mint oktober.
    325-ben Constantine csaszar egy borodalmi valast alapitott a sajat hite alpjan. A csaszar es szulei is Mitra imadok voltak. Az volt a romai legiok altalanos hite vallasi szokasa is.
    S a Mitra, hituk alapjan, egy barlangban szuletett, emberi szulok nelkul, az alap-kobol, december 25-en.
    A kerszteny egyhazak teologiaja alapjan a Jezusnak nem volt foldi, ill. biologiai apja.
    Ma, a kereszteny zarandodkok mennek Betlehembe, lemasznak egy kis barlangba a Nativiti templom alatt, ahol az alapkoben van egy luk, diszitve, amit a rabbi (Jezus) szuletesi helyenek veve , s azt csokolgatjak.
    Remelve nem veszi haragosan. De most mar tudja a valosagot.
    S Jezus sorai adja ; „Tudnotok kell az igazsagot, mert csak az igazsaf tehet titeket szabadda.”
    Mit gondol, mire hivakozhatott a fiatal rabbi (Jezus)?
    Az igazsag, valosag menteni meg mitol?
    Nem a bun kovetesetol ? a poganyok hiteinek utanzasagtol.

  • Bendeguz79
    2017 december 30
    6:37 du.

    guzika, BUÉK neked, ahová még befér

    de az egész „vallástörténet” kizárólag csillagászati megfigyelések, az évszakok változása, a Föld és a Nap viszonya valamint -természetesen- a Naprendszer bolygóinak akkor már észlelhető tagjairól és persze a Hod ami a legközelebbi, azon túl a mezőgazdaságból élő népek szentként tisztelték az élelmiszereket amiket termeltek tehát azok „születése” és „halála” létük lényegévé minősűlt! lásd a Gilgamés époszt (többek között) az összes többi legenda is természeti megfigyelésekre alapul…a legelső realista művészek a barlangrajzok készítői voltak akik tudták, ha le tudja rajzolni akkor „megragadja” azaz megismeri részletesen és le tudja győzni de az állatok léte számára létkérdés maradt

    vicc (kedves skót humoristám) Noé utazik szerte szana és elérkezik Skóciába és mondja a skótoknak hogy neki adjanak minden állatból egy párat (azonnal megkérdezték, és mennyit fietsz értük?) én nem fizetek, mert Isten küldöttje vagyok és hatalmas árvíz lesz és 40 napig fog esni az eső erre a skót: mondd meg az istenednek hogy itt már 54 napja esik és nem tudjuk mikor lesz vége, menj istened hírével

    a meghaló és feltámadó „istenek” meg egyéb sárkányok és óriások meg a Belze Bubi …azok gyermekmesék de van tudományos magyarázatuk és egyik sem vallásos

  • Bendeguz 79!

    Bár kicsit néha nehezen érthető, amit írsz….de köszönöm a részletes tájékoztatást,hozzászólást!
    Ha nem is mindenben értünk egyet,(nézőpont kérdése…)nagyon érdekes amit írtál!
    A hozzászólásoddal ellenére, én az ünnepet a vallásom,hitem és a családi
    hagyományaim alapján tartom,mint sokan mások!
    B.Ú.É.K neked!!!

  • BOLDOG,sikeres es bekes 2018 mindenkinek.
    Igen RODEO-nak is, termeszetesen !S koszonom az O jokivanatat!
    (Na de a Scott vicc az ‘vallasos” volt.)

  • B.Ú.É.K Mindenkinek!!!!!!

  • Ez kérem nagyon igaz:
    ************************
    Miklos Banfi
    2017 december 29
    5:39 du.
    ***********************
    OIM* ra nem „reflektálni” kell, hanem szimplán körberöhögni.
    Gykorlailag bármit mond az ostobaság vagy gyűlöletkeltés.
    Ráadásul folyamatosan hazudik is.

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Miklos Banfi:
    „Bodát olvasni, rá reflektálni már mindenkire rossz hatással van.”

    Rám nincs, ha elolvasom, nagyon jót nevetek. Egyszer-kétszer válaszoltam is, semmit sem értett belőle.

    Miklos Banfi:
    „Minden egyes gondolata horror”

    Bodának? Mije?

  • Gondolattörmeléke…

  • Geyza
    2018 január 1
    1:36 du.

    azért „ő” nem magányos itt a szűr realitásban sem…neki már jó…immunis, neked is BUÉK

  • Rodeo36
    2018 január 1
    2:48 du.

    hiánypótlás, kimaradt ()

    (s)zűr realitás… már be vagyok bodázva, nem szabad csodálni ennyi boda még nekem is…

  • Dear Ms.Boda;
    Hogy amit maga gyakorol a maga hite alpjan, illetve a sajat velemnye altal itelve, DE ha maga hivonek veli magat, nem lenne az a hitenek malapveto erdete ami annak a fundanetuma?
    Vagyis ami parancskent adva volt a szentirasban?

    Hogy a maga sajat meglatasa hogy kovethet, gyakorolhat amit csak ohajt,de amikor az ellenkezojetb adja annak az eredeti alpvetoje.

    Olvasta is valaha Debarim (Deuteronami) magyarosan Mozes otodik konyve, 12-ik resz ,30-31 es 32-ik versei.
    Nem az en velemnyeim, az irott adatok. OLVASSA !

    Az tisztan adja reszletesen hogy mit NE gyakoroljon az Isten neveben amit a poganyok gyakoroltak az ok isteneiket tisztelni.
    Az tiltja meg erdeklodni is azok hogyan imadtak isteneiket.
    S mind azok megsemmisitve lettek azokert a pogany vallasi gyakorlasaikert. Valoban, mind azok a het nemzitisegek ma nem letezok.
    Azok alapjan nem igen javaslolhato azokat utanozni.

  • „… esetünkben a zsidóság épp olyan kívülálló helyzetben van, mint a muzulmánság.”

    Muszaj minden cikkbe belerittyenteni valami marhasagot?

    Ha valaki (raadasul zsido) van akkora hulye hogy osszeteveszti a jelenlegi muzulman terroristakat a zsidokkal, illetve nem lat a ketto kozott kulonbseget… hat hogy is mondjam…?

  • Szikszai
    2018 január 2
    10:22 du.

    „a” terrorista az nem muzulmán, hanem szőke és 71 éves és nagyon szeret golfozni

  • Rodeo:BUÉK !
    De…egyenlőre még nem oda Boda !

  • Nagy az Isten állatkertje(benne geyza is…)belém van esve szegény,de pechje van …nem minden állattal (vannak emberformájúak is,mint a majmok,de aszoknak eszük is van)szimpatizálok,vitatkozni,barátkozni meg ugye emberekkel szoktam!
    El kéne kábítani,ketrecbe zárni szerencsétlent!

  • OIM*:
    Mesélj…
    Milyen az ágyban a majom?
    Kíváncsian várjuk a beszámolódat…

  • Geyza
    2018 január 3
    11:18 de.

    most mit teszel? bevallotta, hogy örök szerelem mint Izolda, és bármire képes érted…erre reagálnod kell! és én várom itt szívlebegéssel…mekkora nagy Róm Án CCCP

  • Boda!

    Nem az a gond, hogy mekkora az állatkert, hanem hogy alacsonyak a kerítések – így az ilyen űberokos,”hiteles forrásból tájékozódó széles spektrumú”, igazmondó nimfácskák is könnyedén átlépik mint amilyen te vagy!
    Azt pedig, hogy mit gondolsz Geyzáról azt légyszi tartsd meg magadnak, hidd el az ég világon senkit nem érdekel ha egy- egy cikk alatt tizenötször leírod, szerinted hova kéne zárni, mit kéne vele csinálni! Miként az sem, hogy újabb tizenöt hsz-ban leírd, miért tartod feleslegesnek, no pláne „idiótának” az aktuális cikket ami alá éppen írsz! Ami nem keltette fel az érdeklődésedet, nincs vele kapcsolatban semmi véleményed, kérdésed, saját meglátásod stb azt egyszerűen engedd el, vagy keress másik cikket amiben több fantáziát látsz, de „hiánypótlásként” ne ragozd újra mit gondolsz a szerencsétlen, esélytelen, hiteltelen, magát lejárató stb ellenzékről, azok képviselőiről, támogatóiról! Unalmas vagy Boda, és csodálkozom, hogy most amikor ennyire „rá van szorulva szegény pártod a támogatásra”, még ezt is akceptálják amit te itt művelsz – pedig rajtad sokat spórolhatnának!

  • Nehany hozzaszollok megdobben vettek Ms.Boda kijelenteset, hogy ottan szukseg volt, vagy van, az imigracio elleni komapnra.
    Tegnap kozolte a sajto, Deuche Well, Huffington Post,World,etc. hogy nemetorszagban az 2017-beli buncselekmenyek 10.9% emelkedett. S azon buntettek 90%-t az uj imigransok, fokent az afriakik a 14-30 korbeliek kovettek.
    A felelem az nem megoldas, de ketsegyelenul egy igen eros figyelmezteto.
    Alig hinnem el, hogy barki olvasok itten, barhol is elnenek, hogy ohajtanak azt a sajat tarsadalmaikban.

  • Besancon!
    Vedd már észre magad ,tényleg nagy az állatkert…,és a véleményemet
    jogom van leírni,mint bárki másnak!(Tán G.OIP áplója vagy?)
    Aztán vedd már észre,hogy én a cikkel kapcsolatban írok,nem úgy mint Geyza, aki rendszeresen velem „próbál” szórakozni és nem a témával amigez nem is ért…,nem én kezdem….Te is roppant unalmas vagy,de én próbálok dirigálni,mint Te nekem!
    Na vonulj fedezékbe!

  • Helyesbítés: én nem próbálok dirigálni,neked sincs jogod!
    G.hatására szint alatt vagy….(modor,stílus???)

  • Rodeo.Te perverz vagy. 😀 😀 😀 😀

  • Besancon:
    Az azé van mert a szenilis háztartásbeli elfelejti mit írt előző nap a reklám idején.
    Így aztán sohavégetnemérően ismételgeti azt a három-négy gondolatot ami kitölti borsónyi agyacskáját.

  • Ami azt illeti látom a hülyeség,primitívség fertőz…..de szerencsére eddig voltak normális,kulturált baloldaliak is bár kevesen (remélem maradtak..)meg szerencsére sok velem hasonló nézeteket valló
    ember is osztja itt a hozzászólásomban kifejtett véleményem,mivel olvasnak,tájékozódnak,tapasztalnak,mint én,kivéve, akiket az ilyen idétlen,primitív alakoknak már
    sikerült elüldözni!
    Amúgy a fanatikus baloldaliak nagyon idegesek(nem véletlen!)meg
    alapvetően bunkók(mint a baloldali pártokban,tisztelet a kivételnek)!
    Még szerencse,hogy nem ez a fórum köti le az időm nagy részét

  • OIM*
    NE sikoltozzá’
    Végy fel laza lelki tartás.
    Nyomj be még egy ampullával a világos sörből.

    Persze csakis reklám idején!
    Nehogy pillantásnyit elveszíts az aktuális szappanoperádból !

  • Azért szerencse,hogy az elmúlt évben volt és a mostaniban is van és lesz olyan élményben részem,ami több leépült,szánalmas,delériumos alaknak nem volt része és nem is lesz,mert képtelenek felfogni jó dolgokat az életből,környezetükből!
    Annak is örülök,hogy ezzel nem én vagyok egyedül szerencsére!