Bojkottal a polgárháborúba?

2018 január 1 10:27 de.113 hozzászólás

Az év vége felé megindult a teoretikusok rohama a realitások ellen? Most éppen Vásárhelyi Mária írása nyomán jutott eszembe ez a kérdés. Amely kérdés Heller Ágnes nem kevésbé elméleti, a Jobbikot előre kormányba fényező eszmefuttatása nyomán is felmerülhetett. Míg most a bojkottra szólít fel Vásárhelyi.

Na, csókolom! Azt aligha vitatja épeszű ember, hogy a választási rendszer egy diktatúrának is becsületére válna. Azt is nehéz lenne vitatni, hogy egy hamiskártyással nehéz döntés lehet beülni egy partiba. Mert Vásárhelyi Mária, többek közt ezt a kártyás hasonlatot hozza. Alkalmasint hibásan. A választási rendszer ugyanis olyan kártyázás, amely ugyan erősen aszimmetrikus szabályrendszert követ, de még van szabályrendszere. Nehéz lenne megmondani, hogy Orbán mit lépne, ha nem őt, vagy kedvenc barátait hozzák ki győztesnek. Lehet valószínűsíteni sok mindent. A békés hatalomátadásról a szükségállapot kihirdetéséig. De ezen a hídon akkor kellene tudni átmenni, ha az ország odaér.

A 2014-es választások alapján persze levonható az a következtetés, hogy a választásra jogosultak alig több mint negyven százaléka voksolt a Fidesz-KDNP szövetségre. Amiből persze az is következik, hogy ugyanezen embertömeg közel kétharmada nem szavazott arra a politikai egylettre, amely így a kisebbség nevében birtokol parlamenti többséget. De ebből az is következik, hogy akkor az ellenék képtelen volt ezt a közel kétharmadot megszólítani, és urnához hívni. Nem kis részben annak az ellenzéki politizálásnak köszönhetően, ami idén mintha visszacsengeni látszana. Egyrészt olyan teoretikus nézőpontok uralkodtak el, amelyek igen alkalmasnak látszottak a szárszóihoz hasonló klubnapok agyonütésére, de igen alkalmatlannak bizonyultak az emberek megszólítására. Másrészt az ellenzéki pártok egymás izélgetésével voltakelfoglalva a szövetségi kompromisszumok helyett.

A bojkott ötlete akkor is felmerült, és már akkor is az volt a véleményem, hogy egy passzív bojkott valójában legfeljebb a nem-választók csőbe húzására alkalmas. Aki otthon marad, az a mások kezébe helyezi a döntést. Ilyen egyszerű. A nem-döntéssel azt a döntést hozza, hogy mások döntsenek helyette. Ezt a fajta bojkottot propagálni lehet nagyon szimpatikus. Leginkább azért, mert nem kell programokkal, kommunikációval, ésszerűséggel bíbelődni. Eleve meg lehet ideologizálni a buktát, mert a választási rendszer tehet róla. Valamint előre meg lehet ideologizálni a passzivitást is. Mondván: nem hülyék, és felelőtlenek vagyunk, hanem bojkottálunk.

(Illusztráció: Elizabeth Roman; “Resistance”)

Egy percig sem vitatva persze, hogy egy szociológiai tanulmányban baromi jól mutat a lehetséges passzív bojkott különböző lehetőségeinek elemzése. Milyen bojkott lehetne még? Lehetne, például egy aktív, cselekvő bojkott. Afféle választási sztrájk. Amikor az ellenzéki aktivisták akár fizikailag teszik lehetetlenné a szavazást. Ahogy a sztrájkőrök állják el a gyárkaput. Ja, hogy egy ilyen akció meghirdetése kockázattal járna? Igen, azzal járna, mert kétségtelenül a választási törvény megsértését jelentené. Azért, ha százezreket tudna egy párt erre mozgósítani, akkor lenne látszatja talán. Ha más nem, a kártyák kiterítése mindenképpen. Egyebek mellett a valós támogatottságokról is. Amelyről sokkal kényelmesebb tudományos mélabúval vitatkozgatni, mint a valósággal szembe nézni.

Amellet tudom: egy választási sztrájkra emlékeztető bojkott az említett támogatottság nélkül szart sem érne. Amíg a politikai erők nem tudnak százezreket megszólítani annyi esélye lenne, mint hőlégballonnal eljutni a Holdra. Ugyanakkor világos: ha az ellenzék meg tudná szólítani azokat a százezreket, akkor a jelen választási rendszert is a hasznukra fordíthatnák. Baromira lenyomva a Fideszt. Amit legalább meg kellene próbálni. Mert a szavazók megosztása bojkottpártiakra, illetve dönteni bátrakra jelenleg a kormánypártokat erősítheti. Erről kár lenne szociológiai tanulmányokat írni. A 2014-es választási eredmény mindennél beszédesebben mutatta, hogy az egymás közti megosztottság, a szavazók megosztása milyen remek eredményre vezetett.

Ettől még persze egyik nagy teoretikust sem szeretném lebezsélni a tanulmányok írásáról. De könyörgöm! Nem lehetne csak egy kicsit, egy icura-picurkát nem az elefántcsont-torony akadémiai magasáűból beleugatni a kicsik dolgába. Azokéba, akik nem tudnak kimenni egy külföldi egyetemre, mert nekik a saját hungaro-skanzenjük van. Azokéba, akiknek a mindennapjai nem egy szociológiai kísérlet terepe, hanem a napi túlélésért folytatot harc. Azokéba, akik lehetnek opportunisták, amikor családjuk másnapi kenyeréről van szó. Azokéba, akik nem annak a magyarázatára kiváncsiak, hogy milyen baromi jó, ha helyettük más dönt, és legalább a döntés lehetőségének látszataként szertnék megélni, hogy az ország egy kicsit az övék is.

Sajnos, elég nehéz elhessenteni a gondoltot, hogy az ellenzék jelen állapotában a bojkott ötlete nem más, mint önfelmentés. Arra is nehéz nem gondolni, hogy a diktatórikus rendszerek megszűnésének milyen módszertanai ismertek a történelemből. A választási bojkott nem annyira gyakori, mint az utcai pofozkodás. Valamiért ugyanakkor az az érzésem, hogy minden egyes bojkott-felhívással ehhez a pofozkodáshoz kerülünk közelebb. Mert azért az otthon csikket kotorászó nem-szavazóknak is tele lesz a tökük egy idő után. Igaz, jó eséllyel a jövőjüket kísérleti terepként kezelő ellenzéki arcokkal is.

113 hozzászólás

  • A „bojkott” az csupan az esztelenek modszere.
    S az eroszak,verontas, mert az a polgarhaboru, semmi mas, az meg csak szaddistak modszerei egyedul.

    Ha lenne valami gondolkodo kepessegu, az dolgozik a szisztem lehetoseivel a torvenyes modon.
    S igen leheto am az ottan !
    Probalja olvasni elsonek az „Alaptorvenyuket.
    Minden lehetoseg letezik.
    Pesze egy kis logikara es szorgalmassagra lessz szukseg azt alklamazni !
    Sajnos az ostobak es a verszomjasok arra nem kepesek.
    De mindeg azok a nagy-hanguak es uszitok,

  • Nagyon, nagyon, nagyon jó írás.
    Vajon hány emberhez jut el?

  • Göllner András

    Kedves Simay Endre István.

    Már nem kommentálok, vagy jelentkezem magyar nyelvű írásokkal ezeken az oldalon, csak angol nyelven írok a KMH testvér lapjának, a Hungarian Free Press-nek, de ez uton szeretném megragadni a lehetőséget hogy Boldog Új Évet kivánjak, gratuláljak írásához, melyel teljes egészében egyetértek, egy kis baki kívételével, mely csak erősíti saját argumentumát.

    2014-ben a választásra jogusultaknak nem valamivel több mint 40 százaléka, hanem valamivel kevesebb mint 27 százaléka szavazott a Fideszre. (Az Ön által nyújtott szám a választáson RÉSZTRVEVŐK hányada.) Az általam nyújtott százalék (mely a hívatalos választási adatokat tükrözi) még jobban bizonyítja az ön véleményét, és azt, hogy mennyire agyalágyult, haszontalan a álasztási bojkot. Így került a másik őrült, a Trump is a hatalomba. Ő is, a Magyar Nemzeti Szégyenfolt is annak örül legjobban amikor a liberális értelmiség arra buzdít, hogy maradjunk otthon, ha szavazni kell, száljunk ki a politikából, ne éljünk jogainkkal.

    Azért nincs demokrácia Magyarországon, mert vagy olyan összefogásra búzdít a magyar liberális értelmiség ami rosszabb egy seggberúgásnál, illetve azért, mert azt papolja, hogy hagyjuk az átverőket, hogy ellenszavazás nélkül taroljanak. Arra képtelenek, hogy munkára búzdítsanak, olyan pártokat alakítsanak melyek gyökerekkel rendezkednek minden választókerületben, vagy arra, hogy törvényileg kötelezővé tegyék minden választásra jogosultnak, hogy SZAVAZZON !!!!!!! Jól nézne ki Kanada, ha itt is a liberális szociológusok, vagy egykori Lukácsnövendékek diktálnák a népnek a politikai alternatívákat.

    Nagyszerű 2018-at kívánok önnek. Ha netán némi kapcsolata lenne a meteorológusok körében, kérem próbáljon náluk eljárni, hogy tekerjék egy kicsit feljebb a hőmérsékletet Montreálban. 🙂

  • A cikknek abban igaza van, hogy aki nem szavaz, az segiti a masik partokat.|
    A masik otthoni problema a szavazassal, hogy sok part van. Minek ennyi? Kanadaban csak ket nagy part van, azzal eldol minden alkalommal a kovetkezo idore ki lesz hatalmon. Az NDK a harmadik part, de az nem mervado ebben, a keves tamogatas miatt..
    Valoban, amgyar demokracia eleg kezdetleges es santit. Valoszinu azert, mert soha nem volt demokracia meg abban az orszagban.
    Ami meg az amerikai valasztast erinti, Gollner irasaban, az azert tortent igy, mert a az amerikai nep, utalja Mrs. Clintont. A ket rossz kozul valasztottak Trumpot, mert mas jelolt nem is volt.

  • Miközben egyetértek azzal, hogy a bojkott nemcsak öngyilkosság, hanem a nemzet elárulása is lenne, felhívnám a figyelmet egy fontos körülményre. Nevezett szerző NEM ELLENZÉKI POLITIKUS!!! Írogató értelmiségi – ahogy mi is a legtöbben. Az ellenzéki pártok (beleértve a Jobbikot is) soha, egyetlen percre sem pártolták a bojkottot, sem 2014 előtt, sem azóta. Nemcsak hamis úgy beállítani egy egyéni véleményt, mintha ezt támogatná az ellenzék, hanem rendkívül kártékony is, mert azt sugallja: no lám, nem akarnak csinálni semmit.
    T. Göllner Úr! Hogyan tegyék „törvényileg kötelezővé” a szavazást az ellenzéki pártok? Ha eltekintünk attól, hogy kivihetetlen – tekintve, hogy a törvényhozás többsége a kormánypárté -, a magasabb gát elvi. A kötelező szavazás eltörlése anno jelkép értékű volt: monolit rendszerekben diktálják az embereknek a kötelezőket. Demokráciákban az ember maga dönti el, él-e a jogaival, vagy ahogy az athéni demokráciában hívták az ilyeneket: marad idióta.
    Az ellenzéki pártok tagjai és valódi támogatói tudják a kötelességüket:nemcsak elmennek szavazni, hanem ismerőseiket is a részvételre buzdítják, és a szavazás lebonyolításában is részt vesznek. Nincs könnyű dolguk: és elsősorban nem a diktatúra fenyegetőzései miatt…

  • Meg megjegyeznem, hogy otthon a baloldalnak valoban nehez dolga van, eppen a mult miatt. A magyaroknak eleguk volt az ugy nevezett „szocialiymusbol”, amiben 45 evig reszuk volt.

  • A cikkhez és pár hozzászólóhoz:

    Vásárhelyi Mária sok dolgot nem lát jól,sok ember családja érez
    fájdalmat,veszteséget mind a jobb,mind a baloldalon,de ezen már nem lehet változtatni,a most élőket hibáztatni sincs már értelme(bár vannak szabadlábon lévő bűnözök,vétkesek ,többnyire
    a baloldalon!!!)előre kell nézni és itthon megtalálni a boldogságot.
    Ami Hellert illeti ő egy „megzakkant” vénasszony,aki egy szélsőséges jobboldali párttal is összefogna,csupán a szoci.hatalom megszerzése érdekében…..
    Ami azt illeti 2014-ben a Fidesz 2/3-dal simán és törvényesen
    győzött!!!A mostani ciklus alatt voltak alacsonyabb é magasabb
    népszerűségi mutatók,de minden téren sok pozitív intézkedés született és egyre nő a népszerűségük,(nem véletlenül!!!!!)így
    a következő választásokat magasan meg fogja nyerni,a baloldal
    bánatára,amit az utóbbiak is előre megjósolnak,persze a józanabbak,akik elismerik,hogy a pártok közötti hatalomvágy miatti ész nélküli versengésnek,összefogás hiányának ez egyenes
    következménye!
    A Fidesz már most 59 %-on áll……

  • A vezérkarunk annyira hamis kártyás, h jogilag eleve érvénytelen megbízási szerződéseket köttet meg az erre még bebolondíthatókkal és ebből nyer magának felhatalmazottság LÁTSZATOT az enyhén szólva nem épp dicsőséges tevékenységéhez.
    Az könnyen lehet, h Kanadában még jól lehet ilyesféle irkálmányokkal bolondítani.
    Hazánkban gyorsuló ütemben romlik a bolondíthatóság.

  • Amúgy ,mint azzal a véleményemmel,hogy a Fidesz csupán a migráns válság kezelésével biztos nyerő,és( akkor a minden réteget érintő pozitív tények,számok….!!! lépéseiről nem beszéltünk)nem vagyok egyedül!!!

  • Persze nyilván eltorzított mandátumelosztással, fideszes többségű választási bizottságokkal, a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetése mellett lehet leváltani egy az államot megpuccsolt és a közhatalmat effektíve magánhatalommá alakított bűnszervezetet. Nyilván Erdogant, vagy Putyint is szavazócetlikkel le lehet váltani. Göllner professzor úrnak pedig a trumpi példát felesleges idekevernie, az USA-ban legalább a hatalmi ágak szétválasztásának, a föderalizmusnak a minimuma megmaradt, amely alkalmas arra, hogy az ottani szörnyeteg korlátozatlan hatalmának elejét vegye ( bár így is hatalmas már a röpke egy év alatt okozott erkölcsi és anyagi kár ).

    Persze mindez a maszatolás értelmet nyer, ha a KMH-ról feltételezzük, hogy egy az Orbán-rezsimet sunyi módon kiszolgáló álellenzéki orgánum, egy utolsó, szennyes, opportunista, provokátor banda. Várjuk a Simicska által pénzelt hungarista bandát kaseroló cikkeket is. Úgy fest mindig van lejjebb.

  • Marcsikám, írtad:

    A Fidesz már most 59 %-on áll……
    _____________________

    AZ A JÓ! 😀 😀
    (másképp ízibe jönne a TEK)

  • Kalocsai Miklós

    Nem tudom, Vásárhelyi Mária szokott e gondolkodni, vagy csak írni szeret? Bele gondolt e abba, hogy például a szóban forgó írása mennyit árt, vagy használ Orbán leváltásának lehetősége szempontjából? Ezzel a véleményével aktivizálja, vagy tétlenségre sarkalja a potenciális választókat. Az ilyen véleményekre fogékonyak az egyébként is hezitáló kényelmesek és fintorgók. Nincs egyedül ebben az ártalmas tevékenységben, sajnos a magyar liberális véleményformálók jelentős része még saját érdekeit is képtelen felfogni.

  • Boda Marcsi
    2018 január 1
    4:52 du.
    „Amúgy ,mint azzal a véleményemmel,hogy a Fidesz csupán a migráns válság kezelésével biztos nyerő…”

    Mert valószínűleg azzal sem vagy egyedül, aki képtelen különbséget tenni a háborús menekült és a migráns között.
    De segítek.

    Háborús menekült az, aki egy háborús övezetből, a saját és családja mentése, támogatása érdekében menekül el.
    Migráns az, aki az élet-, illetve a társadalmi körülményeivel elégedetlenül a nagyobb haszon, illetve más előnyök érdekében más országban szándékozik letelepülni.

    Te a több tízezer letelepedési kötvény-vásárlót hova sorolnád? Csak mert kb 20x annyian vannak, mint akikkel szemben Orbán még a menekültügyi eljárás lefolytatását is megtagadja. Igaz, sokat tejelnek a strómanoknak.

    Rögtön ezt megválaszolva a határon túlról bevándorló, majd a következő vonattal nyugatra utazó vice-állampolgárok kérdését is boncolgathatnád.

    De nem leszel egyedül azok közt, aki mindezekre valami párt-lózungot tud előszedni.

  • talalom
    2018 január 1
    3:40 du.
    ” Nevezett szerző NEM ELLENZÉKI POLITIKUS!!! Írogató értelmiségi ”
    Nem egészen. Olyan irogató értelmiségi, akit gyakran idéznek pártokhoz közeli ideológusok. Ne becsüld le Vásárhelyit, és a hatását sem. Mert ezen az alapon Heller és TGM is csak irogató értelmiségi. De a Heller által is jegyzett irat Bajnainak mégis hozzájárult, hogy az ellenzék 2013-ban felüljön a saját retorikájának és elbukja a választást.

    „Az ellenzéki pártok (beleértve a Jobbikot is) soha, egyetlen percre sem pártolták a bojkottot,”
    A cikk melyik pártot említi, mint olyat, amelyik a bojkottra tesz fel mindent?
    Egyébként: https://hirtv.hu/ahirtvhirei/gyurcsany-bojkottal-dontene-meg-orban-rendszeret-1393301

    De hamar elvetették az ötletet

    „nem akarnak csinálni semmit.”
    Nekem speciel a bojkottol függetlenül is ez az érzésem

  • Alma!
    Jó a „humorod”!!!!Díjazom……(komolyan gondoltam)
    Remélhetőleg ez a jókedved kitart ebben az évben is….!

  • Az biztos, minél kevesebben mennek el szavazni, annál nagyobb lesz a Fidesz győzelme. Sokan már nem is 2/3-ra számítanak, hanem 4/5-re.

  • Drizari!

    Tökéletesen igazad van,de az sem segít a baloldalon,ha sokan
    mennek el(márpedig a biztos szavazók elmennek!)
    A jelenleg bizonytalanok pedig a tényleges itthoni tapasztalataik
    függvényében döntenek!
    A mostani ellenzéknek a közeljövőben semmi esélye!

  • Marcsikám! Orbán Viktor bajban van! Szüksége van a segítségedre! Hív a haza!

    Tikkelj rá, és olvasd! Remélem, te már küldtél neki a csekken egy kis pénzt!

    https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–pomS6iYP–/76UvHC04CgFZO0X2s.jpeg

  • Alma:
    Csak várd ki a végit.
    Fog az állani 98 százalékon is.
    Ahogyan az illik minden tisztességes autokráciában.

  • Alma!

    Elolvastam! Egyébként én nem kaptam meg ezt az értesítést,pedig tudják az elérhetőségemet,(e-mail,)mivel többször írtam nekik régebben és válaszoltak is,és gondolom nem is a nyugdíjasokra gondoltak,hanem a tehetősebb szimpatizánsokra….!
    Egyébként soha pártcélokra nem küldtem adományt,csupán alapítványoknak,betegeknek.szegényeknek!
    Amúgy nem hinném,hogy „akkora bajban” lenne…..adományok nélkül is győzni fognak,ne aggódj…..,próbálj egy kicsit kikapcsolódni,mert a végén még belebetegszel…..amit sajnálnék!

  • Ja kimaradt: Amúgy nem kell aggódni,se bojkott,se polgárháború
    nem lesz (a szerzőnek…)

  • Andrew-s!

    Képzeld pontosan tudom(tudjuk!!!)kik a háborús menekültek és kik
    a kétes,primitív,agresszív migránsok,amit az ellenőrző szervek is
    tudnak.
    Az előbbieket befogadjuk és legálisan papírokkal a határon jönnek,az utóbbiak meg átszöknek.
    Sajnos sokszor előfordul,hogy egyesek Soros ill.az embercsempészek „jóvoltából” hamis papírokat szereznek…..de kiderül!

  • OIM*
    A hír igaz.
    Papírokat szereznek közülük sokan!
    De..kettő kicsi helyreigazításra szorul a hír:
    1: nem hamisak a papírok
    2: nem Soros szervezeteitől hanem Rogán szervezetitől kapják kb. HÁROMSZÁZÖTVENEZER Euróért. Bárki megkaphatja, főképpen arab és távolkeleti NEM ELLENŐRZŐTT személyek, akik amugy nem kapnának belépést az EU-ba.

    https://24.hu/belfold/2017/05/19/mindenki-nyert-a-magyar-letelepedesi-kotvenyen-csak-az-orszag-bukott-milliardokat

  • Almának még azt tudom tanácsolni,hogy támogassa az MSZP-t,DK-t,
    akik valóban rászorulnak(eladósodtak,székházukat is eladták,apró
    irodákban vegetálnak…)A Jobbik meg nyíltan koldul…..
    Ha nem a (szokásos,megszokott….) ellenzéki csalás,manipuláció a felhívás,akkor
    a napokban nekem,vagy ismerőseimnek küldenek csekket…..
    Ha ez bekövetkezik jelentkezem,de ismétlem nagyon csodálkoznék,hogy erre a mai gazdasági helyzetben a kormány rászorulna,különös tekintettel az emberek többsége felé tett jelentős pozitív intézkedésének ami anyagiakban milliárdokkal mérhető!
    Na közben jó filmet néztem,reklám alatt reagáltam!

  • G.OIP!

    Gondolkozz (ha tudsz…)Ugyan Rogántól,aki közismerten a Fidesz kormány
    tagja,ugyan miért kapnának a kétes migránsok hamis papírokat,amikor a
    kormány helyesen mindent megtesz az ilyen alakok kiszűrése érdekében?
    Nagyot tévedtél,butaságot állítottál!

  • csak mellékesen a Geyzához hasonló „gyengébbek” kedvéért:
    Rogánnak ilyen cselekedethez jogköre sincs!
    na mára elmentem,jobb programom van!

  • Kiegészítés:
    Elolvastam a OIP hivatkozását…..
    Amúgy letelepítési kötvényt csak átvilágított személyek kaphatnak,meg ugye, akik itt akarnak letelepedni azok nem csak fizetnek ezért,de van képesítésük,szakmájuk,dolgozni akarnak rendesen és ugye „nem 2 percre és táborba jöttek”,meg nem robbantani,ölni!
    Némi ésszel ezt fel lehet fogni!
    Na ennyi!!!

  • Geyza, Geyza, hát te nem tudod, hogy a kormány mindent megtesz? Hogy is jutott eszedbe olyasmi, hogy talántán esetleg Rogán… Hát tényleg…

  • Reklám alatt!

    Alma azért reméltem,hogy nem kerülsz Geyza szintjére,de tévedtem…
    Önállóan,tőle függetlenül is megteszed,sajnos!

  • Boda Marcsi
    2018 január 2
    3:54 du.

    Marcsi, elkeserítem. Nincs képesítésük, nem is világítják át őket, és csak pénzüket adják azért, hogy letelepedhessenek Magyarországon és ezzel együtt az unión belülre kerüljenek. A pénz viszont kamatostul vissza kell fizetnie a magyar államnak amit most a Rogánék 4 offshore cégen keresztül szépen lenyúlnak asját maguknak. Mindemellett Magyarország így hozzávetőlegesen 20 ezer kétes hátterű potenciális bűnözőt és családtagjait engedett be az országba és így az unió területére, amely nem más mint nagyüzemi embercsempészet gazdagéknak. Ebből Rogán-Habony-Vajna tengely és vazallusaik milliárdos bevételt tesznek zsebre, Magyarország büdzséjének a kárára. Hiszen ahogy mondtam, ezeket a pénzeket amiket az idegenek fizetnek, azt később vissza kell kamatostul adni nekik. Nem a Rogánék adják majd vissza, hanem a MAgyar állam. Tetszik érten. JAj Marcsi maga annyira naív és / vagy buta, hogy ha nem lenne ki kéne találni magát. De legyen, és szórakoztasson tovább, nagyon mókás néni tetszik lenni 🙂

  • Boda Marcsi,

    1, Van arrol adat, hanyan vettek letelepedesi kotveny?
    2, Ebbol mennyien maradtak Magyarorszagon?
    3, Milyen az az atvilagitas ahol Ghaith Pharaon nem jelent kockazatot?

    Kerem valaszoljon? Akar reklam alatt.

  • Alma:
    Hát nem is tudom..
    Talán a gyászos ballibsi-bibsik valamiféle kételyeket loptak be a szívembe ?
    Megfogok próbállani mindent ígéremmmmm!
    Ismét bízni és hinni fogok !
    És többé nem nem nem teszek rosszfát a tűzre, elhiheted,nem nem soha !!

  • Most látom miket hablatyol Idióta Macus.
    Hogy itten dolgozni meg letelepedni akarnának azok a kétes fél és egészbűnözők.
    HEHEEEHEHEEHEHEeeehehe hehehe hhheeeeeheeeeehhhehee heheheeee heeheehhhh heheheheheheeehehehe DOLGOZNI heheheeeheheeh ITTEN heheheeeheheehe MERT ÁTVILÁGÍTOTT BECSÜLETES MÉRNÖKÖK VAGY MIFENÉK HEHEEHEEHE eheeeeheheheheheeheehh AZ IDIÓTA 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  • Boda Marcsi
    2018 január 2
    2:24 du.

    Úr Isten Marcsi. Nem mondja komolyan?? 🙂 Befogadjuk? Annyira befogadtuk azt az 1300 embert is, akinek a menekültügyi eljárását kéne lefolytatni, hogy népszavazást csináltunk rá tavaly, méghozzá, hogy NEM, nem és nem! Egyébként tudja egyáltalán, hogy hány ember eljárását folytatja le naponta a teljes határon a Magyar Állam? 5-6 menekülőét jó esetben, akik a tranzitban kénytelenek várakozni. Mindeközben a bevándorlási hivatal visszavonta a gyógyszerek eljuttatását, a tüzifát, a melegholmik bejuttatását, vagy például a civil szervezetek, mint a Helsinki Bizottság jogászait is kitiltották, hogy még jogsegélyt se kaphassanak a menekülők. Tudja azok a „rossz” civil szervezetek, akik elesetteken segítenek jogi szinten.
    Összehasonlítva a magyar állam „jószívű” eljárását és tempóját, ha például Kanada is ilyen tempóban fogadta volna be a magyarokat akkor az utolsó 56-os magyar menekültnek Québec City kikötőjében, vagy a Montreáli reptéren 1974-ig kellett volna tengődnie, uszkve 18 évet várakozva. Ha ennyit kell várakozni a tudatos lassítás és ellehetetlenítés miatt Ön nem próbálna meg átmászni mindenen? Vagy Ön még az életösztöneit is meghazudtolná, ahogy mindent és ott pusztulna éhen-szomjan, fagyban amíg kivárja ebben a tempóban az adatainak egyáltalán a megvizsgálását?
    Marcsi, Marcsikaaaaa! Mari néni! Szóval ha volna fogalma, hogy kik a háborúból elmenekülök, akik jobbára ideiglenes menedéket szeretnének és aztán hazajutni saját otthonukba, akkor nem keverné össze a Rogán-féle letelepedési kötvényekkel bejutott bűnözőkkel és tudna disztingválni. De hát Ön szórakoztatni jár ide, viccelni-bolondozni, ahhoz meg nem kell intellektus, sem lényeglátás.

  • Hun Canada:
    Ne mongyál neki ilyeneket
    …………Intellektus………
    Aztsem tudja ez az OIM* hogy mit jelent e szó.

    Szteem azt hiszi róla hogy a villanyszerelő építi be a falba, hogy fel tudja kapcsolni a sötétséget heeeeheeheeehhheheeeehh

  • Örök Tamás

    Nagy Gyula
    2018 január 1
    4:29 du.
    Nem csak hazánkban romlik a bolondíthatóság, hanem szerencsére a nyugat által tettetve agyonsajnált, majd alaposan bepalizott keleti blokkosoknál is, nekünk is majdnem sikerült bemagyarázniuk, hogy csak a nyugati liberális demokrácia a saját bécsi cukrászdákhoz vezető smaragdokkal kikövezett út! A bolondíthatóságunk hatásfoka azóta romlik egyre dicsérendőbben, mióta rájöttünk, hogy az irigyelt nyugati jólétnek az lett a legszembetűnőbb mellékhatása, hogy az ottani átlagpolgárt agyilag is sikerült függővé tenniük, annyira, hogy mára még a legalapvetőbb önvédelmi reakciókat is sikerült kiírtani belőlük, lásd: harc az agressziv megélhetési betolakodók személyiségi jogaiért és az eddig bevállt nemi, vallási, állampolgári identitás feladása a felsőbbrenűnek kikiáltott EU főparaziták dogmatikus iránymutatása szerint…. etc., etc.

  • „Úristen”HunCanada ,aki ha jól tudom nem is itthon élsz……..
    úgy méred az „észt”mintha neked lenne!
    A valódi legális ,papírokkal rendelkező menekülteket befogadjuk,csak ők töredékét képezik az ide jövő embereknek,és nem nem kerülik meg a határőrséget,ha szükséges menekülttáborba
    kerülnek ha mindent rendben találnak!

    Én biztos forrásból tájékozódom!
    Na ennyi elég is,egy szint alatti,modortalan(jellemzően ballibsivel nem vitatkozom!Kakukk OIP-pel meg pláne!)
    Nem szeretném a hülyeséget elkapni,így nem akarok hosszabb időt itt tölteni!

  • Én már egy ideje a félremagyarázhatatlanság érdekében ráírom a szerződési blankettákra, h nem kötök szerződést hamiskártyásokkal.
    Persze az is igaz, h úgy nem lehet szerződést kötni, h el sem megyünk szerződést kötni.
    Attól függetlenül, h választásnak nevezik ezt a paródiát, jogilag ez egy szerződés kötési ceremónia (diktált (jogsértő) szabályokkal megtartott rituálé).

  • Amúgy szép számmal élnek itt VALÓDI menekültek,akiknek az élete
    veszélyben volt vallási,politikai okokból (iráni,szír,afgán stb
    származásúak)ők vagy továbbmennek,vagy itt próbálnak dolgozni beilleszkedni,pld, nagy port kavart fel a katolikus iráni lány esete,akit a svédek hazaküldtek volna(!!!!!)de mi befogadtuk.
    Előnyben részesülnek akik dolgozni akarnak,szakmájuk is van,de
    kétes csőcseléket,akik a nyugati országban sem kellenek, nekünk sem kell befogadni,nem szeméttelep az ország és a magyarok biztonsága az első!
    Különben a cikk nem is erről szól eredetileg…
    Na ennyi!

  • Örök Tamás

    Göllner András
    2018 január 1
    1:18 du.
    A magyar liberális értelmiség, mióta így nevezi önmagát, mindig valakinek a zsebében volt, mert fizikai aktivitáshoz és realitáshoz túl műveltek, viszont szájjal egyre félelmetesebbek, ám avval a már ezerszer átvert és rossz tapasztalatoktól kiokosodott, valaha kaszát egyenesítő kisembert már nem tudják harcra buzdítani! Szerencsére! Abban is igaza van, hogy választást nem bojkottal, hanem sok-sok jó helyre leadott szavazattal lehet nyerni és késöbb megtartani a kortesbeszéd betartásával vagy mint épen most is az látszik, annak ügyesen hazudott illuziójával.

  • László!

    Vannak adatok:

    2016 áprilisig 3490 fő kapott tartózkodási engedélyt
    +6148 fő családtag
    Ugyaneddig 2249 fő kapott letelepedési engedélyt
    +3871 fő családtag
    2017.márciusig
    3659 fő kért tartózkodási engedélyt

    6621 fő letelepedési kérelem érkezett
    4794-en kapták meg(tehát megszűrték őket!!!)
    A legtöbb a majd köbetik:kínai,orosz,iráni,szír,ukrán,pakisztáni,török,szaudi
    A nem uniós polgároknak minimum 300 e/Ft-ot kellett fizetni az utóbbiért,ami nagyon hamar megtérül,mivel jelentős gazdasági kedvezményeket kaptak(pl.5 évi adómentesség!)
    Aki ennyit fizet van szakmája,szeret dolgozni,annak nagyon megéri!!!
    Mindez a neten megtalálható és régebben az újságok is írták!

  • Alma!
    A neten egész más témánál rábukkantam,olvastam az általad közölt fideszes
    levélre,ami ott létezik…,de sem én sem az ismerőseim még nem kaptak…..
    Ha igaz lesz a dolog,akkor biztosan sokan fognak a tehetősebbek
    közül nagyobb összeget utalni(bár enélkül is már elérte a kampány
    a célját!)
    Nyugdíjasként nem hinném,hogy ránk gondolnának a csekkel,de ha belegondolok,hogy visszamenőleg szép nyugdíjemelést,jelentős prémiumot,meg Erzsébet utalványt is kaptam,ha adakoznék pár ezerrel,az sem vágna földhöz…de pártoknak soha nem utaltam!
    Ami a hazafiságomat illeti,hát annak sokad magammal eleget tettem a kérdőív megfelelő kitöltésével,mert békében és biztonságban szeretnék élni(sok baloldali ismerősöm,meg barátom is így gondolja )és ez a lényeg!

  • Marcsi, nem igazan ezt kerdeztem.

  • Ökröském és TI kinek a zsebében vagytok?
    Parteringenosse goszpodár Putyinéban?
    Esetleg valami ajatollahéban?

  • Szerintem nem „rábukkant” hanem rábukott.
    Mint gyöngytyúk a takonyra.
    Minekutána órákon át kereste mint a megszállott

    Rábukkant…
    Más témánál….

    És most azt akarja hogy mindenki akceptálja a hülyeségét.

    Amire rábukkant…

  • László!
    Úgy gondolom válaszoltam a kérdésedre,olvasd át figyelmesen!
    Akik tartózkodási engedélyt kértek,azok valószínűleg lehetőségeik szerint(kedvezőbb külföldi munkalehetőség) tovább fognak menni,akik meg letelepedési kötvényt vásároltak,azok itt akarnak boldogulni konkrét céllal jöttek(pláne, hogy sokat fizettek)
    A számokból meg egyértelműen kiderül,hogy sem az előbbit,sem az utóbbit nem mindenkinek adták meg…tehát működött a biztonsági
    átvilágítás és bevételünk is lett!

  • Aki érdeklődik,keres az talál,mint ez esetben én is egy egészen
    más felületen, ami mindenki számára elérhető,de aki csak iszik kocsmában az ugye csak hülyéket,piát talál….
    Nem szégyen ha valaki nem tud mindent,(ilyen ember nincs is)az viszont igen,ha teljes szellemi
    sötétségből próbál másokkal vitatkozni,sértegetni!

  • Igen.
    Aki keres az talál.
    TE OIM* például leírod egy papírra hogy”Gyurcsány kirabolta a népet” , a papírt eldugod, aztán megkeresed és ide beböfögöd hogy láttad valahol leírva hogy ” Gyurcsány kirabolta a népet”.

    Ennyire egyszerű a magadfajtának…

  • Marcsi elolvastam figyelmesen tobbszor is.
    Mindig rosszul erzem magam, ha a felnott emberek elbeszelnek egymas mellett, mert nem ertem, hogy miert. Nem ertem meg, ha az egyik EMBER annyira nem tiszteli a masikat, hogy a kerdesere nem hajlando valaszolni. Nem ertem mibol fakad ez a kozony. Nem ertem miert van itt ha csak a pusztito mantrait kepes ismetelni, de nem kepes onallo gondolatra. Nem valaszolt a kerdesemre, ez itt megint csak szokasos maszatolas volt Marcsi. Irt szamokat, hasznalt hasolnlo szavakat, de a kerdesemre nem kaptam valaszt.
    Nagyon magas lorol beszel MARCSI es lenezi az embert, hasonlo keppen mint a gazdaja. A tiszteletnek a halvany szikrajat sem mutatja. Mi ez a folenyeskedes???? Mire fel????

    Harom kerdesem volt. Besorszamoztam oket. Az elso kettore 1-1 szam lett volna a valasz. A harmadik volt a kifejtendo.

    Ha csak azt irta volna hogy nem tudom, kerestem de nem talaltam, az emberi lett volna es erkolcsi magassagokba lehetett volna emelkedni!!!
    Tudja Marcsi, ember lenni mindeg minden korulmenyben.

  • Mert ő mindig mindent (jobban) tud.
    Sezt illik tudnia mindenkinek.
    Aki nem tudja az kilinikai eset ( szerinte)

  • László!
    Azt hiszem én emberi hangon,tisztelettel válaszoltam a kérdésére,
    nem becsültem le,nem sértegettem .
    Magával ellentétben a fellelt adatokat,számokat közöltem,amire
    rábukkantam…de ha „maga szerint” kutattam volna utána,akkor
    mi van?
    Én nem tartozom azok közé akik a vakvilágban írogatnak,uszítanak,mint itt sokan,akik ugyanúgy megtehetnék,hogy
    hiteles adatok alapján vitatkozzanak,ha vennék a fáradságot!
    Lehetőleg ne lépjen be az ok nélkül gyűlölködők,uszítók táborába
    és ne vegye sértésnek a válaszom!
    Különben a házunk közelében is nyílt pár hónapja egy kínai üzlet,széles választékkal,olcsó jó árakkal,(olyan cikkek esetében is amelyek máshol is kaphatók)minőséggel!
    Ha ennyire kiborítja,hogy válaszolni tudtam,akkor ne kérdezzen,
    nem gondoltam volna,hogy ilyen érzékeny elkötelezett baloldali!
    Ismétlem,amire tudtam válaszoltam,ha többre kíváncsi és annyira
    okos,akkor nézzen utána maga!
    Üdvözlettel: Marcsi aki pártonkívüli és nem fanatikus!

  • Kiegészítés!
    Amúgy ebben (és a többiben is)a kínai üzletben az egész család dolgozik,kedvesek,előre köszönnek és mindenkinél még a közeli
    100 Ft-os üzletnél is alacsonyabbak az árai!
    A 100 Ft-os bolt vezetője is megerősítette,tudja,hogy velük szemben jelentős adófizetési kedvezményt kaptak,de ellenére
    nem gyűlölködnek,mivel tudják,hogy a letelepedésért magas összeget fizettek!Meg igyekeznek másfajta cikkeket rendelni,amiből ők is szépen profitálnak!
    Részemről a témát maximálisan kimerítettem,most pedig az est folyamán más dolgom,programom lesz,így búcsúzom!

  • Emberi hangon beszélt….

  • Ekkora baromságot is rég láthattunk kedves feleim.
    OIM* azt állítja hogy a kínai szatócs akihez bejár óccó holmit vásárolni, letette a kb 300 000 Eurós letelepedési pénzt.
    Azért hogy a Marcsiék istenhátamögötti mellékuccájában harmincketedosztályú filléres humbugokat és harmadosztályú tartósított élelmiszereket árusíthasson.

    Ekkora osotba libát…

    https://24.hu/belfold/2017/05/19/mindenki-nyert-a-magyar-letelepedesi-kotvenyen-csak-az-orszag-bukott-milliardokat

  • Aki annyira sötét,hogy nem fogja fel a tényeket,lényeget,nem tud semmit az utcáról,helyről,üzletről,hogy mit árulnak csak szánalmasan böfög….
    azzal nincs mit tárgyalni,akkor is ha emberszabásúnak álcázza…magát,holott megtévesztő „hamisítvány”, nem az….!
    Én emberekkel szoktam társalogni,azok közül is azokkal,akiknek
    van némi eszük és modoruk.
    Nincs értelme ragozni úgysem fogja fel a szerencsétlen „élőlény”!
    Mindezt persze a reklám alatt…..
    Pá!

  • Elvira bácsi

    Édes Marcsi,

    Jajj, az rendben van, ha a Persil reklám alatt itt mondja el a tutifrankót. De ugye a migráncssoros szólgálati közleményeket azért végig nézi?! Nehogy lemaradjon fontos kormányinfóról, hiszen az élete múlhat rajta. Hiszen már sorosék a spájzban vannak, a befőttes üvegek mellett! A NER MEGBUKTATÁSÁN DOLGOZNAK, NÉPÜNK ÉS PÁRTUNK ELLEN!!

    ELŐRE, ÉDES MARCSI ELVTÁRS, MINDING CSAK ELLŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐRE!!!!!!!!!

    Krisztus a mi urunk nevében, ámen.

  • Peg aszonta ma már nem jön!
    Épp kezdtem fellélegezni tán nem látom az ostobaságait.
    De persze nem.Vissza vissza tér a jóasszony,akár a gázszámlás

  • MArcsi,

    Hihetetlen hogy mennyire elbeszelunk egymas mellett. Meg sem probalja a kerdest ertelmezni, viszont kozleskenyszere van igy azt gondolja hogy a kormanypropaganda a vilagegyetem megoldasa ami minden kerdesre a helyes valasz. Ez az amit kifogasoltam, ez a kozony a masik semmibe vevese.
    Marcsi nem tudom hogy lettem baloldali csak azert mert kifogast mertem tenni a valasza ellen. Marcsi nem hiszek a bal- es jobboldalban. A 21. szazadban nincsenek uj eszmek a csak a nosztalgia van a 20. szazad irant. Nincsen 20. szazadi ertelembe vett bal es jobboldal. Ugyek vannak amiben allast tudok foglalni, olyanok mint az eutanazia, abortusz, konnyu drog legalizacioja, zold energia, kornyezetvedelem ….. a sor vegtelen. Egy-egy ugy menten kitudok allni barmelyik part mellett ha egyetertek vele, de el nem tudom magam kotelezni egyik part mellett sem.
    Ha a 3 millio magyarrol olvasok akik melyszegenysegbel elnek nagyon szocialis tudok lenni, ha a kulturarol beszelunk konzervativ vagyok, mert pusztitonak velem a kulturalis baloldalisagot a politikai korrektsegevel egyutt, ha viszont emberi jogokrol van szo nagyon liberalis tudok lenni.

    Orulok a szomszedban nyilt kinai uzletnek a szeles valasztekkal. 🙂

  • Elvíra bácsi!

    Ilyen szellemi szinten lévő mint maga,csak az lehet elvtárs(valószínű…)aki szintén azt sem érti ,amit kérdeznek,de ne aggódjon nincs egyedül ezen a fórumon!,
    Amúgy nem szolgálok senkinek(mint maga..)és TV-ből Újságból,netről meg egyéb hiteles forrásból tájékozódom!
    Na vége a reklámnak,de még az is jobb,hasznosabb,mint itt sokan!

  • Amúgy a reklám helyett szoktam az itteni „észlényekkel” csevegni,meg időnként WC-re menni….de ugye ezt sem érti?
    A sorrend nem mindig ugyanaz!!!

  • László:Hát ne mongyá’ neki ilyen szavakat.Nem érti…

  • OIM* következő húzása az lesz ha a WC.-zését fizikailag is egybeköti az idejövetellel hehehe

    (Mintha korábban szóbajött volna a bili meg a tenalédi cucc.)

  • Kedves László!
    Örülök,hogy megértett és nem csatlakozik a sértegetőkhöz.
    Amire tudtam az információim alapján válaszoltam!
    Nem vagyok pártkatona(!!!),én itthon élek és próbálom tárgyilagosan
    megítélni a mai helyzetet,de a politikán kívül sok más dolog, napi probléma,dolog foglalkoztat, mint minden más kisembert,azt hiszem ez természetes!
    Jó lenne a hétköznapokban adódó békés,kellemes dolgokra is időt fordítani!
    Soha nem voltam és leszek nagyképű,mert ellenkezik a természetemmel!
    Búcsúzom és remélem,hogy még tudunk véleményt cserélni az időszerű és fontos dolgokban!
    Üdvözlettel:Marcsi

  • Ja és soha nem voltam és vagyok közönyös senkivel szemben,igyekszem a valóban rászorulókkal szemben is megértő és segítőkész lenni a lehetőségeim szerint.(Adakozom is!!)
    Lehet,hogy „elbeszéltünk egymás mellett”,de részemről nem volt szándékos,jó,hogy tisztáztuk ezt a félreértést!

  • Ejnye Geyza!

    Általában érdekelnek ezek az egyébként nagyon baloldali,sokszor
    hiteltelen,uszító cikkek,amikre felkészülten reagálni szoktam!
    Többnyire csupán a neked szánt válaszaim idejét választom meg,annak függvényében,hogy a WC….vagy te legyél az első!.Na erre nem lehetsz büszke,de ugye ezt sem vagy képes felfogni…..!

  • László!

    Az,hogy Te 3 millió mély szegény magyarról olvasol,az egy dolog,de ugyan hol?itthon vagy máshol?nem mindegy,és nem is igaz de erről majd máskor,mert megtisztellek azzal,hogy részletesen
    leírom a véleményem,tapasztalataim és nem a reklám ideje alatt,hanem szánok rá időt!!!!

  • ‘Bela Liptak’ via Hungarian-Lobby
    3:14 PM (1 hour ago)

    to hungarian-lobby

    2018 január 6, Stamford

    Tisztelt Kollégák!

    Sok levelet, akció-javaslatot kapok. Ezek közül közreadok néhány olyant, melyek közérdeklődésre számithatnak:

    AKCIÓ JAVASLAT: A magyarországi faji előitéletekről és antiszemitizmusról terjedő nyugati hirek ellensúlyozására – javasolja egyik kolégánk -, inditsunk egy olyan akció kampányt, mely emlékezteti a világot, a zsidó származású magyar tudósok hazaszeretetére és egyben persze az emberi haladáshoz való hozzájárulásaikra is. Ehhez az akcióhoz felhasználhatóak Teller Ede és az én alábbi irásaink.
    KÉRDÉS: Azt kérdezi egy levél irója, hogy amerikai magyarok csinálják-e a Magyar Lobbit? A rövid válasz az, hogy nem. Részletesebben: A Magyar Lobbi résztvevői mind az 5 földrészen élnek, többségük az államhatárokon belüli 9.7 millió magyar közül kerül ki, de hozzjuk hasonló számban vesznek részt a 16 milliós magyarságnak az elszakitott területeken, illetve a diaszpórában élő tagjai is. Megfigyelésem, hogy az akcióinkban leginkább résztvevők a fiatalok, főleg az egyetemisták – közülük került ki a Paks2 szerződés fölmondását követelők túlnyomó többsége -, mig a magam korosztályában vannak akik csak egy olyan „levelező körnek” hiszik a lobbit, mint a többi, nem értik, hogy itt munka folyik, hogy mi nem politizálunk.
    KÉRDÉS: Többeket érdekelt, hogy mi lett a virus-támadás eredménye? Hát egyenlőre a lobbi honlapja és az iroda ([email protected]) még mindig nem működik és úgy lehet, hogy bizonyos anyagokat végleg elveszitettünk. Ugyanakkor sikerült helyreállitani a személyes levél cimemet és honlapomat ([email protected] és http://belaliptakpe.com/) és használhatóvá tenni az alábbiakat:
    A MAGYAR LOBBIBA VALÓ FELIRATKOZÁS:

    [email protected]

    A MAGYAR LOBBIBÓL VALÓŰ KILÉPÉS:

    [email protected]

    KORÁBBI AKCIÓINK ELÉRHETŐSÉGE:

    http://groups.google.com/group/hungarian-lobby

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    11/28/00

    The Story of the Martians

    Edward Teller

    This is a story of five Hungarian scientists who made significant contributions in saving the world from the dictatorships of Hitler and Stalin.

    During most of the 20th century, Hungary was dominated and suppressed by one or the other of two cruel totalitarian regimes: German Nazism and Russian Communism.

    Four of my good friends have made significant contributions to the defeat of these two horrible regimes. With some immodesty, I shall join in the following list of my four friends. The careers of the five of us show some remarkable similarities.

    All of us were born within two decades of each other in the fifth sub-section (Kerület) of Budapest. All of us left Hungary in the early decades of the 20th century, became experts while residing in Germany, and then, with Hitler’s advent, left for the United States.

    The first was Theodore von Karman. He consulted with the American Army Air Corp even before the separate existence of an American Air Force. He formulated an ambitious plan for the greatest Air Force ever. When Roosevelt ordered the building of this Air Force at the entry of the United States into the Second World War, the plans met with a widespread incredulity. Most fortunately, this skepticism turned out to be completely unjustified. Von Karman foresaw what was needed and, even more incredibly, the plan was accepted.

    The second of the group was Leo Szilard who managed to offend practically everyone by insisting on his own superior knowledge on every topic. However, he had never been accused of being boring. He was the first to advocate research on and the practical use of nuclear weapons. Indeed, he wrote the letter to President Roosevelt that Einstein signed. Roosevelt accepted and acted upon it.

    Eugene Paul Wigner was prominent in quantum mechanics, and, indeed, he was the chief author of the theory of the atomic nucleus. For years, he was deeply involved with the development of nuclear reactors, the means to utilize the tremendous concentration of energy in a nucleus for peaceful purposes. His great politeness was in remarkable contrast to the approach of Szilard.

    I, myself, have been deeply involved in nuclear explosives and managed to contribute to the winning of the Cold War with no cost to human life.

    John von Neumann was a mathematician who loved the functions of his brain at least as much as others loved sex. He invented the modern computer which, instead of merely performing some of the functions of our brain, aims at performing all of them. The remarkable fact is that apart from their use in science (in which John von Neumann amply participated), his computers have made their way into government, banking and even small households. Computers, indeed, present challenges to human intelligence to which more and more people are responding.

    The remarkable fact is that each one of us took a different approach in spite of which (and I claim because of which) we understood each other very well.

    The one thing in common to all: we tried to accommodate what was worthwhile to accomplish and we succeeded. I hope that in the new independent Hungary, many of you will succeed in developing science and its applications, and thereby help peaceful cooperation in the world and the progress of Hungary. I hope to receive from you any copy of your writing on science in Hungarian, German or English.

    Good luck!

    Edward Teller

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    Magyarok nyerték meg a második világháborút?

    Lipták Béla

    Amikor 1933-ban, 35 évesen Szilárd Leó elsőnek a világon felállitotta az atomhasadás láncreakciójának elméletet, akkor nem egy reaktort fedezett fel, hanem egy folyamatot, ami sok mindenre használható. Olyan ez, mint az én elméletem, hogy a kiber-terrorizmus bombákká teszi majd az atom reaktorokat (vagy az RFC-m), tehát „csak” egy elmélet.

    Szilárdról mindannyiunknak többet kellene tudnunk, mert életműve példamutató – és egyben nagyon emberi is -, de azért is, mert tipikus menekült történet, mely bizonyitja, hogy a menekültet befogadó társadalom gazdagodik a menekültekkel és azért is, mert bizonyitja, hogy a feltalálás nem pénz kérdés, hogy Szilárd 2,000 dollárja létre tudta hozni úgy az atom bombát, mint az atom reaktort, elvégre a reaktor nem más, mint egy gondosan szabályozott (moderált) és hűtött atom bomba.

    Szilárd története úgy kezdődik, hogy 1938 januárjában megérkezik Amerikába, majd novemberben New Yorkba és megpróbálja bizonyitani a már 1933-ban szabadalmaztatott elméletének helyességét. Tehát akkor ő még csak egy egyszerű menekült (olyan mint ma mondjuk egy frissen érkezett sziriai tudós lenne), nincs laboratóriuma, nincs pénze, egész vagyona 2,000 dollár.

    1939 januárjában John Dunning meghivja, hogy tartson egy előadást szabadalmáról, amit véletlenül meghallgat a Comumbia fizika tanszékének vezetője, Geoprge Pegram, elbeszélgetnek kikönyörgi tőle, hogy a nyári 3 hónapra (ingyen) adja oda neki az egyik laboratórium szobát. Pegram rábólint, ő pedig a 2,000 dollárjából megveszi a felszerelést és a egyetem Pupin halljában, a 7. emeleten elkezd neutronokkal bombázni egy uránium darabkát és lesi, hogy több neutron termelődik-e, mint amennyi becsapódik? Tipikus Szilárd dolog volt az is, – amit később röhögve mesélt Tellernek -, hogy az első kisérlet sikertelen volt, mert elfelejtette bedugni a konektorba az oscilloscópot.

    Mivel Szilárd korábban Németországban dolgozott (Einsteinnel együtt) és kettős állampolgár is lett (magyar-német), jó kapcsolatai voltak Németországban és még 1939 januárban megtudja Niels Bohrtól, hogy Németországban Otto Hahn és Fritz Strassmann vezetésével a németek is sikerült elérni az atomhasadást és próbálják létrehozni a láncreakciót amiből aztán bomba lehet és a bomba szállitására (mint ma a kóreai törpe), tervezik a később használt V-2 rakétát.

    Teller Ede bácsi irta első könyvem előszavát[1], igy tudom, hogy ők négyesben[2] (Szilárd Leó, Neumann János, Wigner Jenő és Teller Ede) a Columbia egyetemmel szembeni kis szálloda szobájában beszélgetve, törték a fejüket, hogy mit is kellene tenni? Szilárd ötlete volt, hogy ir egy figyelmeztető levelet Roosevelt elnöknek, de Wigner lebeszélte: „A titkárságon kidobják a szemétbe, senki se tudja hogy te ki vagy, ki se nyitják a boritékot! Aztán Teller szólt: „Te jól ismered Einsteint, irassad alá vele, az ő nevét ismerik.” – mondta. Szilárd: „Igen, de ő Long Islandon lakik és én nem tudok oda kimenni, telefonon pedig nem beszélek erről, mert tudom, hogy német állampolgárságom miatt figyelnek. Autóm meg nincs és ha lenne, akkor se tudnám vezetnit!” – „Kiviszlek!” válaszolta Wigner.

    Kézikönyvem, amihez Teller Ede irta az előszót

    Ki is vitte, de éppen nem volt otthon. Aztán 1939 Augusztus 2.-án megint kiment. Most Teller Ede bácsi vitte ki, Einstein otthon volt, aláirta és még aznap ajánlottan elment a „Manhattan Projectet” javasoló levél. Aztán 1939 október 11.-én Roosevelt fogadta őket a Fehér Házban és hosszú beszélgetés révén megértette, hogy miről van szó? Roosevelt sokáig gondolkozott, majd Perl Harbor után „áldását” adta” a tervre, ami 1942 januárjában megindult a 2 billió dollárt felemésztő és 130,000 ebbert foglalkoztató projekt.

    Szilárd mindig csak „demonstrációs bombázást” javasolta és azt is lakatlan területen, dehát nem igy lett és 1945 Augusztus 6-án Hirosima, augustus 9-én pedig Nagasaki felett újra végbement a Szilárd által szabadalmaztatott láncreakció, melynek bizonyitásába ő 6 évvel korábban befekette a maga 2,000 dollárját.

    Szilárd Leó az atomhasadás feltalálója

    A Nóbel dijas Wignet Jenő

    Teller Ede (Ede bácsi)

    Neumann János, a számitógép atyja

    A négy jóbarát kik magyarra váltották a szót, amikor Robert Oppenheimer kinent a laborból

    Az atombomba kifejlesztése után még eltartott egy darabig (1952) amig az első deminstrációs reaktort sikerült üzemeltetni (moderátor ée hűtő anyagokat kiválasztani, s csak az után következhetett az ipari alkalmazás. Persze, – mint tudjuk -, ezek a választások nem voltak mindig sikeresek, mert példáúl az oroszok grafit moderátorából Chernobil lett, dehát ez már egy más téma.

    Szóval viszatérve az atomreaktorokra, értenünk kell, hogy a két folyamat (a bombáké és a reaktoroké) azonos! Tehát a reaktor is egy bomba, mely csak azért nem robban, mert a szabályozó rudak moderátor anyagjai felfogják a neutronokat és igy lassitják a láncreakciót, másrészt a fejlődő hőt elviszi a hűtűvizből fejlődő gőz. Valójában egyerüen csak vizet forralunk a reaktorban, de mig a tűzhelyen a gázt könnyű eloltani, mert kivülről jön, addig a reaktornál belülről jön a „tüzelés” és ezért nehéz azt „eloltani”. Azért irtam a könyvemet, mert meg kell értenünk, hogy a kiber-támadás mindent le tud állitani (kontrol rúd szabályzást, hűtőviz szivattyút) amit áram működtet és ezért csak idő kérdése, hogy mikor kezdődik a hackinggal létrehozott reaktor-bombák robbantása?

    Hát ezért szoktam én azzal viccelődni, hogy a magyarok nyerték meg a 2. világháborút”, mert ugye, ha Szilárd nem veszi észre, hogy nincs bedugva az oscilloskóp, vagy ha Teller Ede bácsi, Long Islandra menet belemegy egy telefonpóznába, akkor lehet, hogy nincs Manhattan Project és akkor lehet, hogy nem Hiroshima felett, hanem Otto Hahn és Fritz Strassmannak a V2 által Londonba küldött bombájában indul be Szilárd Leó láncreakciója.

    Nos és mit üzen mindez a mának? Üzeni azt is, hogy nem szabad a jövő teller edéit, tehát ifjuságunkat, a magyar jövő aranytartalékát, kivándorolni engedni, – mint tette ezt 410,000 fiatal az elmúlt 8 évben – és üzeni azt is, hogy nemzetünket a kultúránk, az arany jánosok és bartók bélák, a széchenyi istvánok és a szentgyörgyi albertek hagyatékai teszik magyarrá, nem a vallásunk, a bőrünk szine vagy a génjeink.

    Lipták Béla

    [1] 34 éves voltam amikor az első, – az automatikáról és az AI-ről (artificial intelligence) szóló tudományos könyvem megjelent. Akkor még csak 8 éve éltem Amerikában, mélyen élt bennem 56 emléke, ezzel a könyvemmel emlékeztetni is akartam azokra akik életüket adták a szabadságért és arra is, hogy ez a könyv nem akármilyen könyv, hanem egy magyar hozzájárulás az emberi tudás fejlődéséhez. Ezért irtam Teller Edének – akiről mindenki tudta, hogy magyar -, és kértem meg, hogy irjon előszót. Ő először azt válaszolta, hogy „Miért irnék előszót egy általam nem ismert szakterület kézikönyvéhez?”. „Azért, hogy az olvasó tudja, hogy az emberi tudásnak egy magyar hozzájárulását tartja a kezében!” Erre Ede bácsi lement az egyetemi könyvtárba, ott töltött egy hétvégét és aztán megirta az előszót.

    [2] Mindnégyen zsidó származású jó magyar emberek, (Szilárd maga Splitz-ről magyarositott, katolikus ember) és mindezt csak azért emlitem származásukat, mert manapság megint számitani kezd a származás meg a vallás (most inkább a mohamedán).

    Magyar vagy magyar származású Nobel-díjasaink (kékkel jelöltem a zsidó származásúakat):

    1- Lénád Fülöp (1905)

    2- Bárány Róbert (1914), magyar származású osztrák orvos

    3 Zsigmondy Richárd (1925), magyar származású osztrák vegyész

    4- Szentgyörgyi Albert (1937)

    5- Hevesy György (1943)

    6- Békésy György (1961)

    7- Wigner Jenő (1963) – Nóbel diját megosztva kapta 2 másik fizikussal

    8- Gábor Dénes (1971)

    9- Gajdusek Carleton (1976) magyar származású amerikai orvos

    10- Friedman Milton (1976) magyar származású amerikai közgazdász

    11- Wiesel Elie (1986) részben magyar származású amerikai béke-Nóbel dijas

    12- Polányi János (1986) magyar származású kanadai vegyész (diját megosztva kapta)

    13- Harsányi János (1994) Nóbel diját megosztva kapta

    14- Oláh György (1994)

    15- Kertész Imre (2002)

    16- Herskó Ferenc (2004) magyar származású izraeli vegyész (diját megosztva kapta)

  • Kisboda.
    Zavaros vagy.
    Én meg nemvok kódfejtő.

  • Marosi Daniel

    Boda Marcsi
    2018 január 6
    4:27 du.
    Az a 3 millio sajnos igaz, megha az nem is csak az elmultnyolcev termese, hanem a keso kadari fellazulastol, majd a utana kovetkezo evolucios elkapitalizalodastol szaporodott fel idaig, aminek kimagyarazasara 1oo reklamszunet is keves.

  • Storcz Jozsef

    Figyelő
    2018 január 6
    5:12 du.
    Miert kerul folyton csizma az asztalra?

  • Naaa még szerencse hogy ez a Marosi megérti OIM*.-ot.
    Igy legalább ketten vannak idióták.

    Azé csak szebb az élet párosan nemiga ?.. : )

  • Storcz Jozsef
    2018 január 7
    6:52 de.
    Maga helyeben buszke lennek, ennyi magyar nevu tudosra.
    :n ugyanis buszke vagyok.

  • Kedves Marosi László!

    Voltak és vannak most is szerény körülmények között élők és szegények.
    Azokat sajnálom,akik saját hibájukon kívül lettek azok:például
    devizahitelesek,egy rossz válás után(kisemmizett anyák..férjek)
    valami nagy csapás érte őket ,vagy rossz időben mentek nyugdíjba,a munkáltatójuk nem fizetett utánuk… borravalós szakmába dolgoztak stb.de vannak akik elitták a vagyonukat,régen és most sem szerettek dolgozni,különösen egy olyan réteg,akik évtizedek óta képtelen beilleszkedni,inkább „segilyből) él…….és akinek nincs semmilyen végzettsége…
    Relatív a dolog,de most is mindenki talál munkát,ha nem is mindig olyat amit elképzelt,de el tudja tartani magát és a
    családját! Én mindig dolgoztam,adóztam,TB-ztem ,megéltem,most meg a tisztességes nyugdíjamból!

  • Különben nálunk a kerületi polgármesteri hivatal rendszeresen 2 hetente oszt a rászorulóknak nagy élelmiszer csomagot,segélyt is
    kapnak és rezsi hozzájárulást,persze akik tényleg rászorulnak,dolgoztak,betegek,nyugdíjasok,nagycsaládosok….

  • Mesélj OIM* mit kaptál?
    Remélem volt benne egy csomag Tenalédi is…

  • Marosi Daniel

    Boda Marcsi
    2018 január 7
    11:18 de.
    No en erre meg azt mondom, hogy a halasznak nem halat, hanem halot es halaszati lehetoseget kell adni!

  • @Boda Marcsi
    „régen és most sem szerettek dolgozni,különösen egy olyan réteg,akik évtizedek óta képtelen beilleszkedni,inkább “segilyből) él…….és akinek nincs semmilyen végzettsége…”
    ______________________

    CIGÁNYOZOL…

  • Almási Alma!

    Képzeld cigányozok…és akkor mi van????ugyanis ez a réteg megérdemli,semmirekellő primitív banda ,szerencsére szép számmal vannak ,akik tanulnak(ellenpélda)
    becsületesen dolgoznak,sőt vannak gazdag vállalkozók tehetséges
    jómódú zenészek is! Többet ismerek!!!!.
    Nem vagyok rasszista,csak tárgyilagos és ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül!!!!!
    A szocik rontották el őket anno,ingyen lakást kaptak más rászorulókkal szemben,ahol felszedték a parkettát……
    Nagyon elfogult ballibsi vagy aki nem ismeri el a tényeket,igazságot!Nevetséges a szöveged!

  • Alma!

    Azon azért nevettem egy jót,hogy úgy vág az agyad, mint a „beretva”……
    Rögtön rájöttél kikre céloztam és nem én mondtam ki ,hogy „cigány”,Na ez is engem igazol!
    A szerencsétlen kocsmatölteléknek….meg azt üzenem,hogy nekem
    nincs szükségem csomagra,támogatásra, de azt sikerült elintéznem,hogy az általam pártfogolt józan,rendes hajléktalannak
    is adjanak!!!!!
    Na erről ennyit,be lehet dugulni!
    Pá…jó műsor van!!!!

  • Boda Marcsi, sajnos, amit művelsz, az egészen konkrétan rasszizmus. Jézus pedig sírdogál, ha ilyen keresztényt lát…

  • Marcsi 2:34, kevés ilyen finoman kiosztott pofont láttam mostanában, Alma nem is fogja elfelejteni neked. Barátnők már valószínűleg nem lesztek. 🙂

  • @Boda Marcsi

    „Képzeld cigányozok…és akkor mi van????”
    _____________________

    Semmi sincs. Orbán Viktor szeret téged…

  • Elintézte…..

  • Ő nevetett….

  • Marosi Daniel

    Boda Marcsi
    2018 január 7
    2:23 du.
    Kadar alatt a ciganyokat integralni akartak eleg jo sikerrel, ma meg inkabb ki es felhasznalni, egymas es az eltarto tobbseg ellen.

  • Marcsi,

    Mar megint a szocik. Nem, nem a szocik rontottak el hanem mindenki a rendszervaltas ota. Felnott egy generacio aki azt latta hogy a szulei nem dolgoznak segelybol elnek. Aki ilyen korulmenyek kozt szocializalodik, attol mi a realis elvaras?

  • Boda Marcsi:
    „Én emberekkel szoktam társalogni,azok közül is azokkal,akiknek
    van némi eszük és modoruk.”

    Helyes! És ugye, Ön nem szokott magában beszélgetni? 🙂

  • Geyza

    Elintézte…..
    ______________________
    😀 😀 😀

  • Alma:
    Én e ??
    😀 😀 😀 😀

  • Társalogni szokott…

  • Neocsárli:
    Érdekes..
    Én pont fordítva látom ezt a ” pofon ” kérdést.

    Csakhát..vannak akiknek a képük akár a bakancstalp.
    Nem fog rajta semmi.

    Igen OIM* , rád célzok…

  • Néha szoktam magammal is beszélgetni,ha nem találok értelmesebbet…..(itt a fórumon kevés van),de magammal szemben is kritikus vagyok gondolkozom…előnye:.magamat dicsérhetem,szidhatom
    szankciók nélkül!
    Azért szerencse,hogy vannak normális értelmes emberek a környezetemben,akikkel véleményt cserélhetek méghozzá pártállástól függetlenül,nem csak a politikáról,hanem más fontos dologról is!

  • Charlie!

    Köszi a hozzászólásod,de ugye nem is akarok „bárkikkel” barátkozni,nem vagyok rászorulva,a barátaim eszük,tisztességük és szimpátia alapján
    válogatom meg!

  • OIM* Amikor magaddal vitázol, kinek szokott igaza lenni?

  • Sérült, súlyos, elmebeteg gondozottakkal nem tudok mit kezdeni,és nem az én dolgom,vannak rá illetékes orvosok,szakemberek…bár többeknek igénybe kéne venniük őket…!

  • Geyza
    2018 január 8
    4:30 du.

    OIM* Amikor magaddal vitázol, kinek szokott igaza lenni?
    _________________________

    Boda Marcsi
    2018 január 8
    5:08 du.

    Sérült, súlyos, elmebeteg gondozottakkal nem tudok mit kezdeni,és nem az én dolgom,vannak rá illetékes orvosok,szakemberek…bár többeknek igénybe kéne venniük őket…!
    ______________________________

    Ez a párbeszéd összejött… 😀

  • Alma::D 😀 😀
    Hát ez össze…. : )))))

    /Géjza nagyon röhög)

  • Én is röhögök egyeseken…. bár fáradtan,ma sok dolgom volt,takarítottam,vásároltam vendégek,most meg TV-t nézek!
    Fárasztó,de jó napom volt nincs se kedvem,se időm elrontani,pláne
    ilyen jelentéktelen ,fárasztó emberekkel,akiket semmi nem érdekel a saját butaságukon kívül…..szánalmasak!
    Pá!

  • Szegény Alma!
    Neked sajnos csak a „nagy égés”(!!!) jött össze,a Geyza félékkel való
    szövetségnek köszönhetően,amin nem lepődtem meg,csupán gratulálni
    tudok: „hasonló a hasonlónak örül”,de meddig és minek?……….
    Te sem árultad el az eddigi a „fényes pályafutásod”?…(mint itt többen…)talán nem véletlenül,a siker élmény hiányában szövetkezel a hasonlóakkal,na ezért is… vagy szánalmas:”nem kicsit,hanem nagyon!
    Nekem se a múltam,se a jelenem miatt nem kell szégyenkeznem,amiben valószínűleg ….különbözünk!(szerencsére!)

  • Marcsikám, csak nem vagy kíváncsi a múltamra?
    Az összes pasimat is fel kellene sorolnom, vagy elég az – amit már régen elmondtam – hogy egy fizikai kutatóintézetben dolgoztam?

    Ha még többre vagy kiváncsi, miért nem olvasod el a régi cikkemet, a „Kommunisták Magyarországon” – címűt, ami itt jelent meg a KMH-ban? Az egy „önéletrajzi” mű… 😀 😀 😀

  • Ja és – jut eszembe, ez után már sokszor kurkásztál nálam – két gyerekem és öt unokám van. És az egész nagy családra, – oldalági rokonokat is beszámítva – én főztem, és én biztosítottam mind a NÉGY napi ünnepi családi programot (azért négy nap, mert nálunk dec. 27-én az egyik unokámnak szülinapja is van), narancsos kacsacombot, vörösboros marha-vadast, knédlit, halászlét, kocsonyát, töltöttkáposztát, diós-mákos beiglit, zserbószeletet, mézes aprósüteményt, szülinapi eprestortát, a tetején zselébevonattal és marcipánból sajátkezüleg gyúrt halacskákkal, ahogy az unokám rendelte…

    Ezen kívül én tartottam meg az unokáimnak a szilveszteri gyerekbulit, én gyártottam álarcokat hozzá, meg csákókat – igaz, a sípokat a nagypapa (aki 45 éve folyamatosan az én férjem) szerezte be. Továbbá az unokáim nálam is aludtak, mert a szülők felnőtt szilvesztert rendeztek maguknak.

    Meg vagy elégedve? 😀 😀 😀

  • Ja, és ezer bocsika, kihagytam a plafonig érő karácsonyfát, a szilveszteri melegszendvicset, virslit, lufik felfújását, kreppapír giorlandok felrakását… különféle salátákat, sós sajtos aprósüteményeket, meg az újévi lencselevest és csülköt (pékné módra).

  • Na, akkó mostmá’ tiszta a lelkiismeretem, mindet bevallottam…

  • Alma:OIM* nak kár mesélni bármit is.
    Annyira ostoba hogy nem éri fel észel azt amit mondanak neki.
    Ez már számtalanszor kiderült itt.

    O.S.T.O.B.A

  • Marosi Daniel

    Almási Alma
    2018 január 10
    8:59 de.
    Nos, akkor Kegyed is ugy jarhatott, mint aldott jo nejem, aki rimankodasom ellenere mar megint tullihegte az unnepeket es a vegere mar csak pihegni tudott! Szerencsere mindenki halasan korulrajongta, amit Onnek is szivbol kivanok!

  • MArosikám mert nem segítettél neki a mosogatásban satöbbi.

    Hja a FIDESZ-Jobbik hím-dominanciája.
    Innen már csak lépésnyire van a vakkomondor-szindróma.

  • Alma!

    lehet,hogy régebben olvastam a cikked,de az is lehet,hogy nem és ugye nem emlékezhetek minden itt megjelenő „irkára”,bőven elég „rémhír”
    amit naponta olvasok!
    Amúgy nem vagyok kíváncsi a részletes életedre(én sajnos sok mindent,őszintén írtam az egyébként tisztességes múltamról,jelenemről,amivel egyes primitív bunkók visszaéltek…)
    De ha már egy kutatóintézetben dolgoztál (vajon mit kutattál?…)akkor feltételezhető lenne,hogy nem adod össze magad mindenféle kétes unintelligens alakkal….
    Kár,hogy sok egyébként értelmes baloldali embernek a pártja iránti fanatikus (persze értelmetlen)küzdelmében elszáll az esze!
    Amúgy köszönöm a választ!

  • Egyébként a karácsonyi menüre,egyebekre nem voltam ennyire részletesen kíváncsi(ilyeneket a barátnőimmel szoktam megtárgyalni),nálam is
    minden oké volt.
    Ami a fizikai kutatóintézetet illeti,ha még kapcsolatban vagy velük,talán érdeklődhetnél „a csillagok állása ” felől,a baloldalt illetően,és megkímélnéd magad és a hasonlókat a felesleges aggodalomtól,harctól,munkától….!

  • Almási Alma
    2018 január 10
    8:59 de.
    Onnek titkon, mert egy kis kotnyeles kiprovokalta, elarulom, hogy a sutesfozeshez es mosogatashoz ketbalkezes vagyok, de a takaritasban, hal pucolasban, csomagolasban, fenyofa diszitesben es az unokak figyelmenek eltereleseben derekasan kivettem a reszem, ami ekesen megcafolja a rolam terjesztett himsoviniszta vadat! Bizva diszreciojaban, remelem orszagos cimboram errol semmit sem fog megtudni!

  • Marosi kollega:Öndícséret büdös.
    Dehát..ezt szokjuk emútt hét évben…

  • OIM*
    Mi sem lennénk kíváncsiak a wécézési szokásaidra, dehát..csak ránk terheled.

    *OIM = O.S.T.O.B.A.

  • Amúgy nem az számít,hogy milyen hangzatos cégnél dolgozott valaki,de az már igen,hogy vajon mit?milyen beosztásban?képesítéssel?mielőtt még méri az észt….de ez sem fontos,mert én például minden egyes alacsonyabb beosztású dolgozómat megbecsültem,szerettek is….
    De az hogy ezen a fórumon „senkik” kritizálnak,ócsárolnak és még
    védik is egymást,az kissé furcsa…..talán többen kollégák voltak?!
    Na nem kell válaszolni,értem!!!