Hazai körkép, ahogy én látom

2018 január 21 9:00 de.184 hozzászólás

Lassan egy éve, hogy nem írok rendszeresen, de azért még követem az eseményeket és gondolkozom. Shakespeare tette fel az elhíresült kérdést, Hamlet szájába adva a szavakat: “To be, or not tobe”, azaz lenni, vagy nem lenni? Az én esetemre vonatkoztatva a kérdés: Írni, vagy nem írni? Ha nem írok, azaz látszólag nincs véleményem, szerintem már nem is vagyok. Ha van véleményem és ezáltal jelen vagyok, akkor a legjobban (?) teszem, hogy azt kimondom, közzé teszem. A másik lehetőség magamban tartani, de az is nehéz, ráadásul akkor magamat tagadom. A jelenlegi magyarországi gazdasági és politikai helyzet stagnál. Ha mozdul is, akkor számunkra, “keményen dolgozó emberek” (már, akik dolgozhatnak) számára egyre kilátástalanabb. Erről véleményt mondani naponta szinte már unalmas, hiszen alig változik (számunkra semmit), de ha egyszer elmondom a véleményemet, az talán kibírható.

Félni, vagy nem félni? Ez lenne a következő fontos kérdés. Félni lehet, akár jogosan is, de nem szabad! Félni van mitől a dolgozó kisembereknek, mert a sikeres gyűlöletkampányok mellett a Fidesz leghatékonyabb eszköze az egzisztenciális ellehetetlenítés. Aki nem fél és beszél, vagy ír és az nem tetszik a jelenlegi hatalmasoknak, az, bizony, könnyen elveszítheti a munkáját, az otthonát, a barátait, és így tovább, végül talán az emberi méltóságát is. Aki fél és nem szól, csak tűr, az viszont az utóbbit máris elveszítette. Nem szabad félni! A világot mindig az olyan emberek vitték előre, akik nem féltek az újtól, a mástól, attól, hogy tenni kell.

A 2018-as tavaszi választás eredménye nem csupán a politikusokon múlik (rajtuk is), hanem főképpen rajtunk, választókon. Éppen ezért próbálnak minket folyamatosan manipulálni. A képlet egyszerű, csak jól kell szavazni április 8-án és azzal mindent meg lehet változtatni. Végre vége lehetne az ország tönkretételének. Mégis szinte megoldhatatlannak látszik ez a feladat. Éppenséggel az egymás közt parlamenti mandátumokért vetélkedő (és azokon – fejben vagy talán szóban is – előre osztozkodó) politikusaink miatt. Miért is? Vajon akarják-e igazán az ellenzéki pártok, hogy végre vége legyen a Fidesz ámokfutásának? Hiába remélem, hogy ez a kérdés csak rémálmomban merült fel, mert vannak jelei annak, mintha nem is igazán akarnák. Talán a változtatás lehetőségére felhatalmazott politikusok még mindig fontosabbnak tartják pártjuk helyét és saját helyüket a politikai palettán, mint az együttműködést. Akar-e itt valaki valóban nyerni? Ha többen akarnak, akkor miért nem sikerül együttműködniük?

(Illusztráció: Yacek Jerka)

A félreértések elkerülése végett nem tartozom sehová, egyik ellenzéki párttal se rokonszenvezek igazán, mert már nem tudom, hol lenne a legjobb. Éppen egy hete kezdtem hozzá ehhez az íráshoz, s odáig eljutottam, hogy ígéretesnek tartsam a Karácsony Gergely miniszterelnökjelölt MSZP-s támogatását. Eddig csak azt tudtam, hogy a Fideszre és a Jobbikra semmiképpen nem szavazok, most már azt is gyanítom, hogy hova teszem majd az ikszet, mert az ő személyében van már húzónevünk. Egy olyan hiteles személy neve, akinek a képességeire, az eredményeire és a karizmájára lehet építeni. Az eddigiek, akikről mindeddig szó esett, vagy szóba jöhettek volna, szerintem nem ilyenek.

Akadnak köztük, akik korábbi politikai szerepükben jó néhány potenciális választót kiábrándítottak magukból, az újak pedig vagy már megrettentek, vagy ha ezután jönnének, akkor szerintem későn próbálkoznak. Ezért tudok most igazán örülni Karácsony Gergelynek. Nem vagyok se gazdasági, se politikai szakember, még hivatásos elemző se vagyok, csak egy gondolkodó ember, aki választani szeretne. Valamit valakinek, valakiknek tenni kéne, mert a huszonnegyedik órában vagyunk. A teljesen újhoz már késő van, a meglévőkből kéne valamit összehozni, valami eredményeset. Hosszas gondolkozás után sok fontos és ismert embert “hibáztatok” amiatt, ahol most tartunk.

Az MSZP 2010-ben kollektívan, szinte önként és dalolva adta át a “hatalmat” a Fidesznek, ami a kétharmad birtokában azonnal elkezdte lebontani a demokráciát. Ehhez az elképesztő fordulathoz sok minden hozzájárult, többek között az is, hogy Gyurcsány Ferencnek el kellett hagynia a pártját, s neki is volt szerepe abban, hogy az ellene szított fideszes karaktergyilkosság szólamok sokakra hatottak és hatnak. Az MSZP próbált megújulni, fiatalítani, de a fiatal pártvezetők se váltak be, a jelenlegi meg a mai helyzetben erőtlen. A DK megalapításával (2011) Gyurcsány Ferenc megváltoztathatatlanul megbontotta és gyengítette az amúgy is gyengélkedő baloldalt. Új pártjához csatlakozott számos tehetséges és okos ember az MSZP-ből is. Nem mondom egy szóval se, hogy nem jó a DK. Jó a DK, jók az elképzeléseik, jó a programjuk, de sokat árt a pártnak is és az összefogásnak is, hogy Gyurcsány Ferenc látszólag nem szándékozik kompromisszumokat kötni és áldozatot hozni. Ezért számomra GY.F. nem hiteles, vagyis az nem hiteles, hogy igazi változást akar. Miért? Hányszor nyilatkozta, hogy nem akar miniszterelnök lenni, nem érdekli a hatalom, sőt az elején azt is mondta: nem is biztos, hogy akar politizálni, ehhez képest már minden másképp van. Ha valami alakulna, elsőként tiltakozik vagy szab feltételeket. E karizmatikus és tehetséges politikus mintha bizony sem az országnak, az embereknek nem akarna jobbat. Sokáig hittem, hogy csak ő képes rá. Sajnos, ő pontosan úgy áhítja a hatalmat, mint O.V., tökéletes ellenpontjai egymásnak, csak persze más oldali megközelítésből. Azért gondolom ezt, mert a DK és az MSZP egyezsége csak látszat. Nem elég a 106 egyéni képviselői helyben megállapodni, a lényeggel így nem történik semmi. A fontos és jelentős megállapodás a közös lista lett volna. A külön-külön lista megágyazhatja a Fidesz könnyebb győzelmét.

Vannak még véleményem szerint szakmailag és tapasztalataik alapján alkalmas emberek, akik jelentős szerepet tölthetnének be, ha nem a becsvágy hajtaná őket és nem új pártokat alapítanának, hanem tudásukat az összefogás létrehozására vetnék latba.

Azt, hogy Bajnai Gordon visszavonult a politikától, tökéletesen értem. Ami mostanra lett, előre látta, s nem szándékozott résztvevője lenni. Pedig a rendszerváltás után összességében az országért a legtöbbet tevő miniszterelnökünk volt, csak ezt mindenki igyekszik elfelejteni. Az emlékezetes 2013. október 23-ai megemlékezésen utoljára még megpróbált az ellenzék soraiban egységet létrehívni, de nem sikerült neki. Elsőként Gyurcsány Ferenc fanyalgott és utána egyre többen tettek ugyanígy.

Ott van vagy lenne (keveset hallok róla, igaz, amit hallok, az mindig tetszik) Lattmann Tamás. Rokonszenves, karizmatikus, szakmailag kifogástalan, higgadt és okos ember. Jók a meglátásai, a gondolatai, a program, amit megfogalmazott, tetszik. Nem tudom, vagy későn jött, vagy a nép már nem elég fogékony, de sajnos nincs bázisa, nem látom mellette a tömeget. Kár.

Karácsony Gergely okos, fiatal, a jövő embere is lehet, de ahhoz, ami még ezután jön, ő nem elég erős és túl tisztességes, “túl jófiú”. Letapossák. Ezt gondoltam végig, amíg nem történt meg a pécsi összefogás. Nagyon örülök neki és bízom abban, sőt, látom, hogy Karácsony Gergely megfelelő támogatásokkal (mint pl. Mellár Tamás és remélem még sokan mások is) erős lesz. Nagyon tetszik a szociális demokrácia. Szívemből beszélt.

Szél Bernadett. Az egyetlen női miniszterelnökjelölt, okos, fiatal, harcos, de nem tetszik, hogy senkivel nem akar összefogni. A pártja kevés a győzelemhez. Nem is értem, hogy mire számít.

A Momentum egy röpke pillanatig ígéretesnek tűnt, de mostanra szinte összeomlott és sokat változott, sőt, mondhatnám számomra megtévesztő.

Vona Gábor a Jobbikkal a háta mögött szintén eleve hiteltelen, alkalmatlan bármire. A cukiságkampányával a saját korábbi imázsán sokat rontott… az övéi szemében is. Számomra pedig megmásíthatatlanul elfogadhatatlan a rasszista, nacionalista, és “náci” nézeteket bármikor hangoztatott párttal való bármilyen egyezkedés, összefogás.

Ami hiányzik a palettáról: az igazi szociáldemokrata és az igazi liberális eszmeiség. Aki hiányzik róla: egy olyan felkészült, igazi debattőr típusú politikus, amilyen Kuncze Gábor volt. Nagyon hiányzik még a nem kizárólag kormánymédiából értesülő, felvilágosult és tisztán látó szavazópolgárok sokasága.

Káros, aljas, de jól működő és hatásos a Fidesz propagandagépezete. A média nagy részének folyamatos felvásárlásával és uralásával kényszeríti a szinte teljes vidéki népességet, hogy a kormány közszolgálati hazugságait olvassa, hallgassa, nézze. (A minap véletlenül, csak, mert lusta voltam a távirányító után nyúlni, teljesen elképesztett, hogy micsoda hazug, és álságos tartalommal butítja a népet az M1 híradója. Minden szép és minden jó, ez látszik-hallik minden “Patyomkin falu” jellegű kozmetikázott riportból.)

Magánvéleményként még annyi, hogy két ember mindenképpen nagy mértékben hibáztatható, amennyiben 2018 tavaszától a Fidesz (esetleg újra kétharmad birtokában) tovább uralja majd az országot és minden eddiginél nagyobb diktatúra lesz. Gyurcsány Ferenc és Simicska Lajos ez a két ember. Mindkettő felröppentette, hogy olyan dokumentumok vannak, vagy kerülhetnek a birtokukba, amelyek megnehezítenék a kormány és főleg O.V. dolgát. Aki Á-t mond, mondjon B-t is, ez így szokás, így lenne tisztességes. Elő a farbával, ha van!

Még annyit, hogy amikor hozzá kezdtem fenti gondolataim kifejtéséhez, megírásához, még jele se volt annak, hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek tényleg közös jelöltje lesz. Azóta valamivel optimistább vagyok, s a két párt együttműködése megerősített abban a hitemben, hogy nekünk, választásra jogosultaknak módunk lesz eldönteni a hazánk sorsát. Gondolkozzunk, és majd mindenképpen menjünk szavazni arra, hogy maradjon-e a Fidesz az illiberális áldemokráciájával, vagy jöjjön egy új világ, egy igazságosabb világ, a szociális demokrácia Magyarországa. Én mindenképpen az utóbbira szavazok.

Hollósy Gerti

184 hozzászólás

  • Gratula, galambocskám!! Egy nagyon jól összeszedett írás!!

  • Hibáztatni Gyurcsányt és Simicskát? A néptömeg ellenében tenni bármit olyan vállalkozás, mint tevét áthajtani egy tű fokán.

    2010-et akarták a választók, 2014-et is, és fogják áprilisban is. Egyrészt már túl sok fidesz-kegyeltnek van mit veszítenie (és ezek már családokat is érint), aztán ott vannak a NER-tagok, akik jobbnak látták a békesség kedvéért, és persze anyagiakért is, besimulni az Orbáni rendszerbe. Gondoljunk csak az MMA tagokra, havonta szép összeget markolnak föl az adófizetők pénzéből. És a versenysportból élők tömege? Itt ne csak a futballistákra gondoljatok, hanem edzőkre, gyúrókra, dietetikusokra, pszichológusokra, sportszerkészítőkre és kereskedőikre, sportobjektumok karbantartóira, biztonsági őreire, sportbíróira, szóval mindazokra, akik hiányában akadozna egy verseny vagy egy mérkőzés lebonyolítása.

    NER (Nemzeti Együttműködési Rendszere) a kulcsa mindennek, ez egy 2010-ben az Orbán-kormány indította „társadalmi szerződés”, aminek a legfontosabb eleme az egyetértés. Aki ellenkezik, annak az álla fölkopik.

  • Kedves Gréti!

    Szerintem nem kell félnie senkinek,hogy elveszítheti a munkáját..,
    már aki dolgozik és nem csupán akiket pártok fizetnek…!
    ugyanis manapság a sok magukat feldarabolt ellenzéki párt képviselői”ékesszóló igazmondói …”is dolgoznak,gondolom valamiből ők is élnek és még nem hallottam,hogy egyetlen „vezér politikus,vagy akár a tüntetésen résztvevő megtévesztett, vagy lefizetett kisember,(többnyire félrevezetett emberek) közül bárki is elvesztette volna a munkáját!
    Dúlnak az indulatok,főleg a közelgő választásokon vesztésre álló pártokban,de ha eddig nem jöttek rá,hogy mit is kellett volna,vagy kellene tenniük a győzelem érdekében,azt hiszem most már késő!
    Nem kellene alaptalan rémhírekkel ijesztgetni feleslegesen!!!!!
    Általában az ordítozó,felvonuló,tüntető „alkalmazottak” másnap
    bemennek a munkahelyükre,és előbb- utóbb rájönnek,hogy általában…. munkából él meg az emberek többsége!

  • Amúgy „másodállásban”kereset kiegészítésként ………tüntetni,többeknek megéri,csak győzze őket az ellenzék kifizetni (ha még maradt az emberektől ellopott pénzből!)
    Anno a „szép szoci időkben”…..volt szokás kirúgni az embereket
    nézeteik és
    az egyébként jogos tiltakozásuk miatt, még régebben a komcsik alatt meg el is vitték őket…..!

  • Gerti, hajlamos vagyok mondatokat félreérteni, ezért segíts légy szíves ezt hogy is kellene érteni: „..Az MSZP 2010-ben kollektívan, szinte önként és dalolva adta át a “hatalmat” a Fidesznek,”
    Úgy tudom „narancsba” borult az ország, régi alkotmány és választási rendszer mellett is kétharmada lett a Fidesznek.
    ………
    Ezt írod Bajnai Gordonról:”..a rendszerváltás után összességében az országért a legtöbbet tevő miniszterelnökünk volt.”
    Néhány mérföldkövet jelentő jócselekedetét felsorolhatnád.
    ………
    Karácsony Gergely – amikor még csak csírázni kezdett, mint politikai szépfiú – kijelentette: „jobban utálom a szocikat mint a Fideszt”. Szerinted nem szégyen a szocikra, hogy a valamilyen karaktert egyáltalán felmutatni tudó, régi szoci Botkát kivégezték, most egy „ejtőernyőssel” próbálkoznak?
    Akinek sem vezetői rutinja, sem politikában nyertes csatája, tömeges, elvhű támogatója nincs.
    ……..
    „jöjjön egy új világ, egy igazságosabb világ,” – jöjjön, de aztán mi legyen azokkal, akik meg ezt látják majd igazságtalannak?

  • Hollósy Gerti

    Drizari a „hibáztatom” idézőjelben értendő, a piszkozatban benne is van, itt valahogy kimaradt, pedig sokszor átolvastam. Én valóban vártam, hogy az igért bizonyítékok a felszínre kerülnek.

  • Kalocsai Miklós

    Szép, kerek kampányírás az MSZP mellett, látszik, hogy írástudó a szerzője. Van bekezdés, Gyurcsányozás, jókora csúsztatások, és befejezés.

  • Hollósy Gerti

    Doda Marcsi, ost mondom el és többször nem. A gúnyolódásokra nem fogok reagálni, mert én sosem teszem ezt más véleményéval.

    idézek: „sok magukat feldarabolt ellenzéki párt képviselői”ékesszóló igazmondói …”

    „Általában az ordítozó,felvonuló,tüntető “alkalmazottak”

    „Amúgy “másodállásban”kereset kiegészítésként ………tüntetni,többeknek megéri,csak győzze őket az ellenzék kifizetni (ha még maradt az emberektől ellopott pénzből!)
    Anno a “szép szoci időkben”…..volt szokás kirúgni az embereket
    nézeteik és”

    Velem szemben az ilyen fáradozásai feleslegesek és hatástalanok.

    Mi valószínűleg teljesen két különböző Magyarországban élünk, de ez nem baj.

  • Hollósy Gerti

    Elnézést elütöttem, természetesen BODA…

  • Hollósy Gerti

    Charlie, egyáltalán nem baj, hanem egyezik a véleményünk…

    Önként és dalolva fogalmazási fordulat, de azt kell érteni alatta, hogy akkor is rosszul kampányoltak és hoztak rossz, döntéseket. (sosem voltam MSZP szimpatizáns és másféle se igen, mindig csak volt véleményem)

    Bajnai Gordon válságkezelő kormányzást csinált és azt jól csinálta, nem volt könnyű dolga.

    Karácsony Gergelyről (mint szerinted csírázó szépfiúról) csak annyit, hogy nem követem minden politikusnak minden mondatát, különösen a jelen érdekel és Karácsony Gergely, most jó dolgokat mutat. Én mindig minden időszakban a szociális vonatkozások iránt érdeklődtem, arra figyeltem, és akárki, akármit mond rám, nekem tetszik a szociális demokrácia.
    Ami meg a szégyent illeti, lehet, hogy furcsán hangzik, de nem igazán a nevek érdekelnek, hanem maga a tény és az ügy, nekem nem az számít, hogy név szerint az MSZP és K.G. kötött szövetséget, hanem maga az összefogás és az elvek.

    A legvégéről pedig, természetesen abszolút igazság nincs és mindenkinek más az igazság. Engem ez nem zavar, sőt a bosszúállás sem érdekel, kizárólag a törvényes felderítés. Most a törvényesség is sérül. Én az alkotmánytanból azt a minimumot megtanultam, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom nem lehet egy kézben és fékek és ellensúlyok nélkül nincs normális kormányzás.(demokráciában értendő)

    Remélem kielégítő a válaszom. Megpróbáltam.

  • Hollósy Gerti

    Kedves Kalocsai Miklós, valószínűleg elkerülte a figyelmét, hogy sosem voltam semmilyen pártszimpatizáns, de nem gond.

    A gyurcsányozás egész más, egyszóval nem gúnyolódtam, elmondtam, hogy én hogy gondolom, én így gondolom…a „csúsztatás” meg mindenkinek egész más…

    Bevezetni, befejezni és tagolni azért szeretem az írásaimat, mert könnyebb olvasni, áttekinteni.

  • Gerti!
    Sajnálom,ha gúnyolódásnak vetted az őszinte véleményemet,nem volt szándékomban megbántani,csak azt írtam le amit gondolok és ami a meggyőződésem,és ezzel nem vagyok egyedül(ami a hozzászólásokból kiderül)!
    Te a fórum „híve,cikkírója”vagy ami természetesen kötelez..de sajnos nem hinném,hogy több dologban is közös nevezőre jutnánk…de sebaj,elfogadom az elkötelezettséged,ami érthető!
    Azért köszönöm,hogy a válaszodban nem voltál közönséges,mint mások!
    Továbbra is bízom benne,hogy kulturáltan tudunk vitatkozni!

  • Egyébként (ha itthon él?)ugyanabban az országban élünk,csak több dolgoz másként látunk,ami önmagában nem bűn,mindaddig amíg nem sértegetjük egymás és nem uszítunk a hazánk ellen!

  • kiegészítés:
    Gerti!
    A véleményem továbbra is fenntartom,majd meglátjuk ,kinek is lesz igaza,nem kell sokáig várni rá….(3 hónap)
    Amúgy se a Jobbik,se a a baloldal nem látszik nyerőnek,(ezt párt elkötelettség nélkül állítom!)sőt Karácsony G.sem annak ellenére,hogy szépfiú…kis %-on áll,és még a XIV.kerületi ismerőseim, egy ott lakó barátnőm sincs jó véleménnyel róla,ugyanis még a kerület lakóit sem támogatja,segíti,abban sem amire minden lehetősége,kerete,fedezete…meglenne!
    Hát ennyi!Búcsúzom!

  • Hollósy Gerti Továbbra is jó ötletnek tartom, hogy írásaid kommentjeivel ne foglalkozzál. Leírod gondolataidat, a többivel ne foglalkozzál. Akinek nem tetszik, annak nem tetszik. Nem tartozol magyarázattal senkinek sem.

  • Kenny:
    Igy igaz.
    Csak az a baj hogy OIM*bot olvasással zavarja az írást itten.

  • Hollósy Gerti

    Így igaz, Kenny, köszönöm.

    Egy darabig próbálok válaszolni, nehogy már nagyképűnek nézzenek. Boda Marcsi pl. egy kukkot nem értett a válaszomból, észre sem veszi a stílusában, azt ami miatt mások vitatkoznak vele.

  • Kedves Gerti, ez bátor írás!
    Nem állítom, hogy mindenben egyetértek veled, de az csak elgondolkodtat.

  • Gerti, érdemes végigszálazni mi jó az országnak, mi jó a munkavállalóknak, mi jó a gazdaság működtetőinek, mi jó a családosoknak, mi jó a nyugdíjasoknak, mi jó a befektetőknek, mi jó a szociálisan rászorultaknak stb.
    Egyszerre ez mind nem fog menni.
    Ha neked kedves a „szociális demokrácia” – én nem nagyon tudom konkrétan mit takar – akkor tudomásul kell venni, hogy ennek az árát valakinek ki kell fizetni.
    Ki fizessen?
    A neked rokonszenves pártformáció az orrodra köti, hogy az szja-t emeli, vagy a nyugdíjakat csökkenti, vagy külföldről hitelből fogja finanszírozni, vagy vagyonadót vet ki?
    Ez nagyon érdekelne, mert itt van a lényeg, nem a jóképűségen.

  • Harmadszorra probalom meglatasomat kozolni a cikk alanyan.
    A masodik csupan a reklamalasom volt az elso soraim torlesen.

    De ismetelve es roviden is csupan az hogy mindenki, ugy ‘balosak’ mint az Orbanista Boda Marcsi is csupan a versenyzo politikusok egyenisegeit, s nem kepesseguk, meglatasuk, s a problemak orvosolasainak az elveit vitatjak. Sot az az egyedulli amit mindenki nem hajlando meg figyelembe sem venni.

    Nem csoda hogy majd az latszik az eredemnynek is.

    Aki ohajtana fogadast tenni, meglatasom hogy Orban ismet fog nyerni de talan kevesebb aranyu szavazatokkal.

  • Hollósy Gerti
    2018 január 21
    3:17 du.

    Kedves Gerti. A pártok többnyire azt képviselik, amit az emberek hallani akarnak. Ma többen nosztalgiáznak a Horthy időszakról a maga úri világával és antiszemitizmusával, mint a Kádárival. A többség a pirézeket se szereti. Őket képviseli a Fidesz Orbán vezérletével.

    Egy nyugati demokráciát senki nem tudna népszerűsíteni, mert nincsenek tapasztalatok, csak a több évi külföldi munkavállalásból hazalátogatók döbbennek meg a magyar mentalitáson. Ők már megtapasztalták a valódi demokráciát.

    Vagyis tehát nem a pártokon múlik, hanem a választókon, hogy merrefelé fejlődik a társadalom. Ha nem akarnák ezt az Orbáni autokráciát, talán még a parlamentbe se jutna be a Fidesz. De akarják és Orbánt akarják.

  • charlie
    2018 január 21
    2:31 du.

    „nem szégyen a szocikra, hogy a valamilyen karaktert egyáltalán felmutatni tudó, régi szoci Botkát kivégezték, most egy “ejtőernyőssel” próbálkoznak?”

    Szerintem is sokkal szimpatikusabb lenne az átlagszavazónak Botka! Elvezet egy várost hosszú évek óta, és sikeresen. Karácsony igaz, hogy egy pesti önkormányzatot vezet, de egy törpepárt élén áll, és semmi tapasztalata vidéken.

    A cikkhez annyit, hogy szerintem ez olyan alkotmányjogi vita, amihez kevesen értenek. „a kétharmad birtokában azonnal elkezdte lebontani a demokráciát.” Hivatalosan még megvannak a polgári jogállam intézményei, más kérdés, hogy a parlamentben gombnyomogató automaták ülnek.

  • Drizari
    2018 január 21
    6:26 du.

    A Horthy-korszak úri világáról legfeljebb azok álmodoznak, akik akkor is urak voltak a családjuk révén! A társadalom 60%-át a parasztság tette ki a két vh. között.

    Ők esetleg azt sírják vissza manapság, hogy még a Horthy-korban is jobb volt a parasztnak! Mert akkor legalább földje volt! A rendszerváltás óta sok ember számára munka sincs, föld sincs, tsz sincs, csak segély meg az Erzsébet-utalvány!

    Úgyhogy szerintem nem kéne a nyugati példával jönni, ugyanis ott jóléti társadalom volt, tehát anyagilag is jól jártak az állampolgárok a demokráciával!

  • DRAZIRI irta Ms.HOLLOSY-nek soraiban;

    ” ….a kulfoldi munkavallalasbol hazalatogatok dobbenek meg a magyar mentalitason…”

    Pont azt az alanyt fejtegettem elso meglatasomban, de az eltuntetve lett.

    Maga ,ketsegtelenul elvez bizonyos kivaltsagoakat, hogy maga lehetoseget volt nyujtva azon velemnyet kozolni.

    Hat hol a szocialista elvek elvtarsi egyenlosege? Hmmm?

  • Hollósy Gerti

    Drizari, én is írtam, hogy a választók döntenek. Szomorú, hogy teljesen vakon sokan képesek lesznek újra győzelemre vinni a Fideszt.

    Charlie, van programja az általam rokonszenvesnek talált formációnak és az, amit a Fidesz művel, az mindennél rosszabb

    Alma,köszönöm! Ha elgondolkozunk, az már eleve jó.

    Bendeguz79, a félreértés elkerülése végett, nem vagyok kiváltságos, ha írsz cikket (a billentyűzeted nem magyar és természetesen már nem beszélsz jól magyarul, ezért nehéz lenne) Chris feltenné, a vendégszerzők jelzés alatt. Senki más nem moderál csak Chris, senki nem tud törölni, az írásik írói és kommentek írói még az utólag észrevett elütési hibát sem tudják javítani.
    A magyar mentalitás kétségtelenül olykor elég nehézkes, de legfőképp a Fidesznél. (Én eleve nagyon nem szeretem az állandóan hangoztatott – magyar emberek – szóhasználatot, hiszen Magyarországon elég lenne a magyar jelző nélkül használni a szót, emberek, választók, lakosság, nép stb. Na, persze érteni értem miről szól, ez csak egy hirtelen eszembe jutott példa)

  • Hollósy Gerti

    Chris, kérlek a felesleget légyszi, töröld, valamiért nem mindig viszi fel a gépem a kommentet, így nem látom, hol tartok…így Drizarihoz látom kétszer szóltam ugyanazt…

  • hazai lámpa
    2018 január 21
    6:46 du.

    A társadalom 60%-át a parasztság tette ki a két vh. között.
    Ők esetleg azt sírják vissza manapság, hogy még a Horthy-korban is jobb volt a parasztnak! Mert akkor legalább földje volt!
    _______________________________

    Kedves lámpa, ez egy igazi 100 évvel ezelőtti érv. Lehetséges – valóban nem vagyok járatos a vidéken – hogy a falusi ember még mindig a saját kicsi földecskéről álmodik? 100 év alatt – na jó, mondjuk csak 60 év alatt – a parasztság nem jutott el addig a felismerésig, hogy a mezőgazdasági termelés a nadrágszíj parcellákon nemcsak fáradságos, de vesztességes is? Hogy ma kiterjedt nagy, egybe-földterületen lehet sikeresen termelni? És hogy ilyen mezőgazdaságban szükségképpen nem jut megfelelő méretű föld mindenkinek még Magyarországon sem?

    És ha a fejekben ilyen régimódiság uralkodik, vajon mit várhat tőlük bárki is politikailag, vagy társadalmilag?

  • Hosszú íráshoz rövidebben:

    Addig nem lehet a jelenlegi NER-t leváltani amíg egy, a nemzetet valóban egyesíteni tudó igazi(!) NER nem alakul.
    Erre tett kísérletet az LMP (PM, Együtt-:), de látható, hogy ezek a pártok mára kihunytak (első sorban a kizárólag „baloldali” politikájuk miatt ) – csak hamu maradt utánuk.
    A magyar társadalom végletes megosztását mindenképpen meg kell szüntetni nem utolsó sorban az un. urbánus/népi megosztottság miatt. Ehhez mindkét „oldal” jó szándéka szükséges, de újra és újra mindig vannak olyanok akik öntik a gyűlölet olaját a tűzre.
    A fidesz leváltásához teljesen új párt kell, új emberekkel új ajánlásokkal. Jelenleg nem látható ilyen politikai alakulat.

  • Gratula Gerti, falusinak és Kennynek teljesen igaza van… Na meg Almával is egyetértek. Van amivel vitába szállnék, de ez tényleg véleményes:)

  • Marosi Daniel

    Csak ugy kommentar nelkuli vitainditonak ajanlom ezt az ide is jol kapcsolodo cikket, azzal a hozzafuzessel, hogy nem valami bal oldal altal leirt akarki, mondjuk mint a fidesz elfogultsaggal joggal vadolhato es szinten igy velekedo Csath Magdolna, irta ezeket az elfogulatlannak es realisnak tuno eretnek megallapitasokat:
    http://makronom.mandiner.hu/cikk/20180121_a_sztarkozgazdasz_kiszamolta_hogy_tobb_profit_megy_ki_magyarorszagrol_nyugatra_mint_amennyi_unios_tamogatas_visszajon_thomas_piketty_a_makronomnak

  • Mivel szinte mindenkinek a leírásával egyetértek, ezért konkrétabban:Én Gyurcsányt másképp látom. Konkrétan bevállalom: ő az egyetlen államférfi politikus e hazában. Simicska pedig valami egészen más: Ő az gazdasági agytröszt, aki nélkül Orbán csak egy szarcsímbók jogász vagy egy luftékáötös foci edző lenne valahol Bicske határában.
    Ja még Lattman… Ő egy felfújt lufi..

  • Marosi TE most komolyan valakinek hiszed itt magdat?

    Majd pont te fogsz vitát indítani.

    Kis félnácim.

  • Bánfi Miki:
    Én is hittem és bíztam nagyon Gyurcsányban..
    Még lementem a Kossúth-térre is és dumáltam vele személyesen mikor az éhségsztárjk volt.

    De..lassan lassan ki kellett ábrándulnom belőle.

    Peg sajnálom..

  • Almási Alma
    2018 január 22
    4:13 de.

    Értelmezted, amit írtam?

    Hogy ma vidéken a legszegényebb rétegnek (egymillió ember) nincs munkalehetőség, csak a segély (esetleg közmunka)?

  • Almási Alma
    2018 január 22
    4:13 de.

    Neked tényleg teljesen fölösleges pofáztam a magyar mezőgazdaság helyzetéről hosszú kommentekben? És igen, pofáztam, és nem érdekel, kinek nem tetszik a stílusom, mert ha ég fejünk fölött a ház, akkor nem udvariaskodunk!

    Nincsen eldöntve Európában, hogy a nagyüzem vagy a családi gazdaság a jó kizárólagosan.

    Magyarországon a ballibek a nagyüzemet támogatják. Viszont van sok ember, akinek munkát adna a családi gazdaság. Így meg munka nélkül tengődnek vidéken, mert városban drága a lakás.

    Lsd. még Kovách Imre A vidék az ezredfordulón.

    Nem hiszem el, hogy nem érted.

  • Almási Alma
    2018 január 22
    4:13 de.

    Még annyit, hogy nem azt írtam, hogy JÓ volt, hanem hogy JOBB volt!

    Érzékeled a különbséget?: A demokratikus rendszerváltóknál még Horthy is különb volt a vidékiekhez.

    Az a szegénység, ami az emberi mivoltából forgatja ki a szegényt, az nem Horthy Magyarországán jelent meg tömegesen, hanem bizony a demokratikus, kapitalista rendszerben! Olvasgasd pl. A nyomor széle blogot.

  • Hollósy Gerti

    Kiss Ferenc, értem, hogy új kéne, de ahhoz szerintem az idő kevés, népszerűsítés, megismerés, kampány, stb.
    Ezért írtam, hogy a meglévőkből kéne valami pozitívat és használhatót összehozni.

  • Tisztelt Gertrúd Úrhölgy !
    Én is, kicsit távolról figyelem, a kampány időszak fejleményeit…
    Nem, kell nem tetsző médiumok, szővegeit figyelni…
    – Ott vannak az Ön számára tömegével, a kormánykritikus felületek, ahol most már igen kifinomult, igényes elemzések olvashatók..
    Állítja, hogy ez az Ön véleménye, ilyen alapon sorai vállalhatóak is lehetnének..
    Manapság, megmondó emberekkel Dunát lehet rekeszteni…nagyon tudja mindenki hogy mi a rossz mit, vagy kit kell gyűlölni tolvajozni, diktatúrázni stb….
    Ez manapság, nulla, mert a mostani „politizálás”-nak akkor van értelme ha valamit támogatunk, mondjuk Orbán kihívóját,
    ha 2018-ra, már nincs értelme, akkor 2022-re fokuszálva!

  • Kedves Hollósy Gerti!

    A mai orbáni NER-t leváltók végzetesen elvesztegettek 8 évet ez már factum.
    Egy új NER-re van szükség: Új politikusokkal, új és korszerű ajánlásokkal a választók felé amit a jobbára „nemzeti” választók is elfogadnak továbbá a meglévő társadalmi megosztottságot meg kell szüntetni minden áron. Ez utóbbi minden érintett csoport részéről lemondást (megértést) kíván.. Ha ezt a kiegyezést a magyar társadalom nem fogja tudni ki izzadni, akkor marad az orbáni NER még hosszú ideig marad.

  • Hollósy Gerti

    Miklós, köszönöm! Elgondolkoztatni bárkit is, mindig megéri.

    Második beírásodra, Gyurcsányt én is nagyra tartom és politikusnak is jó, de a természetében van valami, amit én csak érezni tudok, elmondani nem, ami „taszít”. (engem) Le is írtam, hogy sokáig hittem, egyedül ő tudná megcsinálni. DE! Figyelem a beszédeit, interjúit, egy egy mondata van, ami nekem olykor szinte idegen, a többitől, amilyen szokott lenni, lehet hogy ő is rájön, később, hogy nem volt jó.
    Korábban úgy képzeltem, hogy a sok sok tapasztalatával, valami új erőnek lehetne a kifogástalan támasza, aki a békés háttérből segít, irányít. Erre viszont az egyénisége nem alkalmas. Óriási sikerre tudná vinni így az elképzelést, amit képvisel. Ha így tett volna, akkor sem ő maga, sem az elgondolásai nem lettek volna a karaktergyilkosság céltáblái.

    Ha, bármikor elfogadja és belátja, hogy csak az összefogás és a kölcsönös kompromisszumok vezetnek előre, azaz a Fidesz választási legyőzéséhez és odaáll a szociális demokrácia mellé akkor szó nélkül megemelem a kalapom. A DK programja jó, a céljaik jók, sok jó jövőre vonatkozó ötletük látott már napvilágot, nem sorolom mindet, egyet is értek. (csak a frissek hirtelen: ne szavazzanak a határon túli frissen kettős állampolgárságot szerzett emberek, mert nem itt élnek, a most feltűnt bérlakás program is tetszik és még sok minden más) Egyedül azt nem tudom elfogadni, hogy nem áll teljes mellszélességgel az összefogás mellé. Milyen mondat pl. az, hogy ha győztünk, odaállok Karácsony Gergely mellé, sőt még a miniszterelnök jelöltsége mellé is (nem idéztem, csak ilyesmi volt) Akkor már minek? Írod, egyedüli államférfi a hazában. Akkor? Mindent bele, segítsen (közösen) leváltani a jelenlegi kormányt.
    Karácsony Gergely szociális demokráciája bizony tetszik. Aki ismerhet régebbről, bár itt nincs olyan, 2009 óta írok szociális helyzetről, nehézségekről, (a szociális szférában dolgoztam) szegénység, hajléktalanság, munkanélküliség, az életszínvonal romlása, stb. és kormányoktól függetlenül.

  • Nem Hazai L. miatt – nem szükséges válaszolni, de ha akarsz – tőlem…
    A magyar (és mindenféle) parasztságnak a nagyüzemi agrárgazdaság a megélhetés – nem a hobbitelek (amit ma családi gazdaságnak neveznek). Az ad – ahogyan ez bebizonyosodott 40 év alatt – a munkához jogokat, társadalombiztosítást, nyugdíjat, fizetett szabadságot, táppénzt, tanulási lehetőséget az agráriumon belül – de akár azon kívül is. Ha a mai téesz-nyugdíjas korosztály kihal, a magyar falu szó szerint éhen hal: vagy kuncsoroghat karaj kenyérért a néhai fiatal demokraták által kinevezett földesuránál.
    Mai blogok olvasgatása mellé ajánlom Féja Géza, Németh László, Kodolányi János, Szabó Dezső, Illyés Gyula Horthy-korszakbeli tudósításait a magyar parasztságról. Illyésen kívül valamennyien a népi írók JOBBOLDALI szárnyához tartoztak.
    Geyza! Politikusba nem kell „beábrándulni”, akkor nem fogsz kiábrándulni sem. Arra kell tartani, amire való: hogy összefoglalja-szintetizálja,lefordítsa a gyakorlat nyelvére azt, amivel sokan egyet tudunk érteni, olyan jövőről beszéljen, ami reális, ám követhető. Megmondja, hogy nincs kolbászból a kerítés, ezért ne azt rágd a paprikáskrumpli mellé. Emiatti dühödben ne vágd a lábost a kerítéshez, mert akkor paprikáskrumplid sem marad. Hogy a szolidaritás az olyasvalami, mint a szeretet – csak kevésbé fennkölt: minél többet adsz belőle, annál több lesz Neked.
    B79! A szabadság, egyenlőség, testvériség nem a szocialisták, hanem a polgári étosz triumvirátusa. (Az egyenlőségen elsősorban jogegyenlőséget, és nem anyagi egyenlőséget értve.) De az sem egyenlő az egyformasággal!

  • Marosi, ne ijesztgesd tényekkel, vitákkal Geyzat, csak elcsépelt lózungokkal operálj.

  • Marosi Daniel
    2018 január 22
    6:47 de.
    Koszi, en ezen a Mandiner cikken ma mar egyszer kiborultam, mert igaz hogy nem csak Csath Magdolnatol, de Boros Imretol es Bogar Laszlotol is hallottam hasonlo velemenyeket, de azokat eleg ketkedve hittem. Nem tudom, hogy kinek es mivel sikerult egy ilyen nagy tekintelyu liberalis kozgazdaszt ezekre a kovetkeztetesekre vezetni, de ha magatol jott ra, akkor a mi lenezett kozdazdaszainkak is illene mar jobban megbecsulni, segitsegul kerni az orszag surgos gatyaba razasanak erdekeben!

  • HAZAI LAMPA Jan 21 en soraira Drazirihez;

    Figyelmen kivul hagyott nemi tagadhatalan adatokat.
    Az hogy mikozben az a rettenetes, kegyetlen, fascista, kutya Horthy remuralma idejen, az 1920-1940-ig az orszag korhazainak es orvosainak a szama tobb mint duplazodott.
    Oktatasi intezetek ,lehetosegeik, s okatatottak szamai kozel mogotte elemelkedtek.

    Az orszag ipari es mezogazdasagi termelese nagyban novekedett. Sot az agrar-ipar sikerei fizette a I.V.H. koltsegeinek a ki-irt osszegeit.
    Kozlekedes, vasutvonalak, a Kando mozdonyok es tobb mas nehezipari cikkek keszitese es exportalasa sikereskedett.

    Persze az nem Horthy tette volt, hanem a magyar ipari,gazdasagi vezetok es a dolgozok eredmenyei.

    Az oriasi hiba volt 1920-ban nem a semlegeseget valasztani es kovetni.Na meg a ket Bacsi accord elfogadasai es az 1940-es nemet-egyuttmukodesi szerzodes lett a nemzet halalitelete.

    De mi volt a nemzet gazdasagi, tarsadalmi sikere 1947-49 utan? Elelmiszer jegyre 1951-52-ben. B-listaszasaik a szakertelmmel rendelkezok szaz-ezreinek (350,000)kirugva.
    Teljes vagyon elkobazasok, elemiszer elkobazasok (beszolgaltatas).
    Sot a gazdasagi kudarcok ami miatt Rakosi apuka le-lett valtva Moszkva altal.
    Emlekszem Hegedus Andras elvtars kesobbi annak reszleteit adva a valtozas utan.

    Rovidebben mondva, szereny meglatasom hogy mind azok „a 60%-os parasztsag” igen kivalloan mukodott a nemzet lakossainak javara !!!
    Nem mondana ?
    Hasonlitana azt az elvtarsaik tettei es sikereihez ?

  • Neocsárli ne légy nagyképű másod sincs csak lózungok

  • Geyza
    2018 január 22
    9:05 de.
    Kar volt kajat levinni neki, mar reg tul lennek rajta!

  • LAMPA az ALMASIhoz adott soraira.

    De maga nem a teljesitemnyeket vette parahuzamban, hanem a rendkivulli kis esemenyeket.

    S mi volt a dolgozok, foldmuvesek eletszinvonala mas keleti, fokent az elvtasai orsazagaban?
    Milliok eheztek halalra.
    S mi az eletszinvonal mint pl. Eszak Korea, Venzuela, Cuba,stb.stb.???
    Cubaban nem volt elelmiszer hiany meg Cortez idejetel soha, csak Fidel uralma altt.
    Hasonloan Venzualaban ? A vilag leg-gazdagabb olaj-lerakat tulajdonossa.
    Szaz-ezrek menekulnek, elelmiszer haiany, s az bab es rizs am ottan, nem kolbasz es sonka.

    Mas szoval, a maguk „allam-kapitulizmussa” kudarc es nyomor teremtoje vilagszerte egy evszazada mar.

    De nem valami megelozhetetlen okokbol, hanem az allamvezetes tudatos, tervezett celjai es tettei altal.

    Mit vel, mi lehetne mind annak az oka ???
    Lehetne mind az megbocsajthato?
    Elfogadhato?
    Magasztalhato?

  • Talalom:
    Nem vágok oda lábost csak el vok kesredve.
    Igy aztán röhögésbe folytom a búbánatomat.

  • Hollósy Gerti és a magyarországi politikai változtatást igénylők figyelmébe:

    „…Egy politikai erő Magyarországon ma olyan mértékben sikeres, amilyen mértékben nem-urbánus, vagy ha tetszik amilyen mértékben „populista” /mandiner.hu/

    Ez a mai realitás amit jobb tudomásul venni, mint nem.

  • Banfi, „Gyurcsány.. az egyetlen államférfi politikus e hazában.”
    Egy „modern Széchenyi”, annyi szinte csak a különbség, hogy az utóbbi szerette a lóversenyt, ja meg hogy Ferencünk még nem követett el öngyilkosságot (a gördülő éhségsztrájkot a Parlamentnél vegyük csak kísérletnek).

  • Hollósy Gerti

    Kiss Ferenc,értem, amit ír, jó is lenne, de az ember úgy érzi, nincs az életéből még 4 év erre a jelenlegi regnáló hatalomra, reménykedni muszáj…

    Slapaj, nem vagyok megmondó ember, a cím elég kifejező, én így gondolom…vagyis, ahogy én látom…

  • A szokásos primitív és minimum téves B79-es állítások közül csak egyet igazítsunk ki ezúttal: Rákosi (és Mátyás, nem apuka) nem a moszkvaiak által lett leváltva, hanem a magyarok által lett elzavarva 1956 őszén. Olyan eredményesen, hogy a szovjet csapatok bevonulása után sem lehetett visszahozni, bár lett volna rá hajlandóság.

  • Kalocsai Miklós:
    Hát inkább az MSzP mellett mint a másik kettő mellett.

  • Marosi Daniel Nincs itt egy kis kavar? Az eladások az EU előtt voltak. Akkor nem jött EU-s pénz. Az EU-ba belépve jöttek csak az EU-s pénzek, de akkor már a pénzkivitel megvolt. Ezt nem kellene összemosni. Ha nem lépünk be az EU-ba, a pénzkivitel megmarad.
    Az akkor eladott értékeket akkor most einstandoljuk Pásztorok módjára? Ha kilépünk az EU-ból akkor ingyen visszaadják a felvásárolt gyárakat, terveket, licenceket, és minden Hawaii?
    Biztos ügyesebben lépnétek ki az EU-ból mint az angolok, Ők éppen belerokkannak. Persze meg lehet próbálni, a francia legfeljebb vállat von, tévedtem. Most szórja a világnak a tanácsait, mert felkapott közgazdász lett. Persze, akár még igaza is lehet.
    De a közgazdászunk nem említette meg a rengeteg offshore-ban eltüntetett pénzt? Csak én nem vettem észre? Az nem hiányzik senkinek? Olyan készpénz mennyiségről beszélünk, ami nincs is. És ebben nincsenek benne az ingatlanok, autók, hajók. Ezekkel a pénzekkel már egyenlőek is lennénk. Vagy azt is a nyugatiak viszik ki? Kérdezem, nem tudhatom. A közgazdász nem az EU-t jelölte meg felelősnek, hanem az EU előtti privatizációt. Jól látom?

  • Kalocsai Miklós

    Hollósy Gerti
    2018 január 22
    10:49 de.

    Aki Orbánt akarja elküldeni, az nem a szövetségest ekézi! Az MSZP-t is lehetne oldalakon keresztül sározni, de most nem annak van itt az ideje. A koordinált indulásnak legalább annyi szakértői támogatója van, mint a közös listának. Közös listát csak az MSZP és Karácsony akar, nem nehéz elképzelni, hogy miért.

  • Az említett populizmus kifejezés lényege, amit kevesen értenek pontosan:

    Populizmus

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Populizmus

  • Hollósy Gerti

    Kis Ferenc, persze világos, éppen ezért butítja le a népet Orbán a „populizmusához”, ami ugyan nála nem is igaz, csak erőltetett és félrevezető, mint minden más…

  • Egyelőre átfutottam a mandiner írását. Nem tudom, hogy a szerkesztő hibája-e, de folyamatosan NEMZETI JÖVEDELMET (GNP) emleget, miközben GDP (vagyis a bruttó nemzeti TERMÉK) adatokkal dobálózik,amibe bekerül még a tőkejövedelem,meg a félelmetes profit is. Nem vagyok „sztárközgazdász”, de a kettő közötti különbség azért elég köztudott. Végül nem tudni, mit hasonlít mihez.

  • Bocs. A GD-ből – vagyis a bruttónemzeti termékből – nem feltétlen lesz GNP, vagyis nemzeti jövedelem. Világos??

  • Emberek, teljes a zűrzavar! Ezen az oldalon is publikáló Vásárhelyi Mária egyetlen gerincesen vállalható megoldást kínál a baloldalnak: a teljes bojkottot.
    „Magyarországon 2018-ban nem lesznek szabad választások, – diktatúra van – ezért azután a részvétel akarva-akaratlanul legitimálja a választások előre borítékolható eredményét és a NER-t.”
    Nem irigylem az átlag baloldali szavazót, ennyire futotta 2010-től a sok sztárolt értelmiséginek meg balos szakértőnek, hogy maradjatok otthon. 🙂

  • Bandaguzi79
    2018 január 22
    12:02 du.

    Bandaguzi79, egyvalamit elfelejtettél, hogy kőkeményen fizette az ország a háborús jóvátételt! Pénzben és áruféleségben. Így valóban kialakult a jegyrendszer. Meg a „Békekölcsön kötvény”. 😀 És ismét járhatóvá kellett tenni a hidakat, a vasúti síneket, az elektromos és telefon hálózatot, a gázszolgáltatást, és a romos épületeket is lakhatóvá kellett tenni.
    Ezekből sok diaszpórás (emigráns) magyar kimaradt! 😀

  • Ms.Hollosy tette megjegyzeset elozo soraiban, hogy nem kedveli ,ill. remelne a torvenyhozo es a vegrehajto szervezek szetvalasztasat.Ill.fuggetlenseget legalabb is egymastol.

    Sajnos a Parlamentary szisztem eseten az lehetetlen, mert a Parlament az allamhatalmi szerve.
    Valojaban a Parlament a kormany.
    S a Parlament tagjanak koteles lenni, akit vagy a tobbsegszavazat alapjan, vagy a sajat valasztasuk alapjan biznak meg a kormany napipteendojinek intezesevel.
    Sot meg az egesz ‘Kabinet’ is amodon van meghatarozva.
    Tehat minden tagjai a Parlamant eredti tagjaibol.
    S a „kozaliciok” eseten az meg elesebben egybevalva.

    A Parlamaneti szisztema eseten sem a torvenyhozo testulet tagajai, sem a vegrehajto testulet , sem az ellenorzo-testulet(birosagok es birak) tagjai NEM valasztva a szavazo lakossag latal egyenileg-nevszerint minden poziciokba.

    Tehat amit maga talan kedvezne, hogy demokratikusabb modszerek alpajn mukodhetne, arra valtoztani kell, ill.megszuntetni a Parlamntary rendsszert.

    Na de azt elkepzelni magyarorszagon igen lehetlen lenne.
    Legalabb is eroszak hianyaban.

  • Különös dolog ez a „Mandiner” kérdés.
    Én úgy tudtam az egy liberális , megkockáztatom balos szemléletű oldal.
    Most meg azt olvasom hogy ök egy keresztény-konzervatív jobbos irányzatot követnek, mióta újragondolták magukat.

    Több mint különös…

  • TALALOM Jan 22, 3;40 du velemnyen;

    A GDP az az minden termek egy nemzet vagy orszagon beleul termelve. A jovedelem az a maga „profitja”.
    A „bruto-jovedelm” amit velhetne „profit”-nak. S mi „felemetes” abban ?

    A „toke-jovedelme” az ami eletben tartja magat is.
    Toke nelkul nem letezik „jovedelem”,ill. eredmenye a munkanak.
    „Vetni kell, hogy arathasson” !!!
    A vetomag es vetessel jaru munka a „Toke”, az aratas a jovedelmezes, a profit.
    De ha emlekezne, meg az osi barlanglako os-ember amikor keszitett elso ko-fejszet,vagy barmi primitive ko-szerszamat, az volt elso „tokeje”, mert azzal szerezte a „profitjat”, pl. a mamouth pecsenyejet.

    Kapja maga nyugdijjat havonta az allamtol? Csupan mert valaki verijteke termelte azt a „profitot” amibol adot fizetet,s abbol az allam kepes fizetni magat.

    Az amit lefogtak a maga fizetesebol evtizedek elott hogy idoskorara kaphasson abbol nyugdijat, azt az allam elkoltotte mar evtisedekkel ezelott.

    Ahol nincsen „profit”, ott noncsen jovedelem, csak szenyseg, hainyok es nelkullozesek.
    Van arra ma is sok pelda a meg letezo „elvtarsi” orszagokban am. Kivanna azt az eletmodot ?

  • Marosi Daniel

    Kenny
    2018 január 22
    12:37 du.
    Ez most igazi vagy mufelhaborodas, mert barmelyik is, nem en irtam a cikket, ezert nem rajtam kell szamonkerni az abban elofordulo tevedeseket, rosszindulatot, hazugsagokat, legrosszabb esetben az igazsagot, de az azert furcsa, hogy a vezeto magyar kozgazdaszoknak is hasonlok a tevedeseik es hazugsagaik! Nem vagyok kozgazdasz, de nekem laikuskent eleg meggyozoek Pikkety ervelesei, lehet hogy teved es lehet hogy a kevesbe sztarolt magyar kozgazdaszok is tevednek? Ilyen nagyfoku egyezes azert megkerdojelezi a tevedes lehetoseget vagy tan osszejatszasra gyanakodik? Ha tegyuk fel, hogy igazat mond, akkor ebbol mi kovetkezik, nem az hogy melldongeto nagyjaink mar a 8o-as evek kozepetol osszejatszva a sajat zsebukkel es a nyugati latszatjotekonykodokkal atmentettek a nemzeti vagyonunk haromnegyedet Nyugat-Europanak, az USA-nak, Japannak, Del-Koreanak es barkinek aki megfelelo baksis dugott a zsebukbe? A vadprivatizaciokbol keletkezett baksisok offshoreba valo eltunteteset kik tettek lehetove, kik hunytak szemet, kik a felelosok e buncselekmenyek eltussolasaert? Igaza van nem az EU, o csak pajzanul szemet hunyt, mint ahogy most is egyeseknek akik az o felsobbrendujeinek hasznara jatszanak. Az sem furcsa, hogy az EU egyik vezere lehet Europa offshore hercegsegenek a volt feje, aki raadasul meg uzleti es penzugyi tisztessegrol is predikalhat?

  • Marosi Daniel

    charlie
    2018 január 22
    4:14 du.
    Ennek csak orulhetnek, mert ha a Jobbikosok is elmennek szavazni, akkor ketpartrenszer lesz hipp-hopp! Magyarazza mar meg valaki, hogy miert lehet bojkottal megbuktatni a Fideszt! Ez nekem magas!

  • Tovabba TALAMOhoz.

    Eppen tegnap lapozva az internetten, bukkant fel egy regi „uttorok” altali unneplese Rakosi szuletesnapjanak.
    Sot mas esetekben is „a nemzet apjanak” nevezve.

    Hasonloan mint Dzsugaszvili elvtars is istenitve.
    Ha nem emlekezne mar, amint neve emlitve, a tomegnek felugrani es tapsolni kelett.
    Szolzhonyetzy soraiban is Ivan Denisejevich, aki 11 perc utan az elso volt, aki velte ,hogy a tapsolas 11 perceig elegendo volt, s az elso volt aki leult, de bizony hogy rem megbanta am azt.

    Mar irtam itten az elobbiekben, egy-ket napja, hogy az 1951-52 gazdsagi kudarcok (elelmiszer-jegyrendszere)ami okpozta Takosi levaltasat.
    Sot irtam azt is mikor Hegedus Andras sok evekkel utanna egy CBS interviweban adta adtait annak.
    Az igy ment, emlekezetembol;
    ‘Csengett a telephone a part KB irodajaban.
    A Moszkvai vonal.
    Hegedus vette fel a hivast.
    Moszkva ertesitette hogy Rakosi elvtars le van valtva.
    S az elvtars Moszkvaban kerdezte hogy’maga kicsoda’,
    Hegedus valaszolva hogy ki volt,
    S arra a hivo a telephonon ertesitte ‘jo, akkor most maga a miniszter-tanacs elnoke.’

    Rakosi idezve volt Moszkvaba.
    Soha NEM tert vissza magyarorszagra.
    Legalabb is nem elve. Csak porai dobozban tert vissza.

  • DRAZIRI megjegyzesere;

    1946 az ujjaepites es romeltakaritasai kivallo lehetosegekeyt jelentett a pesti dolgozoknak.
    A legkedvzobb lorulmenyeket nyujtotta a dolgozo munkasoknak. Akkor a munkas allapitotta meg fizetset,mert remesen nagy szukseg volt arra.
    Sot meg Pesten is a harcok idejen, nem voltak nyotott uzletek, de volt csere-kereskedelem.

    Az orszag fizette az elso vilaghaboru bunteto kotelezetsegeit is 1920 utan. De soha nem volt az altal elelmiszer hianyok.

    Az csupan het evvel a haboru utan lett szukseges, ugy a beszolgaltatas. Az a szocialista hazdasagi rendszer kuadarcai okozta. Azert kenyszeritetek az elemiszer beszolgaltatasat. Kovetve Sztalin 1932-34-es mezogazdasagi kenyszeritett „kollektivizalasat”.

    S miert van mindenfele elelmiszer hianyok Eszak-koreaban? Venezuelaban? Cubaban ? S volt valojaban minden orszagban vilagszerte amely probalkozott a „nemzetkozi-szocializmus” elveinek a gyakorlasaval.

  • Tovabba DRAZIRInek;

    A „beke-kolcsonok” a a kenyszeritett nehezipar fejlesztesenek a fedezesere volt szikseges.
    A „Sztalinvaros, es toobi koltekezeseket fedezni.
    Mert mar akorra mind az elkobzot vagynok elpocsekoltak lettek. S nem volt kulfoldo kolcson.
    Az Szoviet elvtarsai ,mint soraiban elobb irta, csak a nemzetet szegenyitettek.

    S en feledje a valosagot, a jegyrendszer nem termel tobb elelmiszereket, csupan a lakossag etvagyat csiokkenti !!!

  • Ms.Hollosy megjegyzesere;

    Az elso megjegyzesemben ami nem lett torolve,valojaban a a Draziri ‘kivaltosagara’ ertve tettem a megjgyzesemet.

    Egyszeruen,mert azonnal irtam meglatasomat amint a cikke mejelent. De soraim eltuntek, amig Draziri soraoi kozolve lett helyette. Maga a cikk szerzoje, az nem kilvalsagossag.

    De kerdesem onhoz, mivel megjegyzese Gyurcsannyal kapcsolatban.
    Mi informacoi vannak a Gyurcsany-Almunia Brusselli talakozon?
    Tudom, nem sok lett koztudatra adva, de a penzugyi dolgpkra vonatkozoan Almunia eros es kellemetlen nyomast gyakorolt.
    Gyurcsamy PM tett, ill igert egy lekotelezetseget, ami nem volt egyszeru betolteni.
    Vannak feltetelezesek, hogy az Oszodi-beszed maga Gyurcsany terve alapjan tortent, ki-utata talalni az Almunia (EU) lekotelezetsegen. Lehetosege akadt tavozni postjarol.

    Nyilt adatok nem igen leteznek, de nem tunne ketesnek sem. A penzugyi korulmenyek ismeretesek voltak, s mind lehetonek tunik, de nem talalhato a „smoking gun”.

  • Marosi Daniel Egyszeru kerdes volt, felhaborodas nelkul. De valaszt nem kaptam ra.

  • Marosi:
    „Kétpártrendszer” mi?

    Írhattad volna pontosabban is:

    A FIDESZ és a FIDESZEBB (vagy FIDESZ-EB) heheehehe

  • Bendeguz nem zavar hogy csak a „zajt” kelted itt végetnem érő szinte érthetetlen mormogásoddal ?

  • B79!Ne fárasszon már az ostobaságaival! „A parlament a kormány”, senki nem választja…, meg hasonlók.
    GDP ügyben: Piketty az itt ajánlott mandiner.hu-beli cikk szerint KEVERTE a GDP-t és a GNP-t(nemzeti jövedelem, amibe az adott gazdaságban keletkezett tőkejövedelmek is beletartoznak). Éppen én mondtam, hogy a kettő nem ugyanaz!!!Megengedem: nem a közgazdász keverte, hanem a mandiner.hu szerkesztője: ettől a cikk még zavaros, és a világon semmit nem bizonyít.
    Rákosi, meg a többi idekeverése, Gyenyiszovics keverése John Smith-tel (1984 főhőse) már szóra sem érdemes. Mindenesetre magyarázza,hogy hogyan lehetett egy Trump az USA elnöke.

  • Hollósy Gerti

    Bendegúz79, én nem politiai vagy ideológiai véleményt mondtam sem Gyurcsány Ferencről, sem másokról, pusztán a saját véleményemet osztottam meg, amit a cím elég jól értelmez. Hazai körkép, ahogy én látom.

    Nem végeztem senkivel, senki tetteivel kapcsolatban sem gazdasági, sem egyéb pénzügyi számításokat, én a hazai eseményeket próbálom követni, nyilván nem is sikerül mindig mindegyiket. A politikusok beszédeit többször is meghallgatom, átolvasom. Mivel a szavak embere vagyok, ebből merítek, ez érdekel és a viselkedésük, valamint az, hogy ez hogy hat a környezetükre, követőikre.

    Az írás, amit írtam nem több és nem kevesebb, mint egyéni vélemény. Ez még nem tiltott, és lehet más, mint másoké.

  • talalom
    2018 január 22
    11:19 de.

    „Nem Hazai L. miatt – nem szükséges válaszolni, de ha akarsz – tőlem…”

    Az a baj veletek, magyar baloldallal, hogy szavatok nincs a vidéki magyarsághoz, se most, se száz éve! Le se sz.rod a válaszomat, csak nyomod a süket propagandádat ezerrel! Én szégyellném magam a helyedben, hogy ha faluról származnék, és ilyen ócska propagandadumát nyomnék, mint te.

    1. Ha te valaha voltál szívedből szocialista (amit én erősen kétlek), akkor tudnod kéne, hogy a kapitalizmus hogyan indult Angliában! A bekerítésekkel, amikor a parasztoktól elvette a földesúr a rétet, hogy birkát legeltessen rajta! Aztán abból lett a gyapjú az angol textiliparban. Na most, ez a folyamat (eredeti tőkefelhalmozás) Magyarországon nem a Horthy-korban játszódott le, hanem az 1990-es években.
    Sejtelmem sincs, hogy a hazai baloldal miért nem szégyelli magát, hogy ők karba tett kézzel végignézték a hazai tőkefelhalmozás negatív következményeit (munkanélküliség)! Sőt, még tapsoltok is hozzá, hogy milyen jó a nagyüzem! (Ez nálatok valami sztálinista beidegződés, hogy ha nagyüzemet mondanak, azt valami kéjes örömmel hallgatjátok?)

    2. „A magyar (és mindenféle) parasztságnak a nagyüzemi agrárgazdaság a megélhetés – nem a hobbitelek (amit ma családi gazdaságnak neveznek).”
    Leírtam már neked, de mintha süketnek beszélnék. A tsz-ben nem adtak annyi fizetést, hogy abból egy család tisztességesen megéljen. Ezért volt sokak számára FIZETÉSKIEGÉSZÍTÉS az ún. háztáji (NEM hobbitelek). Ez azért volt sikeres, mert az állam garantálta a felvásárlást! Illetve, aki háztájizott, annak nem kellet a bank felé saját földjét, gépeit kockára tennie, hogy hitelt kapjanak az induláshoz!
    Ehhez a témához hiába forgatod Németh és Illyés könyveit, mert ők a Kádár-kor előtt írták a parasztságról.
    A szociológusok mérései azt bizonyítják, hogy 250 ezer család állott készen a vállalkozásra 1989-ben! A családi vállalkozásokban családtagokkal egymillió ember dolgozott volna a piacra! Hova lettek mára ezek az emberek, vidéken miért nem látjuk őket, miért enyészett el a pártjuk? Mert a kárpótlás, és a hazai agrártámogatások rendszere a nagy halaknak, a nagy vállalkozóknak kedveztek!

    Komolyan mondom, ennél többet, jobban már ezt nem lehet megmagyarázni. Aki ezek után sem érti, az nem is akarja! Csak akkor nem kell visnyogni, hogy a szörnyű fidesz elnyomás teszi tönkre az országot! Akkor el kell takarodni a baloldalnak a balfenéken, mert nincs szava a választók nagy részéhez!

  • Bendeguz79
    2018 január 22
    12:14 du.

    A Kádár-rendszerben magasabb volt az életszínvonal, mint a többi kelet-európai szocialista országban.

  • Bendeguz79
    2018 január 22
    12:02 du.

    „Az orszag ipari es mezogazdasagi termelese nagyban novekedett.”

    Bocs, de én úgy tudom, hogy a magyar mezőgazdaság végig válságban volt a Horthy-korban. Ennek oka az, hogy a magyar mezőgazd. szerkezete rugalmatlanul rögzült a dualizmusban: a gabonatermelő nagybirtok. Amíg volt Monarchia, addig a védővámok következtében megvették a gabonát a birtokosoktól.

    Miután szétesett a Monarchia, a magyar gabonának az amerikai, olcsó importtal kellett volna versenyezni! Nyugat-Európában inkább az olcsó amerikai gabonát vették. Pláne a nagy gazdasági világválság után duplán bajban volt a mezőgazdaság a kinyílt agrárolló miatt.
    Úgyhogy talalom sokat dédelgetett tétele, miszerint gazdaságos a nagyüzem, mindjárt megbukik! Ugyanis az amerikai nagyüzemekkel mai nap se tudnak versenyezni az európaiak! Én ezért úgy tudom, hogy Magyarországon az európai mintát kéne utánozni, a dán mezőgazdaságot!

    Kiváló példa erre Szeged régi gazdasága! Ott a dualizmusban a paprikatermelő kis paraszti birtokok elindították a parasztságot a polgárosodás útján!
    De talalom szerint ez biztos hülyeség, mert a kommunisták nem ezt tanították neki! Pedig ott van Móra Ének a búzamezőkről könyvében: ott minden parasztnak paprikaföldje van igazából, nem búzamezője.:) A búzamező csak egy szimbólum a címben, a regényben mellékesen jelenik meg.

    Manapság mit termelnek a magyar oligarchák? Kukoricát meg búzát. Minden évben eladhatatlan hegyekben áll az állam által épített raktárakban!
    Ezen kéne végre változtatni, nem csak a semlegességet követelni! Hogy a magyar döntéshozók végre letérjenek a a nagyüzem/nagybirtok kritikátlan imádatáról!

    A szegény, szerencsétlen megvezetett talalom meg tapsol hozzá, mert ha Gyurcsány mondja, akkor az úgyis van!
    Tényleg sok mindent el lehet viselni ebben az országban, de amit a baloldaliak mutatnak, az nehezen elviselhető. Szinte fizikai fájdalmat okoz, ha az ember a baloldal szorgalommal párosult hülyeségét látja.

  • talalom
    2018 január 22
    11:19 de.

    Különben annyit Németh Lászlóhoz, hogy ő biztos nem nagyüzemmel próbálta a magyar parasztság helyzetét megoldani. A Parasztpárt jelszava a földosztás volt, ha jól tudom.

    Mivel a Horthy-korban sokan váltak földnélkülivé a túlnépesedett falvakban.

  • Hollósy Gerti

    A linkek alatt található írásokban mélyen elgondolkoztató gondolatok vannak.(az összefogásról, a kormány által fel nem vállalt szegénységről és arról, hogy egy hevenyészett, gyűlöletből fakadó törvényjavaslat mit takarhat)

    Bármilyen furcsa is, nehezen tudom elhinni, hogy azokat az embereket, akik nem akarnak kormányváltást, egyáltalán nem érintik meg az olyan tények, mint pl. a szegénység

    http://nepszava.hu/cikk/1150721-sandor-ivan-nem-foglalkozom-orban-lelkevel

    https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/interju__erosodik_az_elosztas_perverzitasa

    http://nepszava.hu/cikk/1150732-baki-a-stop-soros-ban

  • talalom

    A GDP/bruttó hazai termék/
    az egy területen, adott idő alatt előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke. Ha az időtartam nincs megszabva, akkor alapértelmezésként egy évet kell számítani. Például „a magyarországi GDP” az egy év során Magyarországon előállított végső felhasználásra szánt javak összértéke.

    – A GDP különbözik a bruttó nemzeti terméktől (gross national product, GNP), mert nem tartalmazza az országok közötti jövedelem-átutalásokat, azt nézi, hogy hol keletkezett a jövedelem, nem pedig azt, hogy kik kapják meg.

    – A GDP földrajzi körülhatároláson alapuló fogalom, a GNP pedig politikain.

  • Gerti,

    „Bármilyen furcsa is, nehezen tudom elhinni, hogy azokat az embereket, akik nem akarnak kormányváltást, egyáltalán nem érintik meg az olyan tények, mint pl. a szegénység”

    A media amibol ok tajekozodnek eufenizmusokat hasznal. Ha a szegenyek helyett azt mondjuk hogy raszorulok, maris nem faj annyira.
    Azert nem erinti meg oket, mert nem hiszik el hogy letezik. Esetleg azt mondjak, hogy azert szegenyek, mert nem dolgoznak, pedig sok a munka es mar nyugodtan is lehet aludni. Azt hogy gyerekek eheznek egyszeruen nem hiszik el.

  • Hollosy Gerti Te nem olvasod Boda Marcsi kommentjeit. Benne van a valasz hitetlenkedesedre.

  • hazai lámpa
    2018 január 23
    8:20 de.
    Draga Lampacska!
    Kerem ne izgassa fel magat, a fovarosi szantovetok(direkt nem irok parasztot, mert akkor nekem esnek a szerintuk mas ertelme miatt) meg a szenat sem tudjak megkulonboztetni a szalmatol, de azt tudjak, hogy nem szena hanem szalmabab ervelessel lehet a tisztesseges embereket a legjobban kihozni a sodrabol.
    Csodalattal, am nem irigyseggel adozom remenytelen szelmalom harcahoz! Azt sem mondom, hogy kitartast, mert ez az artatlan biztato szo is ki van berelve a szorgos nacizoknak.

  • Hazai lámpa okos mondatait még kiegészíteném azzal, hogy a háztáji gazdaság anno a leghatékonyabb termelési módszer volt.
    Kiváló minőség, fillérekből.
    Munkaidő után, otthon, megadóztatás nélkül lehetett előállítani értéket. A Pesten kitalált társadalmi elvárás a falusiakat is leszoktatta az otthoni termelésről, a nyírt pázsit váltotta a baromfiudvart, nyári konyha, ólak lebontva, hirtelen trendi lett az „engem is zavar a trágya szaga” gondolat.

  • Gerti 8:59, a baloldal ma megkezdte az ígérgetést, dupla lesz a minimálnyugdíj, a közmunkások bérét felemelik a minimálbérre, a devizaadósokat 800 milliárddal kisegítik, lesz 13. havi nyugdíj, stb.
    Egyszer már elsétáltál a kérdésem elől, légy szíves válaszolj most: kitől fogjuk ezt a pénzt elvenni?
    Az új értéket előállítóktól, a családoktól?
    Vagy felveszünk hitelt megint?
    Vagy eladjuk, amink még van?

  • Bandaguzi79 :

    a ruszkik jóvátételben mozdonyokat, tehervagonokat, hengerelt acélárukat is követeltek. Ehhez kellettek öntödék is, nem gondolod?

  • HAZAI LAMPA cikkeire !!!

    GRATULALOK vegre valaki megirta amint a dolgok valojaban alnak.

    A „Kadar-korszak letszinvonalan”.
    Amit emlekszem, a DDK volt a Marxizmus kirakata.

    Kadar eskudt igerete volt moszkvanak,hogy nem fogg forradalom lehetose lenni majd Magyarorszagon mert jobb eletszinvonalat tervezett teremteni a nepnek.

    Persze azt a magyar kozgazdasag nem volt kepes produkalni. Azert Kadar vet 33 billion US dollar kolcsont nemet bankloktol. Elsoben, kertek US segelyt, de az vissza lett utasitva. Persze a szocialista terv-gazdasag latal nem volt kepes a kolcsont a kozgazdasag es a termeles fel-lenditesere alkalmazni. Az a szocilaista,Marxista rendszer gatolta.

    S a kolcsont hasznaltak az eletszinvonal emelesere. Csupan azert volt a megelhetes kisse emelkedve. De a kolcsont, kamataval a sikertlen kosgazdasag termelokeptelengei kozott kellet visszafizetni. Yehat nem mozditotta elo a gazdasagi termelest.

  • Kalocsai Miklós

    Hollósy Gerti
    2018 január 23
    7:48 de.

    „Az írás, amit írtam nem több és nem kevesebb, mint egyéni vélemény. Ez még nem tiltott, és lehet más, mint másoké.”

    Lehet csűrni, csavarni a dolgot, szómágiával fűszerezve, itt egy kerek kampány szöveget olvashattunk, ami természetesen nem tilos, csak nem szerencsés a fent írt formában. Mert válaszra ingerel, ha te így, akkor én is úgy. Én nem élek ezzel, pedig volna mit mondanom, mert nem az ellentétek szítására van szükség, nem az MSZP-t kell legyőzni, hanem az orbáni diktatúrát kell elzavarnunk közösen. További jó kampányolást kívánok, de szerném figyelmébe ajánlani Gyurcsány mondását: „Vigyázzunk egymásra!”

  • Hollósy Gerti

    Charlie, nem vagyok sem pénzügyi szakember, sem közgazdász, sem politikus, gondolom, te sem tartod magad annak.

  • Marosi Daniel

    Bendeguz79
    2018 január 23
    1:44 du.
    Ezer orommel adtak azokat a kolcsonoket, mert tudtak, hogy azok fogjak megasni a szocializmus sirjat, ugyanis a felvett kolcsonok nagy resze elszallt a nagy testver kiengesztelesere es az azsiai, kubai internacionalistak onkentes tamogatasara, a maradekot meg felemesztette a hazai alacsony szinvonalu termelekenyseg es a magas szinvonalu rejtett korrupcio valamint a nep elkabitasara hasznalt elelmiszerek, az elvezeti cikkek es a tartos fogyasztasi cikkek dotalasa. Vegul is hatasos volt ez az anti-Marshall segely, csak nem nekunk!

  • Hollósy Gerti

    Kalocsai Miklós, igazán sajnálom, hogy kampányszövegnek értelmezi, de nem gond…tényleg csak vélemény,

    egyik itteni kommentemből idézek: ” furcsán hangzik, de nem igazán a nevek érdekelnek, hanem maga a tény és az ügy, nekem nem az számít, hogy név szerint az MSZP és K.G. kötött szövetséget, hanem maga az összefogás és az elvek.” és persze a kormánmyváltás…

    szóval nem kampánybeszéd, de dicséretnek veszem

  • Hollósy Gerti

    Ja, és még egy dolog, Kalocsai Miklós, lehet, hogy szelektíven olvasol, az elején mi van? Csak az MSZP mellett írtam, vsagy ellene? A többi? Sok mindenről van gondolat az írásban, persze lehet csak egyes bekezdéseket olvasni, úgy persze más…

  • HAZAI LAMPA ;
    Az u.n. duaklizmus idejeben meg a mezogazdasag a gabona termelesen koncentralva volt.
    De az 1920-40 kozott a elorehaladotabb es jovedelmezobb vis volt. Az „arany-kalaszos” mezogazdasag igen sikeresen mukodott. A 20-30 holdas tanyak valtak a nemzet ‘kenyerkosarava”.
    Mind azt az elvtarsak teljesen tonkre tettek, ill. eltoroltek. A termeles csodbe ment. azrt lett szukseges a legy-rendszer.
    Szemelyi peladkent irhatom,szulo-apam, vegzett hortyculturistkent, az M.Kir.tudomany akademia tagja 1923-tol. S az elvtarsak 1950-ben behivattak, ohajtva meglatasait, hogy ‘ miert csokkent a mezogazdasagi termeles..’ Adta oszinte valaszat, Marx elvtars irott szavait idezve, :” mert a magyar mezogazdasagi termelo-dolgozoknak nem letezett erdeke a termelesben’.
    Hat honap bortont kapott Marxot idezni a valo valaszaert. ” a nepi-demokracia ellensegenek” nyilvanitottak azert.

    Mindenki, mindenutt dolgozik, termel, produkal HA latja erdeket abban.
    Azon volt Matx elve alapozva, persz Marx csupan ertelmetlen es valotlan elkepzeleseit alkalmazta a sajat erdekenek celjaibol.
    Oroszorszagban volt egy igen ismert es gyakori koz-mondas; ‘eljitetjuk a vezeto-elvtasakat hogy mi dolgozunk, ok meg probalnak elhitetni minket hogy mi fizetest kapunk minkankert.’

    De lasd meg ma is, ma oroszorszag GDP (ossz-evi-termelese) egyenlo Olaszorszageval.

    Ott az elmaradasuk !

  • Kötelező olvasmány a mezőgazdaságot és a kormányváltást előző időszakok politikai változásait zseniálisan ismerő és magyarázó okostojásoknak.

    https://magtarsasag.wordpress.com/2010/03/02/mikor-es-hogyan-kezdodott-a-rendszervaltas/

  • MAROSI soraira;

    Maga csupan felrevezeti onmagat amikor elhinne hogy bankarok reszkiroznank penzeiket kolcsonokben adni csupan politikai celokbol.

    Csupan a jovedelem, a penz es annak kamata az egyedulli indito ero.
    Bankarok sz..t sem adnak a politkan.

  • A helyi szélsőgyobberek már tapsikálnak Hazzay-nak.

    Háát..ezt magyarázzad ki Hazzaykám. 😀 😀 😀

  • MAROSI kozolte az u.n. Mandener reportot. Maguk sorokban veltek valonak, minden ertelmei hianyaban.

    Az egy teljesen valotlan es ertelmetlen elkepzeles allitasa. Az igazi regi elvtrsaik elkepzelese.

    Elsokben. Az EU altali „gazdasagi fejlesztesi” penzek azok az EU adott alamizsnaja. Semmi mas.

    Sajnos az orszag nem volt kepes megfeleoen azt befektetni,hanem csupan elpocsekolta. pl. a foci-stadinok, a kisvasut, stb. Azknak a fentartasai a magyarnemeztenk es adofizetokenk kiadsba kerul.
    Nem hoz jovedelemet.
    Minden penz amit elkolt, de nem hoz jovedelmet az NEM befektetes, csupan pazarlas.

    Sirankoznak e regi Rakosi idokbeli modon allitva hogy ‘megy ki az orszagbol a PROFIT’.

    De nem kepesek megerteni ,hogy barmi profit csupan a befektetsekbol eredhet. S a befektetsek 100%-a otmarad orokre. Azon a nemzetuk jovedelmez amig csak sz….ra teszik a butasgaik alapjan.
    S azok a kulfoldi befektetesek ottan add munka es jovedelem lehetoset a magyar dolgozoknak. Az mind jivedelem a nemzetuknek !
    S a termelt cikke ha exportrsa is megy az meg VALUTA-jovedelemet hoz magyarorszagszamara. Ugy lett Kina egy gazdag ipari nagyhatalom. Megy a penz a US-bol mind a kinai jatekoert a Bejingi bankba.

    A profiton
    S mit velenk mennyi a profit amit a kulfoldi befektetok nyernek az ottani koltott penzukon ???
    Igen, maga az olvaso. Mennyit kap maga a sajat penze utan mint jovedelmet? ill. profitot?

    Ha sikeres lenne a Wall Sreet-i tozsden, boldog lehetne ha sikereskedne 5% evi jovedelemmel.
    Most, thanks to Trump, lehet majd kicsit sikeresebb a leszallitott adok miatt.

    A maguk elso problemaja hogy lenyelnek minden valotlansagokat amit valami regi Marxista predikal.

    Nem ertik, s nem hajlandok meg probalni sem a napi kozgazdasag mukodeset felfogni. Csak ismetelgetik megallas nelkul a propagantad; a PROFIT, stb.
    Ha valaki jelzi azt, azt maguk csupan „marhasag”-nak kepesek velni.

  • Falusi, jó cikk, köszönöm.

  • Kiss Bejla:
    Értem és megértem gyűlületedet Gyurcsány Ferenc iránt.

    Értem hogy ha tehetnéd (te és kamerádjaid) akkor megölnétek őt egy kanál viz–na jó…ciánkáliban.

    De tévedsz.Nem vittem neki kaját.

    Csak a magadfajta agyanélküliek 1 sejtből álló agyában fordul meg az ilyesmi.

    Ti másban sem tudtok gondolkodni egysejtű kis agyatokkal mint enni , inni , üríteni , gyarapodni , szaporodni.

    Ezek azok a dolgok amiket ösztönösen végez minden élőlény.

    Ti , gyobberek, csak ösztönlények vagytok.

  • Marosi Daniel

    Bendeguz79
    2018 január 23
    6:45 du.
    A nyugati bankok semmit nem reszkiroztak, mert elore lattak, amit nem volt nehez, hogy ok fognak nyeregbe kerulni, mi is lattuk, de ebbe nem volt belepofazasi jogunk es boven bejott a szamitasuk, mert mara abszolut monopol helyetbe kerultek Magyarorszagon.

  • Geyza
    2018 január 23
    6:58 du.

    Magadon (a baloldalon) röhögjél! De lehet, inkább sírni kéne …

  • falusi
    2018 január 23
    4:53 du.

    Engem nem igazán érdekelnek a politikai elit mocskos kis játékai. A vidék fejlődéséről, a parasztok polgárosulás felé indulásáról ezek úgysem sokat mondanak.

    Apám utálja az összes politikust, de van kettő kivétel: mindkettő 20. századi magyar politikus, Horthy és Kádár. Egyrészt ez bizonyítja, hogy a magyar ember nem gondolkodik szekértáborokban, mint az értelmiség.

    Másrészt mind a két politikus megbukott a külső és belső ellenség, valamint saját rossz döntései miatt. De ezek ketten elindították az országot jó irányba, sajnálatos, hogy nem tudta egyik sem végigvinni a tervét. (Egyik a háborúba lépéstől, másik a vadkapitalizmustól nem tudta megóvni a népét.)

  • Marosi Daniel
    2018 január 24
    4:23 de.

    A bankok hagyján, de volt itt néhány közgazdász, aki mindent megtett azért, hogy itt is legyen tőzsde, ahol gátlástalan spekulánsok kivihessék az ország pénzét! A brókerokat kéne már egyszer betiltani ebben az országban, meg a brókercégeket!

    Kádár politikáját én sok mindenben bírálom, de rendkívül megértem, hogy a nyolcvanas évek végén azért könyörgött, hogy csak tőzsdét ne! Feltételezem, ha Kádár még pár évvel tovább húzza, akkor a rendszerváltás sem úgy zajlott volna, ahogy. Mondj még egy kelet-európai országot, amit úgy letaroltak a szovjet blokk összeomlása után, mint minket! Ezt a rendszerváltó politikai és gazdasági „elitnek” köszönhetjük. Kádár tejbe-vajba fürösztötte őket, hát így hálálták meg …

  • Geyza
    2018 január 24
    4:15 de.

    Savanyú a paradicsom?:)

  • Hollósy Gerti
    2018 január 23
    7:48 de.

    SAjnos nekem Gyurcsannyal olyan emlekeim vannak, amit soha nem fogok elfelejteni es neki, megbocsajtani!

  • Hazzaykám inkább szégyenkezned kéne miatta.
    Dehát te is közéjük tatozol, mégha álcázni is próbálod.

  • Figyelő:
    Nekem meg az az emlékem van abból az érából hogy a benzin-ár hónapról hónapra ment lefelé deugyanakkor az élelmiszerek árai nem nagyon mentek felfelé.

    Dehát..egyeseknek ezek nem számítanak.

    A Világválság vetett véget ennek a tendenciának, amit aztán rákentek a szocikra.

  • hazai lámpa
    2018 január 24
    8:21 de.
    Ártem. Szal édesapád a Magyar Etalon.

    Ps. Az nem baj, hogy nemérdekel. A gond az, hogy ismeretek hiányában mondasz sommás véleményt.

  • Figyelő
    2018 január 24
    10:41 de.
    Valóban megrá
    zó élmény lehetett két nappal később értesülni arról, hogy az étteremben, ahol a családoddal vacsoráztál, néhány órával később razziát tartottak. Igaz, te már Montreálban voltál akkor, de akkoris megértem.
    Valszeg, az a rohatt Gyurcsány személyesen vezette a razziát, és elsősorban téged és a családodat akart terrorizálni, de te túljártál az eszén, hiszen kilométerekről, ellenszélben is megérzed a komenyisták szagát!!

  • hatai lámpa!

    megleptél…de kétségtelen,hogy mind Horthynak mind Kádárnak vannak elévülhetetlen érdemei,a hibái és bűnei mellett!

    Apukádnak igaza volt,szerencse,vagy kár?….,hogy a maiakról már nincs véleménye!
    sajnálatos,hogy részleteiben nem ismertetted!
    szeretem az őszinte megnyilvánulásokat!

  • Bocs,elütöttem,hazai lámpát akartam írni!

  • Nos falusi megjegyzései, akár hazai lámpa(és édesapja!),akár Figyelő irányában,nagyon gusztustalanok,elítélendők…..,de ugye
    az elvakult,modortalan,fanatikus (és még sorolhatnám…)ellenzéktől sajnos ennyi várható!

  • Valaki szólhatna már ennek a Marcsi nevű izének, hogy nem ellenzéki vagyok, hanem humanista.. Az sem baj, ha elmagyarázzátok neki, hogy az mit is jelent. A szarkazmusról, iróniáról is tarthatnátok neki gy rövidke előadást.. Hátha elolvassa a reklám alatt..

  • Amúgy Kenny!,csak „halkan”….szeretném jelezni,hogy kissé elítélendő és jellemtelen dolog egy cikk szerzőjét arra biztatni,hogy ne reagáljon egy hozzászóló észrevételeire,csupán azért,mert a cikkével nem ért egyet!
    Nem gondolod,hogy ilyen érvelés mellett nem nevezhető fórumnak
    ez az oldal?csak bólogatni lehet?véleményt írni nem?…
    Na nem semmi ez a hozzáállás,és emiatt fognak az akarnok ellenzéki pártok és az itteni hűséges híveik,kiszolgálóik megbukni!
    Na nem kicsit,hanem nagyot!
    Én időben szóltam……

  • Ebben az egész”eszmecserében”az a legszánalmasabb,hogy nem normális
    vitatkozással,eszmecserével,próbálják a más véleményen lévőket
    meggyőzni..hanem diktatórikus,ellentmondást nem tűrő ,és erősen,alapjaiban vitatható eszközökkel!
    Hát ez többnyire nem jön össze!
    PÁ,elmentem!

  • Marcsi,

    „elítélendő és jellemtelen dolog egy cikk szerzőjét arra biztatni,hogy ne reagáljon egy hozzászóló észrevételeire,csupán azért,mert a cikkével nem ért egyet!”

    Kerem Kenny szemelyet ne minositse mikozben a kommentjere reagal, mert kozben magat is monosito, nem ildomos, nem kulturalt vegul nem melto.

    ” nem normális vitatkozással,eszmecserével,próbálják a más véleményen lévőket meggyőzni..hanem diktatórikus,ellentmondást nem tűrő ,és erősen,alapjaiban vitatható eszközökkel”

    Egy forum eseten nem tudom ertelmezni a diktatorikus eszkozoket, amik raadasul ossze sem jonnek. Mik ezek Marcsi?

  • OIM* TE magad vagy a szánalmas ezzel az állandó „szánalmazásoddal”
    Vedd már észre magadat.
    Te O.S.T.O.B.A.

  • Falusi
    2018 január 24
    1:48 du.
    Felesleges gunyolodni.
    A rendoroket Gyurcsany rendelte ki az nap, es volt amikor tevesen hasznaltak a botjaikat. A manager elmondta, hogy az egy kulfoldi tarsasag volt, akikre a rendorok ramentek. Gondolom, azok sem fognak ismet magyar foldre lepni.

  • Boda Marcsi A cikk megirodott. A szerzo igy gondoja es kesz. Ti velemenyzhetitek, de a szerzonek nem kotelessege a szemelyet ert inzultusokat lereagalni. Ti nagy eloszeretettel a szerzot gyalazzatok, nem a velemenyet vitatjatok. Azt pedig nem hiszem, hogy miattam veszit az ellenfel, ez szemelyem ertelmetlen felnagyitasa, kedves Marcsi.

  • Boda Marcsi Itt az a legszánalmasabb, hogy van köztünk egy betegségben megkeseredett tag, aki folyamatos mantrázza a butaságokat, ül a TV-je előtt, gyaláz mindenkit aki gondolkodik, és szánakozik olyan embereken, akik sokkal különbek nála. Számon kér olyan tulajdonságot tőlük amivel Ők rendelkeznek, de megkeseredett gyalázkodónk nem. Becsület, tisztesség, normális gondolkodás vagy jellem. Az emberszeretettel is híján van, csak bántani akar, vagdalkozik is rendesen körbe-körbe. Érzi ő a hiányosságait, hiszen mindig bizonygatja meglétüket, és kétségbe vonja másoktól, akik rendelkeznek vele, és bizony nem által folyamatosan rágalmazni a maga megnyugtatására.
    Ez a szánalomra méltó kedves Marcsi. Azért megint felhívom figyelmet, hogy akármi lesz a választáson, az én miniszterelnököm Leo marad, életminőségemet egy picurkát sem befolyásolja, tehát rajtam felesleges szánakoznia, nincs miért. Ne pazarolja rám érzelmeit. Ha nyer a Fidesz, akkor sem az ellenzék a szánalomra méltó, hanem aki ennek a rendszernek a szekértolója, aki nem fogja, hogy teszi tönkre gyermeke és unokája jövőjét. Én már elrendeztem az én utódaim sorsát, eldönthetik hol élik le az életüket. Rajtuk áll, van választási lehetőségük. A Te munkanélküli fiadnak is van? Vagy van végre rendes munkája? Inkább Őt kellene szánnod.
    A cikkírónak igenis nem kötelessége nívótlan vitát folytatni személyét bántó kommentelőkkel, ebbe bele kell nyugodni. A kommentelés egy lehetőség, köszönd meg, de nem követelhetsz. Jókaival vagy Adyval is vitatkozni akarsz? Tudom, van itt olyan is. Tehát megkérlek, szánalmadat tartsd meg a barátaidnak és magadnak, itt senkinek nincs rá szüksége. Nekem azután főleg nem, nincs életemnek olyan része, ami rosszabb lenne a Tiednél. Érted, kedves Marcsi?

  • Boda Marcsi
    2018 január 24
    4:28 du.
    Az Isten szerelmere Marcsi, a alando heccelo tarsat nem kene csak fekete lik szamba venni, barmilyen, kozvetlen vagy kozvetett reagalas neki mennyei oromoket okoz, nem vette eszre, hogy csak a feltunesi viszketegseg motivalja, mert semmilyen temahoz nincs affinitasa, csak a szemelyeskedeshez es az arok asashoz a la Bartus? Amugy meg, annak ellenere hogy sem Fidesz, sem MSZP, sem Jobbik fan nem vagyok, nagyra ertekelem Ratesi Margithoz es Charliehoz hasonlo parthuseget, megha idonkenk kisse onkritikatlanul is muveli(k) azt!

  • Kenny:
    OIM* nem érti… 🙁

  • Hollósy Gerti

    Kedves Boda Marcsi, nem az a gond, hogy más a vélemlénye, ez tévedés. A gond az, ahogyan közli. Ha ezt észrevenné, nem lenne probléma.

    Egy fórumon lehet különböző véleményeket megfogalmazni, érveket ütköztetrni, de a vélemény vagy az ideológia nem a személy, aki közli vagy aki válaszol rá. A véleményezendő kérdések az írások, a témák.

    Másrészt pedig a hangnem, gúnyolódásnak tűnő vagy úgy értelmezhető szófordulatok nélkül is tudná közölni a meggyőződését.

    Nekem semmi kifogásom az ellen, hogy vakon hisz a Fideszben, mindaddig amíg ezen meggyőződése miatt nem bíráljaés gúnyolja mások másdféle meggyőződését. A lultúrált vita elgondolkoztat és előre visz, de amit, kedves Marcsi Ön művel, az csak valóban szánalmas, sőt nevetséges.

    Árulja már el, élvezetet okoz, hogy hosszú szócsépléseivel széthúz, szézforgácsol egy egy témát, hogy a semmiről próbálkoznak beszélgetni Önnel a türelmesebb kommentelők? Őszintén kíváncsi vagyok rá.

    Bizonyára ismeri a kifejezést, csak önmagáról állít ki szegénységi bizonyírványt, ha ezt folytatja. Több éve csinálja.

    Részemről személyét és megyőzőpdését tiszteletben tartva, kérem, hogy mellőzze a megszólításomat.(ennél sokkal „diktatórikusabb eszközökhöz” is tudnék folyamodni, de azt nem engedem meg magamnak)

  • EZ AZ BEJLA 😀
    Igy is van rengyén.
    Ki kő állani a szellemi társ mellett.

  • Gerti:
    Ezzel az OIM*.-mmal lehetetlenség normálisan kommunikálni.
    Mondok példát.
    Egyszer beírta ide hogy „Izraelnek nem lenne joga ott lenni ahol van”és hogy állandóan megtámadja a szomszédait.

    Nem szószerint igy de ez volt a lényege.
    Erre irtam neki udvariasan hogy most utoljára megpróbálok vele emberi stílusban írni.

    Leírtam neki rövidített stílusban Izrael egész modernkori történelmét, (tömondatokban mert a bonyolultabbakat nem érti) 1948.-tól kezdődően..

    Eldrad és a többiek megéljenezték a kis dolgozatomat, pedig ha valaki hát ő tudja mik voltak a közelmúlt eseményei.

    Marcsi válasza:
    Egy értelmezhetetlen, témához nem kapcsolódó durvaság.

    El van menteve az egész.Ha érdekel belököm ide.

    Azóta ezt a nőt nem tudom embernek tekinteni.
    Tán bennem lehet a hiba.

  • Geyza
    2018 január 25
    10:24 de
    Ha Marcsidat nem lehet embernek tekinteni, akkor te milyen leny vagy?

  • Hollósy Gerti

    Geyza, ne tedd be ide, el tudom képzelni…olaj lenne a tűzre…

  • Kiss Bejla:
    A Marcsi nem az én Marcsim, ez a Marcsi inkább a te Marcsid.
    (A jelek szerint)

    Hát én édes egy komám egy alávaló cinikus szívtelen léleknélküli mindenből viccet csinálo érzéktelen barom vagyok.

    Na és ??

  • Boda Marcsi
    2018 január 24
    3:00 du.

    Apukám katolikus nevelést kapott, és fontos számára a munka becsülete.

    Horthy idején megalapítotték a modern népoktatást, Kádár idejében polgárosodni kezdtek a parasztok (életmódban). A maiakról azért nincs jó véleménye Apunak, mert szétverték a vidéket és a mezőgazdaságot a rendszerváltáskor.

  • falusi
    2018 január 24
    1:44 du.

    Természetesen nem kell elhinni semmit, csak azért mert apukám mondta.

    Viszont az állításai tényekkel bizonyíthatók! Horthy idejében a modern népiskolák épültek, Kádár alatt gulyáskommunizmus volt, vagyis mindenkinek jutott gulyásleves az asztalára, muskátli az ablakába!
    Míg az általad belinkelt írás gyanús forrásból származik, bizonyíték nélküli állításokkal.

  • Geyza
    2018 január 24
    12:40 du.

    A te érvelési hibád a náci kártya.

    https://a.te.ervelesi.hibad.hu/naci-kommunista-liberalis-kartya

  • Hazzay:
    Nem érvelek hanem kiröhöglek
    Ezenkívül pedig nem érdekelnek a linkjeid.
    Ne fáradj velem kapcsolatban: únom a szócséplésedet.

  • Nézzenek mán oda :
    Idegyövök kávézni,erre ez a Hazzay
    valamiféle linkeket akarna velem olvastatni.
    Hülyén nézne az ki ha leállnék vitázni egy megrögzött
    agymenéses szellemi autista Horthysta áltörténész hazaidozóval

  • Geyza
    2018 január 26
    9:17 de.

    „egy megrögzött
    agymenéses szellemi autista Horthysta áltörténész hazaidozóval”

    Te most rólam beszélsz? Kíváncsi lennék, hogy én mikor írtam itt ilyen személyeskedést, és hogy ezt Chris miért engedi?

  • Geyza
    2018 január 26
    9:13 de.

    Azért nem érvelsz, mert nincsenek érveid. Csak nyomod a propagandista dumát, hogy mindenki horthysta, aki neked nem tetszik! Bizonyítékok nélkül!

    Ez ugyanaz, mint mikor mások komcsizással vádoltak engem, amiért a történelmi korról írtam! Ők is belebuktak, a te vádjaidról is bebizonyosodik majd, hogy hamisak.

  • Hazai Lámpa:
    „volt itt néhány közgazdász, aki mindent megtett azért, hogy itt is legyen tőzsde, ahol gátlástalan spekulánsok kivihessék az ország pénzét! A brókerokat kéne már egyszer betiltani ebben az országban, meg a brókercégeket!”

    Ebben akár egyet is érthetnénk, a probléma csak az, hogy a kapitalizmus tőzsde nélkül nemigen működőképes. A tőzsde pedig spekulánsok nélkül olyan, mint a kupleráj prostituáltak nélkül.

    Márpedig – annak alapján, amiket eddig olvastam Öntől – Ön elég határozottan a kapitalizmus híve. Vagy tévedek?

  • Hazai Lámpa:
    „A maiakról azért nincs jó véleménye Apunak, mert szétverték a vidéket és a mezőgazdaságot a rendszerváltáskor.”

    Édesapjának ebben igaza van,de ezt nem a maiak, hanem már Antallék
    megtették. (Ma az új nagybirtokrendszer kialakítása folyik.)

  • lámpa írta:
    „Kíváncsi lennék, hogy én mikor írtam itt ilyen személyeskedést, és hogy ezt Chris miért engedi?”
    __________________

    naponta legalább kettőt, kedves lámpa… 😀

  • Egy ma biztos, hgy egt beirasom eltunt a KMH oldalarol.
    Mar nwm itudom, melyik topikban volt.

  • Üdvözlet mindenkinek! Nahát, itt aztán van párbeszéd. Valaki ajánlotta ezt az újságot. Nézelődtem kicsit.

  • hazai lámpa
    2018 január 26
    7:40 de.

    Asszem, zúttal (is) totálisan félreértttél. Nem azt mondtam, hogy azét nem kell elhinni, mert édesapád mondta. Arra próbáltam utalni, hogy mennyire nem valós statisztikai adat az, hogy apukád véleménye alapján kijelntd, hogy a „magyar ember nem gondolkodik szekértáborokban”.
    Írod még, Horthy idejében modern népiskolák.. Olyan is volt. Kádár alatt meg iskolák, óvódák, bölcsödék, lakások, útak, hidak, stb. Ettől még nem volt az a korszak sem a világok legjobbika, de a Horthy korszaknál murvasoxor jobb volt.
    A gulyáskommunizmus nem azt jelentette, hogy mindenkinek az asztalára jutott gulyásleves, hanem azt, hogy azokat a munkálatokat, amiket „társadalmi munkában” követtek el, legtöbbször egy gulyáslevesből álló ebéddel honorálták.
    Innét származik a „gulyás-kommunizmus”.

  • Ps.
    „Míg az általad belinkelt írás gyanús forrásból származik, bizonyíték nélküli állításokkal.”

    Belekéne nézned az archivumba.. Tényleg nem gy kuruc info, prostisrácok. Ha mgnézed a neveket is, találhatsz néhánytíz történészt közöttük. Igaz, egyikuk sem egy Shitt Maris..

  • Falusi
    2018 január 30
    1:12 du.
    Hat, ha Kadar kor olyan jo volt miert menekult ki annyi magyar hazajabol?
    Te mikor erkeztel Kanadaba?

    A Kadar kor annyival jobb volt, hogy tobb penz volt a kormanynak. Az is kulfoldi kolcson volt, amit evtizedekig fizettek vissza,

  • Figyelő Hát, ha a Fidesz kor olyan jó, miért menekül ki annyi magyar a hazájából? Ez öngól, kedves Figyelő.

    Az adósság is érdekesen alakult, ma több mint négyszerese a Kádár korszak adósságának, és jóval több, mint amit az MSZP kormány itt hagyott. Ha hozzávesszük, hogy az MSZP mindent ellopott és semmit nem csinált de kapott egy gazdasági világválságot, ellenben a Fidesz alatt a fejlődés a „csillagokat karcolja” és a válság is erősen mérséklődött, a megszorítások és pénzlenyúlások rengeteg pénzt hoztak (volna) a kasszába, nehéz ezt kimagyarázni.

  • Kalocsai Miklós

    Figyelő
    2018 február 3
    9:21 du.

    Nem gondolkoztál még el azon, hogyan lehetséges az, hogy a Horthy korszak utolsó éveiben élő gyerekként valóságosabb ismereteid voltak a korszakról, mint az erre szakosodott történészeknek, most meg pontos diagnózist próbálsz kiállítani a Kádár korról, holott egy percet sem éltél benne?

  • Kedves Kalocsai Miklós!
    Meg kell védenem Figyelőt. Aktív koromban nagy vitákat csaptunk a kollegáimmal mindenről. Az volt az álláspontunk, hogy azok a legjobb viták, ahol senki sem ismeri a valóságot. Mert akkor a vitázó feleket nem kötik a tények. 😀

  • Belzebub
    2018 január 28
    1:53 du.

    A rendszerváltókról írtam, abban benne van Antalltól Orbánig mindenki, vagy nem?

    Kitiltás. Természetesen félig ironikusan írtam, hogy szerintem az összes brókert ki kéne tiltani, nem csak egyet.:) Félig nem, és ez már közhelyszerű a hazai közbeszédben, hogy a neoliberális elvek már szentírás a Bokros, Békesi-féle közgazdászoknak.

  • falusi
    2018 január 30
    1:12 du.

    A kifejezés lehet, hogy onnan származik. De akkor is találó, mert a lengyel, román stb élelmiszerboltokban nem állt roskadásig a húsáru, a kolbászok, mint nálunk.

    Manapság meg itthon nagyon sokan szinte éheznek, és nagyon leépült a mezőgazdasági termelés. Miközben a szomszéd országok ide importálják az olcsó élelmiszert (amit sokan még így se bírnak megfizetni)!

    A cikkedről annyit, hogy érdekesnek tűnhet. De ha jobban megnézed, szerintem feltűnik neked az évszám, és a hivatkozások (hiánya).

  • falusi
    2018 január 30
    1:12 du.

    Abban igazad lehet, hogy Apu kisebbségben van a sajátos logikájával.:)

    Manapság annak van hírértéke, hogy a magyarok veszekednek, és nem tudnak egyet érteni. Pedig ez nem törvényszerű, hogy így legyen, és nem is mindig volt így. Sok példa van erre a magyar történelemből (persze, az ellenkezőjére is).

    Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről
    „- Nonono! Embörök! – emelte föl Mátyás a karját. – A pap mög a zsidó, az nem állom! Csak az az állom, amit az úr mondott. Hát ha állom nem lösz, akkor én is vállalom azt az izét, a kominizmust.

    – A komenizmust – javította ki az esernyőcsináló. – Hát állam akkor is lösz, mert a komenizmus is állam, csakhogy az köztársaságállam.

    Mátyás tiszta bort akart önteni a pohárba.

    – Mögálljunk csak. Hát ki lesz abban a köztársaságállamban a királ?

    – Hát ki lönne? Senki se. A köztársaságban nincs király – nevetett a falábú.

    Mátyás fölállt. A diadala önérzetével lépkedett a komenista elé.

    – Mind mese ez, hallja. Ha nincs királ, akkor kinek a képét töszik rá a pénzre? No?

    Az esernyőcsináló is fölállt. Mérgesen hadonászott mind a két kezével. Amerikát magyarázta. De nem ért már az semmit. Az emberek eloldalogtak mellőle. Mátyás megbuktatta a komenizmust, de a győzelem nem tette gőgössé. Elmenőben barátságosan nyújtott kezet az eszmei harcban leterített elvtársnak:

    – No, adjon Isten hasznos munkát.”

  • hazai lámpa
    2018 január 23
    8:24 de.
    Bendeguz ravilagitott a lenyegre. Mar unom a Kadar kor dicseretet, aki 36O magyar forradalmat akasztatott fel es szamtalan kerult bortonbe, egyszeruen azert, hogy hatalmon O maradhasson. Lehet, hogy oreg vagyok, de hal Isten a memoriam meg mukodik.
    A kolcosmnoket mar a Fidesz viaszafizette ez igaz. Soha nem vedtem a Fidesz mostani mukodeset viszont, mert nincs jogom 6 ezer km. tavolsagbol erre velemenyt mondani.
    De masnak sem.

  • kolcosmnoket =kolcsonoket

  • Kalocsai Miklós
    2018 február 4
    1:29 du.
    Tydja hanyfel magyar tortenelmet eltem talan 3- 4 et.
    Mindegyik kornak mas es mas voltaz aktualis torteneszwe. K;pzelje el milyen kaosz lenne a fejemben , ha mindnek hittem volna.
    Egyszeruen a korrol sajat tapasztalataim is voltak.
    Apamamt is elvittek Horthy korban 18 honapig volt munkaszolgalatos.

  • Tudja hanyfele…

  • Almási Alma
    2018 február 4
    2:01 du.
    Felteszek egy kerdest: mi a valosag?
    A Te valosagod, vagy az enyeme e, vagy egy harmadik embere?
    Mindenkinekl mas. Pl. en soha nem voltam baloldali. Talan azert, mert az orosz megszallas alatt sok rossz tapasztalatom volt .
    Igen, mint egy teeny gyerek…az emlekek megmaradtak…

  • Kenny
    2018 február 4
    5:27 de.
    Bocsi, csak most lattam a hozzam szolo irasat.
    Tobbszoros tevedesben van

    1, en a Kadar korban jottem el, nem a Fidesz alatt,

    2, A Fidesz adosagahoz nem tudok hozzaszolni, nem ;elek otthon, ;eppen ugy mint maga.

  • Hazai Lámpa:
    „Ők esetleg azt sírják vissza manapság, hogy még a Horthy-korban is jobb volt a parasztnak! Mert akkor legalább földje volt!”

    No, ekkora szamárságot azért mégse! Bár, ha éppen az a szíve vágya, hogy lejárassa magát, az Ön dolga, csak hát… valószínűnek tartom, hogy a Horthy-korszak földbirtok-megoszlási viszonyait Ön épp úgy ismeri, mint én.
    Nagyatádi-féle földreform ide vagy oda (majd 400.000 nincstelen kapott 1-5 holdas, szinte még az éhenhaláshoz is kicsiny törpebirtokot), Oláh György nem tévedett, amikor elhíresült szociográfiájának 1928-ban „A hárommillió koldus országa” címet adta.
    Ehhez még jött nemsokára az 1929-33-as nagy válság, ami a magyar mezőgazdaságot sokkalta erősebben sújtotta, mint az ipart.

  • Hazzudossy:
    „A Horthy-korszakban földje volt a parasztnak”

    Ezt ugye viccnek szántad.

  • Ilyen „nadrágszíjj” parcellák voltak és azokból kellett volna -elvileg- eltartan öt-nyolc gyereket.

    Zsellérek voltak a Horthy korszakban kedves derága Hazudossy, nem „gazdák”.

    Milyen egyszerű letagadni egy korszak mérhetetlen aljasságait ugye?
    Csak be kell írni az ellenkezőjét, naponta háromszor és mindjárt meg van változtatva a valóság.

    Kár hogy a levéltári anyagok másról tanúskodnak.

    Nem véletlen hogy kb hat évvel ezelőtt sok levéltári anyagot MEG AKART SEMMISÍTENI az Orbán-kormány.

    Nemzetközi összefogásra volt -akkor-szükség hogy ez ne történjen meg.

    De…ahogy ismerjük jelen kurzust, suttyomban mégiscsak „ügyködhetnek” rajta.

    Nem véletlen hogy a Hazai és hasonló trollok teljes mellszélességgel hazudozzák bele a Világba a kormány-propagandát.

  • Belzebub
    2018 február 18
    7:26 du.

    Nem tudom, ez melyik kommentemre válasz, de talán két héten belül érdemes lett volna elküldeni, hogy érdemben válaszoljak rá.

    A magyar falu problémáját a két v.háború közt nemcsak a nagybirtok elnyomása okozta, hanem a falu túlnépesedése is (olyan helyen is, ahol nem volt nagybirtok). Ráadásul a munkaerő fölösleg nem tudott gyárakba menni, vagyis csak részben. A kivándorlás se volt opció, mint manapság vagy a dualizmusban.

    Másrészt a mai helyzet bizonyos értelemben rosszabb, mert mint írtam, a termelőeszközöktől ma jobban meg vannak fosztva a vidékiek. Sokan élnek vidéken, akiknek semmi földje sincs, és bérelni se tudnak. A földhiány miatt a földművelést se tanulták meg. Munkalehetőség kevés a közelben. A városokban drága a lakás.
    Egyetlen lehetőségük az ingázás vagy a kivándorlás. Legalábbis a képzetteknek.

  • Geyza
    2018 február 19
    5:54 de.

    és Belzebub

    Neked aztán sok közöd van a hazai parasztság elmúlt száz éves történetéhez! Esetleg a permetező helikopterről láttad őket?

    Azért ahhoz pofa kell, hogy miután legalább 5 topikban leírtam a földkérdésről a korrekt véleményem, megfejelve őszinte családi visszaemlékezéssel, ezután a gyűlölettől fröcsögő kommentek gyárosai így nekem jöjjenek, és kiforgassák a szavaimat!

    Ez tipikus szalmabáb érvelés, olyat megcáfolni, amit nem is mondtam!
    Egyébként távozásom végleges (amíg Chris nem gondolja meg magát), de azért ezt muszáj volt ideírnom.

  • Geyza
    2018 február 19
    5:54 de.

    Géza, a Horthy-korban a zsellérek és a cselédség is a parasztsághoz számítódott, ugyanúgy mint a birtokos parasztság!

    A földnélküliek különböző mezőgazdasági munkákból éltek, pl. napszám, idénymunka. Na ez az, ami a mai „zselléreknek” ma elérhetetlen egyes vidékeken!
    Ezért van vidéken annyi nyomorult, mert vedd tudomásul, hogy még a nyomornak is vannak fokozatai! Az pl., mikor egyes zsákfaluk lakossága ki van szolgáltatva az uzsorásoknak és a prostitúciónak.

    Ez utóbbi sokkal inkább kiforgatja emberi mivoltából a szegényt, mint az, hogy be kell osztani a keveset, ami van. A Horthy-korban a falusi iskolákban voltak a színjátszó körök a szegényebbeknek is, és a tanítónő tésztát gyúrni tanította a lányokat. Olyan is volt, hogy a tanító gyerekére vigyáztak, de még az is inkább hasznos elfoglaltság volt.

  • Belzebub
    2018 február 18
    7:26 du.

    Még annyit, hogy a zsellérek problémáit a földosztás is csak részben oldotta volna meg.

    Ugyanis örök dilemma, hogy a nagybirtokot sok kis részre osszák-e szét (ami a megélhetéshez kevés, mint írod), vagy csináljanak kevesebb, de piacon is életképes családi gazdaságot?
    Magyarországon az iparban se volt fölösleges munkahely, és a szolgáltatások még kezdetleges szakaszban voltak. A jóléti állam még Nyugaton is inkább a 2. v.háború után terjedt el.

    Nyugaton a szegények a nagyvárosok és az ipar peremterületén nyomorogtak ebben az időben, tehát őket is lehetne a koldusok országainak nevezni!

  • Belzebub
    2018 február 18
    7:26 du.

    Kíváncsian figyeltem tegnap, hogy a ballib elemzők fölkapják-e a vizet, hogy Orbán a „kisbirtokosok” gyönyörű helyzetét taglalta az évértékelőjében?

    Le se sz.rta senki Kéri Lászlóval az élen, még riporteri kérdésre sem a gazdák sanyarú életét, problémáit! Persze, mert a ballibek alatt ugyanúgy csak kevés családi gazdaság tudott talpon maradni, mint manapság. Ezért van aztán ekkora kuss a témáról.
    Úgy látszik, a két szélsőséget könnyebb szidni, a nagybirtokosok és a zsellérek világát szembeállítani. De a kisgazdákkal senki nem törődik.

    Pedig ugyanaz a probléma, mint 100 éve! A magyar politikai elitben a nagyüzemi termelés dicsőítése van berögzülve, és valamiért nem tudnak ebből a bűvös (bűnös) körből kitörni!

  • Hazudóssykám, idegesnek látlak.
    Vegyél be valamit.

    (Nem mondom mit,kitalálod.A népi orvoslűs igen sokrétű hehehe)

    Mindenesetre azé ez új:

    A Horthy-korszakban a parasztság sok földdel rendelkezett, de a szemét komcsik mindet elvették tőlük.
    Érdekes felfogás.

  • Hazzaykám miért hazudsz megint?

    A földtulajdonos gazdáknak NEM ENGEDTÉK MEG (a félkegyelmű Torgyán ráhatása-képpen) hogy közösségekbe tömörülve termeljenek, holott ez a Világban mindenhol elfogadott módszer.

    Mind a mai napig -tudomásom szerint- törvényileg tiltva van a kisföldbirtokosoknak a közösségekbe való tömörülés.

    Ellenben a Horthy-korszakra jellemző NAGYBIRTOK-KIALAKÍTÁST semmi nem tiltja igaz?

    Vagyis új földesurak jelentek meg akik momentán fel is vásárolgatják a semmire sem jó apró földecskéket.

    De nyugodtan hazudozzál tovább.
    Akinek esze van, utánanéz az elmúlt évtizedek hazai történelmének és nem tőled fogja beszopni az ezernyi ferdítést.

  • Hazudóssykám légy erős:
    Nekem is volt egy ilyen kis földem a Rendszerváltás után, egy régi régi parasztházzal, egy apró faluban.

    Szaal kedvesem KÖZELRŐL ismerem a problémát, veled, iróasztal-parasztgazdaság-tudorral ellentétben.

  • Érdekes.
    Hazudóssy őméltósága azt képzeli, ha valamit háromszor-négyszer beír ide, akkor az valósággá válik.
    Tisztára FIDESZ-tempó…

  • Géza, háromszor volt ballib kormányzat az elmúlt 30 évben. Vannak tészek, ha még nem tűnt föl neked. Közelről látom ezek működését, de nem a nyaralómból.

  • Hazudóska:
    Kár hogy vnem többször.

  • Hát Hazudossy..másfél óra leforgása alatt ENNYIT sikerült felásnom a mostani magyar TSZ-ekről.
    A cikk ugyan másról szól de említést tesznek a te TSZ-eidről, mikre oly kiváló a rálátásod:

    http://www.agrotrend.hu/hirek/agrargazdasag/kulfoldiek-kezeben-az-allami-foldek

    Biztos vannak egyébként, csak nagyító kell a megtalálásukhoz..

  • Hazai Lámpa:
    „Nem tudom, ez melyik kommentemre válasz, de talán két héten belül érdemes lett volna elküldeni, hogy érdemben válaszoljak rá.”

    Jaj, jaj, fejemnek grácia! Ha ezt tudtam volna, természetesen azonnal megszakítottam volna munkámat, magára hagytam volna gyermekemet, hogy rohanjak válaszolni Önnek. Elnézést, hogy nem követem percről- percre a KMH pincéjében megjelenő kommenteket, holott közöttük időnként még akár az Ön valamennyi társadalomtudományt felrázó,történelmi jelentőségű – tanulmányai, esszéi is előfordulhatnak.

    Eszmecserénk tárgyát illetően korábban föltételeztem, hogy Ön legalább az ország két háború közötti földbirtokmegoszlási viszonyairól bír legalább bizonyos alapvető ismeretekkel, ám be kell látnom, ebben is tévedtem.

  • Belzebub:
    Nem tévedtél !
    Ez a Hazudós lélek pontosan tudja milyen viszonyok voltak a itt a két háború között.

    És ezek ismeretében, „súlyozottan adagolja”* a ferdítéseit, hazugságait.

    Ahogy éppen megfelel jelen kurzus elvárásainak a Horthyzmust illetően.

    *súlyozottan adagolja = Emberekkel kapcsolatos ismereteinek felhasználásával ugy ferdíti el a tényeket hogy ne legyen feltűnő a hazugság, feltételezve hogy az olvasónak van némi HALVÁNY információja a kérdésben.
    Hogy vulgárisan fogalmazzak: megpróbál lyukat beszélni az emberek hasába.
    Egyébként erről szól az egész FIDESZ kommunikáció.

  • Belzebub
    2018 február 19
    9:49 du.

    Elnézést, hogy nem figyelem B. nagyságos úr kommentjeit nagyítóval, de ha már vetted a fáradtságot, hogy kikotorj egy két héttel ezelőtti kommentemet, akkor talán az időpontot is lett volna időd kimásolni! 5 másodperc.

    Megláttam a legfrissebb kommentek alatt a nevem, ezért udvariasságból válaszoltam, nem kell megköszönni.
    Azért ne titkold, nyugodtan írd le, hogy milyen birtokviszonyokkal nem vagyok tisztában! Eddig úgy néz ki, hogy neked nincs halvány fogalmad se az akkori, se a mostani problémákról!

    Lehet, hogy annyit elírtam, hogy nem írtam oda külön, hogy éppen a birtokos parasztságról beszélek, vagy a földnélküli parasztokról. De akkor meg rá lehet kérdezni, hogy mire gondolok?
    Ismétlem: nem volt egységes a paraszti osztály vagyonilag, de abban pl. egyformák voltak, hogy senki nem tartozhatott a középosztályba a Horthy-korban. De legalább léteztek, mint társadalmi osztály.
    A rendszerváltásig megmaradt ez a társadalmi réteg, mint erkölcsi közösség.
    A magyar társadalom paraszttalanítása a kilencvenes években történt meg, és rosszabb volt rájuk nézve, mint a mezőgazdaság kollektivizálása! Pedig az se volt sétagalopp …

  • Geyza
    2018 február 19
    5:22 du.

    Géza, ahhoz képest, hogy te mennyire követed a mezőgazdasági híreket, még soha nem hallottál a Mórakert bedőléséről?

    Ez itt egy 2011-es hír, jó régi. Neked külön megírom, hogy Anyuék múlt héten kapták meg a kártalanítás utolsó részletét, az államtól.
    Pedig ez a cég már a Gyurcsányék idején tönkrement. Persze, ha a Csányinak a zenélő tehenészetét kellene megmenteni, akkor ugrana a kormány, mindegy milyen színű?

    https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/indulhat_a_versenyfutas_a_morakert_milliardos_vagyonaert.478053.html

    Ezért mondom, hogy ma egyik politikai erőnek sincs szava a vidéki szavazókhoz, ezen belül a kisgazdákhoz. A ballibeknek sincs mezőgazdasági programja. Tisztelet egy-két képviselőnek, aki kivétel. Pedig a magyar lakosság nagy része ma is vidéken él!

  • Geyza
    2018 február 20
    4:33 de.

    Géza, a két világháború között nagyon nehéz viszonyok voltak, de bizonyos szempontból ma még nehezebbek!

    Vannak zsákfalvak, ahol a helyi maffia és uzsorások tartják kézben a segélyeseket (Kovách Imre)!
    A kisbirtokosok egyre fogynak, és inkább idősebbek vannak köztük! (1)

    Majd ha ráértek nagyságos haveroddal, talán ezzel is foglalkozhatnátok, a szapulásom helyett! Különös tekintettel arra, hogy Orbán miniszterelnök tegnapelőtt megdicsérte Fazekas minisztert, hogy mennyire hasítanak a kis és középbirtokok regnálásuk óta!
    Igaz vagy nem igaz, de ballibek között a kisbirtok amúgyis szitokszó, mert ti csak a nagyüzemet tartjátok életképesnek!
    Csak a buta skandinávok tartják fontosnak a gazdák önkéntes termelőszövetkezeteit, nyilván azért van olyan helyzet az országukban … hogy mindenki oda akar vándorolni.

    1. Kovách Imre: A vidék az ezredfordulón, 73. oldal

    A családi gazdaságok 1992 és 1999 között. Az 1-5 hektárt használók száma jelentősen csökkent. Megnőtt az 50-100 hektárt használók száma. Tudni kell, hogy ma a nagybirtokok úgy jönnek össze, hogy a sok részlet a tényleges használó nagynénikéjének és körösztmamájának unokatestvére nevén van.

  • hazai lámpa
    2018 február 20
    8:02 de.

    Géza, annyit az előzőhöz, hogy ezért mondják, hogy ma nagyobb a földbirtok koncentrációja, mint a Horthy-korszakban.

    Ez egy egészen friss interjú kedvenc szerzőmtől, Kovách Imrétől!

    Olvasd el, és ámulj, mert ez is Magyarország.

    https://mno.hu/belfold/szazezrek-nyomorognak-esely-nelkul-2439892

  • hazai lámpa
    2018 február 20
    8:07 de.

    Idézetek az interjúból!

    „– Mennyivel reménykeltőbb a Központi Statisztikai Hivatal szerinti hárommillió szegénységben élő ember helyzete a Horthy-korszak – a népi író Veres Péter szavaival élve – girhes-rongyos föld nélküli szegény emberénél?
    – Napjaink bajban lévő hárommilliójából legalább 600-800 ezernek nincs lakása, éhezik. A másik két és fél millió viszont a Horthy-kor szegényeinél valamivel jobb helyzetben él. Egyszerűen azért, mert előbbre ment a világ, az áram például be van kötve az otthonokba. Ma mások a hiányolt javak. Ráadásul az alapvetően az uniós források beáramlása miatt a lassan bár, de bővülő gazdaság kimutatható hatással van a szegényebbek fogyasztására is. Más szempontból viszont a helyzetük sokkal rosszabb a 80-100 éve élt szegényeknél. Régen a szegény ember, ha hozzájutott tíz hold földhöz, akkor azt mindenképpen megművelte. Gondoljunk bármit a szocializmusról, de a legszegényebb társadalmi réteg akkor is képes volt előrelépni, még ha ennek iszonyatos ára is volt. Lakáshoz, munkahelyhez jutottak, nem éheztek, a gyermekek iskolába járhattak, háztájizhattak. Napjaink szegényeinek viszont nagyon meggyengült az adaptációs, innovációs készsége, ami a legkomorabb társadalmi jelek közé tartozik. Ezeknek az embereknek nincs valóságos esélyük arra, hogy társadalmi helyzetükön változtassanak.”

  • hazai lámpa
    2018 február 20
    8:07 de.

    „– Még a hasonlóságoknál és Veres Péternél maradva: az író úgy fogalmazott, hogy a magyar mezőgazdaságot két egészségtelen véglet jellemzi, a sok ezer holdas nagyuradalom és az életképtelen törpebirtok. Az ön könyvében is azt olvastam, hogy napjaink földkoncentrációja a Horthy-korszakéval vetekszik.
    – 1935-ben készült földbirtok-összeírás. Az akkori birtokrendszernél a mai koncentráltabb. Ma 1200 körüli gazdaság használja a földek egyharmadát, és az 50 hektár felett használók művelik a földek több mint 80 százalékát (!). Ez nem egészséges, Európában is az egyik legkoncentráltabb szerkezet.”

    A felkiáltójelet én tettem bele. Még annyit, hogy a tudós is arról beszél, hogy ha a kisgazdákat valóban lábra állítaná az ország, az fontos lenne, de sajnos a vidéki szegénység megélhetését az se biztosítaná. Nekik a különböző vidékfejlesztési programok lehetnének segítség, amit a foltozott szociális háló, a spórolós közoktatás, de a közmunka jelenlegi formája se tudtak megadni.
    Egyik oldalról lehetne egy politikailag független gazdaréteg, másik oldalról meg nem fagyoskodnának, éheznének százezrek, ahogy az elmúlt harminc évben történt. Ez ma még álom.

    Na ez az, ami kimaradt a ballibek Orbán-évértékelőjének értékeléséből!

  • Hazzaykám ter sohasem foglakozol a családoddal?

    Ahogy elnézem „novelláidat” nagy munkádba és erőfeszítésedidbe kerülhet hogy ilyen szépen összehordd őket.

    Élethivatásoddá tetted hogy itten minket meggyőzzél a hülyeségeidről mi ?

    Sajnállak.De komcsira*.

    Sanyarú lehet az életed hogy ez a tevékenység nyújt neked némi örömöt.

    Pattogni, győzködni mindenkit a Horthy-rendszer előnyeiről..szép kis élet.
    Főleg hogy számtalanszor kisült hogy hazudozol.
    Még azt sem tudtad ki volt Göncz Árpád, hogy mit csinált, mit tett a Hazáért, de rásütötted volna hogy arra alkalmatlan volt….Ej te szegény te…

    *Komcsira = zsargonkifejezés a hetvenes évekből:”Komolyan” rövidítése

  • A Horthysta dumagép*, ha nem tud kivel párbeszédet provokálni hogy hirdethesse a Horthy-korszak nagyszerűségét és jóságos mivoltát, akkor sajátmagával bonyolódik társalgásba, ugyanezért.

    *Horthysta dumagép = Hazzay

  • Geyza
    2018 február 20
    8:34 de.

    Ha neked csak a Horthy-rendszer állítólagos dicsérete jön le, az a te bajod. Persze, addig se kell arról beszélni, hogy a ballibek mit tettek az országért?

    Göncz nem volt alkalmas köztársasági elnöknek, és ettől független, hogy miniszterelnökből is igen csekély volt a kínálat. Vagy úgy gondolod, hogy az ő feladata csak szimbolikus volt? Most akkor döntsd már el, hogy csak dísznek volt a helyén, vagy ő is tehet arról a katyvaszról, amiben vagyunk?

    katyvasz= nyolcszázezer éhező, fagyoskodó ember vidéken, új földesurak vidéken (mindegy milyen politikai oldali)

    Na megyek dolgozni, mert én nem vagyok nyugdíjas, hogy itt ráérjek másokat üldözni egész nap … Csekély szabadidőmet értelmes, informatív kommentek írására fordítom.

  • Hazzudóssy:
    /Géjza már csak legyint egyet/

  • hehehe tisztára mint OIM* :

    ” Na megyek (dolgozni TV-t nézni mindegy ) nem érek rá itt .. stb..stb.. ” …….. Blabla.