Vaski Gábor sorosozó torontói magyar rádiós fiát felvették a CEU-ra. Gratulálok!

2018 augusztus 7 7:23 de.80 hozzászólás

A Független Magyar Rádió heti kétórás műsora az AM 530 hullámhosszon hallható Torontó környékén. A műsor „független” és a kétórás műsoridőt bérlik, állítólag évi 35 ezer kanadai dollárt fizet érte Bede-Fazekas Zsolt, aki egy magyar könyvesboltot is üzemeltet Torontóban.

A műsor elkötelezetten jobboldali, Orbán Viktort, sőt, néhány szélsőjobboldali személyiséget is támogat. Például néhány hete azt a Szakály Sándor revizionista történészt látta vendégül Bede-Fazekas, akinek ma már problémái akadnak amikor az Egyesült Államok területére próbál belépni.

A heti rádióműsornak van egy szegmense, a Dühöngő, ahol Bede-Fazekas barátjával és egykori Torontói Magyar Ház vezetővel, Vaski Gáborral, vitatja meg a magyar és nemzetközi politika történéseit. Van itt migránsozás, sorosozás, egy kis rasszizms is és persze bújtatott antiszemita megjegyzések is. Az egyik régebbi műsorban Vaski úr kikelt a CEU ellen és megállapította, hogy az intézmény valószinüleg jogellenesen működik. Vannak akik szélsőséges propagandának tekintik a rádióműsort, a rossznyelvek szerint Bede-Fazekas pénzt is kap Budapesttől.

A július 21-i adásban is folyt a diszkurzus, majd Vaski úr bejelentette hogy igencsak büszke, hiszen fiát éppen most vették fel a budapesti CEU-ra. Ott politológiát fog hallgatni. Meghökkenek. (A bejelentés 1:45:00 után hallható.)

A CEU-ra? A liberálisok tisztképzőjébe. A Soros birodalom beépített ügynökei fogják tanitani Vaski úr fiát. És ő erre büszke? Hát nem emlékszik hogy mit mondott Németh Szilárd. “A CEU-n képzik ki azokat, akiket aztán elhelyeznek a Soros-tervet végrehajtó politikai, kulturális, tudományos vagy civil szervezetekhez.”

Vaski úrról tudni kell, hogy tagja az Orbán kormány Diaszpóra Tanácsának és ezért évente kap egy ingyen repülőjegyet Budapestre, szállásal együtt. Ilyenkor felveszi a bocskaiját és büszkén feszít elvtársaival, akik szintén mosolyognak, hiszen hozzájutottak az ingyenes budapesti kiránduláshoz.

Vaski Gábor (balról a második) bocskaiban feszít kanadai elvbarátaival a budapesti Diaszpóra Tanács ülésén

Én most itt egy diplomamunka témát ajánlanék az ifjabb Vaskinak, ha már politológiával foglalkozik. Édesapja volt az aki Torontóba invitálta Morvai Krisztinát, a magyar újfasizmus nagyasszonyát, aki az iráni ajatollah csodálója is. Morvai állítólag szép kis summát kapott az irániaktól és személyesen elutazott Teheránba hogy ott szídja a Nyugatot, Amerikát, Izraelt és persze a zsidókat. (Itt olvashatnak Morvai teheráni szerepléséről.)

Amikor egykoron Krisztinát Torontóba hívta Vaski, voltak olyanok akik tiltakoztak a szégyenletes Morvai-show ellen. Ezt egy ma már történelminek tekinthető filmklipp is megörökítette. (A híres torontói tiltakozás itt látható.)

És talán eljött az ideje annak is, hogy Vaski úr bocsánatot kérjen az észak-amerikai publikumtól, mindazoktól akiket megsértett Morvai kanadai reklámozásával. Remélem, hogy a következő rádióműsorok egyikében erre sor kerülhet.

Fia pedig izgalmas politológiai diplomamunkát kanyaríthat a Morvai témából. A CEU kiváló intézmény, remélem Budapesten marad, és az ifjú Vaski sikeréhez szívből gratulálok.

Lázár György

80 hozzászólás

  • Szakály Sándort revizionistának beállítani biztos nagy sértés, csak éppen érthetetlen.

    Talán arra céloz t. szerző, hogy az illető vissza akarja csinálni Trianont? Ez inkább hülyeség, de emberileg inkább szánalmas, mint felháborító.
    Szakmailag biztos ott van Szakály a TOP10 történész között, tehát ha ő széljobbos, akkor azt a kutatásai alapján teszi. Vitatni lehet az értékelését, de az biztos, hogy megalapozottan mondja a kijelentéseit.
    Szerintem inkább radikálisan konzervatív, mert katonatiszt volt az apja. A tisztikar tudvalevőleg önálló hatalmi ágat képezett 1938-45 között. Németbarátok voltak meg radikálisak. A tisztikarban volt a „kormányzógyalázás” jelensége, mikor a kormányzót szidták a felesége zsidó származása miatt.

  • „Fuggetlen” vagy „jobb-oldali” hat az valoban az egyen lehetosege, valasztasa es torvenyes joga. De hogy a magyar allam az adofizetok penzet hasznalja az emlitett politikai propaganda celjaira azt igen gyanitom.

    Nem letezne ottan egy par „nemzeti koz-erdekeket” hivo ugyved akik azt kutatnak es torvenyszerinti eljarast kezdenenek ellene? Az a jogos modszer, nem a rikacsolas az egbe !

  • Bocsanat !!! Javitasom !!! Helytelenul fejeztem ki .

    A masodik mondatomban nem az emlitett dolgok valosagat „gyanitom”, hanem annak torvenyesseget !

  • Röhejes kis fidesznyik csapat. Vaski fia is szót kap a Dühöngőben, most hogy politológiát tanul a CEU-n?

  • Morvai mereszel demokraciarol ugatni?? az esz megall!!

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 7
    8:20 de.

    Bocs az olvasóktól, nem az édesapja, hanem nagybátyjai harcoltak a fronton Szakálynak, azt nem írják, hogy milyen fokozatban.

    Engem nem a radikalizmusa taszít Szakálynak, ahogy a zsidó olvasókat, hanem az önkritika teljes hiánya. Az ilyen volt ludovikás tisztek képesek úgy nyilatkozni, mintha egy alternatív valóságban élnének.

    Egyébként már elnézést, de ugyanolyanok, mint itt Izraeli meg Barlev. Izraeli képes évek óta itt azt ecsetelni, mintha Radnóti halála úgymond különlegesen mély, magyar gonoszság és manipuláció terméke lenne. Nála szó sincs arról, hogy Magyarországon átvonult a front, hogy káosz volt, nyilas terror, anarchia. És még azt se tudjuk, hogy német vagy magyar katonák lőtték-e le a mozgásképtelen költőt? Mikor a többi musz-ossal nem tudott továbbmenni, és ez volt a parancs (ami persze nem fölmentés, de azért fontos körülmény).

    Na az ilyen volt ludovikások (Nemeskürty, Boross) meg a rajongójuk Szakály is csak arról tud beszélni, hogy a tisztek fehérkesztyűs világa az igazság bajnoka volt.
    Arról nem beszélnek, hogy volt a kormányzógyalázás meg a németbarátság. Tisztelet a kivételnek!

  • Kerekes Sandor

    AZ ”ifjabb Vaski,” akit kissrác korában láttam utoljára, egy édes, aranyos kis köjök volt. Remélem, hogy olyan tehetséges is, mint amilyen helyre kis legény volt annak idején, és mint minden tisztességes fiatalember, mindent el fog követni azért, hogy nehogy már olyan marha legyen, mint az apja.

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 7
    9:33 de.

    Még annyit, hogy a 2 világháború közötti tisztikar „fehérkesztyűs” jelzőjét nem az úri származásra értettem, mert nem voltak azok. Inkább arra, hogy ők egy zárt, szektás csoportosulás voltak.

    Az első v.háború után volt az ún. elveszett nemzedék szerte Európában. A frontról hazatért katonák, akik csalódtak a régi világban. Azt hitték, hogy a fasizmus lesz az új világrend. Magyarország szerencsétlenségére ez a klikk történelemformáló tényező lett a 2. v.háborús évek alatt. A tisztek nem látták át úgy az eseményeket, mint pl a földrajztudós, arisztokrata származású Teleki Pál.

    Bizony manapság is nagy gond, hogy néhányan elhiszik Orbán hablatyolását az új világrendről. Pont ezért káros, mikor itt a holokauszt túlélők torkuk szakadtából ordibálnak Horthyra, miközben voltak itt sokkal radikálisabb, szélsőjobboldali tényezők.
    Az igazi konzervatívok, mint Romsics Ignác, háttérbe kerülnek, mert ordítják rájuk, hogy antiszemita!
    Az olyanok, mint Schmidt, Szakály vagy Morvai ünnepelten járnak a közéletben, mert ügyesen eladják, hogy ők üldözöttek. Aki őket üldözi, az gondolja meg, hogy ezzel reklámot is csinál nekik, míg korrekt közéleti emberek háttérbe vannak szorítva.

    De hát a holokauszt túlélők leszármazottai sajnos ebből a szempontból teljesen betegen gondolkoznak.

  • Szarkasztikus és személyes: Engem is kitagadott a most már 87 éves Orbán fanatikus apám. Orbán és hát a Gazsi fia se ugyanazt a szelet fújják. Hátha Vaski és fia is az ellenkező oldalon áll (bár ha valóban ezzel dicsekedett, akkor ez a szarkazmusom). Hányni most nem akarok, nem hallgatok bele abba az okádékba.
    Vaski, akinek olyan a gerince mint a szaxofonja – aminek tölcsérébe ömlik a magyar adófizetők pénze…
    Szép kis ramazúri ez kérem!

  • Nos!
    Álláspontom szerint, ha van ellenvetés vagy kritika, akkor nem a távolból, hanem közvetlenül kellene reagálni és ott megkérdezni közvetlenül az érintetteket.
    A felvetett téma lehet igaz probléma, de ……?
    Ki és miért gondol realitással bíró hozzászólást a kvázi távolból?
    Szerintem nem állandóan kritizálni kellene, hanem tanácsot illetve útmutatást adni, ha már „kívülről nézve” itt semmi nem jó.
    Én most például úgy érzem magam, hogy bunkó vagyok és nem tudom felfogni mi történik körülöttem.
    Vagyis. Lehet mégsem, ha vissza tudunk tekinteni közösen a történelmi múltra. Mint például az „anno” trianon és az 56-os politikára, meg az összes politikai gyarlóságra!
    Azaz! Inkább emberséges útmutatás kellene, nem pedig kritika! Kritizálni mindenkor lehet, de ez még soha nem vezetett jóra! Főképpen nem ezen irányvonal motiválja az emberi méltóságot, de főleg nem jó szándékú????
    Nem igazán hiányzanak szerintem „56”-os röpcédulák segítségül, szítva azt a tüzet, aminek eloltásán magunkra hagyva küzdöttünk.
    Ezt magyarul úgy mondják, hogy más intim szerszámával könnyű verni a csalánt.
    Ennyi

  • Erről kéne beszélni, hogy ma a Ludovika épületében a NKE működik. Ezt avatta föl Szakály. Milyen szakembereket fognak itt oktatni? Nyilván aki hű a kormányzathoz, olyan fanatikus ludovikás módon.

    Politológia szakjuk talán még nincs, azért tanul a CEU-n a cikkben szerepkő kanadai illető.
    Amúgy a Patyit leváltották azóta az intézmény éléről, ha jól tudom.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_K%C3%B6zszolg%C3%A1lati_Egyetem

  • Kuszálódnak a szálak összevissza…

  • Göllner András

    Érdekes kis mignon, Lázár Úr.Vaski Gábor esete a CEU-val jól bizonyítja a bölcs magyar közmondást: az Isten nem bottal ver. További jó munkát kívánok Önnek, tényfeltáró írásaihoz.

  • hazailampa

    hiaba mosdatod,cifrazod a MAGYAR FELELOSSEG -(akar Radnoti ugyeben is)- fenn all!!
    ki adta ki a parancsot arra hogy allitsanak fel MUSZ-os szazadokat??!!!
    HORTHY!!!

  • -es RADNOTI-t a MAGYAR kisero csendorkeret lotte le!!
    ugyanis az osztrak hatarig kizarolag Magyar orseg kiserte a menetet!!

  • Meglehet a kölök messze esett a fájától.
    De..akkor meg mire büszke a büszke atty ?

  • Ludovika vagy nem.

    Ha ismerjük magunkat és tapasztaltak vagyunk, akkor tudnunk kellene, hogy sok mindent másként tanítottak velünk, mint ami utólag talán világossá vált. Most akkor mit várunk, de legalább rutinosan sejtjük mi „veteránok”. De csemetéink???….

  • T.Lázár Úr!A méltán megvetett Wass Albert állítólag így panaszkodott öregkorában, már Amerikában: öt szép fiamból mind kommunista lett.
    Adjuk meg az esélyt az ifjúnak.

  • Horthy háborús bűnös volt.
    Ez nem kétséges.
    Az USA bitón akarta látni.
    Csak Sztálin kihúzta a vén gazember nyakát a hurokból.

  • Orsós Elemér

    „A CEU kiváló intézmény, remélem Budapesten marad, és az ifjú Vaski sikeréhez szívből gratulálok.”

    Na ha olyan kiváló intézmény a CEU, akkor remélem a Koszorús Szerző gyermekei is ott tanulnak……………….gender szakon!

  • Orsós Elemér

    Azért szörnyű, nem?

    Az Orbán a Soros emlőjén nevelkedett – jó néhány haverjával egyetemben – közöttük a „tisztelt” elnök úrral – és most pocskondiáznak érte másokat, kígyót-békát kiáltva az öregre.

    Vajon nem az irigység műve mindez – azé a paraszti, suttyó sárga irigységé???

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 augusztus 7
    1:18 du.
    Ha ezt a háborús bűnöst a más érzelmü katonai vezérkar 41-ben megpuccsolta volna, akkor ma Te sem vigéckedhetnél itt! Ebbe nagyon önkritikusan belegondolhatnál mielőtt ex katedra lenácizod, leantiszemitázod!

  • Orsós Elemér

    talalom
    2018 augusztus 7
    1:09 du.
    No, azért alapvetően más volt anno egy amerikai kommunista, mint egy szovjeteurópai!

  • Orsós Elemér
    2018 augusztus 7
    3:51 du.

    Amit írtál az értelmezhetetlen

  • Orsós én elhiszem hogy szar neked az ahogy a Történelem halad, azt is elhiszem hogy erőnek erejével változtatni akartok rajta, ha másképpen nem (mert kevesek vagytok mint lószarban a vitamin) akkor legalább propagandával, de mindez nem segít.

    Horthy kétségtelenül háborús búnös volt és az USA lógva akarta látni.
    Csak éppen Sztálin kiimádkozta őkelmét a hurokból.

    Most lehet megint hülyeségeket írni amire én meg fogom ismételni azt kettő mondatot.

  • Elemér, mi bajod a gender szakkal? Már megin’ a buziskodáson jár az agyad? 😀

    A kettőnek semmi köze ám egymáshoz, ha nem tudnád…

  • Orsós

    Ha esetleg arra gondolsz, hogy a hazaáruló Horthy nélkül amúgy több magyar-katona veszett volna az orosz frontokon nagyon tévedsz.

    A magyar vezérkar sokkal hamarabb kiugrott volna a háborúból és ellenállt volna a német-megszállásnak.

    Nem tudni, miről beszélsz.

    Én is leírom szívesen, ahányszor akarod, hogy Horthy egy becstelen hazaárulóként kezdte – és később háborús bűnösként fejezte be.

    Nem kell többet mondani annál, hogy a népirtó kommunista Sztálin volt a mentora. Vajon miért? Na miért?

    Kommunista = nácista/fasiszta – ugyanaz a vér.

    Neked külön újra ide idézem amit már egy másik cikknél bevágtam:

    A Kenedi János Könyvéből idézettek utolsó mondatát:

    “”E közel 60 ezer, radikális jobboldali párttal rokonszenvező, militarista és a német etnikai kisebbséghez tartozó, de a magyar náci politikai többséghez igazodó személy számottevő része 1945-ben belépett a kommunista pártba….””

    Nazista=Komunista

    Persze mint igazi rablókhoz, maffiózókhoz, kalózokhoz illik a koncért a legkisebb hezitálás nélkül ölik-pusztítják egymást is, amikor a szükség úgy hozza.

    Vagy másképpen hiéna-kutyák sivalkodó falkája

    Aki bűnt és bűnözőt hamis színben tüntet fel, maga is bűnrészessé válik

  • bar-lev
    2018 augusztus 7
    12:23 du.

    A magyarok érdeke nem az uszítás. A mai magyarság érdeke a kibeszélés.

    Én elhiszem, hogy személyesen megnyugtató érzés lehet, ha minden fórumon a magyarokat patás ördögnek állítod be. DE a közéletben ennek nincs helye. Legalábbis demokráciában.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 augusztus 7
    6:08 du.
    Kedves Alma!
    Tudom, de kb. annyi gyakorlati haszna van, mint a cserebogár halhatatlanságáról filozofálni vagy mint a politológia nevü áltudománynak, amit a produktiv munkára alkalmatlan jóeszü, de elkényeztetett értelmiségi körben szocializálódó csemetéknek találtak ki erősen túllicitált fizetésekkel, hogy ne kallodjanak el.
    😀

  • Geyza
    2018 augusztus 7
    1:18 du.

    Annak tartod, aminek akarod. Az a tragédia, hogy a magyar közbeszédet is ez határozza meg.
    Két tábor létezik: aki gyűlöli Horthyt, meg az, aki Horthyra hivatkozva felmenteni próbálja az egész tábornoki és hivatalnoki kart.
    Aki egyikbe se tartozik, azt széttépik a megmondóemberek.

    A magyarországi holokausztot nem lehet egyetlen okra visszavezetni, pl. Horthyra. Az okok:
    1. Német nyomás, illetve a megszállás 1944. márc.-ban. (Mielőtt Kamenyec-P.-re hivatkoznátok, már le is írom, hogy akkor még ismeretlen volt a nácik végső megoldása a zsidókérdésre, 1941)
    2. A magyar hivatalnoki felsőkar és a tisztikar németbarátsága, tudatlansága és felelőtlensége, pl. Endre László, Hóman Bálint.
    3. Az ütőképes ellenállás hiánya, pl. nem volt titkos szerveződés, mert a Gestapo elhurcolta a németellenes politikusokat.

    Horthy szerepéről lehetne vitatkozni, viszont ti azt csináljátok, hogy egyszemélyben teszitek felelőssé mindenért. Ez két szempontból is kontraproduktív. Az antiszemiták fél ujjal megcáfolják minden Horthyra szórt hamis vádatokat a tények alapján. Eközben Horthy valódi hibái és a deportálás felelősei elsikkadnak.

    Tudom, hogy ezt a kommentet se fogjátok fölfogni, de azért leírtam, hogy valami nyoma maradjon, hogy volt itt értelmes élet is a Kárpát-medencében a 21. században.

  • Orsós Elemér

    gabriel
    2018 augusztus 7
    6:51 du.
    Gábor!
    Lehet, hogy Neked van igazad, de a Horthy körüli 70 éve többszáz egymásnak is ellentmondó változó és külömböző önző érdekekhez igazodó álláspontok közül nem szeretnék irányított, érzelmekre alapozva választani, mert nem tudom abba a korba beleélni magam.

  • orsoselemer

    horthy alairta, jovahagyta az osszes zsido torvenyt!!
    az elsot jo evvel a haboru kitorese elott 1938-bann!!
    -(az 1938 evi XV.ik TC. elso zsidotorveny)-
    horthy alairasa leptette hatalyba!!
    ne gyere itt nekem a „nemet nyomas” dumatokkal!!!az 38-39-ben sehol se volt magyarorszaggal szemben!!
    -(az 1939 evi IV.ik TC. masodik zsidotorveny)-
    eletbelepett 39 Majus ho 05-en!!
    HORTHY IGENIS ANTISZEMITA VOLT ES IGENIS HABORUS BUNOS!!!
    ha szerinted nem……………akkor te is az vagy!!de kerdezd meg a gyaszolokat akik a 2-ik Magyar hadsereg-ben veszitettek el ferjeiket,fiaikat!!

  • gabriel
    2018 augusztus 7
    6:51 du.
    Orsós

    „Ha esetleg arra gondolsz, hogy a hazaáruló Horthy nélkül amúgy több magyar-katona veszett volna az orosz frontokon nagyon tévedsz.

    A magyar vezérkar sokkal hamarabb kiugrott volna a háborúból és ellenállt volna a német-megszállásnak.”

    Ha ezt a hazugságot papírra írtad volna, hát kiégetné! Ez még tőled is túlzás.
    Vagy valaki visszaél a nickeddel.
    Már a nyúl viszi a vadászpuskát, a lekvár teszi el a nagymamát?

    Mi lesz a következő: otthonkás nénik géppisztollyal terelték be Radnóti Miklóst a vaggonba? Miközben az antirasszista tábornokok megpróbálták onnan kiszedni, és csatlakozni a szovjet csapatokhoz? Ismerve Orbán környezetét, nem elképzelhetetlen, hogy ez lesz az új narratíva, hogy a fejkendős nénik, külvárosi munkások és németül üvöltöző sváb parasztok Rambó-késsel a szájukban kergették a szerencsétlen holokauszt áldozatokat.
    Miközben a „magyar állam”, a szent tiszt és hivatalnoki kar (diplomázott a Ludovikán, és már akkor 1. Viktort várta) csipkét kötött, és mindenáron meg akarta védelmezni a gyáros Goldbergert meg a szocdem zsidó újságírókat … Majd még egy falimozaikot is kap ez a jelenet a Budai Várban!
    Horthyról ki lesz mondva, amit itt Alma már sokszor próbált bebizonyítani, hogy egyszemélyben hergelte fel a teljes úri középosztályt a zsidók ellen. Bethlent és Kállayt nem üldözte a Gestapo, az csak megtévesztés volt a demokrata és antirasszista tisztikar felé.

    Bebalzsamozott Ferenc Jóska azért nem lesz, mert a hülye bécsiek sajnos eltemették, és nem gondoltak 1. Viktorra …

    (Természetesen fenti kommentem szürrealizmus, de sajnos a magyar közélet néha lekörözi még Dalit is.)

  • talalom
    2018 augusztus 7
    1:09 du.

    „T.Lázár Úr!A méltán megvetett Wass Albert”

    Ha Babits Mihály ezt olvashatta volna! Rögtön megvonta volna az illetőtől a Baumgarten-díjat. Vagy nem.

    Én a helyedben azzal foglalkoznék, hogy te hogy lettél kommunistából vadkapitalista, ultraliberális és az ifjú Gyurcsány Ferenc legodaadóbb híve!
    Csak a hajléktalanokat ne vigye az orrod alá, ne kelljen a szagukat szagolni.

    Nyilván a fideszesek is arra fordulnak, ahol a pénz van meg használható diploma, jelen esetben a CEU. Összeillik a ballib elittel.

  • @gabriel
    Mindig gyanítottam, hogy Kenedi félőrült. De azt nem feltételeztem róla, hogy nyilvánvaló politikai ostobaságokat is terjeszt… valószínűleg abból a célból, hogy a kétféle gyűlöletet egybekovácsolja. Ez volt a divat a rendszerváltás táján, de mostanra már ki kellene józanodnotok…

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 8
    3:59 de.

    Mér?
    TE szereted a Was Albertet?
    Háát..”tiszteltetem” az irodalmi ízlésedet.
    Mert írónak nem volt valami túl tündökletes.
    Babitsal egy gondolatban összehozni
    meg kimondottan lealázó Babits számára.
    Ellenben a magánélete gyűlöletes volt neki.
    Lehet hogy amiatt vagy te is leájulva tőle ?

  • hazai lámpa
    2018 augusztus 8
    3:52 de.

    Meddig ragozod még?

    Horthy egy szimpla háborús bűnös volt.
    Az USA lógva akarta látni
    de Sztálin kihúzta a vén disznót a hurokból

  • T.Gabriel!
    „Slapaj gyerek, te kis sleppes anyámasszony-katonája, szarházi kis-köcsög!”
    – Jelentsen ez akármit….Öntől az idézet, aki szeret idézgetni, olyan anyagokból, amihez lövése sincs…
    Ha valaki „írással” próbálkozik, annak először meg kell tanulnia olvasni…
    Hab a tortán, ha értelmezni is tudja…Ön még nem tartozik ezek közé…

  • Kerekes Sandor

    Kedves Orsós Elemér!

    Ha az Ön helyében lennék, akkor sokkal több szerénységet és alázatot gyakorolnék. Nem tudom, hogy Önnek milyen végzettsége va, de abban bizonyos vagyok, hogy semmi esetre sincs egyetemi végzettsége, mert ha lenne, akkor nem szólna le egy olyan tudományágat, amelyről a leghalványabb fogalma sincs. Talán nem ártana, ha belenézne valami könyvbe, ahol például politologiáról esik szó. Abból megtudhatná, hogy a politika története azonos az emberiség történetével és, hogy azok, akik erre a tudományra adják a fejüket kénytelenek megtanulni mindent Sokratestől Sztálinig oda és vissza. Nem tudom, látta-e már Plato összegyűjtött munkáit, de azok több ezer oldalt tesznek kiés azokat a politologus palántának ismernie kell. Ugyanúgy Machiavellit, (ugye ismeri Machiavellit?) a francia felviláfgosodást a skót racionalistákat és valamennyit a kommunista és marxusta irodaloból is.
    Nos, ha Ön ismerős ezekkel és úgy találja, hogy érdemtelenek a tudományban helyet foglalni, akkor elfogadom az ítéletét.
    Ellenkező esetben, kedves ostoba barátom, menjen a francba felsőbbrendűsködni.!

  • meshugim goyim

  • Orsós Elemér
    2018 augusztus 8
    3:24 de.

    …kb. annyi gyakorlati haszna van, mint a cserebogár halhatatlanságáról filozofálni vagy mint a politológia nevü áltudománynak, amit a produktiv munkára alkalmatlan jóeszü, de elkényeztetett értelmiségi körben szocializálódó csemetéknek találtak ki erősen túllicitált fizetésekkel, hogy ne kallodjanak el.
    ______________________

    Kedves Elemér, nincs igazad.

    Természettudományok esetében (fizika, matematika, műszaki ismeretek, kémia, stb…) a helyzet egyszerű. Aki ilyen szakon végez, nem lesz ugyan mindegyik Nobel díjas, de valahol egy iskolában, egy műszaki gyártási folyamatban, vagy egy kutatásban lesz alkalma valami apró részletproblémát kidolgozni – ahogyan magam is ezt tettem egész életemben, mások nagyívű gondolatainak a gyakorlati részleteit kidolgozva.

    Más a helyzet a társadalomtudományok esetében. Itt elég nagy a képzési „káló”, vagyis olyan bölcsészek és mások kiképzési vesztesége, akik jóesetben műfordításra vagy valami oktatásra adják a fejüket, vagy pedig egészen más világba eveznek – például valami vállalatnál közösség-építő tréningeket tartanak, aminek ugyebár nem sok köze van a filozófiához. De száz, vagy inkább ezer ilyen „félresikerült” filozófust kell kiképezni, hogy egy valódi, nemzetközileg is elismert filozófust kapjunk.

    Vagyis, ha lehet, ne nézzük le ezeket a félresikerült embereket sem, mert ők a SZÜKSÉGES melléktermék, és sokan köztük ezért eléggé meg is keserednek. Én inkább együttérezve nézem őket.

  • Kerekes Sandor soraiai Orsos Elemerhez.

    Hogy van a regi magyar mondas?

    A bagoly nevezte a verebet nagyszemunek ?

    A sorok alapjan inkabb „felsobbrendeskodo” hencegonek ?!

  • Bar-lev:
    „RADNOTI-t a MAGYAR kisero csendorkeret lotte le!!”

    Tévedés,nem volt ott egyetlen csendőr sem.
    Mai ismereteink szerint Radnóti Miklóst és 21, további gyalogmenetre már nem képes munkaszolgálatos társát 1944.november 9-én Abda község határában a magyar kir. honvédség Tálas András hadapród-őrmester vezette ötfős kerete lőtte agyon. A tömegsírt 1946. júniusában nyitották fel, agnoszkálták a holttesteket.
    1980-ban a helyszín közelében felállították Radnóti Miklós szobrát, Melocco alkotását. A szobrot a rendszerváltás óta ismeretlen tettesek többször leöntötték vörös festékkel, meggyalázták.

    Tálas András volt hadapród-őrmester 1944 végén visszament falujába, Demecserbe,ahol belépett a kommunista pártba és terményszövetkezeti irodavezető lett. Egy beszerző úton járt Budapesten, ahol volt bori foglyok felismerték.Letartóztatták, és a Borban történt kegyetlenkedései miatt bíróság elé állították. (A vádpontok között nem szerepelt az abdai tömeggyilkosság.) Kötél általi halálra ítélték és 1947. február 27-én kivégezték. Díszsírhelye a kommunizmus hazaért mártírhalált halt áldozatainak az budapesti Új Köztemető 298-a parcellájában megtalálható.
    A „mártír” Tálas András emléke iránt esetleg kegyeletteljes tiszteletüket leróni kívánó fórum-olvasóknak koszorút nem fontos vinniük, minden rendben van, a márványlapot a címerrel és kopjafával az egyszerű köz-hungaristáktól az államtitkárokig rendesen koszorúzzák.

    Akit esetleg érdekel dr.Csapody Tamásnak az ügy talán máig nem teljesen tisztázott részleteivel kapcsolatos kutatása és véleménye:
    http://epa.oszk.hu/00800/00861/00048/pdf/aetas_2010-01_066-092.pdf

  • Orsós Elemér
    2018 augusztus 8
    3:24 de.

    Azt szeretem bennetek hogy mindent olyan egyszerűnek láttok.
    Mint a régi viccben:

    „bemegyek kitakarom megkefélem batakarom kijövök.”

    Élj ebben a rózsaszín világodban.
    Senkit nem zavarsz vele amig nem kezded el az elméleteidet rá oktrojálni másokra.

  • Bendeguz79
    2018 augusztus 8
    12:22 du.

    Jobb lenne ha nem idézgetnél közmondásokat.
    Hacsak nem akarod kiröhögtetni magadat.

  • bar-lev
    2018 augusztus 7
    12:25 du.

    Ráfogják a németekre.

    Még a végén kliderül Mohácsról is Hitler tehet.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 augusztus 8
    12:18 du.
    No, kedves Alma, ezt az okos érvelést sokkal jobban el tudom fogadni, mint az érvek nélküli lenácizást, leprimitivhülyézést és annak ellenére, hogy tényleg nincs egyetemi diplomám, azért engedtessék meg nekem, hogy a gyakorlati tapasztalatokat a nem mindig teljesülő filozófiai feltételezéseknél sokkal többre értékeljem! 😀

  • Orsós Elemér

    bar-lev
    2018 augusztus 8
    10:34 de.
    A létrehozód! 😀

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 augusztus 8
    12:22 du.
    Köszönöm! Fején találta a szeget! (A mondás helyesen: bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű!)

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 augusztus 8
    1:48 du.
    Soha nem beszéltem magamról többesszámban, csak a saját másoktól befolyásolatlan véleményemet mondom, viszont ismerek olyat, aki sokat kommentál magáról egyes és többes szám harmadik személyben a vérében levő alkohol % függvényében! Viszont, ha csak az alkohol befolyásolná, az még megbocsátható is lenne!

  • Orsós Elemér

    Kerekes Sandor
    2018 augusztus 8
    9:32 de.
    Amikor ilyen beképzelségből túlképzett majmokat olvasok, akkor örülök, hogy nincs diplomám, mert eszembe ötlik, hogy én is ilyenné válhattam volna! 😀

  • Alma!

    Almási Alma
    2018 augusztus 8
    12:18 du.

    Tied az 5 piros pont

  • slapaj
    2018 augusztus 8
    8:12 de.

    Te kedves kis jószág!

    Te azt gondolod, hogy én azért írok ide véleményt, mert exhibicionista vágyaimat akarom kiélni, hozzád hasonlóan??

    A cikkeket kedvelem – mivel kedvelem a szerkesztőgárdát.
    És nyilvánvaló hogy kedvelem jó-néhány olvasó-társamnak is a hozzászólásait, véleményét.

    A tieidet nem – mert nem a cikkekhez szólsz hozzá – hanem magadat mutogatod.
    Sokszor a köpenyeget is elfelejted – és olyankor kibuggyan belőled az antiszociális lényeged.
    Néha annyira mélyről – hogy tuti kiérződik róla, hogy ez magából a pokol mélységes bugyraiból tört a felszínre – mint például amikor megjegyzed, hogy meg is érdemelték a zsidók a
    genocídiumot (holokauszt) mert ők provokálták ki.

    Mint ahogy az örmények, az ukránok, sajnos a sort lehetne folytatni – és a szomorú hogy a mai korra is igaz – például épp most zajlik Banglades-ben, vagy Szomália-ban és a sor itt sem ér véget.

    Szerinted mind megérdemlik.

    Ok.
    Nálam meg kicsapja a biztosítékot – az ilyen kijelentés.

    Mert a kegyetlenség ellen még lehet küzdeni – de amikor egy emberszerű lény ilyet bír kijelenteni – arra nincs se mentség, se magyarázat.

    Persze le lehetne még ezt tojni magas ívben – ha nem éppen az lenne a „szent célod” az életben, hogy majd te „felvilágosítasz” másokat is.

    Csak azért József Attila szociális érzékenysége és tied között minimum egy galaxis távolság van – aki a szintén a nemzet okítására adta a fejét

    Amíg nála igaz volt és bejött hogy az „egész nemzetemet okítom” – addig nálad inkább ne jöjjön be.

    Mert J.Attilát pont egy a te világnézeted valló csapta ki az egyetemről.
    Egy soviniszta nacionalista köcsög.

    Ha majd ezen elgondolkoztál, azok után kaphatsz pontot.
    Nem mintha az enyém sokat jelentene – de én is 1 publikum vagyok.

    Most pedig nem akarok többet hallani rólad.

  • Almási Alma
    2018 augusztus 8
    4:42 de.

    Alma!

    Én nem tudom megítélni a számok helyességét – nincsenek ilyen eredeti forrásaim.
    De amit a magam tapasztalatából tudok, vagyis az én mikrovilágomhoz kapcsolhatóan – az bizony nagyon nem mond ellen a tanulmányának.

    Egy másik cikkhez pont bevágtam a Tanú című filmet.
    Ami 1969-ben készült.
    Te nyilván ismered.

    Valahogy a film mintha pont ezt elevenítené meg.

    De ha ennyire nagyot tévednék – zokszó nélkül megkövetlek.

    Jobban szeretném ha tévednék – jobban szeretnék egy amolyan világot – amelyben az ilyen dolog nem lenne ennyire profán – talán el hiszed nekem.

  • T.Gabriel!
    Ezt bírta leírni a mi ajándék fórumunkra:
    „meg is érdemelték a zsidók a
    genocídiumot (holokauszt) mert ők provokálták ki.

    Mint ahogy az örmények, az ukránok, sajnos a sort lehetne folytatni – és a szomorú hogy a mai korra is igaz – például épp most zajlik Banglades-ben, vagy Szomália-ban és a sor itt sem ér véget.”
    – Hiába, akarja aljas módon akárki nyakába varrni, Öntől az idézet…Gratulálok !

  • bendeguz

    talas andras mint a „kisero kere”t tagja!!
    vagyis ebben az esetben biztonsagi feladatot ellato taboricsendor
    minosegben!!
    a taboricsendor es a mezei csendor NEM UGYANAZ!!tehat megis a tabori csendorkeret lotte le Radnotit abda kulteruleten!
    hiaba probalod mosdatni a gyilkosokat!!

  • Kedves Gabriel, engedd meg nekem, hogy ennek az igazságát erősen megkérdőjelezzem:
    ”E közel 60 ezer, radikális jobboldali párttal rokonszenvező, militarista és a német etnikai kisebbséghez tartozó, de a magyar náci politikai többséghez igazodó személy számottevő része 1945-ben belépett a kommunista pártba….”

    Ez körülbelül ugyanolyan legenda, mint az, hogy a kommunisták MIND zsidók voltak, persze bosszúból…

    Az igaz, hogy 45-50 között szinte mindenki belépett a pártba, merthogy ez volt az elvárás. De azért ezt ne fogjuk már rá a „militarista német kisebbségre”…

  • Hozzáteszem Gábrielnek: A „német kisebbség” azokban az időkben éppen a kitelepítés nemes gesztusát „élvezte”, mint célszemélyek. Még az se lenne csoda, ha próbálkoztak volna… de ez semmiféle „gerinctelen kommunistaságot” nem takart…

  • Hazay

    hazai lámpa
    2018 augusztus 8
    3:35 de.

    Ha te beállsz azoknak az arrogáns személyeknek a sorába akik Horthy személye kapcsán felosztják a magyar állampolgárokat, a magyar embereket mondhatjuk így is – akkor nagy baj nálad is.

    Mert ezekért manapság már úgy látszik félni is lehet.

    Ha ez alapján képes vagy felosztani az embereket és megosztást generálni közöttük, akkor neked a lelkeddel neked is nagy bajok vannak.

    Mint ahogy a pártoskodó hatalomhoz odaférkőzni vágyóknak általában.

    Sosem kívántam.
    Ok?

    Sem a a családomból senki – legalábbis akikről ismereteim vannak. (nyilván akiket nem ismerek azok már eléggé messze tartozók)

    Tehát mielőtt ilyen ocsmányságokat beszélsz a magyarságról – azzal vádolsz milliókat, hogy ez az ami kifejezi az akárhova is tartozásukat – mondom azt, hogy : NEM !!

    Csak a vazallus réteg számára fontos ez, létkérdés számukra – ha megérted, felfogod, hogy miért.

    És egy falkányi hiéna csürhe liheg körülöttük – meg egy falka dögkeselyü

  • Slapaj

    Te láttad a Tanú című filmet!

    Nem?

    Ez itt nem fórum, hanem olvasói klub.

    Amit Te provokátorként tönkre akarsz tenni.

    Nem ismerlek

  • A magyarországi Volksdeutsch lakosság 1946-48 közötti un. kitelepítése (magyarul: kirablása és elűzése) kapcsán ismét (harmadszor) felteszem: http://www.rev.hu/hu/node/141

    (Kár, hogy a KMH által használt szoftver nem teszi lehetővé a korábbi kommentek tizedmásodpercek alatti visszakeresését, és a rájuk történő utalást. Én legalábbis meglehetősen unom ugyanazt többedszer megírni.)

  • Alma!

    Én úgy értelmezem, hogy „ők is” – akik azelőtt német nemzetiségük révén a Volksbundhoz tartozó nácik voltak, beléptek a PÁRTBA!

    Azok, akik azelőtt a kommunistákat, zsidókat kínoztak – egyszer-csak ugyanolyan élvezettel kezdtek kínozni most a „MÁSIK OLDALHOZ” tartozókat.

    Vannak számok is, másutt idéztem is, nem akartam itt újra leírni, de nyilván nem numerikusan, hanem részarányban voltak annyian mint a mély-magyar kommunisták.

    És érdekes módon Péter Gábor csapatának oszlopos tagjaiként – aki mint tudjuk zsidó is volt és kommunista is.

    Talán érthető így, hogy miért „robban fel a kondenzátor és ég le a trafó” amikor jó-néhány fórumozó társunk „nemes egyszerűséggel” KÉT OLDALBA KÍVÁNJA „BEOSZTANI” AZ ORSZÁG NÉPÉT???
    EGYIK AKI A MI KUTYÁNK KÖLKE – A MÁSIK AKIT RUGDOSNI KELL.

    Vagy nem így tették anno?

  • meglehetosen sok ugynevezett „kis nyilas” lepett be a kommunista partba!!!

  • bar-lev
    2018 augusztus 9
    9:11 de.

    Szerintem ez csak mende-monda.

    Rákosi idején de utána is nem volt könnyű belépni a Pártba.
    Ajánlók kellettek meg próbaidő meg minden.

    Volt akiknek hivatalból kellett belépni de azok közép de inkább felső szintű tudományos vagy gazdasági vezetők voltak.

    Szóval nem hiszek én ezekben a ” nyilasok a kommunisták között” teóriában.

  • HAZAI LAMPA velemenye hogy Horthy nelkul a magyar honvedsereg vezetoi talan probaltak volna kilepni a nemet katonai szovetsegbol 1944 Oktobere elott.

    Logikus velemny az hogy az teljesen lehetetlen lett volna.

    Sot az egyedulli kerdes teheto fel vitar, hogy HA horthy nem tette volan 1940-benz u.n. ‘baratsagi szerzodes”-t, mi lehetett volna a kovetkezmenye ???

    Megszalta volna Hitler magyarorszagot is mint a „semleges” Austriat ???

    Arra talan merget vehetne hogy a valsz arra IGEN lett volna !!!

    Sajnos a fiatal osztrak fiuk is tomegesen pusztultak a keleti sot a nyugati harctereken is, sot Wermaht egyenruhakban.

    Tehat minden feltetelezesek ma igazi; „eso utan koponyeg”.

    Az egyedulli kerdes marad ma, hogy miert NEM tanulna a mult vetkeibol a magyar ???

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2018 augusztus 9
    12:53 du.
    Kedves Bendeguz!
    Az utolsó előtti mondatáig mindennel egyetértek, csak az utolsó kérdésére válaszolnék:
    azért, mert nincs kitől! (Ugyanis többszáz féle verzióval zavarják össze a magyarok fejét, amiből az abszolut igazságot nem egyszerű kihámozni!)

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 augusztus 9
    4:46 de.
    Kedves Alma, ezt az állításodat, mint egy echte rezedaillatu sváb faluba beköltöző „nyüttment” akár aláírással is igazolom, mert ide többen dezertáltak vissza Nyugat-Németországból anno a kitelepítések után a szülőhazájukba! (A velem szembe lévő szomszédom is magyarnak vallja magát, pedig sváb akcentusa erősen érzékelhető!)

  • gabriel
    2018 augusztus 7
    3:33 du.
    Elnezest, de nem egeszen igy volt . Soros egy evig finanszirozta Orban angliai tanulmanyait, eppen igy meg sok mas fiatalnak
    is!
    Ennek koszonhetjuk, hogy Orban, valamit tud angolul.
    Vegre, van egy MAGYAR allamfo aki tud valmi mas nyelven is.
    Mindig elszomoritott, hogy a magyar kormanyokban, alig tudtak mas nyelveken, legfeljebb oroszul.

  • gabriel
    2018 augusztus 7
    3:33 du.
    Elnezest, de nem egeszen igy volt . Soros egy evig finanszirozta Orban angliai tanulmanyait, eppen igy meg sok mas fiatalnak
    is!
    Ennek koszonhetjuk, hogy Orban, valamit tud angolul.
    Vegre, van egy MAGYAR allamfo aki tud valami mas nyelven is.
    Mindig elszomoritott, hogy a magyar kormanyokban, alig tudtak mas nyelveken, legfeljebb oroszul.

  • ORSOS ELEMER;

    Lenne hajlando reszletesebben reagalni megjegyzesen, hogy kik es hogyan zavarhatna barki is tobb szaz kulombozo verziokkal barki ertelmes inteligens egyen elmejet ???

    A „legegyszerubb igazsag” a valosag !!!

    Hat mi mas lehetne, s aki nem kepes a valosagot/igazsagot latni a hazugsagok kozott annak az egyennek onmagaval van problemaja.
    Nem gondolna ???

  • Na má’ ne!!!

    Az anschluss és Magyarország esete ég és föld

    Legalábbis Hitler és a németek szemszögéből

    Kik zavarják össze a magyarok fejét – csak nem a németek???
    Nem hát, hanem a magyarok maguk

    Valahogy Horthyt kikellene menteni, ugye? – kedves mély-magyar alja nép!

    Hát hogy őkigyelme nem volt háborús bűnös – ehhez a hazugsághoz mindent latba vetnek, bármi áron, de csak mert másképp nem sikerül bebizonyítani a lehetetlent.

    De csak hazudnak, hamisítanak, újra és újra…

    Felejtsünk el most minden ¨mocskos dolgot, amiért Horthy a hatalomhoz ragaszkodott – csak egyetlen egy tényezőt, nézzük hogy mennyit „ért” mint katonai parancsnok!?

    0-t azaz 00-t. 2, azaz kettő nullát.

    Amikor a Románok „kiugrottak”, a háború már eldőlt – el volt veszve! a fasiszták számára!

    Mire várt?

    Mit gondolt abban a sülttök vagy inkább uborkafej agyában, hogy ha kitart Hitler mellett, és feláldozza a zsidóságot, akkor majd az ország ezzel tarthatja meg a Hitler révén megszerzett területeket???

    Hát nem azért lehetett a nemzet főmajma és főhóhéra, mert aláírta Trianont??

    Bizonyhogy pont ezért adta az ANTANT a „fehér-lovat” a büdös segge alá, amin belovagolhatott Pestre.

    Aztán Hitler mellé állt – rasszista, soviniszta senkiházi csavargóként.

    Csakis a Sztálin állt ki a rögtöni akasztása ellen, mivel elöre felmérte, hogy azáltal majd könnyebb lesz a magyarok torkán a kommunizmust ledugni, ha nem csinálnak egy nyavajás mártírt ebből a nyomorultból.

    Aki megakarja érteni hogy mi és miért történt akkor, nem a könyvtárakat kell bujkálnia, csak egyszerűen a logikáját kell használnia.

    Már aki kapacitálva van rá.

    Mert a magas koleszterin árt – sok IQ lesz belőle – IQ = így qurtok ti…

  • gabriel
    2018 augusztus 9
    9:40 du.

    Hát persze.
    Azt hitte a vén, magyarul is aligtudó tömeggyilkos
    hogy majd a német csodafegyverek megmentik a rohadt rendszerét

    Csakhát csodafegyverek helyett a Vörös Hadsereg jött el.
    Ezek a szarházi mélymagyarok nagyon hozzászoktak a Turul
    meg a Csodaszarvas (akit a mondabeli elődeik öltek meg) várásához és közben végromlásba döntötték az országot feláldozva magyar állampolgárok százezreinek az életét.

    Megjegyzem akkor is legyilkotatott vagy negyedmillió magyarembert mikor a későbbi ellenség, az Antant (és a „Kisantant”) szuronyainak az árnyékában hatalomra jutott ő és bandája itt.

  • Orsós Elemér
    2018 augusztus 9
    4:55 du.

    Hát hogyne jönnének vissza mikor itt sokkal jobban élhetnek a német nyugdíjukból.
    Én is vettem sváb faluban házat földet nyaralónak a rendszerváltás után pár évvel.
    Szaal régi sztori ez már.

    Megjegyzem a derék helyi svábok rendre ellopták ami a kis nadrágszíjj-parcellánkon termett.Pedig voltak reményeink egy kis háztartás-könnyítésre lagalább zöldség és gyümölcs tekintetében.

  • GABRIEL
    Igen sok elfacsarat meglatasokat es ostobasagokat szedtel ossze.

    Sajnos a volsagot kihagytad az „unschlluz”-rol.

    A gestapo altal szervezett es iranyitott merenylet es puccs az „eggyesulest” ellenzo osztrak kormany ellen.
    Csupan nazi-berencek hatarozata volt az.

    Amig magyarorszagon, ugy mint ma is, almodoznak a Trianoni szomszedos nemzetek teruleteinek a vissza-foglalasarol.

    Az osztrakok belattak mind az meg 1938-ban is,
    A magyarok maig sem.

    Az volt akkor, az van ma is ottan.

  • Hat senki nem volt kepes valaszolni kerdesemre; hogy mi eredmennyel vegezte a a Vaski fiu a kozepiskolat ?

    Talan megy a CEU-ra, mert sehol masutt nem elfogadhato volt a kozepiskolai veg-eredmenye. Hmmmm???

  • Geyza
    2018 augusztus 10
    4:40 de.
    Azt írtam, hogy „anno”, ami azt jelenti, hogy már egy-két hónappal a kitelepítésük után, aminek több oka is volt: például az, hogy itt születtek, meg mondjuk a kinti németek eleinte nem is igazán akarták befogadni őket mondván, hogy nem is igazi németek, hanem büdös magyarok. Aztán mégis németek lettek, de még ma sem merik reklámozni, hogy honnan erednek. A most idetelepülő német nyuggerek nagyobb része nem nosztalgiából települ ide, mert itt valóban jobban játszhatják a Csekonicsot.

  • Bendeguz:
    Mán bebbocsássá’ de francot sem érdekel az
    hogy a Vaski-fiú hogyan végezte el a középiskolát.

  • Hey LEV;
    Ebredj fel.
    Hol a feneben olvastal barmit is tollem a Talas es Radnoti-akrol??

  • Geyza
    2018 augusztus 8
    8:02 de.

    „Meddig ragozod még?

    Horthy egy szimpla háborús bűnös volt.”

    Addig ragozom, amíg van szabad, értelmes sajtó, ahova le lehet írni a tényeket. Gondolom, te az Amerikai Népszava szintjéhez vagy szokva, aminek a színvonala alulról közelíti a Magyar idők migráncsos cikkeit …

    Mai világban azt hiszed, hogy az illiberalizmus hívei már úgy születnek, hogy eredendően gonoszok? (Nem Orbánról beszélek, mert neki tök mindegy, milyen eszme, csak jó sok szavazatot hozzon …) Azokról beszélek, akik követik az illib politikusokat. Persze Bartus szerint mindenki hülye és gonosz, bezzeg ő különb …

    Ahogy Jézus mondta, aki legyilkosoz másokat, az maga is gyilkos …

  • Geyza
    2018 augusztus 8
    8:02 de.

    Horthy felelőssége a tisztikar összetételében fogható meg, ugyanis ő hagyta jóvá a kinevezéseket. (Értelemszerűen a német megszállás következményeiért a német nácik okolhatók).
    1944. márciusában már nem volt a Legfőbb hadúr kezében egy hűséges fegyveres erő, vagyis a kormányzó csak szimbolikusan rendelkezett tekintéllyel.
    Mint mondtam, az ún. elveszett nemzedék tagjai, pl. a magyar tisztikar németbarát része mint Sztójay Döme, nem eredendően gonoszok voltak. Inkább az 1. világháború veszteségei és csalódásai tették őket a fasizmus és a német rendszer híveivé.
    Horthy ezt nem ismerte föl, csak mikor bekövetkezett a német megszállás. Ez hiba, de nem bűn. (Ahogy a mondás tartja, ez több mint bűn, ez hiba …)
    Utólag könnyebb okosnak lenni, mert mi már tudjuk, hogy a náci rendszer egyetlen és végső célja volt a német élettér megteremtése Kelet-Európában. Ezt csak néhány magyar politikus látta, a tisztikar nem volt ezzel tisztában.

    Hangsúlyozom, hogy a két világháború közti időben is többféle fasiszta rendszer működött. A német rendszer teljesen irracionális volt, amely megbukott.
    De voltak sokáig működő, nem háborúzó, nem népirtó fasiszta rendszerek is, pl. Spanyolország.