Az Orbán rezsim már leszállóágban van

2018 november 12 11:36 de.76 hozzászólás

Néhány hete viccesen megkérdeztem az egyik Amerikában szolgáló Orbán diplomatát, hogy politikai menedékjogot fog-e kérni az Egyesült Államokban? Nem tartanám meglepőnek ha hasonló esetre sor kerülne, hiszen az „autoriter” török elnök diplomatái sorra kérnek menedékjogot Nyugaton. (Itt olvashatnak erről angolul.)

Orbán nyolc éves uralma leszállóágba fordult. Hogy pontosan mikor és hogyan tűnik el rendszere azt lehetetlen megjósolni, de a nevével fémjelzett rezsim már túl van a csúcson. Lejtmenetbe került, és most már az a kérdés, hogy a jelenleg még vele tartó politikai és gazdasági szövetségesek mikor határolódnak el tőle.

Valószínűleg Orbán is tudja, hogy rendszere csak úgy tartható életben ha a jelenlegi autoriter rendszert egyfajta keményebb diktatúrába „fejleszti”. Politikai és gazdasági ellenfeleit, a neki nem tetsző újságírókat börtönbe zárja, és a jogrendszer szétzüllesztésével akár koncepciós pereket is rendezhet. A jelek ebbe az irányba mutatnak, és ez is a „leszállóág” ismérve.

A nagyobb probléma gazdasági természetű. A magyar elvándorlás felgyorsult, krónikus méreteket öltött a szakképzett munkaerő hiánya, sőt, az már a gazdaságot fenyegeti. Akinek van egy csepp esze az menekül Magyarországról. Orbán „népesedési programja” csődben van, és hamarosan az EUs források is elakadnak. Az aranytartalékok felduzzasztása is azt jelzi hogy Orbánék válságra terveznek.

Orbán, mint minden autoriter, csodafegyvert ígér a népnek. A jővő évi EP-választások, ahogy Kövér László mondta, „az igazság pillanata lesz”. Hogy miféle igazságé, vagy hogy mit profitál majd ebből a magyar választó, azt nem árulta el. Orbán nem kivánatos mumus Európában, saját pártcsoportja sem lelkesedik érte, és a washingtoni Fehér Ház sem küldött eddig meghívót. Moszkvában és Pekingben még fogadják, de nem veszik túlságosan komolyan. Teljesen elszigetelődött.

Erdogán diktatúrájában a török lira összeomlott. A forint még valamennyire tartja magát, és én úgy vélem hogy a forint jelentős gyengülése lesz az Orbán rezsim haldoklásának első jele. Meglehet, hogy egyfajta „robbanással” ér véget a rezsim, de én arra tippelek hogy a magyar jobboldal „kitermel” egy mérsékeltebb kurzust amelyik félreállítja Orbánékat.

A leszállóág másik jele hogy a Fideszesek Nyugatra mentik a pénzüket és a családjukat. Stumpf alkotmánybíró lánya már Amerikában él, Bogyay Katalin ENSZ képviselő fia is Angliában telepedett le. A fideszes elit Budapesten a „migránssimogató” Nyugatot csepüli miközben igyekszik gyerekeit Nyugatra „csempészni”. Schmitt Pál volt államelnök neje lelkesen főzi a nemzeti gulyást a kötcsei találkozón, és a magyarországi családalapítás fontosságát hangsúlyozza, de unokája már Amerikában nőtt fel és a Gregory névre hallgat. Magyar neve sincs.

Schmittné Makray Katalin gulyást főz Orbán Viktorral Kötcsén

Schmitt Pál unokájával, Gregory-val

A fideszes top elit már érzi hogy baj van; az Orbán rezsim leszállóágba került.

Lázár György

76 hozzászólás

  • Mikor volt ez a rezsim felszálló ágban?

  • egy fontos – bár a gazai média kussol róla ezerrel, a nyugatinak meg érdektelen (egyébként is már unják), de ettől még tény – hír a hét végén az Arc De Triomphe Etoile -on ahol majd 100 ország képviseltette magát magas szinten ebből 72 az első számú vezetőjével, lényegében a magyar nem-köztársaság nem képviseltette magát! =))

  • nos, ami azt illeti, a nemzeti aranytartalék holt tőke, válság esetén erősen kérdéses az értékesítési lehetősége.
    a mérsékeltebb jobboldalnak se szellemi állománya, de, ami a lényegesebb, tőkéje nincs. gazdasági hatalom nélkül politikai hatalmat megváltani nem lehet!

  • Sajnos Maria, volt ez felszálló ágban, igaz, hogy ózonnal éltették, de még mindig jól elvan a lélegeztető rendszerén, amit kap külföldről és a belső Népe is sokat segített.. A mi palink feleségével Katalinnal jót teniszeztem 10 éve Pesten párszor, bevallom még meg is vert egy kicsit. Látszott rajta, hogy bár a férje már nem érdekli, de rajta legalább nem kellett látleletet venni…
    Ami azt illeti magyar csúcs diplomaták is disszidálnak már…

    Lázár úr viszonylag új felvetéseivel a végkimenetelt illetően hajlok, hogy egyetértsek, mert ez még mindig a legbékésebb forgatókönyv és utálom, amikor pont engem tartanak militáns pesszimistának, amikor az én forgatókönyveim mind vérontást jósolnak.

  • A kérdés az, mennyi ideig tart majd ez a”leszállás”, és kieresztik-e a kerekeket, vagy földhöz csapják az egész miskulanciát, miután biztonságosan katapultáltak?
    Sok jel mutat az utóbbira: az egyik legfontosabb szerintem, hogy a fontos posztokon előtérbe kerültek a némethszilárdságú elmék. Április óta leszámolás zajlik a kormányoldalon mindazokkal, akikben nyomokban él még valamilyen illúzió aziránt, hogy ez a kormány a polgári, konzervatív vagy keresztyén értékek irányában akármilyen pici mértékben is nyitott. A hangos durranást az alapító jóbarát Simicska okozta, aki még a vagyona roncsaival menekülni tudott. Folyamatosan tűnnek el az irányító posztokról törvényt, jogot még valamennyire tisztelő pokornyik, rékássyk, és veszik át a helyüket nyálastekintetű rogánok, korrupt miszterhúszszázalékok. Legutóbb a legnagyobb falatot is jószerivel visszhang nélkül darálták le a beszari kormányfő készséges mamelukjai: a Századvég folyóiratát. Nincs kétség, marad még a kiadó alapítvány, nyilván megjelenik a folyóirat is: de abban már egy kötőszó sem lesz, ami Magyarország méltatlan első szolgájának zsenialitását vonná kétségbe. A mélyben ma már ez sem elég. Nem elég, ha valaki nem teszi szóvá a nevetségesen harmonikázó nadrágot, meg a pocakon feszülő zakót: divatirányítóként kell ajnározni viselőjét.
    Ebből bizony csattanós földbeállás lesz.

  • talalom, az a baj,hogy mi is földbe állunk. Éppen elméláztam, mi lesz anyugdíjammal – a már úgyis csak nagyítóval látható tartalékpénzemről nem is beszélve – egy kiadós infláció esetén?

  • György Molnár

    Orbán fog először menedékjogot kérni…..Azerbajdzsánban biztos helye van a baltás gyilkos mellett, aki csak egy ember életét oltotta ki….Orbán ezrekét…..Ő egy alattomos, mosolygós tömeggyilkos….

  • A valós csodafegyverekhez a szöveg és a lelkesedés kevés.
    A tehetség is.
    Pénz, források és technológia (tehetséggel) együtt kell.

    Magyarországon kevés az erőforrás. A gazdasági exodus nyomán a szellemi erőforrás is. Nem a vas és acél forrása. Az aranytartalék, ahogy Ille is írta, indifferens. Legfeljebb akkor játszik, ha valaki zsebre tud belőle tenni egy „csíkot”.

    Ebből következően az, amit Talalom kérdez, mint arra rá is mutat, költői kérdés. Ezt a repülőgépet nem lehet nem földhöz csapni egy válsághelyzetben. Akkor is, ha katapultálnak belőle, és akkor is, ha királyakasztást játszanak a tömegek.

    A királyi kommunikáció nem számít. A ’70-es években zajos tervteljesítések közepette borult meg a gazdaság. Hitler még akkor is csodafegyverkről beszélt, amikor a bunker szomszédságában jártak csapatok.

  • Motto: „Álmodik a nyomor”

    1) Nem szeretem Orbán Viktort és ez ő NER-ét.
    2) Mondjon bárki jobb ajánlatot a magyar társadalom döntően nagyobbik részére, mint amit az „ördögtől való” Orbán Viktor ajánl. (Jobbik, Mszp, Dk, Lmp, stb? Ugyan már.)

    ps: Magyarországon a „nyugatos bal-liberalizmusnak” semmi esélye. Ha egy új (balos-) politikai mozgalom/párt/erő a nemzeti gondolatot/igényeket képes lesz megfogalmazni, csak annak lesz esélye leváltani a fideszt. Lásd: Romániába, Szlovákiában a bal-pártok képesek voltak „nacionalisták” lenni. Tessék tanulni.

  • Azé még van neki vagy 30 éve.
    Legalábbis szerintem.
    Sajnos.

  • Szerintem a cikk szerzője túlontúl optimista.
    https://hvg.hu/itthon/20181110_TGM_63_szazalek

    Azt gyanítom, hogy Orbán és elkövetőtársai egy gazdasági összeomlásba (ami persze lehetséges, bár én pillanatnyilag nem látom a jelét, az MNB aranytartalék eszement mértékű megnövelése az EU-ból a kb. 2020-21-ben történő esetleges kilépésre történő felkészülés) jelenleg nem buknának bele, a magyar szavazókkal az állami propagandagépezet sikerrel hitetné el, hogy az összeomlás „az idegenek” ármányának a következménye.

  • Illes Istvan es Kovendeg;

    Magyarorszag reg eladta arany-fedezetet a Kadar kolcsonok fizetesenek celjabol.

    De ma ugy az rany mint az olaj arak csokkenoben.

  • KIs Ferenc;

    Ma vilagszerte a nationalism ami nepszerisofik, nemzetek es nemzetek egyams utan.

    Bajorban, Hesse-ben, Olaszban, Brazilban mint a bal-globalista elleni reakcio terjed.

    Orban azon lovagolt mar eleg regen. Sot az europaiak Orbant velik a kezdemnyezojenek.

    Persze a valosag hogy a bal-liberalis eszmek eredmenyei sok gasdasagi problemakt okoztak, sot okoznam maig is tobbfele. Ami a gasdasagi korulmenyeket sujtja.

  • Ille István

    „…a nemzeti aranytartalék holt tőke, válság esetén erősen kérdéses az értékesítési lehetősége.”
    Nem így van.
    Nemzetközi általános gazdasági válság esetén a „csak papírban” nominált valuták (USA, angol font, stb) elértéktelenednek. Ami válság esetén konvertálható bármire az az arany (platina, gyémánt, ezüst).
    A Teremtő ne adja, hogy megtapasztaljuk!

  • Nos, hogy kik is vannak leszállóágban,azt minden normális és itthoni tájékozott ember tudja(akár tetszik ,akár nem)a baloldali ELLENZÉK,meg a JOBBIK!
    Na erről ennyit!
    Pá!

  • Az altalanos levonas vilagszerete hogy amig a kozhazdsah megfeleloen mukodik es mindenkinek van lehetosege, hat hajkandok a „hajot razni”,mag ha az vezetik nem is amit valojaban ohajtananak.
    Egyszeru valtozasokert senki nem hajklando kozkaztatni a mivel alpjaban meg elegedett.

    A rikacsolasok, ugy mint a kutya-ugatasa nem halatszik az egben ugy sem.

  • Kis Ferenc
    javaslom, nézz egy kicsit szét a nemzetközi pénzpiacon. az arany csak akkor konvertálható, ha van felvevő piac. nos, természetesen nem az Ecseri út végire gondolok 🙂 hogy mire alapozom mindezt? tudod, Járai Zsigmondot e témában kompetensebbnek tartom, mint téged. persze, lehet, hogy tévedek 🙂

  • mennyiségét.Bendeguz79:
    „Magyarorszag reg eladta arany-fedezetet a Kadar kolcsonok fizetesenek celjabol.”

    Ha néha megpróbálna olvasni (nemcsak ostobaságokat írni), akkor talán tudná, magyar nemzeti bank az elmúlt években az előírásosnál több mint tízszerésére növelte a rendelkezésére álló arany mennyiségét.
    De semmi baj, ne olvasson továbbra se, inkább igyon. Az talán meg is látszana magán.

  • Kivándorlók dala…. London, 2018.08.19.

    Nem tudok már itt maradni,
    elvesztettem a hitemet.
    Hisz elvették tőlem kapzsi bankárok
    az én kedves otthonom.

    Mit két kezemmel építettem,
    most végrehajtó elviszi.
    Rendőrökkel az ajtót betörték,
    összetörve ezzel szívemet.

    Hát el kell mennem, innen messze!
    Most elhagyom az otthonom.
    Fájó szívvel visszanézek,
    de most végleg elhagyom…

    Nem tudok már itt maradni.
    Elvesztettem mindenemet!
    Hisz elvették tőlem kapzsi kufárok,
    egykor boldog jövőmet!

    Most elbúcsúzok mindazoktól,
    kik megérdemlik az emlékemet.
    Nem hagyok itt semmi mást,
    hisz elvesztettem a gyökereimet.

    Itt ahol felneveltek,
    apám, s anyám kik elmentek…
    Nem tart vissza semmi sem,
    mert elvették mi oly kedves nekem!

    Hisz elvették a Nemzetemet,
    s kitépték a gyökereimet!
    Mert a „nagyok” mondják meg nekem,
    hogy ki a magyar, s ki az idegen!

    Hisz magyarnak nem születni kell,
    elég, ha kapnak honlevelet!
    S hogy ki az, ki ilyent kaphat?
    Hát ezt is megmondják nekem!

    Nem tudok már itt maradni,
    elvesztettem mindenemet.
    Hisz elvették tőlem kapzsi kufárok,
    egykor boldog jövőmet….. egykor boldog jövőmet!

  • György Molnár
    2018 november 13
    8:14 de.

    „Orbán fog először menedékjogot kérni…..Azerbajdzsánban biztos helye van a baltás gyilkos mellett, aki csak egy ember életét oltotta ki….Orbán ezrekét…..Ő egy alattomos, mosolygós tömeggyilkos….”

    Egyetértek, bár a „mosolygós” jelzőt erősen megkérdőjelezem – ez inkább elbutult kínvigyor! Kérdés, ez az ember mikor mosolygott utoljára, tud e egyáltalán mosolyogni? Szerintem pontosan tudatában van, hogy amit művel, már rég nem visszafordítható – hogy mikor siklott ki, nagyjából behatárolható, meg talán az oka is, de az az érzésem, hogy már nem akar, mert nem is tud visszafordulni, csak egykedvű vigyorgással várja sorsa beteljesedését. Most max. azon dolgozik, hogy ez minél később következzen be, hátha még csoda is történik: valahol a lelke mélyén ebben reménykedik! Orbán egy önelégült, hiú és nagyon mohó maffiavezér, de annyira nem ostoba, hogy elhiggye, ennyi törött cserepet következmények nélkül lehet a szemétkosárba dobni, és mint a rossz cseléd, egyenlőre dugdossa a kárt, ágy alá, kaszni mögé, a szénakazalba csempészve stb és reménykedik, hogy minél később derül ki, hogy a drága porcelán készlet odalett – az idő neki dolgozik, gondolja – és azon mahinál ezerrel, hogyan tudná a kárt egy másik „cselédtársára” bizonyítani! Mert persze kicsinyes is és sunyi, aki sosem áll ki az általa elkövetett cselekedetekért, legyen az akár jó vagy rossz! Tipikus háttérjátékos, mindent strómanokon keresztül intéz, csak a madzagot imádja mozgatni, ő maga rejtőzködik.

    Frusztráltsága azonban nem akadályozza az újabb akciókban, ez talán némi kompenzációt is jelent neki a tudata alatt. Alapjában véve egy balkáni lótolvaj tempóját vette fel aki bárhol bármelyik lovat elköti amelyik megtetszik neki, de mindig a ló takarásában fut, ezért ha lebukik is nehezen fülön fogható – de hát ismert a kút és a korsó esete!
    Úgy tűnik pillanatnyilag csak ebben reménykedhetünk!

  • Kis Ferenc
    2018 november 13
    10:51 de.

    A nacionalizmusból önmagában nem lesz kenyér, megélhetés. Orbán egy ideig sikerrel integrálja a társadalmat a nacionalista jelszavakkal. De előbb-utóbb bele fog ütközni abba, hogy a jobboldal ígéretei sem tarthatók.

    A középosztály szélesítése egyik kelet-európai kormánynak se sikerült a kommunizmus bukása óta. Mindenhonnan elvándorolnak nyugatra a fiatalok. Van, ahol ez a nacionalisták győzelmét hozza, van ahol a ballibek megmaradnak. De gazdasági csodát egyik se tud tenni, viszont az EU-s támogatásoknak köszönhetően legalább az erőszakot és forradalmakat elkerülik.

  • Gabriel Karikas

    Ille István!

    Természetesen Járai Zsigmondnak nagyon fényes a curriculumja (CV), de az nem jelenti azt, hogy mindenki és minden tekintetben pozitívnak bélyegezné meg minden tettét. A BÉT megalakításában, létrehozásában elvégzett nagyszerű munkája természetesen elvitathatatlan.
    Ez megadta a sikerekhez vezető utat. Fiatalon közismert lett.

    Sokan hasonló nagyságú pozitívumként értékelik az MHB „megmentését” Apró Piroskával az oldalán (mint ig. tanácsi elnök). A magyar állam (MNB) beleegyezésével leírták az összes kétes hitelállományt, (200 milliárd) a kormány (Horn) kistaférungolta további 40 milliárddal. Ezek után így az ABN-Amro Bank megvette 100 millió dollárért.

    Nem tudom tetszik-e a számokat követni?

    Aztán a devizahitelezés?? Mint a jegybank elnök mit tett?
    Azonkívül, hogy eladta az összes arany-tartalékot?
    Egy nemrég elhangzott riportban ezt bírta nyilatkozni:

    ….””A devizahitelezés elszabadulásában, az ebből fakadó gondokban kétségtelenül a balliberális kormányoknak, ezen belül a szocialistáknak van a legnagyobb felelőssége.”””

    – a riport itt olvasható:
    http://novekedes.hu/jarai-javitani-kell-a-versenykepessegen/

    Persze lehetne mondani, hogy már nagyon is „ZEN” – végigjárta Budha lépcsőfokait – akár írhatnánk a „megvénült” számlára is. Bár Teller Ede még százéves korában is képes volt hiba nélkül felmérni bármelyik atomerőmű biztonságos voltát – alias, övé volt az utolsó szó.

    Úgyhogy nem írnám csak az öregedés számlájára.

    Márpedig azt sem, hogy az arany nem valuta – igen az arany ma is az elsődleges valuta – vagyis nem árucikk.
    Ha nem így lenne, akkor nem léteznének aranyfedezeti számlák.

  • Ille István:
    Tévedsz.
    A 2008-as USA-ból kiindult (alapvetően ingatlan ügyi) világválság után „egy másod perccel” meglevő USD tartalékomból befektetési aranyat vásároltam. Nem jártam rosszul, sőt-:) Így lesz ez a következő (ciklikusan ismétlődő) gazdasági válság esetén is.

    hazai lámpa:
    Egyetértek.

  • Gabriel Karikas

    Az Orbán rezsim Illés István által megrajzolt keresztmetszete nagyon is reális.

    Szerintem is van sansz akár már a következő választásokon félreállítani – főleg ha még tovább „erősíti” maga körül az egyre bunkókabbakból álló magot.

    Ez is annak a jele – az „értelmesebbek” lelépnek – hogy a hatalmát már nehezebb fenntartania.

    Ha Európában nem lesz valami „történés” (Isten meg attól jellegű fordulat) – akkor leváltható.

    Braziliában a Lula-féle nemzeti-szocialista kormány 16 év alatt teljesen leuralta médiát – megvettek minden vállalatot és államiakat is kreáltak – mégis sikerült leváltani őket.

    Hogyan?

    A facebook, twitter, Whatsapp és hasonló szociális hálózatok segítségével. Az un. TV viták és ingyenes kötelező part-propaganda idők ellenére – Bolsonáro 60-os többséggel lett megválasztva.

    Most ne menjünk abba bele, hogy a „világsajtó” mit vesz át és mit tálal a nemzeti „hirügynökségeken” keresztül az elnökről. Abba se hogy az Ensz emberi-jogi bizottsága mit mond az azt dominancia alatt tartó iszlám „köztársaságok” és magukat szocialistáknak mondó diktatúrák mit állítanak .

    Egyszerűen arról beszélek, hogy van egy példa ami megkerülte a médiát, az emberek a „világhálón” keresztül kommunikáltak, sikeresen szerveződtek.

    A legnagyobb röhej, hogy ezek után a „legfelsőbb választási bíróság” kötelezte a Google-t, Facebook-ot nyilatkozatot tenni, hogy anyagilag nem támogatták az elnök stábját. Kaptak rá három napot, megtették.

  • talalom
    2018 november 13
    6:35 de.

    „A kérdés az, mennyi ideig tart majd ez a”leszállás”, és kieresztik-e a kerekeket, vagy földhöz csapják az egész miskulanciát, miután biztonságosan katapultáltak?
    Sok jel mutat az utóbbira:….”

    Egyértelműen ez látszik a legvalószínűbbnek! Tegnap hallottam Fleck Zoltán nyilatkozatát, miszerint a hatalom térde rogyadozik (valami ilyet mondott, lehet hogy nem szó szerint)- ezt látszik aláhúzni, hogy időnként összevissza beszélnek, mást mond X mint Y, egyre többet ötletelnek, egyre inkább kapkodnak, egy általános zavar látszik a kommunikációjukban, és döntéseikben is(minimum nyugdíj,eü. béremelés, CEU ügye, országos tanárhiány) A szinten aluli emberek ehhez kellenek, rezsiszilárd, Semjén, Szíjártó, Rétvári stb mind egy kaptafa, és azon max. én csodálkozom, hogy az időközben szépen kisgazdásodott arcú Gergőke vajon mitől „emberarcú fideszes” – sokan így aposztrofálták még nem régiben is – amikor a legnagyobb baromságot és hazugságot is olyan meggyőződéssel mondja, mintha valami tőle független idézetet olvasna fel. Hiába a növekvő népszerűség(!) ha a banánhéjat senki nem rúgja el az útból, azon bizony könnyen perecelhetnek, és akkor működhet a dominó elv!

  • Kis Ferenc
    még mindig azt javaslom, nézz át a kerítés felett 🙂 a te piti ügyleted állami szinten – gazdaságmentésileg – nem működik. ugyan anno bemehettél egy nyaklánccal ebédelni, és a pincér levágott belőle n cm-t fizetés gyanánt, de attól a gazdaság még nem működött 😀

  • Gabriel Karikas
    2018 november 14
    8:29 de.
    Kedvas Gabriel!

    „Aztán a devizahitelezés?? Mint a jegybank elnök mit tett?
    Azonkívül, hogy eladta az összes arany-tartalékot?”

    Például: brutálisan felemelte -bár laikus vagyok, szerintem indokolatlanul, de lehet hogy sugallatra szándékosan- a jegybanki alapkamatot, ami a forintról a devizák felé terelte a jóhiszemű naívákat! Megjegyzem én anno 2008 augusztusában a magas forint kamat ellenére makacsul csak azt akartam vállalni, de -és most jól kapaszkodj meg- az ÖSSZES megkeresett bank(még az akkor nagyjából magyar OTP is) megtagadta a forint hitelezést, ezért hogy ne veszítsem el a foglalót, hülye fejjel rááltam a svájci frank alapu „devizahitelre”! ( Én barom, a foglaló elvesztésével csak ötöde lett volna a károm! 😀 ) (Igaz, hogy akkor a földszintes kivárosom rezeda illata helyett még mindig a VII. kerület emeletes ózonját szagolnám! 😀 )

  • Inkább Bibi
    2018 november 14
    5:03 du.

    Tehát mégiscsak jól jártál.
    Akkor meg mit panaszkodsz?
    Örülj hogy legalább neked bejött az ami tízezreket tett földönfutóvá.

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2018 november 14
    5:03 du.

    Akkor vette a fiam a lakását. Nem akartam semmiképpen beleszólni – mint más jelentős ügyeibe se. Emlékszem rá, ö is hozzád hasonlóan járt; a bankokban „jóindulatúan értetlenkednek” vele, hogy hát olyan magas a kamat, miért ragaszkodik a forinthoz?
    — Mondta, hogy egyelőre forintban keresi a pénzét – úgyhogy forintba tud fizetni.
    A pókert meg inkább kártya-asztalnál játssza szívesebben.

    Aztán sikerült neki megoldani úgy, hogy valamelyik banknál belementek abba, hogy legalább ha egy kis részt devizában veszi fel, akkor a többit odaadják forintban.

    Nem is nyugodott sokáig, amint tehette azt is átkonvertálta forintra.

    Még mielőtt kitört a balhé.

    Azóta ö is egy Pest melletti településen lakik, a lakást átkonvertálta egy kertes kis-házra, hitelek és kamatok nélkül.

    Szóval ennyit a Járai Zsigmondról – meg a pénzügyi okosságáról.

    Mivel ilyen „első osztályú” pénzügyi szakemberek voltak a kádár-éra óta az ország pénzügyi vezetésében, ellenségek már nem is kellettek – se kínaiak, se amcsik, se oroszok, se csecsenek, se muszlimok

    Csodálom, hogy mindenki elfelejtette azt is, hogy rögtön a rendszerváltás után az első dolguk az volt, hogy az akkor meglevő család-támogatásos lakásépítési hitelek kamatait egy törvényrendelettel „piaci kamatozásúvá” változtatták.

    Magyarul a jogállamiságot, a demokráciát úgy csapták arcul, úgy sz@arták le magas ívből, hogy csak úgy füstölt.

    És a nép, az isten-adta nép csak kussolt.

    Nekem meg „lejött”, hogy innen menekülni kell, mert a magyar népnek nevezett kutyulék nem ér egy hajítófát se.

  • Gabriel Karikas

    Ille István
    2018 november 14
    10:37 de.

    Azért csak meg kell jegyeznem, hogy ez az odamondás egy kicsit „erős volt” a nevezett úrnak címezve.

    Gondolom, hogy asztatat pedig amit én írtam a témában, azt amúgy el sem olvastad mivel nem ismersz, tehát nyasgem nekem.

    Bár azt sem olvashattad el amit Kis Feri irt, mert akkor nem ilyen választ adsz.
    Lehet hogy a Kis Ferit is amúgy hatalmába kerítette a mélymagyarság, politikai világlátását illetően, de én bízom benne, hogy hamarosan kijön belőle.

    Itt a tisztán pénzügyi kérdések merültek fel, amiben viszont, sajnálom, de te jársz nagyon tévúton, vagy nincs tapasztalatod benne.

    Kis Ferenc
    2018 november 14
    8:50 de.

  • Sobri Rócsild
    2018 november 14
    6:09 du.
    Te kis amnéziás, már egyszer elmondtam, hogy milyen „szerencse” folytán úsztam meg a földönfutóságot! (Mellesleg nem tízezreket, hanem százezreket tett hídlakóvá ez a korszerű nyugati humanitárius „hitelezi” forma!)

  • Kis Ferenc
    2018 november 13
    10:51 de.

    „ps: Magyarországon a “nyugatos bal-liberalizmusnak” semmi esélye”

    Magyarországon semmilyen centrumnak nincs esélye a jelek szerint. Már a Dr. Agy sorozatban is emlegették a magyar poligon lovat. azt, amelyiknek csak túloldala van. Épeszű társadalom egy idő után tanul ebből, és megpróbálja megülni a lovat. De a magyar hagyomány az az önsorsrontás, amire még büszkék is az agyhalált lábon kihordott, de verőembernek, gárdatagnak pont megfelelő maflák. Miközben az önsorsrontásnak nemet mondók tömegei hagyják el az országot.

    Erre pont az idézet a legjobb példa. Közel negyven éven keresztül a nyugat a jobboldali imperialista ördögöt képviselte.
    Te, mint baloldaliság mételyét emlegeted.

    Miközben az tudható, hogy bár volt egy nagyon kis ingás a politikai mainstreamben, a társadalmi alapelvek a hozzánk ’78-körül begyűrüzött nagy hullám óta gyakorlatilag nem változtak.

    Úgyhogy sokkal inkább úgy tűnik, hogy a „nyugat” valahol középtájon lavírozik, és haladgat is előre. Miközben a magyar politikai hangadók hol a ló jobb, hol a ló baloldalán lecsúszva verik a fejüket a földbe. Miközben melldöngető büszkeséggel állnak ellent mindennek, ami a haladás irányába próbálja felrángatni.

  • Andrew_s
    2018 november 15
    7:21 de.

    Ne zavarjon, de a többi kelet-európai államban ugyanúgy tömegesen vándorolnak el a fiatalok és fogy a népesség. Magyarország abban különbözik, hogy itt a kultúrharc élesebb, és ennek nyilvánvaló oka van, pl. az ellenzék és a kormányoldal Budapest-vidék megosztottsága.

    A nyugati kormányok fizetik a felzárkózást, de nem oda megy a pénz, ahova kéne.
    Akármelyik kormány van hatalmon, vagy a középosztályt zárkóztatja fel vagy az alatta lévőket, mindkettő nem megy egyszerre. A magyar társadalom alapvetően demokratikus beállítottságú, tehát igényelné a szegények támogatását, viszont nem látja erre a lehetőséget.

    Tehát a fidesz azért sikeres, mert 1. a középosztálynak biztosítja a lehetőségeket, 2. az alsó osztályokat nem engedi radikalizálódni 3. a nemzeti politikával összefogja a társadalmat, nemcsak a szavazóit.
    Persze, ez sem csodaszer, tehát szükség van hozzá a működő gazdaságra. Viszont megvan a veszélye, hogy valaki megzakkan, és egy látszólagos támogatás leple alatt olyan külpolitikai kalandokba viszi bele az országot, amit igazából nem a választók igényeltek tőle.
    Ez viszont megint csak azért lehetséges, mert megváltozott a világpolitika, és egyes nagyhatalmak erősödtek, mások gyengültek.

  • KOVENDEG (lenne az egy vendeg a ko-korszakbol?)

    Az u.n. „Gold Standard” megszuntetve 1971-74 kozott.

    Azota SEMI penznem nincsen kibocsajtva nemes-femek biztosaitasai ellen.

    Egyszeruen mert nem letezett, se nem letezik elegendo nemes-fem (arany meg ezust)azon celokbol.

    A vilag ossz-arany banyaszasa nem haladta meg a tortenelem folytan a 150,000 tonnat.

    A hivatalos-fedezeti ara volt $35= 1 oz.

    Hogy a feneben lehetne elegendo arany meg a US 22 trillios evi GDP-jet biztositani arannyal.

    Azert jott letre a nemzeti penzek ertekenek alpja a kozgazdasagok termlesein megallapitva.
    S az IMF es World Bank egyesitik annak mukodeset.

    Ma az arany mint barmi mas befektetesi eszkoz.

    Bankok, vallalatok, egyenek befektetnek ugy ingatlanokban, nemes femekben, vallatok ertekpapirjaiba, muveszeti targyakban, s barmiben amiknek erteke remelhetoen emelkedhet.

    Ket napja , a Harrison Ford altal viselt zip-zaros kabatja, amit a „Temple of Doom” filmben viselt, kelt-el $ 1.6 millio doolarert.
    Egy alig $5 kabat, de a jovoben befektetok biztosan hajlandok lesznek tobbet is fizetni erte.

    A 70-es evekben a ‘Gold Standard’ el-hagyasa utan az arany ara a plafonra ment. $ 800, 1,000, 1,600 meg 1,800-ra ugrott.
    De mivel az arany ma csupan hasznalati cikk es alapanyaga a „hight-teck” es az ekszer-iparnak, az ma a $1,200 allat mozog.

    Tehat akik penzuket aranyba fektettek-be, biztos remnykednek hogy az arany ara emelkedne a jovoben.
    Azarany ara mindeg emelkedik amikor a vilag kozgazdasagai bajokat mutatnak.
    Mert a wnzek ertekenewk az esesevel az arany es tobb mas cikkek arai emelkednek.
    Ma az ellenkezo iranyba megy.

    Ha jol emlekszem, meg maig is magyarorszagon a „real property” (ingatlan) ertekek az 1915-os „Arany Korona” erekeben felbecsulve.

    Egy Osztrak-Magyar Arany Korona erteke egy oz. arany elleneben letezett. Az az egy Korona=egy oz. 90%-os arannyal.
    S az Osztrak_Magyar Bank garantalta annak ki-fizeteset barki szamra is aranyban.

    A US kincstar kifizette mindenki „Silver Cerificate” (ezust biztositott) penzet ezustben 1971-74-ben.

  • hazai lámpa
    2018 november 15
    8:19 de.

    Nem zavar. Te pedig számolgasd ki a lakosságarányos kivándorlási rátákat.

  • Ille István

    Nem egy nyaklánccal mentem a zaciba, 15 millió ft-ért vettem befektetési aranyat 2009-ben amit már eladtam. Kerestem az ügyleten, de már sajnálom, hogy nem vártam még néhány évet-:)
    Nem tud senki olyan időszakot mondani, amikor az arany értéke csökkent. Nem papírban nominált valutákhoz, hanem értéket hordozó vagyoni eszközökben: ingatlanhoz, stb.
    Summ summarum: az arany év ezredek óta az arany a vagyon értéken megtartásának eszköze. Nem csak magán személyek esetében, hanem államok viszonylatában is.
    Érdemes utána nézni, hogy az egyes államok mekkora arany tartalékkal rendelkeznek az USA-tól Kínáig. Nyilván ostobaságtól-:)

  • Andrew_s
    2018 november 15
    7:21 de.

    Erről írta Ady 1902-körül az elhíresült „monolőgját”

    Amit egy hónapja a mi Gurltiz „barátunk” megpróbált ráhúzni azokra akik kritikusan szemlélik a mai magyar viszonyokat.

  • Inkább Bibi
    2018 november 15
    3:57 de.

    Jó lenne ha nem hazudoznál.

    Miaz hogy „nyugati hitelezési forma” ???!

    Te eszeden vagy ?
    Esetleg elővett a demencia prékoxod attól írod ezeket a böszmeségeket?

  • Gabriel Karikas

    Andrew_s
    2018 november 15
    3:34 du.

    🙂 Lehet, hogy sokat kérsz tőle 🙂 🙂 🙂

    Na nem a számolással lesz a baj, hanem hogy megértse a végeredményt, és levonja a konzekvenciákat
    A bajok mindig itt szoktak kezdődni ….

    De leginkább, hogy ugy sem ismeri be saját magának se – ha az eredmény nem vág össze a feltevésével (hitével), akkor az eredmény a hibás ….
    Meg a valóság, ami innentől nyilván nem az aminek látszik

  • Bendeguz79
    2018 november 15
    11:29 de.
    A dollárhoz való viszonyítás eléggé sántít, mert állítólag valami nagyokos közgazdász kiszámította, hogy ötször annyi valós és virtuális dollár van forgalomban, mint a világ összes reális értéke, namármost ha ez igaz, akkor valami kurvára nem stimmel!

  • Sobri Rócsild
    2018 november 15
    5:49 du.

    Szerinted a „deviza hitelezést” és a THM-et az OTP és a Takarékszövetkezett találta fel?

  • Hát hogyne Orsós.

    A gaz Nyugat, a rothadó imperializmus,
    jól ráerőltette a szegény naív mogyorikra
    a devizahitelezés aljas módszerét,hogy földönfutókat csinálhasson belőlük.

    Látom jól bemagoltad a párt-pamfletteket anno, ami azért is hasznos mert prímán egybeesik a mostani kurzus irányelveivel.
    Gratulálok fiam.Csillagos ötös.Leülhetsz.

  • INKABB BIBI;

    Mifele „virtualis dollar”-ra hivatkozik ?
    Ertelmezze kerem a bankolas es konyveles alap-elveit !

    Talan a „BIT-COIN”-al keveri az otletet ?

    Minden penz anyit er ami a vasarlo erteke.
    Vagy adna maga tobbet erte ?

    De meg a „bit-coin” is !!!

  • Sobri Rócsild
    2018 november 16
    4:28 de.

    Melyik pártra gondoltál, mert mindegyik bűnrészes! 😀

  • Inkább Bibi
    2018 november 15
    6:19 du.
    __________________

    jesszusmária, marxi elveket vallasz, annyi legyen az összes pénz, amennyit a világ összes java ér?

    Hová jutunk így, könyörgöm?

  • Bendeguz79
    2018 november 16
    10:55 de.
    A virtuális dollár az ami nincs papirra nyomtatva és csak úgy rákerül egyik számítógépről a másikra, de közben még fial is vagy speciel a FED-nél csak úgy bepötyögéssel is keletkezhet amikor égetően szükség van rá, sőt még a bankok is csinálhatnak maguknak a tartalékráta nevü virtuális trükkel, hogy virtuális hitel fedezetük legyen, amivel azután a jelzálog fejében valóságos, kézzelfogható értékhez is hozzájuthatnak!

  • Bevallom, a devizahitelbe belebukott emberekkel kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak.

    Az én papám még a háború előtt azt tanulta, hogy kölcsönt legfeljebb vállalkozás beindításához szabad kérni, ha van rá remény, hogy a vállalkozás megtermeli az adósságot. Ő még arra sem kért, hanem előzőleg összegyűjtötte a saját maszek laboratóriumához szükséges pénzt. Ja, tehette, mert mint nagyon ügyes fogtechnikus-segéd, jól keresett.

    Ezt a háború előtti szigorú elvet a szocializmus kimosta az emberekből, hiszen lakást például olcsó hosszúlejáratú hitelért lehetett kapni annak, aki úgy egyébként megérdemelte, de persze csak kicsi – kétszobás panel – lakásokról lehetett szó. Rendszerváltáskor ezeket a kölcsönöket bagóért egyben vissza lehetett fizetni.

    Nekem nem járt se tanácsi, se szövetkezeti lakás, hiába volt két gyerekem, mivel tudományos diplomás voltam (fából vaskarika, hiszen még kevesebbet is kerestem, mint egy jó szaki, de hát ez volt a kádárrendszer alapelve: értelmiség dolgozzon meg a javakért…) Ezért én öröklakást vettem – ja, mert az apukám közben vizsgázott sztk fogászként, és részben még mindig maszek fogtechnikusként sokat keresett. A lakásért annyit fizettem készpénzben (és ugyanannyi kölcsönt is fel kellett vállalnom), mint mások a legdrágább teljes szövetkezeti lakásért (Aki élt akkor, tudja, ez mit jelent.)
    A kölcsönt én is visszafizettem egyben 1990-ben.

    Amikor a lányom lakást akart venni, másokhoz hasonlóan kölcsönt kellett volna felvennie. Sokat. Devizában. De én nem engedtem, mert eszembe jutott a papám tanítása és gondoltam, most megint kapitalizmus van, és az valami sötét ló. Kaptam is a fejemre a családomtól. Mások mind üpre-pupra vették fel a kölcsönöket körülöttünk többszobás villákra, elegáns helyen. Azt hiszem, a mohóság és a butaság ülte torát. Várható volt, hogy ennek nem lesz jó vége, de a cucilizmusban élt emberek kölcsön-ügyben nagyon is tudatlanok voltak, így győzhetett a mohóság..

    Ezért én egy kicsit mindig arra is gondolok, hogy akik ezeket az aránytalanul nagy kölcsönöket az aránytalanul nagy igényükre felvették, maguk is NAGYON felelőtlenek voltak. Át lettek verve, de egy kicsit meg is érdemelték.

  • Tüske Zsófia

    Alma, a szocialista lakáskiutalás rendszere eltérő élményeket eredményezett. Diploma ellenére is kaptál volna két gyerekkel szövetkezeti lakást, csak várni kellett volna rá. A kedvező hitel (1 % volt szövetkezeti és 3 % tanácsi kiutalású OTP lakás esetében) befulladt az Antall kormány idején, az 1 %-ból lett 14, a 3-ból 15 az Alkotmánybíróság jóváhagyásával, a kedvező visszafizetés abban az esetben vált lehetővé, ha a felét egy összegben fizetted vissza. Ezt nem mindenki tudta, többek között én sem, nekem maradt a törlesztési idő 25-ről 5 évre történt lerövidítése, amibe három gyerek mellett egy fizetésből kicsi híján belerokkantam.
    A lakáskölcsönöket a bankok jellemzően devizahitelben ajánlották, és az akkor az alacsonyabb kamat miatt kedvezőbbnek tűnt. Ha a fideszes kormányváltáskor Kósa és a futsalos kakadú nem repteti el a devizaárfolyamot, az adósok tudták volna tartani a törlesztőrészleteket, de a sokszor 8-10-szeresére ugró törlesztőrészlettel már nem bírtak boldogulni. Nyilván volt olyan is, aki mohóságában több devizahitelt is felvett, de a többség egyszerűen csak lakni szeretett volna. És az állami lakásépítés megszűnt, a bagóért megvásárolt tanácsi lakások ára az egekbe szállt, így az otthonhoz jutás a középosztály számára lehetetlenné vált. Ma eljutottunk oda, hogy a módosabbak által kedvezményesen (fideszes családtámogatásokkal) megvásárolt második-harmadik ingatlanok jól fialnak a tulajoknak, mert nemcsak az lakásárak, hanem a bérleti díjak is az egekbe szöktek. Egy fiatal, vidékről dolgozni felköltözött ember jellemzően 100-130 ezer + rezsiért bérelhet lakást.

  • Tüske Zsófia
    2018 november 16
    3:22 du.
    Köszönöm szépen, a többi(kb másfél millió) „devizás balfék” nevében is!

  • Gabriel Karikas

    Inkább bibi, alias Elemér!

    Nem ehhez a cikkhez írtad a bejegyzést, de ott lezárult a feszta, úgyhogy itt vagyok kénytelen megjegyzést tenni az ott elhangzott szavaidhoz:

    …””hacsak a 73 év alatt megalázkodásra nevelt “bűnös náci” nép idő előtt fel nem ébred egy egészséges öntudatra a kollektív apátiájából,””….

    Ugye ez az amit el kellene felejteni nagyon, de nagyon?!

    És ez amiért lenáciznak, rasszistának, ez az amiért Európa lángba tud borulni, és ha ha ezeken az eszement agyalásokon nem váltatsz te sem, és sok hozzád hasonló.

    Én ott jártam, amikor Jugoszláviát a hasonló eszmék lángba-borították, nem is oly rég.
    És elmondanám,hogy a habjai csak látszólag csendesedtek le, ha Európában újra eluralkodik a mocskos, szaros rasszizmus, akkor az első ország akinek lőttek az a mi hazánk lészen.

    Talán ezért Charles de Gaulle és Konrád Adenauer kitaláltak, hogy kellene egy EU-t csinálni. Persze nem ment egyik napról a másikra.

    És mire összejönne – feltámadnak újra a kis mocskos, zavarosban halászó gazfickók, akik miatt romba-dől az egész.
    Persze, milyen nagyszerű, hogy találtatik kétmillió magyar idióta is, akiből felbüfög a gyűlölet és megszállja a kivagyiság. Persze lesz lengyel is, meg majd újra lesznek „német hősök”
    Akiknek az ágyban nem áll fel Viagra nélkül, ezért az utcán játsszák el „pöcsös nagy fiút” – az igazság innen indul ki.

    Ugye nem erről ábrándozol a rózsaszínű lány-szobácskádban?

    Már megbocsáss, gondolkozz!

  • BIBI;

    Ha maga elhiszi azt az esztelen propagandat hogy a bankok a semmibol veszik a penzt, hat akkor maga hogyan nem kepes arra ????

    A mult heten volt az eggyik cikk a „Magyar Bank” nev alatt.
    Miert nem olvasta es tanult abbol.

    Par regi-imigralt magyarok sikeres bankot allapitottak ami maig is sikeresen mukodik.

  • TUSKE ZSOFIAS;

    Persze hogy Swajci Frankban ohajtottak a szerzodest mert feltek hogy a Forint osszeomlik. S a Swajci Frank ertekallo.

    De amint belattak hogy a Forint emelkedett a bankok jovedelme azon esett, s boldogan vettek a kolcsonok korabbi visszafizeteset.

    De mit kereshet havonta az a videkrol felkoltozott fital ember akinek havi 100-130 ezret kell fizenie a lakasberletert???

    Nem csoda hogy „Kenny” hencegett a tobb lakas-felvasarlasaval Pesten az Irorszagi jovedelembol.

    Az ingatlan kivallo befektetes, kiveve a szocialista orszagokban.

  • Inkább Bibi
    2018 november 16
    11:15 de.

    Szteed én afféle „óvóbácsi” vok?
    Hogy egyértelmű dolgokat magyarázgassak ?
    Ha elment a szövegértési képességed,
    fordulj patikusodhoz,agyturkászodhoz.

  • Bendeguz79
    2018 november 16
    9:20 du.

    „Persze hogy Swajci Frankban ohajtottak a szerzodest mert feltek hogy a Forint osszeomlik. S a Swajci Frank ertekallo”

    Nem dabljúval köll írni mert nem múltidő heheheheeehehehehhh

  • Boda Marcsi
    2018 november 13
    4:54 du.

    Orcádon a bőr mint bakkancson a talp.

  • Gabriel Karikas
    2018 november 16
    6:44 du.

    …””hacsak a 73 év alatt megalázkodásra nevelt “bűnös náci” nép idő előtt fel nem ébred egy egészséges öntudatra a kollektív apátiájából,””….

    „Ugye ez az amit el kellene felejteni nagyon, de nagyon?!”

    Nagyon nem kellene elfelejteni, de nem kellene még most is az apák bűnével riogatva sakkban tartani a 4. generációt is, mert Ők már rég nem ugyanazok!

    „Én ott jártam, amikor Jugoszláviát a hasonló eszmék lángba-borították, nem is oly rég.”

    Jugoszlávia nem az ordas eszmék miatt borult lángba, hanem az első világháború utáni békediktátumok szándékos baklövésének előre látható következményeként, amikor önös érdekből, számításból olyan népeket kényszerítettek egy akolba, akik soha nem tudtak kijönni egymással és ahogy alkalom adódott rá alkotó darabokra szakadtak, hogy ennyire elszabadult a pokol arról a háttérben ügyeskedő kibicek is tehetnek, mert alakulhatott volna a szétszakadás olyan békésen, normálisan is mint Csehszlovákiában!!

    „Talán ezért Charles de Gaulle és Konrád Adenauer kitaláltak, hogy kellene egy EU-t csinálni.”

    Ők anno messze nem így képzelték el az EU-t, ma már valószínű visszacsinálnák ezt a torzszülöttet.

    „Ugye nem erről ábrándozol a rózsaszínű lány-szobácskádban?”

    Bizony nem, én olyan egymással barátságosan kereskedő szuverén Európáról ábrándozom, amiben a szuverén szomszédok nem pofáznak bele a másik szuverén magánügyeibe még külső kibic biztatására vagy baksis kecsegtetésére sem, mindezt azért, mert soha nem volt és nem is lesz rózsaszínű lány-szobácskám. 😀
    (Ja és szerintem minden mostani európai civakodás, még a II. világháború is a trianoni békediktátum „győzteseinek” jól megtervezett huncutságaira vezethető vissza.)

  • Tüske Zsófia
    2018 november 16
    3:22 du.
    _______________

    Tiszztelet a kivételnek.

    Az én környezetemben nem kétszobás panelre vettek fel kölcsönt (ketten is), hanem 4 szobásra, villanegyedbe. Pedig nem is volt gyerekük, se pénzük. De hát a kölcsön ugyebár ingyen van… És ugyebár – magyarázták nekem, amikor erre rákérdeztem – mindenki így csinálja, csak a hülyék mennek kislakásba most már hogy rendszert váltottunk.

  • Almási Alma
    2018 november 17
    4:26 de.

    Igen, ez ismerős.
    Házat építeni ingyér’ is lehet-mondták.
    (Csak közbe ne jöjjön valami „begyűrűzés”-féle)

  • BIBI;

    Hogy minden trianoni ugyekbol eredo „civakodas”-aik csupan a „gyoztesek huncutsagaibol” eredtt.

    Persz maguk szelszoseges es onzo „huncursagaik” meg a veres haboruk terveibol eredt.

    De hat ki az igazi vadlott a verontasokert meg a kovetkezneyeikert ???

    Maguknak a valosag, a teny soha nem johetne figyelmukbe.

  • ALMASI ALMA:

    Tehat belatta hogy „apukaja”-nak igaza volt.

    S azt maga is kovette.

    De ha Figyelo vagy en hozom azt figyemukbe, mi rogton lehulyezzve erte.

    Persze a vilag legnagyobb reszen ugy megy am az elet es sokkal sikeresebben.
    Nem a cuclizas !!!!
    A cuclizas nem ohajtva a felnottek alatal.

  • Bendeguz79
    2018 november 16
    9:20 du.

    Nem csoda hogy “Kenny” hencegett a tobb lakas-felvasarlasaval Pesten az Irorszagi jovedelembol.

    Az ingatlan kivallo befektetes, kiveve a szocialista orszagokban.

    Nem vagyok Kenny ügyvédje, ezért nem is „hivatalból” járok el, amikor arra kérem, idézze már be Kenny azon írását melyben „több lakás felvásárlásával hencegett” Ilyet én nem olvastam, és kötve hiszem, hogy Ön Bendegúz olvasott volna – még pedig azért nem, mert sosem írt ilyet! Tudja Ön egyáltalán, hogy mit csinál az aki ingatlanokat felvásárol?
    Túl azon, hogy teljes a fogalomzavara, ismeretei abszolút hiányosak, ám ami a legnagyobb gáz, hogy a szövegértése, értelmezése nulla! Ne zagyváljon hát össze semmit semmivel, valótlan állításai már több mint egyszerű tudatlanságok!

  • Ille Istvan, Kiss Ferenc, Bibbi, stbk.

    A vilag mar az 1971-74-es evekben feladta a „Gold Standard”-ot.

    Swajc is nehany evekkel kesobb.
    De ma semmi nemzet penzjegye nincsen biztosiyva nemes femekkel.

    Az aram ma ipar-cikk, az electromos ipar es az ekszeripar altal hasznalva nagy resze.

    Vannak akik befektetes-celjabol alkalmazzak, fokent India lakossaga.

    Ma csupan Putin es Xi spekulalnak a sajat Gold Standar-jaikat alapitani.

    Ma az arany ara a $ 1200.00 alatt mozog. Mindeg az altalanos kozgazdasagi korulmenyek befolyasoljak.
    De volt mar $ 1,800.00 is. Tehat nem jovedelmezo befektetes. Es tartasa, biztositasa penzbe kerul.
    Tehat „fel-emeszti” a kis letezheto jovedelmet.

    A vilagnak nem letezett elegendo arany termeke a vilag kozgazdasagait biztositani.
    A vilag ossz-arany termelese csak 150,000 tona !

    Maga a US dollar ranyfedezete volt $35= 1 oz arany.
    Tehat egy (US)$20+trillios kozgazdasagot aranyyal fedezni lehetelenseg lett volna.

    A „Silver Certificate” dolollarokat a Kincstar bevaltotta ezustbe a 1970-es evekben.
    Az aranyat taroljak.

    Meg az Austro-Hungary is megszuntette az arany fedezetet 1915-ben.
    Egy Austro-Hungarian Korona=33 gramm 90%-os arany volt,s ugy a Bacsi mint a Budapesti Bank is garantalta minden Korona kifizeteset aranyban.
    Persze az nem tortent a haboru alatt, csak a haboru kolteseginek fedezesere hasznaltak !

  • ” Bendeguz79
    2018 november 17
    8:54 de.

    ALMASI ALMA:…”
    _____________

    Arról volt szó, hogy nem szólítgatjuk meg egymást… Én tartom ezt, nem olvasom miket irkálsz. Te se írogasd nagybetűvel a nevemet, hogy – gondolom – különféle hazugságokat terjessz rólam. 😀

  • LOKORSZAKI VENDEG;

    Ketsegtelenul a maga emlekezokepessege igen halvany.

    Nem emlekszik hogy az 1930-as vilag-valsag alkalmavaal a US Fort Knox-i kincstara tele lett a vilag nemzeteiknek az arany fedezeteivel.

    Mert ,ind eladtak aranyfedezetuket a US dollarert, mert csak a US dollar volt az egyedulli ertek ami alta az erteket.
    Az arany ertke a pincebe esett.

    Hasonloan tortent a 70-es evekben akik azt hittek hogy az arany a valo-ertek.

    Probaljon kenyeret vasarolni, vagy barmi mas szuksegessegeit arannyal !!!!

  • BESANCON; kerdesere;

    1., Ja maga nem olvassa mindenki hozzaszollasait, vagy emlekezotehetsegevel van problemaja, hat azert NE engem vadoljon. Vagy..

    2., Talan kerdezee Kenny-t ! Vagy…

    3., Keresse az elobbi adatokban. Soraiban ahol jelzte „Natalia” unokajuk kozelgo szuleteset.

    De mi a feneert kerdezte tollem amikor irta hogy ;

    „..en kotve hiszem ,hogy on Bendeguz -olvasott volna, meg pedig azert mert sosem irt ilyet…Tudja On hogy mit csinal az aki ingatlanokat felvasarol ?”

    IGEN, az egy eszes ember, mert gondol a jovojere es csaladjanak, gyermekinek es unokainak a jovojere. Kivallo befektetseket tesz, aminek erteke mindeg emelkedik !!!!!!!!!!!

  • Almási Alma Senki sem érdemli meg, hogy átverjék, kicsit sem. Azt főleg nem, hogy földönfutóvá tegyék. Megjegyzem vettem autót deviza hitelre, és pozitívan jöttünk ki belőle, igaz, nem a Fidesz alatt. Ez a kapitalizmusban bűncselekmény, csak „vadkeleten” nem. A bűnözök dolgát segiti az „okos” állampolgárok hozzáállása, hogy megérdemlik a becsapottak. Frászt érdemlik meg.

  • Bendeguz79 Mit kell tőlem megkérdezni? Pesten és Bécsben voltam, nem vagyok napra kész.

  • Kénytelen vagyok az . a r a n y-v i t á h o z, néhány tény-adattal hozzászólni:

    Dicső háborúnk után – 1945-1947. között – a magyarországi hiperinfláció világrekordot döngetett. A piacokon és a boltokban kis kétkarú mérlegekkel, csípőfogókkal és lemezvágóollókkal fölszerelkezett kofák,ill. eladók várták a vásárlókat, hogy kénytelen-kelletlen így hódoljanak az aranyba vetett sok-évezredes hitüknek, minthogy a papírpénz értéke napról napra az előző napi ezredrészét érte csak, magyarul, már nullát… Aki csak kenyeret, zsírt, vagy vajat akart venni, jó ha feltúrta a nagymamá régi komódjának a titkos rekeszeit egy-két fülbevaló, szakadt lánc, vagy ‘stenem, a legendás dédapa arany szivarszelencéje után, amennyiben még enni adni óhajtott kis családjának… Szóval azok a kizárólag aranyból készült tárgyakat, amelyek még megmaradtak az I.Vháború. vagy a 29-es gazdasági válság után…
    Lehet azt állítani, hogy az arany sem több, mit áru mégis, válságos helyzetben azonnal átveszi a pénz helyét és szerepét.
    Minek köszönheti ezt a kitüntető szerepét és abelevetett bizalmat ? Annak, hogy – itt most a hozzáadott művészi,stb. emberi munka értékét mellőzve is – időnek, és kémiai hatásoknak ellenálló, ellenben fizikailag kiváló, megmunkálható tulajdonságait a legegyszerűbb ember is megérti és nagyra becsüli…
    Tehát nem óhaj kérdése, hogy az áruk között ez az áru kitüntető rangnak örvend és bármikor alkalmas csereértékessé avanzsálni azaz közönséges piacon is mindig megállja helyét. Bárhol a világon átváltják és fizetnek vele…
    A II.Világháborúban a SzU fegyverekért tonnaszám fizetett vele.
    A (dél)koreai gazdasági válság idején az állam kérte a lakosságot, hogy arany adományokkal járuljon hozzá a pénz értékllóságának a megtartásáért.
    Rossznyelvek szerint Németország gazdasági erejét sem a Marshall segély, hanem egyes közgazdászok és történészek egybehangzó véleménye szerint a II.VH-ban összeharácsolt aranytartalékok teszik. Sőt, az Európai Gazdasági Közöspiac is erre a háttérre alapozódott meg, amelyből a „független” svájci bankok trezorjainak is óriási háttérszerep jutott. stbstbstbstb……
    Az MNB aranyra irányuló legutóbbi tranzakciója semmiképp nem káérhoztatható valamiféle ésszerűtlen és elve gazdaságtalan koncepcióval. Már egy más lapra tartozik az egyrészt az időszerűség, másfelől az arány kérdése, mégpedig arra vonatkozólag, hogy mely valutáért és abból a világpiaci árhoz képest mennyiért vásárolta az aranyat? És hát kérdés, hogy ezzel a deviza-tartalékunk egyáltalán hányad részét tette át aranyba – ami ismétlem mindig, minden helyzetben átváltható marad – mert ez állítólag oly kis mennyiségben történt, amely ebből a szempontból nem oszt, és nem szoroz…(állítólag az egész 3%-a).

    Ne felejtsük azt se, hogy az arany-egyenértékesség elvét, és mint fizetőeszközt a világ bankjai nem az arany labilis értékszilárdsága, hanem végsősoron az a (globális) világon kitermelt és tezaurált hatalmas mennyiség – sok-sok-millió tonna – nehézkes kezelése, azaz lassú mobilitása és macerás pótolhatósága miatt mondták fel, amely viszont prosperitás és béke körülményei között nem fenyegethhetnek csőddel, vagy említésre méltó veszteséggel sem…

    Utsó megjegyzésem:
    Kár akkor a mindig is stabil aranyért reklamálni akkor, amikor a villággazdaság egyes elmei már digitális, azaz csupán kitalált, spekulatív, azaz mesterséges valutákban töri azt a globális buksiját, amely mögött aztán tényleg nincs is semmiféle termelés, ellenben annál több becsapott ember…

  • Egyébként kérdés:

    Tudja e valaki, hogy az MNB kitől vásárolta a kérdéses arany mennyiséget ?

    Nekem csak tippem van rá, hogy Oroszországtól… Egy kis bizalmi gesztusként Putyin felé a Paks2 bizonytalansági tényezői okozta idegesség megelölegezett ellensúlyozása végett, ami még mindig megbízhatóbb befektetés, mint egy bizonytalan atomreaktor az egyre csak apadó Duna partján…

    🙁

    .

  • Ps!
    A Dél-Koreai példához évszám: a hetvenes, nyolcvanas évek válsága

  • DON GOLO;

    A keso 40-es evehben az orias-inflacio az elvtarsak altal celzatosan volt fabrikalva.

    Mert akinek minden tulajdonat nem raboltak vplna el, mint pl. penzeik a nyugati bankokban,amodon semmive lett teve.

    Hiszen a legnagyobb penzjeggy volt a tiz-mill-B-Pengos.
    Az az 10 milllio-szor milliard Pengo.

    De egy penzzel-tele-talicskaval kelett menni a pekhez kenyeret vasarolni. S mire oda-ertel mind az a penz egy szelet-lenyere arat sem erte.

    Egyszerubben ugy teljesen tonkre tette a kormany meg a LEG-LEG gazdagabbakat is. Persze a szegeny lakossag szenvedte annak arat.

    Az arany NEM igen ertek-allo !!!!

    $35 dollarrol felment igen gyotsan $ 1,800-ra, majd vissza-esett, s ma a kb $ 1,200 alatt.
    Tehat gatyadat is elvesztetted volnma az arnyon.
    De ma nem fedezete semminek. Befekteteni csupan abban akarnal aminek az erteke remelhetoen emelkedni fog.

    Maskent elveszted penzedet. Igen, a papir-penzedet.

  • DON GOLO;

    Mit gondol, mire megy Moszkva a Magyar Forinttal ???

    Elhinne hogy Moszkva nem Euroval koveteli a fizteseket Pesttol ?

    A Eurot vilegszerte hasznlahat Moszkva barmit vasarolni.
    De a Forinttal alig gyanitanam hogy bar ki is erdekelt lenne kereskedni. Az az rausitani amit kepesek eladni Euroert , Phontert, Dollarert, Yenert, stb.

  • Don Golo;

    Csodalkozik hogy hol vasarolhatta az MNB aranyat?

    Ketsegtelenul a ‘Precious metal’ market-on.
    Hogy ki volt az elado?
    Az csak a broker/piac tartja szamon.

  • Hey KARIKAS;

    Az a csatolt „novekedes.hu” egy igen ertelmes magyar lap.
    Kulonosen a Jarai Zsigmond interview-ja kotelezove kellene tenni mindenkinek olvasni.

    Az amiket az itteniek nem hajlandok meg figyelembe venni sem, nem hogy ertelemezni azt.

    Kisebb allamburokracia, kevesebb rendeletek es eloirasok,alacsonyabb allamkiadas, nagyobb gazdasagi lehetoseg, serkenteni a koz-oktatast es koz-egeszsegszolhaltatast.
    A kozgasdsag alapveto szuksegletei.

  • Az elmult ot-napon at amig itten a vita ment az arany aran,egf igen hosszu pangasa utan az arany ara emelkedettt.
    Nem drasztikuasan, de barki jelentos befektetoknek az nemi jovedelem lehetosege volt.
    A fenti kozolt cikkeken lathato hogy az arany emelkedett kb. 20 dollart.
    Mivel minden ‘order’ (szerzodes) 100 oz aranyat jelent, hat tiz rendelessel is ko-par-ezer dollaros jovedelmet nyerhette volna barki.
    Persze van a szerzodes koltsege is, de egy kis kattingatosokert az jovedelem lenthetne barkinek is.

    Bizonyara a US-Kina kozotti „vam-haboru” az okozoja.
    A kinai tozsde es a Huaan erteke esett jelentosen a vam-mahoru hiszterie miatt.
    S azsiaiak kulonosen erossen befolyuasolva az arany mint az egyedulli ertek, altal.