In memoriam: Andy Vajna

2019 január 20 8:59 de.83 hozzászólás

Andy Vajna, azaz Vajna András György, mostantól odafentről nézheti azt a marakodást, ami idelent zajlik. Életének 75. évében meghalt. Valószínűleg olyan képet hagyva maga után, amin még hosszasan fognak vitatkozni. Mert akkor, ha azokra a nagymozis filmekre emlékszünk, amelyek mögött ott állt, akkor valószínűleg azt mondhatjuk: volt tehetsége ehhez az iparhoz. Sikertelen sem volt benne. Talán éppen ezért nem egészen értették sokan, hogy mi dolga volt a magyar politikában.

Magam sem értettem. Ma sem értem teljesen. Nem azt, hogy a „még több pénzt” ez hozta, hanem azt, hogy erre Vajnának, mint embernek mi szüksége lehetett. De talán hitt egy kicsit abban, hogy a magyar filmipart jobbá, ismertebbé lehet tenni. Egy pénzember pedig jobbára abból él, hogy pénzt lapátol. De most mér ez a vonulata már az életének alighanem lényegtelen. Nem azért, mert nem volt hatása, hanem mert ehhez is két fél kell. Az üzletember abból él, hogy üzletet csinál. A magyar politikai elit is kellett ahhoz, hogy politikai szereppel bíró üzletekkel „kínálják meg”. Az pedig legfeljebb nevetséges, ha ugyanaz a politikai elit az egyik üzletembert kirakatba teszi, és lenyalja a port a talpáról, míg a másik üzletemberből univerzális bűnbakot kreál a kommunikációs szintjén.

Mindamellett, most, hogy meghalt, sokkal érdekesebb lehet az, hogy milyen veszekedések fognak zajlani a hagyatékért. Mind a vagyoni hagyatékért, mind azokért a kommunikációs csatornákért, amelyek elvesztették a „gazdit”. Még az sem kizárt, hogy Palácsik Tímea felnő a feladathoz, ahogy a Vajna-filmek egyikének címadója, Evita is. Akinek még az emlékét sem szeretném megsérteni ezzel a párhuzammal. Különösen mert valószínűbbnek tartom, hogy a Vajna tulajdonolta hazai médiabirodalomról inkább az fog kiderülni: Vajna a jól fizetett stróman szerepét töltötte be. Talán már abban a tudatban, hogy hamarosan fentről röhöghet a tíz karommal egymásnak ugrók csapatán.

Azért inkább az olyan filmekre emlékezzünk, mint a „Terminátor”, az említett „Evita”, vagy akár a „Vörös zsaru”. A halott pedig nyugodjék békében, míg az élők veszekednek tovább.

83 hozzászólás

  • Nyugodjon békében! Jobb lett volna, ha más hagy itt minket.

  • Göllner András

    A magyar származású Vajna a szórakoztató iparból, ahol nem az igazmondásból, a tényekre építkező naratívákból építkeznek az emberek, tért vissza Magyarországra, elsősorban zűrös adó-ügyei miatt, és azért mert tudta, hogy itt könnyebb csalni, még a politika is a szórakoztató ipar nyelvén beszél.

    Vajna aktív szerepet vállalt a szerencsétlen és hiszékeny magyarság átverrésében, milliárdokat termelt patrónusának (a.k.a.a Magyar Nemzeti Szégyenfolt) bankszámlájára nem beszélve sajátjáról. Egy kértékony, gusztustalan társadalmilag felelőtlen közszereplőként fog rá emlékezni a történelem. Mint főnöke, partnere, szégyent hozott népünkre. Az új-fasizmus magyarországi terjeszkedésének volt a zsoldoda, megtestesítője, haszonélvezője.

    Akik a magyar szórakoztató iparban betöltött hasznos szerepét óhajtják kiemelni Vajnának idelenn azok ugyan azok soraiban lépegetnek akik az Olasz Fasizmus megtestesítőjét mindmáig azért éltetik, mert menetrendszerint járatta az olaszországi vonatokat. Én csak ezt üzenem Vajnának a túlvilágba. Konyec filma !!!!

  • /Géjjza mostan egy könnycseppet morzsol széjjel szemesarkában/

  • Több híradó is sugározta a hírt!
    Tehetséges,tanult,dolgos és jó ember volt,jó üzleti képességgel ,aki mind Amerikában,(ahol tanult is)a világban és főleg itthon is nagy hírnevet szerzett a filmjeivel,sok híres sztárral is barátságot ápolt,így
    sokakat ért veszteség a halálával!
    1956.okt.6-án 12 évesen menekült Amerikába,így nem véletlen,hogy amikor hazajött nem a bűnöző,kétes múltú,tehetségtelen senkiházi baloldaliakkal
    barátkozott össze,hanem történetesen Habony Árpáddal,és más jobboldaliakkal,meg ugye nem árulta el a hazáját,mint napjainkban a sok senkiházi,tehetségtelen ellenzéki!
    A Magyar Filmalap saját halottjának tekinti
    Nyugodjon békében!

  • Kiegészítés: Dicsőséget hozott a hazájának a híres filmjeivel,amikből soron kívül (műsorváltozás!)többet is sugároznak ma!

  • Nyugodjon békében!
    A rekvirálók utódai el is felejthetik emlékét,a különböző gyalázkodások helyett,akkor is ha zsidó volt és maradt is utolsó órájáig.

  • György Molnár

    Érdekes, hogy őt -aki vitte az adófizetők milliárdjait- soha nem bántották, míg Sorost -aki adta a milliárdjait a rendszerváltáshoz és „fiúk” kikupálásához, (ráadásul holokauszt túlélő volt)- pedig a nemzet fő ellenségévé tették…..

  • György Molnár

    ” Az üzletember abból él, hogy üzletet csinál. ”

    Ezt kétlem. A magyarok pláne nem abból élnek……

  • Boda Marcsi Producer volt, átlagos filmeknél. Tudod mi a producer? Komoly filmek mint a Rambo, Terminátor 3, Trutymó terror 27. Nézd, érezd jól magad.

  • Nem is tudom … kissé túlértékelődik filmalkotó tevékenysége. A pénzügyeket intézte társával együtt, kezdetben egy kicsi filmvállalatban. Olyannyira kicsi, hogy több nevéhez kapcsolt sikerfilmet más stúdiókkal forgattatta. Ebben volt ő nagy. És abban, hogy a meghatározó hatalmas filmstúdiók orra elől tudta megszerezni ezeket a sikerfilmeket, mint például kezdésnek a Rambo akciófilmet.

    Aztán a kasszasiker meghozta a terjeszkedést, de ezt is zseniálisan építette ki, leányvállalatok hálózatával. Ez éveken keresztül kifogott az adóhatóságon is, és csak 2001-ben zárult a filmtörténet leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata. Ezután kénytelen volt Magyarországra disszidálni. Itt tovább űzhette zseniális „pénzügyi szervező” képességét, és 2018-ra az ország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb emberévé vált.

  • OIM* te idióta:
    Milyen „filmjeivel” ???
    Csak producer volt őkelme !
    Semmi köze a filmhez vagy a filmművészethez.
    Ha nem tudod mit jelent a „producer” akkor operáltasd
    meg magadat. Te tudtlan ostoba okoskodó banya 😀 😀 😀 😀

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Boda Marcsi
    2019 január 20
    2:26 du.

    Bizony, a filmes érdemeit nem lehet elvitatni. Viszont az éremnek is két oldala van, és Andynek volt egy kapzsi, adócsaló élete is. Amerikában 1996-ban Vajna a szövetségi adóhatóság bűnvádi eljárása alatt állt, melyen mai árfolyamon 9 milliárd forintnyi dollár ellopását jelentette. Ennek az összeg töredékéért azonban ejtették a vádat, viszont Vajnának le kellett húznia a redőnyt Amerikában. Csak és ezért tért haza, majd az Orbán kormány oligarchája lett. Ahogy a filmes érdemei elvitathatatlanok, úgy az amerikai adófizetők pénzének elsikkasztása, majd az Orbán kormány alatti magyar emberek pénzei, adócsalások, offshore bizniszek is elvitathatatlanok tőle.

  • Én büszke vagyok Andy Vajnára, aki támogatása nélkül a Saul fia , a dijnyertes holokauszt film soha el nem készülhetett volna. És szánakozom a már kommentelt (és majd kommentelni fogó) álzsidókon, akik most utcai stilusban nyilatkoznak, csak azért, mert Orbán barátjának tartotta.

  • Bernstein Arra vagy büszke, hogy a munkáját végezte, és az adófizetők pénzéből adott egy filmre pénzt? Ez már ok a büszkeségre.

  • Kenny
    2019 január 20
    3:33 du.

    Boda ostobaságaitól függetlenül, nekem speciel több film is tetszik, amihez ő gereblyézte össze a pénzt 🙂
    A „Zenélő doboz” -t még csak nagyon vidámnak sem mondanám.

    Azt már nem is kommentelem, hogy amit Bernstein írt, mekkora baromság. Tekintve, hogy láthatóan fogalma sincs arról, hogy a magyar filmalap nem Vajna személyes vagyona volt. Ergo, ott nem adtam, csak közvetítette a támogatást.

    Valójában az lesz majd az igazi kép, ami akkor kezd kialakulni, amikor Orbán körül összevesznek a koncon.

  • HunCanada
    2019 január 20
    3:41 du.

    Nem csak az éremnek, de az üzletnek is két oldala van. A kaszinó-koncesszióhoz és hasonlókhoz az is kell, aki adja. Nem csak az aki él vele.
    Tekintettel az időnként kirobbanó korrupciós botrányokra (incl. USA), még csak nem is magyar specialitás.

  • HunCanada
    2019 január 20
    3:41 du.

    Még annyit, anélkül, hogy szentté akarnám avatni Vajnát, hogy az USA nem az az ország, ahol elengednek egy közel 30 milliós adóhátralékot, ha az elengedést nem igazolják az auditok eredményei. Nem ismerem az amerikai jogrend apróságait, de szerintem még vádalkuval sem dobták volna el. Amellett pl. Timit is az USA-ban vette el, és gondolom érvényesítették volna a jogi gondjaikat vele szemben, ha indokolt lett volna.
    Az azonban tény, hogy az adócsalás (összegfüggetlenül) alkalmas lenne a piaci megbízhatóság alátámasztására. Vajna is bukta az üzleti kapcsolatait, de a vagyonát nem. Az a vagyon pedig magyar viszonylatban valószínűleg sok ajtót nyitott meg (a nej lábait most hagyjuk is, mint nyilókat).

  • Megérdemelte , hogy a Pokolba jusson! Bár sajnálatos, h meguszta az elsikkasztott, elpanamázott milliárdok számonkérését, visszafizettetését, bebörtönzését! Bizakodjunk, h a Purgatoriumban és a Pokolban forro szeretettel marasztalják hosszutávon vendégségben.
    Az USA-ban történt adocsalásai miatt onnan ide menekült, orbánnal egymásra találtak korruptságuk kapcsán. Lenyulta orbán monopolizálásával a szerencsejátékipart egész Mo-on, ahogy a filmgyártás pénzügyeit is a kezébe kaparintotta.
    A Saul fiát kismértékben támogatta csak a filmalap, minden más, demokratikusan müködö böségesen támogatta volna! A mi pénzünkkel garázdálkodott kiskirályként.
    Pokoli végtelen utazást kivánok neki!

  • Hogy lehet, h a habzoszáju orbánisták istenitik a panamázásai, csalásai ellenére?
    És ezzel egyidöben kommunistáznak?!

  • Uj filmnek lehetet volna producere! Orbán számonkérése a la Tarantino!

  • Clara Bencsics Figyelo

    Bernstein
    2019 január 20
    3:55 du.
    Egyetertek! A magyar filmipar a beka febeka feneke alatt al volt, mar evek ota!az
    O nehany NAGY filmje tette a m.filmipart vissza , a filmek sikerevel. Pl. en Kanadaban lattam nehanyat!

  • Gazembereket nem szükséges megsiratni, csak azoknak, akik függőek voltak tőle és ebből éltek, hasznot húztak. Én emiatt nem kívánom, hogy nyugodjék békében.
    Amit én kívánnék, azt nem szükséges leírni, mások megbotránkoztatására. Amúgy is csak kívánalom és beteljesülését lehetetlen ellenőrizni.
    A feleségül vett Timi courtesanról pedig biztos gondoskodott férje, ha nem, azt megérdemelné.

  • Drizari
    2019 január 20
    3:35 du.

    Jó hát beszéljünk kicsit a Rambó c. förmedvényekről is akkor.

    Amerikában jó régen készült egy művészfilm: a „Szarvasvadász”
    Ebben azt mutatják be hogy embertelen körülmények között hogyan változik meg az ember jelleme. Erről szól a film.
    Szerencsétlen módon a Vietnami Háborúba helyezte a film a cselekmény azon részét ami oly mélyen megváltoztatta a föhösök jellemét, mégpedig egy dzsungel-mélyi hadifogoly-kínzó táborba.
    A kritikusok szerint nem ez a film lényege, csak egy eszköz volt a cselekményhez,de nem jól megválasztott eszkoz.

    Mindenesetre (a hetvenes évek végefelé járunk) a film annyira felháborította a vietnamiakat hogy minden befolyásukat latba vetettek hogy a vele szövetséges országokban ne mutassák be a filmet.Így is lett.
    Viszont anno (jó régen) szépen felkérték az USA-t hogy jöjjen aztán kutassák fel ezeket a táborokat és keressék meg a nyugati sajtóban fel-fel bukkanó hírek szerinti , a dzsungelek mélyén még fogvatartott amerikai katonákat.
    Holott a békekötéskor mindet elengedték.
    Ha akarják az amerikaiak adnak kísérőt és tolmácsot, ha akarják kóboroljanak egymagukba, oda mennek ahová akarnak, azzal beszélnek akivel csak akarnak és ameddig akarnak.
    Senki nem fogja korlátozni őket semmiben.

    Jöttek is szépen. Katonai küldöttségek kajtattak az őserdőkben meg mindenfelé sokáig , teljesen eredménytelenül.

    Akkoriban kezdődőtt el a lassú közeledés Vietnám és az USA között.

    Ellenben jöttek ezek a svihákok és a legalantasabb emberi ösztönökre építve nagy szaktudással létrehozták ezeket a köpedelem Rambó filmeket.

    Addigra Vietnám is belátta hogy semmit nem tehet…lenyelték hogy a Rambo-filmek miatt útálják őket világszerte.

  • Bernstein
    2019 január 20
    3:55 du.

    Én meg rajtad szánakozom
    hogy nem maradt más neked mint a szánakozás.
    Szar lehet neked őreg.Savanyú vagy mint egy éretlen vadcitrom.
    Igyál meg valami erőset.Az segít.

  • Én csak annyit mondanék, hogy a két (Oscar) díjnyertes film közül melyiknek lett nagyobb hatása a közönségre? Annak, amelyikhez nem volt köze mr. Vajnának …

    Akiket csak az zavar, hogy Orbán barátja volt, azok is hasonlóan gondolkoznak, mint Vajna. A munkássága sem volt sokkal különb, mint a barátai …

  • Akkor ő is egy „migráncs” volt? (Ráadásul duplán)

    Egyébként réémesek ezek a migráncsok.Most olvasom épp:

    https://nepszava.hu/3022507_idos-magyar-ferfi-lovoldozott-los-angelesben

  • Dear Chris !
    – Minden tiszteletem mellett !
    – Ha ezt a KMH nekrológnak szánta, nagyon szomorú vagyok !
    – Andy Vajna, tényleg volt valaki, – akit ismert a filvilág is mint magyart – aki, meg akart valamit hálálni, szülőhazájának…- a rendelkezésére álló eszközökkel…! 🎥
    ▶- Nyugodjék békében ! ◀

  • Geyza
    2019 január 20
    8:07 du.

    Szerintem a Rambo-filmeknek is meg volt és van a maga közönsége. Ha nem is tartozom közéjük. A Szarvasvadász szerintem legalább olyan pocsék film (ha nem is feltétlen van köze Vajnához).
    Mindamellett, alig hiszem, hogy attól utál vagy szeret valaki jobban valakit, hogy egy tudottan színészi filmben mit lát. Olyan ez, mint a pornó vs. való élet. Tudva, hogy van aki műfilmek és pornó alapján él és ítél. De azoknak tök mindegy, mert Himmler, Goebbels, Orbán vagy bárki más jelszavaira is ugranának.
    Miközben a nagy hírgyárak sokkal jobban hamisítanak. Még emlékszem az iraki háborús tudósításokra, amiktől sikoltva röhögtem. Százezrek mégis beszopták tövig, mert a CNN vagy bármelyik másik nem hazudhat. Pedig: de
    Ja, és nem azért mert ott voltam, hanem azért mert szemre is lehetetlen állításokat közöltek (pl. állítólagos atomtemetőben békésen kószáló katonát, egy GM-csővel, aki nem vette észre, hogy eközben részben porhanyósra ég, részben halálos dózist kap, illetve közben meg is mérgeződik kicsit).

  • slapaj
    2019 január 21
    6:33 de.

    Szövegértési problémáiddal keresd fel a tanáraidat.
    Vagy nem értesz ezzel egyet?
    „Azért inkább az olyan filmekre emlékezzünk, mint a „Terminátor”, az említett „Evita”, vagy akár a „Vörös zsaru”. A halott pedig nyugodjék békében, míg az élők veszekednek tovább.”

    Akarsz róla beszélni?

  • Andrew_s Semmi bajom azzal, ha nézed a filmjeit. Szerintem egyszer megnézhető kategória, olyan is kell.
    A baj inkább az, hogy a korrupció egyik haszonélvezőjét most megpróbálják mint nagy művészt tisztára mosni. Nem volt művész, egy producer volt és kész.
    Az meg végképpen nem zavar, hogy elvette Timit, gondolom mindkettő megtalálta a számítását, az Ő dolguk. Mondjuk egy keresztény kormánynál már nem egészen érthető, de engem még sem zavar. A gyász túllihegése zavar, a csapból is ő folyik. Nem volt ő olyan nagy ember.

  • Geyza,

    nem nevezném förmedvénynek az első 1982-es Rambo filmet. A témája miatt a nagy filmgyárak visszadobták, Vajna és társa azonban megérezte a benne rejlő kasszasikert.

    Nézzük a kort: a filmet hét évvel a vietnami háború befejezése után láthatta az amerikai közönség. Még tartott a vietnami katonák elleni ellenszenv, és filmszerepe szerint egy leszerelt, magával mit kezdeni és múltja miatt munkát találni nem bíró volt zöldsapkás gyilkológép begyalogol egy faluba. A volt katona ugyan megkapta a hazája szolgálatáért és hősiességért a bíborcsillagot, de a helyi kiskirály rendőrfőnököt ez mit sem érdekelte, csak a faluján kívül akarta látni ezt a hosszú hajú, szakadt öltözetű, szerinte csavargó fiatalembert. Célja eléréséért szolgálati autójába ülteti, és a falun kívül kiteszi az esőbe, hogy gyalogoljon tovább 30 mérföldet éhesen a következő faluig.

    Ez volt az a pont, amikor a volt gyilkológépben megpattant valami, és csak azért is visszafordul. Innentől kezdve láttatja a film a különbséget egy gyilkolásra és túlélésre kiképzett katona, és az ugyan felfegyverzett, de háborús körülmények között sosem volt civilek és egyenruhások közötti különbséget.

    Az amerikai nézők egy része először megdöbbent, a másik része lelkesedni kezdett, mégpedig a helyi önkényuralom ellen, amit a seriff képviselt. Hatása hatalmas lett az amerikaiakra, de mindenütt a világon, ahol bemutatták, így Magyarországon is. Elsősorban az egyszerű mondanivaló képi megjelenítései miatt, amihez nem kellett egyetemi végzettség. És részben fellebbentette azt a társadalmi problémát, hogy a háborúba besorozott, de leszerelt vietnami veteránok helyzete rendkívül nehéz.

    Mi volt ebben a filmben a szerepe Vajnának? Mindössze annyi, hogy kaparjon össze annyi pénzt, hogy a forgatás és az utómunkák elkészülhessenek, és találjon a vetítéshez forgalmazókat. Na ez sikerült neki fényesen, és sikerült még néhány világsikerű filmmel, amiknek a megalkotásához semmi köze nem volt a pénzügyek intézésén kívül.

    Így a Saul fia c. filmhez is csak annyi köze van, hogy az adófizetők pénzéből adott az elkészítéséhez Nemes Jeles Lászlónak.

    Semmi olyat nem tett le az asztalra, ami értéket jelent, a kaszinók neki termeltek hasznot, a médiában történt felvásárlásai meg politikai rendelésre végrehajtott üzleti manipulációk voltak.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Gejza, ne haraguj, rosszindulatu szoveg volt! Miert kell lebecsulni egy magyar zsenit, azt nem ertem!

  • Klárika,
    geyzával kapcsolatban Te nem csak ezt nem érted.Nem valószínű, hogy van körülötte bármi érthető(is)normatív EMBEREK számára.

  • Uramatyám, leég a pofámról a bőr ha belegondolok, hogy az itteni fősodortól milyen hősi nekrológot kapott volna az elhunyt ugyanazoktól akik most alig kihült poraiban szapulják, ha ugyanilyen pályafutással az ellenkező oldalra húzott volna! 🙁

  • Kenny
    2019 január 21
    10:47 de.

    🙂

    Sehol nem mondtam, hogy művész volt. Azt írtam, hogy pénzt gereblyézett a filmekhez 🙂

    De abban igazad van, hogy most megy a mosdatás sok-sok decibellel

  • Andrew_s Nem is rád céloztam. Néhány polgártársunk olvasta és hallotta a hírekben. Még zseni is volt, Figyelő szerint. Vajna András a mennybe megy? 🙂

  • Andy Vajna egyike azoknak az idegenbe szakadtaknak, akik a rendszerváltás után azért jöttek haza, hogy itt, mint afféle hősök tetszelegjenek és dagadtra keressék magukat a mi eléggé naiv társadalmunkban.

    A mamám – mint már írtam – 1945 előtt aktív kommunista volt, de a háború után már csak egyszerű párttag. Volt viszont egy barátnője, aki speciel 56-ban még részt vett a forradalomban is. Na, a rendszerváltáskor ő mesélte nekünk egynémely hazatérőről (csak per „Jóska”, meg „Bandi”), hogy miket csináltak 1945 és 1956 között. Tanulságos esetek voltak…

    Andy Vajna is üzletembernek jött haza, és meg is találta a számítását, de legalább hajdani politikusként nem volt sáros (gyerek volt). Sáros csak Miviktorunk által lett… De most már vége, hát hagyjuk békén. A szeretőit és a feleségét is. Magánügy.

  • Clara Bencsics Figyelo
    2019 január 21
    12:37 du.

    ZS E N I ??!

  • gyuri10
    2019 január 21
    3:15 du.

    A mi helyi MÁS barátunk
    már tisztára úgy fogalmaz mint tisztelője
    bizonyos OIM*.Csak annyi különbség van hogy
    magyartalanul (momentán „tudálékosan”) ragoz.
    Ennyit elnézhetünk ennek a félmigráncsnak nemde ?

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Drizari
    2019 január 21
    10:56 de.

    „vietnami katonák elleni ellenszenv”

    És azt kik követték el (mármint az ellenszenvet), a kócos hajú hippik, akik a csattogós lepkét tolták a vietnámi háború idején? Ez a háborús veterán = gyilkológép magyarázat nekem büdösnek látszik, első olvasásra mindenképp. Távol álljon tőlem, hogy a hidegháborút minősítsem, mert nem akarom hogy Rodeo vagy Bendegúz megsértődjön, de mindkét harcoló fél a kommunizmust akarta megállítani ill. terjeszteni Vietnám elfoglalásával.
    Az USA-ban a leghangosabban a hippi mozgalom tiltakozott a háború ellen, és a Rambo film is ezek sorába illeszkedik. Kissé sematikusan ábrázolja a rossz seriff- zakkant veterán ellenpárt.

  • Clara Bencsics Figyelo
    2019 január 21
    12:37 du.

    Nyugoggyon meg nagysos asszony.
    A zseniket éppen most rugják ki az ELTE-től.
    Valami hetvenet.
    Más érdekesség a hazai zsenikkel kapcsolatban :

    https://index.hu/techtud/2019/01/15/mta_akademia_finanszirozas/

    Figyelő ! :
    EZ AZT JELENTI hogy ha egy tudományos intézményben elromlik egy hálózati kábel, akkor az a kutatóknak maguknak kell megjavítani, de a szigetelőszalagot saját zsebre kell megvenniük.

    Ha pediglen elromlik mondjuk egy 20 millió Forintos gázkromatográf, akkor a várható félmilliós javítási költséget nem utalja át az állam igy a műszer kiesik a magyar tudományos életből.

    (Még szerencse hogy az idei számláimat, amit az MTA-nak küldtem, már tavaly jóváhagyták igy megkapom még e hónapban a kis százerecskémet egy méregdrága műszerrendszer javitása okán.)

    De Andy Vajna 70 milliárd Forintot hagyott a kis helyeske feleségére aki most panaszkodik mert a „nyakába szakadt minden”

    Biztosan nem tud elmenni a heti megszokott másfélmilliós shopingjára valamely plázába mert foglalkoznia kell a gázszámlával satöbbi.

  • Inkább Bibi Melyik „másik oldalra” gondolsz? Nemrég még Te is a másik oldalhoz húztál, csak mióta a pártod döglődik, azóta húzol a Fidesz felé egyre többször. Egyszer csak megoldja a jobbik ki a nagyobb náci, és akkor minden ilyen érzelmű visszahúzódhat a szélére, nem kell sok idő, nyugalom. A nácizmus és a fasizmus örök, sajnos igény van rá.
    A „másik oldal” szerencséje, hogy nem kell művészeket kreálnia, mert van ott elég. A kormányoldalnak kell másod, harmadrangú „művészeket” és üzletembereket szenté avatni, külföldről importálni, hogy igazolják támogatottságukat.
    Ne félj, nem kell attól tartanod, hogy leég a pofádról a bőr, én nem félek tőle.
    Kutya nem szapulja, a helyén kellene kezelni ezt az embert is, nem felnagyítani a tevékenységét. Azért mert összekaparod a pénzt egy jó autóra, megveszed, attól még semmi közöd nincs a produktumhoz. Lehet benne feszíteni, de tudod, hogy ez más dicsősége. Az nem szapulás, ha nem értékelünk túl valakit.
    A magyar üzleti tevékenységét pedig csak nem akarod megvédeni, mert az már tényleg ciki lenne.
    Engem nem zavart, hogy élt, és nem fog hiányozni sem. Már vették át tőle az érdekeltségeket, gondolom tudták a betegségének a súlyosságát. Hamar meglesz az utódja, nem aggódom, nem éri semmi kár az üzleti kapcsolatait.
    Miután nem néztem hülyének, gondolom Timi sorsát is rendezte, úgy illet.
    Dicsőíteni viszont nem fogom, mert nincs miért. Aki szerette, gyászolja.

  • Gabriel Karikas

    Nem akarnék a megboldogult Andy Vajna úrral kapcsolatban semmi megjegyzést tenni, mivel van egy olyan heppem, hogy még a film írója és a rendezőjének a személye se befolyásoljon abban, hogy egy film tetszik vagy nem. Söt, a szereplők személye sem. Akkor meg mit számít a producer?
    Kizárólag a tartalom érdekel, és a kivitelezés.
    Tehát tetszik nem tetszik, egy film team-munka.
    Legszívesebben úgy szeretnék megnézni bármilyen filmet, hogy előtte nem is tudnék a stábról.
    Nyilván a megfelelő elismerést nem sajnálom senkitől.
    De mindegy, ez az én heppem, ha nem hagyom magam előre befolyásolni senkitől és semmitől. (csak zárójelben, könyvek, zene, műalkotások, tudományos munkák esetében sincs nagyon másképp)

    Viszont pontosan ezek miatt élesen világított bele ennek az „idillnek” az ellenkezőjébe (mondjuk úgy, hogy sajnos az általános hozzáállásba, Inkább Bibi rövidke, de velős megjegyzése:

    „”…az itteni fősodortól milyen hősi nekrológot kapott volna az elhunyt ugyanazoktól akik most alig kihűlt poraiban szapulják, ha ugyanilyen pályafutással az ellenkező oldalra húzott volna!…”

    Orsós Úr sem mai gyerek ugyebár. És ha képes bármilyen jelenséget ilyen utcai, grundszintű nézőpontra (falusiasan mondva, kocsmai színvonalra) redukálni, sajnos mindent elmond a társadalom ÉRTÉKÍTÉLETÉRŐL.
    Vagy inkább értékítéletre való képtelenségéről.

    HOGY AZ A FONTOS, HOGY MELYIK OLDALON ÁLL??!!

    Először is a legkisebb hezitálás nélkül osztja a nemzetet, vagy mondjuk a lakosságot. Természetes neki, hogy az emberek kerítések között élnek, zászlók köré szerveződve – és állandóan grund-harcolnak.

    Valamikor minden 6-10 éves kor közötti fiuknak ez „normális” játék volt.
    Dehát arról szól az egyedi fejlődés hogy ebből kinőjünk. Vagy mégsem? Egyedileg nem szükséges fejlődni?

    Amikor az úgynevezett „értelmiségi oldalon” (Köszobor, Cukihara, Vögel) még mindig ezt fújják, persze már „tudományosítva” az AKADÉMIÁK elefántcsonttornyának bástyái mögé bebújva, mint „FILOZÓFIAI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK” CÍMEN, sajnos én ezt nem tudom másként értékelni, mint egyéni éretlenség, bunkósság, így ezzel nem tesznek mást, mint az ezt megtestesítendő társadalmi primitívséget állítják reflektorfénybe.

    Hiszen hol vannak ezekben a szövegekben EREDETI GONDOLATOK? A legtisztábban mutatják a megnyilvánulásaik a túlhaladott eszmék szajkózásait, amelyeket tetszik-nem tetszik, ráakarnak erőltetni a társadalomra.
    Mindegy, hogy ha abba a társadalom belepusztul folyamatosan! Nem számít, dögöljenek halomra!

    Na de ki ne hagyjuk a sorból a DonGolo-t, aki képes is volt Blanka kapcsán már ilyen bejegyzésre is:

    „”…..Ez a beszéd(!) már ideológiai szempontból is figyelemre méltó mégpedig, hogy végre visszahozta a közbeszédbe az osztály, sőt a munkásosztály szerepét a társadalom gazdasági alapjainak a megteremtésében, mely fogalmakat a rendszerváltás baloldala még propagandájában is képtelen volt használni, mert butaságból (az előző 40 év fiaskója okán) eleve szégyellt emlegetni ….”

    Sajnos ezen az sem segít, hogy nem véletlenül a mai fiatalság min 80%-a technikai videojátékokon él, amelyek többsége a folyamatos harcokban való éles szimulálása.

    Bár mit tudom én, végül is erről szóltak a római cirkuszok is, a középkori „lovagi játékok” a vadászatok, a kuplerájok.
    Nyilván sokaknak besegít a drog, másoknak az alkohol. (a gőzleeresztésben ……….. ???? …..) és ugye Orbán stadionjai…
    Közben kifele meg eljátsszák a „jól vasalt” úriembert, „tekintélyes pozíciókból”

    Hmmm ….

    Kár ehhez akár Russeau-t is idézni, mert igaz, hogy egy időre tényleg elment vidékre, keresni az úgynevezett természetes életet, de hamar visszamenekült Párizsba, és onnantól gyorsan elfelejtette a naturális életmódról szóló nosztalgiázást.

  • Göllner András

    @ Almási Alma

    „De most már vége, hát hagyjuk békén. A szeretőit és a feleségét is. Magánügy.”

    Ne haragudjék, de kénytelen vagyok figyelmeztetni amikor butaságokat ír idelenn (különben sok esetben egyetértek magával de az más lapra tartozik).

    Andy Vajna nem magánszemélyként élt és halt Magyarországon hanem közszereplőként, Orbán Viktor és a magyar új-Fasizmus propagandistája volt. Hülyítette akár hazai környezetét, vagy az idegenbe szakadt zsidóságot (mint azt az agyalágyult izraeli lábvízkereskedőt, a Gyuri10-et) vagy a NER kanadai-magyar mosónőit (pl. Bencsic Klárát).

    Vajna amerikai adócsalásai elől Magyarországra költözött, hogy aztán Orbán támogatásával nagyüzemben folytassa a tisztességes adófizetők átverését minálunk. Politikai szerepválalással, óriási jutalmazásnak a fejében hátráltatta, hogy a már amúgy is egy jó száz éve hülyített és átvert magyarság továbbra is csak a sötétségben botorkáljon és olyan vezetőket támogasson akik rendre az árokba vezetik. Az adófizetők pénzén építhette ki a rendszerhű hazugsággyárait telephelyeit (TV2, a vidéki sajtó fele, stb, stb). Egy olyan amerikai-magyar izraelita volt aki odaszart a nemzete ablaka alá majd bekopogott vécépapírt kérni.

    Sajnálatosnak tartom hogy Vajna szarházi közszereplését bárki is magánügyként kezeli. Ez a fajta „kezeskedés” az oka annak, hogy a Magyarok úgy nyelik az átverőik által szállított csalétket mint kacsák a nokkedlit a feneketlen tónál. Kérem, kedves Alma, próbáljék észhez térni.

  • Gabriel Karikas
    2019 január 22
    7:12 de.

    „HOGY AZ A FONTOS, HOGY MELYIK OLDALON ÁLL??!!”

    Ez a mondatod telitalálat, az itteni fősodorról nekem is ez a véleményem, mint írtam is fentebb! 😀
    Én csak annyit fűznék hozzá: most már nyugodjon békében!

  • Kedves Göllner András!

    Andy Vajna Magyarországi szerepét illetően teljesen egyetértek magával. És természetesen semmiféle mentséget nem akarok a számára felkutatni. Viszont – lássuk be – hasonló szerepet eljátszó milliárdosunk több is van még, akik Orbán farvizén, őt támogatva és a naiv magyar népet kábítva dagadtra keresték magukat. És bevallom, engem rettentően fáraszt az, hogy tökfölöslegesen vicsorogjak, ha már az illető úgyis meghalt. Lehetséges, hogy nincs igazam, de néha még a kutya is elengedi a büdös csontot… Főleg, ha van szaftosabb…

  • Kenny
    2019 január 22
    4:53 de.
    Kenny, légy szíves egy kicsit próbálj meg elfogultság nélkül tárgyilagos lenni! Ha egy kicsit utána néznél, akkor észrevehetnéd, hogy a Jobbikot már legalább két éve keményen bírálom és a Fideszt is csak és kizárólag a migráns kérdés egyes sarkalatos pontjaiban és a kisebbségi, nemzetiségi politikájában „favorizálom”! Megsúgom Neked, hogy herótom lett az összesoldali pártokráciától, mára csak a digitális kütyükkel elkábított és elkápráztatott politikailag közömbös utódaim jövője miatt aggódom, helyettük is! No, de ha nem így látod, akkor lehet ide linkelni a Téged igazoló idézeteket! Leköteleznél, én meg megkövetnélek, ha igazad lenne!
    Nem magamról való elterelés vagy engesztelés képpen meg had számoljak be egy kiváló zenei élményemről: a Mezzo tv csatornán tegnap nagy élvezettel hallgattam Bruckner VII. szimfóniáját és feltünt, hogy időnként mintha Wagnerre hasonlítana. Rosszul hallottam, véletlen lehet a hasonlóság vagy kortársként hatással is lehettek egymásra? Végülis mindegy, mert nekem tetszett!

  • Tüske Zsófia

    Elemér, ne haragudj, de nekem erről az utolsó hozzászólásodról a Fizikusok jut az eszembe (Dürrenmatt, ha nem lennél képben) akik, miután találmányukkal vérbe és atomsugárzásba borították a világot, a diliházban békésen élvezik a zenét. (bár tudatában vannak, mit is tettek)

  • Inkabb bibi Bruckner Wagner „istenitője” volt, így természetesen nagy hatással volt a zenéjére. Igen kortársak voltak. Ha Bruckner tetszik, akkor Mahler a következő lépcső, Őt tartják Bruckner folytatásának. Jó ember volt a kisöreg, kicsit gyerek maradt végig. Gyönyörű síremléket kapott a templomban, ahol orgonált a St Florian apátságban.

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2019 január 22
    3:10 du.

    Kezdem érteni a magyarság általános bambaságát, illetve mondjuk úgy, hogy félre-tájékozottságát.

    Hiába tettem a mondatom után 2-2 darab kérdő és felkiáltó jelet.
    Sokakhoz biztos, hogy nem jutott el az értelme.
    Pedig kijelentő mondatok után pontot szoktak rakni.

    A BESKATULYÁZÁSOKAT INFANTILIS ELŐÍTÉLETNEK MINŐSÍTEM – MERT AZOK!

    Nem beszélve arról, hogy úgy látszik SOKAKNAK bármilyen írásból csak annyi és az jön le, ami az előítéletekként MÁR létező véleményével megegyezik.
    Jó példa erre egy ilyen személy mint A. Vajna (béke poraira) aki egyszerűen egy opportunista vállalkozó volt és pont odaállt, ahol pénzesö zúdulhatott fentröl mint „égi áldás”. „Ügyes volt” olyan Chon-bácsisan.

    Magad is azt támasztod alá és erősíted meg, hogy az amit ott írtam, mindaz tökéletesen megáll.

    VAGYIS HOGY A TÖBBSÉGNEK NINCS VALÓSÁGOS ÉRTÉKÍTÉLETE – EZÉRT KERING MINDENKI MINT GÓLYAFOS A LEVEGŐBEN FOLYTON AKÖRÜL, HOGY EZ VALAKI MOST JOBBOLDALI, VAGY BALOLDALI.

    MINDENKI MINDENKIT be akar sorolni a skatulyába, abba, ami szarságot a saját maga fejében kreált.

    Ne beszéljünk arról az egyszerű tényről, hogy a jobboldali skatulyát NÁCINAK – turulos hagymázgőzös, sámánisztikus kereszténynek – nevezték ki, a baloldalit pedig BALLIBSINEK – marxista, zsidaista, globalistának.

    A lényeg, így lehet egymást jól hergelni és háborúsdit játszani a kedvére a népnek.
    A politikusok pedig valamiért ezt nemhogy nem cáfolják, hanem gerjesztik is.

    A MAGYAR TÁRSADALOM VALÓSÁGOSAN EGY INFANTILIS ÁLLAPOTBAN VAN
    És előjelei sincsenek annak, hogy ebből mikor jön ki.

    Mivel a maga a nép kezdi egyre inkább bevállalni, hogy ide vagy oda tartozik, és nemhogy elutasítaná, hanem még keresi is hozzá az önigazolást!

    Egyik oldal turulos sámánokat füstöl a sekrestyés füstölőjéből, a másik oldal meg ráolvasásokat celebrál a begyepesedett PG könyvekből, – hát valami észveszejtőek a tudati állapotok!

  • Tüske Zsófia
    2019 január 23
    1:43 de.
    Kedves Zsófika, felettébb kedvelem Dürrenmattot, de az általad vetített idilli jelenet analógiáját nem vettem magamra, mert már jó ideje antipolitikus vagyok! Egyébbként „Az öreg hölgy látogatása” a kedvencem.

  • JichakPerlmutter

    A FIKMGURU

    Vajnát csak az általa szállított filmjei alapján – tehát hallomásból, ill. egy tévéinterjú* alapján ismertem. Művészembernek nem tartottam, viszont anyagi értelemben annál inkább befolyásos film mágusnak gondoltam…

    Egy ismerősöm, D úr Floridából – ha Pestre jött – a kilencvenes években évente meglátogatott. Egy alkalommal Vajna került szóba és vendégem elmesélte, hogy ő már Pestről ismerte az egész családot, akiknek egy szép kávémérése volt a Lipót, ma Szt. István körúton a Hegedűs Gy.utca sarkán. Tehát Andrist már egész kis korától, és ők jelenleg Floridában még ma is folyamatosan tartják a kapcsolatot…

    Akkoriban a kilencvenes évek elején ismét kiadták Magyarországon Dr.Nyilszli Miklós [nagyváradi orvos], a >Mengele boncoló orvosa voltam az auscwitzi koncentrációs láger krematóriumában< című élmény regényét, amelyet 1946-ban adtak ki először. A könyv nemcsak tárgyszerű hűséggel, de megdöbbentő drámai részletességgel mutatta be úgy a krematórium "hétköznapjait", életét, mint az egyes foglyok, a Sonderkommando megélt szédületes tragédiáját, lázadását, vagy a gázból élve kikerült 14 éves lány halálos drámáját is. Sőt a halál angyalát Mengelét, mint a magát tudósnak beállító, válogatott(!) áldozatokon, élőkön és holtakon szorgosan kísérletezgető Frankensteint örökíti meg.
    Egyszóval az volt, és ma is az a véleményem, hogy ez az élet illetve halál produkálta a dokumentum "regény" szinte már egy kész film-forgatókönyv… Egy dramaturgnak kevéske plusz munkáéval filmmé varázsolni, semmiség lenne…

    Úgy gondoltam , hogy ha Floridai ismerősöm ismerőse – Vajna Andris, ti. ő csak így nevezte, véletlenül se Ady-nak – D. úr odaadja neki a könyvet, ő majd – márcsak a családja súlyos érintettsége okán is – lelkesen kerekít [szervez, szponzorál, stb.] belőle egy világraszóló filmet, amely nemcsak, hogy igazságával túltehet az infantilis Rambókon és Terminátor fantáziákon, de egy jó rendezővel és kiváló színészekkel majd egy történelmi művészi filmemléket állíthat a holokauszt áldozatainak.

    Elmondtam hát D úrnak és adtam egy példányt a könyvből, hogy vigye el és mutassa be neki.
    Majd eltelt egy év, amikor újra jött és meglátogatott. Az eredmény lesújtó volt. Előadta, hogy ez a kedves fiú, az Andris reakciója mindössze egy olyan mozdulat volt, mint mikor az ember a lábos tejről elhessent egy szemtelen őszi legyet…

    Hozzá kell tennem, hogy ugyanez az "Andris", akinek ismert "producciói" egyes jelenetei sokszor a horror-giccs határait súrolják, hazatérése után rögtön egy "0", azaz zéró értékű 56-os filmet állított elő közpénzből, ahol a producer maga a fidSS volt. Szóval ez a renegát alak, kerekperec utasította el, a szerintem igenis fotogén jelenetekkel telerakható reál kaland-film ügyét, míg 56 ügyét inkább tekintette a magáénak, bár lehetséges, hogy az ő esetében is csak a Mephysto szindrómával állunk szemben…

    *

    *Vajnát kissé közelebbről egy Duna Tv. interjúban ismertem meg, amelyet floridai villájában forgattak róla, amit a hatalmas tömör üveg íróasztala mögött pózolva adott… Mit mondjak, egy nagyképű felfuvalkodott, dicsekvő alak benyomását keltette.

    .

  • JichakPerlmutter

    A címnek szánt szó természetesen FILMGURU

  • Gabriel Karikas
    2019 január 23
    7:33 de.

    „Kezdem érteni a magyarság általános bambaságát, illetve mondjuk úgy, hogy félre-tájékozottságát.”

    Gyerekjáték félretájékoztatni, azt akit anno „eltanácsoltak” a politikától és ezért bambán csak időnként eszmél rá, hogy néha azzal is kéne foglalkoznia, másrészről a munkától megfáradva inkább az otthoni restanciáit helyezi előtérbe.
    (Ezért van aztán az hogy, Magyarországon a legmagasabb világviszonylatban a háztartási balesetek száma, mert legtöbben kontár, nagyképű és főleg drága „szakemberek” helyett könyvekből nézzük ki, hogyan kell egy alternativ kapcsolót, gázboylert bekötni vagy egy új ajtókiváltást készíteni! 😀 )
    A többi meglátásod maximálisan stimmel!

  • JichakPerlmutter

    K.Karikás 7:33

    Az ön értékítéletei pedig inkább mondhatók . s o m m á s n a k, mint tételes cáfolatoknak.

    .

  • Kenny
    2019 január 23
    3:17 de.
    Köszönöm!

  • Karikás !

    Írod, hogy „kár ehhez Russeaut idézni, hisz csak vissza kellett mennie Párizsba és vége volt a „naturális” nosztalgiának.”
    Utalva a Blanka cikk jan.21/6:11 kommentemre.

    Óh egyszer próbálsz valamit konkrétabban, nem a megszokott általánosságban cáfolni, és akkor is egy óriási tévedésbe esel.
    Tudniillik a nagy filozófus e kérdéses >példabeszédében< még véletlenül sem a mezőgazdaságról értekezik, mint azt Te rövidlátó górcsöveddel megállapítod… Ő ott csak és kizárólag
    a . m a g á n t u l a j d o n . áldott, vagy áldatlan mivoltáról szólott, csak az utóbbi kárára . Ugye azért Russeaut mégse mondanád marxistának… 😀

    Te pedig próbálj már meg csak egy kissé elrugaszkodni a talajtól, és egy kicsit elvonatkoztatni is.

  • Tüske Zsófia
    2019 január 23
    1:43 de.

    A diliház jó hely 😀
    (Feltéve ha benntlakókat megvédik a rácsok a kinnti örültektől)

  • Tüske Zsófia

    Elemér, Claire, az Öreg hölgy nekem is egyik kedvencem. Szeretem a kifizetett számlákat. Hogy mit veszel és mit nem magadra, abba nem szólok bele.

    Geyza: a diliház lehet, hogy jó hely – lenne – ha nem számolták volna fel valamennyit. Így húsz év óta skizofrén szomszédom itthon tartózkodva gyújtotta fel már háromszor a lakását. Igazán burleszkbe illő jelentek voltak. A 11.-en lakunk, ahova a tűzoltólétra már nem ér fel. A parkoló autóktól az utcai tűzcsap hozzáférhetetlen. Szerencsére nekem volt halonnal oltó palackom, de már nincs, mert a rendkívül hatásos halont betiltotta az unijó.
    Szerencsére a szomszéd házsorban lakik egy kukkoló, aki szokás szerint pásztázta a házunkat, így észrevette a fellobbanó tüzet és azonnal hívta a tűzoltókat. Közben a szomszédom szólt nekem, hogy tűz van (egy vagon csikket gyújtott fel, amit a fotelje mellett tárolt.) próbáltunk oltani, de a tűz addigra eléggé kiterjedt. Szerencsére alattam egy iraki migráncs lakik (több mint 20 éve él már itt) aki feljött a fiával, csatlakozott hozzájuk a szemközti házból is egy fiú, mindenki vizes pokrócot vett fel a fejére és a palackommal szerencsésen eloltották a tüzet. Végszóra befutottak a tűzoltók is, akik először is kiürítették a házat, aztán az én konyhaablakomon át felhúzták a tömlőjüket és eláztatták a hamvakat és a nyolcadikig le a lakásokat. Közben az én öt macskám nyitott ablak-ajtó mellett rettegett az ágy alatt. Kalandos egy nap volt, na. A szegény nőt a koromfekete, elázott lakásból elvitték két napra a kórházba, amennyi idő alatt a nő fia hozott néhány határontúli feketemunkást lakást tatarozni. A felújítást már a kormos lakásban kellett átvészelnie, mintegy penitenciaképpen. Szóval: ha van is diliház, az nem a földi halandók számára jó hely és nincs közel,hanem Grazban van. A számlát viszont mindenképpen mi álljuk.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Erdekes a helyi forum, En nehany filmjet lattam csak, ami, Uram Bocsas, tetsztt! Ezert kell mosononek hivni? Gollnert idezve! Szegyeljetek magatokat!

  • Gabriel Karikas

    Kis Cuki_Hara!

    (vagy matahari?)

    Ne szállj már el magadtól ennyire – nem értem mire vered magad.

    Nem szükséges nekem cáfolgatnom semmit.
    Az idő, a történelem maga cáfolja az elmaradott begyepesedett világnézetedeket.
    Még-hogy cáfolja??!!
    Sajnos megmutatta a végeredményét a féligazságokból, félismeretekből származó terrorizmusnak, gyilkolászásnak, rombolásnak, amely a mai világban is újult erővel tör újra fel, mert a mai nemzedék nem érezte még át a saját bőrén a hiábavalóságát a sok félrevezetésnek.

    A magántulajdon mivoltáról a nagy filozófuson kívül még sok száz másik nagy filozófus és sok millió kisember tett hasonló megjegyzéseket a történelem során.
    Az csak a te alulmuvelt agyaddal képzeled, hogy majd nevek elött mindenki hasra-esik. –
    Pontosan erről beszélek, hogy a semmit, a 0 értékü ismereteket szajkózzátok mint valami újdonságát a tudománynak.
    Neked lehet, hogy mindez még új, aminthogy egy újszülöttnek is minden vicc új.

    Hogy nem állt meg a világ filozófia terén sem, azt talán fel sem bírod fogni, még kevésbé értelmezni.
    Olvass ember! Művelődj!

    Cáfolja neked tételesen meg a marxizmust a bábolnai harapós tenyészcsődör.

    Megcáfolta az élet – nem veszed észre magadtól???

  • Gabriel Karikas

    JichakPerlmutter
    2019 január 23
    8:59 de.

    Hogyne, természetes hogy bevállalom, már csak azért is, hogy szándékomban sem állt cáfolni bármit is, hanem egyszerűen levontam a konzekvenciát.
    Nem a Vajna úrról, hanem a társadalomról.

    Mindenki annyira tud elmenni csibészség terén egy társadalmon belül, amennyire megengedik azt neki.

  • Gabriel Karikas

    JichakPerlmutter

    Még egy gondolatot hozzáfűznék, hiszen kívánkozik hozzá.

    Tehát:
    Az hogy a Vajna úr ilyen jó „párost” tudod képezni az Orbán úrral, az pontosan annak a legjobb példája, hogy a társadalomban nagy azok száma, akik vevők erre.
    Ez talán nem a kettő hibája, hiszen minden társadalomban léteznek hasonló mentalitásúak.

    Kérdés az csak annyi, hogy mire van jó termőtalaj, megfelelő hőmérséklet és fényviszonyok?

    Ahol a dudva nőhet a legmagasabbra ….

  • Tüske Zsófia

    Jichak Perlmutter: a sztori borzasztó (a könyvet nem bírtam végigolvasni és Krakkóban nem bírtam Auschwitzot sem meglátogatni. Elég volt a zsidónegyed és a gettó is. 🙁
    Dokumentumfilmeket folyamatosan sugároznak a Discovery csatornák a holocaustról, de játékfilmből Roberto Benigni: La vita e bella c. filmje is megrázó volt.
    Talán Vajna azért hárította a témát, mert erről játékfilmet készíteni nem lehet..

  • Tüske Zsófia

    Clara, Vajnának nem a filmproduceri tevékenységét bírálják, hanem a közpénzpumpásat.
    Egyébként a lányom négy évig volt a magángépén légikisérő. A két pilótával együtt jó dolga volt, annak a légitársaságnak voltak az alkalmazottai, aki a gépet üzemben tartotta. Rendes, amerikai fizetést kaptak és Vajna az extrákat is állta. Egészen addig, amíg a hólyagrákja miatt műtétre ment, mert akkor felmondta a légitársasággal az üzemeltetési szerződést, és egy darabig biztosítás nélkül repkedtek. Aztán a fizetést is a harmadára csökkentette volna, amit nem vállaltak be sem a pilóták, sem ő. Így aztán felmondtak, cserébe a milliárdos úr adós maradt háromhavi bérükkel.

    Vajna magyar karrierje egyébként ott kezdődött, amikor Vajna amerika-szerte reptette Orbánt és a nejét, még akkor, amikor ellenzékben volt a csuti maffiózó.

  • Tüske Zsófia
    2019 január 23
    12:51 du.

    A NÉMET ÁLLAM NEM ENGEDI ELFELEJTENI A Hitleráj bűneit.
    Állandóan mennek a két legnagyobb német hírorgánumon az NTV.-n és az N24 -en olyan dokumentumfilmek melyek a hitleri rémségekkel foglalkoznak.

    Érdekes hallani a német narrátor szájábol azt a szót hogy
    „Nazi Deutschland”
    Úgy ejti ki mintha köpne egyet.

  • Zsófia:
    Most ugyanaz ismétlődik mint azzal a szívsebésszel aki annak dacára hogy kiváló orvos volt, nevetséges idiótává tette magát a politikai közéleti szereplésével.

    Vajna, attól hogy megtudta szimatolni melyok forgatókönyvből lesz kasszasiker és ki tudta járni a film elkészítéséhez a pénzeket, lehet nagyon negatív közéleti szereplő, a FIDESZ „farvizén”

    De Figyelő meg SOB* meg a többi azt szajkózzák hogy jó és tisztességes embernek kell lennie mert hát mekkora sikerek voltak azok a filmek amiket finanszírozott.

  • Tüske Zsófia

    Geyza: Papp Lajos zalaegerszegi szívsebészre gondoltál, az iraki háború kitörésekor itthagyott csapot-papot, beprogramozott szívműtétre váró betegeket, hogy a háborúban sérülteket lásson el, de kivágták Irakból….

    Vajna az Orbán-barátsággal megkapta adómentesen a kaszinók üzemeltetését, aminek nyereségén gondolom riszteltek a csutival. Az Erzsébet téri farmerbolt bebukott, de a szerencsejátékból gondolom mindketten megtalálták a számításukat. Nem voltak skrupulusai, ha pénzszagot érzett.

  • Gabriel Karikas:
    „Egyik oldal turulos sámánokat füstöl a sekrestyés füstölőjéből, a másik oldal meg ráolvasásokat celebrál a begyepesedett PG könyvekből, – hát valami észveszejtőek a tudati állapotok!”

    Egy harmadik kommentelőtársunk, bizonyos G.K. nevü homo unius libri, pedig a legcsekélyebb érv-ellenérv nélkül több „bodányi” agresszivitással reagál mindenre, amit alappal vagy éppen megalapozotlanul akár legcsekélyebb mértékben is eltérőnek vél a saját (egyébként talán tisztes, ám obskurus) véleményétől. Teheti, hiszen ő – legalábbis azt képzeli – birtokolja a teljes, egyetlen és kizárólagos Igazságot.
    Hatásában, ha szándéktalanul is, talán ártalmasabb a „bodáknál”, hiszen az utóbbiakat értelmes ember még véletlenül sem veszi komolyan.

  • Göllner András

    BENCSCSICS

    „Erdekes a helyi forum, En nehany filmjet lattam csak, ami, Uram Bocsas, tetsztt! Ezert kell mosononek hivni? Gollnert idezve!

    Én nem azért hívom magát mosónőnek Bencsics mert szereti a Vajna filmeket, hanem azér mert Vajna és Orbán szennyesét mossa idelenn.

    Én azér nem szeretem a szarházit, mert odacsinált népünk hálószoba ablaka alá és pofátlanul bekopogott vécépapírt kérni. Mosmár érti, vagy lepikcsöröljem magának tyúkanyó?

    Ismertem a trógert és kollegáit is, együtt ebédeltem vele a Kádár étkezdében miútán el kellett neki húznia az USÁból. Olyan ember volt mint a producer haverja a Harvey Weinstein Amerikába akit sorozatos szexuális zaklatásért küldtek a sitre. Egyik kollegája mesélte hogy amikor megkérdezte Vajnát, hogy felvennék e egyik ismerősének a lányát a nyári szünetben, a Vajna első kérdése ez volt – szopik ? Ezt mossa tisztára tyúkanyó majd utána nézzen a tükrébe és siránkozzon nekem idelenn.

    V1G volt. Ma már csak a magyar történelem szégyenfoltja. Ami a filmjeit illeti – én inkább Jim Jarmuscht és Vim Wenderst nézem, és Bob Dylon zenéjét halgatom. Az utobbiak magánügyek. Vajna társadalmi szerepvállalása nem magán ügy. Egy egész nemzedék megrontását szolgálta.

  • Göllner András

    @ Almási

    Sajnálom, hogy nem érti a Vajna nekrológia lényegét. Azért mert Vajna mellett még jó pár ezer másik szarjankó hátráltatja a magyar fiatalság jövőjét nem kellene Vajna trágyadombját magánügyként kezelni. Az ön által javasolt nyugizás, kussolás miatt nem ismeri igazi történelmét a magyar, ettől olyan amilyen a magyarok politikai kultúrája.

  • @Göllner

    Sajnálom, de engem rettenetesen zavar az, hogy maga szerint, és mások szerint is mindent érzelmileg, gyűlölet vagy imádat formájában kellene megélni a politikában. Én persze tudom, hogy a tömeget csak ilyen eszközökkel lehet cselekvésre késztetni, de szerintem éppen ez a baj, mert ezek az érzelmek szennyezik be azután minden ember lelkét annyira, hogy orruknál fogva lehessen vezetni, és most mindegy is, hogy rossz, vagy jó irányba. Amit én ajánlok helyette, az nem „nyugizás”, vagy „kussolás”, hanem éppen ellenkezőleg, nyugodt, céltudatos gondolkodás és cselekvés. Persze tudom, hogy ez sokaknak nem szimpatikus.

    De, ha nem haragszik, NEM ENGEDEM a saját agyamat és lelkemet teleszemetelni mesterségesen felturbózott indulatokkal.. Sajnálom.

    Máskülönben, akármennyit lopott, akármennyi kárt okozott Andy Vajna, NEM AZ Ő SILÁNY JELLEMÉN MÚLIK A LEÁNYZÓ FEKVÉSE, hanem azon, hogy a rendszer megengedi, hogy a Vajna-félék szabadon garázdálkodhassanak.

  • @Göllner
    Igen, ez az evolució alapműködése: Ha valaki megtehet valamit, azt MEG IS TESZI. A lehetőséget kell elítélni és megszüntetni.

  • @Göllner
    Persze, ha lámpavasra húzzuk az illetőt, az elrettentő lehet a többiek számára, és ez javíthat valamit a helyzeten. De ha már az illető előzőleg meghalt, akkor a lámpavasnak nem sok hatása van.

  • Tüske Zsófia

    Göllner András:

    [Bob Dylan and Joan Baez forever]

  • Az illető, közpénzen TEJBE-VAJNA fürösztötte azt a tojót,
    aki -mint hírlik- magán-jettel vitte a tengerentúlra kezelésre a macskáját.

    Közben meg éppen lefejezik a Magyar Tudományos Akadémiát.
    De szó szerint. Kivégzik. Nem kell.

  • Göllner András

    @ Almási

    „Sajnálom, de engem rettenetesen zavar az, hogy maga szerint, és mások szerint is mindent érzelmileg, gyűlölet vagy imádat formájában kellene megélni a politikában.”

    Asszonyom maga engem úgylátom valakivel összekevert. Ha én, mint politai közgazdász valaha is így működtem volna a pályámon úgy kicsaptak volna az akadémiáról mint egy macskát vécézni. Nem a Buffaló Billre teccet gondolni ?

    A rumbát hogyne keverném – néha a skocsot is tejjel iszom, azt úgy hívom, hogy barna tehén. Kezcsókolom, én a Vajna témában már mindent elmondtam ide lenn.

  • Göllner András

    @ Tüske Zsófi

    Pontosan :-)Megyek is ráállítani a JBL kékfogút az okostelefonomra. Onnan etetem a szpotifájjal a kis csibészt.

  • Vajna mint müvész???? Nem csinált semmi müvészetnek nevezhetöt, ö csak a finanszirozáshoz szedte össze a pénzt! A magyar filmeknél még ez sem kellett, hiszen az adoinkbol felállitott keretböl kapott egyik-másik film nevetséges összeget.
    Ramborol nekem leginkább Szilveszter Szalonna ugy maradt meg, hogy egyedül szembeszállt a szovjetek által támogatott és erösitett vietnámi hadsereggel és lemészárolta öket egy gépfegyverrel, meg egy törrel- mintha egy lebutitott tarantino-film lett volna.
    Ezt legfeljebb a müvészet pornositásának, jo esetben megeröszakolásának lehetne nevezni….
    Az, h vajnatimikét qrvának tartja -e, v sem, hát a magyar közpénzekböl összerabolt, eddig el nem tapsolt maradék 70milliárdért szerintem elismerheti. Lehet, h annyiért még én is elcsábultam volna, ha ekkora volt is körülötte a tülekedés. A Notre -dame-i toronyör körül is legyeskedtek volna ennyien, söt, ugyan azok a hölgyek! Szerintem Timike is, ha azt a 70milliárdot ö adocsalta volna el. Ugy gondolom, 70milliárd maradék nagyon meg tudja szépiteni a pupost is. A hölgyek szeme elött repkedö milliárdok feledtetik a valoságot!
    Apropo! Timikének nem kell egy uj férj? 70 milliárdért bevállalnám! A nagy gyászában – olvastam- panaszkodott, h a Cot-azur-on lemaradtak a bulikrol, mert késön értek oda, másikokra pedig a bejáratnál kellett volna sokat várni, igy a vajnabucsuztato soknapos bulit a jactján kellett folytatni. Vigadva gyászol a magyar!!!

  • Vajnával szemben Soros Györgyöt lehetne és kellene tisztelni!
    Amig vajna adocsalásbol, panamázásbol, az adofizetök kirablásábol gazdagodott, addig Ö a munkájábol, befektetéseinek forgatásábol és annak jelentös részét a demokráciák épitésére, müködtetésére adományozta.
    Ad és adott a népeknek! Vajna a közpénzeket elvette az emberektöl, az a vagyon elveszitette közpénzjellegét!
    Soros pedig vagyonának egy részéböl közpénzt állitott elö!

    Mindenki eldöntheti, melyik a tiszteletre méltobb!

  • Tüske Zsófia
    2019 január 23
    11:43 de.

    Volt már ez itt téma, de pont az ultra-liberalizációnak volt köszönhető, hogy bezárták a nagy elmeotthonokat! Ahol pedig lehet, hogy a sok lepukkant szobában tényleg otthonra találtak egyes betegek! (Nem mostani könyv, de sok igazság van az Aranyketrecben is!)

    A skizofrén, aki egyedül él, és nincs aki adagolja neki a gyógyszert, az sajnos olyanná válik, akiről írsz te is. A szociopaták, akikkel tele a politikai vezetés, azok is veszélyesek, de nem csak a szomszédaikra. Tök érdekes, hogy a nagy liberálisok ezért nem harcolnak, hogy a szociapata viselkedés legyen megnevezve, és széles társadalmi vitára bocsátva? Írtok itt mindenféle politikai irányzatról meg korrupcióról, mintha nem az lenne a baj, hogy ezek az emberek semmit és senkit nem tisztelnek …

  • Almási Alma
    2019 január 24
    1:19 du.

    Almácska, aki hideget vagy meleget fúj, lehet hogy túlzásba viszi, de legalább akar valamit. A langyosakat még az Úr is kiköpi, ahogy a mondás tartja.

  • hazai lámpa
    2019 január 25
    3:35 de.

    lámpácska! Írjál még ilyeneket… Én nem tudom, micsinál a Jézuska, vagy az „ÚR” de azt tudom, hogy a forró és a hideg gyilkol. Merthogy az élet a langyosban érzi jól magát, és ott szaporodik…
    😀 😀 😀