#MeToo… #ÉnIs vagy #ÉnNem? — 3. Rész: #MégIs

2019 február 6 1:58 du.31 hozzászólás

Milyen messze van tőlünk a női egyenjogúság? Elég messze ahhoz, hogy még ne váltsuk a túracipőnket strandpapucsra! A világ hét és fél milliárdos lakosából alig a tizede lakik a nyugati kultúra világában. A kilenc tizedében pedig a nőknek alig, vagy éppenhogy csak névlegesen vannak jogaik, pedig még nekünk is van mit tennünk ahhoz, hogy a patriarchátusi szemléleteket kitöröljük az agyakból! Ezért nem szabad csak a magunk önző oldaláról ítélni a dolgokat!

Mélyen tisztelem a környezetemben élő muszlimokat. Tudatosan akarják kultúrájukat és vallásukat megtartani itt Kanadában is, de úgy, hogy amellett megadják a tiszteletet a szomszédaiknak és a helyi törvényeknek. Itt Kanadában a kanadai törvények felülírják a Saríat. Szabályuk: Tartsd be annak az országnak a törvényeit, ahol élsz!

Így például a többnejűség tiltott az amerikai és európai féltekén, tehát tiltott a muszlimok számára is.
Ez a koncepció nem idegen. Kevesen tudják, hogy a zsidó törvények a mai napig nem tiltják a többnejűséget, mivel azonban sok évszázada élnek közöttünk a zsidók, a törvényt mindig tiszteletben tartották.

A környezetemben a muszlim férfiak és nők lelkiismeretük és vallásuk szerint tisztességesek és becsületesek akarnak lenni, mint az emberek többsége, ezért a közösség és aktivistáik fejlesztik magukat és egymást, hogy családjaiknak a legjobbat biztosítsák.

Néhány héttel ezelőtt olvastam, hogy kanadai muszlim nőtársaim a sarkukra állnak és elindítják a maguk felszabadító #MeToo mozgalmát! Minden tiszteletem az övék, és száz százalékig velük vagyok!
Kanadába vándoroltak és mentek férjhez, és tisztában voltak a törvényekkel, ami biztosította, hogy férjeik nem vehetnek magukhoz több feleséget. A saría törvényeket követő országokban négy feleség a megengedett, azzal a kitétellel, hogy mindegyikkel egyformán és tisztességesen bánik a férfi. Ott, persze országonként különbözőképpen, de minden feleségnek törvényes jogokat biztosítanak, például válás esetére. Itt azonban csak egy feleségnek vannak jogai, mert a többnejűség büntetendő, mégpedig 5 év börtönt kaphatnak azok, akik ezt megszegik. De mivel még mindig vannak olyan férfiak és vallási vezetők, akiket ez sem tántorít el, maguk a nők indították meg a harcot ellenük!

Mindig mondtam, hogy a változások a nőkön keresztül fognak jönni!

Mi történik a háttérben? Néhány vallási vezető értelmezése szerint a házasság addig nem törvénybe ütköző, amíg nincs bejegyeztetve. Tehát szerintük addig, amíg a nikah nincs hivatalosan bejelentve, a házasság nem létezik a kanadaiak számára. A szertartást megrendezik, a papírokat aláírják de nem jegyeztetik be a kanadai törvények elvárásai szerint, bár ez is törvénytelen, hiszen minden nikah-t regisztráltatni kell!

De honnan találnak maguknak második feleséget? Azt gondolnánk, hogy a muszlim apák eladják lányaikat, vagy egyszerűen hozatnak maguknak feleséget az anyaországból. De ennél sokkal szomorúbb és megdöbbentőbb az igazság! Többek között fehér kanadai nők ajánlják fel magukat eltartás ellenében! Mint egy előző részben említettem, sokszor a saját fajtám és saját nemem tud megszégyeníteni a legjobban!

De nem kell a muszlim nőket félteni! A CBC Fifth Estate oknyomozó műsorában egy újságíró férfi ment titkos küldetésre, hogy felfedje, mi is folyik a háttérben. Megkeresték azokat a nőket, akikkel már megtörtént, hogy a férjük másik feleséget akart magához venni. A nők inkább a válást választották! A fedőnév alatti férfi megkeresett vallási vezetőket, akiknek nagy része nem volt hajlandó a törvényeket megszegni, de néhány adott tippet, hogy kihez kell menni ilyen esetben. Azok 200 és 400 dollár között vállalták a szertartás elvégzését.

Néhány kanadai férfi még meg is tér, és felveszi az iszlámot, hogy ezzel valamilyen elméleti jogosultsága legyen a több feleségre!

Mindenesetre a problémát visszavonhatatlanul felvetették, és mostantól az ügyvédek és a bíróság dolga, hogy a felmerült hiányosságokat átgondolják, pontosítsák a kanadai törvényeket és szigorítsák a büntetéseket. Mindenesetre a brit-kolumbiai bíróság elvetette azt a beadványt, miszerint a többnejűséget törvényesítsék!

A másik mérföldkő fontosságú mozgalom Indiában van folyamatban. Illetve ott is két szálon fut. Először is a Bollywoodi filmiparnak is szembesülni kell a női munkatársakkal és színésznőkkel. Amerikai mintára az ottani színésznők sem hátrálnak meg attól, hogy rámutassanak a visszaélésekre.

Ami viszont engem nagyon megragadott, az az ősi hindu törvények megváltoztatását kikényszerítő női mozgalom!

Ugyanis a hindu templomokba általában nem mehettek be a 10 és 50 év közötti nők, mivel “tisztátalanok”. Ezt most az indiai törvények eltörölték, minden nőnek joga lenne bejutni a templomokba, ha…

Ha ezt a templomok felügyelői megengednék! Van ahol már beengedik a nőket, csak a havi menstruációjuk idején kell távolmaradniuk. Na de ki lesz az, aki ezt ellenőrzi a kapuban?
Sabarimalaban két nő viszont történelmi cselekedetet hajtott végre: bementek abba a templomba, ahol semmiképpen nem engedélyezett az ivarérett nők látogatása! A történet szerint a templom szentje nőtlenséget fogadott, ezért nem szabad izgatásnak kitenni őt. Azonban a két nő utcai ruhába öltözött rendőrökkel kísérve elérte a templomot, és még azelőtt lépték át a küszöböt,mielőtt a tiltakozók utólérhették volna őket.

Utána a templom négy órán át zárva volt, mert mindent átsikáltak, hogy a női tisztátalanságot kiűzzék onnan!

Indiánál maradva, bizony van mit tenniük a nőknek! Itt a legnagyobb a gyermekekkel kötött házasságok aránya, és ezzel együtt a gyermek és fiatal özvegyek száma. Ők már nem mehetnek többé férjhez és kiközösítik a nagyrészt írástudatlan áldozatokat!

A világ lakosságának fele nő, és kilenc tizedük olyan társadalmakban él, ahol a nőket sokadrangúként kezelik.

De mit beszélek? Még a nyugati kultúrában sem élheti le az életét egy nőnemű, hogy valamikor élete folyamán ne szembesüljön alárendelt szerepével, valamilyen formájú zaklatással és terrorizálással.

De be kell látnom, azt is, hogy a nők csak akkor lehetnek majd egyenrangúak, amikor mindegyiknek az apja, bátyja, férje is egyenrangú lesz országában. Miután ők is megtapasztalják majd, hogy milyen érzés megbecsült polgárnak lenni, akkor tudják majd ezt továbbadni női családtagjaiknak. Mert amíg beléjük rúgnak, nekik is kell valaki, akinek a rúgás továbbadják. Bárhol a világon…
Akkor én #MégSem?

Petényi Judit

31 hozzászólás

  • Tehat a cikkenek alanya a „You too”(Maga is) lett.

    Ami a Western civilization-t illetne, talan velhetnenk hogy Europa, Eszak-Amerika, Australia es New Zeland, kb.a vilag osz-lakosainak 20%-a.

    Az atlag Muslim egyen persze hogy nem sokban kulombozik barmifele mas emberilenyektol.
    Kiveve az erosen valalasosok, s a vallasi vezetok akik eroltetik az Islam terjeszteset a vilaghoditojanak lenni.

    A nyugati-vilagban elok akik hajlandok a szelszoseges muftik befolyasaitol tavol lenni azok is sem igen hajlandok a nyugati tarsdalami magatrtast sajatitani.

    A muslim hazassagok eseteben a legnagyobb problemak ma a ‘child-marriage’ a szulok alatali szerzodeses gyermek-hazasagok a problemak.
    De az megy nagyban az Indiaiakkal, es mas azsiai nepekkel is.
    De azok a hazassagok allando jelleguek am !!!!

    S itt a US-ban minden torvenyes bevandorlo behozhat max. nyolc,(8)u.n. csalad-tagot.

    S persze kis mertekben, de erossen ragaszkodnak a Sharia-torvenyeikhez.
    Tobb „honor-killing” tortent mar itten.

    De nem vagyok tudataban a torveny altal diktalt egynejuseg-nek. Az inkabb szokas, persze az anyagiak korlatozzak azt.
    Ma a ‘hazassagok’ fele a nem torvenyes eggyutelesek.
    Annak eredmenye hogy a gyermekek fele nem tudja hogy ki az apjuk.
    Bizonyos varos-reszekben az 3/4-re megy.

    A Mornonok New York-bol Utah-ba mentek a tobbnejusegt gyakorolni korlatlanul.
    Ma mar csak kis csoportok gyakoroljak azt.

    Az Islam hazasgban az elozo feleseg jovahagyasaval, sot annak beosztasa a tobbieket talalni.

    A Quoran ertelmet azon felre-forditotta !
    Mert az ‘egyenlo’ ellatasaik, csupan a nemi ugyekre szollo.

    Na de nem igen tisztan jegyezte, hogy Maga melyik csoporttal valo allaspontja a „Me too” ??????

    P.S. Tobb leany-gyermek szuletik vilagszerte, nem 50%.
    S jelentosaen tobb nok vannak nemely nemzetekben, pl. Russia.

  • Kedves Judit !
    – A közel 40 fokos kanadai hidegben, nap mint nap találkozom, a diákok között vállalhatatlan, felforrósodott,talán hormon vezérelt furcsaságokkal… – épp, most retteg egy hímnemű tankörtársam a kiközösitéstöl, mert nem fogadta egy nőnemű közeledését, aki ezt abúzusként publikálta…
    – Egyébként, mára a “MeToo” a high society bulija lett, hatalmas pénzek a háttérben, – senkit nem érdekel miért is jött létre anno ez a kampány…

  • Unalmas, túltolt- (=szélsőséges feminista-) téma.
    Lapozzunk.

  • SLAPAJ aggodalmas megjegyzesere;

    1.,Talan javasolnia szukseges ‘tankortarsanak’ hogy T-shiortjere a „HIV positive” jelzot kell hirdetnie.

    2., Sajnos ma a fiatal diakoknak tul sok szabadidejuk van minden ostobasaggokra tolteni a tanulas helyett.

    3., Na persze, a sajat tarsdalmi-barati korzetet szukseges meghatarozni.

    4., Hey Slapaj, this is the IN-thing now, get with it !!!
    May be want everybody to notice that he is a red-blooded Canadian boy ?!

    5., Transfer to an „extremist” religious school.

    Like they say, where there is will, there is a way !!!!

  • ❄ Dear Bendeguz !⛄
    „Like they say where there is will, there is a way…!!! 🔞 ⛔
    💨 Yes, we agree! 🎈

    🚯 – Please don’t write in english here…👈👈
    🛃 – Thank you,for your attention !!👓👓

  • Bendeguz79
    Az én véleményemet valószínűleg csak az ötödik részben fogja megtalálni.
    Több fiú születik, mint lány. Az életút végén a nők tovább élnek, pl Oroszországban több, mint 11 évvel. Az Oroszországban és környékén élő férfiak fiatalon már alkoholisták, a férfi elhalálozás egyik fő oka a vodka. A világ nagy részén azonban, hiszi vagy nem, enyhén a férfiak vannak nagyobb számban.
    slapaj
    Csak az első rész szólt a valóban elkezdett kampányról. Ez a rész már elhaladta azt és a következő kettő már biztosan sokkal tágabb téma.
    Ferenc
    Azt hittem, hogy az olvasó az, aki átlapoz, ha nem érdekli. Kérem, tegye meg!
    Én nem feminista vagyok, hanem nő és nem a trendeket követem, hanem gondolkodom.

  • FERENC;

    A valosagban MINDENKI feminista, hol letezne az emberiseg a nok-nelkul??????????????

    Na de ma az nem problema, nyiltan valtoztathatja nemet barki amire csak ohajtana.

    Lassa Nruce Jenner esetet.

    Az Olympiai es vilag decatlon bajnok. A leg-feriabsabb ferfi.
    De ma Katlin Jenner.
    S harcol a nemi valtoztatasok lehetosegeert.

  • PETENYI JUDIT;

    Sajnalom, de egyeni meglatasat nem igen tudja letagadni, meg ha nem is nyiltan nyilatkozik azon.

    Az elismert szak-adatok alapjan tobb fiu-gyermek fogamatatik, de a termeszetes magzatvesztesek zome a fiuk.

    Ha hajlando mas adatokat a weben keresni, kapja bizonyara hogy a vilagon ma kilenc (9) nemzetben ahol a ferfiak tobbsegben vannak.
    De az nem mindeg a termeszetes korulmenyek miatt.

    Pl. Kinaban, Indiaban, miota a pre-natal-ultrasound leheto, ottan a leny-magzatokat elpusztitjak, az az abordaljak.
    Sot talalkozhat sok esetekkel ahol (India-stb.) meg a teljes idore megszuletett leany-gyermekeket elpusztitjak.
    A fiukat ertekelik a jovedelem es az idosek eltartasara.
    A leanyok hazassagai penzbe kerul a xsaladnak.

    Sot multheten volt itten Virginaban ahol torvenyjavaslat volt kezdve a „third-trimester” abordaslas eseteben a megszuletett elo gyermeket az anya es az orvossa dontese lapjan elpusztithatosagat a kormanyzo is tamogatta.

    Kinaban, Indiaban jelentos leany/no hianyossag van ma amiatt.

    De altalaban, tobb leany gyermek szuletik. S nok tovabb elnek, lehetne az valami biologiai vagy a ferfiak foglalkozasaibol eredo okokbol.

    Persze az alkohol es a kabitoszerek ami ma tizedeli a fiatalok letszamait.

  • Kedves Petrányi Judit!
    Szeretném biztosítani, hogy minden nőkkel szembeni verbális- v. fizikai erőszakot mélyen elítélek!

    Talán azért nem értem a „metoo” trendisekkel, mert a) soha nem tapasztaltam környezetemben ilyet, b) nem tudom képzelni magam, ilyen szituban, c) úgy vélem, hogy sok nő vissza él az alaptalan és nem bizonyítható rágalmazás lehetőségével.
    üdv. F.

  • Arizonaban tortent egy remes eset ami nem csak nemi zaklatas de a leg-elkepzelhetetlen eset.

    Egy long term care facility (hosszu-ideju gondozo otthonban) egy tobb evek-ota eszmeletlen no, minden meglepetsekkent szult egy babat.
    Mesterseges lelegzessel es cso-altali taplalassal tartva elerben.
    Senkinek semmi fogalma nem volt a lehetosegrol.

    A hatosagok azonnal a szemlyzet DNA vizsgalasaval kezdtek.
    S persze az otthon eggyik ferfi-apoloja ma vadak soraival all szemben.

    Egy masik politikai eset, Virgina orszag kormanyzoja evekkel elobb egy „fekete-arc” es „KKK” csuhaban az iskola evi-konyveben.
    Elsokben bocsnatkozott azeret.
    De masnap tagadta.
    Harmadik nap alitotta hogy a kepoen nem o volt.
    Persze a lemondasanak koveteles kezdodott.

    A kormanyzo-helyetes aki helyebe lepne meg egy fiatal PhD jolgy vadolja hogy 2004-ben BJ-re kenyszeritette.
    (Aki nem tudja a BJ ertelmet, magyarul NEM irhatom.
    De Latinban az ‘felacio’.

    Masnap meg Virginia AG-je (fo-allam-ugyessze)is egy regi ‘fekete-arc es KKK csuhaban az evi-konyveben.
    Mind a semokrata partiak.

    A kovetkezo aki helyetes lehetne a torvenyhoso tanacs ulnoke meg GOP.
    Igazi politikai faj es sex-botrany Virginiaban.

    Weinstein es Cosby reg-mult esetek ma itten.

  • FERENC;

    Az tisztesseges magatol hogy a megbocsajthatalan viselkedeseket a nokkel szemben eliteli.

    De azert az ugyek valosagait a birosagok dontik el , ill. a jurik munkaja azt meghatarozni.

    P.S.
    Ferenc Papa hazafele repulesen Arabiabol,egy AP reporterenek elismerte hogy az egyhaz papjai es puspokei az apacakat is kihasznalatak, s az egyhaz fog a eseteken dolgozni.
    Sot abrodalasokat es gyermekek elhelyezeseit is jelentette a Papa.
    Ugy tunik, a sex problemak senkit nem kerul el a bunoktol !

  • Mint minden dolognak, így a szexuális zaklatásnak is több oldala van. Nézzük most a egy kevésbé ismert másikat:

    Mivel a majomősök miatt az ember olyan faj, amelyben a hím lényegesen erősebb, mint a nőstény, ezért az emberi munkamegosztás a legtöbb esetben a következőképpen alakult: a nőstény neveli az utódot, szerzi a mindennapos táplálékot (vagyis: a nőstény dolgozik). A hím vadászik – ami egyrészt szórakozás, másrészt bizonytalan, életveszélyes, de siker esetén nagyon erős táplálékforrás és hatalom. (A „védelmet” kezdetben szinte el is felejthetjük, a hímgorilla megvédi ugyan a nőstényt, de leginkább csak egy másik hímgorillától, akinek viszont eszében sincs bántani a nőstényt, inkább ellenkezőleg, szeretné ő védelmezni a továbbiakban… ugyebár. 😀 )

    Ez a kezdeti emberi kultúrában sincs másképp, lásd „szabin nők elrablása”… Később azonban, amikor elszaporodtunk, és minduntalan más embertörzsek keresztezték az utainkat, a férfiak szerepe megváltozott. A férfi verekszik, és számíthat arra, hogy idejekorán megölik. Tehát addig is JÁR neki a jólét. (Érdekes, az ókori görögök mondavilágában az igazi, eredményes, védelmező harcosok is inkább istennők, és nem férfiak. Áresz hadisten csak egy üresfejű krakéler. Athene, Artemisz sokkal többet érnek a harcban.)

    Háborúk után viszont a férfi rabszolgák hasznosak, mert nehéz munkát végeztetnek velük. A társadalom ma is hasonló munkamegosztással él… (Ezt majd egyszer előadom egy gender-szakon 😀 ) Vagyis a nő gondozza az utódokat, és egy csomó mindennapos munkát is elvégez, a férfiak egy része kemény „rabszolgamunkát” végez, az előkelő férfi-réteg pedig vadászik, harcol, és az életét kockztatja.

    A fiainkat viszont úgy neveljük, hogy valamennyien sikeres „harcosok” legyenek. Ám ez, magától értetődően, nem mindenkinek jön be. A férfiak harci sikerszerepe legtöbbször eleve kudarcra van ítélve, és ahogy a technika előrehalad, egyre inkább. A férfiak nagy tömegei pszichésen kudarcokat élnek meg, amelynek oka a rossz „társadalmi elvárás”… Részemről egyáltalán nem tűnik ezek után furcsának, ha annyian vágynak inkább nők lenni, akár még át is operáltatják magukat. Tudat alatti menekülés a kudarcoktól…

    A nagy emberek – sikeres művészek, katonák, főnökök erőszaktételei talán a természetes rangjukból fakad – de talán az is inkább megerősítés a sajátmaguk hatalombeli bizonytalanságaikra. Ám a családon belüli kudarcba fulladt férfi erőszakja a hibás társadalmi elvárások pótcselekvése.

    A #Me too mozgalom lényege tehát szerintem nem annyira a büntetés, hanem inkább a megelőzés azzal, hogy a férfiak társadalmi elvárásait célszerűen módosítjuk… Ez persze nem megy egyik napról a másikra.

  • Hosszú voltam, bocs. De gondoljátok meg: Marton László rendező „puszild meg”-je, vagy az, hogy a premier előadáson valamelyik nővel szorongattatta a sötétben a nemiszervét, alig valamivel nagyobb magabiztosságot takar, mint azé a diáké, aki a vizsgán sajátkezűleg kotorászik a zsebében…

  • BG79

    (A katolikus) „…egyhaz papjai es puspokei az apacakat is kihasznalatak…”

    Férfiként: Nem tudok elképzelni olyan „kihasználást” amiben nincs kölcsönös egyetértés – a fizikai erőszakot kivéve.

  • talalom, Gondolom meglepodsz, de meg az en gyerekkoromban egy no NEM mehetett be egy zsinagoba sem. Mostanra ez megvaltozott, olyan forman , hogy a fefiak kulon ulnek a noktol’

    mas eset. Itt tortent meg tavaly Montrealban . Egy moszlim lany beleszeretett egy kanadai fiuba’ Az apa megolte a lányt es annak az anyjat’

  • Bendeguz79
    2019 február 7
    8:50 du.

    gizi ehhez mit tudsz hozzátenni? mondhatod pirézűl is akkor talán hahahaha

    hahahaha, hogy miket ír az USA sajtója?

    a nép 1968 as szinten tengődik!

    The Raise the Wage Act would eliminate the tipped wage so that even employees who get tips, like restaurant servers, are guaranteed a fair wage – a change studies show benefits workers. It would eliminate loopholes businesses use to underpay workers. Most importantly, it would peg the minimum wage to the median wage so the minimum wage stops slipping in value.5

    Today, the real value of the federal minimum wage is actually a few dollars lower than it was in 1968. Boosting the minimum wage would also create jobs by injecting more money into local economies. Restaurants continue to thrive even in cities that raised the minimum wage, and more than 90 percent of those who would benefit are adults.6

    In other words, every Trump Republican talking point on the minimum wage is a lie to disguise their alliance with businesses that aim to pay people as little as possible to pad their own pockets. This is our chance to show who really fights for working people.

  • Ferenc
    2019 február 8
    7:52 d

    Manapság itt divat az egyhazi alkalmazottakrol mindefelet hireztelni1 eSZEMBE JUT FIATALSAGOM , MIKOR OTTHON VOLTAK ROSSZ FIUK ES LEANYOK, AZ EGYHAZ ALKALMAZOTTAI.

  • Figyelo
    2019 február 8
    2:57 du.

    Micsoda hülyeség ez már megint ??!
    Már miért ne mehettek volna be a nők a zsinagógába?
    Annyi csak a szabály hogy egyik padsorban a fiúk és férfiak ülnek, másikban meg lányok-asszonyok.

    Mindig mondom informálódj mielőtt marhaságot állítasz.

  • Clara Bencsics Figyelo

    Geyza
    2019 február 8
    8:21 du. ARROL IRTAM, HOGY GYEREKKOROMBAN igY VOLT MAGYARORSZAGOM. BIZONY AZ REG VOLT.

  • Almási Alma
    2019 február 8
    5:11 de.

    Depéldául a „fekete özvegy” elnevezésű méretes pókfajtánál pont fordított a helyzet.
    Náluk szeretkezés közben (vagy után) a felhevült pókleányka megszokta enni az ifjú férjet.
    Nem azt mondja a fáma hogy mindig, de sűrűn.

    Mily szerencse hogy nem a pókból lett az ember !
    Na megyek is és elfogyasztok ebédkére két szűzet 😀 😀

  • FERENC;

    NEM, nem csak az eroszak. A folott-valoi korulmenyeik !

    Merne egy apaca nemet mondani a puskoknek ???

    Vagy a fiatal templomi fiu a feletes papjanak ???

    Vagy legtobb noi alaklamazottak jo fizeto allasokban a fonokeiknek ???

    Az NEM eroszak, hanem tarsdalmi, gazdasgi beosztasaik, megizatasaik kihasznalas.
    Ill. annak visszaelese !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Mar irtam ezt elobb. Mikor 1990-ben ottan latogattam. olvasva a Peti lapokaban az allas-hirdeteseket, minden kol hangzo noi allas csupan „fiatal”, „csinos”, „jo-megjelenesu” es „hajlando” noket kersett.

    De vajon „HAJLANDO” mire ?????

    Az am a leg-gyalazatosabb ki-hasznalas. Hany nonek, felesgnek, anyanak volt szuksege egy jo allasra, de nem ohajtott volna …..lenni?????

    Talan annak mar vege, vagy legalabb csendesebben megy ?!

  • BUDZSU HA-HA-HA.

    A NO TIP az az europai modszer!!!!

    Az atlag 25%-ot az uzlet hozza-adja a szamlahoz.
    S az a felszolgallok fizetese.

    A US-ban a TIPS az latalanos rendszer.
    Az a felszolgallok LEG-jelentosebb fizetese.

    S az a logikus am, ha gondolkodnal egy percre.

    TIPS roviditese a: To Insure Proper Service.

    Mennel kolteni penzedet barmi helyre ahol a „service” rem gyatra es lassu, a felszolgallok lustak, figyelenmikivul hagy, trehany es figyelmetlen ??????

    De hat azok miert is kapnanak TIPS-et???????

    Tehat az europai modszer senki erdekeit NEM szolgalja.

    Az ketsegtelenul az elmaradt „szocialista” dogmainak a kovetese. S az bedoglott mindenutt.
    Meg a dus-gazdag es valamikor del-amerika LEG-feljetebb es elorehaladotabb orszagban is !!!

    Ahol ma 10 evi szocializmus utan nem letezik elelem, vilamossag, gaz, orvossag, stb.stb. Csupan a rendszert szolgallo fegyveres erok vezetoinek.
    Na meg Chavez leanyai billiomosok!

  • Bendeguz79
    2019 február 9
    10:37 de.

    hol írtam a „tip”-ről te gizi

    egyébként drágalátos honfitársaid amikor kiszabadulnak a homelandról akkor sehol sem adnak „tip” -et nem is szolgálják ki őket de jól ki is röhögik őket ez az én személyes tapasztalatom Páris France és Sevilla Spain és mg ahol jártam szerte széjjel

    hahahahaha

    az, hogy „budzsu” az nálad mit jelent? gizi, agyátültetésed nem sikerült, mint ahogy a mellékelt ábra mutatja

    Chile ből a Sztravinszkiy Tűzmadarát hallgatom nem sok kedvem van veled meg helótom is van tőled

  • Bendeguz79
    2019 február 9
    10:37 de.

    gizi ezek mennyi „tip” et adnak a McDonalds ban?
    budzsika hahahahaha

    ezen röhög az USA (többek között)

    “Bezos is as rich as he claims, Trump never was,” said Michael D’Antonio, a political commentator and author of The Truth About Trump.

    “He’s ranked many hundreds of places higher than Trump on the scale of wealth and he did it without any inheritance of the sort that Trump had. He’s respected in a way that Trump never was as a businessperson. He is circumspect in the way that Trump is not. He’s everything that Trump hates.”

  • BUDZSU-HA-HA-HA;

    McDonald es mind a Hamburger joint-ok NEM ettermek, NINCSEN kiszolgalas !!!!!!!

    Majd ha az intezetbol kiengednek Teged remlve lessz lehetoseged azt tapaszztalni es belatni.

    Egy, rendszerint iskolas, csak all a pult mogott alva 15 doolaros oraberert, nyomja a gombot rendelesed alapjan csupan szamok alapjan, s mikor az kessz, valaki a pultra dobaj neked.

    tehay NEM etterme az !!!!!!!!!!!!!!!!
    Azert nincsen TIPS.
    Remelve majd arra is rajohetsz .

    Egyaltalan nem erdekel sem a Te, sem a D’Antoni-d elekpzelesei.

    Ami Trumpot illeti, csupan tavekenysegei amig elnok, hogy mit es hogyan tessz mindenki de foleg a vilag-beke negorzesen es hazank minden polgaranak erdekeben.

    Javaslom olvasd:

    https;//wwww.hitehouse.gov/briefings…/the-inaugural-address
    Kattinhatod magyar forditasat is.
    OLVASD !!!!!!!!!!!!

  • BUDZSU-HA-HA-HA
    Feb. 8, 3;53 du. angol nyelvu hosszu panaszaira;

    Minden allitasaid teljes valotlansokon alapozott propagandak !!!

    A US „minimum wage” torveny a kezdetetol a celja hogy senki ne lehessen kizsakmanyolva, ill. fizetve barmi korulmenyek kozott sem a megelhetesi koltsgei alatt.

    Valasz; meg fejlett nemet orszagban sem letezik az.
    S mi a „minimal ber” vagy a „ber-minimum” magyarorszagon.
    S mennyi az? (733 Ft Adam altal)

    De vajon mi az talan szeretett Cubadban, vagy az a dusgazdag Venezueladban, ahol nincsen sem elelem, sem villmaossag, sem gaz, sem orvossag, sem kezeles,stb. Millioknak menekulni kell eletben maradni.

    Az US-ban a munka es jovedelem lehetosegek ma magassabban mint az elmult 40 evben.

    De miert panaszkodtal az „onzes” eseten???????????????
    Magasabb fizetesek, magasabb jovedelem a termeloknek es szolgaltatoknak.

    Hat mi a feneert nem nyujtassz te tobb fiztest mindazokank akik szamodra termelnek es nyujtanak minden szuksegleteidet ???????

    Mint fizetni tobbet a termelo-farmereknek, pekeknek, henteseknek, fogasznak, plumbernek, taxisnak, stb.stb.

    Azokat veled „onzoknek” hogy nem igyen nyujtanak neked minden szuksegleteidet, hat NE LEGY ONZO !!!!
    Fizess nekik mindenert tobbet, akkor azok mind jobban fognak elni.

    A problemad, hogy te vagy egy nagyszaju es onzo egyen!!!

  • Bendeguz79
    2019 február 10
    2:49 du.

    Bendeguz79
    2019 február 10
    12:44 du.

    gizi, itt budzsu hahahaha… megint eltaláltad a szarva közt a tőgyit
    az a $15,00*(max) 7,5 h * 4,33 = $487,13 azaz $5845,5 évente
    abból mit lehet venni?

    mondjuk én a magam részéről ilyen „joint”-okba nem megyek be, soha!!! méghogy diák? és a diáknak miért kell napi 7,5 órát rabszolgaként elpazarolnia az életéből tanulás helyett, milyen faiskolába jár az ilyen ott tanítják a gyökérségeket és a „zőccségeket” hogy a füle is kirügyezik tőle és ezért el kell tőrnie a gizi félék finnyásságát, hogy milyen is a doubledouble

    és amikor valaki kér egy nagy pohár Coke-ot jég nélkül akkor kiderül, hogy a program szerint a pohár 1/3-dáig lesz tele, mert a többi a csapvíz azaz eleve háromszoros áron árulják az ócska cukros leveket amitől a gyermek 18 éves korára teljesen cukorbeteg és rákos lesz amit nem kezelnek, mert nincs biztosítása, most vettétek el a MEDICARE-t az utolsó reményt

    na jó majd megy a foodbank ba mert a másik bankban nincs számlája, mert nem nyitnak neki…

    te is ilyen faiskolában tanultál? látszik is a gyökérségeken amiket összekapirgálsz

    és akkor budzsu hahaha meg rododendron és céklaláb

  • Bendeguz79
    2019 február 10
    2:49 du.

    Bendeguz79
    2019 február 10
    12:44 du.

    gizi olyan vagy, mint a „gizi” ez nálam már egy kategória régóta a bányászbéka valaga alatt egy emelettel

    a világbéke megőrzése >>> budzsuhahaha persze attól függ melyik világról beszélsz, akár igaz is lehet a „más világ”

    40 év meg a jólét!!!!>>> a saját statisztikátok szerint a mai jövedelmek az 1968 -as értékek alattiak

    az usa a világ országai között a 43. helyen helyezkedik a népjólétet tekintve Macedónia és hasonlók is megelőzik

    a többi gyökérséget melyik faiskolában oktatják csakis neked

    budzsuhahaha

    és gizike a gőzeke amint műkorcsolyázik a parketten és pofára esik

    budzsuhahaha (ez egyre jobban tetszik majd plagizálom)

    ®Gizike76.017

    budzsuhahaha

  • Gabriel Karikas

    Bendeguz

    Kár rodeiora az idődet pocsékolni, a hazugságainak a legjobb bizonyítéka, hogy se nem Venezuelában, se nem Cubában nem rontja a levegőt, hanem Kanadát fertőzi.
    Szó szerint, mert ott teríti a coca-ültetvények végtermékét.

    Mi másért Kanadában „biciglizgetne”? Vagy már nyugdíjazva van?

    Nyilván ez okból védelmezi ezeket a rezsimeket foggal-körömmel, mert hasonlóan hozzá, a drogtermelők hazugsága az volt, hogy a népi felszabadításért küzdenek, innentől lettek őkelmék mind marxisták.
    És nyilván a drogot is csak abból az okból terjesztik Kanadában USA-ban, hogy azok a népnyúzó rendszerek ettől „megdőljenek”

    Amikor a FARC Columbiában feladta a fegyveres állásait, már az egy „tragédia” volt neki, ami nem kicsit volt köszönhető az FBI-nak, nyilván innentől ö sem teheti már be többet a lábát USA földre, mert lehet, hogy a „listán” van.

    Hát ez az ö harca az USA ellen.

  • Gabriel Karikas
    2019 február 10
    6:40 du.
    neked már „csak” a bendegizi maradt támasznak… a süket dumádnak a valósághoz semmi köze (és mindennek tetejében aljas módon személyeskedsz is!) és téged is kérlek, mint a @#Ł$Ł$geyzusskát, hogy ha belém vagytok esve azt ne eme fórumon szellőztessétek, és fogjatok vissza perverz: „lődd ki a babát akkor az is meghal amit mond” alapállású érvelésnélküli hülyeségeitek ismételgetésével, mint a tipikus papgájkommandó

    kkk

    adeus

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Köszönöm az írást! Némi reménnyel töltött el a civilizációink közeledése tárgyában…