#MeToo… #ÉnIs vagy #ÉnNem? — 4. Rész: Én #MégSem

2019 február 8 10:16 de.43 hozzászólás

Ma már nemcsak feministának lenni divat, hanem tért hódít a férfi feminizmus is. Emma Watson színésznő jelentette ki 2015-ben, hogy “Ha az egyenjogúság mellett vagy, akkor feminista vagy! Sajnálom, de meg kell mondanom, hogy feminista vagy!” Ha valaki érti ezt, magyarázza meg nekem, kérem! Mintha csak a a népesség egyik felének (a nőknek) lettek volna gondjaik a történelemben, és a másik felének, (a férfiaknak) az lenne az egyetlen dolguk, hogy őket szintre hozzák!

De milyen szintre? A rabszolga, a jobbágyi sorban tartott férfiak szintjére, vagy a felszabadított, de még mindig rengeteg hátránnyal küszködő színes bőrűek szintjére? De az is lehet, hogy a Walmart által alkalmazott, fehér bőrű férfiak szintjére…

Én magam is feministaként kezdtem felnőtt éveimet, mert tapasztaltam nőneműségem hátrányait. Aztán rá kellett jönnöm arra, hogy a kép nem ilyen egyoldalú, a férfiak nagy százaléka is hátrányban van és volt is mindig az évezredek során. A női jogok azonban egyben egyetemes emberi jogok is, tehát nemre és másegyébre való tekintet nélkül mindenkire érvényesek. A mindennapos terrorizálás és zaklatás a gyermekek, a betegek, a szegények mindennapi életének részei. Így én sem viselhetek szemellenzőt.

#KanadaiFolt

Először is sepregessünk a saját házunk táján, amin Kanadát értek. Sajnos ennek a hatalmas és csodálatos országnak is van szégyenletes múltja. 1984-ben, amikor először ide érkeztem, sok szó volt a katolikus iskolákban a gyermekek ellen elkövetett szexuális vétségekről, aminek terhét a tanulók évtizedekig cipelték magukkal. #JobbKésőbbMintSoha: Miután néhány áldozat ki merte mondani, hogy mi történt az iskolákban, a katolikus egyházra lavinaként zúdult a perek sora. Sajnos az elkövető papok addigra már leélték életük javát és nem kapták meg életre szóló méltó büntetésüket. #MivoltunkIttElőször: A másik szégyenfolt a hatvanas évekből való, amikor az őslakosoktól elszakították gyermekeiket és bentlakásos iskolákban “kanadaiasították”, megakadályozva őket abban, hogy saját kultúrájukat és törzsüket megismerjék. Ezek a gyermekek is rengeteg visszaélés áldozatai lettek, amiből sokan lelkileg soha nem tudtak teljesen felépülni.

#MiNemSzámítunk?

Nézzük most az Egyesült Államokat! Itt a mai napig a lakosok széles rétegei esnek áldozatul a hideg és pénz imádó társadalomnak. A lehetőségek országában a többség szenved és szegényedik! Nincs egyetemes egészségügy, így még infúzióval a karjukban is kitehetik őket az utcára. Rákos? Vagy rámegy a háza, vagy szenvedjen! Akik nem tudják fizetni a ház részleteit, néhány hónap után kilakoltatják őket és elárverezik a házukat, szinte semmiért. A dolgozók egy részének szociális támogatásra is szükségük van, annak ellenére, hogy teljes munkaidőben dolgoznak, mert a fizetésükből nem tudják fedezni a családjuk alap megélhetését. A vendégmunkások éjt nappallá téve dolgoznak a minimumbérek alatti fizetésért. A határon a menekülteknek nem adják meg az emberi jogok által biztosított minimumot, hagyják, hogy a gyerekeket elszakítsák a szüleiktől, hogy aztán ellátás hiányában akár meg is halljanak!

#MennyitÉrAzÉletünk?

Ki mondta, hogy az Államokban megszűnt a rabszolgaság? Sehol a világon nem szűnt meg! Legális vagy illegális bevándorlókat kényszerítenek olyan munkára, amely megalázza őket, a fizetésüket pedig pl. lakhatási költségek címén elveszik tőlük.

Beteg, fizikai és mentálisan fogyatékos, munkanélküli, segédmunkás, színes bőrű, vendégmunkás, illegális vagy legális bevándorló, valójában nemtől függetlenül elnyomottá vált. Igen, még ezt is demokráciának nevezik!

A magyar állapotokra nem is kell már kitérnem, ugye? Dolgozó, munkanélküli, nő, roma, nemzetiségi, nem elfogadott szexuális beállítottságú, kik azok, akik nem szenvedik meg a rendszert? Talán vagy százezren a tízmillióból? A helyi gondolkodás szerint ez is belefér a demokrácia fogalmába!

#KiAMagyar?

Észrevették, hogy még nem is hagytam el Észak Amerikát és Európát, a “nyugati kultúra” országait? Még itt sincsenek biztosítva az alapvető emberi jogok az országok állampolgárainak sem! Olyan egyszerű dolgokra gondolok, mint pl. fedél a fejük fölé, táplálék a szájukba, megfelelő ruházat a testükre, biztonságos környezet, oktatás, betegellátás…

A tőkések elviszik a gyárakat oda, ahol nem kell a dolgozókat emberi módon megfizetni. Az izzasztó műhelyekben robotolnak a harmadik világban élők, és csak azért, hogy éppenhogy életben maradhassanak.

#Felzárkóztatni: Új szakszervezetes kezdeményezések szerint nemcsak a belföldi dolgozókat kell képviselni, hanem ugyanúgy törődni kell a külföldi vagy harmadik világbeli dolgozókkal is, mert ha őket is megfelelően megfizetik, ők is fenn tudják családjaikat tartani, akkor az amerikai dolgozóknak sem kell félteniük a saját állásaikat tőlük. Ez a fajta globalizálás mindenkinek előnyére válna…

Talán ha nem éreznék magukat sokan felsőbbrendű nemnek, osztálynak, emberi fajtának, stb, akkor több empátiát éreznének a többiekkel. #LeAFelsőbbrendűséggel!

Petényi Judit

43 hozzászólás

  • Nagyon nem vagy tisztában se a feminizmussal, se a genderelmélettel. Nem ártana e témákban bővíteni az ismereteidet.

  • „Új szakszervezetes kezdeményezések szerint nemcsak a belföldi dolgozókat kell képviselni, hanem ugyanúgy törődni kell a külföldi vagy harmadik világbeli dolgozókkal is,”
    Kedves Judit! Ezt vagy 170 éve megfogalmazta két nagyszakállú német gondolkodó. Egyszerűsítve így hangzik: „Világ proletárjai egyesüljetek!”
    A mondat igazságából semmit nem von le, hogy mi történt ennek ürügye alatt a XX. században, ahogyan a keresztyéni szeretet-gondolatot se az inkvizíció tettein keresztül értékeljük.

  • Talalom, a sziriai menekulteknel hazajukban polgarhaboru van es kereszteny uldozes.

  • Kedves Klárika,
    a szíriai polgárháború 7 éve alatt a földi helytartó eddig csak imával próbálta segíteni a szerencsétleneket.Ez idő alatt Homsz (Aleppó) szíriai városban egyszerüen KIIRTOTTÁK a keresztényeket. A sebesült menekülteket izraeli kórházakban gyógyítják,ápolják. Van még humánum is ezen az átkozott földgolyón.Mindezt csak a besorolási rend kedvéért írom.

  • Kedves Judit es Talalom,

    amirol Ti irtok az az ALLAMI szocializmus.
    En ebben eltem otthon 11 evet, ebbol menekultem ki Kanadaba.
    A Kapitalizmusba mentem, ahol szinten van szocalis segely es olcso lakas a szegenyenek. SOT VOLT EGY MAGYAR LANY EGY BABAVAL ES KAPOTT 5OO DOLLAR SEGELYT MEG A BABANAK. AMerika szemetekbe egy ÁMubus, amitol irtoztok.A sok ellen propagandat elhiszitek. A gonosz USAt ma elleptek ezer szamra a menekult mexikoiak. Mindegyik kap segélyt a megelhetesre.

  • Határozott véleményem szerint a férfiak és a nök biologiai okok miatt jelentösen különböznek a legtöbb dologban. Ezek sokszor csak komplex szemléletü összehasonlitásban jonnek elö, de a férfiak és a nök között is a legtöbb dologban – tehát nemeken belül is oriási a szorás, azaz egyes eseteket kiemelve, akár kiragadott különbözö nemü egyéneknél lehetséges, h forditott eredmény mutatkozik, mint a nemiség alapján genetikailag mondanánk a nagy számok törvénye alapján.
    De ez nem azt jelenti, h ne lenne igaz a nemiség alapján predesztinálhato megállapitás!
    Mindig a szélsöséges viszonyok közti vizsgálat a legszemléletesebb.
    Gondoljunk arra, h a sporteredményekben a férfiak magasabbat ugranak, gyorsabbak, erösebbek, nagyobbat ütnek,….

    Ez mind genetika, a természet kiválasztása során jött létre sokezer , talán sokmillio generácio alatt!
    Bizonyos dolgokban, tulajdonságokban a fajfenntartás, a gének továbbörökitése a nöknél adott tulajdonságokat erösitett, amig a férfiaknál másokat.
    De leegyszerüsitve általában a férfiak biologiai szerepe az állatvilágban és azota is, h részben sikerült közülük kiemelkedni bizonyos tulajdonságokban- a védelmezö, a zsákmányt megszerzö, a környezetét legyürö, a problémákat legyürö alkati szerep kiemelése volt fizikai értelemben elsödlegesen. Leginkább ezek a tulajdonságok voltak a legsikeresebbek a nöi nem szemében ( és a természet szempszögéböl) a gének továbbadása szempontjábol az utodokon keresztül.
    Emiatt a jobbfizikumu, sikeresebb, törekvö himeket választották elsödlegesen a nök a saját génjeiket nagyobb eséllyel történö továbbvitelre. Másszempontokbol ezt még árnyalta pl.a megbizhatoság, kemény munka is, de az már nem a gének továbbadásában, hanem a félig saját génállományu utodának szaporodoképességig valo felnevelésében, hogy addig tuléljen, szét tudja szorni génjeit.
    Söt, itt már- ha nem vagyunk szemérmesek – kimondhatjuk, hogy sokesetben a két kritérium szétválik, és, ha van rá mod, akkor az már legalább két himet jelent a sikeres gének érdekében.
    Ezt a társadalmi elöirások kontrollálják, leszabályozzák, a monogámiába probálják beleszoritani az egyéneket.lgy a gének sokszinüsége biztosabb. Az emberi faj lehet, h igy sikeresebb lehet, sokkal nagyobb a gének variácioja, igy szélesebb spektrumban tud alkalmazkodni. Azaz egy katasztrofa esetében nagyobb valoszinüséggel lesz a géneket hordozo tulélö.
    Ugyanakkor vegyes játékelméleti taktika, ha pl.a többnejüséggel probálkozik a természet egyes csoportoknál, azaz az összességében sikeresebb férfiak szorják szét hatékonyabban a génjeiket. Vagy korábban a sikeresebb egyedek, pl. Várurak 1. Éjszaka joga….
    Ezek mind a monogámiával szembeni probálkozások a gének hatékonyabb örökitése szempontjábol.
    De , hasonlo törekvés a természet részéröl, ha minél több utodot hoz létre egy pár. Másik taktika, h az egyes utodok szaporodoképessé felnevelésére minél több energiát fordit a faj, az egyén, de valojában a gén!
    A gének szempontjábol érdekes azt a határt belöni, h mi a hatékonyabb szempontjábol, hogy az-e az elönyösebb szempontj
    Bol, ha sok különbözö génálománnyal keveredve felhigul, azaz kisebb százalékban marad fenn, de viszont nagyobb természeti tolerancia mellett, v sokszorosan, de kisebb természeti toleranciával. Utobbi esetben az a hatékonyabb, ha térben minél távolabb szétszorja az adott kisvariabilitásu álományát, azaz a térbeli távolság fogja a természeti katasztrofáktol megmenteni néhány példányt ( vagy más eröszakos eseményektöl, betegségektöl….)
    Azok a gének veszélyeztetebbek, amelyek hasonlobbak, mert külsö hatásokra viszonyleg hasonloan könnyen kipusztithatobbak! Pl. Betegségek.
    Afrikábol származo fajunk genetikailag ott a legvariábilisabbak eredendöen. Igy elvileg pl.a betegségekkel szemben is ott lehet a legsikeresebb a genetika védekezése, a leggyengébb a legkisebb variábilitásubb , legutoljára meghoditott , vagyis inkább elszigetelt népcsoportoknál. (Eszkimok, a jégkorszakban az amerikai földrészre bevándorlo, majd szétterjedö öslakosok, ausztrál, pápua, polinéz elszigetelt öslakosok.)
    Mindezek látványosan érzékelhetöek az állatvilágban számtalan példával.
    Röviden probáltam az aspektusait szemléltetni, de egy jelentös vastagságu tanulmányt, v könyvet tudnék erröl irni, és félö, h a fentiek emiatt a zanzásitás miatt kevéssé érthetöek. Különben meg tul hosszu lenne ide….
    De hátha valakik továbbgondolják!

  • Probalom megmagyarazni, mi jo ebben a szisztemaban’
    Az amit hisznek az emberek, a lehetosegek. itt mindenkinek módjában all, hogy tehetseget ervenyesitse es amit szivesen csinal, csinalhhassa’
    En mindig szerettem a konyveket. Volt 198O tol magyar konyvterjszto vallalatom volt. Felkutattam a külföldön elo magyar irokat. PL: Marai Sandor is San Diagoban elt , telefonon is beszeltem Vele. A MAGYAR konyvek eladoja egyedul en voltam Montrealban, tiz evig. Sajnos költöznöm kellett es elkuldtem konyveim ezreit a magyar kovetsegre.

  • Figyelö! Sziriában nem keresztényüldözés van, hanem az csak egy törpe szelete a polgárháborunak!
    Ott üldözik, mészárolják a muzulmánokat is!
    Az igazán sekélyes, ha az jön le neked, h keresztényüldözés. Ez azt mutatja, h mennyire érzéketlen vagy a vallási, ideologiai toleranciára, fogékony vagy a rasszizmusra, idegengyülöletre, nacionalizmusra, a vak népirtásra, a prekoncepciokra!

  • Kedves Judit !
    Nem vitatom a jószándékát, hogy globális kitekintésben is vizsgálható ez a téma, de abban is igaza van, hogy a közelünkben is dübörög ez a történet!
    – Ismert tény, hogy a szexista témákkal történő manipuláció hatásosabb, mint bármely antirasszista vagy szociális kampány, amivel a sajtó, is előszeretettel foglalkozik…
    – Gyakran hallható a feminista sovinizmus, fogalma és a feminista tőkekoncentráció ami azt jelenti, hogy az USA magánkézben lévő milliárdjai nők nevén vannak egyre nagyobb százalékban… Gondolom, ennek a nőági őrökléstől, a házasság kötéseken, az adó elkerülésen stb. túl számtalan oka lehet…
    – Nagyritkán, talál egy szerényebb sorsú hölgy egy gazdag zaklatót, amit ha kellő sajtó támogatást szerez pénzre válthat ! – Ha egy sorstársa zaklatja kétes kimenetelű perek elé nézhet…

  • gyuri10
    2019 február 8
    5:09 du.

    valami mindig kimarad!
    kik írtották ki, és kinek zsoldjában állnak mai napig?
    azt mondja a fáma, hogy usa kivonul szíriából i9dén áprilisban! de az a kérdés megmarad, miért vonult be? mi köze van neki … ja, hogy? hát akkor értem?

    hahahaha

  • gyuri10
    2019 február 8
    5:09 du.

    Te szóforgató szófosó gazember te.
    Hol migráncsok hol meg szegény szíriai keresztények mi?
    Hogy száradna le a nyelved te szemétláda.

  • slapaj
    2019 február 8
    5:51 du.

    És most ezzel a blablával mitakasz ?
    Ehh..egy SoB*
    Mit várjunk ettől?

    *SoB = Slapaj of Bőjjérzsótesz

  • Mikor valaki azzal kezdi a hátulról mellbeakasztós ócska dumáját hogy
    „…nem vitatom a jószándékát….de…etc..etc..”
    akkor világosan látható hogy szemét és furmányos módon próbálja a másikat lealázni a véleményében mások és önmaga előtt.

    Dehát..ez a SoB* pontosan ezért van ott valami szócsavaró-képzőben, a magyar adófizetők pénzén. Hogy mikor eltanulta ezeket a szemét megdumálási módszereket, meggyőzően hazudozhasson aképpen mint a lassan kikopó példaképei.

    *SoB = Slapaj of Bujjárzotty

  • Rodeo11
    2019 február 8
    7:09 du.

    A te agyadba is bevonulhatnának valami dragonyosok.
    Lovastúl lándzsástúl.
    Legalább nem kongana a fejed az ürességtől 😀

  • Geyza
    2019 február 8
    8:17 du.

    látod geyzusska, már megint az a naplóvezetés az agitprop főosztály jegyzeteljünk ma többet, mint tegnap

    szorgalmas vagy? vagy csak kongatod, kongatod és üresen kong… a bürgekolomp is kellemesebb

    brühühü

    te vagy a „kongó”? csak úgy bong a blog tülled

  • gyuri10
    2019 február 8
    5:09 du.kEDVES gYURI, KOSZONOM AZ INFORMACIOT’ Errol sajnos NEm tudtam’

  • Rodeo11
    2019 február 8
    7:09 du. Igen, van koze hozza.

  • Geyza
    2019 február 8
    8:02 du.

    nem gondold Gejza, hogy neked meg ennyi kozod sincs a keresztenyek kiirtazashoz_- ES MIERT SZIDOD ALLANDOAN gyurit??

  • Kedves Judit!
    Az emlitett fizetések globalizácioja folyamatosan zajlik világszerte!
    A fejlödö országokban , Kinában, de leglátványosabban Közép – és Kelet-Europában.
    Magyarország erre jo példa. Egyre többet kell fizessenek a multik az itt dolgozoknak, már csak azért is, mert egyre többen mentek ki az anyaországaikba dolgozni és kevés a használhato munkaerö!
    Hihetetlen, de az 1,3 milliárdos Kinában is ez zajlott és zajlik ma is.
    Lassan, de müködik a dolog.
    Az elnyomás lehetösége pedig a társadalom érzékenységén mulik.
    Ha pl. Kanadában nem szabad kisgyerekeket megeröszakolni, akkor az ilyen indittatásuak elutaznak pl. DK-Ázsiába, ahol ezt még nem veszik ilyen szigoruan.
    Ugyan igy a gyerekmunka tekintetében müködnek a vállalkozások. De ott már inkább a helyiek azok, akik a mindennapjaikban ezt elfogadva élnek abban az azt elfogado mentalitásban.

  • Figyelo
    2019 február 8
    9:49 du.
    milyen köze? és honnan veszi e „közét”?

    akkor nekem is van közöm a te nyugdíjadhoz és elveszem, mert közöm van hozzá!!!
    brühühühü

  • Talan elemeznunk kellene a nok tradicionalis eleteit, es a mai modern „felszabidott” nok eletkorulmenyeivel ?!

    A multban a csaladok leanyaikat felesgnek, anyanak neveltek.
    Ferjhez mentek, csaladaikat, gyermekeiket gondoztak, foztek,vasaltak, takaritottak,stb.

    Nemi valasok eseteben tartasdijat, ferjuk halala esetben orokltek, vagy „haszondijjat” elveztek.

    A „noi-felszbaditasaik” meghatarozott es altaluk leheto jogokat, de munka szuksegleteiket is okozta.
    A nok nyertek ‘szavazasi jogaikat’,de a csalad fenntartasra a ferj jovedelme nem igen lett elegendo. A no/feleseg munkaba-lepese lett a szukseglet.

    A ‘hazassagok’ , csaladok felbomlasa 50%+, s a no huzza a ‘bot rovid oldalat’, mert 99+%-ban a no/anyara esik egyedul a felbomlott csalad fentartasa.
    A jovedelem szerzese, a hazimunka, fozes,vasalas, takaritas, gyermek neveles 100%-ban egyedul a nore esik.

    S az adatok tisztan mutatjak az u.n. ferj/apa nelkulli ‘csaladok szegnysegben elnek.
    A kormanyhatosagok es kozintezetek altali anyagi segitsegek letezok, de az soha nem helyetesiti a „csalad-fentarto ferfit”.
    A gyermekek az „utcakon nonek fel’, ill. az „utcca neveli olet”, mert nem csak az apa hinyzik, manem az annya is, aki munkban tolti idejet a ferj/apa helyett is.

    Mint a mondas: ” az eletben mindenert kell arat fizetni.”

    S a nok „felszabaditasainak arat” az utokor, a gyermekek fizetik.
    Iskolakban a fegyelem, a tanulas problemai, az utccai „gang”-ek, a drug (kabitoszerek), nemi felelotlenseg a kiskoruak kozott, stb.stb. s zomeik vegul a bortonoket toltik.
    Nem is emlitve a sok psychologiai problemakikat, elet-celok, elet-kepzeseik hianyossagai, sot meg ongyilkossag is.

    S az am igen magas es kegyetlen ara lett a modern noi-felszbaditasaiknak.

    A termeszet, teremtes, vagy minden lenyek DNA-jeben megszabott es lerogzitett iranyitas ellenzese jovedelmezete-e a tarsdalmat ????????????????????????

    Na most mondja meg kedves szerzo oszinten, hogy Maganak az „you too” vagy „you not” ??????????????

  • Kedves Klárika,
    az ordenáré,mocskolódó @-nak még a nicknevét sem írom le. Válaszolni meg majd a rumos hordó fog neki.A nép aljától távol kell tartani magunkat.A @ nem szid,hanem átkozódva alázza le saját magát és a népet,melynek csak a legalja veheti őt ember számba.Heltai Jenő nagy mondása is őt igazolja:”kis nép vagyunk- csak egy csőcselékünk van”

  • Figyelo
    2019 február 8
    9:54 du.

    Félreérted a szitut.
    Nem rá haragszom hanem érte.
    Szeretném ha ez a Gurltiz visszatalálna a jóútra,
    amiről valahogyan letévelyedett.Elbitangolt bárányka lett 😀
    De remélem hogy talán, egyszermajd hatni fognak rá intelmeim.
    És ismét rendes böcsületes tagjává válik a Társadalomnak.
    Itten többen bízunk öbenne.
    Tudod én elismert humanista emberbarát vok.

    A keresztényekkel kapcsolatban nem tudom értelmezni amit írtál.
    Lehet késöbb megfejtem, az után ha majd a kecskét megfejtem.

  • gyuri10
    2019 február 9
    7:18 de.

    Eijjj..te kis sértődőtt leánylélek 😀

  • US csapatok Szyriaban.

    Aki nem igen ismeretres Szyria foldrajzi es allam-uralmi esteben, szuksegs a terkepre nezni.

    Az u.n. Szyria proper, nem terjedt ki Szyria keleti teruleteire.
    Az van es volt ezer-eve, az u.n.KURDISTAN.
    Sot Torokorszag keleti fele, es meg a mai Iraq Eszaki resze a KURDISH lakott foldreszek.

    De 1923-ban az Angol hatalom alatal feloszott volt Ottoman Toruk teruleteket tettek a mai hataroknak.

    A KURDOK soha nem voltak onallo nemzet.
    DE nagyonm harcolnak onnallosagukat elnyerni.
    Szabdsag szereto, buszke nemzetiseg.

    A US,(G.H.Bush) serkentette oket harcolni Sddam Hussein ellen, de aztan cserben hagyat oket.

    Ma, s az ekmult evekben az ISIS ottan alaipitotta hatalmat.Azt fokent a KURD harcosok eredmenye.

    Az Iraqi Army egy week-end-en csak elszald tolluk, s ket evnel tobbe ketult a teruleteuk visszaszerzese.

    Ma a keleti Syzriai teruleten 2 ezer US „tuz-iranyitok” vannak ottan, segiteni a harcolo KURDOK-at.

    Trump, aki vilegszert bekenek az eros hive, azokat visszavonni jelentett be.
    De oriasi ellenzekbe utkzott minden letezo oldaltol, meg a haderok alatal is.

    Trump, ugyan ugy Iraqbol es Afghanostanbol is meghatarozott terve vegetvetni a katonai kozremukodesnek.

    Hiszen Iraq-ban, az Irani-ak (Shiak) irantitasa ala esett.
    Afghanistanban meg 18 eves harcok utan is a Taliban erosodik es terjed a videkeken az opium jovedelmek es az ongyilkos-merenyleteikkel.

    A terrror a legsikeresebb fegyver, Lenin-Sztalin-Mao-Ho-PolPot,Kim, Fidel,Xhavez-Maduro, stb.stb. bizonyitottak azt az elmult 100 esztendon at.
    Na meg regen minden hodito hatalmak, sot a romaiak es meg a kersztenyek is, Cortez es a Conqistadorok is.

  • Klárika,
    engem és másokat is próbál lealázni a @.Ez a lételeme.Mondani valója egyenlő a dupla 00-val és a formátuma is az.A másik @,aki Téged kinevezett mosónőnek,engem pedig lábvíz kereskedőnek a kanadai egyetem siralmas színvonalát mutatja be és csatlakozik hozzá.Sok 4-t nem adhatnak egymásnak.

  • Bocsanat;

    ISIS nem a Kurdok eredmenye, hanem hogy a KURDOK voltak a leg-jelentosebb harcosok az ISIOS ellen a helyszinen !!!

  • Bendeguz79
    2019 február 9
    9:41 de.

    gizi „politikai” elemzésed saccperkábé a kalap szar értékét vetekszi… de nem vagyok ebben bizonyos…

    és az „elemzésed”, „lényeglátásod” és „geopolitikai ismereteid” a CNN és FOX news ból táplálkoznak a bányászbéka segge alól…,

    azok meg ugye a Trump elvtárs szerint fake news!!! azért tisztelhetnéd ha már megválasztottad?

    egyébként budzsu meg brühühü (azért vannak az „ü”-k, hogy ne tudd másolni) és hahahahaha berhehe

  • Judit Petenyi

    Drizari
    2019 február 8
    11:56 de.
    A MeeToo mozgalmat bírálók szerint a problémát nem lehet egyoldalúan női problémának venni. Egyébként pedig a szavak jelentése és az elméletek változnak az idők során. Egyik sem fehér és fekete, mindegyiket saját magunkhoz alakíthatjuk.

    talalom
    2019 február 8
    1:27 du.
    Egyetértek. A két nagyszakállú német gondolkodó gondolatait még idáig nem ültették át a gyakorlatba.
    Figyelo
    2019 február 8
    5:15 du.
    Talán inkább állam-kapitalizmus. A szociális juttatásokkal Klárikának sem volt gondja, még Kanadában sem. Tudta, hogy amit átélt annak semmi köze nem volt a szocializmushoz?
    Or+bán666
    2019 február 8
    5:27 du.
    Értelek, ismerem a témákat, de ne feledd, hogy mi már nem az állatvilág törvényei szerint funkcionálunk. A géneink viszont még őrzik a régi, akkor bevált reakciókat. A mai ember körülményeinek rohamos változásai miatt a géneknek esélyük sincs lépést tartani. A mai embernél már nem működnek az állati nemi munkamegosztások. Így a szocializációnak kellett átvennie a gének változtató szerepét. Ezért van nekünk is óriási felelősségünk abban, mit várunk el és mit engedünk meg és mit nem.
    Bendeguz79
    2019 február 9
    7:05 de.
    Nehéz olvasni az ékezetek nélküli írásaid.
    „A multban a csaladok leanyaikat felesgnek,” azt ovastam, hogy feleslegnek, „Nemi valasok” Mi vala sok a nemi téren?
    Bocsi, de túl sokat írsz, és nagyon keveset lehet megérteni.

    Mindenesetre egyáltalán nem értek veled egyet.
    Régen a gyermeknevelés, a háztartás, a ház körüli munka nem mind az anya feladata volt. Ott voltak a nagyszülők is, a nagyobb család.
    Mára reméltem volna, hogy egy olyan férfi, és apa-jelölt generáció nőtt fel, akik el tudnak készíteni egy vacsit és tudják a mosógépet és a mosogatógépet is használni. És különbenis, még mindig vannak nagyszülők, akik szívesen besegítenének!
    Én öt gyermeket szerettem volna, három sikerült. De soha nem lettem volna háztartásbeli, akinek nincs saját hivatása! A gyerekeknek sem jó, ha házi rabszolgát látnak az anyjukban.
    Itt az ideje, hogy a férfiak megértsék, hogy mennyi munkát jelent a család, mielőtt még felvállanák és kivennék a saját részüket a munkából!

  • PETENYI JUDIT fenti valaszara;

    1., Mindenk elott, sajnalom hogy maga problemat talal a magyarnyelvu szoveg pont es vesszok-nelkulli olvasasaval.

    A magyarok feladtak sajat nyelvuket es irasmodjukat a Latin irasmod-ert, sot a nyelvert is.
    Sehol a Latin betukkon nem leteznek sem a pontok sem a vesszok!!!
    Sot semmi olyan sem letezett amig 3-4 evszazaddal kezobb az idegen kiralyaik azt atvettek az eszaki-szlavoktol.
    (Kerem lassa a „Halotti-beszed”-et, 1299-bol!)

    2., Sajnalom hogy csupan engem, es a nagyszukloket latja vetkeseknek amit a mai „modern” korulmenyek okoztak az emberiseg szamara, kezdve a csalad alap-mukodesetol.

    A „nagyszulok” mind teljesitettek emberi kotelessegeiket, sokkal nehezbb korulmenyek koZott, mint a mi generaciok, amikor tisztessegre neveltek sajat gyermekeiket.
    NE probalja masokra donteni sajat kotelessegeit !!!!!

    De semmi nem segit, sem nyujt megoldast mind az okozott problemaknak.
    S azok nem csak folytatodnak generaciokrol generaciokra, hanem mint egy ho-szakadas novekszik.
    Sajnaloml hogy mind azok a sulyos problemak maganak jelntektelenek !

    3., De a fenti cikke, igen tavol ment az alapveto tematol.
    Sot, teljessegeben csak a US-elleni vad-soroztait nyujtotta.

    4., Kezdve az maga-altal emlitett „szinesboruek” eseten.

    A valaosag, a mult vetkeit senki nem teheti meg-nem-tortentnek.
    De hol a Foldon ma elnek jobban, szabadabban barmi-bor-szinu emberilenyek mint a US-ban?
    (Persze altalanossagban ertve).
    Mikor lessz Magyarorszagon pl. egy cigany PM, vagy Canadaban egy Hindu, Muslim PM ?

    Hol leheto a US „Affirmative Action”-hoz egyenlo torvenyek es biztositott lehetosegek ???

    5., A Walmart alkalmaz, ill.a leg-kivalobb lehetoseget nyujt a nyugdijasok foglalkoztatasara.
    Mit lat maga abban elenkezhetonek????

    Egy nyugdijas kereshet evi $ 25 ezer dollarig ado mentesen nyugdijja folott.
    Nevezzen csak egyetlen nemzetet ahol a leheto !!!!

    6., Vadolta azokat akik tulajdonaik visszszaerzesre kenyszerulnek.

    Ha maga eladja hazat, condominiumat, barmit torlesztet-fizetesek modjan, vagy kolcsontkent nyujtja megtakaritott penzet, hat nem varna-el,vagy kovetelene torvenyesen ,ha az illeto nem fizeti magat a szerzodese alapjan ?????????????????????????????????

    Itelne onmagat is egyenloen mint el-itelt masokat soraiban ???????????????????????????????????

    7., Atkozza a US-t mert Alkotmanyalapu torvenyes bevandorlas a modszer.
    De evente nem kevesebb mint egy millio erkezik torvenyesen. S evenmte kb. egy-millio veszi az allampolgari eskut.

    De a torvenytelen belepes az torveny-ellenes meg itten is!!!! De hol nem ????????????
    Talan Rakosi, mas nemzetek elvtarsai hanyat gyilkoltak meg a ‘torvenytelen hatar-atlepesert’ ????????
    Emlekezne arra ???????
    Tudja mi a „government by laws”???

    Az elismert adatok alapjan 12 millio torvenytelnul erkezett a US-ba.
    Vajon miert ??????????????????????????????
    De SOHA, SENKi nem volt megbuntetve azert a torvenysertesert !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    (Persze mar volt a hirekben, hogy egy egyent kilencszer (9X) kitoloncoltak egy 24 ora ideje alatt.
    Miert nem mentek inkabb a maga altal kedvelt orszagokba?

    8., A deli-hataron at a torvenytelenul betolakodokat a torvenyes modon intezik.
    A gyermekeket szukseges lett elkuloniteni mert tul-sok gyermek erkezett felnotekkel akik nem a szuleiknek sult ki.
    Az az gyermek-csempeszes oriasi mertekben megy.
    De Obama elnok idejen az u.n. DACA profgramja 790,000 ugyanolyan gyermekeket fogadott be elkulonitve, mind a „gyermek-csempeszek” altal beszallitva a US-ba.
    Maga azt latna elfogadhatonak, a sajat erkolcsi meglatasa alapjan ??????????????????

    SEMMI emberi leny, semmi tarsdalom nem letezik vetkei nelkul, SOHA, SEHOL.
    Abban soha, senki nem kivetel. De hol letezik egy torvenyes rendszer amely vilagszerte embertarsiranti kotelessgeit, s fedezi annak koltsgeit?????????

    Mint a mondas, ” lassa a gerendat a sajat szemben, mielott keresi a szalakat masok szemeiben !!!!

  • Kedves Klárika,
    Hozzád írom,de az összes rosszindulatú trágár @-nak is akarom tudomására hozni,hogy a”migráncsok”között egyetlen keresztény sincs.Ha lenne meggyilkolnák a muzulmánok,akik csapatokban foglalják el Európát.Ezek nem „menekültek”,hanem jól képzett megszálló katonák civilben telefonokkal,késekkel katonai kiképzéssel Európára szabadított horda.Aki őket akarja,fogadja be a saját lakásába és ne az egész lakosság”fülével”verje a csalánt, és főként ne az állam adófizető polgáraival fizettesse ki az eltartásukat.

  • GYURI1- soraira Fihuelohoz;

    Sajnalom Gyuri, a Szyriai menekulok zomei fiatalok, sot katonai koriak.
    De nem igen kepzett megszallo katonak !!!

    Pont ellenkezoleg.
    Gyava menekulok, miert nem harcolnak szabadsagukert, hazajuk fuggetlensegeert.

    Assad hadserege elszaladt a Free Syrian Army elol.
    Csupan az Orosz bomabazok, a hordo-bombak es az ideg-gaz tartja Assadot a hatalmon.

  • gyuri10
    2019 február 10
    4:00 du.

    Blabla.
    Kb. ennyi tellik ki egy szélsőjobberból.

  • Bendeguz79
    2019 február 10
    3:53 du.

    Bendeguz te komolyan hiszed azt,
    hogy ennyi sületlenségen, ami ráadásul
    ómagor nyelven van írva általad, dolgozó
    ember átrágja magát? Max a ráérő Gurltiz lesz az de
    ő boldogan csap rá minden szarra,mint gyöngytyúk a takonyra

  • Bendeguz79
    2019 február 11
    9:50 du.

    ha a kedves honfitársaid nem fizetnék a szisziket akkor nem lenne menekült sem, semmilyen mielőtt honfitársaid betették oda semmiféle menekült nem volt, sem katona sem más és nem kellett bendegizi agylúdtalpasait olvasni …1,2,3,…sok

    gizi ez neked való

    Vajon ezt melyik más élő nyelven lehetne így elmesélni?
    A Falu végén kurta kocsma:
    Telepszegleten szeszelde
    csermely mellett elhelyezve,
    benne kedve tetszelegne,
    teszem fel, nem esteledne.

    Egek rendre estelednek,
    erek, berkek csendesednek.
    Dereglye sem megy keresztbe,
    hever e fekete csendbe.

    Szeszelde bezzeg nem csendes,
    zeng-peng benne zene rendes.
    Szesz ereje szerteterjed,
    embereknek kedve gerjed.

    Hej, menyecske, kedves lelkem,
    erjedt hegylevet kell nyelnem!
    Legyen hetven esztendeje,
    de meg heves szesz ereje!

    Zenemester, sebesebben!
    Kerekedett fene kedvem.
    Keresetem szerteverem,
    lelkemet meg eltemetem.

    Megjelennek rendelettel:
    csendesebben kedvetekkel!
    Telep feje heveredne,
    esetleg elszenderedne!

    Legyen vele beste lelke,
    te meg eredj fene helyre!
    Zene zengjen, szedte-vedte,
    pendelyemnek lehet veszte!

    Esmeg mennek, reteszt vernek:
    Legyenek csendesek kendtek!
    Szentek lelke legyen velek,
    kedves egyetlenem beteg.

    Feleletet egy meg nem tett,
    berekesztnek szesznyeletet.
    Zene menten befejezve,
    s szertemennek csendesedve

  • Nem csak BENDEGUZ IR EKEZET NELKUL; HANEM EN is .sajnos Nincs a komputermen ekezet!

  • Figyelo
    2019 február 12
    10:15 du.
    ez szemen szedett hazugság, be kell telepítened a Windows megfelelő változatából (ingyen) a magyar nyelvet Hungarian101 keyboard és az összes cafrangokat hozzá (saccperkábé 3 perc alatt meg lehet oldani) és azzal (attól függ milyen böngésződ van) jár automatikusan egy helyesírás jelző amely hullámos pirossal aláhúzza a hibás szót és jobb klikkel meg is adja mi a helyes és akkor már „csak” javítanod kell kézzel kis ujjaiddal pötyögve

    nekem 14 nyelv van betelepítve és mindegyik így műxik ajánlatos a W10 et használni (hacsak nem Linux od van ami komplukálja a helyzetet ebben az esetben is)

    szóval, ÖSSZESSÉGÉBEN TE ÉS A BENDEGIZI A HIBÁSAK AZÉRT MERT ÍRÁSJELEK NÉLKÜL HÜLYÍTITEK A DOLGOZÓT MINT ANNO A RÁKOSI PAJTÁS A SZAKSZERVEZETEI BROSSURÁIBAN

    budzsuhaha

  • Figyelo
    2019 február 12
    10:15 du.

    ja, és ha még ezután is gondod van (mert ugye a H101 billentyűzeten a betűk nagyrésze máshol van mint az angol: „ä” alt+a val jön elő… de van egy virtuális billenytűzet is a W -ban és azzal már nem kell keresgélned mert az az éppen beállított nyelven mutatja a betűket

    budzsu hahaha

    kellemes töltögetést és ne sírjál nem vagy te egy bakfis a partvissal?

  • Bendeguz79
    2019 február 12
    8:56 du.

    Figyelo
    2019 február 12
    10:15 du.

    ha még a fentiek után is van gondod, mert olyan „egyszerű” vagy, akkor van egy generális megoldás az egész P -t magyar nyelvre kell tenni, klikk ide klikk oda és máris minden magyarul van és akkor nem panaszkodhatsz! mindehhez a virtuális billentyűzettel meg közvetlenül oda gépelsz ahová akarsz

    ki kell rakni a képernyőre és azon írni ha ez sem segít akkor talán a gömbvillám?

    budzsu haha

  • itt látszik kéken fehéren, hogy a világ esze a @&{#figyelő avagy Cláben Ciccs és a rokonlelke a &#>]bendegizi egy főzőiskolába jártak ha valami konkrét dolog kerül eléjük akkor bevonulnak a csigaházukba és várnak másik blogbejegyzésre és ott folytatják ahol abbahagyták a „bölcselmeiket”

    budzsu haha

    pontosan mint a CÖF (=Cocák Ökumenikus Federációja)

  • Nézzenek oda:
    Rodeóból nyalvtan-náci* lett DD

    *Nyelvtan-náci = Olyan internetes user,
    aki miután kifogytot az érvekeből vayg a témáobl, kliómtérrken át a vtaparetnerénk mnden elütsésébe bleleköt.

  • En nem csak magyarul irok, ide, hanem angolul is, ezert nem valtottam a rendszert.

  • Geyza
    2019 február 14
    9:08 de.

    kedves Nagyérdemű Közönségünk, itt és most:

    >#&Łgeyzusska forró szerelmi vallomását olvashatták,

    úgy mint a rosszkölök megtépi a kiscsaj coppfját csak úgy szerelembül kifolyólag, vagy

    nyelvtan nácinak becézi, és közben izzad a tenyere és a hőhullámok kergetik

    budzsuhaha