#MeToo… #ÉnIs vagy #ÉnNem? — 5. Rész #MeToo: Legyen a történelem a múlté, mi alakítsuk ki saját jövőnket!

2019 február 11 8:13 de.39 hozzászólás

Az öt részes sorozatnak négy részében megpróbáltam felvillantani a mozgalom melletti és elleni érveket, a médiában megjelent ellentmondásos üzeneteket, és hatásait.

Először is abból indultunk ki, hogy az amerikai művészeti és szórakoztató iparban olyan visszaélések történnek még a mai napig is, amelyeket más területeken már régen szabályoztak és büntettek! Azonban az emberek esendőek, és láttuk, hogy a valódi és hiteles ügyeken kívül vannak olyanok is, akik a saját önző érdekeiket nézve próbálnak hasznot húzni a mozgalomból, tekintet nélkül arra, hogy kit és mennyire tesznek tönkre. A mozgalom pozitív hatása, hogy megihletett más nemzetiségi női csoportokat is, akik ebből erőt merítve kiállnak a saját jogaikért. Azonban vannak más rétegek is, nemtől függetlenül akár belföldön, akár külföldön, de még a saját kultúránkon belül is, akik szintén szenvednek zaklatásoktól, elnyomástól, terrorizálástól, és úgy tisztességes, ha ők sem maradnak ki a zaklatások elleni mozgalomból.

Fekete-fehér, igen-nem…Miért is fejezem be a #MeToo címmel? Itt ingadozok már négy részen keresztül, és végül leragadok az egyenlőtlenségnél?! Hány rész kéne, hogy el tudjam dönteni, hol is állok? Elárulom, egy sem. Az előző részekkel azt akartam hangsúlyozni, hogy az éremnek legalább három oldala van, és egy gondolkodó embernek nem szabad azonnal véleményt mondania, meg kell vizsgálni minden érintett réteget, és csak körültekintéssel foglaljon állást, hogy később minden kétség nélkül vállalni tudja önmagát.

Illusztráció: Amanda Scott

Tehát ebben a részben az kap szerepet, amit sokunk nem vesz egyáltalán figyelembe a napi hírek elemzésénél, és ez a történelem. A tegnap politikája mára már történelem, a ma politikája holnapra alkot történelmi egységet e tegnapelőttivel. Az emberiség múltjának ismerete hozzájárul saját társadalmunk, generációnk és önmagunk megismeréséhez. Miért lettünk olyanok, amilyenek? Mert a szüleink… mert azok szülei… mert azok családja… mert a mohácsi vész… a török… a Habsburg és a többi. De most nem egy országról beszélünk, hanem általában a nőkről!

Az a baj, hogy az emberek emlékezete legfeljebb hatvan, hetven évet ölel fel. Például a fasizmus már nem is olyan rettenetes sok fiatal számára, így nyolcvan év távlatában! Akkor mit szólnak ahhoz, ha azt kérem, hogy jöjjenek vissza velem a civilizáció kezdeteihez, hat-hétezer évvel ezelőttre, vagy éppen a Homo Sapiens eredetéhez?! A célom az, hogy megmutassam, sok tízezer évig ősszüleink egyszerűen emberek voltak, aztán a civilizáció kialakulásával már szétvált az “ember és az asszony”, a “gyerek és a lyány”.

Az antropológusok szerint az ember, vagyis a Homo Sapiens szinte semmit sem változott az elmúlt tízezer év alatt. Hatvanezer éve benépesítette Európát és Ázsiát, 45 ezer éve elment Ausztráliába és 16 ezer éve eljutott az Amerikai kontinensre. Ott aztán alig kétezer év alatt északtól délig minden területet belakott.

Az egyes közösségeik akkor még nem haladták meg a 150 főt, hiszen ennyi ember tud csak igazán figyelni és kölcsönösen megbízni egymásban. Azonban tízezer évvel ezelőtt néhány ember-csoport letelepedett és elkezdte a földet művelni és létrehozta a mezőgazdaságot. Ezzel több élelmiszert volt képes termelni, amivel a közösség tagjainak száma megnőtt, és azok egy részét felmentette az élelmiszer keresés alól, így megkezdődött a specializáció. A szakosodással pedig a rétegeződés. Persze ahelyett, hogy hálásak lettek volna a földművelőknek az ételért, inkább hatalmat és erőszakot gyakoroltak rájuk, és elvették a termelt javak jelentős részét. Ha előbb nem, az elnyomás innentől biztosan megindult! És kiket tudtak először visszaszorítani? Azokat a nőket, akik a földművelés mellett gyermekeket szültek és neveltek, a ház körüli munkákat elvégezték. Ismerős? Ez a helyzet már biztos, hogy megszilárdult hat-hétezer ezer évvel ezelőtt, amikor Mezopotámiában létrejöttek az első városállamok.

Tudom, azóta férfiak tömegeit is kizsákmányolták. Szegénységben tartották őket, besorozták, a frontvonalba küldték, aztán a háború veszteseinek javát kivégezték. A maradékot és a nőket pedig rabszolgának vitték el.
De azért nem minden férfi és utódai éltek alárendelt sorban, szakadatlanul hétezer éven keresztül! Ezzel szemben a patriarchátusi társadalmakban, vagyis a mi kultúránkban MINDEN nő alárendelt volt, még akkor is, ha netántán az uralkodó családban született, vagy gazdagságban élt.

Az ókori görögök azt sajnálták legjobban, hogy nőkre volt szükségük ahhoz, hogy gyermeküket kihordja. Meg voltak győződve arról, hogy a nő csak a “talajt” adja, de nem a magot, ami kicsírázik. A lányokon keresztül pecsételtek meg politikai és gazdasági szövetségeket, az örökösödés legitimitását a nők szabadságának korlátozásával biztosították. De ott van a mondavilág és a legendák, tele hős férfiakkal, akik leigázott népek férfiait kiirtották és lányaikat elvitték, hogy azok által a saját fajtájukat szaporítsák!

A nők félelme az erőszakos közösüléstől sok évezredes. Gondolják, hogy Attila és katonái megkérdezték a nőket, hogy velük akarnak-e hálni? Vagy bármilyen háborúban, bármilyen katona, például a Szovjet csapatok? Genetikailag kimutatható, bár csak férfiágon, hogy minden kétszázadik európai és ázsiai férfi Dzsingisz kán leszármazottja! Voltak nők, akik azonnal öngyilkosok lettek, amikor megtudták, hogy a közelükben jár a vész. Inkább a halál, mint a szégyen, hogy utána ezzel éljenek tovább!

Melyik rabszolgatartó, akár az Államokban, akár bárhol másutt a világon, gondolta meg kétszer, hogy melyik nőt gyalázza meg? Akkor, kedves olvasóim, a nőkkel szemben elkövetett erőszak is olyan, mint bármi más erőszak? A család szentsége, a születendő gyermekek biztonsága szenvedte meg, bármilyen korban is tették ezt meg velük.

A lányokat a 20. századig külön nevelték és tanították. Nekik nem feltétlenül volt szükségük az írásra és olvasásra, de semmiképpen sem a filozófusok tudására. Őket az alázatos feleség és önfeláldozó anyai szerepre alakították. A saját testük tabu volt, még önmaguk számára is, és a néven nem nevezhető tabu testrészeket csak egyetlen embernek tartogathatták, a jövő férjüknek.

Ezt az örökségünket még mindig nem teljesen számoltuk fel! Bár a törvények nem feltétlenül tesznek különbséget a nemek között, az egyes közösségek, családok és “családfők” nyelvében és gyakorlatában még javában felfedezhetőek a régi berögződések. És ezek közül jönnek elő leginkább azok, akiket nem érdekel ok és okozat, a lányokat hibáztatják, és egy életre megbélyegzik, kétségekbe hajszolják, és maradék hitüket és önbecsülésüket is elveszik tőlük!

A nők alig száz éve kapták meg a szavazati jogaikat. Az Államokban 1920-ban, de Svájcban csak 1971-ben. A szavazati jog azonban nem jelentette az egyenlőséget. Sőt, a hatvanas évek szexuális forradalma sem jelentette azt, hogy a nők bármiben is egyenlőek lennének férfitársaikkal. A mai napig léteznek a nemek közti tévhitek az oktatásban, a munkahelyeken, és a vezetésben.

Nem könnyű sehol sem érvényesíteni az egyetemes emberi jogokat, de még sokkal több időbe fog telni, hogy ezek a jogok megillessék a nőket is, mindenhol a világon!

* * *

A kanadai kormány külön figyelmeztetést adott ki nők részére, hogy üdülési uticéljaikat külön gondolják át, ne menjenek egyedül és legyenek nagyon óvatosak. Kiadtak egy listát, amin a nők számára legveszélyesebb országokat sorolták fel. Ezeken a helyeken gyakoriak a támadások, italjaikba drogot keverhetnek és megerőszakolhatják őket, még az üdülőterületen belüli dolgozók is!

Például Anguillaban, Antigua és Barbudaban, British Virgin Szigeteken, a Cayman Szigeteken az ételbe és italba drogot kevernek és aztán a helyi dolgozók közreműködésével erőszakolnak meg vendégeket.

Mindezek mellett a Bahamákon a kaszinókban, a tengerjáró hajókon, a strandon is megtámadják a nőket.
Barbadoszon az erőszak mellett magas a zsebtolvajlás és a táskák eltulajdonításának száma is.

De Mexikóban, Granadán, Jamaikában és más népszerű üdülőhelyeken sem hagyják békén a nőket. Mielőtt szállodát foglalnánk, meg kell bizonyosodni, hogy annak biztonsági rendszere ki van építve, de még így se menjenek a nők sötétedés után az utcára és még a szállodai alkalmazottakkal vagy biztonságiakkal se álljanak szóba!

A fenti helyeken mindennaposak a szóbeli sértegetések, malackodó utalások a nőkkel szemben. Ez engem mélyen felháborít!

#MaradunkItthon!

Petényi Judit

39 hozzászólás

  • Lesz még élhetö világ mikor minden a helyére kerül.
    A nö nö a férfi meg férfi.Az egész feminsta tákolmány megy oda ahol a helye van. Minden effeelé mutat.A sok antinö meg belvárosi sálas megmondo spiné este meg otthon sir mert a kuytának sem kell.
    A magyar nóta megmondja az igazságot:”Nékem olyan asszony kell
    ha beteg is keljen fel…
    Fözze meg a vacsorááááááát,
    ugy várja várja
    ugy várja várja ugy várja haza az urát!

    Ez most is bent van a néplélekben..Ahová soha nem tudtok eljutni, igy megérteni sem, kedves feministák.

    Ennyi,Ahogy szokták mondani:”ez van”, kedves haladó erök…

  • Christopher Adam

    Kiss Rihárd, bizom benne, hogy hozzászólása valamilyen önparódia volt…

  • Ertelmese es jo-stylusu szoveg-alkotasa.
    Szepen listazta a tortenelmi es antropologiai fejlodesek sorozatait.

    Nemzetkozi utazasi figyelemztetesei kivallo es igen szukseges a mai idokben.

    DE nem igen nyujtott amit az elobbiekben igert az olvasoknak.
    Elesebb, fekete vagy feher-nek nevezheto egyeni meglatasat a cikk alap-elven.
    Fokent hogy mint velne a LEG-kozvetlenebb meghatarozast a nemi-eroszakos kozeledeseken !!!!

    Egyszerubben, hogyan veszi, hatarozhatna barki no kijelentesen hogy allitolag vagy valoban volt zaklatva, kihasznlava, megeroszakolva.

    Mert az am ezen alany veloje !!!!
    S minden kovetkezmenyek csupan azon mulnak.

    Mint mar jeleztem elobbi soraimban, senki NEM koveti azt el a nyilvanossag, sem a camera elott.

    Tehat ki valaj a valot, es ki hazudik csupan anyagi vagy bosszu caljabol ????

    Na azt hogya velene ???????????????????

    P.S.
    Mint jeleztem az elobbiekben, a Virginia orszag kormany vezetok valsaga (kormanyzo-alkormanyzo-fo-ugyesz-a haz-ulnoke, stb.)percekrol percekre novekszik.
    Senki nem hajlando lemondani a kovetelesekre, de a vadak, ill a vadlok sorai novekszik majdnem orankent.

    Mehet a bunos buntetlenul, vagy az artatlan legyen buntetve ????
    Tehat a kerdes nem csak nemi, hanem a igazsag kerdese is !!!!!

  • Ms.PETENYI;

    Elobbi reszleteben nyujtotta , hogy ma vannak nok akik felalanjak magukat a ferfiaknak az eltartasukert.

    Nagyon erossen tunt az mint a „hazassag intezmenyenek” elitelese.
    De meg a Stalin-Rakosi Alkotmanya is elismerte, vedte (legalabb is igerte azt)a „hazssag”, a „csalad” es az „anyasag” intezmenyet.

    Meg ha azt „elavult es regi-modi-vallasos”-sagnak is velne, de annak melleklesevel vilagszerte a tarsadalmak es az egyenek magatartasai remesen sulyedtek.

    S nem a vallasok, hanem a tarsdalmak egyeni tagjai az aldozatai.

  • az alávetettség nem egy mai 21. század!, a kőkorszak már régen nem létezik (bár egyes fejekről lehet sejteni hogy kavicsokat rejtegetnek belőle)
    jó lenne ha a gyengébb nem (a „férfiak”!!!) megengedné, hogy az erősebb jó hatásai alakítsák a seggségeit… a jóebédhezszólanóta nem egy emberi együttélési szeminárium, hanem hallási próba … aki túléli az már…

    az az átkozott hatalom meg a gőg (hogy mire büszke? fiatal pár a Szigeten éjjel és tavasszal „a” padon… a teremtés koronája kérdezi: drágám már benn van? Nem! jön a zord válasz, érdekes kinn sincs…, ezt sohasem szabad elfelejteni)

    magam részéről nem is értem milyen előnyökkel jár ez némely hím már nem majom egyedben? ebből nőnek ki a háborúk, meg a többi píszí tetűség

    budzsu hahaha

  • Gyönyörű ez az 5 részes sorozat, csakhogy nem a #MeToo mozgalommal indult, és demokratikus kultúrországokban tapasztalható azonos és hasonló helyzetű nőkkel szembeni visszaélésekről szól, hanem kiterjesztődött a világ szinte valamennyi társadalmára.

    Nem tudom, mert emiatt nem olvastam végig, szóba kerültek a mauritániai eladósorba kerülő lányok, akiket erőszakkal fölhizlalnak, mert a hájas nő a szépségideál? Ez se tartozik a #MeToo fogalomkörébe:

    http://www.youtube.com/watch?v=5JCq1JY8hmE

  • apró- gyermek koromban nagyon érdekelt hogy mi is „az” a varrat ott lenn a lábaköze alattin! hát …évek múltak de kiderítettem, mi vagyunk a pszeudók, mindig (Természet Anya) „nő” alakul ki és csak jóval később válik majdnem a fele arányban … összenövés által… a „férfi”… a másik kutatásom eredménye pedig az „alfahímek” valahogy mindig rosszul vannak eleresztve szerelmi szexuális vonalon, természetes vonzalmakat nem igen képesek gerjeszteni hát jön a fegyver meg a hatalom és a Mammon ami akár akkora is lehet, mint egy Bálna „hímsége” …, esetleg nagyobb, fantázia kérdése és háborúké

    meghódítani saját emberi tulajdonságaival képtelen egyedek is akarnak egy szeletkét a „tortából” hát kihasítják… lásd Nagy Heródes fiú gyermek gyilkolási esetét mert másképpen ugye hogyan is valósul meg az ami mai napig nem valósult meg és remény sincs rá, de a reményhez vezető út is vérrel van mázolva és hullák burkolják

    uugyanezt levédiabasznádon egyszerűbben adják elő: dögöljön meg a szomszéd tehene is

    budzsihahaha (ez utóbbit nem tudom mit jelent, de úgy csiklandoz)

  • Ajjaj Chris! Nem, Rihárdka pontosan követi a XIX. századi néplélek közhelyeit.Amit egyébként a mai magyarországi hivatalos politika ismét piedesztálra emelt, közpénzekkel támogat.
    Van azonban Judit írásában egy kifejezés, ami többször is előfordul, és alapot ad az ilyen bunkók megnyilvánulására. Ez az „egyenlőség”. Férfi és nő sose lesz „egyenlő” – szerencsére – viszont emberi jogaik egyenlőek! (Az ilyen rikárdkák ezért is irtóznak az emberi jogoktól.) E jogok érvényesüléséért persze meg kell küzdeni – ahogy a szegények-gazdagok, feketék-sárgák-fehérek, egészségesek-nyomorékok viszonylatában is.
    Még valami: lehet, hogy én nem ismerem a „néplelket” de azt tudom: a falusi kovács nagyapám úgy vágta szájon a fiait, ha az anyjukkal, vagy a lánytestvéreikkel kekeckedtek, csak úgy porzott. Pedig a nyolc gyerek – négy lány, négy fiú – két anyától származott, miután nagyapám első felesége fiatalon elhunyt. De a „mostohával” is tisztelettel kellett bánniuk a gyerekeknek. Például nem késhettek az étkezésről: mit gondoltok, Anyátok majd egész nap azt lesi, melyikőtök, mikor óhajt zabálni?

  • kiss rihárd
    2019 február 11
    10:30 de.

    HEHEEeheeheeehehe
    egy újabb idióta
    DDDDDDDDDDDDDDDD

  • Koszonom Judit az intelligens es erdekes anallizisedet a mai no es ferfi szereperol. Erdekes, hogy Anglia egy lepessel elobb van, mint a nyugati orszagok ezen a vonalon! Ismet ma is, Anglia miniszterelnoke egy no! Emlekszem Margaret Tatcher mukodesere meg, aki elerte diplomacia uton, REAGAN amerikai elnokkel az orosz hatalom bukkasat!

  • mai levédiabasznádi friss képekben 4 gyerek hez adómentes O1G!

    https://index.hu/napirajz/2019/02/11/mi_mindent/

    budzsuhahaha

  • Drizari! Ha ezt tudom, 55 évvel ezelőtt feltétlenül Mauritánára disszidálokDDDD

  • Figyelo
    2019 február 11
    1:21 du.
    az volt a csinnbummcirkusz bruhahaha amit tecser meg a régen műveltek, az a liba teljesen lila lett a Nagyvásárcsarnokban, amikor a kofa csak úgy cum trucc megkínálta valami olyasmivel ami náluk sohasem létezett vagy aranyért importálták és az a bőség ami ott volt az -valahogy- nem egyezett a CIA 123. számú „szocializmus az szar” című brosúra sorozatában foglaltakkal sem… az MI6 meg slattyogott megette és már akkor szervezni kezdte, hogy ez mégsem mehet így, ezek jobban élnek mint mi…pedig mi … budzsuhahaha

  • Figyelo
    2019 február 11
    1:21 du.

    Ebben meglehetősen tévedsz.
    De hagyjuk…

  • talalom
    2019 február 11
    2:40 du.

    Miért?
    Már 55 vagy ??
    Aszittem csak 45 😀 😀

  • Valamelyik előző „Me Too”- ban írtam, de Bendeguz és Rodeo gyorsan felülfecsegték a mondanivalómat, amit nem is értek… Hacsak nem önmutogató trollok mindketten…

    Mivel a szöveg hosszú, darabokra szedem. Lesz, aki egyszerű engedékenységnek, puha megbocsátásnak, „keresztényieskedésnek” fogja titulálni, hogy a dolog másik, rejtett, de nagyon fontos oldalára felhívom a figyelmet.

    Elöljáróban csak annyit, a zaklatást én nem emelném fel a gazdasági társadalmi elnyomások szintjére, maradjunk egyszerűen a szimpla szexuális zaklatás kérdésénél.

  • Mivel a majomősök miatt az ember olyan faj, amelyben a hím lényegesen erősebb, mint a nőstény, ezért az emberi munkamegosztás a legtöbb esetben a következőképpen alakult: a nőstény neveli az utódot, szerzi a mindennapos táplálékot (vagyis: a nőstény DOLGOZIK). A hím vadászik – ami egyrészt szórakozás, másrészt bizonytalan, életveszélyes, de siker esetén nagyon erős táplálék és hatalomforrás.

    A “védelmet” szinte el is felejthetjük, a hímgorilla megvédi ugyan a nőstényt, de leginkább csak egy másik hímgorillától, akinek viszont eszében sincs bántani a nőstényt, inkább ellenkezőleg, szeretné ő védelmezni a továbbiakban… ugyebár. 😀

    Ez a kezdeti emberi kultúrában sincs másképp, lásd “szabin nők elrablása”… Később azonban, amikor elszaporodtunk, és minduntalan más embertörzsek keresztezték az utainkat, a férfiak szerepe megváltozott. A férfi verekszik, és számíthat arra, hogy idejekorán megölik. Tehát addig is JÁR neki a jólét.

    Érdekes, az ókori görögök mondavilágában az igazi, eredményes, védelmező harcosok is inkább istennők, és nem férfiak. Áresz hadisten csak egy üresfejű krakéler. Athene, Artemisz sokkal többet érnek a harcban. Háborúk után viszont a férfi rabszolgák hasznosak, mert nehéz munkát végeztetnek velük.

    A társadalom ma is hasonló munkamegosztással él… (Ezt majd egyszer előadom egy gender-szakon 😀 )

  • Vagyis a nő gondozza az utódokat, és egy csomó mindennapos munkát is elvégez, a férfiak egy része kemény “rabszolgamunkát” végez, az előkelő férfi-réteg pedig vadászik, harcol, és az életét kockztatja.

    A fiainkat viszont úgy neveljük, hogy valamennyien sikeres “harcosok” legyenek, ez a férfiideál… Ám ez, magától értetődően, nem mindenkinek jön be. A férfiak harci sikerszerepe legtöbbször eleve kudarcra van ítélve, és ahogy a technika előrehalad, egyre inkább. A férfiak nagy tömegei pszichésen kudarcokat élnek meg, amelynek oka a rossz “társadalmi elvárás”… Részemről egyáltalán nem tűnik ezek után furcsának, ha annyian vágynak inkább nők lenni, akár még át is operáltatják magukat. Tudat alatti menekülés a kudarcoktól…

    A nagy emberek – sikeres művészek, katonák, főnökök erőszaktételei talán a természetes rangjukból fakad – de talán az is inkább megerősítés a sajátmaguk hatalombeli bizonytalanságaikra. Ám a családon belüli kudarcba fulladt férfi erőszakja teljesen nyilvánvalóan a hibás társadalmi elvárások pótcselekvése.

    A #MeToo mozgalom lényege tehát szerintem nem annyira a büntetés, hanem inkább a megelőzés lenne azzal, hogy a férfiak társadalmi elvárásait célszerűen módosítjuk… Ez persze nem megy egyik napról a másikra.

    Marton László rendező “puszild meg”-je, vagy az, hogy a premier előadásain valamelyik nővel szorongattatta a sötétben a nemiszervét, alig valamivel nagyobb magabiztosságot takar, mint azé a diáké, aki a vizsgán sajátkezűleg kotorászik a zsebében…

  • Nem, Geyza! Csak 27!!!

  • Almási Alma
    2019 február 12
    9:33 de.
    az hogy is volt, hogy én beletrollkodtam az esszéidbe?

    a „mitu” az egy seggség, úgy ahogy van, csak akkor van értelme, ha a férfiak egyenjogúságáról is beszélhetünk…

    te még nem voltál olyan szituációban amikor a nagyhatalmú nőstény a főnök pallosjoggal és kéjes vigyorok közepette agyusztál bárkit, vagy a sikoltozó némberek akik azzal akarnak figyelmet felkelteni létükre vonatkozóan, hogy bármiért sikoltozni kezdenek eltorzult képpel vicsorogva de ha észreveszi valaki akkor mosolyalbummá válik a drága olyan mint egy denevérbe oltott sakál

    szóval ídézzed ide mikor és hogyan ….tem a „teáltaladait”®

    budzsuhaha

  • Talalom:
    Az nagyon szép kor!
    Hallottam hogy egyesek már
    abban a korukban gyárakat meg hadosztályokat vezettek.

  • Rodeo11
    2019 február 12
    1:33 du.
    ___________

    Az úgy szokik lenni, hogy Bendeguzzal elkezdetek „vitatkozni”, vagyis marhaságokat és értelmetlenségeket egymás fejéhez vágni. Te írod a marhaságokat virágnyelven, Bendeguz meg az értelmetlenségeket bikkfanyelven. Ha szerencsétek van, Geyza is lépre megy káromkodás-nyelven. Attól kezdve annak a témának annyi. Esetleg Kenny megjelenik, és akkor van valami halvány remény, hogy esetleg Sosztakoviccsal végzitek… 😀

    De lám, most is: elolvastad, mit írtam? Mert arra NEM VÁLASZ, amit te itt írsz… Csak dödögés…

  • Almási Alma
    2019 február 12
    4:53 du.
    látod „zsuzsi” hogy nem látod…, azért ne várd el, hogy mindenki „olyan” legyen mint amilyennek te elképzeled a „mittudomént”
    akkor, csak hogy kvittek legyünk te is marhaságokat firkálsz …felfogás (felfogtad? kifogtad?) kérdése, na meg duzzogás és hisztéria

    budzsuhaha

  • Almási Alma
    2019 február 12
    4:53 du.

    Már megenn mivan velem ?
    A Holocaust-tagadó senki magyaráz valami baromságot vagy mi ?
    (Gondolom azért csinálja hogy a szenilis Gurltiz tetszését elnyerje. Mert amióta a nácik kegyeit keresi az az idióta, minden előforduéhat .)

  • ALMASI ALMA
    Sajnalom,hogy nem forditottam elegendo idot, vagy nem terjedt ki meglatasom ezen az alanyon a maga velemnyere.

    Persze a kan-majmok esetet, amit maga vel, azt nem fogadpom el. Egyszeruen mert a majmok, mint a zebrak, s mas Equus-fajok is, s az oroszlanok, stb.stb. haremeket tartanak, csak az „alpha kan” a csopotbol eredo minden utodok megnemesitojei.
    De az csupan biologiailag befolyasolt.

    Meg az alaigatorok is hasonlo modon vannak, habar azok eseteit nem igen lehet nevezni „harem-rendszerenek”.
    Parzas idejen a fiatalabb kanok lathatok az utakon is, mert az „alpha-kanok” eluzik oket. S probaljak szerencsejeiket, s talan eletuket is menteni ,talalva mas viz-teruleteket.

    De a prairi-n megfigyelheti ugyan az tobb szarnyasokkal is, mint pl. a „sage-grouse” eseteiben.

    A nemi zaklatasok a homo-sapien-ek eseteben kerdesek nelkul reg megallapitott es elfogadott teny hogy annak valoban semmi koze a nemi ohajok, vagy is a nemi kielegules celjaval.

    Mind a kozismerte valt esetek, Cossby, Weinstein, politikusok, sport-starok, stb.stb. akaikre a nok, s a legismertebbek es csinosabbak ragadnak mint a szemet.
    Tehat semmi okuk nem letezik hogy civilizalt magatrtasaikat elhagyjak, s valami ‘rend-ellenes’ modon viselkedjenek.

    Ami ab-normalis viselkedes, annak rendszerint ab-normalis oka vagy eredete van.

    Persze a kerdes a tarsadalom elott, hogy mi-modon elozhetik azt meg a nok, s aminkor annak esete nyilvanossagra jon. Hogyan megallapithato, hogy az valo, vagy csak valami onzo celbol, valotlanul lenne allitva a no altal???

    Mint mar irtam, itt a US-ban, az a rendszer jott letre a Clinton esetbol, amikor tobb nok eseteben tortent, az talan valosag lehet.
    De az sem teljes ‘bizonyitek’.

    Hasonlitsa a Bill Clinton es a Kavanaugh eseteket.

    Sajnos ezeknek nincsen vege. Ami tortent a multban, fog tortenni a jovoben is.
    Lassa a papok eseteit.
    A Vatican lekotelezett azt megoldani. De hogyan ?
    A celebesy-t anyagilag nem kepes megszunteteni.
    De hat akkor mi ???

    Csupan az illeto ferfi az egyeni felsobbrendusgenek, on-belkepzeltsegenek es eroszakossaganak a kinyilvanitasa. S a felsobbrendu helyzeteik kihasznalasa, amikor a normalist nem ke[esek, vaft a korulmenyek nem engedik.

    Azok a ferfiak hasonloan fejezik ki allaspontukat meg a sajat nemeikkel-szemben is.
    A durvasag, eroszak, masok feletti uralom megnyilvanitasa.
    De az tapasztalhato az elet minden vonalan. Aki a normalis uton nem kepes vagy hajlando viselkedeset kinyilvanitani, azt bizonyitjak az elet minden vonalan.

  • Bendeguz79
    2019 február 12
    8:56 du.

    óriási vagy gizi! igazán megérdemelsz egy budzsuhaha-t!
    a Nagy Bréhm lexikon melyik változatából másoltad? mert már a Dzsungel könyve is modernebb

    szóval a kecskék és a kecskebékák meg a cerkófok és zebrák és mi van a zsiráfokkal azok smafu?

    budzsu haha

    és te még emléxel hogyan is van a technikája?

  • Me, Too !
    Me, Sajnos nem…
    Nem tudom helyes volt-e Kiss Richárd ledorongolása. Most ez a felturbózott feminizmus lett a divat. Aki pedig ezt a Me Too -t kritikával szemléli, annak főképpen olyanok olvasnak be, akiknek még gyerekük sincs. Trump választási kampányakor több tucat (idősödő) hölgy kezdett visszaemlékezni arra , hogy Donald 15 évvel korábban a fenekükre ütött. Röhej, de anyagilag kifizetődő lehet… Jár a zsinagógánkba egy katolikus pap (hébert tanulni). Mesélt egy jópofaságot: egy idősödő nénike hetente meggyónta, hogy valaha egyszer paráználkodott. S amikor a pap végképpen megunja, hogy már huszadszor hallja, rápirit. „De atyám, milyen jó rágondolni”- kapja a választ.

  • Bernstein
    2019 február 13
    5:42 de.

    Ha bemegyek egy olyan ivóba ahol nem vok járatos,
    nem fogom elvenni az első utamba kerülő elől a kriglit
    hogy megmagarázam neki: a sörivás csúnya szokás.

  • Amig az alany kozeleben vagyunk, talan felhozhato lehetne az is ,hogy lehetne-e joguk a szuloknek ellenezni, sot megakadalyozni amikor (kiskoru) gyermeleiket valami modon el-ertek a nemi-valtozasra.
    A LGBT-alany kerdesen?

    Persze a torveny alapjan a valasz IGEN.

    De a sajto, mestersegesen szerkeztett befolyasa annak erossen kozbejar a szegyenites eszkozenek alkalmazasaval.

    Amit Saul Alinsky modszerei mozgosit barmi tarsdalom ellenes celokban.

    Mit velne az olvaso ???

  • Geyza
    2019 február 11
    2:58 du.
    Te tevedsz, en ezt NEM irtam. Rodeo irta a nevem altt!

  • Nem tudom, hogy ortam e itt mar, de en a Kando Kalman Technikumot vegeztem el, k.b.2o eves koromban. Itt van a diplpmam a fokomban. Az esti kurzusra jartam ahol csak fefiak voltak. Egy no volt rajtam kivul az osztalyban!

  • Figyelő:
    „Nem tudom, hogy ortam e itt mar, de en a Kando Kalman Technikumot vegeztem el, k.b.2o eves koromban.”

    Áh, maximum ha 2473-szor írta, az egy éves börtönbüntetésének sztorijával együtt – ami azért kapott, mert a Sztálin halálat követő másfél év mulva nem volt hajlandó annak 75-ik születésnapjára iskolai felajánlást tenni.
    De semmi baj, én nagyon szívesen olvasom el Önnek ezt – a Thomas Mann és Proust írásművészetét messze maga mögé utasító – remekművét bárahányszor, és kívánom Önnek, hogy még még legalább tízezer alkalommal jó egészségben írhassa meg.

  • Kővendég
    2019 február 14
    9:31 du.

    budzsuhaha

    magam részéről soha (mármint Ł$&figyelő) csak, ha szaglik is, vagy messziről látszik, hogy… és olyankor a börtönviselt elektrotechnikust meglepem néhány javaslattal amit állandóan figyelmen kívűl hagy, hogy tovább panaszkodhasson, miszerint az ő (csak az semelyik másik) kompjutere nem tud csak angolt meg magyart ékezetek nélkül…mert ugye ebből nem „végzett” semmit és nincs róla írásos bizonyítéka

    budzsuhaha

    nagyon szépen továbbművelődött 20 éves kora óta, de semmi sem ragadt rá…borzalmas

  • Kővendég
    2019 február 14
    9:31 du.

    Azt azzé hozzá kéne tenni hogy aki „feketeseggű” lett a Rákosi érában, az ritkábban járhatta ki a Kandó Kálmánt.
    Szaal valami sántít ezekben a sztorikban.

  • Bernstein
    2019 február 13
    5:42 de.

    „Aki pedig ezt a Me Too -t kritikával szemléli, annak főképpen olyanok olvasnak be, akiknek még gyerekük sincs. Trump választási kampányakor több tucat (idősödő) hölgy kezdett visszaemlékezni arra , hogy Donald 15 évvel korábban a fenekükre ütött. Röhej, de anyagilag kifizetődő lehet….”

    Talán lemaradtam valamiről, de nem igazán értem, a Me too „mozgalomnak” mi köze ahhoz, hogy van e gyermeke valakinek vagy nincs? Tehát a „beolvasás joga” kifejezetten azokat illeti meg akiknek van gyermekük? Vajon hogy függ ez össze?

    Ami meg a jó Donald fenékre ütési szokásait illeti: „anyagilag kifizetődő lehet” sok év távlatából erre emlékezni? Miért is? Mert az illető fizet? Mire fel? Ez egy kissé ellentmondásosnak tűnik – miért is fizet valaki valakinek akihez semmi köze nincs, nem is volt, és nem is tervezi? Jó néhány „fenékre kellett ráütnie” ahhoz, hogy sok év múlva már ne emlékezzen, valójában mi is történt az adott hölggyel, vagy történt – e egyáltalán valami? Ezúttal maradjunk az Ön példájánál, D.T.-nál – ha ő biztos benne, hogy részéről semmiféle „szándékos, illetlen, neveletlen, erőszakos, oda nem illő, szexuális indíttatású stb cselekmény nem történt ami okot adna bárkinek a zsarolásra, akkor nyugodtan lepattinthatja az illető hölgyet, és nem enged a „próbálkozásának” mert nyugodtan áll akár egy per vagy vizsgálat elé. Ha valóban kitalációkról van szó, itt általában meg is áll az ügy! Ám miután róla épp és pont tudható, hogy – személyi titkárán, ill. ügyvédjén keresztül – mennyit és kiknek fizetgetett, ezért álságos a kitétele! Ez azonban csak egy irányelv, minden további ügyet eszerint, nagyjából ilyen alapokon lehetne vizsgálni! Ezzel persze nem azt mondom, hogy nincsenek olyan „panaszosok” akik a közhangulatba belekapaszkodva visszaélnek azzal és valótlant állítanak – de azért esetek legtöbbjében nem minden alap nélküli a „vád!”

    Erről nem tudomást venni, illetve elhessegetni azzal, hogy „feminista divat mozgalom”csupán ugyanolyan vétek, sőt cinkosság, mintha ennek az ellenkezőjét tennénk! Mindenre van példa és ellenpélda!

  • Rodeo11
    2019 február 14
    9:43 du.

    Már megint
    oda tolja reszkető seggét a kis
    Holocaust-tagadó senki, ahol számára nem terem semmi.

    Jobb lenne ha barátnőddel, a Gurllal bájolognál.
    Sipákoljatok el együtt kéz a kézben egy szép duettet
    Putyin elnök hallhatatlan tetteiről és dicsőségéről hehe

    Madurót se felejcsed ki akit éppen mostanság gondolnának a posztszovjet birodalomba menekíteni valam katonai óriás-szállítógéppel. Biztosan nagy a rakomány.
    Amit összelopkodott imádottad.

  • Geyza
    2019 február 15
    9:08 de.
    legalább ne hazudj

    vagy csak félrebeszélsz …, szokásod szerint

    budzsuhaha

    írjál a figyelőnek meg a bendegizinek azok várják enyelgésedet, én undorodok tőled

  • Rodeo:
    Akkor ne nyalizzál nálam.
    Te kis Holokauszt-tagado senki 😀 😀

  • Geyza
    2019 február 15
    9:49 de.

    a tagadás tagadása
    budzsu haha és geyzusska a séróbubi amint éppen nyekereg

    szerencsétlen, nem veszed észre mennyire undorodok tőled?